Page 1

Newsletter Europarlamentar Octombrie 2011

din cuprins:

      

“Adevaruri despre Rosia Montana” “Va facem analizele” Guvernul minte despre fondurile europene Cainii vagabonzi in atentia CE Criza natalitatii in Romania Informatii mai corecte pe etichete Diabetul – directii de actiune UE

newsletter


“Adevarul despre Rosia Montana” Delegatia Europarlamentara PSD a organizat vineri, 28 octombrie, la Palatul Parlamentului dezbaterea “Adevaruri despre Rosia Montana”, al carei invitat special a fost Jo Leinen, presedintele Comisiei de Mediu a Parlamentului European. Dialogul si-a propus sa faca lumina asupra subiectului Rosia Montana, in contextul dominat de ofensiva publicitara manipulatoare a RMGC si de activitatea de lobby explicit desfasurata de presedintele Romaniei, si in conditiile secretizarii nejustificate a contractului RMGC cu statul roman. Pornind de la realitatea nevoii de dezvoltare durabila a regiunii Rosia Montana si a caracterului profund distructiv al proiectului minier cu cianuri, evenimentul a urmarit sa prezinte deschis, cu sprijinul specialistilor, argumente rationale si fundamentate, in cadrul unui dialog transparent si onest. Presedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Jo Leinen, a afirmat ca proiectul minier cu cianuri nu este singura solutie pentru Rosia Montana si ca e nevoie de strategii alternative de dezvoltare pentru regiune. Declaratiile au fost sustinute in cadrul dezbaterii “Adevaruri despre Rosia Montana”, organizata de Delegatia europarlamentara PSD.


“Rosia Montana este un subiect care preocupa nu numai romanii, ci si Europa. Cianurile sunt substante toxice, care dauneaza sanatatii si mediului. In ultimii 25 de ani, aceste cianuri au provocat catastrofe in multe tari, iar efectele sunt durabile in timp”, a subliniat europarlamentarul, care a amintit ca legislativul european a adoptat, cu sprijinul a 78% dintre membrii sai, o rezolutie pentru interzicerea cianurilor in minerit. “Comisia de Mediu a vizitat Rosia Montana si suntem foarte ingrijorati de impactul legat de mediu al proiectului cu cianuri, dar si de alte subiecte care pot fi tratate in alte comisii parlamentare, precum patrimoniul sau stramutarea satelor. Tehnologia bazata pe cianuri nu reprezinta singura solutie si ne dorim strategii alternative de dezvoltare a regiunii Rosia Montana”, a afirmat Jo Leinen, considerat de presa internationala drept unul dintre cei mai influenti membri ai Parlamentului European

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, care activeaza la randul sau in Comisia de Mediu a PE, a afirmat: “Acest eveniment este un semnal de alarma, menit sa sparga cercul minciunii si dezinformarii construit de compania care propune proiectul minier cu cianuri. Specialistii considera ca acest proiect este nociv pentru comunitate si pentru Romania. Putem compara Rosia Montana cu o casa inchiriata: vom primi o chirie infima, dar chiriasii vor pleca la final cu tot cu mobila, cu parchetul, cu comoara din casa, si ne vor lasa in urma o bomba”. Reprezentanti ai Academiei Romane, ai societatii civile, arheologi, geologi si economisti au prezentat argumente impotriva proiectului minier cu cianuri, insistand in mod special asupra solutiilor alternative de dezvoltare a regiunii. Academicianul Ionel Valentin Vlad, Vicepresedintele Academiei Romane, a solicitat statului sa nu mai ignore deciziile justitiei, protestele individuale si ale diferitelor organizatii, inclusiv pozitia Bisericii Ortodoxe Romane care s-a declarat impotriva proiectului cu cianuri. Academia cere autoritatilor sa analizeze din nou proiectul cu specialisti obiectivi din tara si din strainatate.


Prof. dr. Afrodita Iorgulescu, reprezentand Grupul pentru salvarea Rosiei Montane din cadrul A.S.E. Bucuresti, a subliniat in mesajul sau ca proiectul cu cianuri va afecta 4 sate si 4 munti, iar cantitatea de explozibil detonat – 150000 tone – echivaleaza cu 7 bombe atomice de tip Hiroshima. Stefania Simion, reprezentanta Alburnus Maior, a insistat asupra faptului caproblema de mediu cea mai grava legata de proiect este iazul de decantare RMGC nu a facut studii aprofundate despre pericolul de infiltratii din punct de vedere geotehnic la iazul de decantare, despre structura geologica a versantilor, despre pericolul de contaminare a apelor, a acuzat Ing. Justin Andrei, cercetator stiintific gradul I, fost director al Institutului de Geologie al Romaniei. Prof. univ. dr. Mircea Babes, cercetator stiintific I, Institutul de Arheologie “Vasile Parvan”, a afirmat ca turismul cultural este o solutie reala pentru Rosia Montana, iar cei 7 km de galerii romane sunt vestigii foarte importante. In viziunea sa, alternativa la cianuri este amenajarea unui parc arheologic. Descriind reflectarea in presa a proiectului minier, Razvan Martin, coordonator de programe la Agentia de Monitorizare a Presei, a vorbit despre situatia unui adevarat embargo informational, deoarece nu mai apar informatii critice, iar piata e invadata cu stiri pozitive si propaganda RMGC; astfel se incalca dreptul la libera informare si s-a ajuns la situatia in care, anul acesta, RMGC cel mai mare investitor din presa romana. Sorin Jurca, Fundatia Culturala Rosia Montana, a vorbit despre campania agresiva a RMGC in randul localnicilor, sustinand ferm ca nu isi va vinde niciodata casa din Rosia Montana. Remus Cernea a sustinut necesitatea unui referendum, afirmand ca romanii trebuie sa aiba dreptul de a-si spune parerea despre Rosia Montana.


Parlamentul European a adoptat initiativa Dacianei cu privire la gestionarea cainilor vagabonzi Parlamentul European a adoptat, in sesiunea plenara de la Bruxelles din octombrie, declaratia scrisa a eurodeputatelor Daciana Sarbu (PSD) si Adina Valean (PNL) care solicita masuri eficiente si corecte, in plan european, pentru rezolvarea problemei cainilor vagabonzi. Declaratia – initiata alaturi de eurodeputatii Elisabeth Jeggle, Raül Romeva i Rueda si Janusz Wojciechowski – indemna statele membre sa adopte strategii privind gestionarea populatiei canine, care sa cuprinda masuri precum sterilizarea animalelor cu si fara stapan, legi privind controlul cainilor si promovarea principiului detinerii responsabile de animale de companie. Actiunea a pornit de la amenintarea reprezentata de cainii fara stapan la adresa sanatatii si a sigurantei publice, in mai multe tari membre UE, si precum si de la realitatea masurilor ineficiente, lipsite de rezultate si adesea marcate de cruzime la adresa animalelor, aplicate sau planificate de unele state precum Romania. Europarlamentarii urmaresc, prin initiativa lor, generarea de politici coordonate, eficiente, concordante cu legile comunitare si ferite de excese, la nivelul intregii Uniuni Europene. “Ne dorim strazi curate si sigure, si ne dorim acest lucru fara a apela la cruzime fata de animale sau la incalcarea legilor comunitare. Acest fenomen provoaca, in fiecare zi, suferinta unui mare numar de oameni, si niciuna din masurile la care s-a recurs pana acum nu a dus la controlarea fenomenului. O politica la nivel european poate aduce in sfarsit o solutie, oferindu-le statelor membre si directiile acceptabile de actiune, si limitele acestora”, subliniaza Daciana Sarbu. Declaratia urmareste, printre altele, reglementarea clara a limitelor si exigentelor pe care le presupune detinerea unui animal de companie, avand in vedere ca una dintre cauzele amplorii acestui fenomen este abandonarea cainilor de catre fostii lor stapani. De asemenea, pentru a se evita raspandirea bolilor, documentul propune identificarea si inregistrarea obligatorie a tuturor cainilor, prin sisteme compatibile la nivelul UE.

“Ne dorim strazi curate si sigure, si ne dorim acest lucru fara a apela la cruzime fata de animale sau la incalcarea legilor comunitare. O politica la nivel european poate aduce in sfarsit o solutie”

Declaratia scrisa a primit sustinerea – prin semnatura – a unei majoritati formate din aproximativ 400 de europarlamentari, devenind astfel pozitie oficiala a Parlamentului European si s-a bucurat de sprijinul societatii civile pe intreg teritoriul Uniunii


Romania nu a atras decat un sfert din fondurile pentru dezvoltare rurala. Guvernul minte vorbind despre absorbtie record in agricultura! Presa a fost dominata recent de declaratii ale oficialilor din Ministerul Agriculturii, care au pretins ca absorbtia fondurilor europene pentru acest domeniu a atins nivelul de absorbtie de 99%! Daciana Sarbu a atras atentia asupra minciunii guvernamentale legate de absorbtia fondurilor europene pentru agricultura. De fapt, sumele atrase pentru agricultura si dezvoltare rurala sunt infime in raport cu fondurile puse la dispozitie Romaniei de catre UE si, mai ales, in raport cu nevoile agriculturii si satului romanesc. “Reprezentantii guvernamentali au vorbit recent despre absorbtia de 99% a fondurilor europene pentru agricultura in Romania. Este o minciuna! In realitate, procentul se refera la distribuirea platilor directe, care sunt o forma de subventie rezervata Romaniei prin bugetul Politicii Agricole Comune. Insa banii cei multi – fondurile europene pentru dezvoltare rurala - au fost atrasi de Romania in proportie de numai 27%, ceea ce ne situeaza pe ultimul loc in UE”, afirma eurodeputata. Daciana Sarbu subliniaza ca fondurile pentru dezvoltare rurala ar trebui sa fie una din prioritatile absolute ale Romaniei, deoarece ele pot fi folosite pentru cresterea calitatii vietii la sat, precum si pentru crearea sau dezvoltarea de exploatatii agricole:

“Banii cei multi – fondurile europene pentru dezvoltare rurala - au fost atrasi de Romania in proportie de numai 27%, ceea ce ne situeaza pe ultimul loc in UE”

“Vorbim de bani care ar fi putut folositi pentru ca mediul rural sa aiba o sansa la civilizatie – precum infrastructura – dar si pentru ca producatorii sa iasa din saracie, precum: investitii pentru modernizarea exploatatiilor agricole, pentru infiintarea unitatilor de procesare, sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori, sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri in mediul rural, ajutoare pentru impaduriri, pentru agricultura ecologica, pentru dezvoltarea de microintreprinderi, pentru turismul rural. Trei sferturi din acesti bani stau necheltuiti la Bruxelles, in timp ce agricultorii romani se zbat in saracie, iar aproape jumatate din populatia Romaniei traieste la sat in conditii inimaginabile pentru Europa anului 2011”. Eurodeputata – membra in Comisia de Agricultura si Dezvoltare rurala a Parlamentului European – subliniaza ca o catastrofa si mai mare produsa de guvern este procentul de 3% de absorbtie a fondurilor structurale.


“Vorbim de bani care ar fi putut folositi pentru ca mediul rural sa aiba o sansa la civilizatie – precum infrastructura – dar si pentru ca producatorii sa iasa din saracie:  investitii pentru modernizarea exploatatiilor agricole,  pentru infiintarea unitatilor de procesare,  sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori,  sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri in mediul rural,  ajutoare pentru impaduriri,  pentru agricultura ecologica,  pentru microintreprinderi,  pentru turismul rural


Diabetul – adus in atentia Comisiei Europene Diabetul afecteaza aproximativ 8,6% din populatia adulta a Uniunii Europene. Incidenta aceste boli se amplifica de la un an la altul. Cresterea numarului de cazuri de diabet (tipurile I si II) inseamna ca din ce in ce mai multi cetateni europeni vor imbatrani cu aceasta afectiune, ceea ce le va afecta puternic calitatea vietii. Daciana Sarbu a adresat Comisiei Europene o interpelare pe aceasta tema, dorind sa afle cum intentioneaza executivbul european sa actioneze pentru a asigura, la nivel pan-european, colectarea datelor, stabilirea indicatorilor, standardizarea si cercetarea eficienta in domeniul diabetului. Mai mult, eurodeputata a insistat si asupra consolidarii parteneriatului UE cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, care desfasoara la randul sau actiuni in domeniul combaterii diabetului. Raspunsul Comisiei Europene ne poate oferi o perspectiva mai clara in legatura cu viitorul luptei impotriva bolilor de nutritie in spatiul comunitar.


In Romania familiile sunt abandonate de stat, iar romanii renunta la visul de a-si intemeia o familie

Daciana Sarbu a facut un apel la autoritatile europene pentru a interveni impotriva politicilor anti-familie si anti-natalitate ale guvernului de la Bucuresti. Vorbind in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, eurodeputata PSD a atras atentia ca in Romania familiile sunt abandonate de stat, iar masurile excesive de austeritate au determinat inregistrarea, in aprilie 2011, a unui record negativ al natalitatii – cel mai mic numar de copii nascut intr-o luna, dupa 1989. “Anul acesta, pentru prima data in ultimii 20 de ani, a existat o luna – aprilie – cand in Romania s-au nascut mai putin de 14 mii de copii. Criza descurajeaza multi europeni, care astfel renunta la a-si intemeia o familie. Insa in Romania cauza principala este alta: in aprilie s-au implinit 9 luni de la intrarea in vigoare a masurilor anti-familie si anti-natalitate ale guvernului”, a afirmat eurodeputata. Aceasta a enumerat masurile guvernamentale care au determinat situatia: “Toate formele de sprijinire a familiei si a cresterii copilului au fost fie anulate, fie diminuate drastic, in schimbul unor economii infime la buget. Nu exista crese, nu exista suficiente gradinite, mamele care-si doresc sa se intoarca la serviciu nu au niciun ajutor pentru ingrijirea copilului. Mai mult, peste 1000 de scoli au fost inchise in ultimii doi ani, iar peste 15.000 de profesori siau pierdut locul de munca. Accesul copiilor din zonele defavorizate la educatie se face din ce in ce mai greu, iar abandonul scolar creste vertiginos”.

“Toate formele de sprijinire a familiei si a cresterii copilului au fost fie anulate, fie diminuate drastic, in schimbul unor economii infime la buget”

Daciana Sarbu a subliniat ca in niciun alt stat UE, familiile nu sunt atat de abandonate de catre stat, iar rezultatul este acela ca romanii renunta la a mai avea copii, adancind criza demografica traversata de UE. Eurodeputata si-a incheiat mesajul printr-un apel adresat autoritatilor europene: “Va rog sa interveniti, pentru ca o intreaga generatie de cetateni europeni este in pericol de a nu se mai naste, din cauza unui guvern care face rau propriei natiuni”’.


Actiunea “Va facem analizele” a continuat in forta Campania nationala initiata de eurodeputata PSD Daciana Sarbu, Asociatia Scoala pentru Sanatate si TSD pentru testarea gratuita a glicemiei si tensiunii arteriale a continuat in luna octombrie in patru regiuni: Suceava, Botosani, Bacau si Bucuresti. Actiunea s-a bucurat de mult succes in fiecare dintre aceste destinatii. Oamenii au fost interesati sa-si masoare glicemia, fie ca era vorba de comuna Racaciuni din Bacau sau de Piata Universitatii din capitala. Mai mult, toti participantii au primit materiale informative privind glicemia si diabetul, hrana sanatoasa si nevoia unui regim alimentar echilibrat, precum si o interpretare a datelor inregistrate prin masuratori. ‘Alimentatia nesanatoasa provoaca afectiuni grave unui numar mare de romani. Din pacate, foarte multi nu stiu ca sufera de aceste afectiuni, sau nu au aflat ca ele au legatura cu alimentatia. Vrem sa-i ajutam in primul rand sa invete cum sa previna aceste boli, prin schimbari simple de nutritie si de stil de viata. Iar pentru a depista posibila amenintare a diabetului, totul incepe cu un simplu test de glicemie‘, spune Daciana Sarbu, membru in Comisia de Sanatate publica a Parlamentului European si fondatoare a Asociatiei Scoala pentru Sanatate. Anul trecut, Daciana Sarbu a demarat si turneul national ‘Hrana desteapta pentru copii sanatosi’, cu scopul de a a sprijini parintii din Romania in efortul de a invata principiile nutritiei sanatoase, in beneficiul copiilor.

“Ne dorim sa ajutam, fiindca oamenii, de cele mai multe ori, nu au de unde sa stie la ce pericole se expun atunci cand consuma alimente nesanatoase. Riscul de diabet, cu toate complicatiile sale grave, se afla de foarte multe ori in propria farfurie. Gesturi simple si necostisitoare, precum renuntarea la unele alimente neindicate, pot conta enorm pentru protejarea sanatatii” Daciana Sarbu


v

Jud.

Suceava 1 octombrie

Jud.

Botosani 2 octombrie


Jud.

Bacau 15 octombrie

Bucuresti 7 octombrie


Stand Topoloveni la Bruxelles In cladirea Parlamentului European din Bruxelles s-a desfasurat in octombrie o actiune initiata de Daciana Sarbu in sprijinul unui produs al agriculturii romanesti: astfel, eurodeputata a organizat un stand de prezentare a magiunului de Topoloveni, primul produs din Romania cu Indicatie Geografica Protejata in Uniunea Europeana. Europarlamentarii din toate tarile UE au fost invitati la degustarea unui produs 100% romanesc, traditional si sanatos, cu totii find incantati de calitatea produsului. Chiar si bucatarii Parlamentului European au venit la degustare. Daciana Sarbu si-a manifesta in acest fel sustinerea pentru o fabrica de dimensiuni mici, care a reusit sa obtina certificarea europeana exclusiv prin calitatea produselor si traditia din spatele retetei, aducand in acelasi timp beneficii comunitatii locale.


Avem nevoie de legi drastice in privinta publicitatii alimentelor! O lege comunitara adoptata in 2006 prevede ca un aliment nu poate pretinde ca aduce beneficii pentru sanatatea consumatorului – prin caracteristici precum continutul redus de sare – daca el contine, in acelasi timp, cantitati mari dintr-un ingredient nesanatos. Dar Comisia Europeana nu a reglementat, nici pana la aceasta data, aceste cantitati, desi termenul limita pentru emiterea acestor precizari a fost depasit de mai multe ori. In aceasta situatie, problema ramane nereglementata, defavorizand consumatorii. Daciana Sarbu a solicitat Comisiei Europene reguli clare in privinta publicitatii produselor alimentare, cerand grabirea procesului de reglementare ferma a promovarii produselor care pretind – prin intermediul etichetei – beneficii asupra sanatatii consumatorilor. „Astazi, un produs alimentar ne poate imbia de pe eticheta prin faptul ca are putine grasimi, iar asta ne poate convinge ca luam de pe raft un produs sanatos, cand de fapt el contine cantitati uriase de sare sau de alte ingrediente nocive. Acest lucru este profund incorect; suntem intr-o zona gri, care aduce profit marilor producatori de alimente si suferinta – consumatorilor. Am cerut Comisiei Europene sa reglementeze rapid si foarte clar acest lucru”, afirma eurodeputata, membra in Comisia de Sanatate publica a PE. Daciana Sarbu a adresat solicitarea impreuna cu Glenis Willmott, liderul delegatiei laburistilor britanici din Parlamentul European, dupa consultari cu asociatii europene ale consumatorilor


Eveniment caritabil pentru Spitalul „Sfanta Maria” din Iasi

La resedinta Ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti a avut loc un spectacol de moda organizat in beneficiul spitalului de copii „Sfanta Maria” din Iasi. Cei peste 200 de oaspeti au putut admira colectiile cunoscutilor designeri: Irina Schrotter, Stephan Pelger si Lena Criveanu. Daciana Sarbu s-a numarat printre invitatii si sustinatorii evenimentului. Gazda evenimentului a fost realizatorul TVR 1 Irina Pacurariu, iar printre personalitatile prezente s-au numarat Excelenta Sa Esmail Sana, Ambasadorul Egiptului, Excelenta Sa Andreas von Mettenheim, Ambasadorul Germaniei, Excelenta Sa Dan Ben Eliezer, Ambasadorul Israelului, Excelenta Sa Im Han - Taek, Ambasadorul Coreei de Sud, Excelenta Sa Michael Schwarzinger, Ambasadorul Austriei, Excelenta Sa Solendil Omur, Ambasadorul Turciei, Excelenta Sa Oskar Fuzes, Ambasadorul Ungariei, Excelenta Sa Stanislao de Grande Pascual, Ambasadorul Spaniei, Excelenta Sa Salem Al Jaber, Ambasadorul Qatarului si Excelenta Sa Mario Cospito, Ambasadorul Italiei. Evenimentul gazduit de Excelenta Sa Dl. Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA, a avut scopul de a sustine ambitiosul proiect initiat de Fundatia Scheherazade - renovarea spitalului de copii „Sfanta Maria” din Iasi. Construit in 1970 prin fuziunea tuturor unitatilor pediatrice din Iasi, acesta este cel mai important spital din regiunea de nord-est a tarii, aici fiind tratati anual peste 60.000 de copii. In acest moment, exista sectii aflate intr-un stadiu avansat de degradare, atat din punct de vedere architectural, cat si sanitar, electric si termic ce necesita lucrari urgente de renovare si modernizare, precum Clinica de Chirurgie Pediatrica I si Sectorul Septic, Clinica de Pediatrie generala IV si Bucataria Dietetica, insumand o suprafata totala de 1.800 de metri patrati. In aceste sectoare sunt tratati anual peste 8.000 de copii de catre 100 de cadre medicale.


Putem deveni furnizorul bio al Europei, insa guvernul nu face nimic pentru a sprijini producatorii

Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a participat astazi la cea de a treia editie a conferintei internationale Romanian Organic Forum – Salonul de Ecoagricultura, organizat in cadrul Targului de Agricultura Indagra. Eurodeputata si-a reafirmat sustinerea pentru agricultura ecologica, pe care o considera o oportunitate vitala de care poate beneficia agricultura romaneasca pe piata UE. “Romania are potentialul de a deveni furnizorul de produse bio al Europei. Vorbim de o adevarata gura de oxigen pentru agricultura romaneasca, o sansa reala de dezvoltare pentru foarte multi producatori care acum se lupta cu saracia. Mai mult, producand alimente curate, obtinute dupa metode naturale, incurajam oamenii sa consume hrana sanatoasa, produsa local. Reforma politicii agricole comune, anuntata recent la Bruxelles, propune o serie de masuri favorabile productiei bio”, spune Daciana Sarbu, subliniind insa indiferenta autoritatilor, care nu ofera sustinere pentru astfel de initiative. “Guvernul actual fie nu intelege, fie ignora aceasta oportunitate, asa cum nesocoteste in mod criminal si sansa uriasa a fondurilor pentru dezvoltare rurala”.


Mamele singure – vulnerabile si lipsite de sprijin Pe 24 octombrie, in cadrul sedintei plenare a parlamentului European de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere referitoare la situatia uneia dintre cele mai vulnerabile categorii de cetateni europeni – mamele singure. In cadrul acestui dialog, Daciana Sarbu a declarat: “Din pacate, mamele singure constituie adeseori o categorie demografica neglijata, desi, in prezent, cinci la suta din femeile din Uniunea Europeana fac parte din aceasta categorie. In contextul crizei economice actuale, aceste femei au fost afectate in mod deosebit. De multe ori, pentru a putea acorda sprijinul financiar necesar cresterii copiilor, ele trebuie sa se priveze de odihna sau de servicii medicale. Nu putem sta nepasatori fata de cetatenii nostri care intampina greutati. As vrea sa subliniez necesitatea acordarii de alocatii de somaj suplimentare pentru fiecare copil, dar si a accesului prioritar la locuinte cu preturi accesibile. De asemenea, cred ca la nivelul UE, la nivel national, dar si local, ar trebui ca mamelor singure sa li se ofere posibilitati de angajare flexibile, pentru a le permite sa isi concilieze viata profesionala cu cea de familie”. Raportul dezbatut cu aceasta ocazie solicita incurajarea statele membre sa analizeze cu atentie fenomenul gradului extrem de redus de ocupare a mamelor pe piata muncii si sa ia masurile corespunzatoare pentru a solutiona aceasta problema. In acelasi timp, se insista asupra necesitatii de a oferi suficiente servicii de calitate de ingrijire a copiilor si a altor persoane dependente, la preturi accesibile si compatibile cu programul de munca cu norma intreaga.

Gospodariile compuse dintrun singur parinte sunt mai vulnerabile la riscul saraciei si la perpetuarea saraciei decat gospodariile compuse din doi parinti; 32% din gospodariile monoparentale se confrunta cu riscul saraciei, fata de 12% din cuplurile cu copii.

Un procent mai mare de femei decat de barbati se confrunta cu riscul nesigurantei financiare, indeosebi din cauza situatiei lor de pe piata muncii, inclusiv o rata de somaj mai mare, remunerare mai scazuta si angajare cu fractiune de norma

Riscul saraciei in randul copiilor care provin din familii monoparentale (19 %) este mai ridicat decat al populatiei generale, iar furnizarea de servicii de ingrijire a copilului contribuie la reducerea saraciei, inclusiv a saraciei in randul copiilor, precum si la cresterea incluziunii sociale.


Criza nestiuta Sarbatorim pe 16 octombrie Ziua mondiala a Alimentatiei. „Sarbatorim” nu este insa termenul cel mai potrivit, pentru ca tema hranei este, in acest an de criza profunda, un motiv de reflectie si de ingrijorare. Motive? Cele trei crize care actioneaza simultan: - Criza economica. Tot mai putini europeni si, mai ales, tot mai putini romani isi permit hrana zilnica. Nu discutam aici „performantele” guvernului in a adanci criza. Subiectul care ne intereseaza astazi este programul comunitar de asigurare a alimentelor pentru persoanele defavorizate. Care, asa cum aminteam si cu alta ocazie, este amenintat de dorinta unor state de a-l elimina din bugetul Politicii Agricole Comune. Este o intentie criminala si sper din toata inima ca venirea la putere, in Danemarca, a unui guvern socialist sa deblocheze discutiile actuale, iar minoritatea care astazi pune in pericol acest program absolut necesar sa fie invinsa. - Criza preturilor alimentare. Volatilitatea preturilor este extrema. Vorbim tot mai accentuat despre o criza a preturilor, care afecteaza nu numai consumatorul, dar si pe micii producatori agricoli si agricultura in general. Una dintre cele mai maligne cauze este speculatia. Fara o eradicare rapida a speculatiilor de pe piata agricola nu vom putea spera la o stabilizare a preturilor. - Criza nutritionala. Calitatea hranei pe care o consumam are o influenta tot mai mare asupra starii noastre de sanatate, iar cei mai multi dintre europeni – si implicit majoritatea romanilor – nu realizeaza acest lucru. Sub influenta primilor doi factori, aceasta criza se amplifica si se agraveaza. Cel mai mare rau se produce asupra generatiilor tinere – in special asupra copiilor care, obisnuiti de mici cu o dieta gresit construita, vor deveni adulti macinati de boli cronice. Despre primele doua crize se vorbeste mult. Despre cea de a treia se sopteste vag in Europa la nivel institutional si se inregistreaza o tacere asurzitoare in Romania. Incercam, cu actiuni precum „Hrana desteapta pentru copii sanatosi” ori „Va facem analizele”, sa deschidem ochii cat mai multor oameni asupra acestei realitati. Insa adevaratele schimbari nu pot incepe decat de la nivelul politicilor publice construite la nivel national. Putine sperante, in tara in care oamenii mor in fata spitalelor inchise pentru economii la buget… (text publicat pe Blogul Dacianei Sarbu, dacianasarbu.wordpress.com)


La Consiliul National PSD

La Atelierul pentru Colaborarea cu ONG-urile de Mediu

La Atelierul de Agricultura si Mediu


La multi ani, WWF si WWF Romania!

Profile for Daciana Sarbu

Newsletter Octombrie 2011 - Daciana Sarbu  

sinteza activitatii - octombrie 2011

Newsletter Octombrie 2011 - Daciana Sarbu  

sinteza activitatii - octombrie 2011

Advertisement