Issuu on Google+

dan e kn u dson p o r t f o l i o


OBJECTIVE

SEEKING INTERNSHIP OR FULL TIME EMPLOYMENT

EDUCATION

WASHINGTON STATE UNIVERSITY_P U L L M A N _ W A S H I N G T O N _ 2 0 0 7 - 2 0 1 1

WHITWORTH UNIVERSITY_S P O K A N E _ W A S H I N G T O N _ 2 0 0 6 - 2 0 0 7

SPOKANE COMMUNITY COLLEGE_S P O K A N E _ W A S H I N G T O N _ 2 0 0 7

CENTRAL VALLEY HIGH SCHOOL_S P O K A N E _ W A S H I N G T O N _ 2 0 0 2 - 2 0 0 6

FREEDOM BY DESIGN_W A S H I N G T O N S T A T E U N I V E R S I T Y _ 2 0 1 0 - 2 0 1 1

BACHELOR OF SCIENCES IN ARCHITECTURAL STUDIES GPA_3.60 FOCUS OF STUDY: ENGINEERING

FOCUS OF STUDY: GENERAL STUDIES HIGH SCHOOL DIPLOMA

STUDENT CLUB_CO-CAPTAIN

TECHNICAL PROFICIENCY DIGITAL PRODUCTION >ADOBE ILLUSTRATOR

>AUTODESK REVIT

FABRICATION >AUTO-BODY REPAIR

>IRRIGATION DESIGN

>ADOBE INDESIGN >GOOGLE SKETCHUP

>ADOBE PHOTOSHOP >KERKYTHEA RENDER

>AUTODESK CAD V-RAY RENDER

>CONSTRUCTION >METAL FABRICATION

>ENGINE REPAIR >MODEL BUILDING

>HAND DRAFTING >WELDING


EXPERIENCE OMNIPLAN ARCHITECTS_ D A L L A S _ T E X A S _ 2 0 1 2 _ A R C H I T E C T U R A L I N T E R N Tasks >>Working with team members to produce As-Built documentation in the form of CAD drawings, as well as model ACE

heavily in 3D programs such as Google Sketchup and Autodesk Revit Architecture. >>Sit in on client/architect go-to meetings where essential design elements and budgets were dicussed and agreed upon. >>Participate in office/Dallas design competitions. http://www.omniplan.com/

HARDWARE_ S P O K A N E _ W A S H I N G T O N + P U L L M A N _ W A S H I N G T O N _ 2 0 0 7 - 2 0 1 2 Tasks >>Working as a floor manager where I was able to learn and work with building supplies on a daily basis. >>Providing customer assistance as well as working as a problem solver to meet customers needs. >>Managing employee participation.

REFERENCES

AYAD RAHMANI_ A R C H I T E C T U R E P R O F E S S O R _ W A S H I N G T O N S T A T E U N I V E R S I T Y

BEVERLEY OSTERWYK_ G E N E R A L M A N A G E R _ S P O K A N E V A L L E Y A C E H A R D W A R E

e. arahmani@wsu.edu c. 509.335.7393 DARRIN GRIECHEN_ A R C H I T E C T U R E P R O F E S S O R _ W A S H I N G T O N S T A T E U N I V E R S I T Y e. dgriechen@wsu.edu c. 509.358.7825

e. isaysew@hotmail.com c. 509.891.7308

AWARDS

27TH ANNUAL PULLMAN PUBLIC LIBRARY MASONRY COMPETITION >>First Place Winner_2009

D3 HOUSING TOMORROW INTERNATIONAL ARCHITECTURE DESIGN COMPETITION >>Special Mention Winner_Alternative Typology Award_2010

WASHINGTON STATE UNIVERSITY >>All College Oustanding Senior Award Winner_2011


A C A D E M I C WORK


TITLE: C A M P U R B A N LOCATION: C H I C A G O _ I L L I N O I S COURSE: D E S I G N S T U D I O _ A R C H 3 0 1 INSTRUCTOR: D A R R I N G R I E C H E N YEAR: 2 0 0 9

PROGRAM: Evolved around an international design competition provided the flexibility for truly innovation and radical conceptual design. Initially focused on the evolution of world housing eventually progressed into the idea concerning the intent for life we as humans face. With a global population focused so directly on the consumption of material possessions, what has happened to the desire for exploration and experience? As this question sinks deep into out conscious, we do not have an answer to justify a response. Inevitably, human nature creates an inversion to the common material possessed life style that we have fallen into. As people around from around the world quit their jobs, seeking self value and fulfillment the human race once again turns towards its’ nomadic ancestry. Working only to support the cost of travel, the majority of individuals spend their time migrating from place to place. Major global urban centers link together creating a network meant to become the destination hubs for millions. Looking to monumental design elements, the built environment manifests into enormous vertical urban camp grounds; intended to support the adventures experienced by these modern nomads. The world is not centered around how much money individuals make, rather, it is directed towards how hard the individual is willing to work.

AWARD: A L T E R N A T I V E T Y P O L O G Y D3 HOUSING TOMORROW_INTERNATIONAL ARCHITECTURE DESIGN COMPETITION


WORK_DIAGRAM DEPICTING THE SEPARATION BETWEEN A LIFE FOCUSED AROUND MATERIAL CONSUMPTION AND ONE DIRECTED TOWARDS EXPERIENTIAL VALUES


CAMPING_EVOLUTION SHOWN IN THE GRAPHICS BELOW ARE THE DIFFERENT SCALES OF DIFFICULTY INTENDED FOR THE ACTIVE RESIDENTS; RANGING FROM L-LOW, M-MEDIUM AND ALL THE WAY TO H-HIGH FOR THE MORE DETERMINED ADVENTURE SEEKERS


ELEVATION: 3600’

PHYSICAL MODEL

ELEVATION: 1800’

ELEVATION: 1000’

ELEVATION: 0’


TITLE: t h e A U B U R N _ P R O J E C T LOCATION: A U B U R N _ W A S H I N G T O N COURSE: I D e X _ D E S I G N S T U D I O _ A R C H 4 0 3 INSTRUCTOR: T O D D B E Y R E U T H E R YEAR: 2 0 1 1

BACKGROUND: Standing for Integrated Design Experience, IDeX utilizes the knowledge and experience from various disciplines, ranging from engineering to agriculture. As a result the finished project offers a much higher level of analysis and development as compared to a non-collaborative effort. With a goal centered around the exploration for innovation, representatives from the city of Auburn, Washington posed the challenge of re-designing certain elements of their city’s infrastructure. Funded by the water resources department, the various implementations were required to explore different connections to H2O.

PROGRAM: Joining forces with two structural engineering students, the overall program for our implementation was a high-density high-rise structure, located adjacent to the “Sounder” commuter rail. Focused on innovation, we directed our efforts towards a concept based on overall building flexibility, more specifically, how to develop a highly responsive structural platform for the building. As a base we explored a “Green Tech” building component widely used in Europe for over twenty years known as CLT (cross laminated timber) construction. This shear wall system gave us the ability to move structural elements towards the interior of the building freeing the outside perimeter for various skins. More importantly, by using a shear wall construction system we were able to add and subtract multiple structural elements and therefore allowing the building the change use when new tenants entered the space. This idea greatly improved the life cycle of the building and created a truly innovative and flexible structure.

More of this project can be viewed at www.idexstudio.org


SITE_CITY OF AUBURN INFRASTRUCTURE


>>L A N D U S A G E Auburn, Washington is located approximately 21 miles South of Seattle. At one time, the city depended on its large industrial sector to provide economic stability. Now, this area is in desperate need of new industrial growth. With the idea of promoting and establishing new/innovative green technologies within the region, Auburn has the chance to once again prove to be a legitimate industrial distribution hub. Located in close proximity to the “Sounder” commuter railway, the site provides the appropriate population density to construct a high-density, high-rise structure. In addition, this prime real state allows the building to showcase it’s green technology building components.

SITE_STREET AND NEIGHBORHOOD SCALE


>>C O N C E P T The original concept focused around the idea that an individual living within the confines of a unit, has the opportunity to add/subtract or reposition structural walls by simply pushing them. As the design progressed, the direction of the project centered towards the ability to move interior walls with the approval of an interactive/smart building system. By inputting the location of existing wall conditions and then specifying desired wall locations the smart structure will analize its’ overall stability and either grant approval or denial. In addition, the system will provide various acceptable wall positions. The individual is able to access the needed software on the latest lap-top and smart phones available. After authorization, the help from maintenance personnel is all that is needed.


EARLY CONCEPT_PRIMARY WALL MOVEMENT

EARLY CONCEPT_SECONDARY WALL MOVEMENT


GROUND WATER HEIGHT

S E C T I O N B-B


GROUND WATER HEIGHT

S E C T I O N A-A


TITLE: W H E A T L A N D _ M A L L LOCATION: P U L L M A N _ W A S H I N G T O N COURSE: D E S I G N S T U D I O _ A R C H 2 0 3 INSTRUCTOR: A Y A D R A H M A N I YEAR: 2 0 0 9

BACKGROUND: The effects of post-modern architecture can be seen in many facets within the city of Pullman, Washington not unlike many regions of the built environment. One of these remnants, the Wheatland Mall, provides the local community with the memory that out-dated retail venues and vast seas of parking lots were once highly sought.

PROGRAM: Looking to the ways in which the role of theater play in and around the architectural design of a clothing store and its’ administrative offices became the focus of this project. In addition, we as students were asked to study a series of dance steps in which to abstract for structural implementation. “Ever since steel was invented and structure became the realm of the engineer, architects have

been trying to reclaim structure back and make it part of the aesthetic integrity of architecture once again” - Ayad Rahmani

By diagramming and analyzing the progression of dance steps I was able to extrude a structural form to fit the program. Separated into equal intervals, the structural elements produced an interesting rhythm laterally throughout the building. To integrate the issue of theater in the project, service areas such as loading and unloading zones were moved to the front of the structure. By revealing the inner workings of this retail store, customers gain a new respect for the work that goes on “behind the scenes” to make a production possible.


DIAGRAMMING DANCE STEPS


DANCE STEPS INTO STRUCTURAL MEMBERS


CONCEPTUAL SKETCHES


PHYSICAL MODEL

INTERIOR PERSPECTIVE


CONCEPTUAL SKETCHES OF MASONRY UNIT

PHYSICAL MODEL OF “BRICK FABRIC”


TITLE: P U L L M A N _ P U B L I C L I B R A R Y LOCATION: P U L L M A N _ W A S H I N G T O N COURSE: D E S I G N S T U D I O _ A R C H 3 0 1 INSTRUCTOR: D A R R I N G R I E C H E N YEAR: 2 0 0 9

BACKGROUND: Centered around the search for new and innovative ways to utilize masonry, the Pullman Public Library Masonry Competition occurs annually and is sponsored by the Master Masons based out of nearby Spokane, Washington. The overall guidelines for the design competition revolve around the re-design of the existing Pullman public library, using some form of masonry.

PROGRAM: Since innovation is the name of the game in this deign challenge, the conceptual development phase of my project focused around a truly unique application for masonry. The outcome? A post-tensioned masonry roof structure. The scope of the design included the process of weaving post-tensioning cables through standard brick and then suspending the “brick fabric� from large structural columns. As a result, the overall structure presents a form of organic architectural meant to embody the essence of the surrounding Palouse landscape.

AWARD: 1 S T P L A C E 27TH ANNUAL PULLMAN PUBLIC LIBRARY MASONRY COMPETITION


1- GROUND FLOOR MAIN ENTRY 2- LOCAL COFFEE SHOP 3- REFERENCE SECTION 4 - C H I L D R E N ’ S B O O K S 5- RAMP TO MULTI-MEDIA SECTION 6- CONFERENCE ROOM 7- AUDITORIUM 8- PERIODICALS/MAGAZINES 9- ELEVATOR TO SECOND FLOOR 10-NORTH ENTRY 11-STAIRS UP TO SECOND FLOOR 12-LIBRARIAN OFFICE 13-MEN’S/WOMENS RESTROOMS

GROUND FLOOR_PLAN


12345678-

MULTI-MEDIA SECTION RAMP TO GROUND FLOOR RAMP TO SECOND FLOOR BALCONY SITTING ADULT BOOKS LOUNGE STAIRS TO GROUND FLOOR OPEN TO BELOW

SECOND FLOOR_PLAN


INTERIOR PERSPECTIVE

SECTIONAL PERSPECTIVE


TITLE: S E A T T L E _ N O R T H F A C E LOCATION: S E A T T L E _ W A S H I N G T O N COURSE: D E S I G N S T U D I O _ A R C H 4 0 1 INSTRUCTOR: R A F I S A M I Z A Y YEAR: 2 0 1 0

BACKGROUND: Due to the recent growth in popularity the demand for Northface merchandise has became a widespread commodity. Known for their commitment to quality, the Northface Company has agreed to establish their presence within the Seattle community. Located near the Seattle University’s campus will ensure prime exposure to a young population.

PROGRAM: The challenge presented in this project was not in the programmatic details associated with the design of the building, but rather in the special limitations due to the location of the site. With the maximum distance of 25 feet adjacent to 12th Ave, the question was not how wide, but how high? Derived from the dimensional restrictions of the project, the exploration of compressed and decompressed interior environments drove the conceptual analysis of the project. The fluidity of the program is divided into nodes of compressed spaces as well as de-compressed or vaulted spaces, meant to spark the inhabitant’s emotion.


SITE_OVERALL

SITE_NEIGHBORHOOD

FROM 12 AVENUE


FLOOR PLANS

GROUND_LEVEL 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9 . 10.

ENTRY OFFICE BATHROOM CASHIERS STORAGE ROOM MENS/WOMENS APPAREL CHILDRENS APPAREL SPECIALTY EQUIPMENT CAFE’ MAINTENANCE ROOM

SECOND_LEVEL


THIRD_LEVEL

FOURTH_LEVEL


PHYSICAL MODEL


INTERIOR PERSPECTIVE


TITLE: 7 3 8 _ E I G H T H A V E N U E LOCATION: M A N H A T T A N _ N E W Y O R K COURSE: D E S I G N S T U D I O _ A R C H 4 0 1 INSTRUCTOR: R A F I S A M I Z A Y YEAR: 2 0 1 0

BACKGROUND: Like that of Fifth Avenue and Broadway alike, Manhattan’s Eighth Avenue plays a major role within the city’s infrastructure. Acting as a barrier, Eighth Avenue separates the commercial/tourist sectors of Times Square from the native New York population, both in physical and social realms. Not only the shear width of Eighth Avenue projects division between the East and West regions, in addition, the difference in building heights contributes to the effect of separation. Along with the apparent physical variation spanning Eighth Avenue comes social diversity as well.

PROGRAM: The location of the project became a crucial role in conceptual development, therefore determining the appropriate height and use of the building. Located east of Eighth Avenue, the structure would need to express a similar language in the form of a high-rise and at the same time make an effort to address the low-rise structures to the west. In addition, the surrounding region of the project fell within Manhattan’s Theater District in which requires all new construction to include facilities intended for the performing arts; another determining factor when designating the overall use of the structure. The result; a mixed-use residential high-rise.

SITE PHOTOS


MANHATTAN ELEVATION

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

ANNUAL SOLAR EXPOSURE


BUILDING SECTION

ELEVATION_1200’

ELEVATION_1050’

ELEVATION_745’

ELEVATION_375’

EXTERIOR PERSPECTIVE


STRUCTURAL COMPOSITION


SECTIONAL PERSPECTIVE


P E R S O N A L WORK


TITLE: M O S C O W _ H U M A N E S O C I E T Y LOCATION: M O S C O W _ I D A H O COURSE: S U M M E R D E S I G N S T U D I O INSTRUCTOR: R O B E R T B A R N S T O N E YEAR: 2 0 1 0

MODEL VIEWS

EXPLODED AXONOMETRIC


PROJECT PHOTOS


TITLE: C O N T E M P O R A R Y F U R N I T U R E D E S I G N LOCATION: P U L L M A N _ W A S H I N G T O N COURSE: D E S I G N S T U D I O INSTRUCTOR: R O B E R T B A R N S T O N E YEAR: 2 0 1 0

HEADBOARD OUTFITTED WITH PIVOTING LED READING LIGHTS


OVERALL BED DESIGN


c. 509.280.3370

e . dane.knudson@live.com


dane knudson portfolio