Page 1

Vies verdes

RUTA DEL FERRO I DEL CARBÓ Ripoll • Sant Joan de les Abadesses • Ogassa • Olot

6

La Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament. Els dotze quilòmetres de via han esdevingut un camí ideal per gaudir del passeig a peu o en bicicleta i per recordar-nos un passat industrial del qual avui som hereus. El tram Sant Joan de les Abadesses - Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l’any 1967. El tram Sant Joan de les Abadesses - Ripoll, per la seva banda, es va mantenir en actiu fins a l’any del seu centenari, el 1980.

en projecte

La ruta uneix Ripoll, a 682 metres d’altitud, amb Sant Joan de les Abadesses (775 m). Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació; el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l’1%. Aquest tram de la via comença al quilòmetre 9, just davant de l’edifici de l’antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. Sortint de l’estació, a uns 300 metres, la via creua la carretera d’Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera. Cada vegada que travessem una carretera, un empedrat al paviment de la via i la bona senyalització de tot el recorregut ens posaran en alerta. A uns 500 metres de l’estació la via travessa un GR i, poc després, torna a creuar la carretera. El trajecte és plàcid i transcorre sense problemes fins a uns dos quilòmetres de Sant Joan, on es troba el carregador de Toralles que rebia el carbó procedent del ferrocarril miner d’Ogassa. El tram de via verda que connecta Toralles amb Ogassa ha estat rehabilitat per suavitzar els pendents. Abans d’arribar a Ogassa creuarem els túnels per on viatjaven les vagonetes que transportaven el carbó de les mines. Ogassa es troba a quatre quilòmetres justos de l’estació de Sant Joan de les Abadesses i a tretze quilòmetres de Ripoll. A l’estació de Sant Joan de les Abadesses s’inicia el tram d’enllaç fins a Olot.

Oficines de turisme RIPOLL Pl. de l’Abat Oliba, s/n Tel. 972 702 351 turismeripoll@ajripoll.com www.elripolles.com SANT JOAN DE LES ABADESSES Pl. de l’Abadia, 9 Tel. 972 720 599 turisme@santjoandelesabadesses.com www.santjoandelesabadesses.cat

Ajuntaments OGASSA Tel. 972 720 380 ogassa@ddgi.es


FITXA TÈCNICA Quilòmetres Pendent Dificultat Paviment Altitud màxima Altitud mínima Serveis

Ripoll - Toralles

Toralles pla inclinat

Pla inclinat Ogassa

12 1% Mínima Aglomerat asfàltic

1,2 8% Mitjana Sauló compactat

2 2% Mínima Sauló compactat

777 m (Sant Joan de les Abadesses)

Ogassa (975 m)

682 m (Ripoll)

Sant Joan de les Abadesses (777 m)

WC estacions, zona pícnic, Centre BTT de Sant Joan de les Abadesses

ZONES D’INTERÈS Ripoll • Monestir romànic de Santa Maria de Ripoll (s. XII): espectacular portalada, claustre i set absis • Museu Etnològic Ogassa • Població lligada a la mineria Sant Joan de les Abadesses • Població medieval • Monestir romànic del s. XIII, en el qual es custodia el Santíssim Misteri Natura • Capçaleres dels rius Ter i Freser, vall de Núria i vall de Camprodon

COM S’HI ARRIBA? • PER CARRETERA Des de Barcelona: C-17 Des de Girona: C-66, A-26, C-26 A-2, C-25, C-17 Des de Puigcerdà/Andorra: N-152 Des de Lleida: C-25, C-17 Des de França/Perpinyà: C-38, C-26 • RENFE Línia Barcelona – Puigcerdà (Estació de Ripoll) Reserva de bitllets: tel. 902 240 202 www.renfe.com • TEISA Tel. 972 204 868 www.teisa-bus.com • AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA Oficina de Turisme: tel. 972 942 955 ot.aerogirona.ctc@gencat.net Informació sobre vols: tel. 972 186 600 www.aena.es Ryanair disposa d’autocars que connecten l’aeroport amb l’estació d’autobusos de Girona.

7

Ruta ferro i carbó cat