Page 1


F A L R A M B RESEARCH CENTER JEBEL HAFEET, ALAIN SPRING 2016/2017



ABSTRACT

FARM LAB is a research center for Jebel Hafeet studies which include an Archaeology HQ, education center and Botanic Studies Hub. This one of a kind building addresses the needs of scientists and educators from basic shelter needs to recreational needs. The design is made up of 3 organic shapes that act together as one inside the mountain. The north east placement provides large openings without direct sunlight. The concept behind this design explores parasitic architecture in which the building acts as a parasite clinging onto the Jebel Hafeet mountain.

FARM LAB


Topography- 50m contour lines SPRING 2017




Site Plan

Design Process



FARM LAB


SPRING 2017

Private vs Public

Technical

Program

Vertical Circulation

Accessible Roof

Circulation






FARM LAB


SPRING 2017






FARM LAB


SPRING 2017




ARCHAEOLOGY HQ

ORGANISM PODS LAB



FARM LAB


LIBRARY

F A L R A M B

SPRING 2017




P R I S M ABU DHABI MUSEUM OF CONTEMPORARY ARTS ALKHALIDIYA, ABU DHABI SPRING 2015/2016



ABSTRACT

PRISM interprets art onto the building itself by building an iconic giant in the heart of Abu Dhabi. PRISM focuses on experience of the visitor by creating spaces which enhance the vision and design of contemporary architecture. Fluidity throughout the building creates ramps and slopes which ease the visitors journey. The big shell which is the building itself is an envelope like structure which holds itself up while the floors are held up by there own structure which is a common column structure. Also, the building was designed to hold different types of activities on different floors, with exhibitions being on the ground floor and upper floors while the rest of the functions are on the lower floors. To help maximize space and use basement floors with access of natural lighting, slopes were created in the ground to let light slip onto lower levels to create a feeling of openness.

PRISM


SITE PLAN

SPRING 2016




Design Process



Analysis

PRISM


SPRING 2016






PRISM


SPRING 2016






PRISM


SPRING 2016






PRISM


SPRING 2016




D I A M O N D HIGH-RISE TOWER AL-MARKAZIYYA, ABU DHABI FALL 2015/2016



ABSTRACT

Diamond is a project proposal for a residential high-rise tower. It is located in Al-Markaziyya, Abu Ahabi, UAE. The site is characterized by its cornice surrounding and the uniqueness of the views. The diamond is a project that mixes between east and west values; with diamond cut faceting, it adds a modern edge with the patterns adding a middle eastern touch to the luxurious figure.

DIAMOND


FALL 2015




SITE PLAN

Program



DIAMOND


Location

Accessibility

Wind Rose

Materials

Mashrabiya

Structure Development

FALL 2015




Ground Floor

2nd- 3rd Floor Offices



First Floor

4th Floor Technical

DIAMOND


5th Floor- Pool

13th-14th Floor 1 Bedroom Apts.

FALL 2015

6th-12th Floor Studio/ 1 Bedroom

15th-22nd Floor 2 Bedroom Apts.




23rd- 30th 3 Bedroom Apts.

32ND Floor Penthouse



31st Floor Penthouse

33RD Floor Sky Lounge

DIAMOND


Basement B1

Basement B2

Interior Shot FALL 2015




Elevations 

DIAMOND


FALL 2015




Sections 

DIAMOND


FALL 2015




P O W S A T R RESIDENTIAL UNITS ALEPPO, SYRIA SPRING 2015/2016



H O U S I N G ABSTRACT

One main focus of this project is to rebalance the economy state and creating a self-sustaining solid community as there is not only jobs, but opportunities for everyone to live sufficiently, productively, and contribute to the community by clearing the ground level for work space while lifting up the residential units, creating by that a dynamic business-like center and a viable place on the ground level that is part of everyday life, also reviving the old concept that each family can have its own business downstairs and individuals are few steps far from the shopping space where they can go shop for their daily needs such as bread, fresh meat, etc., as well as socialize.

POST WAR HOUSING


LAYOUT

SPRING 2016




Design Process

Circulation

Exploded Diagram: Units Distribution

Work/ Live Space

Mashrabiya Design



POST WAR HOUSING


Materials

SPRING 2016




The units are compacted to inspire its residents go out and socialize to have a huge part of their lives outdoor; meanwhile, the grouping strategy of the units suggests that extended family can live in the same house ( as the house consists of the multiple four- units, the in between social circulation, and its workshop downstairs). All houses have its own outlook platforms overlooking the urban space, and some houses are bridged together allowing an extension of families in some cases when a son or daughter get married.

set path of the workspace, and then the house circulation where the green areas centring the urban belts is a vesting space used for planting fruitful trees and plants. Children can safely play around the area and the design altogether encourages social solidarity and creating a strong self-dependent community.

The streets are to the back of the houses and vehicular access is restricted, only entering the compounds to the parking space on the back and there is a back staircase leading to each houses social points and circulation path. Also, On a larger scale, the houses are all facing a in between the houses blocks there is parks and huge urban space separated spatially from the playing areas for children and teenagers who houses blocks by smaller social fields, the off- play sports.

Section Perspective 

POST WAR HOUSING


The structure of the units is a metal structure that can have a fifty-year lifespan and units can be attached together and detached easily as the units themselves are prefabricated elements and using prefab components. The circulation has its independent structure and can be installed in any space and dismantled easily. As for materials, local available materials are used such as limestone as a cladding, reused wood, and recycled glass exploiting all recyclable debris. Coral wool is fabricated to be used as insulation material in the walls of the units acting forcing the unit to act as a thermal units keeping heat energy at winter or cool air inside at summer. As a part of the sustainable plan, installing solar panels to produce energy and heated water on

SPRING 2016

the top roof as well as allowing wind to vent creating air channels in the private circulation space between the interconnected units especially during summer as wind blow from a specific direction. Not forgetting to mention using projecting mashrabiya panels that ensures privacy carved with an artistic pattern that recalls the old art of Aleppo but providing a modern design.




W O I N T E H URBAN DISTRICT ALMUWAIJI, ALAIN SPRING 2014/2015



N A T U R E ABSTRACT

One with Nature is a proposal that hopes to reconnect people with nature, and people with outdoor activities amongst other things. This 107,250 m2 area is in amidst of all the knowledge and innovation action which the Abu Dhabi Government is promoting to realise. This district is currently a farm area which is mostly abandoned. it not only creates a block for connectivity but it acts as an important place since its in between The wadi and other institutional facilities. This project lies in between an important knowledge infrastructure which can only be completed by A public Library, community center for youth and children, shops, restaurants, square, plaza, stepped landscape which acts as the perfect place for events or just relaxing under the shade. Also, to help connecting the community with nature, a habitat is provided for travelling birds and small animals that are often seen around the area, not only that but its all connected to a research facility since its specialized in nature studies.

KNOWLEDGE AND EDUCATION CITY


SITE INVESTIGATION

LOCATION SPRING 2015






Opportunity + Constraints

Axial Map + Nodes

Street Edge + Cul De Sac

Building Heights

KNOWLEDGE AND EDUCATION CITY


Urban Framework

Pedestrian + vehicle + Landuse SPRING 2015




Site Plan

Parking

Artificial Lake 

KNOWLEDGE AND EDUCATION CITY


The framework is anchored by a nature research facility which falls in the middle of the framework. with simple connectivity lines through the framework which allow pedestrians to flow freely through. The framework divides the urban area with corridors that minimize vehicle imprint as much as possible, while maximizing natural habitat. Zone Analysis + Program SPRING 2015




Detailed Site Plan



KNOWLEDGE AND EDUCATION CITY


Street View Section

Street View Plan

SPRING 2015




Detailed Site Plan



KNOWLEDGE AND EDUCATION CITY


SPRING 2015




S U S T A I

N A B L E

SUSTAINABLE CITY ALGHUAIMA, ALAIN FALL 2015/2016



C I T Y ABSTRACT

It is critical to make the decision to build a green building early in the design process in order to maximize the green potential, minimize redesign, and assure the overall success and economic viability of the green elements of the building project. In this project, pedestrians are given the priority with giving them back the ground floor and creating tunnels and different paths for vehicles. When vehicles are given lower roads this helps keep air fresher on the pedestrian level, also greenery helps filter that air. By doing that, the area is less accident prone and more environmentally friendly. Plaza’s and meeting points are built underground to shield from the direct sun-rays and lower the overall temperature. Residential buildings are placed in reference with vernacular architecture which puts every 2 houses adjacent to each other creating liwans between them which provides shade for pedestrians.

SUSTAINABLE CITY


FALL2016






SUSTAINABLE CITY


FALL2016




Community Center Section

Live/ Work Section

Shading Device Section



SUSTAINABLE CITY


Residential Units plans

Residential Unit Typology 1

Residential Unit Typology 2

FALL2016




Power Generation

The total area of the PV area is 15,000 sq. It provides 1600 KW per hours. If we assume that we have sun around 12 house per day, that means we have 19000 KW per day. However, the average of emarti houses consumption 20 KW. So, we can provide power for 40 houses per day.

Layout Section 

SUSTAINABLE CITY


Circle Station

Plant types

FALL2016




H A R M O N Y PEDESTRIAN BRIDGE ALNAQFA, ALAIN FALL 2015/2016



ABSTRACT

HARMONY is a conceptual pedestrian bridge that symbolises harmony in shape and function. It represents a symbolic link between two mountains that were parted by 'modernity'. The bridge is located At Al Naqfa, Alain, UAE.

PEDESTRIAN BRIDGE


Site Plan

Structure

Landscaping

Plan

Elevation

Section A-A FALL2014




S K L T N

B L D N G

PAVILION UNKNOWN WINTER 2014/2015



ABSTRACT

SKLTN is a structure made from interweaving lines that created patterns in 2D which were then turned to 3D objects. This structure provides shade, and different zones which have different hierarchies depending on its use. Furthermore, When these objects interact they create passages which enhance the experience of mystery since they are changeable.

PATTERN APPLICATION INTO BUILDING


CHRONOLOGY Step 1- creating a pattern from 2D lines

Step 2- 3D

Step 3- Conceptualizing a habitable structure

Step 4- Merging

Elevation

Structure 1 & 2 interlock creating a passage (a). As structure 3 is pushed in front and acts as an entrance. The interior does not fall short as the pattern is applied on the inside ribs of all 3 structures. WINTER 2015




A S C E N D LOOK-OUT JEBEL HAFEET, ALAIN FALL 2013/2014



ABSTRACT

ASCEND is a look-out located on Jebel Hafeet, AlAin, UAE. The project located on one of Jebel Hafeet's unique curves increases the experience by blending in using natural materials like wood. Wood was used as a structural element as-well as steel bracing located under the glass pathway which is an addition for thrill seekers.

LOOK OUT


Pan

FALL2013




Architecture Portfolio | Dalia Sawas 2017  

Complete collection of undergraduate work by Dalia Sawas

Architecture Portfolio | Dalia Sawas 2017  

Complete collection of undergraduate work by Dalia Sawas

Advertisement