Cybersecurity Trends 3/2017 RO

Page 12

ends Authorities - Cybersecurity Tr

Evoluţia tehnologiei implică adaptarea modului de transmitere a informaţiilor. Profesioniştii media de modă veche mai au încă timp să verifice informaţia şi nu transmit declaraţii şi date fără acoperire şi fără să fie atribuite în mod oficial unei entităţi. Volumul foarte mare de conţinut implică resurse umane capabile să

10

cu

te a Siste m elo

r In

ic e

at

ANSSI rit a

r

m

ru

PREVENŢIE – Gatekeepers, autoimunizare şi educaţie

Jurnalist şi specialist în comunicare online şi digital media. A lucrat la Academia Caţavencu, Realitatea TV, Discovery România şi AGERPRES. Este fondatoarea proiectului CYBER Media, al cărui site este destinat acţiunilor de cyber security awareness pentru mass-media.

Se

fo

Fake news este expresia din era tehnologiei pentru comunicarea informaţiilor false, pentru propagandă şi diversiune. Principalul mijloc de propagare sunt oamenii, care pică în capcană fără să îşi dea seama că, de fapt, sunt victimele propriilor emoţii. Istoria recentă ne-a arătat cum se poate destabiliza o societate prin răspândirea de informaţii false, cum se poate diminua încrederea cetăţenilor în instituţiile statului prin specularea slăbiciunilor din sistem şi cum se poate vulnerabiliza o naţiune prin lipsa educaţiei digitale şi a culturii de securitate din mass-media.

Din propria mea experienţă, voi prezenta în rândurile următoare o perspectivă de gestionare a informaţiilor false. Voi compara fenomenul de fake news cu un incident de securitate cibernetică, căruia i se aplică mecanismul integrat de prevenție, detecție și răspuns.

BIO

nt

autor: Mihaela Pană

pe

FAKE NEWS: prevenţie, detecţie și răspuns

žia Nažion ocia alÅ As

filtreze informaţiile care urmează a fi publicate sau retransmise, după normele deontologice jurnalistice. Noile media sunt mereu contratimp şi preferă să arunce o informaţie neverificată către public din dorinţa de a fi cu orice preţ primii care o dau. În acest context, discernământul profesional trebuie urmărit la fiecare nouă angajare în orice instituţie media şi cultivat în permanenţă, iar politica algoritmilor de indexare a conţinutului media de către marii jucători globali a început deja să acţioneze curativ, pentru a elimina cronometrul din cursa pentru informare, care de cele mai multe ori alunecă pe panta dezinformării. Capcana prejudecăţilor de valoare de genul “preluăm de la X pentru că este sursă de încredere” determină automatisme în mintea factorilor de decizie, care acţionează fără să mai verifice şi o altă sursă suplimentară pentru a confirma informaţiile sau pentru a compara cu un alt unghi de abordare a subiectului. Tot mai multe instituţii şi organisme media vor să dezvolte sisteme de fact-checking a informaţiei pentru au combate fenomentul de fake news. Consider că asemenea eforturi financiare ar trebui să fie făcute abia după ce organizaţia media are predefinite nişte proceduri de autoimunizare, care să includă cunoştinţe de bază privind educaţia digitală şi securitatea cibernetică, care să le ofere angajaţilor o imagine cât mai cuprinzătoare despre cum funcţionează internetul, cum se propagă informaţiile în acest mediu şi care sunt pericolele pe care ar trebui să le evite.

DETECŢIE - Breşa care vulnerabilizează o breaslă Pentru detectarea surselor care propagă informaţii false este nevoie de o voinţă comună şi de un efort integrat. Profesioniştii media ar trebui