__MAIN_TEXT__

Page 1

JUNI/JULI 2011, NUMMER 3

Robert de Hoog Blondie De Meisjes van Thijs Tim Knol Rabat


colofon

CJP Magazine jun/jul 2011 jaargang 20, nummer 3 CJP Magazine is hét magazine over cultuur. Heb je opmerkingen over het blad of wil je ideeën voor onderwerpen of interviews aandragen? Mail dan naar redactie@cjp.nl.

CJP in de summertime when the weather is heet

Roep alles wat je wil (en volg ons voor extra kortingen en acties) www.cjp.nl Facebook/CJPnl Twitter: @CJPnl Mail: redactie@cjp.nl Redactieadres CJP Magazine, Postbus 3572, 1001 AJ Amsterdam, Tel: (020) 521 02 20 Persberichten kunnen naar redactie@cjp.nl.

Hoofdredacteur Arne van Terphoven

Eindredactie Kim van der Meulen

Design Maslow

Bladmanager Hester Leeflang

Jennifer Aardema

Robbert Blokland

Roel Determeijer

Merijn Henfling

Janey van Ierland

Hülya Kiliçaslan

Arjen Lubach

René van der Meer

Govrien Oldenburger

Jannemieke Oostra

Ruud Pos

Boris Postma

Javier Sancho

Isabella Rozendaal

Lisa Anne Stuyfzand

Ricki van der Tas

James Worthy

Hoofd media en marketing Suzan Damen Hoofdredacteur Arne van Terphoven Design Maslow (hellow@maslow.nl) Coverfotografie Janey van Ierland Eindredactie Hanneke Spijker Medewerkers aan dit nummer Jennifer Aardema, Julia de Boer, Robbert Blokland, Roel Determeijer, Gummbah, Merijn Henfling, Anne van den Hoogen, Hülya Kiliçaslan, Arjen Lubach, Ilja Meefout, René van der Meer, Britta Möller, Govrien Oldenburger, Jannemieke Oostra, Ruud Pos, Boris Postma, Javier Sancho Rodriguez, Isabella Rozendaal, Alex Slagter, Alwin Slomp, Lisa Anne Stuyfzand, Ricki van der Tas, James Worthy Bladmanager Hester Leeflang Uitgever CJP Drukwerk Habo DaCosta, Vianen Distributie Sandd ISSN 1871-6652 Adverteren in CJP Magazine? Bel voor informatie en tarieven met Apprentice Uitgevers: 020-8512647, b.renkema@apprenticeuitgevers.nl Aanleveren advertentiemateriaal edith@cjp.nl Voor verdere vragen over CJP, kijk op www.cjp.nl, mail naar administratie@cjp.nl of bel de CJP Infolijn: (010) 264 60 00.


BIJ NACHT EN ONTIJ De zomer staat voor de deur en dat betekent dat we deze plek hebben gegeven aan onze Isabella Rozendaal. De redenen daarvoor zijn simpel. Allereerst is ze een van de meest getalenteerde fotografen van Nederland (dat weten ze ook in New York, Parijs en meerdere enorm Grote en Belangrijke fotografiewalhalla’s). Ten tweede weet Isabella de zomer als geen ander vast te leggen in beeld. Eind vorig jaar verscheen En Masse – How Holland Holidays, een schitterend, confronterend en hier en daar recht-voor-je-bek-boek over hoe de gemiddelde Nederlander vakantie viert. Het was alweer haar vierde boek. Maar goed, Isabella is dan ook al 28. ‘Deze foto maakte ik in Mimizan, Zuid-Frankrijk, waar ze een gigantische feestcamping hebben. Ik was de hele zomer al op zoek naar een foto van nachtzwemmen, omdat het voor mij een absoluut essentieel onderdeel is van vakantie als je jong bent. Als je ouder bent ook, trouwens.’ www.isabellarozendaal.com / www.dejongehond.nl


Zondag 15 mei. Twee agendapunten op één dag: de kampioenswedstrijd Ajax – FC Twente en het concert van Queens of the Stone Age in Paradiso. Het één – de wedstrijd – is belangrijk, het tweede stukken minder. De Queens zag ik reeds elf keer eerder. Maar ik ben geboren en getogen in Twente en dat was op die dag ineens heel belangrijk. Mijn collega en CJP Magazine-superster René van der Meer verzuchtte laatst dat hij jaloers was op mij als liefhebber van zowel vele vormen van cultuur als voetbal. Zelf is hij een muziekdier, zo een die zich hard maakt voor vinyl en naar Dublin reist om daar naar een expositie over de in 1986 overleden zanger van Thin Lizzy te gaan. Maar een subtiel steekballetje van Lionel Messi op de rand van het strafschopgebied laat hem zo koud als een ijsberg. Er wordt inderdaad vaak een keuze ‘gemaakt’. Óf het voetbal of cultuur. Een hooligan van ADO ziet bij Het Zwanenmeer waarschijnlijk een lekkere maaltijd voor zich en de bezoekers van het Rijksmuseum zullen waarschijnlijk niet goan stoan umdat ze veur Twente bint. Zelf geniet ik van alles en dat resulteerde op 15 mei dus in twee grote evenementen op één dag. Twente verloor en daar heb ik de Ajax-aanhangers in mijn omgeving hartelijk mee gefeliciteerd. Vervolgens namen we de trein naar Amsterdam, naar het hol van de leeuw, want de huldiging van Ajax was in de buurt van Paradiso in volle gang. We moesten ver omlopen, want het Leidseplein was met heftige blokkades afgezet. Toen achter een van die blokkades acht ME-ers op paard vandaan kwamen om het Museumplein schoon te vegen, bedacht ik mij dat er in ieder geval één deel was waarbij ik toch echt meer muziekliefhebber dan voetbalfan ben. Concerten en festivals eindigen nooit in gezeik. Er is geen territoriumdrang en er is geen tegenstander. Het is niet voor te stellen dat een fan van Snow Patrol een fan van Coldplay op zijn bek slaat. Of dat de oude fans de liefhebbers van de laatste cd minachten, wantrouwen of ze wel écht zijn. Toch ontstaat bij muziek zeker agressie, maar dat eindigt dan weer met beschaving. Ik heb in moshpits gestaan waar volwassen kerels elkaar lachend tot bloedens to sloegen, om elkaar vervolgens in de armen te vallen. Ik stond eens bij The Prodigy in Servië, wat het best te omschrijven was als een Braveheart-achtige scene: vol erop en proberen te overleven. Toen de band van het podium af was, haalden de strijders adem en zeiden: ‘Biertje?’. We vroegen aan de ME of we de blokkade mochten passeren omdat we naar Paradiso moesten. Dat mocht, ze wensten ons veel plezier. Vervolgens werden we twee uur lang doorgezaagd door een nietsontziende band. Vet, agressief en keihard. Tussen de nummers door sprak zanger Josh Homme ons toe. Dat hij zoveel van ons hield. Dat hij blij was dat wij en zij er waren. Lang leve de muziek. En de steekballetjes van Lionel Messi. Arne van Terphoven Hoofdredacteur CJP Twitter: @ArnevTerphoven


inhoud 8. Playlist 10. In de wandelgangen: Iris van Herpen 12. Pakrakers 16. CJP Deals

20. Robert de Hoog 26. Popcorn 28. DVD

30. Kut, mijn ouders hadden toch een goede smaak: Blondie 32. James probeert het leuk te vinden 37. Vierkante ogen 38. De festivalburen

44. De meisjes van Thijs 46. Afrit Rabat 54. Rode Gordijnen 56. Expo 60. Zien en Gezien Worden 64. Serious Talent: The Souldiers 66. De Parade 70. Uitgaan: Perron

72. Boeken: Tim Knol 75. Topkortingen 76. Gummbah 78. Winnen 82. Arjen Lubach

www.cjp.nl Facebook/CJPnl Twitter: @CJPnl redactie@cjp.nl

Beeld Niels van Nimwegen


8

playlist

De soundtrack bij dit magazine. www.cjp.nl/playlist

DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince Summertime

Beastie Boys Fight for Your Right (to Party)

David Bowie Fashion

Blondie One Way or Another

De beste zomerhit ooit aller tijden van de wereld en het hele universum? Waarschijnlijk wel. Dat dit nummer al 20 jaar oud is was even schrikken hier op de CJP-redactie.

Iris van Herpen kleedt internationale supersterren en daardoor is zij zelf meteen een internationale superster.

The Dixie Cups Going to the Chapel

Robbert Blokland raadt ons de film Bridesmaids aan. Over de droom van iedere – en dan ook iedere – vrouw: trouwen in een enorme jurk, met een prins op een wit paard, vergezeld door duizend bruidsmeisjes in een kasteel. Hier alvast de soundtrack.

Acda & De Munnik De Beatles en de Buren

We hebben nog altijd geen flauw idee waar dit nummer over gaat, maar de titel past goed bij ons artikel over de festivalburen. Al moet gezegd: The Beatles zullen ook dit jaar weer niet op Rock Werchter optreden.

En we bekijken het ook even van de andere kant: de festivalburen moeten maar een weekendje naar de Veluwe, kunnen wij tenminste ongestoord los.

Kut, mijn ouders hadden toch een goede smaak; eigenlijk geldt dat niet voor Blondie, want iedereen houdt van Blondie, hield van Blondie en heeft altijd van Blondie gehouden. One Way or Another is de definitieve Blondie-song (spraken zij overtuigd…).

Die Lollipops Hab’ne Tante in Marokko

Ok, wij geven toe: bij het reisverhaal over Marokko hebben wij even het wereldwijde web geraadpleegd. Er kwamen vele opties langs. Van Blur en Ali B tot spacy techno dj’s die de zonsondergang daar in Marokko beschrijven. Maar uiteindelijk is er maar één nummer over Marokko. Precies, over die tante.

Sef De Leven

Of toch maar liever De Leven, de echte titelsong van Rabat. Ja, doe maar wel.


Carl Douglas Everybody was Kung Fu Fighting

Wat een kutnummer. Maar goed, dat is dan weer te danken aan onze strijder Arjen Lubach.

The Animals We Gotta get out of this Place

Robert de Hoog speelt in een film over Nova Zembla, waar ontdekkingsreiziger Willem Barentsz in de 16e eeuw een tijdje vast zat. In het ijs. In sneeuw. In de kou. Een uniek stuk vaderlandse geschiedenis. En Robert wordt hiermee natuurlijk een absolute…

Harpo Movie Star

Lee ‘Scratch’ Perry Chase The Devil

Ja ja, het is aan de goedkope kant, maar: zie zelf maar eens een nummer bij Perry Sport te vinden. Daarover gesproken: je kunt een geweldig Perryfestivalpakket winnen. Check pagina 19. En natuurlijk het werk van deze dublegende.

The Souldiers Down on Me

…En dan zeggen wij: dat wisten wij al lang. Daarom zetten we hem in juni 2011 al exclusief op de cover van ons magazine.

De Kelly Family zijn we vergeten. Alhoewel, dat is helemaal niet waar, af en toe komen ze op dronken momenten of nachtmerries nog wel eens voorbij. Ze zijn in ieder geval van het toneel verdwenen. Plaats dus voor een echt goede band. The Souldiers bijvoorbeeld.

Tim Knol Simple Days

System F Out of the Blue

Tim Knol is vet. Tim Knol is fantastisch. Tim Knol is een held. Zijn nieuwe plaat Days is net uit. Wij vroegen hem wat zijn meest dierbare nummer was en hij zei: Simple Days. Maar dat kan morgen weer anders zijn. Koop die plaat dus.

Er wordt ons Nederlandstalige trance beloofd op De Parade. Dat klinkt alvast verschrikkelijk, dus daar gaan we zeker kijken. Tot die tijd doen we het met deze oer-Hollandse trance-kneiter. Zonder vocalen, godzijdank.


10

in de wandelgangen

Stof tot nadenken Het werk van Iris van Herpen (1985) is meer dan mode. Ze maakt bijzondere, opvallende en psychedelische sculpturen die futuristisch aandoen en waar ik er graag een van in mijn kast had hebben hangen. Zo denken meer mensen er over, want haar succes reikt tot ver over de grens. In Nederland is niets van haar te koop, aan de andere kant van de wereld wel. En dat weten Lady Gaga en Björk inmiddels ook. Van Herpen studeerde Fashion Design aan de Hogeschool voor Kunsten in Arnhem, liep stage bij Viktor & Rolf en Alexander McQueen, won o.a. de Dutch Design Award en Dutch Fashion Award, was te zien op grote internationale tentoonstellingen en haalde de Engelse Vogue, Harper’s Bazaar en Dazed and Confused. Dit alles amper een paar jaar na haar afstuderen. Het supertalent maakt kleding waarbij draagbaarheid niet het uitgangspunt is. Ze combineert mode met kunst en haar onconventionele ontwerpen tonen lef. Ze gebruikt originele en radicale materialen (lees: synthetische boot-garens en baleinen van kinderparapluutjes). Haar creaties staan inmiddels bekend om de combinatie van traditioneel vakmanschap en vernieuwende technieken, zoals rapid prototyping, een methode waarbij computers en 3D printers een outfit in elkaar zetten. In 2012 organiseert het Groninger Museum Iris van Herpens eerste grote solotentoonstelling, met overzicht van haar werk door de jaren heen. Van 28 mei tot en met 28 augustus 2011 toont het museum alvast een deel van haar werk in de tentoonstelling Material World. Kunst design, mode. Naast het werk van Iris laat deze tentoonstelling ook werk zien van nog zeven andere kunstenaars en ontwerpers waarbij (experimenteel) materiaalgebruik een belangrijke rol speelt. Van 1 juni tot en met 3 juli 2011 vindt de vierde editie van Arnhem Mode Biënnale plaats, ‘s werelds grootste culturele modefestival. Ook daar zal Iris van Herpen haar visie op mode aan het publiek presenteren. Met je CJP-pas betaal je € 10,- i.p.v. € 15,- op de entree! Zie pagina 14 voor meer kortingen en acties op de Arnhem Mode Biënnale.


12

paskrakers

Met je CJP-pas krijg je korting op alles wat cultuur is, of er enigszins op lijkt. In de paskrakers lichten we er een aantal uit. Meer kortingen, tips, acties en, belangrijk, alle actuele voorwaarden vind je op www.cjp.nl.

Arnhem Mode Biënnale De vierde editie van Arnhem Mode Biënnale heet Amber. Zij is de femme fatale die het fenomeen mode verbeeldt in al haar gedaantes. Ze is overal: in kleding, muziek, film, fotografie, haar en make-up vind je haar terug. Al haar verschijningsvormen komen naar voren tijdens het evenement dat Arnhem de hele maand juni omtovert tot modehoofdstad. Met je CJP-pas krijg je maar liefst € 5,- korting op een passe-partout waarmee je de drie hoofdexposities kunt bezoeken én korting krijgt op lezingen en workshops. Alsof er nog niet genoeg te doen is kun je als CJP’er een gratis workshop moderecenseren door Volkskrant-moderecensent Evelien van Veen, en een workshop modefotografie van catwalkfotograaf Peter Stigter volgen. Voorafgaand aan de ArtEZ Modeshow legt de fotograaf je uit hoe hij te werk gaat, wat het moment suprême is voor de juiste foto en waar je op moet letten. Vervolgens

neem je plaats op de apenrots en registreer je een echte modeshow. Ook de trucs van het moderecenseren pas je ter plekke toe tijdens de show. Kijk op cjp.nl/workshops voor details en aanmelding en lees alles over CJP en de Arnhem Mode Biënnale. Arnhem Mode Biënnale 2011 1 juni t/m 3 juli Prijs: passe-partout: € 15,- / Met CJP-pas € 10,-. Inclusief catalogus.* *Exclusief ArtEZ Eindexamenshow en Nacht van de Mode. www.arnhemmodebiennale.com Workshop Moderecenseren en Workshop Modefotografie 9 juni Prijs: gratis, aanmelden via cjp.nl/workshops


13

CJP Serveert: het beste van de Parade Deze zomer reist de Parade, hét theaterfestival, voor de 21ste keer door Nederland. Ze zet haar tenten voor je op in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam om je maar liefst 65 verschillende dans-, theater-, en muziekvoorstellingen voor te schotelen. CJP is natuurlijk niet alleen zo aardig om je 50% korting op de entree te geven; CJP serveert ook het beste van de Parade voor € 15,- (exclusief reserveringskosten). Dit pakket bestaat uit entree, een kaartje voor twee verschillende voorstellingen waarvan CJP denkt dat je ze moet zien en een drankje. Let op: CJP Serveert kun je alleen vooraf bestellen en niet aan de kassa kopen. Kijk op cjp.nl/cjpserveert voor meer info. Theaterfestival de Parade Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam 16 juni t/m 21 augustus Prijs: entree € 7,- / Met CJP-pas € 3,50 www.deparade.nl/cjp

Spot de nieuwe Carice Benieuwd naar de nieuwe Carice van Houten of Wende Snijders? Dan mag je het ITs Festival Amsterdam niet missen. Hier kun je je laten verrassen door jonge, afstuderende podiumkunstenaars uit binnen- én buitenland. Speciaal voor CJP geeft Isabelle Beernaert, je weet wel, die ene hele goede van het tv-programma The Ultimate Dance Battle, een dansworkshop. Lees meer op cjp.nl/workshops! ITs Festival Amsterdam Amsterdam 23 juni t/m 1 juli Prijs: € 13,- / Met CJP-pas 2 voor de prijs van 1 www.itsfestivalamsterdam.com Workshop Dans Prijs: € 27,50 exclusief voor CJP-pashouders


14

paskrakers Stad van Nederland Kun je door één stad wandelen en toch weten hoe de rest van Nederland eruit ziet? Ja. Het kan bij de tentoonstelling Stad van Nederland van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Hier ben je van de Kubuswoningen in Rotterdam in een paar minuutjes bij het Rietveld Schröderhuis. Kun je nog even de hoek om slaan om door de Bijlmer te wandelen via Hoog Catharijne. Ook ontmoet je zes verschillende bewoners die vertellen over hun haat-liefdeverhouding met hun stad. Want soms is de stad een bruisende plek waar je graag wilt zijn, soms juist een benauwende plaats die je liever ontvlucht. In Stad van Nederland kun je ontdekken waar je eigen voorkeuren liggen.

Zwevende acteurs en special effects Als je deze zomer toevallig een avondwandeling maakt langs Almere Strand, zul je verbaasd opkijken van zwevende mensen door de lucht, explosies en stalen silo’s die in brand staan. De spectaculaire buitenvoorstelling SILO 8 van het internationale theatergezelschap Vis à Vis  is namelijk terug. De voorstelling schetst een absurd scenario van hoe het ons in 2038 zou kunnen vergaan, als we de zorg overlaten aan de ‘vrije markt’. Dat betekent een verzorgingstehuis zoals SILO 8: een stel stalen containers waarin alles zo efficiënt mogelijk verloopt. Nieuw patiënten krijgen een ‘Memory delete’behandeling die ervoor zorgt dat herinneringen en verdriet uit het geheugen worden gewist. Verwacht humor, ontroering, muziek, imposante decors en vliegende objecten. Wegens daverend succes in het vorige seizoen is SILO 8 nog één keer terug. SILO 8 Almere Strand 18 mei t/m 24 juli Prijs: € 28,50 / Met CJP-pas € 24,50 www.silo8.nl

Stad van Nederland NAi, Rotterdam Vanaf 1 juli, vaste tentoonstelling Prijs: € 8,- / Met CJP-pas € 5,www.nai.nl


15

CJP Serveert: het beste van Over het IJ Festival Eventjes naar een andere wereld; laat je door de IJ-pont naar een heuse stadsoase brengen. Langs de oevers van het IJ in Amsterdam vindt Over het IJ Festival plaats. Geniet elf dagen lang van 25 theatervoorstellingen op verschillende plekken in Amsterdam-Noord, station Amsterdam Centraal en rondom de NDSM-werf. Het theaterprogramma brengt voorstellingen van gevestigde theatermakers, maar laat ook werk van jonge makers zien. CJP Serveert ook hier het beste van Over het IJ Festival, een pakket met twee voorstellingen waarvan wij denken dat je ze moet gaan zien met voorbespreking en een glas rosé. Kijk op cjp.nl/cjpserveert voor meer info. Over het IJ Festival Amsterdam 7 t/m 17 juli Prijs: verschilt / Met CJP-pas € 1,- korting, Check cjp.nl voor de voorwaarden www.overhetij.nl CJP serveert Prijs: € 15,- exclusief voor CJP-pashouders

We Will Rock You Je hoeft echt geen autobiografisch verhaal of vervelende imitaties van Freddie Mercury te verwachten bij de musical We Will Rock You. De musical, mede bedacht door Queen-legendes Brian May en Roger Taylor, gebruikt alleen de muziek van Queen (denk aan Mamma Mia met muziek van Abba). In plaats van een verhaal over de bandleden zie je een groep jongeren die in een toekomst leeft waarin alleen digitaal geproduceerde muziek is toegestaan. De groep komt in opstand en strijdt voor de terugkeer van ‘echte’ muziek. Hits als We Will Rock You, We Are The Champions en natuurlijk Bohemian Rhapsody komen voorbij. Pak ’m nog even mee want dit zijn de laatste shows in het Beatrixtheater in Utrecht. We Will Rock You Beatrixtheater, Utrecht t/m 13 augustus 50% last-minute CJP-korting www.cjp.nl/musicals


16

cjp deals

De beste lifestyle-kortingen met je CJP-pas. www.cjp.nl/deals

10% cjp-korting

€ 2,50 cjp-korting per overnachting

VKshop.nl

Stayokay

Op VKshop.nl vind je de beste selectie cd’s, films, series en documentaires. Denk bijvoorbeeld aan het vierde seizoen van superserie Mad Men die bij de VKshop.nl te bestellen is. Met CJP krijg je ook nog eens 10% korting op het hele assortiment (met uitzondering van boeken). www.VKshop.nl

Voordelig overnachten op de mooiste plekjes in Nederland doe je bij Stayokay. Je vindt de 29 hostels van deze keten in de meest bijzondere gebouwen: van de Kubuswoningenin Rotterdam tot een slaapplek direct aan de duinen in Noordwijk. Ontbijt zit bij de prijs inbegrepen. www.cjp.nl/stayokay

Gratis smartphone gemiddeld

25%

cjp-korting

CJP Mobiel

CJP Verzekeringen

Bellen, sms’en en internetten kun jij nu ook met CJP Mobiel. Je krijgt de Samsung Galaxy S gratis bij een abonnement van € 17,50 per maand. De HTC Wildfire krijg je al gratis bij een abonnement van € 12,50 per maand. Internet op je mobiel heb je al voor € 1,- per maand extra. www.cjp.nl/mobiel

Met CJP Verzekeringen verzeker jij je scooter of brommer met korting en ook een ongevallen opzittendenverzekering sluit je tegen een scherpe premie af. Je kunt ook een doorlopende CJP reisverzekering afsluiten. Voordelen: opzeggen wanneer jij wilt, aanpassingen gewoon online en 24 uur per dag hulp. www.cjp.nl/verzekeren


17

10% cjp-korting

win

€ 250,-

Lifestyle Accessorize America Today Cool Cat EXPO Front Runner Newme Succes Agenda’s Shoemixx.nl SIX Skullcandy VKshop.nl Welikefashion.com Wereldwinkels WAAR

10% korting (winkels en online) 10% korting 10% korting 10% korting 10% korting (winkels en online) 20% korting (via cjp.nl/deals) 10% online korting 10% korting (op 11 juni 20%) 15% korting (via cjp.nl/deals) 10% korting 10% korting (winkel en online) 10% korting 10% korting

Lezen AKO De Slegte ISS Tijdschriften Volkskrant Cultabonnement

10% korting 10% korting tot 75% korting (via cjp.nl/deals) voor € 10,50 per maand op do-, vrij- en zaterdag krant op de mat. Hele week de krant online.

Reizen KILROY Stayokay WaarBenJij.nu

€ 50,- korting bij besteding vanaf € 500,€ 2,50 korting per nacht 15% korting op afdrukken fotoalbum

Muziek, dvd & games vanLeest Bijenkorf

10% korting op cd/dvd, 5% korting op games 10% korting op cd/dvd, 5% korting op games

Mobiel CJP Mobiel

gratis smartphone

Fun & sport Perry SnowWorld

7,5% korting € 4,- korting

Fiets, scooter & auto ANWB Rijopleidingen Centralbikes

intest auto- en motorrijlessen voor € 25,- ipv € 35,5% online korting op kwaliteitsfietsen

shopgeld

Accessorize Bij Accessorize haal je deze zomer vrolijke slippers, zonnebrillen en bikini’s. Je krijgt al 10% korting met je CJP-pas, maar nu kun je ook nog eens € 250,- shoptegoed op cjp.nl winnen. De actie loopt tot en met 29 juli, dus wees er snel bij! www.cjp.nl/accessorize

20% cjp-korting zaterdag 11 juni

SIX Sieraden en accessoires vind je bij SIX. Zeker weten dat je slaagt op de speciale koopzaterdag van SIX op 11 juni. Dan krijg je met je CJPpas 20% korting, in plaats van de normale 10%. In je agenda zetten dus! Let op: de korting is niet geldig in combinatie met andere acties en aanbiedingen en alleen in de eigen winkels van SIX. www.cjp.nl/six

Scooter-, auto- en ongevallen scherpe premies met CJP-pas, opzittendenverzekering gemiddeld 25% voordeliger Zorgverzekering TakeCareNow! de voordeligste zorgverzekering (korting op je basis- en aanvullende zorgverzekering) Kijk altijd even bij de kortinggever op cjp.nl/deals voor de actuele acties en natuurlijk de voorwaarden


CJP Deals

19

WIN!

Festivalpak ket t.w.v. € 137,-

Perry Sport Bij Perry Sport krijg je altijd 7,5% CJP-korting op sportkleding en –schoenen, maar ook op alle backpack- en kampeerspullen. Ga jij deze zomer met vrienden kamperen of naar een festival? Dan moet je dus bij Perry zijn. Nu kun je zelfs een festivalpakket van Perry Sport winnen! Je krijgt dan in één klap een tent, slaapzak, slaapmat, kussen, hoeslaken, rugzak, waterfles, oordoppen en (voor de meiden) een plastuit. CJP geeft drie van deze pakketten weg. Hebben? Check www.cjp.nl/winnen. www.cjp.nl/perry


20

interview

robert de hoog


Tekst Robbert Blokland

Beeld Janey van Ierland

21

Ondanks zijn 22 jaar heeft acteur Robert de Hoog bijna alles al bereikt: een Gouden Kalf, een paar scènes in de nieuwe film van Steven Spielberg en nu ook de hoofdrol in het spektakel Nova Zembla van Reinout Oerlemans. ‘Als ik mijn best doe, ga ik het misschien wel redden in Hollywood.’ Robert de Hoog kan zijn opwinding nauwelijks verbergen. Hij heeft gisteren eindelijk het geheim wereldkundig mogen maken dat hij al een paar maanden met zich mee droeg. De jonge acteur heeft de hoofdrol gekregen in Nova Zembla, de film van regisseur Reinout Oerlemans over de roemruchte overwintering van ontdekkingsreizigers Barentsz en Van Heemskerck in 1596. De Hoog is nu dagelijks in een Amsterdams atelier te vinden om kleren te passen. Zijn gezicht gaat schuil onder een rossig baardje van een paar weken – óók voor de rol. Met grote, blije blauwe ogen vertelt hij over het project. Je hebt echt dé hoofdrol. ‘Ja. Ik speel Gerrit de Veer, de schrijver die de hele noodlottige tocht heeft gedocumenteerd. Op zijn verhalen is de film ook mede gebaseerd. Mijn vriendin heeft het dagboek laatst voor me gekocht, zodat ik het helemaal kan lezen. De Veer mocht toevallig mee op de reis, maar ontpopte zich nadat het schip was gestrand als een soort leider. Hij nam de groep op sleeptouw en hielp de mannen de strenge winter te overleven. Op de heenreis was het nog een jongetje, maar hij kwam terug als een volwassen vent, compleet met ruige baard en bonthuiden om zijn lijf.’ In de wandelgangen wordt het project al ‘de Nederlandse Pirates of the Caribbean’ genoemd. Terecht? ‘Volgens mij wordt Nova Zembla rauwer, niet zo gelikt. Het wordt geen olijke Scheepsjongens van Bontekoe, die alles met een lach en een list weten op te lossen. Die mannen moesten maandenlang vechten tegen de elementen, honger, ijsberen. Dat moet het publiek ook gaan voelen, althans: dat is de bedoeling.’ Je zegt altijd dat jij bepaalde films kiest omdat ze een goed verhaal te vertellen hebben. Heeft megaproducent Reinout Oerlemans, de man van het grote geld, een goed verhaal te vertellen met Nova Zembla? ‘Natuurlijk verdient hij veel geld met zijn bedrijf. Maar zijn belangrijkste drive bij het maken van films is het vertellen van mooie verhalen. Daarom maakte hij Komt een vrouw bij de dokter, en daarom maakt hij ook Nova Zembla. Hij omringt zichzelf daarvoor met de beste mensen en maakt daarin niet altijd de meest commerciële keuzes. Ik kan je zo twintig grote Nederlandse acteurs van mijn leeftijd noemen waarmee hij al bij voorbaat méér publiek had kunnen trekken dan met de relatief onbekende Robert de Hoog. De bekende hoofden staan voor hem in de rij! Maar dat heeft hij niet gedaan, omdat bij hem als regisseur de kwaliteit van het product voorop staat. Dat was vanaf het begin onze grootste gemeenschappelijke deler. Dat ik ook met supermodel Doutzen Kroes mag zoenen, die in de film mijn vriendinnetje speelt, was in mijn afweging om ‘ja’ te zeggen echt maar bijzaak.’


22

‘Als ik mijn best doe, ga ik het misschien wel redden in Hollywood.’


Robert de hoog

23

Jongensdroom Het was al van jongs af aan de droom van De Hoog om acteur te worden - sinds hij op zijn zevende met zijn oom en tante You Only Live Twice zag, zijn eerste James Bond-film. Maar een leven op het witte doek leek bijna niet voor hem weggelegd. Aanmeldingen voor de toneelopleidingen in zowel Maastricht en Amsterdam strandden in de selectierondes. De toen 17-jarige knul had zich al ingeschreven voor een koksopleiding toen regisseur Hanro Smitsman hem vroeg voor de rol van joodse neonazi in het rauwe drama Skin. De film leverde de acteur een Gouden Kalf en een Emmy-nominatie op. Er is een dunne scheidslijn tussen succes en falen. ‘Het voelde niet goed om die droom toen al gedag te zeggen. Ik wilde iets doen waar ik écht achter stond. School haatte ik – met pijn en moeite heb ik mijn havocertificaat gehaald. Achteraf heb ik daar spijt van: ik baal er soms van dat ik niet meer algemene ontwikkeling in huis heb. Maar het voelde echt als een bevrijding om op de set van Skin te staan. Er werd opeens iets in mij opengebroken waarvan ik nooit wist dat ik het in me had.’ Regisseur Hanro Smitsman zegt dat je niets verbergt als je acteert. Het maakt je niets uit wat mensen van je denken als ze je zien in een rol. ‘Ja, dat is wel waar. Acteren is over de schaamte heen gaan, je zonder enige gêne kunnen overgeven. In Skin deed ik dat nog het meest onbevangen van al mijn rollen. Ik stond daar op de set mijn ogen uit te kijken over wat me allemaal overkwam. Inmiddels is het toch werk geworden. Dat klinkt meer blasé dan ik het bedoel. Maar ik weet nu veel beter wat ik aan het doen ben. Ik weet nu dat als ik op een bepaalde manier kijk, dat de kijker dan een bepaalde emotie daarbij gaat voelen. Ik hou enorm van subtiel spel: niet van dat uiterlijke soapacteren, met van die grote gebaren. “Oh, help, ik ben verliefd!” En dan maar een beetje met je armen zwaaien, bah.’ Je hebt veel personages gespeeld waar lastig van te houden valt: een moordende neonazi in Skin, een latent homoseksuele psychopaat in Schemer. ‘Van Frankie in Skin ga je ook houden. Als hij sterft, voel je toch een steek van pijn en empathie. Dat is voor mij les één in acteren geweest: er moet een moment in het verhaal komen dat je als kijker gaat sympathiseren met een personage. Althans, in films die om karakterontwikkeling draaien. Dat zou niet

gelden voor het spelen van een Bondschurk of zo. Of nee, het gaat niet om houden van: het gaat om ráken. Een personage moet je ergens in het verhaal gaan ráken.’ En hoe bereik je dat als acteur dan? ‘Ik ben geen acteur die heel veel aan zijn uiterlijk verandert, of rare stemmetjes gaat doen. Maar ik ga wel anders denken. Als er staat “je bent een mollige jongen met een baard”, dan ga ik denken als een mollige jongen met een baard. Daar moet je overigens wel zelf een grens in leren trekken. Met Skin was ik echt een ander persoon geworden. Als ik een paar dagen naar huis ging, vroeg mijn moeder: “Wat is er met je aan de hand, je doet zo raar”. Ik voelde me ook de hele tijd door iedereen onbegrepen, net als Frankie. Je moet leren jezelf niet in je personage te verliezen. Anders overkomt je vroeger of later wat er met Heath Ledger is gebeurd. Die ging daar te ver in.’

Spielberg Al bestaat zijn carrière voorlopig uit vrijwel alleen maar hoogtepunten, de meest bijzondere ervaring tot nu toe had de jonge acteur toch vorig jaar september. Steven Spielberg, de meest invloedrijke nog levende regisseur ter wereld, gunde de Nederlander een bijrol in zijn nieuwe film War Horse, die zich afspeelt in de Eerste Wereldoorlog. De Hoog speelt een Duitse soldaat in de Franse loopgraven, die zich tijdelijk ontfermt over het paard uit de titel. Zijn scènes werden in drie dagen opgenomen in Londen. Het is de eerste keer ooit dat een Nederlandse acteur in een film van Spielberg te zien is. Hoe komt een Nederlandse gast van 21 aan zo’n rol? ‘Ik had serieus auditie gedaan voor de hoofdrol: wie niet waagt, wie niet wint. Je speelt voor de camera in Amsterdam een scène en stuurt die op naar de casting director. Maar na een paar weken kreeg ik een telefoontje dat Steven liever met echte Engelse en Duitse jongens werkte. Tja, daar kun je niets tegen inbrengen. Toen hoorde ik heel lang niets, tot mijn agent belde dat hij me een bijrolletje wilde geven. Mijn agent had Skin opgestuurd, en daar was Steven eigenlijk best van onder de indruk.’ En dan sta je daar op het vliegveld in Londen. ‘Ik werd opgehaald in een Bentley en sliep in een


24

Robert de hoog

super-de-luxe hotel. Waar ik me overigens heel erg eenzaam voelde: het is heel raar als je drie dagen lang eigenlijk niets met iemand kan delen. Je leeft op de set in je trailer en wordt ontboden als ze je op de set nodig hebben.’ Maar op een gegeven moment was je aan de beurt. ‘En toen stond ik daar, op de set: een immens slagveld, met allemaal camera’s, gigantische decors, rook. Opeens voelde ik een hand op mijn schouder en zei een man tegen me: “You, Robert, come walk with me”. Dat was dus Spielberg. En ik kon alleen maar denken: wauw, vet, hij kent mijn naam! Hij was heel aardig, sloeg meteen een arm om me heen. Hij legde de scène uit, wat hij precies van mij wilde. Het voelde alsof ik on fire was: ik keek elke keer opzij en dacht: fuck, ik loop hier met Spielberg, de man die meesterwerken als Jaws, E.T., Raiders of the Lost Ark, Schindler’s List heeft gemaakt! Hij wist natuurlijk ook verrotte goed dat zo’n Nederlands ventje van 21 zich zo voelt als hij naast de grote Spielberg loopt.’ En dan zit het erop en ga je weer naar huis. ‘Ik zat in het vliegtuig terug en bruiste echt van de energie. Het liefste had ik willen schreeuwen, en tegen volstrekt onbekende mensen willen roepen: “Jullie beseffen allemaal niet wat ik heb meegemaakt! Steven Spielberg heeft zijn arm op mijn schouders gelegd!!” Je hoopt toch dat hij me misschien onthoudt, voor een volgende keer. Of dat meer mensen je naam leren kennen, al is het maar door zo’n klein rolletje. Hoe je het ook wendt of keert, ik heb nu een film van Spielberg op mijn cv staan.’

Lastig mannetje Zijn opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool wil De Hoog wel afmaken, al heeft hij het gevoel dat de praktijk hem op dit moment toch meer leert. Wat hem na de première van Nova Zembla wacht? De jonge acteur heeft geen idee, bekent hij, terwijl hij een slokje van zijn groene thee neemt. Hij eet al weken gezond en laat de alcohol staan, omdat hij voor de rol in de nieuwe film van Oerlemans moet afvallen en breder moet worden. De stoere gespierde zeebonken hadden een winter lang weinig te eten in hun Behouden Huys. Vrienden vergelijken je met Christian Bale. Niet alleen omdat je nu afvalt voor een rol, maar ook omdat je een lastig mannetje schijnt te zijn op de set.

‘Ja, dat klopt. Sterker nog: ik ben vaak strontchagrijnig op een set, en gedraag me vaak heel asociaal. Maar ik ben iemand die zich moet concentreren, die continue over alles nadenkt. Ik speel ook vaak met mijn Blackberry als een regisseur me aanwijzingen geeft, puur omdat die afleiding mij helpt om te bedenken hoe ik zijn of haar aanwijzingen in mijn spel ga verwerken. Ik ben dan bijna in een andere dimensie. Dat is nou eenmaal mijn werkmodus, en ik weet niet of ik daar iets aan kan veranderen.’ Een puntje van opbouwende kritiek is dat je soms lui kan zijn. Dat je mogelijk in de toekomst te veel kan gaan hangen op het grote talent, dat je onmiskenbaar hebt. ‘Dat lui zijn, daar herken ik me wel in. Maar dat geldt eigenlijk nooit als ik op de set sta. Na een geconcentreerde draaidag ben ik helemaal kapot. Bovendien ben ik er wel alert op dat ik mezelf altijd blijf uitdagen, dat ik risico’s blijf nemen. Ik neem een groot risico door in Nova Zembla te gaan spelen, een productie die duurder is dan alle films waar ik hiervoor in zat bij elkaar. Ik moet de film gaan dragen, dus als ik niet presteer, dan val ik door de mand. En niet zo’n klein beetje ook. Ik ben niet iemand die jarenlang hetzelfde trucje wil blijven doen. Je kunt mij veel verwijten, maar niet dat ik gemakzuchtig ben.’ Je grootste films tot nu toe, Skin en Schemer, trokken in de bioscoop maar een handvol bezoekers. Nova Zembla gaat al bij voorbaat over het miljoen heen. Ben je klaar voor die grote doorbraak? ‘Beroemd worden is voor mij nooit een doel op zich geweest. Maar ik wil wel graag dat veel mensen zien wat ik maak. Skin en Schemer hebben inderdaad maar weinig mensen bereikt. Misschien dat één procent van de bezoekers van Nova Zembla naderhand zegt: “Goh, interessante jongen, wat heeft ‘ie nog meer gedaan”. Ik heb me gelukkig kunnen omringen met prima mensen, die me helpen de juiste keuzes te maken. Ik wéét dat ik hier klaar voor ben. Maar laatst overviel alles me opeens. Ik stond op een feestje en opeens drong mijn hele bliksemcarrière tot me door: het winnen van het Kalf, bij Spielberg op de set staan en nu een hoofdrol in de blockbuster van het jaar. Als ik mijn best doe, kan ik het misschien wel gaan redden in Hollywood. Bij die gedachte kon ik letterlijk alleen maar huilen van geluk.’ Nova Zembla draait vanaf eind november in de bioscopen.


‘Fuck, ik loop hier met Spielberg!’


26

popcorn

Robbert Blokland weet alles van films. En met alles bedoelen we dan ook alles, hè? De juiste persoon dus, om de stand van zaken in filmland te vertellen.

Man zoekt vrouw Er zijn weinig genres meer waardevast dan de romantische komedie. Actiefilms raken snel gedateerd door de voortschrijdende technische revolutie, en geëngageerde drama’s maken vaak vooral duidelijk over welk maatschappelijke probleem men zich in het jaar van uitbreng opwond. Maar films waarin een jongen een meisje voor zich probeert te winnen (of vice versa), weten ook na talloze decennia nog altijd een glimlach van herkenning op te wekken. Geen enkel thema is immers universeler dan de opwinding maar ook alle onzekerheid die gepaard gaan met prille liefde.

Dat betekent overigens niet dat er de afgelopen jaren niets veranderd is aan het genre. In de twintigste eeuw concentreerden romantische komedies zich eigenlijk altijd op de twee geliefden die tegen alle klippen op voorbestemd waren elkaar aan het slot in de armen te sluiten (type Pretty Woman of de Nederlandse familiefilm Penny’s Shadow, die begin juni in première gaat). Maar vooral onder invloed van regisseur, producent en trendsetter Judd Apatow (The 40 Year Old Virgin, Forgetting Sarah Marshall) is de nadruk in de ‘romkom’ steeds verder naar de ‘kom’ verschoven.


Tekst Robbert Blokland

27

Het geijkte man-zoekt-vrouw-gegeven is tegenwoordig vaak niet meer dan een kapstok voor allerlei grappige (of in het slechte geval grappig bedoelde) complicaties rond de potentiële partners en hun steeds verder uitdijende entourage.

BIOSCOOPTIPS

Een nieuw hoogtepunt in deze ontwikkeling vormt het hilarische Bridesmaids (begin juli in de bioscoop), waarin de focus volledig is komen te liggen op de sidekicks van een aankomende bruiloft. De meest ondankbare rol in de film is die van de bruidegom, die pas tijdens de grote finale eindelijk eens door het beeld mag lopen. Leek het vroeger een wedstrijd voor scenaristen wie het vreemdste plot kon bedenken rond de toekomstige echtelieden (filmster ontmoet bij toeval simpele boekenverkoper! Harteloze man komt vast te zitten op bosmarmottendag! Alleenstaande vader wordt verliefd op alien!), tegenwoordig blijken juist Gewone Mensen een grenzeloze bron van inspiratie te zijn.

Fascinerend en filosofisch Belgisch drama over bewakingsagent die na terorristische aanslag in winkelcentrum met flinke depressie kampt en steeds verder de grip op de werkelijkheid verliest. (begin juni)

Bovendien zijn er tegenwoordig ook geen echte komedie-acteurs en -actrices meer in Hollywood. Grote genre-iconen van weleer zijn doorgegroeid in het vak (Julia Roberts) of helemaal uit het filmlandschap verdwenen (Meg Ryan). En de paar sterren die zich nog wel hebben gespecialiseerd in romkoms slaan de plank regelmatig mis, zoals Jennifer Aniston recent in Just Go With It en Kate Hudson binnenkort in de memorabel mislukte formulefilm Something Borrowed. Van alle genres is komedie namelijk behalve het meest waardevast ook het meest onderschat. Elke acteur zal beamen dat het geloofwaardig vertolken van een lesbische oorlogsveteraan met aids kinderspel is vergeleken met het aanslaan van de juiste toon en timing in een komische hoofdrol. Mensen als Kate Winslet, Robert De Niro of Meryl Streep staan boven aan alle lijstjes met beste acteurs aller tijden. Maar op grappig doen bijt doorgaans juist dat soort talenten de tanden stuk.

Ga ook vooral naar:

22 Mei

Insidious

De bedenkers van het bloederige Saw gooien het over andere boeg met deze effectieve moderne kruising tussen Poltergeist en The Exorcist waarin gelukkig gezinnetje in nieuwe huis veel rare geluiden hoort. (begin juni)

Source Code

Zeker voor Amerikaanse begrippen opvallend intelligente thriller met Jake Gyllenhaal als gesneuvelde soldaat van wie de hersenen worden gebruikt om dader van terorristische aanslag te achterhalen. (half juni)

One flew over the cuckoo’s nest Verplichte kost voor iedere filmfan met Jack Nicholson die de orde in een dictatoriaal gerunde inrichting flink verstoort, krijgt zeer terecht opnieuw bioscooprelease. (eind juni)

Bridesmaids draait vanaf begin juli in de bioscoop. Penny’s Shadow en Something Borrowed gaan begin juni in première. Met CJP-pas tot € 2,- korting in de bioscoop.


28

dvd

10% CJP-korting op dvd’s: check www.cjp.nl/deals

Poetry Een Koreaanse film over een dementerende vrouw van in de zestig die een gedicht wil schrijven? Nee, op papier klinkt Poetry van regisseur Lee Changdong nauwelijks aantrekkelijk. Toch is de charmante vertelling over de bejaarde Mija, die de voogdij over haar kleinzoon draagt, een van de mooiste en subtielste films die het afgelopen jaar opleverde. Bij gebrek aan vrienden hoopt de even bescheiden als trotse Mija (elegant vertolkt door Yoon Jeonghee, een grande dame van de Zuid-Koreaanse cinema) haar droeve emoties te leren uiten in een amateurpoëzieklasje. Terwijl ze uit alle macht probeert de simpele schoonheid van het alledaagse onder woorden te brengen, neemt het wangedrag

van haar kleinzoon steeds verschrikkelijker vormen aan. Poetry is een ode aan de kracht van artistieke expressie én een film over ouderdom en de eenzaamheid die daarmee gepaard gaat. Maar óók schetst het verhaal de kloof die soms gaapt tussen generaties, en stipt het het besef aan dat jongeren er best voor open mogen staan iets van de normen en waarden van ouderen aan te nemen of te leren. Het wonderschone Poetry leek vorige jaar op het Filmfestival van Cannes lange tijd kanshebber voor de Gouden Palm, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de prijs voor beste scenario. Vanaf half juni verkrijgbaar.


Tekst Robbert Blokland

29

Simon Werner a disparu De Franse regisseur-scenarist Fabrice Gobert heeft met zijn Simon Werner a disparu een originele insteek verzonnen voor het inmiddels flink uitgebeende tienerfilmgenre. Hij combineert op Twin Peaks-achtige wijze thriller met drama. Simon Werner, een populaire leerling op een lyceum in een stadje iets buiten Parijs, verdwijnt op een dag. De enige aanwijzing lijken een paar bloedvlekken in het scheikundelokaal te zijn. Is hij weggelopen? Ontvoerd? Vermoord? Iedereen lijkt verdacht. Door de ogen van vier medeleerlingen worden de dagen voorafgaand aan en volgend op de plotselinge afwezigheid van Simon getoond, zodat de kijker zelf zijn beeld kan vormen van wat er is gebeurd. Voor de meeste cast en crew was Simon Werner a disparu de eerste speelfilm: het enthousiasme en de energie waarmee iedereen aan het (deels ge誰mproviseerde) project heeft meegewerkt, is terug te zien in de beelden. Regisseur Gobert heeft zijn verhaal knap geconstrueerd en toont op ingenieuze wijze hoe angst het denken en handelen van mensen kan be誰nvloeden wanneer zij plotseling worden geconfronteerd met iets dat ze niet kunnen duiden. De vreemd-melancholieke soundtrack van Sonic Youth draagt hier ook sterk aan bij. De ontknoping van de film zal het publiek echter sterk verdelen. Vanaf begin juni verkrijgbaar.

Ook op dvd Devil

Moderne variant van De Lift van Dick Maas waarin vijf mensen door technisch mankement vast komen te zitten in lift. Vakkundig kan het aftellen beginnen als in deze sfeervolle Tien kleine negertjes-kloon blijkt dat iedereen iets op zijn kerfstok heeft.

30 Rock: seizoen 4

De veelbekroonde, spitsvondige komedie van Saturday Night Live-ster Tina Fey over de ridicule besognes op de set bij het satirische programma TGS moet het in seizoen 4 vooral van de geslaagde bijrollen hebben.

Gnomeo & Juliet

Het beroemde liefdesepos van Shakespeare is in vier eeuwen tijd al op duizenden manieren vormgegeven - maar nog nooit met tuinkabouters in de hoofdrollen. Zelfs daar blijkt het ijzersterke verhaal uitstekend tegen bestand.


30

KUT, MIJN OUDERS HADDEN TOCH EEN GOEDE SMAAK

CJP gaat voor jong, nieuw, fris en getalenteerd. Maar dat betekent niet dat we de oude knakkers vergeten.

Blondie Barbie met ballen

Van de rafelige punkscene tot de glamour van de Hall of Fame. Debbie Harry en haar band Blondie stond alles. Patti Smith verslikt zich bijna wanneer in 1974 de deur van het punkhol CBGB opengaat. Smith, tot dat moment de koningin van de Amerikaanse punkscene, kijkt recht in het mooie gezicht van haar troonopvolgster. Iedere man in de club staart naar de blonde lokken van Debbie Harry, zoals ze zich voorstelt. Daar kan mevrouw Smith met haar afgehapte coupe niet tegenop. ‘Er is hier geen plek voor ons beiden’, snauwt ze Debbie tevergeefs toe. Aan het einde van de avond weet heel CBGB wie Debbie Harry is. Niet veel later heel de wereld. Debbie zingt al op jonge leeftijd in bandjes, maar zoekt nog naar de juiste koers. Het is gitarist Chris Stein die haar op de juiste plek neerzet: vooraan in zijn punkband die hij voor het gemak Blondie noemt. De begindagen van de band verlopen wat stroef. Chris vergeet soms te spelen en Debbie trekt meer aandacht met haar korte rokje dan met haar zang. Toch staan ze avond aan avond in het even smerige als zinderende CBGB. Chris, inmiddels de vaste verkering van Debbie, weet wat hij in handen heeft. Een paar pikante foto’s van zijn vriendin zijn voldoende om de aandacht van platenmaatschappijen te trekken. In 1976 verschijnt de single X Offender met op de B-kant de ballade In The Flesh. Die laatste wordt een hit in Australië, met dank aan een dj die per ongeluk de B-kant draait.

In Amerika laten de hits nog op zich wachten en aan popproducent Mike Chapman de taak om Blondie op te poetsen tot Amerikaanse maatstaven. Hij leert drummer Clement Burke maat houden, stelt voor om de instrumenten te stemmen en trekt zich niks aan van hokjes waarin Blondie zou moeten passen. Met de single Heart Of Glass flirt de band met disco. Met hetzelfde gemak maakt het uitstapjes naar reggae (The Tide Is High) en zelfs rap (Rapture). Jongens willen Debbie hebben. Meisjes willen Debbie zijn. Dat laatste vooral vanwege haar geëmancipeerde teksten. In het nummer Picture This claimt Debbie haar recht om naar mannen te kijken. Girlpower in 1978. Ruim dertig miljoen verkochte platen later lijkt Blondie binnen, maar drugs en louche managers hebben de bankrekening leeggezogen. Verslaafd en failliet valt de band uit elkaar. Tot 1999. Opeens is daar de hit Maria en is de wederopstand van de blonde legende een feit. In 2006 worden Harry en haar band opgenomen in de Hall of Fame. Iets ouder en met een wat zwaardere stem laat ze hier horen wat producer Mike Chapman bedoelde toen hij zei: ‘Veel mensen klinken en ogen als Blondie. Maar er is maar een Debbie.’ Blondie speelt 15 juli op de Zwarte Cross. Kijk op pagina 78 of ga naar www.cjp.nl om kaarten te winnen. Blondie’s muziek koop je met 10% CJPkorting. Kijk op cjp.nl/deals.


Tekst RenĂŠ van der Meer

Beeld ANP Photo

31


32

Tekst James Worthy

Beeld Ilja Meefout

Zijn debuutroman die de bescheiden titel James Worthy draagt verschijnt deze maand. Maar ook nu hij tot de Grote Schrijvers behoort gaat James Worthy gewoon voor ons naar culturele evenementen waarvan hij vaak niet wist dat ze bestonden.

James probeert het leuk te vinden Valse Kunst

Mijn fotograaf en ik staan in Vledder, een schilderachtig dorpje in het zuidwesten van Drenthe. Het is er uitgestorven. Ergens in de verte loeit een koe, een grijsharige dame fietst voorbij, ze neuriet een vrolijk liedje. ‘Mevrouw, weet u misschien waar het Museum Valse Kunst is?’ vraag ik beleefd. Ze stopt met trappen en stapt af. ‘Daaro!’, zegt ze al wijzende in de richting van een vrij normaal uitziend huis. Ze stapt weer op, zwaait vluchtig en vervolgt haar route. Het bewuste museum is een particulier museum en moet het daarom zonder subsidies doen. Ik bevind me dus niet in een statig pand vol architectonische wenteltrappen en liftdeuren van bladgoud, maar in een ietwat groot uitgevallen Center Parksbungalow. Eerlijk is eerlijk, het is even wennen, maar na een tijdje merk je op dat deze knullige locatie misschien juist wel de grootste trekpleister is. Het is een knus museum, een menselijk museum, en iedereen die er werkt doet dit enkel en alleen omdat ze zo zielsveel van het museum en diens eigenaren houden. Henk Plenter en Erna Jansen staan aan de wieg van dit wonderlijke kunstkabinet. Het is hun privé-collectie die de muren siert. Een collectie die bol staat van

werken van meestervervalsers. Zo hangt er een Mona Lisa, overduidelijk een nepperd. Haar huid oogt troebel, haar versufte blik laat de kijker koud en de achtergrond klopt voor geen ene meter. Vogelpoep Alle dure dingen op deze aardbol worden op grote schaal vervalst. Van Armani-overhemden tot briefgeld en van patserige horloges tot kunst. Zo zijn er bijvoorbeeld meer valse schilderijen van Van Gogh dan echte doeken. Dus het is eigenlijk best vreemd dat er maar één valse kunstmuseum bestaat en het is misschien nog wel vreemder dat deze in Vledder staat. Vledder. Het klinkt als vogelpoep, een groene rochel of een oenige stripfiguur, maar het is dus het Mekka van de namaakkunst. De rondleiding door het museum is al begonnen, dus we sluiten stilletjes aan terwijl we ‘sorry’ fluisteren. Een achttal vijfenzestigplussers, ik gok op een bridgeclubje, bevinden zich in een kamer waar werken van Marc Chagall en Miró staan en hangen. Het zijn allemaal op vrouwen op leeftijd, van die lieverds die snoepjes uitdelen aan wildvreemden. Mijn fotograaf en ik krijgen peper-


XXX Met je CJP-pas krijg je korting op alles wat cultuur is, of er enigszins op lijkt. In de paskrakers lichten we er een aantal uit. Meer kortingen, tips, acties en, belangrijk, alle actuele voorwaarden vind je op www.cjp.nl.

muntjes en wat muntdrop. De gids, een schat van een vrouw met wervelende verhalen, wijst naar een valse Dalí. ‘Dit zijn de weke uurwerken. Een vervalsing. Die klokken hangen maar wat over de takken van die boom, onze Dalí had totaal geen respect voor de tijd.’ Veel van de werken lijken nog wel op het origineel, maar veel vervalsers gingen grandioos de fout in met schaduwen en lichtval, en de signatuur. Ze konden prima schilderen, bovengemiddeld zelfs, maar het waren geen ziekelijk getalenteerde virtuozen. Het oogt allemaal niet echt kunstig. Letterlijk. In de hal staan twee stoelen. De ene is van Rietveld en de ander is namaak. Ze zitten allebei niet echt comfortabel, maar uiteindelijk gok ik toch goed. De linker is van Rietveld. Jeetje wat weet ik toch veel van kunst. Van Meegeren ‘Nu is het tijd om het te gaan hebben over de grootste Nederlandse vervalser. Han van Meegeren.’ zegt de gids terwijl ze pluisjes van haar kleurige wollen trui plukt. ‘Van Meegeren was een prima schilder, maar toch kreeg hij nooit echt

de waardering waar hij vond dat hij recht op had. De Nederlandse kunstcritici nam hem nimmer serieus en toen wilde hij wraak nemen.’ Om een lang verhaal kort te maken. Een verbitterde Han schilderde een valse Vermeer en diezelfde critici dachten met een echte Vermeer te maken te hebben. Zodoende werd een tot de grond toe verguisde schilder opeens een wereldster. Zijn vervalsingen en zijn eigen werken worden tot op de dag van vandaag nog verkocht en wat misschien nog wel het mooiste is, er zijn vervalsers die het werk van onze grootste vervalser vervalsen. Vond ik het leuk? Laat ik het zo zeggen, ik vond het een unieke ervaring en kan haast niets negatiefs bedenken. Natuurlijk ligt het museum niet om de hoek, het is vanaf mijn woonplaats gewoon een paar uur rijden en met het openbaar vervoer is het al helemaal een avontuur van jewelste, maar ik heb het dorp en het museum in mijn hart gesloten. Musea zijn vaak een kille bedoeling en alles draait om geld. En in Amsterdam zijn ze vaak ook ontzettend druk. Een modern museum voelt steeds vaker aan als een fabriek, lopendebandwerk, er straalt geen passie of vreugde uit de ruimtes en de mensen die er werken.


Boterhammen In Vledder staat een museum. Het is niet het mooiste museum van Nederland, maar ik raad het iedereen aan. Ga lekker een dagje naar het zuidwesten van Drenthe. Geniet van de rust, de natuur en een museum waar ze begrijpen dat kunst niet altijd hoogdravend gebracht hoeft te worden. Ze maken het niet interessanter dan het is. Het zijn gewoon vervalsingen van vervalsers die ooit droomden van een glansrijke carrière en respect, maar uiteindelijk hun geld gingen verdienen met het al dan niet succesvol naschilderen van meesterwerken. Het heeft iets romantisch. Ik heb altijd een zwak voor de underdog gehad. Dus smeer wat boterhammen en vertrek voor een dag naar Vledder. Vledder. Die naam alleen staat al garant voor de mooiste dag van je leven. ‘Ik was gisteren in Vledder.’ Een zin die iedereen een keer gezegd zou moeten hebben voor zijn of haar dood. ‘Ja Vledder. Ergens in Drenthe. Daar staat een museum vol valse kunst. En het was leuk! Verre van nep.’


XXX Met je CJP-pas krijg je korting op alles wat cultuur is, of er enigszins op lijkt. In de paskrakers lichten we er een aantal uit. Meer kortingen, tips, acties en, belangrijk, alle actuele voorwaarden vind je op www.cjp.nl.

Vledder. Die naam alleen staat al garant voor de mooiste dag van je leven.


vierkante ogen

37

THE SHAME GAME Overtuigd gamer zijn is van oudsher moeilijk op het moment dat je je passie wilt delen met buitenstaanders. In de media lijken games steeds serieuzer genomen te worden. Maar er is een partij die roet in het eten gooit: de gamesfabrikanten zelf. Sindsdien ben ik eigenlijk verkocht De reden hiervoor heeft niet eens zozeer te maken met de inhoud van de games, maar met de manier waarop ze naar de buitenwereld gepresenteerd worden. Een ongemakkelijk gevoel borrelt op, als Valerio Zeno in een tv-reclame verschijnt en je denkt dat hij tandpasta gaat verkopen totdat hij begint over zijn liefde voor Pokémon (ook ongemakkelijk). De Nintendo-reclames van tegenwoordig hebben qua stijl meer weg van gebitslijm dan games. Anders waren de tijden toen PlayStation besloot zijn reclames over te laten aan eigenzinnige filmregisseurs als David Lynch en Chris Cunningham. De ‘Double Life’-reclame (YouTube-aanrader) staat in het geheugen van vele gamers gegrift. Giant Enemy Crab Het grootste game-evenement E3 in Los Angeles is iets waar gamers elk jaar naar uitkijken, maar kent ook glorieuze momenten van plaatsvervangende schaamte. De CEO’s van de consolefabrikanten houden een ingestudeerd praatje waarbij ze op Tell Sell-achtige wijze opgeblazen praatjes houden over hoe cool de nieuwste games zijn. Het voelt alsof je moeder onverwacht voor de klas een spreekbeurt gaat houden over hoe cool jij wel niet bent. Het zijn shows met intermezzo’s van gamedesigners die achter hun computer vandaan getrokken zijn. De arme jongens weten vaak eigenlijk niet zo goed wat ze moeten vertellen. Bijvoorbeeld: ‘Deze revolutionaire samurai-game is gebaseerd op waargebeurde historische veldslagen’. Een paar seconden later legt hij uit hoe je een gigantische monsterkrab moet verslaan door hem op zijn buik te rammen. En mijn tafelheer is Mario In de Nederlandse media doen games het lang niet zo slecht. Lange tijd werden gamers op televisie enkel vertegenwoordigd door getatoeërde kalende dertigers die goed hun best doen om eeuwig in hun

tienerjaren te blijven. Tegenwoordig is er steeds vaker ook in de gerespecteerde dag- en opiniebladen plaats voor mooie genuanceerde kritische artikelen. Zelfs aan de tafel van De Wereld Draait Door vinden er steeds vaker inhoudelijke besprekingen over games plaats, al willen de overdreven sturende vragen en de gespeelde naïviteit van Matthijs van Nieuwkerk wel eens het gesprek verstoren. Zolang we de marketingafdeling van de fabrikanten niet al te veel aan het woord laten hoeven gamers zich niet te veel te schamen.

MOST WANTED Zet deze games maar klaar om te laden.

Retro City Rampage (Xbox Live Arcade, WiiWare) (releasedatum nog niet bekend) Een ode aan alle games waar de quarter-lifecrisis-gamer mee is opgegroeid, boordevol indie retro hipheid. Gatling Gears (Xbox Live Arcade, PSN, PC) (reeds downloadbaar) “Brrrrrap brrrrap brrrrap”, dat betekent ‘lekker schieten met een old-school arcade-gevoel van Hollandsche bodem’ in machinegeweer. Torchlight II (PC) (Juli) Als actie-RPG kaskraker Diablo III nog langer op zich laat wachten, dan spelen we gerust deze game nog even verder. Met je CJP-pas 5% korting op games www.cjp.nl/deals


38

interview

Tekst René van der Meer

Beeld Ruud Pos

Denk om de buren Maak je het niet té bont als je straks op een festivalterrein de zomer staat te vieren? Rondom grote festivals wonen ook gewoon mensen. ‘We kunnen in de slaapkamer horen wie er op het podium staat.’

Straat afgezet Wie: Christiane Meulemans (62) en Willy Ryckmans (64) Favoriete muziek: André Rieu, Afrikaanse muziek, Roxy Music Buren van: Rock Werchter Afstand tot het hoofdpodium: 821 meter Willy: ‘Ik woon mijn hele leven in Werchter en heb Rock Werchter zien veranderen. Vroeger was het meer ons-kent-ons. Het hele dorp werkte mee aan het festival en mocht gratis naar binnen. Ik heb er nog als vrijwilliger gewerkt, ik was verkeersregelaar. Vrijwilligers kregen drankbonnen en mochten om de drie uur het festivalterrein op. De helft kwam natuurlijk niet meer terug, ik was coördinator en moest ze gaan zoeken. Daar was geen beginnen aan. En ik herinner me een tourbus die het festivalterrein niet kon vinden. Alle rijkswachten waren bezet, ik heb die bus toen op mijn fiets begeleid. Dwars door de menigte reed ik voor die grote tourbus uit, voetje voor voetje naar het festival. Ik ben alleen vergeten wie erin zaten. Of R.E.M. of U2. Ik ben slecht in namen.’ Christiane: ‘Nu is het allemaal strakker geregeld. Vier weken voordat Rock

Werchter begint, staan de eerste dranghekken in het dorp. Dat is het teken dat het festival er weer aan komt.’ Willy: ‘Soms voelt het alsof we in een dierentuin wonen, een beetje opgesloten. Maar we passen ons erop aan.’ Christiane: ‘We halen op woensdag boodschappen voor het hele weekend. Als het festival eenmaal is begonnen, is er geen doorkomen aan.’ Willy: ‘Ik kwam een keer terug van de bakker, was ik mijn pasje vergeten waarmee ik kon aantonen dat ik in een afgezette straat woonde. Mocht ik er niet door, zeg. Stond ik daar, met mijn fiets en mijn brood, moest ik omrijden naar mijn eigen straat.’ Christiane: ‘Maar we klagen niet. Het festival brengt een sfeer waarvan we meegenieten.’ Willy: ‘Rondom het festival is genoeg te beleven. Ik zoek de gezelligheid op en krijg vaak vóór de middag mijn eerste pintje aangeboden. Afhankelijk van de windrichting kun je hier alles horen. Mijn buurman stond vorig jaar dansend zijn auto te wassen. Alleen die housemuziek gaat snel vervelen, dat klinkt allemaal hetzelfde.’ Christiane: ‘Soms is het lastig om in slaap te komen, het gaat door tot drie, vier uur.’ Willy: ‘Voordat ik naar bed ga, rook ik een sigaartje in de tuin en drink nog een glaasje wijn. Daarna val ik wel in slaap.’ Christiane: ‘Ik niet. Tijdens Rock Werchter zit ik om drie uur ‘s nachts nog tv te kijken, omdat ik niet kan slapen. Na afloop van het festival moeten ook wij een beetje bijkomen.’ Willy: ‘Toch wil ik het meemaken.’ Christiane: ‘We zijn tijdens Rock Werchter een keer naar de Moezel geweest. Dat klopte niet.’ Willy: ‘Het voelde toch alsof we iets misten.’


40

inhoud

Met je CJP-pas krijg je korting op alles wat cultuur is, of er enigszins op lijkt. In de paskrakers lichten we er een aantal uit. Meer kortingen, tips, acties en, belangrijk, alle actuele voorwaarden vind je op www.cjp.nl.

‘Ik krijg van wildvreemden bier aangeboden’

Drollen in de tuin Wie: Henk (69) en Riek (67) Klein Gunnewiek Favoriete muziek: Schlager- en volksmuziek Buren van: De Zwarte Cross Afstand tot het hoofdpodium: 955 meter Henk: ‘Wanneer de wind onze kant op staat, lijkt het of de luidsprekers in de tuin staan. Ik kan alles volgen. Maar het hoort erbij. We zitten hier altijd in het geluid. Naast ons huis liggen de N18 en het spoor. Ik hoor het niet meer. Pas als ik ergens ben waar geen lawaai is, valt het me op. Zo waren we onlangs in Winterberg. Die stilte was toch erg rustgevend.’ Riek: ‘Vanwege die snelweg hebben we speciale geluidswerende ramen gekregen. In de slaapkamer horen we dus weinig van het festival. Slapen is geen probleem.’ Henk: ‘Ik ga altijd kijken naar de opbouw van de Zwarte Cross. Vorig jaar was het spannend, er stond een enorme wind. Ik wilde zien hoe het terrein het hield en ben erheen gefietst. Ken je die enorme tent? Daar ben ik doorheen gefietst, zo groot was ‘ie. Een uur later vernielde een windhoos het halve terrein. Ook die enorme tent lag tegen de vlakte.’ Riek: ‘Tot een paar jaar geleden liep de aanlooproute naar het festival langs ons huis. Toen zagen we de meest vreemde

figuren en voertuigen voorbij komen.’ Henk: ‘Op een ochtend keek ik vanuit de woonkamer de tuin in. En daar lag iets. Ik ben naar buiten gelopen en zag toen pas wat het was. Tussen mijn verzameling zwerfkeien en het gras lagen wc-papier en drollen. De organisatie heeft later excuses gemaakt, maar toen had ik de troep natuurlijk al opgeruimd. Voor de rest hebben we amper overlast. Hier en daar een verdwaald bierflesje, meer niet.’ Riek: ‘We krijgen elk jaar twee vrijkaarten. Meestal gaan Henk en een van onze zonen naar het festival. Ik hoef er niet heen, ik heb in en om het huis genoeg te doen.’ Henk: ‘De sfeer op het terrein is zo gemoedelijk. Ik krijg van wildvreemden bier aangeboden. Er klinkt geen kwaad woord. Maar die troep die ze maken, vind ik ongelofelijk. Het lijkt net een vuilnisbelt. Een paar jaar geleden viel er tijdens het festival veel regen, al het afval werd in de modder getrapt. Verenigingen vanuit de hele buurt zijn na afloop weken bezig geweest om de troep uit de modder te peuteren.’ Riek: ‘Voor zover ik weet, heeft niemand in de buurt problemen met de Zwarte Cross. De muziek en de mensen zorgen voor sfeer.’ Henk: ‘En Achterhoekers doen niet zo moeilijk. We zijn tolerant. Als er al problemen zijn, lossen we die netjes op.’


Tekst XXX

Beeld XXX

41


‘In onze boerderij hebben we hier en daar enkel glas, dat staat soms in de kozijnen te trillen’

Naar bed met Anouk Wie: Carel (46) en Angela (41) Bouma Favoriete muziek: Amy MacDonald, Neil Diamond, Normaal Buren van: Lowlands Afstand tot de Alpha tent: 1041 meter Carel: ‘Lowlands valt samen met de graanoogst, meestal ben ik druk op het land wanneer het festival begint. Ons land grenst aan het Lowlandsterrein, dus we horen weleens wat. In onze boerderij hebben we hier en daar enkel glas, dat staat soms in de kozijnen te trillen.’ Angela: ‘We kunnen in onze slaapkamer horen wie er op het podium staat. Soms baal ik, omdat het dan zo goed klinkt, dat ik erbij had willen zijn. Gelukkig krijgen we jaarlijks twee vrijkaartjes, dus veel van het festival maken we ter plaatse mee.’ Carel: ‘Mits de werkzaamheden het toestaan. Meestal is dat goed te combineren. Onze klanten weten dat we met Lowlands slecht bereikbaar zijn.’ Angela: ‘Vaak bezoeken we een paar theatervoorstellingen. En we gaan er altijd lekker eten. Anouk hebben we een paar keer gezien. En Snow Patrol vonden we goed. En die ene band. Hoe heet die? Van Ruby ruby ruby.’ Carel: ‘Een paar jaar geleden wilden we het festival echt van dichtbij meemaken. We zijn toen met een tentje achterop de fiets naar het terrein gefietst.’ Angela: ‘We vonden een mooi plekje in

het bos, dachten we. De volgende dag begrepen we waarom er verder niemand stond. We hadden onze tent in een openbaar toilet opgezet.’ Carel: ‘Nu slapen we gewoon thuis. Wel zo handig, voordat we naar het festival gaan check ik buienradar nog even. Mensen kijken vreemd op als ik met kaplaarzen tot mijn knie in de zon een biertje sta te drinken. Tot het een uurtje later begint te regenen.’ Angela: ‘Wij zijn biologische boeren, op Lowlands zien we onze doelgroep terug. Carel: ‘Het lijkt me in de toekomst leuk om iets bij te dragen aan het festival. Bijvoorbeeld door een hoek van ons weiland in te richten als moestuin. Een oase waarin de bezoekers even tot rust kunnen komen. Strawberry Fields Forever.’ Angela: ‘De organisatie heeft ons vanaf het begin goed behandeld. En elk jaar komen ze persoonlijk langs met een bos bloemen en twee vrijkaarten. Dat laatste is inmiddels ook buiten de straat bekend. Een paar weken voor het festival krijgen we mensen aan de deur met de vraag of we onze kaarten willen verkopen.’ Carel: ‘Onze buurman heeft zijn huis verkocht. In de koopakte heeft hij laten opnemen dat hij de jaarlijkse vrijkaartjes voor Lowlands krijgt.’ Angela: ‘Het is even spannend hoe het gaat lopen wanneer onze kinderen ouder zijn. Nu sturen we ze nog naar opa en oma en fietsen wij naar het festivalterrein. Over acht jaar komen we daar niet meer mee weg.’


Komische videosnack Het concept is retesimpel: een wekelijkse non-budget-internetserie met korte komische filmpjes, gemaakt door een groep jonge en getalenteerde filmmakers, over de mislukte versierpogingen van de charmant-onhandige Thijs. Bedenker/ regisseur Joris van den Berg: ‘De meisjes van Thijs is ontstaan dankzij al deze voorwaarden en een fascinatie voor de kansloosheid van de likeable loser. Omdat gênante situaties meestal heel leuk zijn om naar te kijken.’ Joris: ‘We wilden gewoon filmpjes gaan maken omdat het leuk is om filmpjes te maken. Omdat je dat kunt doen als je een camera, een computer, acteurs en een idee hebt. Even geen subsidieaanvragen of een project in opdracht. We wilden iets maken omdat het kon, niet omdat het moest.’ ‘En we wilden per se iets maken voor internet. Het moest kort worden, het moest grappig zijn, maximaal twee a drie acteurs per item hebben, eenvoudig te draaien en te produceren zijn, we wilden er veel kanten mee op kunnen en er eindeloos mee kunnen doorgaan. En zo waren er nog wat dingen te verzinnen, maar het belangrijkste was dat het simpel zou blijven.’ ‘Zo gezegd, zo gedaan. We hebben inmiddels 35 filmpjes gedraaid en er zullen wat ons betreft nog vele volgen. Misschien met extremere situaties, met bijzondere acteurs in bijrollen, zoiets. Maar we denken ook aan variaties op het thema, een spin-off met het zusje van Thijs of juist met morning-after-scènes. Daar zijn we nog niet helemaal over uit. Maar seizoen twee komt er, zoveel is zeker.’ De 35 afleveringen van seizoen 1 zijn terug te zien op www.meisjesvanthijs.nl. Hou de site in de gaten voor het vervolg van deze serie!


Tekst & Beeld Hßlya Kiliçaslan

Thijs, het vaste hoofdpersonage, wordt gespeeld door David Lucieer (die je zou kunnen kennen uit Grijpstra & de Gier, SpangaS en Komt een vrouw bij de dokter, de meisjes (elke aflevering een andere) worden gespeeld door actrices die regisseur Joris nog kent van de toneelschool of van zijn werk bij soapserie Onderweg naar morgen. De scripts worden aangeleverd door verschillende jonge schrijvers, onder wie Anna Drijver en Hanna Bervoets.

45


46

Tekst René Van Der Meer

Beeld Roel Determeijer

Niets is leuker dan af en toe eens in een vliegtuig stappen om een kijkje bij de buren te nemen. Vandaar dat je met je CJP-pas korting krijgt bij KILROY, de coolste reisorganisatie van het land. Met je pas krijg je € 50,- korting bij een besteding vanaf € 500,-.


Afrit Rabat Na het zien van de roadmovie Rabat wilden we maar ĂŠĂŠn ding: invoegen op het Marokkaanse asfalt om de gelijknamige hoofdstad en omstreken te ontdekken. CJP maakte een road trip langs Berberse cowboys, heilige paling, badhuizen en norse marktmannen.


De TomTom op de voorruit van onze huurauto houdt het kort: er is geen route. Tijdens de landing na een vlucht van vier uur begon het te schemeren. Inmiddels is het donker en staan we op de parkeerplaats van vliegveld Casablanca. Het adres van ons hotel wordt niet herkend door de TomTom-kaart en even gluren op internet is vanwege de afwezigheid van een draadloos netwerk onmogelijk. Gewend aan de digitale raad van vrienden Google en TomTom voelen we ons behoorlijk naïef en onthand, nu zij het laten afweten. Hadden die gasten van Habbekrats geen film rondom Antwerpen kunnen maken? Of Giethoorn? En hadden wij niet gewoon een normale kaart moeten kopen? Na naam te hebben gemaakt als de betere videoclipmakers van Nederland levert Habbekrats deze zomer een film af. Rabat: een roadmovie over drie vrienden die een taxi van Nederland naar Marokko rijden, luidt de synopsis. Na het zien van de film weten we twee dingen zeker: 1. Habbekrats kan trots zijn op deze film over vriendschap en vertrouwen. 2. Wij willen naar Marokko. Naar de medina’s (his-

torische stadscentra). De soeks (markten). De moskeeën en de Marokkaanse zon. En we willen met de auto. Rondkarren rond Rabat. Dat klinkt toch als een jongensboek. Op papier dan, want voorlopig zitten we in een zilverkleurige Renault aan de rand van Casablanca zonder te weten waar we heen moeten. Zonder brokken De volgende ochtend blikken we boven een rondje muntthee terug op de valse start van gisteravond. Uiteindelijk zijn we door een taxichauffeur naar ons hotel geloodst. Een rammelend maar sfeervol gebouw waarvan de eigenaar ons met open armen ontving door ‘Alles goed’ te roepen. In Marokko spreekt men Arabisch, redelijk Frans en soms Engels. Daar tussendoor klinken af en toe goedbedoelde buitenlandse kreten waarvan ‘Alles goed’ en ‘Allemachtig prachtig’ het Nederlands vertegenwoordigen. De weg vanaf het vliegveld bleek een prima onderhouden tolweg met als grootste verrassing de vluchtstrook waar fietsers en voetgangers doen alsof het verkeer niet voorbij raast. Pas in het stads-


marokko

Pas in het stadscentrum begonnen we te begrijpen wat reisgidsen bedoelen met de ietwat losse rijstijl van de gemiddelde Marokkaan

49

uit. Rondom de moskee hangt rust. Nergens kraampjes met plastic moskeeën of jolige T-shirts. Een gigantisch leeg plein en de Atlantische Oceaan vormen het ingetogen presenteerblaadje van het monument. ‘De Dom past er twee keer in’, zegt een Nederlandse gids tegen de senioren die hij zojuist een rondleiding in de megamoskee heeft gegeven. We geloven hem direct.

Doden in Marrakesh De moskee verdwijnt uit onze binnenspiegel wanneer we per auto koers zetten richting Rabat, de hoofdstad van Marokko. We kiezen voor de binnenwegen en dit blijkt een wijs besluit. We rijden langs olijfbomen, verbazen ons over herders die hun schapen nog net niet op het asfalt laten lopen en willen net goedkeurend naar een stalletje met fruit en konijnen knikken, wanneer de telefoon rinkelt. Of we in orde zijn? Iets met een aanslag in Marrakesh. Zeker veertien doden waaronder Europese toeristen. Nu staat Marrakesh niet op ons programma, maar dat is meer toeval dan een bewuste keuze. Na een kopje koffie voor de schrik rijden we door. De volgende dag ketst om vijf uur ‘s morgens de naam Allah tegen de muren van ons hotel. We zijn in Rabat en slapen pal naast een moskee. Het is tijd voor het ochtendgebed en vanuit zijn tenen laat de gebedsomroeper van zich horen. Na een kwartier is het weer stil en klinkt alleen het getik van de regen. En wij maar centrum begonnen we te begrijpen wat reisgidsen denken dat in Marokko altijd de zon schijnt. bedoelen met de ietwat losse rijstijl van de gemiddelde Marokkaan. Richting aangeven is een uitzon- Brommers langs je achillespees dering. Strepen op de weg liggen daar voor de sier Rabat is dankzij handel met Europa uitgegroeid tot en het geven of nemen van voorrang gaat op gevoel. een van de modernste steden van Marokko. KenmerOpvallend genoeg stroomt het verkeer zonder brok- kend voor de stad is de zandkleurige verdedigingsken over rotondes en door brede straten. Toeterend, muur van niet minder dan 5250 meter lang. Terwijl maar tolerant. Als niemand zich aan de regels houdt, ouders bij de stadspoort een praatje maken, leren hun kinderen elkaar nieuwe trucs op hun skeelers. valt er niemand iets kwalijk te nemen. De stad is verdeeld in een modern zakendistrict en een overzichtelijke medina. Kooplieden met slakMega-moskee Na het ontbijt is het tijd voor een ommetje door de ken, sperziebonen of pinda’s doen er goede zaken. industriële metropool, zoals Casablanca bekend Af en toe scheert er een brommer langs je achilstaat. In steegjes waar afgelopen nacht alleen lespees, maar de sfeer is er ontspannen. De damp zwerfkatten liepen, zijn nu de cafés en winkeltjes van eetkraampjes walmt om ons heen en maakt open. Oude mannen met colberts drinken koffie hongerig. We bestellen twee broodjes vlees bij een naast jongeren in trainingsbroeken. Twee fietsen- man die een soort gekruid gehakt boven gloeiende kolen roostert. Als hij hoort dat we drie woorden makers buigen zich over een versleten brommer. Langs een weinig inspirerende ringweg lopen we Arabisch spreken (salam - hallo; chukran - bedankt naar de trots van de stad: de Grande Mosquée Has- en besslama - tot ziens) lacht hij. Hij heeft net wissan II. De 210 meter hoge minaret piekt boven de selgeld gegeven, maar stopt ons nog 10 dirham (een kantoorpanden en krottenwijken van de zakenstad euro) toe. Gewoon een vergissing? Of bestaat er zo-


iets als een toeristentarief dat we nu niet meer hoeven te betalen? Vaste prik tijdens een verblijf in Rabat is een bezoek aan de dodenstad Chellah. Verborgen achter een indrukwekkende poort liggen ruïnes van Romeinen en Meriniden. Tussen de 13de en 14de eeuw vonden sultans hier hun laatste rustplaats. Tijdens een wandeling door de groen overwoekerde necropolis houden ooievaars ons vanuit hun nesten in de gaten. Zouden ze iets te maken hebben met de heilige poel die bij de dodenstad hoort? Vrouwen met een kinderwens gooien hier stukjes gekookt ei in het water. Als de palingen in het water het ei eten, zou dit de vruchtbaarheid van de vrouw ten goede komen. Westerse kleuters We verlaten Rabat en rijden naar het oosten, naar Meknes. Het vlakke landschap van de kust verandert in groene heuvels. Langs de weg wachten bejaarde verkopers geduldig op die ene automobilist om een meloen aan te verkopen. Sociale voorzieningen en een eventueel pensioen zijn in Marokko duidelijk anders geregeld. Halverwege de rit blijven we vol ongeloof achter een vrachtwagen hangen. In de open laadbak staan zeker zes paarden met daartussen vier mannen. De vrachtwagen rijdt minstens negentig, maar dat weerhoudt een van de mannen er niet van om op een paard te klimmen en naar ons te zwaaien. We zwaaien verlegen terug naar de Berberse cowboy en voelen ons twee westerse kleuters met een laffe TomTom.

Blote niks Waar we vandaan komen. Of we de medina zoeken. Driss wist precies wat hij moest vragen om onze aandacht te trekken. En nu loopt hij voor ons uit door de smalle steegjes van Meknes. Driss is eind veertig en draagt ondanks het warme weer een dikke jas. Hij wil ons wegwijs maken in de medina en wij gaan akkoord. In de vijfde versnelling raast onze Driss langs dingen die wij nog nooit hebben gezien. Het ene moment staan we in een badhuis een man in zijn blote niks te negeren terwijl we moeten voelen hoe warm het water is. Drie minuten later stappen we met onze gympen door het zaagsel. Het water in het badhuis wordt verwarmd door een grote oven. Twee mannen voeren de loeiende oven happen zaagsel. Tussen de houten snippers liggen verkoolde stukken vlees. ‘Koeienpoten’, zegt Driss. ‘Die roosteren we in de oven en eten we op.’ En hij loopt alweer door, op weg naar een goed restaurant dat hij ons beloofd heeft. Via een smalle trap leidt hij ons naar restaurant Dar Kanouz. Nog niet helemaal af, maar dankzij Marokkaanse kleden, kussens en mozaïeken al opvallend sfeervol. Eigenaresse Renza loodst ons door de menukaart die geïnspireerd is door de Berberse wortels van Meknes. Een half uur later zitten we aan de tajine met pittige kameel en diep gedroogd rundvlees dat niet minder dan een jaar heeft liggen


marokko

Iedereen met een fototoestel gaat uit zijn dak bij het zien van gerimpelde groenteboeren, hompen vlees aan een haak, kruiden, kippen en stapels dadels

51


marokko

marineren in olie en kruiden. Je bent in Marokko of je bent het niet. We hadden graag nog een uur of drie in de kussens van het restaurant gelegen, maar hiervoor is helaas geen tijd. We bedanken Driss met een fooi, zoeken de uitgang in het doolhof van steegjes en starten de wagen. Bestemming: Fes. Gerimpelde groenteboer Heel hartelijk is de ontvangst in Fes niet. Binnen enkele minuten sturen we onze Renault een verkeerde weg in waarna we muurvast komen te zitten tussen opdringerige taxi’s die ons als rode mieren insluiten. Als we eindelijk het hotel hebben gevonden en een wandeling door de medina maken, wanen we ons in Benidorm. Toeristen in korte broek zitten schouder aan schouder op het terras van een veredelde snackbar. Een Nederlandse vader lacht ongemakkelijk naar een verkoper die hem een trommel probeert te verkopen. In Fes hangt duidelijk een minder relaxte sfeer. En een beetje begrijpen we dat wel, nadat we langer in de stad zijn. Fes oogt als het decor van een oosters sprookje, met een imposante medina en soeks waar de tijd zeshonderd jaar geleden lijkt stilgezet. Iedereen met een fototoestel gaat uit zijn dak bij het zien van gerimpelde groenteboeren, hompen vlees aan een haak, kruiden, kippen en stapels dadels. Maar de meeste toeristen kopen niets bij de marktman die ze op de foto zetten. En Fes lijkt dat een beetje zat. Hoe goed we dit ook begrijpen, het maakt een dagje Fes er niet leuker op. Moe van de dwingende blikken en het afwimpelen zoeken we de uitgang van de medina en laten de leerlooierij, waar de stad om bekend staat, voor wat het is. Wij hebben genoeg gezien.

53

Andere wereld op vier uur vliegen Op onze laatste dag in Marokko stort de regen uit de hemel. Op weg naar het vliegveld laten we alle indrukken nog een keer voorbij komen. De provisorische manier waarop het verkeer hier functioneert. De sfeer van de medina’s waar op elke vierkante centimeter iets anders gebeurt. langs de weg. Dé manier om opDe je rafelranden gemak Australië rondEn de verbazing dat zo’n wereld op slechts te gaan is met het andere Working Holiday Visa.vier uur vliegen van Nederland bestaat. meter, Dit visum (voor mensen van 18‘Over t/m250 30 jaar) bestemming het uit demag TomTom op de is een jaar bereikt’ geldig, klinkt en daarmee je zo voorruit. Terwijl de Australië parkeerplaats in zicht komt waar vaak als je wilt in en uit, 6 maanwe eerder om afvroegen of verdienen deze reis welen/of zo’n goed denons werken geld te 4 idee was, vinken we Marokko dankbaar af. under maanden studeren. Eenmaal down Beslama. zijn er ontelbare bijbaantjes waarmee je behoorlijk goed kunt verdienen. En mocht je het na een jaar nog niet zat zijn, je mag het visum tot je 31e met een jaar verlengen. Voor meer info over het Working Holiday Visa check www.facebook.com/AustralianWorkingHoliday of www.australia. com/workingholiday. Ook via Kilroy is alle informatie over werken, studeren of reizen in Australië te verkrijgen.

Working Holiday Visa

Meer Marokko met KILROY

www.kilroyworld.nl Casablanca zelf ontdekken? Benieuwd naar de medina van Meknes of wil je inkopen doen op de markt van Fes? KILROY helpt je op weg. Bij KILROY kun je terecht voor onder andere tickets, hotels, verzekeringen en autohuur, dus een eigen reis is zo geboekt. Daarnaast hebben ze bij KILROY verschillende goedkope rondreizen waarmee je alle hoogtepunten van dit land ontdekt. Boek nu een trip naar Marokko en krijg met je CJP/ISIC-pas € 50,- korting. www.kilroyworld.nl


54

rode gordijnen

Beeld: Franck Beloncle

3 x Holland Festival. In juni vindt het Holland Festival plaats. Drie moderne bewerkingen van theaterklassiekers die je niet mag missen:

Vechten tegen de armoede Wat? Vieux CarrĂŠ, over een jonge schrijver die droomt van een literaire toekomst, maar vecht tegen de armoede, de eenzaamheid en zijn homoseksualiteit. Wie? Tennessee Williams, een van de belangrijkste toneelschrijvers ooit, schreef dit autobiografische toneelstuk eind jaren dertig, maar voltooide het pas in 1970. Het beroemde New Yorkse collectief

The Wooster Group voert het nu uit. Waarom? Een pittige voorstelling over de zelfkant van de samenleving, over een pension met bewoners vol onvervulde verlangens. Waarom nu? Door slim gebruik te maken van video, een soundtrack en theatertechnieken plaatst de groep deze klassieker middenin de 21ste eeuw.


55

Beeld: Hektor

Tekst Merijn Henfling

Liefdeskomedie met een randje Wat? Leonce & Lena, een liefdeskomedie over een prins en een prinses in negentiende eeuws Duitsland. Wie? Geschreven door Georg Büchner, een revolutionaire Duitse auteur die tweehonderd jaar geleden leefde en gespeeld door de Hongaarse toneelgroep Maladype Theater. Waarom? Dit is een sprookje met een scherp rand-

je. Büchner levert kritiek op provinciale kleinburgerlijkheid. Waarom nu? Zijn we met z’n allen niet kleinburgerlijker dan ooit? Deze uitvoering staat bol van de verwijzingen naar films, games en popmuziek. Van elke scène bestaan vier varianten, het publiek bepaalt welke gespeeld wordt.

Beeld: Jan Versweyveld

De Russen komen Wat? De Russen!, een voorstelling over keuzes maken, over het leven, liefde en verlangen Wie? De Vlaamse schrijver Tom Lanoye bedacht een nieuwe voorstelling, gebaseerd op twee beroemde stukken van de negentiende-eeuwse toneelschrijver Tsjechov. Waarom? Is leven hetzelfde als levensvreugde? In dit stuk is de ene persoon gevangen door zijn keuzes uit het verleden en de ander te verlamd om zijn toekomst in te vullen. Waarom nu? Toneelgroep Amsterdam voegt drie grootheden toe aan de meester Tsjechov; bekroond auteur Lanoye, succesregisseur Ivo van Hove en topmuzikant Junkie XL. Je CJP-pas geeft korting op bijna alle voorstellingen van het Holland Festival. Meer daarover op www.hollandfestival.nl.


rode gordijnen

57

Muziekspektakel aan het water Met de zomer komt ook het locatietheater. Tip voor deze vakantie is de opera Orfeo ed Euridice, een muzikaal spektakel in de tuin van Paleis Soestdijk. Theatergezelschap De Utrechtse Spelen speelt de voorstelling op, in en onder het water van de vijver in de paleistuin. Het verhaal van deze klassiek sage? Als Orfeo treurt om zijn gestorven geliefde Euridice, besluit liefdesgod Amore dat hij haar uit de onderwereld mag terughalen. Onder één voorwaarde: hij mag haar niet aankijken tot ze in de bovenwereld zijn te-

ruggekeerd… Nou, drie keer raden hoe dat afloopt. Enfin, denk aan een zwoele zomeravond langs een majesteitelijk grote waterplas in een koninklijke tuin, en een kaartje is snel besteld. Orfeo ed Euridice van DUS, van 3 juni t/m 23 juli in de tuin van Paleis Soestdijk. Reserveren via www.deutrechtsespelen.nl. Prijs verschilt per rang/Met CJP-pas 50% korting op rang 3 (= € 19,75)


58

expo

SORRY Vorige zomer was de ‘Onderzeebootloods’ met werk van Atelier Van Lieshout een groot succes, en deze zomer belooft het minstens zo spectaculair te worden. Het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset zal het enorme industriële gebouw in de oude Rotterdamse haven vullen met surrealistische kunstwerken. Hoe en wat er precies te zien zal zijn wordt tot de opening zorgvuldig geheim gehouden. Maar dat het humoristisch, verrassend en een tikkie maatschappijkritisch zal worden, valt te verwachten van deze kunstenaars. Eerder openden ze een Pradawinkel midden in de woestijn en zetten ze de Biënnale van Venetië op stelten met een installatie

waarin het leven van kunstverzamelaars in scène werd gezet, inclusief de zelfmoord in het zwembad in de tuin. Tegelijkertijd met de expositie in de Onderzeebootloods is van het kunstenaarsduo ook de theatersculptuur It’s Never Too Late to Say Sorry te zien op de Coolsingel. Elke dag om twaalf uur ‘s middags zal een omroeper, je raadt het al, ’It’s never too late to say sorry’ roepen. The one & The many 28 mei t/m 25 september Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. (De expositie ligt aan de overkant van het water en is o.a. per aqualiner en watertaxi te bereiken) www.onderzeebootloods.nl / www.boijmans.nl


Tekst Jannemieke Oostra

59

Fotograaf Anton Corbijn heeft in zijn carrière al heel veel portretten gemaakt van popsterren en een flink aantal daarvan is in de loop der jaren uitgegroeid tot internationale iconen. Denk aan zijn inmiddels wereldberoemde foto’s van onder anderen David Bowie, Miles Davis, Kurt Cobain en Bono. Corbijn maakt inmiddels ook films en videoclips. In het bewegende beeld maakt hij ook de bijzondere combinatie van zijn eigen onderkoelde artistieke handschrift en een intiem gevoel van nabijheid met het onderwerp. Voor de nieuwe fotoserie die nu in Foam te zien is portretteerde Corbijn zijn favoriete kunstenaars, waaronder Alexander McQueen, Richard Prince, Damien Hirst en Iggy Pop. In sobere monumentale zwart-witportretten laat Corbijn hun worsteling met het creatieve proces zien. Hoogstwaarschijnlijk zal een aantal van deze portretten zich ook weer tot de canon der portretfotografie verheffen, dus gaat het zien nu ze nog vers zijn! Inwards & Onwards, Anton Corbijn 23 juni tot 1 september,
Foam Amsterdam www.foam.org

Great Babylon Circus De mythe van de toren van Babel blijft inspirerend, ook voor hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. Probeer maar eens een toren te bouwen die tot aan de hemel reikt, terwijl de hogere macht in de hemel zelf het project dwarsboomt door de taal zo te verwarren dat je elkaar niet meer begrijpt. Waarschijnlijk zullen de uit verschillende landen afkomstige kunstenaars in de groepsexpositie bij MU ook zonder tussenkomst van het hogere last hebben van Babylonische spraakverwarringen, maar dankzij de deelname van visionaire en experimentele collectieven als Project Morrinho uit Brazilie, Speedism uit België en Tomorrow’s Thoughts Today uit Londen belooft deze expositie hele verschillende, maar in ieder geval hele spectaculaire kunstwerken, maquettes, installaties en performances. The Great Babylon Circus 24 juni t/m 25 september, MU, Eindhoven www.mu.nl

Beeld: Anton Corbijn

Dubbel zwart/wit


60

ZIEN...

Onze Elle Style Award-winnende stylist Lisa Anne Stuyfzand trekt het land in om te zien hoe u allen erbij loopt. En: wat zijn de fashionmogelijkheden met de CJP-pas?

Opening pop-up-store Palladium in creatief warenhuis Er is HOOP voor creatief Den Haag! Voor één avond worden de skategympen ingeruild voor old school Palladiums in het binnencentrum, waar het schoenenmerk een feestje dropte in het creatief warenhuis HOOP. Fotografen, modestudenten, grafisch ontwerpers en muziektalenten: het ons-kent-ons-sfeertje dat er heerste is er een waar je u tegen zegt. Het creatieve karakter van “ons” was voor Palladium de perfecte reden om de tijdelijke pop-up-store hier in dit oude Kwantumgebouw te creëren, dat gevestigd is aan de Grote Markt. De avond werd gevuld met drank en muziek. Zo traden de Haagse muzikale helden Cris Kühlen en Paja Arsenovic op als Topless (probeer dit niet te googleen) en brachten de bezoekers dansbare deuntjes, aangevuld met goede vocals en neonlicht. Miamivicetropicalsexy it was, en dat op überstoere veterschoenen van het keihard hergeïntroduceerde merk dat we nog kennen uit de jaren negentig.

Lisa zag... De paar honderd bezoekers waren verspreid over de lounge beneden en de zaal boven, waar de muziek klonk. Een relaxte sfeer die werd gecreëerd door voornamelijk skaters en surfers die natuurlijk toch voor een groot deel op Vans rondliepen. Casual, sportief, kleurrijk, onvolwassen (in de positieve zin van het woord) en eigenwijs, en toch een duidelijke overeenkomst en weinig buiten-de-boot-vallers. Band-T-shirts, strakke denims, jongens met lange haren en een overload aan tatoeages: een lichtelijk alternatieve touch die iedereen in stand probeert te houden. Aan de ene kant modieus, aan de andere kant nog vol met (skateen surf-) clichés. Deze Hagenezen staan open voor kleine veranderingen, maar blijven hierbinnen bij de vertrouwde merken en zullen nooit afstappen van hun diepgewortelde roots. Succes, Palladium!


STYLING Lisa Anne Stuyfzand

Beeld Boris Postma

61

Laura Mackenbach 25 jaar, student HALO / sportmanagement

ZoĂŤ van Eldik 17 jaar, scholier aan vrije school in Den Haag

Kevin Smits 19 jaar, studeert marketing en is gitarist

Jacob List 32 jaar grafisch ontwerper en DJ


...en gezien worden

63

Naast alle culturele kortingen biedt de CJP-pas ook veel voordeel op het gebied van fashion. Onze stylist Lisa Anne laat op deze pagina’s zien hoe je er uit kunt zien als je hier en daar met je pas wappert.

Kleding Model Nienke 10% korting Leren vetergymp, Vans via Front Runner, € 84,95 > € 76,45 Tanktop met bloemetjes, Cool Cat, € 14,95 > € 13,45 Tanktop met print, Vans via Front Runner, € 19,95 > € 17,95 Denim overhemd, America Today, € 39,95 > € 35,95 Cardigan, America Today, € 34,95 > € 31,45 Zonnebril, Accessorize, € 21,50 > € 19,35 Denim, America Today, € 44,95 > € 40,45 Witte ring, Accessorize, per 4 stuks € 9,90 > € 8,90 Schelpenarmbandje, SIX, € 3,95 > € 3,55 Zilveren kettinkje met zwaluw, SIX, € 14,95 > € 13,45 Zilveren armbandje met peaceteken, SIX, € 9,95 > € 8,95 Armbandjes met zilveren kraaltjes, Accessorize, € 12,50 per stuk > € 11,25 Zilverkleurige ring, SIX, € 3,95 > € 3,55 Kralenarmbandjes, Accessorize, € 8,90 > € 8,-

Accessoires 10% korting 1. Horloge, Triwa via Welikefashion.com, € 99,95 > € 89,95 2. Rugzak, Da Kine via Perry Sport, € 39,95 > € 35,95 3. Zonnebril, Jeepers Peepers via Welikefashion.com, € 24,50 > € 22,05 4. Sjaal met streep, Accessorize, € 29,90 > € 26,90 5. Kettinkje met zwaluwtjes, Club Manhattan via Welikefashion.com, € 19,95 > € 17,95 6. Armband met kraaltjes, Accessorize, € 14,90 > € 13,45 7. Vetergymp, Dr. Martens via Shoemixx.nl, € 79,95 > € 71,95 Voor alle lifestyle-kortingen check www.cjp.nl/deals.


64

Tekst RENÉ VAN DER MEER

Beeld ALWIN SLOMP

BIO Na een muzikale opvoeding waarvan Michael Jacksons vader nog wat kan leren, besluit Joost Van Dijck een band op te richten. Hij vraagt zijn twee zussen en drie muziekvrienden in te haken. Naam: The Souldiers. Koers: soul, funk, blues en folk zoals het vroeger gespeeld werd. Met optredens in binnen- en buitenland, en de release van de EP Fuel for Fire (2010) trekken The Souldiers de aandacht van producer JB Meijers (Solomon Burke, De Dijk) die ze naar Memphis stuurt om hun debuut These Times op te nemen. Het album verscheen eind maart.


3FM SERIOUS TALENT

65

CJP Magazine gelooft in nieuw talent. Van de bands en artiesten die 3FM Serious Talent bestempelt als veelbelovend, zetten wij er een in de spotlights. Deze keer: The Souldiers.

Joost. Je bent oprichter, drummer en achtergrondzanger van de band. Vervolgens staan je zussen op de platenhoes. Ben je zo bescheiden, of is er iets misgegaan? Joost: ‘Er is niks misgegaan. Als je de band ziet, vallen die meiden op. En dat hebben we doorgevoerd in de hoes. Het roept juist vragen op als ik er wel op zou staan. Mensen denken dan dat ik een bezitterige broer ben die jou in elkaar mept wanneer je te lang naar mijn zussen kijkt. Maar zo ben ik niet. Ik gooi ze liever in het diepe, bijvoorbeeld door ze vooraan op het podium te zetten.’ Jullie vader is de drijvende kracht achter jullie muzikale opvoeding. Moeten we denken aan eenzelfde regime waarin Michael Jackson is grootgebracht? Cato: ‘Niet helemaal. Onze vader heeft het sneaky gedaan. We kregen subtiel een instrument in onze handen gedrukt of werden met zachte hand naar de piano geloodst.’ Joost: ‘Hij heeft nooit geweld gebruikt.’ Sofie: ‘Als je wilde, kon je ermee stoppen.’ Joost: ‘Nou, dat klopt niet helemaal. We speelden met elkaar in een band. Als je afhaakte, hadden de anderen een probleem.’ Sofie: ‘Ja, maar je wílde ook niet afhaken. Toch? Je was loyaal.’ Joost: ‘Die familieband heeft ook voordelen, je kent elkaar door en door.’ Sofie: ‘Onze vrienden vonden het wel raar, hoor. Dat we met onze vader op het podium stonden.’ Cato: ’Ze noemden ons de Kelly Family.’ The Souldiers hebben een hang naar oude muziek. Wat spreekt jullie hierin aan? Joost: ‘Veel oude soul, zoals Al Green, heb ik via mijn gitaarleraar leren kennen. Dat geen van mijn vrienden het kende, maakte het nog toffer en underground om er naar te luisteren.’ Sofie: ’Datzelfde geldt voor de muziek die onze vader ons liet horen. Voor hem waren het oude platen, voor ons was het een nieuwe wereld.’ Cato: ’Soms was dat ook lastig. We begonnen die muziek te spelen en daar begrepen onze vrienden helemaal niks van. Ze kenden de originele nummers niet.’

‘Ze noemden ons de Kelly Family.’ Inmiddels op jullie cv: huisband bij De Wereld Draait Door. Optredens in het buitenland. Debuutplaat opgenomen in Memphis. Verder nog wensen? Cato: ’Een tourbus zou fijn zijn. Nu huren we steeds busjes en slapen we thuis.’ Sofie: ‘We willen zoveel mogelijk optreden. Niet per se in grotere zalen, maar vaker. En voor publiek dat écht voor ons komt.’ Joost: ‘Live geven we onze nummers een extra laag. Ze klinken anders dan op het album. Als mensen dat weten en om die reden naar onze optredens komen, hebben we ons doel bereikt.’ v.l.n.r: Daniel Johnston (29) / Gitaar Cato van Dijck (23) / Zang Chris Dros (36) / Toetsen Sofie van Dijck (24) / Zang, Gitaar Robin van Baaren (21) / Bas Joost van Dijck (27) / Zang, Drums www.thesouldiers.com


66

De parade

Puike Paradevoorstellingen De Parade is hÊt rondreizende theaterfestival van Nederland. Dit jaar zet ze voor de 21ste keer haar tenten op, met zo’n 65 verschillende theater-, muziek- en dansvoorstellingen. CJP selecteerde alvast drie puike Paradevoorstellingen die je deze zomer vooral moet gaan zien!


Tekst Jennifer Aardema

Beeld Hülya Kiliçaslan

‘Wij doen iets wat nog nooit eerder is vertoond’ Arjen Lubach & Tim Kamps – Monica da Silva Trio Te zien in Utrecht en Amsterdam Jullie noemen jezelf Monica da Silva Trio, maar waar is de derde persoon? Arjen: ‘Tja. Wegens een gênant meningsverschil heeft Monica het trio verlaten. Tim en ik zagen echter geen reden om te stoppen. Of om de naam te veranderen. Of om de Parade af te zeggen. De posters zijn al gedrukt, de persfoto’s zijn al gemaakt.’ Tim: ‘We zijn halsoverkop nieuwe dingen gaan bedenken. En uiteindelijk kunnen we zelfs wel zeggen dat we heel blij zijn met het resultaat.’ Wat gaan jullie ons brengen op de Parade? Arjen: ‘Onze voorstelling is een grappige en muzikale latin/jazz-comedy. Een soort Tenacious D, maar dan anders.’ Is Tenacious D niet vooral iets voor jongens? Tim: ‘Misschien, maar Monica da Silva Trio vinden meisjes ook héél leuk. Als je het vergelijkt met tijdschriften, is Tenacious D de Kijk en zijn wij de Penny. Zo goed doen we het bij het vrouwelijke geslacht.’ Jullie staan al best een tijdje met deze show in het theater. Hoe is het om op de Parade te spelen? Tim: ‘Superleuk! Het publiek is jong, los en enthousiast. Daarbij duurt onze voorstelling op de Parade maar een half uurtje en spelen we ‘m vier keer per avond.’ Arjen: ‘Dus als je het een keertje verpest… nou ja. Dan kunnen we het een uurtje later gewoon weer goedmaken, haha.’ Waarom moeten we jullie voorstelling gaan zien? Tim: ‘We hebben nieuw materiaal, maar het zou natuurlijk zonde zijn als we dat nu al verklappen...’ Arjen: ‘Daarbij doen wij technisch gezien iets wat nog nooit eerder is vertoond. Dat is in het theater natuurlijk al moeilijk; op de Parade wordt dat helemaal een klus. Stay tuned, zou ik zeggen.’

67


68

De parade

‘Fuck it. Ik ga dit gewoon doen.’ Nik van den Berg My momma loves my guitarsound Te zien in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam Op je website schrijf je dat je voorstelling gaat over een oergevoel dat iets met je kloten of kut te maken heeft… Nik: ‘Ja, maar niet alleen dat. Mijn voorstelling is een snoeiharde livemuziekshow, waarin ik het publiek meeneem langs alle clichés van de popmuziek. Ik ben te zien met een windmachine, draag typische make-up, een tijgerprintlegging, pocherige broches en een Prince-jasje…’ Een Prince-jasje? Nik: ‘Met franjes en al. Qua muziek moet je denken aan Tom Waits-invloeden, de glamour van AC/DC en snoeiharde rock-’n-roll. Zoiets.’ Klinkt meer als een concert dan als een theatervoorstelling. Nik: ‘Klopt. Mijn voorstelling is iets nieuws. Een rock-’n-roll muziektheatershow, in een compleet nieuwe vorm. Ik heb een enorme passie voor muziek. Op de toneelschool zagen ze me altijd liever alleen maar met theater bezig zijn, maar ik dacht: fuck it. Ik ga dit gewoon doen.’ My momma loves my guitarsound is een onemanshow. Is dat niet eenzaam? Nik: ‘Ik heb achter deze voorstelling een complete band staan, dus dat valt allemaal wel mee. Verder speel ik ook nog in een andere theatervoorstelling op de Parade, namelijk Oscar en zijn Moeder. Dus ik ga me niet vervelen, laat staan eenzaam voelen.’ Waarom moeten we My momma loves my guitarsound gaan checken? Nik: ‘Het is nieuw, vet en hard. En fucking goed natuurlijk!’


De PARADE

69

‘Een uniek Nederlandstalig trance-sprookje’ De Fantasten / Theatergroep Aan Tafel – Een popster moet eerst langs huis Te zien in Utrecht en Amsterdam Wat kunnen we van jullie voorstelling verwachten? Marle: ‘Dansbaar muziektheater. En dan bedoelen we ook echt dansbaar. Bij ons is letterlijk genoeg ruimte om los te gaan.’ Clara: ‘De voorstelling kun je het best omschrijven als een Nederlandstalig trance-sprookje.’ Zei je nu echt in één adem: sprookje, trance en Nederlandstalig? Marle: ‘Het ligt inderdaad niet voor de hand, zo’n combi. Volgens mij zijn wij de eerste die deze drie dingen ooit hebben samengevoegd.’ Waarom trance in het theater? Clara: ‘We wilden een toegankelijke voorstelling maken. Ik heb jongere broers en die krijg ik wel mee naar de Parade, maar niet daadwerkelijk een tent binnen om een voorstelling te gaan bekijken.’ Marle: ‘Het zijn altijd een beetje dezelfde soort mensen die naar het theater gaan. We hopen hiermee ook een ander publiek te trekken.’ Waar gaat het sprookje over? Clara: ‘Het gaat over een rocker, die niet weet wat hij met zijn leven aan moet. Je hoort een monoloog van de rocker over zijn emoties. Je moet de voorstelling zien als de grote soundtrack van zijn leven.’ We hebben het dus over een mannelijke rocker, maar twee vrouwen zijn aan het woord. Wie en waar is hij? Marle: ‘Tja, dit is dus zoals dat met popsterren gaat. Hij is het middelpunt, alles draait om hem. Maar als je hem wil zien, moet je toch echt naar de Parade komen.’

De Parade reist van 16 juni t/m 21 augustus door Nederland en slaat haar tenten op in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Je krijgt met je CJP-pas 50% korting op de entree! Dus je betaalt € 3,50 i.p.v. € 7,- . Zie ook www.deparade.nl/cjp


70

uitgaan

Pokon voor PERRON

Tatataaa, Rotterdam is een tijdelijk cultuurpodium rijker. En met avonden als ‘Kutavond’ en Dr. Lektroluv schrijft dat jubelstuk zichzelf wel, zou je zeggen. Het enige dat PERRON nog hoeft te doen is het even waarmaken. En? Je ziet het niet, maar CJP haalt de schouders op. Locatie PERRON zit in een oud postgebouw aan het vroegere Perron Nul, ooit een opvangplek voor heroïneverslaafden. Alle omstandigheden die nodig zijn voor een rauwe club heeft PERRON dus mee. Toch mist PERRON die uitstraling een beetje. Goed, er is graffiti in de hal en er zijn kluisjes (€ 2,-) maar de bar is ineens die van een luxe cocktailtent, inclusief gelikte bardames. Daardoor verdwijnt het heroïnegevoel als sneeuw voor de zon. Muziek Elektrokoning Dr. Lektroluv wordt voorafgegaan door Heksenketel, dat wat voortkabbelt. Pas als de groengemaskerde dj verschijnt, barst het echt los.

Dat de zaal half gevuld is, is niet zo gek. PERRON is pas één dag jong. De programmering belooft trouwens veel goeds. ‘Kutavond, de doe niet zo hip editie’ wekt oud zeer als 2 Brothers on the 4th floor (live!) tot leven. Maar PERRON brengt meer: dubstep, disco, house, acid new-wave enzovoorts. Sfeer Op de sfeer valt niets aan te merken, die is prima. Zelfs Ted Langenbach komt een kijkje nemen. Maar van creatieve uitspattingen is geen sprake. De meeste mannen passen in het hokje kalend/gespierd. Vrouwen hebben hun best gedaan met hakken en een (zwart) jurkje. Voor een eindoordeel is het te vroeg. PERRON moet nog wat groeien in zijn rol, die van hét cultuurpodium van Rotterdam dus. Wil iemand PERRON wat Pokon geven?


Tekst Govrien Oldenburger

Beeld Ricki van der Tas

71

De feestgangers Jean-Paul (25, student en jongerenwerker): ‘PERRON ziet er goed uit. Het is leuk voor de doelgroep, een jong publiek dat iets nieuws zoekt. Dat het tijdelijk is, maakt het extra leuk en ook de locatie is perfect. Rotterdam was ooit een evenementstad, maar nu allang niet meer. Er moet meer gebeuren in Rotterdam! Zet dat er maar in. En ook dat ik quiche heb gegeten.’ Fabienne (25, conservatoriumstudent): ‘De hoofdact, Dr. Lektroluv, is nog niet geweest maar op zich is de sfeer goed. Toch geef ik PERRON een zesje. De muziek knalt niet echt en ik had meer van de locatie verwacht. Ik mis een gedeelte om rustig te chillen. Mijn indruk van de mensen is mellow. Iedereen is wel relaxed en ach, ze gaan uit hun dak, dat is eigenlijk het belangrijkst.’

Jolien (23, makelaar): ‘Het is hier leuk, nieuw, spannend en underground. Misschien komt het doordat ik ben gespecialiseerd in marketing hoor, maar dit concept is slim. Het is efficiënt, want er wordt optimaal gebruik gemaakt van wat er is. Zoals de vloer. Die steekt echt af tegen andere tenten. Daardoor is het niet zo professioneel. De service is alleen niet top, de biertjes waren slecht getapt.’

Dr. Lektroluv, Perron, Schiestraat 42, Rotterdam, perron.nl Entree: €15,-


72

boeken

Ieder nummer mag iemand waarvan wij vinden dat hij/zij het verdient € 100,- stukslaan in boekenwinkel De Slegte. En daar krijg je met je CJP-pas ook nog eens 10% korting. Check www.cjp.nl voor de voorwaarden.

Tim Knol Hij maakte een spetterend debuutalbum, speelde zalen als Paradiso plat en zag zijn jongensdroom in vervulling gaan toen hij ook nog eens op Lowlands stond. Zijn tweede plaat Days is net uit en is even fijn als zijn debuut. Voordat zijn clubtour begint, had Tim Knol nog wel even tijd voor een bezoekje aan De Slegte. Wayne F. Miller - Photographs 1942 – 1958 ‘Een fotografieboek dat me meteen opviel. Ik heb thuis al veel fotoboeken staan en ben zelf ook bezig met fotografie, voornamelijk analoog. Een heel klein beetje nog maar hoor, echt als hobby. Dit boek bevat zwart-witfoto’s, uit de periode 1940-1950 in Amerika. Ten eerste raakt elke foto in dit boek me, ten tweede zit achter elke foto waarschijnlijk een verhaal. Foto’s kijken werkt inspirerend voor een muzikant.’ Douglas B. Green - Classic Country Singers ‘Er zijn opvallend veel countryboeken te vinden, waarschijnlijk omdat country niet zo’n populair genre is. Toch vind ik het wel fascinerend. In dit boek staan bekende, maar ook totaal onbekende countryzangers. Ik vind het leuk om op zo’n manier nieuwe muziek te ontdekken. Daarbij zijn countryzangers vaak geweldige, uitgesproken figuren om iets over te lezen, typische Rednecks bijvoorbeeld. Ook in dit boek staan veel gedateer-

de, maar toch mooie foto’s. Fijn boek waar je uren in kunt bladeren.’ Hot Burrito’s – The true story of The Flying Burrito’s Brothers, John Einarson with Chris Hillman ‘Dit boek is echt een supervondst. The Flying Burrito’s Brothers is mijn favoriete band en ik wist niet eens dat er een boek van bestond. Chris Hillman, een van de schrijvers, is ook een van de bandleden. Behoorlijk ruige kerels. De zanger, Gram Parsons, was wel van de drugs en alcohol. Hij overleed al op zijn 26ste.Ik ben dus benieuwd naar het verhaal achter de band. Daarbij speelt het zich allemaal halverwege de jaren zestig af, een superinteressant tijdperk, zeker qua muziek. Bovendien lees ik graag autobiografieën, dus ik ben blij dat ik dit boek tegenkwam.’ He’s a rebel – Phil Spectors Rock & roll’s legendary producer - Mark Ribowksy ‘Ook een biografie, over Phil Spector, een van de meest dubieuze producers ooit. Hij heeft gewerkt met John Lennon en George Harrisson, Ike & Tina Turner en nog veel meer grote namen. Ook is hij de bedenker van ‘The Wall of Sound’, een soort muur van viool en blazers, een opnametechniek die erg populair was in de jaren zestig. Tegelijkertijd is hij echt gestoord vanwege vele akkefietjes. Hij zit nu geloof ik in de gevangenis voor de moord op een vrouw. Kortom: interessante man om over te lezen.’


Tekst Jennifer Aardema

Beeld Julia de Boer

73


topkortingen

75

Alle voorwaarden en aanvullende informatie voor culturele en lifestyle-kortingen staan op www.cjp.nl/korting en www.cjp.nl/deals.

www.cjp.nl/korting:

€ 2,50

50%

50%

Tot

40%

50%

CJP-korting

Last minute CJP-korting

10%

40%

Tot

CJP-korting

€ 2,-

CJP-korting

Last minute CJP-korting

CJP-korting op cultabonnement

CJP-korting

CJP-korting

€ 5,50

CJP-korting

www.cjp.nl/deals:

€ 50,-

Tot

25%

Gemiddeld 25% CJP-korting op je auto-, scooteren brommerverzekering

€ 2,50

10%

7,5%

10%

10%

Gratis smartphone bij een abonnement vanaf € 12,50

10%

10%

15%

CJP-korting vanaf € 500,-

CJP-korting

CJP-korting op cd’s en dvd’s

CJP-korting

CJP-korting

CJP-korting

CJP-korting

CJP-korting

CJP-korting ook op acties en aanbiedingen

CJP-korting online


76

gummbah

Uit zijn vorig jaar verschenen boek Net Niet Verschenen Boeken


78

winnen

Wil je dat we op een van onderstaande items een postzegel plakken zodat de postbode hem door je brievenbus kan duwen? Ga naar www.cjp.nl/winnen en houd je CJP-pas bij de hand.

Rabat, de film en het fotoboek Rabat is de eerste lange speelfilm geregisseerd door de mannen van Habbekrats. En die ken je van hun videoclips voor o.a. De Jeugd van Tegenwoordig, Pete Philly & Perquisite en Opgezwolle. Volg de drie vrienden Nadir, Abdel en Zakiria op hun reis van Amsterdam naar Rabat: nieuwe werelden, ontmoetingen onderweg en het geheime reisdoel van Nadir zorgen voor een roadmovie eerste klas. Tijdens de opnames reisde fotograaf Dennis Duijnhouwer mee, hij maakte het bijbehorende boek The road to rabat – A journey in pictures. De film draait vanaf 9 juni in de bioscoop. CJP geeft 5x een Rabat-pakket weg, met daarin 2 bioscoopkaartjes en het boek The road to rabat – A journey in pictures www.rabatdefilm.nl

No Strings Attached Een onvervalste romantische komedie, een genre dat volgens onze expert Robbert Blokland onverwoestbaar is (zie pag. 28). Of het nou een goede film is of niet, toen hier op de redactie de dvd’s van No Strings Attached werden aangeboden zeiden we meteen ‘JA!’. We zijn hier namelijk collectief op Natalie Portman en dan nemen we Ashton Kutcher voor lief. Ze spelen Emma en Adam, twee goede vrienden die op een dag met elkaar in bed belanden. Ze spreken af daarmee door te gaan, mits er geen liefde bij komt kijken. CJP geeft 5x de dvd en 5x de Blu Ray van No Strings Attached weg www.nostringsattachedmovie.com


79

PITCH festival 9 & 10 juli PITCH is een nieuw festival op het Amsterdamse Westergasterrein, voor de fijnproevers van elektronische muziek. Op zaterdag 9 juli duurt het event van 13.00 uur tot maar liefst 5.00 uur ’s nachts. En de volgende dag, zondag 10 juli, gaat het gewoon verder: van 13.00 uur tot 23.00 uur. We gaan er natuurlijk vanuit dat het op 9 en 10 juli stralend weer is en daarom is er ook buiten genoeg te doen. PITCH: Voor de mensen die op Lowlands niet zijn weg te slaan bij de X-Ray en de Bravo. En al hun vrienden natuurlijk. Met Flying Lotus, Gaslamp Killer, Cut Chemist, Crystal Fighters en nog veel meer spannends. CJP geeft 2x2 passe partouts voor PITCH én de strakke festivalposter weg www.pitchfestival.nl

Kaarten Zwarte Cross Als we festivalkaarten weggeven benoemen we altijd even wat hoogtepunten uit de line up, maar bij de Zwarte Cross hoeft dat eigenlijk niet. Want het festival is een Achterhoekse totaalervaring, met muziek, motorcross, stunts, humor, theater en spektakel, allemaal aangelengd met flink wat modder. Höken, brekk’n en angoan! En dat is nog eens wat anders dan Mary Poppins, dat kunnen we jullie alvast verzekeren. CJP geeft 11 x 2 kaarten weg voor festival Zwarte Cross www.zwartecross.nl


winnen

81

De Outsiders In 1967 verscheen in Amerika een opmerkelijke roman van een jonge studente uit Oklahoma. Deze auteur, S.E. Hinton, had zich laten inspireren door het leven op haar eigen highschool, waar twee rivaliserende bendes de school en de straten van de stad onveilig maakten. De Outsiders werd een wereldwijde bestseller, met ruim 14 miljoen verkochte exemplaren, en nog steeds worden er jaarlijks honderdduizenden van verkocht. Een ontroerend en hoopvol verhaal, en een absolute klassieker uit de Amerikaanse literatuur. Voor de luie lezers onder ons is ’ie nu, veertig jaar na dato, dan eindelijk vertaald in het Nederlands. CJP geeft 10 x het boek De Outsiders weg

Transformers 3: Dark of the Moon In de categorie van dik hout zaagt men planken, voor de tweede keer op herhaling: Transformers. Deze keer met een verbluffend verhaal… Nee, natuurlijk niet, maar het is wat actie en special effects betreft wel weer de overtreffende trap. Sam Witwicky raakt opnieuw verwikkeld in een buitenaardse strijd tussen de Autobots en de Decepticons. Vanaf 30 juni 2011 in de bioscoop, ook in 3D. CJP geeft 6 filmpakketen weg, met 2 bioscoopkaartjes, een webcam én een koptelefoon www.transformers.nl © 2011 Paramount Pictures. All rights reserved

Parade-pakket Geen betere herinnering aan een festival dan een T-shirt, liefst jaren oud. Theaterfestival De Parade blijft niet achter en zal dit jaar weer mooie shirts als souvenir regelen. En dan hebben we het niet over zomaar een shirt, maar een organic shirt geprint met natuurlijke kleurextracten van planten en bomen. Eco, fair trade en ook nog eens gewoon mooi. CJP geeft 5 x een organic Parade-shirt weg.


82

arjen

Arjen Lubach schrijft, speelt, zingt, rapt, denkt en deelt daarvan het nodige met ons.

KuNG FU Ik doe tegenwoordig aan vechten. Niet aan een vechtsport – volgens mijn leraar – dat is heel wat anders. Vechtsport houdt in dat er regels zijn: niet onder de riem slaan, gekke handschoenen aan, binnen tien minuten klaar zijn anders wint niemand. Daar heb je niets aan. In een straatgevecht met degene die de tas van je meisje wil stelen zijn er geen regels. De enige regel die telt is: wie als laatste staat wint de tas. En het meisje. Dat leren wij. Ergens in de laatste maanden ben ik een kungfukrijger geworden en ik zie het ontzag in de ogen van linke mannen op straat. Ze zien wat ik denk: pas op, ik verdedig met mijn elleboog, omdat je dan op hetzelfde moment kunt aanvallen. Ik sla door het midden, omdat een klap op een schouder weinig uithaalt. Eerder al deed ik aan judo – wel een vechtsport. Toen ik nog een jongetje was op het Groningse platteland fietste ik één keer per week naar een naburig dorp om me in elkaar te laten smijten door kinderen uit een hogere klas. Op school vond iedereen het een goed idee: die judohype. Het was de bedoeling dat de sterke jongens die normaal de slappe jongens pestten wat beter met hun agressiviteit konden omgaan en dat de jongens die normaal werden gepest sterker werden en voor zichzelf op durfden te komen. In de praktijk betekenden de judolessen dat de sterke jongens alleen maar sterker werden en de slappe jongens nu zelfs onder het toeziend oog van een volwassene in elkaar werden geslagen.

Na jaren hannesen op een mat in een gymzaal zei de leraar: ‘Misschien moet je eens aan een wedstrijd meedoen.’ Ik was de enige uit mijn groep die nog steeds een witte band had. Op zijn aandringen schreef ik me in voor een toernooi. Mijn vader, die ook alleen maar in gymzalen komt als daar eens in de vier jaar het stemlokaal is opgebouwd, bracht me naar een dorp op een half uur rijden afstand. Op de parkeerplaats zag ik de ouders van de sterke kinderen. Ik keek naar mijn vader en ik zou zweren dat ze hem in elkaar hadden geslagen als er niet een buffer van dertig jaar beschaving tussenzat. In de kleedkamer bleek ik mijn witte band te zijn vergeten. ‘Die hangt vast nog aan de waslijn,’ zei mijn vader en ik dacht aan de waslijn in de tuin, de jurken van mijn moeder, de vliegtuigen hoog in de lucht die witte strepen trokken. De organisatie leende me een band. Deze was geel. ‘Het is tegen de regels,’ zei een man met een snor, ‘maar als je niets zegt zeg ik ook niets.’ Hij knipoogde. Wat er verder gebeurde is een waas: ik viel in de eerste ronde af in een wedstrijd tegen een jongen met een witte band. ‘Zag je hoe die ene dunne met die witte band dat mollige jongetje met de gele band versloeg?’ riep iedereen daarna. Ik wacht op het moment dat ik hem tegenkom. Op het station. Met zijn tas en zijn meisje. Ik ben een krijger. Ik neem ze allebei mee naar huis.


Service

XXX

86

Met je CJP-pas krijg je korting op alles wat cultuur is, of er enigszins op lijkt. In de paskrakers lichten we er een aantal uit. Meer kortingen, tips, acties en, belangrijk, alle DE CJP-PAS actuele voorwaarden vind je op www.cjp.nl. Hoe kom ik eraan? Een CJP-pas kost € 15,-. Iedereen tot dertig jaar kan een CJP-pas kopen of cadeau krijgen. Je kunt je pas aanvragen op www.cjp.nl. Ben je voltijd student, dan heb je recht op een CJP-pas met ISIC, voor wereldwijd voordeel. Ook deze kun je via www.cjp.nl bestellen, maar je kunt er ook voor terecht bij de winkels van JoHo en KILROY. Pas kwijt? Vraag een duplicaat aan per e-mail of bel met de CJP infolijn (010 264 60 00). Een duplicaatpas kost € 5,-. Verhuisd? Je kunt je adreswijziging per e-mail doorgeven of via www.cjp.nl, je moet dan even inloggen. Vermeld je CJPpasnummer (dat staat op je pas), je oude en je nieuwe adres. Je kunt ook de CJP infolijn bellen. Opzeggen? Je kunt je CJP-lidmaatschap schriftelijk of per e-mail opzeggen, minimaal drie maanden van tevoren. Contact Postadres: Postbus 5100, 2900 EC Capelle a/d IJssel e-mail: administratie@cjp.nl CJP infolijn: 010 264 60 00 Website: www.cjp.nl

CJP WORKSHOPS Tijdens de CJP Workshops beleef je cultuur eens van de andere kant. Dus óf zelf aan de slag óf onder professionele begeleiding recenseren. De workshops worden gegeven door experts, bestaan uit een lesdeel en een praktijkdeel en zijn vaak gecombineerd met geweldige culturele events. Data, inschrijven en voorwaarden: www.cjp.nl/workshops Juni t/m Augustus: De Parade

Reportage-fotografie ----------------------------------------------Juni t/m Augustus: De Parade

Volkskrant Paradepagina ----------------------------------------------Juli: Amsterdam Fashion Week

CJP Cjp magazine Zes keer per jaar verschijnt CJP Magazine in een oplage van 100.000. Je krijgt ‘m gratis thuis als je een CJP-pas hebt en vindt ‘m bij vanLeest en De Slegte. www.cjp.nl Op de site van CJP vind je niet alleen de grootste culturele agenda van Nederland; je kunt er ook van alles winnen en je ongezouten mening geven over films, muziek, expo’s en theater. Daarnaast lees je alles over de nieuwste aanbiedingen en kortingen. CJP in de volkskrant Elke donderdag verschijnt de pagina CJP DEZE WEEK in de Volkskrant, met leuke interviews, informatie en tips van CJP. Workshops In samenwerking met de Volkskrant organiseert CJP het hele jaar door workshops voor leden. Bijvoorbeeld een workshop fotograferen, recenseren of striptekenen. Hou hiervoor www.cjp.nl/workshops in de gaten. CJP in het buitenland Behalve in Nederland is je CJP-pas in veertig andere Europese landen geldig. CJP heet daar Euro<26 Youth Card (zie logo op je pas). Ben je voltijd student dan is je CJP-pas met ISIC zelfs een officieel studenten-ID waarmee je toegang hebt tot 150.000 kortingen in 120 landen wereldwijd. Kijk voor alle kortingen op www.euro26.org en www.isic.org. Partners CJP krijgt geen subsidie, maar heeft eigen inkomsten uit pasverkoop en sponsoring. CJP wordt ondersteund door hoofdsponsoren de Volkskrant en Agis Zorgverzekeringen.

Straat-fotografie ----------------------------------------------Juli: Amsterdam Fashion Week

Mode recenseren ----------------------------------------------September: Nederlands Film festival

Films recenseren/ interviewen ----------------------------------------------December: IDFA

Mini documentaire maken ----------------------------------------------December: Finale Grote Prijs van Nederland

Pop-fotografie ----------------------------------------------In samenwerking met

Profile for Cultureel Jongeren Paspoort

CJP magazine juni/juli 2011  

CJP magazine juni/juli 2011

CJP magazine juni/juli 2011  

CJP magazine juni/juli 2011

Profile for daan10
Advertisement