Sport in... Ilja Strik

Page 1

Ielja Strik Twaalfvoudig wereldkampioen Ielja Strik (40) staat al jaren aan de top bij het powerliften en bankdrukken. Haar staat van dienst is indrukwekkend en de prijzenkast puilt inmiddels behoorlijk uit. Toch ontbreekt er nog één medaille en dat is die van de World Games. In augustus hoopt ze deze alsnog in de wacht te slepen. Powerliften lijkt me geen sport waar je als jong meisje al van droomt. Hoe kwam je in aanraking met deze sport? “Ik heb van mijn 4e tot mijn 21e geturnd. Ik had het lijf niet voor turnen, maar vond het wel heel leuk. Ik ben altijd al heel gespierd geweest en ben na het turnen gaan bodybuilden, een sport waar ik wel het lijf voor had! Ik hoefde alleen maar een jaar op dieet en ik was klaar voor mijn eerste wedstrijd. Dit heb ik zes jaar gedaan, maar uiteindelijk vond ik het dieet het minder leuke gedeelte van de sport. Bij bodybuilden gaat het voor 80% om je voeding en om je vetpercentage. In powerliften was ik ook goed en dat ben ik vanaf 2001 gaan doen.”

powerliften & bankdrukken

Wat is powerliften precies? “De wedstrijden powerliften bestaan uit drie onderdelen, kniebuigen, bankdrukken en deadliften, het van de grond tillen van een gewicht. Daarnaast zijn er ook nog aparte wedstrijden bankdrukken.”

4

Hoe vaak per week sta jij in de sportschool? “Ik train nu vijf keer per week. Een tijd lang heb ik maar drie keer in de week getraind, maar nu heb ik sinds een aantal maanden een nieuwe trainingsmaat. We hebben wel ieder onze eigen doelen, maar samen trainen maakt het wel leuker. Naast het trainen met gewichten doe ik ook nog wel wat aan mijn conditie om ervoor te zorgen dat ik sneller herstel tijdens mijn wedstrijden om mijn volgende beurt te doen.” Je bezit maar liefst twaalf wereldtitels powerliften en bankdrukken. Een volle prijzenkast! “Er ontbreekt er nog eentje! Een medaille van de World Games, de Olympische Spelen voor nietOlympische sporten. Op 27 augustus is deze wedstrijd in Columbia. Vier jaar gelden deed ik ook mee maar werd ik gediskwalificeerd. Dat doet nog steeds zeer. Ik ben van plan om het dit jaar goed te maken. Het maakt me dan niet uit welke medaille het wordt.” Je bent inmiddels 40 jaar, is het nog vol te houden? “Ik word er inderdaad niet jonger op en ik sta soms in wedstrijden tegen mensen van begin twintig. Wat ik op hen voor heb is de ervaring. Ik zorg voor voldoende rust en regelmaat en een goed herstel. Zolang ik in de top mee kan blijven draaien ga ik door. Je moet er wel wat voor laten, feestjes en uitgaan bijvoorbeeld. Ik houd echt van carnaval en ga dan ook naar de kroeg, maar na drie cola light ben ik om 21.00 uur weer thuis.” Je hebt al ontzettend veel gewonnen. Hoe blijf je jezelf motiveren? “Je moet gretig blijven en uitdagingen zoeken. Ondanks het feit dat ik al zoveel heb gewonnen moet ik mezelf toch steeds weer blijven kwalificeren. Ik ben ook nog steeds nerveus voor iedere wedstrijd. Ik heb er de afgelopen jaren zoveel tijd en energie in gestoken en eigenlijk heb ik dat gedaan voor de eer en voor mezelf, maar ook omdat ik het leuk vindt. Ik heb het geluk dat ik ook nog wat in mijn sport heb kunnen bereiken.”

5


“Je moet gretig blijven en uitdagingen zoeken”

Volg je een speciaal dieet? “Ik zorg ervoor dat ik mijn eiwitten binnenkrijg voor het herstel van mijn spieren en koolhydraten voor de energie en daarnaast eet ik iedere anderhalf tot twee uur. Het gewicht blijft wel een probleem. Ik kom uit in de klasse tot 84 kilogram, maar dat gewicht heb ik niet. Ik ben een aantal kilo zwaarder, maar moet wel zorgen dat ik op wedstrijden onder die 84 kilogram zit. Daarom ben ik op zoek naar een manier om langzaam mijn lichaamsgewicht naar beneden te krijgen. Tot die tijd doe ik er voor een wedstrijd alles aan om de laatste kilo’s kwijt te raken. Ik ga naar de sauna of slaap in plastic en met veel lagen over me heen om op die manier gewicht kwijt te raken.” Doen er veel vrouwen aan powerliften? “In Nederland zijn er tien vrouwen die meedoen aan wedstrijden. In het buitenland kom je de echte concurrentie tegen. Het is jammer dat de sport in Nederland zo onbekend is, dat terwijl het echt topsport is. Ook op televisie is er weinig aandacht voor het powerliften bij vrouwen. Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze twaalfvoudig wereldkampioen zijn? Maar daar is nauwelijks aandacht voor.” Toch was je in februari maar liefst twee keer op televisie te bewonderen “Ik heb meegewerkt aan de BZT show waarbij ik de wens vervul van twee meiden die graag wilden vrachtwagentrekken met Ielja Strik. En ook heb ik meegewerkt aan een documentaire van KRO Reporter over dopinggebruik in Nederland.”

6

Wordt er doping gebruikt in jouw sport? “Ik heb het meegemaakt dat ik voor het vierde jaar op rij tweede werd. Tijdens een wedstrijd kwam er toen een coach naast me zitten die aan me vroeg of ik hier niet eens iets aan moest doen. En hij doelde op doping. Net als vele anders sporters moet ik ook whereabouts bijhouden en aangeven op welk uur van de dag ik altijd thuis ben. Ik ben weleens gecontroleerd op doping, stonden ze aan mijn deur! Doordat je zo wordt gecontroleerd kom je niet in de verleiding om doping te nemen. Ik heb zoveel tijd en energie in mijn sport gestoken de afgelopen jaren, dat ga ik niet op het spel zetten. Als sporter kun je heel goed zonder doping. Het duurt alleen langer voordat je resultaat ziet.” Je ziet er anders uit dan de gemiddelde vrouw. Roept dat reacties op? “Mannen kunnen nog weleens jaloers naar je kijken omdat ze graag ook zo’n lijf willen. Ik krijg ook weleens vervelende reacties van mensen die dan willen laten zien hoe sterk ze zijn of nare opmerkingen maken, maar ik merk dat heel veel mensen het leuk vinden wat ik doe.” Tot slot. Wat was tot dusver een hoogtepunt in je sportcarrière? “Ik ben zeven jaar op rij wereldkampioen bankdrukken geweest. In 2011 werd ik ziek en had ik een ontsteking aan mijn evenwichtsorgaan. Ik ben toen mijn titel verloren, maar in 2012 had ik deze weer terug. En dat was wel een kick.”

Tekst: Dafne van der Meer | Foto’s: Karin Böhmer

7