Page 1

Lommerrijk wonen in Berghem


Berghem

Pretentieloos Brabants dorp

Berghem is een eerlijk, groen, Brabants dorp.

Het dorp is in beweging; deels door de

Je staat binnen 2 minuten lopen bij één van de

nieuwbouwwijken die recent voor fikse uitbreiding

supers, bij de huisarts of bij de lagere school. Oss

van het inwoneraantal hebben gezorgd. Dat heeft

is 5 autominuten weg, de snelweg maar 3. Dus

enerzijds geleid tot meer faciliteiten voor allerhande

Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Arnhem en Nijmegen

sport en recreatie, maar ook tot het signaal om het

zijn alle binnen 30 min. bereikbaar. Opgroeiende

hart van het dorp op de schop te nemen. De eerste

kinderen stappen, vaak gezamenlijk, op de fiets naar

resultaten zijn Het Berghuys, een modern dorpshuis

het Titus Brandsma- Maasland- of Mondriaancollege.

waar veel wordt georganiseerd en het gezondheids-

Het Hooghuis biedt alle typen voortgezet onderwijs.

en IMRO-centrum met veel medisch specialisten. In ontwikkeling is uitbreiding van het winkelaanbod. De gemoedelijkheid, de ruime opzet en het groene karakter blijven echter onaangetast, daarvoor wordt

2

gewaakt.


Het verhaal van een

thuis

Het stond er in 1984 wat onverzorgd bij in de bocht van het laantje, wat het aan de voorzijde wel een open, breed uitzicht geeft over de straat. Rustig, dachten we, alleen bestemmingsverkeer, waardoor kinderen veilig op straat spelen. Plat ook, zo’n bungalow, maar de gevelsprongen en het groen eromheen verzachtten de contouren. Binnen wachtte een verrassing die elke bezoeker deelt: wat een ruimte, dat zie je van buiten niet! Na aankoop wisten we: hier hoefden we nooit meer weg, als we indeling en stijl zouden aanpassen. Ideeën zijn in de loop der jaren tot wasdom gekomen en, deels onder (binnenhuis-)architectuur, uitgevoerd. De beide uitbouwen, in ’93 en ‘99 maakten ‘royaal’ tot ‘riant’. In 2000 besloten we de kwaliteit van de buitenzijde aan die van de binnenzijde aan te passen, met meenemen van de hoogste isolatienormen. Het maakt de bungalow nu tot een warme, stijlvolle jas die veel gebruiksflexibiliteit biedt. 3


Kwaliteit en

sfeer 4

Kosten noch moeite zijn gespaard om de bungalow met luxe, hoogwaardige materialen te verfraaien. Buiten, in 2000, met een handvormsteen van Vogelensangh, zinken regenpijpen, daklijst met kraal, alsmede hardstenen waterkeringen en boeiboorden met reliĂŤf. Binnen is de lambrisering maatwerk, voor elke kamer inclusief plafond getekend en aangebracht. De hallen hebben marmeren vloeren. In keuken en badkamers liggen tegelvloeren (badkamers in ‘dambord’-motief).


In alle vertrekken ligt dik tapijt, ook in de living. Alle kastenwanden zijn uitgevoerd in (deels) massief mahonie, wat bezoekers steeds doet opmerken: ‘bij jullie in huis klopt alles met elkaar, er is zo’n harmonie in materialen.’ De bibliotheek, de keuken, de kastenwanden in slaapkamers en privéhal: ze zijn met zorg getekend en door professionals gebouwd.

5


6


De combinatie met lichte kleuren zorgt, tezamen met het vele licht dat overal door grote ramen naar binnenvalt, voor een sfeer waar je steeds weer blij van wordt. Een belangrijk gegeven waarmee steeds rekening is gehouden, is dat de aangebrachte stijlelementen ervoor zorgen dat de bungalow niet alleen helemaal leeg n贸g warm en geborgen aanvoelt, maar dat de woning zich qua inrichting makkelijk voegt naar zowel ultramodern, strak en minimalistisch als naar de huidige mix van antiek, klassiek en modern.

7


Ruimte

om te ademen Ongeacht leeftijd of gezinssamenstelling, het is heerlijk om ruimte om je heen te hebben. Die tref je in deze bungalow overal aan. Het maakt het huis ook uitermate levensloopbestendig, omdat de plattegrond zich goed laat voegen naar gewenst gebruik. Bovendien is een groot manco bij veel bungalows, te weinig bergruimte, door de vele praktische ingebouwde kasten, adequaat opgelost. Voeg daaraan nog een grote inpandige garage, een kleine bijkeuken en twee buitenruimtes in de tuin toe, en je kunt zelfs met een groter gezin of met kantoor aan huis, royaal uit de voeten. En ook de vaak zo benauwende slaapgang is aangepakt en leent zich nu bijvoorbeeld goed als speelhal, maar ook als een prachtige ruimte om kunst te etaleren of, door simpele afscheiding, als aparte entree voor kantoor of studerend kind dat een eigen plek wil hebben.

8


Wonen/

werken

Toen we het kochten, hebben we de bungalow bewoond met twee opgroeiende kinderen. Nadat één van hen het huis verliet, zagen we de mogelijkheid om kantoor weer in huis op te nemen. Nadat nummer twee haar eigen stek vond, besloten we één van de slaapkamers te gaan benutten als garderobekamer. En zo is het tot vandaag, wat tot heerlijk gerieflijk wonen voor twee leidt. Als er kleinkinderen komen, hebben ze hun eigen kamer en badkamer, én een grote hal om in te spelen. Kortom, de bungalow is groot, maar voor twee zeker niet té groot. Tenminste, als je van royaal wonen houdt. Bijkomend voordeel is dat de ramen van de vier kamers op het oosten liggen, wat deze vertrekken in hoogzomer koel houdt.

9


De living,

speels en veelzijdig Wat ons vanaf de eerste dag heeft aangetrokken in de bungalow is enerzijds de duidelijke splitsing in woon- en slaapgedeelte, en anderzijds de speelse opbouw van het geheel. Buiten zie je dat terug in de vele gevelsprongen, terwijl het geheel toch strak is. Binnen zie je deze verspringingen vooral terug in de living die in open verbinding staat met de entreehal. Dat maakte het mogelijk hier de piano te plaatsen, waardoor deze in de living goed te horen is, maar nooit domineert. De hal biedt verder ruimte aan garderobe en een geheel betegelde toiletruimte.

10


11


De vorm van de living zorgt ervoor dat je altijd contact kunt houden met elkaar, of je nu staat te kokkerellen, een boek zoekt in de bieb of naar TV kijkt. Toch is er sprake van onderscheidende delen: een eetkamer waarin wij ook een stukje ‘study’ hebben ondergebracht, maar waar je ook kunt opteren voor verruiming van de keuken (kookeiland!) en een megagrote tafel; een zitkamer met open gashaard die zich op vele manieren laat indelen en gebruiken (grote banken en een dressoir met super TV zou ook niet misstaan), en de in Engelse stijl uitgevoerde bibliotheek, waar de L-vorm zich goed leent om er een studie-/werkhoek te creëren. Om de donkere uitvoering nog meer cachet te geven, zijn wij hier bij de bouw ca. 40 cm de grond in gegaan, wat hoogte brengt en een natuurlijke scheiding van de zitkamer.

12


13


De keuken tenslotte is helemaal van Miele, dus ook de kasten en het blad. Alle deurtjes zijn massief mahonie, het blad is bijzonder door zijn mahonie rand. Qua inrichting is de keuken eenvoudig naar huidige standaard: een koelkast, een vriezer, een hetelucht oven, grill en braadmachine, een 4-pits gastoestel en een afzuigkap. Het plafond is verlaagd om ook de keuken weer haar eigen entiteit te geven. 14


Sanitair

De bungalow heeft drie sanitaire ‘groepen’.

toilet, bidet en grote douche. Het sanitair is van

Het gastentoilet en de gastenbadkamer (zie

Sfinx, alle messing (thermostaat)kranen zijn

pagina 9) zijn hetzelfde uitgevoerd in grijs en

van Devon & Devon. De badkamer heeft twee

wit, met sanitair van Villeroy & Boch. De master

ramen en een lichtkoepel die ook open kan.

badkamer heeft een luxe en royale opzet, met een

De gastenbadkamer heeft zijn eigen boiler.

extra groot 2-persoons ligbad, dubbele wastafel,

15


Een parktuin

16


Wij zijn geen liefhebbers van gras ‌ hoe beter je ervoor bent, hoe meer werk je eraan hebt. Dus hebben we in de loop van de jaren verschillende tuinen aangelegd en zijn zo uiteindelijk uitgekomen bij het huidige ontwerp. Daarin een groot terras, gefundeerd en met zonnige steen, aan het huis waar je in de volle zon, of bij wind, in de luwte van de U-vorm van de woning kan zitten. Een verdiept terras met antieke franse pannetjes geeft mooi zicht over de vijver en krijgt volle zon, maar ook uren in de schaduw. Het patioterras ligt verscholen in het groen en is heerlijk schaduwrijk. De tuin heeft veel bomen en het pad door de tuin loopt langs allerlei borders. Doordat vanuit de borders naar het pad kan worden gewerkt, is het werken in de tuin prettig en licht. Centraal aan het grote terras ligt de solide gebouwde vijver, geheel omzoomd met vlonders. Een vogelbad en vogelhuisjes brengen kijkplezier.

17


Achterin de tuin is een atelier gebouwd, geheel geïsoleerd, met dubbel glas. Daarin is ook de automatisering ondergebracht voor de sproei- en beregeningsinstallatie. Die laatste is vooral bestemd voor de beplanting in de tuinmuur en de coniferen en taxushagen die rond het hele terrein lopen. De tuin is aan de achterzijde geheel afgesloten door de hoge tuinmuur en hekwerk met klimop die aan weerszijden wordt opgevangen door twee poorten met maatwerk sierhekwerk. Deze ommuring en de beplanting zorgen voor absolute privacy aan de achterzijde. Daarnaast loopt langs de hele woning een pad in waalformaat klinkers; ook de oprit waar zeker 3 auto’s kunnen staan, is zo bestraat.

18


En

verder... De garage is royaal met een handige L-poot die diverse gebruiksmogelijkheden biedt. Deze is geheel betegeld, er zijn diverse opbergmogelijkheden in opgenomen en de dubbele garagedeuren zijn elektrisch en van afstand te bedienen. Uiteraard is er plaats voor de auto. Ook is hier de stofzuigerinstallatie geplaatst; door het huis heen zijn diverse aansluitpunten voor dit schone en praktische systeem opgenomen. De bijkeuken is compact; hier zijn de wasmachine en droger opgenomen, alsmede de HR combiketel (2000, Remeha) en de boiler (2000). In 2013 en 2014 is buiten alles geschilderd, met inbegrip van het atelier. Binnen is, zoals ongetwijfeld opgemerkt, sprake van relatief veel hout. Dit lijkt wellicht onderhoudsintensief, maar niets is minder waar. Aan het mahonie hoeft niets te gebeuren, alle wanden, plafonds en deuren zijn in 2012 en 2013 geschilderd en kunnen er bij normaal gebruik zeker weer 10 tot 15 jaar tegen.

19


De hele woning heeft speciaal ontworpen radiatorkasten die niet alleen de radiatoren uit het zicht halen en voor mooie, brede vensterbanken zorgen, maar ook de warmte gerichter de ruimte in brengen. Tezamen met goede isolatie, HR++ glas in kantel-kiep ramen, extra wandisolatie in de slaapkamers en vloerverwarming in de privĂŠhal, badkamer en achterste slaap- en badkamer (3 zijden buitenmuur), leidt dit tot lage energiekosten voor een woning met een inhoud van bijna 900 m3: nog geen â‚Ź 250,- per maand. Al het hang- en sluitwerk is in 2012 vernieuwd en uniform gemaakt en voldoet aan het politiekeurmerk veilig wonen. Een alarminstallatie is aanwezig. Als laatste, voor een bungalow niet onbelangrijk aspect in deze tijd (er valt immers niets naar een zolder te brengen): de woning zelf ligt ca. 50 cm boven straatniveau en de totale straat ligt ca. 10.50 boven NAP. U hoeft dus niet bang te zijn voor natte voeten!


2320 cm 1

7

2

8

3

9

4

10

5

11

6

12

7 Slaapkamer

8 Slaapkamer

9 Slaapkamer 1

Hal

10 Slaapkamer Bibliotheek

2340 cm

11

3 4

2

Living Hal 6 12 Keuken 5

Garage

cv

21

Badkamer


Kenmerken â‚Ź 553.000 k.k. Inhoud ca. 865m3 Vloeroppervlakte ca. 289 m2 Perceeloppervlakte ca. 892 m2 Bouwjaar 1976 Huidig gebruik Wonen en werken Huidige bestemming Wonen en werken (kantoorfunctie) Ligging Aan boomrijk laantje, vrij uitzicht voorzijde Aantal kamers Aantal slaapkamers

5 4

Bijzonderheden Geheel herbouwd en opnieuw ingedeeld tussen 1986 - 2000, living van ca. 87 m2, kleinste slaapkamer 14 m2, 2 badkamers, statige hallen (ca 15m2 respectievelijk ca. 24 m2), zeer luxe afwerking binnen en buiten, veel veiligheid, optimale privacy, tuin met uitsluitend vaste planten, diverse terrassen (terras aan woning ca 60 m2) en vijver, geautomatiseerde sproei- en druppelinstallatie, elektrisch op afstand bedienbare garagedeuren, alarminstallatie, stofzuigersysteem. 22

Isolatievormen dakisolatie, muurisolatie, HR++ glas, extra wandisolatie binnenwanden slaapkamers Installatie Verwarmingen Warm Water

C.V.-ketel Remeha, eigendom Boiler via cv-ketel, tweede kleine boiler in tweede badkamer

Tuin Kwaliteit Totale oppervlakte

Fraai aangelegd 892m2

Garage Soort inpandig, parkeren op eigen terrein voor 3 auto’s Daarnaast houten atelier en tuinberging in achtertuin


Wilt u meer informatie of een rondleiding, meem dan contact op met

D’ache design mobiel 06 23 790 727 e-mail: info@d-ache.nl

23

Brochure Lommerrijk wonen in Berghem  
Advertisement