__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Österbottens starka röst i riksdagen • VALTIDNING FÖR ANNA-MAJA HENRIKSSON • RIKSDAGSVALET 2015

9


ANNA-MAJA 2015

ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

2

Tiden en ständig bristvara Att själv räcka till och att få tiden att räcka till. Det är en ständig utmaning för en minister. Anna-Maja Henriksson har fyra år som justitieminister bakom sig och vet att tidsekvationen inte alltid är lätt att få att gå ihop. – Visst anade jag innan att det skulle vara krävande att vara minister men likväl blev jag nog ändå förvånad över arbetsbördan som var större än jag någonsin kunnat tänka mig . Och med undantag av några veckor på somrarna har det varit intensivt i stort sett hela tiden under de här fyra åren. Att Anna-Maja Henriksson skulle bli justitieminister stod klart strax efter regeringsförhandlingarna 2011. – Det är klart att tankarna snurrade i huvudet när det stod klart och den natten sov jag nog inte en blund. Jag funderade över vad jag gett mig in på och om jag skulle klara av det överhuvud taget. Men det slog mig att jag haft liknande tankar när jag blev styrelseordförande i Jakobstad 2001 och det hade gått bra. Samtidigt hade ju också andra innan mig klarat av jobbet som justitieminister. En svår men nödvändig lärdom de senaste fyra åren har varit att kunna släppa taget och inte ha hundra procentig koll på alla detaljer i alla lägen. – Jag tycker själv om att vara väl förberedd och ha ordning och reda men i det här jobbet har jag varit tvungen att inse att man måste ge avkall på att allt ska vara hundra procent hela tiden. Man blir tvungen att prioritera och jag tycker också att jag under den här perioden blivit mycket bättre på att se vad som är viktigt. – Samtidigt har jag också blivit mer medveten om var mina gränser går men också fått en större säkerhet i mitt eget kunnande. I början kunde jag till exempel känna en viss bävan inför riksdagens frågetimme. Men när man suttit där tillräckligt många gånger så börjar man lita på sig själv och sin egen förmåga att ge trovärdiga svar på frågor som berör ens eget ministerium. • Hur orkar man då med arbetstaken? Och skulle du orka fyra år till? – För min del är det nog så att det jobbiga övervägs när jag ser resultatet av arbetet. Gällande framtiden efter valet är det ju många bitar som ska falla på plats för att det ska bli aktuellt med en ny ministerperiod. Men jag har sagt att om det finns ett behov och en efterfrågan så är jag tillgänglig. Men jag har också lovat mig själv att börja prioritera mig själv och den egna motionen högre i så fall. Jag blir ju inte yngre jag heller och för att göra ett fullgott arbete behöver man hålla sig i god fysisk och psykisk form. Gällande erfarenhet och kunnande inom politiken känner jag mig i toppform!

Sommarstället utanför Jakobstad är familjen Henrikssons fasta punkt under sommaren.

Österbotten är AnnaFamiljen, villan och inte minst hunden Romeo. Det är de saker som får Anna-Maja Henrikssons uppmärksamhet när hon lämnar granitborgen och justitieministeriet i Helsingfors bakom sig och åker hem mot Österbotten på fredagskvällarna.

För även om mycket av Anna-Maja Henrikssons tid de senaste åren har kretsat kring arbete (se artikeln till vänster) så har det naturligtvis funnits utrymme för andhämtning mellan varven också. – Andhålet finns i Jakobstad och Österbotten och jag tycker att det känns både viktigt och tryggt att ha fotfästet här. Överlag har jag nog varit ganska bra på att lägga ifrån mig arbetsportföljen när jag kommit hem på fredagskvällen och sedan låta den ligga till söndagskvällen, säger Anna-Maja Henriksson.

Jag tycker att det är skönt att komma hem efter en tung arbetsvecka och slå mig ner framför tv:n och titta på ”Skavlan”, ”På spåret” eller någon svensk deckare.

Egnahemshuset i Jakobstad är fortfarande familjen Henrikssons fasta punkt i tillvaron trots att maken Janne oftast är den som ensam får hålla ställningarna i hemmet inne i veckorna. Äldsta dottern Malin studerar numera på Hanken i Vasa medan Mikaela som tog studenten ifjol gjort mamma sällskap i Helsingfors där hon studerar på Soc&Kom. – Båda döttrarna är glädjande nog fortfarande väldigt hemkära så rätt ofta är hela familjen samlad under veckosluten. Själv kan jag tycka att det är skönt att komma hem efter en tung arbetsvecka och på fredagskvällen bara slå sig ner framför tv:n och titta på ”Skavlan”, ”På spåret” eller någon svensk deckare. På sommaren spenderas mycket av den lediga tiden ute på familjens sommarställe på Mässkär. – Som husägare med en liten trädgård kan jag också uppleva att det är bra terapi att ta tag i krattan ibland. Sedan är det en annan femma att jag oftast inte har tid att hålla ogräset borta när det jag planterat börjat växa. Men jag brukar


ANNA-MAJA 2015

3 ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

Med framtidstro och omtanke Familjen med döttrarna Mikaela och Malin samt maken Janne njuter av frukost under semestern.

Mor och dotter redo för slalombackarna. Normalt brukar vintersemstern gå till Ylläs men den här gången blev det för omväxlings skull Åre.

Hunden Romeo är en omistlig del av familjen Henrikssons tillvaro.

-Majas andhål tänka att då jag lägger det mesta av min tid på att bygga samhället så är det inte så farligt om det växer lite ogräs i blomrabatten där hemma. Utöver familj, hem och villa är också idrott och motion ett givet inslag i Anna-Maja Henriksons tillvaro. Hon klassar sig själv som en hängiven bänkidrottare har ofta koll när blåvita idrottsmän är i farten om det så må vara skidåkning, friidrott, fotboll eller ishockey. – Om jag är i Jakobstad när Jaro har hemmamatch så brukar jag inte heller missa det. Och skidspåret i Vestersundsby är guld värt vintertid! Och så var det hunden Romeo som vid det här laget hunnit bli fem år gammal. – Det goda med honom är att han tar ansvar för att både Janne och jag kommer oss ut på regelbundna promenader. Janne gav mig för övrigt en stegräknare i julklapp och jag har märkt att Romeo, i synnerhet under mötestunga dagar med mycket sit-

Fakta / Anna-Maja Henriksson Ålder: 51 år. Familj: Maken Janne, döttrarna Malin och Mikaela och hunden Romeo. Aktuell som: Kandidat i riksdagsvalet för SFP. Bakgrund: Invald i Finlands riksdag år 2007 och 2011. Justitieminister sedan juni 2011. Senaste film: ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Senase bok: Kjell Westös ”Hägring 38” och boken om Lillan Rehn. Favoritmat: Rökt sik med nypotatis. Drömresmål: Hurtigrutten i Norge. Bästa tv-serie: ”Borgen” som kom för ett drygt år sedan. Favoritdryck: Vatten till vardags, dricker gärna ett gott rött vin till en ordentlig biff.

tande, skulle behövas i Helsingfors också. Annars tenderar det att bli så att när jag kommer hem från ministeriet vid åtta-niotiden på kvällen så börjar jag kolla igenom morgondagens jobbagenda med ett öga samtidigt som jag sneglar på tv-nyheterna med det andra.

Bästa läsare. Välkommen till min valtidning! Tiden går fort då man har roligt brukar vi säga. De senaste fyra åren har också gått väldigt fort. Det har inte alltid varit roligt, men jag skulle ändå inte byta bort en enda dag. Jag har känt mig oerhört tacksam över det förtroende som väljarna visade mig i senaste val och över att jag nu i snart fyra år fått tjäna som landets justitieminister. Också i ett större perspektiv har jag mycket att vara tacksam över och jag brukar säga att mina föräldrar gav mig livet som gåva. De hade båda upplevt kriget, min far vid fronten då Finlands öde avgjordes och min mor som Lotta på krigssjukhus runt om i Finland där hon som sjuksköterskestuderande tog hand om sårade soldater. Deras generation har byggt upp det samhälle och den välfärd vi har idag. Under skoltiden vaknade mitt intresse för samhället och under högstadietiden deltog jag i min första demonstration. Vi tågade man ur huse (skolan) när regeringen hade satt tummen ner för statsbidrag till ett nytt högstadium i Jakobstad. Oxhamns skola som jag gick i hade ingen egen byggnad. Vi var långt över 600 elever i Rådmans och trängseln var enorm. Vår demonstration nådde över nyhetströskeln i riksmedia och snart var pengarna fixade. Vi kunde påverka!

Med min erfarenhet och kunskap tror jag mig ännu ha mycket att ge, och energi och motivation att arbeta vidare är ingen bristvara. Jag vill gärna vara din och hela Österbottens starka röst.

Som ung nyutexaminerad jurist kom jag tillbaka till min hemstad och började jobba som bankjurist för Andelsbankerna i regionen. I närmare 20 år hann jag hjälpa och ge råd till ett stort antal människor. Jag hann se högkonjunkturen i slutet av 1980-talet men också uppleva lågkonjunkturen i början av 1990-talet med den därpå följande ”laman”. Då hade Janne och jag gift oss och fått vårt första barn. Jag minns hur det var att sitta med två bostäder, bägge belånade upp till skorstenen och vänta på att föräldrapenningen skulle komma in på kontot. Vi levde en månad i taget för att få det att gå ihop och räntan på lånet var tretton procent. På något sätt klarade vi oss igenom det där men för alla gick det tyvärr inte lika bra. Och det var vid den här tiden som jag beslöt mig för att ge mig in i politiken. 1997 satte jag första gången foten i Jakobstads fullmäktigesal för jag ville vara med och påverka mina barns framtid. Tio år senare skulle jag första gången bestiga riksdagshusets trappor som riksdagsledamot. Jag ville påverka Finlands och Österbottens framtid.

Bästa läsare. Det har betydelse vem som sitter i vårt lands riksdag och regering. I den här tidningen kan du läsa mer om vad jag tänker i olika frågor, men du kan också gå direkt till korsordet eller receptet på Ålandspannkaka. Här ska finnas något för envar. Sådan är också jag, en mångsysslare i politiken med en bred palett och många strängar på min lyra. Samtidigt en passionerad bänk­idrottare och friluftsmänniska. Jag vill gärna fortsätta axla det ansvar som det innebär att vara riksdagsledamot och minister. Med min erfarenhet och kunskap tror jag mig ännu ha mycket att ge. Och energi och motivation att arbeta vidare är ingen bristvara. Jag vill gärna vara din och hela Österbottens starka röst samt arbeta för ett samhälle där vi bryr oss om, för ett företagarvänligt, öppet och tvåspråkigt Finland.

ANNA-MAJA HENRIKSSON


ANNA-MAJA 2015

ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

4

En ministers vardag i bilder 1

8.00  Torsdagen den 5 februari börjar i lägenheten i Helsingfors.

2

3

9.00–9.15  Seminarium om likabehandling på Lillaparlamentet där Anna-Maja håller ett anförande om den nya diskrimineringslagen. Lagen syftar till att förbjuda diskriminering och främja likabehandling inom olika livsområden. Ett snabbt möte med Sveriges diskrimineringsombudsman Agneta Broberg.

9.15–9.30 Bil från Lillaparlamentet till justitieministeriet (JM).

4

10.00–10.30  Briefing av tjänstemännen om justitieministeriets proposition om förvandlingsstraff för böter och vilka frågor som framkommit i utskottsbehandlingen.

8

5

6

7

10.30  En stund vid skrivbordet. Ministerns sekreterare Teija håller reda på såväl kalender som papper.

11.15–11.30  Bil från JM till statsrådets kansli (VNK).

11.30–13.00  Möte med ministerarbetsgruppen för förvaltning och regionutveckling Halke. Specialmedarbetare Otto Andersson till höger.

9

10

11

13.00–13.30  Statsrådets allmänna sammanträde i statsrådsborgen be- 13.45  Bil från JM till riksdagen till- 13.55  Snabbträff med riksdagsashandlade de lagförslag som regeringen den veckan skulle ge till riksdagen. sammans med specialmedarbetaren sistent Maria i korridoren. Finslipning Mia Wikström. av pressinbjudan.

12

13

16.00–17.00  Riksdagens frågetimme där jag som justitieminister bland 17.15–19.00 Finlands juristförbunds riksdagsvalspanel, där jag deltog som annat fick två frågor från salen om straff för sexualbrott mot barn och bered- SFP:s representant. Frågor som diskuterades var bland annat rättsstatens ningen av moderskapslagen. betydelse för Finland och rättsväsendets utmaningar i framtiden.

14.00–16.00  Svenska riksdagsgruppen diskuterar aktuella frågor på sitt gruppmöte. Från vänster Mats Nylund, Stefan Wallin, Anna-Maja Henriksson, Carl Haglund och Thomas Blomqvist.

14

19.30 Träff med dottern Mikaela över en Caffè latte på Starbucks. Trevligt avslut på dagen. Dagen avslutas sedan i lyan med föreberedelse inför fredagens möten och festtal.

Axplock från utrikesmöten

Intervju för grekisk tv i Aten i under EU-justitieministerrådsmöte år 2014.

Besök på en skola för föräldralösa i Mocambique i maj 2014.

Drottning Elisabeth II:s mottagning på Buckingham Palace i samband med FN:s generalförsamling möts i New York. President Sauli Niinistö t.v. och ”Global Law Summit” den 23 februari 2015. ambassadör Jarmo Viinanen t.h. september 2012.

Svenska kungaparet kommer på officiellt besök till Finland i mars 2015.

Träff med Kinas justitieminster Wu Aiying i Beijing i maj 2013.


ANNA-MAJA 2015

5 ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST Plock ur Anna-Majas ministerperiod • Landets första nationalspråksstrategi. • Snabblånelagstiftningen har skärpts. • Ersättning till personer som internerades efter fortsättningskriget. • Våldtäktslagstiftningen har skärpts. • Ny diskrimineringslag som förbjuder diskrimine ring och förpliktar att främja likabehandling. • Förkortade betalningstider mellan företag. • Skuldsaneringslag som möjliggör skuldsanering också för smårföretagare. • Ny teckenspråkslag som främjar förverkligandet av de teckenspråkigas språkliga rättigheter. • Pengar för Jakobstads hamnävg. • Smedsby omfartsväg och Österbottens landskaps plan som möjliggör IKEA-etablering. • Finansiering för elektrifiering av järnvägen Bennäs-Alholmen. • Tryggat Viexpos verksamhet. • Finansiering till After Eight och Unders tödsföreningen för missbrukarvård i Malax via RAY:s utdelning. • Pengar för att utvidga språkbad till hela landet.

Smedsby omfartsväg (t.v.) och elektrifieringen av järnvägssträckan mellan Bennäs och Jakobstad är två av de Österbottniska projekt som det beviljats pengar för den gångna mandatperioden. En insamling då Anna-Maja fyllde 50 år gav 8400 euro för bevarandet av tingshuset invid Pedersöre Kyrka.

Hårt arbete i riksdagen bär frukt Då ett nytt riksdagsval står för dörren innebär det samtidigt att det är hög tid att göra ett bokslut på vad regeringen uträttat under den gångna mandatperioden. Och till många delar är Anna-Maja Henriksson nöjd med vad hon, SFP och de övriga regeringspartierna fått till stånd.

– Ska man börja i den negativa ändan så var ju de två sista veckorna i riksdagen oerhört tunga då de två stora regeringspartierna på ett sällan skådat sätt struntade i tidigare gjorda överenskommelser. Här kom samerna i kläm då samefrågorna som är viktiga för mig och SFP och som jag jobbat med i fyra års tid torpederades av först Samlingspartiet då det gällde samedefinitionen och sedan av SDP när det gällde ratificeringen av ILO169 konventionen om ursprungsfolkens rättigheter. Samtidigt kan man

inte låta den känslan överskugga allt det goda arbete som gjordes tidigare under mandatperioden Ur ett österbottniskt perspektiv är Anna-Maja Henriksson speciellt nöjd över att man lyckats få lös pengar till viktiga infrastrukturprojekt. – Smedsby omfartsväg, Jakobstads hamnväg och muddringen av hamnen, grundförbättringen av järnvägssträckan Seinäjoki-Ylivieska samt elektrifieringen av järnvägen till hamnen i Jakobstad är alla viktiga satsningar som på sikt tryggar arbetsplatser i Österbotten. Sedan var det också viktigt att vi kunde trygga Viexpos fortsatta verksamhet och jag är också glad att missbrukarvården i Malax kan fortsätta sin verksamhet. För Vasas del har man kunnat trygga både centralsjukhusets och hovrättens fortsatta existens. – I ett skede såg det lite risigt ut för centralsjukhusets del men det lyckades vi avstyra. Utöver de här frågorna har också landets första nationalspråksstrategi varit viktig och den kommer

att ha stor betydelse också i Österbotten. Den tar sikte på att garantera de språkliga rättigheterna under en lång tid framöver. Henriksson är också nöjd över det egna ministeriet och många av de lagändringar som klubbats igenom. – Jag vågar påstå att justitieministeriet jämsides med försvarsministeriet är det ministerium som lyckats bäst och målmedvetet förverkligat nästan allt det som vi kom överens om i regeringsprogrammet. Av dessa lagändringar gläder jag mig kanske mest över skärpningen i våldtäktslagstiftningen som innebär att om offret är en minderårig ska det utgångsmässigt alltid klassas som grov våldtäkt. Det betyder att fällande dom ger minst två år och högst tio år ovillkorligt fängelse. Henriksson gläds också åt att man stärkt brottsoffrens ställning. Enligt svensk modell måste den som gör sig skyldig till ett brott numera också delta i finansieringen av brottsoffertjänster. – Dessutom har vi skärpt snabblånelagstiftningen, kriminaliserat förbe-

redelse av grova brott och diskrimineringslagen som beretts i sju år har vi fått igenom nu. Också på EU-nivå har mycket hänt under de senaste fyra åren. – Det var en av de saker som överraskade mig mest när jag tillträdde som justitieminister. Hur mycket arbete justitieministern gör på EU-nivå. Mina europeiska kollegor träffar jag 6-8 gånger om året och de nordiska ytterligare ett par gånger utöver det. Det som tagit mycket tid de senaste fyra åren här har varit bland annat brottsofferdirektivet som har genomförts på EU-nivå samt ratificeringen av den så kallade Istanbulkonventionen som handlar om förebyggande av allt våld mot flickor och kvinnor. – Dessutom har vi fått till stånd ett gemensamt arvsintyg vilket innebär att om du ärver något i utlandet behöver du inte ta med alla papper dit utan du kan få ett intyg från magistraten i Finland. Just nu är frågan om terrorismbekämpningen och dataskyddsfrågorna högaktuella.

Mina hjärtefrågor a

Våra barn och unga är Finlands framtid. Skolan är vår kronjuvel.

a

Slopa arvsskatten – inför skatt på överlåtelsevinsten i stället!

a

Oberoende av ålder, inkomst och språk skall vården fungera då vi behöver den.

a

Nu måste riksväg 8 stå i tur. Det handlar om Österbottens livsnerv.

a

Alla mänskors lika värde är den etiska utgångspunkten för min och SFP:s politik.

Vi ska slopa inkomstgränserna då det gäller hur mycket en studerande får förtjäna!

a

Det ska löna sig att jobba! Vi behöver fler jobb och fler som jobbar!

a a

a a

Våra äldre behöver mötas med respekt. Det ska kännas tryggt att åldras.

a a

Pappersexercisen för arbetsgivare är oskälig. Det vill jag ändra på!

En sund ekonomi är garantin för välfärden.

Företagande, kunskap och hälsa – en förutsättning för Finlands välmående!

Kultur och motion mår vi bra av.

a

Svenska språket, din och min sak. Det krävs ständigt en aktiv intressebevakning för att servicen på svenska skall fungera i praktiken.

a

Vi behöver nolltolerans mot all form av mobbning, såväl i skolan, på sociala medier som på arbetsplatser!

a

Jag vill fortsätta jobba för ett samhälle där vi bryr oss om varandra!

a

Ett samhälle som tar hand om de mest utsatta är ett ansvarstagande samhälle.

a

Hållbar utveckling och ansvarstagande för miljön ska beaktas i allt beslutsfattande.


ANNA-MAJA 2015

1

2

3

Jakobstads centrum höjer profilen Jakobstads centrum genomgår en omfattande ansiktslyftning för tillfället. Campus Allegro invid torget stod klart år 2013 och nu i mars invigdes Esplanad Galleria vid gågatan. I dagarna går startskottet för ytterligare ett storprojekt då rivningsarbetena för det nya köpcentret mellan gågatan och torget drar igång. Bakom det sistnämnda projektet står Mäenpää Byggnads Ab via investeringsbolaget My Capital. Visionen är att köpcentret ska bestå av affärsutrymmen i två våningar på totalt 3721 kvadratmeter. Ovanför affärsdelen kommer tre våningar med totalt 27 privatbostäder med en totalyta på 3142 kvadratmeter och i källaren kommer också 38 parkeringsplatser för de boende. H.A.B. kommer det nya torghuset att kallas och i direkt anslutning till det under torget kommer också en parkeringsgrotta att byggas. I första skedet kommer den att omfatta 200 bilplatser medan man siktar på att förverkliga den andra delen som omfattar 150 parkeringsplatser till inom en femårsperiod. Totalbudgeten för H.A.B.huset och parkeringsgrottans första skede landar på cirka 20 miljoner euro. • Varför väljer ni att satsa så här stort i Jakobstad? – I och med att vi är Jakobstadsbor själva så ligger staden oss varmt om hjärtat. För närvarande går för mycket av kundströmmarna till grannstäderna men vi tror att om vi utvecklar Jakobstads centrum så kommer kunderna också att hitta hit, säger Kim Mäenpää. Brodern Mats håller med. – Vi har ju haft kontor här på andra sidan tor-

Bröderna Mats och Kim Mäenpää framför det gamla bankhuset som ska ge plats för nya H.A.B.-huset på den övre bilden.

Fakta / Projekt i Jakobstads centrum 1. Campus Allegro: Färdigställdes våren 2013 och är arkitektoniskt unikt i Finland då det i kvarteret finns byggnader från fyra olika århundraden. I kvarteret verkar bland andra Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi, Centria Yrkeshögskola, Yrkesakademin i Österbotten, Jakobstadsnejdens musikinstitut, Jakobstads konstskola för barn och unga – Balatako. Dagligen vistas över 700 studerande i kvarteret. En del företag, däribland Katternökoncernen, Aktia och Folksam, verkar också i kvarteret 2. Esplanad Galleria: Invigdes våren 2015 och består av sju företag. Klädbutikerna Noolan och Code samt Majs glasscafé. I en gemensam foodcourt verkar Korv-Görans, Subway, Mr. Bank Pizzas & drinks samt smoothiebaren Slurps. 3. H.A.B.-huset: Rivningsarbeten påbörjades i mars 2015. Huset kommer att bestå av affärsutrymmen på 3721 kvadratmeter och privatbostäder med en totalyta på 3142 kvadrameter. I direkt anslutning byggs en parkeringsgrotta under torget som i första skedet kommer att inrymma 200 bilplatser. Totalbudget på projektet är cirka 20 miljoner.

get sedan tidigt 2000-tal och sett hur bankhuset förfallit. Vi köpte huset år 2011 för att vi ville utveckla centrum och enligt de ursprungliga planerna skulle det nya huset redan ha stått klart, säger Mats Mäenpää.

Segslitna förhandlingar med Museiverket gällande utseende och omfattning på det nya H.A.B.-huset gjorde dock att projektet har dragit ut på tiden. – Sett ur vårt perspektiv kan jag kanske tycka att en enskild tjänsteman på Museiverket har onödigt mycket makt när den personens subjektiva åsikt kan bestämma så mycket. Här måste vi ändå ge en eloge åt flera politiker, däribland Anna-Maja Henriksson, som gav stöd i processen, säger Kim Mäenpää. Rivningsarbetena av det gamla uttjänta bankhuset är redan i gång men ett par hinder finns ännu på vägen innan Mäenpääs tar definitiv beslut om byggstart för själva H.A.B.-huset och parkeringsgrottan. Målsättningen är att hälften av bostadsytan för privatbostäderna ska vara såld innan man startar och för närvarande ligger den siffran på cirka fyrtio procent. – Vi hoppas att försäljningen får den sista skjuts framåt som behövs nu när vi börjar riva och folk verkligen ser att det rör på sig, säger Mats Mäenpää. Innan arbetet med parkeringsgrottan kan komma igång krävs det att det görs arkeologiska utgrävningar på torget. – Vi hoppas att de skulle kunna komma igång i april och vara slutförda i augusti. Då finns det ännu möjlighet att allt skulle kunna stå klart hösten 2016, säger Kim Mäenpää. • Men behövs verkligen en parkeringsgrotta i Jakobstad? – Som vi ser det med tanke på helheten är svaret på den frågan ja. Det kan vara små saker som avgör vart man åker och handlar och med tanke på tillgängligheten till centrumaffärerna är det viktigt att det finns bra parkeringsmöjligheter. Vi behöver ett attraktivt centrum och en parkeringsgrotta är en viktig del i helheten, säger Kim Mäenpää.


ANNA-MAJA 2015

7 ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

Thuy känner sig hemma i Närpes Att som flykting komma in i ett nytt land och en ny kultur är ingen lätt match. Det vet Thuy Le Luu i Närpes som kom till Finland för 20 år sedan. Men tack vare hårt arbete och en positiv inställning har hon idag lyckats skapa sig en livssituation hon är lycklig i. Men Thuy Le Luus början i landet var ingen dans på rosor. – Vi kom till Finland 1993 och hamnade först i Torneå. Vintern var kall, lång och mörk vi trivdes inte riktigt där. Men då var det någon kompis som berättade om Närpes och att man kan jobba i växthus där det är 24 grader hela vintern så då bestämde vi oss för att flytta hit. Kvar i Vietnam fanns hennes familj som hamnat i en besvärlig situation. Hennes föräldrar och två systrar hade flytt från Vietnam till Hongkong 1989. Föräldrarna ogillade kommunismen och drömde om en bättre tillvaro någon annanstans. De arbetade hårt och lyckades tjäna ihop till en båtbiljett som efter en lång resa tog dem till Hongkong. – När vi kom fram visade det sig att människor som kom från Vietnam inte längre klassades som flyktingar. Det gjorde att vi blev tvungna att stanna i flyktingcentralen i Hongkong. Mot föräldrarnas vilja skickade Thuy Le Luu som 16-åring i flyktingcentralen ut sitt foto och berättade att hon sökte någon att gifta sig med. Hon fick svar av en man som kommit till Hongkong från Vietnam ett år tidigare än dem och följaktligen klassats som flykting. Thuy Le Luu och Tuan Tran som mannen heter gifte sig och tack vare äktenskapet kunde Thuy Le Luu också lämna flyktingcentralen. Thuy Le Luu och Tuan Tran är lyckligt gifta ännu idag. För hennes föräldrar och systrar gick det inte lika bra. Efter sju år i flyktingcentralen skickades familjen år 1996 tillbaka till Vietnam.

Thuy Le Luu kom till Finland för 20 år sedan och stortrivs i Närpes.

Det enda negativa jag kan komma på är Närpesdialekten som var lite svår i början men till och med den har jag lärt mig nu!

För att hjälpa föräldrarna att komma på fötter igen i Vietnam lånade Thuy Le Luu motsvarande 10 000 euro av en värdfamilj i Finland och åkte sedan ner till Vietnam. Så småningom lyckades hon också skaffa arbetsvisum eller uppehållstillstånd för studier åt sin systrar och sin bror så att alla kunde komma till Finland och Närpes. Samtliga syskon har idag familjer och är bosatta i Närpestrakten. Thuy Le Luu började, liksom många andra utlänningar som kommer till Närpes, först jobba i växthus. Via ett jobb som köksbiträde blev Thuy Le Luu färdig närvårdare från Yrkesinstiutet i Kristinestad år 2007. Hon fortsatte direkt med en tvåårig utbildning i rehabilitering. – Det var heltidsstudier och dessutom jobbade jag heltid på ett serviceboende i Närpes så det var lite svårt att få tiden att räcka till, konstaterar Thuy Le Luu när hon blickar tillbaka på den tiden. Thuy Le Luu upplever inte att hon någonsin bemötts negativt med anledning av sin vietnamesiska bakgrund. Och på frågan om hon kan komma på något negativt med Finland och Närpes får hon fundera både länge och väl.

KOMMENTAR Arbetskraftinvandring behövs Finland behöver mera arbetskraftsinvandring. Det visar också färska rapporter. Vi har nu fler som går i pension än unga som kommer ut på arbetsmarkanden. Det blir ohållbart i längden. De äldre är inte för många utan de unga är för få. Därför behöver vi invandringen. Samtidigt ska vi se till att vi har en bra integration. Många är arbetslösa idag men vi har också tusentals lediga jobb. Här måste vi arbeta för att få jobben och de jobbsökande att matcha varandra. Och Finland borde höja sin flyktingkvot för att hjälpa mänskor i verklig nöd. – Vi har blivit otroligt väl emottagna här i Närpes och alla människor och grannar är oerhört trevliga. Också min man som jobbar på Johan Prinséns stortrivs med sina kollegor. Det enda negativa jag kan komma på är Närpesdialekten som var lite svår i början men till och med den har jag lärt mig nu!

Politik – det möjligas och omöjligas konst Politik är både det möjligas och det omöjligas konst. Det fick vi se den sista veckan av denna valperiod. En enskild riksdagsledamots utspel som gjorde att en lag om sjukvård för papperslösa inte kunde behandlas i riksdagen. Och en oförmåga hos de stora partierna att följa givna och överenskomna spelregler. Det ger definitivt inte en bra bild av politiken. Men som tur är så fungerar det inte så här hela tiden. Arbetet i regeringen och riksdagen är seriöst och sakligt. Ministrar och riksdagsledamöter tar sitt jobb på allvar och sätter massor med tid på att lagarna skall bli bra. Så skall det också vara. Sen kan man inte så mycket åt att

en del gillar soloutspel i enskilda frågor – utspel som nog inte leder någonstans. Det är det vardagliga politiska arbetet som ger resultat. Det är också därför som det är så viktigt att vi från Österbotten är med och påverkar politiken. Om vi inte gör det så gör någon annan det. Anna-Maja Henriksson har gjort ett strongt jobb som justitieminister. Det är en tuff och utsatt post, men det har inte skrämt henne. Hon har fått ta många svåra debatter i riksdagen och hon har klarat dem med glans. Det är sådana politiker vi behöver. Nu har vi en ny fyraårsperiod framför oss. En period som inte blir lätt – ekonomin i vårt

land är inte ännu i skick. Det är också en period där världen omkring oss igen kommer att förändras och påverka oss – vi lever inte isolerat från andra länder. Vi behöver nu politiker som vi kan lita på, som är stabila och inger trygghet. Vi behöver politiker som vågar lägga sig i blöt för det de tror på. Skribenten är tidigare minister och riksdagsledamot.

ULLA-MAJ WIDEROOS


ANNA-MAJA 2015

ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

8

Fakta / Rani Plast Grundades av Runar, Alf, Nils och Ingmar Ahlbäck i Terjärv år 1955. Företaget tillverkar plaster av polyeten och polypropen i huvudsak för industri och lantbruk men har också tillverkning av plastpåsar för privatkonsumenter. Årsomsättning 2014 cirka 165 miljoner euro och total produktion cirka 74 miljoner kg. Har i dag nio fabriker i fem länder och exporterar till 40 länder. I Terjärv sysselsätter Rani Plast närmare 400 personer om man räknar in elementhustillverkaren Teri-Hus som är ett av Rani Plasts dotterbolag och som sysselsätter ett femtiotal personer. Koncernen som helhet har cirka 1000 anställda.

Ulrika Ahlbäck är styrelseordförande medan brodern Mikael Ahlbäck är vd på Rani Plast i Terjärv. För Rani Plasts säljavdelning är Kronoby flyfält oumbärligt.

Rani Plast behöver flygfältet Det närmar sig riksdagsval och för att få inblick i vilka politiska frågor som ligger högt på ett österbottniskt företags prioritetslista slog vi oss ner för en pratstund med Mikael och Ulrika Ahlbäck på Rani Plast i Terjärv. Ur deras perspektiv är ett fungerande flygfält i Kronoby med regelbundna flygtider en ödesfråga. Åtminstone när det gäller företagets säljavdelning. – Skulle det gå så illa att flygfältet i Kronoby stängs så blir det i praktiken nästan omöjligt för oss att ha kvar vår säljavdelning i Terjärv. Redan som det nu är lägger vi mycket extra restid för att ta oss ner till Helsingfors och sedan vidare ut i världen och skulle vi bli utan flygfält i Kronoby är det enda rimliga att flytta hela säljavdelningen till Helsingfors, säger Mikael Ahlbäck som är vd på Rani Plast. Systern Ulrika är styrelseordförande och administrationschef på familjeföretaget som idag sysselsätter cirka 400 personer i Terjärv och som startades för exakt 60 år sedan av bland andra deras pappa Nils. Hon lyfter också fram flygfältets betydelse. – Sextio procent av vår produktion går på export men då också många av våra finländska kunders inköpsavdelningar numera finns utomlands är det en betydligt större siffra än så av försäljningsarbetet som görs till utlandet. Totalt sett lägger vår säljavdelning många resdygn extra i året för att vi vill och väljer att ha vår säljavdelning lokaliserad i Terjärv, säger Ulrika Ahlbäck. Mikael Ahlbäck ser att problemet ligger i att flygplatserna sköts av Finavia som är ett statligt bolag som drivs

därför är det så oerhört viktigt att vi har aktiva förespråkare härifrån i landets beslutande organ. Människor som bor och verkar här och som vet vad det innebär.

med strävan att gå med vinst. – Men problemet är att det här handlar om en större sak än plus och minus på sista bokslutsraden för ett enskilt flygfält. Det handlar i grunden om vilken typ av land vi vill att Finland ska vara. Ska det vara ett land som är koncentrerat till några få befolkningstäta områden eller vill vi ha ett land med en levande och livskraftig landsbygd. För vill man att folk ska kunna bo också utanför Helsingforsregionen måste det få kosta något och man måste vara beredd att offra någonting, säger Mikael Ahlbäck. – Just därför är det så oerhört viktigt att vi har aktiva förespråkare härifrån i landets beslutande organ. Människor som bor och verkar här och som vet vad det innebär, säger Ulrika Ahlbäck. Gällande skatter tycker Mikael Ahlbäck också, i likhet med SFP:s valprogram, att arvsskatten borde avskaffas. – För att vara ute i god tid började Ulrika och jag redan för något år sedan fundera på generationsväxlingsfrågor här på Rani Plast. Totalt har vi båda fem barn och vi kom fram till att det blir oerhört dyrt för dem att ärva oss. För att trygga att Rani Plast också i framtiden ska kunna fortsätta vara ett familjeföretag och därmed också trygga arbetsplatserna i Terjärv har vi de senaste åren varit tvungna att ta ut höga dividender ur företaget så att barnen ska ha råd att ärva oss. Det borde man inte tvingas göra. Mikael och Ulrika ser ändå med tillförsikt på Rani Plasts framtid. Efter tappet som kom i samband med lågkonjunkturen år 2008 är man nu tillbaka på samma produktionsnivåer och omsättning som innan och rörelsevinsten har de senaste åren legat stabil på över tio miljoner på årsbasis. Just nu står Rani Plast i startgroparna för en 12 miljoner euros tillbyggnad i fabriken i Terjärv.

KOMMENTAR Flygfältet och riksväg 8 viktiga För näringslivet är fungerande infrastruktur såsom vägar, järnvägar, hamnar och flygfält A och O. Det handlar i slutändan om att trygga inkomster till vårt land genom export och att skapa arbetsplatser i våra företag. Därför måste förbättringar av Riksväg 8 nu stå i tur och flygfälten i Vasa och Kronoby liksom trafiken till dem tryggas.

– Men det gäller att hela tiden vara på tårna och aldrig bli nöjd för slutar man att utvecklas kan det vända väldigt snabbt. Blickar jag framåt så måste vi få en effektiverad automatisering vilket inte betyder att vi ska minska på personalen utan det är en nödvändighet för att vi ska nå upp till vårt långsiktiga mål som är en årsproduktion på 100 miljoner kg på Terjärvenheten jämfört med dagens 74 miljoner kg, säger Mikael Ahlbäck.


ANNA-MAJA 2015

9 ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

Visste du det här om Anna-Maja? Många tror att de har ganska bra koll på hurudan justitieministern är. Men få känner henne bättre än tidigare specialmedarbetaren Malin Brännkärr. Vi bad henne plocka fram några mindre kända saker om Anna-Maja.

1) Glasögonglömmaren

Anna-Maja är oerhört skicklig på att hålla reda på sitt jobb, oavsett om det handlar om stora helheter, små detaljer eller papper till nästa möte. Däremot glömmer hon ofta både telefon, glasögon och andra personliga saker lite här och där. Ett par glasögon reste fram och tillbaka till Kuopio innan de slutgiltigt försvann i ett flyg till Bryssel och telefoner, jackor och Ipads har hämtats från både talarstolar, riksdagens ministerbås, flyg och andra märkliga ställen.

4) Den bevakade

Ministerlivet kan också bjuda på en och annan säkerhetsupplevelse. Som när Anna-Maja inte fick gå någonstans utan en nitisk säkerhetsvakt i Aten, när gatorna tömdes på folk och ministrarna transporterades med poliseskort i Mongoliet eller när polisen i samma land höll på att tvinga en bil av vägen när de i racerfart transporterade ministern längs gropiga grusvägar på landsbygden.

2) Räkallergikern

Ministerlivet bjuder på någon enstaka riktigt god och fin middag. Men Anna-Maja uppskattade inte alls kammusslorna i Köpenhamn eller vissa andra märkligheter. Som de flesta av oss kan hon också bli aningen lättirriterad om hon inte får mat. Därför var det inte helt lyckat en gång när ministern, som är allergisk mot räkor, först serverades en räksmörgås på ett Stockholmsflyg och sedan fick uppleva en lunch som innehåll räkor både till förrätt och varmrätt. Efterrätten var en chokladkonfekt...

5) Den varma och Omtänksamma

Anna-Maja är trots att hon är en effektiv och klok minister samt en iskall förhandlare också en oerhört varm människa. Hon bryr sig om på riktigt och för henne är familjen det absolut viktigaste. Också släkten är stor, färggrann och väldigt intressant – med bland annat en morfar som varit centerpartistisk riksdagsledamot, en kusin som är biskop och en försvarsexpert till bror som varit med och hjälpt till vid både skrivandet och researchen inför filmen Framom främsta linjen.

3) Sportentusiasten

Större sportentusiast och tävlingsmänniska får man leta efter - både när det gäller bänkidrott och eget idrottande. Alldeles särskilt gäller detta vid tiderna för stora mästerskap. Som när Anna-Maja och arbetsminister Lauri Ihalainen via Ipaden följde med parsprinten i OS i Sochi under ett ministerarbetsgruppsmöte i grå ekonomi. Anna-Maja avbröt mötet för att meddela att Finland tagit sitt första guld vilket ledde till stor glädje!

X

6) Teknikmarodören

Teknik hör inte till Anna-Majas favoriter trots att hon är aktiv på både blogg, facebook, twitter och instagram. Problemen hör ihop med maskinerna. Hon har haft ett femtontal telefoner under sin ministerperiod som fått de mest märkunderliga fel, datorn och printern strejkar allt som oftast och lösenord slutar plötsligt fungera. Det finns knappast en teknisk apparat som inte fått något nytt, helt oväntat och oförklarligt fel.

Anna-Maja är en riktig lagspelare Anna-Maja och jag utgör ett team. Vi leder partiet tillsammans och vi utgör även SFPministergrupp. Vi har även mycket gemensamt som människor. Vi är båda stora idrottsvänner, vi gillar att röra oss i naturen och kopplar bäst av på sommarstugan vid havet. Familjen är väldigt viktig för oss båda. Även i jobbsammanhang tänker vi oftast lika och har en klar och enig regeringslinje. Jag har alltid uppskattat Anna-Maja. Hon är en klok och kunnig politiker och dessutom en riktig lagspelare. Under de tre år vi har delat, som SFP:s ministrar i regeringen, har jag sett med vilken målmedvetenhet och sakkunskap Anna-Maja har drivit frågor som är viktiga för oss. De senaste åren har inte alltid varit lätta. Det har stormat i både den ena och andra riktningen i både regering och riksdag. Särskilt de senaste månaderna har varit rena vilda västern, där viktiga lagförslag fallit stup i kvarten. När det blåser snåla vindar är det ännu viktigare att det egna laget är vältrimmat, samkört och 100 procent pålitligt. I dessa sammanhang är det gott att ha Anna-Maja med i lagledningen. Vår justitieminister är en av de få i denna regering som kan visa upp ett fläckfritt facit.

Vi SFP:are har uppfyllt allt som krävdes av oss i regeringsprogrammet. Det enda undantaget för hennes del, samefrågorna, föll på att de andra regeringspartierna fräckt vände sig mot förslagen i allra sista stund trots att regeringen kommit överens. Anna-Maja har drivit igenom vår första nationalspråksstrategi, en helt ny teckenspråkslag, en väsentlig skärpt snabblånelagstiftning, förkortade betalningstider för företagarna och skärpta straff för våldtäkter för att nämna några exempel. Långt över partigränserna har hon fått uppskattning för sitt arbete som justitieminister. I Anna-Maja har Österbotten en stark och erfaren intressebevakare. Det ger resultat. Under den gångna valperioden har SFP-insatserna på nationellt plan för Österbottens del gett utdelning i bland annat: tryggandet av Vasa hovrätt och förvaltningsdomstol, polisdistrikt med huvudort i Vasa, tryggande av den svenska polisutbildningen i Tammerfors, en utlokaliserad kurs för att utbilda personal som också kan svenska till nödcentralen, färdigställandet av Smedsby omfartsväg och elektrifieringen av Vasa-Seinäjokibanan, tryggandet av Vasa och Kronoby flygfält, pengar till fördjupande

av Jakobstads hamn, start på förbättringen av Jakobstads hamnväg och en elektrifiering av järnvägen mellan Bennäs och Alholmen. Dessa är bara några centrala exempel, listan kunde göras längre. Den visar på att hårt arbete lönar sig – och att det är viktigt att österbottningarna har starka intressebevakare i Helsingfors. Österbotten är en framgångsregion med företagaranda och drive som behövs i det här landet. För mig är det en glädje att få leda det parti som är störst i det framgångsrika Österbotten. Dessa framgångar kommer inte av sig själva – de kräver framför allt företagarna och näringslivet själva – men även målmedvetna politiska insatser av oss beslutsfattare. Det här arbetet kommer SFP att fortsätta med nästa valperiod. Jag hoppas du vill ge oss förtroendet att fortsätta jobbet för Österbotten. I det jobbet är Anna-Maja en nyckelspelare! Skribenten är försvarsminister och ordförande för SFP.

CARL HAGLUND


ANNA-MAJA 2015

ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

10

Sanna Vikamaa (bilden nere t.h.) var den som tog initiativ till familjecaféverksamheten i Karleby.

Generationerna träffas i Karleby På torsdagsförmiddgarna är det mer liv och rörelse än vanligt på Folkhälsans äldreboende Emeliehemmet i Karleby. Familjecaféverksamheten som drog igång för drygt ett år sedan möjliggör möten över generationsgränserna. Det var Sanna Vikamaa som tog initiativ till starten. – Det började med att jag själv blev mammaledig från mitt jobb som eftisledare inom Folkhälsan. Jag visste att det fanns familjecaféer på andra orter och kände själv att jag hade ett behov av en plats där jag kunde komma ut och träffa andra mammor, berättar Sanna Vikamaa. Normalt brukar ett tiotal mammor och cirka femton barn dyka upp på torsdagsförmiddagarna. Antalet som besöker familjecaféet av de boende på Emiliehemmet varierar, men normalt är det en handfull som brukar komma. – Det märks på de äldre att de uppskattar det här. De lyser upp när de ser barnen. För en del av de boende är det

Det märks på de äldre att de uppskattar det här. De lyser upp när de ser barnen. För en del är det här kanske enda gången under veckan de kommer i kontakt med barn.

här kanske enda gången under veckan de kommer i kontakt med barn. Och det märks också på barnen att det uppskattar närvaron av de äldre. Utöver den direkta samvaron över generationsklyftorna har en del av de boende hjälpt till med att sticka dockkläder åt barnen. Det har naturligtvis varit ett uppskattat inslag. Någon egentlig marknadsföring av familjecaféet har man inte haft. Från början bjöd Sanna Vikamaa in egna vänner och bekanta som hon visste var vårdlediga medan de i sin tur lät informationen gå vidare. – Vi har gradvis blivit fler och fler och med tanke på storleken på lokalen är det här ganska lagom. Blir vi fler börjar det bli trångt. Även om familjecaféverksamheten inte är begränsad till mammor är det för närvarande en väldigt kvinnodominerad skara som träffas på torsdagarna. – Från början var det faktiskt en pappa som var med här också men han började jobba igen och sedan dess har vi bara varit kvinnor. Vi har haft ganska stor omsättning på människor här vilket ju har sin förklaring i att folk börjar

KOMMENTAR Pensionärer är en tillgång Tänk vilken resurs vi har i alla de pensionerade som lagt en ofta mycket lång yrkesverksam tid bakom sig. Tänk vilken erfarenhet och visdom de tillsammans besitter. De skall inte ses som en belastning för vårt samhälle utan som en tillgång. Också som äldre skall du kunna lita på att du i alla skeden får en mänsklig vård och behandlas med respekt.

jobba igen, säger Sanna Vikamaa. Lotta Finell är i stort sett den enda som är med idag och som varit med från starten. Och till hösten försvinner också hon då jobbet kallar. – Men familjecaféet har varit härligt! Både barnen och man själv mår bra av att komma ut och träffa andra. Det här har varit ett utmärkt tillfälle att utbyta erfarenheter med andra mammor, säger Lotta Finell.

Anna-Maja är ett tryggt val Om ett par veckor har vi riksdagsval. Finland har stora utmaningar framför sig de närmaste fyra åren och vi behöver uttryckligen representanter från vår stad och vår bygd till riksdagen. Anna-Maja Henriksson har bevisligen genom sina aktiviteter under de senaste åtta åren visat resultat på sin lämplighet som parlamentariker. Hon har under de senaste snart fyra åren som landets justitieminister genomfört reformer på sitt eget område både målmedvetet och snabbt.

Genom de erfarenheter hon har som medlem i landets regering har hon nu goda möjligheter att fortsätta allt det som blivit ogjort. I den utmanande konjunktur vi nu befinner oss i krävs en intressebevakning av såväl landets som våra österbottniska regioners intressen. Detta uppdrag kräver god kännedom om verkligheten i kommunerna och de villkor som existerar utanför trängselfinland. För att kunna sköta uppdraget krävs även förmågan att kunna lyssna och den förmågan

besitter Anna-Maja. Det viktigaste i detta val är att så många som möjligt utnyttjar sin medborgerliga rättighet att rösta. Anna-Maja Henriksson är ett tryggt val! Skribenten är stadsstyrelsens ordförande och ordförande för SFP i Jakobstad.

PETER BOSTRÖM


ANNA-MAJA 2015

11 ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

Mycket på gång i Michaels Smakby Michael Björklund är känd som Svenskfinlands mästerkock nummer ett. Men när han var med i ”Kockarnas kamp” i Sveriges TV4 blev det bokstavligen pannkaka av plättstekningen. Han har dock lärt sig av misstaget och vi ställde några frågor till honom och bad samtidigt om ett riktigt smarrigt recept på en Ålandspannkaka. Vad är på gång just nu i ditt liv? Mycket och det är härligt! Den här veckan har jag varit på turné med ”Svenska nu” i Helsingforsregionen och om några veckor ser jag fram emot en ny turné i Tammerfors och Uleåborgsregionen. Annars är jag väldigt mycket på Smakbyn just nu. Vi har ju en restaurang, gårdsbutik och bränneri. Vi skissar också som bäst på hotell, eller ett gästgiveri som vi valt att kalla det. Det ska byggas ihop med nuvarande Smakbyn och det ska finnas 60 hotellrum där. • Vad gör du när du inte lagar mat? Jobbar jag inte är jag i princip alltid med min familj. Jag har en underbar stöttande familj som förutom fru och två barn består av härliga föräldrar, svärföräldrar, annan släkt och vänner. • Vad äter du helst om du själv får välja? Mammas ärtsoppa med mycket senap och finskuren lök. Kall helmjölk till. • Hur har du upplevt att det har varit att vara med i Svenska nu-projektet? Berätta om lite erfarenheter. Det har varit en spännande resa. Jag har fått träffa så många intresserade lärare och elever! Jag är glad att da-

gens ungdomar är så glada, positiva och medvetna om vilken rikedom det är att kunna många språk. Härligast är mina turnéer ute på landsbygden. Eleverna är så tacksamma och otroligt glada där när man kommer dit. Endel elever har med stickade sockor som mamma eller mormor skickat till mig. Det värmer i hjärtat. • I vilket land får man den godaste maten? Vår nordiska mat är absolut bäst, ingen tvekan. De smaker våra bär får när de mognat under en lång höst är otrolig. För att inte prata om våra mjölkprodukter. Och skaldjur och fiskar.

Under sin årliga Ålandsvisit i egenskap av Ålandsminister träffade Anna-Maja Henriksson bland annat Michael Björklund i hans Smakby.

• Vilket misstag gjorde du i plättstekningen i ”Kockarnas kamp” i TV4 som gjorde att du slogs ut? För första gången i mitt liv använde jag inte tillräckligt med smör... Jag som älskar smör tänkte att jag chansar på att steka utan smör, eftersom vi använde helt nya teflonpannor. Vilken miss! Och sedan fick jag nog hjärnsläpp. Men det positiva med detta är ju att som den vinnarskalle jag är så har jag tränat en hel del på plättstekning sen dess. Så nu tusan är jag grym på det!

Ålandspannkaka med sviskonkräm och vispad grädde (8 portioner) Ålandspannkaka: • 6 dl mannagrynsgröt el. risgrynsgröt • 3/4 dl socker • 1⁄2 msk salt • kardemumma • 1 ägg • smör • vispad grädde till servering

Värm mannagrynsgröten och späd ut med mjölken. Blanda socker, salt, kardemumma och rör i. Tillsätt ägg och häll smeten i en smörad form. Ringla lite smält smör över. Grädda sedan i 175 grader ca 45 minuter. Servera sviskonkräm och vispad grädde på toppen.

Sviskonkräm: • 10 torkade plommon • 5 dl vatten • 1 bit kanel • 1⁄2 dl socker • 1 msk maizena mjöl lite vatten Skölj plommonen och blötlägg dem

någon timme i en halv liter vatten. Tillsätt kanel och koka tills plommonen är mjuka. Smaksätt med socker och avlägsna kastrullen från värmen. Blanda maizena mjölet med lite vatten och häll i under kraftig omrörning. Ge krämen ett hastigt uppkok och häll den i en serveringsskål. Strö över lite socker.

Historia: Ålandspannkaka görs på risgryn på östra Åland och mannagryn på västra Åland. Ryssarna tog hit risgrynen, därför kallades de ryssgryn. Ålandspannkakan serverades först bara som den är, sen kom sviskonkrämen till och sist vispgrädden.  Recept av Michael Björklund

Intressanta möten

Samtal med Björn Ulvaeus och Lena Källersjö på Svenska Teatern år 2013.

Teemu Selänne på Självständighetsbalen den 6 december 2014.

Tarja Halonens sista presidentföredragning Elisabeth Rehn deltog i Anna-Majas seminarium i Helsingfors i den 24 februari 2012. januari 2015.


ANNA-MAJA 2015

ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

12

Fönstret mot världen är öppet i Vasa Vasa är en bra studiestad. Det är familjärt, trevligt och nära till allt här. Det säger Sofia Seiplax som studerar företagsledning och entreprenörskap på Hanken. Efter gymnasietiden föll valet på Vasa som studiestad och det har hon inte ångrat. – Dessutom ordnas det mycket evenemang för studerande i Vasa så det blir aldrig tråkigt här, säger Sofia Seiplax. Utöver Vasa som studiestad uppskattar Sofia Seiplax också Hanken som skola och de möjligheter som den ger. – Under studietiden är det obligatoriskt att göra en termin utomlands, antingen som praktik eller utbyteselev. Skolan uppmuntrar studerande att söka sig utomlands och det tycker jag är bra. Det är viktigt i dag att ha ett internationellt nätverk. Själv kommer Sofia Seiplax i sommar att jobba tre månader på Reeboks kontor i Stockholm. För ett år sedan var hon utbyteselev i Kanada då hon studerade vid universitetet HEC Montréal. – Toppen är nog det ord som på alla plan bäst sammanfattar utbyteserfarenheten. Vi var 200 utbyteselever där under den terminen och jag fick otroligt många vänner från olika delar av världen. Jag lärde mig väldigt mycket om andra kulturer men samtidigt också väldigt mycket om mig själv. Det var en otroligt lärorik tid, säger Sofia Seiplax. Som avslutning på utbytestiden åkte Sofia tillsammans med en del av de andra utbyteseleverna på en tio

Fakta / Sofia Seiplax Ålder: 22 år Studerar på: Hanken i Vasa, Företagsledning och entreprenörskap Fritidsintresen: Springer, skidar och går på gym. Umgås med kompisar. Resa. Lyssnar: Spotifys top 100. Senaste film: American sniper. Drömresmål: Hawaii. Nu just. Favoritmat: Vanlig husmanskost. Det gör jag om tio år: Då har jag just kommit tillbaka till Finland efter en tid utomlands. Sofia Seiplax studerar på Hanken i Vasa och har ett år kvar av sina studier.

dagar lång rundresa i Kalifornien. – Vi hann se San Fransisco, San Diego, Gran Canyon, Las Vegas och Los Angeles under den tiden så det var en väldigt intensiv och rolig resa, säger Seiplax. Storleksmässigt är HEC Montreal på en helt annan nivå jämfört med Hanken i Vasa. På HEC finns över 12 000 studenter. – Det är ju både fördelar och nackdelar med storleken. På Hanken är det ju en betydligt mer familjär stämning. På HEC kunde vi ju sitta över 200 studenter på en föreläsning, säger Seiplax. Vägen till ekonomistudier på Han-

ken var för Sofia Seiplax del ganska rak och självklar. – Ända sedan jag började med 4H i lågstadieåldern har jag varit intresserad av affärsverksamhet. Jag gick i högstadiet i Vörå men jag valde gymnasiet i Nykarleby för att det fanns en företagarlinje där. Intresset för företagande kommer delvis hemifrån, säger Sofia Seiplax. Ett år återstår av studierna i Vasa för Sofia Seiplax. Vart vägarna bär efter det är ännu öppet. – Jag skulle vilja jobba några år utomlands nu när jag är ung och har möjlighet till det. På sikt vill jag ändå bosätta mig i Finland, säger Seiplax.

KOMMENTAR Skolan är vår kronjuvel! Det är med kunskap, bildning och utbildning som vi bygger morgondagens Finland. För Österbotten är det av stor betydelse att vi också framöver har starka högskoleenheter i landskapet. Jag tänker då på såväl Åbo Akademi, Hanken och Helsingfors Universitets juristutbildning som på Novia. Samtliga ska vi slå vakt om!

Interaktivt www.anna-maja.fi anna-maja.henriksson@riksdagen.fi

www.bloggen.fi/annamaja www.twitter.com/anna_maja Också på Facebook.

The original.

Kom ihåg att rösta den 19 april 2015!

T23.1

ǀ

T25.1

ǀ

T27.1

ǀ

T32

ǀ

T35

ǀ

T37

Oy B Ot n i a M a r i n a B - 0207 641 400 - info@targa.fi - www.targa.fi

ǀ

T44


ANNA-MAJA 2015

13 ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

Korsord

Lösningen till korsordet hittar du på www.anna-maja.fi.

Anna-Maja var duktig redan som ung Jag har vid olika tillfällen och sammanhang jobbat tillsammans med Anna-Maja Henriksson. I början av sin karriär som jurist, auskulterade hon vid Pedersöre domsaga och satt ting i Pedersöre häradsrätt, dvs hon fungerade som rättens ordförande. Vid den tiden tjänstgjorde jag som länsman i Pedersöre disktrikt och följaktligen som åklagare i häradsrätten. Genast då kunde jag konstatera med vilken sakkunskap och skärpa den unga juristen Anna-Maja utförde sitt krävande värv som rättens ordförande. På grund av sitt skarpa intellekt karaktäriserades hon skämtsamt som en ”diamant” inom juristskrået och hon kunde säkert ha gjort en lysande karriär som domare. Eftersom länsmännen också vid den tiden var utmätningsmän kom jag i kontakt med bankjuristen Anna-Maja. Knepiga juridiska frågor om bankjuridik och familjerätt som jag själv var osäker på fick jag ofta bekräftelse och svar på genom ett telefonsamtal till Anna-Maja. Svaret kom omgående och det var mycket imponerande för vi jurister

brukar för det mesta vilja ha tid på oss för att fundera. För mig var det ingen överraskning att hon då hon ställde upp i kommunalvalet i Jakobstad, blev invald med ett rekordhögt röstetal. Jag var då kommunfullmäktigeordförande i Pedersöre och vi inledde ett fruktbart politiskt samarbete inom sjukvårdspolitiken, både inom samkommunfull-mäktige för Vasa sjukvårdsdistrikt och på lokal nivå i sjukhusnämnden för Malmska kretssjukhuset. Anna-Maja blev som känt efter några år riksdagsledamot och efter att ha suttit en tid i riksdagen blev hon vald till ordförande för Svenska Finlands folkting och då fortsatte vårt nära samarbete eftersom jag vid den tiden satt i SFTs arbetsutskott i egenskap av förvaltningsutskottets ordförande. Som folktingsordförande gjorde Anna-Maja en insats utöver det vanliga. Hon var klar och tydlig i sitt ledarskap. Både på AU-mötena och annars. Då hon efter riksdagsvalet 2011 blev justitieminister avgick hon som ordförande för Folktinget och en ny era i hennes politiska liv

hade börjat. Jag har med stort intresse följt med vad hon sysslat som landets justitieminister och kunnat konstatera att hon varit aktiv och framgångsrik. I egenskap av jurist tror jag mig ha en viss kapacitet att kunna bedöma hennes tid som minister. Och det vitsordet måste bli högt. Hon har varit initiativrik och lagt fram många viktiga lagförslag. Om allt hon företagit sig har hon varit tydlig och klar när hon blivit intervjuad eller deltagit i diskussioner i radio och tv. Min slutsats är att Anna-Maja under sin tid i riksdag och regering gjort ett utmärkt jobb och därför måste vi göra allt vi kan för att se till att hon blir återvald. Det gör vi bäst genom att rösta på henne i riksdagsvalet. Skribenten är länsman, vicehäradshövding och pensionerad polischef.

BO-SANFRID HÖGLUND


ANNA-MAJA 2015

ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

14

Gräver Tim guld i Danmark direkt? Inför den här säsongen tog Tim Sparv steget från tyska Greuther Fürth till FC Midtjylland som spelar i den högsta serien i Danmark. När elva matcher återstår toppar FC Midtjylland tabellen med elva poäng till godo på tabelltvåan FC Köpenhamn. Vi ställde några frågor till Tim Sparv.

att ta hem klubbens första danska mästerskap. Det hade varit en fantastiskt stor grej för alla inblandade.

• Vad var det som gjorde att du valde att gå till FC Midtjylland? Det är en ambitiös klubb som siktar på att vinna ligan och att kvalificera sig till europacupspel de kommande åren. Det passar bra med mina egna ambitioner och målsättningar.

• Vilket är ditt största ögonblick i Tim Sparvs FC Midtjylland går mot ligatifotbollskarriären hittills? U-21 EM-slutspel i Sverige, min för- teln i Danmark. sta A-landskamp mot Japan eller min första A-landskamp som kapten • Vad gör du när du inte spelar fotboll? mot Sverige. Alla väldigt stora ögon- Umgås med min sambo och mina vänner. Läser böcker, studerar och blick för mig personligen. skriver kolumner. Jag är även en fa• Drömklubb du skulle vilja spela i? natisk bänkidrottare. Manchester United har alltid varit min favoritklubb. Men jag tror ty- • Har du planer för vad du ska göra när fotbollskarriären en dag är över? värr att det tåget har gått...

• Hur har premiärsäsongen varit i förhållande till förväntningarna? Vi ligger etta med en tredjedel av säsongen kvar. Vi siktar förstås på

Har svårt att se en framtid helt utan fotboll. Jag skulle gärna använda den erfarenhet jag har på något sätt. Om det sen är som tränare, scout eller sportchef så får tiden utvisa. Jag kan också tänka mig att kombinera en fotbollstjänst med någonting helt annat.

• Hur är den danska fotbolls- och supporterkulturen jämfört med den tyska och den holländska? Det är väl en av de sämre sidorna med flytten till Danmark. Stämningen på läktarna jämfört med Holland och Tyskland är tyvärr sämre och definitivt någonting man saknar.

• Vad är det bästa med Oravais? Mamma, lugnet och havet. I den ordningen. • Följer du med politiken i Finland? Jag läser och följer med en del av det som sker, främst i Österbotten. Har ett par bekanta som är politiker så det gör det hela lite intressantare. • Hur känns det att spela i landslaget? Jag är väldigt stolt varje gång jag får representera mitt land. Jag har gått igenom alla ungdomsklasser, från 15-åringarnas landslag till A-landslaget. Det har varit, och är, en häftig resa man får vara med på.

Rebusdags

Mina vänner oberoende av parti och språk talar med vördnad om Anna-Maja som politiker. Hon är kunnig saklig, vänlig och vet vad hon talar om. Henne vill vi se också i nästa riksdag.

Elisabeth Rehn

-H

1/3 1/3 1/3

Vi håller måttet!

V

Vi erbjuder en heltäckande service inom byggnadsbranschen. Vi utför del-, total- och KVR-entreprenader, grynderverksamhet och räkningsarbete. Tillsammans med våra samarbetspartners kan vi erbjuda totallösning allt från planering till förverkligande. Vår långa erfarenhet och vår yrkeskunniga personal garanterar kvaliteten i vår verksamhet.

Tävling! Lyckas du klura ut den här rebusen? Skicka i så fall svaret till valtidning2015@gmail.com så deltar du i utlottningen av en reflexväst.

-

www.byggnadsnynas.fi Byggnads Ab Nynäs, Köpmansgatan 24, Jakobstad Tel. 06-7245 660 info@byggnadsnynas.fi

Konsulterande ingenjörsbyrå inom byggnadsbranschen

Bokföringsbyrå

Herrholmsgatan 14, 68600 Jakobstad 06-781 4900, fax 06-781 4959, email: info@bjh.fi

www.sjoblominkaivin.fi

Arkitektbyrå R.Wingren Ab

TANDPROTESER

Bör ses över och förnyas regelbundet för att undvika käkledsskador och irriterat tandkött

Specialtandtekniker

HANS BOSTRÖM står till er tjänst

Det bästa man kan ge en annan människa är ett vackert leende!

tfn (06) 7235151, Rosenlundsgatan 6, Jakobstad Tidningen utges av: Fram med Österbotten r.f. Upplaga: 43 000

Tryckeri: Botniaprint Layout, text- och bildproduktion: Nicklas Storbjörk

Distribution: Itella Oy Ansvarig utgivare: Pia Rosengård-Andersson

ACH ARCHITECTURE ab Skutnäsgatan 8 A 3 , 68620 Jakobstad • www.architec.fi • ach@architec.fi • 0400 569001 • Ann Charlott Hästö


ANNA-MAJA 2015

15 ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

2

3

4

5

Ahlberg Rurik

Bertills Anna

Björklund Mikaela

Blomqvist Anna-Kajsa

Korsholm

Vasa

Närpes

Kristinestad

politices licentiat, kommundirektör

VD

6

pedagogiedoktor, universitetslärare

7

verksamhetsledare, politices magister

8

9

Blomstedt Åsa

Flén Elli

Gästgivars Lars-Erik

Henriksson Anna-Maja

Kristinestad

Nykarleby

Korsholm

Jakobstad

politices magister

företagare, politices magister

riksdagsledamot, företagarråd

justitieminister, riksdagsledamot

NÄRA DIG

VASA VALKRETS

Riksdagsvalet 19.4.2015 | På förhand 8–14.4

10

11

12

13

Ingo Christoffer

Mangs Carl-Gustav

Nygård-Fagerudd Wivan

Nylund Mats

Korsholm

Kaskö

Vasa

Pedersöre

studerande, landsbygdsföretagare

pensionär, klasslärare

14

musikmagister, redaktör

15

jordbrukare, riksdagsledamot

16

17

Ollikainen Mikko

Strand Joakim

Timonen Marlén

Åstrand Bo-Göran

Malax

Vasa

Karleby

Jakobstad

pedagogie magister

stadsfullmäktigeordförande, jurist

skattesekreterare

kyrkoherde


ANNA-MAJA 2015

ÖSTERBOTTENS STARKA RÖST

Österbottniska röster om Anna-Maja Åsa Björkman, Larsmo Anna-Maja har under denna riksdagsperiod visat att hon är en duktig politiker och en kompetent minister. Hon har jobbat hårt för att driva Svenskfinlands och hela kustösterbottens sak. Med en sund inställning till livet kombinerat med ett mänskligt och ödmjukt sätt har Anna-Maja nått resultat i politiken. Maria Sjöblom, Nykarleby Jag känner Anna-Maja sen många år tillbaka och har sett hur väl insatt hon är i aktuella frågor. Jag är glad över att vi har haft en finlandssvensk justitieminister i AnnaMaja som väcker respekt genom väl utfört värv för sin kunskap och förmåga att sköta uppdraget. Som lärare uppskattar jag också att Anna-Maja arbetar för bildning och utbildning, allas lika värde och hon har drivkraft att utveckla vår landsdel och vårt land.

Jarl Haga, Kronoby Jag har i olika sammanhang fått vara med och arbetat med AnnaMaja. Hon har gjort gott intryck på mig. Anna-Maja är bra att framföra sina åsikter på möten, saklig, kunnig och kör inte över någon. Dessutom är hon arbetsam, stresstålig och hon engagerar sig för det hon tror på. Vår region behöver henne i riksdagen. Hon är en bra förespråkare för båda språkgrupperna i vårt land.

Margita Lukkarinen, Karleby Jag uppskattar att Anna-Maja som politiker har klara åsikter, jag vet var hon står. Hon har under sin tid som minister valt att driva de svagas sak även om det ibland har varit tufft och obekvämt. Anna-Maja står rak fastän det ibland blåser hårt.

Markus Granholm, Jakobstad Anna-Maja är mångsidig och kan också regional sjukoch hälsovård. Det är viktigt för mig att min kandidat kan sånt som är viktigt för mig!

Maria Kentta, Korsholm För mej är det viktigt att beslutsfattare känner vår vardag. Jag upplever att Anna-Maja Henriksson bryr sig och tar sig tid.

Lennart Johansson, Vasa Anna-Maja Henriksson har goda insikter om rättsväsendet. Hon behövs i riksdag och regering för att tillvarata våra domstolars intressen. Lars-Göran Sperring, Malax Det är viktigt för SFP som parti och för alla finlandssvenskar att partiet har innehaft justitieministerposten i regeringen. Anna-Maja har på ett utmärkt sätt gjort ett gediget och värdefullt jobb. Hon behövs i politiken.

Anita Ismark, Korsnäs Anna-Maja Henriksson har visat prov på mod, styrka och handlingskraft som justitieminister då hon tagit sig an verkligt svåra frågor och samhällsproblem.

Annika Heikkilä, Kristinestad Det gläder mig att vi har så många starka och driftiga kvinnor inom Vasa valkrets som ställer upp i valet. Vill passa på att uppmuntra alla kvinnor i nejden att rösta för ett välmående Österbotten!

Johanna Holmäng, Pedersöe Jag tycker att Anna-Maja har en väldigt god förmåga att tänka sig in i en barnfamiljs situation. Anna-Maja utgår från familjers olikheter och har inget behov av att styra in alla i samma mall. Varje familj bör själva kunna bestämma hur de kombinerar arbete och familjeliv. Anna-Maja vill att barnens bästa alltid ska vara det viktigaste. Göran Backman, Oravais Som rektor vid Centrumskolan i Oravais gläder det mig att höra att Anna-Maja vill satsa på skolan och konstaterar att vi nu sparat färdigt på skolan. Anna-Maja anser bland annat att stödpersoner behövs och att klasserna skall vara lagom stora. Vi som jobbar inom skolan vet att det är just det som är förutsättningen för en trygg, effektiv, högklassig skola.

Ingvald Back, Vörå Jag har lärt känna Anna-Maja som en seriös, väl påläst och saklig politiker, som välformulerat och övertygande framför sina åsikter inom flera områden på den politiska kartan, där även den humanistiska ådran kommit starkt fram. Sedan de år vi satt i samma fullmäktige har hon hållit samma linje i de allt tyngre och mer krävande uppgifter hon åtagit sig.

Linda Pellfolk, Närpes Anna-Maja arbetar för att alla vi i Österbotten; företagare, arbetande, unga, äldre osv. ska få våra röster hörda i riksdagen. Hon har de senaste åren varit en ytterst viktig kugge i hjulet kring att bevara det svenska språkets ställning. För att kunna påverka behöver vi rätt person på rätt ställe.

Profile for Dagens Tidning

Anna-Maja Valtidning 2015  

Anna-Maja Henrikssons valtidning inför riksdagsvalet 2015.

Anna-Maja Valtidning 2015  

Anna-Maja Henrikssons valtidning inför riksdagsvalet 2015.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded