Page 1

Månadsbrev

Nu går vi in i nästa fas!

Nu går vi in i nästa fas! Vi säger ”Hej” till våra nya partners! Månadens mattips Guldmedlemskap lönar sig Guldtävlingar på Cykelklubben.se Energi och vätska under träning/tävling Camp Sweden – Ett alternativ till förbundskaptenstjänsten? Tävlingskalendern – lite nyheter! Månadens porträtt Första klubbträningen!

CYKELKLUBBEN.SE – MÖTESPLATSEN FÖR CYKELFANTASTER

Månadsbrev 0209


Nu går vi in i nästa fas! Januari har för många varit en bra månad att fortsätta att bygga upp sin grundform inför den stundande säsongen. På många håll runt om i vårt avlånga land har det tränats för fullt. En del av oss svettas i cykelklubbars trånga lokaler på riktigt gamla testcyklar, cyklar som många gånger är både rostiga och ihop plockade av delar som för länge sedan sett sitt ”bäst-före” datum passera. Tänk att det är dessa lokaler med sina klassiska 70-20 och 15-15 intervaller som skapat den moderna spinningen! Om du inte har haft förmånen att få testa denna ursprungliga råa form av spinning kan vi starkt rekommendera ett besök hos din lokala cykelklubb och insupa, i många fall, decennier av dofter och erfarenhet. Om man vill göra en liknelse så är det som att spela ”Guitar Hero” och sedan gå ned och repa med bandet, även det oftast i en källare. Det är en upplevelse! Och visst är det våra upplevelser på cykeln som gör att vi älskar att cykla och att vi hela tiden vill ha mer! ”Du skall veta att jag saknar dig Det finns känslor som aldrig tar slut Du skall veta att jag inte glömt Det finns bilder som aldrig suddas ut” Thomas Ledins klassiska rader från låten En del av mitt hjärta kan lika gärna handla om längtan till att få komma ut i värmen igen och uppleva de där underbara stunderna på cykeln. Vem minns inte den första vårvärmen då man för första gången kan cykla i korta cykelbyxor och kortärmad tröja? Björn minns fortfarande 16 mars 1990, det är det tidigaste som han har kört kort/ kort och den dagen glömmer han aldrig. Eller första gången som man får ta sig an en riktig klättring uppför en serpentin och sedan känslan av att, likt roadracing, susa nedför serpentinkurvorna. Eller första gången, eller bästa gången, när man hade en sådan där underbar formtopp som gjorde att man bara kunde ta i och ta i utan att bli trött och kunde pressa sig ända in på mållinjen i vetskapen om att idag fick jag verkligen ut allt ur kroppen.

Månadsbrev 0209


Alla dessa upplevelser bär vi hela tiden med oss och som är så underbara att plocka fram på ett ögonblick. Det är det som är så underbart med att VARA cyklist, att man på en bråkdel av en sekund, kan plocka fram känslan av vilken cykeltur som helst, hur det kändes i backarna på 8-milarundan, när man fick se en älg passera vägen, när man hitta vattenkällan den där heta sommardagen, när kompisarna och du fick till ett sådant underbart lagtempoflyt eller doften av kaffet och de nygräddade bullarna på ens favoritcafé. Vi önskar att fler får förmånen att hitta till cykelsporten. Cykelsporten för oss kan vara att man cyklar till och från jobbet istället för att ta bilen, att man får med sig maken/ frun ut på några härliga cykelturer, att man cyklar något motionslopp eller att man satsar på att vara med och fightas in på mållinjen i en tävling. Att få uppleva en del av sitt liv på cykeln, det är alla förunnade!

Vi säger ”Hej” till våra nya partners! Innan vi går in på presentationerna av våra nya partners skulle vi vilja berätta för dig om våra olika kategorier av partners som vi har här på Cykelklubben.se.

Huvudpartners Är till största delen svenska cykelgrossistföretag som stödjer oss genom att bistå med fina priser till våra on-line tävlingar.

Butikspartners Precis som det låter är det cykelbutiker som ger dig som är guldmedlem presentkort som du kan använda vid ett inköp. Butikerna förser oss i vissa fall även med fina priser till våra on-line tävlingar.

Klubbpartners Består av cykelklubbar som arrangerar motions- och/eller tävlingslopp och som ger dig som guldmedlem billigare startavgift på deras lopp.

Premiepartners I den här kategorin partners hittar du företag som förser dig som guldmedlem med en premie i ditt medlemskuvert. Det kan vara allt ifrån presentkort för inköp av olika typer av varor till möjligheten att prova på olika aktiviteter.

Månadsbrev 0209


Det här är Nishiki – vår nya huvudpartner!

Nishiki tillverkas på ett litet Göteborgsföretag, Unicykel, som har sin bas i Hisings Backa, Göteborg. Företaget grundades 1980 och affärsidén är att tillverka kvalitetscyklar för hand med egen design. Verksamheten drivs av Linus Lindgren och den f.d. tävlingscyklisten Rickard Ölander. Det är inte många som vet om det, men nästan all produktutveckling av Nishiki för den europeiska marknaden, sker i Skandinavien. Närmare bestämt i Hisings Backa i Göteborg. Märket har visserligen japanska rötter men modellerna som säljs här är helt och hållet framtagna för våra svenska förhållanden. Det gör att Unicykel kan kombinera det bästa av sin design med världsledande teknik från både Japan, Taiwan, USA och Europa. Nishikis finaste modeller handbyggs dessutom i Göteborg. Genom att kombinera gamla hantverkstraditioner med moderna material, nyskapande design och kompromisslös funktion bygger de cyklar som ger dig en körupplevelse utöver det vanliga. En normal arbetsdag bygger Unicykel mellan tio till femton cyklar. Utgångspunkten är en ram i aluminium eller kolfiber av mycket hög kvalitet. På denna byggs sedan cykeln upp på ett och samma ställe. Inget löpande band, ingen massproduktion, bara rent och skärt hantverk.

Det här är Cykelcity! – Vår första butikspartner!

Att vara cykelfreaks och ha tre butiker fulla med de allra bästa och senaste nyheterna inom cykelvärlden är så bra som det kan bli. Med butiker i Lund, Göteborg och Stockholm gör Cykelcity alltid velat, nämligen servar Sveriges alla cyklister med topprodukter. Allt började på i Lund 1982 då bröderna Håkan och Anders ”Picco” Persson gjorde verklighet av en dröm efter en framgångsrika karriärer som cyklister. Efter några år flyttade ”Picco” till Göteborg och öppnade butik nummer två. Expansionen norrut skulle givetvis följas av en butik i Stockholm vilken öppnades i mitten av nittiotalet. Butiken i Stockholm drivs idag av Mario Toledo och Johan Ottosson.

Månadsbrev 0209


Redan från början bestämde sig bröderna för att ge den svenska marknaden en så professionell verksamhet som möjligt. Proffsigt för Cykelcity innebär: Snygga, fräscha butiker i centrala citylägen. Kunnig och trevlig personal med stor kunskap om allt som rör specialcyklar. Att hela tiden vara uppdaterade på allt som rör branschen, inte minst nyheter. Brett sortiment där alla kan hitta det de söker. Hos Cykelcity finns inte som i många andra cykelbutiker bara en massa cyklar och en sorts cykelbyxor, senast de räknade hade de 16! olika typer av byxor att välja mellan... Detta är bara ett litet exempel på den bredd på sortimentet som Cykelcity har, och den har de i alla tre butikerna. Tänk om alla Svenska cykelbutiker brann för att stödja utvecklingen av cykelsporten lika mycket som Cykelcity, då skulle cykelsporten vara grymt stor i Sverige. Med viljan av att supporta lovande svenska cyklister skapades Team Cykelcity.se till säsongen 2005. Sedan dess har man dominerat den svenska herrelitcyklingen med rader av fina framgångar. Till i år kommer man även ha med Sara Mustonen i laget då hon inte tävlar i sitt proffslag. Tänk också om landets alla cykelbutiker satsade på att ha egna lopp! Det är precis vad Cykelcity har gjort när man har ”importerat” konceptet med Gran Fondoloppen till Sverige, lopp där alla startar samtidig. Gran Fondo-loppen har kommit för att stanna, det kan vi lugnt konstatera. En av alla de positiva effekterna med loppen är att de har fått fler att prova på att gå upp ett steg för att testa på att köra riktiga tävlingar på landsväg, det behöver svensk cykelsport! Som guldmedlem får du 10% vid ett inköp, gäller även cyklar! Utnyttja ditt presentkort som du får med ditt guldkort! Under våren kommer du även ha möjligheten att få tävla om fina produkter från Cykelcity på våra on-line tävlingar!

Det här är Cykelhuset Fåglum – Vår andra butikspartner!

Här finns det både tradition och kunnande! Cykelhuset Fåglum i Varberg startades 1977 av den yngste av bröderna Fåglum(Pettersson), Tomas, som efter en mycket framgångsrik och härlig cykelkarriär sadlade om till att bli en framgångsrik cykelhandlare. På senare år har sonen Fredric tagit över verksamheten och även utökat med en butik i Båstad. Som guldmedlem får du 10% vid ett inköp, gäller även cyklar! Utnyttja ditt presentkort som du får med ditt guldkort!

Månadsbrev 0209


Det här är Racerdepån Fåglum Karlsson – Vår tredje butikspartner!

Racerdepån startade 1962 i Stockholm, flyttades 1975 ner till Vårgårda där bröderna Gösta och Erik “Fåglum” Pettersson tog över och drev den ända fram till 1999.Vid millennieskiftet tog Jan Karlsson och Sofie Karlsson Fåglum över butiken och då hade den flyttat än en gång – denna gång till Falköping. Detta blev starten på en ny “cykelkarriär” för Janne då han precis ställt in tävlingscykeln för egen del efter en mycket framgångsrik karriär. Idag jobbar de utefter att vara en så komplett cykelbutik som möjligt med allt från trehjulingen till det värsta inom racercyklar. För racercyklisten bygger de fortfarande de flesta cyklarna efter önskemål och utmätning. Avslutningsvis hälsar vi våra guldmedlemmar välkomna till butiken i Ållebergs Center i Falköping. Där får du som guldmedlem 10% rabatt vid ett inköp, gäller även cyklar! Utnyttja ditt presentkort som du får med ditt guldkort!

Det här är Mölndals Cykelklubb – Vår nya klubbpartner!

Att bli klubbpartner till Cykelklubben.se kostar inte en förening någonting, bara en möjlighet att kunna profilera sin verksamhet via sajten. Det var precis vad det härliga gänget i Mölndals CK valde att göra nu i inledningen av 2009. Mölndals CK är en av få föreningar i landet som dels har aktiva i alla discipliner och som har aktiva i alla åldrar och som dessutom försörjer övriga cyklister i Sverige med egna bra arrangemang. Helt enkelt precis så där som vi från Cykelklubben.se önskar att alla föreningar skulle se ut och fungera! Mölndals CK har träningar och aktiviteter nästan alla dagar i veckan. Deras ungdomsträningar leds av utbildade tränare och en av dem, Mathias Karlsson, fick även pris i kategorin ”Årets Ungdomsledare” på Cykelgalan i fjol. De har även träningar för elit, veteran och seniorklassen samt att det givetvis även finns rena motionsgrupper som cyklar i lite lugnare tempo. Klubben startades 1922 och firar alltså i år 87 som framgångsrik klubb. I det egna klubbhuset i Lindome, som är en naturlig samlingspunkt för klubbens medlemmar och aktiviteter, finns det givetvis även testcyklar, omklädnings- och mötesrum.

Månadsbrev 0209


En vanlig träningsvecka ser ut ungefär så här: Måndag MTB-träning för ungdomar (vinter testcykelträning) Tisdag LVG-träning alla (vinter testcykel eller löpning) Onsdag MTB-träning alla (vinter innebandy&gympa) Torsdag LVG-träning ungdomar (vinter testcykel eller löpning) Fredag ingen träning Lördag Snabbdistans tävlingsfria helger alla (vinter distans med MTB) Söndag Distans tävlingfria helger seniorer (vinter distans med MTB) Mer information om Mölndals CK kommer här i våra månadsblad. Vill du genast nu komma i kontakt med dem och läsa mer om deras verksamhet rekommenderar vi ett besök på www.mck.se Som guldmedlem får du 25% på startavgiften då du kör Mölndals CK:s deltävling i Västgötacupen den 7 juni.

Månadens mattips

– Spar pengar och bygg muskler! Av Björn Stenberg Här kommer ett tips på hur du kan göra ditt eget smörgåspålägg – Björns sojapastej! Tillhör du dem som gillar att äta smörgåsar till frukost och som mellanmål? Då kanske du har lagt märke till hur dyrt det är nu för tiden med att köpa ost och andra pålägg? Köp torkade sojaböner, cirka 400 g, i vilken vanlig affär som helst och lägg dem i blöt cirka 8-10 timmar. Därefter kokar du bönorna cirka 2 timmar på svag värme under lock med en grönsaksbuljong. Nu har du hux flux fått ungefär 1 kg ätbara sojabönor för cirka 12 kr (priset på 400 gr brukar ligga däromkring) Efter att ha hällt av vattnet häller du bönorna i en mixer. Använd knivarna i mixern. Häll i cirka 1 dl raps- eller olivolja, pressa i en eller två vitlöksklyftor och skicka på en mängd örtsalt. Sedan sätter på mixern och börjar mosa bönorna. När de är nästintill mosade och du ser att massan är lite grynig häller du på, försiktigt och lite i taget, vatten tills smeten har fått en konsistens av bredbar pastej.

Månadsbrev 0209


Då är allt färdigt, häll över pastejen i förvaringsburk, skär upp en skiva nybakt bröd och njut länge! Givetvis kan du krydda pastejen efter tycke och smak, det är nästa roliga steg! Visst är det roligt att laga mat, speciellt med tanke på att du just nu fått 1 KG pålägg för 12 kronor och att du som aktiv människa får i dig rikligt med nyttigheter eller vad sägs om följande: Alla essentiella aminosyror som behövs för att bilda proteiner (som skapar dina snygga benmuskler) 30% kolhydrater 19 % nyttigt fett och 112% av ditt järnbehov om du äter 1 hg pastej om dagen.

Sommarens nöjesmaskin - Merida

Scultura Evo Team Carbon - Sram RED, 48 999:-

Scultura Evo 907 Carbon – Ultegra SL, 28 999:-

Scultura Evo 904 Carbon – 105, 18 999:www.grahns.se

Månadsbrev 0209

Road Race 904 Alu – 105, 12 699:-

Road Race 903 Alu – Tiagra, 9 999:-


Guldmedlemskap lönar sig

– nyheter 2009

För dig som väljer att bli ny guldmedlem, eller förnya ditt guldmedlemskap, under 2009 väntar många nya spännande nyheter. Grundprincipen för att vara guldmedlem är att det ska löna sig flera gånger om. Därför kommer vi att lägga ett stort arbete på att skaffa ännu fler partners, få ännu fler lopp att lämna rabatter på startavgifterna och andra spännande förmåner. Ditt guldmedlemskap kommer att omfatta följande delar under 2009: • Guldkortet – Ditt personliga medlemskort. • Fribiljett till Cykelmässan 21-22 november – Som guldmedlem går du in gratis bägge dagarna på *Cykelmässan på Elmia. Värde 175 kronor! • Rabatt på galabiljett – Som guldmedlem har du billigare pris på de hett eftertraktade biljetterna till Cykelgalan, årets härliga cykelfest för alla cykelintresserade. Värde 50 kronor! Har du kört 4 motionslopp i 2 län kan du vinna dubbelt upp om du är på plats på Cykelgalan. Galan anordnas den 21 november på Elmia i samband med Svenska Cykeldagarna. • Rabatter på cykellopp – Genom de motions- och tävlingslopp som är anslutna till Cykelklubben.se får du som guldmedlem 25 % rabatt på startavgifterna. Värde – hundratals kronor per år! • Rabatter i anslutna ”Guld-Butiker” – Till exempel 10% rabatt på allt i butiken vid ett tillfälle. Genom att lämna presentkortet och visa upp ditt guldkort i någon av våra anslutna butiker får du 10% rabatt på deras produkter. Värde – kan bli riktigt mycket om du har spenderarbyxor på!

Månadsbrev 0209


Guldtävlingar på Cykelklubben.se Under 2009 kommer vi att anordna ett stort antal tävlingar där du som guldmedlem har chansen att vinna mycket fina priser. Det kommer t.ex. att handla om allt ifrån cyklar, kläder, material till fristarter i lopp. Tävlingarna går av stapeln klockan 20–21 och under vår nya rubrik ”Förmåner” kommer du att hitta nästa tävling, framtida tävlingar och vinnare i tidigare tävlingar. Vinstvärde – cykelprylar för tusentals kronor kan bli dina! Nishiki Finisher – förstapris i vår onlinetävling den 1 april! Värde – 9.995 kr.

Limited Carbon Ett tekniskt och superlätt underverk i kolfiber. Grunden i Limited Carbon är HM90-ramen. Flera nya tekniker har använts för att skapa en ram med styvhetsvärden i världsklass som samtidigt är komfortabel och ultralätt. I 2009 års ram har även sadelstolpen integrerats i ramen för att spara vikt. Bygget kompletteras med de allra finaste Litekomponenterna samt med världens mest avancerade drivlina, Shimanos Dura-Ace Di2. Rek. pris: 53 995 kr

Månadsbrev 0209

Generalagent Unicykel AB, tel 031-50 01 10 | info@unicykel.se | www.nishiki.se


Vill du lära dig mer om sportdryck? Passa dü pü att läsa Fredrik Ericssons artikel om sportdryck.

Energi och vätska

under träning/tävling

STATE-OF-THE-ART SHOECOVERS

Av Fredrik Ericsson

De prestationsfÜrbättrande egenskaperna hos sportdryck är mycket väl vetenskapligt dokumenterade och den mesta forskning pü omrüdet idag gür ut pü att hitta olika typer av ingredienser och blandningar som är de mest optimala fÜr olika situationer. Münga ser felaktigt sportdryck som nügot lyxigt och som man bara har nytt av under väldigt lünga träningspass eller tävlingar, vilket är fel. Olika typer av sportdrycker, salttabletter och kolhydratstillskott kan användas fÜr att optimera prestationen infÜr, under och efter träning/tävling som är ca 30min eller längre. Alla fÜrdelar med sportdrycker blir stÜrre ju varmare väder och ju fler dagar pü rad som man ska prestera. Det är viktigt att fÜrbereda sig innan hürd fysisk aktivitet genom att se till att man stür pü startlinjen i vätskebalans och med optimala nivüer av kolhydrat i kroppen. Dricker man bara vatten infÜr träning/ tävling ger detta inget tillskott av kolhydrat eller salt. Detta gÜr att man kan stü pü startlinjen med fÜr lüga kolhydratsnivüer i kroppen och i värsta fall även gjort att koncentrationen av salter i kroppsvätskorna är sü lüg att kroppen tror att den är Üverfull med vätska och kissar ut den. Salterna i sportdrycken gÜr alltsü att du behüller vätskan i kroppen. Under aktiviteten hjälper sportdrycken till att hülla en jämn blodsockernivü samt ersätta fÜrlorad vätska och salter. Salterna och kolhydraterna i sportdrycken gÜr faktiskt att kroppen tar upp vätskan mer effektivt än bara vatten om man blandar sportdrycken rätt.

PRO Blaze Black s3NUG lTTINGZIPPERLESSDESIGN s7INDSTOPPERUPPERANDmEXIBLE2OUBAIXREARSIDEMATERIAL s-ULTI FUNCTIONALSOLEWITHVELCROSTRAPSUITABLEFOR2ACE -4" 3KATESAND)N LINE3KATES s2EmECTING-PIPINGANDREmECTING-PRINTONHEEL s+EVLARREINFORCEMENTONTHENOSE s3IZES- 888,

PRO Raven H2O s/PTIMAL0ANEL#ONSTRUCTION$ESIGN s.YLONBASEWITHWATERPROOF#ARBON05COATING FORWETCONDITIONS s-ULTI FUNCTIONALSOLEWITHVELCROSTRAP SUITABLEFOR 2ACE -4" 3KATESAND)N LINE3KATES s2UBBERREmECTINGSTRAP s3EALEDSEAMSANDAREVERSESLIDE9++ZIPPER s+EVLARREINFORCEMENTONTHENOSE s3IZES- 888,

PRO Endure NPU+ s/PTIMAL0ANEL#ONSTRUCTION$ESIGN sMMMULTI STRETCHABLENEOPRENEWITHWATERPROOF 05COATINGFORCOLDANDWETCONDITIONS s"AMBOO#HARCOAL&LEECEINNERWITHSTRONGINSULATING ANDANTIBACTERIALPROPERTIES s-ULTI FUNCTIONALSOLEWITHVELCROSTRAP s2UBBERREmECTINGSTRAP s3EALEDSEAMSANDAREVERSESLIDE9++ZIPPER s+EVLARREINFORCEMENTONTHENOSE HEELANDSIDE s3IZES- 888,

PRO OPC DESIGN This revolutionary and officially registered Optimal Panel Construction design gives the rider superb fit, function and appearance. The idea was to use as few seams as possible and to take advantage of the characteristics of the materials to improve comfort and performance.

WWWPRO BIKEGEARCOM Distributor: www.shimano-nordic.com

MĂĽnadsbrev 0209


Det tar ungefär 30-45 min innan den vätska och kolhydrater man intar kommit ut i kroppen och kan göra nytta fullt ut. Detta gjorde att man länge ansåg att sportdryck varit onödigt för aktiviteter under 60min. Forskning de senaste 2-3 åren har dock visat att det räcker med smaken av kolhydrat i munnen för att få en prestationsförbättring, men man kan inte förklara den exakta mekanismen ännu. För uthållighetsidrotter där intag av sportdryck under loppet är besvärligt är det därför extra viktigt att dricka ca 300-500ml ungefär 5-10min innan start för att dels ha möjlighet att få nytta av den vätska och energi den ger men även de prestationshöjande mekanismer som smaken av kolhydrat har. Efter en uthållighetsprestation är återställandet av vätskeoch mineralbalans samt påfyllnad av kolhydratsdepåerna de kanske mest avgörande detaljerna för återhämtningen. Ju längre man väntar med detta desto långsammare går återhämtningsprocessen. Detta gäller särskilt i samband med tävling flera dagar på rad. Det finns idag flera sportdrycker som är speciellt framtagna för att användas efter aktiviteten (och inte under) som även innehåller andra ämnen som kan påskynda återhämtningen som t.ex. vissa vitaminer och aminosyror.

KORTA FAKTA Kolhydrat Kroppen kan ta upp och använda ca 60-70g kolhydrat per timme, undantaget är när man blandar fruktos med någon annan kolhydratkälla (t.ex. glukos, maltodextrin, någon typ av polysackarider). Tack vare att fruktos har en helt unik upptagningsmekanism kan man med denna teknik ta upp och oxidera ca 90-120g kolhydrat per timme.

Mineraler Den viktigaste mineralen i en sportdryck är natrium eftersom den är hjälper till att transportera kolhydraterna genom tarmväggen och har en betydande roll i kroppens vätskebalans. Mycket tyder på att även mineralerna kalium och magnesium bör ingå i en bra sportdryck. Man bör få i sig 100-1000mg natrium per timme, dels via sportdryck men man kan även komplettera med salttabletter. Salterna gör även att man behåller vätskan bättre efter ansträngningen genom en lägre urinutsöndring.

Vätska Smaken är viktigare än många tror eftersom om man tycker att det smakar gott ökar man sitt vätskeintag. Den vätska som man förlorar under ansträngning kommer bl.a. från blodet vilket gör att man transporterar syre sämre till musklerna och får sämre värmeavgivning.

Månadsbrev 0209


Camp Sweden – Ett alternativ till förbundskaptenstjänsten? Av Björn S.

Innan nyår slutade Hans Falk som förbundskapten för Svenska Cykelförbundet och flyttade sin arbetsplats till Norska Cykelförbundet. Det är inte så konstigt som det låter eftersam ”Hampe” är bosatt i Norge med sin familj sedan ett antal år tillbaka. Men hur ser då framtiden ut efter ”Hampe”? I skrivande stund har förbundet utsett Madde Lindberg till t.f. sportchef, ett bra val med tanke på att Madde har en gedigen erfarenhet som yrkescyklist och vet vad som behövs som cyklist för att få det att fungera under loppen. Men vad har förbundet tänkt sig för framtiden? Behövs det verkligen en heltidstjänst eller borde vi lägga lönepengarna på annat? Först och främst måste man ju ställa sig frågan vad Svensk cykelsport, och framförallt dess aktiva, har för önskemål. Skall man lyckas idag, oavsett om man som ung cyklist väljer att satsa på att bli bra på landsväg, MTB, downhill, Cyclocross eller på bana, krävs det att man får komma ut i Europa redan som förstaårsjunior. Det är i Europa som motståndet finns och det är här som de viktiga kontakterna knyts med lag och lagledare. Jag skulle vilja påstå att om man verkligen vill bli en cyklist på världsnivå, krävs det att man etablerar sig i Europa. Men hur gör man det som 17-åring? Eller som nybliven U23-cyklist? Idag finns det inte många Svenska klubbar som har resurser att supporta unga cyklisters satsningar och junior- och U23 landslagsuppdragen är inte många. Mitt förslag är att SCF, inrättar ett eller flera ”Camp Sweden”, i Europa. Det skall vara ett hus där ungdomar, 17-23 år, kan bo under vår och höstterminerna för att kombinera träning/tävling i Europa samtidigt som man dels studerar på distans till ett svenskt gymnasium/högskola och dessutom studerar vid en motsvarande skola på orten för att lära sig språk och för att skapa ett socialt kontaktnät. En viktig sak med ett Camp Sweden skulle vara att det finns svenska ledare på plats som kan bistå ungdomarna i deras vardag. Tänk så många duktiga f.d. cyklister och ledare som det finns i vårt avlånga land som skulle kunna vara en viktig kugge i utvecklingen av våra svenska cyklister! Hyr in dem under perioder av året istället och lägg sparade lönemedel på att hyra en större kåk. Givetvis får killarna och tjejerna som bor där betala en slant för sig men förbundet är garanten för att ungdomarna ges de bästa förutsättningarna i sin vardag. En sådan camp skulle inte vara något unikt, redan idag finns det flera länder som insett att centrala Europa är platsen att vara på.

Månadsbrev 0209


Frågan är bara vem som skall våga, både våga tänka nytt och våga prova? Har det fungerat bra med den ordning som funnits tidigare? Tja, först och främst kanske förbundet måste lyssna på cyklisterna och ha förmågan att ta till sig vad de säger och sedan omvandla det till praktisk handling. Än så länge har inte ansvariga lyckats med det sistnämnda.

Månadsbrev 0209


Tävlingskalendern – lite nyheter! Av Björn S.

Sent skall syndarna vakna brukar det heta men den här gången blir det till fördel för de svenska landsvägscyklisterna. Falu CK hade planerat, och fått klartecken från förbundet, för att få genomföra tre tävlingar (en lagtempo- och två Kermislopp) den 8-10 maj. Den 23 februari hörde förbundet av sig och fråga Falu CK om de kunde tänka sig att flytta sina tävlingar till en annan helg. Anledningen var att Upsala CK, några månader för sent, ansökt om att få genomföra ett GP-lopp söndagen den 10 maj, dagen efter deras UCI-tävling för herrar. Det behövdes inte mycket funderande för Falu CK innan de insåg att helgen den 24-26 april skulle passa alldeles utmärkt, framförallt för landets landsvägscyklister! På detta sätt kommer det att finnas lands-vägstävlingar på programmet redan från den 18 april då Östgöta-loppet drar igång.

Borlänge Tour 29-31 maj En annan sådan olycklig ”krock” som det varit rabalder om under januari har fått sin lösning. Långa Billingeracet kommer att arrangeras, som det var tänkt från början, den 24 maj och Borlänge Tour kör nu istället den 29-31 maj. Hurra för vad lite kommunikation kan åstadkomma!

MTB-SM räddat! – Bancykelklubben arrangerar SM tillsammans med Cykelklubben Sverige AB! Svenska Cykelförbundet har under en längre tid letat efter en arrangör till MTB-SM 2009 men klubbarna har visat svagt intresse, kanske för att tävlingarna ligger mitt i semestertider men kanske också, gud bevare oss, att klubbarna får allt svårare att hitta personer som vill ta ansvar för att genomföra tävlingar. Nu tar Bancykelklubben, i samarbete med Cykelklubben Sverige AB, ansvar för genomförandet av tempo, stafetter och XC-tävlingarna och dessa kommer att avgöras på Lugnet i Falun fre-sön den 17-19 juli. Det här blir första tävlingen som Bancykelklubben genomför men med en mycket erfaren tävlingsledning. Ansvarig blir Björn Stenberg som genom åren hunnit med både det ena och det andra, allt ifrån att ha varit tävlingsledare för världscuptävlingen i Falun 2005 till att ha varit SM-general i fjol. Dessutom kommer både Lars-Åke Östlin, till vardags tränare och lärare vid Vansbro Cykelgymnasium och Högskolan Dalarna, och Peo Johansson, erfaren tävlingsledare och en mycket duktig speaker. Överskottet från tävlingarna kommer att gå till att bygga upp Bancykelklubbens verksamhet inför vintern 09/10 då vi tänker sig än fler träningar och tävlingar på Ballerup Super Arena. Allt för att utveckla Svensk cykelsport.

Månadsbrev 0209


Månadens porträtt Av Fredrik Jansson.

Lars Anders Friberg, ”Bitr. avdelningsföreståndare” på Särskilt ungdomshem inom Statens institutions Styrelse, SiS. Vi känner honom som ”Lasse” på Cykelklubben och han hämtar mig på järnvägsstationen i Hässleholm där han bor, med sin gråa Mondeo, precis som vi kommit överens om. Vi har träffats förr och jag får som alltid ett varmt och vänligt välkomnande. Han presenterar Hässleholm som Sveriges kanske allra tråkigaste stad, framför Eslöv som officiellt fått denna eftertraktade titel. När vi kommer innanför dörren hemma hos Lasse, åker stereon på med en skiva av Mark Knopfler och inom 2 minuter puttrar perkolatorn hemtrevligt. Det är fika på gång!

Månadsbrev 0209


Hur kommer det sig att du började cykla från början? Det var 2004 och det berodde på att jag var för stor och tjock för att kunna springa. Det funkade helt enkelt inte. Jag vägde vid den tidpunkten nästan 130 kg och var tvungen att göra någonting åt min vikt. Mina blodvärden var inte bra och min kondition obefintlig. Någonting var jag tvungen att göra och det fick bli till att börja cykla.

Hur kommer det sig att du fortsatte? Jag minns den 2 augusti det året speciellt, det var dagen som blev en vändpunkt i mitt liv. Det var då jag kom underfund med att cykling var inte bara bra för hälsan, utan det var dessutom fantastiskt roligt! En viktig ingrediens för att jag ska tycka att det är roligt, är att man gör framsteg. Jag märkte hur min vikt sjönk och det gav mig en kick att fortsätta. Ett annat sådant viktigt framsteg var dagen då jag för första gången körde min vanliga tur på 11 km, på under 30 minuter! Jag var så himla glad och jag minns det så väl! Då hade jag en gammal 10-växlad Crescent med växelreglagen på ramen och ”nödbromshandtag”, du vet. Sedan köpte man en ny cykel med växlarna i bromshandtagen osv. Sådant gör ju också att man hela tiden känner att det liksom finns mer att utforska. Jag cyklade från början alltid med musik i öronen i någon form. För skulle man cykla var man ju tvungen att ha musik för det är ju så tråkigt. Det var en förutfattad mening man hade inbyggd från början. Och jag minns så väl den gången, då jag tog ut lurarna och bara cyklade utan. Det var en riktig ”aha-upplevelse”. Det låter kanske banalt nu… Men då var det en stor och speciell händelse. Jag kände verkligen att jag fick en helt ny upplevelse genom cyklingen och jag fick ju en helt annan naturupplevelse med vindens sus och fåglarnas sång. Det var en känsla av frihet!

Förra året körde vi Vätternrundan tillsammans, i SUP-15 gruppen med gänget från Cykelklubben.se. I år är du själv tillförordnad kapten för gänget. Vilka tidigare erfarenheter har du från Vätternrundan? Jag körde första gången 2006 på 21 timmar och den gången gjorde jag det helt utan sällskap hela rundan. Jag till och med lade mig och sov en stund under ett träd i Karlsborg. År 2007 hittade jag någon klunga här och någon klunga där att köra med och tog mig runt på 17:45. I fjol körde vi som sagt med Cykelklubben.se och vi kom väl i mål på tiden 15:50. Hela idén med SUP-15 är ju att det inte är tiden som är det viktiga, utan allt det andra runt omkring som

Månadsbrev 0209


gör cyklingen så himla rolig - umgänget, kamratandan, skratten, sammanhållningen. En sak som faktiskt förvånade mig lite, var hur snabbt vi faktiskt cyklade och att det gick utan problem. Alla hjälptes åt fantastiskt bra med klungkörningen och det fungerade hur bra som helst. Vi stannade i samtliga depåer och tog god tid på oss överallt, men när vi väl cyklade, då cyklade vi! Jag måste bara säga att Vätternrundan med SUP-15-gänget 2008, var en av mina absolut bästa cykelupplevelser hittills. Det är det roligaste jag gjort hittills när det handlar om gruppcykling. Det är nästan lite magiskt när man tänker tillbaka på det. Förra året var vi 18 personer. I år blir vi 46 st. i SUP-15-gänget och det kommer att bli en helt annan grej. 46 personer i en klunga kan vara nog så svårt när man är ensamma på vägen. Med tanke på att där kommer att vara några tusen cyklister till förutom oss får vi nog tänka igenom vårt upplägg ordentligt. Kanske blir vi tvungna att cykla i två eller tre klungor men ändå tillsammans.

Det är säkert några som undrar hur du Lasse, ska klara av att leda hela den här gruppen runt Vättern och hur du ska bemästra uppgiften att se till att alla kommer i mål i samlad trupp. Hur känns det att ha den pressen på sig? Nej, den pressen känner jag inte faktiskt. Jag vet att det finns någon eller några som tror att jag tagit på mig det ansvaret men så är det ju inte. Jag har tagit emot anmälningarna till gruppen och man får gärna kontakta mig i gruppen osv. Men cykla Vätternrundan i ett gäng som det här, handlar om att det ska vara en kul grej där alla hjälps åt. Som förberedelse har vi bland annat ett eget träningsläger för SUP-15-gänget i Stora Sundby den 15 – 17 maj och det är en av killarna som också var med förra året, ”Huklen”, som tagit initiativet. Det ska bli jätteroligt! Jag vet att det finns plats till fler på lägret så är man intresserad så är det bara att kontakta Huklen. Om du var tvungen att ägna dig åt någonting som inte har alls med cykling att göra en dag, vad skulle det bli för aktivitet då? Träffa vänner, bara umgås, jag kanske skulle ta en sväng med motorcykeln. Ibland packas picknickkorgen och vi sticker iväg till något strövområde, ut i skogen och promenerar. Man kan väl säga att jag är lite av en utomhusmänniska, fast det ska ju vara fint väder. Men mest funderar jag på någonting som har med cykling att göra, på något vis, mest hela tiden. Det är alltid någonting som jag vill göra, någon runda att cykla, någon sak jag vill testa, någon happening jag vill arrangera eller så tänker man på kompisarna på cykelklubben.se. Man har väl fått någon slags cykelstörning!

Månadsbrev 0209


Någon gång i framtiden skulle jag gärna vilja ha en cykelbutik. Det tänker jag på ofta! Den butiken kommer att ha en välkomnande fikahörna där perkolatorn alltid kommer att puttra.

Du har en massa masker och grejer som se lite suspekta ut. Vad är det där för någonting? Jag fascineras av ”urkulturer” från olika delar av världen som indiankulturer, den australiensiska urbefolkningen, Inuiterna och inte minst samekulturen. Jag vet inte vad det beror på men det är som om det väcker någonting inom i mig. Det är spännande och skapar en nyfikenhet. Första gången jag kände av detta var när jag var 11 år och såg filmen Utvandrarna. Jag kommer ihåg alla dessa indianer som blev avrättade på löpande band. Det skar långt in i själen på mig. Ett annat minne jag har är när jag som 14-åring var i Hemavan norr om Tärnaby för att fjällvandra med scouterna. Vi skulle åka båt över Över-Uman och man hade bett en same om hjälp. Jag tror vi fick plats 4-6 personer åt gången i båten och själva båtfärden tog nog inte mer än 10 minuter. Jag minns att jag inte kunde släppa blicken från hans ansikte. Det var något som fängslade mig. Jag minns hans ögon, hans händer, hans väderbitna ansikte. Flera dagar efter gick jag och tänkte på om hur mycket spännande han skulle kunna berätta. Ett ställe som jag besökt flera gånger är Arnolds Kannibalmuseum i Önneköp utanför Hörby. Denne man har besökt de flesta länder och har samlat på sig hur mycket prylar som helst. Det är oerhört spännande att höra hans berättelser om alla dessa människor han träffat genom åren. Min ”lilla samling” är från lite olika delar av världen. De saker som betyder mest för mig är bl.a. en mandela eller en skyddssköld tillverkad i ett indianreservat i Nordamerika. Ett par didgeridooer från Arnhem land som är ett reservat för aboriginer i Australien. Dessa brukar jag gå omkring och vröla i när ingen annan är hemma. Men allra mest gillar jag min Native American flute. Det var på en Indianfestival på Ursprungskällan i skogen mellan Varberg och Falkenberg som jag hörde en indian vid namn Douglas Spotted Eagle som spelade och jag tänkte att en sådan flöjt skulle jag också vilja spela på. När jag fyllde 40 fick jag en flöjt som jag tar fram då och då och blåser lite i även om de andra familjemedlemmarna är hemma. Andra saker jag köpt på mig är drömfångare, rainstick, blåsrör, bullroarer, en liten totempåle, träskulpturer från Afrika, masker från olika delar av världen och lite annat smått och gott.

Månadsbrev 0209


Tillbaka till temat cykel. Vi är många som märkt av fenomenet ”Videokonferensträning” på Cykelklubben. Det syns på bloggen ibland och det finns en eller flera stående grupper i ämnet. Vad är det där för någonting? Efter några gånger kom man ju fram till att trainer-träning är så in-i-bomben tråkigt. Man sitter där helt själv och trampar och försöker underhålla sig på alla olika tänkbara sätt. Så den 13 januari 2008 slängde jag ut frågan på bloggen om ”Kollektiv trainerträning”. Det började med att man först skrev en bloggning när man skulle träna och sedan kommenterade folk den och man svarade själv mellan varven medan man satt där på trainern. Detta utvecklades lite senare så att vi kom överens om att ha samma film igång när vi satt där och tränade på olika håll i landet samtidigt som man höll kontakten via bloggen och via SMS. Nu har vi kommit så långt att vi har webbkamera och videochatt igång när vi kör våra träningar och jag måste säga att det funkar jättebra och vi får verkligen en härlig gemenskapskänsla när vi tränar tillsammans. De stadiga deltagarna än så länge är förutom jag själv även Patrik, Camilla och Tomba på Cykelklubben. Vi har till och med fasta tider då vi träffas och tränar tillsammans på nätet 3 ggr i veckan.

Tusen tack Lasse, för att du delat med dig och för att vi fick lära känna dig lite närmare. Vi tänkte göra det till en tradition, att den som är föremål för porträttet, får utse den som kan bli näste person att porträttera. Om du fick välja någon av de andra kompisarna på Cykelklubben som du skulle vilja veta lite mer om, vem skulle du vilja att vi frågade då? Oj, nu blev det svårt. Det finns ju så många trevliga och spännande personer på Cykelklubben. Ta till exempel Cissi, Åsa, Robban, hela familjen W, Camilla, Patrik, Bitte, Garo, Micke, Melle, alla från Ultegra Boys. Jag skulle kunna räkna upp hur många som helst, för att inte tala om alla andra människor som jag träffat under Klitterbylägren eller förra årets SUP-15. Det är ju jättesvårt att välja ut en enda... Men jag väljer Tompa!!, från Hampetorp/Örebro/Kalmar eller var han är just nu -nära dig, någonstans i Sverige. Honom vill jag veta lite mer om och det tror jag många andra också vill!

Månadsbrev 0209


Första klubbträningen! Av Björn S. Redan i början av detta år var det dags för Bancykelklubbens första träningscamp på Ballerup Super Arena i Köpenhamn. Till träningen var landets 15-18 åringar kallade och 15 stycken killar, tyvärr inga tjejer denna gång, från Borlänge i norr till Landskrona i söder, såg fram emot att få prova denna mycket roliga form av cykling. Dagen innan träningen var det först dags för föreningens första årsmöte och till ordförande valdes Lars-Åke Östling från Gagnef. De övriga styrelsemedlemmarna blev Peo Johansson från Tranås, Björn Stenberg från Falun, Jupp Ripfel från Värmdö(Stockholm) och Göran Nihlén från Eslöv. Det är extra kul att föreningen lyckats att få med Jupp och Göran, som bägge är erfarna bancyklister. Jupp har bl.a. ett VMbrons från 1968 då han och tre bröder Fåglum, på lånade cyklar, körde till sig ett brons i lagförföljelse. Så visst finns det både erfarenhet och tradition inom svensk cykel kring bancykling!

Månadsbrev 0209


Jupp och Göran var också under första träningen ansvariga instruktörer. Här fick vi först lära oss att ta oss på och av cykeln. Det kanske låter banalt men när man inte har bromsar och fast utväxling skapar det lite andra förutsättningar. När man stannar är det bra att ha uppmärksamma kompisar som ger en stoppstöd! Nästa steg blev att ta sig upp till de olika färgade linjerna vilket alla på en gång klarade av galant. Därefter var det dags för lagtempo och det var nu som avsaknaden av frihjul och bromsar gjorde sig påmind. Så här gjorde vi när vi växlade i laget. Den som låg först när man kom fram till en av kurvorna gick upp till den blå linjen och släppte fram de andra som körde utmed den svarta linjen. När man skulle gå in på sista hjulet från den blå linjen fick man en liten nedförsbacke som gjorde att man med mindre kraft kunde ta sig in på hjul. Men det gällde att pricka in sistahjulet rätt, annars fick man försiktigt bromsa genom att hålla emot med benen eller helt enkelt styra upp till höger om siste kille, om man kom in alldeles för snabbt. Avslutningsvis körde vi 2 km individuellt förföljelselopp där alla killarna gjorde bra ifrån sig. Allting avslutades med en veterankamp mellan undertecknad och Mats Harring. Efter 1½ varv hade jag en liten ledning men sedan kom Mats ångande på sin nya bancykel, samtidigt som han plocka fram de gamla superspurtargenerna, då var jag chanslös. Ser fram emot en revansch Mats! Nästa träning blir preliminärt den 16 februari. Håll koll på bloggen i februari, vi lämnar besked om vår nya hemsida när vi har sjösatt den! Längst fram, Jupp Ripfel och Göran Nihlén

Månadsbrev 0209


Sveriges första professionella team – Team Cyclesport.se! Av Björn S.

Säga vad man vill om Dennis Nystrand men utan hans brinnande engagemang och starka vilja hade Sverige inte till i år haft Sveriges första professionella Continental-team. Med sig på resan har laget ingen mindre än Magnus Bäckstedt, svensk cykelgigant och för alltid inskriven i historieböckerna genom sin fenomenala vinst i Paris-Roubaix 2004, som både sponsor och mentor. Killarna i laget är alla unga, lovande cyklister där Johan Nystrand är yngst med sina 19 år och Alexander Wetterhall kanske den som i fjol gjorde bäst ifrån sig på både de svenska och utländska tävlingarna. Som sagt, det Dennis, Magnus och teamets manager Martin McCrossan åstadkommit är inte snutet ur näsan hur som helst. För det första måste man ha ett förbund som engagerar sig, och helst i tid, så att alla formella handlingar kommer in till UCI i tid.

Månadsbrev 0209


Sedan skall man få en bankgaranti på några hundra tusen kronor som säkerhet gentemot UCI plus ett gäng sponsorer som skjuter till många härliga tusentals kronor. Inom kort kommer du att kunna köpa Bäckstedt eget kaffe, Magnus Maximus Coffee.com, på vår sajt. Det kommer att både finnas bryggkaffe och hela bönor och du kan givetvis få det hemskickat till din brevlåda. Njut en kopp och stöd en härlig svensk cykelsatsning mot framtida segrar!

Månadsbrev 0209

Fr.v bakre raden: Daniel Patten, Marcus Johansson, Filip Rudenstam, Max Öste-MacDonald, Gunnar Grönlund, Johan Nystrand, Christoffer Grimbeck, Freddy Johansson och Niklas Gustavsson. Längst fram till vänster sitter Alexander Wetterhall och en av lagets sponsorer och mentor, Magnus Bäckstedt.

Cykelklubben SE nr. 2, 2009  

Cykelklubbens Månadsbrev nr. 2, 2009 Lite ditten och datten...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you