Issuu on Google+

T H I R E A U LT. d a n i e l l e


ARCHITECTURE 1.Ca sc a de To we r Thesis Final Project 2012

2. International Community Center Abuja, Nigeria Fall 2009

3. Masieri Foundation Venice, Italy Winter 2010

4. Academic Institute Rome, Italy Summer 2010

PRODUCT DESIGN 1. Savvy Recycling Recycling Receptacle

2. Domain

Personal Heating Device

3. Gillstrata Chair Design


ARCHITECTURE 1.C ascade To wer Thesis Final Project

2. International Community Center Abuja, Nigeria

3. Masieri Foundation Venice, Italy

4. Academic Institute Rome, Italy


CASCADE TOWER This project is located in the South Watefront of Portland, OR. The community is on a formerly heavily

polluted

industrial

ship

building site, and is part of a piloted EcoDistrict within the city. As part of a ecodistrict network, I made my building demonstrate how sustainable strategies can be celebrated. With the flood of ecofriendly practices and information, we need to find alternative ways to engage the public and inspire sustainable behavior. My building design celebrates water as a resource as well as demonstrates how it can be used to stimulate urban activity and community cohesion.

Portland. OR

1


ECOLOGY

ART

PEOPLE

ACTIVITY NODES

MOVEMENT

PUBLIC

2

ACADEMIC

PUBLIC V. ACADEMIC


CASCADE TOWER The building program serves as a way for an emerging trend of “ecoartists� to collectively continue their education and explorations. The activites taking place in the academy serve as a demonstration for the public sector and provide a new means of communication and rekindles interest. I have designed the residential tower

facade

to undulate at different angles reminiscent of water carving away at the surface. This celebrates the water on the vertical surface and channels the water in different ways as it travels through the site and is eventually infiltrated back into the Willamette River.

Portland. OR

3


GROUND FLOOR

4

SECOND FLOOR

RESIDENTIAL TOWER PLAN


CASCADE TOWER SUSTAINABLE FEATURES WATER -Intensive and Extensive Green Roofs -Cistern Water Catchment for Grey Water Use -Planted Filtration Beds -Public Display and Education LIGHT -South Elevation Light Shelves Shade and Diffuse Direct Summer Light and Allows Lower Winter Light to Inflitrate the Interior VENTILATION -North Tower Elevation Double Skin Envelope -Operable Vents Allow Air to Circulate and Ventilate Warm Air Out of the Building During the Summer -Vents Close in Winter to Create an Air Barrier to Further Insulare the Residential Interior -Operable Windows

Portland. OR

Shading

Ventilation Summer Sun

Winter Air Barrier

Summer Air Ventialtion

Daylight Double Skin Envelope

Winter Sun

5


ST BS IB G

Approx. Yearly Water Collection Potential 625, 475 Gallons

RIV

ER

PA

Residential W/C Demand 1,350 Gallons Per Day Podium W/C Demand 2,000 Gallons Per Day Approx. Cistern Size 40,000 Cubic Feet

6

Rain water is collected in a cistern, which is used to circulate hot water through the residential tower. It distributes heat and then is brought back to the cistern. Overflow from that point is used to supplement the courtyard water feature and continues to be infiltrated back into the Willamette River.

RK

WA

Y


CASCADE TOWER GREENSCAPE FEATURES

CENTRAL COURTYARD

Intensive and Extensive Green Roofs

Cistern Water Catchment for Grey Water Use

Planted Filtration Beds

Public Display, Education, and Interaction

Portland. OR

7


Plant Material Soil Mix Filter Fabric Drain Mat 2 - 2” Insulation Layers Root Barrier Waterproof Membrane

Rock Barier Perforated Pipe Downspout

Green Roof Downspout Connection

1 Permeable Pavers Gravel Water Channels

Snap Cut Stone Step

Extensive Sedum Planting Roof Edge Planters Seasonal Water Feature Cast In Place Concrete Planter

2

1

Concrete Recreation Platforms Downspout River Rock Precast Concrete Planter

River Rock 3” Perforated PVC Pipe Finish Surface Planting Bed Cast-In-Place Concrete Curb

Bioswale Cistern FSC Treated Wood Bench Tops Filtration Planters 4” of 3/4” -1” Graded Stone 12” of 1 1/2” -3” Graded Stone

8

N

Permeable Pavers

1” = 64’ 0”

2

Precast Concrete Planter


CASCADE TOWER

CLASSROOM

STUDENT LOUNGE

Portland. OR

ENTRANCE LOBBY

9


WEST ELEVATION

SOUTH ELEVATION

10

EAST ELEVATION


INTERNATIONAL C O MM UNITY CENTER This studio project was centered around the 2010 6 week Lyceum Fellowship

design

competition.

The site is located in the planned capital of Abuja, Nigeria. The city of Abuja is a beacon of Nigeria, reflective of a diverse culture and a proud country. This design is intended to provide an introduction to the African culture while supporting the daily activities thriving around traditional Yoruba design especially,

DN

the site, such as the Friday Market. In there is an organization of disparate units into an interlocking whole. I think that is a beautiful expression for Abuja, where there is such a diversity of beliefs and heritage, but where they come together to create a rich culture and community.

Abuja. Nigeria

11


MARKETPLACE GROVE

DRIVE APPROACH

MAIN ENTRY APPROACH TREE GRID

12

PEDESTRIAN CONNECTION


MASIERI FOUNDATION B SECTION

The Masieri Foundation is located

A SECTION

B SECTION

on a triangular site on a curve in the Grand Canal of Venice, Italy. The

B SECTION

A SECTION

A SECTION

challenge of the site was creating a building that could weave into the existing historical fabric. the facility is an architectural academy housing a large classroom, gallery, studio space, library, cafeteria,

A SECTION

and a small number of dorm rooms

A SECTION

B SECTION

B SECTION

FOURTH FLOOR

for students.

THIRD FLOOR

B SECTION

A SECTION

I chose to have the building floor plate alternate to provide double height

common

central

circulation.

spaces, The

with

corner

serves as a window into the building, as well as provides views down the canal, connecting back A SECTION

to the city and the rich context in which it resides.

A SECTION

B SECTION

GROUND FLOOR

B SECTION

Venice. Italy

SECOND FLOOR

13


EXTERIOR WALL SECTION

SECTION PERSPECTIVE GALLERY

14

STUDIO


ACADEMIC INSTITUTE Summer term of 2010 I took advantage of the opportunity to study abroad for 8 weeks in Rome, Italy. The studio project was a combination of retrofitting a cloister to house scholars, as well as design a new building to house the larger group facilities. The goal of this project was to respect the existing context, while creating new spaces and experiences. This was achieved through various connections throughout the site and program. The interactions between old and new, outdoor and indoor, public and private, and between the built and natural all work toward communication and a successful academic environment. This project was a partnership with Dustin Locke. All drawings shown are authored by myself.

Rome. Italy

15


View of Group Facility from Garden

16

Individual Studio Pavillion Plan


ARCHITECTURE 1.Ca sc a de To we r Thesis Final Project

2. International Community Center Abuja, Nigeria

3. Masieri Foundation Venice, Italy

4. Academic Institute Rome, Italy

PRODUCT DESIGN 1. Savvy Recycling Recycling Receptacle

2. Domain

Personal Heating Device

3. Gillstrata Chair Design


PRODUCT DESIGN 1. Savvy Recycling Recycling Receptacle

2. Domain

Personal Heating Device

3. Gillstrata Chair Design


S AV V Y RECYCLING

Polymetal Outer Casing

1/4� Plywood Sides Laminated together for extra strength and to conceal inner bin track from the exterior.

Polymetal outer surface of the inner bin wraps the outer edge of the plywood to streamline the aesthetics when looking straight on.

Hole cut out for handle on the inner bin which also serves as the latching point to lock the bin in the closed position.

FA L L 2 0 1 0

19


20


D O M A I N

As part of my Material and Product Studies Degree, I took the first term of the Product Design BFA studio. The project was to design for a specific assigned user. My user was Bruno, an architectural photographer who travelled frequently and lived in Berlin. My design strategy was to develop the product around the nostalgic nature of Bruno. The resulting product, DOMAIN, is revitalizing the hot water bottle. DOMAIN is a verstatile personal heating device for a versatile life. Individual heating components brought together in a comforting leather and felt sleeve allow flexibility in use and application. It offers maximum personal comfort, allowing control over your immediate environment in the bedroom at home, or while travelling. Where ever you are, you have control over your domain.

FA L L 2 0 1 1

21


USER DEFINITION

Travel Morning

nt

ct

a il

ne

Re

Co

Nurse Hancgovoerver

Bars PMnteRntimteual

Em

Arrive

Lu n c h

n

Travel

Se

Co

Establish Comfort

Bruno

Ar f Ful llm o t t i s t e nt o g ic ra p hy

Ph

M

White Stag Products F ‘11

xie ty

ssity Nece

Studio Work

cial Anxiety Finan

l

o t Re ect o R i d rc y c l e e

Dep ar t An

on

e

b

Nigh tcl u Esc ap

Self M oti va ti

al

Party Night p okuacy o H Intim

AM Rit u

ep Sle

Work Day

R e v i t a l i z i n g t h e H o t Wa t e r B o t t l e

F O R M I D E AT I O N


D O M A I N

Bruno is a user who frequently needs to adress minor aches and pains from a busy life. This product gives him the flexibility to have one object alleviate neck and back aches as well as occasional muscle soreness. It can also be used more casually as a personal heating device at the foot of the bed, as you would traditionally use a hot water bottle. Domain establishes roots in the nostalgic use of hot water bottles. It brings that concept into the modern era with electric heating components in a flexible configuration. This allows the product to provide personal warmth and increases the versatility and portability of a hot water bottle. Domain is a versatile product for a versatile life.

FA L L 2 0 1 1

Board Plane

Arrive at Hotel

Pack in Carry On

Work Day

Travel Read in Bed Lay Flat in Bed Charge in USB Travel Home

Home Return to Charger Work in Studio

Heat Sheets Return to Bed


Heating Units

Charging Base

22

USB Charging Cable


G I L L S T R ATA

Design Objective: To design a completely eco-friendly chair based on the inspiration of layers in nature while using minimal materials for each component and integrating efficient machining processes. Gillstrata was designed with verstility, longevity, and the environment as key components. The leg profiles and frame of the chair serve as the constant. A compilation of seat profiles makes up the seating element of the chair which fit onto the frame. This design allows purity of materials and limits production waste and excess. The profiles of the seat vary slightly to contour to the user’s body for comfort. The layers in this design are cut out of a compressed paper board which is made from recylced papers, and the frame is Cherry wood.

FA L L 2 0 1 1

23


I D E AT I O N S K E T C H I N G

24

I N S P I R AT I O N


G I L L S T R ATA

The chair frame was designed to be pieced together after cutting the components with the CNC router. This allowed the most efficient use of materials and minimum waste. The seat profiles were intended to be able to be produced out of a variety of materials. The initial intent was for the layers to be made out of felt, but I found that Homasote provided an interesting substitute. The

compressed

paper

board

provided enough rigid structure for the seat, while giving a soft edge aesthetic. Addtional materials that could be used for the seat profiles are

compressed

cardboard,

straw,

industrial

felt,

cork, and

compressed paper boards.

FA L L 2 0 1 1


Industrial Felt

Compressed Straw

Cork


DANIELLE THIREAULT BACHELOR OF ARCHITECTURE 2012 BACHELOR OF MATERIAL AND PRODUCT STUDIES 2012 UNIVERSITY OF OREGON

D I G I TA L S K I L L S ADOBE SUITE MS OFFICE SKETCHUP RHINO AUTOCAD ARCHICAD REVIT GIS

THIREAULT.D@GMAIL


Design Portfolio