Page 1

agricultura

promovarea Romaniei

nutritie

mediu

DACIANA SARBU 2009-2014

10 prioritati

in mandatul de europarlamentar &D


nutritie

HRANA de CALITATE pentru COPII Problema: Informatii false pe etichetele alimentelor pentru copii, promovarea agresiva a laptelui praf in detrimentul alaptarii.

Ce a sustinut Daciana: Reguli stricte privind etichetarea, astfel incat consumatorii sa primeasca informatii clare si precise despre alimente, pentru a putea face alegeri in cunostinta de cauza si a-si proteja sanatatea. Daciana Sarbu a fost reprezentanta grupului S&D in dosarul privind Alimentele destinate sugarilor si copiilor de varsta mica si alimentele destinate unor scopuri medicale speciale

Rezultate: Directivele europene si reglementarile speciďŹ ce – in special cele ce vizeaza alimentele pentru copii - vor ďŹ revizuite astfel incat sa garanteze: Fara minciuni pe eticheta; Siguranta pentru grupurile vulnerabile precum copiii; Protectie fata de abuzurile producatorilor de alimente.


agricultura

PROMOVAREA agriculturii bio Problema: Alimentele bio inseamna sanatate pentru oameni si pentru mediu, dar putine ferme isi permit sa produca bio.

Ce a sustinut Daciana: Sprijin masiv pentru productia ecologica de la bugetul UE, pentru ca mai multi agricultori romani sa poata produce bio, iar alimentele ecologice sa ďŹ e mai accesibile.

Rezultate: Daciana Sarbu s-a luptat pentru agricultura bio prin avizul sau ca raportoare a Comisiei AGRI, dar si prin numeroase amendamente depuse si actiuni publice.

Reforma politicii agricole a UE contine masuri de suport pentru agricultura organica - minim 30% din bugetul programelor de dezvoltare rurala vor ďŹ alocate pentru masuri de agromediu si agricultura ecologica; Alaturi de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Daciana a convins lantul Carrefour sa promoveze produse bio romanesti incepand cu septembrie 2013.


agricultura

SUSTINERE pentru fermele mici si pentru tinerii fermieri Problema: Fermele mici nu reusesc sa-si valorifice produsele si nu rezista concurentei, desi in multe cazuri sunt singura resursa de supravietuire a unor familii. Tinerii de la sate nu au suficiente sanse de a reusi.

Ce a sustinut Daciana: Sprijinirea fermelor mici prin finantare speciala, de la bugetul UE; plati suplimentare pentru tinerii fermieri; sprijin din fondurile de dezvoltare rurala pentru facilitarea schimbului intre generatii in agricultura. Daciana Sarbu a solicitat marirea cuantumului per ferma pentru micii producatori, precum si crearea unei „scheme de produse de calitate provenite de la ferme mici”, astfel incat alimentele produse de aceste ferme sa aiba un sistem unic de etichetare si promovare.

Rezultate: Politica agricola a UE va ajuta exploatatiile mici si va acorda sprijin mai mare pentru tinerii care se implica in agricultura; 5% din suma pentru plati directe acordata fiecarui stat membru trebuie sa fie directionata spre tinerii fermieri; acestia vor primi, pe langa prime de instalare in mediul rural (pana in 70 000 de euro), si ajutor suplimentar de 25% pe durata primilor 5 ani (pentru suprafete pana la 90 de ha).


agricultura

SPRIJINIREA produselor traditionale Problema: Desi unice in lume si valoroase prin speciďŹ cul lor, alimentele traditionale nu au loc in supermarketuri si risca sa dispara.

Ce a sustinut Daciana: Daciana Sarbu a organizat mai multe evenimente la Bruxelles de promovare a produselor romanesti – inclusiv unul dedicat branzeturilor din diverse regiuni ale tarii si a pledat pentru agricultura traditionala din Romania alaturi de Printul Charles.

Incurajarea si promovarea produselor traditionale. In plus, a invitat Comisia de Agricultura a PE in Romania pentru a lua contact cu traditiile rurale romanesti.

Rezultate: Parlamentul European a adoptat raportul Dacianei privind recunoasterea agriculturii ca sector strategic, inclusiv prevederea referitoare la prioritatea pastrarii si sustinerii agriculturii traditionale.


agricultura

SUBVENTII mai mari pentru agricultorii romani Problema: Agricultorii romani primesc subventii mai mici decat media europeana.

Ce a cerut Daciana: Alocare mai echitabila a platilor directe intre statele membre UE. Posibilitatea ca Romania sa poata completa de la bugetul de stat subventiile, pentru ca acestea sa ajunga la media europeana. Daciana Sarbu s-a implicat intens in negocierile de la Bruxelles privind viitorul agriculturii UE, depunand peste 80 de amendamente.

Rezultate: Propunerile au fost incluse in forma ďŹ nala a proiectului de reforma a Politicii Agricole Comune. Aceasta prevede si posibilitatea de transfer pana la 25% din pilonul pentru dezvoltare rurala in cel pentru plati directe pentru statele membre care primesc subventii sub 90% din media europeana.


nutritie

STRATEGIE pentru SANATATEA COPIILOR Problema: Alimentatia nesanatoasa, lipsa de miscare, fumatul, consumul de droguri sunt pericole ce ameninta copiii de la varste tot mai mici.

Ce a cerut Daciana: Asociatia Scoala pentru Sanatate, fondata de Daciana Sarbu, a lansat in martie 2013 website-ul www.scoalapentrusanatate.ro, dedicat sanatatii copiilor si gandit ca o sursa de informatii diverse despre nutritie utile in special parintilor de copii prescolari.

O Strategie Europeana pentru Sanatatea Copilului, cu solutii si fonduri europene speciale pentru aceste probleme.

Rezultate: Tema a fost propusa Comisarului European pentru Sanatate, Presedintiei Consiliului UE, precum si altor factori de decizie la nivel european.


nutritie

INTERZICEREA promovarii catre copii a alimentelor nocive Problema: Alimentele nesanatoase sunt promovate agresiv printre copii, creandu-le obiceiuri nesanatoase acestora si cheltuieli majore parintilor.

Ce a cerut Daciana: Daciana Sarbu a solicitat CE si crearea de profiluri nutritionale – un element important al legislatiei privind nutritia, care stabileste criterii minime pe care alimentele trebuie sa le indeplineasca pentru a avea voie sa poarte pe eticheta mentiuni de sanatate – adica pentru a pretinde beneficii legate de sanatate.

Reglementari la nivel european care sa interzica promovarea catre copii a alimentelor nesanatoase.

Rezultate: Propunerile sale au fost inaintate Comisarului European pentru Sanatate, caruia i-a solicitat sa pregateasca un cadru legislativ privind publicitatea la aceste produse, precum si actiuni urgente pentru prevenirea si combaterea obezitatii.


promovarea Romaniei

PROMOVAREA Romaniei in Europa Problema: Tara noastra nu este suďŹ cient cunoscuta in Europa, valorile noastre nu sunt inca recunoscute.

Ce a realizat Daciana:

20 de ambasadori si reprezentanti ai misiunilor diplomatice la Bucuresti din state precum Spania, Elvetia, Rusia, Coreea de Sud au vizitat in septembrie 2013 Bucovina la invitatia Dacianei Sarbu, descoperind atat manastirile si muzeele, cat si targurile de traditii populare. Ambasadorul Sloveniei a aďŹ rmat dupa vizita ca sustine intrarea Romaniei in spatiul Schengen.

Evenimente de promovare a produselor traditionale; prezentarea la Bruxelles a oportunitatilor de investitii din 4 judete (Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis), promovarea singurei marci romanesti cu indicatie geograďŹ ca protejata (Magiunul de Topoloveni), turneu de promovare a Bucovinei in randul diplomatilor straini acreditati la Bucuresti.

Rezultate: Foarte multi europarlamentari si diplomati straini s-au familiarizat cu gastronomia romaneasca, dar si cu elemente ale traditiilor si culturii romanesti. Comisia de Agricultura a PE a vizitat Romania.


mediu

SIGURANTA pentru OAMENI si MEDIU Problema: In Romania si in Europa se discuta despre explorarea gazelor de sist, dar exista temeri legate de protejarea mediului.

Ce a realizat Daciana:

Daciana Sarbu a fost si coautoarea Rezolutiei privind interzicerea cianurilor in minerit, adoptata cu o majoritate larga de plenul Parlamentului European in 2010.

A fost unul dintre initiatorii amendamentelor ce au introdus obligativitatea stricta a studiilor de evaluare a impactului de mediu atat in cazul explorarii, cat si in cazul exploatarii gazelor de sist, pentru a garanta impunerea celor mai inalte standarde de protejare a mediului in privinta gazelor de sist.

Rezultate: Parlamentul European a adoptat aceasta propunere, care presupune masuri sporite de siguranta si protejare a mediului pentru proiectele cu gaze de sist.


promovarea Romaniei

PROTECTIE pentru romanii din afara tarii Problema: Drepturile muncitorilor romani in afara tarii nu sunt intotdeauna respectate. Voci extremiste sau chiar guverne straine ataca periodic imigrantii romani din UE.

Ce a realizat Daciana:

Individual sau alaturi de delegatia PSD, Daciana a transmis diverse scrisori de protest vocilor care au atacat romanii, de la Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi si David Cameron si pana la extremisti precum Geert Wilders.

A cerut UE sa creeze un cadru de protectie a lucratorilor sezonieri impotriva abuzurilor angajatorilor; A reactionat, prin scrisori de protest si deplasari la fata locului, impotriva atacurilor la adresa romanilor din afara tarii; A cerut cadru legal UE pentru protejarea copiilor migrantilor.

Rezultate: Mesajele de protest si de aparare a romanilor au fost preluate de publicatii din Italia, Marea Britanie, Belgia; Atacurile asupra comunitatii romanesti din Italia au primit un raspuns puternic si vizibil.


Mandatul in cifre

1 raport si 4 avize ale Parlamentului European 6 rapoarte si 2 avize ale Grupului S&D Aproape 330 de amendamente depuse Peste 180 de discursuri sustinute in plenul PE Peste 150 de rapoarte amendate Peste 150 de interpelari adresate Comisiei Europene

A realizat

Profile for Daciana Sarbu

10 prioritati ale mandatului 2009-2014  

Cele mai importante proiecte ale mandatului de europarlamentar

10 prioritati ale mandatului 2009-2014  

Cele mai importante proiecte ale mandatului de europarlamentar

Advertisement