Page 1

Newsletter Europarlamentar August 2011

din cuprins:

     

Rosia Montana Abuzurile impotriva copiilor Politicile anti-familie ale guvernului Boc Saracia e de gen feminin Telefonul mobil & cancerul Delta Dunarii

newsletter


In pregatire pe agenda Comisiei AGRI Propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 in ceea ce priveste anumite dispozitii referitoare la gestionarea financiara in cazul anumitor state membre care se confrunta sau sunt amenintate de astfel de dificultati cu privire la stabilitatea lor financiara Criza financiara si economica persistenta sporeste presiunea asupra resurselor financiare nationale, pe masura ce statele membre isi reduc bugetele. In acest context, asigurarea aplicarii in bune conditii a programelor de dezvoltare rurala este deosebit de importanta, constituind un mijloc de a acorda asistenta financiara pentru economia reala. Cu toate acestea, punerea in aplicare a programelor este adesea dificila din cauza problemelor de lichiditate antrenate de constr창ngerile bugetare. Este mai ales cazul statelor membre care au fost cel mai afectate de criza si au primit asistenta financiara in baza unui program din cadrul mecanismului privind balanta de plati (Balance of Payments - BoP), pentru tarile din afara zonei euro, sau din cadrul mecanismului european de stabilizare financiara (MESF), pentru tarile din zona euro. Pana in prezent, sase tari au solicitat asistenta financiara in baza acestor mecanisme si au convenit cu Comisia un program de ajustare macroeconomica. Ungaria a primit ajutor financiar din 2009, dar a iesit din mecanismul de sprijin in 2010. Celelalte cinci tari sunt Rom창nia si Letonia, finantate prin BoP, si Portugalia, Grecia si Irlanda, finantate prin MESF. Pentru a ajuta aceste state membre sa continue punerea in aplicare pe teren a programelor si sa elibereze fondurile pentru proiecte, propunerea contine prevederi care permit majorarea ratei contributiei FEADR aplicabile in cazul programelor de dezvoltare rurala din aceste state membre pana la maximum 95% din cheltuielile publice eligibile in regiunile eligibile in cadrul obiectivului de convergenta, regiunile ultraperiferice si insulele mici din Marea Egee, respectiv 85 % din cheltuielile publice eligibile in celelalte regiuni, cu conditia sa fie incluse in mecanismele de sprijin. Astfel vor fi puse la dispozitia statelor membre resurse financiare suplimentare si va fi facilitata continuarea punerii in aplicare a programelor pe teren. In special in cadrul pachetului sau de masuri de redresare, Comisia a propus, in decembrie 2008, o serie de modificari legislative pentru a majora rata contributiei FEADR care se aplica in cazul cheltuielilor suportate de catre programele de dezvoltare rurala in anul 2009. Dintre tarile mentionate anterior, au beneficiat de aceasta facilitate Grecia, Letonia si Ungaria.

Vor fi puse la dispozitia statelor membre resurse financiare suplimentare pentru programele de dezvoltare rurala


Rosia Montana. Atitudinea presedintelui Romaniei este iresponsabila si inacceptabila “Presedintele Romaniei a facut o afirmatie iresponsabila, cinica si profund imorala, vorbind astazi despre Rosia Montana: Ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii s-o scoata? Cu alte cuvinte, existenta unei resurse te obliga, in sine, s-o exploatezi, fara niciun alt considerent de luat in calcul. Nu amintesc aici de apartenenta Romaniei la UE, pentru care protejarea mediului e prioritate zero, iar violarea mediului aduce amenzi si sanctiuni uriase, platite in final de contribuabili, nu de presedinte. Nu amintesc nici ca proiectul minier ar avea ca pret pulverizarea unei regiuni de pe harta Romaniei, cu tot cu trecutul si cu viitorul ei. Ofer doar cateva exemple de “resurse” similare, aflate azi la dispozitia Romaniei si a caror exploatare ar fi la fel de acceptabila, moral, social si uman, ca si “scoaterea” aurului de la Rosia Montana: 

Toate padurile de pe suprafata Romaniei. O bogatie inestimabila, care prin taiere si vanzarea lemnului, ar aduce un profit urias

Delta Dunarii. Avand o valoare imensa, statul roman ar putea scoate un profit considerabil prin vanzarea sa catre un miliardar excentric sau chiar catre un alt stat

Prostitutia, care, prin legalizare si taxare, ar furniza probabil venituri considerabile la buget

Traficul si consumul de droguri, care de asemenea prin legalizare si impozitare, ar genera castiguri uriase pentru stat Copiii care muncesc – forta de munca ieftina si disciplinata. Pana la urma, teza prezidentiala spune ca totul e permis, numai profit sa iasa, nu?! Probabil ca vechiul comerciant de blugi din Traian Basescu a ramas cu reflexul “partajarii beneficiilor”, drept criteriu unic al acceptabilitatii unui gest. Un sef de stat nu are insa dreptul sa “partajeze beneficii” de pe urma unor tranzactii cu bunuri care nu-i apartin”. (text publicat pe blogul Dacianei Sarbu – dacianasarbu.wordpress.com)

 “Existenta unei resurse nu te obliga, in sine, s-o exploatezi, fara niciun alt considerent de luat in calcul” Daciana Sarbu




Presedintele Basescu preia propaganda oficiala a companiei RMGC! “Un sef de stat membru UE gaseste de cuviinta sa transmita, in doua randuri, in spatii publice si prin discursuri surprinse de camere de luat vederi, mesajele publicitare ale unei companii private. Acelasi presedinte pe care nu l-am vazut vreodata sprijinind dezinteresat cauze cu adevarat nobile si de interes national, cum ar fi sistemul de sanatate publica (in timp ce guvernul domniei sale omoara cu buna stiinta oameni prin inchiderea criminala a spitalelor), sau sistemul de educatie (care, prin decimarea scolilor si retezarea finantarilor produce rezultate incalificabile).

Primul argument TRAIAN BASESCU: “Important este ca ar trebui sa dam drumul la exploatare pentru ca vom crea locuri de munca” (declaratie publica) RMGC:“Proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 800 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.000 de locuri de munca in total pe perioada operarii”.(site-ul oficial al RMGC, precum si toate vocile care le sustin acestora mesajele din “bunavointa”)


“Vorbim de acelasi presedinte pe care nu l-am vazut vreodata sprijinind dezinteresat cauze cu adevarat nobile si de interes national, cum ar fi sistemul de sanatate publica sau sistemul de educatie”

OBSERVATORII INDEPENDENTI: Cei care studiaza problema cu luciditate spun ca numarul real al locurilor de munca create de RMGC ar fi de 226 in medie/an, informatie care, se pare, exista initial si pe site-ul RMGC (care intre timp s-a razgandit).

Al doilea argument TRAIAN BASESCU: “Acest proiect trebuie inceput si dus la bun sfarsit – cu protectia mediului, cu obligatia celor care exploateaza sa refaca mediul” (declaratie publica) RMGC : “La Rosia Montana, procesul de ecologizare se va defasura pe tot parcurcusul proiectului minier. In plus, chiar de la inceput compania depune o garantie de mediu, actualizata anual, banii necesari urmand sa fie folositi numai pentru reabilitare. Mineritul modern inseamna reguli si proceduri stricte in toate etapele unui proiect, inclusiv de reabilitare a mediului”. (site-ul RMGC si corul de laudatori) OBSERVATORII INDEPENDENTI : Apropo de refacerea mediului, iata ce are de spus cineva care a vazut cu propriii ochi cum arata un peisaj post-cianuri, adica dupa inchiderea unui proiect similar:

“Lacul cu cianuri si alte otravuri este izolat acum fata de natura, cu eforturile guvernului local, cu plata de taxe din partea localnicilor – Daciana Sarbu pentru pastrarea prin instalatii speciale de congelare a permafrostului. Acest lucru se face pentru a nu se raspandi in apele freatice si in pamant si spre lacuri si rauri”. Exact acest exemplu Yellowknife din Canada – este citat de insasi Monica Macovei, care vorbeste despre faptul ca autoritatile “cheltuie anual aproximativ 1,2 miliarde de dolari canadieni pentru mentinerea solului inghetat dupa ce s-au folosit cianuri”.

Al treilea argument TRAIAN BASESCU: “Pe cei care vorbesc despre distrugerea mediului ii invit sa mearga acum la Rosia Montana”.(declaratie publica) RMGC : “Ca urmare a mineritului desfasurat in zona Rosia Montana de 2000 de ani, in special al celui de suprafata realizat in perioada comunista, perimetrul proiectului se regaseste intr-o zona lipsita de interes major din punct de vedere al biodiversitatii”. (site-ul oficial al RMGC) OBSERVATORII INDEPENDENTI : In nenumarate randuri, specialisti europeni si independenti au subliniat numarul de specii rare si bogatia exceptionala a biodiversitatii de la Rosia Montana. Subliniez – specialisti, adica oameni care se pricep, nu purtatori de cuvant de inchiriat. Prin 2004, existau diverse coalitii si asociatii pentru politicieni “curati”. Daca presedintele de atunci al Romaniei ar fi sfidat o tara intreaga reproducand, ca un papagal fara discernamant si fara responsabilitate, textele publicitare ale unei companii private (straine pe deasupra), cred ca toata suflarea planetei ar fi primit reclamatii, sesizari si proteste din partea acestor activisti. Astazi? O tacere asurzitoare, care se asorteaza perfect cu anormalitatea acestor gesturi de la Cotroceni. (text publicat pe blogul Dacianei Sarbu, dacianasarbu.wordpress.com)


Rosia Montana. Pozitia USL Subiectul Rosia Montana a generat o vie si naturala dezbatere publica in societatea romaneasca. Preocuparile sunt legitime si Uniunea Social Liberala doreste sa transmita o pozitie publica pe acest subiect. Inainte de a discuta orice pas cu privire la inceperea exploatarii aurului de la Rosia Montana, consideram ca este obligatorie clarificarea, atat de catre autoritatile statului roman cat si de catre compania care a propus acest proiect, a urmatoarelor aspecte : 1. Contractul RMGC cu statul roman trebuie desecretizat de urgenta. Este absolut necesar ca societatea sa cunoasca clauzele si toate conditionalitatile contractului, in mod total transparent si democratic. In afara de situatia cetatenilor romani din zona, vorbim despre resurse importante ale statului – mediu, patrimoniu istoric si cultural, zacaminte importante, si toate acestea sunt relevante pentru dezbaterea subiectului. 2. Este obligatorie realizarea unei evaluari independente cu privire la beneficiile si costurile implicate pentru statul roman, in ce priveste crearea locurilor de munca, rolul si pozitia partii romane, precum si beneficiile financiare reale. In prezent, societatea romaneasca este constant dezinformata de catre chiar Traian Basescu, o persoana a carei functie constitutionala nu ii permite in mod legal sa intervina sau sa influenteze decizii de competenta Guvernului sau a altor institutii de specialitate. De la nivelul Presedintelui Romaniei se transmit informatii confuze sau chiar falsificate despre situatia rezervelor de aur sau despre beneficiile acestui proiect. De asemenea, compania RMGC a transmis mesaje publicitare inselatoare si schimbate periodic. Inainte de orice aceasta evaluare trebuie realizata in mod credibil si transparent.

Uniunea Social Liberala nu poate ignora rezolutia data de Parlamentul European cu privire la interzicerea

exploatarilor cu cianuri pe teritoriul Uniunii Europene.

Suntem datori sa identificam cele mai potrivite tehnologii pentru exploatarea zacamintelor, astfel incat mediul si patrimoniul

sa nu fie puse in pericol.

3. Reindustrializarea si crearea de locuri de munca reprezinta o prioritate pt USL dar cu o analiza corecta si transparenta a costurilor si beneficiilor pe termen mediu si lung. 4. Avem nevoie de o analiza independenta cu privire la interesele reale ale persoanelor si companiilor care vor sa investeasca la Rosia Montana. Trebuie sa aflam cine sunt actionarii acestor companii si cine exercita conducerea


executiva, catre cine s-au dus fondurile de promovare ale acestui proiect in Romania, atat in zona societatii civile cat si in zona politica. De asemenea, dorim o evaluare corecta a modului in care s-au tranzactionat actiunile privind acest proiect la bursele externe si sa aflam in ce masura persoane care au influentat deciziile oficiale au luat parte la aceste speculatii bursiere. 5. Uniunea Social Liberala nu poate ignora rezolutia data de Parlamentul European cu privire la interzicerea exploatarilor cu cianuri pe teritoriul Uniunii Europene. Suntem datori sa identificam cele mai potrivite tehnologii pentru exploatarea zacamintelor, astfel incat mediul si patrimoniul sa nu fie puse in pericol. 6. USL doreste sa transmita un semnal puternic, catre intreaga societate, cu privire la necesitatea de a invata lectiile grave din trecut, una dintre acestea fiind catastrofa ecologica generata de cianuri la Baia Mare in anul 2000. Atunci, nu numai ca in Romania a avut loc un accident cu efecte transfrontaliere si consecinte grave, inclusiv asupra imaginii tarii, dar pagubele au fost platite de contribuabilii romani si nu de firma implicata. Astfel de cazuri nu se mai pot repeta, si orice proiect de asemenea anvergura trebuie sa tina cont de acest precedent. 7. Dreptul de proprietate trebuie respectat, si vom sustine amendamentele la proiectul “legii minelor�, astfel incat aceasta sa nu se aplice in cazul exploatarii de la Rosia Montana. Cea mai buna solutie de dezvoltare a zonei Rosia Montana trebuie asumata pe baza unui dialog deschis si transparent, la care societatea civila, locuitorii zonei si expertii independenti trebuie sa participe.

Daca aceste conditii nu vor fi indeplinite, USL se angajeaza

sa blocheze proiectul cand va prelua guvernarea Rosia Montana.

Daca toate aceste conditii sunt indeplinite si toate aceste intrebari primesc raspunsuri clare, USL accepta discutia cu privire la solutiile de dezvoltare durabila a regiunii

Daca, insa, aceste conditii nu vor fi indeplinite, Uniunea Social Liberala se angajeaza sa blocheze acest proiect, in momentul in care va prelua guvernarea, dupa alegerile parlamentare de anul viitor. USL va solicita oficial o dezbatere serioasa asupra proiect ului in Parlamentul Romaniei, si va sprijini demersurile societatii civile privind consultarea populatiei in ansamblul sau prin referendum cf art.74 din Constitutie. Avem incredere ca doar prin transparenta deplina, dialog deschis si democratic si respectarea legilor interne si internationale putem sa oferim romanilor, inclusiv celor din zona Rosia Montana, o solutie corecta, durabila si favorabila interesului national.


Politicile guvernamentale impotriva familiei favorizeaza abuzurile impotriva copiilor Abuzurile impotriva copiilor sunt posibile pentru ca in Romania exista politici anti-familie. Declaratia a fost facuta de europarlamentarul PSD Daciana Sarbu, care a vorbit, in exclusivitate la Realitatea TV, despre sistemul de protectie a copilului in Romania. "Eu cred ca exista la ora actuala politici anti-familie, ca nu privim decat efectele, si nu cauzele. Institutiile sunt foarte slabe, va reamintesc ca Agentia Nationala de Protectie a Copilului a fost desfiintata, ca nu sunt bani pentru directiile judetene, ca reactionam numai in situatii extreme", spune Daciana Sarbu. Solutii exista, spune europarlamentarul, insa pe termen lung. "Cred ca rezolvarea este pe termen lung, trebuie privit ca pe metode de educare a familiei, a parintilor, incepand de la cum sa ii educam sasi hraneasca copiii, cum sa-i creasca", spune Daciana Sarbu. 50% dintre romani considera ca violenta fizica domestica este ceva normal, iar numarul total al infractiunilor intrafamiliale a crescut, in 2010, cu 26 % fata de 2009, in timp ce numarul loviturilor cauzatoare de moarte s-a dublat (IGPR)

50% 99 de persoane au fost ucise de un membru al familiei in 2010. In primele trei luni din 2011 au fost denunţate peste 1.400 de infracţiuni intrafamiliale săvârşite cu violenţă, iar 27 de persoane au fost ucise de către un membru al familiei (IGPR). In 2010 au fost sesizate peste 4.800 de infracţiuni săvârşite cu violenţă în mediul familial

violenta domestica in cifre 99

1/3 Doar o treime dintre victimele agresiunii domestice au curajul si posibilitatea sa se adreseze autoritatilor


Masuri institutionale ale guvernarii Boc care au agravat situatia familiei in Romania

S-au desfiintat politici sociale pentru sustinerea familiei si copilului

S-a dus o politica antifamilie, prin diminuarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, eliminarea unor ajutoare, reducerea ajutorului pentru familiile monoparentale.

S-au desfiintat politici sociale pentru sustinerea familiei si copilului

Desfiintarea Autoritatii pentru Protectia Copilului; nu mai exista institutie cu responsabilitati privind protectia copilului

S-au desfiintat ori comasat scoli – ceea ce pentru multi copii ineamna abandon scolar

Nu s-au creat sisteme de sprijin pentru copiii lasati in urma de parintii plecati la munca instrainatate S-au desfiintat politici sociale pentru sustinerea familiei si copilului

S-au redus salariile asistentilor maternali, fapt care a dus la abandonarea unor copii de catre acestia


Femeile – victime ale crizei si ale guvernarii Boc Organizatia de Femei PSD a realizat si prezentat public in luna august un studiu prin care a aratat ca femeile si familia sunt printre cele mai mari victime ale politicilor de austeritate ale guvernului. Criza economica a afectat largi categorii de populatie in Romania. Mai mult, politicile guvernamentale de “combatere a crizei� au avut ca efect scufundarea in saracie a romanilor, iar in randul femeilor acest efect a fost resimtit mai puternic decat in randul barbatilor. Politicile anti-familie lovesc atat in femei, cat si in echilibrul social pe termen lung. Categorii deja vulnerabile au fost aruncate in saracie prin aceste masuri al caror impact social nu a fost gandit.

Puterea de cumparare a femeilor din sanatate si educatie a scazut cu pana la 30%! Puterea de cumparare a pensionarilor din categorii unde majoritare sunt femeile a scazut cu 15-20%! Somajul afecteaza mai puternic femeile, pentru ca ele au dificultati mai mari la reangajare Aceste masuri afecteaza puternic climatul in care creste un copil, conditiile de viata, starea parintilor.


Situatia femeilor in era Basescu - Boc  Domeniile unde ponderea femeilor angajate este mai mare sunt: sanatate si asistenta sociala - 79,2%, invatamant - 69,4%, intermedieri financiare si asigurari - 69,3%, hoteluri si restaurante - 61,5%.  Sanatatea si educatia – sectoarele dominate major de femei – au fost supuse unul asalt de actuala guvernare. Personalul din aceste domenii a suferit cele mai puternice pierderi ale puterii de cumparare. Spre exemplu, in domeniul sanatate si asistenta sociala pierderea de putere de cumparare a fost de circa 26%, comparand veniturile din iunie 2008 si iunie 2011. In invatamant, pierderea a fost de 25,6%.  Femeile castiga tot mai putin!  Tot mai multe femei castiga salarii mici: a crescut atat numarul femeilor care castiga salarii mici, dar si ponderea femeilor cu salarii mici fata de barbatii din aceeasi categorie  Femeile sunt mai expuse riscului saraciei, discriminate pe piata muncii, defavorizate si obligate sa sustina “dubla zi de munca” (slujba & gospodarie).  Femeile din Romania sunt, in plus, afectate puternic de impactul crizei economice si al politicilor guvernamentale.  Toate problemele, vulnerabilitatile si riscurile care afecteaza femeile au fost adancite in ultimii ani, din cauza unor politici lipsite de calcule sociale si chiar economice, care au accentuat toate deficientele.  Lovind in femei si familie, guvernarea loveste si in generatiile viitoare si pune bazele unei crize durabile si extinse a Romaniei


Europarlamentarii PSD au reclamat la Bruxelles frauda electorala din Neamt Europarlamentarii PSD au transmis o scrisoare deschisa catre Presedintia Comisiei Europeana, a Parlamentului European si catre liderii grupurilor politice europene, in care reclama frauda si abuzurile pe care le-au comis PDL in alegerile partiale ce au avut loc recent in judetele Neamt si Maramures. In prima saptamana in care institutiile europene si-au reluat activitatea la capacitate maxima, dupa vacanta estivala, Grupul PSD din PE a declansat o campanie de informare a autoritatilor UE, prin care vrea sa traga un semnal de alarma cu privire la ”gravele nereguli si abuzuri” constatate in alegerile partiale recente. ” Statul de drept este permanent in pericol, opozitia este hartuita si slabita, institutiile sunt captive unui sistem clientelar sustinut de principalul partid de guvernamant, PDL. (...) Pana acum, frauda la votul din Parlament, concentrarea puterii in mana Presedintelui sau restrangerea nejustificata a drepturilor cetatenesti nu au generat reactii majore nici din partea societatii civile romanesti si nici a opiniei publice internationale. Prin urmare, asistam la o escaladare a practicilor nedemocratice si la o noua etapa a procesului de erodare a fragilei democratii romanesti. De aceasta data este atacata institutia fundamentala a democratiei reprezentative: alegerile”, se arata in scrisoarea deschisa a social-democratilor, care cuprinde si o sinteza a neregulilor si abuzurilor comise de partidul de guvernamant, insotite de exemple concrete. Eurodeputatii PSD reclama si faptul ca, desi autoritatile competente au fost sesizate cu privire la neregulile constatate, reactia lor a fost aproape inexistenta, ”dat fiind controlul politic exercitat de PDL”.

Statul de drept este permanent in pericol, opozitia este hartuita, institutiile sunt captive unui sistem clientelar sustinut de PDL

Printre exemplele de nereguli si abuzuri invocate de socialdemocrati se numara: declaratiile lui Gheorghe Stefan de la televiziunile publice, in care recunoaste ca PDL a oferit cadouri in schimbul voturilor, turismul si mita electorala practicate de PDL si dezvaluite in presa romaneasca, problemele grave ale aplicatiei informatice gestionate de Autoritatea Electorala Permanenta in cele doua colegii, continuarea campaniei electorale in ziua alegerilor, abuzurile ANAF asupra sustinatorilor USL sau candidatura ilegala a lui Mircea Dolha din partea PER, in conditiile in care legea nu permite candidaturi din partea unor partide neparlamentare.


Clarificari de la CE cu privire la efectul cancerigen al folosirii telefoanelor mobile OMS a catalogat recent campurile electromagnetice de radiofrecventa ca fiind „posibil cancerigene pentru oameni”, in urma evaluarii unor cercetari care au sugerat existenta unei legaturi intre utilizarea intensa a telefonului mobil si riscul crescut de gliom, un tip malign de cancer cerebral. Un studiu a aratat o crestere cu 40% a riscurilor. Presedintele grupului de lucru al OMS responsabil cu aceste cercetari recente a atras atentia asupra necesitatii unei „monitorizari atente a legaturii dintre telefoanele mobile si riscul de cancer”. In acest sens, eurodeputata Daciana Sarbu a solicitat Comisiei Europene sa realizeze cercetari suplimentare care sa verifice riscurile sugerate de OMS si sa continue, in acelasi timp, studiile privitoare la copii si vulnerabilitatea lor fata de radiatiile electromagnetice. Raspunsul Comisiei subliniaza faptul ca executivul comunitar asteapta si evaluarea Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) pe aceasta tema.

De asemenea, Comisia anunta ca la finalul lui 2011 va lansa propria evaluare a dovezilor stiintifice cu privire la impactul campurilor electromagnetice asupra sanatatii, luand in considerare si raportul IARC. Pe baza acestor cercetari, CE va lua decizia daca e nevoie sau nu sa revizuiasca reglementarile aflate in vigoare in legatura cu expunerea la campurile electromagnetice. Concluziile IARC se bazeaza in mare masura pe rezultatele proiectului INTERPHONE (finantat de CE), care a sugerat posibilitatea riscului crescut al tumorilor de tip gliom cu care se confrunta utilizatorii pe termen lung de telefoane mobile. Rezultatele studiului si nevoia de a acoperi lipsurile din cercetarea pe aceasta tema au determinat UE sa continue sa finanteze cercetarea. De aceea, CE finanteaza si proiectul MOBI-KIDS – cel mai mare studiu din lume centrat pe riscul dezvoltarii de tumori canceroase ale creierului de catre copii si adolescenti in urma utilizarii telefonului mobil.

 CE finanteaza si proiectul MOBI-KIDS – cel mai mare studiu din lume centrat pe riscul dezvoltarii de tumori canceroase ale creierului de catre copii si adolescenti in urma utilizarii telefonului mobil.




Savoare si ruine “Cateva zile petrecute in Delta Dunarii mi-au dezvaluit, ca de fiecare data, un peisaj care combina frumusetea si distrugerea. Situatia e din ce in ce mai grava, pierderile sunt din ce in ce mai mari, pestele tinda sa devina o raritate, iar vulnerabilitatea la rau a unui spatiu protejat care – in teorie – este rezervatie a biosferei devine din ce in ce mai greu de inteles. Raul are multe forme si tinde sa devina de neoprit. Am organizat, in primavara, alaturi de Salvati Delta si WWF, o intalnire pe tema Delta Dunarii la Bruxelles, si iata cum au fost sintetizate principalele dificultati cu care se confrunta zona: • Intarzierea lucrarilor de reconstructie ecologica – in special in privinta terenurilor degradate neproductive; • Pescuitul intensiv si braconajul, care au condus la diminuarea resursei piscicole a Deltei; • Dezvoltarea haotica a turismului; comunitatile locale nu beneficiaza de pe urma dezvoltarii turistice, ci din contra, se simt ignorate de investitiile realizate de intreprinzatori; • Transformarea plajelor si in special a grindului Chituc, prin amenajarea unor statiuni turistice, cu un impact negativ major asupra habitatelor plajelor litorale - elemente unice in Europa.


Braconajul este una dintre marile orori ale Deltei; este un fenomen care distruge pe termen lung. Dar daca ne referim la braconajul comis de localnici, el este un efect, si nu o cauza. Adevarata cauza este saracia crunta a zonei si lipsa de sanse a locuitorilor Deltei. Acesti oameni traiesc in mijlocul unei bogatii naturale coplesitoare, insa nu au posibilitatea de a beneficia – legal si corect – de pe urma ei. Dezvoltarea turistica din ultimii ani nu le aduce niciun beneficiu. Iar alte oportunitati nu exista pentru ei. Degeaba sanctionam braconajul, daca nu le cream oamenilor de acolo o strategie de supravietuire. Evident insa ca braconajul la nivel “industrial” si pescuitul comercial excesiv trebuie pedepsite si eradicate. Insa, de ani de zile, doar se vorbeste despre asta. Cei de la Salvati Delta au citit statisticile si au ajuns la o concluzie incredibila: timp de doi ani, institutiile au facut 7500 de controale si au intocmit 855 de dosare penale. Rezultatul? O singura condamnare (la 1 an inchisoare) si 21 de amenzi!

Salvarea Deltei va veni dintr-un program care sa imbine dimensiunea de conservare si cea de dezvoltare durabila, cu atentie mare la sprijinirea categoriilor defavorizate.

Delta este o comoara a Romaniei si o valoare unica in Europa. Orice alt stat membru UE ar fi stiut pana acum sa o transforme intr-o resursa nu doar protejata si pusa in valoare, dar si intrun motor al dezvoltarii durabile si o atractie turistica de top. Salvarea Deltei va veni dintr-un program care sa imbine dimensiunea de conservare si cea de dezvoltare durabila, cu atentie mare la sprijinirea categoriilor defavorizate. Cu alte cuvinte, un mix care sa contina legi dure, fermitate in aplicarea lor si o serie bine aleasa de masuri sociale si economice. Borsul de peste pe care l-am savurat, saptamana aceasta, la doamna Sanda in Sf Gheorghe - cea mai buna ciorba din viata mea! – ar putea deveni oricand instrument de promovare a Romaniei pe harta turistica si gastronomica a Europei. Astazi insa, distrugerea accelerata a Deltei pare a se transforma intr-un brand turistic consacrat.


Profile for Daciana Sarbu

Newsletter August 2011 - Daciana Sarbu  

sinteza activitatii europarlamentare

Newsletter August 2011 - Daciana Sarbu  

sinteza activitatii europarlamentare

Advertisement