Page 1

Newsletter Europarlamentar Decembrie 2011

newsletter

din cuprins:

  

“Hrana desteapta pentru copii sanatosi” Presedintele Comisiei AGRI, la Bucuresti Sprijin pentru producatorii de rosii Protocol pentru protejarea animalelor


Nutritionisti, medici si profesori universitari au vorbit despre “Hrana desteapta pentru copii sanatosi” Daciana Sarbu, fondatoare a Asociatiei Scoala pentru Sanatate, si Asociatia Bio Romania au organizat pe 2 decembrie la Bucuresti evenimentul “Hrana desteapta pentru copii sanatosi”, dedicat promovarii alimentatiei sanatoase in randul parintilor. “Mesajul nostru e urmatorul: sanatatea copiilor nostri incepe cu hrana pe care le-o punem in farfurie. Iar hrana sanatoasa nu trebuie sa fie costisitoare, complicata sau dificil de preparat. E nevoie de informare, de intelegere, de rabdare si de vointa din partea parintilor, care pot face o diferenta uriasa pentru sanatatea si viitorul copilului. Educatia despre hrana este o parte importanta a educatiei, pentru ca alimentatia influenteaza starea de sanatate”, a subliniat Daciana Sarbu.

“Sanatatea copiilor nostri incepe cu hrana pe care le-o punem in farfurie. Iar hrana sanatoasa nu trebuie sa fie costisitoare, complicata sau dificil de preparat”

Daciana Sarbu


“Parintii trebuie sa constientizeze ca sanatatea copilului incepe dinainte de a fi procreat si continua cu viata intrauterina. Comportamentele alimentare se cristalizeaza in perioada celor 7 ani de acasa”, a atras atentia profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Minimum jumatate din alimentatia zilnica trebuie formata din alimente vii, adica fructe si legume crude, a fost sfatul celebrului nutritionist pentru parinti si copii deopotriva. Profesorul Pavel Chirila, directorul Centrului Medical Naturalia, a subliniat ca statisticile europene indica un fapt extrem de grav: poporul roman e cel mai bolnav popor din Europa. “Suntem pe primul loc la mortalitatea cauzata de cancer, la mortalitatea infantila, la morbiditatea prin TBC, dar si pe ultimul loc la speranta de viata”. O proportie considerabila a cancerelor – 30% – sunt afectiuni evitabile, prin dieta si stil de viata sanatos. Dr Corneliu Mateescu, de la Institutul Oncologic Bucuresti, a insistat asupra faptului ca educatia privind nutritia este esentiala pentru sanatate, de la cele mai mici varste: “Copilul sufera transformari pe care alimentatia le poate defini pentru tot restul vietii”. Bogdan Ionescu, reprezentantul Bio Romania, a aratat ca peste 80% din produsele eco produse in Romania pleaca la export. “A ne hrani sanatos este o obligatie pentru copiii nostri”, a afirmat acesta.

“A manca sanatos depinde adesea doar de cateva informatii simple, pe care parintii, in foarte multe cazuri, nu le cunosc, fiindca nimeni nu le-a explicat legatura intre hrana si sanatate. Hrana sanatoasa presupune informare si intelegere, iar la acest capitol ne propunem sa-i ajutam pe parinti si chiar pe educatori.” Daciana Sarbu


Evenimentul a cuprins si o demonstratie practica de gatit, Daciana Sarbu pregatind o salata din legume de sezon si seminte, pentru a ilustra simplitatea efortului presupus de pregatirea unei mese sanatoase. De asemenea, Daciana Sarbu a participat pe 1 decembrie la conferinta internationala “Incurajarea alimentatiei sanatoase si a stilului de viata activ”, desfasurata la Bruxelles. Eurodeputata a fost invitata la eveniment in calitate de membra a Grupului de lucru European privind Diabetul, precum si de raportor al grupului socialist pe tema alimentelor pentru nevoi nutritionale speciale. Dialogul a reunit prestigiosi profesori universitari de nutritie, medicina si psihologie, reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ai Comisiei Europene, precum si reprezentanti ai asociatiilor europene ale parintilor. In centrul discutiilor s-a aflat familia si rolul acesteia in crearea unor obiceiuri alimentare sanatoase, precum si in crearea deprinderilor unui stil de viata activ. Participantii au subliniat ca viata sedentara si modificarile in structura dietei contribuie in prezent la o adevarata epidemie a bolilor netransmisibile, precum obezitatea, cancerul, afectiunile cardio- si cerebrovasculare, hipertensiunea si diabetul. Asociatia Scoala pentru Sanatate a fost infiintata de Daciana Sarbu, alaturi de Anda Avramescu (medic) si Cornelia Marin (consultant nutritionist) cu obiectivul de a promova principiile nutritiei sanatoase. In 2010, Asociatia a lansat turneul national „Hrana desteapta pentru copii sanatosi”, dedicat parintilor de copii prescolari, iar in 2011 – campania nationala „Va facem analizele”, de masurare gratuita a glicemiei si informare cu privire la bolile generate de alimentatia nesanatoasa’.


Sprijin financiar pentru producatorii de rosii din Romania Daciana Sarbu si Viorica Dancila, eurodeputate PSD, membre in Comisia de Agricultura a PE, au solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru ca producatorii romani de rosii sa primeasca in continuare bani de la UE, in conditiile in care fondurile destinate acestora urmau sa fie sistate la sfarsitul anului 2011, iar guvernul Romaniei nu a schitat niciun gest pentru ca ele sa fie mentinute. Astfel, producatorii romani au putut beneficia de plati cuplate tranzitorii pentru rosiile destinate procesarii, insa acestea au fost prevazute sa se acorde numai pana la 31 decembrie 2011. Acordarea acestor plati expira peste 10 zile, iar Ministerul Agriculturii nu a initiat niciun demers pentru a cere prelungirea schemei de ajutor si in anul 2011. In tara noastra schema a utilizat 869.000 de euro din plafonul corespunzator tomatelor, conform regulamentului CE 73/2009, ceea ce a facut ca suprafata cultivata cu rosii pentru procesare sa ajunga la aproximativ 1000 ha. Eurodeputatele interpeleaza Comisia Europeana in legatura cu posibilitatea extinderii perioadei de acordare a ajutoarelor cuplate pentru rosiile destinate procesarii si dupa decembrie 2011, si solicita executivului comunitar sa gaseasca o formula prin care producatorii de rosii din Romania sa poata beneficia de o forma de ajutor suplimentar pentru mentinerea productiei. Eurodeputatele social-democrate atrag atentia ca astfel de erori grave ale Ministerului Agriculturii, aparute din ignoranta, incompetenta sau rea-vointa, afecteaza zi de zi diferite categorii de producatori agricoli din Romania, care oricum nu se bucura de niciun fel de suport real din partea guvernului actual.


Presedintele Comisiei de Agricultura din PE – invitatul USL la dezbaterea despre agricultura romaneasca La initiativa eurodeputatelor Daciana Sarbu si Viorica Dancila, membre ale Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din PE, Delegatia europarlamentara PSD a organizat, pe 6 decembrie, la Bucuresti, dezbaterea “Agricultura romaneasca 2013. Impactul reformei PAC si viziunea USL asupra agriculturii romanesti”. Invitatul special al evenimentului a fost Paolo De Castro – Presedintele Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, iar la dezbatere au luat parte Victor Ponta, presedinte PSD, si Daniel Constantin, presedinte PC. Daciana Sarbu, initiatoare a evenimentului si membra in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a PE, a subliniat ca 2013 este un an simbolic pentru agricultura Romaniei: “Este un an de trecere catre noua Politica Agricola Comuna, si este – dupa toate semnalele – anul in care la Bucuresti se va afla o noua guvernare, cea a USL. De aceea este foarte important sa prezentam prioritatile noastre, sa dezbatem si sa identificam solutiile pentru ca mediul rural sa se desprinda de saracie, iar agricultura sa devina un motor de dezvoltare pentru Romania”.


Victor Ponta a criticat incapacitatea guvernului de a apara interesele producatorilor agricoli romani in negocierea noii Politici Agricole Comune a UE: “In 2013-2016, iata cum vor veni banii de la UE: pentru un producator roman – 200 euro la hectar, pentru unul din Ungaria – 442 euro la hectar, pentru un producator bulgar – 391 euro. In aceste conditii, cum sa fie competitiv producatorul roman? Asa negociaza Romania! Din acest motiv produsele de la vecini sunt mai ieftine, desi Romania are un potential agricol mult mai mare decat Ungaria sau Bulgaria. Aderarea la UE a insemnat pentru agricultura o oportunitate uriasa, insa in Romania agricultura se afla la coada listei”.

Daniel Constantin, presedintele PC, a subliniat dificultatile cu care se confrunta producatorii romani: “Traversam cea mai grea perioada din istoria agriculturii romanesti”. Liderul PC a avertizat la randul sau ca guvernul are datoria extrem de importanta de a discuta la nivel politic cu celelalte state membre UE, astfel incat varianta finala a reformei PAC sa nu fie dezavantajoasa pentru tara noastra. Invitatul special al evenimentului a fost Paolo De Castro, presedintele Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European. Acesta a afirmat ca, in viziunea socialistilor


europeni, trebuie sa existe o distributie mai corecta a fondurilor pentru agricultura intre vest si est, astfel incat noile state membre – printre care si Romania – sa-si poata accelera alinierea la standardele impuse de agriculturile puternice. Viorica Dancila, la randul sau initiatoare a dezbaterii si membra in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a PE, a anuntat ca USL pregateste, pentru anul viitor, dezbateri in toate regiunile tarii, pentru a discuta cu agricultori, asociatii agricole si autoritati locale atat propunerile Uniunii pentru agricultura romaneasca, dar si schimbarile intervenite in Politica Agricola Comuna a UE dupa 2013. La eveniment au luat parte primari USL, precum si reprezentanti ai asociatiilor si sindicatelor agricole.

“Este un an de trecere catre noua Politica Agricola Comuna, si este – dupa toate semnalele – anul in care la Bucuresti se va afla o nouă guvernare, cea a USL. De aceea este foarte important sa prezentam prioritatile noastre, sa dezbatem si sa identificam solutiile pentru ca mediul rural sa se desprinda de saracie, iar agricultura sa devina un motor de dezvoltare pentru Romania” Daciana Sarbu


Vanatoarea – reluata in Delta Dunarii?

In luna decembrie, Comisia pentru Administratie Publica, Echilibru Ecologic si Amenajarea Teritoriului din Camera Deputatilor a aprobat modificarea OUG 127/2010 menita sa completeze Legea de functionare a RBDD 82/1993. Astfel, la propunerea Presedintelui Comisiei, Vasile Gherasim (PDL), vanatoarea sportiva va fi considerata "activitate economica traditionala" in Delta Dunarii si, astfel, reintrodusa ca practica in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Ca reactie, Daciana Sarbu s-a adresat Comisiei Europene, urmarind sa afle opinia acestei institutii cu privire la reintroducerea unei practici extrem de distrugatoare intr-un areal natural deosebit de pretios al Romaniei si Europei. “Autoritatile locale din Romania responsabile pentru Delta Dunarii – si anume Comisia pentru Administratie Publica din cadrul Ministerului Mediului si Consiliul Judetean Tulcea – au decis sa reintroduca vanatoarea in Delta Dunarii. Oficialitatile care sprijina reluarea vanatorii in regiune afirma ca vanatoarea sportiva este o activitate economica traditionala in Delta Dunarii si, prin urmare, ar trebui reintrodusa in cadrul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD)”, a precizat eurodeputata in interpelarea adresata executivului comunitar. Insa, a adaugat Daciana Sarbu, “Vanatoarea sportiva reprezinta una dintre cele mai invazive si mai distrugatoare practici din Delta Dunarii si ameninta populatiile de pasari si mamifere, lanturile alimentare si biodiversitatea din RBDD. Este Comisia constienta de intentia reintroducerii vanatorii in Delta Dunarii?” Eurodeputata a solicitat in mod direct opinia CE cu privire la compatibilitatea acestei cu masurile de protectie pentru regiune si, a dorit sa afle daca CE se va implica in imbunatatirea protejarii Deltei Dunarii.

“Vanatoarea sportiva reprezinta una dintre cele mai invazive si mai distrugatoare practici din Delta Dunarii si ameninta populatiile de pasari si mamifere si biodiversitatea din RBDD”

Discutiile pe tema reintroducerii vanatorii in Delta Dunarii – mai exact, amendamentele ce vizeaza reluarea vanatorii in Rezervatia Biosferei dar si administrarea unor taxe - vor fi reluate in luna februarie.


Protocol pentru ocrotirea animalelor

Daciana Sarbu a participat, in decembrie, la semnarea de catre liderii USL Victor Ponta si Daniel Constantin a unui un protocol de colaborare cu Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului. In mesajul sau, Victor Ponta a pledat in favoarea interzicerii eutanasierii, insa a mentionat ca trebuie gasita o solutie in ceea ce priveste cainii comunitari pentru a nu mai exista situatii in care oamenii sa fie muscati pe strada: “Oamenii care sunt aici se gandesc in ce tara vrem sa traim. Vrem sa traim intr-o tara in care singura solutie este omorul sau intr-o tara in care pentru o problema reala, cum este cea a cainilor comunitari, exista solutii reale? Vrem sa traim intr-o tara in care ne taiem toate padurile pentru a construi blocuri, iar copiii nostri se joaca in parcuri fara copaci?�


Newsletter decembrie 2011 - Daciana Sarbu  

Sinteza activitatii - decembrie 2011