Page 1

CATALĂ€

Vies verdes


France

N-154

PUIGCERDÀ el Segre

N-260

Túnel del Cadí

E-9 C-16

elona a Barc

2

DEL PIRINEU A LA COSTA BRAVA La mateixa concepció geogràfica de les marques «Costa Brava» i «Pirineu de Girona» i la seva varietat paisatgística fan de la nostra zona un espai idoni per a la pràctica del ciclisme i el senderisme. Com és sabut, aquestes activitats van sempre associades amb el respecte a la natura, el paisatge i el patrimoni arquitectònic, i per aquest motiu estan catalogades com a activitats sostenibles. La pràctica del cicloturisme i del senderisme, aprofitant l’adequació d’aquells espais (vies de tren) que en el passat havien sigut vitals per a la bona comunicació i relació entre els nostres pobles, ofereix a tothom l’oportunitat de gaudir d’uns indrets desconeguts que formen part de la nostra riquesa cultural i històrica i, alhora, fer-ho a un ritme que permet assaborir els més petits detalls, imperceptibles amb la circulació motoritzada.

Camí Ral i Ramader Campdevànol - St. Llorenç de Campdevànol

Vies verdes La recuperació i adaptació de les quatre vies verdes de les quals disposem a la nostra zona fa possible arribar, a peu o a cop de pedal, des del Pirineu gironí profund fins a la càlida i lluminosa Costa Brava, tot copsant en cada pedalada, en cada pas, la diversitat de paisatges, productes i gents que ens anem trobant al llarg camí. Són 125 km que recorren i travessen cinc de les vuit comarques gironines —el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, la Garrotxa i el Ripollès— i que es divideixen en quatre trams: 1. Ruta del Ferro i del Carbó Ripoll - Sant Joan de les Abadesses - Ogassa 2. Ruta del Carrilet Olot - Girona 3. Ruta del Carrilet Girona - Sant Feliu de Guíxols 4. Ruta del Tren Petit Palamós - Palafrugell Les vies verdes són vies de circulació exclusiva per a vianants i ciclistes amb un pendent molt suau que generalment no excedeix el 3%, la qual cosa fa que, excepte els trams d’enllaç assenyalats a la fitxa tècnica, siguin accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. Són vies molt segures, ja que gairebé en tot el seu traçat l’ús de vehicles motoritzats està totalment prohibit. La pràctica totalitat de les vies verdes de Girona reutilitza antics traçats ferroviaris que unien diferents municipis de les comarques gironines i que van acabar desapareixent a causa de la seva escassa rendibilitat i el ràpid desenvolupament del transport per carretera.

Per tal de fer més fàcil l’orientació i el desplaçament al llarg de les vies verdes de Girona, el Consorci ha inclòs la seva imatge corporativa bipolar en la senyalització de les esmentades vies. Així, per una banda, el color verd es relaciona amb la muntanya, és a dir, amb el Pirineu, i indica direcció cap a Ripoll; per altra banda, el color blau fa referència al mar, la Costa Brava, i marca direcció cap a Sant Feliu de Guíxols.

Edició Patronat de Turisme Costa Brava Girona Consorci Vies Verdes de Girona Disseny i realització Centre d’Imatge i Comunicació

Correcció Link Impressió Nexe Impressions Dipòsit legal GI-1281-2010

Fotògrafs Kim Castells Pere Duran Antonio Garrido Pep Iglesias Xevi F. Güell

Juli Pérez Quim Tor Francesc Tur Arthur Selbach Oscar Vall Maria Geli

Fotos cedides per Arxiu d’Imatges Patronat de Turisme Costa Brava Girona Consorci Vies Verdes de Girona Associació Turística d’Apartaments Associació de Càmpings de Girona Costa Brava Pirineus Hotel Mas de Torrent Vall de Núria Vol de Coloms


PIRINEU DE GIRONA

France France

N-260 2

Núria

E-15 AP-7

France

er el Fres

Pantà de Boadella C-252

N-II 3

Ogassa N-260

Campdevànol

FIGUERES

Sant Joan de les Abadesses

Cap de Creus

Mu

ga

A-26

la Vall de Bianya

l Ter

Rutaedel Ferro i del Carbó Ripoll - St.Joan de les Abadesses - Olot

RIPOLL

C-260

la

Santa Llúcia de Puigmal

3

4

N-260

Golf de Roses

N-260a

la Pinya

C-17

el Fluvià

OLOT C-66

les Preses 5

C-31

Estany de Banyoles

la Vall d’en Bas

BANYOLES

Sant Feliu de Pallerols les Planes d’Hostoles

6

Amer

E-15 AP-7

la Cellera de Ter

r

el Te

Salt

Bescanó

N-141

Anglès A-2

Aeroport Girona-Costa Brava

a Vic - Manresa - Lleida

LA BISBAL D’EMPORDÀ

GIRONA

7

Cap de Begur

Quart Llambilles

Palafrugell Mont-ras

l’Onyar

8

Cassà de la Selva

C-25

Vall-llòbrega C-31

SANTA COLOMA DE FARNERS

Ruta del Carrilet Girona - St. Feliu de Guíxols N-II

Llagostera

C-65

C-253

Castell d’Aro Platja d’Aro

C-35

Maçanet 9 de la Selva

Santa Cristina d’Aro

s’Agaró Sant Pol

Sant Feliu de Guíxols E-15 AP-7 10

na elo arc aB

A-19 a Barcelona

Estació d’enllaç amb la via verda

GIV-6542 GIV-6548

C-31

Ruta del Tren Petit Palamós - Vall-llòbrega - Mont-ras - Palafrugell

la Fosca

Palamós

ST

Bonmatí Pantà de Susqueda

A B R AVA

el Ter

Ruta del Carrilet Olot - Girona

O

C-37

C

a Vic - Barcelona


PIRINEU de Girona Per a molts, el Pirineu és sinònim d’esquí. Però aquí hi ha molt més per admirar, i fins i tot per descobrir: el Pirineu de Girona té una orografia complexa, però accessible per a l’activitat humana. Precisament per això, s’hi han preservat moltíssims espais naturals que es combinen harmònicament amb la història passada i amb el present: així, no és gens estrany que en un mateix indret coincideixin un magnífic llac d’alta muntanya i una ermita romànica. Al Pirineu és possible trobar pobles medievals com ara Besalú i Santa Pau o espais que combinen impressionants cingleres amb vestigis romànics, com ara Oix i Beget, passant per valls tan encisadores com les de Camprodon i Núria. Cap al nord hi ha la Cerdanya, amb indrets tan emblemàtics com ara Llívia o la capital de la comarca, Puigcerdà. La vegetació i la fauna conserven espècies autòctones ben singulars, i arreu es respira encara l’esperit medieval en què s’originà la Catalunya Vella. Però no tot és passat, ni tot és placidesa. Els que aprecien l’activitat física hi poden practicar tot tipus d’esports de muntanya, des del simple trekking, el vol en globus o l’hípica fins als esports d’aventura més arriscats, aprofitant els serveis i les infraestructures més actualitzats. 4

Igualment, la preservació dels espais naturals, com ara el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, ha anat paral·lela amb la recuperació de les tradicions no solament festives, folklòriques o artesanals, sinó també de les gastronòmiques i culturals de tota mena. Així, museus, mercats, festivals de música i fires populars estan a l’abast de tothom, i més encara si es té en compte que les millores en la xarxa viària han facilitat molt l’accés al Pirineu gironí i que l’estan posant en comunicació ràpida amb els grans centres urbans de Catalunya, amb Andorra i amb el sud de França.


Costa BRAVA Els més de 200 quilòmetres de llargada de la Costa Brava ens ofereixen molt més que una estada relaxant. Les possibilitats d’oferta paisatgística, lúdica, esportiva, cultural i gastronòmica es multipliquen si en sabem descobrir els espais secrets, els racons encara verges i la riquesa històrica, des dels dòlmens de l’Albera fins a viles medievals com ara Pals o Peratallada. Paisatgísticament, ens podem sorprendre encara per la bellesa immutable de les cales i els penya-segats de Begur, Palafrugell i el far de Sant Sebastià o per les poblacions que han inspirat artistes i escriptors, com ara Cadaqués, Tossa de Mar o Calella de Palafrugell. I al que busqui contrastos, només li caldrà comparar el dinamisme de viles com ara Platja d’Aro, Roses, Empuriabrava, Lloret de Mar, l’Estartit o Sant Antoni de Calonge amb la placidesa dels Aiguamolls de l’Empordà o amb la feréstega geologia del cap de Creus. Parcs naturals, jardins botànics, museus, festivals, mercats populars, una gastronomia reconeguda a tot Europa i una àmplia gamma de propostes lúdiques converteixen la Costa Brava en una destinació temàtica on tothom pot trobar el seu motiu d’interès. Les nombroses actuacions efectuades els darrers anys per millorar les infraestructures viàries, de serveis i d’allotjament a la Costa Brava han aconseguit trencar el concepte d’estacionalitat, de manera que avui es pot gaudir dels atractius de la nostra oferta turística no solament a l’estiu, sinó tot l’any.

5


Vies verdes

RUTA DEL FERRO I DEL CARBÓ Ripoll • Sant Joan de les Abadesses • Ogassa • Olot

6

La Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament. Els dotze quilòmetres de via han esdevingut un camí ideal per gaudir del passeig a peu o en bicicleta i per recordar-nos un passat industrial del qual avui som hereus. El tram Sant Joan de les Abadesses - Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l’any 1967. El tram Sant Joan de les Abadesses - Ripoll, per la seva banda, es va mantenir en actiu fins a l’any del seu centenari, el 1980.

en projecte

La ruta uneix Ripoll, a 682 metres d’altitud, amb Sant Joan de les Abadesses (775 m). Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació; el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l’1%. Aquest tram de la via comença al quilòmetre 9, just davant de l’edifici de l’antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. Sortint de l’estació, a uns 300 metres, la via creua la carretera d’Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera. Cada vegada que travessem una carretera, un empedrat al paviment de la via i la bona senyalització de tot el recorregut ens posaran en alerta. A uns 500 metres de l’estació la via travessa un GR i, poc després, torna a creuar la carretera. El trajecte és plàcid i transcorre sense problemes fins a uns dos quilòmetres de Sant Joan, on es troba el carregador de Toralles que rebia el carbó procedent del ferrocarril miner d’Ogassa. El tram de via verda que connecta Toralles amb Ogassa ha estat rehabilitat per suavitzar els pendents. Abans d’arribar a Ogassa creuarem els túnels per on viatjaven les vagonetes que transportaven el carbó de les mines. Ogassa es troba a quatre quilòmetres justos de l’estació de Sant Joan de les Abadesses i a tretze quilòmetres de Ripoll. A l’estació de Sant Joan de les Abadesses s’inicia el tram d’enllaç fins a Olot.

Oficines de turisme RIPOLL Pl. de l’Abat Oliba, s/n Tel. 972 702 351 turismeripoll@ajripoll.com www.elripolles.com SANT JOAN DE LES ABADESSES Pl. de l’Abadia, 9 Tel. 972 720 599 turisme@santjoandelesabadesses.com www.santjoandelesabadesses.cat

Ajuntaments OGASSA Tel. 972 720 380 ogassa@ddgi.es


FITXA TÈCNICA Quilòmetres Pendent Dificultat Paviment Altitud màxima Altitud mínima Serveis

Ripoll - Toralles

Toralles pla inclinat

Pla inclinat Ogassa

12 1% Mínima Aglomerat asfàltic

1,2 8% Mitjana Sauló compactat

2 2% Mínima Sauló compactat

777 m (Sant Joan de les Abadesses)

Ogassa (975 m)

682 m (Ripoll)

Sant Joan de les Abadesses (777 m)

WC estacions, zona pícnic, Centre BTT de Sant Joan de les Abadesses

ZONES D’INTERÈS Ripoll • Monestir romànic de Santa Maria de Ripoll (s. XII): espectacular portalada, claustre i set absis • Museu Etnològic Ogassa • Població lligada a la mineria Sant Joan de les Abadesses • Població medieval • Monestir romànic del s. XIII, en el qual es custodia el Santíssim Misteri Natura • Capçaleres dels rius Ter i Freser, vall de Núria i vall de Camprodon

COM S’HI ARRIBA? • PER CARRETERA Des de Barcelona: C-17 Des de Girona: C-66, A-26, C-26 A-2, C-25, C-17 Des de Puigcerdà/Andorra: N-152 Des de Lleida: C-25, C-17 Des de França/Perpinyà: C-38, C-26 • RENFE Línia Barcelona – Puigcerdà (Estació de Ripoll) Reserva de bitllets: tel. 902 240 202 www.renfe.com • TEISA Tel. 972 204 868 www.teisa-bus.com • AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA Oficina de Turisme: tel. 972 942 955 ot.aerogirona.ctc@gencat.net Informació sobre vols: tel. 972 186 600 www.aena.es Ryanair disposa d’autocars que connecten l’aeroport amb l’estació d’autobusos de Girona.

7


Vies verdes

TRAM D’ENLLAÇ DE LA VIA VERDA ENTRE SANT JOAN DE LES ABADESSES I OLOT

8

El tram de via verda que ens ha de dur de Sant Joan de les Abadesses a la Vall de Bianya no està acabat. Per això, donarem dues alternatives de recorregut: la primera porta directament a Olot, passant pels colls de Sentigosa i Coubet i aprofitant l’antiga carretera GI-521, i la segona va fins a la Vall de Bianya passant per Santa Llúcia de Puigmal.

ALTERNATIVA 1 Mentre esperem que el tram que ens ha de portar a la Vall de Bianya s’acabi, aquesta és una bona alternativa per arribar fins a Olot. Així doncs, sortirem de l’estació, creuarem el pont gòtic, arribarem a l’església de Sant Pol (romànica, del segle XII) i seguirem la carretera general cap a l’esquerra fins a trobar el trencall de la carretera de Sentigosa. Passarem per la font dels Vermells i la zona de pícnic i, tot seguit, arribarem al coll de Sentigosa, punt on trobarem el canvi de comarca i entrarem a la Garrotxa. Seguirem la carretera GI-521 i gairebé dos quilòmetres més endavant, entre fageda i frescor, trobarem la font dels Pastors. El trajecte no té pèrdua: només cal anar seguint la carretera. A poc més de dotze quilòmetres de la sortida arribarem al coll de Coubet, a 1.010 metres d’altitud. Aquí agafarem la carretera A-26 (antiga N-260) i la seguirem a mà esquerra. Uns deu quilòmetres més endavant, a 22 quilòmetres de la sortida de Sant Joan, deixarem aquesta via, entrarem a Olot i anirem a sortir a una rotonda, la mateixa que trobaríem venint de la Vall de Bianya. Des de la rotonda continuarem en direcció al centre d’Olot i seguirem l’avinguda dels Reis Catòlics fins a la plaça Clarà. Just al principi d’aquesta plaça hem de girar a la dreta i anar fins a la plaça de Catalunya. Després de travessar-la, seguirem pel carrer de la Verge de Fàtima fins a un trencall a mà esquerra on trobarem un indicador que diu: «Totes direccions». Aquest carrer, el de Pere Bretxa, ens portarà fins a la carretera general. L’agafarem a la dreta, travessarem el riu Fluvià i de seguida trobarem els indicadors de la via verda; així arribarem a l’antiga estació d’Olot, davant del recinte firal.

en projecte

Ogassa Toralles Santa Llúcia de Puigmal SANT JOAN DE LES ABADESSES

2 La Vall de Bianya

Coll de Sentigosa 1 OLOT

OGASSA SANT JOAN DE LES ABADESSES OLOT


Una senyalització vertical ens durà de Sant Joan de les Abadesses a Olot pels dos enllaços. 9 ALTERNATIVA 2 Cal advertir que aquest recorregut té un grau de dificultat molt alt. En aquest tram no es fa cap manteniment habitual, ja que no és una via verda, i les condicions climatològiques de la zona poden malmetre el camí. S’hi ha de circular amb bicicleta tot terreny i es recomana portar casc. El primer tram coincideix amb el recorregut 1. Com en el cas anterior, doncs, sortirem de l’estació de Sant Joan de les Abadesses pel carrer de l’Estació. A tan sols uns 150 metres a mà esquerra trobarem el GR: l’agafarem, travessarem el pont gòtic i anirem a sortir davant de l’església romànica de Sant Pol. Des d’aquí agafarem la GI-521 cap a la collada de Sentigosa. Després de recórrer un quilòmetre i mig, aproximadament, trobarem un desviament a l’esquerra que va fins a l’ermita de Sant Antoni; el nostre recorregut segueix recte, però bé podem fer una parada. Uns 600 metres més enllà, a mà esquerra, hi ha la font dels Vermells, amb dos punts de sortida d’aigua i una zona de pícnic. Després de recórrer gairebé vuit quilòmetres des de la sortida arribarem al coll de Sentigosa, on hi ha un cartell que ens indica que canviem de comarca i entrem a la Garrotxa. Al costat dret de la carretera trobarem un plafó que ens informa del pas del meridià verd. A continuació, agafarem una pista sense asfaltar, d’argiles vermelloses, que surt a l’esquerra de la carretera. Després d’uns tres quilòmetres trobarem una bifurcació. Agafarem la pista de la dreta, en direcció a Santa Llúcia de Puigmal, i al cap de poca estona arribarem a l’ermita; aquí podem fer una parada i beure aigua de la font de Santa Llúcia. A partir d’aquest punt el camí es va fent més complicat. Continuarem el recorregut, seguint les indicacions, cap a Sant Ponç i els gorgs de Santa Llúcia. Molt aviat trobarem els gorgs, ubicats en un racó de gran bellesa entre vegetació mediterrània. Seguirem recte i trobarem una masia en ruïnes i, una mica més enllà, el torrent; el creuarem i, just després de passar el rierol, agafarem una pista que hi ha a mà dreta. Per accedir-hi haurem d’obrir una tanca per a animals; recordem-nos de tancar-la quan haurem passat. El trajecte serpenteja entre alzines fins que, uns dos quilòmetres i mig més endavant, trobem una altra casa en ruïnes. Passada la casa hem d’agafar una pista poc visible a mà dreta; aquest és un punt conflictiu, perquè la inèrcia ens portarà a seguir recte. El camí, però, es fa evident de seguida. A partir d’aquí seguirem sempre la pista principal. El tram que resta descendeix durant dos quilòmetres i mig fins a enllaçar amb l’asfalt, ja a la vall. Seguirem la pista principal, asfaltada, que travessa Sant Pere Despuig, fins que trobem la carretera C-153 i la seguirem en direcció a Olot fins a l’Ajuntament de la Vall de Bianya, situat a l’esquerra de la via.


Vies verdes TRAM D’ENLLAÇ DE LA VIA VERDA ENTRE SANT JOAN DE LES ABADESSES I OLOT

La Vall de Bianya - Olot

10

Com ja hem dit, arribarem a la Vall de Bianya per Sant Pere Despuig, després de recórrer uns 21 quilòmetres des de Sant Joan de les Abadesses. Continuant per la mateixa carretereta per la qual hem vingut sortirem a la carretera general C-26. A continuació, passarem per davant d’Hostalnou de Bianya, on hi ha l’Ajuntament de la Vall de Bianya, i al quilòmetre 26 trobarem una pista a mà dreta que segueix paral·lela a la riera. Després de recórrer un quilòmetre de pista travessarem la riera i, just a l’altra banda, trobarem l’ermita de la Mare de Déu de l’Esperança. Aquí la pista torna a ser asfaltada. El trajecte ens portarà a la roureda de Cuní, on podrem admirar uns roures pènols espectaculars, i, tot seguit, creuarem la carretera per sota i anirem a sortir als descampats de la fàbrica Simon. Travessarem el polígon per la zona verda i accedirem a la rotonda d’entrada a Olot pel nord-est. Des de la rotonda anirem a mà esquerra, en direcció al centre d’Olot, i seguirem l’avinguda dels Reis Catòlics fins a la plaça Clarà. Just al principi d’aquesta plaça hem de girar a la dreta i continuar fins a la plaça de Catalunya. Després de travessar-la, seguirem pel carrer de la Verge de Fàtima fins a un trencall a mà esquerra on trobarem un indicador que diu: «Totes direccions». Aquest carrer, el de Pere Bretxa, ens portarà fins a la carretera general. L’agafarem a la dreta, travessarem el riu Fluvià i de seguida trobarem els indicadors de la via verda; així arribarem a l’antiga estació d’Olot, davant del recinte firal.

ZONES D’INTERÈS Olot • Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa • Museus Comarcal, dels Volcans i de Can Trincheria La Vall de Bianya • Via romana del Capsacosta • Esglésies romàniques: destaquen les de Santa Margarida de Bianya, Sant Martí de Capsec i Sant Andreu de Porreres

Ajuntaments LA VALL DE BIANYA Tel. 972 290 933 bianya@ddgi.cat http://ajuntament.valldebianya.org/

COM S’HI ARRIBA? • PER CARRETERA Des de Barcelona : C-17, C-26 Des de Girona : C-66, A-26, C-26 A-2, C-25, C-17, C-26 Des de Puigcerdà/Andorra : N-152, C-26 Des de Lleida : C-25, C-17, C-26 Des de França/Perpinyà : C-38, C-26 • RENFE Línia Barcelona – Puigcerdà (Estació de Ripoll) Reserva de bitllets: tel. 902 240 202 www.renfe.com • TEISA Tel. 972 204 868 www.teisa-bus.com • AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA Oficina de Turisme: tel. 972 942 955 ot.aerogirona.ctc@gencat.net Informació sobre vols: tel. 972 186 600 www.aena.es Ryanair disposa d’autocars que connecten l’aeroport amb l’estació d’autobusos de Girona.


Vies verdes

CAMÍ RAL I RAMADER Campdevànol • Sant Llorenç de Campdevànol

De la població de Campdevànol surt l’antic camí ral i ramader, que ens permet gaudir de la natura a peu o amb bicicleta i ens acosta fàcilment a la popular font de Sant Eudald, a la font de Querol (una zona d’esbarjo situada en un paratge d’una gran bellesa i riquesa natural) i a l’església romànica de Sant Llorenç de Campdevànol. En total, són uns quatre quilòmetres que es poden recórrer a peu o en bicicleta, en direcció a Gombrèn.

Querol Sant Llorenç de Campdevànol

Sant Cristòfol

Campdevànol

11

FITXA TÈCNICA Quilòmetres Desnivell Altitud mínima Altitud màxima Paviment

4 2,5% 700 m (Campdevànol) 800 m (Sant Llorenç de Campdevànol) Gresa amb una capa de tot-u superficial

ZONES D’INTERÈS • Església parroquial de Sant Cristòfol • Sant Llorenç de Campdevànol • Font de Querol • Font de Sant Eudald • Sant Martí d’Armàncies • Ermita de Sant Grau

CAMPDEVÀNOL

COM S’HI ARRIBA? • PER CARRETERA Des de Barcelona: C-17, N-152 Des de Girona: C-66, A-26, N-152 A-2, C-25, C-17, N-152 Des de Puigcerdà/Andorra: N-152 Des de Lleida: C-25, C-17, N-152 Des de França/Perpinyà: C-38, C-26, N-152 • RENFE Línia Barcelona – Puigcerdà (Estació de Ripoll) Reserva de bitllets: tel. 902 240 202 www.renfe.com • TEISA Tel. 972 204 868 www.teisa-bus.com

Ajuntaments CAMPDEVÀNOL Tel. 972 730 019 ajuntament@campdevanol.org www.campdevanol.org

• AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA Oficina de Turisme: tel. 972 942 955 ot.aerogirona.ctc@gencat.net Informació sobre vols: tel. 972 186 600 www.aena.es Ryanair disposa d’autocars que connecten l’aeroport amb l’estació d’autobusos de Girona.


Vies verdes

RUTA DEL CARRILET Olot • Girona

12

Aquest traçat de 57 quilòmetres travessa tres comarques i dotze pobles recorrent les valls dels rius Fluvià, Brugent i Ter. La Ruta del Carrilet Olot - Girona té un suau pendent des d’Olot (440 m) fins a Girona (70 m) i el seu punt més alt se situa al coll d’en Bas, a 558 metres sobre el nivell del mar. El recorregut, apte per a vianants i bicicletes, es troba en molt bon estat i ha sigut condicionat amb nous ponts, baranes i senyalització. La Ruta del Carrilet travessa paratges de gran importància paisatgística, ecològica i cultural. S’inicia a la Zona Volcànica de la Garrotxa i, sempre seguint el recorregut de l’antic tren de via estreta, arriba fins a la vall del Ter i les deveses de Salt i Girona. La via que antigament unia la Garrotxa i el Gironès permet ara conèixer els recursos naturals de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el castell d’Hostoles i els nuclis urbans d’Anglès, Sant Feliu de Pallerols i Girona, entre altres. Espais com ara les deveses de Salt o de Girona s’integren així mateix en aquesta ruta, que transcorre pròxima al Ter en el seu darrer tram i permet observar els aprofitaments que s’han fet dels recursos hidràulics del riu.

OLOT

GIRONA

Sentit muntanya (Olot/Ripoll) Sentit mar (Sant Feliu de Guíxols)

Oficines de turisme OLOT C. de l’Hospici, 8 Tel. 972 260 141 turisme@olot.cat www.turismeolot.cat

LES PLANES D’HOSTOLES Pg. de l’Estació, 2 Tel. 972 448 026 turisme@lesplanes.cat www.lesplanes.cat

LES PRESES Antiga Estació, s/n Tel. 972 692 023 info@atma.cat www.lespreses.cat

LA VALL D’EN BAS (Hostalets d’en Bas) C. de la Teixeda, 12 Tel. 972 692 177 turisme@vallbas.cat www.vallbas.cat

SANT FELIU DE PALLEROLS Ctra. d’Olot, 43 (Antiga Estació) Tel. 972 444 474 ajuntamentsfp@gmail.com webspobles.ddgi.cat/sites/ sant_feliu_de_pallerols

GIRONA C. Joan Maragall, 2 Tel. 872 975 975 www.gencat.cat/generalitatgirona

ot.girona@gencat.cat

Rambla de la Llibertat, 1 Tel. 972 010 001 www.girona.cat/turisme turisme@ajgirona.cat Punt de Benvinguda C/ Berenguer Carnicer, 3-5 Tel. 972 211 678 www.puntdebenvinguda.com pbturisme@ajgirona.org

Ajuntaments AMER Tel. 972 431 112 amer@amer.cat

LA CELLERA DE TER Tel. 972 421 902 administracio@lacelleradeter.org ANGLÈS Tel. 972 420 058 info@angles.cat SANT JULIÀ DEL LLOR-BONMATÍ Tel. 972 422 296 info@stjuliabonmati.com BESCANÓ Tel. 972 440 005 bescano@ddgi.cat SALT Tel. 972 249 191 smag@salt.cat


FITXA TÈCNICA Quilòmetres Pendent

54 1,5%

Dificultat Paviment Altitud màxima Altitud mínima Serveis

Mínima Sauló compactat

TRAM D’ENLLAÇ D’AMER Girona - Olot

Olot - Girona

1,680 màx. en pujada: 14% màx. en baixada: 7,5% Mitjana

1,680 màx. en pujada: 7,5% màx. en baixada: 14% Mitjana

VORAL CARRETERA C-63 1,840 2%

620 m (coll d’en Bas) 70 m (Girona) WC estacions, Centre BTT d’Amer 13

ZONES D’INTERÈS Olot • Museus Comarcal, dels Volcans i de Can Trincheria Les Preses • Àrea Recreativa de Xenacs La Vall d’en Bas • Església romànica del s. XI a St. Esteve d’en Bas • Els Hostalets d’en Bas

COM S’HI ARRIBA? • PER CARRETERA Des de Barcelona: AP-7 Des de Girona: N-141, C-63 Des de Puigcerdà/Andorra: N-152, C-26, C-63 Des de Lleida: C-25, C-17, A-2 o C-63 Des de França/Perpinyà: C-38, C-26, C-63

Amer • Plaça major porxada

• RENFE Línia Barcelona – Portbou (Estació de Girona) Reserva de bitllets: tel. 902 240 202 www.renfe.com

Anglès • Barri gòtic al nucli antic • Cases modernistes

• TEISA Tel. 972 204 868 www.teisa-bus.com

Bescanó • Edifici modernista, actual central elèctrica Salt • Museu de l’Aigua Girona • Catedral, Banys Àrabs, barri jueu i esglésies de Sant Pere de Galligants i Sant Nicolau • Museus d’Art, del Cinema, d’Història de la Ciutat, d’Arqueologia, de la Catedral i d’Història dels Jueus

Natura • Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa • Ribes del Ter (Girona i Salt)

• AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA Oficina de Turisme: tel. 972 942 955 ot.aerogirona.ctc@gencat.net Informació sobre vols: tel. 972 186 600 www.aena.es Ryanair disposa d’autocars que connecten l’aeroport amb l’estació d’autobusos de Girona.


Vies verdes

RUTA DEL CARRILET Girona • Sant Feliu de Guíxols

14

La Ruta del Carrilet té un recorregut de 39,7 km, amb un pendent suau des de Girona fins a Sant Feliu de Guíxols (15 m), i assoleix el punt més alt a Cassà de la Selva (136 m). Seguint la ruta de l’antic tren de via estreta Girona - Sant Feliu, permet conèixer dues comarques —el Gironès i el Baix Empordà— des de la conca del Ter fins a la vall del Ridaura, passant per la depressió de la Selva. La peculiaritat del traçat del ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona és la suavitat de pendents i revolts. El seu recorregut està format per una línia sinuosa matemàticament traçada sobre el territori. El paviment és d’un material granular del tipus sauló que queda molt integrat en la tipologia dels terrenys que travessa l’itinerari, encara que també hi ha trams urbans en totes les poblacions per les quals transcorre. Sortint de Girona, la ruta travessa en primer lloc la depressió de la Selva, caracteritzada per un paisatge en mosaic amb alternança de conreus i forests on els dies més clars podem gaudir d’una panoràmica extraordinària que abasta des dels contraforts més orientals dels Pirineus fins al Montseny, passant pels relleus en costa de la Serralada Transversal (el Far, Sant Roc, Rocacorba). La segona meitat del traçat discorre per la vall del Ridaura, que separa el massís de Cadiretes, al sud, del massís de les Gavarres i que, amb un desnivell suau, ens facilita l’arribada al mar just a Sant Feliu de Guíxols, població des de la qual es pot gaudir de magnífiques vistes.

Oficines de turisme GIRONA C. Joan Maragall, 2 Tel. 872 975 975 www.gencat.cat/generalitatgirona

ot.girona@gencat.cat Rambla de la Llibertat, 1 Tel. 972 010 001 www.girona.cat/turisme turisme@ajgirona.cat Punt de Benvinguda C/ Berenguer Carnicer, 3-5 Tel. 972 211 678 www.puntdebenvinguda.com pbturisme@ajgirona.org

Ajuntaments LLAGOSTERA Estació del Carrilet Pg. Romeu, s/n Tel. 972 832 322 / 972 832 180 turisme@llagostera.cat www.llagostera.cat SANTA CRISTINA D’ARO C. de l’Estació, 4 Tel. 972 835 293 turisme@santacristina.net www.santacristina.net

PLATJA D’ARO C. de Mn. Cinto Verdaguer, 4 Tel. 972 817 179 turisme@platjadaro.com www.platjadaro.com SANT FELIU DE GUÍXOLS Pl. del Mar, 8-12 Tel. 972 820 051 turisme@guixols.cat www.guixols.cat

QUART Tel. 972 469 171 ajuntament@quart.cat LLAMBILLES Tel. 972 469 301 llambilles@ddgi.es CASSÀ DE LA SELVA Tel. 972 460 005 ajuntament@cassa.cat


ZONES D’INTERÈS Girona • Catedral, Banys Àrabs, barri jueu i esglésies de Sant Pere de Galligants i Sant Nicolau • Museus d’Art, del Cinema, d’Història de la Ciutat, d’Arqueologia, de la Catedral i d’Història dels Jueus Quart • Elaboració artesanal de ceràmica Cassà de la Selva • Parc Art Llagostera • Itineraris pel barri vell i per la muralla

Castell-Platja d’Aro • Castell d’Aro: nucli medieval amb barri vell, església gòtica i castell de Benedormiens • Platja d’Aro: ruïnes romanes de Pla de Palol, cases modernistes Sant Feliu de Guíxols • Monestir benedictí del s. X, amb el Museu d’Història de la Ciutat; Porta Ferrada, d’estil romànic (s. XI) • Museu de la Joguina • Casino dels Nois i cases modernistes al llarg de la platja de Sant Pol Natura • Les Gavarres • Massís de l’Ardenya-Cadiretes

COM S’HI ARRIBA? • PER CARRETERA Des de Barcelona: AP-7 Des de Puigcerdà/Andorra: N-152, C-26, A-26, C-66 Des de Lleida: C-25, A-2 Des de França/Perpinyà: AP-7 o N-II • RENFE Línia Barcelona – Portbou (Estació de Girona) Reserva de bitllets: tel. 902 240 202 www.renfe.com • TEISA Tel. 972 204 868 www.teisa-bus.com • SARFA Tel. 972 301 293 / 902 302 025 www.sarfa.com • AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA Oficina de Turisme: tel. 972 942 955 ot.aerogirona.ctc@gencat.net Informació sobre vols: tel. 972 186 600 www.aena.es Ryanair disposa d’autocars que connecten l’aeroport amb l’estació d’autobusos de Girona.

FITXA TÈCNICA Quilòmetres Pendent Dificultat Paviment Altitud màxima Altitud mínima Serveis

39,7 0,5% Mínima Sauló compactat 136 m (Cassà de la Selva) 0 m (Sant Feliu de Guíxols) WC estacions, centres BTT de Quart i de Castell d’Aro

15


Vies verdes

RUTA DEL TREN PETIT Palamós • Vall-llòbrega • Mont-ras • Palafrugell

16

La via verda que uneix Palamós i Palafrugell, coneguda com la Ruta del Tren Petit, té una longitud de sis quilòmetres. El seu traçat transcorre per una part de l’antic recorregut de l’anomenat tren petit que connectava Palamós amb Girona passant per la Bisbal d’Empordà.

Mont-ras

Palafrugell

La via actual travessa els termes municipals de Palamós, Mont-ras i Palafrugell, amb ramals a Vallllobrega i a les platges de Castell i la Fosca. El tren tramvia va fer el seu primer viatge el 23 de març del 1887. El conduïa una locomotora belga de vapor que arrossegava uns vagons minúsculs i que recorria uns quants quilòmetres al costat de la carretera. Avui, la carretera soterra una part del que havia estat la via fèrria; el tram condicionat com a via verda, però, us permetrà explorar els mateixos paisatges de l’Empordanet que ja va descriure Josep Pla i travessar la plana de l’Aubi, de gran valor agrícola i envoltada pels relleus del massís de les Gavarres i les muntanyes de Begur.

Vall-llòbrega

Palamós

Platja de Castell Platja de la Fosca

PALAFRUGELL

PALAMÓS

Oficines de turisme

Ajuntaments

PALAFRUGELL Tel. 972 300 228 turisme@palafrugell.net www.visitpalafrugell.cat

MONT-RAS Tel. 972 301 974 ajuntament@mont-ras.cat www.mont-ras.cat

PALAMÓS Tel. 972 600 550 / 972 600 500 oficinadeturisme@palamos.cat www.visitpalamos.org

PALAFRUGELL Tel. 972 613 100 ajuntament@palafrugell.net www.visitpalafrugell.cat PALAMÓS Tel. 972 600 026 ajuntament@palamos.org www.palamos.cat/turisme

VALL-LLÒBREGA Tel. 972 315 464 ajuntament@vall-llobrega.cat www.ddgi.cat/vall-llobrega


FITXA TÈCNICA Quilòmetres 6 Desnivell 1% Dificultat Mínima Paviment Terra - ciment Altitud màxima 42 m (a Palafrugell) Altitud mínima 0m Serveis A l’interior de les poblacions i a la gasolinera de Sant Joan de Palamós (punt d’inici de la via verda a Palamós) Ramals: Ramal a Vall-llòbrega: 0,5 km Ramal a la platja de Castell: 1 km Ramal a Mont-ras: 0,8 km

ZONES D’INTERÈS Mont-ras • Església de Sant Esteve, Can Vidal, torres de defensa (torre de Can Colom, torre Ferrera) • Cala del Crit Palafrugell • Museu del Suro, Fàbrica Armstrong • Jardins de Cap Roig • Platges de Tamariu, Calella i Llafranc Palamós • Platja de la Fosca, platja de Castell • Cala Estreta, cala Margarida • Passeig del Mar • Museu de la Pesca Vall-llòbrega • Església de Sant Mateu • L’Olivera Mil·lenària • Mas d’en Maça

COM S’HI ARRIBA? • PER CARRETERA Des de Barcelona: AP-7, C-35, C-65, C-31 Des de Puigcerdà/Andorra: N-152, C-26, A-26, C-66, C-31 Des de Lleida: C-25, C-25, C-65, C-31 Des de França/Perpinyà: AP-7 o N-II, C-66, C-31 • TEISA Tel. 972 204 868 www.teisa-bus.com • SARFA Tel. 972 301 293 / 902 302 025 www.sarfa.com • AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA Oficina de Turisme: tel. 972 942 955 ot.aerogirona.ctc@gencat.net Informació sobre vols: tel. 972 186 600 www.aena.es Ryanair disposa d’autocars que connecten l’aeroport amb l’estació d’autobusos de Girona.

17


PLÀNOLS DELS PRINCIPALS NUCLIS URBANS

RIPOLL

18

SANT JOAN DE LES ABADESSES C/ DEL ROSER

PONT NOU

C. CELESTÍ SADURNÍ

TER

CINTO

VERD AGUE R

C.H O

CTR A. D E

NO R RA TV SA UTA NT DE JO L F AN ER - O RO GA I D SS EL A CA RB Ó

SAN T JO AN

RO

S

ER

LF

G RO

ET L’A RQ U DE NT PO

TER

P C.

CIÓ TA ’ES EL

RIU

DE

R STE FU .M. C. J

NA IRO C. G

T RE EB GIN DE LA C. P

BICICLETES ADAPTADES PER LLOGAR A les vies verdes de Girona trobareu bicicletes adaptades, especialment pensades per a les persones amb discapacitats, que podreu llogar en les mateixes condicions que la resta de les bicicletes.

Disposem de 10 bicicletes repartides en 4 punts

AMER Tel. 972 430 589 GIRONA Tel. 972 221 047 CASTELL D’ARO Tel. 972 610 709

Informació www.viesverdes.org

C/ MESTRE

C/ SOMATENISTA PL. ON POMPEU FABRA

MPROD

JOSEP M. ANDREU

PG. CAN CREHUET

NA GO RA AR C. T

RENFE

SANT JOAN DE LES ABADESSES Tel. 972 720 495

C/ MESTRE RAMON SERRAT

D C. Pg .

TER EL C. D

IFRÉ

T LO U . D’O ME RA CT RTO . BA T S C.

C/ ARXIVER MN. MASDEU

ACIÓ ’EST DE L

C. MA CIÀ BONAPLATA

C/ PERE ROVIRA

E GU PG. COMT GUIFRÉ

PG.

EP .JOS C. ST

ELLA PL. J. Ó ANSELM T MIR CLAVÉ C/ BEA CTRA. CA

C/ ABAT RAMON DE LA BISBAL

C/ SANT ISIDRE

C/ PONT VELL

C/ JACINT VERDAGUER

RIU

RIU TER

C/ COM

RIU FRESER

RUTA DEL FERRO I DEL CARBÓ OGASSA

CINC FONTS L VEL ONT C/ P

C. MN .

PARC DE L’ESTACIÓ L’ESTACIÓ C/ DEL FE RROCARRILPL. DE

STACIÓ CTRA. DE L’E CIÓ TA ’ES L DE P.

AV. COMTE

PO NT D’OLOT

ES GAN D’O C/

A NY MA ILA

C/ DEL PUIG ESTE LA

RUTA DEL FERRO I DEL CARBÓ RIPOLL

RUTA DEL CARRILET OLOT


GIRONA

19

ST .J

PA

RUTA DEL CARRILET OLOT per hortes Sta. Eugènia

CA TÒ

LIC S

RA AU RID

RUTA DEL CARRILET GIRONA

AV. EURO FRANÇA

CT RA .

. RA CT

OA N

DE

LE SA

BA D

ES SE S

OLOT

AV. STA. COLOMA

JOLIS P ELLICER

AV .R

MA RIÀ

RAMÓN Y CAJAL

TR OC

EIS

PG.DEL S

PG .S AN

PL. CATALUNYA PL. PG. DE BARCELONA CLARÀ

RUTA DEL FERRO I DEL CARBÓ RIPOLL

RIU F

LUVIÀ

RUTA DEL CARRILET OLOT

RUTA DEL CARRILET ST. FELIU DE G.

per Salt centre

C/ D’À NGEL

. AV TR

E

C C/ SANT RA MO RO N

JARDINS JULI GARRETA

SANT FELIU PLATJA

CLUB NÀUTIC

PL. MIQUEL MURLÀ

ÓS

LG AR C/ DE TR AF A

C/

ET AL RT

PO

NT SA C/

UJ AD

ES

FR

E

AG URG DE PÉ DE BO

PL. DE PERE ROIG

C/ P

IA EV BR SO C/ C/ N CAM DE TR E Í DE L GU ’ANTIGA VIA DE I

DE PA LA M

INA

RAV EG

D C/

CA SA S

PL. DE L’EMPORDÀ

INA TR

AR EB

N OA

A BL

C/

JO AN

SA TERE TA. C/ S

LLSA GA NT RA ISID R MA

J C/

M RA

OR

TES VAN CER

ES S ER

TLLA LA RU C/ DE

J MA

DE

Y TUN FOR C/

D C/

IRONA

G C/ DE

ERES ES EL

D C/

E LE

.D BDA

DE C/

DA

IAS UB NC D’E DA C/ TUE DE C/

PARC DE LES ERES

PTGE. DEL PRES. LLUÍS COMPANYS

RO N

CT RA .

UER RAQ BAR DE C/ YA GO DE C/

EL

AD

BL

M RA

AT LIT RA

NE

E AG

É

RUTA DEL CARRILET GIRONA

ONCA C/ C

UFO EL R C/ D S MI CA DE C/

Z IÓ ERI AC IC H A EST NR IG D’E NT A C/ RT XA D’I C/ A RIN RT BA C/

Girona: enllaç senyalitzat des de les hortes de Santa Eugènia fins a l’inici de la Ruta del Carrilet II (a Sant Feliu de Guíxols), passant per la Devesa, pel barri vell i al costat del riu Onyar. Actualment també es pot circular des del centre de Salt fins a la plaça dels Països Catalans, travessant Girona pel carrer d’Emili Grahit.

ES CANÀRI

Sant Joan de les Abadesses: enllaç senyalitzat des del parc de l’Estació fins a l’inici del tram d’enllaç amb Olot.

E AV. D

Ripoll: enllaç senyalitzat des de l’estació de Ripoll (RENFE) fins a l’inici de la Ruta del Ferro i del Carbó.

L’ANTIGA VIA D Í DE CAM

SANT FELIU DE GUÍXOLS


veis r e s i all or t p s ot j tran am e ó i c nt restaura SITUACIÓ DELS SERVEIS A LA RUTA

20

5 1

3 4

6 Ogassa

Centre BTT de Salines-Bassegoda

Sant Joan de les Abadesses

Navata

Camí Ral i Ramader Campdevànol - St. Llorenç de Campdevànol

Campdevànol

Ruta del Ferro i del Carbó Ripoll - St.Joan de les Abadesses - Olot

6 7

RIPOLL

1

2

1

1

Centre BTT del Pla de l’Estany

OLOT la Pinya

12

8

les Preses

9 10 11 la Vall d’en Bas

Banyoles

13 2 Sant Feliu de Pallerols

5 Centre BTT del Ripollès

3

14 les Planes

Centre BTT de la Selva

d’Hostoles Ruta del Carrilet Olot - Girona

Amer

15 1

3

19 20 21 4 18 Bescanó

2

3 16

la Cellera de Ter Anglès

Allotjament

4

Fornells de la Selva

17

Restauració

4 5

Salt

2

Educació ambiental

Centre BTT del Gironès

Agències de turisme especialitzades

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Quart

35

22

23

24 25 5

Campllong

Transport i serveis

1

GIRONA

Palafrugell Mont-ras

Cassà de la Selva Ruta del Carrilet Girona - St. Feliu de Guíxols

Castell d’Aro

Llagostera

26 6 9

7

Santa Cristina d’Aro

34 6

Llafranc

Vall-llòbrega Calonge

Ruta del Tren Petit Palamós - Vall-llòbrega - Mont-ras - Palafrugell

PALAMÓS Platja d’Aro

33

32 6

s’Agaró Sant Feliu de Guíxols

27 28 29 30 31 7 8

4 Centre BTT

del Baix - Empordà

Adreces i telèfons d’interès MOSSOS D’ESQUADRA TEL. EMERGÈNCIES 088 · www.gencat.net/mossos

TEISA La companyia d’autobusos Teisa permet transportar bicicletes als portaequipatges dels seus vehicles en tots els trajectes que coincideixin amb trams de via verda, sempre que hi hagi disponibilitat d’espai. En cas de desplaçaments en grups de 3-4 persones, és recomanable posar-se en contacte amb les empreses indicades en aquestes pàgines. www.teisa-bus.com Tel. 972 204 868


1

HOTEL SOLANA DEL TER RIPOLL La història, l’art romànic i una cultura pròpia han anat configurant la personalitat del petit país del Ripollès i la seva gent. Situat al peu dels Pirineus, és un lloc ideal per gaudir de les vies verdes i practicar esports de muntanya, amb una gran varietat de paisatges, monuments atractius, boniques esglésies romàniques i activitats culturals de tota mena. Tot això, junt amb una gastronomia de gran qualitat, variada i elaborada amb els millors productes autòctons, fa de l’Hotel Solana del Ter un lloc idoni per passar unes vacances, unes jornades de treball o uns dies de descans.

2

Ctra. de Barcelona a Puigcerdà (C-17), km 92,5 17500 Ripoll Tel. 972 701 062 Fax 972 714 343 hotel@solanadelter.com www.solanadelter.com

LA TROBADA HOTEL RIPOLL Situat al centre de Ripoll, a 2 minuts del centre comercial, del monestir romànic de la població i del començament de la Ruta del Ferro, La Trobada Hotel disposa de 60 habitacions amb bany complet, una gran sala d’estar amb TV, ascensor, servei de bar i restaurant i un espai per netejar i guardar les bicicletes. De dilluns a dissabte hi podreu assaborir la cuina tradicional catalana, amb servei de bufet lliure en dos amplis menjadors. Fàcil accés des de l’estació de trens o d’autobusos i gran aparcament. Tracte amable i familiar, per sentir-se com a casa en un ambient tranquil. L’establiment també ofereix un servei de lloguer de bicicletes.

3

21 Pg. del Compositor Honorat Vilamanyà, 4-5 17500 Ripoll Tel. 972 702 353 Fax 972 715 100 info@latrobadahotel.com www.latrobadahotel.com

TURISME RURAL ELS ARENYS SANT JOAN DE LES ABADESSES Situada al bell mig del Ripollès, a Sant Joan de les Abadesses, a la vora del riu Ter, Els Arenys és una masia catalana tranquil·la i acollidora, totalment restaurada i rehabilitada per al turisme, en la qual passareu, de ben segur, una estada per recordar. La casa disposa de 7 habitacions, totes amb bany i connexió a Internet, bar i sala d’estar. Els exteriors ofereixen amplis prats, parc infantil per als més petits i zona esportiva amb porteria de futbol, cistella de bàsquet i xarxa de voleibol. Allotjament amb servei de mitja pensió.

4

Mas Els Arenys 17860 Sant Joan de les Abadesses Tel. 629 553 565 elsarenys@elripolles.com www.elsarenys.com

ALBERG RURAL LA RUTA DEL FERRO SANT JOAN DE LES ABADESSES Situat al mig del parc de l’Estació de Sant Joan de les Abadesses, a 120 km de Barcelona i a 72 de Girona, l’Alberg Rural La Ruta del Ferro ocupa l’antiga estació de mercaderies del ferrocarril, un edifici singular remodelat i condicionat per allotjar 86 alberguistes que també ofereix habitacions adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. Estratègicament ubicat al peu de la via verda de la Ruta del Ferro i del Carbó, entre Ripoll i les mines d’Ogassa, és un punt idoni per començar excursions a peu o en bicicleta, seguint la via verda, i per descobrir la bellesa del nucli antic de la vila, on destaquen el pont vell, el monestir... L’establiment ofereix un servei de lloguer de bicicletes i també disposa de bicicletes adaptades. Garatge gratuït per a bicicletes.

5

Parc de l’Estació, s/n 17860 Sant Joan de les Abadesses Tel. 972 720 495 alberg@santjoandelesabadesses.com www.rutadelferro.com

LA PEÇALLARGA OGASSA Envoltada pel magnífic paisatge del Prepirineu, la casa rural La Peçallarga està situada en una finca de 8 hectàrees amb bosc i rierol propi, al municipi d’Ogassa (Ripollès). L’antiga pallissa ha estat rehabilitada i convertida en un allotjament acollidor, amb 4 habitacions (2 triples i 2 dobles) que combinen tots els elements de confort actuals amb un ambient rústic. La seva situació privilegiada permet accedir a les valls de Ribes i de Camprodon i fer tot un seguit d’activitats de lleure tant dins la propietat com pels seus voltants.

La Peçallarga 17861 Ogassa Tel. 972 728 041 / 649 843 760 info@pesallarga.com www.pesallarga.com


veis r e s i all or t p s ot j tran am e ó i c nt restaura 6

HOTEL BORRELL OLOT Situat en una zona tranquil·la, prop del centre comercial de la ciutat, i emmarcat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l’Hotel Borrell és un lloc perfecte per gaudir tant de la comarca com de la seva capital, Olot. Ubicat a només 50 m de la via verda de la Ruta del Carrilet Olot - Girona, l’establiment disposa de 24 habitacions i ofereix servei d’esmorzar (bufet lliure) així com garatge gratuït per a les bicicletes.

22

7

C. del Notari Nonet Escubós, 8 17800 Olot Tel. 972 276 161 Fax 972 270 408 info@hotelborrell.com www.hotelborrell.com

HOTEL LA PERLA OLOT Dins la ciutat, a un pas de la natura, hotel apartament de gestió familiar, avalat per una llarga experiència i amb equipaments actualitzats. Situat al costat del Museu dels Volcans i dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, a 200 m de la via verda, l’Hotel La Perla garanteix una estada agradable en un ambient acollidor i tranquil. L’establiment disposa d’habitacions i apartaments totalment equipats que permeten mantenir la independència i, alhora, gaudir de tots els avantatges de l’hotel. Restaurant de cuina tradicional i de mercat.

8

Ctra. de la Deu, 9 17800 Olot Tel. 972 262 326 Fax 972 270 774 info@laperlahotels.com www.laperlahotels.com

CÀMPING LES PRESES-NATURA LES PRESES Situat a la petita i tranquil·la localitat de les Preses, al costat de la piscina municipal, el Càmping Les Preses-Natura es troba dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, a només 300 m de la via verda de la Ruta del Carrilet Olot - Girona i a 3 minuts d’Olot, capital de la Garrotxa. Disposa de servei regular de transport públic a les Preses (parada a 5 minuts). Al Càmping Les Preses-Natura podreu gaudir d’un ambient familiar i hospitalari, d’un paisatge privilegiat i de tots els serveis de les Preses (metge, ATS, serveis religiosos, farmàcia, botigues, etc.). A la vostra disposició teniu també el Centre Logístic de Bicicletes (lloguer de bicicletes de diferents tipus, cadiretes, alforges, transferiments, guies...).

9

Sector La Boada, s/n 17178 Les Preses Tel. 972 692 093 Fax 972 692 020 natura@garrotxa.net www.atma.cat

EL FERRÉS - CASA RURAL JOANETES (LA VALL D’EN BAS) Casa rural situada a la Vall d’en Bas (comarca de la Garrotxa), envoltada d’un paratge idíl·lic i al bell mig d’un espai de plena natura. El Ferrés, masia amb activitat agrícola i ramadera, és un indret acollidor on trobareu tranquil·litat i descans: aquí, tot està preparat perquè gaudiu al màxim de cada instant. El Ferrés us ofereix un ambient relaxat i familiar, ideal per fer turisme rural sense presses mentre us deixeu captivar per la bellesa del paisatge. Gràcies a les vies verdes de la Ruta del Ferro i la Ruta del Carrilet, la Garrotxa és un dels millors espais per practicar el cicloturisme a Catalunya. Resulta especialment recomanable la Ruta del Carrilet, ja que segueix el traçat de l’antiga via del carrilet Olot - Girona i té una bona part del recorregut fins a Girona en descens.

17176 Joanetes (la Vall d’en Bas) Tel. 972 690 029 elferres@elferres.com www.elferres.com


10

EL ROURELL – CASA DE COLÒNIES LA VALL D’EN BAS La casa de colònies El Rourell està situada en un paratge privilegiat de la Vall d’en Bas, a prop de la via verda i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al peu de la muntanya del Puigsacalm. La casa, còmoda, funcional i tota en planta baixa, disposa de 128 places distribuïdes en dos blocs amb habitacions de diferents capacitats. Les instal·lacions estan adaptades i són de fàcil accés per a qualsevol tipus de vehicle. Servei de cuina amb àpats naturals i de qualitat; dietes i menús especials. Wi-Fi gratuïta, televisió i calefacció central. Piscina, camp de futbol de gespa, pista de bàsquet i voleibol, esplanades de gespa, zona d’acampada i àrea de pícnic. El Rourell ofereix un servei de guies titulats per fer rutes de senderisme i BTT, així com de lloguer de bicicletes i de transferiment per a un total de fins a 60 persones. Descomptes per a grups nombrosos. També disposa d’allotjaments rurals en diverses localitats de la Garrotxa.

11

ÀMBIT RURAL LA VALL D’EN BAS Varietat d’allotjaments rurals de lloguer sencer, situats tots ells en paratges d’espectacular bellesa a la Garrotxa i Alt Empordà. Cases ben equipades i situades, amb capacitats diverses: des de 2 fins a 30 persones. Des d’una romàntica cabana de pedra al mig dels volcans del Parc Natural del la Zona Volcànica de la Garrotxa, fins a una gran masia per a colles nombroses a l’Empordà a tocar de Besalú i Banyoles. Pràcticament totes elles estan situades a pocs quilometres de la via verda Olot – Girona. Quantitat de rutes per a fer a BTT o a peu des de les mateixes cases. Informació detallada a cada casa. Servei d’àpats a domicili. Servei de guies i monitors. Lloguer de BTT i bicicletes elèctriques. Servei de trasllat de bicicletes i equipatges, recollida i trasllat de persones amb bicicletes, vehicles de seguiment, etc. Si sou un club ciclista o molta colla, també disposem de casa de colònies al costat de la Via Verda, de gran capacitat amb pensió complerta o mitja pensió (consultar casa de colònies El Rourell) Consulteu el nostre portal a internet.

12

Puigpardines, s/n 17176 La Vall de Bas Tel. 650 430 798 / 686 414 113 info@elrourell.com www.elrourell.com

Tels.: 650 430 798 / 686 414 113 Fax: 972983563 info@elrourell.com www.ambitrural.cat

MAS GARGANTA - CASA RURAL LA PINYA (LA VALL D’EN BAS) Casa de pagès amb animals, horta, llar de foc i galeria, i amb unes vistes espectaculars de la Vall d’en Bas i de la muntanya del Puigsacalm. Situada als afores del poble de la Pinya (GPS +42° 11’ 13,74”, +2° 26’ 49,57”), on acaba la via verda Ripoll - Olot i comença la Ruta del Carrilet Olot - Girona, disposa de 7 habitacions amb bany i d’una cabana condicionada per a petits grups de ciclistes o excursionistes. L’establiment ofereix una cuina casolana excel·lent, elaborada amb productes del seu hort i de la comarca, i és un lloc idoni per fer parada i visitar el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Preu per persona i dia (mitja pensió): 60 euros, amb cafès, infusions, vi i IVA tot inclòs. Per als ciclistes i senderistes s’ofereix un dinar de pícnic de regal. Els caps de setmana, estada mínima de 2 nits d’allotjament. Els nens són benvinguts (50% de descompte).

13

Ctra. a a la Pinya, s/n 17800 Olot (la Vall d’en Bas) Tel. 677 440 276 / 972 271 289 masgarganta@masgarganta.com www.masgarganta.com

FONDA FINET SANT FELIU DE PALLEROLS Fonda de turisme rural situada al nucli antic de Sant Feliu de Pallerols, amb un servei de restaurant centenari (des del 1865) i habitacions equipades amb bany, televisor, terrassa, calefacció i ascensor, una de les quals adaptada per a persones discapacitades. L’establiment disposa d’aparcament propi, piscina exterior i zona de jocs infantils. Situada dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, a uns 10 km d’Olot i a una hora de la platja, la Fonda Finet es troba a tocar de la Ruta del Carrilet Olot - Girona i ofereix diferents opcions per als amants del senderisme i el cicloturisme. A la vostra disposició, dos establiments on allotjar-vos, amb la mateixa qualitat de servei i tracte.

14

C. de Sant Antoni, 3 17174 Sant Feliu de Pallerols Tel. 972 444 024 / 679 726 070 Fax 972 444 010 reserves@fondafinet.com www.fondafinet.com

HOTEL CAN GARAY LES PLANES D’HOSTOLES L’Hotel-Monument Can Garay de les Planes d’Hostoles es troba a 50 metres de la via verda, al mig del traçat del carril bici Olot - Girona i a les portes del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. De gestió familiar, l’establiment està situat en un edifici modernista del 1906 i comprèn 6 habitacions dobles i una suite. Totes les habitacions donen a un gran jardí centenari i estan equipades amb bany complet, assecador de cabells, calefacció, televisor i connexió a Internet. Can Garay disposa d’aparcament gratuït i d’un lloc per tancar-hi les bicicletes, amb un espai per netejar-les o per fer petites reparacions. També ofereix servei de bar, servei de cuina, motxilles de pícnic, esmorzars per a grups i barbacoa al jardí. Els autocars Teisa que enllacen Barcelona i Girona amb Olot tenen parada a pocs metres de l’hotel.

Av. de Narcís Arnau, 6 17172 Les Planes d’Hostoles Tel. 972 448 253 / 649 508 371 Fax 972 448 253 info@hotelcangaray.com www.hotelcangaray.com/

23


veis r e s i all or t p s ot j tran am e ó i c nt restaura 15

HOTEL SANT MARÇAL AMER L’Hotel Sant Marçal, situat a uns 500 m de la Ruta del Carrilet Olot - Girona, posa al vostre abast 12 habitacions totalment reformades i equipades amb bany complet i TV. L’establiment disposa de piscina i ofereix diferents paquets d’allotjament, i gràcies a la seva ubicació permet fer excursions per conèixer l’entorn d’Amer i descobrir itineraris tan interessants com la Ruta de les Ermites. El servei d’autocar que enllaça Girona amb Olot té parada davant mateix de l’hotel. Al Sant Marçal, us hi trobareu com a casa!

24

16

Ctra. d’Olot (C-63), km 47 17170 Amer Tel. 972 430 723 Fax 972 430 986 info@hotelsantmarsal.com www.hotelsantmarsal.com

CAN JEPET - CASA RURAL LA CELLERA DE TER Can Jepet és una casa rural construïda el 1700 i situada en una finca agrícola. Edificada totalment en pedra, fou rehabilitada l’any 2000 i conserva un aire rústic, però amb tot el confort dels nostres temps (televisió i connexió a Internet via Wi-Fi). La casa comprèn 9 dormitoris amb bany i un apartament complet amb cuina, bany i terrassa. A la planta baixa hi ha una confortable sala d’estar amb televisor, cuina, menjador i llar de foc, amb magnífiques vistes dels jardins, els camps i les muntanyes que envolten la finca. Els dormitoris, amplis i d’ambient càlid i acollidor, disposen de connexió a Internet i d’un bany complet equipat amb dutxa i banyera d’hidromassatge (jacuzzi), ideal per relaxar-se. La cuina que s’hi serveix és variada i casolana, típica i d’arrel tradicional, i s’elabora amb ingredients naturals i autòctons. Al voltant de la casa hi ha una zona enjardinada de més de 1.500 m2, una piscina, barbacoa, ping-pong, un camp de jocs de pilota, un parc infantil i dues hectàrees de zones de cultiu.

17

C. de les Brugueres, 16 17165 La Cellera de Ter Tel. 972 424 127 / 691 313 377 reservas@casaruralcanjepet.com www.casaruralcanjepet.com

HOTEL FONDA TARRÉS ANGLÈS Hostal cèntric amb una llarga tradició culinària. La seva principal garantia són 40 anys d’experiència al servei del públic, amb una trajectòria constant de modernització de l’establiment. L’hostal ofereix servei de restaurant i bar i disposa de 12 habitacions de diferents classes i preus, ascensor, televisió via satèl·lit, calefacció, connexió a Internet via Wi-Fi i garatge gratuït per a bicicletes. Preus i ofertes especials per a grups. A més de diverses rutes a peu per la mateixa població d’Anglès, a la rodalia podeu fer excursions com ara la pujada a l’ermita de Santa Bàrbara, restaurada pels mateixos anglesencs, una sortida a l’ermita de Sant Julià del Llor, on trobareu diferents rutes, i una visita al pont romànic del segle XII. Agafant la carretera d’Osor també es pot visitar el santuari de la Mare de Déu del Coll. Anglès es troba a 17 km de Girona i a 15 km de l’aeroport de Girona.

18

Pl. de Catalunya, 5 17160 Anglès Tel. 972 421 314 Fax 972 422 430 contactar@fondatarres.com www.fondatarres.com

CAN POL DE DALT - CASA RURAL BESCANÓ Can Pol de Dalt posa a l’abast dels aficionats al cicloturisme la possibilitat de fer estada en una casa de turisme rural independent amb capacitat per a 4-8 persones. L’establiment es troba situat en un lloc molt tranquil, a tan sols 700 m de la via verda i amb excel·lents vistes panoràmiques dels Pirineus i de les muntanyes del Far i Rocacorba, i ofereix un servei de trasllat de bicicletes per als clients. A la casa podreu assaborir el pa i les coques de sucre que elabora la mestressa, cuits amb forn de llenya.

Veïnat de Trullàs 17162 Bescanó Tel. 972 420 052 Fax 972 420 765 info@bedandbike.cat www.bedandbike.cat


19

ETAP ALLOTJAMENT GIRONA L’Etap Allotjament, situat als afores del centre històric de Girona, és un hostal elegant i modern que ofereix habitacions equipades amb bany privat i televisor LCD amb canals internacionals. L’establiment també disposa d’un restaurant en el qual se serveix un esmorzar abundant. Abans de sortir, podeu prendre una copa al bar de l’hotel tot conversant amb els amics o amb altres hostes. Servei de connexió sense fil a Internet. Pàrquing i garatge al mateix hotel. L’establiment posa al vostre abast un espai amb presa d’aigua per rentar les bicicletes i us ofereix la possibilitat de guardar-les a l’habitació (segons disponibilitat).

20

C. Francesc Ferrer, 16-18 17006 Girona Tel. 972 110 846 Fax 972 391 514 H6815@accor.com

HOTEL IBIS GIRONA GIRONA Hotel elegant i modern situat a l’entrada nord de Girona. Disposa d’un restaurant refinat i d’un bar obert les 24 h del dia, així com d’habitacions insonoritzades que asseguren un descans reparador. L’Ibis Girona, amb uns interiors que destaquen pel seu disseny contemporani i elegant, està ben comunicat amb el centre de Girona i amb altres ciutats dels voltants gràcies a la propera xarxa de carreteres (AP-7). A més, disposa de connexió sense fil a Internet perquè us pugueu mantenir en contacte amb els vostres familiars i amics. Pàrquing i garatge al mateix establiment, que també ofereix un espai amb presa d’aigua per rentar les bicicletes així com la possibilitat de guardar-les a l’habitació (segons disponibilitat).

21

25 C. Francesc Ferrer, 16-18 17006 Girona Tel. 972 391 538 Fax 972 391 514 H6819@accor.com

HOTEL PENINSULAR GIRONA L’Hotel Peninsular està situat en ple centre històric i comercial de Girona, a 2 minuts de l’estació. Disposa de 48 habitacions i diferents tipus de sales amb capacitat fins a 80 persones, zona d’estacionament davant l’hotel i pàrquing a 50 m. Ofereix, a més, serveis d’esmorzar bufet i bar, servei d’habitacions, bugaderia, Internet, ADSL gratuïta i fax.

22

C. Nou, 3 / Av. de Sant Francesc, 6 17001 Girona Tel. 972 203 800 Fax 972 210 492 peninsular@novarahotels.com www.novarahotels.com

CAL RELLOTGER FORNELLS DE LA SELVA El Càmping Girona Can Toni Manescal es troba situat a 1,5 km de la via verda de Girona a Sant Feliu de Guíxols, en plena zona rural i entre els pobles de Llambilles i Fornells de la Selva. Aquí trobareu Veïnat de la Barceloneta, 37, B9 17458 Fornells de la Selva un espai ideal per als amants del cicloturisme, un espai en què Tel. 972 476 117 / la tranquil·litat i el tracte familiar us acompanyaran durant tota 647 714 654 l’estada. A més, la proximitat de Girona converteix el càmping en campinggirona@campinggirona.com un punt idoni per fer-hi nit en el cas que vulgueu recórrer la Ruta www.campinggirona.com del Carrilet i, alhora, aprofitar per visitar aquesta magnífica ciutat, amb el seu barri vell i el call jueu de carrerons estrets i empedrats, ideals per passejar-hi en qualsevol època de l’any. També disposa de l’allotjament rural independent Cal Rellotger (www.telefonica.net/ web/cal-rellotger), amb capacitat per acollir de 2 a 6 persones, obert tot l’any i ubicat en un entorn rural i tranquil.

23

AGROTURISME SANT DIONÍS CAMPLLONG Sant Dionís és una masia de pedra fortificada del segle XIII que ha estat totalment restaurada i adaptada a les comoditats del món actual, conservant, però, l’estil propi de la casa. Ubicada en una finca agropecuària i envoltada de camps de conreu i animals de granja, la masia està aïllada del soroll i el trànsit i, alhora, perfectament comunicada. Aquí experimentareu la vida tranquil·la de pagès i gaudireu de la natura i l’entorn fent sortides a peu o en bicicleta, anant a la platja o visitant els pobles i les ciutats de la zona. Amb capacitat per a 15 persones, disposa de 6 habitacions amb bany i accés a Internet, una de les quals adaptada per a discapacitats. Ambient familiar i cuina casolana.

Veïnat de Can Dionís, 3 Bústia 42 17459 Campllong Tel. 972 460 401 680 985 932 Fax 972 460 401 info@agroturismesantdionis.com www.santdionis.com


veis r e s i all or t p s ot j tran am e ó i c nt restaura 24

HOTEL MAS ROS CASSÀ DE LA SELVA

26

L’Hotel Mas Ros és una opció polivalent, adequada tant per a aquells que hi van per oci com per al turisme de negocis. L’establiment disposa de nou habitacions agradables i acollidores, en una antiga masia restaurada amb gairebé mil anys d’història. Situat a la carretera de Girona a Sant Feliu de Guíxols, entre Cassà de la Selva i Llagostera, l’Hotel Mas Ros (antic nom de la masia original) es troba a 15 minuts de la costa, a 15 minuts de Girona i de l’aeroport GironaCosta Brava i a 10 minuts de l’autopista. La Ruta del Carrilet passa a pocs metres per darrere de l’hotel, enmig d’un paisatge agrícola de perfil suau i de bon pedalar. La cuina, a càrrec del Restaurant L’Alzina, aprofita el bon producte de l’entorn, tant del mar com de la muntanya.

25

Ctra. de Girona a Sant Feliu, s/n 17244 Cassà de la Selva Tel. 972 461 233 Fax 972 463 868 info@hotelmasros.com www.hotelmasros.com

CAN DÉU DEL FIRAL CASSÀ DE LA SELVA Masia catalana del 1642 ubicada dins el nucli urbà de Cassà de la Selva, a 900 m de la via verda, a 15 km de Girona i a 23 km de Sant Feliu de Guíxols. Disposa de dues habitacions dobles aptes per a ús familiar, una sala d’estar i una àmplia terrassa exterior orientada al sud que dóna a un gran pati enjardinat. També ofereix pàrquing per a bicicletes i cotxe, Wi-Fi, televisor, DVD, una biblioteca i jocs per a la mainada. A 400 m de la masia hi ha una parada d’autobús que facilita la tornada després de les sortides, ja que la companyia Teisa permet transportar les bicicletes a l’interior mateix del vehicle. L’establiment ofereix un servei de guiatge per descobrir la via verda i les rutes adjacents així com àmplia documentació audiovisual i escrita sobre temes de cicloturisme.

26

C. Migdia, 30 17244 Cassà de la Selva Tel. 649 418 985 / 972 460 698 dfiral@gmail.com www.candeudelfiral.com

HOSTAL EL CARRIL LLAGOSTERA Hostal situat al peu de la via verda de la Ruta del Carrilet Girona Sant Feliu, just a la meitat del trajecte i al costat d’un parc. Disposa d’habitacions amb aire condicionat, amb vistes al parc i equipades amb televisor de 32”. Des del 1949 serveix esmorzars de forquilla i ganivet i entrepans amb embotits de Llagostera. Restaurant de cuina tradicional, amb menú diari i amb carta els caps de setmana. Local per a fumadors i no fumadors, pati i terrassa. Servei de reparacions i recanvis de bicicletes al costat de l’hostal. Parada clàssica de ciclistes en ruta.

27

Pg. Romeu, 2 17240 Llagostera Tel. 972 830 141 Fax 972 805 268 hostalcarril@hotmail.com

HOTEL RESTAURANT BARCAROLA SANT FELIU DE GUÍXOLS L’Hotel Barcarola, situat al municipi de Sant Feliu de Guíxols, comparteix amb s’Agaró la platja de Sant Pol, un espai privilegiat de la Costa Brava envoltat de zona verda. En aquest establiment podreu gaudir d’una estada tranquil·la i reposada, en un ambient familiar i amb un servei de qualitat. Un lloc ideal per a tots els amants de les passejades a peu o en bicicleta, que trobaran, molt a prop de l’hotel, el camí de ronda entre Sant Feliu de Guíxols i Platja d’Aro i la Ruta del Carrilet Sant Feliu de Guíxols - Girona.

C. de Pau Picasso, 1-19 17220 Sant Feliu de Guíxols (platja de Sant Pol) Tel. 972 326 932 Fax 972 820 197 info@barcarola.com www.barcarola.com


28

HOTEL HOSTAL DEL SOL SANT FELIU DE GUÍXOLS Davant mateix de la via verda, a l’entrada del nucli urbà de Sant Feliu de Guíxols, trobareu l’Hostal del Sol. L’edifici, d’estil modernista i construït a finals del s. XIX, està adaptat per a l’ús hoteler. Les habitacions són totes exteriors i estan equipades amb bany complet, televisor, telèfon i caixa forta. Als jardins hi ha dues piscines (adults i nens), zona Wi-Fi gratuïta i servei de bar. L’Hostal del Sol disposa d’aparcament gratuït per a bicicletes i ofereix informació detallada sobre les rutes cicloturístiques de la zona.

29

Ctra. de Palamós, 194 17220 Sant Feliu de Guíxols Tel. 972 320 193 Fax 972 820 677 info@hostaldelsol.cat

HOTEL SANT POL SANT FELIU DE GUÍXOLS L’Hotel Sant Pol, situat a la platja de Sant Pol, a Sant Feliu de Guíxols, ofereix un ambient agradable i un tracte familiar. Totes les habitacions estan perfectament equipades (aire condicionat, bany complet, televisió, etc.), i es complementen amb un servei de restaurant que proposa una extensa carta de cuina marinera. Des de l’Hotel Sant Pol podreu practicar tot un seguit d’activitats a l’aire lliure i gaudir de propostes com ara la Ruta del Carrilet Sant Feliu de Guíxols - Girona, el primer tram de la qual es troba a 300 m de l’establiment.

30

27 Platja de Sant Pol, 125 17220 Sant Feliu de Guíxols Tel. 972 321 070 Fax 972 822 378 info@hotelsantpol.com www.hotelsantpol.com

CÀMPING SANT POL & BUNGALOUS PARC SANT FELIU DE GUÍXOLS El Càmping Sant Pol & Bungalou Parc, petit i familiar, es troba situat entre s’Agaró i Sant Feliu de Guíxols, a 350 m de la platja de s’Agaró i a 500 m de la vila (GPS 41° 47’ 10” N, 3° 2’ 28” E). Distribuït en terrasses i enjardinat, té més de 1.000 espècies de flors i plantes i disposa de piscina, botiga de queviures, bar i terrassa, biblioteca, accés a Internet via Wi-Fi, sala de jocs, minigolf, ping-pong i un restaurant petit i acollidor. També s’hi poden llogar bungalous de fusta de disseny mediterrani, situats enmig de la natura. L’establiment ofereix preus especials per als ciclistes que vagin d’acampada.

31

C. del Doctor Fleming, 1 17220 Sant Feliu de Guíxols Tel. 972 327 269 / 972 208 667 Fax 972 222 409 info@campingsantpol.cat www.campingsantpol.cat

APARTAMENTS MERCEDES SANT FELIU DE GUÍXOLS APARTAMENTS MERCEDES, a primera línia de mar a Sant Feliu de Guíxols, ofereix als seus clients estacionament privat per cotxes, i per a les BICICLETES, un espai especialment habilitat per la neteja i estacionament sota clau. La seva localització al final del passeig permet un accés fàcil i segur. Desprès d’una llarga pedalejada, a APARTAMENTS MERCEDES podreu passar uns dies de merescut descans davant del mar.

32

Psg. Marítim President Irla, 24 17220 - SANT FELIU DE GUÍXOLS Tel. 972 321 684 Fax 93 217 41 90 informacio@marmuntanya.com www.marmuntanya.com

CÀMPING CALA GOGO PLATJA D’ARO Gaudiu de la situació privilegiada del Càmping-Bungalow Park Cala Gogo, ubicat en una platja acollidora i dotat de magnífiques parcel·les i àmplies instal·lacions de primera categoria. Aquí podreu passar una estada tranquil·la, en un ambient familiar i amb tots els serveis d’un càmping reconegut a les millors guies europees (ADAC i ACSI). L’establiment ofereix lloguer de bungalous i mobile-homes totalment equipats (roba de llit, estris de cuina, barbacoa, mobles de jardí i fins i tot aire condicionat en algunes unitats), així com serveis de lloguer de bicicletes i caiacs, escola de submarinisme i tres piscines, dues de les quals climatitzades per energia solar. Obert de maig a setembre. Situat a 3 km de l’inici de la via verda a Sant Feliu.

Av. d’Andorra, 13 17251 Calonge Tel. 972 651 564 Fax 972 650 553 calagogo@calagogo.es www.calagogo.es


veis r e s i all or t p s ot j tran am e ó i c nt restaura 33

CÀMPING CASTELL PARK PALAMÓS

28

Càmping petit, de fàcil accés i amb ambient familiar i tranquil. Situat en terreny pla, prop de les platges de Castell, la Fosca i la badia de Palamós i a pocs metres de la Ruta del Tren Petit de Palamós a Palafrugell, amb ramals a les platges. Idoni per fer sortides amb bici o a peu pels paisatges agrícoles i forestals de l’Empordanet. La zona ofereix al visitant tot un ventall d’estímuls i sensacions que, juntament amb la seva riquesa històrica, en fan un indret privilegiat. Ideal perquè els amants de la BTT gaudeixin de sortides radials i d’interès múltiple al massís de les Gavarres. Obert de Setmana Santa a setembre. Preu especial per als ciclistes que pernoctin (bici + tenda).

34

Ctra. de Palamós a Palafrugell (C-31), km 328 17253 Vall-llòbrega Tel. 972 315 263 Fax 972 315 263 info@campingcastellpark.com www.campingcastellpark.com

HOTEL TAMARIU TAMARIU (PALAFRUGELL) L’Hotel Tamariu és un petit establiment familiar de 17 habitacions situat just davant del mar, a la bonica cala de Tamariu, i obert al públic des del 1930. També disposa d’apartaments completament remodelats, de 2 o 3 habitacions, que es poden llogar per dies. A més, ofereix servei de restaurant i bar al mateix passeig del Mar, amb unes vistes fantàstiques sobre la platja i la badia. Serveis adaptats. Els membres de la quarta generació de la família al capdavant del negoci us esperen per donar-vos la benvinguda.

35

HOTEL TAMARIU Pg. del Mar, 2 17212 Tamariu (Palafrugell) Tel. 972 620 031 Fax 972 620 500 hotel@tamariu.com

EMPORDÀ BIKE RESORT LA BISBAL D’EMPORDÀ Empordà Bike Resort és un centre per a ciclistes situat al cor del Baix Empordà. Entre la plana de l’Empordanet i les Gavarres, proposa itineraris de BTT, cicloturisme i ruta guiats amb GPS; la majoria dels itineraris tenen l’inici i el final al mateix resort. Podeu venir amb les vostres bicis o llogar-ne al centre, ja que disposa d’un garatge exclusiu per a bicicletes, molt segur i equipat amb eines i zona de neteja per poder fer-ne el manteniment. Als afores de la Bisbal d’Empordà, en un mas del segle XVI, trobareu diversos apartaments rurals molt acollidors, totalment equipats i amb capacitat per allotjar des de 2 persones fins a un màxim de 16. Empordà Bike Resort és perfecte per a estades ciclistes de 4, 6 o 8 dies!

1

Apartat 170 17100 La Bisbal d’Empordà Tel. 972 64 18 20 607 863 738 info@empordabikeresort.com www.empordabikeresort.com

RESTAURANT SANT MARÇAL AMER Situat a 500 m de la Ruta del Carrilet Olot - Girona, el Restaurant Sant Marçal elabora una cuina catalana basada en productes de qualitat, tant de carn com de peix, i en l’experiència que li aporten 36 anys de servei als clients. La seva àmplia carta inclou des de plats tradicionals, com els peus de porc, els cargols o la truita de riu (viver propi), fins a plats més moderns, com ara el timbal d’escalivada i les anxoves amb olivada. L’establiment consta de 3 menjadors, un dels quals convertible en menjador privat per a certes ocasions, i també ofereix servei de banquets. A l’estiu es pot gaudir d’una terrassa magnífica davant mateix de la piscina.

Ctra. d’Olot (C-63), km 47 17170 Amer Tel. 972 430 723 Fax 972 430 986 farovitx@arovitx.com www.hotelsantmarsal.com


2

RESTAURANT-HOTEL PASTERAL EL PASTERAL - LA CELLERA DE TER Molt a prop de l’antiga estació del carrilet del Pasteral (ara reconvertida en escola d’art) i a tocar del riu Ter, entre embassaments, boscos i muntanyes, es troba situat Pasteral Casa Hotel Rural i Restaurant, una casa amb tot el confort d’un hotel. Amb capacitat per allotjar fins a 26 persones, disposa de 6 habitacions i 2 suites amb decoració diferenciada, bany i banyera d’hidromassatge (duo a les suites), televisor, assecador de cabells i Wi-Fi. L’establiment té un ordinador a la vostra disposició i una banyera spa exterior. Àmplies sales amb llar de foc i vistes espectaculars. Restaurant obert al públic amb menú i carta, també per a grups i celebracions.

3

C. de les Brugueres, 16 bis El Pasteral 17165 La Cellera de Ter Tel. 972 424 115 reservas@pasteral.com www.pasteral.com

EL LOCAL LA CELLERA DE TER El Local ofereix una completa carta d’entrepans, tapes, amanides i entrants, carns a la brasa, altres cuinats i postres. Menú diari, plat del dia, menjar per emportar (per encàrrec), festes d’aniversari infantils i altres esdeveniments (demaneu pressupost).

4

29 Pl. de l’Església, 5 17165 La Cellera de Ter Tel. 972 421 613 el.local.bar@gmail.com

RESTAURANT EL PATI VERD GIRONA El Pati Verd és el restaurant de l’Hotel Carlemany, un establiment de quatre estrelles situat al cor de la ciutat de Girona. Envoltat d’un jardí acollidor, el seu menjador ofereix l’ambient ideal per apreciar una carta suggestiva, amb plats de creació pròpia, productes de temporada i especialitats basades en la cuina tradicional catalana. Tots aquests ingredients configuren una atractiva proposta gastronòmica, amb menús a mida tant per a clients individuals com per a petits grups. Menú diari al migdia de dilluns a divendres. Diumenges, tancat per descans setmanal. L’enllaç urbà entre la via verda de Girona a Olot i la de Girona a Sant Feliu de Guíxols passa a 100 metres del restaurant.

5

Pl. de Miquel Santaló 17002 Girona Tel. 972 211 212 Fax 972 214 994 carlemany@carlemany.es www.carlemany.es

RESTAURANT L’ALZINA CASSÀ DE LA SELVA El Restaurant L’Alzina de l’Hotel Mas Ros, situat en una antiga masia restaurada, ofereix una cuina honesta, basada en productes de gran qualitat i en el coneixement de l’entorn, tant del mar com del camp, i gaudeix d’un prestigi aconseguit gràcies a una tasca que combina tradició i modernitat. Tracte personal i familiar. Obert 365 dies l’any.

6

Ctra. de Girona a Sant Feliu, s/n 17244 Cassà de la Selva Tel. 972 461 233 Fax 972 463 868 info@hotelmasros.com www.hotelmasros.com

RESTAURANT BAR EL CARRIL LLAGOSTERA Restaurant situat al peu de la via verda de la Ruta del Carrilet Girona - Sant Feliu, just a la meitat del trajecte i al costat d’un parc. Des del 1949 serveix esmorzars de forquilla i ganivet i entrepans amb embotits de Llagostera. Restaurant de cuina tradicional, amb menú diari i amb carta els caps de setmana. Local per a fumadors i no fumadors, pati i terrassa. Servei de reparacions i recanvis de bicicletes al costat de l’hostal. Parada clàssica de ciclistes en ruta.

Pg. Romeu, 2 17240 Llagostera Tel. 972 830 141 hostalcarril@hotmail.com


veis r e s i all or t p s ot j tran am e ó i c nt restaura 7

RESTAURANT FONT PICANT SANTA CRISTINA D’ARO

30

El Restaurant Font Picant destaca especialment per la seva tranquil·litat i la seva ubicació, en un entorn lliure de cotxes i al peu de la Ruta del Carrilet Girona - Sant Feliu de Guíxols. Disposa d’espais ideals per als nens i ofereix una cuina basada principalment en productes de primera qualitat fets a la brasa de llenya, sense oblidar els plats de tota la vida, però elaborats amb encant i esperit innovador. A l’estiu es pot gaudir d’una terrassa fantàstica, i durant tot l’any s’ofereix música en viu. També disposa d’un servei de lloguer de bicicletes.

1

Urb. Bell-lloc, 1 17246 Santa Cristina d’Aro Tel. 972 833 350 Fax 972 833 350 quemana@fontpicant.cat www. fontpicant.cat

CENTRE LOGÍSTIC DE BICICLETES OLOT Situat al peu de la via verda de la Ruta del Carrilet Olot - Girona, a l’antiga estació de les Preses, el Centre Logístic de Bicicletes es troba dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i a tan sols 3 minuts d’Olot, capital de la Garrotxa. Disposa de servei regular de transport públic a les Preses (parada a 5 minuts) i ofereix serveis de lloguer de bicicletes, trasllat de les bicicletes fins al punt on les necessiteu, recollida al final de l’etapa, guies coneixedors del terreny i suport logístic (menjar per al camí, vehicles de seguiment, trasllat de persones i equipatges i organització de l’allotjament). Un servei totalment integrat a la vostra disposició, perquè només us hagueu de preocupar de gaudir del paisatge i la natura.

2

Av. de l’Estació, 3 17800 Olot Tel. 972 692 023 Fax 972 692 020 info@atma.cat www.atma.cat

MATAS BIKES SANT FELIU DE PALLEROLS Matas Bikes està situat a Sant Feliu de Pallerols, a tocar de la Ruta del Carrilet Olot - Girona i al sud de la comarca de la Garrotxa. Disposa de bicicletes per a totes les edats, cadiretes per a nens, cascs..., per tal que pugueu gaudir d’una pedalada pels paratges més bonics de la comarca. També organitza rutes guiades de diferents nivells i s’encarrega del trasllat de les bicicletes, els equipatges i/o les persones fins al lloc on es vulgui iniciar la ruta i des del punt d’acabament previst. A més, disposa de serveis de venda i reparació de tot tipus de bicicletes.

3

Ctra. d’Olot, 64 17174 Sant Feliu de Pallerols Tel. 972 444 234 / 637 852 776 motosmatas@hotmail.com

BICICARRIL.COM AMER Situada a Amer, al bell mig de la Ruta del Carrilet Olot - Girona i a la comarca de la Selva, a tocar de la Garrotxa, Osona i el Gironès, Bicicarril.com ofereix a petits i grans la possibilitat de gaudir de les vies verdes de la província de Girona, des de Ripoll fins a Sant Feliu de Guíxols. L’empresa presta serveis de lloguer, venda i reparació de tot tipus de bicicletes (tàndems, bicicletes adaptades per a persones amb problemes de mobilitat, etc.) i organitza rutes amb guia de diferents nivells. També disposa d’un servei de trasllat de bicicletes, equipatges i/o persones fins a l’indret on es vulgui iniciar la ruta i des del punt final del recorregut.

Av. de la Selva, 2-4 17170 Amer Tel. 972 430 013 / 620 547 323 Fax 972 430 589 bicicarril@bicicarril.com www.bicicarril.com


4

TRÀFACH BIKES SALT - GIRONA Empresa familiar, fundada el 1956 a Girona per Lluís Tràfach i Arnau i especialitzada en la venda i reparació de motos i bicicletes. Actualment disposa de dos punts de venda: un a Salt, seu de l’empresa, i un altre a Girona. La seva experiència li ha permès mantenir-se durant anys al capdavant del sector de les dues rodes, i actualment és un dels concessionaris més importants: en motocicletes representa les marques Yamaha i Piaggio, i en bicicletes ofereix una àmplia gamma de models de carretera, passeig i muntanya de marques diverses. Tràfach Bikes també posa al vostre abast un servei de lloguer de bicicletes de qualitat, BTT, híbrides i de carretera.

5

C. Major, 14 17190 Salt Tel. 972 234 943 C. de Salt, 25 17001 Girona Tel. 972 406 067 info@motostrafach.com www.motostrafach.com

CICLOTURISME I MEDI AMBIENT GIRONA Lloguer de bicicletes de diferents tipus, tant per a adults com per a nens: bicicletes de trekking i de carretera, tàndems i bicicletes adaptades per a persones discapacitades i, per als més menuts, BTT de diferents mides, cadiretes per portar-los al davant i al darrere, barres i dispositius per enganxar les bicicletes petites a les grans, etc. L’empresa ofereix un servei de transferiment per traslladar els clients al lloc d’origen de la ruta o recollir-los al punt d’arribada, i disposa d’una furgoneta de 9 places amb remolc per a les bicicletes. L’oficina es troba situada al costat de l’estació de tren i autobusos de Girona i al peu de les vies verdes de la ciutat.

6

31 C. dels Impressors Oliva, 2-A 17005 Girona Tel. 972 221 047 Fax 972 206 115 info@cicloturisme.com www.cicloturisme.com

CICLES JK CASTELL D’ARO - PALAFRUGELL Aquesta empresa familiar, situada al cor del Baix Empordà, ofereix múltiples possibilitats per gaudir de la bicicleta: lloguer de més de 600 bicicletes (també adaptades), rutes cicloturístiques per les vies verdes de Girona i per totes les comarques gironines, taller mecànic, trasllats i un llarg etcètera de serveis perquè pugueu gaudir de la bicicleta amb la màxima tranquil·litat i durant tot l’any gràcies a les excel·lents condicions meteorològiques de la província. L’empresa també gestiona el Centre BTT del Baix Empordà, situat a Castell-Platja d’Aro, a tocar de la Ruta del Carrilet Sant Feliu de Guíxols - Girona.

7

TAXI BIKES - ANTONI JUANALS SANT FELIU DE GUÍXOLS Servei de taxi en vehicles de 5 i 7 places: recollida i transport de passatgers, bicicletes i equipatges. Empresa especialitzada en el recorregut de les vies verdes. Taxi Bikes ofereix un servei professional i seriós que s’adapta a les vostres necessitats. Servei d’emergència en cas d’avaria de la bicicleta o altres circumstàncies.

8

C. d’Àngel Guimerà, 49 17200 Palafrugell Tel./fax 972 610 709 info@ciclesjk.com www.ciclesjk.com

TAXI ANTONI JUANALS Ctra. de Girona, 215, 1r 17220 Sant Feliu de Guíxols Pl. de Catalunya, s/n 17240 Llagostera Tel. 699 365 253 Fax 972 822 422 ajuanals@terra.es

DOJO SANT FELIU SANT FELIU DE GUÍXOLS Situat a Sant Feliu de Guíxols, municipi on s’acaba la via verda, al costat mateix del carril bici i a tocar del mar i la muntanya, Dojo Sant Feliu ofereix rutes guiades a peu i en bicicleta, serveis de lloguer de bicicletes mixtes (ideals per circular per la via verda) i bicicletes de carretera (de carboni i d’alumini) així com transport de bicicletes i ciclistes. També hi podreu trobar cadiretes per a infants, materials diversos (cascs, eines, manxes i pedaços) i un taller especialitzat.

Rbla. de Joan Bordàs, 32 17220 Sant Feliu de Guíxols Tel. 972 321 146 / 647 064 286 dojosantfeliu2000@hotmail.com www.lloguerdebicicletes.splay.cat


veis r e s i all or t p s ot j tran am e ó i c nt restaura

32 1

CEA ALT TER SANT JOAN DE LES ABADESSES El Centre d’Educació Ambiental Alt Ter (CEA Alt Ter) és una associació que té com a objectiu la divulgació, la recuperació i la protecció del patrimoni natural i cultural dels Pirineus Orientals. L’entitat ofereix visites guiades, rutes i itineraris de natura, activitats educatives i cursos monogràfics dirigits a particulars i col·lectius de totes les edats (famílies, escoles, gent gran, grups d’esplai...). A més, CEA Alt Ter gestiona l’Ecomuseu El Molí Petit, un centre d’interpretació dels molins hidràulics i de l’ecosistema fluvial situat a Sant Joan de les Abadesses.

1

Ecomuseu El Molí Petit, s/n 17860 Sant Joan de les Abadesses Tel. 972 721 317 / 686 113 344 info@alt-ter.org www.alt-ter.org

CICLOTURISME I MEDI AMBIENT GIRONA Aquesta agència especialitzada en viatges amb bicicleta i a peu ofereix interessants prestacions a tots els que vulguin gaudir de les vies verdes de Girona: - Paquets complets: ofertes per a estades de 7 dies/6 nits fins a 2 dies/1 nit, amb la possibilitat d’incloure allotjament, lloguer de bicicletes, trasllat de persones i bicicletes al punt d’inici de la ruta o des del punt final, trasllat d’equipatge, documentació, informació sobre la zona i la ruta, etc. -Serveis solts: lloguer de bicicletes, lloguer de bicicletes amb trasllats inclosos, etc.

C. dels Impressors Oliva, 2-A 17005 Girona Tel. 972 221 047 Fax 972 206 115 info@cicloturisme.com www.cicloturisme.com


DESCOBREIX QUÈ S’AMAGA AL VOLTANT DE LES VIES VERDES DE GIRONA Natura, cultura, tastets literaris i gastronòmics, històries ocultes... Els secrets de les vies verdes poden ser teus! 33

Aquestes guies us permetran passejar en bicicleta o a peu per camins que transiten entre secrets amagats des de la prehistòria fins als nostres dies. In situ trobareu senyals que us guiaran entre el passat i el present i que us explicaran les històries des de múltiples dimensions, a través de quatre temàtiques diferents: indrets de la identitat, paisatges culturals, camins de la natura, i història de la terra i el seu llegat literari. Per als joves i els més petits, àlbums i postals per acolorir.

Ho podeu adquirir tot a les principals llibreries i al web www.viesverdes.org


CENTRES BTT - BICICLETA TOT TERRENY Un centre BTT és un espai obert i de lliure accés, ubicat en un entorn natural singular i articulat amb una xarxa de circuits de diferents nivells de dificultat, marcats i senyalitzats per a la pràctica de la BTT. 34

Aquests centres estan destinats a amants de la BTT de qualsevol nivell, debutants o experts, que hi trobaran un espai per gaudir-ne amb tota la tranquil·litat i seguretat, així com una sèrie de serveis complementaris bàsics per a la pràctica d’aquest esport: punts de rentada, de lloguer i de reparació, centre d’acolliment i informació, i tot un seguit de prestacions complementàries que depenen de les característiques del centre, però que sempre compleixen uns paràmetres de qualitat i bon servei. Actualment disposem de més de 2.000 km d’itineraris variats, adaptats a la BTT, senyalitzats, classificats i d’ús exclusiu per a bicicleta tot terreny, dins les comarques del Pla de l’Estany, el Gironès, la Selva, el Baix Empordà, el Ripollès i l’Alt Empordà. Aquests itineraris són gestionats pels sis centres BTT que hi ha a la nostra zona: el Centre BTT del Pla de l’Estany, el Centre BTT del Gironès, el Centre BTT de la Selva, el Centre BTT del Baix Empordà, el Centre BTT del Ripollès i el Centre BTT de Salines-Bassegoda (els dos darrers, de recent obertura). Cada circuit està senyalitzat des del punt de sortida fins al d’arribada amb plafons indicadors situats i intervals. Informació general: www.turismedecatalunya.com/btt · ct.clubsdeproducte@gencat.cat

1 Centre BTT del Pla de l’Estany Ctra. Circumval·lació de l’Estany, s/n El Vilà-17834 Porqueres Tel. 699 770 647 centrebtt@plaestany.net

Centres BTT

http://www.plaestany.cat/centrebtt

Km: 253 Nre. de rutes: 10 2 Centre BTT del Gironès C. del Tren, s/n Quart Tel. 972 213 262 / 609 452 198 btt@girones.cat www.girones.cat/turisme Km: 173 Nre. de rutes: 13 3 Centre BTT de la Selva Pujada de l’Estació, 15 (Antiga Estació del Carrilet)Amer Tel. 972 430 160 informaciot@amer.cat www.laselvaturisme.com Km: 412 · Nre. de rutes: 25 4 Centre BTT del Baix Empordà Av. del Carrilet, s/n (Antiga Estació del Carrilet) Castell d’Aro Tel. 972 825 151 / 607 314 996 centrebtt.be@ciclesjk.com www.visitemporda.com Km: 325 Nre. de rutes: 19

5 Centre BTT del Ripollès Àrea d’Esbarjo de l’Estació Sant Joan de les Abadesses Tel. 972 720 495 / 972 720 599 turisme@santjoandelesabadesses.com www.santjoandelesabadesses.cat www.rutadelferro.com Km: 562 Nre. de rutes: 24 6 Centre BTT de Salines-Bassegoda C. de l’Educació i de l’Esport, s/n (Zona Esportiva) Navata Tel. 972 565 004 informacio@salines-bassegoda.org cabrenys@ddgi.es www.salines-bassegoda.org Km: 597 Nre. de rutes: 33


35

TIPOLOGIA DE LES RUTES

fàcil

mitjana

difícil

molt difícil

Grau progressiu segons la dificultat del recorregut ZONA 1 Pla de l’Estany

RUTES NOMBRE QUILÒMETRES

2 Gironès

NOMBRE QUILÒMETRES

3 Selva

NOMBRE QUILÒMETRES

4 Baix Empordà

NOMBRE QUILÒMETRES

5 Ripollès

6 Salines-Bassegoda

TOTAL 2

2

4

2

10

18,5

28,43

115,12

90,48

253

2

5

4

2

13

17,92

47,59

77,13

30,22

173

2

7

11

5

25

16,63

100,76

179,17

115,4

412

3

2

6

8

19

17,45

23,49

76,49

207,74

325

NOMBRE

2

2

9

11

24

QUILÒMETRES

13

17

220,14

312,18

562

NOMBRE

8

11

8

6

33

81,08

177,1

146

193

597

QUILÒMETRES


CULTURA

36

La diversitat geogràfica, climàtica i paisatgística de les comarques de Girona es pot resumir en tres paraules: muntanya, plana i costa. Això defineix tres maneres de viure, de pensar i de crear. És, doncs, una conseqüència lògica que la cultura a les nostres terres tingui una extraordinària varietat extraordinària de formes en les quals concretar-se. Així, i partint de manifestacions populars ancestrals —fires, balls, músiques tradicionals—, podem avançar en el temps fins a trobar-nos amb l’eclosió d’una arquitectura que salta sense interrupció del megalitisme al segle XXI, passant pel romànic, el gòtic, el barroc i el modernisme, sense oblidar les tipologies constructives de tipus utilitari, com ara els masos, les torres de vigilància, els molins... A les nostres comarques, la pintura, la literatura i la música han tingut representants excel·lents: Dalí, Ruyra, Pla, Albéniz, els mestres pintors de l’escola olotina... L’abundant oferta museística engloba molts aspectes de l’activitat humana (arqueologia, etnologia, escultura, ceràmica, pintura...) i es completa amb nombrosos festivals de música de ressò internacional. Cal no oblidar tampoc les aportacions dels pobles i les ètnies que han contribuït a enriquir el bagatge històric de les nostres terres, en les quals el visitant pot trobar destacables vestigis grecs i romans (Empúries-l’Escala) i mostres importantíssimes de la cultura hebrea, com ara el call de Girona, Castelló d’Empúries i els banys de purificació o la sinagoga de Besalú.

GASTRONOMIA S’ha escrit que la gastronomia és el paisatge ficat a la cassola. Atesa la varietat que ofereixen els nostres paisatges, és d’esperar una diversificació adient de l’oferta gastronòmica. I és així: els coneixedors de la nostra cuina tradicional saben prou bé que hi abunden les combinacions a base de productes de mar i muntanya. I també coneixen la qualitat dels embotits, la carn, les hortalisses, els olis i els peixos i mariscs de la zona. Tots aquests productes es poden maridar a la perfecció amb els caves i els vins de la denominació d’origen Empordà-Costa Brava, i en molts casos estan avalats per segells de qualitat de prestigi reconegut. Però la gastronomia a les terres de Girona no s’atura en la cuina tradicional (que, això sí, es manté ben vigorosa, com demostren les nombroses mostres gastronòmiques que se celebren anualment). La cuina d’aquí, com en altres llocs d’Espanya i d’Europa, ha sabut adaptarse a les novetats i elaborar plats molt innovadors, fins al punt que l’anomenada cuina d’autor és reconeguda a les guies més prestigioses d’arreu del món. Sempre, però, s’ha preservat l’equilibri entre allò tradicional i la fantasia dels nous xefs artistes. La gastronomia a les terres de Girona és avui un atractiu de primer ordre que té interès per si mateix dins l’oferta turística.


FESTES Populars, tradicionals, musicals, religioses... El calendari en va ple, i l’oferta és múltiple. De fet, no podria ser altrament en un país mediterrani. Això sí, cal tenir en compte les particularitats d’algunes festes que, a Girona, destaquen entre les altres per la seva antiguitat, originalitat o vistositat. Així, podríem esmentar la processó de Verges, el Dijous Sant i la Dansa de la Mort, amb personatges vestits d’esquelets, el viacrucis de Sant Hilari Sacalm, les Enramades d’Arbúcies, el Ball dels Cavallets a Sant Feliu de Pallerols, el Ball del Cornut i la Plantada de l’Arbre a Cornellà del Terri, les Festes del Tura a Olot, els pessebres vivents en molts pobles i viles... Això, sense oblidar la transcendència dels festivals de música, alguns dels quals d’àmbit internacional, com ara el del Castell de Peralada o el de Torroella de Montgrí, que apleguen primeres figures de la interpretació instrumental així com de l’òpera i de la música actual.

ALLOTJAMENT Possibilitats? N’hi ha per a tots els gustos. Les comarques de Girona posseeixen una capacitat d’allotjament de les més altes de Catalunya, amb una àmplia oferta d’hotels, apartaments, càmpings, balnearis i cases rurals. Molts establiments, integrats en sistemes de certificació de la qualitat, faciliten als seus hostes l’accés a les atraccions de tota mena que es poden trobar a la rodalia, i en alguns casos fins i tot disposen d’un servei de restaurant de fama internacional.

Reserva d’allotjaments en línia www.costabrava.org

37U O

08/12

E R

France

N

A

France

S E R R A D E L’A L B E R A

la Jonquera Sant Quirze de Colera

2

Maçanet de Cabrenys

e

la Vajol

E-15 AP-7

Agullana

Tapis

Colera Platja de Garbet

Rabós

Sant Climent Sescebes

Llançà

Garriguella

Biure

Sant Llorenç de la Muga

13

Albanyà

13

Oix

Sadernes

Montagut

Castellfollit Joan de la Roca Fonts

14

Maià de Montcal

del Corb

Sant Feliu de Pallerols

les Planes d’Hostoles

Ruta del Carrilet Olot - Girona

Sant Martí Sacalm

Falgons

Osor

4

Pujals dels Pagesos

Camós Palol de Revardit

Sant Martí de Llémena

E-15 AP-7

Bonmatí

Sant Gregori

Vilablareix

Ermedàs

Siurana

Sant Tomàs de Fluvià

Sant Joan de Mollet

11

Vilopriu Colomers

Golf de Roses

l’Armentera

19

Sant Martí d’Empúries

Platja del Moll Grec Platja de les Muscleres Platja de l’Escala l’Escala Platja de Riells

Albons

Cala Montgó

Riells

la Tallada d’Empordà

Verges

el Ter

1

Ullà

C-252

l’Estartit

Torroella Gualta de Montgrí Serra de Daró Llabià Fontanilles

Ultramort Rupià

Fonolleres

Parlavà

23 Corçà

Ullastret

6

Palau-sator

12

Fonteta

Cala Pedrosa

Platja Gran

21

Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter Platja de Pals Platja del Racó Cala d’Illa Roja Platja de Sa Riera Sa Riera Platja d’Aiguafreda Sa Tuna Platja de Sa Tuna Begur

Sant Julià de Boada

5

Monells LA BISBAL Peratallada Canapost D’EMPORDÀ Sant Sadurní Vulpellac Sant Feliu Pals Cruïlles de l’Heura de Boada

GIRONA 7

Cala Farriola Golf de la Monedera

Sobrestany

Bellcaire d’Empordà

Jafre

Púbol

Badia de Cadaqués Montjoi

22

Ventalló

Foixà

Madremanya

ga

C-31

Sant Martí Vell la Pera Juià

Mu

Viladamat

Flaçà

23 20

Cadaqués

Torroella de Fluvià

Garrigoles

Sant Jordi Desvalls

Cap de Creus Platja de S’Alqueria

Portlligat

Platja de Roses Cala Jóncols Platja de la Punta Empuriabrava Platja de Canyelles Platja de l’Almadrava Platja d’Empuriabrava

Vilamacolum Sant Pere Pescador

Sant Miquel de Fluvià

Viladasens

Roses

C-260

Vilacolum

Saus

Camallera

Celrà

Sarrià Sant Julià de Ter de Ramis

15

P. N . D E L S A I G UA M O L L S D E L’ E M P O R D À

Riumors

Orriols

5

Cervià de Ter

Bescanó

N-141

Vilamalla

Palau de Santa Eulàlia

Cornellà del Terri

Salt

la

Sant Mori

Vilamarí Sant Esteve de Guialbes Pujals dels Cavallers Olives

6

Fortià

el Far d’Empordà

Arenys d’Empordà

Bordils Canet d’Adri

Castelló d’Empúries

Vilaür

Vilademuls

16

P A R C N AT U R A L

Palau-saverdera D E L C A P D E C R E U S

Vila-sacra

23

Garrigàs

Bàscara

Medinyà

Amer

la Cellera de Ter

Vilavenut

Pujarnol

r el Te Pantà de Susqueda

Orfes

Porqueres Estany de Banyoles BANYOLES

Granollers de Rocacorba

Sant Esteve de Llémena

Romanyà d’Empordà

Galliners

Fontcoberta

Sant Miquel de Campmajor

Sant Aniol de Finestres

el Fluvià

Pontós

Espinavessa

C-66

Mieres

la Salut

Crespià Esponellà

el Torn

Sant Martí Vell

Santa Pau

s Sant Miquel

18

Besalú Sant Ferriol PARC NATURAL DE LA ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA Serinyà

Pedret i Marzà

el Port de la Selva la Selva de Mar

Vilabertran

FIGUERES Vilanant Vilafant Avinyonet de Puigventós Santa Llogaia d’Àlguema Cabanelles Borrassà 4 Navata N-260 Ordis

Beuda

Sant Jaume Argelaguer de Llierca

17

Peralada

Cabanes

Lladó

Sales de Llierca A-26

Begudà

3

Cistella

Mare de Déu del Mont

Tortellà

Pont de Molins Llers

Terrades

Vilajuïga Pau

1

A-2

Boadella d’Empordà

El Golfet

Sant Pere de Rodes

C-252

et

Cala Canyelles Platja de Grifeu Platja del Port Platja de les Tonyines Platja del Port de la Selva Platja del Pas

Grifeu

Vilamaniscle

Mollet de Peralada

Masarac

Pantà de Boadella

N-260

Espolla Capmany

Darnius

Cala de les Rates Platja Gran

Portbou

Cantallops

2Cap de Begur

Platja Fonda Fornells Cales de Fornells Platja d’Aiguablava Llofriu Aiguablava C-63 Esclanyà Cala de Aigua Xelida Fornells Llambilles Palafrugell Platja de Tamariu GIV-6542 A-2 de la Selva Sant Dalmai Salitja Tamariu l’Onyar Brunyola L E S G AVA R R E S Mont-ras Cala Pedrosa Aeroport GIV-6548 Cala de Gens Girona-Costa Brava C-31 Ermedàs 8 Llafranc Castanyet Vall-llòbrega Platja de Llafranc Riudellots Campllong Calella de Vilobí d’Onyar Cassà Platja del Canadell Palafrugell de la Selva de la Selva Ruta del Tren Petit Platja de Port Bo Sant Andreu C-25 Palamós - Vall-llòbrega - Mont-ras - Palafrugell Franciac Salou C-31 Romanyà de la Selva Calonge Platja de la Fosca SANTA COLOMA Ruta del Carrilet la Fosca C-253 DE FARNERS Girona - St. Feliu de Guíxols Cala Margarida C-63 Platja Palamós (Port base) Gran Sant Antoni de Calonge Platja des Monestri Llagostera A-2 Platja de Sant Antoni Caldes de Platja de Torre Valentina C-65 Malavella Cala Cristus-ses Torretes Castell d’Aro Solius Riudarenes Platja d’Aro Cala Sa Cova C-35 Cala Rovira Sils Santa Cristina Platja Gran Cala Sa Conca d’Aro Vidreres Sant Feliu s’Agaró Maçanet 9 de Buixalleu Platja de Sant Pol de la Selva Sant Pol Platja de Sant Feliu de Guíxols Sant Feliu de Guíxols Massanes Canyet Platja de Canyeretes Platja del Senyor Ramon E-15 Sant Grau Cala Salionç Hostalric AP-7 Salionç

Anglès

Aiguaviva

Quart

C-66

Torrent

Regencós

2

Sant Hilari Sacalm Sant Miquel de Cladells

úcies

URAL SENY

Riells

Breda

Can Salvà

Viabrea

10

na

Tordera

elo arc aB

9

Cala Giverola Cala Bona Platja de la Mar Menuda Platja Gran Lloret de Mar Cala Llorell Platja de Canyelles Platja de Lloret de Mar Platja de Fenals Santa Cristina Platja de Sa Boadella Platja de Santa Cristina Blanes Platja de Sant Francesc Platja de Blanes Palafolls Platja de S’Abanell

Tossa de Mar

10

10

A-19 a Barcelona

Certificat “Q” de qualitat turística-ICTE Begur: platja d’Aiguablava i platja de Sa Riera Calonge: cala Cristus-Ses Torretes, platja de Sant Antoni de Calonge i platja Torre Valentina Castell-Platja d’Aro: Platja Gran de Platja d’Aro Lloret de Mar: platja de Fenals i platja Gran de Lloret de Mar Palafrugell: platja de Llafranc i platja de Tamariu Torroella de Montgrí: platja Gran de l’Estartit Cerdanya: Estació d’esquí La Molina Garrotxa: Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa Ripollès: Estació d’esquí Vall de Núria

Platges de màxima qualitat 2011

Guardó atorgat per la Unió Europea que reconeix la qualitat de les aigües i els serveis que les platges ofereixen als usuaris.

Port amb bandera blava Creuer EMAS 2011 Eco-Management & Audit Scheme Calonge: cala Cristus - Ses Torretes, platja d’Es Monestri, platja de Sant Antoni i platja Torre Valentina L’Escala: platja del Moll Grec, platja de les Muscleres, platja de Riells, la Platja, cala del Port d’en Perris, platja del Portitxol i Club Nàutic l’Escala Llançà: Club Nàutic Llançà Palafrugell: platja del Canadell, platja de Llafranc i platja del Port Bo Palamós: Port Esportiu Marina Palamós Port de la Selva: Club Nàutic Port de la Selva Roses: platja de l’Almadrava, cala del Bonifaci, cala Calís, cala Calitjàs, platja del Canadell, platja de Canyelles, cala Jòncols, cala Montjoi, cala Murtra, platja Nova, platja dels Palangrers / Segon moll, cala Pelosa, platja de la Punta, platja el Rastrell, Cala Rustella, platja del Salatar, platja de Santa Margarida i Port de Roses Sant Feliu de Guíxols: cala Ametller, platja de Can Dell, platja de Canyerets, cala Jonca, cala del Maset, cala del Peix, platja de Sant Pol, Sa Caleta, platja Port Salvi, platja de Sant Feliu, cala Urgell, cala del Vigatà i Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols Torroella de Montgrí: platja Gran de l’Estartit i Club Nàutic l’Estartit-Torroella de Montgrí

39


www.costabrava.org www.pirineugirona.org www.viesverdes.org

Tel. +34 972 486 950 Fax +34 972 486 959 info@viesverdes.org

Tel. +34 972 208 401 Fax +34 972 221 570 costabrava@costabrava.org


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.