Page 1

jun 2010 NUMMER 3 WWW.CJP.NL

Internationale

TOPSTAGES

NL bands op tour GRENSVERLEGGERS

NICOLE VAN NIEROP ‘SCHRIJVEN IS TOPSPORT’


Saturday September 4 2010 NDSM Amsterdam from 12:00-23:00

it’s a religion

buy your tickets at valtifest.nl of


INHOUD

26

Nicole van Nierop ‘Schrijven is topsport’

32 Wereldstages 40 ON THE ROAD Vette stages op een ander continent

Nederlandse bands op tour

FOTOWEDSTRIJD 46 WINNAAR

‘Haar, make-up, kleding’

4 DENNIS WAS HIER 7 COLOFON 10 RECENSIES EN AGENDA 24 SERIOUS TALENT 48 KILROY 60 STIJL ACHTEROVER

56

ITALIË

Rondreis door het oude land

62

Kaapstad

Kaap het Goede Leven

70 PASKRAKERS 74 WINNEN 79 TOPKORTINGEN 81 SERVICE 82 ARJEN LUBACH 3


dennis was hier

Wannabe a star Ergens in Amsterdam

Dennis: ‘De Magneetbar, algemeen bekend als de leukste plek van Lowlands, hield in club Trouw in Amsterdam een pilot voor een eigen festival dat op 16, 17, en 18 april in Wijk aan Zee gehouden werd. Dj Wannabe A Star zal daar ook vast weer te vinden zijn, om wederom het dak eraf te rocken met haar nieuwe band. Zin in!’

4


Over de fotograaf Dennis Duijnhouwer heeft altijd een camera op zak en struint de hele wereld af om beelden toe te voegen aan zijn altijd groeiende verzameling. Hij is op dit moment bezig aan een overzichtsboek van zijn eerste vijf jaar als professioneel fotograaf.

5


Kom op de Parade naar het Lightbuilding van de Volkskrant en stap de wereld van de verbeelding binnen. Deze zomer een afwisselend programma met: droogkomische korte films gepresenteerd door het fameuze ‘Wawazda-duo’ Leonard en Jeroen. En van Michael Helmerhorst is er het 21/2 D-filmspektakel Rear Window, starring Sovjetkopstukken, Elvis en de paus. Meer info: volkskrant.nl/parade

volkskrant.nl/parade


COLOFON

COVER fotografie Martijn van de Griendt

Ver van huis, tikt het klokje ook lang niet slecht CJP Magazine jun/jul 2010 jaargang 19, nummer 3 CJP Magazine is hét magazine over cultuur. Heb je opmerkingen over het blad of wil je ideeën voor onderwerpen of interviews aandragen? Mail dan naar redactie@cjp.nl.

HOOFDREDACTEUR ARNE VAN TERPHOVEN

VORMGEVING Daan Hornstra

MARIE BEERENHOUT

Eindredactie Kim van der Meulen

Bladmanager Hester Leeflang

MEDEWERKERS Laura Baar

Robbert Blokland

Steven den Boer

Boudewijn Bollmann

Carolien Dircken

Dennis Duijnhouwer

Gijs kast

Hülya Kiliçaslan

Anne Kleisen

Anke Leunissen

Arjen Lubach

René van der Meer

Sara Mok

Govrien Oldenburger

Jannemieke Oostra

Wouter Schols

Ricki van der Tas

Anouk Vleugels

REDACTIEADRES: CJP Magazine, Postbus 3572, 1001 AJ Amsterdam, tel: (020) 521 02 20, fax: (020) 521 02 21. persberichten kun je mailen naar redactie@cjp.nl. hoofd media en marketing: suzan damen hoofdredacteur: Arne van Terphoven art director: Lava Grafisch Ontwerpers, Amsterdam vormgeving: Lava Grafisch Ontwerpers, Marie Beerenhout eindredactie: Kim van der Meulen, Hanneke Spijker medewerkers aan dit nummer: Laura Baar, Robbert Blokland, Steven den Boer, Boudewijn Bollmann, Esmee Croqué, Carolien Dircken, Dennis Duijnhouwer, Merijn Henfling, Gijs kast, Hülya Kiliçaslan, Anne Kleisen, Anke Leunissen, Arjen Lubach, René van der Meer, Kim van der Meulen, Sara Mok, Govrien Oldenburger, Jannemieke Oostra, Wouter Schols, Alwin Slomp, Ricki van der Tas, Anouk Vleugels bladmanager: Hester Leeflang uitgever: CJP lithografie: Colorset, Amsterdam drukwerk: Senefelder Misset, Doetinchem distributie: Sandd en EDG ISSN: 1871-6652 adverteren in CJP Magazine? Bel voor informatie en tarieven met Apprentice Uitgevers: 020-851 26 47 b.renkema@apprenticeuitgevers.nl aanleveren advertentiemateriaal edith@cjp.nl Voor de belangrijkste vragen over je CJP-lidmaatschap: zie pagina 79. Voor verdere vragen over CJP, bel de CJP Infolijn: (010) 264 60 00, mail naar administratie@cjp.nl of kijk op www.cjp.nl.

7


Rotterdam

17 - 27 juni Museumpark

Den Haag

2 - 11 juli Westbroekpark

Utrecht

16 juli - 1 augustus Moreelsepark

Amsterdam 6 - 22 augustus M.L. Kingpark

Met je CJP-pas krijg je elke dag 50% korting op de entreeprijs!


Tekst Sara Mok foto carli herms

MyPod

Sophie van Winden Ze speelde de hoofdrol in Shakespeares klassieker Romeo en Julia en staat op het moment op de planken als Tirza in het gelijknamige toneelstuk: actrice Sophie van Winden (26). Twee stukken die draaien om de liefde. Niet zo gek dus, dat ze zelf graag naar liefdesliedjes luistert. iPod van Sophie van Winden Type iPod: iPod Nano Kleur: Zwart Hoeveel? 4 GB Waar? ‘In de trein, op weg naar mijn werk en thuis, aangesloten op boxjes.’ 1. Leonard Cohen – Dance Me To The End Of Love ‘Ik luister nog niet zo heel lang naar Leonard Cohen. Pas een jaar, zo lang als ik met mijn vriend samen ben. Hij liet me kennismaken met deze muziek en dat maakt het extra mooi voor mij. Vooral de versie van dit nummer die hij samen met zijn vrouw zingt, vind ik mooi. Je voelt dat ze echt menen wat ze zingen.’ 2. Bob Dylan – I Want You ‘Voor mij is de manier waarop Bob Dylan zingt erg leerzaam. Hij is namelijk heel direct, to the point, en brengt woorden op zo’n sierlijke manier dat ik daar als actrice veel van opsteek. Vooral met dit liedje. I Want You is een van de mooiste dingen die iemand tegen je kan zeggen; je voelt de urgentie in zijn stem.’

3. Van Morrison – The Way Young Lovers Do ‘Alweer een liefdesliedje!’ (Lacht) ‘Deze is afkomstig van Van Morrisons eerste album. Hij was pas eenentwintig jaar oud toen hij het schreef, maar klonk al als een man van vijftig. Bij mijn afstuderen kreeg ik de cd van een regisseur. Hij zei dat het hem aan mij deed denken: de vijftigjarige ziel gevangen in een veel jonger lichaam. Een prachtig compliment natuurlijk.’ 4. Django Reinhardt – Coucou ‘Ik spreek een aardig woordje Frans, maar dat is niet waarom ik het fijn vind om naar dit liedje te luisteren. Het heeft een hoog ladiedadieda-gehalte. Als ik in een vrolijke bui ben, versterk ik die door dit nummer op te zetten. Haar stem en de Franse tekst zorgen voor een heerlijk vakantiegevoel!’ 5. De Dijk – Dansen op de Vulkaan ‘Vroeger luisterden we veel naar De Dijk, in de auto bijvoor­beeld, en de muziek is een beetje blijven hangen. Dansen op de Vulkaan heeft een prachtige tekst, die ik pas echt begreep toen ik ouder werd. De boodschap is ongeveer dat alles altijd naar de Filistijnen kan gaan – een vulkaan kan altijd uitbarsten – maar dat we in de tussentijd vooral vrolijk moeten blijven dansen. Daarom zet ik dit liedje graag aan voordat ik een avondje uitga.’ Sophie staat nog t/m 12 juni op de planken met het toneelstuk Tirza. Kijk op www.tirzaoptoneel.nl voor meer info. Luister naar de muziek en lees een interview met Sophie op www.cjp.nl/sophie. 9


MAKENOFKRAKEN TE VEEL KEUZE IS kiLLing VOOR IEDERE ZICHZELF RESPECTERENDE CULTUURLIEFHEBBER. HET MAKEN OF KRAKEN-PANEL MAAKT DE KEUZE MAKKELIJKER. cD DaViD BYrne & FatBoY sliM - here lies loVe een conceptalbum over de voormalige first lady van de filippijnen, imelda marcos. met maar liefst 22 gastvocalisten, onder wie cyndi lauper, tori amos en natalie merchant.

jorinDe Beijerling (20) stuDent FotograFie Lievelingsfilm: lola rennt Lievelingsalbum: 'alles van Queens of the stone age, maar als ik moet kiezen songs for the deaf. ' Waar hoop je dat cjP jou naartoe stuurt? 'een tentoonstelling van fotograaf gregory crewdson.'

Mark roBinson (25) PrograMMaMaker Lievelingsfilm: 'donnie darko of mean girls. ligt eraan hoe ik heb geslapen.' Lievelingsalbum: statues van moloko Waar hoop je dat cjP jou naartoe stuurt? 'een flashmob-dans!'

anne Van Den hoogen (21) stuDent taal en cultuur Lievelingsfilm: amélie Lievelingsalbum: róisín murphy Waar hoop je dat cjP jou naartoe stuurt? 'Zolang het niet de toppers in concert zijn, vind ik het best.'

10

Byrne wilde een musical schrijven, maar maakte een cd. en dat is fijn. Zet dit album op repeat en waan je in een jarenzeventigdisco. studio 54, here i come!

laat je niet misleiden door de naam fatboy slim. het is zitten en luisteren bij deze postmoderne opera met disco-invloeden. maar het is vooral ook genieten met cyndi lauper, róisín murphy en santigold. Byrne baby byrne! van florence (and the machine) tot martha Wainwright en róisín murphy: stuk voor stuk zingen zij subliem in Byrne style over die vrouw die duizenden schoenen had. love it.


tEkst JoriNde beiJerliNg, MarK robiNsoN, aNNe vaN deN HoogeN

Boek MaMa tanDoori

DVD Brothers

eXPo stoF tot naDenken

in zijn alweer zesde boek beschrijft ernest van der kwast zijn grootste rolmodel: zijn eigen moeder. met haar opvliegende karakter staat ze lijnrecht tegenover haar zwakke nederlandse echtgenoot, met alle gevolgen van dien.

in deze remake van een deense film uit 2004 verliest een vrouw (natalie portman) haar man (toby maguire) in de irak-oorlog. na een tijdje wordt ze verliefd op zijn broer (Jake gyllenhaal). en dan blijkt manlief toch nog te leven.

kleding die eenvoudig lijkt, maar toch veel denkwerk vereist maakt deze tentoonstelling tot meer dan alleen een rijtje jurken. volgens het museum dus leuk voor fashion victims, maar ook voor iedereen die van vormgeving houdt.

aan de mensen die gek van me werden in de trein: sorry! ik kon niks beginnen tegen mijn slappe lach. dit boek is hilarisch; mama tandoori is prettig knettergestoord.

standaard amerikaanse oorlogsfilm? think again. het drama zit ‘m niet in de vechtscènes, maar in de familierelaties. en de topcast kan dat best aan. Je zou zweren dat die gyllenhaal en maguire écht broers waren.

van slobbe’s cv past nog net op een hele muur van het museum. hij maakt al twintig jaar mooie minimalistische kleding. die wordt hier geniaal gepresenteerd – denk aan legers paspoppen en torens van kledingkasten.

met zo’n moeder moet je wel schrijver woorden. de verhalen over de indiase moeder van ernest zijn hilarisch en ontroerend tegelijk en als je daar zo weinig woorden voor nodig hebt ben je een groot schrijver.

mijn drie favoriete acteurs eindelijk samen in één film. Jammer dat ik de film nooit meer kan zien omdat hij zó heftig is dat ik nu zelf met een posttraumatisch stresssyndroom rondloop.

Je waant je even een geheim agent in het atelier van alexander van slobbe. Je ziet niet alleen zijn pronkstukken, maar ook veel stukken uit het voorafgaande ontwerpproces, dat designers vaak angstvallig geheim willen houden.

hoewel ik niet zo van indiaas eten hou, vind ik het wel grappig hoe deze mutti met een deegroller omgaat. leuk geschreven en met hier en daar een ontroerend randje. of misschien was het de peper.

ik weet dat alice in Wonderland ook veel verschillende versies kent, maar toch komt deze veramerikaniseerde tearjerkende filmeditie van de deense film Brodre mijn neus uit!

van deze expo is iets moois gebreid! een strakke inrichting en lekker veel om zelf te doen. Zo kun je er nog even op voortborduren. een oor wordt je dus in ieder geval niet aangenaaid.

11


g r at i s

eXpo den HAAg ScuLPTuur met het lekkere zomerweer kan de airco in de musea nog zo hard loeien; het liefst ben je natuurlijk buiten. de openluchttentoonstelling van de spaanse kunstenaar manolo valdés en de vlaamse kim de ruysscher biedt de perfecte combinatie van een dagje museum en een dagje outdoor: loop eens langs de immens grote bronzen sculpturen aan het lange voorhout in den haag. is nog gratis ook. www.denhaagsculptuur.nl

theater SiLo is eenzaam en alleen eindigen in een verzorgingstehuis als jammerende bejaarde je grootste nachtmerrie? in silo 8, dat zich afspeelt in 2038, wordt hier een ideale oplossing voor geboden. dr. Wolff maakt gebruik van de memory delete-behandeling om zo herinneringen en verdriet pijnloos te wissen. hallo, rustige oude dag. maar de karakteristieke oudjes uit het stuk zijn niet van plan hun herinneringen zomaar weg te laten nemen. www.silo8.nl PAS t/m 18 Juni

dans inTrodAnS bonTe bende de naam ‘Bonte Bende’ is niet overdreven. het introdans ensemble voor de Jeugd danst als acrobaten op banken en begeeft zich in deze voorstelling in een onderzeese, magische wereld. Ze verstoppen zich in gigantische rubberen pakken met de meest extreme vormen. een sprankelend en bont dansfeest voor alle leeftijden. www.introdans.nl

eXpo WILD WONDERS OF EUROPE hetzelfde idee als den haag sculptuur, maar dan in een andere uitvoering: in plaats van bronzen beelden showt Wild Wonders of europe ruim honderd levensgrote natuurfoto’s in de open lucht. het werk is gemaakt door 69 topfotografen en na een wandeling door één enkele straat (de lange vijverberg in den haag) heb je al bijna vijftig europese landen bezocht. www.wild-wonders.com

T SPO

27 mei t/m 30 augustus

12

MET JE 5,VANAF € KORTING

€ 4,50

5 Juni t/m 29 augustus

MET JE € 4,50 PAS KORTIN G

eXpo Tour eXPerience met een virtueel parcours een bergetappe fietsen of als sportverslaggever commentaar inspreken bij een massasprint: het kan bij de expositie tour experience – hollands wielerglorie in de kunsthal in rotterdam. deze interactieve tentoonstelling opent een maand vóór le grand départ in rotterdam, dus als het wachten je te lang duurt kun je hier alvast je hart ophalen. www.kunsthal.nl t/m 17 oktoBer

€ 2,50

17 Juni t/m 12 septemBer

MET JE PAS € 2,50 KORTING

MET JE PAS € 2,50 KORTING

€ 2,-

film THe A-TeAM de remakes vliegen ons om de oren. van star trek tot James Bond, vrijwel iedere iconische filmreeks wordt in een nieuw jasje gestoken. Zelfs the a-team, de toch wat knullige serie uit de jaren tachtig waarmee mr. t zijn roem vergaarde. de film belooft een groot spektakel met een snufje jeugdsentiment te worden. met o.a. liam neeson en Bradley cooper in de hoofdrollen. www.pathe.nl

8 t/m 27 Juni

€ 2,50

MET JE PAS TOT € 2,KORTING

€ 5,-

vanaf 10 Juni

€ 2,-

dOEN juni

MET JE PAS € 2,- KORTING

eXpo noTion MoTion de deens-iJslandse kunstenaar olafur eliasson heeft iets met de natuur. voor het tate modern in londen maakte hij een levensgrote zon na en nog maar kort geleden maakte hij vier kunstwatervallen aan de oever van de hudson in new York. ook in nederland is zijn werk te zien: drie gigantische installaties die licht en water met elkaar combineren, wat een uniek en interessant schouwspel oplevert. www.boijmans.nl vanaf 3 Juni

film rePo Men kunstorganen kopen op krediet: het kan in de film repo men. heerlijk, geen eindeloze donorlijsten meer. maar het niet afbetalen van je nieuwe hart of lever heeft flinke gevolgen. Jude law speelt een lugubere orgaandeurwaarder, die best tevreden is met zijn werk totdat hij zijn eigen nieuwe orgaan niet kan afbetalen. met een bijrol van onze eigen carice van houten. www.pathe.nl


4 Juli

g r at i s

muZiek MeTroPoLiS MuzieKfeSTiVAL heb jij he-le-maal niets met de tour de france en ben je druk op zoek naar een andere bezigheid op de dag dat deze van start gaat? het metropolis muziekfestival is een mooie uitvlucht. tim knol, the mad trist en Baskerville; een kleine greep uit de line-up van de alweer 22e editie van dit gratis festival. en gelukkig zijn wielerliefhebbers ook zeker welkom. www.metropolisfestival.nl

muZiek AnViL de vertederende metalrockers van anvil vormen waarschijnlijk de hardst werkende band ter wereld. Jarenlang timmerden ze aan de weg om hun rocksterrendroom te verwezenlijken. dat ze voor publiek van drie man moesten spelen en levenslang platzak waren, maakte ze geen moer uit. uiteindelijk was het niet hun 13e album, maar een documentaire over hun leven die de band wereldfaam bezorgde. nu staan ze zelfs op de planken van de amsterdamse melkweg. www.melkweg.nl 6 t/m 11 Juli

MET € 2,5 JE PAS KORT 0 ING

musical ALL SHooK uP een jukeboxmusical met een elviswaardig verhaal: vreemdeling rijdt dorp binnen, gewapend met gitaar en leren jack waar alle vrouwenharten spontaan van op hol slaan. anderhalf uur american love story met vijfentwintig elvisliedjes als soundtrack. gegarandeerd vermaak, van 6 t/m 11 juli in de utrechtse stadsschouwburg. www.stadsschouwburgutrecht.nl

19 Juli

€ 1,-

MET JE PA S € 1,KORTING

MET JE PA TOT € 1, S KORTING -

muZiek MorcHeebA de muziek van morcheeba is zomers, aangenaam, melancholisch en positief gestemd. niet zo gek dus, dat hun liedje Wonders never cease werd gebruikt in een bierreclame. in nederland hebben ze niet veel meer hits gescoord, maar deze triphopBritten hebben nog veel meer van die fijne liedjes om een concert mee vol te zingen. www.paradiso.nl t/m decemBer

eXpo boeiende bAgAge Je telefoon, agenda, een banaan voor onderweg, een condoom ‘voor het geval dat’ – dat wat je meesleept zegt veel over de persoon die jij bent. Wat zegt dat ene kauwgompapiertje, dat merk lipgloss of die bepaalde zonnebril over jou? de expo Boeiende bagage gaat dieper in op alles wat je leert door het gluren in andermans – en je eigen – bagage. JP 50% MET CING OP DE www.uu.nl S ORT

50%

theater geT HiM To THe greeK Wanneer wordt een veilige, afgeschermde thuishaven een gevangenis? het toneelstuk onder controle speelt zich af in een gated community. Binnen de hekken lijkt alles koek en ei: er zijn barbecues met de buren, eigen televisiezenders en optochten in de hoofdstraat. maar eenmaal binnen, kun je niet meer naar buiten. in de toneelschuur in haarlem. www.toneelschuur.nl

13 Juli

MET CJP KORTING 50% ENTREE OP DE PRIJS

eXpo infodecodATA de weerman is vervangen voor buienradar en voor treinvertragingen hebben we de omroepster niet meer nodig. het verliezen van deze tussenpersonen gaat niet zomaar: daar zit een flink wat information design achter. en zo vinden kunstenaars een plekje in deze digitale wereld, die op interactieve en interessante wijze wordt uitgelicht in het graphic design museum in Breda. www.graphicdesignmuseum.nl € 1,-

MET JE PAS TOT € 2,KORTING

tot 2 septemBer

€ 2,5 0

1 Juli

€ 2,-

dans end of SeASon Zowel introdans als introdans ensemble voor de Jeugd sluiten het dansseizoen jaarlijks graag af met een knal, namelijk met end of season. een collagedans die is opgebouwd uit terugblikken op het afgelopen seizoen. en dan niet alleen de shows die in nederland werden opgevoerd: ook dansen uit ierland, mexico, Zuid-afrika en Zwitserland zijn te zien tijdens dit verrassende vakantieopwarmertje. www.introdans.nl, www.mssa.nl

50%

MET JE PAS € 2,50 KORTING

SPO T

25 en 26 Juni

€ 2,50

dOEN juli

K EPRIJ ENTRE

13


€ 2,-

FILM

tEkst robbert bloKlaNd MET CJP TOT € 2,KORTING OP DE BIOS

organen rukken carice van houten trok in nederland recent veel aandacht met haar zware, gelaagde rollen in kevBdd en de gelukkige huisvrouw. in amerikaanse films beperkt haar bijdrage zich voorlopig meestal tot 'vrouw van', al doet ze ook dat met verve. in de futuristische thriller repo men probeert van houten haar echtgenoot Jude law – een schuldeiser die organen uit lichamen moet rukken wanneer arme drommels hun rekeningen niet kunnen voldoen – op het juiste pad te houden. gelukkig slaagt ze hier niet in: dat had namelijk een hoop bloederige actiescènes gescheeld in deze foute, maar bij vlagen bijzonder grappige 'guilty pleasure'. repo Men, regie: miguel sapochnik, draait begin juni in de bioscoop.

Moord op Maja in 2003 werd de zestienjarige maja Bradaric vermoord door haar eigen vrienden. er was geen duidelijk motief. dit gegeven inspireerde regisseur hanro smitsman tot schemer, waarin hij speculeert hoe tieners zo'n bizarre daad kunnen komen. het publiek krijgt talloze puzzelstukjes aangereikt die uiteindelijk een beeld geven waarom onder anderen ceasar (matthijs van de sande Bakhuyzen), mick (robert de hoog) en ilse (roos netjes) tot de moord op de onzekere Jessie (gaite Jansen) komen. de vorm doet soms wat gekunsteld aan. maar netto overtuigt het beklemmende drama, niet in de laatste plaats door het knappe spel van de talentvolle jonge cast. Schemer, regie: hanro smitsman, draait begin juli in de bioscoop.

zaak zonder Alzheimer het politieduo vincke en verstuyft kan de vlaamse variant van de nederlandse rechercheurs grijpstra & de gier worden genoemd. de verfilming van het boek de Zaak alzheimer, waarin het koene tweetal op een moordenaar met alzheimer (Jan decleir) jaagt, was één van de beste thrillers van de afgelopen jaren. helaas valt opvolger dossier k. tegen. de beslommeringen rond een albanees misdaadsyndicaat zijn minder intrigerend dan de fascinerende schurk uit de vorige film en ook decleir wordt node gemist. dit wordt zelfs niet gecompenseerd door de paar realistische actiescènes en de vlotte dialogen over eer en wraak. dossier K, regie: Jan verheyen, draait begin juni in de bioscoop.

14


10%

dVd

CJP-KORTING OP DVD’S BIJ VANLEEST & DE BIJENKORF

Wijze vliegles er is meer in het leven dan carrière en geld. die les leert de gevierde crisismanager ryan (george clooney) in de verfrissende, veel bekroonde tragikomedie up in the air, die ondanks de hoge feelgood-factor toch iets heel wezenlijks over de eigentijdse amerikaanse samenleving weet te zeggen. up in the Air, regie: Jason reitman.

Misdadig goed in het ijzersterke vierde seizoen weet het geniale criminal minds, waarin rechercheurs zich proberen te verplaatsen in de psyche van de daders van gruwelijke misdrijven, zelfs zijn grote broertje csi te vergeten. een paar langer lopende plots maken de serie nog verslavender. criminal Minds, seizoen 4, regie: Jeff davis e.a.

zusje van Amélie het succes van klassieker amélie zal regisseur Jean-pierre Jeunet vermoedelijk nooit meer overtreffen. maar toch kunnen alle fans hun hart ophalen met het even fantasievolle micmacs, waarin een pechvogel wraak wil nemen op de wapenfabrikanten die zijn vader hebben gedood. hij krijgt hulp van een stel excentrieke schrootverkopers. Micmacs, regie: Jean-pierre Jeunet.

rots verliest glans de briljante serie 30 rock begint in het derde seizoen helaas toch zijn glans te verliezen. de bizarre besognes van de redactie van het satirische, snl-achtige programma maken plaats voor te veel persoonlijke perikelen van hoofdpersonages liz lemon (tina fey) en Jack donaghy (alec Baldwin). dat blijkt toch minder leuk. 30 rock: seizoen 3M, regie: don scardino e.a.

15


tEkst MeriJN HeNFliNg % TOT 50 INUTE LAST M RTING O CJP-K ATER OP THE

Verser dan vers verser talent dan op het its, het internationaal theaterschool festival, kun je niet krijgen. elk jaar in juni presenteren laatstejaars studenten van de nederlandse theaterscholen hun beste werk. naast toneel zie je ook dans, mime en muziek. en wie weet ontdek je wel de nieuwe carice van houten of alex klaasen (allebei ooit begonnen op het its). het leuke van dit festival is dat je ook alle afstudeerproducties van de toneelscholen kunt zien. maastricht speelt een voorstelling over passie (hartstocht, zegt u?), arnhem over een gruwelijk kinderspel (Blue remembered hills) en amsterdam over een man die uit zijn dagelijkse bestaan breekt (look closer). iTs festival Amsterdam, van 22 t/m 30 juni. meer info: www.itsfestivalamsterdam.com. met cJp-korting.

idiote spektakelstukken festival Julidans houdt van een beetje spraakmakend. ook dit jaar is bijvoorbeeld de controversiĂŤle canadese choreograaf dave st. pierre weer van de partij. hij maakt rauwe en idiote spektakelstukken met blote dansers, over relaties en intimiteit. Zijn nieuwste stuk libido gaat ons voortplantingsinstinct. erg de moeite waard is ook kontakthof mit teenagern ab 14, de laatste choreografie van de vorig jaar overleden danslegende pina Bausch. Zij maakte de voorstelling twee keer eerder, in deze variant met jongeren vanaf veertien jaar. Ze delen hun ervaringen met de liefde, teleurstellingen en plezier. in paradiso kun je tot slot genieten van i like to watch too, een afwisselend programma met korte dansperformances, video en muziek. julidans, van 1 t/m 14 juli in en rondom de stadsschouwburg amsterdam, zie: www.julidans.nl. met cJp-korting. 16

foto: arno Bosma

foto: arno Bosma

Tussen de creatievelingen noord is zo langzamerhand het meest creatieve stadsdeel van amsterdam. in de loodsen waar vroeger de havenarbeiders ploeterden, werken nu vormgevers, kunstenaars, reclame- en filmmakers en journalisten. en elk jaar in juli is er over het iJ festival, een theaterfestival met avontuurlijke voorstellingen. twee aanraders voor dit jaar: project Wildeman, een voorstelling waarin een moderne stadsbewoner langzaam verandert in een oermens, die langzaam verwildert en steeds dichter bij zijn oerdriften komt. en dan Barry, over een gefrustreerde clown die vindt dat er niet naar hem geluisterd wordt. hij is afgewezen voor de gouden kooi en heeft ook al niet de X-factor. deze Barry staat symbool voor de ontevreden nederlander. over het ij festival, van 1 t/m 11 juli in amsterdam noord, zie: www.overhetij.nl. met cJp-korting.

foto: theaterinBeeld.nl

50%

THEATER


foto: Jos van Zetten

50% foto: rogier veldman

WK: sowieso lachen cultureel verantwoord voetbal kijken. Wist je dat het bestond? Wij ook niet, maar in comedyclub toomler kan het. in grappigste cafĂŠ van ons land kun je tijdens het Wk alle wedstrijden van nederland op groot scherm zien, van commentaar voorzien door de comedians van de comedytrain. dan kan het zomaar gebeuren dat raoul heertje, Jan Jaap van der Wal of theo maassen een wedstrijd becommentarieert. Zo wordt het Wk dus sowieso een leuke aangelegenheid, of we nu winnen of verliezen. daarnaast organiseert de club deze zomer ook het comedytrain international summer festival, het jaarlijkse festivalletje waarvoor ieder jaar internationale comedians naar amsterdam worden verscheept om op het kleine podiumpje op te treden. en omdat de artiesten vaker naar nederland komen, gaan hun observaties verder dan het red light district en onze coffeeshops. hou de site van toomler in de gaten voor de namen van deze zomer. Het WK bij Toomler en comedytrain international Summer festival, in juni in toomler: www.toomler.nl.

CABARET

TOT 50 % LAST MIN CJP-KORTUTE OP CABAREING T

deze zomer lach je erom ook deze zomer is het openluchttheater van het amsterdamse vondelpark de vluchtheuvel van het vaderlandsch cabaret. terwijl alle theaters in het land op slot gaan en de comedians met vakantie, blijft dit openluchttheatertje cabaret en comedy programmeren. gratis toegankelijk bovendien. van donderdag tot en met zondag programmeert het openluchttheater toneel, dans, muziek en cabaret. elke zaterdagavond zie je bekende cabaretiers, die een deel van hun nieuwste voorstellingen spelen. We lichten er een paar namen uit: jonge hond stefan pop en jonge moeder sanne Wallis de vries (26 juni), meisje met de gitaar katinka polderman (24 juli) en meneer met de band kasper van kooten (31 juli), snelle jongen klaas van eerden (14 augustus) en zonnetje in huis sara kroos (21 augustus). op de website van het theater vind je de actuele programmering. Het openluchttheater in het Vondelpark, de hele zomer theater, muziek en comedy: www.openluchttheater.nl. 17


BOEKEN

tEkst aNNe KleiseN

intrigerende clichés pff, wat cliché, denken we bij het eerste hoofdstuk van arty farty, het debuut van emily gordts. de twintiger Jp, een jonge, snelle kunstadviseur in de dop, voldoet aan alle oppervlakkige trekjes van zijn soort: goed uiterlijk, mooie vriendin, struint het ene na het andere feestje af en voelt zich de king. pff, wat cliché, denken we ook bij het tweede hoofdstuk, waarin charlotte, een dame op leeftijd, alle vooroordelen van een slecht huwelijk bevestigt. de echtelieden praten niet meer met elkaar, zelfs niet over een schandaal – dat wordt van tafel geveegd om de schone schijn op te houden. toch weet gordts deze niet bijster originele ingrediënten zo te presenteren dat we door willen lezen. Wat hebben charlotte en Jp gemeen? komt Jp tot inkeer? Zal charlotte haar man confronteren? de ontknopingscène is wat rommelig en had krachtiger gekund, maar al met al laat gordts wel zien dat ze kan schrijven. Arty farty, emily gordts, € 16,50

dealend watje tonk van lexmond, hoofdpersoon in de kostwinner van henk rijks, is een typisch amsterdam Zuid-figuur. goed betaalde baan, twee kids voor in de bakfiets en een leuke vrouw. dan wordt hij ontslagen. na maanden bankhangen stuit hij op een enorme lading cocaïne, die hij besluit te gaan verkopen. vrouwtje blij met het inkomen en tonk voelt zich weer een man. maar hoe lang gaat dat goed? een confrontatie tussen de onder- en bovenwereld kan niet uitblijven. over het karakter van tonk had rijks beter na kunnen denken: is hij nou macho (in het begin), een watje (in het midden) of gewelddadig (aan het einde)? deze fases hadden karakterontwikkelingen kunnen zijn, maar die is de auteur vergeten uit te werken. Zo zijn er nog wat losse eindjes te ontdekken. de kostwinner leest lekker en biedt herkenbare trekjes voor de amsterdammer en mensen die willen weten hoe het eraan toegaat bij de upper middle class, maar de uitwerking zwabbert wat. de kostwinner, henk rijks, € 15,95

Wraakduel meesterpianist notovich is in duivelssonate van alex van galen weer terug in amsterdam, nadat zijn grote liefde senna op mysterieuze wijze is omgekomen in parijs. hoe dat is gebeurd kan notovich zich niet herinneren, wel heeft hij een bebloed t-shirt aan de gebeurtenis overgehouden. in amsterdam probeert hij een normaal leven op te bouwen, maar dat gaat moeilijk: een concurrent daagt hem uit voor een heus pianoduel à la franz liszt en sigismund thalberg. de inzet van zijn uitdager valdin lijkt publieke vernedering en vooral wraak te zijn. maar waarom? en wraak waarop? heel langzaam beginnen er dingen uit notovichs geheugen omhoog te komen. schrijver alex van galen stopt het boek propvol gebeurtenissen, soms op het slapstickachtige af, compleet met Joegoslavische geldeisers en escalerende situaties. desondanks is duivelssonate een lekker leesbare roman met een origineel verhaal. alleen de term “literaire thriller” lijkt ons wat misplaatst, want erg veel valt er niet te thrillen. duivelssonate, alex van galen, € 17,95 18


5%

tEkst steveN deN boer

5% CJPKORTING GAMES BIOP VANLEEST J

GAMES

zuipen en schieten shooters zijn er in alle soorten en maten en daardoor zijn er te veel die niet verder komen dan de middenmoot. maar metro 2033 weet wel op te vallen. Je moet namelijk door een netwerk van ondergrondse gangen, waar een sinistere sfeer hangt. tijdens het spelen merk je dat je in een boekvergaming rondloopt, want alle details kloppen: van druppelende waterleidingen tot dronken russen. de besturing werkt niet altijd even fijn, maar door de schitterende wereld die is gemaakt merk je dat niet meer: je zit heerlijk in het verhaal. laat de wodka maar vloeien! Metro 2033 (Xbox 360, ook beschikbaar voor pc en ps3)

oorlog in je pyjama real time strategy, oftewel een dorp bouwen, handelen, een leger maken en oorlog voeren tegelijkertijd. dat was vijftien jaar geleden al leuk met de eerste settlers en nu, met deel zeven, verveelt het nog steeds niet. er zit een wat simpele verhaallijn in, maar het ziet er allemaal wat gelikter uit en de hoeveelheid gebouwen en legeronderdelen zijn behoorlijk uitgebreid. het is een behoorlijke uitdaging om uit te zoeken hoe en welke gebouwen je moet bouwen, maar daar is het dan ook een strategiegame voor. verder is het net als vroeger: lekker oorlogje voeren in je pyjama op zondagochtend. Settlers 7 (pc)

Terug de cel in stoere gespierde mannen die uit de gevangenis willen ontsnappen: dat is het recept van de succesvolle tv-serie prison Break. dat lijkt ook prima te werken voor de game, maar niet als de ingrediĂŤnten tegenvallen. opdrachtjes oplossen is te makkelijk en rechtlijnig, sterker worden door gewichtheffen te eentonig en zelfs het vechten is saai omdat je maar twee vechtbewegingen hebt. sluit ons dan maar weer op in die cel. Prison break (Xbox 360, ook beschikbaar voor pc en ps3)

19


10%

Cd

tEkst Hülya KiliçaslaN 10 % CJPKORTING OP CD’S BIJ VANLEEST

naakte sessies topinitiatief van een club jonge, onstuitbare creatieven met niets minder dan een goed idee: zet nieuwe, interessante bands uit binnen- en buitenland op een markante plek in amsterdam neer en film vervolgens met één camera en in één take een intieme, akoestische versie van een liedje. de resultaten hiervan zijn vervolgens (gratis) te bekijken op de site en dat hebben inmiddels meer dan een miljoen muziekliefhebbers gedaan. met bijzondere, exclusieve sessies van onder andere eagles of death metal, eli reed, the xx, the asteroids galaxy tour en nog veel meer moois. Amsterdam Acoustics - www.amsterdamacoustics.com

Afscheidsalbum het zou de laatste plaat zijn van de alternatieve punk/dance/rockformatie lcd soundsystem, en tot overmaat van ramp lekte 'ie ook nog eens uit op internet. dus bood de band dan maar het hele album gratis aan op hun site. en oi, wat is 'ie weer goed: retedope rockelektro met een dikke laag dampende disco. afscheidsplaat of niet, hier kunnen we voorlopig wel weer even op voort. Lcd Soundsystem - this is happening 20

Applaus dé ultieme zomerplaat van 2010: Balthazar's applause. langverwacht debuutalbum van vier jonge gasten uit het Belgische gent, die onvervalst strak uit de hoek komen met elf briljante, loom-melodieuze indiepopliedjes waar je keihard u tegen zegt. vergeet al die andere zogenaamd hippe bandjes met strakke broeken, v-halsjes en gleufhoeden, dit is pas echt vet! balthazar - applause

roestige vintage-rock het amerikaanse duo the Black keys was al te horen in een commercial van sony ericsson én op de soundtrack van grand theft auto iv. vorig jaar nog brachten ze een overdonderende plaat uit waarop ze samenwerken met vooraanstaande hiphoppers, maar hun laatste release staat weer gewoon vol ouderwetse, rauwe, roestige, schurend psychedelische vintage-bluesrock. hell yeah. The black Keys - Brothers


EXPO

50%

foto: ruBen hamelink

€ 2,50

tEkst JaNNeMieKe oostra

MET CJP KORTING 50% ENTREE OP DE PRIJS

CJP’ERS KRIJGEN € 2,50 KORTING

Schedels in de onderzeebootloods alleen het woord “onderzeebootloods” is al mooi, maar het enorme industriële gebouw in de oude rotterdamse stadshaven zelf is nog veel mooier. op deze rauwe plek aan het water organiseert museum Boijmans van Beuningen buiten de veilige museummuren een grootse zomerexpositie met werk van atelier van lieshout. de kunstenaar, die al eerder een vrijstaatje stichtte in rotterdam, zal in de grote loods van 5000 m2 uit allerlei onderdelen een huiveringwekkende (fictieve) fabriek opbouwen, waarin het recyclingproces tot in het absurde wordt doorgevoerd. twee enorme installaties, the technocrat en cradle to cradle, staan opgesteld in een woud van nieuwe en bestaande sculpturen. Zoek tussen de medische instrumenten, vacuümpompen, silo's, schedels en skeletten de enorme spermacel die dienst doet als bar! infernopolis, 29 mei t/m 26 september 2010, museum Boijmans van Beuningen rotterdam (de expositie ligt aan de overkant van het water en is o.a. per aqualiner en watertaxi te bereiken). www.boijmans.nl

€ 2,-

gucci als kunstwerk misschien op een minder ruige locatie, maar ook een expo om in te verdwalen is pretty much everything van inez van lamsweerde en vinoodh matadin. dit duo mag zich tot de belangrijkste fotografen ter wereld rekenen met hun campagnes voor Ysl, chanel, gucci, louis vuitton en chloé en met regelmatige publicaties in tijdschriften als vogue en the new York times. Ze behoren tot de weinige kunstenaars die de grens tussen mode en kunst met succes weten te overschrijden en tegelijkertijd werkzaam zijn gebleven binnen beide vakgebieden. en dit allemaal zonder in te kakken. in meer dan driehonderd kunstfoto's, modefoto's en portretten uit vijfentwintig jaar carrière blijft hun bezetenheid van het medium en hun fascinatie voor het schone en het afschuwelijke, het groteske en het stille, het spirituele en het banale ten alle tijde zichtbaar. inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin: Pretty much everything – photographs 1985-2010, 25 juni t/m 15 september, foam_fotografiemuseum amsterdam. www.foam.nl S CJP’ER BETALEN € 2,- (TOT 18 JAAR GRATIS)

Veel leuker dan voetbal voor iedereen die geen kaartje heeft voor het wereldkampioenschap (of voor het vliegtuig) is er een stukje Zuid-afrika in eindhoven. en dit wordt zeker geen suffe safari langs slapende leeuwen, want het mu gaat knallen met de dynamische stads- en popcultuur en eigentijdse kunst van Zuid-afrika. afrika is tenslotte het continent met de jongste bevolking ter wereld. …for those who live in it laat een breed palet zien van eigenzinnige en activistische kunst en popcultuur in met name kaapstad en Johannesburg. van fashion, comics en elektro in kaapstad tot street art, performance en afropunk kidz in Johannesburg. …for those who live in it. Popculture politics and strong voices, mu, eindhoven. www.mu.nl. iedere eerste zaterdag van een nieuwe expo is gratis en iedere woensdag ook. 21


korting

UITGAAN

BIJ VEEL POPPODIA KRIJG JE ING CJP-KORT

tEkst govrieN oldeNburger fOtOgRafiE ricKi vaN der tas

‘Geen lipsticklesbo’s’ er ZiJn drie elementen die een fuif van een nachtmerrie onderscheiden: een aaiBaar puBliek, een locatie met onverWachte details en muZiek met BliepJes en climaXen. kun Je die afvinken, dan Zit Je geBeiteld. hoe Was dat BiJ unZipped in ekko, utrecht? de locatie Woon je in utrecht en ben je homo, lesbisch of bi, dan is de kans dat je nog nooit van club rits hebt gehoord heel klein. unzipped is de Xl-variant, eens in de twee maanden in ekko. een gezellig hol aan een van de vele grachten. voor je bij de dansvloer komt, moet je door het café. We zeggen het maar even, want het café is nogal fel verlicht. handig als je een knoop wil vastnaaien, minder handig als je een onrustige huid of blauwe wallen hebt.

de muziek Britney, rihanna, n.e.r.d., miike snow, madonna. een zure recensent zou schrijven: unzipped kiest wel een beetje de veilige weg. cJp jubelt: het is de ultieme climax na climax-erlebnis. voor innovatieve muziek hoef je het niet te doen, maar voor een pretentieloos dansje is unzipped zeker de moeite waard. de enige zure voetnoot is mambo no. 5. Zelfs een rasjubeljaar krijgt daar uitslag van. gelukkig duurt mambo no. 5 maar drie minuten en 35 seconden.

de sfeer in een fel verlicht café valt álles op. Bijvoorbeeld dat het er wemelt van de tomboys. en dat er een chronisch gebrek aan mannen is. en dat er, ondanks de flyer (“gay, lesbian or straight. anything that gets you unzipped”) maar weinig versierd, betast of unzipped wordt. Zelfs in je eentje living on a prayer meezingen levert weinig op. de beste manier om vrienden te maken is uiteindelijk gehurkt in de garderobe zitten, terwijl je iets in je tas propt.

Lydia (24, ambtenaar, écht) vindt het bier naar water smaken, maar drinkt het toch. ‘ik word blij van sos van rihanna en jarentachtigrotzooi. ik vind het hier leuk, maar mok omdat ik geen sjans heb. mensen zouden best wat aardiger kunnen doen als je in je eentje living on a prayer staat te zingen op de dansvloer. volgens mij zijn ze hier gewoon heterofoob.’

Tina (25, student vrouwenstudies) komt uit helsinki. ‘club rits is oké en de meisjes zijn leuk. alleen zou de muziek eerlijk gezegd iets beter kunnen. het is een beetje oud. Ze zouden kunnen proberen nummers te draaien die ik nog nooit heb gehoord. en ja, ik ben dronken. een van de uitwisselingsstudenten met wie ik hier ben, bracht poolse wodka mee.’

de feestgangers

Esther (29, promovenda en organisator Unzipped): ‘dit is een plek waar gay-jongeren elkaar leren kennen. het trekt een licht alternatief en iets ouder publiek, geen lipsticklesbo’s. utrecht is niet zo hip als amsterdam. echt veel unzipped wordt er hier niet geloof ik, alleen gezoend. roddels? eh, nou, die zijn er wel, maar meestal gaan ze over mij.’

unzipped, poppodium ekko, Bemuurde Weerd WZ 3, utrecht, entree: € 5,-. www.clubrits.nl 22


INTERNET

TEKST RenÉ van der meer

Schatgraven in Afrika Dj Frank Gossner haalt zijn platen graag van ver. Rondreizend door Sierra Leone, Ghana en Benin vult hij zijn platentas met zo’n beetje alle Afrikaanse lp’s die hij kan vinden. Hij graaft zich letterlijk een weg door bergen Afrikaanse muziekgeschiedenis en redt zodoende nogal wat muziek van de vergetelheid. Met een koffer vol Afrobeat en Nigerian Disco keert Frank terug naar Amerika waar hij compilaties en re-releases van zijn Afrikaanse vondsten uitbrengt, zodat jij lekker kunt dansen op muziek die bijna verdwenen was. Bezoek zijn weblog www.voodoofunk.blogspot.com voor gratis compilaties en geef die Frank een standbeeld.

Lallend lekker Je kunt je tijdens het koken braaf aan de voorschriften van het pak of kookboek houden. Maar je kunt ook eerst vijf glazen sterke drank atten en kijken wat je dan nog op tafel kunt krijgen. Brian, Lauren en Jon doen niet anders en laten je lallend meegenieten op www.drunkencookingshow.com. Proost. En eet smakelijk.

Ver van de boom Ik ga op reis en neem mee... Mijn pakje appelsap, want daarmee reis ik al jaren rond. Kenia, Den Haag, New York of Praag: mijn trouwe pak was erbij en ik heb foto’s als bewijs. Aldus de even absurde als hilarische gedachte van de mannen van www.maidappleton.com. Een site gewijd aan de avonturen van, echt waar, een pakje appelsap.

Versleten status Vaste gast op een festival: de troste rocker in een versleten shirt waar zelfs de Humanabak geen chocola van kan maken. Metalfans wel, want zijn weten dat dit shirt alleen te koop was bij het eerste concert dat Venom in 1984 op Nederlandse bodem gaf en buigen diep voor de bezitter van dit metalpronkstuk. Voor meer inzicht in de hiërarchie van de metal­ merchandising, zie www.oldschoolmetalshirts.com. 23


Monks Avenue

Als beginnende band of artiest kun je wel een duwtje in de rug gebruiken. 3FM bedacht daarom Serious Talent: een keurmerk voor muziektalent waarvan we meer gaan horen. CJP Magazine duwt mee. Aflevering 7: Monks Avenue.

Stein (20) Steef (19) -

gitaar

Bas (21) -

bas

Harm (21) Arthur (22) -

gitaar

zang

BIO Van hun muziekleraar mochten ze alleen xylofoon spelen, maar daarmee namen de jongens van Monks Avenue geen genoegen. Op het schoolplein van hun middelbare school besloten ze een band op te richten en het te gaan maken. Wat begon met covers van de Red Hot Chili Peppers, toen nog onder de naam Funky Monks, groeide uit tot een echte band met eigen materiaal waarbij vooral de lekkere ritmes en opbeurende melodietjes opvallen. Producer Werner Pansaert, die eerder samenwerkte met onder andere K’s Choice en U2, zag wel wat in de jongens. Hij nam een album met ze op en leerde ze de kneepjes van het vak. Het bleek voldoende om het tot Serious Talent te schoppen en dat belooft wat. Met dank aan de muziekleraar. 24

drums


TEKST René van der Meer fotografie Alwin Slomp

Wie staat er als “most played” op jullie iPod? Bas: ‘OneRepublic. Die brengen alles wat mooi en stoer is bij elkaar.’ Harm: ‘Red Hot Chili Peppers en Kings of Leon. Die bands hebben me altijd beïnvloed en dat doen ze nog steeds.’ Stein: ‘Chris Cornell. Zijn stem vind ik echt gaaf.’ Arthur: ‘Ik luister momenteel veel naar Queen. Dat is de gaafste band die ik ken. Van Freddie Mercury krijg ik nog steeds kippenvel.’ Steef: ‘Queen en Maroon 5. Ik pik zowel oud als nieuw mee.’ Op jullie site is te lezen dat jullie slim uitgedokterde grooves spelen. Hoe dokter je een groove uit? Bas: ‘Ik dokter ze niet uit, maar als ik ze achteraf bekijk, zitten ze toch ja, eh...’ Harm: ‘Slim uitgedokterd in elkaar.’ Bas: ‘Oké, de riffs, drums en akkoorden vormen inderdaad een mooi geheel. Maar daar denken we verder niet lang over na. Het is geen wiskunde.’ Wat is jullie sterkste punt? Arthur: ‘Dat we vrienden zijn.’ Harm: ‘We pikken alles van elkaar.’ Arthur: ‘Buiten de band doen we ook alles samen. Nou ja, bijna alles.’

‘Als iemand te veel praatjes krijgt, wordt hij meteen gecorrigeerd’ Harm: ‘Dat kan best een keer tot een explosie komen, als kleine irritaties zich opstapelen. Maar dat duurt dan vijf minuten en daarna is het weer goed. We zullen nooit echt ruzie krijgen.’ Stein: ‘Tenzij iemand arrogant gaat doen.’ Steef: ‘Dan ook niet. Als iemand te veel praatjes krijgt, wordt hij meteen door de anderen gecorri­ geerd.’ Bas en Stein, jullie zijn broers. Gingen jullie vroeger ook zo goed met elkaar om? Bas en Stein: ‘Nee.’ Stein: ‘We sloegen elkaar de trap af.’ Bas: ‘Met het knuffelaapje. Een knuffel met een harde neus.’ Stein: ‘Boven de deur zit nog steeds een ster in het raam.’ Bas: ‘Op een bepaald moment, ik weet niet meer precies wanneer dat was, zijn we vrienden geworden.’ Stein: ‘Ik weet nog wel welk moment dat was. De dag waarop ik jou aankon.’ Bas: ‘Echt niet.’ Wie verdienen er bij dezen een bedankje, omdat ze naar al jullie optredens komen kijken?

Arthur: ‘Hans Peters.’ Steef: ‘En Kirsten.’ Harm: ‘Zij hebben ons een keer zien optreden en doen sindsdien alles voor ons. Ze hebben een fanclub opgericht, posters gedrukt, T-shirts gemaakt. Echt niet normaal.’ Jullie wonen allemaal nog thuis. Dat is niet echt rock’n-roll, toch? Bas: ‘Misschien niet, maar het scheelt een hoop geld en dat kunnen we goed gebruiken voor de band. Versterkers, een drumstel, gitaren. We hadden het anders niet kunnen betalen.’ Hoe lang geven jullie de band om door te breken? Harm: ‘Zo lang als nodig is.’ Arthur: ‘Een lange adem is onmisbaar. En die hebben we.’ Stein: ‘Je moet van je eigen muziek houden en niet denken dat het kut is, omdat anderen het misschien niks vinden.’ Bas: ‘Als het bij deze cd niet lukt, dan wel bij de volgende.’ Stein: ‘Je kunt alleen maar hopen dat anderen het tof vinden wat je doet. Meer niet.’

Meer info: www.monksavenue. com en www.cjp.nl/3fm 25


Interview

26


tekst carolien dircken fotografie anke leunissen

Nicole van Nierop

‘Schrijven is topsport’

Twee jaar lang verplaatste ze zich in de belevingswereld van een jong meisje uit een gebroken gezin. Het resultaat is haar eerste boek Ik houd van u. Nicole van Nierop nuchter onder haar nieuw verworven schrijversstatus. ‘Ik vind dat mensen nogal verheven doen over literatuur.’

Je bent schrijver. Betekent dat volgend jaar borrelen op het Boekenbal? ‘Ik ben er helemaal niet zo mee bezig dat ik mezelf “schrijver” kan noemen. Ik ben dit jaar al op het Boekenbal geweest en het voelde als een soort schoolfeestje. Iedereen was erg apart gekleed en we moesten muntjes kopen als we iets wilden drinken. Ik heb alleen een beetje rondgekeken en door de schouwburg gelopen. Andere schrijvers heb ik niet gesproken. ’ Je lijkt nogal nuchter onder het schrijverschap. ‘Ik ben enorm trots op mijn boek, maar mensen doen vaak nogal verheven over literatuur en kunst. Als je je het leed in de wereld een beetje aantrekt, het uit z’n verband rukt en het toch klein houdt, dan ben je er al. Ik kan het schrijverschap ook niet romantischer maken dan het is. Mijn dagen als schrijver bestonden uit vroeg

opstaan, hardlopen en een kop koffie halen bij Bagels & Beans. Zodra ik mijn koffie op had, wist ik welke kant ik op wilde met mijn verhaal en kon ik verder. Schrijven is een kwestie van concentratie, net als topsport.’ Wanneer besloot jij klein leed om te zetten in literatuur? ‘Tijdens het acteren. Nadat ik via via eens auditie had gedaan voor een hoofdrol in een afstudeerfilm en gecast werd, was ik ineens actrice. In 2006 speelde ik in het toneelstuk One flew over the cuckoo’s nest, waarin ik maar een klein beetje tekst had. De rest van de tijd moest ik op het podium zogenaamd aantekeningen maken van patiënten. Ik besloot dat ik net zo goed écht wat kon opschrijven en zo begon ik krabbels te maken van dingen die me opvielen in het leven en die ik schijnbaar onbewust had opgeslagen. 27


Toen ik twee jaar later nog eens doorlas wat ik toen had opgeschreven, begon ik in te zien dat dit de basis voor een boek kon zijn.’ De basis voor je debuut Ik houd van u. Waar gaat het over? ‘Het is een verhaal over onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit. Over een gezin dat langzaam uit elkaar valt en de gevolgen daarvan. Ieder gezin heeft z’n eigen problemen en ieder persoon heeft een duistere kant. Ik wilde laten zien dat een gebroken gezin, in sommige gevallen, gekte kan creëren. De grens van die gekte, het punt waarop iemand gevaarlijk wordt of afglijdt, dat interesseert me.’ Het hele verhaal wordt verteld door Alice, een kind dat zich na het vertrek van haar moeder uiteindelijk verliest in een soort waanzin. Zijn er stukken geweest waarin jij jezelf bijna in Alice verloor? ‘Er zijn wel wat gebeurtenissen die ik heel ver vind gaan, die eigenlijk te zielig zijn om te

Bio Nicole van Nierop (1980) studeerde in Australië ‘zo’n beetje alles wat je kunt studeren’. Terug in Nederland kreeg ze de kans auditie te doen voor een hoofdrol in de afstudeerfilm Paradiso. De film sloeg aan en Nicole was actrice. Naast haar werk als actrice in onder meer de serie New Kids beoordeelt en schrijft ze scenario’s voor speelfilms. Deze maand debuteert ze als schrijver met de roman Ik houd van u. 28

schrijven. Zo heeft Alice in het boek een bijbaantje. Als ze op een dag bij de onderdirecteur wordt geroepen, denkt ze dat ze promotie krijgt. Maar hij is iets heel anders met haar van plan. Dat Alice dan helemaal niets voelt, dat ze niets kán voelen, dat vind ik heftig.’ Kon het niet wat luchtiger? ‘Nee, ik wilde de werkelijkheid uitvergroten, laten voelen dat zoiets kan gebeuren. Het moet geloof­ waardig blijven. Bovendien klinkt alles heel dramatisch, maar er valt ook genoeg te lachen in het verhaal.’ Je haalt je inspiratie dus uit dingen die je opvallen om je heen. Wat voor dingen zijn dat? ‘Dat kan van alles zijn. Gisteren zag ik op tv de vrouw van Frans Duijts alleen in een nagelsalon zitten, terwijl hij van huis was om zijn hit te zingen. Je ziet aan alles dat het niet klopt, dat die vrouw ongelukkig is met een man die altijd weg is. Zo’n scène kan over tien jaar het begin van een boek zijn. Een ander beeld dat me is bijgebleven komt uit een reportage over een man met een zieke vrouw. Hij wordt gefilmd als hij met zijn kinderen aan tafel zit en een telefoontje krijgt. Uit alles blijkt dat zijn vrouw overleden is. Maar wat doet die man als hij heeft opgehangen? Hij gaat zitten en schept opnieuw op. Mensen reageren soms heel vreemd in situaties als deze. Dat sla ik op en gebruik ik als uitgangspunt.’ Hoe ga je vanuit zo’n idee verder? ‘Ik begin gewoon met schrijven en na een tijdje ga ik vanuit mijn personages denken. Dan gaat het verhaal vanzelf een bepaalde kant op, het wordt logisch. Bij Alice had ik een beeld in mijn hoofd van een meisje op een schommel. Daarop ging ik verder fantaseren. Hoe zou zo’n meisje dealen met een gezin dat uit elkaar valt?’


‘Ik vind het een raar idee dat mensen het boek hebben gelezen’

29


manier een band hebben met dit verhaal. En ik hoop dat ik een boek heb geschreven dat mensen in één ruk uitlezen.’ Word je populair op leeslijsten, denk je? ‘Het mooie aan het boek is dat het door volwassenen én oudere kinderen gelezen kan worden. Het lijkt me geweldig als jonge mensen mijn boeken gaan bespreken, omdat juist jongeren begrijpen welke samengestelde gezinnen er tegenwoordig bestaan en wat voor situaties die teweeg kunnen brengen.’ De meeste jongeren zullen je al kennen als Manuela in New Kids, een rol die je tussen het schrijven door vertolkte. Dat moet een vreemde afwisseling geweest zijn… ‘Dat was juist een hele fijne manier om te schakelen. Tijdens het schrijven dreigde ik afgesloten te raken van de buitenwereld, dus het was goed om af en toe op de set te zijn, met jongens die ik al jaren ken en bij wie ik me op mijn gemak voel.’ Hoe voelt het om dat meisje, voor wie je bent gaan denken, na twee jaar schrijven los te laten en een einde aan het boek te maken? ‘Dat vond ik helemaal niet leuk! Alice is zo’n fragiel, kwetsbaar meisje. Ze verdiende eigenlijk meer dan het einde dat ik voor haar heb geschreven. Ik denk ook dat ik eventuele negatieve recensies zal zien als een aanval op Alice. Maar ze overleeft het wel, daar ben ik van overtuigd.’ Hoe gaat de rest van Nederland reageren op het boek, denk je? ‘Ik vind het maar een raar idee dat er naast mijn uitgever mensen zijn die het boek hebben gelezen. Daar moet ik even aan wennen. Ik hoop vooral dat het mensen zal raken. Het is een universeel boek, want iedereen heeft een gezin, een oorsprong, dus iedereen zal op een bepaalde 30

Je schrijft ook filmscenario’s. Zou dit boek verfilmd kunnen worden? ‘Ik dacht zelf van niet, maar een vriend van me die films maakt, zag er wel wat in. Ik zou zelf in elk geval het scenario niet kunnen schrijven: ik heb te veel een voorkeur voor bepaalde personages. En voor een jonge Alice denk ik dat we in Nederland een jaar zouden moeten casten: het zal niet makkelijk zijn om een heel slim meisje te vinden, dat precies weet hoe ze die heftige scènes natuurlijk moet spelen. Voor de oudere Alice moeten we ook op zoek. Ik sta zelf veel te ver van haar af.’ Want jij komt uit een perfect gezin? ‘Ja. Mijn ouders zijn nog bij elkaar en mijn moeder is een schat.’


1001 AVONTUREN BIJ STAYOKAY

Meet th e world a t Stayoka y!

Zin in een spetterende citytrip met cultuur, shoppen en uitgaan? Kom naar Stayokay in de leukste steden van Nederland! Overal vind je dezelfde internationale sfeer en gezelligheid. En met CJP-pas ontvang je € 2,50 korting op iedere overnachting! EXCLUSIEVE CULT-ARRANGEMENTEN VOOR CJP’ERS Voor CJP’ers zijn er speciale culturele arrangementen. Wat denk je van een culturele trip naar bruisend Amsterdam, bourgondisch Maastricht of modern Rotterdam? Bekijk de arrangementen op www.cjp.nl/cultarrangement.

Meer informatie over Stayokay? Bel 020 551 31 55 of kijk op www.stayokay.com.31


Wereldstages

Werken aan een jurk voor Demi Moore in Parijs, gerenommeerde fotografen ontmoeten in New York en overuren draaien voor een Coca-Colareclame in Shanghai. Deze studenten verruilden Nederland voor een vette stage in het buitenland. 32


tekst Laura Baar BEELD Boudewijn bollmann & gijs kast

DE KLANK VAN KLEUR Eline Vera de Reus (22, student Music Production and Performance) en Erik van der Ven (24, studeert Music Production and Composition) zijn net terug van een stage in Shanghai. Ze werkten er voor MassiveMusic, een productie­ bedrijf dat wereldwijd muziek maakt voor commercials van grote merken als Coca-Cola, GAP en Nike. ‘Op de eerste dag leerden we de studio kennen en op dag twee kregen we al een grote klus van een veeleisende opdrachtgever toegeschoven: Coca-Cola’, vertelt Eline. Dat betekende dat ze zelf muziek mochten produceren en componeren. ‘Eline zong, en we speelden allebei piano om de akkoorden en melodieën in te spelen. In een muziekprogramma zetten we die dan om naar strijkers, blaasinstrumenten of gitaren’, legt Erik uit. ‘Voor Coca-Cola deden we dat voor een commercial, waarbij smaakexplosies in de vorm van vuurwerk uit een blikje kwamen. De animatie had veel kleurrijke effecten. Van de opdrachtgever kregen we te horen dat de muziek “groen” moest zijn. Maar ja, hoe klinkt smaak? En hoe klinkt groen?’­‘Dat deden we dan op gevoel’, verklaart Eline. ‘Vaak kregen we te horen: “I want more”. Dat probeerden wij dan te vertalen naar muziek – door de commercial dicht te smeren met strijkers, bijvoorbeeld. We hebben er in totaal zeven weken lang aan gewerkt. Nooit gedacht dat een reclame van dertig seconden met zoveel pijn en moeite tot stand komt. We werkten soms wel tien tot vijftien uur per dag.’ En dat in de hectiek van Shanghai. Erik: ‘Chinezen werken hard. Taxichauffeurs slapen in hun auto, ze werken 24/7, en in de

panden om je heen zie je altijd mensen aan het werk, ook ’s nachts. Maar dat betekent wel dat je gewoon een hamburger kunt krijgen als je daar om vier uur ’s nachts zin in hebt. Er komt zelfs iemand op een brommertje om ’m te brengen.’ Eline: ‘Op straat hoor je de hele dag kelen die geschraapt worden en zie je overal rochels liggen. En wat grappig is: het is heel normaal om ’s ochtends in pyjama boodschappen te doen. Zie je opeens iemand op sloffen en in een roze pyjama met beertjes de straat over gaan om fruit te halen.’ Erik: ‘Er heerst een streng regime in China, werkelijk álles wordt in de gaten gehouden. Zelfs de rekeningen van gas, water en licht kun je bij de supermarkt betalen; het komt uiteindelijk toch bij de regering terecht.’ Eline: ‘Dat merkten we ook in ons werk. Alle teksten die we gebruikten, al was het maar het woordje yeah, werden gecontroleerd op aanstootgevendheid en kritiek.’ Eline: ‘Ook het eten in Shanghai is apart. We hebben er van alles gehad: van kikker tot koeienmaag en van tong tot lever.’ Erik: ‘Neem je kip, dan zijn dat stukken met bot en al. Ligt er opeens een snavel in je mie. Maar de stad zelf is ook bijzonder: het enorm grote contrasten. Naast de torenhoge wolkenkrabbers staan gammele hutjes, waar gevangen vissen en geslachte eenden hangen te drogen, maar tegelijkertijd heb ik nog nooit zoveel Ferrari’s bij elkaar gezien.’ 33


HET KLEINSTE BUREAU VAN NYC Mirjam Tonnaer (26) volgde de opleiding Bache­lor of Design in Photography, maar zat twee jaar geleden vast in haar creatieve proces. Daarom wilde ze stage lopen bij een jonge beginnende documentair fotograaf in New York. Het werd Will Steacy, die onder andere publiceerde in Harper’s Magazine, The New Yorker en Newsweek.

veel concurrentie. Een fotograaf zei eens: “In New York zijn er meer fotografen dan taxichauffeurs”. Fotografen doen daarom vaak geheimzinnig over hun opdrachten; ik wist niet eens met welke projecten Will bezig was. Van hem leerde ik wel veel na te denken over wie ik ben, wat ik wil, hoe ik mezelf kan onderscheiden en bepaalde zaken aanpak als freelancer.

‘Via weblogs en sites van fotografen die ik goed vond, kwam ik bij andere bijzondere documentair fotografen terecht. Ik mailde ze met de vraag of ze een stageplek hadden en kwam er al gauw achter dat gerenommeerde fotografen geen tijd hadden en beginnende fotografen geen geld. Eén fotograaf zette een foto van mijn werk op haar blog en daar reageerde Will Steacy op. Ik kwam er dus meteen achter dat een netwerk heel belangrijk is. En via Craigslist.com vond ik samen met een klasgenoot een appartement in Queens voor $1000,- per maand.

New York is een bruisende stad waar veel gebeurt en daar word je in meegezogen. De economie draait vierentwintig uur per dag, iedereen werkt hard en je rent rond zonder er bij na te denken. Ik vind het heerlijk. Omdat ik er later misschien wil gaan werken, besloot ik om er meteen een netwerk op te bouwen. Ik ging naar fotofestivals en -evenementen om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. Een keer stond ik opeens een biertje te drinken naast Stephen Gill en Donovan Wylie, gerenommeerde fotografen wiens werk ik erg waardeer. Ik mocht ze mijn portfolio laten zien. Gill liet me inzien dat je de plannen in je hoofd gewoon moet uitvoeren. Soms werkt het, en soms niet.

Tijdens mijn stage heb ik een kijkje in het leven van een jonge freelance fotograaf mogen nemen. Letterlijk, want Will woonde aan het randje van Chinatown, in een studio van 20m2. Daarin woonde én werkte hij. En daar was dus ook mijn werkplek; mijn bureautje was kleiner dan de printer. Daar zat ik ongeveer drie keer per week. Ik bewerkte foto’s in Photoshop, archiveerde bonnetjes, assisteerde bij een fotoshoot voor schoenen en bracht zijn portfolio naar bladen­ redacties bij Times Square per taxi.

New York heeft me het omslagpunt gebracht om te komen waar ik nu ben. Op een rommelmarkt kocht ik een plastic camera van $5,- en daar ben ik mee gaan fotograferen. En dat doe ik nog steeds. Ik hou me nu niet meer bezig met techniek en fotomanipulatie, alleen nog maar met wat ik zie en wat ik echt wil fotograferen.’ Inmiddels werkt Mirjam als zelfstandig fotograaf.

Het was soms moeilijk communiceren met Will. Amerikanen zijn vriendelijk en behulpzaam, maar het blijft aan de oppervlakte. Bovendien is er 34

Meer weten over haar werk? Kijk op www.mirjamtonnaer.com.


WANHOOP NIET, ALLES IS RELATIEF

35


36


DE JURK VAN DEMI MOORE Fashion Design-student Jan Boelo Drenth (21) ging vorig jaar op goed geluk met een tas vol zelfgemaakte kleding langs verschillende modehuizen in Parijs. Balmain vond zijn werk ‘très, très couture’; twee weken later kon hij er aan de slag. ‘Chanel, Dior, John Galliano en Lanvin; ik ben er allemaal geweest om mijn portfolio te laten zien. Soms moest ik in drie dagen tijd wel acht uur wachten voordat ik iemand te spreken kreeg. De chef d’atelier van Balmain was enthousiast en twee weken later hoorde ik dat ik was aangenomen. Ik werkte als assistent op het atelier, waar met precisie werd gewerkt aan de Parijs Fashion Week. Eén van mijn eerste opdrachten was het maken van een soort toolkit-tasje voor mijn scharen, spelden, naalden en centimeterband. Wel zo handig, want ik liep constant heen en weer tussen drie verschillende verdiepingen: van atelier naar boetiek naar ontwerpstudio. Ik naaide ritsen, knipte stoffen, stikte proefzakken en tekende patronen en moest er ook voor zorgen dat alles op tijd af was voor het doorpassen. Hard werken dus, zoals Fransen dat doen: zelfs een vrouw van zestig werkte tot diep in de nacht door. De week voor de show hebben we wel honderdvijftig uur gedraaid en op de laatste avond kwamen er nog tot diep in de nacht modellen langs om door te passen. De vele Ricola-snoepjes hielden me wakker. Toch zijn Fransen heel relaxt: in Nederland bekt iedereen elkaar af, in Frankrijk waardeert iedereen elkaars werk. En zit je hier met je broodje achter de computer, in Parijs eet

je zo een uur buiten de deur. Bovendien grijpen Fransen elke gelegenheid aan om champagne te drinken. Is er iemand jarig of gaat er iemand met pensioen, dan is er altijd taart, mét champagne. Wel is de modewereld hard. Samen met een collega maakte ik eens een leren broek met maar liefst twaalfduizend oogjes. Drie weken was ik er mee bezig, maar twaalf uur voor de show werd de broek gecanceld. De ontwerper ‘voelde hem niet helemaal’. Tegelijkertijd verbroedert de modewereld. Als je om twee uur ’s nachts even een luchtje gaat scheppen, zie je dat er in de panden van Nina Ricci en Dior ook nog licht brandt en er vraagt altijd wel iemand hoe het bij ons gaat. Uiteindelijk was ik tijdens de show zó moe, dat ik alleen maar dacht: ik wil naar bed. Maar als je de modellen dan in de kleding over de catwalk ziet denderen en je vlak achter Anna Wintour, Rihanna en Michael Stipe van R.E.M. staat, dan geeft dat een enorme kick. En laatst zag ik Demi Moore met een kledingstuk van Balmain op de cover van het Amerikaanse modetijdschrift W staan: een jurk met zesduizend gaatjes, die ik geknipt en geveterd heb! Ik heb mee mogen draaien in een grote modekeuken aan de top, die niet trends volgt, maar trends zet. Alles draait daar om perfectie. Daardoor heb ik scherper leren kijken naar mijn werk en heb ik mijn werktempo enorm verhoogd.’ Jan Boelo studeert dit jaar af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, met een eigen collectie. Kijk voor meer info op www.janboelo.com. 37


De Parade! 50% korting op entree rting â‚Ź 1,- ko ere d op ie ling el voorst ale CJP i c e p op s N PARADEDAGE

Theaterfestival De Parade is inmiddels net zo onlosmakelijk verbonden met de zomer als Lowlands, strand en zee, blowende Spanjaarden in Amsterdam en de vakantiefoto’s van tante Bep uit Bunnik-Zuid. Wij staan alweer te trappelen bij de gedachte aan de enorme diversiteit aan voorstellingen, het lekkere eten en natuurlijk de zweefmolen. Mits niet blauw van de sangria dan. 38


fotografie jaap reedijk

Dit jaar is dit het programma van de Parade: Rotterdam 17 t/m 27 juni, Den Haag 2 t/m 11 juli Utrecht 16 juli t/m 1 augustus, Amsterdam 6 t/m 22 augustus Iedereen met een CJP-pas krijgt op alle dagen op alle locaties al 50% korting op de entreeprijs, maar dat is niet alles. Op iedere locatie zal dit jaar een speciale CJP-dag zijn. Dit houdt in dat naast de helft van het geld bij de entree, er ook nog eens € 1,- van de toegangprijs voor iedere voorstelling af gaat. Hoppa. Pak je agenda en noteer de CJP Paradedagen: Rotterdam: zondag 20 juni, Den Haag: zondag 4 juli Utrecht: zondag 18 juli, Amsterdam: zondag 8 augustus Hoe, wat, wie en wanneer is op het moment dat dit magazine wordt gedrukt nog niet helemaal bekend, maar we geven je alvast deze tips mee:

Carver Special Edition Schoftendiner Over vertoon en verval, orde en wanorde, de feesttafel voor en na de partij. Over spierwitte tafellakens, glinsterend kristal, gepoetst tafelzilver. Over het eten en de drank, de liederlijkheid en de vraatzucht, de smurrie op het tafelkleed, de etensresten, de lege flessen, de scherven, de troep. Carver Special Edition is een groep jonge spelers onder leiding van Beppie Melissen. In 2007 wonnen zij met Tucht de Mus, de prijs voor beste voorstelling van de Parade. Schoftendiner is hun tweede productie. Met: Bram Coopmans, Hilde Labadie, Daan Simons, Christina Flick, Bas Hoeflaak en Bas van Rijnsoever. Regie: Beppie Melissen. Rotterdam 17 t/m 22 juni, Den Haag 7 t/m 11 juli Utrecht 26 juli t/m 1 augustus, Amsterdam 6 t/m 13 augustus

De Performancefabriek De Gabber Opera De mens is een wezen dat overal dood en verderf zaait. De mensheid leeft in duisternis en probeert dag na dag een sprankje licht te vinden. Dit zijn de gabbers. Dit is hun manier. Zij kennen de mens. Zij kennen de duisternis. Deze onderschatte, kale nimfen houden de eer van de mens hoog. Tijd dat de wereld dit eens inziet. Ludwig Bindervoet, Karel van Laere, Jimi Zoet, Marijn de Jong en Thomas Dudkiewicz zijn tweedeen derdejaars acteurs en theatraal performers van de Toneelacademie Maastricht. Coaching: Peter Missotten. Utrecht 21 t/m 26 juli

De Vogelfabriek Irritant ‘Ik ben geboren zonder oren, maar ook ik wil graag een hitje scoren. Kan niet zingen, kan niet swingen, maar ik heb wel dikke dingen, Oeh, Aah.’ Irritant is een rauw, ranzig, hilarisch stukje theater over de irritaties van de mens. Irritant zijn niksige scootermeisjes met sterallures. Irritant is de finale van Wie is de Mol? verliezen van fucking Frits Sissing, omdat je fucking dyslectisch bent. Irritant zijn Birkenstockslippers, hondendrollen, parkeerbonnen, bontkragen, clowns… De Vogelfabriek maakte eerder op de Parade de voorstellingen Flater, Fantastische Fantast, HIP, HOP, HAP en Sorrie. Met: Sanne Vogel, Nadja Hüpscher en Egbert-Jan Weeber. Den Haag 2 t/m 6 juli, Utrecht 26 juli t/m 1 augustus, Amsterdam 17 t/m 21 augustus Houd www.cjp.nl/parade in de gaten voor meer info. Let op: de korting geldt alleen aan de Paradekassa. 39


Grens verleggers Alamo Race Track Getoerd in onder meer Amerika, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Hongarije en Zwitserland 40

Wat is je beste herinnering aan toeren in het buitenland? ’Alle mooie plekken waar je komt. Zo zijn we eens naar Corsica

gevlogen om te spelen op een geweldige, afgelegen plek met ieder een eigen bungalow aan zee en tijd genoeg om het eiland te verkennen. Fantastisch.’ Wat was je meest legendarische buitenlandse maaltijd?


tekst & FOTOGRAFIE Hülya Kiliçaslan

Sommige Nederlandse bands zijn ook over de grens graag geziene gasten. Frontmannen Ralph Mulder (Alamo Race Track), Torre Florim (De Staat) en Björn Ottenheim (zZz) praten over hun buitenlandse touravonturen.

feest is. Dat is het vaak wel, maar het is ook veel gereis en hard werken. Maar het is natuurlijk nog altijd leuker dan een saaie kantoorbaan.’ Op welk moment dacht je: waarom doen we dit eigenlijk? ‘Op 16 maart 2008, zo rond kwart over drie.’ Wat was je meest absurde buitenlandavontuur? ‘Optreden in een omgebouwde vuilniswagen in Boedapest. Die reed door de stad en stopte af en toe op drukke plekken. Zijkant ging open, spelen, zijkant weer dicht, en klaar. Bijzonder.’ Welk persoon, die je hebt ontmoet in het buitenland, had je eigenlijk wel mee naar huis willen nemen? ‘Mijn huidige vriendin, dus dat heb ik dan ook gedaan.’

Waar zijn de groupies het makkelijkst? ‘Op Rottumeroog en Rottumerplaat.’

Is er weleens iets vreselijk mis gegaan in het buitenland? ’Vaak genoeg. Van straatberovingen en wielen die onder de tourbus vandaan zijn geschroefd, tot vreselijk verdwalen; denken dat je er bent en dan op een verlaten heuvel staan tussen honderden schapen. Probeer dan nog maar eens de weg te vragen.’

Wat is het grootste misverstand over toeren in het buitenland? ‘Dat het alleen maar alle dagen

Voor de komende tourdata van Alamo Race Track, zie www.alamoracetrack.com

ralph mulder van alamo race track kreeg op toer in frankrijk te maken met mysterieuze verlammingsverschijnselen aan de linkerknt van zijn gezicht.

‘Dat was in een boerderijachtige popzaal in Bretagne, in de middle of nowhere, waar drie oude vrouwtjes al de hele dag bezig waren om Boeuf Bourguignon voor ons te maken in zo’n grote zwarte ketel. Ontzettend lekker gegeten.’

41


De Staat Getoerd in onder meer Engeland, Frankrijk, België, Hongarije en Duitsland Wat is je beste herinnering aan toeren in het buitenland? ’Het Szigetfestival in Boedapest, een van onze eerste buitenlandse optredens. We speelden op het op één na grootste podium, met een publiek waarvan je alleen maar kunt dromen. Meezingend, meeklappend, en naakt. Want het was warm daar in Boedapest.’

‘Tim heeft door handoplegging een Kroatische groenteman genezen van aambeien.’

Waar zijn de groupies het makkelijkst? ’De Paaseilanden. For sure’. Wat was je meest legendarische buitenlandse maaltijd? ‘Het Bifi-worstje dat Jop op de grond vond bij een tankstation in Parijs. En Rocco die dat niet wist, en het opat.’ Wat is het grootste misverstand over toeren in het buitenland? ‘Dat je tijd hebt om de stad lekker te gaan verkennen. Je ziet alles voornamelijk door de ruiten van de bus.’ Op welk moment dacht je: waarom doen we dit eigenlijk? ‘Gelukkig heb ik dat moment nooit gehad. Als dat gebeurt, moet je echt wat anders gaan doen.’ 42

Is er weleens iets vreselijk mis gegaan in het buitenland? ’We zijn een keer na een stop op een tankstation vergeten de deur van de bus dicht te doen. Gingen we met 120 km per uur over de snelweg, met de achterdeur

wagenwijd open en € 25.000,-­aan versterkers, gitaren en drums erin, klaar om de auto’s achter ons te vernietigen. Echt de domste actie in de geschiedenis van De Staat.’


Wat was je meest absurde buitenlandavontuur? ‘Tim heeft door handoplegging een Kroatische groenteman genezen van aambeien. Dat was best wel absurd.’

Welk persoon, die je hebt ontmoet in het buitenland, had je eigenlijk wel mee naar huis willen nemen? ‘Na de show in Sziget heb ik met de zangeres van Esclin Syndo de hele nacht de wondere wereld van

Pálinka (50% alcohol) verkend. Zij was goed gestoord, heel mooi en had wel met me mee gemogen.’ Voor de komende tourdata van De Staat, zie www.destaat.net 43


ZZZ Getoerd in onder meer Amerika, Japan, Italië, Spanje, Engeland en Noorwegen

44

Wat is je beste herinnering aan toeren in het buitenland? ’Het luxe appartement in hartje Manhattan, zwembad met Japanse chickies in L.A., Granolaontbijt en zoektocht naar haring in Seattle, feesten in Chicago, platenzaken afstruinen in San

Fransisco, ranzige striptenten in New Orleans, Yellowstone park. Prachtige natuur. Drugs. Meisjes. Waanzinnig!’ Wat was je meest legendarische buitenlandse maaltijd? ‘In Japan, met Fatboy Slim.


‘GILLENDE JAPANSE MEISJES OP EEN VLIEGVELD ZIJN VRIJ BIZAR’

kregen we te horen dat ze een ernstig ongeluk hadden gehad, waarbij China om het leven was gekomen. Daarom, als je deze vraag stelt: China.’ Wat is het grootste misverstand over toeren in het buitenland? ‘Dat het zwaar en vermoeiend is. Wat een gelul. Het is één groot feest.’ Op welk moment dacht je: waarom doen we dit eigenlijk? ‘Op tournee speelden we eens in een supertoffe club in Belfast – stonden er ’s avonds tien mensen in die zaal. Dat nooit meer. Toeren zonder promotie, voordat je plaat uit is. Dat heeft geen enkele zin, zeker niet in de UK.’ Wat was je meest absurde buitenlandavontuur? ‘Gillende meisjes die ons stonden op te wachten op het vliegveld in Japan. Dat was vrij bizar.’

Allerlei soorten verse vis, op 101 manieren bereid en alles vergezeld van grote potten ijskoud bier.’ Waar zijn de groupies het makkelijkst? ’In Amerika, volgens Daan.’

Welk persoon, die je hebt ontmoet in het buitenland, had je eigenlijk wel mee naar huis willen nemen? ‘China, drumster van de band DMBQ. Echt een schatje. We toerden twee weken lang met ze door de VS. Toen we thuiskwamen

Is er weleens iets vreselijk mis gegaan in het buitenland? ’Een show tijdens het festival SXSW in Texas. Speciaal overgevlogen, stampvolle club. We begonnen te spelen en gaven ‘m van jetje. Toen ineens schee het orgel ermee uit. We konden geen eigen nummers meer spelen, maar hebben een bak geïmproviseerde technonoise neergezet waar je u tegen zegt.’ Voor de komende tourdata van zZz, zie www.soundofzzz.nl 45


FOTOWEDSTRIJD

En de winnaar is...

46


CJP organiseerde samen met TheFotoFactory een fotowedstrijd met thema ‘Drie’. Uit de honderden inzendingen heeft de jury een winnaar gekozen en dat is: SANNE GLASBERGEN uit Amsterdam. Sanne heeft een basisopleiding fotgrafie bij TheFotoFactory gewonnen. Dit zijn haar winnende foto’s.

Sanne: ‘Mijn serie gaat over de energie, spanning en creativiteit tijdens voorbereidingen van een modeshow. Energie die de modellen, stylisten en vooral de ontwerpster met haar assistenten in de show stoppen, spanning of alles op tijd klaar is en creativiteit van de collectie, haarstylisten en de visagisten. Deze emoties brengen mij tot het thema ‘Drie’. Net als kleding, make-up en haar. Als dat goed zit kunnen de spots aan en kan de show beginnen!’ 47


nu

€ 50,

-

kort in kilrog bij y

Reiziger geen toerist Nu met je CJP-pas € 50,- korting bij een besteding vanaf € 500,- bij KILROY 48


tekst Anouk vleugels

Stel: je wilt een verre reis maken. Dan kun je natuurlijk een Lonely Planet kopen, wat inentingen halen en er verder maar het beste van hopen. Je kunt je ook gÓEd voorbereiden. Ga in dat geval langs bij reisorganisatie KILROY, waar je samen met een reisadviseur je hele reis uitstippelt. Handig, snel en de voorpret krijg je er gratis bij.

K

ILROY bestaat sinds 1996 en is ooit begonnen als reisbureau voor jongeren en studenten. Je kunt er complete rondreizen boeken, maar ook speciale flexibele jongeren- en studententickets of talencursussen. Sinds 2008 doet KILROY meer dan alleen reizen, onder de namen KILROY education en KILROY blogs. KILROY education helpt je kosteloos bij het vinden van een studie in het buitenland en met KILROY blogs kun je onbeperkt al je foto’s en reisverhalen uploaden en delen met je vrienden en familie. Sales Manager Linda Rentema (30) werkt al bijna tien jaar bij KILROY. ‘Als iemand me vraagt wat we hier precies doen en regelen, zeg ik altijd: “Alles, zolang het maar lang en ver is” Voor een weekje Salou hoef je hier dus niet langs te komen.’ Linda heeft zelf, net als alle andere medewerkers, al een groot deel van de wereld gezien. ‘Je wordt hier alleen aangenomen als je op minimaal drie continenten bent geweest. Dat lijkt misschien wat overdreven, maar het is nodig om onze klanten goed te kunnen adviseren. Mensen waarderen persoonlijke tips als “pak daar in Lima bus vijf, stap uit bij die halte en zwaai onderweg nog even naar Pedro.” Dat kan echt alleen als je er zelf bent geweest.’ KILROY richt zich voornamelijk op jongeren en studenten, maar ook al behoor je niet tot die doelgroep, dan ben je nog welkom. Geen probleem, vindt Linda.

‘Leeftijd vind ik niet zo belangrijk, als de mentaliteit maar goed is.’ De meeste reizen zijn op jongeren gericht. ‘Veel organisaties die bij ons zijn aangesloten, richten zich op een doelgroep van achttien tot vijfendertig.’ KILROY biedt georganiseerde rondreizen aan in alle soorten en maten. Zo kun je bijvoorbeeld in zes maanden van Istanbul naar Kaapstad reizen, maar ook de Zijderoute volgen of op expeditie gaan naar de Zuidpool. De meeste backpackers kiezen echter voor Australië, Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika. Georganiseerd? Klinkt leuk allemaal, die rondreizen, maar georganiseerd? We maken toch zeker zelf wel uit waar we heen gaan? Linda herkent deze backpackerpretenties. ‘Sommige mensen hebben een verkeerd beeld van de rondreizen die wij aanbieden. Ze verwachten dat wij veertig Nederlanders in een touringbus stoppen, om hen vervolgens de hele reis achter een paraplu aan te laten lopen. Maar dat is absoluut niet zo. Onze rondreizen zijn in kleine groepen met internationale reizigers en Engels sprekende gidsen. De gids is er niet om je handje vast te houden, maar zorgt er juist voor dat de lastige en tijdrovende dingen tijdens de reis geregeld zijn, zodat jij meer tijd hebt om je eigen ding te doen. En doordat de groep een mix van nationaliteiten is, leer je niet alleen iets 49


‘Voor een weekje Salou hoef je hier niet langs te komen’

over de bestemming, maar ook over de verschillende landen en culturen van je mede-reizigers. Verder gebruiken we vooral de lokale vervoersmiddelen die voorhanden zijn: bussen, riksja’s, olifanten, you name it. Het gaat er dus niet om zo snel mogelijk door een land heen te walsen, maar samen te werken met de lokale bevolking en iets te leren van de cultuur.’ Er bestaan dus een paar misverstanden over georganiseerde rondreizen, maar dan nog zijn er reizigers die alles liever zelf regelen. Ook prima, vindt Linda. ‘Ik krijg weleens de vraag: “Waarom zou ik bij jullie van alles vastleggen, ik kan toch gewoon een reisgids kopen?”. Natuurlijk kan dat. Niet overal, maar wel in landen als Thailand of Australië, die makkelijk bereisbaar zijn. Voor die mensen hebben we dan ook andere opties, bijvoorbeeld een startpakket voor de eerste 2 nachten, een campervan, een stadstour, duikcursus of een hop-on-hop-off buspas. Wij kunnen de reiziger naast vliegtickets en rondreizen in negen van de tien gevallen helpen met het boeken van het gewenste vervoer, verblijf en extra’s. 50

Go before it’s too late Doe dus vooral waar je zin in hebt, maar wacht niet te lang. De slogan van KILROY is Go before it’s too late, en dat is volgens Linda niet voor niets. ‘Steeds meer landen worden volledig overspoeld door toeristen. Thailand bijvoorbeeld, daarvoor is het eigenlijk al te laat.’ Toch gaat KILROY ook in zulke toeristische gebieden op zoek naar ongerepte stukjes. ‘Een van onze organisaties in Thailand slaagt erin om het massatoerisme te vermijden. Ze organiseren wel de geijkte tripjes, maar dan net iets anders. En zo hoort het, vind ik. Want uiteindelijk wil iedereen toch een reiziger zijn, geen toerist.’ Voor meer informatie, check www.kilroyworld.nl. Daar is ook alles te vinden over de gratis reisavonden die KILROY organiseert. Een bezoek aan een van de vestigingen in Amsterdam, Groningen of Utrecht is uiteraard ook altijd mogelijk. Nu met je CJP-pas € 50,- korting bij een besteding vanaf € 500,- bij KILROY.


Advertorial

Waar je ook heen gaat, zorg voor een goede reisapotheek! De zomervakantie staat weer voor de deur. Straks lig je weer met een cocktail in je hand in een hangmat op een tropisch stand. Of misschien sta je op een of andere flauwe camping in Nederland de regen uit je luifel te duwen. Waar je ook heen gaat, zorg voor een goede reisapotheek.

Je zwembroek vergeet je niet. En je snapt ook heus dat je niet zonder goede wandelschoenen een berg op rent. Maar aan de minder leuke verrassingen tijdens een reis wordt vaak minder goed gedacht. Je zult niet de eerste zijn die in het buitenland een akelige infectie oploopt. Ook diarree is een kwaal die in warme landen snel op de loer ligt. Met een doosje pleisters en een strip paracetamol in de toilettas red je het niet. Neem daarom een goed gevulde reisapotheek mee. Bespaartip Voor je op vakantie gaat is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld

voor als je bagage op mysterieuze wijze verdwijnt of je gloednieuwe camera in handen valt van een zakkenroller. Maar het is ook belangrijk dat je verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Soms is dat al geregeld via je zorgverzekering. Dan hoef je voor dat onderdeel dus geen reisverzekering af te sluiten. Even checken kan je dus een leuke besparing opleveren. Bij TakeCareNow! ben je via je aanvullende verzekering volledig verzekerd tegen medische kosten in het buitenland. Bovendien kun je via TakeCareNow! met korting een reisverzekering afsluiten. Kijk op www.takecarenow.nl/cjp.


52


italiË

tEkst aNouK vleugels fOtOgRafiE beN verveld

Het oUde land

EERLIJK IS EERLIJK: DE MEESTE GROEPSREIZEN ZIJN NIET LEUK. ZE WORDEN GEBOEKT DOOR OUDE MENSEN DIE AFRITSBROEKEN DRAGEN EN LingO KIJKEN. GELUKKIG HEEFT REISORGANISATIE CONTIKI HIER IETS OP GEVONDEN: EEN LEEFTIJDSLIMIET. BEN JE TUSSEN DE 18 EN 35? DAN MAG JE MEE. OUDER OF JONGER? DAN NIET. CJP MAAKTE EEN GROEPSREIS DOOR ITALIë.

oNtMoet Je NieuWe vrieNdeN iN roMe ‘Kijk maar eens goed om je heen. Met deze mensen deel je de komende twee weken lief en leed. En met sommigen sluit je vriendschappen voor het leven’, aldus onze reisgids Mariangela. We zijn in Rome en staan op het punt te beginnen aan onze twaalfdaagse rondreis. Onze groep telt negenendertig mensen, afkomstig uit o.a. de VS, Australië en Zuid-Afrika.‘Morgen beginnen we in Pompeï. Zijn jullie er klaar voor?’, vraagt Mariangela. Dat zijn we. Klaar voor Pompeï, klaar voor Italië en klaar voor onze nieuwe vrienden.

zoeK pieMels iN poMpeÏ Vanuit Rome reizen we in zuidelijke richting naar Pompeï: de Romeinse stad die in het jaar 79 getroffen werd door een vulkaanuitbarsting. Niet leuk voor de inwoners van Pompeï, wel leuk voor ons. Dankzij de vulkanische as is de stad namelijk heel goed bewaard gebleven. Je vindt er woonhuizen, maar ook amfitheaters, badhuizen en tempels. Indrukwekkend is ‘the garden of the fugitives’, waar de versteende lichamen van de slachtoffers te zien zijn. Vergeet in Pompeï ook niet het spel ‘zoek de piemel’ te spelen. Want als je goed oplet, herken je om je heen allerlei 53


fallussymbolen. Sommige zijn slechts voor de sier, andere wijzen je de weg naar een van de vijfendertig bordelen. Rare jongens, die Romeinen.

driNK KoFFie iN capri De derde dag nemen we de boot naar Capri, het jetseteiland van Italië waar onder anderen Tom Cruise en Naomi Campbell een optrekje hebben. En dat is niet voor niets: het is simpelweg erg mooi. Mooie kustlijn, mooie winkels, mooie mensen. De stad Capri ligt op een heuvel; wees geen mietje en

doe de klim te voet, zodat je meer van het eiland ziet. Eenmaal boven hoeft er verder eigenlijk niets. Plof neer op een van de zonnige terrassen en bestel een espresso. Of neem de stoeltjeslift naar de top van het eiland. De tocht duurt even, maar het uitzicht is adembenemend. 54

proeF WiJN iN toscaNe Vandaag reizen we zo’n zeshonderd kilometer in noordelijke richting naar Toscane. Onze buschauffeur blijkt een groot fan van Laura Pausini en laat geen moment onbenut om haar muziek te draaien. Negen uur lang Laura dus. Tussendoor stoppen we bij een landhuis in de streek Chianti om, hoe kan het ook anders, wijn te proeven. We proberen rosé, rode wijn en dessertwijn, alle drie gemaakt van de Chiantidruif. Er is maar weinig tijd, dus wijn proeven verandert al snel in wijn achteroverslaan. Ook prima, we zijn tenslotte op vakantie.

beKiJK staNdbeeldeN iN FloreNce De vijfde dag bezoeken we Florence, de hoofdstad van Toscane. Tijdens de Renaissance drukten Michelangelo en Leonardo da Vinci hun stempel op


NeeM Foto’s iN pisa Vandaag: Pisa. Wat weet je van de stad Pisa? Inderdaad, er staat een scheve toren. En als je die toren gezien hebt, heb je Pisa gezien. Niet te lang blijven hangen dus. Het leukste van de stad zijn de toeristen zelf. Want werkelijk niemand verlaat deze stad zonder eerst een jolige foto te hebben gemaakt. Vooral de ‘kijk ik duw ’m om’-pose doet het goed, maar we zagen ook andere varianten. Onze persoonlijke favoriet: ‘kijk dit is mijn erectie’ (vanuit liggende positie). Een aanwinst voor ieder fotoalbum.

scHriJF eeN lieFdesbrieF iN veroNa We zijn in Verona, stad van Romeo en Julia. Althans, zo gaat het verhaal. Het is namelijk nooit bewezen dat dit koppel echt bestaan heeft, laat staan dat ze

deze stad, waardoor Florence nu aandoet als een openluchtmuseum. Het is dus geen overbodige luxe om een local guide in de arm te nemen, die je kan uitleggen wat je ziet. Geen geld voor een gids? Een gedetailleerde Lonely Planet volstaat ook. Vooral Piazza della Signoria, waar onder meer een replica van Michelangelo’s standbeeld david staat, is een aanrader. Als je met nep geen genoegen neemt, kun je het origineel zien in Galleria dell’Accademia. Ook Ponte Vecchio, de enorme brug waarop huizen en winkels gebouwd zijn, is indrukwekkend. Voor het mooiste uitzicht beklim je de Santa Maria del Fiore (kortweg Dom). Neem er wel even de tijd voor; de route telt 463 treden.

in Verona woonden. Maar waar toerisme is, is een weg. Dus kun je in Verona ‘het balkon van Julia’ bezoeken. Onzin natuurlijk, maar de moeite waard dankzij de wall of love die erbij hoort. Hier mag iedereen een briefje of Post-it met een liefdesboodschap achterlaten. Schrijven is leuk, lezen is leuker. Deze muur bevat namelijk een stukje onvervalste polderromantiek. Denk aan teksten als: ‘Ti amo Guus – kusjes Karin ’ en ‘Kim, je bent mijn skatje, je weet tog – M’. 55


als je geen duizend euro wilt uitgeven aan een paar schoenen, zijn deze winkels de moeite waard om te bekijken. Tip: sla bekende ketens als Zara en H&M niet te snel over onder het mom van ‘die hebben we thuis ook’. Vaak is de collectie anders (en leuker) dan die in Nederland.

Koop KlediNg iN MilaaN Op de achtste dag rijden we naar Milaan, de meest noordelijke stad van onze tour. De verschillen met Florence en Verona zijn enorm. Milaan is statig en ruim, zonder neoklassieke poespas. Hier draait alles maar om één ding: mode. Vergeet Michelangelo dus even, in Milaan aanbid je Gucci en Prada. Ook

56

MaaK eeN goNdelvaart iN veNetiË Ooit in Venetië geweest? Zo ja, dan ben je niet de enige. Venetië trekt dagelijks 50.000 toeristen. En dat zijn heel veel mensen, als je bedenkt dat de stad zo’n 62.000 inwoners heeft. Om het massatoerisme te vermijden, moet je de stad ’s ochtends vroeg bezoeken. Blijf daarna niet hangen rond het grote plein San Marco. Als je even doorloopt, ontdek je de rustige straatjes en kom je zowaar een paar echte Venetianen tegen. Alles en iedereen in Venetië reist per boot. Verlaat de stad dus niet zonder een gondelvaart te hebben gemaakt. Die zijn inderdaad


té duur en té toeristisch, maar toch erg leuk. Koop van tevoren een fles prosecco voor onderweg en vraag je gondelier om uitleg over de stad.

ga uit iN roMe De tiende dag rijden we van Venetië helemaal terug naar Rome. ‘s Avonds gaan we uit in Mood, een stijlvol ingerichte loungebar in het centrum van de stad. Net als in de meeste Italiaanse clubs is hiphop/R&B hier de norm: lekker schuren op Jay-Z en Akon dus. Het uitgaansleven komt in Italië pas na middernacht op gang, reken dus op een scheve blikken als je al om tien uur ‘s avonds in de lampen hangt. Ook goed om te weten: Italianen drinken veel minder dan wij. Vrouwen bestellen één of twee drankjes, voor mannen zijn dat er vijf 57


of zes. Dat lijkt wat karig, maar gezien de prijzen is helemaal zo gek nog niet. In de meeste clubs betaal je namelijk zo’n € 10,- tot € 15,- voor een drankje.

WaNdel (sNel) door vaticaaNstad Religieus of niet, als je in Rome bent bezoek je Vaticaanstad. Al is het maar voor de Sixtijnse Kapel van Michelangelo te zien in het Vaticaan. Ook hier geldt: koop je tickets van tevoren, want de rijen zijn lang. De tweede stop is de Sint-Pieter. Tegenwoordig niet meer de grootste kerk ter wereld, maar nog steeds overweldigend. Gezien? Laat Vaticaanstad dan voor wat het is, want er is meer te doen in Rome. Erg leuk zijn de Spaanse Trappen, bij Piazza di Spagna. Overdag vind je hier vooral toeristen, maar ‘s avonds spreken ook de locals hier af. Bekijk ook de Trevifontein, het gigantische kunstwerk dat Neptunus verbeeldt, de god van de zee. Luguber feit: naast een toeristische trekpleister was de fontein vroeger ook een populaire zelfmoordplek. Tegenwoordig hebben de omliggende gebouwen daarom tralies voor de ramen.

in itialia dovete pagare per l’aria che respirate, luidt een bekend Italiaans gezegde. Ofwel: in Italië betaal je voor de lucht die je inademt. Niet onterecht, want Italië is duur. Om toch wat geld te besparen een paar budgettips: tip 1 NeeM altiJd Je ideNtiteitsKaart oF cJp-pas Mee Lang leve de Europese Unie. Veel Italiaanse musea hanteren reductieprijzen voor EU-burgers onder de 25 jaar. Ook studenten krijgen meestal korting. En uiteraard heb je voordeel van je CJP-pas. 58

NeeM aFscHeid vaN Je NieuWe vrieNdeN iN roMe Op de twaalfde dag vliegen we terug naar Nederland, dus het is tijd om de balans op te maken. Hebben we nieuwe vrienden gemaakt? Absoluut. Ze gaan ons missen, zeggen ze. Volgend jaar komen ze naar Nederland. Wij vertellen onze nieuwe vrienden dat ze van harte welkom zijn. Dat we hen ook zullen missen. En gek genoeg is dat nog waar ook. contiki rondreizen zijn te boeken via Kilroy. check: www.kilroyworld.nl

tip 2 Koop Je draNK iN de superMarKt Alcoholische dranken (met uitzondering van wijn) zijn behoorlijk prijzig in Italië. Voor een biertje betaal je € 5,-, een cocktail kost € 15,-. Gelukkig is drinken in het openbaar legaal in Italië. Koop je drank dus in de supermarkt en zoek vervolgens een leuk plein uit. tip 3 MiJd grote pleiNeN Of je nou in Rome, Florence of Venetië bent: rond de grote pleinen is alles duurder. Dus als je souvenirs wil kopen of gaat lunchen: even doorlopen. Vaak ben je binnen vijf minuten al in een goedkoper – en rustiger – gedeelte van de stad.


TIM MURCK

Copyright: Jeppe van Pruisen

Foto: Paul van der Linde

DOE MEE MET CJP Q&A

T GIJS SCHOLTEN VAN ASSCHA

Bij CJP Q&A stel jij de vragen. En niet aan de eerste de besten. Voor de eerste editie van CJP Q&A zijn namelijk Gijs Scholten van Asschat en Tim Murck uitgenodigd! Gijs ken je o.a. van de film Cloaca en de tv-serie Gooische Vrouwen. Tim speelde in Spangas en het toneelstuk Romeo over Julia. Ben je benieuwd of Gijs nog plankenkoorts heeft en wat Tim’s geheim is om door te breken? Je kan het ze zelf vragen op 26 juni tijdens CJP Q&A op het ITs Festival Amsterdam. Kaarten kosten € 5,- voor CJP’ers en € 10,- voor niet CJP’ers.

MELD JE AAN OP WWW.CJP.NL/Q&A


Stijl achterover

In iedere aflevering van Stijl Achterover krijgt een CJP’er de stijl van een celeb aangemeten door onze topstyliste Esmee Croqué. Dit keer wordt Gerdine van der Zee (20), studente Communicatie, omgetoverd tot zangeres Fergie. De stijl van FERGIE Fergie is wat betreft rode loper-outfits hét voorbeeld van ‘oefening baart kunst’. Ze heeft een recordaantal fashion fauxs op haar naam staan, maar begint het nu eindelijk te begrijpen. Tegenwoordig verschijnt ze in de meest prachtige designerjurkjes op de rode loper en in haar vrije tijd weet ze haar outfits op haar eigen manier leuk te combineren en te stylen. Voor eenzelfde look als Fergie, onthoud: more is more! Denk gek, kleurrijk, sportief en doe iets creatiefs met je haar. 60


Zonnebri l Accessorize € 9,95

10% korting

Styling Esmée Croqué (www.esmeecroque.com) Fotografie Hülya KiliÇaslan

met CJP-pas

Leren motorjasje, Welikefashion.com € 159,95

10% korting met

n elle Oorb SIX 95 € 4,

CJP-pas

korting 10%

met

op .com Tankt Welikefashion 5 JP-pas ,9 9 met C €3 10% korting

Riem Cool C € 8,95 at

10% korting

met CJP

-pas

nd Armba Accessorize -pas € 9,95 met CJP 10% korting

Harem Cool C broek € 24,95 at

10% korting

met CJP

-pas

Ik wil ook! Wil jij ook in Stijl Achterover? Stuur dan een mail met je foto, je kledingmaten en je lengte naar stijlachterover@cjp.nl. Zet er ook in welke celeb je zou willen worden.

Schoe H&M nen € 39,95

61

pas

CJP-


trip

KAAP het Goede Leven

De Kaap. Plaats van goede hoop. Het bijna zuidelijkste puntje van Afrika. Een bruisende plek tussen de eindeloze Atlantische Oceaan en dat fascinerende continent. Aan de voet van de Tafelberg ligt een stad waar the good life de standaard is. CJP bezocht het fantastische Kaapstad.

62


tekst Arne van Terphoven FOTOGRAFIE Wouter Schols

H

et verhaal wil dat er lang geleden een beruchte Nederlandse piraat in Kaapstad leefde, Van Hunks. Hij stond er om bekend dat hij veel rookte. Op een dag verscheen er een vreemdeling die Van Hunks brutaal uitdaagde tot een duel wie het meeste kon roken. De piraat ging de uitdaging aan en zo zat hij met de vreemdeling dagen te roken. De hele Tafelberg verdween in een wolk van rook. Uiteindelijk gaf de vreemdeling op. Bij zijn vertrek stootte hij per ongeluk zijn hoed af. Twee hoorntjes op zijn hoofd waren duidelijk zichtbaar; de vreemdeling bleek de duivel. Woest was hij om zijn verlies. Met een harde donderslag verdween hij, mĂŠt de piraat Van Hunks. Er werd nooit meer wat van hen vernomen. En iedere dag, als er weer een wolk over de Tafelberg komt rollen, zeggen de inwoners van Kaapstad dat Van Hunks en de duivel weer aan het roken zijn.

uitzicht vanaf de tafelberg

Camps Bay Of je nou wel of niet gelooft dat de duivel bestaat, niemand zal ontkennen dat de Tafelberg een natuurverschijnsel van haast goddelijke proporties is. In welke straat, steeg of veld van 63


CAMPS BAY

District six museum

64

Kaapstad je ook bent, constant ben je je bewust van de berg. Hij voorziet de stad van energie, zo zijn veel mensen van mening. Ook dat hoef je niet te geloven, maar één ding is zeker, de Tafelberg is het absolute handelsmerk van Kaapstad. Een tip die de Capetonians je dan ook meegeven: wat je plannen in Kaapstad ook zijn, vergeet bij helder weer alles en ga de Tafelberg op. Je kunt lopend de berg op, maar ook met een kabelbaan. Vanaf de meer dan 1 km hoge berg kijk je zowel richting Zuidpool als over het mysterieuze Afrikaanse landschap. En natuurlijk overzie je heel Kaapstad. Een vrolijke, prima begaanbare stad. Kaapstad heeft de frisheid van Scandinavische steden, maar gelukkig met een lekkere Afrikaanse samba en de brandende zon. De zon, die je het beste kunt zien ondergaan in Camps Bay. De baai ten oosten van de Tafelberg, waar te dure auto’s rijden, de villa’s tegen de berg opgebouwd zijn. Camps Bay is het Malibu Beach van Afrika. Je kunt er een lekkere cocktail drinken bij de Pepper Club On The Beach of Caprice (37 Victoria Road). De Zuid-Afrikaanse prijzen maken dat voor een CJP’er uitstekend mogelijk. Op Camps Bay slechts knappe dames en heren, mooie designtenten en goede muziek. Ben je wat rozig van de cocktails, haal een pizza bij Col’Cacchio (eveneens Victoria Road). Want je hebt pizza’s en je hebt pizza’s die orgastische reacties veroorzaken.


lapjesmarkt in centrum, wolk over tafelberg

Tip 1: Kaapstad is niet zo compact als we gewend zijn van Europese steden. De diverse interessante gebieden liggen soms kilometers ver van elkaar af. De bussen zijn niet echt handig, al zal dat na het WK stukken beter zijn; er wordt hard gewerkt aan een beter systeem. Een auto huren is een goede optie, zeker als je Kaap de Goede Hoop wilt bezoeken of wil sandboarden (jawel) in de duinen van de westkust. Wie links rijden maar gedoe vindt kan het ook uitstekend met taxi’s doen. Die zijn veel goedkoper dan in Nederland. Helemaal leuk is Rikki’s Taxi. Deze typische Engelse taxi brengt je voor weinig geld overal, maar stopt wel om mensen op te halen die dezelfde richting op moeten. Zo spreek je nog eens iemand.

District 6 Aan de andere kant van de berg ligt de wijk District Six. Dit gebied, aan de rand van het centrum, was jarenlang een opmerkelijke smeltkroes van tientallen culturen die in harmonie met elkaar leefden. Weliswaar niet rijk, maar ook niet problematisch. Het trok muzikanten, politici en schrijvers. Toen de apartheid in de jaren zestig om zich heen greep, werd District Six uitgeroepen tot white area en moesten de ruim 60.000 bewoners verhuizen. Slechts een klein deel kreeg een onderkomen in flats kilometers van hun oude plek. Maar het grootste deel moest rennen toen de bulldozers de wijk platwalsten. De families kwamen veelal terecht in de townships aan de STRAATMUZIKANT rand van de stad. Sindsdien is

District Six Kaapstads symbool van apartheid en onderdrukking. Toen de apartheid viel begon men aan het opnieuw bouwen van de wijk en het terugplaatsen van de families. Dat is nog steeds aan de gang, maar het is te laat en te lang geleden. District Six zal nooit meer worden zoals vroeger. Om niet te vergeten wat er zich heeft afgespeeld is het District Six Museum (25A Buitenkantstreet) opgericht. Niet het mooiste museum dat je ooit hebt gezien, maar een schat aan oude verhalen, herinneringen en indrukwekkende beelden. In het museum wordt ineens pijnlijk duidelijk met welke problemen Zuid-Afrika kampt. Stiekem bekruipt je het gevoel dat, met het oog op de naderende verkiezingen, iedere Nederlander dit museum zou moeten zien. 65


MZOLI’s

Tip 2: Zuid-Afrika staat bekend om zijn wilde dieren, maar Kaapstad is eigenlijk de slechtste omgeving daarvoor. Het dichtstbijzijnde wildpark is Aquila Private Game Reserve, op twee uur rijden van de stad. Als Kaapstad je standplaats is, is Aquila de beste manier om even de Big Five (neushoorn, olifant, buffel, luipaard en leeuw) aan te tikken. In het Aquila Park word je ontvangen met champagne en een uitstekend ontbijt. Vervolgens ga je onder begeleiding van een deskundige ranger in een 4x4 het park in. Toegegeven, in Aquila worden de dieren soms een 66

handje geholpen (anders dan in bijvoorbeeld het wereldberoemde Kruger Park) maar dat doet aan de ervaring niets af. Multiculturele chaos Veel van de oorspronkelijke bewoners van District Six zitten nu in de townships in de uitgestrekte Kaapvlakte. Ze zitten allemaal achter de Tafelberg, want out of sight, out of mind was lange tijd het devies in Kaapstad. Iedere grote stad heeft zijn problemen en die problemen zijn vaak van hetzelfde soort. Kaapstad heeft de armoede niet goed verdeeld. Er leeft een kleine bovenklasse,

een iets grotere middenklasse en een enorme onderklasse. Het is tegenwoordig mogelijk een georganiseerde trip naar de townships te doen, maar het gevoel daarbij is dubbel. Ja, de mensen in de townships verdienen er wat aan, maar het blijft toch met een bus dikke westerlingen kijken hoe kut de situatie van anderen is. (NB, uw fotograaf en verslaggever besloten het niet te doen.) Een beter alternatief is dan een taxi nemen naar Mzoli’s in het township Guguletu. Dat is nog eens even wat. Mzoli’s is het townshipleven zonder de proble-


INSIDERS

Carla Ferreira (27), eigenaar van Salty Crax Aquila park

mzoli’s

men. Het is veilig, en een paar vierkante meter bewijs dat de multiculturele samenleving wel degelijk zou kunnen werken. Het systeem is als volgt: sluit ­ aan in de rij voor de braai (= Zuid-Afrikaanse barbecue) en wijs aan welk vlees je wilt. Zoek met je bak vlees een plaats op de plastic terrasstoelen, haal een biertje óf trek je meegebrachte drank open. Eenvoudiger wordt het niet, gezelliger ook niet. Bij Mzoli’s is het een grote chaos van zwart, blank, gekleurd, local, reizigers, jong, oud, dik, dun, rijk en arm. ¸ Er zijn dj’s of er is live muziek en er wordt gedanst op

straat. Bij Mzoli’s kun je dag en nacht aankomen, maar het is in de weekenden het gezelligst. Zo zit je er naast een omaatje met een fles bier in de hand, klets je wat met een stel Argentijnen of heb je ineens drie kinderen op je schoot. Let wel, kom vroeg, want ’s middags kun je zo een uur in de rij staan voor je eten. Kotsen met de wind mee In Kaapstad zal je vanzelfsprekend terecht komen in Long Street. Een fantastische straat vol clubs, kroegen en restaurants (doen: tapas in Cape to Cuba). Ook zul je zeker Waterfront zien,

‘Kaapstad is easy going. Werken en leven lopen hier in elkaar over, waar dat in Europa helemaal gescheiden is. Daar is het vijf dagen werken en twee dagen vrij. Hier loopt dat door elkaar. De hele stad leeft met het ritme van zon en strand. In heel Afrika zien ze ons als een soort lapswansen, maar reken maar dat het leven hier het beste is. Kaapstad wordt de Mother City genoemd. Dat heeft een historische reden, maar dat komt ook omdat het je hier minstens negen maanden kost om iets voor elkaar te krijgen, haha! Relax, alles komt wel. Is het niet vandaag dan wel morgen. Kaapstad is progressief, het heeft een grote gay en lesbische scene. Het is jammer dat het in de winter wel koud kan worden, soms daalt de temperatuur tot wel achttien graden.’

67


SALTY CRAX Als we zo vrij mogen zijn om een advies te geven: boek bij Kilroy met CJP-korting de reis naar Kaapstad en een paar nachten in Salty Crax (25 Brizaroad, Blaauwberg – www.saltycrax.com). Deze zelfgenoemde backpackersaccommodatie is eigenlijk wat te luxe voor de titel ‘hostel’, maar de sfeer is op z’n backpackers open en gezellig. Met een fijne bar, een bubbelbad in de buitenlucht en personeel dat altijd voor je klaarstaat om je de weg te wijzen of je een lift te geven. Salty Crax zit in Table View, een buitenwijk aan zee. Table View heeft zijn naam te danken aan het verbluffende uitzicht op de Tafelberg. Er komen nog weinig toeristen, maar de locals en de kuddes kitesurfers (Table View staat bekend om zijn wind en golven) maken het geheel super bruisend. Verder is Table View een uitstekende omgeving om te stappen, eten en te chillen ­op het strand.

salty crax

waterfront

shark diving

68


shark diving

het toeristische centrum met mega shopping mall en grote terrassen (doen: struisvogel of springbok eten bij Karibu). Wat minder obligaat, maar zeker de moeite waard is het zogeheten Shark Diving; in een kooi zwemmen met de wilde great white shark, de witte haai, de meest gevreesde onder de diersoorten. Zwemmen met witte haaien is hét voorbeeld van geslaagd ecotoerisme. De witte haaien moeten worden beschermd en dat kan het beste door er veel onderzoek naar te doen. Dit wordt betaald door de toeristen, die daar een once in a lifetime experience voor terugkrijgen. Shark Diving kan via de uitstekend georganiseerde tours

inclusief vervoer en eten. Na een uitgebreide briefing (de regels bij zeeziekte: ga aan de voorkant van de boot zitten, kijk naar het land in de verte en kots altijd met de wind mee) ga je de Atlantische Oceaan op. De boot gaat voor anker en de haaien worden naar de boot gehaald met visolie en sardines (niet met bloed!). Het water is ruw en steenkoud, het voelt onnatuurlijk om je plek te vinden in de kooi. Je bent in het oneindige blauw. Op een goede dag is het zicht ongeveer zeven meter, maar dat realiseer je je pas als ineens, uit het niets de eerste haai opdoemt. In tegenstelling tot de adrenalinekick die je zou verwachten is het contact met de haai juist heel verstild. De haaien zijn heel rustig. Ook

zijn ze nieuwsgierig en komen ze met regelmaat even ‘snuffelen’ aan kooi. De afstand tot de soms wel vijf meter lange haai is dan niet meer dan enkele centimeters. Ga er gerust vanuit dat je een avondje nodig hebt om van deze ervaring te bekomen. Steden met zoveel diversiteit zijn in de wereld in de minderheid. Kaapstad is een juweel, een broeiende mix van culturen die wordt afgekoeld door de frisse zeewind. Go before it’s too late. Bij Kilroy kun je handig en met korting je reis naar Kaapstad boeken. Nu € 50,- korting bij een besteding­vanaf € 500,-. Ook voor vrijwilligersprojecten in Zuid-Afrika kun je bij Kilroy terecht. 69


PASKRAKERS

*

MET JE CJP-PAS KRIJG JE KORTING OP ALLES WAT CULTUUR IS, OF ER OP LIJKT. IN DE PASKRAKERS LICHTEN WE EEN AANTAL TOPKORTINGEN VOOR JE UIT. HET VOLLEDIGE OVERZICHT VAN ALLE KORTINGGEVERS EN DE VOORWAARDEN VIND JE OP WWW.CJP.NL/KORTING EN WWW.CJPDEALS.NL

€ 7,50 KORTING OP VALTIFEST het festivalseizoen is nog amper begonnen, maar je kunt nu al kaartjes halen voor de afsluiter van dit jaar. valtifest is een open air festival in amsterdam. hier zijn zonnebrillen niet vereist vanwege de zon, maar vanwege de felgekleurde neonkleding van het publiek. de mix van internationale dj’s, bands, straatmode, en heel veel lekker eten belooft van deze alweer derde editie een mooi feestje te maken. € 7,50 cjP-korting op je entreekaartje.

€ 4,- KORTING OP AFRICA SCOORT! IN HET TROPENMUSEUM terwijl alle eredivisiestress nog in de aderen zit kunnen we ons alweer klaarmaken voor het volgende voetbalevenement: het Wk in afrika. niet bepaald om de hoek, maar de ongelukkigen die er niet bij zijn kunnen hun hart ophalen. vanaf 10 juni is namelijk de interactieve tentoonstelling africa scoort! te zien in het tropenmuseum in amsterdam. de lichthal van het museum is omgetoverd tot een heus stadion en bezoekers betreden het museum via een eigen spelerstunnel, mét luid supportersgejoel natuurlijk. en dat is nog maar het begin: speel een potje tafelvoetbal of ga wat drinken in het tropentheater, dat is omgebouwd tot afrikaans sportcafé, kijk alle afrikaanse wedstrijden op groot scherm. in samenwerking met het tropentheater. Met je cjP-pas kun je deze tentoonstelling met € 4,- korting bezoeken. 70


50 % KORTING OP DE PARADE de parade is en blijft hét theaterfestival van nederland. hier zie je de leukste theatervoorstellingen, in een vrolijke tent, met een glaasje erbij. de poffertjes, de zweefmolen, de silent disco geven je hier bovendien het ultieme zomergevoel. en met cJp krijg je dat ook nog eens voor de helft van het geld. Met je cjP-pas krijg je 50 % korting op de entreeprijs en € 1,- op alle voorstellingen tijdens de cjP-dagen. Houd cjP.nl/parade in de gaten voor meer info.

10 % KORTING BIJ AKO van glossy’s tot muziekbladen en internationale magazines: bij ako vind je alles wat je maar lezend kunt verslinden. een greep uit het aanbod: avantgarde, time, Bright, glamour en hp/de tijd. niet alleen op tijdschriften, maar ook op schrijfwaren en kantoorartikelen krijg je korting bij ako. bij AKo krijg je 10 % korting op vertoon van je cjP-pas, met uitzondering van acties en andere aanbiedingen.

SPECIAAL VOOR DE ZOMER EXTRA VOORDEEL BIJ AKO MET JE CJP EN DEZE BONNEN:

Nusport

stars

vaN € 2,95 voor € 1,50

vaN € 2,75 voor € 1,75

geldig t/M 31 Juli eN alleeN Met boN!

geldig t/M 31 Juli eN alleeN Met boN!

71


PASKRAKERS 12 JUNI

10 % KORTING BIJ AMERICA TODAY

20 % KORTING!

omdat je kledingkast niet vol genoeg kan zijn, helpen we je een handje met het vullen ervan. met cJp krijg je korting op het hele assortiment van america today: niet alleen op merken als Bjorn Borg en converse, maar ook op alles van het eigen merk. alle kleding is geïnspireerd op het amerikaanse ‘college life’ en dat betekent dus relaxte hoodies en mooie jeans. nieuw in het assortiment zijn plakkies, waarop je ook cJp-korting krijgt. Je kunt bij america today ook terecht voor die lekkere oreokoekjes en amerikaanse frisdrank. Met je cjP-pas krijg je 10 % korting op je aankopen bij alle winkels van America Today, met uitzondering van acties en andere aanbiedingen. zet zaterdag 12 juni alvast in je agenda: op deze dag krijg je maar liefst 20 % korting.

TWEE KAARTJES VOOR DE PRIJS VAN ÉÉN BIJ ITS FESTIVAL AMSTERDAM het internationaal theater school festival amsterdam wordt niet voor niets ‘de springplank voor jonge podiumkunstenaars’ genoemd: flinke namen als carice van houten, Jeroen van koningsbrugge en Wende snijders kickstartten hier hun carrière. het its festival amsterdam is dus niet alleen een perfecte plek voor vers afgestudeerd theatertalent om hun kunsten te showen, maar ook voor jou om toekomstige beroemdheden van dichtbij te bewonderen. in totaal staan er meer dan zeventig producties op het programma en je kunt ook meedoen aan workshops of een fel debat. en vergeet vooral de gratis afterparty niet. op vertoon van je cjP-pas kun je gratis iemand meenemen: je betaalt dan € 12,- voor twee personen. 72


NU OOK 10 % KORTING OP JE STUDIEBOEKEN BIJ DE SLEGTE! Wist je dat je bij de slegte voordelig tweedehands studieboeken kunt kopen? en sinds kort krijg je met je cJp-pas nog eens 10% extra korting op deze boeken. als je dus niet te veel wilt betalen voor je studieboeken moet je bij de slegte zijn. tip: zet dit alvast in je agenda voor volgend schooljaar. iedere de slegte winkel koopt trouwens ook boeken in. dus als je voor de zomer nog een extra zakcentje kunt gebruiken kan je jouw (studie)boeken verkopen bij de slegte. Kijk voor meer informatie over cjP-Korting, het verkopen van je boeken en de adressen van de winkels op deSlegte.com.

KORTING TIJDENS OVER HET IJ FESTIVAL de zomer staat als vanouds in het teken van festivals, terwijl de deuren van de theaters nog even gesloten blijven. en dat is natuurlijk behoorlijk vervelend als je deze zomer juist van plan was wat nieuwe stukken te checken. gelukkig hoef je niet te wachten tot de blaadjes weer van de bomen vallen: tijdens over het iJ festival ontsnap je niet alleen aan de dagelijkse sleur van de hectische stad, maar kun je ook vijfentwintig bijzondere voorstelling op verschillende locaties rondom de amsterdamse ndsm-werf bekijken. Met je cjP-pas krijg je â‚Ź 1,- korting op elke voorstelling m.u.v. de zeecontainers en de korte voorstellingen in het festivalhart. op de voorstellingen van het Syndicaat en iSH krijg je maar liefst â‚Ź 2,- korting. Meer info: www.overhetij.nl

Fotos: theaterinbeeld.nl

73


WINNEN

en! € 4243,- aan PrijZ

CJP MAGAZINE GEEFT WEER VEEL MOOIE PRIJZEN WEG AAN CJP’ERS. WIL JE EEN KANS MAKEN? PAK JE PAS EN GA NAAR WW.CJP.NL/WINNEN.

5x

FUJIFILM FINEPIX DIGITALE CAMERA het is de stuntman onder digitale camera’s: de fuJifilm finepix Xp10. geen panisch gehannes met cameratasjes of beschermhoesjes meer, want deze camera is gemaakt om ontspannen foto’s mee te maken. Je kunt het zo gek nog niet verzinnen of dit fototoestel overleeft het: een val van een meter, een lekker badje, een bezoekje aan de vrieskist, een stofstorm of een lading strandzand. dus of je nu op wintersport gaat, kameeltje rijdt in de sahara of een bezoekje brengt aan de niagara falls – met deze stijlvolle plaatjesschieter maak je overal de mooiste foto’s. en met de interessante nieuwe functie easy Web upload kun je foto's en filmpjes van je gewaagde stunts snel met je vrienden delen door ze eenvoudig te uploaden naar facebook of Youtube. cjP geeft 5 x de fujifiLM finePix XP10 (incl. geheugenkaart) weg, t.w.v. € 202,-.

2x

SOLAR VAKANTIETICKETS solar is hét creatieve belevingsfestival, waar muziek en andere kunstvormen elkaar ontmoeten. met een cross-overprogramma van pop, hiphop en dance, een heuse strandcamping en een 'niks-moetalles-kan'-vibe beleef je het maximale vakantiegevoel. Bezoekers van eerdere edities roemen dit relatief jonge festival vooral om de ongedwongen gezelligheid, het niet te commerciële karakter en het feit dat de organisatie overal voor open staat. Zo kun je ’s nachts zomaar uitgenodigd worden voor een dixie-feestje, omdat je bij het plassen de juiste dixie hebt uitgekozen! raar? Ja. leuk? absoluut! gaan? natuurlijk! Solar Weekend festival vindt plaats op 6, 7 en 8 augustus aan de Maasplassen van roermond. cjP geeft 2 Solar vakantietickets weg t.w.v. € 79,-. Win je ze niet? Met je pas krijg je ook € 7,50 korting: zie www.cjp.nl/solar.

74


4 X 5 TICKETS VOOR LOWLANDS!

20x

Baal jij er ook zo van dat lowlands is uitverkocht? krijg je een steek in je hart als je nieuwe namen van de line-up op twitter voorbij ziet komen? staat jouw tentje dit jaar te verstoffen op zolder? Wanhoop niet: cJp geeft 4 x 5 lowlandstickets weg. dat betekent dus niet alleen dat jij van 20 t/m 22 augustus voor niks naar lowlands gaat, maar ook dat vier van je beste vrienden gratis mee mogen! als dat geen garantie is voor een festival lang gratis drinken, weten wij het ook niet meer (tenzij je hele ondankbare vrienden hebt). Check: www.cjp.nl/lowlands cjP geeft vijf Lowlandskaarten weg, t.w.v. € 155,- per stuk.

5x

DVD U2 LIVE Bono is vaker op tv in de hoop de wereld te kunnen verbeteren dan met een nieuwe videoclip. maar ook als muzikant houdt bij van een lekker potje grenzen overschrijden. Bewijs: het u2-concert in het californische stadion rose Bowl, die als allereerste concert live te volgen was via Youtube (en goed was voor tien miljoen hits in één week). voor degene die het toentertijd heeft gemist is er nu ook de dvd. cjP geeft 5 x de dvd u2360° At The rose bowl weg, ter waarde van € 29,99.

KAARTJES VOOR JÄGERLAND IN DEN HAAG een feestje dat de naam van een alcoholische versnapering draagt is per definitie al een winnaar. Jägerland vindt op 18 juni plaats in haagse club pip, een oude brandweerkazerne en dus een prachtige locatie voor een goed feest. ieder Jägerfeestje biedt een mix van de beste internationale dj’s en bands. Zo zorgden tijdens eerdere edities internationale artiesten sinden en mr. flash voor de beats. Met je cjP-pas kun je twee kaartjes voor dit feest in den Haag winnen, met daarbij een gratis overnachting en een spannend jägermeisterpakket van in totaal € 420,-.

1x 75


WINNEN 1x

€ 125,- UITGEVEN BIJ AMERICA TODAY Bjorn Borg, converse, dickies, Jackie fischer, lee, levi’s en solid: een greep uit de merken die de kledingwinkel america today in de schappen heeft liggen. voor kwaliteitsspijkerbroeken en de perfecte sneakers ben je daar dus aan het juiste adres. naast de standaard 10 % cJp-korting die in de winkel krijgt is er voor één gelukkige een nog aantrekkelijkere aanbieding. cjP geeft € 125,- weg om vrij te besteden in een filiaal van America Today. Kijk op www.cjp.nl/winnen voor meer info en om mee te doen.

DVD: MAD MEN SEIZOEN 3 + ZIPPO Werken in de jaren zestig was geen pretje. tenminste, als je een vrouw was. en al helemaal als je ook nog eens in de reclamewereld werkte. hoewel je een beetje moet wennen aan het norse karakter van hoofdpersoon don draper (reclameman pur sang) die de hele dag rookt en whisky drinkt, ben je na drie afleveringen zeker verslaafd. de vele malen bekroonde serie is inmiddels toe aan het vierde seizoen, en het derde is nu verkrijgbaar op dvd. cjP geeft 10 x seizoen 3 van Mad Men weg, ter waarde van € 38,-. daar krijg je ook meteen een vette oldschool benzineaansteker van zippo bij.

76

10x


WIN EEN ZWEEFVLUCHT + DVD UP IN THE AIR

1x

het klinkt als een droombaan: heel amerika overvliegen om het vuile werk van laffe kantoorbazen op te knappen – werknemers ontslaan. ryan Bingham (george clooney) geniet van dit werk, geniet ervan zich nooit te hoeven binden aan locaties en personen en hij geniet vooral het vliegen. totdat hij een meisje ontmoet. ineens vindt hij het idee van een copiloot in het leven niet meer zo gek. de film werd genomineerd voor maar liefst zes oscars en won talloze andere prijzen. Ben jij ook het liefst 'up in the air'? dan hebben we wat leuks voor je. naast 5 x de dvd van up in the Air t.w.v. € 19,99 verloot cjP een zweefvlucht voor twee personen (t.w.v. € 320,-)! Als jij het wel ziet zitten om boven Hilversum te hangen met een motorzweefvliegtuig, kijk dan snel op www.cjp.nl/winnen.

5x

VIERPERSOONS OEROL-ARRANGEMENT genieten van een jazzbandje terwijl je in het zand van het strand ligt, een theatervoorstelling bekijken vanuit een duinpan, met z’n allen naar het bos voor een concert: dat is oerol. een festival op terschelling waar je niet alleen één wordt met cultuur, maar ook met natuur. dus in welke loods, schuur of duinpan van het eiland je je ook bevindt: je staat altijd midden op het festivalterrein! het festival gaat de hele dag door en ook in de vele kroegen en cafés van terschelling gaat iedere avond het dak eraf. cjP geeft een speciaal oerolarrangement voor vier personen weg t.w.v. € 400,-. Hierbij krijg je een retourticket voor de snelboot, een oerol-paspoort en een driegangendiner bij Stayokay. www.cjp.nl/oerol

1x

77


10x

MAMA TANDOORI VAN ERNEST VAN DER KWAST

voor veel mensen is hun moeder hun grootste rolmodel. het is dus niet zo gek dat talloze liedjes, films en boeken op deze belangrijke vrouwfiguren gebaseerd zijn. Zo dus ook ernest van der kwasts mama tandoori. de indiase mama in kwestie is een opvliegend gevalletje en vormt daarmee een sterk contrast tegenover haar zwakke nederlandse echtgenoot. Zonder enkele schroom schrijft ernest ontroerend en dolkomisch over een heel aparte familiegeschiedenis. cjP geeft 10 x Mama Tandoori weg, ter waarde van € 17,50.

JAARABONNEMENT OP GUP MAGAZINE

10x

fotografie-inspiratie opdoen en je engelse vocabulaire versterken en dat allemaal op handtasformaat: dat is gup magazine, hét internationale tijdschrift over fotografie. geen technisch gebabbel over camera’s en diafragma's, maar een uniek wereldwijd podium waarop wereldberoemde fotografen naast jong en opkomend talent hun mooiste werk laten zien. naast prachtig opgemaakte spreads vind je er ook columns, interviews, artikelen en nog veel meer moois. cjP geeft 10 jaarabonnementen weg op dit beeldende bijtertje, t.w.v.€ 33,- (€ 26,40 voor studenten).

78


TOPKORTINGEN ALLE VOORWAARDEN EN AANVULLENDE INFORMATIE VOOR CULTURELE KORTINGEN STAAN OP

WWW.CJP.NL/KORTING

50% LAST MINUTE KORTING

theater carrÉ 40% UTE LAST MIN KORTING

Volkskrant

10% cultaBonneMent 40% 40%

10%

De slegte

10% KORTING

50%

TOT € 2,- ING KORT

50% KORTING

BonneFanten MuseuM

40%

€ 2,-

PathÉ

50% KORTING

kunsthal € 4,-

0 € 2,5 ING KORT

rijksMuseuM

50%

MarY PoPPins

50%

0 € 2,5

Van gogh MuseuM

NG

KORTI

€ 4,KORTING

EN NEEM VOOR DE BESTE LIFESTYLE-KORTINGEN EENS EEN KIJKJE OP

WWW.CJPDEALS.NL

TOT 25% KORTING

aMerica toDaY

Front runner

10% KORTING

10%

10%

10%

accessoriZe

10%

ako

10% KORTING

10% KORTING

eastPak WeBshoP

cD's Bij De BijenkorF 10% & Vanleest KORTING

10% KORTING

15%

€ 2,50 G KORTIN

siX

10%

€ 2,50

staYokaY

10% KORTING

15% KORTING ONLINE

skullcanDY 10% KORTING

15% ING KORT NE ONLI

15%

VANAF 

10%

25%

€ 50,-

€ 50,KORTIN50G0,-

eXPo

10%

takecarenoW!

kilroY traVels

79


MET CJP LEES JE TOT 80% GOEDKOPER!

KIJK OP WWW.CJP.ABONNEE.NL

5x

10x

€ 17,-

i.p.v. € 23,50

6x

€ 19,50

12x

€ 29,75

13x

€ 17,50

€ 15,-

i.p.v. € 24,75

10x

i.p.v. € 27,-

i.p.v. € 51,70

i.p.v. € 38,35

€ 17,50

i.p.v. € 51,35

10x

€ 15,-

€ 15,-

i.p.v. € 24,75

12x

i.p.v. € 20,-

13x

€ 33,-

5x

€ 15,-

i.p.v. € 54,-

5x € 15,-

i.p.v. € 26,75

RUIM 150 TITELS! Kijk voor de actuele prijzen op www

€ 70,-

.cjp.abonnee.nl

i.p.v. € 22,50

6x € 15,-

12x

€ 40,-

i.p.v. € 20,70

i.p.v. € 54,45

6x

12x i.p.v. € 22,50

10x

€ 15,-

i.p.v. € 102,-

€ 17,50

Bellen mag ook: 020 6275050

i.p.v. € 29,70


SERVICE alles over Je pas

alles over cJp

Hoe KoM iK eraaN?

cJp MagaziNe

Een CJP-pas kost € 15,-. Iedereen tot dertig jaar kan een CJP-pas kopen of cadeau krijgen. Je kunt je pas aanvragen op www.cjp.nl. Ben je voltijd student, dan heb je recht op een ‘CJP-pas met ISIC’, voor wereldwijd voordeel. Ook deze kun je via www.cjp.nl bestellen, maar je kunt er ook voor terecht bij de winkels van JoHo en KILROY travels.

Zes keer per jaar verschijnt CJP Magazine in een oplage van 100.000. Je krijgt ‘m gratis thuis als je CJP-lid bent en vindt ‘m bij vanLeest, De Slegte en America Today.

WWW.cJp.Nl

Vraag een duplicaat aan per e-mail of bel met de CJP infolijn (010 2640 60 00). Een duplicaatpas kost € 5,-.

Op de site van CJP vind je niet alleen de grootste culturele agenda van Nederland; je kunt er ook van alles winnen, filmpjes bekijken en je ongezouten mening geven over films, muziek, expo’s en theater. Daarnaast lees je alles over de nieuwste aanbiedingen en kortingen.

verHuisd?

cJp iN de volKsKraNt

Je kunt je adreswijziging per e-mail doorgeven of via www.cjp.nl, je moet dan even inloggen. Vermeld je lidmaatschapsnummer (dat staat op je CJP-pas), je oude en je nieuwe adres. Je kunt ook de CJP infolijn bellen.

Elke donderdag verschijnt de pagina CJP DEZE WEEK in de Volkskrant, met leuke interviews, informatie en tips van CJP.

pas KWiJt?

WorKsHops

Je kunt je CJP-lidmaatschap schriftelijk of per e-mail opzeggen, minimaal drie maanden van tevoren.

In samenwerking met de Volkskrant organiseert CJP het hele jaar door workshops voor leden. Bijvoorbeeld een workshop fotograferen, recenseren of striptekenen. Hou hiervoor www.cjp.nl/workshops in de gaten.

coNtact

cJp iN Het buiteNlaNd

Postadres: Postbus 5100, 2900 EC Capelle a/d IJssel e-mail: administratie@cjp.nl CJP infolijn: 010 264 60 00 Website: www.cjp.nl

Behalve in Nederland is je CJP-pas in veertig andere Europese landen geldig. CJP heet daar Euro<26 Youth Card (zie logo op je pas). Ben je voltijd student dan is je ‘CJP-pas met ISIC’ zelfs een officieel studenten-ID waarmee je toegang hebt tot 150.000 kortingen in 120 landen wereldwijd. Kijk voor alle kortingen op www.cjp.nl, www.euro26.org en www.isic.org.

opzeggeN?

partNers CJP krijgt geen subsidie, maar heeft eigen inkomsten uit pasverkoop en sponsoring. CJP wordt ondersteund door hoofdsponsoren de Volkskrant en Agis.

81


Schrijver Arjen Lubach schrijft graag brieven aan vrienden, vijanden, kennissen en geliefden. Jij leest mee.

Arjen Lubach Schrijft Aan: Evy Gruyaert Functie: Vlaamse Relatie tot Arjen: Hardloopcoach

Beste Evy, Dit wordt een vreemde brief. Ik ken je niet. Ik wil ook niets meer over je weten dan wat ik nu weet: je klinkt Vlaams, je helpt me bij het beoefenen van iets waar ik voorheen altijd anderen om uit heb gelachen – hardlopen zonder excuus van een levensbedreigende situatie – en je spreekt tegen me via een koptelefoon. Ik kreeg je van mijn vriendinnetje, die je weer had gekregen van een ander. Ik doe geen pogingen om te googlen hoe je eruit ziet, ik wil niet weten of dit je vaste werk is en of je zelf überhaupt je eigen lessen wel eens gelopen hebt. Je woont in mijn podcast en ik haal je eruit omdat ik bang ben dood te gaan bij gebrek aan een conditie. Volgens mij ben je een jaar of drie oud. Althans, dat denk ik op te maken uit je aansporing om deel te nemen aan de Tien Kilometer Gaston Roelants 2007 in het Park van Laken. Ik weet niet waar Laken ligt, ik weet niet wie Gaston Roelants is en ik ben bang dat ik me niet meer op kan geven voor 18 december, maar het zijn vrolijke woorden en die heb ik nodig tijdens mijn vernederende tocht door de Jordaan. (Ik ren langs de grachten en door de Jordaan, omdat de afstanden die ik van jou moet afleggen me niet eens in de buurt van een park of bos brengen). Je zegt dingen als: ‘Ik ben werkelijk fier op je’, ‘Mag ik jou een dikke proficiat geven’ en mijn favoriet: ‘We gaan nu wandelen, belangrijk is nu dat je wel niet stil blijft staan.’ We zijn een band aan het opbouwen, dat kan niet anders. Je komt uit een parallelle wereld, een andere dimensie, zoals ik me voel als ik per ongeluk naar de EO-programma’s

82

op 3FM luister: dj’s die muziek aankondigen die bekend klinkt, maar gemaakt wordt door bands met vreemde, uitheemse namen. We moeten nog zeven weken samen. Ik ontdek plekken in de buurt die ik niet kende, winkels waar ik nog nooit van had gehoord, markten op straten op ochtenden die ik doorgaans achter mijn computer doorbracht. En terwijl de marktkoopmannen plat Amsterdams spreken en de hoogblonde Jordanese vrouwen hun kleine hondjes uitlaten zet jij liedjes voor me op. Ik heb ook al bijna al je trucjes door. Als je zegt: ‘Komaan, we zijn er bijna’, dan weet ik dat dat onzin is, maar dat het me toch even extra kracht geeft. Net als: ‘Na dit stukje wandelen is het nog maar één keer lopen’, zonder er dan bij te zeggen dat dat een bizar zwaar stuk van zeven minuten is. Er gaan meerdere werelden voor mij open, Evy. Dankzij jou. Ook heb ik er een nieuwe droom bij. Ooit, ooit zal het me lukken. Ooit loop ik de Tien Kilometer Gaston Roelants 2007 in het Park van Laken. Ik weet het zeker. Misschien zie ik je daar, Liefs,


Gratis SMS’en met CJP Mobiel inclusief gratis de LG In Touch GW620!

150 belminuten

�17.

50 p/mnd

Inclusief Skullcandy headphone • 5 megapixel camera • Android Smartphone • Groot 3” touchscreen

Aanbieding i.c.m. 2-jarig contract, zolang de voorraad strekt.Kijk voor de voorwaarden op cjpdeals.nl.

MOBIEL

POW ERED BY

Voor deze en andere aanbiedingen kijk op cjpdeals.nl!


JOOP VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES PRESENTEERT

DE MAGISCHE BROADWAY HITMUSICAL!

IEF EXCLUS : BIJ CJP TE MINU

LAST BOD! AANkijk op:

cals

.nl/musi

www.cjp

Disney/CML

BOEK NU! Exclusief in het FORTIS Circustheater Scheveningen WWW.MUSICALS.NL

©Disney/CML: Fotografie: Govert de Roos

en CAMERON MACKINTOSH’S

CJP Magazine juni 2010  

Het CJP Magazine van juni 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you