Page 1

De Moerkluis november 2012 – januari 2013

Infoblad van Scouts en Gidsen Sint-Antonius Moerbeke Werkjaar 2012-2013 – editie 2 Redactie: Karel Van Stappen


Tot u spreekt… de groepsleiding Dag scoutsvrienden en –vriendinnen, Het wordt stilaan killer buiten, de dagen zijn het meeste van hun lengte kwijt en modder en natte bladeren maken de wegen gezellig glad. De motoren van de stoomboot draaien alvast warm en strooizout, sneeuwschoppen en kerstverlichting kondigen de komst van de winter aan. Tijd dus voor de tweede editie van De Moerkluis. Zoals elk jaar verlopen de activiteiten in de maanden december en januari enigszins anders dan in andere maanden. Van vrijdag 14 december tot en met vrijdag 25 januari zijn er immers avondactiviteiten gepland. De vergaderingen hebben dan plaats afwisselend op vrijdag- en zaterdagavond, en dat in principe van 19u00 tot 21u00. Deze wijziging heeft te maken met de examens die er in deze maanden zijn voor de oudere takken en de leidingsploeg. We zijn ons ervan bewust dat de planning van avondactiviteiten niet altijd voor de hand ligt, maar hopen te kunnen rekenen op jullie begrip. Hou de kalender goed in de gaten, sommige takken hebben immers reeds sneller terug activiteit op zondag. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar knijpen we er één weekje tussenuit, dan is er één weekend geen vergadering. Een ander belangrijk punt dat we graag even onder de aandacht brengen, is de komst van de paskoffers van de scoutsshop naar ons terrein. Op zondag 18 november kan ieder die dat wil alle uniformstukken passen en bestellen. Wij zorgen dan verder voor een correcte afhandeling. Ziezo, dat zijn zowat de belangrijkste punten voor de komende periode. Het is nog een stuk te vroeg, maar we wensen jullie bij deze alvast een zalige kerst en fijne eindejaarsfeesten! Tot gauw!

Jullie groepsleiding Jorunn en Karel


Hemden, dassen, t-shirts‌

Op zondag 18 november kan je vanaf 16u30 scoutsuniformen passen en bestellen! Ook dassen en tshirts zijn dan nog steeds te koop. Er is tevens een catalogus van de scoutsshop aanwezig, zodat je ook andere dingen uit het ruime aanbod kan bestellen. Wij zorgen ervoor dat je bestelling volledig en correct terecht komt.


De eerste kampdatum. Onderstaand vindt u alvast de kampdatum en –locatie van de jonggivers. De overige data maken we via de website en in latere edities van De Moerkluis bekend van zodra ze vastliggen.

-

De jonggivers gaan op kamp in Somme-Leuze (prov. Namur), van 13 tot 22 juli 2013.


Activiteitenkalender Inleidende noot Vanaf half december tot eind januari zijn er examens voor de scoutsleiding. Achtereenvolgens zij die nog secundair onderwijs volgen en de hogeschool- en universiteitsstudenten, bewijzen op dat moment net als onze oudere leden het beste van hun kennis. Hierdoor hebben de vergaderingen van vrijdag 14 december tot en met vrijdag 25 januari afwisselend op vrijdag- en zaterdagavond plaats. In principe duurt de activiteit dan van 19u00 tot 21u00. Vanaf zondag 3 februari hebben de activiteiten terug op zondag plaats, op het gewone tijdstip (13u30 – 16u30).

Zondag 11 november Kapoenen: versier het lokaal - vergadering Niets leuker dan op een koude herfstdag lekker in ons lokaal te zitten en het eens mooi te versieren. Wouters: kleine puyten-vergadering We halen de wouters vandaag uit hun vertrouwde habitat en trekken erop uit, het onbekende in. Trek stevige schoenen aan en een warme trui want het kan er ruig aan toe gaan. (We rekenen op ouders die ons met de auto op locatie willen brengen) Jonggivers: extreme B-day bash! Daan en Tabita waren deze week jarig, en aangezien we dit niet zomaar voorbij kunnen laten gaan geven we er vandaag een goeie lap op!!


Activiteitenkalender (vervolg) Zondag 11 november Givers: de Huisdokter In samenwerking met Vijf TV, tegenwoordig gewoon VIJF, huren we met onze schaarse spaarcentjes een dure specialist in om van onze stulp een gezellig oord te maken.

Zondag 18 november Kapoenen: dorpsspel We trekken op verkenning in ons eigen dorp. Na vandaag kent Moerbeke geen geheimen meer voor jullie‌ Wouters: Jasper is jarig! Heppie burtdeej toe joe, heppie burtdeej toe joe, heppie burtdeej dier Jasper, heppie burtdeej toe joe! Inderdaad woutertjes Jasper is vandaag jarig en waar kan je dat beter vieren dan op de scouts? Ter inwijding van ÊÊn van de twee startende leidinggevenden hebben we nog een verrassing in petto. En aan jullie Wouters om hierbij te helpen. De doop zit nog vers in jullie geheugen, dus bereid jullie origineel voor om Jasper een spetterende verjaardagsvergadering te bezorgen!

Jonggivers: speurneusvergadering Allerlei dingen gestolen, honderden mensen vermist, de politie is ten einde raad. Tijd dat de jonggivers eens in actie treden en deze situatie eens snel tot op de bodem uitzoeken.


Activiteitenkalender (vervolg) Zondag 18 november Givers: navigatiezondag Een test voor jullie zelfredzaamheid in moeilijke en verwarrende omstandigheden. Wat brengt de onbekende omgeving waarin jullie terechtkomen? Vijandige linkmiegels loeren om elke hoek om jullie het leven zuur te maken. Wees voorbereid op de meest onverwachte wendingen.

Zondag 25 november Kapoenen: kookvergadering Tijd om de Jeroen Meus en Sofie Dumont in jullie naar boven te halen. Eens kijken wie de keukenprinsen en prinsessen onder de kapoenen zijn. Wouters: de Ultieme Battle Hebben onze wouters wat nodig is? Zijn het ‘de beiren’ die ze beweren te zijn of zijn jullie mietjes? We hebben enkele uitdagingen voor jullie klaar. Slagen jullie erin om ze allemaal te voltooien, dan mogen jullie je leiding een tegenopdracht geven. Maar pas op, we geven ons niet zomaar gewonnen! Jonggivers: Two Towers-vergadering 2 rivaliserende kampen, elk zijn strategie, en een enorm bos. We trekken ten strijde!!


Activiteitenkalender (vervolg) Zondag 25 november Givers: raketlanceerplatformontwikkelzondag De titel van de vergadering levert dankzij de 35 letters al eeuwigdurende roem op in het Scrabblespel, al vermoeden we dat het spelbord niet groot genoeg is. Maar goed, naar de kern van de zaak. Volledig conform de spelregels van de Koude Oorlog starten we een wapenwedloop. Wij beperken ons echter niet tot het louter ontwikkelen van wapentuig…

Zondag 2 december Kapoenen: Sinterklaas Hoog bezoek! Benieuwd wat in het grote boek van Sinterklaas geschreven staat. Zouden de kapoenen braaf geweest zijn of zal zwarte piet enkele kapoenen in zijn zak moeten steken? Wouters: Sinterklaas Zie ginds komt de sinterklaas… nee … hij komt, hij komt, de lieve goede stoomboot… nee … Zwarte piet bonne bonne bonne… na een jaar zijn we de liedjes weer vergeten maar de Sint komt vandaag bij ons op bezoek. Smeer dus jullie stembanden zodat we niet in de zak belanden Jonggivers: Sinterklaas Geen uitleg vereist: zorg maar dat jullie braaf zijn! Givers: Kloas De Grote Kindervriend rijdt ook dit jaar ons huisje niet voorbij. Alle brave kindertjes worden beloond met heerlijke lekkernijen. Met een extra beloning voor de allerbeste zangertjes!


Activiteitenkalender (vervolg)

Zondag 09 december Kapoenen: pleinspelen De laatste zondagvergadering van 2012 zal er een zijn met vele leuke spelletjes in de gezonde buitenlucht. Vandaag houden jullie je warm met lopen, spelen en ravotten Wouters: sportvergadering Het wordt stilaan winter, we kunnen al wat minder buiten spelen. We vliegen er deze namiddag in en strekken onze beentjes om die extra energie er af werken. Trek je sportoutfit en sportschoenen aan (die geen zwarte strepen nalaten). Jonggivers: let it snow! Het is winter, en daar hoort sneeuw bij, maar wat kan je daar allemaal met en op doen? We trekken onze sportkledij aan en gaan eens verkennen welke knots gekke spelen we hierop kunnen beoefenen. Givers: doop! Vandaag worden de discipelen die dit werkjaar onze tak vervoegden gedoopt met de Geest van het Giverdom. Eventuele extra informatie wordt tijdig medegedeeld. Dienstmededeling aan de dopende autoriteiten (derdejaars): gelieve de voorbereidingswerkzaamheden tijdig te starten.


Activiteitenkalender (vervolg) Opgelet! Start avondactiviteiten op 14 december!

Vanaf vrijdag 14 december starten de avondvergaderingen. De vergaderingen hebben tot en met vrijdag 25 januari afwisselend op vrijdag- en zaterdagavond plaats, van 19u00 tot 21u00. Vrijdag 14 december Kapoenen: quiz Eens kijken hoe slim jullie allemaal zijn! Gaan jullie de uitdaging aan? Wouters: snoepjesvergadering Na het sporten van vorige week hebben we nogal wat vet verbrandt. Maar tijdens de winter kunnen we dat extra speklaagje natuurlijk wel gebruiken om beter tegen de kou te kunnen. Daarom helpen wij jullie vandaag met dat extra laagje weer aan te vullen. Breng een zakje snoep mee. Jonggivers: filmavond De verwarming lekker warm, languit in de zetel, een hapje en wat vrienden. De perfecte combinatie voor een gezellig avondje film. Wie een goeie film heeft mag deze gerust meebrengen. Givers: ’t Populierenhof De kille prille winterwind giert door kale boomkruinen, langs verlaten wegels en over krakende stoppelvelden. Vele dieren hebben zich sinds lang in donkere krochten verscholen om het einde van de winter af te wachten, de derde kaars maakt zich klaar om te branden en het korten van de dagen bereikt stilaan een triest hoogtepunt. Op één plek brandt echter altijd een gezellig warm licht. Hier zijn we onder vrienden en weten we dat de drankjes altijd lekker fris of heerlijk warm zijn, naar gelang het geval. Welkom in Café ’t Populierenhof! We openen omstreeks 19u00 en sluiten de keet rond 22u30.


Activiteitenkalender (vervolg) Zaterdag 22 december Kapoenen: kerstfeestje Het is misschien nog wel 3 daagjes te vroeg, maar wij doen vandaag al alsof het Kerstmis is! Breng een pakje van maximum 5 euro mee. Wouters: gezelschapsspelletjesvergadering Breng vanavond je monopoly, bunny-hop… mee en schuif er gezellig bij aan tafel. Jonggivers: casino Het jaar zit er bijna op, het is tijd om wat geld uit te geven aan leuke cadeautjes, maar waar vinden we rap geld???? We trekken met z’n allen richting het casino! Let’s Gamble!!! Givers: Night Games

De wereld is kennelijk niet vergaan gisteren. Het leven gaat zodoende verder, hoewel er kennelijk een Grote Duisternis gevallen is over het winterse land.

Vrijdag 28 december: geen vergadering Het vele eten en gesmak heeft ons een indigestie bezorgd. We knijpen er dus een weekje tussenuit. Prettige feesten en een fantastisch 2013!


Activiteitenkalender (vervolg) Zaterdag 05 januari Kapoenen: een tocht door het donker! We zijn toch niet bang, tiediediediedie… We hebben een zaklamp bij, tiediediediedie… en dat maakt ons blij! Wouters: Joren-is-jarig vergadering Feeeeeeeeeeeeeest! Joren is jarig vandaag en het is zonet kerstmis en nieuwjaar geweest. Reden genoeg dus om er vandaag nog een stevig feestje van te maken. Breng een cadeautje mee (max €5,00) en wij zorgen voor een versnapering! Jonggivers: nieuwjaarsparty! Naar goeie oude traditie zetten we ook dit jaar het nieuwe jaar in met een feestje. Brengen jullie allemaal een cadeautje mee van max 5 euro? De leiding zorgt wel voor een hapje en een drankje Givers: nieuwjaarsfestiviteiten 2013 wordt hét jaar, dat kan niet anders. De eerste vergadering van dit kersverse jaar is dan ook het uitgelezen moment om onze feesthoed boven te halen!

Vrijdag 11 januari Kapoenen: gezelschapsspelletjesvergadering Wat is er leuker dan het weekend te beginnen met een avond vol leuke gezelschapsspelletjes? Vergeet niet jullie tofste spelletjes mee te brengen!


Activiteitenkalender (vervolg) Vrijdag 11 januari Wouters: filmvergadering We zetten ons gezellig samen op ons luie krent in de zetel. Met een zak popcorn en wat limonade kijken we rustig naar een film. (Breng dus zelf DVD’s mee met je naam erop) Jonggivers: dropping Altijd zijn de jonggivers rap weg, maar hoe goed kunnen ze zich eigenlijk oriÍnteren? We testen het vandaag op onze dropping! Givers: het grandioze winterplaystationtornooi Een groot scherm met beamer, knabbels allerlei en een vierkant kastje met twee draden waaraan een bakje vol knoppen hangt. Meer is er niet nodig om een doorsnee vrijdagavond om te toveren in een geweldig Playstationtornooi! Spelbezitters: breng jullie spelletjes mee!

Zaterdag 19 januari Kapoenen: filmvergadering Deze avond wordt ons lokaal omgetoverd tot een heuse cinema. Breng jullie favoriete film mee. Wouters: knutselvergadering Is het een vliegtuig, is het een vogel, nee ik weet het niet! We halen de scharen, potloden en papier uit de kast en knutselen enkele kunstwerkjes.


Activiteitenkalender (vervolg) Zaterdag 19 januari Jonggivers en givers: schaatspret! Naar jaarlijkse traditie rijden jonggivers en givers vanavond samen een scheve schaats op IJsbaan Kristallijn in Gent. Graag spreken we enkele ouders aan die ons bij grote opkomst kunnen helpen iedereen vlot naar Gent en terug te brengen. De inkomprijs bedraagt 5 euro, een prijs die zowel voor schaatsbezitters als schaatslozen geldt. Deze activiteit duurt langer dan gewoonlijk, we zijn vermoedelijk omstreeks 22u00 terug op het terrein.

Vrijdag 25 januari Kapoenen: duistere spelen Wat jullie vandaag gaan doen? Wij weten niet of jullie dat wel te zien krijgen… Breng je zaklamp mee. Wouters: zwemvergadering We zoeken de ruimere wateren op. Breng allemaal jullie zwemgerief mee en €3,00 om het zwembad te betalen. De vergadering duurt uitzonderlijk tot 22u. We rekenen vanavond ook op ouders om ons naar het zwembad te voeren en ons te halen. Jonggivers: quiztijd Vandaag testen we eens of jullie in principe wel opletten in de klas en in het leven. Zet maar allemaal jullie hersenen op actief, want vandaag bestoken we jullie met enkele pittige vragen. Givers: hoera, het sneeuwt! Na de geslaagde witte zondagen van de afgelopen jaren hebben we de pretentie te stellen dat er vandaag 10 centimeter sneeuw ligt. Sùpergezellig wordt dat!


Activiteitenkalender (vervolg) Opgelet! Vanaf 03 februari terug zondagsactiviteit!

Vanaf 03 februari vergaderen we terug op zondag. De vergaderingen hebben opnieuw plaats op het gewone tijdstip: van 13u30 tot 16u30. Kapoenen: knutselvergadering Tijd om alle scharen, kleurpotloden, verfborstels, lijm en papier nog eens boven te halen. Eens kijken wat we hier allemaal mee kunnen maken‌ Wouters: sneeuwpretvergadering Laat die winterse vlokken maar komen. Deze zondag staat in het teken van winterpret. Met een beetje geluk van bovenaf krijgen we wat sneeuw over ons heen. Schaatsen, slieren, glijden en zot doen! Sneeuw of geen sneeuw, we leven ons helemaal uit. Jonggivers: blauwe Smurf en de drie kikkers - vergadering Dat smurfen werkers zijn weten we allemaal, maar kunnen kikkers dat ook? Vandaag dagen we iedereen uit om te bewijzen wie nu eigenlijk de strafste is!! Givers: Feest van het Licht Eindelijk, eindelijk, eindelijk! Na weken van duisternis mogen we elkaar opnieuw in het volle licht aanschouwen! Een heuglijke gebeurtenis, die met de gepaste lekkernijen in de verf wordt gezet. We hebben vast nog wat over van gisteren.


Onderweg

Born to be Wild

Zion NP (USA), 30 maart 2012 Š Karel Van Stappen


Noteer alvast‌

Onderstaand enkele nuttige data over activiteiten die later dit jaar op stapel staan. Noteer ze alvast in je agenda!

-

24/02/2013: Carnavalstoet 16/03/2013: Gourmetavond 12/04/2013: Grandioze Voorjaarsquiz Mei 2013: voetbalmatch scouts - KLJ 30/06/2013: Dag aan Zee


Kleuren maar!


Winterzoekpret.


Boodschap van algemeen nut Neem eens kijkje op onze website: www.scoutsmoerbekewaas.be. Je vindt er alle info in verband met vergaderingen, maar ook nieuwtjes heet van de naald, foto’s van onze activiteiten, nuttige links en enkele spelletjes.

Via de website kan je de digitale versie van De Moerkluis raadplegen, en zie je alle komende activiteiten mooi op een rijtje. Kamp- en weekenddata, extra benodigdheden, wijzigingen… vind je hier meteen.

Je vindt ons trouwens ook op facebook! Tik “Scouts en Gidsen Moerbeke-Waas in en duw even op “vind ik leuk”!


www.scoutsmoerbekewaas.be

De Moerkluis (2) - 2012-2013  
De Moerkluis (2) - 2012-2013  

De 2de Moerkluis van het schooljaar 2012-2013

Advertisement