Page 1

Septembrie 2012

arla mentar p o r u e r Newslette

DACIANA SARBU din cuprins: | Micii producatori agricoli trebuie sprijiniti de UE | | E necesara o strategie europeana privind sanatatea copilului | | Europarlamentarii USL au informat CE privind abuzurile PDL |

&D


EUROPA

PARLAMENT

EUROPA

PARLAMENT

Micii producatori trebuie sprijiniti de UE

EUROPA

agricultura

Daciana Sarbu, eurodeputata PSD, a atras atentia in Parlamentul European ca legislatia comunitara trebuie impiedicata sa aiba efecte impovaratoare asupra micilor producatori agricoli. Semnalul a fost transmis cu ocazia dezbaterii unui regulament referitor la identificarea electronica a animalelor, ce ar putea crea costuri si birocratie suplimentara pentru cea mai vulnerabila categorie de agricultori.

“In Romania o treime din populatie munceste in agricultura, majoritatea fiind mici producatori. Va atrag atentia ca trebuie sa tratam cu foarte multa responsabilitate efectele pe care noua legislatie le va avea asupra acestei categorii de agricultori”, a subliniat eurodeputata. Aceasta a accentuat, in plenul PE de la Strasbourg, ca regulile comunitare deja pun probleme detinatorilor de exploatatii de mici dimensiuni si a solicitat ca ei sa fie exceptati de la obligativitatea unor sarcini suplimentare: “Pentru acesti producatori, politicile europene sunt de foarte multe ori “In Romania o treime din populatie imposibil de implementat sau excesiv de birocratice. Bineinteles, nu putem sa munceste in agricultura, facem compromisuri in ceea ce priveste majoritatea fiind mici producatori” siguranta alimentara. Insa, in numele Daciana Sarbu acesteia, nici nu trebuie sa adoptam masuri care sa ii afecteze pe cei mai vulnerabili dintre producatorii de alimente. In ceea ce priveste identificarea electronica obligatorie a bovinelor, costurile acesteia nu trebuie sa fie suportate de micii fermieri. Consider ca, mai ales pentru ei, identificarea electronica a animalelor ar trebui sa fie optionala”.


EUROPA

PARLAMENT

EUROPA

PARLAMENT

EUROPA

Daciana Sarbu a pledat pentru o mai buna protectie si sustinere acordata agricultura micilor producatori in Uniunea Europeana, aratand ca acestia aduc beneficii importante prin producerea de hrana sanatoasa si ecologica: “Aceasta categorie de agricultori trebuie sa se bucure de protectie si sprijin, mai ales in conditiile in care, de cele mai multe ori, ei produc cele mai sanatoase alimente, fara impact asupra mediului”.

Dupa dezbaterea de luni, in cursul zilei de marti, 11 septembrie, plenul PE de la Strasbourg a votat “Propunerea modificata de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1760/2000 in ceea ce priveste identificarea electronica a bovinelor si eliminarea dispozitiilor privind etichetarea facultativa a carnii de vita si de manzat”. Comisia de Agricultura a forului european s-a declarat pentru pastrarea caracterului voluntar al identificarii electronice a bovinelor, justificandu-si optiunea prin faptul ca sarcina adiministrativa ar fi foarte mare pentru micii fermieri. In acelasi timp, Comisia de Mediu a optat pentru obligativitatea acestei proceduri. Daciana Sarbu activeaza atat in Comisia de Agricultura, cat si in Comisia de Mediu din Parlamentul European.

“Aceasta categorie de agricultori trebuie sa se bucure de protectie si sprijin, mai ales in conditiile in care, de cele mai multe ori, ei produc cele mai sanatoase alimente, fara impact asupra mediului” Daciana Sarbu


EUROPA

PARLAMENT

EUROPA

PARLAMENT

Pentru o abordare orientata spre calitate a produselor alimentare locale

EUROPA

agricultura

Eurodeputata Daciana Sarbu a salutat acordul dintre Parlamentul European si Consiliu referitor la proiectul privind cali-tatea produselor a-gricole, exprimandu-si sprijinul fata de procesarea la nivel local a produselor alimentare, precum si pentru vanzarea directa a acestor produse. „Salut eforturile depuse de colegii mei in negocierile cu cele doua institutii pentru a include mentiunile optionale de calitate pentru produsele din zonele de munte. Cred ca, prin folosirea acestor mentiuni, foarte multi fermieri din zonele montane ar putea sa isi valorifice mai bine produsele”, a subliniat Daciana Sarbu. „Diversitatea regionala a produselor alimentare europene, metodele traditionale de productie, care uneori dateaza de secole, accentul pus pe siguranta si pe conditiile bune pentru mediu, toate acestea stau la baza faptului ca produsele alimentare europene ating un standard de calitate care este printre cele mai ridicate din lume”, a amintit eurodeputata Daciana Sarbu. Acordul dintre Parlamentul European si Consiliu referitor la regulamentul privind calitatea produselor agricole urmareste imbunatatirea legislatiei Uniunii atat in domeniul calitatii, cat si in ceea ce priveste functionarea sistemelor nationale si private de certificare, astfel incat acestea sa devina mai simple, mai transparente si mai usor de inteles, adaptabile la inovare si mai putin impovaratoare pentru producatori si administratii. UE a introdus, in cadrul politicii sale de calitate a produselor alimentare, o serie de sisteme de etichetare si de calitate care ofera recunoastere caracteristicilor foarte valoroase si, de asemenea, particularitatilor regionale ale produselor. Actualele sisteme de calitate sunt: Denumire de origine protejata (DOP), Indicatie geografica protejata (IGP), Specialitate traditionala garantata (STG), Agricultura ecologica si Regiuni ultraperiferice, toate cu o sigla specifica.

„Diversitatea regionala a produselor alimentare europene, metodele traditionale de productie, care uneori dateaza de secole, accentul pus pe siguranta si pe conditiile bune pentru mediu, toate acestea stau la baza faptului ca produsele alimentare europene ating un standard de calitate care este printre cele mai ridicate din lume” Daciana Sarbu


IMPLICARE

IMPLICARE

IMPLICARE

IMPLICARE

Daciana gazda unui training pe teme de sanatate

IMPLICARE

sanatate

Daciana Sarbu si Cristian Busoi au fost gazdele unui training pe sanatate dedicat jurnalistilor, „MediaTrip – How to communicate good health?”, desfasurat la Bruxelles, la Comisia de sanatate a Parlamentului European si la Comisia Europeana.

In cadrul celor trei zile de training au avut loc dezbateri, au fost prezentate statistici si au fost dezbatute rapoarte si directive europene in domeniu. Europarlamentarul roman Daciana Sarbu a vorbit despre diabet si obezitate, exprimandu-si ingrijorarea fata de cresterea incidentei acestor boli, mai ales in randul copiilor. „Din pacate masuri nu prea sunt luate, nici macar la nivel european. Ar trebui alocati bani pentru educatie nutritionala. Am facut apel pentru interzicerea publicitatii in cadrul emisiunilor pentru copii. “Am dezbatut si am aprobat reglementari Copiii cer parintilor ceea ce vad in clare legate de inscriptionarea pe etichete, reclame. Am dezbatut si am aprobat reglementari clare legate de inscriptiopentru ca acestea sa fie mai explicite, narea pe etichete, pentru ca acestea sa astfel incat atunci cand fie mai explicite, astfel incat atunci cand consumatorul alege ceva sa stie ce alege” consumatorul alege ceva sa stie ce Daciana Sarbu alege”, a aratat Daciana Sarbu. Toate dezbaterile, prezentarile si activitatile din cadrul trainingului pe sanatate, dedicat jurnalistilor, organizat la initiativa Tarus Media, s-au focusat pe sistemul de sanatate din Romania : nevoile sale, aspectele pozitive si negative si oportunitatile pentru o dezvoltare sustenabila.


EUROPA

PARLAMENT

EUROPA

PARLAMENT

Este necesara o strategie europeana in domeniul sanatatii copilului

EUROPA

sanatate

Daciana Sarbu a acordat un interviu publicatiei Medica Academica, revista a profesionistilor in sanatate, in cadrul caruia a sustinut nevoia ca institutiile europene sa gandeasca si sa realizeze o strategie la nivel comunitar privind sanatatea copilului.

“Am ca prioritate convingerea institutiilor europene ca este necesara o strategie europeana in domeniul sanatatii copi-lului, care sa includa diferite aspecte, de la modul cum este hranit ca bebelus pana la educatia pe care o primeste in scoala privind nutritia si sanatatea”, a “Am ca prioritate convingerea institutiilor afirmat eurodeputata. europene ca este necesara o strategie “Am fost raportor al Grupului socialist in europeana in domeniul sanatatii copilului, care sa includa diferite aspecte, dosarul clonarii animalelor pentru producerea de alimente, de exemplu, si de la modul cum este hranit ca bebelus am luptat pentru interzicerea acestei pana la educatia pe care o primeste metode. Am fost si raportor in privinta in scoala privind nutritia si sanatatea” alimentelor pentru nevoi nutritionale Daciana Sarbu speciale, si am sustinut reguli mai ferme pentru producerea acestora si pentru promovarea lor, ca sa protejam consumatorul. Ma implic cu toata energia in proiecte de nutritie si educatie privind stilul de viata sanatos”, a precizat Daciana Sarbu.


ASOCIATIE

ASOCIATIE

ASOCIATIE

ASOCIATIE

ASOCIATIE

sanatate

Unul dintre dosarele cele mai importante ale momentului priveste alimentele pentru copii, precum laptele praf sau preparatele pe baza de cereale, si alimentele pentru nevoi medicale speciale. “Urmarim stabilirea unor reguli mult mai clare si a unor standarde mai stricte privind producerea si promovarea acestor alimente, care sunt destinate unor grupuri vulnerabile de populatie. Ca raportor al Grupului S&D, am stabilit punctul de vedere al socialistilor europeni in acest dosar, contribuind cu o serie de amendamente ce se regasesc in textul final al raportului. Una din principalele mele preocupari in acest subiect a fost problema etichetarii si a promovarii publicitare a formulelor de lapte praf pentru sugari si copiii de varsta mica, si in special problema promovarii agresive a utilizarii laptelui praf in detrimentul alaptarii. Alaturi de mai multi colegi din Grupul S&D, am propus si limitarea folosirii pesticidelor in procesul obtinerii acestor alimente; limitele propuse de noi sunt atat de reduse incat echivaleaza, in opinia Comisiei Europene, cu o interzicere de facto a folosirii pesticidelor in acest caz”, a declarat eurodeputata.

“Ma implic cu toata energia in proiecte de nutritie si educatie privind stilul de viata sanatos” Daciana Sarbu


EUROPA

PARLAMENT

EUROPA

PARLAMENT

Parintii au dreptul la informare privind celulele stem

EUROPA

sanatate

In cadrul votului favorabil pe marginea unui proiect privind donarile voluntare si neremunerate de tesuturi si celule, europarlamentarul Daciana Sarbu si-a exprimat sustinerea, atat fata de donarea voluntara, cat si fata de investitiile alocate cercetarii celulelor stem prelevate din sangele din cordonul ombilical.

Daciana Sarbu a insistat pe dreptul parintilor de a fi informati corect cu privire la colectarea si stocarea celulelor stem, astfel incat acestia sa fie in situatia de a face alegeri corecte si in cunostinta de cauza. „In paralel cu exploatarea intregului potential al acestei zone din medicina referitor la colectarea si stocarea celulelor stem, trebuie sa fim siguri ca informatiile furnizate cu privire la acest domeniu sunt consistente si certificate stiintific”, a precizat europarlamentarul Daciana Sarbu. Proiectul votat in Parlamentul European „In paralel cu exploatarea subliniaza faptul ca donarile ar trebui sa intregului potential al acestei zone din fie voluntare, neremunerate, anonime si, in acelasi timp, guvernate de norme medicina referitor la colectarea si stocarea juridice si etice de protectie, care sa celulelor stem, trebuie sa fim siguri respecte integritatea persoanei. ca informatiile furnizate cu privire la acest Totodata, prin acest proiect, statele domeniu sunt consistente membre ale Uniunii Europene sunt invitate sa adopte masuri de protectie a si certificate stiintific” donatorilor in viata si sa garanteze ca Daciana Sarbu donarea este anonima (cu exceptia cazului recoltarii de la o persoana in viata pentru un apropiat), voluntara, liber consimtita, in cunostinta de cauza si neremunerata.


EUROPA

PARLAMENT

EUROPA

PARLAMENT

Daciana Sarbu saluta modificarea legislatiei privind siguranta medicamentelor

EUROPA

sanatate

In contextul dezbaterilor din Parlamentul European de pe marginea modificarii legislatiei privind siguranta medicamentelor la nivelul Uniunii, europarlamentarul Daciana Sarbu a salutat reformele legale care au condus la retragerea de pe piata franceza a medicamentului "Mediator". Este regretabil faptul ca a fost nevoie sa aiba loc o asemenea tragedie, care a afectat viata a mii de oameni, pentru a-i forta pe cei implicati sa retraga medicamentul de pe piata si sa declanseze reformele legale necesare pentru a garanta siguranta sistemului”, a subliniat europarlamentarul Daciana Sarbu. In acelasi timp, europarlamentarul si-a exprimat regretul pentru faptul ca retragerea medicamentului "Mediator", care a afectat viata a mii de oameni, s-a facut asa de tarziu, in ciuda problemelor raportate de aproape un deceniu.

Daciana Sarbu si-a exprimat multumirea fata de reactia rapida si a apreciat disponibilitatea de dialog a Consiliului, care a acceptat pozitia Parlamentului de modificare a legislatiei in materie. „Gratie modificarii legislatiei privind siguranta medicamentelor la nivelul Uniunii Europene, sistemul nostru de monitorizare va fi mai puternic si mai transparent si va constitui un mod mai eficient de protejare a sanatatii cetatenilor europeni”, a spus Daciana Sarbu. In decembrie 2010, Parlamentul European si Consiliul au convenit asupra revizuirii normelor de reglementare a farmacovigilentei la nivelul UE prin adoptarea Directivei 2010/84/UE si a Regulamentului 1235/2010. Aceste noi acte legislative isi propun sa duca la o mai mare siguranta a medicamentelor la nivelul UE, prin consolidarea rolului Agentiei Europene „Este regretabil faptul ca a fost nevoie pentru Medicamente (EMA) in ceea ce sa aiba loc o asemenea tragedie, priveste culegerea datelor si luarea de care a afectat viata a mii de oameni, masuri in cazul detectarii semnalelor, pentru a-i forta pe cei implicati sa retraga precum si intensificarea cooperarii medicamentul de pe piata si sa declanseze dintre statele membre.

reformele legale necesare

„Mediator” era un medicament fabricat pentru a garanta siguranta sistemului” de societatea franceza Servier pentru Daciana Sarbu tratamentul diabetului de tip 2. Inca din 1999 au aparut rapoarte referitoare la reactiile adverse.


EUROPA

PARLAMENT

EUROPA

PARLAMENT

Masuri privind reducerea poluarii marine

EUROPA

mediu

Daciana Sarbu a sustinut prin vot un proiect european referitor la reducerea continutului de sulf din anumiti combustibili marini, aratand ca este necesara restabilirea unui echilibru intre protectia mediului, predictibilitatea legala si o tinta realista pentru operatori.

Reducerea continutului de sulf din anumiti combustibili marini este necesara, mai ales in conditiile in care poluarea aerului marin este principala cauza a miilor de morti premature in fiecare an in Europa, dar si a daunelor asupra mediului pe termen lung, a subliniat eurodeputata Daciana Sarbu. „Sustin cu tarie acest acord si mai ales deadline-ul ambitios de a reduce pana in 2020 limitele continutului de sulf din anumiti combustibili marini”, a aratat europarlamentarul. Daca aceste limite vor fi aplicate si respectate, beneficiile asupra sanatatii si a mediului vor fi semnificative pana in 2020, a adaugat Daciana Sarbu, pe marginea votului proiectului privind reducerea combustibililor marini. Scopul principal al proiectului privind reducerea continutului de sulf din “Daca aceste limite vor fi aplicate anumiti combustibili marini este acela de a implementa limitele superioare ale si respectate, beneficiile asupra sanatatii continutului de sulf din combustibilii si mediului vor fi semnificative marini convenite in 2008 in cadrul pana in 2020” Organizatiei Maritime Internationale Daciana Sarbu (OMI). Limitele de sulf convenite de catre OMI sunt de 0,1% in zonele de control al emisiilor de sulf (ZCES) incepand din 2015 si de 0,5% in celelalte zone maritime incepand din 2020. Aceste limite au fost ratificate de catre un numar de tari reprezentand 85% din tonajul mondial al transporturilor maritime.


EUROPA

PARLAMENT

EUROPA

PARLAMENT

Alternative la testarea pe animale

EUROPA

mediu

„Gasirea unor metode alternative de testare a produselor cosmetice, altele decat cele pe animale, este prioritara, in conditiile in care incepand cu 2013 metoda testarii acestor produse pe animale este interzisa”, a sustinut Daciana Sarbu, alaturi de mai multi eurodeputati, in intrebarea adresata Comisiei Europene pe aceasta tema.

Intrebarea vizeaza Directiva produselor cosmetice, insistand pe faptul ca trebuie acordata prioritate elaborarii unor metode alternative de testare a produselor cosmetice pe animale. „Testarea pe animale poate fi inlocuita printr-o metoda alternativa numai daca a fost validata in prealabil de catre Centrul european pentru validarea metodelor alternative (ECVAM). Cu toate acestea, se pare ca daca ECVAM nu reuseste sa valideze la timp metodele pentru inlocuirea testarii pe animale, legislatia UE care urmareste sa inlocuiasca folosirea animalelor in „Gasirea unor metode alternative de testare testele privind siguranta produselor, a produselor cosmetice, altele decat cele nu poate intra in vigoare (de exemplu, pe animale, este prioritara, in conditiile in Directiva privind produsele cosmetice)”, se arata in intrebarea adresata de care incepand cu 2013 metoda testarii europarlamentari Comisiei. acestor produse pe animale este interzisa” Daciana Sarbu In acest context, autorii intrebarii, intre care si Daciana Sarbu, au cerut lamuriri Comisiei cu privire la urmatoarele aspecte: · metodele alternative validate de ECVAM de la infiintarea acestuia pana in prezent ; · numarul total de sarcini trasate ECVAM in cei 20 de ani de activitate ; · suma din bugetul UE alocata anual pentru ECVAM ; · orizontul de timp avut in vedere pentru inlocuirea completa a experimentelor pe animale folosite pentru elaborarea si punerea pe piata a noilor ingrediente sau produse cosmetice etc.


POLITIC

POLITIC

POLITIC

POLITIC

POLITIC

Scrisoare deschisa catre comisarul european pentru justitie

justitie

Europarlamentarii USL au adresat o scrisoare deschisa Comisarului European pentru Justitie, Viviane Reding, in cadrul careia i-au solicitat o interventie publica prin care sa sanctioneze presiunile exercitate de catre Monica Macovei asupra procurorului Mihai Negulescu.

Europarlamentarii USL au transmis comisarului european si textul hotararii numarul 471, din 22 mai 2012, a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit careia actiunea Monicai Macovei „constituie o ingerinta in activitatea de urmarire penala, de natura a aduce atingere independentei si impartialitatii procurorului”. „Tinand cont de recentele dvs interventii cu privire la protejarea justitiei de ingerinte politice, consideram ca este absolut necesara o noua interventie, pentru apararea justitiei de presiunea politica exercitata de catre fostul ministru al Justitiei, doamna Monica Macovei, membru al PDL. Recent, doamna Macovei a exercitat presiuni asupra procurorului Mihai Negulescu, investit cu solutionarea unui dosar de natura penala. Pentru conformitate, anexam textul hotararii numarul 471, din 22 mai 2012, a Consiliului Superior al Magistraturii. In data de 22 mai 2012 CSM a analizat, in plen, rezultatele verificarilor Inspectiei Judiciare ca urmare a cererii unui procuror din Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, Mihai Negulescu, care s-a plans Consiliului ca fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, prin demersurile sale, a incercat sa-i stirbeasca independenta si reputatia profesionala. Plenul CSM a concluzionat ca, in acest caz, presiunea exercitata de Monica Macovei, prin cererea forumulata la PICCJ, desi nu este parte in acest dosar, «constituie o ingerinta in activitatea de urmarire penala, de natura a aduce atingere independentei si impartialitatii procurorului»”, se arata in scrisoarea europarlamentarilor USL, care au subliniat ca este de datoria comisarului Viviane Reding, precum si a Comisiei Europene, sa demonstreze ca interventiile publice pe care le sustin „au la baza valori democratice si nu criterii partizane”. Acestia au sustinut ca „in mod normal, dupa un asemenea verdict, Monica Macovei ar trebui sa isi dea demisia din Parlamentul European, intrucat conduita sa este total contrara valorilor UE”.


POLITIC

POLITIC

POLITIC

POLITIC

POLITIC

In cadrul scrisorii adresate comisarului Reding, europarlamentarii USL au justitie subliniat faptul ca situatia Monicai Macovei nu este singulara: „Presiuni asupra justitiei, precum si mari nereguli in functionarea democratiei, au mai existat in ultimii ani in Romania si, din nefericire, ele nu s-au soldat cu interventii ferme si decise din partea dvs sau din partea colegilor dvs. […] lipsa de reactie a institutiilor europene, care au fost informate despre aceste situatii, uneori in mod explicit, coroborata cu interesul major aratat in ulltima perioada fata de evenimentele din Romania, genereaza confuzie la nivelul electoratului, lasand impresia unei duble-masuri”.

In finalul scrisorii, eurodeputatii USL au enumerat 10 exemple concrete „in care era necesara o interventie ferma in apararea democratiei in Romania”, dar in care vocea comisarului Reding a lipsit: (1) Presiuni exercitate direct de presedintele Romaniei, Traian Basescu, si de PDL asupra Curtii Constitutionale si Justitiei; (2) Fraudarea de catre presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a votului la Legea pensiilor; (3) Angajarea raspunderii guvernamentale pe nu mai putin de 15 acte normative si pachete de acte normative importante, fara dezbaterea acestora cu partenerii sociali si prin eliminarea Parlamentul din actul decizional; (4) Votul fraudat pentru un loc de judecator la Curtea Constitutionala; (5) Refuzul presedintelui Romaniei, in anul 2009, de a desemna un premier sustinut de o larga majoritate parlamentara; (6) Decizia Guvernului PDL de a comasa alegerile parlamentare cu cele locale, cu scopul de a amana alegerile locale; (7) Desemnarea ca premier prin incalcarea legii a lui Mihai Razvan Ungureanu; (8) Fraudarea masiva a alegerilor care au avut loc in data de 26 august 2011, in colegiul de deputat numarul 6 din judetul Neamt; (9) Numirea mass-media ca „risc” si „pericol” pentru securitatea nationala, in cadrul propunerii facute de Administratia Prezidentiala, pentru o noua Strategie de Securitate Nationala; (10) Modificarea Regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului, in vederea modificarii modului de alocare a functiilor de conducere in cele doua Camerei ale Parlamentului, cu scopul de a oferi functii parlamentarilor care au parasit PSD si PNL si care au infiintat un nou partid, fara ca acesta sa fi trecut prin alegeri.


POLITIC

POLITIC

POLITIC

POLITIC

Europarlamentarii USL au trimis informari Comisiei Europene, pentru a stopa abuzurile PDL

POLITIC

justitie

Reprezentantii USL din legislativul european au transmis mai multe informari si scrisori oficialilor UE, prin care au adus la cunostinta fata reala a mai multor evenimente petrecute in Romania, subliniind anvergura dezinformarilor promovate de membrii PDL. Totodata, acestia au solicitat in repetate randuri ca autoritatile europene sa actioneze pentru a condamna practicile contrare normelor UE.

Astfel, europarlamentarii Uniunii Social Liberale au trimis o scrisoare Presedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, si Comisarului UE pentru Justitie, Viviane Reding, in care au solicitat o pozitie oficiala privind modul in care mai multi cetateni romani au fost anchetati de catre procurorii Parchetului General si cei ai Directiei Nationale Anticoruptie in legatura cu votul din 29 iulie 2012. „Procurorii Parchetului General si cei ai Directiei Nationale Anticoruptie, sub pretextul corect de a ancheta sesizarile privind presupuse fraude electorale, au demarat un adevarat proces de chestionare a cetatenilor cu drept de vot din mai multe judete din Romania. Presa relateaza despre caracterul abuziv al unora dintre actiunile organelor judiciare, care ar fi ajuns inclusiv sa forteze anumiti cetateni sa jure cu mana pe Biblie ca au votat o singura data in cadrul referendumului. De asemenea, exista mai multe alte aspecte care ridica semne de intrebare cu privire la legalitatea demersului intreprins de reprezentantii Parchetului General si ai Directiei Nationale Anticoruptie: anumitor cetateni cu drept de vot li se solicita sa precizeze si in ce mod au votat, incalcand astfel caracterul secret al votului”, i-au informat reprezentantii USL din Parlamentul European pe oficialii Comisiei Europene. In apelul transmis catre José Manuel Barroso si Viviane Reding, eurodeputatii USL au aratat ca in timp ce „cetateni fara nicio vina sunt anchetati in legatura cu votul lor, reclamatii privind retineri ilegale de carti de identitate, care s-au efectuat numai pentru a impiedica votul in data de 29 iulie, raman nesolutionate”.


POLITIC

POLITIC

POLITIC

POLITIC

De asemenea, acestia au subliniat gravitatea presiunilor puse pe votantii din cadrul referendumului din 29 iulie 2012.

POLITIC

justitie

„In calitate de oficiali ai Comisiei Europene considerati ca este normal si conform principiilor Uniunii Europene ca oameni complet nevinovati sa fie hartuiti in acest mod de catre autoritatile judiciare si sa fie anchetati in legatura cu natura votului lor? Considerati ca este democratic ca oamenii sa se simta intimidati numai pentru ca au dat dovada de spirit civic si si-au exercitat dreptul de vot?

Daca apreciati ca participarea la vot trebuie stimulata in comunitatea noastra europeana si nu descurajata prin actiuni precum cele desfasurate in prezent in Romania, consideram ca aveti obligatia sa va pronuntati asupra acestui caz”, se mai arata in scrisoarea USL. Un alt apel lansat de eurodeputatii USL a constat in evidentierea faptului ca PDL a dezinformat mediul intern si international prin promovarea unor stenograme fabricate, care aduc prejudicii de imagine Romaniei. „Atragem atentia opiniei publice interne, dar si internationale, asupra faptului ca europarlamentarii PDL, la initiativa si efortul direct al lui Theodor Stolojan, formuleaza acuzatii grave la adresa Guvernului Romaniei, conform carora ar fi incercat schimbarea listelor electorale, in baza unor stenograme neautentificate publicate in presa. In acest fel, se continua efortul de dezinformare al PDL si Traian Basescu pe langa statele membre ale Uniunii Europene. Subliniem faptul ca nu exista nicio singura dovada ca stenogramele prezentate de PDL ar fi autentice”, au subliniat europarlamentarii USL.


rbi cu Daciana o v i t e t Cum pu Scrieti-i pe adresa: Rue Wiertz 60 B-1047 Bruxelles (Grupul Socialist din Parlamentul European) Sunati la: +40 726314081 (birou) +32 2 2845805 (Bruxelles); +33 3 88 1 75805 (Strasbourg)

Trimiteti un fax la: +32 2 2849805 (Bruxelles); +33 3 88 1 79805 (Strasbourg)

ONLINE BLOG: dacianasarbu.wordpress.com FACEBOOK: http://www.facebook.com/daciana.sarbu

WEBSITE: www.dacianasarbu.ro

www.europarlamentariisd.ro E-MAIL: dacianaoctavia.sarbu@europarl.europa.eu dacianasarbu@yahoo.com

Profile for Daciana Sarbu

Newsletter Septembrie 2012 - Daciana Sarbu  

Sinteza activitatii - septembrie 2012

Newsletter Septembrie 2012 - Daciana Sarbu  

Sinteza activitatii - septembrie 2012

Advertisement