Page 1

Een mooie Yurlspagina maken..?

Maak eerst een plan op papier! door André Manssen

Versie 2.0 – januari 2011

{ Manssen.nl} - www.manssen.nl - © 2011 - André Manssen – info@manssen.nl


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

Voorwoord

'Bezint eer ge begint!', luidt een oud spreekwoord. Dat 'bezinnen' geldt ook bij het maken van een YURLS-pagina. Voordat je begint met het maken van een YURLS-pagina is het zinvol om eerst een soort 'plan' te maken, waardoor je voorkomt dat je YURLS een onoverzichtelijke pagina met een allegaartje onduidelijke 'links' wordt, waar geen enkele structuur in valt te ontdekken. Ook de keuze van de naam van je Yurls-subdomein is belangrijk. Kortom: pak het planmatig aan! Dit 'papertje' wil met een aantal suggesties een aanzet geven om te komen tot een mooie, duidelijke, overzichtelijke en gestructureerde YURLS-pagina, waarin je de 'link' die je zoekt snel kunt vinden. Dit is vooral van belang als je een YURLS-pagina maakt met bijvoorbeeld een aantal sub-pagina's. Kortom: een 'stappenplan' ten behoeve van het 'voorbereiden' van de 'bouw' van jouw YURLS. Even voor alle duidelijkheid en om misverstanden te voorkomen: dit document is géén handleiding. Hoe je 'fysiek' een YURLS-pagina moet bouwen, kun je vinden op de websites 'Support.yurls.net'. Op deze YURLS-pagina's worden diverse handleidingen genoemd die je kunt raadplegen. Dit document pretendeert niet volledig te zijn. Suggesties en aanvullingen zijn derhalve altijd welkom. Je kunt ze mailen naar onderstaan e-mailadres. Dit is inmiddels versie 2.0, hetgeen betekent dat ik regelmatig verbeteringen en aanvullingen zal aanbrengen en de toegezonden suggesties zal verwerken.

Veel plezier met het maken van je YURLS-pagina!

André Manssen E-mail: info@manssen.nl

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 1


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

1. De voorbereiding… Voor je begint met een YURLS-pagina te bouwen, kun je het beste eerst eens bestaande YURLS-pagina's bekijken. Hoe hebben anderen het gedaan..? Wat hebben anderen gedaan...? Doe ideeën op en noteer de pagina's waar je mogelijk straks 'links' van kunt kopiëren. Dit kost uiteraard tijd, want er zijn intussen al heel wat YURLS-pagina's te vinden en er komen voortdurend nieuwe pagina's bij. Ook op het YURLS-BLOG (http://www.yurls-blog.net/) kun je interessante informatie vinden en wekelijks (op zondag) worden hier de nieuwste YURLS-pagina's genoemd. Een overzicht van alle YURLS-pagina's kun je vinden op 'Overzicht.yurls.net'. Dus…

STAP 1…  Kijk eerst eens bij andere YURLS-pagina's. Hoe hebben anderen het gedaan? Wat hebben anderen gedaan?

STAP 2… Als je andere YURLS-pagina's hebt bekeken en wellicht ideeën hebt opgedaan, pak dan (een heleboel) papier, een potlood en gum en ga 'brainstormen' met jezelf (of met collega's). Het papier (A4 of beter nog A3) ga je gebruiken om een 'mindmap' of 'woordspin' te maken.

 Pak potlood, gum en papier (liefst A3) om een 'mindmap' of 'woordspin' op te maken en ga dan 'brainstormen' met jezelf met anderen over het ontwerp van je YURLS-pagina (mindmap of woordspin).

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 2


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

2. Brainstormen: Wie is/zijn de 'doelgroep(en)'..? Probeer eerst een antwoord op de volgende vraag te formuleren: 1. Voor wie maak ik een YURLS-pagina.. (De doelgroep dus)? Mogelijkheden: Voor de leerlingen van de hele school. Voor de leerlingen van de onderbouw of middenbouw of bovenbouw. Voor de leerlingen van je eigen groep. Voor alle leerkrachten. Voor de leerkrachten van de onderbouw of de middenbouw of de bovenbouw. Voor jezelf. Voor ….. (vul maar in).

Het vaststellen van de doelgroep is bepalend voor de naam van je Yurlspagina (je moet bij het aanmelden voor een YURLSpagina een sub-domeinnaam opgeven (bijv.: http://broodproject.yurls.net, voor een project over 'brood' of http://groep4.yurls.net). de 'websites' waarnaar je op je YURLS gaat 'linken', de eventuele plaatjes die je gaat gebruiken om je YURLS 'op te leuken'. de eventuele filmpjes die je gaat plaatsen, de eventuele teksten die je gaat schrijven in een tekstblok.

STAP 3…  Bepaal de doelgroep(en) van jouw YURLS.

Als je de doelgroep helder hebt, dan ga je kijken naar het onderwerp van je YURLS. Wat voor YURLS ga je maken voor je doelgroep?

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 3


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

3. Brainstormen: Wat is het onderwerp van mijn Yurls..? Waar gaat mijn YURLS over? Waarvoor ga ik de YURLS gebruiken..? 'Links' naar websites die je kunt gebruiken voor één of meer schoolvakken? Filmpjes die passen bij de vakken die je geeft (bijv. SchoolTV Beeldbank) 'Links' naar websites met (educatieve) spelletjes voor bijvoorbeeld rekenen en taal (spelling). 'Links' naar websites die informatie geven over/voor spreekbeurten en werkstukken. 'Links' naar informatieve en handige websites voor jezelf of voor je collega's. Ga je jouw YURLS gebruiken als een 'klassenpagina'. Dat kan ook. Maar wat zet je er dan allemaal op… Mededelingen, huiswerk, 'links' naar spelletjes, 'links' naar educatieve websites, 'links' naar …? Om 'links' te verzamelen over een bepaald onderwerp, bijv. een bepaald thema of voor een project, bijv. 'De bakker'. 'Links' naar websites en filmpjes die passen bij de verschillende hoofdstukken van je methodes, bijvoorbeeld je aardrijkskunde- of geschiedenismethode. 'Links' naar websites met digitale prentenboeken…. Een YURLS als webwandeling. Een 'format' hiervoor is te vinden op webje.yurls.net. Klik hier op het tabblad 'Zelf een webje maken' en je vindt alle benodigde informatie. Het verzamelen van 'bronnen' om te gebruiken voor je digibordlessen.

En zo zijn er nog vele onderwerpen en mogelijkheden voor je YURLS-pagina te bedenken. Kijk rond op het web en wees creatief! Bekijk ook eens op 'Workshop.yurls.net' het artikel 'Computers in de Klas: De mogelijkheden van YURLS...' Het onderwerp van jouw YURLS is ook weer bepalend voor de sub-domeinnaam van je Yurls, de keuze van de plaatjes die je gebruikt om je YURLS 'op te leuken', de eventuele teksten die je gaat schrijven in de 'tekstboxen'.

STAP 4… 

Bepaal het onderwerp van jouw YURLS.

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 4


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

4. Plaatjes en documenten op een YURLS-pagina 1. Logootje voor je YURLS Bovenaan iedere YURLS kun je een 'logo' (plaatje) voor je YURLS plaatsen of een plaatje met de titel. Dit plaatje kun je uploaden. Het komt op de server van YURLS te staan. Probeer een plaatje te vinden of te maken die de 'lading' van je YURLS 'dekt'. Haal je het plaatje van het internet, denk er dan aan dat hier auteursrechten op kunnen rusten.

2. Plaatjes/foto's plaatsen om je YURLS op te leuken Je kunt je YURLS opleuken met plaatjes en foto's. Je kunt ze uploaden naar de server van YURLS. TIP: PDF-bestandjes kun je alleen lezen als het gratis programma 'Acrobat Reader' op je pc is geïnstalleerd. Dit kun je gratis downloaden op: http://www.adobe.com/nl/products/reader/ Een ander gratis programma op PDF-bestanden mee te lezen is 'Foxit Reader'. Dit is te downloaden op: http://www.gratissoftwaresite.nl/downloads/Foxit+Reader+PDF+bekijken. Als je op je YURLS-pagina 'links' maakt naar PDF-bestanden zou je een van deze links op je YURLS kunnen zetten…

3. Documenten plaatsen op een YURLS-pagina Als je 'links' wilt plaatsen naar documenten (bijv. werkbladen voor je leerlingen) die anderen kunnen downloaden, bijvoorbeeld WORD-documenten, PDFdocumenten, PowerPointpresentaties, lessen voor het digibord, e.d. dan is dat heel goed mogelijk. Maar hier een 'maar…'. Je kunt deze documenten niet uploaden naar YURLS maar je moet deze documenten eerst online op een andere website plaatsen. Mogelijkheden hiertoe bieden Windows Live SkyDrive (25 Gb opslag). URL: http://skydrive.live.com/. Deze site is Nederlandstalig. Scribd.com – http://www.scribd.com/ (Engelstalig). Calaméo.com – http://www.calameo.com/ (Engelstalig). Issuu.com – http://issuu.com/

(Engelstalig).

Vooral de laatste twee sites zijn erg mooi. De documenten worden hier in 'boekvorm' gepubliceerd.

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 5


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

Op je YURLS-pagina maak je een 'link' naar de plek waar het betreffende document is opgeslagen. Als je op deze link klikt kun je het document zien, lezen of downloaden. Tip: Geef de link naar het document een duidelijke naam, zodat de gebruiker van jouw YURLS precies weet wat hij/zij gaat downloaden. Voorbeeld: Wereld in Getallen – 6 – les 12 – Werkblad 'breuken' of iets dergelijks. Als het maar begrijpelijk is. Het bekijken en uitproberen van dergelijke sites kost tijd. Het is nu eenmaal niet anders. Kortom: Trek er enige tijd voor uit om met dergelijke sites te experimenteren. STAP 5… 

Neem een account bij een gratis website waar je verschillende soorten documenten kunt uploaden. Maak jezelf vertrouwd met de 'werking' van deze sites. Probeer de mogelijkheden uit en maak dan een keuze welke je gaat gebruiken.

4. Filmpjes/videoclips plaatsen Je kunt ook filmpjes op je YURLS-pagina plaatsen. Op 'Support.yurls.net' kun je lezen hoe dat moet. Bekijk de verschillende videosites eens. Kijk of er filmpjes opstaan die je voor je YURLS kunt gebruiken. Noteer alvast de 'links' van filmpjes die geschikt zijn om op je YURLS te plaatsen.

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 6


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

5. 'Kladblok' gebruiken… Windows beschikt over een heel handig programmaatje. Je kunt het vinden onder 'Bureau-accessoires en heet 'Kladblok'. 'Kladblok' is een simpel tekstverwerkertje dat je kunt gebruiken om de 'links' die je hier en daar vindt en straks wilt gebruiken voor je YURLS-pagina kunt opslaan. Open in 'Kladblok' een nieuwe pagina en sla deze op met een duidelijke bestandsnaam. Bijvoorbeeld: '20090221-Links voor mijn yurls.txt' In dit documentje plak je niet alleen de 'links' van de websites die je straks wilt gebruiken, maar kun je tevens een omschrijving van de 'link' noteren en natuurlijk die dingen die je straks niet moet vergeten bij 'bouwen' van je YURLS. Deze omschrijving kun je straks weer gebruiken voor je YURLS-pagina. Bijvoorbeeld: Weblog 'Manssen.nl' http://www.manssen.nl/ De 'links' kun je eenvoudig uit de adresbalk van je browser kopiëren (met de rechtermuisknop op de 'link' klikken en dan kiezen voor 'kopieren') en dan in je 'Kladblok' bestandje plakken.

STAP 6… 

Gebruik het programmaatje 'Kladblok' om 'links' en omschrijvingen van de 'links' vast te leggen. Ook zaken die je niet moet vergeten kun je in dit 'Kladblok' bestandje vast leggen.

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 7


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

6. Even een samenvatting…

STAP 1…

Kijk eerst eens bij andere YURLS-pagina's. Hoe hebben anderen het gedaan? Wat hebben anderen gedaan.

STAP 2…

Pak potlood, gum en papier (liefst A3) om een 'mindmap' of 'woordspin' op te maken en ga dan 'brainstormen' met jezelf of met anderen over het ontwerp van je YURLS-pagina (mindmap of woordspin).

STAP 3…

Bepaal de doelgroep(en) van jouw YURLS.

STAP 4…

Bepaal het onderwerp van jouw YURLS.

STAP 5…

Neem een account bij een gratis website waar je plaatjes, foto's en verschillende soorten documenten kunt uploaden. Maak jezelf vertrouwd met de 'werking' van deze sites. Probeer de mogelijkheden uit en maak dan een keuze welke je gaat gebruiken.

STAP 6…

Gebruik het programmaatje 'Kladblok' om 'links' en omschrijvingen van de 'links' vast te leggen. Ook zaken die je niet moet vergeten kun je in dit 'Kladblok' bestandje vast leggen.

Heb je de bovenstaande 'stappen gemaakt', dan wordt het nu tijd om een ontwerp voor je YURLS-pagina te maken …

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 8


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

7. Het ontwerpen van je YURLS-pagina… Maak een YURLS-account aan. Denk hierbij aan de naam van het subdomijn: 'denaamvanmijnpagina.yurls.net'. Die naam is de vlag en moet de lading dekken. Denk er ook aan dat de titel van de YURLS-pagina de lading dekt! Maak eventueel een 'omschrijving'. Dat kun je doen op dezelfde pagina waar je de naam van de YURLS opgeeft. Als het goed is heb je die namen al bij de eerste zes stappen bedacht. Dat is prima, want je moet ze nu gaan gebruiken..!

Dekt de vlag de lading….

TIP: Zet de YURLS-pagina nog niet op 'openbaar' want je moet eerst nog het één en ander regelen op de YURLS.

'Schoonmaken' van de YURLS… Als je een YURLS-account hebt en dus een YURLS-pagina, begin dan eerst met deze pagina helemaal leeg te maken. Er zijn namelijk al een aantal pagina's met voorbeelden. Verwijder de pagina's en/of de boxen. Je kunt ze later altijd nog toevoegen. Dus…

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 9


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

STAP 7…  Begin met een lege en schone YURLS. Maak de YURLS nog niet 'openbaar'. 1. Maak nu eerst een ontwerp op papier Maak een ontwerp op A3-formaat papier. Heb je lekker de ruimte. Maak het ontwerp met potlood. Zaken die je wilt veranderen, kun je dan uitgummen. Zet de naam van je YURLS boven in je ontwerp en de beschrijving van de YURLS-pagina (maximaal 240 tekens). Teken de boxen. Geef aan wat je in de boxen gaat zetten (tekst, links, filmpje, plaatje, e.d. Dit is afhankelijk van je doelgroep en van het onderwerp. Heel veel boxen op één pagina maakt de pagina onoverzichtelijk. Heb je veel boxen, overweeg dan om subpagina's te maken. Geef de subpagina's dan ook weer een naam die de 'lading' dekt. Heb je een YURLS-pagina, dan staan er twee 'vaste' en 'niet verplaatsbare' boxen bovenaan de pagina. Houd hier bij je ontwerp rekening mee.

Wissel boxen met 'links af' met boxen met plaatjes en/of een filmpje. Dat maakt de pagina 'fleuriger'. Je kunt de plaatjes die je op een YURLS-pagina zet ook gebruiken als 'link'. Dus als je op een plaatje klikt, wordt de website geopend waar je via het plaatje naar gelinkt hebt.

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 10


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

Voorbeeld van een webpad-YURLS over de Romeinen…(© Jack Nowee) Voorbeeld van een gevariëerd en overzichtelijk gebruik van de verschillende boxen (tekst – plaatje – links)…

Ook in de tekstboxen kun je een hyperlink maken! De verschillende boxen kun je een kleurtje gegeven. Kies voor één kleur. Dat zorgt ervoor dat je pagina rustig oogt. Tekstboxen zijn er in twee uitvoeringen: in de vorm van een memoblaadje en in de vorm van een gewone box die je een kleurtje kunt geven. Ook is er een box met een licht-blauwe 'kop' en witte achtergrond.

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 11


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

'Hyperlink' in een tekstbox. Als je hier op klikt ga je naar het weblog 'Computers in de Klas'.

Een 'link' die je in een 'linkbox' plaatst, kun je ook 'vet' maken. Bijvoorbeeld als deze verwijst naar een hele goede website of als je deze extra wilt benadrukken.

'Links' kun je ook in een bepaalde volgorde in een box plaatsen. Bijvoorbeeld van belangrijk naar minder belangrijk. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de 'omschrijving' van de 'link' te nummeren: 01 – 02 – enz.

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 12


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

De boxen op een YURLS-pagina kun je met de muis verslepen naar een willekeurige plaats op een pagina. Dit is handig als je de boxen in alfabetische volgorde (op titel van de box) wilt zetten. De titels van de boxen moet je ook een duidelijke naam geven. Aan de naam van de box kun je dan in één oogopslag zien naar wat voor soort websites de 'links' in de box verwijzen. Subpagina's moet je zeker gebruiken als je een YURLS gaat maken t.b.v. de vakken in je klas. Maak dan bijvoorbeeld één subpagina voor rekenen, één voor spelling, één voor aardrijkskunde, één voor verkeer, één voor natuur, één voor… enz. Maak je een YURLS rond een bepaald thema of voor een project, dan kun je het best eerst een 'woordspin' maken om de titels van de verschillende boxen of pagina's vast te stellen. In tekstboxen kun je ook een toelichting of beschrijving van je YURLS plaatsen. Dat is handig voor de bezoekers. Ze kunnen dan lezen wat het onderwerp van jouw YURLS is. Ook kun je een tekstbox gebruiken om een toelichting te geven bij een 'link'box of box met een filmpje. Zoek bij je YURLS-pagina een passend 'thema'-plaatje voor de 'kop'. Er zijn er verschillende…

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 13


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

Let op het taalgebruik. Geef je in een tekstbox nadere informatie of een beschrijving, houd dan goed in de gaten voor welke doelgroep je dit schrijft… (leerlingen van leeftijdsgroep x t/m y, volwassenen).

2. Je 'ontwerp-op-papier' op papier online zetten… Je hebt een ontwerp van je YURLS-pagina op papier gemaakt. Nu ga je dit op je YURLS-pagina 'nabouwen'. Log dus in op je YURLS-pagina… De subdomeinnaam, de titel en de omschrijving heb je al eerder op deze YURLS vermeld. Dat heb je gedaan, toen je een YURLS-pagina hebt aangemaakt. Je kunt eventueel de titel nog wijzigen en dat geldt ook voor de omschrijving. Nu ga je de subpagina's aanmaken en de boxen plaatsen zoals je dit op papier hebt gezet. Plaats nog géén 'links'. Dat doe je als je met de indeling van de pagina en subpagina's klaar bent. Wil je een 'preview' van je pagina, dan kun je op 'Openbare pagina' klikken. Je krijgt dan een 'preview' van je pagina te zien. Heb je alle subpagina's op hun plaats en staan ook de boxen op de plek waar ze volgens jouw ontwerp moeten staan, dan kun je de boxen gaan 'vullen' met tekst (tekstboxen), plaatjes, filmpjes en gadgets en natuurlijk de 'links'. Maak eventueel een box aan, waarin je de omschrijving en de 'links' plaatst die je nog niet kunt onderbrengen of ondergebracht hebt in de box waar ze thuis horen. Maak deze box niet openbaar. Gebruik deze box dus alléén voor jezelf. Zet ook de boxen die je nog niet 'gevuld' hebt bij het uitloggen op 'Rubriek openbaar: nee'. Ter info: je subpagina's, boxen, 'links', e.d. zijn nooit definitief. Je kunt ze altijd wijzigen wanneer je dit wilt! Maak op de 'homepage' van je YURLS een tekstbox aan waarin je een 'inhoudsopgave' van je YURLS-pagina zet en een tekstbox waarin je de datum plaatst waarop je voor het laatst een wijziging of nieuwe links hebt geplaatst.

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 14


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

3. Het plaatsen van 'links' op je YURLS… Voor het plaatsen van links op je YURLS kun je gebruik maken van het eerder aangemaakt 'Kladblok'-bestand. De ÚRL kopieer je uit de 'adresbalk' van je browser en plak je daarna in 'Kladblok'. Bedenk er dan een 'pakkende' omschrijving bij en type die boven de URL. Je kunt zo een hele vracht omschrijvingen en 'links' in de diverse boxen van je YURLS zetten. Kopieer de 'omschrijving' uit 'Kladblok' en plak deze dan achter 'Naam'. Kopieer de 'URL' uit 'Kladblok' en plak die achter 'URL'. Klik daarna op 'Toevoegen'. De 'link' staat dan onder de 'omschrijving' in de door jou aangegeven box.

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 15


Een mooie YURLS-pagina maken..?

Maak eerst een plan op papier!

Meer informatie…

Meer informatie en handleidingen kun je vinden op:  Support.yurls.net

http://support.yurls.net/

Voor tips, trucs en de laatste YURLS-pagina's…  YURLS-BLOG

http://www.yurls-blog.net/

Voor een overzicht van alle YURLS-pagina's…  Overzicht.yurls.net

http://overzicht.yurls.net/

Actuele Yurls…  Actueel.yurls.net

http:// actueel.yurls.net/

E-mail: support@yurls.net

André Manssen © 2011 – { Manssen.nl } – www.manssen.nl

Pagina 16

een mooie yurls pagina maken  

hoe maak je een mooie yurls pagina