Page 1

Zimske gume

Zimske gume na pogonskim točkovima i dalje su obavezni od 15.11.2013. do 30.3.2014. I, dok traje rasprava o smislu ovako rigidnog zakona, mi vam preporučujemo da zimske gume montirate na sva četiri točka jer zimske i ljetne gume nejednako „drže cestu“. Tako ćete izbjeći mogućnost opasnog zanošenja prednjeg ili zadnjeg dijela vozila u krivinama ili prilikom naglog kočenja. Ne zaboravite i lance kad je na cesti snijeg ili led. U ovom prilogu pomoći ćemo vam da izaberete zimsku opremu za svoje vozilo i saznate sve o čemu treba da vodite računa tokom vožnje u zimskim uslovima.


2 | ZIMSKE GUME


ZIMSKE GUME | 3


Uslovi na cesti mogu zimi da se promijene za samo par minuta - od prelaza sa vlažnih cesta, do snijega ili leda ponekad vas dijeli i samo par metara. Smrznute kiše, magle i snijeg čest su uzrok saobraćajnih nesreća i fizičkih povreda. Ispravna tehnika vožnje presudna je da vozač i putnici sigurno stignu na cilj. Međutim, vozači često ne prilago­đa­ vaju način vožnje pojedinim cestovnim i vremenskim uslovima, a zimi brzina u kombinaciji sa pogrešnom reakcijom može odnijeti živote. Jedna od čestih grešaka je potcjenjivanje važnosti zimskih guma na zasniježenim i zaleđenim cestama.

4 | ZIMSKE GUME

Najveći izazovi zimske vožnje?


Savjeti za vožnju zimi? Vozačima savjetujemo da prije odlaska na duži put provjere vremensku prognozu i informacije o stanju na cestama, pa da eventualno i odgode putovanje. Druga važna preporuka vozačima je da očiste snijeg i led sa vozila prije nego što nekuda krenu. Primorcima i ponekim Podgoričanima snijeg na krovu njihovog automobila je neka vrsta atrakcije, događaj koji se rijetko viđa pa ih čini srećnima. Sve dok im prilikom kočenja taj snijeg jednom ne završi na šoferšajbi i zakloni pogled na vozilo ili pješaka ispred sebe. Uostalom, ako vam snijeg u vožnji klizne sa vozila i ostane na putu, on time ugrožava bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju. To se u mnogim evropskim zemljama kažnjava relativno visokim novčanim kaznama. Prije nego što uopšte krenete, vodite računa da za vo­ žnju po snijegu i ledu treba strpljenja i prakse. Smanjite brzinu. Izbjegavajte mijenjanje cestovne trake i preticanje. Za zadržavanje kontrole nad vozilom važno je i da izbjegavate nagle promjene smjera i naglo kočenje. Vozite smireno i razmišljajte unaprijed. Pokušajte predvidjeti situacije i pripremiti se na njih da možete što brže reagovati.

Koliko su zimi važne zimske gume? Zimske gume osiguravaju bolju kontrolu nad vozilom i veću stabilnost. Izbjegavajte kombinaciju guma različitih tipova, dezena i dimenzija. Zakonska mogućnost da na pogonskim gumama imate zimske, a na ostalima ljetne gume gotovo je suluda koliko je opasna, čak i na suvoj cesti, naročito u krivinama i pri naglom kočenju. “Cjelogodišnje” gume su loš kompromis između

zimskih i ljetnih guma – ljeti se troše više od ljetnih guma, a zimi pružaju manje sigurnosti od zimskih. Za blaža klimatska područja gdje razlika u temperaturi zimi i ljeti nije naročito velika, pa i u nekim većim gradovima, takva je guma možda i dobar kompromis, ali Crna Gora u svom kontinentalnom dijelu nije područje za njih. ZIMSKE GUME | 5


Šta učiniti pri smanjenoj vidljivosti?

U magli je dobro usporiti vožnju i prilagoditi brzinu uslovima na cesti. Kad je vidljivost zaista loša, upalite maglenke, ali ne zaboravite da ih isključite kad se vidljivost popravi jer ćete se inače naći u saobraćajnom prekršaju. U magli je opasno naglo i oštro kočiti, a ako baš morate, dajte se što više uz desni rub ceste. Po izlasku iz magle mjestimično još može da bude smanjene vidljivosti pa zato ne bi trebali značajnije da ubrzavate.

6 | ZIMSKE GUME


Opasni dijelovi zimskih saobraćajnica

Temperatura između nula i tri stepena iznad nule smatra se najopasnijom. Baš kad promislite da je cesta u redu, temperatura asfalta je zapravo ispod nule i cesta može da bude zaleđena. Najopasnija mjesta su mostovi, nizbrdice, krivine, raskrsnice i semafori. Na tim se mjestima putevi najbrže zalede i ostaju klizavi i onda kada drugdje već izgledaju u redu. Vozači moraju paziti i kada voze uz jezera i kroz šume: zbog više vlage na tim je područjima i mogućeg sloja vlažnog lišća na putu. Također, prijelaz sa osunčanog, ponekad i suvog dijela puta na dio koji se cijelog dana nalazio u sjeni može da bude vrlo opasan, ako ne zbog poledice, onda zbog vlage.

ZIMSKE GUME | 7


Kod vožnje po zaleđenim cestama najprije vodite računa o odstojanju i brzini. Testovi su pokazali da odstojanje od vozila ispred vas tokom zime mora da bude tri puta veća nego ljeti da bi sigurno zakočili. Ako auto ima ABS kočioni sistem, nemojte da kočite u intervalima, nego kontinuirano i odlučno. Na zaleđenim cestama ili na nizbrdicama mjenjač prebacite u niži stepen prijenosa ranije nego inače i pri tom lagano kočite da biste izbjegli proklizavanja.

Šta činiti kad su ceste zaleđene i prekrivene bljuzgavicom?

Vozite jednu zimu više sa Michelin Alpin pneumaticima

8 | ZIMSKE GUME


Produžite vijek trajanja auto-guma Skladištenje guma

Krajnje je vrijeme da ljetne gume zamjenite zimskima. Ne toliko zbog straha od sniježnih nameta od Herceg Novog do Ulcinja ili zaleđenih podgoričkih bulevara, koliko zbog očinske brige crnogorskih zakonodavaca za zdravlje svojih građana. Mnogi vulkanizeri već nude mogućnost čuvanja guma uz određenu novčanu naknadu. Ako sami skladištite gume, potrebno je da vodite računa o uslovima skladištenja. Čuvajte gume na suvom, hladnom i tamnom mjestu. Također ih zaštitite od ulja, hemikalija, goriva i nikako ih ne perite mlazom vode pod visokim pritiskom. Najbolje je da gume koje skladištite ne budu u potpunosti ispuhane. Napunite ih na pritisak od 1,5 bara i namažite glicerinom. Ne zaboravite da uspravno skladištenje gume sa felnom nije dobro jer se zbog mase cijelog točka guma s vremenom može deformisati.

Provjerite pritisak u gumama

Pritisak u gumama treba provjeravati prilikom svakog kretanja na dulji put, ali također povremeno i prije kraćih putovanja. Posebno to vrijedi ako se automobilom vozite iz hladnije u topliju klimu ili obratno. Gume uvijek provjeravajte dok su hladne jer guma na različitim temperaturama pokazuje različiti pritisak. Dakle, provjerite pritisak prije nego što uopće sjednete u vozilo. Najčešće se uzima da guma izgubi 0,1 bar na svakih 10 Celzijevih stepeni pada vanjske temperature. Obično se na stranama vrata ili praga vozila nalazi podatak proizvođača o optimalnom pritisku u gumama.

Provjerite oštećenja

Kada provjeravate pritisak u gumama također provjerite ima li na gumi tragova oštećenja i istrošenosti. Provjerite ne samo vanjsku stranu guma, već i unutarnju koja vam često nije u vidokrugu

Kao što “cipela glavu čuva” tako su i na automobilu gume važne iz istog razloga. Gume se pojačano troše iz više razloga; nepravilno su napumpane, nepravilno centrirane, nepravilno izbalansirane ili bi trebalo da razmislite o vašim vozačkim navikama. U svakom slučaju, nudimo vam šest savjeta uz pomoć kojih ćete da produžite vijek trajanja vaših pneumatika.

(najpogodniji trenutak za to je kada je automobil podignut na dizalici). Kamenčiće, komadiće stakla, drveća i sl. koji su se uvukli u utore gume obvezno uklonite. Također, ne zaboravite provjeriti ventile na gumama. Svaki ventil trebalo bi da ima kapicu. Današnje gume imaju indikatore istrošenosti. Oni su smješteni u utorima gazne površine na nekoliko mjesta jednako po obimu gume, pa ako se guma previše istroši i jedan od indikatora dođe u istu ravninu s utorom, vrijeme je da promijenite gumu.

Centriranje geometrije točka

Servis kompjuterskog centriranja geometrije točka danas možete naći na svakom koraku. Provjera geometrije točka savjetuje se svakih godinu dana. Do pomaka točka dolazi primjerice prilikom penjanja na trotoar ili zbog brzog nailaska na “ležeće policajce”, ali na centiranost točka također djeluje i istrošenost dijelova vješanja. Ako nemate centrirane točke, lako vam se može dogoditi da vas iznenade dodatni troškovi. U taj trošak ne ulazi samo zamjena guma zbog neujednačene istrošenosti, nego vozilo sa iskrivljenom geometrijom točka može prenositi vibracije od podloge direktno na vješanje, što je bezbjednosni rizik koji može da vas košta.

Vozačke navike

Trajanje guma možete produžiti - i to značajno - ako izbjegavajte brzo kretanje i naglo kočenje, ne ulazite prebrzo u krivine jer se tada brže troše utori na gumama. Također, pokušajte da izbjegnete udarce u trotoare i vožnju preko rupa koje krase naše ceste. Imajte na umu da vrlo brza vožnja stvara višak topline koja pak povećava brzinu trošenja gume, naročito na zimskim gumama na primorju gdje vozači, evo, jedva čekaju da se temperature spuste ispod sedam stepeni. ZIMSKE GUME | 9


Zimska oprema

u Crnoj Gori i Evropi

P

rije ili kasnije vozači u zimskim, hladnim predjelima shvate čemu služi zimska oprema. Ponekad lekciju nauče na sopstveni trošak, a ponekad i na tuđi. Zato, uopšte nije pitanje je li zimska oprema potrebna, nego gdje je, kako i u kojim uslovima koristiti. Na primjer, crnogorski propis koji kaže da su zimske gume obavezne samo na pogonskim točkovima nije samo nelogičan, nego i izuzetno opasan. Naime, kombinacija zimskih i ljetnih guma može u vožnji ili prilikom naglog kočenja da dovede do kobnih zanošenja - ne samo na snijegu i ledu, nego i na potpuno suvoj površini. Zimske i ljetne gume, naime, imaju sasvim različitu trakciju što je zakonodavac mogao zaključiti na prvim časovima fizike u osnovnoj školi, ali je tada bio prehlađen. Oni koji voze automobile sa pogonom na sva četiri točka od takvih iznenađenja ne trebaju strahovati jer, bukvalno shvatajući ono što piše u crnogorskim propisima, moraju imati zimske gume na svim (pogonskim) točkovima. Zakonodavac je tako donekle zaštitio bogatije vozače koji mogu sebi priuštiti takva vozila. Međutim, kaznio ih je na drugoj strani jer vlasnici automobila sa pogonom na sva četiri točka treba - strogo zakonski gledano – da imaju i četiri lanca (na pogonskim točkovima). Srećom, kada nas je policajac zaustavio i kad smo mu lani priznali da nemamo dovoljno lanaca za sve pogonske točke, samo se nasmijao i rekao „a, ču’š, dobro je to... nećemo se sad baš toliko držat’ zakona“. Prema najavama od ove sedmice, crnogorska policija je i službeno i službeno objavila da se neće držati Zakona o bezbjednostio saobraćaja na putevima. Umjesto Zakonom propisanog korišćenja zimske opreme bez obzira na stanje puteva, od 15.11. do 30.3. ćete zimsku opremu – hvala policiji – morati koristiti samo „kada se na kolovozu nalazi snijeg ili led“. Na taj način ste na suvoj cesti barem oslobođeni one drakonske kazne od 80 do 300 eura. Budući da policija drugih država nije tako kreativna u

10 | ZIMSKE GUME

tumačenju i pridržavanju zakona, donosimo vam propise o zimskoj opremi za evropske zemlje u koje crnogorski vozači najčešće putuju.

Crna Gora

Upotreba zimske opreme za motorna vozila obavezna je u periodu od 15. 11. do 30. 3. Pod obveznom zimskom opremom motornih i priključnih vozila podrazumijevaju se lanci za snijeg spremni za postavljanje na pogonske točkove, pneumatici minimalne dubine utora na gaznoj površini 4 mm, s tim da pneumatici na pogonskim točkovima moraju biti zimski ili pneumatici s oznakama MS,M+S ili M&S. Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se i lopata i vreća pijeska. Novčana kazna propisana važećim zakonom za neposjedovanje zimske opreme je 60 do 150 eura, novčana kazna za neupotrebu zimske opreme je 80 do 300 eura (kada je na kolovozu snijeg i led, a postoji prometni znak – lanci za snijeg, a vozač ne stavi lance na točkove). Vozači koji ne posjeduju zimsku opremu isključuju se iz prometa.

Austrija

Za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t zimska oprema obavezna je od 1. 11. do 15. 4. u trenutku zimskih uvjeta za vožnju. Tada je obvezna upotreba zimskih pneumatika s minimalnom dubinom profila 4 mm ili ljetnih pneumatika s minimalnom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg na pogonskim točkovima. Za vozila opremljena sa zimskim pneumaticima lanci za snijeg obvezni su kod veće količine snijega i kad to traži prometni znak. Vozila, čija najveća dopuštena masa prelazi 3,5 t moraju biti od 15.11. do 15.4. (bez obzira na vremenske uvjete)


opremljena sa zimskim pneumaticima na pogonskoj osovini i imati u priboru primjereno velike lance za snijeg za pogonsku osovinu. Lanci su dopušteni na dionicama s ugaženim snijegom ili zaleđenim kolovozom, a nisu dopušteni na putu sa raskvašenim ili djelomičnim snijegom. Kazna za nepoštovanje propisa je 35 eura, a u slučaju ugrožavanja saobraćaja i do 5000 eura.

Bosna i Hercegovina

U periodu od 15. 11. do 15. 4., bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima kad je snijeg na kolovozu ili kad je ugažen ili zaleđen ili kad pada kiša koja se ledi na tlu. Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona i nemaju više od 8 sjedišta, zimska oprema su: zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) na svom boku ima oznake: MS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, ili: - gume s ljetnim profilom čija je dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm i u priboru odgovarajući lanci (za montažu na pogonske točkove u vrijeme zimskih uvjeta). Za vozila najveće dopuštene mase iznad 3.5 tone i autobuse zimske gume moraju biti na pogonskim točkovima, ili gume s ljetnim profilom s dubinom profila najmanje 4 mm i u priboru lanci (koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uvjetima) U zimskoj opremi vozila iznad 3,5 tone su i lopata te vreća pijeska od 25 do 50 kg.

Češka

Od 1. 11. do 31. 3. obavezna je zimska oprema na cestama gdje će to biti označeno odgovarajućim znakom. Kazna za neupotrebu je 2000 CZK, odnosno oko 75 € . Zimska oprema je obvezna, bez obzira na vremenske prilike, na autocesti D1, Prag-Brno, na dionici Mirošovice-Kyvalka (21 do 186 km) kao i na brojnim regionalnim i lokalnim putevima (označenim znakom za zimske uvjete). Zimska oprema za vozila do 3,5 tone (najveće dopuštene mase) su 4 zimske (M+S) gume ili 4 ljetne s „profilom“ od najmanje 4 mm dubine. Za vozila s više od 3,5 tone propisane su isto takve gume, no, pogonski točkovi moraju biti s gumama, kao i u slučaju ljetnih guma, s najmanje 6 mm dubokim profilom (uz lance za snijeg na pogonskim točkovima s ljetnim gumama). Lanci za snijeg smiju se uportijebiti samo na kolnicima potpuno prekrivenim snijegom.

Francuska

Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom kad su oglašeni zimski uvjeti (snijeg na kolovozu) ili kad je s prometnim znakom označena obavezna upotreba (npr. lanci).

Hrvatska

U Hrvatskoj je zimska oprema obavezna kad je kolovoz pokriven snijegom ili kada je na kolovozu poledica.

Zimsku opremu vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t čine 4 zimska (ili M+S) pneumatika ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske točkove). Zimska oprema vozila iznad 3,5 t zahtijeva zimske pneumatike na pogonskim točkovima ili upotrebu lanaca za snijeg na pogonskim točkovima. Kazna za nepoštovanje zakona je 300 kuna, odnosno oko 40 € i isključenje iz prometa. Zabrana saobraćaja na određenoj dionici nastupa proglašavanjem zimskih uslova, a odnosi se na vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretna vozila s priključnim vozilom. Ako policija zatekne vozilo koje se kreće putem (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kada je zimska oprema obavezna, narediće vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na putu na kojem je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna, odnosno oko 90 €. Za neočišćeni snijeg sa vozila kazna je također 700 kuna, a ako vam nakupljeni snijeg tokom vožnje padne na put – kazna je 1000 kuna, odnosno oko 130 € .

Italija

Zimska oprema je, zakonski, propisana samo na području doline Aosta, gdje je obvezna od 15.10. do 30.4. Na svim ostalim područjima upotrebaa zimske opreme obavezna je za vrijeme proglašenja zimskih uslova. Dopuštena je upotreba zimskih pneumatika ili ljetnih pneumatika s lancima za snijeg. Ako krećete na alpske puteve, savjetujemo da u opremi imate lance za snijeg i lopatu.

Mađarska

U Mađarskoj zimska oprema nije zakonski propisana, ali, za jakog snijega ili veće količine snijega obavezna je upotreba lanaca za snijeg na pogonskim točkovima. U takvim slučajevima upotreba lanaca za snijeg zahtijeva se pri prelasku granice.

Makedonija

U Makedoniji je zimska oprema obavezna između 15. 11. i 15. 3. Zimska oprema motornih vozila do 3,5 t (osim vozila s pogonom na sva četiri točka) podrazumijeva: 4 zimska pneumatika s najmanje 4 mm profila, ili: - 4 ljetna pneumatika s najmanje 4 mm profila + lanci za snijeg snježne na pogonskim točkovima. Zimska oprema vozila sa pogonom na sva četiri točka: - 4 zimska pneumatika s najmanje 6 mm profila, ili 4 ljetnja pneumatika s najmanje 6 mm profila + lanci za snijeg sniježne na pogonskim točkovima. Zimska oprema vozila iznad 3,5 t: su zimski pneumatici s najmanje 6 mm profila na svim točkovima, ili ljetni pneumatici s najmanje 6 mm profila + lanci za snijeg na pogonskim točkovima. Obavezna je i mala lopata za snijeg. Nastavak na strani 14 ZIMSKE GUME | 11


Zimska oprema

u Crnoj Gori i Evropi

Njemačka

Zakon kaže da sva vozila u vrijeme zimskih uvjeta (snijega na kolovozu, ugaženog ili mokrog, poledice) moraju biti opremljena primjerenim pneumaticima - sva četiri s oznakom M+S ili simbolom sniježne pahuljice. Zakon posebno ne traži minimalnu dubinu profila pneumatika, ali po njemu ljetne gume s lancima nisu primjerene. Za teretna vozila iznad 3,5t propisana je upotreba zimskih guma na pogonskoj osovini. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 eura, a u slučaju ugrožavanja prometa minimalna je kazna 80 eura.

Poljska

Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom u vrijeme zimskih uslova vožnje, odnosno kad je prometnim znakom označena obavezna upotreba, npr. znak sa sniježnim lancima.

Slovačka

U vrijeme zimskih uslova obavezni su zimski pneumatici (M+S) s minimalnom dubinom profila 3 mm, na svim točkovima. Dopuštena je uporaba ljetnih guma ali uz lance za snijeg u prtljažniku. Za autobuse i teretna vozila zimske gume (s minimalno 3mm dubokim utorima) su obavezne između 15. studenoga (tekuće) i 31. ožujka (iduće godine). Nezavisno o zimskim uslovima!

Slovenija

U Sloveniji je upotreba zimske opreme datumski određena između 15. 11. i 15. 3. Zimsku opremu čine 4 zimska pneumatika (označena slovima M+S, sniježnom pahuljicom ili oznakom winter) i s minimalnom dubinom profila od 3 mm ili 4 ljetna pneumatika s minimalnom dubinom profila od 3 mm i s pripremljenim lancima za snijeg, u prtljažniku (priboru). Vozila s pogonom na sva četiri točka moraju imati kod upotebe ljetnih pneumatika lance za snijeg na točkovima na stalno uključenoj pogonskoj osovini. Vozila, čija najveća dopuštena masa prelazi 3,5 t moraju imati zimske pneumatike na pogonskim točkovima ili ako imaju na svim točkovima ljetne pneumatike moraju imati odgovarajuće lance za snijeg (za pogonske točka) i lopatu u priboru. Na dijelu Slovenije uz more (na cestama od Kozine prema Kopru i Portorožu) ne treba imati takvu zimsku opremu. Na tom dijelu je minimalna zimska oprema za sva vozila je 4 ljetnje gume s 3mm profila. Na putu od Rijeke prema Kozini važi zimska oprema kao i u unutrašnjoj Sloveniji. Kazna za vožnju bez zimske opreme je o dove godine sa 120 eura smanjena na 40 eura. Ostale kazne su: za

14 | ZIMSKE GUME

neočišćen snijeg s auta 200 eura, nepoštovanje prometnog znaka o zabrani vožnje zbog zimskih uslova 300 eura, stvaranje prometnih poteškoća npr. Zatvoren put zbog loše zimske opreme 500 eura, a za tvrtke kazne su još više – 1.000 eura.

Srbija

U vremenu od 1. 11. do 1. 4. vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolniku nalazi snijeg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsko korištenje ne smije biti manja od 4 mm. Ukoliko su vremenski uslovi tokom zimske sezone takvi da nema snijega i leda na kolniku, zimski pneumatici neće biti obvezni. Izvan navedenog razdoblja, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. U navedenom periodu, izvan naselja, obavezno je posjedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na dionicama ceste koje su označene znakom obavezne upotrebe lanaca kada je snijeg na kolovozu. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije. Što se obavezne opreme tiče, u nju više nije uključen komplet žarulja.

Švajcarska

Upotreba zimske opreme nije vremenski određena, obvezna je jedino u vrijeme zimskih uslova (snijeg na kolovozu ili poledica) ili kad je prometnim znakom označeno. Ako je istaknut znak sa lancima za snijeg, onda to vrijedi za sva vozila osim onih s pogonom na sva četiri točka. U slučaju prometne nesreće u zimskim uvjetima lako se krivnja pridoda vozilima bez odgovarajuće zimske opreme. Prije odlaska u Švajcarsku, u zimskom razdoblju, informirajte se o vremenskim uvjetima na području putnih prelaza u visokom gorju jer je tamo zimska oprema (npr. lanci za snijeg) obavezna.

Ostale države

U ostalim državama nema većih posebnosti glede upotrebe zimske opreme. Minimalna dubina profila na zimskim gumama kreće se od 3 do 4 mm. Jedino što su u Estoniji, Finskoj, Latviji, Litvi, Norveškoj, Rumunjskoj i Švedskoj, kao i u planinskim krajevima, odnosno kada je to posebnim znakom određeno, u Italiji,Francuskoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Austriji - dopuštene i gume sa ekserima. Zimska oprema je određena datumom na cestama: u Finskoj od 1.11. do 31.3., u Latviji i Litvaniji od 1.12. do 31.4., u Estoniji od 1.12. do 1.3., u Švedskoj od 1.12. do 31.3., u Norveškoj, kao i Rumuniji od 1.11. do 31.3.


A što sa motociklima? Pravi bajkeri vozače dijele na motocikliste i – semaforiste. Na one kojima je motocikl način života i na one kojima je to samo prevozno sredstvo kojim se voze od semafora do semafora i sa prvom pojavom oblaka spreme ga u garažu. Za kišu imaju kišna odijela, ali što ako padne snijeg? Vjerovali ili ne, postoje zimske gume i za motocikle. Štoviše, postoje i lanci. Pronašli smo samo po jednog proizvođača takve opreme, ali bitno je da da rješenje postoji. Zimske gume proizvodi njemačka tvornica Heidenau i nudi pet modela guma za motocikle u različitim dimenzijama i čak sedam modela za skutere. Lance proizvodi firma Wunderlich i testirani su čak i na srpskim cestama. Montiraju se relativno lako na zadnju gumu, s tim da motocikl ne bi trebao imati blatobran. Bez obzira što vam vjerojatno neće trebati, dobro je znati da postoje...

Priprema vozila za zimu Redovni servisni pregledi, ako su urađeni profesionalno, trebali bi isključivati potrebu za posebnom pripremom vozila za zimske uslove. Ali, činjenica je da se u kod nas vozila ne servisiraju redovno, pa bi trebalo provesti barem neke od sljedećih kontrola: 1. Ako je tokom ljeta, iz bilo kojeg razloga, dolijevana voda u rashladni sistem motora, nužno je prekontrolisati gustoću antifriza i otpornost rashladne tekućine na niske temperature. Neadekvatan nivo otpornosti na niske temperature, može dovesti do velikih i skupih oštećenja motora. 2. Tekućinu za pranje vjetrobranskog ili stražnjeg stakla vozila, treba zamijeniti zimskom varijantom. Tekućina koja se smrzava, smanjuje vidljivost i dovodi do oštećenja komponenti za pranje stakala. 3. Da bi se izbjeglo zaleđivanje sistema goriva, naročito kod starijih vozila, poželjno je prekontrolisati ima li u rezervoaru vode nastale kondenzacijom.

4. Zbog vode zamijeniti filtere za gorivo, nezavisno oo vrste goriva. Problemi sa zaleđivanjem dovoda goriva jednako pogađaju vozila sa benzinskim i dizelskim motorima. 5. Za uspješan start dizelskog motora treba provjeriti ispravnost grijača, naročito kod starijh vozila koja se neredovito servisiraju. 6. Neredovito servisiranje benzinaca dovodi do istrošenosti svjećica za paljenje pa ih treba provjeriti. 7. Specifičnost benzinskih motora je problem sa vlagom koja (ovisno o vozilu), dovodi do proboja visokonaponskih kablova. Zato je potrebno kablove zaštiti sredstvom za sprečavanje vlage. 8. Iz prakse, akumulatori su jedan od najčešćih razloga otkazivanja paljenja motora. Ovaj je problem posebno izražen u prvom naletu niskih tempertaura, pa akumulatore treba pregledati prije većeg zahlađenja. ZIMSKE GUME | 15


Što znače oznake na gumama?

1. Širina gume Linearna je udaljenost u milimetrima između vanjske strane boka napunjene gume, bez uvažavanja izbočenih dijelova oznaka, dekoracija i bez zaštitnih pojasa ili felne. Širina presjeka gume u mm.

zapravo slojevi tkanine koja čini konstrukciju gume i teku radijalno od stope do stope gume. B znači da guma ima dijagonalnu konstrukciju, tj. da kordni ulošci teku od stope do stope dijagonalno preko gume, a slojevi uložaka složeni su u izmjeničnom smjeru da ojačaju jedan drugi.

2. Poprečni presjek u %. Označava postotak visine naspram širine gume. Tokom povijesti oblik gume mijenjao se od gotovo okrugle gume do plosnatijih, širih guma. Time se promijenio i poprečni presjek (A/R) gume, dakle omjer između visine i širine presjeka gume, sa 100 % na 70 %, 60 %, 50 % ili čak i manje.

4. Promjer felne u palcima (inčima) Prije dvadesetak godina felna od 16” bila je rijetkost, a danas je sasvim uobičajena.

3. Konstrukcija gume Oznaka R je za radijalnu konstrukciju koja je današnji standard, a odnosi se na tzv. kordne uloške. Ti ulošci su

16 | ZIMSKE GUME

5. Najveća nosivost (indeks nosivosti) Brojčana oznaka najvećega opterećenja u funtama koju guma može da podnese pri brzini koju definira simbol brzine i kod određenoga pritiska vazduha. Indeksi opterećenja, bez obzira na simbol brzine, vrijede najviše za 210 km/h. Kod veće brzine indeks nosivost treba smanjiti.


6. Simbol brzine Označava najveću dopuštenu brzinu vožnje s gumom. H znači da guma ima najveću radnu brzinu 210 km/h. U nekim je državama obavezno na vidljivome mjestu imati naljepnicu na kojoj je navedena najveća dopuštena brzina gume. Ta se brzina guma ne smije prekoračiti. 7. Guma bez zračnice. Riječ “TUBLESS” znači da se guma upotrebljava bez zračnice.

13. Mjesto za simbol o prikladnosti za transport. 14. Kod proizvođača D.O.T. Označava usklađenost sa propisima koji vrijede za gume u SAD. Blizu se nalazi identifikacijski ili serijski broj gume – kombinacija brojeva i slova do dvanaest znakova. 15. Država proizvodnje gume. 16. Robna marka.

8. Homologacijska oznaka i broj ECE. Potvrđuje da guma odgovara zahtjevima uredbe ECE R30.

17. Detalji o konstrukciji gume koje zahtijeva Biro za transport SAD (D.O.T.).

9. Mjesto indikatora dubine kanala „šare“. Kad se guma istroši do mjesta kad su indikatori na istoj visini kao susjedna rebra gazećeg sloja, znači da je dubina kanala dezena još samo 1,6 mm. Gume morate odmah zamijeniti jer je 1,6 mm najmanja dopuštena dubina profila

18. Oznaka nosivosti i pritiska u skladu sa propisima u SAD, Kanadi i Australiji (D.O.T.).

10. M & S (blato i snijeg). Zimska izdržljivost.. 11. Provjerena i potvrđena za uporabu u teškim sniježnim uvjetima. 12. Datum proizvodnje (sedmica, godina, odn. dedecenija). Od 2000. godine upotrebljavaju se četiri brojke, od kojih treća i četvrta znače godinu proizvodnje.

19. Vrsta gume (radijalna). 20. Oznaka kvaliteta koju zahtijevaju propisi SAD. 21. Mjesto zimskoga indikatora dubine kanala. Označava mjesta zimskih indikatora istrošenosti gu­me (visina 4 mm) u glavnim kanalima gaznoga sloja. Preporučuje se da se zimske gume zamijene kad nemaju više od 4 mm dubine profila, čime se omogućuje optimalna sigurnost u zimskim uslovi

Montaža i balansiranje u našem novootvorenom servisu 81000 Podgorica Ul. Đulje Jovanova 61 mob. +382 (0)67 20 25 20, (0)69 60 30 60 tel/fax. +382 (20) 611 680 office@pneumatrade.me

205/55R16 ALPIN A4 91H

110,89€

195/65R15 W442 91T WINTER

64,03€

175/65R14 SNOWTIME B2 82T

Sunny 235/55R18 SN3830 104V XL WINTER

43,40€

115,59€

130,46€

ZIMSKE GUME | 17


Lanci za snijeg

Zanimljivo je pitanje što je efikasnije – dobra zimska guma ili lanci za snijeg. Testiranja su pokazala da je zimska guma u većini testiranih disciplina (kočenje, slalom i sl.) jednaka lancima. Štoviše, pri naglom kočenju na ledu, pri brzini od 40 km/h na čas, testovi provedeni u Njemačkoj pokazali su da zimska guma u kombinaciji sa ABS-om zakoči vozilo za punih 5 metara ranije nego vozilo s lancima. Međutim, snijeg i led na neočišćenim usponima savlada i najbolju zimsku gumu. Znajući da nam država ne funkcionira najbolje (ni) u čišćenju i održavanju cesta, zakonodavac se dosjetio najlakšeg rješenja i prenio taj teret na vozače - propisujući da uz zimske gume obavezno treba imati i lance za snijeg. Problem je što nigdje nismo pronašli koji se i kakvi lanci trebaju koristiti. Lanci za snijeg kakve smo poznavali prije dvadesetak godina danas su uglavnom prošlost i sve više se koriste kombinacije poput Rudmatic Hybrida ili tekstilnih kevlar-lanaca kao što su Michelin Easy Grip. U Austriji ovi kevlar-lanci nisu dozvoljeni jer ne zadovoljavaju propisane norme, ali – budući da U Crnoj Gori norme nisu propisane, morat ćete da se nagodite sa policajcem oko toga. U svakom slučaju, činjenica jest da su se čelični lanci na evropskim testovima pokazali najboljima.

Lanci od užadi:

Lanci od užadi su vrlo povoljna alternativa lancima za snijeg. Komplet lanaca od užadi može da se dobije već za 50 eura, ali je njihova montaža vrlo komplikovana, tako da to može da traje i dva sata.

Lanci od čeličnih karika:

Lanci od čeličnih karika koštaju najmanje 70 evra, ali su mnogo zgodniji od lanaca od užadi. Montaža je mnogo jednostavnija. Lance od čeličnih karika jednostavno montirate na pneumatike i pričvrstite kopčama.

Sistemi sa brzom montažom:

Sistem za brzu montažu CENTRAX

Ovi sistemi su skupi (komplet košta više od 200 eura), ali njihova montaža ne može da bude jednostavnija. Jedino, na svaki pogonski točak treba pričvrstiti maticu za montažu prije nego što krenete na put. Dužinu lanca treba prilagoditi dimenzijama pneumatika. Lanci će se tokom vožnje sami zategnuti.

D.O.O. PODGORICA Ul. Vaka Ðurovića BB

PODGORICA (kod Gimnazije) 020/272-374 BAR 030/313-393 18 | ZIMSKE GUME


Montiranje, balansiranje, reglaža, kompjuterska dijagnostika

Budva, Jadranski put bb tel. 033/451-928 mob. 068/040 676, fax. 033/451 913 denariusbd@t-com.me

Iznos do 500€

mogućnost plaćanja na rate bez uzimanja kredita kod banaka

Iznos preko 500€

postoji mogućnost kreditiranja kod HYPO ALPE ADRIA banke

205/55R16

Bridgestone B Tigar Wintera lizzak 99.90€ Kumho I*zen 77.35€ 83€

R15 195/65 e Blizzak 75 Bridgeston Tigar Wintera 48.79€ Kumho I*zen 60€

ZIMSKE GUME | 19


Veliki test Detaljan test preuzeli smo od Hrvatskog autokluba, koji je u saradnji sa svojim partnerima iz evropskih atoklubova, nastojao vozačima olakšavati izbora u kupo­ vi­ni zimskih guma. Prvom klasom guma, 185/60 R15 T, voze se mali gradski auto­

185/60 R15 T

VRLO PREPORUČLJIVO

mo­bili poput Fiat Punta, Opel Corse, Peugeota 208, Suzuki Swifta, Škode Fabije, Renault Clija ili pak VW Pola, a većom, 225/45 R17 H, u pravilu prometuju kompakti poput Ford Focusa, Hyundaija i30, Mazde 3, Opel Astre, Toyote Auris ili VW Golfa.

Goodyear UltraGrip 8 vrlo ujednačena, dobra na mokrom i snijegu

Continental ContiWinterContact TS850 vrlo ujednačena, najbolja na mokrom, snijegu i ledu, niska potrošnja goriva, vrlo dobra trajnost

Semperit Speed-Grip 2 vrlo ujednačena, najniža potrošnja goriva, dobra na suhom

Dunlop Winter Response-2 vrlo ujednačena, najbolja na mokrom i snijegu, najniža potrošnja goriva, dobra na ledu

185/60 R15 T

PREPORUČUJE SE Firestone Winterhawk 3

Vredestein Snowtrac 3

vrlo ujednačena, posebno dobra na suhom i mokrom, dobra na ledu, vrlo dobra trajnost

najbolja na snijegu

Michelin Alpin A4

Barum Polaris 3

vrlo ujednačena, najbolja trajnost, dobra na snijegu i ledu, niska potrošnja goriva

dobra na snijegu

Nokian WR D3

Pirelli Winter 190 Snowcontrol 3

vrlo ujednačena, najbolja na suhom, dobra na mokrom i na snijegu

manji nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

manji nedostaci na suhom i mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

dobra na snijegu i suhom manji nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

20 | ZIMSKE GUME


auto guma GT Radial Champiro WinterPro značajni nedostaci na suhom, mokrom i snijegu (smanjenje ukupne ocjene)

Hankook Winter i*cept RS (W442)

185/60 R15 T

NE PREPORUČUJE SE Kormoran Snowpro b2 niska potrošnja goriva slabosti na suhom, loša na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

dobra na suhom značajni nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Falken Eurowinter HS-449

Marangoni 4 Winter E+ vrlo dobra trajnost visoka potrošnja goriva, slabosti na snijegu, loša na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

dobra na suhom, snijegu i ledu niska trajnost (smanjenje ukupne ocjene)

225/45 R17 H Kleber Krisalp HP 2 niska potrošnja goriva, vrlo dobra trajnost značajni nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

VRLO PREPORUČLJIVO Continental ContiWinterContact TS850 vrlo ujednačena, najbolja na snijegu, posebno dobra na suhom i mokrom, velika trajnost

185/60 R15 T

DJELOMIČNO SE PREPORUČUJE Nexen Eurowin 600 dobra na suhom slabosti na snijegu (smanjenje ukupne ocjene)

Bridgestone Blizzak LM-32 S vrlo ujednačena, najbolja na mokrom, posebno dobra na suhom, niska potrošnja goriva

ZIMSKE GUME | 21


Michelin Alpin A4

Semperit Speed-Grip 2

vrlo ujednačena, najbolja trajnost, posebno dobra na suhom

najniža potrošnja goriva, najbolja na ledu, dobra na snijegu nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Uniroyal MS plus 77 vrlo ujednačena, posebno dobra na snijegu, niska potrošnja goriva

225/45 R17 H

PREPORUČUJE SE Goodyear UltraGrip 8 Performance

ESA-TECAR Supergrip 7+ HP prilično dobra na snijegu i ledu nedostaci na mokrom, niska trajnost (smanjenje ukupne ocjene)

Pirelli Winter Sottozero 3 dobra na mokrom niska trajnost (smanjenje ukupne ocjene)

posebno dobra na snijegu, niska potrošnja goriva

Hankook Winter i*cept RS W442

manji nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

dobra na suhom, niska potrošnja goriva

Nokian WR D3 najbolja na suhom manji nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Dunlop SP Wintersport 4D dobra na suhom, mokrom i snijegu nedostaci na ledu (smanjenje ukupne ocjene)

značajni nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Toyo Snowprox S953 dobra na suhom značajni nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), značajni nedostaci na snijegu i ledu, niska trajnost

225/45 R17 H

NE PREPORUČUJE SE Fulda Kristall Control HP prilično dobra na snijegu i ledu manji nedostaci na suhom i mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

22 | ZIMSKE GUME

Interstate Winter IWT-2 slaba na snijegu, nedostaci na suhom i ledu, loša na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)


Legenda

Sailun Ice Blazer WSL-2

***** izvrstan **** vrlo preporučljivo

dobra na snijegu i ledu

*** preporučuje se

nedostaci na suhom, loša na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

** djelomično se preporučuje

Marangoni 4 Winter E+

Kormoran Snowpro b2

Nexen Eurowin 600

Kleber kristal HP2

Falken HS-449 Eurowinter

Hankook Winter i*cept RS (W442)

GT Radial Champiro WinterPro

Pirelli Snowcontrol Serie 3 Winter 190

Barum Polaris 3

Vredestein Snowtrac 3

Semperit Speed-Grip 2

Goodyear Ultra Grip 8

Nokian WR D3

Michelin Alpin A4

Firestone Winterhawk 3

Dunlop Winterresponce-2

ZIMSKA GUMA 185/65 R15

Continental ContiWinterContact TS850

* ne preporučuje se

T T T T T T T T T T T T T T T T T

Suva cesta

2,4 2,4 2,0 2,2 1,7 2,4 2,1 2,2 2,6 2,1 2,8 2,1 2,1 2,2 1,9 3,3 2,2

Mokra cesta

1,9 1,9 2,0 2,4 2,2 2,3 2,4 2,6 2,9 3,0 3,2 3,2 2,6 3,5 2,7 5,2 5,5

Snijeg

1,9 1,9 2,4 2,1 2,2 2,1 2,5 1,9 2,2 2,0 3,1 2,6 2,2 2,4 3,6 2,1 3,9

Led

1,9 2,2 2,2 2,2 2,3 2,5 2,5 2,3 2,3 2,5 2,5 2,3 2,2 2,6 3,0 2,5 2,8

Buka

2,8 3,1 2,8 3,4 3,5 3,3 3,3 3,6 3,1 3,8 3,4 3,1 3,5 3,6 3,1 3,4 3,8

Potrošnja goriva

1,8 1,5 2,2 1,8 2,1 2,0 1,5 2,1 2,4 2,0 2,4 2,1 2,4 1,9 2,2 1,9 2,8

Trošenje guma

1,5 2,5 1,5 0,5 2,3 2,5 2,5 2,3 2,5 2,5 2,3 2,3 3,5 1,5 2,5 2,0 1,5

Ukupna ocjena

2,0 2,1 2,1 2,1 2,2 2,4 2,4 2,6 2,9 30 3,2 3,2 3,5 3,5 3,6 5,2 5,5

Oznaka brzine

*

Sailun Ice BlazerWSL-2

*

Interstate Winter IWT-2

Toyo Snowprox S953

Hankook Winter i*cept RS (W442)

Pirelli Winter ottozero 3

ESA-TECAR Supergrip 7+HP

Semperit Speed-Grip 2

Fulda Kristall Control HP

Dunlop SP Wintersport 4D

Nokian WR D3

Goodyear UltraGrip 8 Performance

Uniroyal MS plus 77

Michelin Alpin A4

Bridgestone Blizzak LM-32 S

ZIMSKA GUMA 225/45 R17

**** **** **** **** **** **** **** *** *** *** *** *** *** *** ** Continental ContiWinterContact TS 850

Preporuka

H H H H H H H H H H H H H H H

Suva cesta

1,8 1,8 1,8 2,5 2,3 1,7 2,0 2,7 2,2 2,4 2,5 2,1 2,2 2,6 3,5

Mokra cesta

2,1 2,0 2,5 2,4 2,6 2,6 2,2 2,7 2,7 2,6 2,3 3,2 3,5 5,1 5,5

Snijeg

1,7 2,3 2,4 2,1 2,1 2,5 2,2 2,3 2,2 2,3 2,5 2,5 2,7 3,7 2,1

Led

2,4 2,4 2,4 2,5 2,5 2,5 2,7 2,5 2,3 2,5 2,5 2,5 2,8 2,7 2,3

Buka

3,0 3,0 3,4 3,4 3,5 3,1 3,6 3,3 3,1 3,0 3,0 3,4 3,9 3,3 3,4

Potrošnja goriva

2,1 1,9 2,3 1,7 1,9 2,4 2,0 2,0 1,6 2,2 2,0 1,8 2,3 2,3 2,1

Trošenje guma

1,8 2,3 0,5 2,5 2,3 2,5 2,3 2,5 1,8 2,8 2,8 2,3 2,8 2,3 1,8

Ukupna ocjena

2,1 2,2 2,2 2,4 2,6 2,6 2,7 2,7 2,7 2,8 2,8 3,2 3,5 5,1 5,5

Preporuka

**** **** **** **** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *

*

ZIMSKE GUME | 23


24 | ZIMSKE GUME

Zimske gume  

Daily Press - ND Vijesti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you