Page 1

Newsletter Europarlamentar Martie 2012

din cuprins:

     

Publicitatea la alimentele pentru copii Criza medicamentelor Ajutoare alimentare UE Salvarea padurilor Rezolutia PE privind apa Iodul – semne de intrebare

newsletter


Alimentele nesanatoase care cresc riscul de obezitate si diabet sunt promovate agresiv catre copii. UE trebuie sa actioneze urgent! Daciana Sarbu, eurodeputata PSD, a atras atentia Comisiei Europene ca strategia europeana in privinta nutritiei si obezitatii nu functioneaza, iar alimentele nesanatoase, care cresc riscul de obezitate si diabet, continua sa fie promovate in mod agresiv in special in randul copiilor. “Diabetul nu se poate vindeca, insa in foarte multe cazuri este posibila prevenirea sa. In 2007, Comisia a publicat o strategie privind nutritia si obezitatea, care sublinia ca informarea clara si precisa in privinta alimentatiei poate preveni maladii precum diabetul”, a subliniat Daciana Sarbu in interventia sa. Insa, a atras atentia eurodeputata in cadrul sesiunii plenare a PE de la Strasbourg, rezultatele obtinute la 5 ani de aplicare a strategiei sunt nemultumitoare, iar masurile luate – insuficiente: “Au fost promovate coduri voluntare si auto-reglementarea companiilor in privinta promovarii alimentelor in randul copiilor. Insa, asa cum arata chiar raportul Comisiei, unele state membre nu au adoptat inca un cod voluntar, in timp ce altele nu si-au creat un mecanism prin care sa monitorizeze aplicarea acestui cod – deci nu stim daca el se aplica”. Deputata europeana, membra in Comisia de Sanatate publica a PE, a insistat asupra faptului ca “alimentele nesanatoase, care cresc riscul de obezitate si diabet, continua sa fie promovate in mod agresiv catre copii”. Una dintre cauzele esentiale este, in opinia sa, faptul ca executivul comunitar inca nu a reglementat clar informatiile care apar pe eticheta produselor, in asa fel incat consumatorii sa nu fie indusi in eroare prin afirmatii imprecise sau care genereaza confuzie. “In continuare produse ce contin, de exemplu, foarte mult zahar sunt prezentate ca fiind sanatoase si benefice pentru copii, in campanii publicitare sau prin informatiile de pe etichete. In acest fel, alimente ce pot creste riscul de obezitate si diabet sunt promovate in randul copiilor, iar asta se intampla dupa 5 ani de aplicare a strategiei CE in domeniu! Este clar ca strategia trebuie imbunatatita. Comisia si statele membre trebuie sa-si regandeasca abordarea in privinta informarii si educarii referitoare la alimentatie, daca isi propun cu seriozitate sa combata diabetul”, a afirmat Daciana Sarbu.


Guvernul Romaniei trebuie sa mareasca salariile si sa reduca CAS in acelasi timp Desi aproape jumatate din populatia Romaniei traieste in saracie, totusi guvernul afirma ca trebuie sa aleaga intre marirea salariilor si sprijinirea economiei prin reducerea contributiilor la asigurari sociale pentru angajatori. Daciana Sarbu a semnalat institutiilor europene acest fapt, aratand ca atitudinea autoritatilor este iresponsabila. “Aceste masuri sunt posibile in acelasi timp, daca guvernul isi asuma cu seriozitate obiectivul de a reduce evaziunea si coruptia din administratie. Si oamenilor li se pot reda rapid salariile taiate fara mila, si firmelor li se poate diminua urgent povara fiscala, dar numai daca bugetul este eliberat de presiunea uriasa a clientelei si mafiilor intretinute de partidul de guvernamant si daca inceteaza furtul din banii publici”, a subliniat eurodeputata in plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Daciana Sarbu a accentuat faptul ca austeritatea a produs efecte profund negative asupra Romaniei, iar singura cale de iesire din actuala situatie este stimularea economiei simultan cu aducerea veniturilor populatiei la nivelul anterior taierilor: “Criza economica va fi depasita numai daca iesim din logica masurilor de austeritate care au scufundat Romania in saracie, daca oamenii sunt ajutati sa supravietuiasca prin reintregirea salariilor si, in acelasi timp, economia este stimulata sa functioneze, pentru a crea locuri de munca si pentru a genera dezvoltare”, considera eurodeputata.


Criza bolnavilor de cancer din Romania arata nevoia unui stoc european de medicamente Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, membra a Comisiei de Sanatate publica a PE, a solicitat Comisiei Europene crearea unui stoc de medicamente la nivel european, care sa fie accesat in cazul crizelor grave de medicamente pentru bolnavii care sufera de maladii cronice. Eurodeputata face aceasta solicitare in contextul problemelor grave care au afectat accesul la medicamente al bolnavilor de cancer din Romania, atragand atentia Comisiei Europene cu privire la aceasta situatie dramatica. Daciana Sarbu a ridicat în atentia CE posibilitatea finantarii din Fondul Social European a acestei rezerve de medicamente, destinate pacientilor care sufera de cancer sau alte boli cronice. „Avand în vedere gravitatea situatiei în care se afla bolnavii de cancer din Romania, trebuie sa ne punem problema crearii unor mecanisme la nivel european, care sa intre în functiune atunci cand mecanismele nationale sunt gresite sau se blocheaza. Bolnavii nu trebuie sa sufere, pe langa boala, si din cauza incapacitatii unor guverne de a le asigura tratamentul medical. Pentru ei trebuie sa cream mecanisme de siguranta europene, care sa se activeze in asemenea crize. Chiar daca sistemele de sanatate sunt aproape integral in responsabilitatea statelor membre si nu a organismelor comunitare, apar situatii extrem de grave, cand cetateni ai Uniunii Europene îsi vad viata pusa în pericol. Consider ca e obligatia Uniunii sa intervina în astfel de cazuri”, afirma Daciana Sarbu. Mai mult, eurodeputata a atras atentia ca, potrivit estimarilor aparute în presa, pe parcursul ultimului an consumul de citostatice injectabile a scazut cu 70%, în conditiile în care numarul de pacienti diagnosticati cu cancer creste. Practic, in timp ce Uniunea Europeana pune un accent tot mai mare pe preventie si calitatea vietii celor suferinzi, in Romania bolnavii sunt nevoiti sa renunte inclusiv la tratamentul care le asigura supravietuirea. Eurodeputata a solicitat, de asemenea, Comisiei Europene sa ofere recomandari Ministerului Sanatatii din Romania pentru a rezolva cat mai urgent criza medicamentelor destinate bolnavilor de cancer, corectand sistemul actual pentru ca astfel de blocaje sa nu mai apara pe viitor. Solicitarea face apel la articolul 168 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, potrivit caruia “actiunile Comunitatii trebuie sa îmbunatateasca sanatatea publica, sa previna bolile si sa combata sursele de amenintare la adresa sanatatii publice”


Ajutoarele alimentare trebuie mentinute in bugetul multianual al UE! „Discutiile referitoare la viitorul cadru financiar multianual au deja loc in prezent, dar continuarea acestui program nu este inca abordata public. De aceea, rog Comisia sa stabileasca unde anume va putea fi incadrat acest program in viitorul cadru financiar multianual, dar ma opun cu tarie oricarei tentative de impunere a co-finantarii nationale”, a subliniat Daciana Sarbu in cadrul dezbaterilor cu reprezentantii CE pe tema viitorului acestui program dupa 2013, amintind ca peste 18 milioane de cetateni europeni au beneficiat de alimente prin acest program.

“Saracia in Uniunea Europeana a fost adancita de criza economica.

Deputata europeana a cerut Comisiei Europene sa garanteze ca programul de acordare a ajutoarelor alimentare pentru persoanele defavorizate va fi in continuare finantat din surse UE si va fi inclus in noul cadru financiar multianual. Declaratia a fost sustinuta in plenul Parlamentului European.

Acordul la care s-a ajuns in urma negocierilor interinstitutionale a fost pastrarea programului „alimente pentru persoanele cele mai defavorizate” cu aceeasi finantare din bugetul Uniunii pana in anul 2013, insa unele state membre s-au exprimat in favoarea eliminarii complete a acestui mecanism dincolo de anul 2013. „Saracia in Uniunea Europeana a fost perioada care se anunta adancita de criza economica. Ar fi inuman sa renuntam la acest program intr-o perioada care se anunta tot mai tot mai dificila. Saracia dificila. Saracia nu va disparea, ca prin minune, in 2013, nu va disparea, ca prin deci nu avem voie sa abandonam un ajutor atat de necesar”, minune, in 2013, deci nu a declarat Daciana Sarbu. Deputata europeana, membra in Comisia de Agricultura si avem voie sa dezvoltare rurala din PE, a solicitat institutiilor europene sa includa aceasta tema in discutiile privind noul cadrul financiar european, mentinand astfel finantarea europeana a programului si dupa 2013: „Acesta trebuie sa ramana un program european, asa cum a fost inca de la infiintarea sa, si sa se bucure de aceeasi finantare ca pana in prezent. As vrea sa cer Comisiei sa garanteze ca acest program nu va fi complet ignorat in discutiile privind trasarea noului cadru financiar multianual”

Ar fi inuman sa renuntam la acest program intr-o


Tony Blair la Bucuresti Daciana Sarbu a participat, pe 26 martie, la conferinta "THE FUTURE OF EUROPE IN THE NEW GLOBAL ORDER", al carei invitat special a fost Tony Blair, fost prim-ministru al Marii Britanii si personalitate marcanta a stangii europene. In aceeasi zi, la sediul central al PSD, a avut loc o intalnire bilaterala intre presedintele PSD, Victor Ponta, si Tony Blair.


Daciana – moderatoare a unei emisiuni Realitatea TV despre hrana sanatoasa O propunere inedita a transformat-o pe Daciana Sarbu in jurnalist de televiziune penru o seara: Realitatea TV a invitat-o sa modereze o discutie televizata, iar eurodeputata a ales tema alimentatiei sanatoase. Partenerii sai de discutie au fost Carmen Brumă şi pe medicii Gheorghe Mencinicopschi si Catalin Copaescu. In introducerea sa, Daciana a subliniat importanta constientizarii de catre fiecare dintre noi, a legaturii dintre alimentatie si sanatate: “A manca este unul dintre cele mai naturale si necesare gesturi. Este unul din primele lucruri pe care le invatam in copilarie. Dar oare stim cu adevarat sa mancam, adica sa oferim organismului substantele hranitoare de care are nevoie in fiecare moment? Tema alimentatiei sanatoase este relativ noua, unii suspecteaza chiar ca este o moda sau o forma de snobism. Dar e suficient sa vedem statisticile referitoare la obezitate si bolile provocate de aceasta ca sa ne lamurim ca a manca este, in mai multe sensuri, o chestiune de viata si de moarte, de boala si sanatate. Sunt europarlamentar in Comisia de Sanatate publica, unde am multe proiecte in domeniul nutritiei. Insa recunosc, interesul meu pentru tema s-a nascut atunci cand am avut un copil si miam dat seama cat de dificil e sa iau deciziile corecte in privinta alimentatiei sale. Am infiintat intre timp si o asociatie, Scoala pentru Sanatate, cu ajutorul careia incerc sa ajut si alti parinti sa invete despre hrana sanatoasa. De ce e insa important sa invatam sa mancam? Problema alimentatiei este strans legata de stilul de viata sanatos. Mancarea nesanatoasa merge, de cele mai multe ori, in paralel cu sedentarismul si lipsa de miscare”.

“E suficient sa vedem statisticile referitoare la obezitate ca sa ne lamurim ca a manca este o chestiune de viata si de moarte”


Declaratie scrisa pentru salvarea padurilor din UE


Co-autoare a rezolutiei PE privind garantarea accesului la apa Resursele de apa se afla printre prioritatile momentului in Europa: Forumul Mondial al Apei s-a desfasurat in luna martie in Franta, iar Uniunea Europeana actualizeaza in acest an legislatia privind calitatea apei, amenintata de noile substante poluante provenite din pesticide sau medicamente. Pe masura ce populatia planetei creste, iar resursele de apa sunt tot mai periclitate de factori ce tin de schimbarile climatice, gestionarea apei devine o prioritate urgenta la nivel international. Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a sustinut in plenul PE de la Strasbourg rezolutia PE privind garantarea accesului la apa, fiind co-autoare a acestui document. “Propunerea de rezolutie a Parlamentului European transmite un mesaj clar la Forumul Mondial al Apei: apa este o resursa folosita in comun si ea nu trebuie tratata ca o marfa menita sa produca profit pentru o minoritate”, a subliniat eurodeputata in interventia sa de la Strasbourg. Accesul la apa potabila si apa pentru nevoi de igiena este un drept al omului, sustine rezolutia. Documentul abordeaza si alte aspecte esentiale, unul dintre cele mai importante fiind folosirea apei in agricultura. 70% din apa pe care o folosim din natura este utilizata in activitati agricole, iar producatorii trebuie sprijiniti sa foloseasca pe scara larga tehnologii eficiente (precum sistemele de irigatii moderne), considera eurodeputata Daciana Sarbu, care s-a referit si la problema irosirii alimentelor, larg discutata pe plan european in ultima perioada: “Sa nu uitam ca, desi 70% din apa luata din natura merge in agricultura, in acelasi timp irosim 30% din alimente, deci accesul la apa este strans legat si de o alta problema majora la nivel global – securitatea alimentara”. Din 1997, din trei in trei ani, Forumul Mondial al Apei reuneste mii de participanti in dezbateri privind solutii concrete si angajamente in privinta apei. Scopul Forumului de anul acesta a fost acela de a face din apa o prioritate: dreptul la apa, recunoscut de 189 de tari acum doi ani, trebuie garantat si implementat oriunde si pentru toata lumea. Apa ca resursa esentiala se afla, de altfel, si in atentia Comisiei Europene, care a propus recent o revizuire a reglementarilor comunitare privind apa. Astfel, pentru protejarea calitatii apei, Comisia urmareste un control mult mai strict al substantelor biocide (de exemplu cele continute in produsele de curatat), farmaceutice si pesticide, care pot ajunge sa polueze apa.


Cum protejeaza guvernul producatorii agricoli de pericolele banilor europeni

“Daca ar exista, la nivel european, conceptul de prevenire a absorbtiei de fonduri, Romania s-ar afla pe primul loc de departe. Nu pot sa nu observ tot mai multe eforturi in sensul acestei preventii – dintr-o combinatie de incompetenta, ticalosie, tentative de furt si ignoranta - in special intr-un domeniu pe care il urmaresc cu atentie – cel al agriculturii si dezvoltarii rurale. Ministerul Agriculturii a lansat saptamana aceasta un proiect de 25 de milioane de euro din fonduri europene, numit “Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala” (RNDR), prin care fermierii ar urma sa primeasca informatii despre fonduri europene. Site-ul este aproape nefunctional. Pentru fermieri, adica potentialii beneficiari, este nefunctional de-a dreptul, pentru ca eu nu am gasit acolo decat comunicate de presa despre diverse conferinte si comitete de-ale ministerului, sau despre diverse intalniri de-ale ministrului cu diverse persoane. Nu-mi dau seama cum pot afla producatorii agricoli informatii vitale despre fondurile europene din Comitetele de coordonare si seminariile organizate la Bruxelles. Dar e posibil sa nu am la fel de multa imaginatie precum actualul ministru. Nu-i pomenesc numele pentru ca nu e relevant – oricum face exact ce-a facut predecesorul sau, si tot de la Monsanto vine. Un domn care, se pare, este ministru al Comunicatiilor anunta saptamana trecuta ca pregateste o platforma de comert electronic, prin care “sa-i scoatem din anonimat pe micii producatori de la tara si sa-i ducem pe piata globala”. Cuvintele sale, si nu inventiile opozitiei rauvoitoare! Probabil ca acest domn ministru se asteapta ca producatorii de castraveti vor sari direct de pe aceasta platforma catre pietele din China, Brazilia si India. Nu cred ca i-a anuntat nimeni pe bietii agricultori, care nu au bani nici macar sa-si inchirieze o taraba in piata Obor si-si vand produsele printre blocuri ca sa-si poata lua o paine, dar cand vor afla sigur se vor entuziasma… Mai mult, acelasi domn ministru doreste ca de pe aceasta platforma sa se propulseze “pe piata globala” (expresia domniei sale, nu a mea!) si producatorii de oua incondeiate, sculpturi sau branza. In tot acest timp, la Bruxelles se afla miliarde de euro rezervate pentru agricultura si dezvoltarea rurala a Romaniei, si pe care nu le solicita nimeni. De la ministrul Agriculturii am mai auzit ca si-a propus o tinta foarte agresiva pentru absorbtia fondurilor europene: 2,5 miliarde de euro, “o suma care reprezinta 40% din cei 6 miliarde de euro pe care Guvernul si-a propus sa ii absoarba in acest an”. Calculul suna bine, dar e profund gresit: suma citata contine si platile directe catre agricultori, care sunt un fel de “subventie” rezervata Romaniei prin bugetul Politicii Agricole Comune. Pana la finalul anului trecut, Romania reusise sa atraga cam un sfert din adevaratele fonduri europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale, cel mai slab procent din UE ”. (text publicat pe blogul Dacianei Sarbu, dacianasarbu.wordpress.com)


La TVR info, despre alimentatia nesanatoasa Pe 25 martie, Daciana a fost invitata speciala a emisiunii +Europa de la TVR Info. Cele mai mai importante mesaje lansate in cadrul emisiunii:

Eu promovez o alimentatie sanatoasa, iar asta inseamna cat mai putine alimente procesate, cat mai mult natural, crud, vegetal. Bineinteles, ideal ar fi sa ne promovam producatorii de legume si fructe organice, pentru ca Romania are o nisa de care trebuie sa profite, avem foarte mare potential. Sunt copii obezi care ajung adulti bolnavi si obezi, iar totul are legatura cu

alimentatia si cu lipsa miscarii. Fara sa-ti dai seama, iti lasi copilul sa se uite la desene animate si el vede reclame la dulciuri si alte alimente nesanatoase; in magazine, aceleasi produse au pe eticheta personaje indragite de copii, iar unii parinti nu pot sa-i refuze pe cei mici.

Reglementarea este singura solutie!


Iodul – semne de intrebare

Privesc multe informatii sau discutii despre sanatate si alimentatie nu numai ca

europarlamentar membru in Comisia de sanatate, dar si din postura de mama a unei fetite de 4 ani. Inteleg perfect starea de alerta in care intra un parinte atunci cand primeste informatii care se contrazic sau sentinte ce indica pericole grave in cele mai simple alimente. Si, natural, am privit si eu cu mult interes pozitia exprimata recent cu privire la sarea iodata de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica. Acestia atrag atentia ca prezenta exclusiva in magazine a sarii iodate reprezinta o garantie ca romanii consuma excesiv iod, ceea ce poate genera in organism dezechilibre si chiar afectiuni. Presa a intrebat medici endocrinologi si specialisti, iar parerile sunt cat se poate de diverse.

“Nu pot fi deloc de acord cu sentintele alarmiste, insa

Unii arata ca alimentatia tipica a romanilor, in cele mai multe zone ale tarii, este deficitara in iod, fapt care poate afecta starea de sanatate. Pe baza acestei realitati a fost, de altfel, fundamentata si decizia referitoare la interzicerea comercializarii sarii neiodate. Organizatia Mondiala a Sanatatii pune un accent foarte puternic pe problema deficitului de iod. La cu privire adunarea sa generala din 1992, toate statele europene au sustinut obiectivul eliminarii deficitului de iod. In 1993, acest la aceste informatii deficit se afla sub control doar in 5 state europene. Anii care au contradictorii” urmat au fost dedicati unor masuri precise care sa atinga acest obiectiv, iar in mai 2002, o sesiune speciala a unei reuniuni a Natiunilor Unite a fost dedicata acestui subiect. Tot in 2002 a adoptat si Romania legislatia referitoare la sarea iodata.

inteleg perfect confuzia oamenilor

Altii spun, in schimb, ca prezenta iodului – via sare – in majoritatea produselor alimentare duce automat la exces, in special in conditiile in care romanii consuma oricum cantitati mari de sare (studiile realizate de Ministerul Sanatatii arata ca in Romania se consuma, in medie, in jur de 11 grame de sare pe cap de locuitor zilnic, consumul fiind dublu fata de cel recomandat de OMS.) Cu alte cuvinte, vorbim despre o decizie necesara si in linie cu recomandarile OMS la vremea respectiva, insa nu stim mare lucru despre monitorizarea efectelor sale, despre aplicarea sa pe termen lung, despre situatia de azi (dupa implementarea timp de 10 ani a deciziei) a deficientelor de iod din Romania. Intrebarile aparute recent cu referire la consumul de sare iodata sugereaza nevoia unor informatii actualizate cu privire la situatia de astazi, cu date la zi si concluzii fundamentate pe realitatea cifrelor, mentinand in acelasi timp corelarea cu politicile europene si recomandarile OMS. Nu pot fi deloc de acord cu sentintele alarmiste, insa inteleg perfect confuzia oamenilor – si in special a parintilor – cu privire la aceste informatii contradictorii ori, cel putin, incomplete. De aceea am adresat Comisiei Europene o interpelare prin intermediul careia incerc sa aflu care sunt datele si recomandarile oficiale la zi ale autoritatilor europene pe aceasta tema. Sper sa primesc rapid clarificari pe care sa le pot impartasi tuturor”. (text aparut pe blogul Dacianei Sarbu, dacianasarbu.wordpress.com)


Profile for Daciana Sarbu

Newsletter Martie 2012 - Daciana Sarbu  

Sinteza activitatii - martie 2012

Newsletter Martie 2012 - Daciana Sarbu  

Sinteza activitatii - martie 2012

Advertisement