Page 1

Newsletter Europarlamentar Mai 2011

newsletter

din cuprins:

      

Caii de la Letea Promovarea fermelor mici Finantarea agriculturii UE Aviz AGRI despre piata derivatelor Clonarea pentru producerea de hrana Industria nucleara post-Cernobal Eficienta energetica


Uciderea cailor salbaticiti din Delta este inumana si nejustificata Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a interpelat Comisia Europeana, precum si autoritatile responsabile din tara, cu privire la situatia cailor salbaticiti din Delta Dunarii aflati in luna mai sub amenintarea uciderii. Astfel, localnicii si ONG-urile de mediu din zona Tulcea, precum si presa au reclamat public faptul ca un numar de 71 de cai salbaticiti capturati din zona Letea urmau sa fie sacrificati pe motiv ca distrug vegetatia. Eurodeputata considera ca acest comportament este inacceptabil si nejustificat: “Aceste animale nu fac niciun rau oamenilor, iar daca afecteaza padurea atunci trebuie gasita o cale prin care aceasta sa fie protejata la randul sau. Nu poti proteja o specie omorand alta, ci gasind modalitati de a le apara pe amandoua. Am inteles de la oamenii de stiinta care le studiaza comportamentul ca acesti cai sunt specimene rare, care pot deveni chiar o resursa turistica a regiunii. Uciderea lor ar fi absurda si inumana”. Eurodeputata a anuntat ca interpeleaza Comisia Europeana pe aceasta tema si sesizeaza, alaturi de Asociatia Vier Pfoten, autoritatile locale si nationale responsabile: Prefectura Tulcea, Directia SanitarVeterinara Tulcea, Romsilva, Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii.

  “Aceste animale nu fac niciun rau oamenilor, iar daca afecteaza padurea atunci trebuie gasita o cale prin care aceasta sa fie protejata la randul sau. Nu poti proteja o specie omorand alta, ci gasind modalitati de a le apara pe amandoua” Daciana Sarbu




“Caii salbaticiti din Delta ar fi, in orice alt stat membru UE, un trofeu turistic, ocrotit, ingrijit, pus in valoare si prezentat oamenilor ca o mica minune locala… O minune in interiorul altei minuni – Delta insasi, o capodopera a biodiversitatii” Daciana Sarbu

“Poate ca Romania si-ar crea un loc aparte pe piata turistica mondiala daca ar promova rezultatele talentului aparte al actualei guvernari pentru orori. Tara in care pensionarii sunt lasati sa moara de foame si sacrificati pentru pacatul de a fi imbatranit in timpul mandatului “lor”. Tara in care scolile si spitalele se inchid fiindca nu sunt profitabile pentru “ei”, iar batranii sunt lasati sa moara si copiii – sa abandoneze scoala. Tara in care accidentele rutiere provoaca un genocid tacut, dar banii europeni cu care s-ar putea construi autostrazi raman la Bruxelles ori ajung in buzunarele clientelei. Tara unde o specie semi-salbatica de animale dintr-o regiune protejata este masacrata fara rezerve. Ar fi o brosura turistica socanta, nu-i asa? Insa ar oglindi realitatea asa cum e. Caii salbaticiti din Delta ar fi, in orice alt stat membru UE, un trofeu turistic, ocrotit, ingrijit, pus in valoare si prezentat oamenilor ca o mica minune locala: o specie candva domestica, reintoarsa la natura, reinvatand comportamentul stramosilor si uimind prin modul in care se adapteaza. O minune in interiorul altei minuni – Delta insasi, o capodopera a biodiversitatii. La noi, sunt capturati cu brutalitate, incarcati in camione si trimisi la moarte. Iar autoritatile de toate felurile asista de pe margine si gasesc justificari, acolo unde logica, morala si umanitatea ar trebui sa le spuna ca aproba si consimt o oroare. Nu doar iubitorii de animale ar trebui sa fie revoltati de aceasta intamplare. Fiindca ea este doar una dintr-un sir de masacre si orori, care au victime dintre cele mai diverse. Iar victima principala este Romania insasi, care va ramane in urma “lor” secatuita, bolnava, salbaticita, lipsita de orice speranta”. text publicat pe Blogul Dacianei Sarbu (dacianasarbu.wordpress.com)


Despre biodiversitate, capital si caii semi-salbatici din Delta Dunarii “Este capitalul nostru natural, si il cheltuim prea repede”, spunea recent comisarul european pentru mediu despre biodiversitate. Prilejul era dezvaluirea noii strategii a CE in privinta reducerii pierderilor de biodiversitate. Pierderi considerate o amenintare uriasa la adresa echilibrului nu doar natural, dar si economic din UE. De ce? Fiindca aceste pierderi incep sa fie cuantificate in termeni economici, si sumele rezultate sunt socante. De exermplu, polenizarea realizata de albine in Europa are o valoare economica de 15 miliarde de euro pe an. Asa e mai simplu de estimat care sunt pierderile cauzate de distrugerea populatiilor de albine, o realitate despre care ONG-urile de mediu si presa europeana vorbesc deja de ani buni.

“Romania e un teritoriu atat de potrivit explorarii si atat de plin de comori naturale, chiar daca nedescoperite sau nevalorizate”


Despre caii semi-salbatici din Delta Dunarii am auzit vorbindu-se in doua moduri. Primul este fascinant si ne aminteste de ce Romania e un teritoriu atat de potrivit explorarii si atat de plin de comori naturale, chiar daca nedescoperite sau nevalorizate. Se spune ca sunt un aproape-miracol al naturii – o specie reintoarsa la natura, care se readapteaza unui mediu natural pe care l-au cunoscut stramosii lui, prin evolutii fizice si de comportament care ii uimesc pe oamenii de stiinta. Al doilea e aproape tragic. Chiar zilele acestea, am aflat ca acesti cai sunt prinsi cu brutalitate si pregatiti sa ia drumul abatorului. Am stat de vorba cu localnici si cu organizatiile de mediu care cunosc zona in general si problema aceasta in mod

“Suntem in Uniunea Europeana, anul 2011.

Orice problema se poate rezolva cu solutii umane, logice si eficiente, in cele mai multe cazuri cu asistenta europeana, daca nu reusim singuri.

Exterminarea nu se regaseste in planurile UE de protejare a biodiversitatii. Si n-ar trebui sa se regaseasca nici in practicile noastre administrative.”

special. Punctul de vedere al autoritatilor pare sa fie acesta: caii salbaticiti distrug copacii din zona protejata Letea, motiv pentru care trebuie tinuti sub control. Punctul de vedere al unui iubitor de natura este insa urmatorul: de ce sa distrugi o parte a naturii pentru a proteja o alta parte a sa? De ce sa nu le protejezi pe amandoua? In fond, asta se numeste “protejarea biodiversitatii”, iar Uniunea Europeana lanseaza strategii si programe finantate cu multi bani in numele acestui principiu simplu. A distruge o specie pentru protejarea alteia mi se pare echivalent cu a-ti omori un copil pentru a-l putea creste pe celalalt: din punct de vedere contabil, probabil ca are sens; din punct de vedere logic, moral si uman este absurd, rusinos si inacceptabil. Autoritatile locale, Prefectura, Romsilva si Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii au datoria sa gaseasca urgent, cu ajutorul ONGurilor de mediu (care isi ofera deschis sprijinul), solutii lipsite de cruzime fata de natura. Este un prilej pentru toti de a demonstra ca Romania este o tara civilizata, care intelege ca natura este o valoare uriasa, iar una din masurile gradului nostru de civilizatie este modul in care intelegem sa o protejam. Este un capital al nostru – ca sa folosesc un termen pe care sa il poata intelege si cei care gandesc totul in calcule contabilicesti si rate ale profitului – care pretuieste mai mult daca il pastram decat daca il distrugem. Suntem in Uniunea Europeana, anul 2011. Orice problema se poate rezolva cu solutii umane, logice si eficiente, in cele mai multe cazuri cu asistenta europeana, daca nu reusim singuri. Exterminarea nu se regaseste in planurile UE de protejare a biodiversitatii. Si n-ar trebui sa se regaseasca nici in practicile noastre administrative”. postare publicata pe blogul Dacianei Sarbu (dacianasarbu.wordpress.com)


Daciana Sarbu - raportor de aviz al Comisiei AGRI Daciana Sarbu a realizat, in numele Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare rurala din PE, un aviz pentru raportul privind raspunsul la provocarile de pe piata derivatelor. Numirea sa ca raportor a fost facuta in continuitatea raportului sau privind rolul agriculturii in contextul securitatii alimentare. Eurodeputata a abordat problema speculatiilor de pietele agricole, care, uneori, duc la cresteri bruste ale preturilor la materiile prime folosite in producerea alimentelor, precum si problema speculatiilor pe pietele financiare, care contribuie la randul lor la cresterea preturilor, solicitand o mai mare transparenta pe pietele financiare. Avizul a remarcat si nevoia unei mai bune functionari a lantului alimentar (prin transparentizare si masuri de limitare a speculatiilor), precum si nevoia mentinerii unui sector agricol puternic in Europa.

 “Fara o politica agricola comuna si fara mecanismul sprijinului direct, agricultura europeana nu va supravietui”




 “Preturile mari ale marfurilor derivate din agricultura inseamna, doar in foarte putine cazuri, venituri mai mari pentru fermieri”



Punctele centrale subliniate in avizul Dacianei Sarbu: 

volatilitatea extrema a preturilor alimentelor, precum si rolul instrumentelor financiare si al speculatiilor in intretinerea instabilitatii pe aceasta piata;

fara o politica agricola comuna si fara mecanismul sprijinului direct, agricultura europeana nu va supravietui.

sustine crearea unui sistem global de rezerve de hrana, sub egida sistemului institutional ONU, si considera ca UE ar trebui sa joace un rol central in promovarea acestei initiative.

agricultura este un domeniu de interes strategic, motiv pentru care functionarea sa nu trebuie lasata exclusiv sub influenta fortelor pietei.

preturile mari ale marfurilor derivate din agricultura inseamna, in foarte putine cazuri, venituri mai mari pentru fermieri.

solicita masuri care favorizeaza transparentizarea pietei derivatelor si limitarea comportamentului speculativ.

raportul solicita Comisiei sa trateze instabilitatea pietei derivatelor ca pe o chestiune de maxima urgenta si sa identifice rapid solutii.


In UE trebuie interzisa clonarea animalelor pentru producerea de alimente Daciana Sarbu a facut parte din Comitetul de conciliere al Parlamentului European, care a negociat cu Consiliul si Comisia regulamentul privind “alimentele noi”. In aceasta calitate, eurodeputata a solicitat Comisiei Europene propuneri legislative care sa interzica folosirea clonarii animalelor pentru producerea de alimente in UE. Mesajul a facut parte din interventia sa in dezbaterea de la Strasbourg cu privire la dosarul “alimentelor noi”, pentru care eurodeputata a detinut rolul de raportor al Grupului Socialist, stabilind pozitia grupului in acest dosar.

63% dintre europeni nu ar

cumpara alimente provenite de la animale clonate. In acelasi timp, 90% dintre europeni considera importanta mentionarea

pe eticheta produselor alimentare a acestui fapt.

In cadrul negocierilor dintre institutiile europene pe aceasta tema, Daciana Sarbu a reafirmat punctul de vedere al Parlamentului European, bazat pe opiniile exprimate de cetateni. Forul legislativ european a sustinut cu fermitate interzicerea clonarii animalelor pentru producerea de hrana sau, in cel mai rau caz, prezenta clara a acestei informatii pe eticheta alimentelor. In schimb, Consiliul UE – in care Romania este reprezentata la cel mai inalt nivel executiv – si Comisia Europeana s-au opus acestor propuneri. ”Noi reprezentam aici vointa cetatenilor europeni, iar acestia nu vor sa aiba in farfurie carne clonata. In timpul negocierilor, Consiliul a ignorant aceste preocupari legitime – lucru profund regretabil”, a declarat Daciana Sarbu, membra in Comisia de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara a PE.

Eurodeputata a acuzat Consiliul de incercarea de tergiversare a discutiilor, tocmai pentru ca regulile privind etichetarea explicita a acestor alimente sa nu poata intra in vigoare.


Daciana Sarbu a afirmat ca rezultatul acestor negocieri este “dezamagitor” si a cerut Comisiei Europene sa nu uite ca si-a asumat deja, in octombrie 2010, angajamentul de a interzice clonarea animalelor pentru producerea de alimente pe teritoriul UE. Un sondaj tip Eurobarometru realizat la nivelul intregii UE in 2008 a aratat ca 63% dintre europeni nu ar cumpara alimente provenite de la animale clonate. In acelasi timp, 90% dintre europeni considera importanta mentionarea acestei proveniente pe eticheta produselor alimentare. 61% din europeni cred ca, din punct de vedere moral, clonarea este un lucru rau. 58% din europenii chestionati considera clonarea animalelor pentru consum ca fiind nejustificata.

“Noi reprezentam aici vointa cetatenilor europeni, iar acestia nu vor sa aiba in farfurie carne clonata”


Amendament pentru sprijinirea fermelor mici Daciana Sarbu a redactat si depus un amendament important la raportul Iratxe García Pérez privind sistemele de calitate aplicabile produselor agricole, prin care cere sa se creeze o schema de promovare a produselor traditionale sau de la ferme mici si crearea unor piete locale. In viziunea eurodeputatei, obiectivul unei astfel de scheme este sprijinirea micilor producatori sa-si promoveze produsele la nivel local si sa comunice atributele specifice ale acestora catre consumatori, ajutand astfel dezvoltarea economiei locale. Daciana Sarbu propune folosirea unui simbol al Uniunii, precum si indicatia “produs provenit de la o ferma mica” (small farm product), care sa fie utilizate pentru promovarea locala a acelor produse care intrunesc criteriile desemnate. Denumirea ar putea fi folosita pe tot cuprinsul UE si in orice limba oficiala, pentru etichetarea si promovarea produselor. Conditiile specifice pentru utilizarea indicatiei si simbolului ar urma sa fie definite de statele membre, tinand cont de obiectivele acestei scheme, de practicile si structura fermelor existente, precum si de modalitatile concrete de promovare a produselor. Statele ar avea si libertatea de a adauga alte criterii, precum dimensiunea exploatatiei, volumul productiei sau caracterul traditional al produsului. Procedurile de identificare a producatorilor catre care se adreseaza initiativa revin tot statelor membre, ca si aducerea la cunostinta publicului a existentei acestui sistem si a unei liste de producatori sau controalele de calitate.

  Consumatorii vor sa stie de unde provine hrana pe care o consuma, iar o astfel de schema i-ar ajuta sa aleaga alimentele produse local. Sistemul ar ajuta producatorii locali sa-si valorifice produsele in plan local.




Din cauza guvernului de la Bucuresti, fondurile pentru agricultura UE ar putea fi diminuate Contraperformantele Romaniei sunt pe cale sa determine Comisia Europeana sa reduca finantarea prin fonduri structurale, cu efect asupra tuturor statelor membre, dupa cum a subliniat recent si comisarul Dacian Ciolos. In acest context, Daciana Sarbu a solicita guvernului masuri urgente care sa favorizeze absorbtia fondurilor europene, deoarece semnalele venite de la Bruxelles sunt profund negative. “In acest moment, autoritatile de la Bucuresti sunt 100% vinovate de absorbtia scazuta de fonduri europene, din doua motive: fie nu ajuta potentialii beneficiari sa acceseze fonduri, fie directioneaza banii catre clientela de partid”, subliniaza Daciana Sarbu, facand trimitere inclusiv la cazul recent al ministrului Botis. “Agricultura este un domeniu in care fondurile europene ar putea aduce schimbari majore in bine, insa oamenii nu stiu cum sa ajunga la banii europeni fiindca nu au sprijin din partea autoritatilor. Nu sunt invatati cum sa scrie proiecte sau sa pregateasca documentatia necesara, ci dimpotriva, in calea lor se ridica piedici birocratice de neinteles”, adauga eurodeputata, care insista asupra faptului ca procedurile de obtinere a banilor europeni ar trebui sa fie clare si transparente. “Pentru orice producator agricol care are forta de Autoritatile de la Bucuresti sunt munca si o idee, fondurile europene ar trebui sa fie accesibile printr-un procedeu simplu, nu blocate in spatele de absorbtia scazuta de fonduri europene, unui calvar birocratic”, afirma Daciana Sarbu. din doua motive: fie



100% vinovate

nu ajuta potentialii beneficiari

Aceasta subliniaza faptul ca absorbtia redusa a fondurilor structurale de sa acceseze fonduri, catre Romania este un argument pentru statele membre care doresc fie reducerea fondurilor destinate agriculturii si dezvoltarii rurale, fapt confirmat marti intr-un interviu si de comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos. “Din cauza guvernarii actuale, agricultura UE ar putea pierde din finantarea comunitara; sunt state care arata cu degetul catre noi si intreaba:de ce sa alocam atatia bani pentru agricultura daca ei nu sunt folositi?”, adauga Daciana Sarbu.

directioneaza banii catre clientela de partid”



Daciana Sarbu activeaza in Comisia de Agricultura din PE si este raportor – in numele acestei comisii – pe tema rolului strategic al agriculturii in asigurarea securitatii alimentare. In aceasta calitate, eurodeputata a solicitat, in mai multe randuri, Comisiei Europene, dar si autoritatilor de la Bucuresti simplificarea birocratiei specifice Politicii Agricole Comune, subliniind ca producatorii agricoli din Romania se lovesc de probleme administrative si birocratice atunci cand acceseaza fonduri sau cand trebuie sa aplice legislatia europeana.


Sanatatea oamenilor trebuie sa fie mai presus de interesele industriei nucleare

In cadrul dezbaterii de la Strasbourg prilejuite de marcarea a 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil, Daciana Sarbu a atras atentia Comisiei Europene ca interesele industriei nucleare nu trebuie sa fie prioritare fata de sanatatea cetatenilor europeni, solicitand realizarea cat mai urgenta a unui studiu independent cu privire la efectele catastrofei de la Cernobil. “Provin dintr-o tara – Romania – care produce energie nucleara si in care populatia are, si astazi, temeri si intrebari ramase fara raspuns in legatura cu impactul pe termen lung al accidentului de la Cernobil”, a subliniat eurodeputata, subliniind ca forurile europene sunt obligate sa se preocupe in mod special de problema masurarii impactului accidentelor nucleare asupra sanatatii umane.

cel mai potrivit candidat pentru realizarea acestui studiu.

“In realitate insa, exista un conflict de interese intre OMS si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA), iar interesele industriei nucleare par sa aiba prioritate fata de sanatatea umana”, a subliniat Daciana Sarbu, referindu-se la acordul incheiat intre aceste organizatii, care presupune ca Agentia poate sa blocheze dintr-o tara – accesul OMS la informatii considerate “confidentiale”.



“Provin Romania – care produce energie nucleara si in care populatia are, si astazi, temeri si intrebari ramase fara raspuns in legatura cu impactul pe termen lung al accidentului de la Cernobil”



Afirmatiile sale vin in contextul in care un grup de experti finantat de Comisia Europeana a recomandat realizarea unui studiu international care sa investigheze efectele complete asupra sanatatii produse de catastrofa de la Cernobil si, in mod normal, Organizatia Mondiala a Sanatatii ar fi

Eurodeputata a subliniat ca unele dintre aceste informatii inaccesibile se pot dovedi de importanta vitala pentru monitorizarea si intelegerea efectelor accidentelor nucleare asupra sanatatii umane: “Este inacceptabil ca probleme care tin de sanatatea cetatenilor ar putea fi puse mai prejos de interesele industriei responsabile de aceste accidente”.

Eurodeputata, membra in Comisia pentru Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara din PE a solicitat ca termenii intelegerii dintre OMS si IAEA sa fie revizuiti in mod temeinic, astfel incat transparenta, in beneficiul sanatatii oamenilor, sa primeze in fata obiectivelor industriei nucleare.


Eficienta energetica a cladirilor si sistemele de filtrare a aerului

In ultimii ani, si in special de la debutul crizei economice, Uniunea Europeana a insistat, in discursul sau oficial, asupra importantei eficientei energetice, nu numai din perspectiva protejarii mediului, ci si din perspectiva economisirii. Imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor a fost identificata drept una dintre cele mai eficiente modalitati de reducere a consumului total de energie in UE. Tocmai de aceea, Daciana Sarbu a interpelat Comisia Europeana, solicitand informatii privitoare la initiativele concrete ale executivului comunitar pentru extinderea sistemelor de eficientizare energetica a cladirilor. “Sistemele care regleaza mediile inchise, cum ar fi aerul conditionat si sistemele de filtrare a aerului, pot contribui in mod semnificativ la amprenta energetica a cladirilor si, prin urmare, ar putea oferi o oportunitate excelenta de a imbunatati eficienta energetica”, se subliniaza in textul interpelarii. Astfel, Comisiei i se solicita informatii cu privire la “initiativele politice viitoare care ar putea permite analizarea aspectelor care vizeaza sistemele de control al mediilor inchise in contextul eficientei energetice”. In acelasi timp, eurodeputata cere detalii cu privire la stabilirea unui sistem de clasificare energetica a filtrelor care sa permita administratorilor de cladiri sa identifice cu usurinta cele mai eficiente solutii din punct de vedere energetic.

“Sistemele care regleaza mediile inchise, cum ar fi aerul conditionat si sistemele de filtrare a aerului, pot contribui in mod semnificativ la amprenta energetica a cladirilor si ar putea oferi o oportunitate excelenta de a imbunatati eficienta energetica”


22 mai – Ziua Internationala a Biodiversitatii Pe 3 mai, Comisia Europeana a adoptat o noua strategie pentru a stopa diminuarea biodiversitatii si a ecosistemelor in UE, pana in anul 2020 – Asigurarea noastra de viata, capitalul nostru natural: strategia UE pentru biodiversitate pentru anul 2020.

  CELE 6 OBIECTIVE ALE STRATEGIEI: implementarea legislatiei UE cu privire la mediu pentru protejarea biodiversitatii; mai buna protectie a ecosistemelor si folosirea infrastructurilor verzi; folosirea agriculturii si activitatilor forestiere sustenabile; administrarea corecta a stocurilor de peste; control sporit a speciilor straine; contributie sporita a UE pentru evitarea pierderii biodiversitatii.

Comisia Europeana o numeste “infrastructura verde” si ii ataseaza o valoare adesea perfect estimabila in euro. Noi o numim “natura” si ne-am bucurat de ea de cand ne stim, de cele mai multe ori fara sa fim constienti ce resurse uriase consumam.

De la lei si pana la fluturi, de la padurile amazoniene si pana la padurile masacrate din Romania, biodiversitatea sufera si asta ne afecteaza pe toti. Pentru ca natura sa ni se daruiasca la nesfarsit, trebuie sa incepem sa-i daruim si noi grija, atentie si respect. Daciana Sarbu




CUM PUTETI VORBI CU DACIANA Scrieti-i pe adresa: Rue Wiertz 60 B-1047 Bruxelles (Grupul Socialist din Parlamentul European)

ONLINE BLOG: dacianasarbu.wordpress.com FACEBOOK: http://www.facebook.com/daciana.sarbu

Sunati la: +40 726314081 (birou) +32 2 2845805 (Bruxelles); +33 3 88 1 75805 (Strasbourg) Trimiteti un fax la: +32 2 2849805 (Bruxelles); +33 3 88 1 79805 (Strasbourg)

WEBSITE: www.dacianasarbu.ro www.europarlamentariisd.ro E-MAIL: dacianaoctavia.sarbu@europarl.europa.eu dacianasarbu@yahoo.com

Newsletter Mai 2011 - Daciana Sarbu  
Newsletter Mai 2011 - Daciana Sarbu  

Sinteza activitatii - mai 2011

Advertisement