Issuu on Google+


Project: De Diaphragm Tower is mijn eerste project voor de Academie voor Bouwkunst. De opdracht was om een toren te maken die een ritueel verbeeld. Dit ritueel kon van alles zijn, zoals het een trouwerij, uitvaart of feest. Ik heb echter gekozen om als ritueel de eerste dag school op de Academie voor Bouwkunst te kiezen, omdat dit gevoel het dichtste bij mij stond op dat moment. Het ritueel moest verbeeld worden in beleving van ruimte.


Project: De derde opdracht van mijn eerste jaar aan de Academie voor Bouwkunst was gericht op baksteen. Vanuit dit materiaal moest er twee maal het volume van de Espressofabriek op het Westergasterrein. Dit volume moest een functie krijgen om de afzet van de Espressofabriek te vergroten. Uit onderzoek bleek dat per 1 februari een functie op het Westergasterrein was weg gevallen die ik zowel bij de Espressofabriek als de culturele insteek van het terrein vond passen. Dit was namelijk de KunsEnHal. Een Galerie voor het exposeren van kunst en een podium voor verschillende optredens. Ik heb dan ook besloten om deze functie terug te brengen.


Project: Slope Well was een project op de Academie voor Bouwkunst met een landschappelijke/stedenbouwkundige insteek. Voor dit project moest er kritisch gekeken worden naar het huidige Buikslotermeer in Amsterdam Noord. Het huidige Buikslotermeerplein is een kaal en sober winkelcentrum waar veel kansen liggen. Deze kansen hebben zijn gekoppeld met de aanleg van de Noord-Zuidlijn. De eindhalte van deze lijn zal zich direct aan het Buikslotermeerplein bevinden. De materialisering van het Buikslotermeerplein is nu overwegend grijs steen en golvende gevelplaten. De slogan voor het project was dan ook “They’ve paved paradise”


Project: Voor mijn eigen woning aan de Overtoom heb ik een kamerscheidende kast ontworpen die in de woonkamer dient als opbergkast en in de slaapkamer als kledingkast. De reden dat ik de keuze maakte om deze kast te ontwerpen was het feit dat er een kalkzandsteen wand tus-

sen de woonkamer en de slaapkamer stond die door de vorige bewoner geplaatst was. Deze wand wiebelde heen en weer tijdens het lopen door de woning. Door dit gebrek hebben we de keuze gemaakt deze kast te plaatsen.


Project: Voor de minor interieurarchitectuur aan de HvA in Amsterdam hadden wij voor de les kwaliteit in design de opdracht op twee materialen te kiezen en hiermee een bungalow zoals op deze pagina te zien is in te richten. Bij dit ontwerp moest continue vastgehouden worden aan het materiaal en de bungalow moest geplaats worden op een plek waar ruimte en rust de overhand had.

Ontwerp: Voor het ontwerp van deze bungalow heb ik ervoor gekozen om alle privefuncties zoals slaapkamer en badkamer af te scheiden door kasten of panelen die werden doorgezet in dezelfde verdeling als de kast. De materialen die bij het ontwerp gekozen zijn Corian en schoonbeton. Dit om de bungalow zo schoon en steriel mogelijk te houden en hiermee te refereren naar de rustige en stille omgeving. Daarbij ondersteund stimuleerd der rust vanhet materiaal het naar buiten kijken naar de bosrijke omgeving van het Amsterdamste Bos waar de bungalow staat.


Project: Voor een interieuropdracht voor school moesten mijn projectgenoot en ik een ontwerp maken voor een koffiebar met de zelfde formule als bijvoorbeeld Starbucks en Coffee Company. Het merk van deze koffie was Caffia en moest luxe en sjeik zijn. Wij hebben dit ge誰nterpreteerd als een pand waar het alleen om het koffie drinken gaat en waar mensen in deze drukke samenleving niet te lang verblijven.

Ontwerp: We hebben in het ontwerp een aantal keuzes gemaakt. We wilden dat het invalidetoilet wat een eis was voor het ontwerp was niet zou opvallen en dat het ge誰tergreerd wordt in het ontwerp. Dit was een harde eis en het toilet is ge誰tergreerd in de kast met de display die bovenaan te zien is. Door deze vorm is ook de kast en de bar ontstaan. Daarnaast hadden we nog een eis dat de zitplaatsen verdekt en geborgen moesten zijn. Om deze reden zijn deze helemaal achterin geplaatst onder een verlaagd plafond. De wanden, plafond en vloer zijn volledig van schoonbeton. Het blad van de bar is hier ook van gemaakt om een gevoel te verkrijgen dat de bar uit de vloeris opgetrokken. Om warmte verkrijgen hebben we gekozen voor palisander hout wat een warme en diepe kleur heeft. In de afbeeldingen is te zien dat het podium dat opgetild is van onder is aangelicht om de illusie te wekken dat het zweeft. Een bijzonder onderdeel uit dit ontwerp is de pui in de voorgevel. Deze pui heeft in het midden een deel dat kan zakken waardoor in de zomer een mogelijkheid gemaakt wordt om klanten zowel binnen als buiten te laten staan en te laten genieten van een kop koffie.


Project: De Pop Academie Amersfoort is mijn afstudeerproject aan de Hogeschool van Amsterdam. Met dit project ben ik in juli 2011 afgestudeerd. Voor dit afstudeerproject moesten mijn projectgenoot en ik een gebouw ontwerpen wat zowel sociaal en cultureel een upliftment stimuleerde voor Amersfoort. Het kavel van het gebouw bevindt zich op het Eemplein in Amersfoort. Dit plein is de eerste fase van de herontwikkeling van bedrijventerrein de Isselt dat als tong richting de oude binnenstad van Amersfoort steekt. Een mooie plek dicht bij het oude centrum en direct aan het Eemplein. Ons idee was om de sociale en culturele upliftment te stimuleren door een popacademie. Studenten zorgen voor levendigheid in een stad en stimuleren het sociale. En muziek maken verbind veel mensen en is algemeen een goede culturele katalysator. Deze twee zijn niet beter te combineren dan in een popacademie. Ontwerp: Het exterieur van de Pop Academie Amersfoort is voorgekomen uit de gedachtegang om bezoekers van het Eemplein nieuwsgierig te maken naar de functie van het gebouw. De zelfdragende gevel is opgebouwd uit glasvezelversterkte polyester panelen. De panelen zijn 7,2 meter breed en 30 meter hoog. Deze panelen zijn opgedeeld door middel van horizontale en verticale balken die ervoor zorgen dat de gevel schaalloos wordt en bij bezoekers nieuwsgierigheid naar de functie stimuleert. De mazen in de gevel openen zich steeds meer naar de ingang van de academie toe. Vanuit deze ingang loopt een atrium dat zich ontwikkeld tot een open ruimte in de gevel waar zich de collegezalen en semi-openbare functies bevinden. Het concept en de gedachtegang voor de academie is dat er interactie moet zijn door middel van openheid in het gebouw. Deze openheid bevindt zich uiteraard in de verkeersruimte van de Pop Academie Amersfoort. Om dit te bereiken zijn er op alle verdiepingen vides te vinden. Deze vides zorgen voor contact en interactie tussen mensen, niet alleen op de verdieping waar ze zich bevinden maar natuurlijk ook op bovenliggende en onderliggende verdieping. Deze vides zorgen voor een hoger contactniveau. Dit hoge contactniveau wilde wij om de studenten en docenten een stimulans te geven om in de grote openbare interactieruimtes, die ingericht zijn met meubels waar instrumenten in geplugd kunnen worden, samen te gaan jammen en de openheid te gebruiken als belangrijkste deel van de lesvorm. Ten slotte is het muziek maken en schrijven in deze academie de belangrijkste katalysator voor het met plezier studeren. Naast de functie op zichzelf heeft de academie ook nog eens een sociale en culturele functie in Amersfoort. De sociale functie wordt uitgedragen door de aantrek van studenten. Studenten zorgen voor levendigheid in een stad en brengen het sociale vlak op een hoger niveau. Daarnaast is het mogelijk om voor buitenstaander op de begane grond van de academie naar binnen te lopen. Deze begane grond is ingericht als een groot overdekt plein waar podia gesitueerd zijn. De mensen die dus nieuwsgierig zijn kunnen gewoonweg naar binnen en genieten van de muziek van docenten en studenten. Dit is een grote culturele stimulans voor Amersfoort. Kortom een gebouw dat in zijn omgeving maar ook op zichzelf prima uitdraagt waar het voor staat. Dit door het stimuleren van nieuwsgierigheid die beloond wordt door openheid en interactie, die stimuleert dat er muziek gespeeld wordt. “Come and study Pop At Amersfoort”

Uitleg vidediagram: Zoals ook uitgelegd in de begeleidende tekst was het concept voor mijn afstudeerproject om gebruikers samen te laten komen. Het stimuleren van deze samenkomst is gedaan door op alle verdiepingen in de popacademie vides te maken. Deze vides zorgen ervoor dat leerlingen en docenten elkaar zien en via contact op verschillende verdiepingen interactie met elkaar aan gaan. Door deze interactie kunnen deze gebruikers met elkaar afspreken om bijvoorbeeld te gaan “jammen”. Dit leek mij de beste en leukste manier om te leren.


Project: Het woonhuis van de familie Mooy is een nieuwbouwproject op een kavel van 1600 vierkante meter. Deze woning is vanaf het begin tot eind helemaal ontworpen

door Charles Slot zelf. De opdrachtgevers wilde een woning met een rieten kap. Maar deze woning mocht niet vormgegeven worden als de woningen in de buurt met een rieten

kap die vrijwel allemaal een traditionele uitstraling hebben. Het moest dus een modern huis worden met veel schuine lijnen. Er zijn in deze woning een aantal bijzondere aspecten

opgenomen zoals een glasplaat in de rietenkap die gelijk licht met het uiteinde van de rieten stengels. Hierbij is veel voorbereiding en moeilijke detaillering aan vooraf gegaan.



Fast Portfolio Overview Daan ten Kroode