Page 1

WEDNESDAY DDW TODAY 23 oktober Gratis, inclusief plattegrond


PIEPERS JASSEN COLOFON DDW Today gaat over alles op en rond Dutch Design Week (DDW). Twee weekend- en vijf dagkranten lang tips, verslagen en impressies van Nederlands grootste designevenement. Scoor je gratis exemplaar op alle DDW-locaties of download via www.ddw.nl. TIPS? Mail de redactie via info@hofmandonker.com. Of deel ze op het platform Dutch Design World via www.ddworld.nl. Reageren kan, maar heeft geen zin. Adverteren wel: neem contact op voor de mogelijkheden of breng jezelf voor een appel en een ei onder de aandacht in de rubriek P.N.O.T.K. (zie pagina 7).

De term ‘design’ is een vergaarbak geworden voor van alles en nog wat. Dus een berg aardappelschillen kan er ook nog wel bij: het WK piepers jassen vindt deze week plaats in Eindhoven. Schil je rot bij NRE en maak kans op flessen bier, schilmessen, eeuwige roem en een volledig arrangement voor vier of vijf personen bij Stampiet. De deskundige jury (met naar verluidt John Körmeling) kijkt niet alleen naar de snelheid van de kandidaten, maar ook naar de dikte van de schil en de originaliteit van het resultaat. Meedoen? Slijp dat mes en schrijf je vrijdag 25 oktober vanaf 14.00 uur in bij Piet in Kelderman & Van Noort op het NRE-terrein (# 67). Aanvang tegen 15.00 uur. Foto © Chloë van Diepen

Katja tipt

MUST-SEE EN NICE-TO-SEE

REDACTIE Hofman & Donker, www.hofmandonker.com, met Eva Oosthoek, Lisa Klappe Photography, www.lisaklappe.com en Scherpontwerp, www.scherpontwerp.nl | Fotografie: Jeroen Aarts, Chloë van Diepen, Lisa Klappe, Iris Rijskamp | Vertaling: Double Dutch, www.double-dutch.nl | In samenwerking met Justine Kontou, Katja Lucas, Martijn Paulen, Marloes Philipse, Raffaela Vandermühlen en het DDW-team. DRUKWERK EN VERSPREIDING Eindhovens Dagblad, www.ed.nl SUPPORT ABN AMRO, www.abnamro.com © Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Gepubliceerd door Dutch Design Week 2013, www.ddw.nl, in opdracht van Capital D, www.capitald.nl. COVER Vlisco Unfolded Igluu (# 34) Foto © Chloë van Diepen

Foto © Lisa Klappe

Iedere dag spreekt uw gids in de wondere designwereld iemand uit de boezem van de organisatie. Over must-see en nice-to-see. Over mooi en nuttig. En over goed en beter. Vandaag spreken we nogmaals met de onverwoestbare programmamanager DDW Katja Lucas. Zo vroeg in de morgen – nog niet opgemaakt – wijst ze ditmaal de weg naar de broodnodige verstilling. Over brandende kachels en crashmomenten.

Amper 500 meter verderop is het als vanouds gezellig bij Atelier Van Asseldonk. De nog jonge ontwerper brengt met zijn Modern Times een hedendaagse ode aan vervlogen tijden. Zo creëert hij midden op het Ketelhuisplein (# 13) een swingende dorpsbrink van lezingen, fotografie, livemuziek, een bierproeverij, en ’s avonds brandende potten en kachels. De liefde voor ambacht en pure materialen straalt ervan af.

Laad jezelf eens op bij Rechargeables. Een oase om te genieten en te proeven rondom een interactieve tentoonstelling die je mag aanraken en proberen. Voor hun brandhaard hoef je geen spaander hout meer te hakken: de oven slikt de boom integraal in. Je vindt de expo op het Space-S-terrein (# 17). Met werk van onder meer Harm Rensink, Noortje de Keijzer, Jan Dijkstra, Lionne van der Hagen, Eef Middendorp en Iris van Daalen.

Meer liefde voor het pure tref je bij de laatste aanrader van vandaag: GardenMania (# 29). De naam – naar een boek waarin Engelse en Franse klassieke tuinen uit de achttiende en negentiende eeuw worden beschreven en geïllustreerd – refereert aan de liefde en fascinatie voor planten en tuinieren. Dat zie je, dat voel je, en dat proef je: in deze biologische tuin op Strijp-S serveren initiatiefnemers Desirée Hammen, Suna Karaca en Sarie Hermens je soep van zelfgekweekte groenten zoals je ’m nog nooit hebt geproefd. Katja. Ze is druk. Toe aan onthaasting. Nog even. Dan begint DDW 2014.

2


PARELS IN HET PARADIJS

Voor uw verslaggever staan drie bezoekers van Modebelofte 13, een initiatief van YOU ARE HERE en Glamcult Studio. Twee dames en een heer. De heer houdt zich op de achtergrond. De dames draaien en zwenken met hoofd en ledematen om een paspop heen die gekleed is in een vrij experimentele outfit. Er volgt een korte dialoog die wij u niet willen onthouden.

- DAME 1: HIER ZIE IK TOCH WEL WAT IN. - DAME 2: O? - DAME 1: JA TOCH? JIJ NIET DAN? - DAME 2: NEE, NIET ECHT. WAT ZIE JIJ DAN? - DAME 1: NOU, DIT ZOU ZOMAAR EEN REGENJAS KUNNEN… EH… WORDEN. - DAME 2: EEN REGENJAS. - DAME 1: JA, MAAR DAN MET KORTE MOUWEN. EN MET ZONDER CAPUCHON. - DAME 2: JA, NU JE HET ZEGT. ZOU KUNNEN. - HEER: IK BEN VAST BUITEN. KIJKEN JULLIE MAAR VERDER.

Niet alle bezoekers hadden moeite om de parels die te vinden zijn aan de Paradijslaan (in de voormalige marechausseekazerne) ook als zodanig te herkennen. Integendeel: ook hier wordt enthousiast gekeken, gepraat en gegeten. Want behalve expositieruimte is Kazerne ook een toffe hang-out om aan de suikerspiegel te werken. We brengen een paar exposanten onder de aandacht – zonder iemand tekort te willen doen. Zorg dat je Johan Bouman van Château de la Resle te spreken krijgt over het verhaal achter zijn label. Geniet van de Haze Chair en Haze Table van Wonmin Park. Verbaas je over de Bottle Houses van Daphna Laurens (goed zoeken, want een beetje verborgen). Neem wat te eten en/of te drinken, loop rond, kijk nog eens, en vis je eigen persoonlijke parels uit de ontwerpzee die Kazerne heet.

Foto’s © Chloë van Diepen Ontwerp spiegel: Studio Thier & Van Daalen

5

Kazerne (# 44) Open van 11.00 - 23.00 uur www.kazerne.com


HIER DIE NIER

DESIGN FOR KIDS Kinderen hebben de toekomst. En ook een plek op DDW. Vooral in en rondom het stadhuis (# 45 en 46) staat de jeugd centraal. Onder leiding van ‘echte’ ontwerpers maken kinderen spelenderwijs kennis met design: van street art tot productontwerp en van architectuur tot illustreren. Ook zijn er projecten vol verfrissende ideeën, educatief verantwoord bovendien. Gericht op kinderen, maar net als Sesamstraat ook leuk voor volwassenen. Kom je vandaag naar de officiële opening van het Trotterbos, dan zie je met eigen ogen hoe kinderen van ontwerpers hun ouders beïnvloeden – en vice versa, uiteraard. Met pijn in het hart moeten we melden dat de expositie zelf niet het eeuwige leven heeft. Sterker nog, is al overleden. De ruimte bij Yksi is vanaf vandaag ingenomen door Philips. Zo meedogenloos kan het leven zijn. Je vindt nog wel een stand van de Donor Design Week op het Ketelhuisplein. Belangrijker nog: je kunt je 24/7 laten registreren als donor op www.donorregister.nl.

‘Design for kids’ is een onderdeel van Stadhuis Meets Design, een initiatief van de gemeente Eindhoven en ontwerpbureau Volle-Kracht. Meer info: www.designforkids.nl en www.ddw.nl.

Mariëlle van Meel fotografeerde mensen die hun leven te danken hebben aan een donor. Om precies te zijn stelde ze de camera scherp op het litteken dat zij overhielden aan de ingreep. De maakster zelf noemt het levenstekens. Van een subtiel chirurgisch sneetje tot bijna slagerswerk – maar alleen te zien voor wie het bedekkende kledingstuk optilt. Niet alle bezoekers durven het aan, weinigen zijn gretig. Wij bekeken het van de zonnige kant en konden er geen genoeg van krijgen. 3D-printen heeft de toekomst, voor Karina van Heck schijnt zelfs the sky the limit niet te zijn. Met een prothese heeft zo’n printer al geen moeite meer. Trek die snel stijgende lijn even door en je komt uit bij een hart. Nu nog fantasie, maar neem van ons aan: er wordt keihart aan gewerkt.

Foto © Iris Rijskamp

Is er leven na de dood? Zeker wel! We zagen het met eigen ogen op de Donor Design-expositie en spraken met het levende bewijs. Expo en verhalen gaan over de maakbaarheid van het lichaam, over de mogelijkheden van wetenschap en technologie, en over (levens)kunst en design. Now future in de praktijk.

6

Altijd al nieuwsgierig geweest wat er gebeurt met bloed dat wordt afgenomen, een been of borst na amputatie, een afgeknipte voorhuid of doorgeknipte navelstreng? De Corpus Commodus van Alissa van Asseldonk geeft antwoord op alles wat je wilde weten maar nooit durfde vragen. In een boek waarin met de hand van een chirurg gesneden is.

Foto’s © Ruud Balk


General Information

SURFACE DESIGN IN OPTIMA FORMA: EVOLUTION

Guidelines for an inspiring visit DDW offers a vast program including exhibitions, presentations, experiments, seminars, lectures and workshops, meet ‘n greets, parties, food and drinks. Lots of nine-day activities, but also dailies. Altogether, there are more than 1,800 design participants organising around 300 events at 78 venues – all in one city. We’re trying to keep you up-to-date with all the ins and outs of this huge mass of inspiration and help you find everything in the best possible way. What’s up today? What’s the easiest way to get around? Where can you quietly recover from all the impressions? And why should you definitely buy a passe-partout? Below you’ll find all the basic information you need for an inspiring visit to DDW.

Info and Services Ode to the City Art directors Margriet Vollenberg and Margo Konings (Organisation in Design) have created a special presentation in the Klokgebouw. Their Ode to the City enables visitors to experience DDW in its entirety, literally forging a connection with all other design events. As such it can be regarded as one of the main starting points of DDW.

Verheug je onder andere op trendexperts Milou Ket, Christine Boland, Kirsten van Dam en Irene Vermeulen. En op ontwerpers Mart Visser, Maarten Vrolijk en Jeroen Vinken, die ons elk hun eigen visie op design voorleggen. Daarnaast is er een aantal exposanten, zowel van de gevestigde orde als nieuwkomers. Het laatste weekend van DDW staat in het teken van surface design. Het ontwerp van het platte vlak. Ieder plat vlak. Eindhovens trots, het Evoluon, is dan het thuishonk van Evolution. Misschien wel het belangrijkste evenement op dit gebied van het jaar. Organisator Chris Verbeek van studio VERBEEKDESIGN verwelkomt een internationaal gezelschap van zowel ontwerpers als producenten en inkopers.

De kracht van het evenement is de breedte. En omdat het drie dagen duurt, kunnen deelnemers en bezoekers ook de diepte in. Kortom: een must-do vol inspiratie en kennis voor alle professionals die zich bezighouden met het platte vlak.

Evolution Evoluon Convention Center, Noord Brabantlaan 1a, 5652 LA Eindhoven Zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 oktober van 10.00 tot 18.00 uur. www.evolutionfair.nl

On the web DDW’s website (www.ddw.nl) and its mobile version (m.ddw.nl) are handy hubs for all info on the event and its entire program. If you can’t find it there, you won’t find it anywhere. Also follow DDW via Facebook and Twitter: @dutchdesignweek, #DDW13 Download the app! Got a smartphone or tablet? Download the free DDW app. It’s really easy to do: go to the app store and download the Layar app. Start it up and look up DDW

in GeoLayers. Just launch the application and you’re ready to go! Info points Four official info points will show you the way and answer all your questions. You will find these sources of information at the exit of the Central Station (61), around deWitteDame (35), the Stadhuisplein (45) and inside the Klokgebouw (11). These points can also provide you with a free copy of the daily tabloid, a handy program overview, and the latest news and gossip. Tabloid Every day hot off the press: the DDW tabloid. Sixteen pages with the latest ins and outs, including the official plan and program. Freely available at various locations of the event. Got any news items or tips? Contact the editors via info@hofmandonker.com.

Dutch Design World A new virtual platform for DDW by studio George&Harrison and ICT developer Delite. Watch, share and rate your own photos and films and those made by other visitors and designers via www.ddworld.nl. Press center In order to actually create the buzz Dutch design deserves, we try to be the best possible host for media and press. Hence, we have turned our headquarters into the official press center. Here we will provide journalists, bloggers, photographers and camera crews with special info kits and the latest news hot off the press. The press center is located at DDW-HQ (23) and is open daily from 10:00 to 18:00.

EINDHOVEN 19-27 OCTOBER MAP

Areas and opening hours DDW’s program is concentrated in three areas, each with its own character. Please note that although some events take place just outside these areas, they are definitely worth a visit! Although you may assume that most events are open from 11:00 to 18:00, the opening hours vary per event. At our website, you’ll find the exact opening hours of every location. Below are the general opening hours of the main areas. Area Strijp S/T/R Locations 01 - 29 / General opening

hours: 11:00 - 18:00. Talented and renowned designers, trade and industry, and numerous educational institutions present themselves in an industrial setting with a strong open-studio character. Area Inner City Locations 30 - 70 / General opening hours: 10:00 - 20:00. Dazzling designer collectives, cultural institutions, conceptual and innovative design, mostly under curatorship, in the welcoming environment of the Eindhoven inner city.

Area East Location 71 - 72 / General opening hours: Sectie C, Saturday and Sunday 12:00 - 21:00, Monday till Friday 16:00 - 21:00. Up-and-coming designers and dynamic collectives with a hands-on mentality in the experimental environment of the unique design enclave Sectie C on the outskirts of the city.

Getting there and around MINI Design Rides Want to be driven around in style? The MINI Design Rides take you to and from any DDW location. And the best thing is: it’s free! You’ll find the MINI Design Rides at the following four stops: Piet Hein Eek (01), Klokgebouw (11), Lichtplein (37) and Stadhuisplein (45). At all other locations, you can order MINI Design Rides by calling +31(0)40-218 00 00. MINI Design Rides run daily from 11:00 to 20:00.

Bikes and scooters Want to see everything of DDW? All event locations are within biking distance. Moreover, you’re only a real ‘Dutchie’ when you’re cycling. So go and get yourself a rental bike, scooter or other vehicle at Urban Wheelz Center (Strijp-S), Videolab (26), or on the Lichtplein behind deWitteDame (37). Please note that you need to have a valid ID and a credit card to rent any of the vehicles. You have to take the bike back to the location where you hired it.

Special public transport Together, DDW and MU provide a free shuttle bus to and from all locations on the passe-partout. These are: deWittedame (37), Stadhuisplein (45), MU (Strijp-S) (22) and Klokgebouw (11). The bus runs on all DDW event days from 12:00 noon. On Sundays, Monday, Tuesday and Wednesday until 18:00. On Saturday, Thursday and Friday until 21:00.

Klokgebouw). All the other locations are free, unless otherwise stated.

band and voucher with discounts.

Tickets Now future passe-partout New this year: one passe-partout admits to five DDW locations: Klokgebouw (11), Dutch Design Awards (21), Designhuis (48), Van Abbemuseum (47) and Design Academy Eindhoven (35). The above locations can only be visited by passe-partout holders (except

Purchase Internet, via www.ddw.nl: €12,50 p.p. (excl. service charges). Advantage: direct access at locations. The e-ticket is scanned at the entrance and visitors get a wrist-

DUTCH DESIGN WEEK P.O. BOX 8043 5601 KA EINDHOVEN +31 (0)40 296 11 50 INFO@DDW.NL WWW.DDW.NL

MAIN SPONSOR

At the door: € 15,00 p.p. (cash or pin - at Design Academy Eindhoven only pin). Visitors get a wristband and voucher with discounts. Only available during DDW, children younger than 12 years: free access.

DUTCH DESIGN WEEK IS PART OF THE CAPITAL D PROGRAM. CAPITAL D IS THE DESIGN COOPERATION IN THE BRAINPORT EINDHOVEN REGION. IT AIMS TO STIMULATE AND CONNECT CREATIVE INITIATIVES THAT STRENGTHEN THE REGION’S (INTER-)NATIONAL REPUTATION IN THE FIELD OF TOP TECHNOLOGY AND DESIGN.

MADE POSSIBLE BY

PARTNER

MEDIA PARTNERS

PROGRAM PARTNER

scherpontwerp

SPONSOR

8

NOW FUTURE

PRODUCED BY

SUPPLIERS

HOFMAN & DONKER, HOEVENAARS, 40 WATT, PAZ COMPUTERWORKS, BRIGHT, BRS, CITYDOGS, FIDATO, HEXSPOOR, MACKELIJK, LISA KLAPPE, TWISTED STREETS, STADVIS, URBAN WHEELZ CENTER, SATELLIET BREDA, BIG IMPACT, RTL LOUNGE, FATBOY, TROTTER.EU, ICTEAM, BENQ, FORBO FLOORING, GEORGE&HARRISON, DELITE

GRAPHIC DESIGN: SCHERPONTWERP PHOTOGRAPHY: IRIS RIJSKAMP, SJOERD EICKMANS

No future? No way! During Dutch Design Week in Eindhoven you can see with your own eyes how the world of tomorrow is already in the making today. Smart solutions and inventive design offer new promising perspectives. From October 19, the doors to the future open up in a city that buzzes with inspiration and creative energy for nine full days. Get inspired by the latest work of more than 1,800 designers, meet the designers and experience the beauty and power of Dutch design from close-by. Now future This year, DDW has chosen a theme that demonstrates the conviction that daring experimentation and a do-ityourself mentality can lead to constructive answers and solutions. Now future is a call to get cracking, a positive opposing force in times of crisis, and the expression of the power and importance of contemporary (Dutch) design. Ambassadors Supervised by our ambassadors - designers Daan Roosegaarde and Piet Hein Eek - DDW presents almost every conceivable discipline and aspect of design. DDW shows the world what design is about and brings designers, businesses and industry together in order to create the bizz and buzz Dutch design deserves - from the Netherlands to far beyond its borders.


ECKARTSEW EG Z UID

DKN . V. L IEMP DST R.

EF

DRE

MGR . SW INK ELS STR .

STE R

V. P OP PE LS TR V. . D. ST EIN ST R.

T.V INC IDO RS TR .

ME HO EIM AK ER S

BR UG MA N

MIN CK EL ER ST RA AT

PE DE ST R.

PAD ROSS

JA NV AN D. H EIJ DR DE EB NS BE TR LS . ST RA AT

LAAN AMUNDSEN

IMKE RST RAA T

RAAT KAARDERST

FLUWIJNSTRAAT

KAAK S TRAAT

RAAT SPELERST

RUN STRA AT

T RSTRAA TWIJNDE

T AA STR OEK BR EN CH AT SS TA MU SR IUS JUL

BE ZU IDE NH OU TS EW EG

NT HIE NE NL AA N

AN

AT RA

AT RA ST ON WT NE

FAH RE NH EIT STR AA T CEL SIU SST RA AT

T AA STR ON WT

T AA STR

N

LAA

EDY

NF

J OH

SC

BISSCHOPS MOLEN

HORSTEN

HET VEKEN

DEN DOLECH

EN IJK LR ME HE

DE LAMPENDRIESEN

IJ K

VELDMAARS

TUSSTR. BENEDIC

LAAN

KLO O

MOLSTRAAT

FRETSTRAAT

EGEL STRA AT

GAL VAN IST R

IST R.

DAGUERRE ST R.

GALILEISR TAAT

DASSTR.

VA N

FRA NKR IJKS TRA AT

RE AU MU RS TR .

VO LT AS TR .

WA TT ST RA AT

HD

CHALK MON

. KE

AN

NN

LA

TGOMMERY

DE

S P INN ERSTRAAT

LIN

TRA RS AT SE VIS

SU

LAPLACE

SC

T RAA ST UIS KR AAT STR NTZ RE BA W.

T AA TR NS MA UT ZO

BO

T AA TR KS EE MB LIJ

EIK EN ST RA AT

IN

HET EEUWSEL

N

SLAGERSTRAAT

TR. RNAARS WASSE

KT MAR LSE NSE WOE

TR. KS ER SK EM HE

EG EW ALS WA

TR. PEIJKS NS VA

. V. D

AT RA ST EIN TH PIE

R. ST ING RR TE WE

S NE AN OH

N AA KL OE NH WE EU LE AN YV ON TH AN

AAT STR WI LGEN AAT VUURD STR OORNS ADA TR. CAN

L IJK SW TER WIN

Area East

HO

SE

I ND

50 Bleekstraat 23 Onomatopee - Ideas - Helmut Smits - States in Capital - Bureau d’Etudes 51 ’t College 30 COEN! | Design reflects identity 52 Smalle Haven 101 Stadsbakkerij Broodt | Broodt + design 53 Smalle haven 2-14 Smalle Haven: food, drinks and design 54 Smalle Haven 6 Dutch Design Year | Front Salon 55 Heuvel Galerie 133 Rock9 Design | 040 Treasures 56 Vestdijk 18 ABN AMRO Hotspots | curated by Van Eijk & Van der Lubbe 57 Design Windows See other side for detailed info and map 58 Nieuwe Emmasingel 20 Jannissima Concept Store | Design Your Journey 59 Nieuwe Emmasingel 9 Onigiri | 3D print-a-keychain 60 Bijenkorf, Piazza 1 Eigen Huis & Interieur presents TOP 25 61 Stationsplein DDW Info point ABN AMRO Hotspots | Curated by Van Eijk & Van der Lubbe The vintage photo 62 Kennispoort, J.F. Kennedylaan 2 DPI | The magic of (bio)plastics 63 TU/e, Den Dolech 2, building Vertigo University of Technology Eindhoven, Faculty Architecture - Built Environment - Wiel Arets Architects (WAA), Total Design of B’ Tower 64 TU/e, Den Dolech 2, main building University of Technology Eindhoven, Faculty Industrial Design | ID’13 Platform Design United | Design Changes CRISP Prototypes 65 TU/e, Meulensteen Art Centre, De Rondom 18 Grafisch Atelier Daglicht | Graphic Textiles 66 Inkijkmuseum, Dommelstraat 2a CrowdyHouse 67 NRE terrain, Nachtegaallaan 13-15 The collectives | NRE: one big playground 68 NS loods, Fuutlaan 12 Design Perron - Basematters - Bo Reudler Studio - Deesis - Maarten Schenkeveld - Martijn Rigters - Jacco Bregonje - The Delta Mart - WET - UnicWonen - Workshop of Wonders 69 NS loods DB2, Fuutlaan 12a1 Studio Job moves design 70 NS loods EDHV, Fuutlaan 12b Dutch Invertuals | Revaluate

And more 73 Edisonstraat 70 Tante Netty | Street Poetry: de wijk als canvas (Self-guided tour) 74 Kraijenhoffstraat 2A IndeVormVan ontwerpstudio’s 75 Tarwelaan 56 Artspace Flipside/Zesde Kolonne | Missing Link 76 Hallenweg 1-4 Hal 2 goes green Ontwerplabel Vij5 | Vij5 (work)shop Studio Dirk Vander Kooij | New Work/ New Shop Studio van der Zandt | (P)act 77 Bergmannstraat 76 4Apostelen | Monnikenwerk Studio Tjeerd Veenhoven | HuisVeendam/Palmleather 78 Leenderweg 2A PUUR Design Collective

Food & Drinks A Pinkie Patisserie meets Buthan 1912 Halvemaanstraat 18 a B Amaro Creative Industries | Food & Drinks Klokgebouw 50, Hall 1 C ’t Koffiehuisje Ketelhuisplein D Beerze Bier @ Atelier van Asseldonk Ketelhuisplein E Dynamic Food Space-S terrain, corner Torenallee/ Schootsestraat F Natlab café - restaurant Kastanjelaan 500 G Last Supper Steentjeskerk, St Antoniusstraat 5 H Joam Kookt! Zona Ventosa, TAC, Vonderweg 1 I

Usine Lichttoren 6

J Stimuli, Sensorial Dining Keizergracht 2 K Eat Drink Design @ Kazerne Kazerne, Paradijslaan 2-8 L Loodsrestaurant @ Kazerne Kazerne, Paradijslaan 2-8 M Smalle Haven: Food, Drinks & Design Smalle Haven 8-24

E S LA A

ER GO

AK KE RS ST RA AT

LUP INE STR AA T

TERW

BIESTERWE G

EG

EN

A A LS

VAN D

VAN W ASSEH OEFSTR AAT

GAB RIEL MES ULAA N

N

JE ROE

N BOS

C HL AAN

VEE

NACHTEGAALLAAN

W. V. HO RN ES TR AA T

PAS T. D IJKM ANS STR .

CATSLAAN

N. B EET SST RA AT

JAN JA CO LUI KEN BV STR .M AE AAT RL AN TL AA N

GES TEL SES TRA AT

BER GMA NNS TRA AT

GES TEL SES TRA J. V AT AN HEE LUS TRA AT WI LLE MK LO OS LA AN

HAL LEN WEG

SPOORSTRAAT

BRE DER OLA AN

T

LE

AT RA ST EG EA AL RW AZ DE

AT RA ST EA IRA SP

SCHEIDINGSSTR.

POT GIE TER STR AA T

STA RING STR AAT

AT

RA

ST

OG

HO

HAGENKAMPWEG ZU ID

AN

PR INC ES SE NL AA N

GOD FRI EDS TR

GEBR. V. DOORNESTRA

LMSTRAAT SCHA

GASTHUISSTRAAT

DIJK

AAT BURGHSTR

MSE

PHUSSTR. SINT ODUL

AT U

T AA TR INS TU

ST R

LA

N

TE

AA

AT RA EST EFK HO

TL

LELIEST RAA T

OF

AN TLA EN ELZ

LD

R TOGSTRAAT

HO

HE

N.

AT

RO

NAC HTE GAA LLA AN

BLE EKS TR.

TR.

SO ME RE NS

R. ST US R TIM

DE KE NV

CZ

RA

HUGO

N GE

ASI

EMM

CLAU S

KL EIN EB ER G

P.

ST

UDERSWEG

RE

BLEE KWE G

ELIAS WEG

ST. MA

J ADI PAR

EN

T AA TR

L

AT

EF

AL

LUCIFERSTRAAT

ED

GS OE PL

URG

EG

DIJK MSE ATU STR

W

N AA SL

AT TRA ERS ITN BRE

T TRAA NS VE HA

DIJ RA PA

OF NH NE GIJ BE

TS

HAGENKAMPWEG - NOORD

T

RI

AT RA ST RG BE

AU

T AA TR GS LIN PA

L IM B

KA

GERARD DOUSTRAAT

CH

TERWEST ENSTRAA T

RA

T.V. THUL DENSTR.

SG

J.V. GOYEN STR.

ER

A.V. DIEPE NBEECKST R.

K

LICH TSTR AAT

L

VONDERWEG

DIJ

G EL UV HE

AT RA ST TE CH RE

IZ

O

ST

HOUTSTR. EECK

. TR ES AD ST NO VA

VE

KT MAR

KE

RA ST RIK AT ND RA HE ST INS INA PR AR TH AT CA RA ST ST

M

R. ST AU SS

AAT STR UDE DE O

N GLAA SBUR HAB

MA RIA VA NB O

R. ST AN

ERSWEG

T AA STR TTER P. PO

W

RMEG SEW OVENUWE URKH O

KK BROEKA

TR. A. V. HEMERTS

TRAMSTRAAT

RAAT OEXST H. B

DEMER

N. EMMASINGEL

USSTRAAT ANTONI SINT

VE

AAT STR IMIR CAS . STR DER XAN ALE

AN LA KE RIJ DE

. RG BU

TES

GROE NSTR .

LD

AT RA ST ND ZA

HI

EM LL WI

RAAT ERST LOGG

AA N

T RAA ERST BOTT

ENL

WEG TEN RIJS

i

A. CUYPSTRA AT

ST R

AT

i

L KOL ERR ME

BER KEN STR .

N

RT LA AN

AA

WEG

AT

M

T AA SRT RUS EVE TS SIN

AAT STR PSE

AAT OSTR TRUD SINT

AAT KSTR TJAL

BO T

GEERTRU IDENBER GSTR.

EL

SE OVEN URKH

TRA

AAT TR SS VO

AR

i

T AA STR RTA HU B E

AAN IPENL

AT ERSTRA KEERWE

AN ENLA LIND

AAT NSTR DOELE

RIET P

STRAAT ANTHONY MODDERMAN

TOBIAS ASSERSTRAAT

G NOODTSTRAAT

TRAAT MS HE PEN OP OB JAC

T TRAA OTSES SCHO

EG ERW AKK

T RAA RST EKKE

N AAN PLAT L A A

TJE NNEL ELTU DOMM

PL AA TJ ES

UL

OUDE

Area Inner City

T TRAA SS NU MA

JE OS RO

CL

. RSTR AKKE HEES

N. RL

WE G

.

C. BAKKER VAN BOSSESSTRAA T

STR

INS

HET KRANEN

OT

S RG BU

N AA

Area Strijp

18 Natlab, Kastanjelaan 500 Baltan Laboratories | Greeting Cultures Broet | Salon Graphique Natlab by Plaza Futura Studio Roosegaarde | CRYSTAL 19 Acaciastraat 6 Woonbedrijf | Domestic landscapes 2.0 20 SAS 3, Torenallee 55 CRH Clay Solutions | Bakstenen gevels in elk denkbaar ontwerp 21 Building Gerard, Torenallee 62 Dutch Design Awards | Exhibition 22 Torenallee 40-06 MU (Strijp-S) | The Sculpture Factory by Quayola 23 Apparatenfabriek, Design Innovation Space at Capital D, Torenallee 22-08 DDW Press center 2018Eindhoven|Brabant/Green Chemistry Campus/Biobased Delta | Biobased Wunderkammer Agri meets Design | Showcase PROUD/Material Sense | Moving Materials

R DS. THEODO

STR. TOREN OUDE

SCOTT L

W NE OE GR

UID GZ WE SE HT AC

AT TRA NS AA ZW

N AA DL

T AA TR NS RE AR SP

A RA EN KO

T AA TR NS PE TH ZU

. TR OS NL OE GR

T AA TR NS OR DO EL AP

T AA TR ES ED NE

i

TR DRAPENIERS

Area Strijp

ST EP HE NO NS ST RA AT

31 TAC, Vonderweg 1 Resident designers and emerging talents ROB from home and abroad. BEN A50 / A2 STR AAT Temporary Art Centre | Zona Ventosa SENSTRAAT NAN NIJMEGEN 75 - Blokmeubel & Olislagers | Lines ED AT STRABOSCH DEN N T A A IS E 05 D AAN ON FLIE ST & fills UTRECHT R A 73 AT OU AT - Bregje Cox | Noir near Future DS ANKLINSTRA OTTERSTRAAT EW 1E FR T O R IEST T A E A R S AAT A PA - Designers collective | G RC Joost & Kiki 06 HIM ONZE LIEVE VROUWESTR ED AAT Colors&Collectables ES TR AA T MO R . T S F E O RS - Dik&Stijlloos | De ware grootte K RO N E H ES TR 07 08 AA van eten T - Dutchglobe ETRUSSTRAA INT P S T EL L - Egbert-Jan Lam/buroJET | Home Lab RAAT RIC J TOR ERST LOOIERSTR. BAKK AT - Essyello | Lost, Found & Beloved STRIJP R RA 04 T 09 PS AT RACHELSM - Hello Randomness | My Sweet OLEN RA OM T R T RS Design Fair Station WE R VE Beukenlaan A - International collective | Control STRIJP T LA Piet Hein Eek AT . RG A DE LISMORTEL R U T T S B for Idealism ESR MA EL ND GEM SA A TRAAT - Joam Kookt! @ TAC Café & VEN ERGENS P RA VAN KINSB ZAALE G 03 DE S ‘ T Blokmeubel 01 TR. AA N ENTS TR AA VAN G . Klokgebouw NS - Korean Designers | Korean Design AA NIL STR 74 CO PER 02 ALVEM E 10 R ABN AMRO House P P H MEIDOORN - Laura Lynn Jansen & Thomas Vailly | AT MA WEVERS RA STRAAT T DE ZAALE TR ST AA AA EM TR CaCO3 - the collector’s lab T CH Industrial Design 11 OLS LO O Ketelhuisplein 12 H 65 SC - Mafnes | II. PL AG 64 GE B 16 14 - Mélanie Buatois | d’Autres Artisans NS . TR . T TOR C TR TU/e AA STR RAA GILDELN. ENA - Morpugo/Desnoyer/Gouveia | OS T N P SST 13 OUT 15 L RL T Z IE A L R U A E A E RU RA DE V NL AAN The Colour of Orange ST D KE RDL AN DDW Press center E EU Weekdays open from 16:00 hrs B NOO MA E E L 17 L - Pepe Heykoop/Lex Pott/David LV Apparatenfabriek 21 MU E FE HA . UW R T 22 Weekends open from 12:00 hrs T IE A Architecture S N D RA Derksen/Paul Heijnen AN P LST BON Dutch Design UGE DS STEENSTRAAT KRE - Plymouth University | Going 63 TR PH 23 Vertigo AA ILI Awards 24 T T EL Dutch with TRA 25 VINCENT VAN DEN HEUVELLAAN AA 20 P AT VELD 18 P N - Soepboer/Stichting Noorderbeeld | F VEN ZE AAT Wad & Design Schiermonnikoog STR VE P IJKSTR Sectie C 29 NA 62 AA KOOTW AAN T A - Unit30 | Paviljoen KOPJE/KOFFIE TOR ERL A AN OL EL ENA RF CED STRIJP-S DO R CTO LLE PROFESSOR DO AAT - vanderPolloffice | Journey through E 19 STR 26 ERS 27 KA the secret life of plants PET AT R N A S R O T G A TA RSWE TO IAS NJ TR. LA Evoluon DAALAKKE ACAC PAS - Wasatch design collective | A Simple EL NHOF ELS 28 NT AA BATE KAB A270 BA A WICHMAN Dutch N A fold of fate NS RD R Design AN 72 E N OO DB HELMOND Invertuals FELL LA UA EG Bus 32 Stroomhuisje, ’t Eindje 1 OR AAT .H Perron KKERW AS OF NO KLEINA L PR To Strijp-S G Amaro Creative Industries | Drop 69 70 LIJSTERBE S 18/401/402/13 68 P By Drop, the making of Ceramics G WE SE EN To Area East P URKHOV 33 ART Hotel Eindhoven, Lichttoren 22 EL A AN Piazza AA 5/6/55 E FRED RI N KL Dutch Design Freak | Expo Central 32 71 AA P TIL N Station - Ffrash BU P N RG A LA P SE Philips Stadion - Studio Bhatt TRAAT ERIK RAAT WE 61 NNAST RED RESES A F gat Karre ‘t G TONGEL AT 60 34 Igluu, Lichttoren 32 UT WE G STRA S K N 66 E T IO O T H EN Blob Zona S TA P Lichttoren KERK Vlisco Unfolded RPLEIN AT AT SEEPTEMBE Ventosa MATHILDEL 18 S STRA MELSTRA 35 deWitteDame, Emmasingel 14, AAN AAT DOM IETTE R R N T Vlisco E N H ES VEENTO LAA S P P O IJ SELAA 3rd floor KLIM N STR N 33 31 A58 AA STR 34 ST L IJ P Design Academy Eindhoven | SCHO HUL 59 I UWBR TILBURG OEKSE H WEG Graduation Show 2013, Self Unself R. AT AAT ST RA ROTTERDAM STR MU T A W 56 DAE N S P 37 T ELANTSTR AN EU CRISP Prototypes RAA AAT NI JOH DEN BOSCH RST E 3,5 km from Area Inner City P 35 DE 36 KLIP 36 Emmasingel 20, 1st floor LICHT NB 58 R. STRA UL AT ST AT 6,5 km from Area Strijp STRU T AG TRA MU (deWitteDame) | Sitcom by YCKE 30 38 NRE terrain SD ELS NSTR E G M AAT GA BRED AT Lucas Maassen and Twan van Bragt 40 ALAA STRA R G E N 39 W K ILL EM AK 55 57 S TR AA KERK 37 Lichtplein 24 Apparatenfabriek, YKSI Expo, T 67 T I T JN E A N PLEIN S D R U EEF P TRA AUG DDW Info point Torenallee 22-04 IJS ESTRAAT WILLEMSTRA T VR S TR I J P S AT Vestedatoren R AA DDW Bike rental Yksi Expo T S P ST TH ER T R E N ERES I S N A E L MINI Design Rides - ABKMaastricht | New Works 2013 IASTR KAN CK SST . PIALA APL ZEE . RA AAL TR DE 41 OLYM EIINN RAAT . M S T L S L J A P J S A K S LERIE E V. NASSAUSTRAAT TRA P T AA MAD emergent art center | Play the - Collaboration-S Award UI ILINHA HE AT GH ELWM I O H L 42 IGE HO Future - Scenario City - Cut waste, Reuse! WIL GE P F O E H STS SM Z RS EG The vintage photo - Donor DesignR Week (only 19-22 Oct.) TRA VE AL IPPE J P LW G E SCH U E 54 S L YS A T T W D E O AA T TD AELBA S EL H 52 AT Summa College | Verras jezelf! - Fields AN HA I JK R KANAA EUV M AVEN RA ST ELH LDIJK 50 T E K A P 43 NOORD S R T . ES 53 38 Library deWitteDame, - Heetman | Patijn T KE RD UD STR AA K S O R I E N T J KA T KS NAALD RA DE BLE TR G TUM 51 NS Emmasingel 22, 1st floor - MOTI HOTEL IJK ZU NA SC JAN . ID KL. GE WE SEI HE P N ER KER ND Designhuis LL TLAA SB AK MAD emergent art center | Play the - Oak houtkachel AN AT IN EL SPOR RP A A G E DDW INFO POINT TOURIST INFORMATION ROAD CLOSED G L R K H ST EN AT A. RG SC ST RA Future - Scenario City - Onderstroom + Plug your Design TRA V. E 44 RG BE 48 SE E E B A W. M D. NG ZWIJGERSTRA T 45 R TE T L TE ELA A EG EL GRO 39 CoffeeYou, Clausplein 4, entrance - Rianne de Witte/Olga van Zuijl UR ND NW NG WI T STR .W ISE TO URG. V U B Eat Drink A . R AT WIFI HOTSPOT PARTICIPANT MINI DESIGN RIDES S P Lichtplein 30 (knittID) VP 46 IKA Design ER JJRoux | The Teapot Expo - SeeMe Eyecatcher ED T 49 L. GASS FR T AA ELSTR A R A AAT R G 40 Lichtstraat 2 - Soonsalon ST Stadhuis ST ABN AMRO ATM TELWE BIKE RENTAL MAIN ROAD (PEDESTRIAN) ER PSEWEG CH 47 R GELDERO BA AT UIV Tydeman | House of Talent IV - DITammel MA EN ST RA KLN EL RT RK BOUT J R T I O A D C K SLAAN . GS 41 Kantoor Oranje Vormgevers, - VOLT/Beeld en Geluid, Philips DER A. V UR BIL B N P ABN AMRO HOTSPOT PARKING FOOD & DRINKS Willemstraat 17a Research, Q42 | Hue hackathon LE Van Abbemuseum SL HE GE G N CK N AA WE KL RT LD 0304 | Krukjes met Hollandse (only 23-27 Oct.) LAA ME N TER OG RO DIJ DIE R R O N JA PS O VO DE schapenwol - Yksi Ontwerp NI EW URG BIL LA EG PEP THE MAIN ROAD CONNECTS ALL THREE AREAS. OUR OFFICIAL INFO POINTS WILL SHOW YOU THE WAY AND ANSWER ALL YOUR QUESTIONS. AN . IJN 42 Keizergracht 2 25 Apparatenfabriek, Torenallee 22 TR ST S RA AT TR. SN O EK AT Studio Jinhyun Jeon/Restaurant De Ontdekfabriek CHS RA WE BER ST NZ LEN ER ELW N MIL De Treeswijkhoeve | Stimuli, 26 Videolab Office-S Plaza, Torenallee 20 AA KK . V. L E W A G PO ITZ L M AN Sensorial Dining 09 Het Brongebouw, Achtseweg Zuid 151 Daan de Haan/Jannie Schmitz/ DDW Bike rental NS EN G. G JA T WE A A E G ZEL 43 Buurtcentrum De Bergen, De Rooi Pannen Océ-Technologies | Ideas in 2 point Urban Wheelz Center | Create-AndSTR LA LES P. DE GO DEL AN HUS TRA C N F E O O H DE VO AT RIV ST Oranjestraat 1 Dog on Design, Els Luijerink 5 ADimensions Win-Your-Own-Bike TR LN ANS BIN AN IER AD SIN . BOM NEW STR HO MA R. IER Borderline design | Khalisi Fontys FHK/FHICT | Fontys Factory Dutch3Designer of 2013 Bough Bikes | Be Moved By Nature! AAT AN SINT ODAST XIM TZS N SLA JAN TRA ILIL N A A50 LE / A2 A V. B AT AA 44 Kazerne, Paradijslaan 2-8 Strijp R 27 Videolab, Office-S Plaza, revolving CADWalk EVNI furniture sculpture HE TOL OEN SL NS SS I T R D EN R. ALE RE Wiel VENLO JO Kazerne 01 Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30 door, Torenallee 20 ROC Ter AA Expo & Design Iris van Herpen & Jólan vanKAder KA LAA LD SIN T HEL SS SO N Hallenweg ES EL LM MER MAASTRICHT O|U& SW STR. - Château de la Resle MINI Design Rides SintLucas creative community Irma Borgsteede/Dorrith Design SLA TE EG 76 AN ST ANTWERPEN AN - Current Obsession Strijp-S Piet Hein Eek 28 De Portiersloge, Torenallee 1 Jeroen van Loon | Kill Your Darlings R LA C OE BR - Eat Drink Design 10 Venturelab Strijp, Klokgebouw 126 Sim1Lab - Simone van den Boom | - Afslag Eindhoven Katja Pettersson 78 US VAN P O IRTERSL A AN RU MEU - Kataba Table Nowhere | Making Meaning Gorgeous Androgynous - Alexa Lixfeld Kuiken Design HU SIN RSS D OC N IJG 77 BA A T T T R OR S AR A A AT LE - Kazerne | Lab 11 Klokgebouw, Klokgebouw 50 29 Phillitelaan 2 - Alvaro Catalán de Ocón Lennard Keijser | EENZO SS 4 Apostelen ENSLAA ON CH A TL TR A E N A P N RD MAN AT - Loodsrestaurant GardenMania | Re: La plante; un MINI Design Rides - Freitag Léon de Lange together with Vij5 US ZE LAA ST EL N RA - Martine Viergever poète. Le jardin; une maison ABN AMRO Hotspots | Curated by - It’s a miracle Lolo Palazzo AT SIN SIN TA - You Are Here & Glamcult | Van Eijk & Van der Lubbe - Jonge ontwerpers Lore Langendries | Hunacturing TN DR ICA IAN SIU Modebelofte Hall 1 - Kamagurka Marina Savochkina | Bricking Pattern US SS S TR ST SIN RA AA - Weltevree DDW Info point - Monique Poolman & Sanne Jansen Meijsmotor | Meijs Electric Moped TH AT UB ER 45 Stadhuisplein Amaro Creative Industries - NLXL Meubelmakerij Mertens | Meubelwerk TU SW DDW Info point De Volkskrant - Paul Heijnen & Niels Hoebers MO,O Maarten Olden | USIT EG AN A L B. H MINI Design Rides Fontys Academy for Creative - Social label Müzz Design | Cobalt Blue UET US I STR P AAT ABN AMRO Hotspots | Curated by Studio Lotte Douwes | Soft Sockets Hall 3 Materiaalfonds/Stichting DOEN | Twistin’ of Sweden | Symphony No 1 De Gouden Leeuw | Beerze Bier 30 Steentjeskerk, St. Antoniusstraat 5 Industries | Trend Tours - Wehkamp Nikita Bhate/Anabella AT RA T Van Eijk & Van der Lubbe Studio Makkink & Bey | Work at Home Advantage Austria | Austrian DOEN Materiaalprijs 2013 Vanessa van Tiggelhoven | BenJaMin Eindhoven Museum | EMobiel: Last Supper Frame Publishers 02 Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 20 Vivas | Assemblage IS HE Gemeente Eindhoven/Volle-Kracht | Studio Nic Roex Design - Surprisingly Ingenious MINI & Flip EM presents the past Studio Harm Rensink | Nomadic Lecturis Ontwerpduo | Open house Ontwerpduo | Folia Lumina Design for kids Studio Paul Heijnen | Showcase Cabinet Amaro Creative Industries Nederlands Centrum voor Hall 4, ABN AMRO House LUCID | Design in Process Sand Bath Motta Art Books | DDW Shop 03 Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 18a OUD NOW! E EID Boven - Het Trotterbos XYZ- imaging Biennale InterieurBO| UInterieur Volkscultuur/Immaterieel Erfgoed/ Daily business events, check ddw.nl VPRO | NederlandOvan Victor Sonna & company | Paradise Organisation in Design | Ode to the City Pinkie Patisserie meets Buthan 1912 Pii | Discover the World PH T EN D SL A 46 Stadhuis, Stadhuisplein 1 Hall 2 Studio Verloop | Tante Awards 2014 Fonds voor Cultuurparticipatie | Balcony Pii | The boots of the hunter Reset Raúl Laurí design lab | Decafé AN ERICA STR AAT Gemeente Eindhoven/Volle-Kracht | Strijp T 010-020 Tonki | The Ecological Frame Brabant Branding | Brabant Design Ambachten Fontys Academy for Creative The vintage photo Redwood furniture | Circle ANEMON Design for kids 04 Terratorium, Building TT, Zwaanstraat 1 Aagje Hoekstra & Evelien Crooy Van Corler Design | Dutch Personalities Call it design NFCDesign | Natural Fiber Composites Industries | Trend Tours 14 Skatepark Area51, Klokgebouw 51 Richard Hutten Studio | Fotomuseum ESTRAA T - De Natuurspeeltuin - Betül by B-TOO | Indoor Eden Alberto Fabbian & Paola Amabile Van Eijk & Van der Lubbe | Doek en Crealev | Floating design Nicolette Brunklaus Hogescholen Kunsten Zuid | Portfolio Hier is Utrecht lamp en tafel - Eindhoven Wereldstad - Dimitri Kruithof Arend Groosman | 24mm Theedoeken Nationaal Archief Created on Friday Concepts Pols Potten | pols potten originals presentatie 2013 15 Ketelhuisplein Sarah Dehandschutter | llll lighting LEOSTRAAT - Laat maar waaien - vanderPolloffice | The Secret Life Atelier aan de Middendijk | Eigentijdse Vierstudios Design X Ambacht QisDesign | The Melody of Light Van Eijk & Van der Lubbe | Snelkookpan Sarah Poley | Hypnagogic, mini[n]ature - Kind of design of Plants stijlkamer vanharten | Wear/Ware by vanharten Dom van der Laan Meubels | Perfect Reduxdesign | Betonbank 12 Klokgebouw, Klokgebouw 10 16 Drents Dorp Hoofdkwartier, and overstructured - ZIT! 05 Pomphuis, Building TAQ, Zwaanstraat 1 Autre Choix Volokhova Porcelain | Still life stories proportions Rising Furniture by Robert Spectrum Beukenlaan 1b Seethisway | Street Food Lighting 47 Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10 Woonbedrijf | Drents Dorp Angels DHPH Den Herder Production House Bernotat&Co | Chair Wear Vrijling & Geluk Dutch Originals | Gispen Today and van Embricqs - Gelderland, furniture for generations Shiwa Rashtian | Eggpot 17 Space-S terrain, Corner Torenallee/ Design Academy Eindhoven | Presents 06 Building TAE, Zwaanstraat 1 Blooey/Remko Verhaagen | Wasatch Design Collective Classics Shapeways 3D Printing | Marketplace - Imperfect Design Skycycle by 2.1 Schootsestraat Self Unself Objects presents | Objects to Play Hobbel rocking horse Wauw beeldwerk | Symmetrical Exposize | Print in design and Community 13 Ketelhuisplein Stroomberg | The Cube Calendar Woonbedrijf 48 Designhuis, Stadhuisplein 3 07 Building TAB, Zwaanstraat 1 Brekel & Strekel | In the sandbox Surprise Floris Hovers SLEM | Watch our steps ABN AMRO Hotspots | Curated by Studio Annebet Philips - de l’eefstijl | 1 2 3 expo Het Nieuwe Instituut | De Gezonde Joost & Kiki | Enlightened by lurks the flu Workmates Fritz Hansen presenteert Ro SMOOL by Robert Bronwasser | Enjoy Van Eijk & Van der Lubbe Studio Appétit & Studio Lenneke experience with all your senses Mens Joost and Kiki Cesare Griffa | Lilly-bot-2013 Zuiderzeemuseum presents Made to Get inspired @ INHOUT everyday design Agri meets Design | Taste Station Wispelwey | Luscious Food Cravings - Dynamic Food 49 Dijk9, Stratumsedijk 9 08 Building TAB, Zwaanstraat 1 Clean Tech Factory | BB Bricks Measure | Woven Songs by Glithero Hutten NXT Spoinq Atelier van Asseldonk Studio Eric Klarenbeek | - Ontwerpbureau Fix | Solartafel Isabelle van den Brekel | Vilt-it Convoi Exceptionnel Concept74 Masimo | Tonone The Jacket by Paco Raphael Buhtiq31 Mushroomchair - Rechargeables Soundshapes by SoundShapeLab Connected Well-Being | iwaku Tjep. presents Il Treno “Fuori” Coörperatie PLAN-S/POWER-S | Studio Ingrid Hulskamp | En voyage Studio van Rongen | V3RS Paviljoen N INLAA BAFF

AT STRA BYRD

Area Inner City

Area East 71 Stichting Complex, Generaal Bothastraat 7e Gemeente Eindhoven | Explorers 72 Sectie C, Daalakkersweg 2-8 (Week days open from 16:00 hrs, Weekends open from 12:00 hrs)

More than 80 emerging designers in a welcoming setting of exhibitions, open studios, food and drinks. Sectie C: At night Sectie C: Food and Design Sectie C: Open Studios COLLABORATION O | Explore, build, share and play Dutch Design Starter Fraaiheid ‘Beat the clock!’ Maarten Coolen | Het Menselijk Bedrijf studioZAND | porselein serviesgoed

N Designer meetingpoint Oude Rechtbank Oude Rechtbank, Stratumseind 32 O De Burger Kerkstraat 5 P Hoogste Tijd Vrijstraat 38 Q Sectie C: Food, Drinks & Design Daalakkersweg 2-8


KRANENVE KRANENVE

S TEENSTRAAT

auckler - Joa ch eG im ièv ev

ve neviè Gauckle Ge r-

me dy Re nter - P ar An ra

ng

en

ersen - Andy Bro Re na m Ni

An d

- Joachim B kler aa uc nGa

- Nina Broersen an -A Ba

r-

COVER AWARDS 2013

COVER AWARDS 2013

 thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

 thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

 thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

rra - Noma - Pa Ba rter en

ersen - Andy Bro Re na m Ni

- Joachim B kler aa uc nGa

CATSLAAN

PPOOTT GGIIEET TEERR SSTTRR AAAAT T

A.. CCUUYYPPSSTR TRA A AATT A

PPAAU UW W LLAAA ANN

VVAANN W WAASSE SSEHHOOEFS EFSTTRRAAT AAT

GGAABBRI RIEELL M MEESSUL ULAAAAN N

HE R TOGSTRAAT

WW.. VV.. H HOO RRNN EESST TRRA AAA TT

EMM AS IN G EL

KL EIN EB ER G

DE KE NV SO ME R EN S TR.

SSTTAAR RIINNGG SSTTRRA AAATT

RO JJEER OEEN N NB AN AA BO OS HLLA SC CH

Benning - Ge ne jan viè Ar

ersen - A a Bro nd Nin yR

LLEELLIEIESSTTR RAAAAT T

Broerse Nina n-

thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

rra - Noma - Pa Ba rter en

an Ba

r - Parra ente No em m yR

n-

er - Joachi mB uckl Ga aa ve

COVER AWARDS 2013

 



thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

COVER AWARDS 2013

stem nu op uw favoriete dutch design cover

ning - Gene Ben viè ve jan Ar

VONDERWE G

VVEEEE

a Broersen Nin An dy





- Parra - Nom aB a

R. ST ST . MA R IMUS T

HU UGGO H O VVAN AN D DEER RG GO OEESSLA AN LAA N

m

COVER AWARDS 2013

ter en em

LLUUPPIN INEES STTRR AAAAT T

enter - Parra em No yR m nd

n Benning Arja -G en

NN.. BB EEEETT SSSSTT RRAAA ATT

PPAASST T.. DDIJ IJKKMMA ANNSSS STTRR. .

naa

Baan - Nina B roe rs y Rementer And Pa rr

iève Gauckl nev er Ge -J

AAKKK KEER RSSS STTR RAAA ATT

him ac Jo

COVER AWARDS 2013

COVER AWARDS 2013

Arjan Benning -G ar e aB

BBIIEESSTTER ERW WEEGG

- Arjan B en nin

en

a Bar om -N

g-

T

AAAALLSST TEERRW WEEG G

- Parra - N om a

COVER AWARDS 2013

an Benning - G Arj en e

JJAAC COOB B VV ..MMA AEER RLLA ANNT TLLA AAA NN

nter me Re

rBa

JJAANN LLUUIIK KEENN SSTTRR AAAATT

trotter1_Opmaak 1 07-10-13 18:56 Pagina 8

TT

T AAAT TRRA ASST AEEA PIIRRA SSP

AAAT TRRA EGG ASST WE LEEA RRW ZAAL AAZ DEE NND EEE LLE

JJ..VV GGEESS AANN H TTEELL HEEEE SSEESST LLUUSS TRRAAA TTRRAA ATT AATT WWIIL LLLEE MMKK LLOOO OSSL LAAA ANN

De avond staat onder leiding van Marcia Luyten, bekend van Buitenhof. Now future vraagt om now action! Bestel kaarten via www.ddw.nl. Gebruik de actiecode ED.

ar aB

BBEERR GGMMAA NNNNSS TTRRAA AATT

De panelleden staan garant voor verbaal vuurwerk. Ga maar na: Daan Roosegaarde (ambassadeur DDW en recentelijk Zomergast van de VPRO), Markus Kayser (MIT Medialab), Jos Stuyfzand (Global Director Ambient Experience Design bij Philips Design) en Ad van Berlo, van het naar zijn achternaam vernoemde designbureau uit Eindhoven.


auckler - J oa ve G ch viè i ne

HO OG ST RA AT

Deze niet te missen avond is van 19.00 tot 23.00 uur bij te wonen in het Klokgebouw op Strijp-S. Bezoekers krijgen behalve opzienbarende food for thought ook een hapje en een drankje.

SSTTRR.. ULPPHHUUSS ODUL NT OD SSIINT

RNESSTTRRAA EBRR.. VV.. DDOOOORNE GGEB

MSSTR TRAAAT AT HALLM SSCCHA

STHHUUIISSSSTTRRAA AATT GGAAST

HSTTRRAAAATT BURRGGHS BU

T AAAT TRRA SST UIINN TTU

D I JK MSE A TU STR

HHAALLL LEENNW WEEGG

Donderdagavond 24 oktober gaat het spetteren, en dan doelen we niet op het weer. DDW is dan gastheer van een live talkshow over de rol van design in de toekomst. Verwacht spannende vergezichten, doemscenario’s, en onvoorstelbare oplossingen die we over vijf jaar al normaal vinden.

ning - Gene Ben viè ve jan Ar

AATT TRRAA KEESST EEFFK HHOO

N AA TL OF HO

AATT

HAGENKAMPWE G - NOO RD

Lezers van deze krant bestellen kaarten met 50% korting.

r auckle - Joachi m eG B èv vi

AAAATT SSTTRR

N. CZ P.

N AAAN TTLLA EENN ELZ

BBRREE DDEERR OOLLAA AANN

GERRAARRDD DDOOUUSSTTRRAAAAT GE T

RWEESTENS TTEERW STENSTTRA RAAAT T

THUL TT..VV.. TH ULDDENST ENSTR. R.

IEPE AA..VV.. DDIE PENNBEECK BEECKSSTTRR. .

JJ..VV.. GGOOYYEEN NSSTTR. R.

DIIJJKK MSSEED UM RAATTU SSTTR

J ADI PAR

ENKA HHAAGGEN KAM MPW PWEG EG ZU ZUID

. TRR. ESST ADDE STTA OOS ANN VVA

N UBB AAAN RRU GLLA URRG NBBU NEEN NIIJJN KOON V.. K W.. V W

TR.. TSTR OUTS HOU ECKH EEECK

L HEEL UGGH REEU . BBR PP.

AATT RRAA SSTT

ATT RAAA RSSTTR TNNEER REIIT BBRE

AAATT STTRRA ENNS AVVE HHA

OF NH NE GIJ BE

LUCIFERSTRAAT

T AA TR SS IT UR MA

T AA TR GS OE PL

T AA TR GS LIN PA

POOORRSSTTRRAAAATT SSPO

ATT TRAAA ER SSTR POTTTTER PP.. PO . TRR. NSST MAAN ERRM WE UUW WOO W

ANN LAAA ANNL IKAAA ELLIK PPE

EEKKSST TEERRL LAAAAN N

N AN AA RLLA GEER REEIIG R

EL UV HE

AT RA ST TE CH RE

T CH RA AT SG RA ST ER RG IZ BE KE

RA ST RIK T ND AA HE TR AS INS RIN PR

AR TH AT CA RA ST ST TS RI AU M

R. ST AU SS

ERSW WEEGG UUDDERS

EIDDIINNGGSS SSCCHHEI SSTTRR..

LLL RKKOOL EEERRR M ME

ATT RAA STTRA NDDS ZZAAN

ATT RAAA STTR ORRS GGOOO

ANN LAAA IERRL UVVIE PPLLU

ANN LAAA VERRL UUNNIIVE

N AAN LLEEEEU RIIKKLLAA WER UWE

KKO OEEKKO AN OEK N EKLLA AA

M MEER REL ELLA AN LAAN

ATT RAAA STTR ERRS AKKE LLA

K DIJ ST VE

KT MAR

ATT RAAA STTR EFFS HOOE ELLH MME OMM DDO

. TRR. LSST TEEL RRT WAA KKW

TSTTRR.. MEERRTS HEEM A. VV.. H A.

ATT AA TRA MSSTR TRAM TRA

RAIFFEISEN

RAAT OEXST H. B

DEMER

N. EMMASINGEL

SSTRAAT NTONIU SINT A

T RAA RST

DDW Design Routes

LIVE TALKSHOW NOW FUTURE

GGRROE OEN NSSTTRR. .

LTJJEE NEELT NN LTUUN MEELT MM DDOOM

T TRAA SS NU MA

AAT TR SS VO JE OS RO

T RAA

AAAANN DORRFFEELLOOLL OR DO CTOR DOCT OR DO SSOR FESS ROFE PPRO Inspiring shop windows, each with work 11 Sarah Poley 26 Ingrid Hulskamp RR.. by a designer or design collective, will Tamaris NO 44 concept store + LLSSTT E E B B A KKA lend the city centre a happy appearance Nieuwe Emmasingel 92 Eau de Cologne AA W WIICH CHM MAANNNNSSTT during the largest design event in the 12 Circle Kleine Berg 44 RRDD Netherlands. This year, DDW has teamed Urban Footwear 27 Lieke van der Vorst EENNOOOO L L L L E E FF up with Philips Lighting; together with Nieuwe Emmasingel 115 Kinderboekwinkel De Boekenberg KKIKleine top designers, they will fit out three 13 de l’eefstijl Berg 48 EIEVV NN A ITITLL A LLAA AAAA shop windows, indicated in blue on the UUUUTTLLAAAANN G-Star Eindhoven 28 ArtEZ EERR N N AAAANN T T FF DE SS map. Through the application of special, Marktstraat 2-4 Claudia Sträter LA LLIJIJ AN CENTRAL CENTRAL innovative lighting, the designs will turn 14 Toer Rechtestraat 35 STATION STATION the windows into a real experience. Van Os tassen en koffers 29 Imke de Jong 01 Hooghuisstraat 27 Hema PIAZZA PIAZZA AANN 37 i 01 Dutch Design Freak & Mo Man Tai 15 Lex PottLLAAAANN Rechtestraat EEGG LLAA TAC W W S S N N RK RK PA IO PA UUWW SSTTAATTIO VVV Vielgut 30 VERVOLMAKEN EEEE M M 03 RR 04 VVEE Stationsplein 17 Hooghuisstraat 29 Rambam AATT IN LEIN BERRPPLE ZZILIL MEELLSSTTRRAA EMBE SEPPTTEM 18 18SE DDOOMMM 02 Steven Banken 16 Monique Habraken Rechtestraat 69 N N AA AA VVEENNTTOO AL AL D D 05 HILL MA MATTHI SSEELLAAxx Contessa Schoenen Oktober in huis 31 Tzuhan Yeh, AANN 06 TT Hermanus Boexstraat 27 Keizersgracht 4 Lilian van Stekelenburg & Qisda AAAA TTRR NN 03 Eigen Huis & Interieur 17 Noortje VVAA Design Daily’s SSSS .. TTLLAAAAStudio L L N N A A ATT R AZ R AZ F F AA LLKK TT H H S S . . L L Top 25 Dutch designers Dungelmann schoenenAAAA Smalle Haven 1 FF WW 02 07 NN EUU 36 NNIIE 08 Bijenkorf Vrijstraat 52 AAAATT 32 Paul Heijnen DE DE WITTEDAME WITTEDAME TT RR T T A A 09 LLIICCHHTT SS Piazza 1 18 Nicole Brock Doortje RR. . SSTTRR. . Vintage RRAA SSTTRRAA T RRGG NN AANN AATT SSTT 13 SSTT AATT LLAA AAGG HEUVEL TTRRAA 04 Pauline van Dongen Sonar RREENNBBUU Smalle Haven 2-14 EEBBAAAA HEUVEL GALERIE GALERIE SSEE EERR SSDD EELLSS RREE SS UU RR E E G G L L W W E N E N A A E M E M R GG EE OOEE 20 PEER The Society Shop Kleine 33 KAZOE TTRR Berg NNGG P 34 KKLL MMPP TTOO AAAA SS KKEE 10 12 18 septemberplein 18 19 MAL EENNSSSSTT Marccain NN RRAAAATT M STRA 11 T T IJNEENN05 AA 33 DDRREEEE Blooey B-essential Heuvelgalerie 165 AT USSTTIJN FF AAUUGGU RRAA SSTT Ocho Kleine Berg 22 34 R+P in/exterieur W WILL ILLEM EMSSTTRRAAAATT RRIJIJ V V 17 Nieuwe Emmasingel 3 20 Marije Helwich Houtbrox 35 28 06 FabLab013 Tilburg & Vanilia Heuvel Galerie 211 KKAANN RR.. 29 T A T T A T AALLSS AA GGAALLEERRIIEE SS Wij Doen Zaken Kleine Berg 28 35 Lennard Keijser TTRRAA AASSSSAAUUSTR TRRAA STRAAAATT UUISIS 14 HHEE AATT AASST GGHH Onigiri 21 De Intuitiefabriek City Fashion IILLII IIAANN OOOO 15 GGEE H H JJUULL 18 30 GGEE Nieuwe Emmasingel 9 Label Jan van Lieshoutstraat 16 16 EESST 19 31 S S TSSTT MM 07 Tjep. Kleine Berg 30 36 ESTHERBOSKALJON RRAA 20 32 AALLLL RRUUYYS AATT T T E E AA 21 HHAA Jannissima Concept Store 22 Victor Sonna Brabantia concept storeSDDAAEELLBBAAAANN RRAA VVEE 23 SSTT NN SSTTR AATT RRKK Nieuwe Emmasingel 20 Mensroom Nieuwstraat 23 22 R . E . E AATT KK TRR 26 UUMM KKSST SSEEI 08 Jan Kleine Berg 39 LLEEEEPuylaert en Ilia Chidzey 24 27 NINDD NNAA SSCC L. .BB KKLPolare 23 Jef Montes HHEE 25 L L i NN LLINI Nieuwe Emmasingel 44 YOU ARE HERE NGG AAAA SSTT GGLL T RRAA 09 vanharten Kleine Berg 32a RRGG E A W. E A W.D. B T D. ZW B T ZW I EE TT IJJGE GERRST STRA GG RA AATT AAAA GGRROOTT La Ligna 24 JobTom WEE TSTRR NNW E S E UIISS SSEE Nieuwe Emmasingel 28 Wildenberg Ynformal Made possible by PPRRU RREE A VV 10 COEN!ONNGGEELL Kleine Berg 53 O TT LL. .GGAASSS PhilipsTT museum 25 Rene Siebum AAAA SEELLSSTTR ATT RAAAATT TTRR RAAA Ynformal Emmasingel 31 Wildenberg SSTTR AT RRSS H H E E A C C N N AA IVIV A A i DDW Info point Wifi A T MINI Design Rides 00 Design Windows 00 Design Windows i.c.w. Philips Lighting A R L B L K B U K J U I J I NN Berg 53 T TT D EKleine D E S T S R S T R DDIRIRKKBB G OORR DEE OOUUTTSSL . . CC LAAAANN BBIILLD UR AA. .VV B N E L K C G SSLL GGEE WWEEG AAAA LLNN ME LLDD TTEERR NN IJIJKK RROO OOOORR RRDD V V E E PPSS DD EEW BBILIL WEE GG RR.. T T T Troute S RR. . Interior Now future route VPRO route Kids route Business tips A SSNDDW T A T NOO EEKKS invited a number of specialists to S A S CCHH RRA R R E T E T BB SS study this year’s program for you. LEENN EERR NN MMILILL A K . A K . V A V K . The events they highlighted form AreaAAKStrijp Area Strijp ITITZZLLA Area Strijp WW. Area Strijp Area Strijp MM NNSS - Socio Economics 01 Piet Hein Eek 01 SocialJJAAlabel 06 Objects to Play byTObjects presents 11 BB Bricks and Skycycle 11 SA 19 OCT thematic design routes. By connecting GG..GG T A A A E EZZEE to Play by Objects presents RRA by 2.1 by Clean Tech Factory the dots on the map, you’ll easily follow 06 Objects 11 Lilly-bot 2013 by Cesare EGriff 11 Iris van Herpen 19:15 – 0:00 Dutch Design Awards | LLLLEE LLLLAAAA a & SSSSTT & Jólan van der Wiel U E PP.. DDEEGGOO U S D H N S D H N T N TRRAA by Joost and Kiki EEDD OCC OFF 07 Enlightened 13 Kids&Cappuccino by Blooey Awardshow, Klokgebouw Hall 4 the choice magazine, MIT SENSEable City VLab AATT VOON RRIIVV EELLN of a newspaper, TTRRO NNSSHHO 17 Rechargeables TTAA N A B I N A B I I M N IN S E I M IN S O E .. RRSS By bike or on DDHH 11 NNEEIris 11 Mushroomchair by Studio Eric BBO 23 Biobased Wunderkammer 17 Rechargeables DAST 11 Daily entrepeneur or marketeer. WWIIE van Herpen & Jólan van der Wiel TTRR OO RR. . NN ST A ERRTT AAAAT O A D T O A N T N SI N A N SI ZZSST T day. Six AA Build your own Piccolo SSLLA 24 Onderstroom by Yksi Expo 11:00 – 18:00 DOEN Materiaalprijs, Klarenbeek by 2018Eindhoven|Brabant foot, each route JJAAN takes up to one TRRAA AA18 N VV. LLEENN AATT . BBOObe found on this map. SLL TTOOLL Senses by Baltan Laboratories 4 year exhibition, Klokgebouw Hall 3 18 Wearable 23 Agri meets Design: Showcase routes and tips can EENND RRIIS DAALL O O LLAAA AreaHH Inner City by Baltan Laboratories 25 De Uitvinders in Afrika 18 SA 19, SU 20, TH 24 & FR 25 OCT The other routes can beEEfound on: IINNTTJJ SSSS ANN S S E E L LMMEE Pepe Heykoop, Lex Pott, EELL Area Inner City by De Ontdekfabriek 31 TAC: 21 Dutch Design Awards | Exhibition, 18:00 – 0:00 Eat to Meet I t/m IV, www.ddw.nl. RRSSL SSTTRR.. LAAA NN 44 Modebelofte @ Kazerne David ADerksen and Paul Heijnen Future Concepts Natlab AANN A A L ECCL by YOU ARE HERE & Glamcult Public route 35 Graduation Show 2013, Self Unself Area Inner City MO 21 OCT ROOE SBBR 46 Design for Kids by Gemeente 31 My Sweet Design Fair 14:00 – 17:00 PROUD Grand by Area Inner NN UUUUS CityPP A VVAANDesign Academy Eindhoven R A A R L S R A O E L T S R I O IRTER NMME NN Eindhoven i.c.w. Volle-Kracht by Hello Randomness Co-Design Café, Capital D, Area Strijp 44 Château 46 Design for kids - Eindhoven HHUU EUURR de la Resle @ Kazerne SSINI A A SSSST D IIJJGG D N O OCCTTO Wereldstad AA TTL EENN AAAATT terrain 01 It’s a miracle by Anthon Beeke 67 Nulzes @TRRNRE 50 11”x17” - A conversation between Design Innovation Space 33 Ffrash LEEO ORR SS SSLL TTLL ONN AAAA CCH AARR HAAEEP Mens NN Elisa van Joolen and Ruby Hoette 11 SA 19 OCT 48 De Gezonde 45 Design for kids - Het Trotterbos WE 23 OCT EENN DDUU Z PM Z MAANN Instituut LL SSSS Area East by Onomatopee by Het Nieuwe by Gemeente Eindhoven i.c.w. 19:15 – 0:00 Dutch Design Awards | 9:30 – 17:30 Experience Design EE TTRR LLAAAA A AAA NNPhilips Lighting TT Volle-Kracht S Awardshow Event, Seats2Meet 72 Sectie C: at night 57 Design Windows by 70 REVALUATE by Dutch Invertuals SSINI NTT SININ AADD TTNN 11 Klokgebouw 63 Built Environment by TU/e 47 Self Unself WE 23 & TH 24 OCT RRIAI ICIC ANN SIUIU by Design AcademyAASEindhoven 13 The vintage photo, Ketelhuisplein 64 ID ‘13 by TU/e 10:00 – 18:00 Service Innovation And more UUSS SSS SSTT S S S S R T RAA Jam, Apparatenfabriek 18 SA 19, SU 20, TH 24 & FR 25 OCT 77 Monnikenwerk by 4Apostelen ININT TRRA AA THH AAA T U T U And more 18:00 – 0:00 Eat to Meet I t/m IV, BBEE RRTT UUSS wijk als canvas 73 Street Poetry: de Area InnerACity Natlab NN WW AAA by Tante Netty EEGG 23 Agri meets Design: Showcase 33 Daily SSLL BB.. HH U U UUEET 10:00 – 18:00 Dutch Design Freak TSSTTR PPII RAAAAT T exhibition, Best Western ART hotel Area Inner City AATT A A RR 35 Graduation Show 2013, Self Unself ISSTT HHEEI Area East by Design Academy Eindhoven 44 Eat Drink Design @ Kazerne 72 SU 27 OCT 70 REVALUATE by Dutch Invertuals 16:30 – 17:30 Dutch Design Starter, IEDIDEE BBOO E H awardshow and lecture, Sectie C UUTTE OOPPH D E D N NSSL Area East LAAAAN N EERRICICA ASSTTR 72 Sectie C And more RAAAAT T MO 21 & TU 22 OCT AN ANEEMMON ONEEST STRRAA 8:00 – 20:00 Food Inspiration AATT Days 2013, Evoluon SA 26 & SU 27 OCT LE LEOOST STRRAA 10:00 – 18:00 Evolution, Evoluon AATT AAAATT STTRR RRSSS EETTEE P P RR TTOOOO PPAASS

Baan - Nina Bro im er ch s oa

Design Windows 2013

ar - Arjan Be ma B nn No i

C. BAKKER VAN BOSSESSTRAA T

N AN AA LA DEEL ND LIIN SUUL IIN NS

LLDD

a-

NCEENNTTVAN VVIINC VANDE DENNHEUV HEUVEELLAA LLAANN

thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover


Zoet met bierglas De pissende robot van Pinkie zag er oogverblindend uit, maar redde het net niet. En eindigde op een tweede plaats, net voor de uitdagend rode lippen van het kunststukje Er is niks mis met een negerzoen. De grote hoeveelheid carnaval in één bierglas bleek toch niet op te kunnen tegen de culinaire uitspattingen van Giovanni Dalessi en zijn dochter Perla. De jury was unaniem in haar oordeel: de Dutch Design Toetje Award gaat naar de chocoladepuntpaprika! Foto © Chloë van Diepen

VAN DE BANK Met Ilona Roolvink, sponsormanager ABN AMRO

MASTERCLASS Driving Dutch Design Vandaag vindt de afsluiting plaats van Driving Dutch Design 2012-13 (DDD), een kosteloos ondersteunend programma voor jonge startende creatieve ondernemers. De deelnemers tonen op deze afsluiting de resultaten van een jaar hard werken aan potentiële opdrachtgevers. Initiatiefnemers ABN AMRO, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Week/Capital D willen met DDD jonge designers helpen om het gat tussen creatie en commercie te verkleinen. Op 24 oktober 2013 gaf Robert Bronwasser (ambassadeur DDW 2012) het startsignaal aan vijftien start-ups die zich vervolgens een jaar lang committeerden aan een serie masterclasses en workshops op het gebied van financiering, bedrijfsvoering, presentatie, profilering, internationalisering en meer. Deze masterclasses werden verzorgd door ABN AMRO, Baker & McKenzie, EY, Syntens en diverse professionals uit de designwereld.

P.N.O.T.K.

Naast de eindpresentatie is een aantal deelnemers ook uitgekozen om hun werk te presenteren tijdens een speciale expositie in het Klokgebouw. Bezoekers van de DDW kunnen daarnaast het werk van de deelnemers tegenkomen op verschillende locaties. Ook is er een speciale brochure over het traject en de deelnemers samengesteld. ABN AMRO biedt de jonge ondernemers graag een podium en ook deze column valt daaronder. Dus maak ik graag van de gelegenheid gebruik om alle ontwerpers voor het voetlicht te brengen. Bij deze. Dajo Bodisco Massink (Krux Amsterdam), Studio Nic Roex, Frank Westland en Sjoerd van Wijk (DoubleYou), Michiel Geluk en Barth Vrijling (Vrijling & Geluk), Daphne van Mourik, Sanne Kistemaker en Neele Kistemaker (Muzus), Michelle van Mil (Veemee Visuals), Martine Mathijsen (Noft), Josine Overduin, Dries van Wagenberg, Alejandra Huerta, Marjan Veltkamp (Fields), Aoife Wullur, Riemkje Poortinga en Tom Dissel.

AA_fullcolourC.eps ABN AMRO full-colour for coated paper Width shield: 20 mm Overlap: 0,05 mm

Spectre Collective Bij Spectre Collective houden ze van mooie kleren, en daarin staat Spectre niet alleen. Daarom halen ze rauwe merken als nANA jUDY, Rack and Ruin en All About Eve naar Nederland. En de megapopulaire bloemetjesprints van Cuckoos Nest. Wil jij voortaan ook over straat in het denim en design van Spectre? Like deze jonge honden van de kledingbranche op Facebook en win 500 euro kledinggeld. Alvast een outfitje uitkiezen doe je op www.spectreagency.nl.

CLOWNING BY NUMBERS Carnavaleske taferelen op de maandagavond. Ongemotiveerd Kunstenaars Collectief trakteerde in Zona Ventosa (# 31) op een onvergetelijke bingoavond voor het goede doel. Ontwerpers stelden halffabrikaten en prototypes beschikbaar, de vele aanwezigen wisten niet meer waar te kijken: naar hun kaart of naar de bonte verkleedpartijen. Confetti, polonaise, meezingers en jaren 80-aerobics van Ron Brandsteder maakten het feest he-le-maal compleet. Brabants design op z’n best! Foto © Chloë van Diepen

Deze speciale DDW-actie loopt nog tot en met zondag 27 oktober. Spectre Agency Showroom, Strijp-S, Apparatenfabriek, Torenallee 28, Eindhoven 

 Hier had jouw advertentie kunnen staan. Je foto van de lamp die iedereen moet zien, je oproep voor de goede zaak, of een wervelende tekst over waarom iedereen jouw expo niet mag missen. Maar nee. Morgen weer een kans. Want elke dag stellen we een kwartpagina beschikbaar voor wie ons in klinkende munt of diensten in natura het allerbeste aanbod doet. Mail je voorstel naar info@hofmandonker.com of breng een bezoek aan de redactie: Perscentrum, Torenallee 22-08 (Capital D, # 23).

14

15


EEN AVOND MET PETER STIGTER Met Vlisco, Golden Eye-winnaar Iris van Herpen en Taminiau’s japonnen van Máxima is mode goed vertegenwoordigd op DDW. Vanavond is in het Natlab nog een fashion-zwaargewicht van de partij: internationaal catwalk- en modefotograaf Peter Stigter is de hoofdgast op een avond vol mode, films, anekdotes en bespiegelingen. Stigters foto’s van modeshows in Milaan, Parijs, New York

en Amsterdam zijn te zien in toonaangevende tijdschriften en kranten over de hele wereld. Met zijn team werkt hij al jaren voor Viktor & Rolf, G-Star, Dutch Fashion Foundation, Amsterdam Fashion Week en Fashion Institute Arnhem. De man laat zijn lievelingsfilm Little Miss Sunshine zien en toont een aantal zelfgeproduceerde korte modefilms. Het gesprek met Peter Stigter wordt gevoerd door Plaza Futura-directeur Pauline Terreehorst.

UITGESPROKEN Natlab, Strijp-S (# 18) Aanvang 19.30 uur, entree € 15,00 (studenten € 13,00) Inschrijven via: info@plazafutura.nl www.natlab.nl

Foto’s © Peter Stigter

Dutch design neemt stelling. Want wie alles wel best vindt, ontwerpt en verbetert niks. Om die traditie hoog te houden, leggen we dagelijks vijf statements voor aan een kopstuk uit de branche. In de vierde editie: Pauline Terreehorst, directeur Natlab. Foto © Lisa Klappe

HEEL NEDERLAND ZOU JALOERS MOETEN ZIJN OP NATLAB. Jaloers hoeft niet, maar trots mag zeker. Natlab is een plek met een geweldige geschiedenis. Die is te gebruiken om ook de hedendaagse beeldcultuur goed te kunnen presenteren. Als Plaza Futura gaan we dat dan ook over de volle breedte doen, waarbij we die zullen combineren met theater, beeldende kunst, architectuur en nieuwe media. Tegelijkertijd kunnen we het gebouw prachtig laten functioneren als presentatieruimte voor Dutch design, omdat we fraaie foyers hebben en een groot café-restaurant. Ik ken geen ander arthouse in Nederland waar je zo vanzelfsprekend grensverleggend kan zijn. Dat wordt nog bevorderd door de omgeving – door Strijp-S, met alles wat hier plaatsvindt aan festivals en evenementen en alle organisaties die hier gevestigd zijn of nog gaan komen. Daar kunnen we op veel manieren gebruik van maken. En de omgeving van ons. Er zijn in Nederland nu een aantal voormalige industriegebieden veranderd in cultuurparken. Maar nergens is een zo duidelijk imago te vinden als hier, waar cultuur en technische vernieuwingen hand in hand gaan. OP EEN OPENINGSFEEST SCHENK JE GEEN DRANK IN PLASTIC BEKERS. Dat is erg 2008. Dat gedoe over wat hoort en niet hoort hebben we volgens mij achter ons gelaten. Soms moet je een makkelijke en goedkope oplossing kiezen voor het schenken van drank, omdat het risico te groot is dat er scherven op de grond komen. Maar in het algemeen ben ik er erg voor om drank en eten in stijl te serveren als dat mogelijk is. Dan moet de stijl wel in overeenstemming zijn met wat je krijgt. Voor elk goed design geldt dat vorm en inhoud een geheel moeten vormen. Ik ga ervan uit dat er geen bourgognes werden geserveerd in die plastic bekers. Tegelijkertijd is het ook leuk als regels doorbroken worden. Zo kreeg ik op een chique partij eens brandnetelsoep geserveerd vanuit een hoge wagen door een balancerende kok met een lange lepel. De Supperclub heeft daarmee een trend gezet die nog steeds terug te vinden is bij allerlei pop-uprestaurants. Ook dat is design.

16

DUTCH DESIGN WEEK BESTEEDT TE WEINIG AANDACHT AAN DE COMBINATIE FILM EN DESIGN. DDW zou een fantastische rol kunnen spelen bij het gebruik van Dutch design in films. Ik vind het jammer dat je in Nederlandse films zo weinig terugziet van de vele bijzondere architecten en vormgevers die Nederland heeft. In Scandinavië gaat dat wel anders, zeker in alle series die daar worden geproduceerd. Het zou een begin zijn om tijdens DDW ook prijzen uit te reiken voor de bijzondere artdirection in films en tv-series. Dat kan gaan over architectuur, interieur, maar ook over mode. De naoorlogse Italiaanse filmindustrie is daar ooit heel slim mee begonnen, door simpele truitjes, tassen en hoeden te laten zien in neorealistische films. Zo is onder andere Gucci groot geworden. Ik zou daar volgend jaar in Natlab graag een presentatie van laten zien.

MODE IS DESIGN VOOR WIE ZELF EEN STATEMENT DURFT TE MAKEN. Ik zou liever zeggen: mode is de meest persoonlijke en meest democratische opvoeringskunst die we kennen. Voor iedereen is het mogelijk om met goedkope en eigengemaakte kleren uitdrukking te geven aan de rol die iedereen op een bepaald moment kiest. Tegenwoordig spelen tweedehands – of vintage – kleren daar ook weer een grote rol in. Het is heel leuk om te zien hoe iets wat ontstond in de jaren tachtig, in de punktijd, nu weer in een nieuwe vorm terugkomt. Toen was styling, want zo heet al dat gecombineer, een verademing. Het komt ook nu weer aan op je eigen creativiteit, en niet op je banksaldo. Ik ben er ooit mee opgehouden om over mode voor de Volkskrant te schrijven toen de tassen belangrijker werden dan de kleren. Ik had er geen zin meer in om een verkapte pr-agent te zijn voor grote merken als Vuitton. Je ziet dat die merkencultus op zijn retour is sinds de crisis van 2008. Dat biedt veel mogelijkheden voor eigen initiatief van gewone mensen en nieuwe ontwerpers. Daardoor leven we in interessante tijden.

17

HET NEDERLANDSE CULTUURBELEID MAAKT MEER KAPOT DAN JE LIEF IS. Op dit moment is dat zeker waar, maar laten we niet in mineur eindigen. Het belangrijkste is om iedereen ervan te overtuigen dat in aanraking komen met de kunsten net zo belangrijk is als inzicht hebben in techniek. Het maakt completere mensen van iedereen. Mensen moeten niet alleen innovatief zijn, maar ook leren nadenken hoe die innovaties te gebruiken zijn, en welke maatschappelijke keuzes we moeten maken om allemaal een goed leven te kunnen leiden. Daar kunnen de kunsten bij helpen. WIE MOGEN WE MORGEN VIJF STELLINGEN VOORLEGGEN? Nalden, internetondernemer. www.twitter.com/Nalden Pauline Terreehorst is filmtheoreticus en publiceerde over fotografie, architectuur, stedelijke ontwikkeling, nieuwe media en mode. Vanaf 1985 schreef ze bijna twintig jaar over mode in de Volkskrant. Ze was o.a. docent filmtheorie aan de Universiteit van Nijmegen, directeur van AMFI, Amsterdam Fashion Institute, Hogeschool van Amsterdam, en directeur van het Utrechtse Centraal Museum. Sinds 2012 is ze directeur van theater/arthouse Plaza Futura in Eindhoven, en sinds juli 2013 ook voorzitter van de CV Natlab, waar Plaza Futura gevestigd is.


DIT ZAGEN JULLIE GISTEREN, WAT ZIEN JULLIE VANDAAG? UPLOADEN NAAR WWW.DDWORLD.NL

The vintage photo Boomspikkel Uploaded by Boomspikkel

Conor Trawinksi with his live Creative Jams, at ‘Self Unself’ exhibition, Design Academy Eindhoven Uploaded by Design Academy Eindhoven

VanBerlo giveaways at Smalle Haven and Sectie C. Available in limited quantities during DDW. Bon appétit and have a ‘pleasure’full night! Uploaded by Marlon

Busy busy at Dutch Design Freak in the Art Hotel Uploaded by Current Obsession

Amazing Vlisco fashion show Uploaded by DutchDesignWeek

Working Mates @Klokgebouw Uploaded by Renske Schriemer

Project van Job vraagt om reactie(s). Uploaded by Peter Kentie

Marcel Wanders en zijn midlife crisis in design | DDW 2013 Uploaded by Zuzanna Skalska

Delicious stew with sausage (for Designers only) @ Sectie C - Hall Worst Uploaded by Joep Huisinga

Fontys Factory / CAD walk, nice live data-visualisation project @ Strijp-T Uploaded by Johan Moorman

Zelf in elkaar geknutselde designbrillen bij de Proud workshop Co-Design @Capital D Uploaded by George&Harrison

Thank you ladies for the first #DDWbloggerstour Uploaded by Jelena

Attack of the Killer Bookcases @ Zona Ventosa/TAC vonEssenDesign Uploaded by huibivore

No Comment Uploaded by Robin Berkelmans

BOOO Uploaded by Niek Pulles

Exhibition of Dirk Vander Kooij themed New Work / New Shop at the Hallenweg in Eindhoven. #76 Uploaded by wimpsel

THE DOUBLE DUTCH QUOTE OF THE DAY BODYCOPY

We have discussed this under each other.

Je bent wat je eet, zegt het spreekwoord. Maar als dat klopt, wie ben je dan als je niet weet wat je allemaal eet? Steeds meer mensen zoeken naar objectieve informatie over voedsel en herontdekken de functie van voeding als medicijn. Met Bodycopy laat trendstyliste Vera van het Hof samen met fotograaf Lisa Klappe zien dat de natuur ons heel wat aanwijzingen gegeven heeft. Het is alleen een kwestie van goed kijken. In het Natlab op Strijp-S (# 18). Meer: www.veravanhethof.nl. Foto © Lisa Klappe

We hebben vaker een goede vertaler nodig dan we denken. Double Dutch. Preferred translator of DDW. Double Dutch | Klokgebouw 180 | 5617 AB Eindhoven | +31 40 368 31 68 | info@double-dutch.nl | www.double-dutch.nl

19


AGENDA WO. 23 OKT. 09:00 - 17:30 3D Printing event - Seminar/conference Jakajima Communicatie, Seats2Meet, Torenallee 24 Entrance fee: € 65,-, students: € 45,- (the price for two consecutive sessions on one day is € 115,- incl. drinks, excl. lunch and VAT) 09:00 - 00:00 Last Supper (Paradise Reset) - Expo, Food & Drinks Steentjeskerk, St Antoniusstraat 5-7 09:30 - 13:00 Smart Health meets Design - Seminar Klokgebouw Hall 4, ABN AMRO House, Klokgebouw 50 You need to register for this event via www.brabant.nl/ dutchdesignweek 09:30 - 17:30 Experience Design Event - Seminar/conference Jakajima Communicatie, Seats2Meet, Torenallee 24 Entrance fee: € 125,-, students: € 45,- (attention: students can only enroll for the whole day. It is not possible to enroll yourself for a part of the day.) 10:00 - 18:00 Interactive drawing ‘Sharing our dreams’ by Daeun Lim - Other Coffee you, Lichtplein 30 10:00 - 11:00 DESIGN DIALOGUE HISTORY UNFOLDED - Lecture iGluu Eindhoven, Lichttoren 32

10:00 - 12:00 Any brand? No, your brand! - Workshop GOOLS | professional branding, Seats2Meet, Torenallee 24 Entrance fee: € 35,10:00 - 16:00 Permanently Temporary - Workshop Natlab, Kastanjelaan 500 10:00 - 18:00 Service Innovation Jam - Workshop Apparatenfabriek, Torenallee 28-18 You need to register for this event via www.linksrechts.eu 10:00 - 18:00 Building lighting installation - Workshop LUCID, Ketelhuisplein 10:30 - 11:30 House of Talent IV: Workshop by illustrator/designer Marvin Corneille - Workshop Lichtstraat 2 10:00 - 18:00 Interactive drawing ‘Sharing our dreams’ by Daeun Lim - Other Coffee you, Lichtplein 30 11:00 - 19:00 VOLT en Philips – Hue hackathon - Other Yksi Expo, Torenallee 22-04 (Strijp-S) 11:00 - 21:00 Nareshtaurant | Zona Ventosa - Food & Drinks Zona Ventosa, TAC, Vonderweg 1

11:30 - 14:30 Papyrus spreekt boekdelen - Seminar/conference Klokgebouw entresol grote zaal, Klokgebouw 50 You need to register for this event via www.papyrusddw.nl 12:00 - 17:00 Little Mountain wordt Founded By All en opent haar deuren tijdens DDW! - Company visit Founded By All, Klokgebouw 144 12:00 - 22:00 Re: La plante; un poète. Le jardin; une maison - Food & Drinks GardenMania, community garden, Phillitelaan 2

15:00 - 16:00 House of Talent IV: Workshop by illustrator/ designer Marvin Corneille - Workshop Lichtstraat 2

17:00 - 18:30 Lucie Jansen restmateriaal - Workshop Workshop vormgeven Sectie C, building P, Daalakkersweg 2

15:30 -18:30 Louis Kalfflezing - Lecture Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Raiffeisenstraat 18 You need to register for this event via info@louiskalffinstituut.nl

17:00 - 21:00 Design Perron reception - Opening Design Perron, Fuutlaan 12

15:50 - 16:00 Luscious Food Cravings: 9 minute feast! - Other Studio Appétit & Studio Lenneke Wispelwey, Hall 2, Klokgebouw 50

13:00 - 17:00 Designing future interfaces - Workshop Baltan Laboratories, Natlab, Kastanjelaan 500 You need to register for this event via www.howest.be/ ddw or jelle.saldien@ugent.be

16:00 - 22:00 Sectie C: at night, food & design - Food & Drinks Sectie C, Daalakkersweg 2 16:00 - 23:00 Jazz by Day - Music Asseldonk/Beerze @ Ketelhuisplein

13:30 - 16:00 VLISCO UNFOLDED, the tour - Company visit Vlisco Helmond, Binnen Parallelweg 27, Helmond

16:30 - 17:30 Google, the ultimate designer - Lecture Designhuis Eindhoven, Stadhuisplein 3 Eindhoven You need to register for this event via www.designdebates.nl or Danielle.arets@designacademy.nl

14:30 - 17:00 Drivers (final presentation Driving Dutch Design) - Other Klokgebouw Hall 4, ABN AMRO House, Klokgebouw 50 Entrance: by invitation only 15:00 - 18:00 Workshops ‘Het bijzondere boek’ by Lecturis - Workshop Lecturis, Kalverstraat 72 You need to register for this event via trudy@lecturis.nl or +31 (0) 40 281 45 45

17:00 - 18:30 Hier is Utrecht Jannick Besamusca prepares Pad Thai in his mobile kitchen Skatepark Area51, Klokgebouw 51

DDW TODAY

17:00 - 22:00 Design & Drinks by the Fire - Expo & Drinks CrowdyHouse, Inkijkmuseum, Dommelstraat 2a 18:00 - 22:00 Loodsrestaurant @ Kazerne - Expo, Food & Drinks Kazerne, Paradijslaan 2-8 18.00 - 2.00 OR presents designer Martijn Koomen - Presentation & Lecture Designers meeting point OR, Stratumseind 32 18:30 - 21:00 No Money Market goes DDW’13 @ Nul Zes - Other NRE-terrain, Nachtegaallaan 15a 19:00 - 21:00 Live music @ Space-S terrein - Live music Rechargeables, Torenallee (the greenhouse) 19:00 - 22:00 Stimuli, Sensorial Dining - Food & Drinks Restaurant De Treeswijkhoeve, Valkenswaardseweg 14, Waalre 19:00 - 23:00 Eat Drink Design @ Kazerne - Expo, Food & Drinks Kazerne, Paradijslaan 2-8

19:30 - 21:30 Agri meets Design: Het Eetcafé - Workshop Capital D, Design Innovation Space, Torenallee 22-08 You need to register for this event via www.heteetcafe.eu or eetcafelive@gmail.com 19:30 - 22:30 Een avond met Peter Stigter - Lecture Natlab, Kastanjelaan 500 Entrance fee: € 15,-, students: € 13,19:30 - 21:30 Breakthrough Questions - Workshop Venturelab Strijp, Klokgebouw 126 You need to register for this event via hilde.swets@now-here.com or +31 (0) 624 144 055 20:00 - 20:30 Yvonne de Kort about ‘Light & Social Interactions’ - Lecture LUCID, Ketelhuisplein 20:00 - 02:00 Jazz by Night (Beerze After) /Breek de Week - Party Hoogste Tijd, Vrijstraat 38 20:30 - 21:00 Leon van Rijswijk about ‘Light & Perception of Safety’ - Lecture LUCID, Ketelhuisplein 20:30 - 23:00 Dutch Design Freak - 3 lectures about ‘Design with a purpose’ Best Western ART Hotel, Lichttoren 22 21:00 - 02:00 De Burger music - Music De Burger, Kerkstraat 5

Foto © Lisa Klappe / Iris Rijskamp

20

DDW13 • 23 October  

Dutch Design Week 2013. Now future! See the world of tomorrow already in the making today. Get inspired by the latest work of more than 2,00...

DDW13 • 23 October  

Dutch Design Week 2013. Now future! See the world of tomorrow already in the making today. Get inspired by the latest work of more than 2,00...

Advertisement