Page 1

Newsletter Europarlamentar Aprilie 2012 x

din cuprins:

    

“Va facem analizele” Vanatoarea in Delta Risipa de alimente Reforma PAC UE si diabetul

newsletter


Asociatia Scoala pentru Sanatate le-a facut analizele bucurestenilor cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii

Asociatia Scoala pentru Sanatate, infiintata de Daciana Sarbu, si Tineretul Social Democrat au organizat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii – 7 aprilie, campania Va facem analizele!, o actiune de masurare gratuita a glicemiei si tensiunii arteriale. In perioada 2-6 aprilie, in Pasajul Universitatii din Bucuresti, reprezentantii Asociatiei au distribuit de asemenea materiale informative cu privire la viata sanatoasa. “Am inceput campania Va facem analizele! in septembrie 2011 la Suceava, am ajuns in Botosani, Sibiu, Bucuresti, Bacau, iar acum am revenit in capitala pentru a transmite, chiar de Ziua Mondiala a Sanatatii, un mesaj important: modul cum ne hranim ne influenteaza profund sanatatea. Alimentatia nesanatoasa poate fi cauza unor afectiuni grave. Un simplu test de glicemie ne poate arata din timp daca avem probleme, si tocmai de aceea ne-am propus sa ajutam cat mai multi oameni cu aceste analize, dar si cu sfaturi referitoare la viata sanatoasa”, spune Daciana Sarbu.

“Vrem sa transmitem, chiar de Ziua Mondiala a Sanatatii, un mesaj important:

modul cum ne hranim

ne influenteaza profund sanatatea”

Eurodeputata, care este membra in Comisia de Sanatate publica a Parlamentului European, este implicata in mai multe activitati care vizeaza nutritia, atat la Bruxelles, cat si in tara. Aceasta a fondat, in 2010, Asociatia Scoala pentru Sanatate, care are ca obiectiv informarea publica pe tema nutritiei. Asociatia a demarat in acelasi an un turneu national – Hrana Desteapta pentru Copii Sanatosi – dedicat parintilor de prescolari, iar din 2011, in parteneriat cu TSD, desfasoara o actiune nationala de masurare gratuita a glicemiei si distribuire de materiale informative pe tema diabetului si nutritiei.


Strategia UE pentru combaterea diabetului Diabetul este cauza principala a bolilor de inima si a altor boli grave si afecteaza 23 de milioane de europeni cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani. Se estimeaza ca acest numar va creste in contextul unei populatii ce imbatraneste. Desi pentru a fi diagnosticat este suficienta o picatura de sange din deget, multi oameni nu stiu ca au diabet. Pentru ameliorarea prevenirii, diagnosticarii si tratamentelor, Parlamentul European cere o strategie UE privind diabetul. 10% din europeni au diabet, iar pana in 2030 procentul ar putea ajunge la 16,6%. 325.000 de decese sunt atribuite diabetului anual in UE. In majoritatea statelor membre, 10% din cheltuielile pentru sanatate sunt dedicate diabetului. Exista doua tipuri de diabet: unul este cauzat de o reactie autoimuna (sistemul imunitar ataca celulele ce produc insulina), iar celalalt este caracterizat de o cantitate insuficienta de insulina sau de reactia inadecvata a corpului la aceasta. Printre factorii de risc se numara fumatul, dietele nepotrivite, lipsa activitatii fizice si consumul de alcool. Cel de-al doilea tip de diabet poate fi prevenit printr-un mod sanatos de viata. Strategia UE se concentreaza pe prevenire, diagnosticare, tratament si cercetare, creand programe nationale in acest sens. In cadrul acesteia, cercetarea in domeniul diabetului va fi coordonata si finantata la nivel european.


Amendamentul Dacianei privind interzicerea vanatorii in Delta – adoptat de PE In sedinta plenara a Parlamentului European de pe 20 aprilie, de la Strasbourg, legislativul european a votat un amendament al Dacianei Sarbu privind interzicerea activitatilor de vanatoare in Delta Dunarii. Textul amendeaza un raport privind biodiversitatea. Textul exprima “ingrijorarea” eurodeputatilor in legatura cu posibilitatea reintroducerii vanatorii in Delta Dunarii si impactul negativ al acesteia asupra biodiversitatii si, in acelasi timp, solicita Comisiei sa verifice daca statele membre implementeaza Articolul 7 din directiva privind pasarile (2009/147/EC), in special din perspectiva vanatorii. In acelasi timp, amendamentul “indeamna statele membre sa se asigure ca procesul desemnarii siturilor Natura 2000 este finalizat in 2012” si “deplange intarzierea cu care sunt trasate siturile marine”.

Foto: Atlas Magazin/Ecomagazin


Risipa de alimente, in discutia PE Uniunea Europeana trebuie sa trateze mult mai responsabil resursele si activitatea de reciclare, atat pentru protejarea mediului, dar si pentru cresterea economica, afirma un raport adoptat in aprilie de Comisia de Mediu din PE. Amendamentele Dacianei Sarbu prin care se solicita o aplicare mai eficienta a regulilor europene privind deseurile au fost adoptate impreuna cu textul raportului. In plus, solicitarile formulate de deputata europeana cu privire la reducerea fenomenului de irosire a alimentelor au fost asumate de asemenea de eurodeputatii din Comisia de Mediu, devenind astfel parte a raportului privind Europa eficienta din perspectiva resurselor. Textul final solicita Comisiei si statelor membre sa-si asume actiuni mult mai eficiente pentru combaterea transportului ilegal de deseuri, in special periculoase, catre state din afara Uniunii si, in mod deosebit, sa intareasca sistemele de supraveghere. Mai mult, se solicita conturarea unei “politici externe in privinta deseurilor�, ca modalitate de promovare catre alte regiuni a standardelor de tratare a deseurilor din UE. De asemenea, se cere Comisiei sa recurga la actiuni concrete pentru a reduce amploarea fenomenului de irosire a hranei, care atinge in aceste momente dimensiuni foarte mari. Parlamentarii europeni insista asupra necesitatii ca institutiile europene sa puna mai mult accent asupra informarii, educatiei si cresterii constientizarii, in privinta sortarii, refolosirii si reciclarii deseurilor, considerand ca educatia are un impact direct asupra formarii deprinderilor de eficientizare a folosirii resurselor.


Fostul ministru Fuia – jigniri la adresa agricultorilor romani Daciana Sarbu, eurodeputata PSD, i-a solicitat, pe 2 aprilie, ministrului Agriculturii de la acel moment sa-si ceara scuze producatorilor agricoli romani, dupa ce acesta declarase ca nu-si cumpara alimentele la piata, ci la supermarket. Deputata europeana a considerat ca aceasta afirmatie este nu numai incompatibila cu functia acestuia, dar este profund jignitoare si echivaleaza cu o lovitura foarte grea adusa agricultorilor romani, pe fondul lipsei totale de masuri de sprijinire a acestora din partea guvernului. “Declaratia recenta a Ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, potrivit careia isi cumpara alimente de la supermarket si nu de la piata este o lovitura foarte dura adusa producatorilor romani. Un membru al guvernului, obligat prin fisa postului sa lupte pentru interesele producatorilor romani, ii sfideaza deschis pe acestia, dand un semnal extrem de brutal la adresa celor pe care ar trebui sa-i protejeze si sa-i ajute”, arata eurodeputata, membra in Comisia de Agricultura si dezvoltare rurala din PE. Daciana Sarbu a subliniat ca acest mesaj este profund gresit si reprezentand o atitudine condamnabila a titularului de la Agricultura, care s-a remarcat, de la preluarea mandatului, prin ignoranta, rea-vointa si erori succesive. “De cand a venit la minister, domnia sa ne-a vorbit despre preferinta pentru organisme modificate genetic, ne-a explicat ca nu poate influenta pretul legumelor pentru ca nu intelege cum se formeaza acesta, s-a laudat cu procente de absorbtie a fondurilor europene care nu au nicio legatura cu realitatea, iar acum le-a dat o palma producatorilor romani, afirmand ca-si cumpara produsele de la supermarket. Vorbim despre reprezentantul ministerului Agriculturii, unul deosebit de important pentru Romania, in plina perioada cand la Bruxelles se discuta despre reforma politicii agricole comune. Am fost avertizati ca suntem in pericol sa ne fie reduse fondurile europene, pentru ca nu reusim sa le atragem, iar dezvoltarea rurala este una dintre zonele care sufera enorm din acest punct de vedere: cea mai mare parte a banilor ramane la Uniunea Europeana, in timp ce agricultorii romani se zbat in saracie, iar mediul rural se lupta cu subdezvoltarea. Implicarea ministrului Fuia se reduce la manifestari de dispret si dezinteres fata de agricultorii romani”, declara deputata europeana.


PE: Femeile trebuie să joace un rol mai important în combaterea schimbărilor climatice Femeile risca mai mult decat barbatii sa moara in catastrofele naturale, deci vor suferi mai mult din cauza schimbarilor climatice. Un raport intocmit de eurodeputata Nicole Kiil-Nielsen (Verzi/Franta) privind rolul femeilor in combaterea schimbarilor climatice a fost dezbatut si votat la Parlamentul European pe 20 aprilie. De ce trebuie sa relationam schimbarile climatice cu chestiunile legate de gen? Nicole Kiil-Nielsen: “In fiecare criza, in fiecare revolutie, auzim ca intai trebuie rezolvata problema si ca drepturile femeii vor veni… dupa. Dar acest rationament este invechit si ineficient. Astazi, dimpotriva, provocarea schimbarilor climatice si cea a dreptatii si egalitatii pentru femei sunt in relatie stransa. Nu putem propune solutii eficiente si inovatoare daca nu ne largim campul vizual. De exemplu, stim astazi ca femeile risca de 14 ori mai mult decat barbatii sa moara intr-o catastrofa naturala sau ca urmare a acesteia”. Eurodeputata franceza propune si masuri concrete in acest sens: “Includerea femeilor in diplomatia climatica europeana, precum introducerea unei cote minime de femei in delegatii - 40%. In plus, cerem efectuarea unei colectari a datelor pe genuri in fazele de evaluare sau de lansare a proiectelor”.

“O mai buna implicare a femeilor poate

dinamiza actiunea de combatere a efectului schimbarilor climatice, luptand indirect si

impotriva discriminarii” Daciana Sarbu

Cum poate sa ajute, insa, dimensiunea de gen in eficientizarea luptei impotriva schimbarilor climatice? “O mai buna implicare a femeilor poate dinamiza actiunea de combatere a efectului schimbarilor climatice, luptand indirect si impotriva discriminarii” considera eurodeputata Daciana Sarbu, care adauga: “Ma bucur sa constat ca in Romania, de exemplu, printre promotorii din societatea civila ai temei schimbarilor climatice se afla o proportie echilibrata de femei si barbati. Acest echilibru trebuie sa se regaseasa insa in rolurile decizionale din structurile comunitare”.


Reforma Politicii Agricole Comune – dezbatuta la PE


Profile for Daciana Sarbu

Newsletter Aprilie 2012 - Daciana Sarbu  

Sinteza activitatii - aprilie 2012

Newsletter Aprilie 2012 - Daciana Sarbu  

Sinteza activitatii - aprilie 2012

Advertisement