Page 1

DA2012

DanSke Akupunktørers akupunktørerS Årsskrift ÅrSSkriFt Danske

- et magasin om Akupunktur

te ts størs e r å m ed, læs o L egivenh b r u t k n akupu l ppåå 2.. aapprriil 2 2 2 . . 0 0 22 ricia. i Frede trinity T Side 37

Akupunkturens vej ud af krisen

Folk sparer på akupunktur, men i virkeligheden matcher akupunkturen med tidens nye værdier: Mere livskvalitet og tid til refleksion Side 6

punkterer fodboldskader FoDbolDSkaDer Punkterer

Side 4

ChriStianSborg 4 til Christiansborg

Side 24

tag TIL til KINA kina TaG

Side 10


4

6

10

Danske DanSke Akupunktørers akupunktørerS Årsskrift ÅrSSkriFt

Kære læser Du sidder med et stykke Danmarkshistorie. Det er første gang, der er udgivet et magasin kun omhandlende akupunktur. Vi håber, at det nye tiltag fra Danske Akupunktører vil blive godt modtaget af alle jer læsere. Det er bestyrelsens initiativ, og vi har i det nærmeste netværk søgt og modtaget interessante artikler om nye metoder, erfaringer og forskning i akupunktur samt kommentarer fra såvel akupunktører som politikere. Tak for alle bidrag. Vi har sammensat et tema om markedsføring og formidling, som kan tjene til inspiration Vi har sammensat et tema om markedsføring og formidling, som kan tjene til inspiration for medlemmer, der ønsker at kvalificere sig på det område. for medlemmer, der ønsker at kvalificere sig på det område.

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift Magasinet Danske Akupunktører Udgives af: Danske Akupunktører - akupunktørernes faglige sammenslutning Telefon 5051 8300 (Mandag kl. 9-11 9 - 11og ogtorsdag torsdagkl. kl.17-18) 17 - 18) www.danske-akupunktoerer.dk dakontor@gmail.com Redaktion: Henrik Jørgensen Gert Karlson Thomas Borgå Lone Bolther Rubin Design og grafik: InHouse grafik

Det er vores tanke, at magasinet tjener flere formål. Medlemmerne skulle gerne finde Det er vores at magasinet tjener formål. skulle gerne finde masser af nytanke, og relevant viden, men derflere er også flereMedlemmerne artikler, som kan inspirere klienterne masser af ny og relevant viden, men der er også flere artikler, som kan inspirere klienterne i venteværelset. i venteværelset. Endelig er der program for seminaret bagest i magasinet, så tag bladet med, når vi ses i Fredericia. Endelig er der program for seminaret bagest i magasinet, så tag bladet med, når vi ses i Fredericia. Det er vores plan at gentage udgivelsen af et sådan magasin hvert år i forbindelse med seminaret. hvisatdu som læser ligger inde relevante til det, så hører med vi gerne Det er voresSåplan gentage udgivelsen af etmed sådan magasinartikler hvert år i forbindelse fra dig. seminaret. Så hvis du som læser ligger inde med relevante artikler til det, så hører vi gerne fra dig. Rigtig god læselyst. Rigtig læselyst. Henrikgod Jørgensen Formand - Danske Akupunktører Henrik Jørgensen Formand - Danske Akupunktører


Indhold

SEMINAR

4 Punkterer problemer med fodboldskader Fem unge fodboldspillere har fået lindring for smerter i knæ og lysken hos Ines Dessouki.

6 Akupunkturens vej ud af krisen 8 6 zone akupunktur er nyt i Danmark

Netværk og ny viden

Læs om Claus Olsens erfaringer.

10 Tag til Kina 13 BLANDET ERFARING MED STUDIETUR 14 NY VIDEN OM MERKELCELLERNE Der sker løbende nyt inden for posturologiens verden, og da Dr. Michel Marignan sidst var i Danmark fortalte han om, hvad der rører sig lige nu.

Danske Akupunktørers seminar 20. - 22. april 2012

 Mød mere end 200 kolleger fra dit fag  Få ny viden med 10 spændende foredrag og workshops  Vær med til at tegne DA’s fremtid på generalforsamling  Deltag i årets seminar 20. - 22. april 2012 Se program med mere på side 37 - 39

17 TEMA: FORMIDLING OG MARKEDSFØRING Syv sider med gode råd om bedre markedsføring, effektive hjemmesider, brug af storytelling og cases. Se også konkurrence om bedste hjemmeside på side 23.

24 AKUPUNKTUR VINDER GEHØR PÅ CHRISTIANSBORG 26 PARALLEL AKUPUNKTUR 28 UDBREDT AT BEHANDLE MISBRUGERE Ny undersøgelse viser, at det er udbredt at bruge alternativ

14

18

24

22

behandling på rehabiliterings- og rusmiddelinstitutioner.

31 KAN VESTLIG VIDENSKAB BEVISLIGGØRE AKUPUNKTUR

32 AKUPUNKTUR-UDDANNELSE MED AMBITIONER 33 ÅNDEDRÆTTET AFSLØRER EFFEKTEN 34 5 SPØRGSMÅL TIL LARS SANDRINI 35 VIDSTE DU?

Konkurrence Bedste hjemmeside belønnes...

36 ET TRAVLT ÅR I DANSKE AKUPUNKTØRER 37 DA SEMINAR 2012 Program og indhold.

Side 23

35 danske-akupunktoerer.dk

3


Mathias Roland fik bugt med smerterne i knæet med akupunktur hos Ines Dessouki.

Fakta om slatterknæ Osgood Slatter opdagede overbelast­ nings­skaden, der primært opstår hos fysisk aktive teenagere. Derfor kaldes skaden også for “slatterknæ” eller “springerknæ”. Årsagen er oftest for stor trænings­ mængde, dårligt fodtøj, for mange spring og landinger, skævheder i anatomien eller for hårdt underlag der, hvor man dyrker sin sport. Skaden opstår hos børn og teenagere, fordi området under knæet er en vækstzone, hvilket betyder, at knoglen vokser og derfor er mere blød og sårbar.

4

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift


Punkterer problemer med



fodboldskader

       Smerte centrum

.. Lige linje fra smerte centrum mod ankelled

Fem unge fodboldspillere har fået lindring for smerter i knæ og lysken hos Ines Dessouki

Af Journalist Anne Ristorp Kraufeldt

“Tror du, at du kan lave et slatterknæ”? Da telefonen ringede en eftermiddag i Ines Dessoukis akupunkturklinik, var det 12 årige Mathias Roland i den anden ende. Fodboldspilleren, der lever og ånder for sporten på grønsværen, ville bare lige høre, om Ines mente, at hun kunne hjælpe på en smertefuld bule under hans knæ. - Det er ikke ret ofte - faktisk nok første gang - at et barn selv ringer til mig. Men Mathias var jo desperat for at kunne spille fodbold igen, og så tog han selv affære, fortæller Ines Dessouki, indehaver af Hvidovre Akupunktur, der dog dagen efter fik et opkald fra Mathias´ mor, der bestilte en tid til sønnen.

Anbefalet af kammerat Det var slet ikke en tilfældighed, at Mathias Roland ringede til netop Ines Dessouki. Foldbolddrengen var nemlig blevet anbefalet akupunktøren af en ældre fodboldkammerat, Simon Becker, der med succes fik behand­ ling med nåle hos Ines Dessouki. Mathias har et såkaldt “slatterknæ”. En over­belastningsskade hos teenagere, som betyder, at de - udover at have mange smerter - helt eller delvist må stoppe med deres sport for en tid. - Jeg skulle varme op i sindssygt lang tid og kunne ikke spille 14 dage efter, jeg havde spillet fodbold. Jeg havde rigtig mange smerter, fortæller Mathias Roland, der havde været plaget af smerter siden i vinter.

Overrasket over virkningen Han lod sig ikke afskrække af akupunkturnålene og lagde sig på briksen med tanke på, at han ikke ville forvente for meget. Ines Dessouki honorerede med overraskende gode resultater.

- Jeg er næsten helt smertefri. Det, der overrasker mig mest, er, at bulen under knæet faktisk også er blevet mindre, siger Mathias. Mor, Helle Roland, var ikke klar over, at hendes 12 årige søn selv havde kontaktet akupunktøren. - Det kom lidt bag på mig, for det er en meget selvstændig ting at tage affære på den måde. Ikke noget, man kan forvente af en 12 årig. Men på den anden side overrasker det mig alligevel ikke, for fodbold betyder alt for Mathias. Han havde tilbragt flere måneder uden idræt i skolen og med afbud til fodbold i tid og utide... - Slatter­knæ er nærmest ble­vet en epidemi på fodboldholdet, så vi er rigtig glade for, at vi har kunnet sprede budskabet om, at der er metoder at blive smertefri på igen, siger Helle Roland. Simon Becker, der anbefalede Ines Dessouki til sine fodboldkammerater, har ikke selv et slatterknæ, men en lyskenskade, som han ikke kunne få bugt med. - Simons liv er fodbold, fodbold, fodbold. Han havde haft problemer med lysken i over et år. Han holdt de tilrådede pauser, han fik lægebehandling, men intet af det hjalp. Og han blev trist. Det betød uendeligt meget for ham ikke at kunne deltage på fodboldholdet, siger Simon Beckers mor, Betina Becker.

Bed nåleskrækken i sig Simon har fået flere behandlinger; også selvom han ikke var glad for nåle i forvejen. - Nåleskrækken har han bidt i sig. Han holdt pause med akupunkturen over sommeren og har fået smerter igen. Men det er også ok, at behandlingerne skal holdes ved lige, for de hjælper jo. Det betyder alverden for ­Simon. Han føler, at han har vundet i lotteriet, siger Betina Becker.

Hun var ikke sen til at dele budskabet og tele­fonnummeret til Ines Dessouki, der kunne hjælpe de smerteplagede fodbolddrenge. Indtil videre har i alt fem fodbolddrenge været i behandling hos Ines Dessouki, og de har alle fået det betydeligt bedre. - Èn af drengene, Magnus Kock Nielsen, tog en fodboldkammerat, Devrin, med, som ikke var glad for nåle. Han kiggede lidt på og fik også en prøvenål for selv at mærke, hvordan det mærkedes. Både Magnus og Devrin og endnu en fodbolddreng, Jonas Vesterskov Jensen, har nu begge været i behandling flere gange, fortæller akupunktøren, der driver sin klinik på 13. år. - Jeg ved jo godt, at mange, specielt drenge, har nåleskræk, men når de først overvinder skrækken, oplever de, at det er til at holde ud. Jeg kan også placere en nål, der får klienten til at slappe bedre af, lover Ines Dessouki.

Hurtigere end zoneterapi Ines Dessouki, der har drevet klinik siden 1999, er lykkelig for, at hun har kunnet gøre drengene næsten smertefri. - Som professionel er det selvfølgelig lidt sjovt for mig, at der pludselig kommer ”et helt fodboldhold”, der har hørt om hende ”akupunktøren”. Akupunktur er et yderst effektivt virkemiddel og virker faktisk hurtigere på store børn og voksne end zoneterapi gør. Zoneterapien er en blid metode, jeg bruger til babyer og småbørn - nogle gange suppleret med akupunktur, - men det er min oplevelse, at folk hurtigere kommer deres skavanker til livs med akupunktur, slutter Ines Dessouki. danske-akupunktoerer.dk

5


KOMMENTAR

Folk sparer på akupunktur, men i virkeligheden matcher akupunkturen med tidens nye værdier: Mere livskvalitet og tid til refleksion. Ved at udnytte det potentiale og ved at etablere samarbejder, der reducerer klinikkens omkostninger, kan du finde vejen ud af krisen

Akupunkturens vej ud af krisen

Af Thomas Borgå, AkupunkturHuset

Netop som vi alle gik og troede, at finans­ krisen var ved at løje af, og at samfundet så småt var begyndt at få en lille vækst, udbrød den økonomiske i uro igen med ny og uberegnelig styrke. Gældskrisen har afløst finanskrisen, og da den økonomiske verden i dag hænger sammen på kryds og tværs, undgår hverken Danmark eller for den sags skyld vores klinikker at blive påvirket af den manglende købelyst, usikkerhed, frygt for arbejdsløshed, faldende boligpriser og dermed fald i velstand. Dankortomsætningen har nærmest været i frit fald siden i sommer. 20 procent af detailhandlen er på grænsen til konkurs, og danskernes forventninger til fremtiden er på et endnu lavere niveau, end da krisen brød ud i 2008. I EU kæmper politikerne for, at markedernes mistillid til de sydeuropæiske økonomier ikke spreder sig til de sunde lande. Men

6

rednings­aktionerne viser sig gang på gang utilstrækkelige, og de frustrerede befolkninger må passivt se til, mens den finansielle sygdom bare breder sig som ringe i vandet. Herhjemme blev usikkerheden hos forbrugerne ikke mindre af folketingsvalget, som yderligere bidrog til forvirring om den fremtidige økonomiske politik. Vi bliver tæppebombet med dårlige nyheder hver dag, og vi efterlades med begrundet tvivl, om Danmark og Eurozonens ledere magter at føre os igennem stormvejret, så vi kan genvinde optimismen og tilliden til fremtiden.

Pas på pengene! Rigtig mange akupunkturklinikker har ondt i indtjeningen, og flere akupunktører oplever at de ikke får en løn i hus, som svarer til deres indsats. Danskernes frygt og usikkerhed for fremtiden betyder, at vores kunder i højere grad spørger sig selv, om vi leverer valuta for pengene, eller om de ikke skulle gå til en gratis lægebehandling i stedet for en dyr akupunkturbehandling. Derudover uddannes der til stadighed masser af nye akupunktører, til trods for at man nok må sige, at markedet er mættet, og det kan være svært nok for de etablerede at få deres forretning til at give et tilfreds­ stillende afkast. De nye forsøger ofte at kapre kunder med lave priser og presser dermed

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift

priserne på behandlinger ned til et ofte u­realistisk lavt leje. Faktisk ligger prisen på en akupunkturbehandling ikke meget højere end på et herreklip. Med alt respekt for frisørerne – er det tilfredsstillende?

Fælles klinikker en vej frem RAB-ordningen, ”Danmark” og forsikringsselskabernes indtog i akupunkturens verden er et kæmpe plus for branchen, men det øger også kravene til administration, ligesom vores brug af teknologi i behand­lingerne presser omkostningsniveauet op. På sigt kan mange akupunktører blive presset til enten at satse alt – eller at lukke ned. I fremtiden kan dette føre til en form for konsolidering i branchen – og dette bringer det næste spørgsmål på banen: Hvorfor kan akupunktører ikke finde ud af at indgå klinikfællesskaber? Alle andre faggrupper inden for sundheds­ området kan opnå gevinster ved at drive klinikker sammen: læger, kiropraktorer, fysioterapeuter, tandlæger, psykologer – men IKKE akupunktører! For os gælder der åbenbart helt andre mekanismer. Der er ingen tvivl om, at i fremtiden vil klinikfællesskaber stå langt stærkere i konkurrencen end de selvstændige ”enspændere”, men det kræver et mentalitetsskifte hos os selv.


Akupunktør Thomas Borgå fra Akupunktør­ Huset i Skive giver sit bud på, hvordan ­akupunktørerne kommer gennem krisen.

På landsplan er der også brug for mere samarbejde. Et bedre samarbejde imellem vores brancheorganisationer, ville komme alle til gode, da fremtiden kræver sam­ arbejde!

Se mulighederne i krisen I stedet for at miste modet bør vi se på de muligheder, som de nye tider faktisk også giver. Lad os tage et kig på psykologerne. Før krisen brød ud i 2008, var deres branche kendetegnet af høj arbejdsløshed, og kun de allerbedste af de nyuddannede kunne skabe sig en selvstændig praksis. I dag er situationen vendt på hovedet. 40 procent af danskerne har siden krisens udbrud været sygemeldt med stress, og psykologerne har haft fyldte klinikker, vente­ lister og stigende priser. Fyringsrunder, skilsmisser og de økonomiske problemer har sat sine dybe spor i danskerne. Vi akupunktører har jo nogle helt fantastiske værktøjer til at bekæmpe stress, angst og lette depressioner. Vi kan skabe hurtige resultater på de kriseramte patienter uden ventelister og bivirkninger. Så vi bliver nød til at spørge os selv: Har vi været gode nok til at kommunikere ud til danskerne, hvad vi egentlig kan?

Værdierne skifter Der er også sket et værdiskred de seneste år,

som burde komme den alternative branche til gode: Efter de gyldne år med Fogh, friværdi og forbrugsfest for lånte penge blev det tid til eftertanke og refleksion. Firehjulstrækkerne røg ud, og bløde værdier som vores klima og vores ansvar over for hinanden kom tilbage i rampelyset. Selv de overfladiske partydrenge, Nik & Jay, blev ramt af tidsånden og skrev lydsporet til et hit, der sandsynligvis vil blive husket som et soundtrack til den nye alvor, som indfandt sig i slutningen af ”nullerne”. ”Hvor kommer vi fra, hvor ender det henne kan jeg gøre det hele bedre, når jeg kommer igen? Dem du møder på vej op, møder du på vej ned – sig mig fik vi satset nok på kærlighed?”. Patienternes skift i fokus fra materiel fest til refleksion, søgen efter sig selv og en bedre livskvalitet burde komme os alternative behandlere til gode, for her står vi på mange måder stærkere end det etablerede sundhedssystem. Så krisen rummer måske flere muligheder end trusler. Mange kloge folk siger, at det eneste, vi kan regne med i de kommende år, er, at de konstante forandringer er kommet for at blive, og forandringsprocessen vil gå hurtigere og hurtigere. Men når forandringens vinde blæser, må vi bygge vindmøller i stedet for læhegn. Lad os sammen tage os i nakken, stramme op og fokusere positivt!

Thomas’ tip:

Vend modgang til vækst ▪ Gør dig synlig. Gode annoncer virker, og det er ikke en skam at reklamere for sig selv. ▪ Skab liv i din klinik. Åbent hus arrangementer, foredrag og events tiltrækker nye og gamle kunder og giver kunderne et tilhørsforhold til klinikken. ▪ Sæt økonomiske mål. Drop Mother Theresa syndromet. Man må godt tjene penge på at hjælpe andre mennesker. ▪ Kig din hjemmeside igennem med friske øjne. Er den informativ, er den indbydende, gør du brug af dine referencer. Husk at flotte billeder siger mere end 1000 ord. ▪ Undgå forsinkelser; tag din telefon og besvar dine mails samme dag. ▪ Sørg for, at din klinik fremstår præsentabel, hyggelig og ordentlig. ▪ Vær udhvilet og forberedt til at modtage dine patienter – dit nærvær sælger. ▪ Tag på kurser og lav netværk, så du ikke bruger dine patienter som sparringspartnere, men dine kolleger. ▪ Renten er historisk lav og udlejning af erhvervsejendomme er under ekstremt pres. Gør et kup og flyt din klinik til et mere synligt eller centralt beliggende sted. ▪ Dare to share! Indgå et klinik­ fællesskab med andre behandlere.

danske-akupunktoerer.dk

7


Blid behandling med stor effekt 6 zone akupunktur er især effektiv i kombination med traditionel akupunktur

8

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift


Af Lone Bolther Rubin, freelancejournalist

Akupunktør og zoneterapeut Claus Olsen, der er medinde­haver af klinikken ”Dig i centrum” i Roskilde, er i år som den første i Danmark begyndt at undervise i ”6 zone akupunktur”. Det er en smertefri akupunktur på ankel og håndled og bruges til at behandle forskellige almindelige ubalancer/sygdomme i forskellige dele af kroppen. Han bruger selv teknikken dagligt. - Jeg har haft flere klienter med smerter i arme, skuldre og øvre ryg, hvor det har hjulpet med det samme. Smerter på mere end 8 (skala 0-10) er gået helt væk eller kommet ned på 1-2 efter én enkelt nål, fortæller han. Claus Olsen bruger ofte 6 zone akupunkturen til at symptombehandle og kombinerer det med traditionel akupunktur til at behandle årsagen.

Oplært af Qiao Wenlei Den kinesiske akupunktør og læge Qiao Wenlei, der kommer på årets DA-seminar, har oplært Claus Olsen i teknikken. Hun er en erfaren behandler og underviser og har igennem 20 år undervist i hele verden. Hun har virket som professor i traditionel kinesisk medicin på et kinesisk universitet. Oprindeligt er metoden udviklet af Zhan Xinshu engang i 60’erne. Zhan Xinshu opdagede, at elektrisk stimulation på en meridian i et område af kroppen virkede på symptomer i et andet område af kroppen, som forbandt sig til den samme meridian. Han udviklede metoden, så man ikke behøvede strøm, og fandt ud af at placere nålene horisontalt, så de rammer et område tættere på hudens

overflade, end nåle gør ved traditionel akupunktur. Zhan opdagede desuden, at man kunne nøjes med at benytte de seks punkter på ankler og håndled, som svarer til de seks zoner.

Særlig karakteristika: • Der er kun et lille antal punkter, så kun få nåle, der sidder i 30 minutter eller op til et par dage. • Klienterne behøver ikke at fjerne tøjet under behandlingen, da det kun er ankel og håndled der benyttes. • Metoden er særdeles sikker og smertefri. Der er ingen vigtige organer på håndled og ankel, og de overfladiske indstik vil ikke såre nogen store vener eller nerver. • Hvis 6 zone akupunktur udføres korrekt, fremkalder det overfladiske indstik ikke fornemmelser af ømhed, følelsesløshed, udspiling eller smerte. Der kan dog være en mindre smerte, når spidsen af nålen trænger ind i huden.

Bred virkning De indikationer, hvor der kan gøres brug af 6 zone akupunktur, er bred og varieret. Der vil hurtigt kunne komme en tilfredsstillende og god effekt i behandlingen af smerter som hovedpine, tandpine, ledsmerter, sportsskader, overbelastningsskader, dysmenorré (menstruationssmerter) smerter fra traumer og tic skader. Der er også gjort gode terapeutiske resultater i behandlingen af svimmelhed, kroniske hudsår, pruritus (kløende udslæt), frostskader, forbrændinger, leucorrhea (udflåd), visse neurologiske og psykiatriske sygdomme, hemiplegi (halvside lammelser) efter slagtilfælde, noctumal enuresis (sengevædning) og hypertension (højt blodtryk). Ved akutte ubalancer er det mest almin-

delige – specielt ved smerter – at der er reaktion med det samme, og der vil være en bedre fornemmelse efter første behandling. Ved mere kroniske ubalancer skal der forventes flere behandlinger. Der vil for det meste være en bedre fornemmelse efter 5-10 behandlinger. - Man skal dog ikke tro, at 6 zone akupunktur en vidunderterapi. Nogle ubalancer og sygdomme reagerer ikke effektivt nok til, at der kan føles en bedring, siger Claus Olsen.

Øjeblikkeligt smertefri Claus Olsen fremhæver dog et par eksempler fra sin egen klinik, hvor effekten har været nærmest forbløffende. En kvinde på 30 år havde smerter (8) i deltamusklen på skulderen. Hun havde haft svært ved at løfte armen væk fra kroppen i 14 dage. Smerten var knyttet til zone 5, og straks da Claus satte den øvre nål i zone 5 forsvandt smerten. - For god ordens skyld lod jeg nålen sidde i 30 minutter. En uge senere var skulderen stadig helt i orden, og der var ikke behov for yderligere behandling, fortæller Claus Olsen. Han har også haft succes med at kurere en dreng på 11 år for sengevædning. Det kan ellers være svært at behandle, da der er mange forskellige årsager til problemet. Behandlingen bestod af fire nåle i øvre 1 og nedre 1 bilateralt over fem behandlinger. - Da lidelsen ikke kan fastsættes til et bestemt sted i kroppen, benytter jeg altid zone 1 bilateralt, forklarer Claus Olsen. Claus Olsen vurderer, at de fleste kan lære at bruge 6 zone akupunktur – også uden at have kendskab til traditionel kinesisk medicin, da den deler kroppen i seks vertikale zoner helt uden brug af meridianer og klassiske akupunkturpunkter. Hans egne kurser i teknikken varer i alt 12 timer og holdes over to aftner. danske-akupunktoerer.dk

9


Rikki Thomsen (th) med professor Qiao Wenlei. Rikki holder kurser i Abdominal akupunktur og holder foredrag i foreninger mv. www.rikki-thomsen.dk

10

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift


Tag til Kina

Beretning om et udbytterigt praktikophold hos professor Qiao Wenlei i Kina Af Rikki Thomsen, akupunktør

Første gang jeg besøgte professor Qiao Wenlei på Nanjing University of Chinese Medicine, var jeg næsten nyuddannet og derfor nem at imponere. Men netop hjemkommet efter anden tur, bliver jeg bare nødt til at gentage mig selv: Tag til Kina! Det er alle pengene værd! På vejen hjem i flyet sad vi og talte om, hvad det er, der er så fantastisk, ved at tage til Nanjing. Det er helt klart praktikdelen. Det at opleve akupunkturen som en integreret del af behandlingssystemet er virkelig en oplevelse. Det virker virkeligt, det vi går rundt og laver til hverdag! Vi var fire af sted: Lene Petersen, Skælskør, Elsebeth Stenbjerg Kristensen, Brøndby, Karin Lyck fra Ringkøbing og jeg selv. Vi har haft kontakt til professor Qiao Wenlei siden vores første tur til Kina i 2006. Hun har undervist i Danmark flere gange. Sidste gang talte vi om at samle en lille gruppe, som skulle tage af sted sammen. Vores ønske var at følge og deltage i Qiaos arbejde i klinikken. Hver morgen mødtes vi med Qiao og hendes assistent dr. Lee på hospitalet. I løbet af 14

dage mødte vi i alt 17 patienter. Nogle kom hver dag, andre kom 2-3 gange om ugen. De havde stor tillid til Qiao, som gjorde, at vi også fik lov til at behandle. Alle fik det bemærkelsesværdigt bedre, mens vi var der. Til hver patient blev der optaget journal. Det gjorde Qiao, da vi jo ikke kan kinesisk! Så tog vi puls og kiggede på tungen og nåede frem til at stille en kinesisk diagnose og lave behandlingsplan. Herefter skulle der nåles, cuppes, blødes og gives guasha. Vi deltog så meget, vi overhovedet kunne under vejledning af Qiao. Vi blev heglet igennem med punkt-lokalisering, hvilket jeg var meget glad for! Man kommer let til at gå rundt i sin egen lille suppedas hjemme i klinikken og få dårlige vaner! Vi lagde wrist- og ankelnåle, cuppede med ild og lærte at lægge nåle, som til scalpakupunktur.

Eksempler på patienter Stik mod mine forventninger, er der mange kinesere, især de unge, der spiser forkert, ryger og drikker for meget! Især den nye, rige generation. Vi så ikke fede kinesere efter

vores standard, men der var flere i klinikken, der ønskede akupunktur for at tabe sig. Det gjaldt for eksempel en af hospitalets egne læger, en kvinde på 60 år. Hendes knæ var alvorligt hævet efter en faldulykke, hvor menisken var blevet skadet. Hun fik behandling for sit knæ, og samtidig ville hun godt tabe sig lidt. Det foregik med 40 mm nåle, som blev sat på kryds ind i det øverste lag fedt på maven! Nålene når ikke ned i noget vitalt, men drabeligt så det ud, og det var en underlig fornemmelse at sætte nålene i! Efterfølgende kom der strøm på nogle af nålene, eller der blev sat cupper henover. Det sætter gang i forbrændingen. Vi blev præsenteret for mange forskellige nåleteknikker og lærte nyt hver dag. Her er et par eksempler: En ung mand med ansigts­lammelse blev behandlet med et punkt ved øret, hvor det kinesiske navn betyder noget i retningen af ”trække tilbage til midten” – altså trække mundvigen opad igen! En bogholder blev nålet i punktet Bai Lao i nakken. Det betyder frit oversat: ”100 gange overarbejde-kontornakkepunkt!”

Pengene værd Flybillet, forsikring, hotelophold og undervisning løb op i 12.800 kroner pr person. Maden er billig. Man kan sagtens blive mæt for 40 kroner for en varm ret med kød, ris, grønsager og en stor øl. Diverse ture og udflugter kommer oveni, og hvis man kan lide at shoppe, så er der rig lejlighed til at forkøbe sig i billige tasker og sko! Om vi skal af sted igen? Ja, selvfølgelig!

Selv fik jeg en omgang cupping, da jeg fangede lidt ydre vind og fik halsbetændelse.

danske-akupunktoerer.dk

11


AcupunctureShop ApS Nordeuropas største SPECIAL shop for akupunktører Besøg vores stand på Danske Akupunktørers årlige kongres og spar mange penge.

Mere end 15 millioner nåle på lager - originale nåle fra kun 15 øre stykket

Over 100 bogtitler på lager

Super Silicon

ASP OriginalE permanåle 200 ASP Stål kun 400 kr. + 1 æske gratis afspritningsservietter

Cair Super Silicon Måske verdens bedste nål! Kun 28 kr. - spar 30 %

Alt i massagebrikse, moxa, cupping, hot stones, ultralyd, modeller, punktsøger, mineralamper, laser, strømapparatur samt meget andet - mere end 3000 varenumrer på lager. Alle priser er ekskl, moms, og er kun gældende for DA-kongressen 2012. Vi kan kontaktes på 76940877. AcupunctureShop ApS Jeppe Skovgaards Vej 31 6800 Varde Phone: +45-76940877 12 DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift Fax: +45-76940977

www.acupunctureshop.com


Blandet erfaring med

studie­tur Ole Lund er skuffet over det faglige indhold i den studietur, han tog på til Kina Af Ole Lund

Turen til Shanghai Universitetshospital, Long Hua, på Lingling Road i Shanghai, blev arrangeret af Akupunktør Can Hong Frank fra Dragør. Can Hong er selv fra Shanghai og har arbejdet på et andet hospital i området. Hospitalet er også et uddannelses- og forskningshospital inden for TCM og et af tre hospitaler i Kina, som uddanner og efteruddanner udenlandske akupunktører. Opholdet havde en varighed af 14 dage. Vi var 6 deltagere, alle uddannede og på samme faglige niveau. Vi boede på et hæderligt hotel tæt på hospitalet, hvor undervisningen foregik. Hele den øverste etage på det aldrende hospital var indrettet til alene at tage sig af akupunkturpatienter. Efter danske forhold var der møgbeskidt, og hygiejnen var ikke særlig god.

at se behandlingen af cancer på. Det var spændende. Man kan dog med rette stille spørgsmål ved anvendeligheden af undervisningen i forhold til implementering i de enkelte klinikker i Danmark. For eksempel blev vi undervist i Parkinsons sygdom, og vi fik en videnskabelig redegørelse om urologiske sygdomme, senilitet og aldring. Det er jo ikke de patienter, vi ser hyppigst i vores klinikker. Det havde været rart, hvis vi var blevet undervist i relevante lidelser, som vi direkte kunne bruge, når vi kom hjem.

Desværre havde hospitalet sendt Can Hong en to år gammel undervisningsplan, så vi blev ikke undervist i det, vi havde regnet med. Det var klart utilfredsstillende. I weekenden var vi på et ikke helt vellykket turistophold ved Westlake søen. Alle var enige om, at tiden burde være brugt til noget fagligt.

Rektor lover bedre studieture Den sidste dag blev vi kørt til et TCM universitet, hvor vi fik overrakt vores diplomer og her sagde rektor, at de var opmærksomme på vores kritik, og at de i fremtiden ville forbedre det. Vi havde givet 20.500 for turen. Det blev af de fleste anset som for meget i forhold til udbyttet. Flere nævnte at opholdet: efteruddannelse/ turisme nok var i målestokken 30/70. Jeg vil på baggrund af det faglige niveau ikke anbefale turen til andre, hvilket Can Hong er bekendt med, men det var en hyggelig tur på andre måder, og vi så en del af Shanghai og fik et fint kammeratskab.

Ole Lund, supervisionsformand og kasserer i DA, med den læge, der underviste danskerne. En kinesisk læge har fem års uddannelse bag sig og tjener mellem 2.800 og 3.800 kroner om måneden.

For lidt tid til undervisning Der var programsat praktisk undervisning den første uge fra mandag til fredag og den anden uge fra mandag til torsdag fra kl. 08.30 til 11.30. Desværre var der ikke nok tid til egentligt undervisning på tirsdage og torsdage, hvor der kunne komme op til 70 patienter om dagen. Det var klart utilfredsstillende og noget, som hospitalets ledelse blev gjort opmærksom på. Rent fagligt lærte vi kun ganske lidt nyt. Vi lærte en ny måde at lave slankebehandling på under anvendelse af el-stimulation. For nogle af de andre studerende var der en del nyt at hente om cupping og moxa. Lægerne på hospitalet var måske en anelse overraskede over vores gode danske uddannelser og vores faglige niveau. Om eftermiddagen begge uger var der teoretisk undervisning på et egentlig uddannelsescenter tilknyttet hospitalet. Undervisningen var generelt af god standard, og vi hørte blandt andet om kinesernes måde danske-akupunktoerer.dk

13


Der sker løbende nyt inden for posturologiens verden, og da Dr. Michel Marignan sidst var i Danmark fortalte han om, hvad der rører sig lige nu. Det kan være med til at give et billede af, hvorfor akupunktur virker

Ny viden om

Merkelcellerne Af Rikke Godthjælp, posturolog, auriculoterapeut og auriculomediciner, akupunktør og zoneterapeut. Skriver blandt andet til Sund-forskning.dk og underviser i posturologi, auriculoterapi og øreakupunktur. www.akupunkturakademiet.dk

Vi som behandlere ved allerede, at vi kan påvirke immunforsvaret via huden, bl.a. med indstik af akupunkturnåle, og at auriculomedicineren bruger lys og frekvenser til at påvirke nervesystemet. Men nu kan vi begynde at få et indblik i og forstå nogle af de virkemåder disse mekanismer fungerer ud fra – om end det kun er et lille kik ind i et stort univers! Dr. Michel Marignan er læge og forsker og har sin klinik i Sydfrankrig nær Marseille. Han er en af de mest respekterede posturo­ loger i verden. Han har de sidste 30 år viet sit liv til forskning og udvikling af posturologien. Han fortæller om sin viden ved forelæs­ ninger i hele verden, og under sit sidste besøg i Danmark fortalte han om den nyeste forskning i merkelceller. Merkelceller findes overalt i vores underhud, dermis, og i slimhinden. Ind til nu er merkelcellen kendt for at videregive information til hjernen om let berøring, berøringens form samt berøringens tekstur og også om graden af fugtighed og temperatur. Altså mekanisk udefra kommende information. I denne del af verden er det vigtigt for os at underbygge vores empiriske viden med videnskabelige beviser via forsøg og statistik. De nye undersøgelser underbygger vores behandlingsvaliditet. Disse nye fund viser, at det ikke kun er behandlerens tid og nærvær, der får patienten til at føle sig bedre og opleve mindre smerte. Og de sandsynliggør,

14

at det ikke drejer sig om placeboeffekt. Dette gør vores argumenter stærkere, når vi bliver angrebet på vores faglighed.

Et videnskabeligt indblik Ifølge Michel Marignan og andre forskere ser det nu ud til, at disse celler også reagerer på lys, ultraviolette informationer, frekvenser og elektromagnetisk påvirkning. Det vil sige, at det er en multisensoriel celle, der fodrer vores hjerne med næsten alle udefrakommende informationer. Derudover tyder det på, at disse celler også har indflydelse på vores immunforsvar. Michel Marignan forsker sammen med andre i denne celles indflydelse på vores kropsholdning, og hvordan vi kan påvirke disse til fordel for genopretning af en ikke korrekt kropsholdning samt smertelindring og immunstimulering. I fostrets 8. uge finder man disse celler, det vil sige, at disse celler er til stede i fostret, inden nerver og hud er dannet. Merkelcellen er en meget stor celle, og kernen udgør næsten hele cellen. Merkelcellen kan indeholde flere kerner og indeholder poser med store mængder af molekyler, der kan overføre information gennem nervesy­ stemet og kun gennem nervesystemet. Disse celler har en speciel egenskab. De påvirker vores endokrine system, immunsystemet, og kan stimulere til udskillelse af ACTH og neuropeptider. Neuropeptider er molekyler,

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift

der bruges af neuronerne til kommunikation og påvirker information til hjernen. De er således invol­veret i blandt andet information om smerte, indlæring og hukommelse. Ny forskning tyder nu på, at disse celler er afledt af neural-crestceller. Det særlige ved neural-crestceller er, at de kan vandre. Det betyder, at cellens form og evne ændrer sig i takt med, hvor i kroppen den befinder sig. Det er en unik celletype, der kun findes i hvirveldyr og mennesker. Når merkelcellen påvirkes af lys, elektromagnetisk energi, frekvenser eller ultraviolette stråler, øges antallet af celler i området. Ikke fordi cellerne multiplicerer sig selv. Cellerne findes allerede i kroppen. Forskerne har en teori om, at cellerne kan vandre hen til det område, hvorfra den kan påvirkes. Merkelcellerne indeholder melanosomer, som igen indeholder krystaller og jernoxider. Melansomerne er mest kendt for at indeholde melanin som giver vor hud og hår farve, men i dette tilfælde får de en anden indflydelse. Melansomerne er forbundet til cellemembranen med små fibre. Når cellerne stimuleres med blandt andet elektromagne­ tisk felt som eksempelvis fra en mobiltelefon, trækker disse melansomer mod midten af cellen og åbner derved cellen og frigiver ioner. Dette er interessant ifølge Michel Marignan, da det kan betyde, at cellen måske kan manipuleres med eller modulere. Vi er ikke bevidste om, at disse celler bliver


Dr. Michel Marignan

Posturologi og neurostab Posturologer interesserer sig for, hvordan vi kan rette kroppen op, hvis den ikke har den anatomiske korrekte udgangsstilling. Altså, hvis vi er skæve, vredet eller sammensunkne med de symptomer dette medfører af smerte, slid og spændinger. En posturolog har flere arbejds­ redskaber, blandt andet lys, frekvenser og neurostabs. Vi bruger lys og frekvenser til at finde behandlingskrævende punkter i øret med, og det er også muligt at søge og behandle direkte på kropsoverfladen. Neurostaben er en lille chip, hvori der er et lukket kreds­løb. Neurostaben påvirker vore merkelceller, altså vores trykføler under fødderne. Disse er en del af vore pro­prioceptive sanse­ apparat. De proprioceptive infor­ mationer giver bl.a. besked til hjernen om kroppens position i rummet. Neurostaben bruges pt. til at korrigere kropsholdningen via fodsålen. Det vil sige, at posturologer implementerer denne chip i en indlægssål som personen så går med. Dermed øges trykinformationen der kommer fra fodsålen til hjernen og hjernen kan derved korrigere vores krops­holdning via information til muskler og ledbånd.

Referencer http://en.wikipedia.org/wiki/Merkel_cell http://en.wikipedia.org/wiki/ Neuropeptides http://en.wikipedia.org/wiki/Melanosome

stimuleret. Når de stimuleres, bliver de ved at udskille deres sekret i op til 30 minutter, hvilket er en langsom udskillelsesproces.

Ny viden rejser nye spørgsmål Når vi søger efter viden, finder vi jo ikke altid kun det, vi leder efter. Der dukker således flere interessante informationer op, når man leder efter svar i merkelcellerne. Men det fører også til nye spørgsmål: Hvad sker, der når vi render rundt med et elektromagnetisk

felt til øret halvdelen af dagen ? Jeg taler selvfølgelig om mobiltelefonen. Og hvilken effekt har det på vores celler og helbred, at vi døgnet rundt lever i et spændingsfelt af sendemaster og trådløse apparater? Kan hyperstimulering af disse celler have noget med nældefeber at gøre? Hvad sker der, når vi udsætter os for en MR scanning? Kan dette have noget at gøre med, at nogle bliver lyssensitive især overfor elektrisk lys, osv, osv.

http://paintedlady.org/content/bioant/ ordbog/P/PR/PRO/PROM/Proprioceptiv_ sans.htm http://www.diagnosisp.com/dp/journals/ view_article.php?journal_ id=1&archive=­1&issue_id=20&article_ id=546 www.interscience.wiley.com www.elsevier.com/locate/mehy

danske-akupunktoerer.dk

15


v i l B

Akupunktør på

zonecollege zcd

Køge - Holbæk - Odense

r a h n e s l e n n a d

Ud

Høj standard Faglig dygtige undervisere International viden Puls- og tungediagnose Øreakupunktur Vi uddanner også Zoneterapeuter, Massageterapeuter og Kranio Sakral Terapeuter

å p e r e æs m

L

www.zcdskole.dk zonecollege zcd Køge - Holbæk - Odense Vestergade 18 B 4600 Køge Tlf. 24 40 40 18

Jernbaneplads 2, 2. sal 4300 Holbæk •

email: info@zcdskole.dk

Rugårdsvej 46, stuen 5000 Odense C


Formidling og markedsføring

Foto: Per Andersen, medlem af DA’s bestyrelse 50 opmærksomme tilhørere på kursus i målrettet markedsføring.

Målrettet markedsføring for DA’ere Af Lone Bolther Rubin, journalist

50 medlemmer af Danske Akupunktører fik 18. november 2011 en indføring i, hvad der skal til for at få flere nye kunder. De deltog i foreningens dagskursus i markedsføring i Odense. Kurset gav deltagerne en god fornemmelse for, hvordan man kan bruge Google Adwords i deres online markedsføring. Desuden var der praktiske erfaringer med målrettede hjemmesider og annoncer, der dur. Det var især noget, Trine Risum satte pris på. - Jeg skal til at lave en hjemmeside, og jeg har fået en masse input til, hvordan jeg gør

Mustafa Ceran har fået en ny indgangsvinkel til sin markedsføring efter DA-kurset i november.

den mere målrettet. Jeg skal stadig have professionel hjælp til at lave den, men jeg er nu klædt bedre på til at stille de rigtige krav til resultatet, siger hun efterfølgende. - Det er altid et spørgsmål, hvad det koster at markedsføre sig – og får man noget ud af det. Det var godt at se eksempler på, hvordan andre har annonceret og samtidig høre, hvad resultatet så var. At se, at det virker, fortsætter hun. Også Mustafa Ceran havde en god oplevelse med kurset, hvor der også var tid til at udveksle erfaringer. - Især råd om, hvordan man kunne sætte en avisannonce op og snakke direkte til kunderne betød meget for mig. Det var en anden indgangsvinkel end den, jeg har tænkt på, og det tror jeg helt klart, at jeg vil bruge fremover, siger han. Prisen var blot 200 kroner, og det imponerer Trine Risum, at det kan lade sig gøre. - Det er en af fordelene ved at være medlem af Danske Akupunktører. Samtidig er der en rigtig god stemning sådan en dag, og det betyder også noget, siger hun.

Har du styr på reglerne om markedsføring? Uddrag af lov om markedsføring af sundhedsydelser: ▪ Loven gælder for alle sundhedspersoner offentlige som private. ▪ Man må ikke markedsføre sig via film, tv, video eller lignende. Man må gerne medvirke i en produceret tv-udsendelse som tv-avisen. Man må gerne have en video på sin hjemmeside, men man må ikke vise en video i sin klinik, og man må heller ikke distribuere video og DVD. ▪ Det er forbudt at nedgøre andre sundhedspersoner. ▪ Sundhedsstyrelsen fører tilsyn med, at loven overholdes. Brancheorganisationerne er bemyndiget til at udstede RABbeviser, og de må derfor også sikre sig, at deres medlemmer overholder gældende lovgivning. ▪ Brancheorganisationer kan på egen hånd anmelde et forhold til Sundhedsstyrelsen. Man kan også som menigt medlem indbringe en sag for Sundhedsstyrelsen. ▪ Der er bødestraf for overtrædelse af loven. Er du i tvivl om DIN markedsføring, er du altid velkommen til at kontakte supervisionsudvalget.

danske-akupunktoerer.dk

17


FORMIDLING OG MARKEDSFØRING

Shen Po Zhi Hun Yi 18

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift


Sjælene har det som

gæsterne til en fest Rikki Thomsen beskriver ubalancer i sjælene med hverdagsbilleder, som alle kan forstå. Det kaldes også storytelling

Af Rikki Thomsen, akupunktør

Det er almindelig kendt, at akupunktur virker på den fysiske krop. Men virkningen er langt dybere. Faktisk helt ind i sjælen. Eller sjælene. I Kinesisk Medicin, som akupunktur hører ind under, har vi ikke bare én sjæl, men hele fem! De har til huse i fem organer, der hver har en følelse tilknyttet. Er organerne i ubalance, ja, så er sjælene og følelserne det ofte også. Forestil dig, at du er til en rigtig sjov fest. Der er gang i den, alle griner og snakker, men der én, der griner lidt for meget og lidt for højt. Uafbrudt. Hun styrer festen. I Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) har hun en ubalance i sit hjerte. Ikke at forveksle med den vesterlandske term for hjertet, det fysiske hjerte, men det ”kinesiske hjerte”, som jeg plejer at sige til mine klienter. Der er altså ikke noget fysisk i vejen med hende. Men hendes Shen, som bor i hjertet, er rystet, i ubalance. I et hjørne af festen sidder en anden kvinde. Hun taler også konstant, men det er på en helt anden måde. Hun er bekymret for al­ ting. Reelle bekymringer for børnene blander sig med ”hvad nu hvis” – bekymringerne. Hendes tanker kører i ring også om natten, hvor hun har svært ved at sove. Det er hendes sjæl i milten, kaldet Yi, der er påvirket. I et andet hjørne sidder der én, der nok skulle være blevet hjemme. Kvinden, som har mistet en elsket, er fyldt med sorg. Sorg

◄ Rikki Thomsen har gode erfaringer med at forklare sjælene med forskellige typer til en fest.

sætter sig i TCM i lungerne og sjælen, der hedder Po. Frygt og angst er normalt ikke noget, man taler så meget om til en fest som denne. Men det kan også være svært at se, at hende, der sprang elastikspring i går og altid kører lidt for stærkt, faktisk lider af panikangst. Angst hører nyrerne til, og sjælen hedder Zhi. Så er festen ved at være slut. Men inden vi går hjem, skal der ryddes op. Og det sørger

"...det kan være svært at se, at hende, der sprang elastikspring i går og altid kører lidt for stærkt, faktisk lider af panikangst."

leverens sjæle-menneske for! Hende, der kreativt har arrangeret festen, og som nu lige styrer de sidste gæster i rigtig retning! Hun tager føringen, deler opgaver ud og går ikke af vejen for selv at give den en skalle. Leverens sjæl hedder Hun. Selvfølgelig er det ikke så firkantet i virkeligheden. Da vi har alle sjælene, har vi nok også en snert af alle ubalancer. Kunsten, når man skal behandle en sjæle-ubalance, er at komme ind gennem alle lagene, som vi sætter op omkring os selv og finde ind til den sjæl, der trænger mest til at komme i balance. Akupunktur genopretter kroppens naturlige

balance, - og ud af dette opstår der et overskud, som klienten kan bruge til at se på sit liv og måske foretage et nyt og anderledes valg. Akupunktur fjerner IKKE problemet! I TCM fokuserer vi på klientens stærke sider. Det er ikke behandleren, lægen, Gud eller hvem vi nu tror på, der gør os raske. Det kan vi kun selv. Vi kan – og skal tage imod al den hjælp, vi får tilbudt, lytte til kloge mennesker – læse opløftende litteratur, bede bønner og måske finde De Vises Sten, men helt nede i bunden, da handler det om, hvordan vi selv vælger at leve vores liv. Vi har et valg og det gamle ordsprog om, at det ikke er, hvordan man har det, men hvordan man tager det, er så sandt, så sandt. Det er min erfaring, især med psykiske ubalancer som fx stress og panikangst, at akupunktur får de fleste til at opleve, at de efter nogle gange begynder at få det bedre. De sover bedre om natten og føler en indre ro som gør, at de igen har overskud til at kigge på deres liv og måske endda foretage en eller flere vigtige ændringer. Historien med festen og sjælene har jeg haft trykt i en anden sammenhæng for et par år siden. Efterfølgende blev jeg kontaktet at klienter, der kunne genkende sig selv og derfor henvendte sig til mig for at få hjælp. Måske kom de i starten med en dårlig arm, men meget hurtigt viste det sig, at det var noget andet og dybere, det handlede om. Med denne historie er det helt klart nemmere for mig at finde den rette indgangsvinkel til behandlingen af mine klienter. Og efterhånden er det noget, der sker helt ubevist, allerede ved det første møde. danske-akupunktoerer.dk

19


Den gode case:

Formidling og markedsføring

Tilfredse kunder sælger bedre end ti reklamer Her er et par fif til optimal udnyttelse af ”casen” Af Lone Bolther Rubin, freelancejournalist

Skriv kort, lov ikke for meget og sørg for, at læseren kan spore dig. Det er de vigtigste råd, som akupunktør Boy Bork Ejderskov her giver videre. Han har specialiseret sig i at behandle kræftpatienter, der modtager kemoterapi. Det mindsker bivirkningerne, og en meget tilfreds kunde, Richard Frankland, ville godt skrive om sine egne oplevelser for at hjælpe andre. Boy Bork Ejderskov brugte sit netværk og fik kundens artikel i Tidslerne.

De vigtige kontaktinfo Så skulle alt være i sin skønneste orden, men nej. Artiklen var for lang. Læserne kom ikke til ende i historien, og redaktionen skar ned på kontaktoplysningerne, så folk uden pc og internet umuligt ville kunne finde frem til Boy Bork Ejderskov. - Der skal være tydelige adresseoplysninger på netop den klinik og akupunktør, der har disse resultater, ellers sender man klien-

terne til sine kolleger, som ofte slet ikke har special­erfaring på netop disse behandlings­ områder, siger Boy Bork Ejderskov. Man kan imidlertid ikke regne med, at redaktionen deler den opfattelse. Alle pressemeddelelser, der sendes til pressen, risikerer at blive beskåret, og det er meget almindeligt, at kontaktoplysningerne skæres væk. Derfor kan det være en god idé at annoncere i samme blad, som artiklen bliver bragt i. Desuden skal man sørge for, at ens hjemmeside popper op som det første, når nogen googler behandlerens navn.

Kort og etisk artikel Når man får en kunde til at skrive en artikel, er det en god idé at tilbyde professionel hjælp. En artikel skal være kort med fokus på kundens udbytte af behandlingen. Artiklen i Tidslerne fyldte en hel, tætskrevet side i magasinet – den var næsten dobbelt så lang, som den version, vi har lavet til dette

Huacheng Nåle Patienten føler en ganske svag fornemmelse når nålen sættes ind. Nålen ligger godt mellem fingerne, er stiv og flexibel.

Pris kun kr. 25,- for 100 stk. med stål håndtag Se alle vore andre produkter: www.acuneedles.dk Acuneedles · Vægterparken 187 F · 2770 Kastrup · Tlf. 6160 2600

20

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift

Er man i tvivl, om markedsførings­reglerne er overholdt, er det en god idé at kontakte Danske Akupunktørers supervisions­ udvalg.

En god case er kort, og det skal være let at finde frem til behandleren, fortæller akupunktør Boy Bork Ejderskov.

Huacheng nålen er produceret af japansk kvalitetsstål, produktionsteknikken er avanceret så Huacheng nålen kaldes "no pain nål" (smertefri).

Den bedste nål til prisen. Prøv den, ring eller skriv efter en nåleprøve.

magasin (se næste side). Det var som en mur af tekst, der simpelthen er for hård kost for de fleste læsere. Desuden er en lang artikel ofte mindre fokuseret på det, som det virkelig handler om. Endelig er der en vigtig ting, man skal have for øje, når man får skrevet en patientcase. Artiklen må ikke love for meget, og Boy Bork Ejderskov gjorde sig nogle vigtige etiske overvejelser, inden han fik Richard Frankland til at skrive sin historie. - Artiklen måtte ikke på nogen måde signalere, at akupunktur kunne helbrede cancer, for det er der ingen evidens for. Men man må gerne fortælle de positive ting, akupunkturen kan hjælpe med i sådanne behandlingsforløb, og det er mange, siger han.

CE-godkendt.


Patientcase:

Akupunktur gjorde kemoterapien tålelig Akupunkturbehandling reducerede mine bivirkninger og fik mig til at tænke positivt igen

Af Richard Frankland, Bagsværd

I april 2010 fik jeg stillet diagnosen lunge­ kræft, selvom jeg spiser alsidigt, dyrker motion og aldrig ryger. Få uger senere var jeg en lungelap fattigere og kunne se frem til at skulle igennem et intensivt kemoterapi­forløb. Det var hårdt, men ved hjælp af akupunktur kunne jeg slå de værste bivirkninger ned. Det var en enorm hjælp for mig. Det er meget forskelligt, hvordan bivirkninger fra kemoterapi påvirker krop og sjæl. For mig var de fysiske gener de værste. Et arsenal af medicin fra hospitalet skulle bekæmpe blandt andet kvalme og mavesår. Jeg følte mig mere som en kemisk formel end som et menneske. Familie og venner støttede mig psykisk, men det var en akupunktør, der hedder Boy Bork Ejderskov med speciale i kræftramte patienter, der kom til at gøre en afgørende forskel på de fysiske og psykiske gener.

Færre bivirkninger med akupunktur Mine bivirkninger var især reduceret immunforsvar, mave- og fordøjelses­ problemer, manglende appetit, heftig kvalme,

svimmelhed og høreproblemer, hoste, ubeskrivelig træthed, stress og uro over situationen. En bekendt foreslog mig at prøve akupunktur. Jeg havde før haft gode erfaringer med akupunktur mod smerter i ryg og nakke efter en trafikulykke, så jeg var klar til at prøve igen. Jeg kontaktede Boy Bork Ejderskov på Frederiksberg. Han er faguddannet, regi­ streret alternativ behandler (RAB). Han har den rette erfaring og var villig til at komme til mig privat, når svimmelheden og kvalmen rasede, og jeg havde allermest brug for hjælp. Bare tanken om at køre bil kunne gøre mig dårlig.

Behandlere, patienter og pårørende Boy Bork Ejderskov har selv haft kræft og fået kemoterapi og strålebehandling. Han havde empati for min situation og kompetence til at dæmpe mine bivirkninger lige her og nu. Han tilrettelagde et optimalt forløb med tre behandlinger om ugen, mens jeg fik kemoterapi. Fysisk dæmpedes bivirkningerne så meget, at jeg faktisk glemte at tage mine kvalmepiller. Efterfølgende blodprøver viste desuden, at mit immunforsvar blev boostet til at regenere hurtigere end normalt. Behandlingen gav mig også de positive tanker tilbage. Med coaching gav Boy mig styrken til at håndtere de svære spørgsmål, og vi aftalte, at jeg skulle gå med tre sten i

lommen, som skulle huske mig på dagligt at igangsætte positive tiltag for mig selv. Han spurgte også til min kone. De pårørende er vigtige medspillere i kampen mod kræft. Behandlere, patient og pårørende skal sam­ arbejde, ellers bliver et behandlingsforløb ikke optimalt.

Efter kemoterapi Kemokuren varede tre måneder, men bivirkningerne påvirker i flere måneder efter. Jeg får stadigvæk akupunktur for at booste mit immunforsvar og genvinde min energi hurtigst muligt. Akupunktur-behandlingerne faser vi langsomt ud, efterhånden som min fysik generelt styrkes. Den største fordel ved akupunkturen har været, at den kunne bruges samtidig med behandlingen i det offentlige sygehusregi uden yderligere medicinsk indtagelse. Akupunkturens muligheder for at reducere eller fjerne bivirkninger samt at genopbygge kroppen via egne ressourcer er helt indlysende for mig. Jeg er nu tilbage på arbejde igen med et stigende energiniveau. Herligt. Akupunkturen hjalp mig, måske kan den også hjælpe dig. For yderligere info er i velkommen til at kontakte akupunktør Boy Bork Ejderskov der arbejder i akupunktur klinik Back2Harmony. dk­på Frederiksberg tlf. 30 48 11 00 eller www.back2harmony.dk danske-akupunktoerer.dk

21


Efter 23 år ved politiet tog Ole Lund springet og blev akupunktør og tankefeltsterapeut. Nu hjælper han medlemmerne af Danske Akupunktører med at holde styr på regler, regulativer og uddannelsesbeviser

Ole Lund har mange opgaver som formand for super­visionsudvalget i Danske Akupunktører.

Ole har styr på paragrafferne Af Majbritt Jacobsen, journalist

Siden 2007 har Ole Lund arbejdet som tankefeltsterapeut og to år senere blev han også akupunktør. Dengang fandt han selv vej gennem junglen af regler og certifikater på området. Nu hjælper han andre med at gøre det samme. Ole Lund er nemlig formand for Danske Akupunktørers supervisionsudvalg, der hjælper nye og gamle medlemmer godt på vej, når der skal holdes styr på regler, beviser og paragraffer. - Hvis nogen for eksempel har problemer med et uddannelsesbevis, så gør vi, hvad vi kan for at hjælpe. Og vi prøver at gøre det hurtigt, understreger Ole Lund, der lægger stor vægt på, at medlemmerne kan få assistance i en fart. Supervisionsudvalget bliver jævnligt kontaktet af medlemmer, der har brug for rådgivning, når de skal finde hoved og hale i eksempelvis datatilsynets regler eller markedsføringsloven, og her er Ole og resten af udvalget klar til at byde ind med hjælp og vejledning. For eksempel læser de jævnligt medlemmers hjemmesidetekster igennem for at vurdere, om teksten holder sig på den rigtige side af de forskellige regelsæt. - Vi hjælper gerne, hvor vi kan. Så hvis man er i tvivl om noget, er man velkommen til at henvende sig, understreger Ole Lund. Og det tilbud gælder ikke kun for forenin-

22

gens nuværende medlemmer, men også for dem, der har planer om at melde sig ind. Det er nemlig ikke mindst i den indledende fase, man kan have brug for hjælp.

Et nyt perspektiv Det er kun to år siden, Ole Lund selv blev registreret alternativ behandler, men han har allerede tilegnet sig en bred erfaring inden for de områder, hvor medlemmerne oftest støder på problemer, og han lægger ikke skjul på, at hans skift fra uniformen til akupunkturklinikken, har ændret hans liv. - Jeg ser livet på en helt anden måde nu. Tingene er blevet sat i et helt nyt perspektiv, og jeg har lært enormt meget, siden jeg traf valget om at blive akupunktør, forklarer Ole Lund, der dog også har taget nogle af de kompetencer, jobbet som politiassistent har givet ham, med i bagagen. - De to jobs har mange forskelligheder, men de har bestemt også ligheder. Spørgeteknikken har jeg for eksempel taget med mig, og den fungerer også rigtig godt i den nye sammenhæng. Og så har jeg jo altid arbejdet med mennesker. Både dengang og nu. Ved politiet omgås man jo både høj og lav og møder mange forskellige mennesker – nøj­ agtig som man gør som alternativ behandler, uddyber han. Nu hjælper Ole Lund ikke længere kun sine patienter, men også andre akupunktører.

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift

Som formand for supervisionsudvalget har Ole Lund nemlig fået en masse forskellige opgaver. Udover at hjælpe og vejlede Danske Akupunktørers medlemmer er han også med til at kontrollere nye medlemmers uddannelse samt forskellige efteruddannelser, som nye eller nuværende medlemmer tager. I den forbindelse står udvalget også for at godkende nye medlemmer af foreningen. Ved at holde et vågent øje med, at kun uddannede akupunktører melder sig ind, er supervisionsudvalget nemlig med til at højne Danske Akupunktørers troværdighed. En mission, der er i alle medlemmers interesse. Det samme gælder kontrollen af medlemmernes hjemmesider. - Vi kigger dem ikke igennem, fordi vi tror, vores medlemmer snyder eller bevidst overskrider markedsføringsloven. Vi gør det for at undgå, at nogen kommer til at skrive noget, der er på kant med loven. Ofte er det bare en enkelt formulering, der gør forskellen. Man må for eksempel ikke kalde sig kinesisk læge, men gerne kinesisk behandler, og ordet ”helbrede” er udelukkende forbeholdt det offentlige sygehusvæsen, forklarer Ole Lund. - Samtidig er Danske Akupunktører som brancheorganisation bemyndiget til at udstede RAB-tilladelser, og derfor er det vores opgave at sørge for, at medlemmerne ikke kommer i konflikt med Sundhedsstyrelsens retningslinjer, slutter Ole Lund.


Hjemmesider, der skaffer kunder Gode råd til bedre hjemmesider for akupunktører Af Lone Bolther Rubin, freelancejournalist

Det vigtigste formål med en selvstændig akupunktørs hjemmeside må være at få kunder i den fysiske butik. Det kræver, at man signalerer troværdighed og fokuserer på, hvad klienterne får ud af behandlingen. Men det er ikke nok – det første skridt er, at den potentielle klient overhovedet kan finde hjemmesiden i det virvar, der er på internettet.

Bliv fundet af Google Det stiller krav til indholdet. Det er nemlig vigtigt at være mellem de første ti søgeresultater, for det er der, kunderne kommer. Folk søger typisk efter svar på deres behov – ikke nødvendigvis efter firmanavnet eller behandlingens navn. Derfor skal akupunktøren vide, hvilke ord de potentielle kunder typisk ville bruge, når de søger på Google, og de ord skal indgå i teksterne på hjemmesiden, i overskrifter og som såkaldte ”tags”. Et eksempel på søgeord kan være: dårlig skulder, alternativ behandling, Pærekøbing. På adwords.google.com kan du finde inspiration til, hvilke ord folk oftest bruger, når de også søger på eksempelvis akupunktur. Husk på, at du også er i konkurrence med zoneterapi og andre alternative behandlingsformer.

Et er at få folk til at finde hjemmesiden. Herefter handler det om at fastholde den potentielle kunde så længe, at det kan medføre et salg. Eye-track undersøgelser viser, at de fleste bruger ét sekund på at bedømme en hjemmeside. Og det er ikke en mur af tekst, der får folk til at læse. Det er overskrifter, og derfor er det meget vigtigt at arbejde med dem. En overskrift som ”Høj kvalitet” får hverken Google eller en kunde til at stoppe op. Det er en selvfølgelighed, som enhver akupunktør med respekt for sig selv bør leve op til. Brug derimod overskrifter, der fortæller hvad kunden kan forvente ved at komme og som indeholder nogle af dine søgeord. Et eksempel: Lindrer smerter i dårlig skulder. Brug desuden punktopstillinger, hvis du skal remse noget op. Det giver hurtigt overblik. Brug også kundecases – historier som folk kan identificere sig med – gerne som blikfang på forsiden. Husk at være oprigtig og måske lidt ydmyg. Overdrevne kundeudsagn og lovprisende mirakelkure virker utroværdige.

Giv kunden noget Folk, der søger svar på internettet, vil ofte godt vide noget mere. Det kan derfor være en god ide at give folk reel viden og værktøjer

Formidling og markedsføring

på vejen mod helbredelse. Det kan være en beskrivelse af akupressur-punkter til hjemme­ behandling, kostvejledning og lignende. Brug også billeder eller video på siden, der signalerer ro og tryghed. For eksempel afslappede klienter med nåle. Billeder af behandlingsstedet kan også være en god idé. Følger du nogle af de gode råd, er de potentielle kunder allerede på vej.

Seks tips til en bedre hjemmeside ▪ Hvilke ord bruger kunderne, når de skal søge efter det, som du tilbyder? Brug ordene i både synlig og usynlig tekst og gentag dem mange gange. ▪ Salg, information og nyheder er tre forskellige ting, der ikke skal blandes sammen. Sorter indholdet og placer det på de sider, hvor de hører hjemme. ▪ Salgssider skal fokusere på kundens udbytte og behov og give mulighed for at bestille tid eller kontakte klinikken. ▪ Informationssider kan handle om behandlingsmetoder, forskning med videre. De skal give et hurtigt og nemt overblik. Skriv kort og præcist med mellemrum efter hver tredje linje. ▪ Brug beskrivende overskrifter på cirka 50 tegn, så de fylder linjen ud. Cirka for hvert tredje afsnit. ▪ Brug billeder, der signalerer ro og tryghed.

Konkurrence Bedste hjemmeside belønnes... Hvem har den bedste hjemmeside blandt medlemmerne af Danske Akupunktører? DA sætter et weekendophold for to på en dansk kro på højkant for det medlem, der har den bedste hjemmeside. Bestyrelsen udvælger tre ud af de tilmeldte. De bliver fremlagt på seminaret til april, hvor deltagerne får det sidste ord og udpeger en vinder.

Hjemmesiden vil blive bedømt ud fra de parametre, der er beskrevet i artiklen om hjemmesider her i bladet, men også det visuelle indtryk vil blive vurderet. Formålet er at skabe debat blandt medlemmerne om, hvad der er en god hjemmeside, og at højne kvaliteten på vores hjemmesider. Ønsker du at deltage i konkurrencen, skal du senest den 15. marts, sende os et link til din hjemmeside. Linket sender du til info@akupunkturcentret.dk. danske-akupunktoerer.dk

23


Akupunktur

Vinder gehør på Christiansborg Samtlige partier i Folketinget er positive overfor brugen af akupunktur på landets syge­huse, men de vil ikke blande sig i, om forskningskronerne skal bruges til at bevise akupunkturens effekt Hvis blot der er evidens for akupunkturens virkning, er samtlige sundhedsordførere i Folketinget positive over­for, at akupunktur kan blive et fast behandlingstilbud på de danske hospitaler. Men når der skal af­ sættes penge til at forske i akupunkturen og dens virkning, hører enigheden op. Seks ud af otte sundheds­ ordførere foretrækker nemlig, at politikerne blander sig uden om, hvad der skal forskes i, mens Enhedslisten og Dansk Folkeparti gerne ser, at der bliver sat penge af til formålet.

De fire spørgsmål: 1 63 pct. af danskerne mener ifølge en Gallup­under­ søgelse fra 2007, at bl.a. akupunktur skal være et behandlingstilbud på sygehusene på linje med en operation eller behandling med antibiotika. Ønsker du, at professionel (RAB) akupunktur skal ind på sygehusene?

3 Pt. forskes der næsten ikke i akupunktur, da staten stort set ikke afsætter midler til det. Vil dit parti øge støtten til forskning inden for akupunktur? Du må gerne begrunde dit svar.

2 Ønsker du, at professionel akupunktur skal være en del af de behandlings­tilbud, som tilbydes i sundhedsvæsenet uden for sygehusene?

4 Har du selv prøvet akupunktur? Hvis ja - hjalp det på din skavank?

Joachim B. Olsen – Sundhedsordfører, Liberal Alliance 1. I Liberal Alliance mener vi, at det er op til en lægefaglig vurdering, hvilke behandlingstilbud der skal gives til patienterne. Hvis den lægefaglige vurdering er, at der skal tilbydes akupunktur, vil vi ikke blande os politisk. 2. At det skal være op til en lægefaglig vurdering, gælder også tilbuddene uden for sundhedsvæsenet.

3. Liberal Alliance ønsker at give flere midler til den frie forskning. Men vi tror på, at politikere skal blande sig mindre i, hvad forskerne forsker i – og derfor synes vi heller ikke, man skal øremærke penge til forskning i akupunktur. Det skal være op til forskerne. 4. Nej.

Sophie Hæstorp Andersen – Sundheds­ordfører, Socialdemokraterne 1. Vi synes, det er fint, at man inden for nogle specialer inddrager akupunktur. Vi mener, det er en faglig beslutning, hvor det kan gavne patienterne ud over i svangreomsorgen, ved bedøvelse, rygeafvænning eller lignende. 2. Som spørgsmål 1. 3. Vi har ikke umiddelbart planer om at øremærke

24

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift

penge til forskning i akupunktur. Vi har fri forskning i Danmark, og det må være op til blandt andet forskningsråd med videre at se på fagligheden og relevansen af bestemte forskningstiltag. 4. Jeg har selv prøvet akupunktur ved to fødsler. Det virkede begge gange efter hensigten.


Benedikte Kiær – Sundhedsordfører, De Konservative 1. Jeg synes, at det bør være muligt at få akupunktur på sygehusene. For eksempel kan det hjælpe mod kvalme for patienter, der får kemoterapi. 2. Jeg mener godt, at man i højere grad kan arbejde med akupunktur som en del af behandlingstilbuddene. Jeg kender til en lægeklinik, hvor sygeplejerskerne blev uddannet til at give akupunktur som en del af en behandling – og de opnåede rigtig gode resultater med for eksempel behandling af migræne.

3. Jeg mener sagtens, at vi med fordel kan undersøge brugen af akupunktur som en del af behandlingen. Det kunne der sættes midler af til. Men derudover mener jeg generelt ikke, at vi politikere skal bestemme i detaljer, hvad der foretages og udøves af forskning på læreanstalterne med videre. 4. Ja, jeg har blandt andet fået akupunktur mod migræne­anfald. Og ja, det hjalp.

Sophie Løhde – Sundhedsordfører, Venstre 1. Det danske sundhedsvæsen skal tilbyde borgerne den behandling, som er fag­ligt forsvarlig og som beviseligt har den ønskede effekt. Skatteborgerne skal naturligvis ikke betale for en behandling, som ikke gavner patienterne. Derfor er jeg meget åben for, at akupunktur benyttes som behandlingstilbud både i og uden for sygehusene, hvis der er fagligt belæg herfor.

2. Som spørgsmål 1 3. Jeg er tilfreds med, at langt de fleste forskningsmidler fordeles decentralt eller fra Det Frie Forskningsråd, og derfor mener jeg ikke umiddelbart, at Folketinget bør blande sig yderligere. 4. Jeg har ikke selv prøvet akupunktur.

Liselott Blixt – Sundhedsordfører, Dansk Folkeparti 1. I Dansk folkeparti så vi gerne grønne afdelinger, hvor man eksempelvis kunne få tilbud som for eksempel akupunktur. 2. Ja som spørgsmål 1.

3. Dansk Folkeparti var dem, der fik indført ViFAB, hvor der flere gange har været forsøg med akupunktur. Vi ser gerne flere midler sat af til dette. 4. Nej jeg har ikke selv prøvet det.

Camilla Hersom – Sundhedsordfører, Radikale Venstre 1. Jeg mener, det er udmærket at tilbyde akupunktur til for eksempel smertelindring på hospitaler. 2. Ja som på spørgsmål 1. 3. Hvis akupunktur skal udbredes bredt til sundhedsvæsenet kræver det evidens for virkningen, og det kan forskningen bibringe.

4. Ja, jeg har selv prøvet under en fødsel. Det hjalp ikke, men det var heller ikke mit indtryk, at den, der udførte det, havde stor træning.

Stine Maiken Brix – Sundhedsordfører, Enhedslisten 1. Det danske sundhedsvæsen skal bygge på evidens. Såfremt at der er evidens for behandling med akupunktur, kan det indgå i sundhedsvæsnet på lige fod med andre behandlingstilbud. 2. Der gælder samme svar, som ved første spørgsmål. 3. Den folkelige interesse for alternativ behandling

kræver et aktivt medspil fra statens side. Enhedslisten har tidligere foreslået midler til forskning i alternativ behandling. Dels til at sikre nye forskningsprojekter og dels for at styrke Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling. 4. Nej, det har jeg ikke.

Jonas Dahl – Sundhedsordfører, Socialistisk Folkeparti 1. Jeg ser gerne, at der også er mulighed for at benytte akupunktur på sygehuset. 2. Ja som spørgsmål 1. 3. Jeg vil gerne være med til at sikre penge til sundhedsforskning, men jeg går ikke ind for at afsætte bestemte midler til bestemte forskningsområder.

4. Nej, men har en aftale om det i den nærmeste fremtid.

danske-akupunktoerer.dk

25


Parallel akupunktur

Opfundet i Danmark Hugo Nielsen er ophavs­manden til parallel akupunktur, der nu indgår i internationalt samarbejde og præsenteres på konference i april i Holland Ron Zoets artikel (nedenfor) er et udtryk for den internationale interesse, der de seneste år har været for parallel akupunktur, som i begyndelsen af 1970’erne blev opfundet og beskrevet af Hugo Nielsen Instituttet i Gram. Hugo Nielsen oplevede i 1990’erne en del modvind blandt akupunktører i Danmark på grund af kontroversiel markedsføring. Det er der imidlertid rettet op på, og Hugo Nielsen overholder alle markedsførings­regler. Uafhængigt af ”sagen” fortsatte Hugo Nielsen sit arbejde med at udvikle parallel­ akupunkturen. De sidste 10-15 år har

inte­ressen bredt sig blandt akupunktører i Norge, Holland, Belgien og Tyskland.

Konference til april Det har nu ført til et udviklingssamarbejde med de hollandske docenter Ron Zoet og Bert Pijnenburg. De er begge specialuddannede eksperter og censorer i ECIWO- akupunktur og traditionel kinesisk urtemedicin. Målet er at beskrive sammenspillet mellem parallelakupunkturens grundprincippers biokommunikation og de grundlæggende biologiske regelsystemer også kaldet ”den terapeutiske reguler-

ingsmedicin”. Akupunktur er reguleringsmedicin. I april 2012 afholdes det første internationale specialseminar i BBRS-parallelakupunktur i konferencecentret Kaap Dorn (Holland). Og behand­lingssystemet ”Parallel- Basic Bio Regulatory System” vil blive reproduceret til andre behandlere.

Lilli Yde får både kemo og akupunktur En af de patienter, som Hugo Nielsen selv har behandlet efter sin teori om parallel akupunktur, er Lilli Yde. Hun fik konstateret brystkræft i 2006. Hun afslog stråler og

Parallelakupunktur, Cell Com terapi og ECIWO-terapi i partnerskab Resumé ved Henrik Jørgensen af originalartikel af Ron Zoet.

I ECIWO terapi og parallelakupunktur fra Hugo Nielsen forsøges anvendt BBRS systemet (the Basic Biological Regulatory System) fra planter, dyr og mennesker som en mulighed for regenerering og restitution. Denne kombination af moderne syn på regenerering af dyre- og menneskevæv opstod gennem et samarbejde mellem tre TCM-akupunktører: Hugo Nielsen (Danmark), Ron Zoet og Bert Pijnenburg (Holland). Denne evne fra organismen til at regenerere og restituere kalder vi i dag ”BBRS Parallel­ akupunktur”. Den anvender ECIWO-teorien

26

og ECIWO-biologi, der stammer fra professor Yingqing Zhang sammen med Hugo Nielsens teorier (parallelakupunktur og Cell Com Systemet) som en forklaring på, hvad der ”udløser” menneskekroppens skjulte evne til at regenerere. Både Hugo Nielsen, Ron Zoet og Bert Pijnen­ burg forudsatte, at al information, som celleimmunsystemet, hormon­systemet og det neurogene system indsamles omkring kroppens situation, og lagres i et ”hukommelses­system”. Alle tidligere tilbagemeldinger til dette BBRSsystem, sygdomme etc., lagres i generne,

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift

og denne genetiske information registreres i cellekernen. Genmassen som ”bærer af al genetisk infor­ mation” (i TCM: essens eller yuan qi) kan kun udtrykkes via kommunikation mellem proteiner. Dette forklares således: Cellekernefunktionerne fungerer som et bibliotek, hvor al information lagres i organismen. Denne information er altid tilgængelig, og der kan laves kopier. Bogen, hvori denne information er lagret, kan aldrig tages ud af


Fra venstre Bert Pijnenburg, Hugo Nielsen og Ron Zoet, der er gået sammen om at beskrive sammenspillet mellem parallelakupunktur og de biologiske regelsystemer.

kemoterapi og valgte i stedet at sætte sig selv på helsekost og diæt og brugte blandt andet et år på alternativ behandling. Det gik godt i et par år, men i 2010 fik hun et sår i armhulen, der bredte sig. Undersøgelser viste, at kræften havde udviklet sig og sad i lever, bryst, knogler og lunger. Denne gang valgte Lilli Yde at få mild kemo­terapi. Det hjalp også, men i sommeren 2011 var der tilbagefald, og hun kom på stærk kemoterapi. Tre dage efter den første skrappe behandling opsøgte hun Hugo Nielsen i Gram.

- Knuden i venstre bryst forsvandt helt i løbet af 10 dage. Såret i armhulen svandt og var helet op i løbet af 14 dage efter de første nålebehandlinger. Det kan ikke være tilfældigt, fortæller Lilli Yde.

biblioteket (cellekernen) – informationen er kun tilgængelig i form af kopier (DNA-replikation, mRNA). Det grundlæggende princip gælder for planter og dyr, men særligt for mennesker. I pattedyr går denne kommunikation fra cellekernen, gennem proteinet og i blodet. I deres søgen efter muligheder i TCM, der kan frembringe disse påvirkninger af genmassen, undersøgte Ron Zoet og Bert Pijnenberg løsningsmodellerne med ECIWOakupunktur, som bygger på den teori, at hele kroppen er repræsenteret på bestemte mindre områder af kroppen, og ECIWO alternative behandlinger med bl.a. plante­ hormoner, og Hugo Nielsen undersøgte og behandlede adskillige tusinde patienter med sin parallelakupunktur og Cell Com Systemet (til forbedring af cellekommunikationen). Alt dette ledte i 2010 til et partnerskab i form

af ekspertgruppen BBRS-parallelakupunktur, hvori Hugo Nielsens parallelakupunktur blev kædet sammen med ECIWO-terapien. BBRS ekspertgruppen har allerede høstet masser af positiv erfaring i behandlingen af forskellige lidelser med BBRS-parallelakupunktur og brugen af ECIWO alternative midler. I vores brug af alternative midler forudsætter vi, at enhver ung knop indeholder de komplette data fra hele moderplanten (ECIWOteorien). Tilvæksten af væv sker tifold i planter under deres udvikling. Ved at bruge BBRS parallelakupunktur, ECIWO-akupunktur og ECIWO alternative fremmere, vil afvigelserne fra normalen træde frem og blive repareret, og således vil alt inden for BBRS fungere igen, i henhold til den oprindelige plan. Det er ligesom at trykke alt-control-delete på en computer.

Hun får stadig kemoterapi (efterår 2011), men har det bedre. - Den klokke jeg følte omkring mit hoved er forsvundet. Jeg har fået helt ny livs­energi, og har nu ingen bivirkninger efter kemo­ terapien, siger hun. Lilli Yde kan meget bedre klare kemoterapien, efter hun er begyndt at få akupunktur også.

Lilli Yde har fået ny livsenergi og har ikke længere bivirkninger, siden hun har fået parallelakupunktur ved siden af kemoterapien.

Ved en farlig trussel vil kroppen spørge sig selv: Hvordan svarer jeg tilbage med min proteinreserve (albumin)? BBRS parallelakupunktur og ECIWO alternativ behandling prøver ved at bruge de deleaktive cellegrupper og proteinformationen, genmassen og dens proteininformation at påvirke en bedring eller regenerering af organismen. Det betyder: deleaktive cellegrupper griber meget aktivt ind i metabolismen, herunder evnen til at regenerere væv. Ved behandling med BBRS parallelakupunktur, Cell Com terapi og ECIWO-terapi slipper kroppen gradvist af med symptomer og sygdomme, og kroppens evne til at regenerere fremmes. For yderligere oplysninger eller download af originalartiklen på engelsk på www.hni.dk

danske-akupunktoerer.dk

27


Af Lasse Skovgaard, cand.mag., cand.pæd., forsker og PhDstipendiat ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet og Institut for Samfundsmedicin, Tromsø Universitet.

Akupunktur er den mest populære alternative behandlingsform på danske rehabiliterings- og rusmiddelinstitutioner. Interessen er stigende

Udbredt at behandle misbrugere med akupunktur Brugen af komplementær og alternativ behandling (KAB) er stigende i Danmark, såvel som i den vestlige verden generelt. Det ses i de populationsstudier, der i Danmark er foretaget indenfor de sidste tyve år, og det ses også i de undersøgelser, der de senere år er foretaget vedrørende brug af alternativ behandling indenfor sygehusvæsenet. I Danmark bruges alternativ behandling på 31,5 procent af sygehusene, primært i form af akupunktur. Brugen af alternativ behandling inden for rehabiliterings- og rusmiddelområdet i Danmark har imidlertid aldrig været undersøgt, hvilket fik en gruppe forskere til at gennemføre en undersøgelse i 20082009. Undersøgelsen blev økonomisk støttet af Vifab.

Om undersøgelsen Undersøgelsen inddrog offentligt støttede rehabiliteringsinstitutioner i Danmark, der beskæftiger sig med genoptræning samt koordinering af medicinske, psykologiske, sociale og pædagogiske indsatser. Undersø-

28

gelsen inddrog alle typer af rusmiddelinstitutioner, der har aftaler med regioner/kommuner. Mail med link til et internetbaseret spørgeskema blev sendt til 147 centerledere, fordelt på 52 rehabiliteringsinstitutioner og 95 rusmiddelinstitutioner. Spørgeskemaet blev udformet med henblik på at afdække følgende områder på institutionerne: 1) brug af alternativ behandling, 2) hvilke behandlere der udfører behandlingerne, 3) årsager til brug af alternativ behandling, 4) holdninger og ønsker i relation til brug af alternativ behandling i fremtiden.

Undersøgelsens resultater Undersøgelsen afdækker, at alternativ behandling tilbydes på 54,3 procent af de adspurgte rehabiliterings- og rusmiddel­ institutioner i Danmark, og oftere på rusmiddelinstitutioner (61,1 pct.) end på rehabiliteringsinstitutioner (37,5 pct.). Mere end 20 forskellige alternative behandlingsformer tilbydes på institutionerne. Akupunktur og NADA-akupunktur er de modaliteter, der til-

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift

bydes på flest institutioner, NADA-akupunktur udelukkende på rusmiddel­institutioner. Næsten halvdelen (49,1 pct.) af institutionerne angiver, at behandleren er uddannet inden for både skolemedicin og alternativ behandling. De primære årsager til at tilbyde alternativ behandling er erfaringer med god effekt samt inspiration fra andre institutioner. Som supplement til de alternative behandlingsformer, der tilbydes i dag, ses blandt institutionerne et ønske om i højere grad også at tilbyde urtemedicin, zoneterapi og massage. Dette gælder i særlig grad for rusmiddelinstitutioner. Undersøgelsen afdækker også, at der ikke er fuld konsensus blandt centerledere på danske rehabiliterings- og rusmiddelinstitutioner omkring definitionen af alternativ behandling. Den manglende konsensus kommer til udtryk i forbindelse med behandlingerne akupunktur, NADA-akupunktur, bestemte former for psykoterapi, meditation og mindfullness, hvor nogle centerledere påpeger, at


de ikke anser de pågældende behandlingsformer for at være alternative.

NADA-akupunktur er populært på rusmiddelinstitutioner KAB tilbydes således på lidt over halvdelen af danske rehabiliterings- og rusmiddel­ institutioner. Det må anses for at være en høj andel set i forhold til, at KAB benyttes på 31,5 procent af de danske sygehuse. Andelen af rusmiddelinstitutioner, der tilbyder KAB, er på 61,1 procent, hvilket er betragte­ ligt højere. En del af forklaringen på den høje procentsats er, at NADA-akupunktur er meget populær i rusmiddelbehandlingen. Det hænger nok til dels sammen med, at det blandt institutionernes beslutningstagere er anerkendt, at der foreligger en vis evidens for NADA-akupunkturs virkning indenfor rusmiddelbehandling, eksemplificeret ved bl.a. Odense Kommunes inkludering af NADA-akupunktur i deres kvalitetsstandard for stofmisbrugs-behandling.

Forskellige typer af akupunktur Blandt den danske befolkning er massage, akupunktur og zoneterapi de hyppigst benyttede KAB-modaliteter. I denne undersøgelse er akupunktur og massage ligeledes blandt de hyppigst benyttede alternative behandlingsformer, hvorimod brug af zoneterapi

Modalitet

kun oplyses på en enkelt rusmiddelinstitution. En mulig forklaring på denne ”underrepræsentation” kunne være, at zoneterapi grundlæggende bygger på en meridian-teori, der kan være svært forenelig med traditionel sundhedsvidenskabelig tankegang. Traditionel kinesisk akupunktur bygger også på en meridian-teori, men det gør den vestlige medicinske akupunktur, der bruges af en række læger i Danmark, ikke nødvendigvis. Dette kan muligvis være en del af forklaringen på akupunkturens fremtrædende plads indenfor det offentlige behandlingsvæsen i Danmark.

Den stigende interesse for KAB

Det faktum, at interessen for KAB gennem en årrække har været stigende blandt befolkningen såvel som blandt sundhedspersonale, kan have flere årsager. Tendensen kan tolkes som et udtryk for en shopping-kultur blandt patienter eller som en manglende accept af menneskets vilkår og den moderne medicins begrænsninger. Det kan også tolkes som et ønske blandt patienter om et bredere syn på sundhed og sygdom, som et ønske om en mere naturbaseret og bæredygtig sygdomsbehandling eller som et resultat af vidensdeling og erfaringsudveksling blandt såvel patienter som sundhedspersonale. Det kan også spille en rolle, at mange patienter har et ønske om selv at spille en aktiv rolle i

Begge institutioner samlet (n=57)

behandling af sygdom/vedligeholdelse af helbred, og at mange KAB-modaliteter i deres behandlingsfilosofi indebærer gode muligheder for en aktiv patientrolle. Dette perspektiv kan tænkes at være af særlig relevans for rehabiliterings- og rusmiddelområdet, hvor patientens egen aktive, fortløbende indsats netop anses for essentiel.

På vej mod integreret medicin? Undersøgelsens resultater kan ses som et tegn på, at den øgede interesse for KAB blandt befolkningen også kommer til udtryk indenfor behandlingssystemet. Omfanget og variationen af benyttede KAB-modaliteter på danske sygehusafdelinger samt det faktum, at KAB overvejende bliver udført af personer, der er uddannet indenfor både konventionel medicin og KAB, vidner om en udbredt imødekommenhed overfor ikke-konventionelle behandlingsmetoder. Om det også er tegn på en decideret tendens mod udvikling af en integreret medicin kan ikke konkluderes på grundlag af denne undersøgelse, men må vurderes via sammenlignende undersøgelser over tid. Undersøgelsens resultater er publiceret i Ugeskrift for Læger: Skovgaard L, la Cour S, Kristensen M. Brug af komplementær og alternativ medicin på danske rehabiliterings- og rusmiddelinstitutioner. Ugeskrift for læger. Nov 2011 (Epub ahead of print).

Rehabiliteringsinstitutioner (n=12)

Rusmiddelinstitutioner (n=45)

Antal

%

Antal

%

Antal

%

Akupunktur

39

68,4

6

50

33

73,3

NADA-akupunktur

25

44

0

0

25

55,5

Meditation

13

22,8

1

8,3

12

26,7

Massage

12

21

7

58,3

5

11,1

Gestaltterapi

7

12,3

0

0

7

15,6

Kunst- og udtryksterapi

6

10,5

4

33,3

2

4,4

Alternativ kost

4

7

3

25

1

2,2

Psykodrama

4

7

1

8,3

3

6,7

Mindfullness

3

5,3

1

8,3

2

4,4

Urtemedicin

2

3,5

0

0

2

4,4

Qi gong

1

1,7

1

8,3

0

0

Zoneterapi

1

1,7

0

0

1

2,2

Kinesiologi

1

1,7

1

8,3

0

0

Alternative behandlingsformer, der tilbydes på danske rehabiliterings- og rusmiddelinstitutioner. danske-akupunktoerer.dk

29


TCM TCM

med læger medkinesiske kinesiske læger

Akupunkturskolen i Århus www.akutek.dk Akupunkturskolen i Århus Akupunkturskolen i Århus

eckhard.bick@mail.dk info@akututor.dk tel. 86 28 35 24

med akupunktur ogurter Sovebesvær med akupunktur og urter   Sovebesvær ved professor og Jiewei ved professor HuHu og Jiewei Chen Chen Både i Herlev - 4.2012) maj og 2012) og Både i Herlev (den(den 3. - 4.3.maj Horsens (den - 6. maj) kl. 9.30-16.00. Horsens (den 5. - 6.5.maj) kl. 9.30-16.00. Pris: 2.600kr.kr. kursus, Pris: 2.600 pr.pr. kursus, 1.000 kr.kr.rabat vedved tilmelding 1.000 rabat tilmelding inden den 1. feb. 2012.2012. inden den 1. feb.

Klassisk Akupunktur / TCM 2-årig uddannelse Akupunkturskolen i Århus Start 4. september 2012 http://akutek.dk, eckhard.bick@ma Øreakupunktur il.dk 4 dage 28. - 29. Klassisk & 25. - 26. februar 2012 Akupunktur / www.zoneterapiskolen.dk/kurser

medkinesiske kinesiske Tuina med   Tuina specialister specialister Lær akupressur, massage Lær akupressur, massage og kinesiske osteopati. og kinesiske osteopati. Se hjemmesiden. Se hjemmesiden.

TCM

www.medicalacupuncture.dk www.medicalacupuncture.dk

- den - den kinesiske kinesiske læge læge Jiewei Jiewei Chen Chen

Telefon Telefon24 24 24 2410 108888

2-årig uddannelse start www.akututor.dk 4. sept. 2012 Interaktiv diagnose & terapi

Øreakupunktur

4 dage 28/29 jan & 25/26 feb 2012 http://www.zoneterapiskolen.dk/kurser/

www.akututor.dk

Altid gode priser på akupunkturnåle! Interaktiv diagnose & terapi

Vi fører bl.a. nåle mærkerne Seirin, ASP, Carbo og Ding Dragon.

NYHED I DK!

Salg af kinesiske urter, japanske svampe, akupunkturnåle, kinesiotape og klinikudstyr til klinikker og hospitaler.

30

AcuPharma A/S Præstemarksvej 10 A 4000 Roskilde

Tel +45 7022 8838 Fax +45 4421 0302 info@acupharma.dk

.dk a m ar h ImmiFlex Wellmune betaglukaner p – bedst dokumenterede .acu w kosttilskud til immunsystemet! ww Salg af TCM produkter siden 1990 DA2012 Danske DAnSkE Akupunktørers AkupunkTøRERS Årsskrift ÅRSSkRIFT


Kan vestlig videnskab bevisliggøre akupunkturens virkning på den menneskelige krop Af Per Andersen, akupunktør

Den Kinesiske Medicin og den vestlige verdens videnskabelige anskuelse af, hvordan naturen er skruet sammen, er vidt forskellige. I den Kinesiske Medicin er der ingen svar på hvorfor, kun på hvordan. Dette er nok den væsentligste forskel mellem den Kinesiske Medicinske og den vestlige videnskabelige måde at anskue tingene på. I den vestlige model er fremgangsmetoden oftest: Hvorfor, og når det er klarlagt, går man i gang med hvordan. Den Kinesiske Medicin (herefter kaldet KM) er opbygget på tusinde af års observationer og erfaringer i, hvordan naturen og mennesket i balance og ubalance opfører sig, og hvordan man bringer balancen tilbage igen. I KM findes der mange metoder til at observere ubalancer i den menneskelige krop, for eksempel tungediagnose, pulsdiagnose, analyse af lugt, ansigtsfarve etc. Ligeledes findes der mange metoder til at genoprette kroppens rette funktioner, blandt andet indstikning af nåle i akupunkturpunkter, moxa, urtemedicin osv. Igennem de årtusinder, som KM har eksisteret, er der opstået en del forskellige metoder, hvorved man analyserer og opsætter en behandlingsstrategi. For at mestre og håndtere alle disse forskellige metoder indenfor KM, kræves der mange års studier og praksis. Når der laves videnskabelige undersøgelser af akupunkturens virke, er tingene således ikke så ligetil. Kan man lave analyser med de metoder og apparatur, der er til rådighed i dag, på noget som er så komplekst som KM? Når der skal laves et videnskabeligt forsøg til analyse af KM’s virkning på forsøgspersoner, bør der stilles en diagnose af en yderst kompetent behandler i KM. Forsøget bør være baseret på behandlerens diagnose og behandlingsmetode. Alene dette er nok til, at man ikke kan lave en kontroleret videnskabelig undersøgelse med de metoder, som man behersker i dag i vestligt regi.

Jeg er stødt på et forsøg, hvor man har prøvet at sende en lavfrekvent strøm gennem Colonmeridianen og gennem tilsvarende andet væv i kroppen, hvor der ikke er et meridianforløb. Resultatet gav en svag tilkendegivelse af, at der var en bedre strømgennemgang i meridianbanen end i kontrolvævet. Forsøget blev foretaget på: Research Department, New England School of Acupuncture, Newton, MA. Det blev ikke beskrevet, hvilken frekvens der nøjagtigt blev brugt, samt om der var blevet observeret ubalancer hos de personer, som deltog i forsøget. Disse observationer om ubalancer kan være yderst vigtige for forsøgets udfald. Hvert indre organ har ifølge KM sin egen frekvens, når dette samt den tilhørende meridian er i balance og harmoni. Frekvensen ligger under­ og omkring 2Hz for samtlige organer. Der bruges en speciel teknik, hvorved man kan bringe organerne og deres meridianer i harmoni igen. Teknikken går ud på, at man bruger en trædorn samt en træ­hammer beklædt med læder på hammerhovedet til at anslå et af ”De Fem Elementpunkter” på meridianen – i en rytme der svarer til organets egen frekvens. I forsøget blev der brugt meridianens­ egen punkt (metal) til den ene ­elektrode og et punkt på benet til den ­anden elektrode. Til sådan et forsøg kan der være rigtig mange KM spørgsmål; var der ­ubalancer i denne meridian og tilhørende organ hos forsøgs­personen, og hvilke ubalancer var der? Har der eksempel­vis hos forsøgs­ personen har været tale om skadelig omvendt co-cyklus? (Leveren sender sin energi

KOMMENTAR

omvendt til Colon, enten på grund af svækket Colon, eller fordi leveren er for ukontrolleret i sin energi). Alt efter ubalancen skal frekvensen indstilles herefter for at kunne give det rette billede af, hvorvidt lavfrekvent strøm nemmere passerer gennem meridianvæv end ikke meridianvæv. Spørgsmålet må blive; kan den vestlige videnskab bruges i sin nuværende form til at bevise noget så komplekst som den kinesiske medicin, en medicin som i sit udgangs­ punkt er så langt fra den vestlige opfattelse af, hvordan tingene hænger sammen. Til sidst vil jeg lige nævne, at en af vores mest respekterede videnskabsmænd, Niels Bohr, fik lavet Yin Yang symbolet i sit våbenskjold, da han i sin tid fik Elefantordenen. Niels Bohr havde netop studeret loven om de fem elementer fra TCM, herunder de 64 hexogrammer, som jfr. TCM beskriver alle eksisterende energiniveauer.

danske-akupunktoerer.dk

31


Akupunktur-uddannelse

Med ambitioner Af Mette Feldberg, Contextual

For at akupunktur skal få den anerkendelse, den fortjener, er det altafgørende at uddanne højt kvalificerede behandlere, som kan give deres klienter en professionel behandling. Det mener Ziggy Willumsen,

der er skole­leder ved Zonecollege ZCD, der uddanner alternative behandlere i Køge, Holbæk og Odense. - Det allervigtigste for mig er en høj kvalitet i uddannelsen, fortæller Ziggy Willumsen og lægger ikke skjul på sine store ambitioner.

En undervisningssituation på Zonecollege ZCD.

- Jo dygtigere elever, jeg sender ud i verden, jo bedre muligheder har de for at opnå gode resultater med deres klienter. Og det gavner klienten selvfølgelig, men i sidste ende også akupunktur som behandlingsform. Så vil tilliden til akupunktur vokse, siger han. Ziggy Willumsen har en baggrund i det private erhvervsliv. Måske er det derfor, han driver Zonecollege dybt professionelt. Han mener blandt andet, at det er nødvendigt at ansætte de dygtigste undervisere, og hos Zonecollege arbejder flere universitetsuddannede. Samtidig anvendes undervisningsmaterialer, som er købt i udlandet, hvor man er meget længere fremme. Zonecollege ZCD trækker på viden og ressourcer fra udlandet, og det er ifølge skolelederen med til at højne standarden inden for dansk akupunktur. Selv har han i 2006 været i Kina og besøgt universiteter for akupunktur og fik inspiration med hjem. På Zonecollege ZCD får de studerende mere end 450 undervisningstimer. Det giver en god ballast, når de skal ud og starte som b ­ ehandler efter endt studie. Med på pensum­listen er bl.a. undervisning i, hvordan du behandler psykiske ubalancer såsom Aggressiv Energi, Indre og Ydre drager. Disse psykiske mønstre kan nemlig blokere, så behandlingerne kun har ringe effekt eller slet ingen effekt. I uddannelsen gøres der meget ud af det nye Pulssystem Shen Hammer. ZoneCollege ZCD afholder kurser i behand­ling af psykiske ubalancer samt det nye og spændende Shen Hammer Pulssystem. Zonecollege ZCD’s uddannelse er godkendt af Danske Akupunktører (DA) og Praktiserende Akupunktører (PA), og uddannede akupunktører fra skolen kan derfor søge RAB godkendelse (Registreret alternativ behandler). ZCD underviser desuden i zone­terapi, ­massage og kranio sakral terapi.

32

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift


Gert Karlson giver Hans Søren Bonde behandling for KOL.

Åndedrættet afslører effekten Hvert eneste akupunkturpunkt har en virkning på alle symptomer. Og det lige med det samme. Men effekten kan være både positiv og negativ, og derfor kan akupunktøren med fordel bruge patientens vejrtrækning til at teste effekten Af Majbritt Jacobsen, journalist

Vejrtrækningen kan påvirkes i samme sekund, nålen sættes i et akupunkturpunkt, og derfor kan den bruges til at teste effekten. Det har akupunktør Gert Karlson fundet ud af. - Bliver der bedre plads i luftvejene, mindre støj eller kan luften trækkes dybere ned i mellemgulvet, så har punktet en gavnlig virkning. Ikke kun på vejrtrækningen, men på hele kroppen, forklarer Gert Karlson. Metoden er især velegnet til lungepatienter, der lider af KOL, astma eller andre former for åndenød, men i princippet kan den bruges til alle lidelser. Patienter, der lider af åndenød, vil ofte blive forbavset over, hvor hurtigt akupunkturen virker – bogstaveligt talt fra åndedrag til åndedrag. Nogle akupunkturpunkter er næsten neutrale, men langt de fleste punkter har en effekt. Nogle gange positiv og andre gange negativ. - Hvis effekten er negativ eller neutral, så tager man nålen ud med det samme. Det er nødvendigt at teste ved hver behandling, da det er almindeligt, at nogle af punkternes

virkning ændrer sig. Indtil man opnår rutine i metoden, vil behandlingen tage længere tid - især den første, fortæller Gert Karlson, der selv benytter metoden med stor succes. - Man skal ikke forvente at kunne kurere kroniske lungepatienter, men man kan som regel opnå hurtige og gode resultater med få behandlinger. Alle punkter kan testes, og alle former for påvirkning af et punkt kan testes, uddyber Gert Karlson, der overvejer at udbyde et kursus i metoden, hvis der er interesse for det.

Hurtig effekt Indtil videre har hans egne patienter i Grenaa stor glæde af metoden. - Inden behandlingen havde jeg ingen forventning om, at der var en omgående reaktion, men jeg mærkede en friere vejrtrækning ved behandling af nogle punkter - andre gange var den mere besværet. Jeg kunne også mærke de omgående ændringer i min ømme skulder og i mit ansigt, fortæller 28-årige Ina Outzen, der er i behandling for en ansigtslammelse.

Også KOL-patient Hans Søren Bonde fra Lyngby har oplevet markante resultater. - Allerede efter få nåle, kunne jeg mærke, at der virkelig var bedring. Pludselig var det slut med at slæbe sig op ad trapperne. Behandlingen har virkelig vendt hele læsset, fortæller Hans Søren Bonde, der uddyber sin oplevelse af behandlingen på www.grak.dk

Sådan udføres testen Patienten tager en dyb vejrtrækning og puster helt ud. Det skal gøres hurtigt, for det er når åndedrættet belastes til det yderste, man bedst kan se og høre effekten. Patienten selv mærker efter, om det bliver lettere eller sværere at trække vejret, men behandleren lægger også mærke til luftgennemstrømningen - både indånding og udånding. Effekten "måles" også på forandringer af piben, raslen og hoste. Er man i tvivl, så tages nålene ud igen, hvorefter der testes igen.

danske-akupunktoerer.dk

33


5 spørgsmål til

Lars Sandrini ?

Hvad ser du som det vigtigste, der er sket for akupunkturen de år, du har været med?

Uddannelses niveauet er steget markant, og de nyuddannede er meget bedre rustet i deres nye virke. Skolerne er langt mere professionelle, underviserne er bedre, og skolematerialet er helt anderledes. Det er en stor ros til de danske skoler, som vi nyder at have som sparringspartnere. Men alt dette havde ikke været muligt uden blandt andet Praktiserende Akupunktører og Danske Akupunktører, så vi må ikke glemme dem, der startede det hele: Karsten Wehnert, Gerda Hosbond, John Durup, Lena Lundsgaard og min far Paolo Sandrini. Det virkede selvfølgelig lidt amatøragtigt i forhold til i dag. Da jeg kom med, var vi 60-70 i hele Danmark, og det var ikke let at få bygget en organisation op, der kunne få indflydelse i en verden, hvor man så skævt til en så smuk behandlingsform.

?

Hvad er det bedste der kunne ske for akupunkturen frem­adrettet?

Det er helt sikkert, at akupunktørerne ville være bedre til at give slip på deres viden indbyrdes, at de kunne henvise til hinanden og andre faggrupper (dette gælder også den anden vej rundt). At foreningerne ville blive bedre til sam­ arbejde. Vi ville stå langt bedre i viden, markedsføring og lobby arbejde. Jeg ville gerne have, at vi så lidt tilbage. En af de ting, vi var rigtig gode til for 15-20 år siden, var at være nærværende og nysgerrige. Vi var en gruppe der besøgte hinanden for at udveksle erfaring, spise, rejse og holde sammen. Dem jeg talte med for 20 år siden er stadigt mine gode venner: Ottesen, Durup, Poul, Anne Marie, Billy etc.

?

Hvad er det værste der kan ske?

cere akupunkturen. Vi skal være med til at udvikle, ikke hæmme. Det betyder, at TCM uddannelsen skal bygge på de grundsten, som vi selv har lært. Gudrun Rasmussen og Lars Wiinblad har engang holdt et kursus der siger ”glem ikke det basale, det er vores grundsten og ud fra det, kan vi meget” – sheng, ko, Luo, Yuan source etc. Ud fra dette er der sket en udvikling, men grundstenen er vigtigt – om man vælger at lave auriculo (som jeg elsker), eciwo, medicinsk akupunktur. Japansk akupunktur er fint, men at have grundstenen i TCM er et godt udgangspunkt for at specialisere sig.

?

Hvilken retning, tror du, akupunktur­behandlinger vil gå i fremtiden, fagligt og teknologisk?

Selve TCM´n vil ikke gå så mange steder, forhåbentlig ikke. Der vil komme nogle flere evidensbaserede forsøg, der prøver at standalisere akupunkturen. Det er da fantastisk, men TCM´n kan vi ikke lave om på, da vi har vores diagnosesystemer; puls, tunge, ansigt, tale, smag, lugt etc. Der vil komme mere viden om el-akupunktur og moxa uden moxaurt (det betyder at lede varme i rigtig bølgelængde). Laser er i stor udvikling, og forskellige microakupunkurer vil komme og nogle forsvinde igen. Jeg tror, at flere vil specialisere sig inden for nogle felter i TCM for eksempel hud, gigt og neurologi. Det gør, at vores viden kan blive større. Jeg tror, det største fremskridt i ”Auriculo medicinen” sker indenfor frekvenser og bølgelængder. Det er et meget spændende område.

?

Hvad er det vigtigste for dig selv i fremtiden?

Med akupunkturen er det at være ydmyg og dygtiggøre mig inden for mine interessefelter og stadigt læse og lytte alt det, jeg kan.

At vi ikke lærer af de fejl, vi begår. At skoleniveauet falder. At TCM udfases!!! Vi har et af verdens smukkeste og ædleste håndværk. Vi er privilegerede, og det må vi ikke glemme, men vi må heller ikke mystifi-

34

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift

Om Lars Sandrini Født 1970. Indehaver af Acupuntureshop.com og MedicTinedic ApS. Uddannet akupunktør og eksamineret 1990-1991. Anatomi Fysiologi Patalogi eksamineret ved Læge, dr. phil. Adé Ojeniyi, 1991 Dong Chi min hospitalet Beijing. Total Terapi/ John Ottesen. Sandrini Akupunktur I/S. Stifter af Akupunktur forum. Suppleant Dansk Akupunktur Råd. Deltaget ved over 60 kurser i Auriculo og posturologi. Deltaget i TCM kurser i ind og udland. Undervist i auriculo terapi/medicin, akupunktur, elektro-akupunktur, laser, shockwave, ultralyd 1991-2011. Foredragsholder i ind- og udland. Team Danmark; 6 år som behandler på bokselandsholdet. Arbejdet med landsholdsboksere fra 12 lande Cutman i over 150 professionelle kampe. Hobby: Haj dykning.

I AcupunctureShop.com er det at udvikle produkter sammen med Sedatelec, Micropad, Cloud and Dragon og hvad der ellers dukker op. At udvikle vores sparring med foreningerne, organisationer i ind- og udland samt selvfølgelig skolerne. Og så levere den bedste service til vores fantastiske kunder over hele verden.


Forskning

FMRI er en metode, hvorved man kan se blodgennemstrømningen med iltet og afiltet blod i hjernen og derved se, hvor der er neural aktivitet

Akupunktur påvirker kroppen og hjernen Ved hjælp af FMRI (Functionel magnetic resonance imagine) scanning af hjernen, har man på Chuang-Ang University i Seoul kunnet konstatere en øget stofskiftereaktion i hjernen på personer, der får akupunktur. Det fremgår af en artikel på det australske site, www.acupunkture.com.au. I forsøget, der er afsluttet i 2010, blev der brugt 20 frivillige, raske personer. I forsøget blev der brugt to scannere. Forsøgspersonerne i den ene scanner fik

indført sterile engangsnåle i Le3 og M44. Den anden halvdel af forsøgspersonerne fik ikke akupunktur. Efter 45 minutter kunne det konstateres, at der kom en øget metabolisme hos de personer, som blev stimuleret med akupunkturnåle, i forhold til kontrolgruppen. Konklusionen var, at der kunne dokumenteres ændringer i glukose metabolismen i specifikke dele af hjernen ved hjælp af FMRI, efter stimulering af akupunkturpunkterne Le3 og M44.

Vidste du?

Vidste du?

▪ 5,4% af alle voksne danskere har brugt akupunktur inden for det seneste år, og 16,6% af alle voksne danskere har brugt akupunktur på et eller andet tidspunkt i livet (kilde: Statens Institut for Folkesundhed, 2005).

▪ De ældste akupunkturnåle, man har fundet, menes at være ca. 7.000 år gamle. De er fremstillet af sten i forskellige former, alt efter hvor på kroppen, de skulle anvendes.

Vidste du? ▪ At i tidligere tider i Kina, blev landsbylægen kun aflønnet én gang om året, alt efter antallet af raske patienter i byen. ▪ At vi på kroppen har 12 hoved­ meridianer, 8 ekstrameridianer, 365 akupunkturpunkter, samt omkring 200 ekstra punkter, alene i kropsakupunkturen. ▪ At i øret er der konstateret 860 akupunkturpunkter, hvor der er enighed om de 380. ▪ At i gamle dage i Kina, skulle landsbylægerne sætte en rød lanterne op på sin veranda for hver syge patient, de havde. Dette for at rejsende kunne vurdere, om de ville lade sig behandle i den ene eller anden by på deres rejse. ▪ Den første bog om medicin og lægekunst er skrevet 400 år før Kristi fødsel, primært omhandlende akupunktur og TKM. ▪ Hvis kejseren blev syg i det gamle Kina, så fandt man 10 bønder med den samme lidelse, dem behandlede man på, før man gik i gang med kejseren, så han blev behandlet korrekt.

danske-akupunktoerer.dk

35


i r å t l v a r t t E Af Henrik Jørgensen, formand

Danske Akupunktører

Vi har haft nok at se til, siden vort vellykkede seminar i Sorø 2011. Her et kort resumé af året til dato: Et utal af mails, telefonmøder samt menings­udveksling lægger grunden til magasinet, du sider med i hånden. Det er et nyt tiltag fra DA, som, vi håber, vil blive en tilbage­vendende begivenhed. Det har været et stort arbejde for alle de involverede parter, så vi håber, det vil være med til at profilere foreningen samt jer medlemmer på sigt Supervisionsudvalget har løbende superviseret vore medlemmer omkring efteruddannelse og markedsføring. Det er gået godt og uden de store anmærkninger. Supervisionsudvalget samt vor sekretariat har også en stor del af æren for den medlemstilgang, vi har haft i perioden. Denne tilgang af nye medlemmer skal gerne fortsætte, og vi kommer med en målrettet indsats omkring uddannelses­stederne og deres elever.

Nyt logo og hjemmeside Vi arbejder pt. med et nyt layout på vor hjemmeside, samt et nyt logo, som vil blive præsenteret i Vejle. Vi gør det for at være mere indbydende og på forkant med udviklingen på nettet. Vi har også lagt flere videoer ud på siden, som fortæller om foreningen og nogle af vore arrangementer. Vi har også i en længere periode søgeoptimeret foreningens hjemmeside, hvilket har gjort, at vi nu er med på første resultatside på Google, når man søger på akupunktur. Generelt ønsker vi at højne niveauet for medlemmernes hjemmesider, hvorfor vi har udskrevet konkurrence om den bedste hjemmeside. I kan læse mere herom andet sted i magasinet (side 23).

36

Vi er også i gang med en ændring af vore forsikringer, samt nye tilbud til vore medlemmer angående diverse forsikringsordninger. Endvidere forventer vi at komme med et nyt tiltag omkring fælles markedsføring, gældende alle medlemmerne.

Kursus stor succes Vi har netop afholdt et markedsføringskursus for medlemmerne (det kan der læses om andet sted i magasinet). Det handlede om annoncering på Google, salgsteknikker, annoncer i aviser med videre. Kurset må betegnes som en succes. Alle fik noget med hjem, som de kunne bruge i deres daglige profilering af klinikkerne. I forbindelse med kurset er der oprettet en blog, hvor der kan spørges og udveksles ideer om annoncering på nettet.

Nyt debatforum på Facebook DA har tidligere haft et netbaseret, internt forum, hvor medlemmer kunne have en dialog om daglige problemer. Det måtte vi for flere år siden lukke ned, da det ikke blev brugt nok, og vi brugte meget energi på at holde siden ”ren” for spam og hackere. Vi har siden kigget på diverse løsningsmod-

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift

eller, men et initiativrigt medlem kom os i forkøbet – tak for det. Hun har nu oprettet et lukket forum på Facebook, hvor dialogen kan ske til glæde for de tilmeldte medlemmer. Gruppen har været en succes, og der er netop blevet afholdt en fælles julefrokost for akupunktørerne i Øst. Vi har i perioden givet flere interviews til div. blade, og radioen omkring Komplementær og Alternativ Medicin (KAM) samt medvirket i forskellige artikler om akupunktur. End­ videre har vi bidraget til den første E-bog om akupunktur. Senest har vi indgivet høringssvar om fradrags­retten på sundhedsforsikringer og akupunkturbehandlinger samt endvidere udsendt pressemeddelelser i forbindelse med dette. Ikke mindst har vi haft en del mødeaktivitet både fysisk og på nettet, blandt andet for at få vort seminar på Trinity på benene. Vi valgte at flytte arrangementet fra Vildbjerg til Fredericia for at være på forkant med udviklingen og være et sted, hvor vi også på sigt kan have plads til alle deltagerne. Vi har flere forskellige tiltag på vej, og I vil løbende blive orienteret. Jeg glæder mig, til vi ses i Fredericia.


Som noget nyt holdes DA seminaret på Trinity Hotel & Conference Centre i Fredericia.

oplev store kapaciteter - ved DA seminar 2012 Danske Akupunktørers seminar er ramt af succes. Sidste års store rekorddeltagelse på 180 (320 dagsbilletter) var ved at sprænge rammerne på Sorø Storkro. Derfor rykker vi til større lokaler på Trinity Hotel & Conference Centre i Fredericia. Rammerne er fantastiske, men det er indholdet også. Foruden det

tilbagevendende førstehjælpskursus er der ni relevante og interessante emner, som du kan blive introduceret for på seminaret. De formidles på indlevende og aktiv vis med en blanding af foredrag og workshops af fem store kapaciteter inden for vores fag. Se en kort præsentation af vores foredragsholdere her:

Hans erik foldberg

Nigel Ching

Hans Erik Foldberg har drevet akupunkturklinik siden 1988, men han har en mere bred tilgang til trivsel. Han har specialiseret sig i at formidle sin indsigt til helbredelse og giver den enkelte redskaber til at udvikle sine værdier og udvikle sig som menneske. Han er forfatter til bogen ”Du kAn! Livskunst for alle”. Hans indlæg på seminaret vil kredse om dette: at behandling lykkes gennem behandlerens evne til at få patient og pårørende som medspiller.

nigel Ching har praktiseret akupunktur siden 1990 og underviser på flere akupunkturskoler i Danmark, England, Tyskland, norge og Finland. Han er forfatter til flere bøger om akupunktur, blandt andet ”kunsten at diagnosticere med kinesisk medicin” (2009). Diagnose er også omdrejningspunktet for hans seminar, der handler om at analysere diagnostiske tegn, som man ikke havde tiltroet nogen betydning. DAnSkE-AkupunkToERER.Dk

37


4

6

10

DanSke akupunktørerS ÅrSSkriFt Professor Dr. Wenlei Qiao

Freddy Dahlgren

Professor Dr. Wenlei Qiao er et velkendt navn i Danmark. Hun er Freddy Dahlgren, der til daglig bor i Spanien, begyndte som healer uddannet akupunktør og har desuden en traditionel vestlig lægeudfor 39 år siden og har siden arbejdet med flere forskellige former for alternativ behandling. Han opdagede tilfældigvis virkningen af dannelse fra Military Medical University i Shanghai (1973). Hun akupunktur på synsproblemer, og hans resultater vakte stor opsigt. har primært arbejdet som overlæge og siden professor på Nanjing Det viste sig, at han havde arbejdet med det, der er beskrevet som University of Traditional Chinese Medicine, hvor hun nu udelukkende Eciwo akupunktur.Det Deersidste år der har er Freddy interesseret sig mere underviser. Hun har desuden i 20 år undervist Du og sidder arbejdet vedetbesøg med stykke Danmarkshistorie. førsteseks gang, udgivet et magasin kunog omhandlende akupunktur. i Skandinavien, Italien, Malta, Tyskland, Skotland, Zambia. og mere for led og posturologi samt kosmetisk akupunktur. Hun har blandt andet speciale i wrist-ankle acupuncture og bloodVi håber, at det nye tiltag fra Danske Akupunktører vil blive godt modtaget af alle jer letting therapy. Hun vil undervise i stress syndromer og gastro læsere. Det er bestyrelsens initiativ, og vi har i det nærmeste netværk søgt og modtaget intestinal diseases. interessante artikler om nye metoder, erfaringer og forskning i akupunktur samt kommentarer fra såvel akupunktører som politikere. Tak for alle bidrag.

Kære læser

Vi har sammensat et tema om markedsføring og formidling, som kan tjene til inspiration for medlemmer, der ønsker at kvalificere sig på det område. Det er vores tanke, at magasinet tjener flere formål. Medlemmerne skulle gerne finde masser af ny og relevant viden, men der er også flere artikler, som kan inspirere klienterne i venteværelset. Endelig er der program for seminaret bagest i magasinet, så tag bladet med, når vi ses i Fredericia.

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift Udgives af: Danske Akupunktører - akupunktørernes faglige sammenslutning Telefon 5051 8300 (Mandag kl. 9 - 11 og torsdag kl. 17 - 18) Thies Mathiasen www.danske-akupunktoerer.dk dakontor@gmail.com

Det er vores plan at gentage udgivelsen af et sådan magasin hvert år i forbindelse med seminaret. Så hvis du som læser ligger inde med relevante artikler til det, så hører vi gerne fra dig. Rigtig god læselyst. Henrik Jørgensen Frank Olesen Formand - Danske Akupunktører

Thies Mathiasen er akupunktør og muskelterapeut. Han har drevet

Redaktion: klinik siden 1991 med akupunktur, auriculoterapi, posturologi og Henrik Jørgensen Gert Karlson TCM som en del af tilbuddet siden 1998. I 2004 mødte han Bryan Thomas Borgå Frank, der er tidligere formand for den amerikanske akupunktur Lone Bolther Rubin

forening og som studerer og underviser i flere akupunktur systemer. Thies i blandt andet Auriculoterapi/ speciel sport akupunktur/ samt en introduktion til den 3 fasede akupunktur. Disse og nogle andre specialteknikker vil blive præsenteret på seminaret.

Design grafik: Hanoghar oplært InHouse grafik

38

DA2012 Danske Akupunktørers Årsskrift

Frank Olesen er politiassistent , 59 år. Han er uddannet førstehjælpsinstruktør i 2000 og underviser både ved politiet og på diverse erhvervskurser. Han giver deltagerne den lovpligtige opdatering i førstehjælp på seminaret.


Fredag den 20. april

Lørdag den 21. april

Søndag den 22. april

09.00 Indskrivning, velkomst Kl. 08.00 - 09.00 og morgenmad 13.45 Frokost Kl. 13.00 - 13.45 Kl. 19.00 - Aftensmad med underholdning underholdning

09.00 Morgenmad Kl. 08.00 - 09.00 13.45 Frokost Kl. 13.00 - 13.45 Kl. 19.00 -- Festmiddag

09.30 Morgenmad Kl. 08.30 - 09.30 Forlad værelserne inden kl. 10.00. 13.30 Kl. 13.30 Madpakker

Pauser indlægges af den enkelte underviser.

Pauser indlægges af den enkelte underviser.

Pauser indlægges af den enkelte underviser.

1 spor: 13.00 Frank Olesen Kl. 09.00 - 13.00 4 timers førstehjælp inklusiv hjertestarter.

Spor 1: 13.30 Freddy Dahlgren Kl. 09.30 - 13.30 Genskab farvesyn.

1 spor: 13.00 Frank Olesen Kl. 09.00 - 13.00 4 timers førstehjælp inklusiv hjertestarter. Kl. 14.00 - 18.00 18.00 Frank Olesen 4 timers førstehjælp inklusiv hjertestarter. Evt. 2 hold af 16 pers. + 1 underviser.

2 spor: Kl. 09.00 - 13.00 13.00 Dr.Qiao Wenlei Stress syndromes og workshops. 18.45 Dr. Qiao Wenlei Kl. 14.00 - 18.45 Gastro intestinal diseases og workshops.

3 spor: Kl. 09.00 - 13.00 13.00 Hans Erik Foldberg Behandling af børn set hele vejen rundt.

Evt. 2 hold af 16 pers. + 1 underviser.

2.spor: 13.00 Thies Mathiasen Kl. 09.00 - 13.00 3-faset håndakupunktur.

Spor 2: Kl. 09.30 - 13.30 13.30 Nigel Nigel Tonto Ching Overhørt og overset – en moderne tilgang til to klassiske områder af diagnosen.

18.00 DA generalforsamling Kl. 14.00 - 18.00 Afsluttes med stort lotteri.

3. spor: 13.00 Freddy Dahlgreen Dahlgreen Kl. 09.00 - 13.00 Sygdom, som ingen kender, men alle har. Workshop. 18.45 Dr. Qiao Wenlei Kl. 14.00 - 18.45 Stress syndromes og workshops*. *Kun adgang for ikke DA medlemmer.

16.00 Hans Erik Foldberg Kl. 14.00 - 16.00 Personligudvikling patienten og behandleren. Kl. 16.15 - 18.15 18.15 Freddy kl. Freddy Dahlgreen Kosmetisk akupunktur.

Tilmeldingen foregår på www.rab.dk

Pris, tilmelding mv: Danske Akupunktørers seminar 2012 afvikles over tre dage med mulighed for at tilmelde sig hele eller dele af programmet. Prisen varierer fra en dagspakke fra kr. 690 (kl. 9 - 17), i alt kr. 3.390 for hele seminaret (i dobb.vær.) - kr. 3.790 i enketværelse. Alle akupunktur-studerende og akupunktører er velkomne - også selvom du ikke er medlem af DA. Trinity Hottel & Conference Centre ved Fredericia er et af landets bedste på området - både på grund af størrelsen og det gode omdømme. Se lokalerne på www.trinity.dk. Der er mulighed for at få masage, oliebad og andet velvære ved Quatro Clinic (en km fra hotellet) til særpriser. Maden vil være prioriteret højt - ikke kun på grund af smagen, men også for at indlæringen kan være i top. DANSKE-AKuPuNKTOERER.DK danske-akupunktoerer.dk

39


- billigst og bedst

Vil du • • styrke dit faglige netværk? • • udbygge dine kompetencer? • • få en stærkere profil? • • og hele tiden blive klogere? Et medlemskab af Danske Akupunktører er den billigste og bedste forening for seriøse behandlere, der vil noget. Inkluderet i kontingentet er: • • Forhåndsret til vores årlige tre-dages akupunktur-seminar • • Gratis vedligeholdelse af førstehjælp • Erhvervsansvarsforsikring • Erhvervsansvarsforsikring • KODA/Gramex-kontingent • KODA/Gramex-kontingent

A-medlemmer får desuden • • Mulighed for RAB-registrering • Momsfritagelse • Momsfritagelse • • Fagligt relevante nyheder fra DA • • Egen profilside på www.rab.dk eller link til egen side • • Fælles markedsføring + • • dine patienter kan bruge deres sundhedsforsikringer til din behandling • • dine patienter kan få tilskud fra sygesikringen danmark

Pris pr. år: A-medlem: 2.500 kr. (hvis du bliver Registreret Alternativ Behandler) B-medlem: 2.000 kr. (for ikke-RAB registrerede) Pensionister: 600 kr. Studerende: gratis Der er ingen optagelsesgebyrer og ingen løbende gebyrer.

Meld dig ind: Du kan melde dig ind på www.rab.dk, hvor du også kan se flere detaljer, og se hvad der skal til for at blive Registreret Alternativ Behandler (RAB). Det er let og hurtigt, og vi hjælper gerne med din registrering. Du kan også ringe på tlf.: 5051 8300 - mandag kl. 9 - 11 og torsdag kl. 17 - 18.

Danske Akupunktører - Årsskrift 2012  

Det er første gang, der er udgivet et magasin kun omhandlende akupunktur. Vi håber, at det nye tiltag fra Danske Akupunktører vil blive godt...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you