Page 1

daciana

SARBU Newsletter Europarlamentar Mai 2012

din cuprins: · Actiuni pentru copii · Europa respinge austeritatea · Rezervele globale de peste · Obezitate & fast-food · Combaterea risipei de alimente

&D

newsletter


Cetatenii europeni resping austeritatea si cer strategii de crestere Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a atras atentia, in plenul Parlamentului European de la Bruxelles, ca valul de schimbari politice din ultimele saptamani reprezinta semnalul respingerii austeritatii de catre cetatenii europeni. Stimularea cresterii si repararea nedreptatilor trebuie sa fie directiile urmate in perioada urmatoare, a afirmat deputata europeana, punctand astfel semnificatia evolutiilor recente din Uniunea Europeana, precum rezultatul alegerilor prezidentiale din Franta sau cel al alegerilor locale din Marea Britanie, dar Desi multi europeni sunt in si schimbarea guvernamentala din suferinta si se confrunta zi de zi cu Romania. Mesajul a fost prilejuit de greutati uriase, astazi putem vorbi sarbatorirea Zilei Europei (9 mai).

despre credinta renascuta intr-un viitor mai just, cladit de lideri care-si respecta cetatenii si iau decizii in favoarea acestora. ” Daciana Sarbu ultimele saptamani e semnalul ca europenii nu mai accepta austeritatea. Prin austeritate s-au obtinut doua rezultate majore: saracia si lipsa de speranta! Aceasta epoca trebuie sa se incheie”, a subliniat Daciana Sarbu. Eurodeputata a insistat asupra noii directii de care are nevoie Europa, caracterizata prin “strategii de crestere”, “repararea nedreptatilor din ultimii ani”, precum si “masuri pozitive care sa creeze locuri de munca si sa sprijine categoriile vulnerabile”. Mesajul evolutiilor politice din Uniunea Europeana este unul optimist, considera Daciana Sarbu: “Desi multi europeni sunt in suferinta si se confrunta zi de zi cu greutati uriase, astazi putem vorbi despre credinta renascuta intr-un viitor mai just, cladit de lideri care-si respecta cetatenii si iau decizii in favoarea acestora”.

“An de an, de Ziua Europei ne amintim inceputul constructiei comune a proiectului european. Anul acesta, putem vorbi cu mai multa speranta si incredere despre un nou inceput. Valul de schimbari politice din


De Ziua Internationala a Biodiversitatii, despre amenintarile la adresa rezervelor de peste Ca raportor de aviz al Comisiei de Mediu din PE, Daciana Sarbu a vorbit in PE despre pericolele ce ameninta stocurile globale de peste. Dezbaterea a avut loc chiar cu prilejul Zilei Internationale a Biodiversitatii, o ocazie cu atat mai potrivita de a vorbi despre una dintre marile bogatii pe care ni le ofera mediul – mai ales ca sarbatoarea din acest an a fost dedicata biodiversitatii marine: “Avem astazi prilejul sa discutam despre unul dintre riscurile concrete ce vizeaza securitatea alimentara: amenintarile majore la adresa rezervelor de peste la nivel global. Pestele are un rol esential pentru o alimentatie sanatoasa, fiind una dintre cele mai recomandate surse de proteina animala. Aceasta resursa vitala este decimata de exploatarea nesustenabila prin practici piscicole care nu tin cont de securitatea alimentara pe termen lung, dar si prin abuzurile ce tin de pescuitul ilegal. Vreau sa multumesc raportorului pentru eforturile sale de a intari regulile ce privesc pescuitul de ton rosu. În acelasi timp, imi exprim dezamagirea ca amendamentele sale si amendamentele noastre, similare, din Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, nu au primit suficienta sustinere. Masurile prevazute de noul acord international vor asigura o implementare si o aplicare mai buna a regulilor existente. Este un pas foarte important. Tin sa le multumesc celor care au facut posibila intrarea in vigoare a acestor imbunatatiri inainte de inceperea noului sezon, insa realitatea ne arata in mod clar ca aceste masuri nu vor fi suficiente. Viitoarele acorduri vor trebui sa fie mult mai ambitioase daca ne propunem cu adevarat sa protejam mediul marin si sursa de hrana sanatoasa pe care ne-o ofera”.

“Aceasta resursa vitala este decimata de exploatarea nesustenabila prin practici piscicole care nu tin cont de securitatea alimentara pe termen lung, dar si prin abuzurile ce tin de pescuitul ilegal.” Daciana Sarbu


Daciana a alergat pentru copii

Sambata, 26 mai si duminica, 27 mai, un eveniment caritabil patronat de Organizatia Salvati Copiii a reusit strangerea a aproximativ 18.000 de Euro din donatii si sponsorizari. Daciana Sarbu a participat in cadrul evenimentului “Alergam pentru copii”, la sectiunea King of Speed, proba de alergare de 15 minute deschisa participantilor care au dorit sa contribuie la cauza Salvati Copiii programul de reducere a mortalitatii infantile “Fiecare copil conteaza”. Printre participanti s-au numarat si Andi Moisescu, Amalia Nastase, Dana Razboiu, Steven van Groningen, Valeria Racila, Mircea Badea si Carmen Bruma.

In premiera absoluta pentru Romania, ultramaratonistul Gabriel Solomon a alergat pe banda 219,23 de kilometri timp de 24 de ore, clasandu-se astfel pe locul 8 in topul celor mai bune rezultate din lume la curse similare. “As vrea sa le multumesc tuturor celor care au venit sa alerge pe banda in cursa King of Speed, contribuind astfel, prin donatii si prin exemplul personal, la sustinerea programului nostru de reducere a mortalitatii infantile “Fiecare copil conteaza”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.


“Am alergat pentru a sprijini organizatia Salvati Copiii sa atraga atentia, printrun gest inedit, asupra mortalitatii infantile, o problema foarte grava a Romaniei. Romania este tara din UE cea mai afectata de mortalitatea infantila. Este un fenomen care, ca si rata foarte ridicata a saraciei, ca si natalitatea in scadere, afecteaza profund societatea romaneasca. Sunt realitati care nu apar la stiri sau pe primele pagini ale ziarelor, dar au un impact urias asupra Romaniei: nu doar ca provoaca suferinta pentru multe familii, insa afecteaza si viitorul nostru, ca tara. Vrem sa transmitem un semnal, sa atragem atentia cat mai multor oameni ca aceasta problema exista si ca trebuie sa ajutam, fiecare dintre noi. Am alergat si pentru ca pledez pentru sport si miscare. Viata sanatoasa depinde enorm de practicarea sportului, ca si de hrana sanatoasa. E bine sa folosim orice prilej pentru a face miscare, de la alergatul in aer liber, in parc, in jurul blocului sau pe banda si pana la mersul pe jos sau pe bicicleta. Pentru copii, sportul trebuie sa fie o obisnuinta din familie, inca de cand sunt foarte mici, pentru ca, pe masura ce cresc, sa devina un reflex natural. Sportul nu trebuie sa fie doar performanta, conteaza in primul rand dorinta de a te misca si de a-i convinge si pe altii sa faca miscare. La noi in familie sportul e lege si chiar pasiune. Iar copiii invata de la noi, si devin si ei dependenti de miscare.

�

Daciana Sarbu


Un proiect benefic pentru copii Tot pentru celebrarea Zilei Internationale a Copilului, Daciana Sarbu a participat la inaugurarea ambulatoriului Sectiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, alaturi de presedinta Fundatiei Scheherazade, Wajiha Haris, si reprezentantii autoritatilor locale. Eurodeputata a subliniat ca “acesta este un cadou extraordinar pentru copii si parinti si atunci când oamenii extraordinari si vointa lor se pun impreuna dau nastere unui miracol. Sustin din toata inima proiectele facute cu fata spre viitor si cu gandul la resursa noastra cea mai valoroasa si cea mai vulnerabila – copiii. Sprijin in mod special proiectele unde societatea civila si autoritatile lucreaza impreuna, pentru ca aceasta solidaritate aduce rezultate in beneficiul celor care au cea mai mare nevoie de ajutor”. Reabilitarea Ambulatoriului de Copii din cadrul Spitalului Judetean reprezinta rezultatul unui protocol de colaborare intre Consiliul Judetean Constanta, Spitalul Clinic Judetean, Fundatia Scheherazade si Enel Cuore. “Clinica de Pediatrie de la Constanta are grija de aproximativ 30.000 de copii din toata Dobrogea. A fost renovata conform standardelor europene. Am reusit sa o facem mai primitoare cu o frumoasa sala de asteptare unde parintii sa stea linistiti si sa astepte in timp ce de copiii lor se ocupa medicii”, a spus presedinta Fundatiei Scheherazade, Wajiha Haris.


Obezitatea la copii – fenomen alarmant In ciuda numeroaselor studii care au scos la iveala faptul ca amplasarea de restaurante de tip fast food în imediata apropiere a scolilor duce la cresterea ratei obezitații în randul elevilor, numarul restaurantelor de acest gen este in continua crestere în zonele cele mai frecventate de copii, respectiv scoli si licee. Proximitatea restaurantelor de tip fast food fata de scoli influenteaza comportamentul elevilor în ceea ce priveste regimul lor alimentar, acestia fiind tentati sa aleaga alimente din categoria celor considerate a fi nesanatoase, in detrimentul fructelor sau legumelor. Din aceste considerente, Daciana Sarbu a sugerat Comisiei Europene necesitatea unor recomandari, la nivel european, privind distanta pe care restaurantele fast-food ar trebui sa o mentina fata de scoli. “O dieta bazata zilnic pe alimente de tip fast-food are un impact negativ asupra dezvoltarii armonioase în randul copiilor, atat din punct de vedere fizic, cat si mental”, a sustinut eurodeputata in apelul sau catre CE. “In acest context, considera Comisia oportuna trasarea de recomandari privind distanta optima fata de scoli la care sa fie amplasate restaurantele de tip fast-food?”, s-a adresat aceasta forului european. Un experiment realizat pe 3.342 de tineri cu varste cuprinse între 15 si 23 de ani din Statele Unite a demonstrat ca acestia recunosc produselor si simbolurile apartinand diferitelor branduri fast food, chiar si cand logo-ul acestuia este înlaturat. Cei care au recunoscut brandul reclamelor erau de doua ori mai predispusi la obezitate, fata de cei care nu si-au dat seama despre ce producator este vorba. Peste 40% dintre copiii romani sunt supraponderali, potrivit specialistilor Institutului Parhon din Bucuresti.


Remunerarea egala a barbatilor si femeilor nu trebuie sa ramana doar pe hartie

Europarlamentarul Daciana Sarbu a sustinut, in cadrul dezbaterii pe marginea votului unui Raport al Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen a PE, ca principiul remunerarii egale intre barbati si femei, pentru acelasi volum de munca, nu trebuie sa ramana doar un principiu pe hartie, si de aceea intreprinderile trebuie stimulate sa il respecte. „Este neaparata nevoie sa se adopte masuri care sa stimuleze dezvoltarea profesionala si a carierei in conditii de egalitate reala intre femei si barbati. Nu vrem ca principiul remunerare egala pentru acelasi volum de munca sa ramane doar un principiu pe hartie, de aceea trebuie sa stimulam intreprinderile sa il respecte�, a sustinut eurodeputatul Daciana Sarbu, in contextul votului dat pentru Raportul Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen a PE. Daciana Sarbu si-a motivat votul prin faptul ca statisticile cele mai recente arata ca femeile din Uniunea Europeana castiga in medie cu 16,4 % mai putin decat barbatii, iar diferenta de remunerare dintre femei si barbati din statele membre variaza intre 4,4% si 27,6%. Potrivit eurodeputatei, aceste diferente persista, in ciuda resurselor alocate pentru estomparea lor si a masurilor adoptate in acest sens. Mai mult, a sustinut Daciana Sarbu, criza economica actuala a contribuit si ea la accentuarea somajului in randul femeilor si, in cazul unora dintre statele membre, chiar la sporirea diferentelor de remunerare dintre femei si barbati.

Raportul Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen a PE contine o serie de recomandari adresate Comisiei privind aplicarea principiului remunerarii egale a barbatilor si a femeilor pentru munca egala sau munca de valoare egala. Mai exact, prin acest Raport se solicita Comisiei Europene sa revizuiasca Directiva 2006/54/CE pana la 15 februarie 2013 cel tarziu, principalele critici facute referindu-se la: lipsa de informare si de constientizare in randul angajatorilor si al angajatilor cu privire la existenta unor posibile diferente de remunerare in cadrul intreprinderii ; faptul ca notiunea de valoare a muncii nu se bazeaza pe calificari, competentele interpersonale si responsabilitate ; organismele de promovare si de monitorizare a egalitatii nu joaca un rol suficient de mare in diminuarea diferentei de remunerare dintre femei si barbati ; lipsa unui control mai riguros al contractelor colective de munca etc.


”Avem nevoie de masuri urgente de combatere a risipei de alimente” Actiunea pentru eficientizarea resurselor devine tot mai urgenta, pe fondul cresterii populatiei mondiale si a scaderii continue resurselor, a sustinut eurodeputata Daciana Sarbu, in cadrul unei dezbateri la votul pe tema Europei eficiente din punctul de vedere al utilizarii resurselor. In cadrul votului privind Rezolutia Parlamentului European din 24 mai 2012 referitoare la o Europa eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor, Daciana Sarbu a tras un semnal de alarma asupra necesitatii de a actiona urgent in sensul eficientizarii resurselor de care dispunem. ”Un aspect care este deosebit de important si care merita o atentie speciala este relatia dintre productia de alimente, utilizarea apei, a produselor alimentare si a deseurilor”, a subliniat eurodeputata. Eurodeputata a aratat ca pana la 80% din apa pe care o preluam din sol este pentru agricultura, si ca irosim totodata pana la o treime din hrana noastra. Peste 20% din produsele alimentare sunt eliminate ca deseuri, astfel incat atat statele membre cat si Comisia trebuie sa intreprinda actiuni concrete pentru a reduce simtitor risipa de alimente. La fel de ingrijorator este si faptul ca nu numai alimentele sunt risipite, ci si resursele utilizate in vederea procesarii si ambalarii acestora. Pentru ca stim ca deseurile alimentare sunt produse pe tot parcursul lantului de aprovizionare, de la producator pana la nivelul de comert cu amanuntul si la cel de consumator, avem nevoie de masuri urgente de combatere a irosirii alimentelor, la toate nivelurile, a aratat deputata europeana. „Putem investi noi in orice tehnologie de irigare si de energie verde ; daca alimentele sunt produse pentru a putrezi pe raftul supermarketului sau se termina in cosul de gunoi din bucatarie, atunci aceste investitii nu inseamna mare lucru”, a mai adaugat Daciana Sarbu.


ONLINE

CUM PUTETI VORBI CU DACIANA Scrieti-i pe adresa: Rue Wiertz 60 B-1047 Bruxelles (Grupul Socialist din Parlamentul European)

BLOG: dacianasarbu.wordpress.com

Sunati la: +40 726314081 (birou) +32 2 2845805 (Bruxelles); +33 3 88 1 75805 (Strasbourg) Trimiteti un fax la: +32 2 2849805 (Bruxelles); +33 3 88 1 79805 (Strasbourg)

http://www.facebook.com/daciana.sarbu

FACEBOOK: WEBSITE: www.dacianasarbu.ro

www.europarlamentariisd.ro E-MAIL: dacianaoctavia.sarbu@europarl.europa.eu dacianasarbu@yahoo.com

Newsletter mai 2012 - Daciana Sarbu  

Sinteza activitatii - mai 2012

Newsletter mai 2012 - Daciana Sarbu  

Sinteza activitatii - mai 2012

Advertisement