Page 1

Basisvaardigheden

les 4

PERZIK MET TONIJN: Benodigdheden:    

1 blik halve perziken 1 blijk tonijn in eigen nat of natuur 100 g rijst cocktailsaus : 2 dl mayonaise tomatenketchup enkele druppels Engelse saus Whisky of cognac citroen peterselie

Werkwijze:            

Kook de rijst gaar volgens de 1 - 2 - 1 -methode. Dit wil zeggen: 1 kop rijst, 2 koppen vloeistof, 1 deeltje smaakstof. Deze ingrediënten in een kookpan mengen en zonder deksel aan de kook brengen. Daarna afdekken en nog 15 minuten op een zacht vuurtje laten doorkoken ZONDER het deksel op te lichten. Laat ze afkoelen. Maak een coctailsaus: zieles 2 Laat de perziken verlekken. Meng de tonijn met enkele lepels cocktailsaus (men kan de tonijn ook nog verrijken met een weinig zure augurkjes, ajuintjes en een stukje verse ui). Schik de rijst op een schotel of dessertbordjes. Vul de perziken met het tonijnmengsel op en zet ze op de rijst. Verdeel hierover nog een weinig cocktailsaus en werk af met een stukje citroen en een takje peterselie. Men kan sla gebruiken in plaats van rijst.


Basisvaardigheden

les 4

JULIENNESOEP Benodigdheden:  Bouillon:1 ½ l water, soepvlees, soepgroenten: ui, prei, selder, wortelen, peterselie, laurier, tijm, salie, kruidnagel, marjolein, rozemarijn, peper, zout.of bouillonblokje  Garnituur  1 wortel  1 preiwit  1 tak selder  1 ui  vermicelli  eventueel gehaktballetjes

Werkwijze:  - Een bouillon trekken: of een bouillonblokje gebruiken.  - De groenten kuisen en wassen en in julienne(lucifer) snijden.  - Deze worden apart gestoofd en daarna bij de gezifte bouillon gevoegd of even laten meekokenin de bouillon.  - Het vlees in stukjes snijden en ook aan de soep toevoegen.  - Goed heet opdienen.  - Men kan de soep nog binden met vermicelli of engelenhaar, door dit even laten mee te koken.


Basisvaardigheden

les 4

VARKENSGEBRAAD MET GODARDSAUS: Benodigdheden:                

500 gr varkensgebraad, vetstof, peper, zout, muskaatnoot, bouillon godardsaus: 150 gr gehakt, 40 gr vetstof, 50 gr bloem, ½ l bouillon, 1 blikje tomatenpuree, 200 gr kampernoelies, peper, zout, muskaatnoot

Werkwijze:  - Vetstof smelten en laten bruinen.  - Het vlees hierin aankorsten en dan kruiden.  - eventueel een ajuin in ringen snijden en de wortel in grove stukken en deze toevoegen aan het vlees.  - Blussen met een weinig water of bouillon en laten gaar worden ( 1 uur per kilo).

 - De saus bereiden:        

- Maak van het gehakt kleine balletjes en laat ze gaarkoken in licht gezouten water. - Kuis de kampernoelies en snijd ze in schijven en stoof ze gaar. - Bereid een bruine roux en voeg er de tomatenpuree aan toe en de kokende bouillon - Laat deze goed doorkoken en breng ze op smaak. - Hoe langer deze saus opstaat , hoe smakelijker ze is. - Voeg er de kampernoelies en de gehaktballetjes aan toe. - Het gebraad in schijven snijden van ½ cm dikte en op een schotel schikken. - Overgieten met een weinig saus en versieren met een takje peterselie.


Basisvaardigheden

les 4

KAMPERNOELIES: In de winkel zijn vrijwel altijd gekweekte kampernoelies te vinden: vandaar ook de kweekkampernoelie genoemd. Kampernoelies hebben een pittige smaak. Ze moeten vers zijn, als ze lang liggen worden ze bruin van kleur. In functie van de bereiding kiezen we: kleine kampernoelies, die we in hun geheel grote kampernoelies: om fijn te snijden de grootste kampernoelies: om op te vullen Kleine kampernoelies hebben het meeste smaak. De smaak van de kampernoeliegerechten kunnen we verbeteren met citroensap, bieslook, peterselie, witte peper en room.

Reinigen:  - Verse , witte kampernoelies moet men alleen afvegen met een vochtig doekje, liefst zo weinig mogelijk water  gebruiken.  - Snijd , indien nodig een klein stukje van het steeltje af.  - Aanbeveling: laat kampernoelies nooit te lang bakken of stoven max. 5 minuten, anders worden ze taai.


Basisvaardigheden

les 4

BLOEMKOOL: Bloemkool kunnen we bijna het ganse jaar door verkrijgen, hetzij inlandse hetzij ingevoerde. Het is belangrijk de prijs te controleren en deze aan te kopen als de aankoopprijs laag is. Bij de aankoop moeten we erop letten dat ze wit is en stevig, eerder bol van vorm is dan plat. Controleer de frisheid van de groene bladeren die er rond zitten.

Reinigen:      

- Verwijder de bladeren en snijd een stuk van de stronk . - Verdeel de kool in tuiltjes. - Pel de harde steeltjes van het uiteinde naar de bloem toe , met een scherp mesje. - Geef onderaan de steeltjes een kleine insnijding. - Was de tuiltjes of de hele kool in ruim zoutwater. - Laat de kool eventueel een half uur in zoutwater staan om rupsen en ander ongedierte te verwijderen.  - Bloemkool nooit te gaar laten worden, de tuiltjes worden dan slap en de groente is minder smakelijk.  - Kook de bloemkool, neem ze uit het water en laat ze op een zeef uitlekken.  - Schik ze in een dienkom en dien warm op met bechamelsaus.

BECHAMELSAUS: Benodigdheden:       

40 ge vetstof 50 gr bloem ½ l melk peper zout muskaatnoot of bouillonblokje

Werkwijze:    

- Laat de vetstof smelten. - Voeg de bloem al roerende toe en laat even doorkoken. - Leng aan met het vocht en laten koken onder voortdurend roeren. - Breng op smaak met peper en zout.en muskaatnoot of voeg er een deel van een bouillonblokje bij


Basisvaardigheden

AARDAPPELPUREE: Benodigdheden:       

1 kg aardappelen peper zout muskaatnoot 20 gr vetstof ¼ l kokende melk 1 ei naar keuze

Werkwijze:       

- Kook de aardappelen en steek ze door. - Kruiden met peper, zout en muskaatnoot. - Meng er de kokende melk en de vetstof bij. - Voeg er een ei naar keuze bij. - Schik de aardappelpuree in een dienkom. - Maak er met een vork of mes een paar tekeningen op. - Dien zeer warm op.

les 4


Basisvaardigheden

les 4

PANACHEROOM: Benodigdheden:    

1l vanilleroom: 1 l melk, 70 gr vanillebloem, 100 gr suiker

Werkwijze:     

- Breek de vanillebloem in een weinig koude melk. - Laat de rest van de melk aan de kook komen. - Voeg er de suiker bij als de melk begint te dampen. - Roer er de gebroken bloem bij en laat goed doorkoken. - Giet de iets lauw geworden room in een glazen schaal en laat afkoelen.

 reep chocolade  oploskoffie  1 eiwit

Werkwijze:      

- Maak de vanilleroom klaar. - verdeel de room in 3 meng onder 1 deel chocolade of cacao en giet dit in een glas meng onder het 2 de deel wat oploskoffie en giet dit op de chocoladeroom - Verdeel de vanilleroom over de koffieroom en men bekomt een panachépudding - Klop het eiwit tot sneeuw met vanillesuiker en versier hiermee de room juist voor het opdienen.


Basisvaardigheden

les 4

basisvaardighe4  
basisvaardighe4  

basis-4-vaardig

Advertisement