Page 1

magazine van GO! CVO Antwerpen juni 2017 - jg. 3 - nr. 1

Op uitstap Plezant gĂŞnant dossier

Terug naar school

Studeren met een functiebeperking 10 tips om je CV te pimpen

Omgezet in de praktijk Viva GO! CVO VIVA! Welke cursist ben jij? Doe de quiz!


03

Dossier Terug naar school

04

Statusupdate

26

Symbaloo

27

Viva GO! CVO VIVA!

22

33

Zipper nr. 6

Naam Leeftijd Opleiding Beroep Persoonlijkheid

2

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017

Layla Winkeler 41 Multimediaoperator, DTP-operator Docent multimediaoperator Creatief, spontaan, enthousiast


Omgezet in de praktijk

18

Op uitstap

14

ZIPP-file

28

Investeer in jezelf ĂŠn in je toekomst!

16

Tijd voor timemanagement!

30

(un) ZIPP

Zin in Wij doen het overdag, ‘s avonds, thuis of op school. Op ons eigen tempo. Voor een diploma, voor onze job of voor onszelf. Want in het volwassenenonderwijs is er voor ieder wat wils. Het volwassenenonderwijs is er voor iedereen die zin heeft om te leren. En, doe jij het al? Placeer jezelf op een plezant plekje en lees ZIPP. In deze editie vertellen we je alles over onze opleidingen en het volwassenenonderwijs. Krijg je zin in meer, kom dan eens langs. Blijf niet bij de pakken zitten. En zet plankgas richting een nieuwe start. UNZIPP die nieuwe toekomst! JT

3


Dossier Terug naar school

Volwassenenonderwijs. What else? Je hebt zin in meer. Je wil iets leren. Vooruitgaan. Omdat je een diploma wil behalen. Omdat je je wil verdiepen. Omdat je snel aan de slag wil. Omdat je verder wil studeren. Omdat je je carrière een nieuwe wending wil geven. Omdat je van een hobby je beroep wil maken. Of gewoon, omdat je een nieuwe uitdaging zoekt.

E

en leven lang blijven leren is geen luxe meer, maar een must. Als volwassene de keuze maken om terug te gaan studeren, is echter niet evident. Met een huishouden, een gezin, een job, een druk sociaal leven … is elke dag naar school gaan soms wel een opgave. Je vraagt je daarnaast misschien ook af of je het leren niet verleerd bent.

Het volwassenenonderwijs zet daarom in op flexibiliteit. Een studie waarbij je je leven niet on hold moet zetten, zodat je de dingen kan combineren. We bieden opleidingen aan via contact- en afstandsonderwijs of in dag- en avondonderwijs waardoor dat diploma of attest wél een haalbare kaart wordt. En je staat er niet alleen voor. Onze trajectbegeleiders en studiecoaches zijn er voor jou, zelfs als het wat moeilijker gaat. Meer dan 5000 cursisten vonden reeds hun weg naar GO! CVO Antwerpen. En jij?

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan eens een kijkje op www.volwassenenonderwijsantwerpen.be. En kies voor een opleiding in het volwassenenonderwijs. What else? JT

4

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017


06

08

10

12

06

Wahedullah gaat voor een diploma secundair onderwijs

08

57 jaar ĂŠn terug naar school

10

Hydelette, een voorbeeld voor anderstalige nieuwkomers

12

Hafiza, moeder van The Voice-ster Abu en cursiste Nederlands bij GO! CVO-IVORAN

5


Wahedullah gaat voor een diploma secundair onderwijs

6

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017

foto’s KD


In 2003 kwam Wahedullah Wahedi naar België. Hij verliet zijn thuisland Afghanistan als minderjarige vluchteling. En hij vroeg hier politiek asiel aan. Hopend op een betere toekomst, een beter leven.

Talen leren

Leren leren

ij werkte als winkelbediende, waar hij een beetje Nederlands leerde. Wahedullah: “Overal waar ik kom, wil ik talen leren. Ik spreek ondertussen al acht talen: Pasjtoe, Dari, Farsi, Hindi, Urdu, Engels, Frans en Nederlands.”

Wahedullah krijgt maar niet genoeg van leren. Daarom leert hij sinds kort over leren. Wahedullah: “Mijn begeleider schreef me in voor de modules ‘Leren leren’. Die lessen vond ik heel interessant. Ik leerde er organiseren en een planning maken. Die dingen kan ik ook echt in mijn opleiding gebruiken.”

H

En dat Nederlands, blijkt erg goed te lukken. Daar heeft Wahedullah natuurlijk wel een stevige inspanning voor moeten doen. Hij volgde eerder al een cursus basis Nederlands en een opleiding metaal / mechanica bij

Hij denkt ook al aan de toekomst: “Ik zou liefst een job als bediende in de administratie of als tolk willen. Ik ben helemaal mee met de nieuwe technologie en ik kan goed

“Als zij het kunnen, dan kan ik dat ook.” VDAB. In september 2015 kwam Wahedullah naar GO! CVO Antwerpen om in het tweedekansonderwijs zijn diploma secundair onderwijs te behalen. Hij twijfelde eerst of hij dat wel zou kunnen: “In Afghanistan was ik altijd heel goed op school. Maar de lessen hier waren natuurlijk niet in mijn moedertaal. Ik wou zo graag een diploma. Dat was een grote motivatie.”

Cursisten in dezelfde situatie In de klas van Wahedullah zijn er nog heel wat cursisten waarvan Nederlands niet de moedertaal is. Wahedullah: “Het is leuk dat vele andere cursisten ook in dezelfde situatie zitten. Ook de lesgevers houden daar rekening mee. Ze geven ons voldoende tijd. Ze zijn altijd lief en vriendelijk en helpen ons goed. En ik praat ook Nederlands met mijn studiegenoten tijdens de pauzes. Zelfs met andere Afghanen praat ik hier Nederlands. Gewoon, omdat dat een goede oefening is. En het is niet leuk voor andere mensen dat ze je niet verstaan.”

organiseren. Liefst van al zou ik nog verder studeren. Een opleiding als arts of een Bachelor Economie lijkt me wel iets.”

Nooit te laat om te studeren “Ik denk dat het nooit te laat is voor mensen die willen studeren”, zegt Wahedullah. “In onze klas zitten er zowel jongere als oudere cursisten. Ik kreeg ook veel motivatie door andere cursisten. Want ik dacht steeds: “Als zij het kunnen, dan kan ik dat ook.” Als alles goed gaat, studeert Wahedullah af in 2018. We zijn erg trots op wat hij in al die jaren bereikt heeft. Binnenkort heeft de arbeidsmarkt er weer een enthousiaste, gedreven talenknobbel bij. Veel succes, Wahedullah! TVB

7


57 jaar Én terug naar school foto’s ADB

Al een aantal jaar worden de klassen in het volwassenenonderwijs niet meer uitsluitend gevuld met vlijtige twintigers. Steeds meer vijftigplussers zitten weer met hun neus in de schoolboeken. En dat werpt z’n vruchten af. Want dat je nooit bent uitgeleerd, dat bewijst levensgenieter Francis (61) uit Berendrecht. Hij behaalde drie jaar geleden zijn HBO5-diploma boekhouden bij GO! CVO Antwerpen. Hoe ben je bij GO! CVO Antwerpen terechtgekomen?

Je startte met de opleiding op je 57 jaar, niet vanzelfsprekend denk ik dan?

ls jonge twintiger koos ik voor dierengeneeskunde. In het voorlaatste jaar stopte ik met mijn studies. Wat had ik een hekel aan studeren! Bovendien wilde ik graag de grote huisdieren doen. Maar de koeien in mijn regio waren op”, grinnikt Francis. “Ik besloot een job aan te nemen als medisch afgevaardigde in de medische

“Mijn omgeving dacht al snel dat het een impulsieve beslissing was en men had weinig hoop op een succesvolle afloop. Maar hoe meer mensen er niet in je geloven, hoe meer je je wil bewijzen. En ik moet zeggen dat het reuze meeviel. In het volwassenenonderwijs heb je een heel ander contact met je docenten. Ik was de oudste in de klas, maar ik had een hele goede band met alle jongeren. Zij kwamen vaak naar mij om raad én notities”, lacht Francis. “We gingen vaak ook nog een pint pakken na de les. De sfeer zat altijd goed.”

“A

“Ik studeerde dierengeneeskunde en wilde graag de grote huisdieren doen. Maar de koeien in mijn regio waren op.” sector. Dat heb ik gedaan tot aan mijn legerdienst. Daarna veranderde ik om de vijf jaar van baan. Toch had ik het gezien in de medische sector. Ik wilde m’n leven een andere wending geven. Ik deed steeds de boekhouding van m’n vrouw, zo kwam ik op het idee om van boekhouden mijn beroep te maken. En GO! CVO Antwerpen biedt diplomeerbare opleidingen, vandaar mijn keuze.”

8

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017

Velen denken op hun 60 aan pensioen, hoe denk jij daarover? “Ik wil werken tot ik 75 jaar ben, daarna zal het allemaal niet meer zo goed marcheren, vrees ik. Maar ben ik nog goed bij de pinken? Dan wil ik tot het einde van mijn leven blijven werken. Mijn grootvader heeft dat ook gedaan. Op pensioen gaan, lijkt mij afschuwelijk. Heel de dag thuiszitten is niet aan mij besteed. Mijn sociale contacten vind ik zo belangrijk. Hoeveel mensen sterven er niet uit eenzaamheid? Ik wil m’n hersenen dat niet aandoen!


Stroomt er ook ondernemersbloed door je aderen? Francis leidt jou naar zelfstandige in 7 stappen. 4

1

Volg de opleiding bedrijfsbeheer bij GO! CVO Antwerpen. Je ontvangt je attest en kan je eigen zaak starten. 2

Bouw een netwerk uit (mogelijke leveranciers, klanten). De juiste mensen kennen … daar kom je ver mee! Netwerken is dé manier om je klantenbestand uit te breiden en goed op de hoogte te blijven. Vertel je toekomstplannen en pols ook eens naar hun ideeën.

6

Zoek contact met één of meer zelfstandigen in dezelfde sector. Anders is het een eenzaam beroep. Als je goed overeenkomt met een collega, kan je mekaar zelfs helpen in geval van ziekte, vakantie of een extra groot werk dat je moeilijk alleen aankan.

4

2

Zoek een goede boekhouder die je bijstaat met raad en daad (financieel plan, geld opzij zetten voor btw en belastingen, verzekeringen …).

6

7

1

7

5 3 3

Kan je starten als loontrekkende? Doe dat dan! Je hebt dan een vast inkomen en je doet ervaring op. Later ga je nog meer gemotiveerd zijn om als zelfstandige te blijven werken.

Als zelfstandige werk je meer uren dan een loontrekkende. Maak dus je agenda vrij voor de start. Geen nood, in return krijg je ook veel meer vrijheid! Jij beslist wanneer en waar je werkt.

5

Ga vervolgens voor zelfstandige in bijberoep. Je draait extra uurtjes, maar het is een goede test of je het als zelfstandige wel aankan. En er is geen druk op de ketel. Je bouwt langzaam op, daarna schakel je pas over naar een volledig zelfstandig statuut.

Wat betekent werken voor jou? “Ik doe m’n job heel graag. Dat vind ik zo boeiend aan het volwassenenonderwijs, je kan een nieuwe wending geven aan je leven. Vaak durven volwassenen die stap niet te

“Dat vind ik zo boeiend aan het volwassenenonderwijs, je kan een nieuwe wending geven aan je leven.” zetten, ze blijven dan in hun job waarover ze klagen en zagen. Ik heb nooit meer dan 5 jaar dezelfde job gedaan. Daarom zal ik nooit een burn-out krijgen, denk ik.”

Je koos voor een toekomst als zelfstandig boekhouder, waarom koos je om te starten als zelfstandige?

je trouwens dat je als boekhouder in één van de hoogste loonklassen zit?”

Vanwaar die passie voor boekhouden? “De liefde voor cijfers. Er zijn bepaalde jobs waarin mensen je nodig hebben, omdat ze weinig kennis hebben van de stiel. Boekhouden is zo’n stiel. Je biedt mensen een dienst aan.”

Is er nog een grote droom die je wil verwezenlijken? “Zelfstandige kan soms een eenzaam beroep zijn. Daarom zou ik graag een bedrijf oprichten waar talloze zelfstandigen samen kunnen werken. Dan kan je op vakantie gaan of al eens een keertje klagen tegen elkaar. Dan staan de andere zelfstandigen altijd voor je klaar.” ADB

“Als boekhouder is zelfstandige worden de beste keuze. Ik kan het iedereen aanraden. Sta je nog wat twijfelachtig om zelfstandige te worden? Begin dan eerst in bijberoep! Zo bouw je alles rustig op. Dan krijg je de smaak te pakken. Bovendien geeft het jou de nodige vrijheid. Wist

9


Hydelette, een voorbeeld voor anderstalige nieuwkomers foto’s KD

10

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017


Hydelette Okoue. Een vrouw om naar op te kijken. Ze is intelligent, gedreven en heeft een groot hart. Zij volgde bij GO! CVO Antwerpen een cursus Nederlands voor anderstaligen.

H

Gabon - China - België ydelette is afkomstig uit Gabon. Als prima studente kreeg ze in het secundair onderwijs een beurs om aan een universiteit in China algemene geneeskunde te studeren. Daarna volgde ze nog een specialisatie verloskunde en gynaecologie. In China ontmoette ze toevallig een charmante Limburgse man, Dirk, die er op zakenreis was. De vonk sloeg over. Hydelette: “We zijn in China uiteindelijk gaan samenwonen tot mijn studies afgerond waren. In 2014 zijn we naar België verhuisd met onze dochter Aénor.” Op naar Hydelettes volgende uitdaging: Nederlands leren!

sociaal contact en ga graag met kinderen om. Volgend academiejaar wil ik graag nog een bijkomende opleiding jeugdgezondheidszorg volgen.”

Vriendinnen Hydelette kijkt nog steeds met plezier terug op haar tijd bij GO! CVO Antwerpen: “Met sommige medecursisten heb ik nog steeds contact. We zijn echt vriendinnen geworden. We telefoneren geregeld, we gaan uit eten ... Het leuke is dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. We hebben Nederlands geleerd en hebben hier werk gezocht. Zo kunnen we elkaar ook raad geven.”

Nederlands: oefenen en oefenen

Groot hart

Zo kwam Hydelette bij GO! CVO Antwerpen terecht. Het Nederlands leren ging voor Hydelette vrij vlot: “Ik vond Nederlands leren niet zo moeilijk. Ik herken er Franse en Engelse woorden in. Het was een toffe groep. We leerden veel, maar het was altijd ook gezellig in de klas. Ik oefende vaak, bijvoorbeeld in conversatiegroepen van ‘Buurthuis’. Ik was toen ook vrijwilliger bij Kind & Gezin en bij Dokters van de Wereld, zodat ik het Nederlands vaak kon gebruiken.”

Voorbeeldfiguur

Droomjob Toen ze het Nederlands onder de knie had, zocht Hydelette werk. Eerst werkte ze in het Militair Ziekenhuis, dan ging ze als CLB-arts in Brussel aan de slag. En vanaf september 2017 mag ze als CLB-arts bij GO! CLB Antwerpen beginnen. Hydelette: “Het is echt mijn droomjob. Ik hou van het

Naast een stevige dosis ambitie, heeft Hydelette vooral ook een heel groot hart. Ze doet nog steeds vrijwilligerswerk: “Ik hou van sociaal contact en wil graag dat de mensen zich goed voelen. Ik ben sociaal adviseur bij Atlas. Ik ondersteun er anderstalige nieuwkomers en ik motiveer mensen om in het Tropisch Instituut een HIV-test te laten doen.”

En zo is Hydelette een mooi voorbeeldfiguur geworden voor anderstalige nieuwkomers, die erg naar haar opkijken: “Aan alle nieuwkomers in België wil ik de cursus Nederlands heel sterk aanraden. Het is de eerste stap om te communiceren, de cultuur te leren enz. De lessen zijn goed en leuk, en het is helemaal niet duur.” TVB

Wil je, net als Hydelette, Nederlands leren? Dan verwelkomen we je graag in onze lessen Nederlands. Contacteer trajectbegeleiding.NT2@cvoantwerpen.be voor meer info.

11


Hafiza, moeder van The Voice-ster Abu en cursiste Nederlands bij GO! CVO-IVORAN foto Hafiza Rahman

De dertienjarige Abobaker ‘Abu’ Rahman vluchtte 4 jaar geleden samen met zijn ouders en twee broers voor het oorlogsgeweld in Afghanistan. Sindsdien is het leven van het gezin helemaal veranderd. Enkele weken geleden stond hij voor de jury van ‘The Voice Kids’. Hij blies Josje, Sean en Laura van hun stoel met zijn versie van ‘My Heart Will Go On’ van Céline Dion. “Voor alle vluchtelingen die een beter leven zoeken in een ander land”, zei Abu. Zijn moeder, Hafiza Rahman (45), volgde Nederlands bij GO! CVO-IVORAN en vertelt over hun nieuwe kansen in België.

12

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017


Vier jaar geleden verhuisde je naar België. Hoe was dat voor jullie?

“H

et was een grote aanpassing voor ons gezinnetje. Ik keek mijn ogen uit, wat een prachtige winkels heb je hier. Weet je wat ik ook gek vond aan België? Toen ik mensen de poep van hun honden in een zakje zag stoppen en dat ze het daarna weggooiden. Maar je hebt hier ook fundamentele verschillen in waarden en normen. Mannen en vrouwen hebben hier gelijke rechten, in Afghanistan is dat niet zo. Hier hebben mensen meer vrijheid dan in Afghanistan.”

Hoe was dat voor jullie om op televisie te komen? “Het was heel leuk om onszelf op tv te zien, het was voor ons de eerste keer. We worden nu ook af en toe herkend, op straat of in de winkels, dat voelt heel gek. Maar dat maakt me tegelijk ook apetrots op Abu.”

Hoe kwamen jullie terecht bij GO! CVO-IVORAN? En hoe was het voor jullie om terug naar school te gaan? “Via het Huis van het Nederlands kwam ik terecht bij GO! CVO-IVORAN. Ik vond het een ontzettend moeilijke taal maar het volwassenenonderwijs biedt de lessen aan op

Wat was je beroep in Afghanistan? “Ik was leerkracht, maar nu zou ik graag een opleiding kinderverzorging volgen.”

Wat is er typisch aan de Afghaanse cultuur? “Afghanen zijn heel gastvrij. Als er iemand bij ons op bezoek komt, geven wij hun thee en snacks. Wij bereiden ons altijd goed voor op de komst van een gast.”

Abu’s deelname aan ‘The Voice’ was spectaculair. Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met ‘The Voice’? “Hij begon ongeveer twee jaar geleden met het zingen van Oosterse liedjes. Een half jaar geleden begon hij meer Westerse liedjes te zingen. Hij heeft daar écht talent

“Ik vond het een ontzettend moeilijke taal maar het volwassenenonderwijs biedt de lessen aan op een actieve en dynamische manier.”

“Onze kinderen vinden het een raar idee, dat we als ouders terug naar school gaan, maar ze zijn blij dat we Nederlands leren en steunen ons door dik en dun.”

een actieve en dynamische manier. Ze bekijken in welke specifieke situaties we het Nederlands nodig hebben. De oefeningen in de cursus zijn bijvoorbeeld over situaties op de school van onze kinderen, ons werk, administratie ... Onze kinderen vinden het een gek idee dat we terug naar school gaan, maar ze zijn blij dat we Nederlands willen leren en steunen ons door dik en dun. Abu helpt me zelfs vaak met mijn uitspraak. Zelf vond ik het erg fijn om terug achter de schoolbanken te kruipen.”

Wat staat er nog op de planning in de toekomst? “Mijn grootste droom is dat mijn kinderen afstuderen en later naar de universiteit gaan en een goed leven opbouwen.” ADB

voor, al sinds hij klein was. Wij kenden ‘The Voice’ allang omdat het tv-programma ook in Afghanistan bestaat. In Afghanistan kregen wij de kans niet om deel te nemen. Maar gelukkig kon Abu zijn stem hier in België laten horen.”

GO! CVO-IVORAN Pastoor Vandenhoudtstraat 8 2950 Kapellen 03 605 40 78 info@ivoran.be www.ivoran.be

13


Op uitstap Foto’s Layla Winkeler

Trix Het Antwerpse muziekcentrum Trix is de broedplaats voor Antwerps alternatief muziektalent. De deuren van deze club stonden op 23 februari open voor onze cursisten multimediaoperator. Ze stapten binnen in de wereld van de popmuziek. De wereld van audiotechnieken, creatief ondernemerschap en jongerencultuur. Layla - docente audio (multimediaoperator) “Onze gids Lieven startte de rondleiding in de grote concertzaal en gaf een boeiende uitleg over alles wat er nodig is om een concert te organiseren. Van technische ondersteuning, security en ticketverkoop tot de warme ontvangst voor artiesten én concertgangers. En alle technische aspecten kwamen aan bod: kabels, hoogspanning, monitors, front of house PA ... De lessen audiotechnieken kwamen tot leven. Daarna trokken we naar de club, de repetitieruimtes en vervolgens naar de opnamestudio. We kregen een toelichting over de principes van akoestiek en een paar tips en tricks om het te maken in de creatieve wereld. De geheimen van de muziekindustrie werden ontrafeld. Muziekpromotors, producers, managers, wie zijn ze en wat doen ze? De antwoorden, de leuke anekdotes, de avonturen van roadies en beroemdheden … onze cursisten konden deze leerrijke uitstap zeker smaken!”

14

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017


MAS Nederlands leren? Dat gaat gepaard met fijne uitstappen en het ontdekken van de stad Antwerpen. In april trok Johan Donckers, docent Nederlands, met zijn cursisten naar het MAS. Dat de cursisten onder de indruk waren, is zeker. Cursist Karrouchi Nasstra schrijft over haar ervaring met de plek waar de stad en de haven elkaar ontmoeten. Karrouchi Nasstra, cursist Nederlands “Op donderdag zijn wij met onze leraar, Johan Donckers, naar het MAS geweest. Het MAS of Museum aan de Stroom is meer dan een museum. Het is een indrukwekkend pakhuis midden in de bruisende wijk het Eilandje. Het MAS is een prachtig gebouw met 10 verdiepingen. Op elke verdieping wacht er een nieuw verhaal over Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld. En helemaal boven, op de tiende verdieping geniet je van een 360 graden panorama over de stad, de haven en de stroom. Op de vijfde verdieping kwamen we meer te weten over de voedselbevoorrading, verorbering en het gevolg van al dat eten in het verleden, heden en de toekomst. Zo was suiker in de zestiende eeuw heel belangrijk. We bewonderden ook schilderijen, foto’s, antiek … Op het einde namen we foto’s van het fantastische uitzicht op het terras van het MAS.”

Red Star Line Door cursisten Nederlands De cursisten Nederlands werkten mee aan het NT2 Vertelfestival met een toonmoment in het Red Star Line museum. Samen met actrice Dahlia Pessemiers en Atlas schreven de cursisten knappe verhalen rond het thema ‘het huis’. Benieuwd naar de verhalen? Scan de QR-codes met je smartphone. Veel luisterplezier!

15


Studeren met een functiebeperking “Investeer in jezelf én in je toekomst!”

foto’s KD

Glaudia Jokhoe heeft een aangeboren auditieve beperking. Drie jaar geleden verhuisde ze van Nederland naar België. In het bedrijf waar ze werkte, werd ze na veertien jaar wegens een reorganisatie aan de deur gezet. Noodgedwongen moest ze een nieuw pad inslaan. En toen werd haar man ernstig ziek. Vandaag combineert ze haar voltijdse job met de zorg voor haar man, haar studies HBO5 boekhouden én haar slechthorendheid.

G

Onzeker en onbegrepen

laudia groeide op in Suriname. Pas op haar 15 jaar werd de ernst en de aard van haar gehoorstoornis duidelijk. Haar moeder had een goede job met een degelijke ziekteverzekering en zo kon ze een gehoorapparaat voor haar dochter aanschaffen. Maar dat maakte de schooltijd van Glaudia er niet makkelijker op. Ze was onzeker en zonderde zich vaak af omdat ze zich onbegrepen voelde.

Nieuwe start Ook toen ze later naar Nederland verhuisde, werd haar sociale leven gehinderd omdat communiceren, vooral in groep dan, voor haar moeilijker was. Gelukkig had ze op haar job een goede teamleider. Groepsvergaderingen werden voor haar herleid naar een-op-eengesprekken. Hij toonde begrip en hield rekening met haar functiebeperking. Maar na veertien jaar hield de afdeling op te bestaan en moest Glaudia op zoek naar een nieuwe job. Ze leerde haar echtgenoot kennen en verhuisde met hem naar België. Omdat haar Nederlands diploma in België niet werd erkend, besloot ze een nieuwe start te maken en voltijds te gaan studeren. Maar toen sloeg het noodlot toe. Haar man werd ernstig ziek. En Glaudia had geen keuze: het werd studeren én werken.

Ondersteuning van docenten en trajectbegeleiders Glaudia kwam terecht in GO! CVO Antwerpen bij trajectbegeleiders Nathalie Droshout en Liesbeth Goossens. Samen stippelden ze een haalbaar traject

16

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017

uit. Het tegelijkertijd liplezen, volgen van de lessen en nemen van notities is bijzonder moeilijk. Bovendien kost communiceren een veel grotere inspanning waardoor studeren met een auditieve functiebeperking zeer vermoeiend kan zijn. Docenten begrepen al snel dat Glaudia’s gehoorbeperking een aandachtspunt is bij het volgen van de lessen, groepsgesprekken en bij de examens. En Glaudia voelt zich gesteund: “Ik heb een ongelooflijke band met mijn klasgenoten. Ze helpen me en staan me bij. Maar ook de docenten doen dat. Docente Ria Smet bijvoorbeeld, zij houdt tijdens de lessen veel rekening met mijn auditieve beperking. Dat waardeer ik enorm. Ik had geen familie en weinig vrienden in België, maar de opleiding heeft zeker bijgedragen aan mijn integratie. Een soortgelijke schooltijd heb ik eigenlijk nooit gekend.”

Toekomstplannen Glaudia geeft toe dat het ook wel zwaar is. Maar ze zet door: “Want wie je ook bent of waar je ook vandaan komt: blijf investeren in jezelf en in je toekomst!” En Glaudia heeft nog plannen. Na het behalen van haar graduaatsdiploma wil ze graag verder studeren aan een hogeschool. Haar grote droom is om samen met haar man een winkel te openen. Het verhaal van Glaudia is meer dan een verhaal over een auditieve beperking. Het gaat over keuzes maken, stappen zetten en beslissingen nemen. Over doorzetten en wilskracht. En succes aan het einde van de rit. Het ga je goed, Glaudia! JT


Pimp je CV met 10 handige tips

Studeer je binnenkort af? Met een diploma of extra attest op zak, ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Hoog tijd om je CV te pimpen. Wij geven je alvast 10 handige tips mee. Veel succes!

1-A4’tje.

Maak je CV niet langer dan Kort en krachtig, dat is de boodschap!

CV pimpen.

Met de onlinetool Resume (www.resume.com) kan je gratis je Je kiest een template en hup je bent vertrokken. Zo geef je een professionele en persoonlijke touch aan je CV.

‘The Big 5’

in je CV verwerkt zijn: contactgegevens, Zorg ervoor dat je opleiding(en), werkervaring, talenkennis, extra vaardigheden (Excel, PowerPoint, Outlook …).

professioneel e-mailadres

Koppel je CV aan een . Je toekomstige werkgever vindt het wellicht vreemd om een sollicitatie te ontvangen van poezeminneke123@hotmail.com. Maak desnoods een nieuw e-mailadres aan, waar je volledige naam in voorkomt.

emotie

aan je CV en voeg een pasfoto toe. Een gezicht blijft makkelijker Koppel hangen tussen de stapel aan CV’s. Zorg voor een zakelijke, representatieve en duidelijke foto. Vakantiefoto’s of een snapshot van je laatste feestje gelden niet als gepaste foto.

volgorde

. Plaats je meest recente werkervaringen en opleidingen bovenaan. Ga Respecteer de ook enkel voor de relevante ervaring en diploma’s. Je diploma van de lagere school is niet relevant genoeg om te noteren.

persoonlijkheid

Voeg toe aan je CV. Je kan bijvoorbeeld de rubriek ‘hobby’s’ toevoegen. Hobby’s vertellen meer over je persoonlijkheid. Een andere mogelijkheid is een korte intro waarin je vertelt wie je bent, wat je kunt en waar je naar op zoek bent.

Print je CV al eens uit. Zo kan je nakijken of er geen tekst of afbeeldingen wegvallen. LinkedIn

. Dit is als het ware een Facebook voor je professionele Maak een online CV op activiteiten. Je kan er terecht voor interessante vacatures en je kan er ook online solliciteren.

PDF-document

Is je CV spik en span? Sla dan je CV op als een . Dit komt professioneler over dan een Word-bestand. Let ook op de bestandsnaam, geen ‘laatsteversie.pdf’ maar kies voor ‘cv.jenaam.pdf’.

17


Omgezet in de Praktijk

Cursisten vertellen over hun stage-ervaringen

H

et grote voordeel van het volwassenenonderwijs? De opleidingen zijn praktijkgericht. Je leert om meteen aan de slag te gaan. Dingen die echt belangrijk zijn op de werkvloer. In sommige opleidingen volg je een stage. Deze cursisten kijken alvast terug op een heel leerrijke stageperiode. Belgin Altun (43 jaar) Cursist tweedekansonderwijs, secretariaatsmedewerker Stage bij Stedelijke Basisschool Fruithof Hans Geussens (22 jaar) Cursist HBO5 informatica Stage bij Pelican Rouge Serge Van den Heuvel (46 jaar) Cursist tweedekansonderwijs, boekhoudkundige bediende Stage bij Toyo Ink

18

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017

foto KD


Belgin Altun (43 jaar) Cursist tweedekansonderwijs, secretariaatsmedewerker Stage bij Stedelijke Basisschool Fruithof Belgin Altun had een heel duidelijke motivatie voor een carrièrewending. Als jonge mama merkte ze dat niet alle jobs gemakkelijk te combineren zijn met kinderen. Ze werkte 18 jaar als kapster en twee jaar als zelfstandig uitbaatster van een kinderwinkel. Maar ze wou graag meer evenwicht tussen haar gezin en haar job. Een opleiding bij GO! CVO Antwerpen zorgt ervoor dat ze die balans vindt.

B

elgin: “Ik heb lang getwijfeld over wat ik precies wilde doen. Mijn man werkt op heel onregelmatige uren. Ik wou een job die ik gemakkelijk kon combineren met de zorg voor mijn gezin. Ik zag op de website van GO! CVO Antwerpen dat ze de opleiding secretariaatsmedewerker aanbieden. Dat was helemaal mijn ding.” Belgin schreef zich in voor de opleiding in dagonderwijs. Eén module volgde ze via OpenCVO (afstandsonderwijs). Belgin: “De module Engels deed ik inderdaad via afstandsonderwijs. Gemakkelijk, dan kon ik daar aan werken als de kindjes naar school waren. Maar ik vond het ook fijn om naar de lessen te komen. We hebben echt een toffe groep die goed z’n best doet. We mailen elkaar, sms’en … Ik heb veel bijgeleerd over computers, tekstverwerking, spreadsheets enz. Daarvoor had ik eigenlijk nooit echt met de computer gewerkt.” Er ging dus een hele nieuwe wereld voor Belgin open. Ze krijgt daarbij de volle steun van haar gezin. Belgin: “Daar heb ik echt geluk mee. Onze dochters zijn zo bezorgd. Ze vragen geregeld of ik huiswerk moet maken en staan dan met plezier de computer af. Ook mijn man staat voor 100% achter me. Ik vind trouwens ook dat de docenten heel begripvol zijn. Ik kon ooit

een bepaalde taak niet op tijd maken omdat er iets dringend was met mijn gezin. De docent heeft me dan gerustgesteld en ik kreeg meer tijd voor de taak.” De opleiding secretariaatsmedewerker is een heel praktische opleiding. Daar hoort ook een stage bij. Belgin deed stage bij Stedelijke Basisschool Fruithof in Berchem, toevallig ook de school van haar kinderen. Belgin: “Mijn stage doe ik gedurende één dag in de week, bijna een schooljaar lang. Ik heb er al veel geleerd. Ik krijg echt de kans om te doen waarvoor ik gestudeerd heb. Het zijn heel leuke collega’s en een toffe directrice. Ze geven tips over hoe ik bepaalde zaken nog beter kan aanpakken. Ik heb er ook meer zelfvertrouwen gekregen.” Over haar ideale job heeft ze een duidelijk beeld. Belgin: “Ik wil vooral graag met mensen in contact komen. Een job aan het onthaal of als receptioniste zie ik wel zitten. Maar ik heb zeker ook ambitie om op termijn door te groeien.” Niet alleen haar dochters en haar man zijn trots op haar. Ook wij bij GO! CVO Antwerpen zijn bijzonder fier. Nog even, en Belgin heeft haar diploma op zak. Dan is ze helemaal klaar om een nieuw evenwicht te zoeken op de arbeidsmarkt. We wensen het haar van harte toe! TVB

19


Jill Steenackers van Toyo Ink Europe over Serge: “Serge was een gedreven, enthousiaste en leergierige stagiair. Door zijn stage heeft hij kunnen proeven van de functie als boekhoudkundig medewerker en heeft hij een brede waaier van taken kunnen uitvoeren.”

Serge Van den Heuvel (46 jaar) Cursist tweedekansonderwijs, boekhoudkundige bediende foto TVB

Stage bij Toyo Ink Drie jaar geleden ondervond Serge dat het ongeluk soms in een klein hoekje zit. Hij ontwrichtte zijn schouder op reis. Dat betekende het einde van zijn vakantie en het begin van een lange revalidatie. Maar ook het einde van zijn 25 jaar lange carrière als machineoperator.

S

erge moest dus op zoek naar een nieuwe job. Serge: “27 jaar geleden kon je gemakkelijker werk vinden zonder diploma. Maar ik besefte dat het behalen van mijn diploma secundair onderwijs, de eerste stap was naar een nieuwe job. Bij GO! CVO Antwerpen had ik eerst een gesprek met een trajectbegeleider. Zij raadde mij de opleiding boekhoudkundige bediende aan. Die opleiding sprak me erg aan, want ik heb altijd al graag met cijfers gewerkt.” Zo gezegd, zo gedaan. Serge volgde de modules van algemene vorming in combinatie met de opleiding boekhoudkundige bediende. Dat deed hij overdag, op 2 jaar tijd: “In de opleiding zitten heel veel verschillende soorten mensen. Er zit altijd wel iemand bij met wie het klikt. De lessen waren heel praktisch. Ook de stage vond ik nuttig. Daar heb ik geleerd wat tijdens de les minder aan bod kwam.”

20

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017

Zijn stage deed hij bij Toyo Ink in Niel, een grote internationale producent van drukinkten. Serge: “Ik draaide er 2 dagen in de week mee op de boekhoudafdeling. Ik kon er 2 maandafsluitingen meemaken. Ik mocht er facturen inboeken, opvolgen en betalingen klaarzetten in het boekhoudpakket. Het was een heel fijne eerste werkervaring als boekhoudkundige bediende. Echt ook een bewijs voor mezelf dat ik een goede studiekeuze gemaakt had. Misschien volg ik bij VDAB nog wel een extra opleiding over personeelszaken. Die kennis komt ook van pas als boekhoudkundige bediende.” Bij Serge kriebelt het dus duidelijk om aan de slag te gaan. Binnenkort heeft hij zijn diploma op zak. Zijn verhaal is een mooi bewijs dat je niet bij de pakken mag blijven zitten in het leven. Want ondanks zijn blessure, werd het voor Serge uiteindelijk toch een geluk bij een ongeluk. Veel succes bij het afstuderen en bij het solliciteren, Serge! TVB


Hans Geussens (22 jaar) Cursist HBO5 informatica Stage bij Pelican Rouge

foto TVB

Eerst volgde Hans een opleiding HBO5 verpleegkunde. Hij kwam er echter al snel achter dat hij later geen verpleger wou zijn. Hij besloot voor IT te gaan. Hij vond de opleiding op de website van GO! CVO Antwerpen en regelde een gesprek. Hij schreef zich in voor de opleiding HBO5 informatica. Hans volgt het standaardtraject van 2 jaar in voltijds dagonderwijs. Wij liepen langs op zijn stageplaats, Pelican Rouge, Europa’s grootste leverancier van koffie-oplossingen.

M

et een brede glimlach verwelkomt Hans ons bij Pelican Rouge. Hij voelt er zich duidelijk als een vis in het water: “Ik heb al veel geleerd hier. Ik heb aan mooie projecten mogen meewerken. Eerder hebben we bijvoorbeeld een volledige infrastructuuraanpassing van het netwerk gedaan. En nu ben ik bezig om alles in the Cloud te integreren. Zo kan binnenkort iedereen met zijn wachtwoord van de PC ook aanmelden voor Office 365 en wordt er automatisch aangemeld voor bepaalde toepassingen (single sign-on). De grote uitdaging is dat alles gesynchroniseerd wordt via VPN.” Stagebegeleider Gary is heel blij met de hulp van Hans: “Hans is heel gedreven en hulpvaardig. Hij kan veel en zoekt het wel op als hij bepaalde dingen niet weet. De juiste attitude, dat doet al veel. Ik merk dat hij het echt graag doet. Ik vind het ook super dat hij zo’n brede algemene IT-kennis heeft, zeker voor een 22-jarige. Ik kan hem echt veel soorten projecten geven en erop vertrouwen dat hij die tot een goed einde zal brengen.” Die brede kennis, daar zit GO! CVO Antwerpen natuurlijk

voor iets tussen. Hans blikt in ieder geval met veel plezier terug op de lessen: “Ik vind het een toffe opleiding. Ik heb ook echt al veel geleerd: Powershell, Windows Server, troubleshooting enz. Het grote voordeel vind ik dat de opleiding zo praktijkgericht is. Het is plezant dat de docenten met ons op gelijke hoogte staan. We hebben heel boeiende discussies gehad over vakmaterie. Er heerste ook een toffe sfeer in de klas. Ik heb er zelfs enkele vrienden aan overgehouden.” Leuk toch, zoveel blije gezichten. Gary is tevreden met de hulp van wat extra handen en Hans krijgt de kans om al zijn kennis op de werkvloer uit te testen. Hans zit in de laatste eindspurt van de opleiding en is al volop aan het solliciteren. En dat zal a piece of cake zijn, want de arbeidsmarkt smeekt om goede IT-krachten. Stiekem droomt Hans van een carrière bij Google in de States. Maar die sollicitatie zal nog even op zich laten wachten. Wij wensen Hans alvast veel succes, eender waar zijn pad hem zal leiden. TVB

21


ien ulp a Na udh ho en s i de Hu Kok f in ie g t a r nin ken o c o De w schik k/ em woren o l B tchrdur a P Bo

Viva GO! CVO VIVA! Zelf aan de slag gaan met de naaimachine? Heerlijke gerechten leren bereiden? Prachtige decoratieve ideeën opdoen voor je woning? Dat en nog veel meer kan allemaal bij GO! CVO VIVA Antwerpen.

.” ook ken ier en h s ko i b b u e h et We h week. als w men eer in de k o n é k é t s s a v l a ra van p en. Zo zien we elkaa dingen die iendinnen te do nder de vr n enz. Allemaal o te h c e r m ge e o d n a t v e i ti a e ” nt activit ten. epten, de prese . euke ieken, rec enie en l ok g ijtechn de slag o n t e i S u r . d a r e k o a ij a eg ren, m na GO! CVO VIVA volg, trek ik m uu r l alleen le oklessen bij n at en de les niet k de ko i s n e ht leerd, d s ij t e w d t a d s c i n e i e Het leuk e r. of d zo htjes uit de les. en . S aa ven e eel g e gerec eu k olj s proe o e k vrouw d n e ” v h . e d n i g sc n n e da les. Zo kan ik het g i mij oor elk amen opeten aan het einde van de d.” van hten ook s we met eestje of v c f n e n i l tij e r e r e o g o v e g : n e k e o k n a e b eens k g o n s i de u v h t e t z e d k e i de en t d e i h e h a j w gelegen oek bi me d m at elke rechtenb kost kd een mooi ge eken, n rw e g o j i u r k z e w it o n e u s p e i t l n ee l l n vo . Hij geeft ons v ou moete fessional is alles zelf z E e pro varing. Als ik thu r e l t e e v o z n. t h e m d n ec van iema en eren s e nen l i t un k

Céline (28 jaar), S ara (3 2 jaa andere leuke men r) e sen le nK ren k ate enn en. En (31 ja Tom (44 jaar we ar ): “Vro ) he eger Nu kook ik bb : “W liep t h uis e gereg n ik e al eld zelf nkel ma of Frederik i k (4 ma ar i gerechten 2 jaar): ak n “I bij m sa e in k vind de sm het v aa Dirk (60 ja k v oora ar): Ik vind “On all het h ze e an d d ig d oce n at we

Koken

Docent Jan: “Veel cursisten komen voor de gezelligheid, maar toch zijn onze lessen ook van een hoog niveau. Met de docenten bekijken we steeds hoe we alles zo up-to-date en trendy mogelijk kunnen maken. Als cursisten alle modules doorlopen hebben en graag nog een professionele opleiding bij PIVA volgen, mogen zij ineens de modules van hulpkok overslaan. Eigenlijk mag ik al met pensioen, maar ik blijf de lessen geven omdat ik er zoveel voldoening uithaal. Dat de meeste cursisten ook nog voor een vervolgmodule inschrijven, is mijn grootste motivatie.”

22

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017


Bloemschikken Walter (66 jaar): “Onze leraar Peter weet echt alles over bloemen en leert ons veel bij. Ik vind het leuk om alle materiaal op voorhand te zoeken. Na afloop neem ik mijn bloemstuk mee naar huis. Ik ben sinds de cursus al veel meer te weten gekomen over de natuur. Iets heel anders dan de job die ik deed voor mijn pensioen, want toen werkte ik in een gerechtsgebouw.”

Mariette (74 jaar): “Bloemschikken heb ik altijd al willen leren. Maar ik had er nooit tijd voor. Ik kom er echt van tot rust. De bloemstukken die ik maak tijdens de les, zet ik thuis of geef ik weg voor een verjaardag of als ik op bezoek ga.”

Docent Peter: “Ik heb 25 jaar als zelfstandig bloemist gewerkt en geef nu ondertussen al 15 jaar les. Bij de verschillende werkstukken voeren de cursisten de essentie van de opdracht uit en oefenen ze de technieken. Maar ik vind het minstens even belangrijk dat ze er hun eigen creativiteit in leggen. Er is heel wat materiaal nodig. Maar de cursisten maken het zo duur of zo goedkoop als ze zelf willen. Soms kunnen ze ook planten, bloemen of ander materiaal gebruiken vanuit hun tuin of de natuur. Elk werkstukje ziet er op het einde van de les helemaal anders uit. Zo leren de cursisten ook veel van elkaar.”

Naaien Nadia (37 jaar): “Ik ben heel fier dat ik met de naaimachine kan werken. Tijdens de lessen leren we technieken, patronen tekenen, knippen, enz. Handig, want zo heb ik meteen een patroon dat helemaal op mijn lichaam is afgestemd. In het eerste jaar maakte ik o.a. ovenwanten, een toilettas, een reistas en een pyjama. In deze module leren we vooral blouses maken. Onze leerkracht Nathalie is ook erg geduldig en behulpzaam.”

Marga (66 jaar): “Ik werkte vroeger op een bank en wilde altijd al leren naaien. Sinds mijn pensioen heb ik daar eindelijk tijd voor. Het leuke is dat je in het eerste jaar echt met de basis begint. Als ik naai, verzet ik m’n zinnen. We komen goed overeen met onze groep en geven elkaar moed. Ik zag er eerst wat tegenop omdat de cursus over een heel schooljaar loopt. Maar dat is me uitstekend bevallen. Ik ben inmiddels al ingeschreven voor het derde jaar!”

O een ok de s een kijkje omaak ove p w te p rzic ww akk ht v .cvo en? an N alle -viva.b eem cur e vo sus sen or . GO! CVO VIVA Antwerpen Distelvinklaan 22 2660 Hoboken 0476 96 49 57 (geen sms) info@cvo-viva.be www.cvo-viva.be

TVB

23


N

! w ieu

Cursus Nederlands voor anderstaligen (NT2) + naaien Prachtige werkjes naaien en ondertussen Nederlands leren? Dat kan! Docenten van GO! CVO Antwerpen en GO! CVO VIVA Antwerpen slaan de handen in elkaar in onze nieuwe opleiding Nederlands/naaien. Ze leggen alles uit, van naaldje tot draadje. En onze cursisten zijn alvast heel enthousiast!

De gecombineerde cursus Nederlands/naaien, wat houdt dat in? • Je leert Nederlandse woordenschat, instructies begrijpen enz. over het thema naaien. Deze les heb je op maandag, om de 2 weken. • Op dinsdag volg je een gecombineerde les Nederlands/naaien. Je werkt aan naaiwerkjes met de docent naaien en krijgt hierbij taalondersteuning van de docent Nederlands. • Op donderdag volg je naailes, zonder taalondersteuning.

24

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017


e ntw OA ! CV

n r pe

Sohila (45 jaar, Afghanistan ): “I . En ik volg ook ko gevolgd okles k voel m bij G O! C e hie re VO VIV cht A . M goe Sana (31 jaar, Marokko) d aa e n Id r d . Mi risia We hebben al een keuken jn e s c ho ( z 25 e rt e jaa We kenden elkaar niet, m ne r aar en zijn tas , Ma hie ro je re ge kk ch na o tv Patience (62 jaar a id , Ni r i . en ger Maar ik blijf prob ia) di eren :“ . Al s m H et zij ijn Ne n h d

O bij G staligen n ons veel. Ik heb eerder ook al Nederlands voor ander e r e l e d k. of voor mijn dochtertje kan naaien.” n Hi l leu voor mezelf i es e erg ik iets en L k t t n. a o n d o rde oce t is leuk wo nd l. He eel n e e e h w l l t i k t he he elij er w lessen lukt ind nd aaist derlands praten moeilijk. Maar dankzij deze dan n rie den Ne Ik v n e n v n . o e l a r v h e ijn onde iken. We zouden graag ons diploma naaien b n en n gebru aaie z nz un n e nn rden te vertalen.” k te bi j a t h v o l paalde woo e af k ec om be en w o s k o g o k o i s jn n we kaar kla n zi en d ie n el ist en elpe se g h w s ilijk. in le ij in België en ik vind Nederlands praten wat moe We ld W n. 8 jaar e u n :) “ maa d r b en g bejaardenzorg volgen.” le wo r. Ik pleidin Al ge hie en o e n n g e te g no nn ach raa rkr ik g e l i e w el is, ev te r l li e e b e ds lan r e

Docente Nederlands Hilde: “We hebben nu ongeveer 10 cursisten, van allerlei verschillende nationaliteiten. Het is een erg intensieve cursus. Maar de cursisten zijn erg gemotiveerd. Voor sommigen is het gemakkelijker om de taal te leren vanuit de praktijk.”

Contacteer trajectbegeleiding.NT2@cvoantwerpen.be voor meer info.

25


Word lid van de CVO-community op de sociale media! Check de fotoreportages op onze Facebookpagina, ontdek relevante vacatures via onze LinkedIn-pagina en blijf op de hoogte van de laatste onderwijsupdates via onze Twitteraccount. Alici zorgt voor de updates en (re)tweets.

Onze CVO-medewerkers zaten dit schooljaar niet stil. Zij delen de hoogtepunten graag met ZIPP.

Het aantal cursisten tweedekansonderwijs nam spectaculair toe in ons centrum en dat mocht ons opleidingshoofd AAV, Kathleen, vertellen in het nieuws op ATV. Eerlijk? Ze zag er stralend uit!

Naaien is het nieuwe shoppen. We krijgen er niet genoeg van. Onze docenten sloegen samen met GO! CVO VIVA Antwerpen de handen in elkaar en zo leerden de cursisten Nederlands enkele prachtige werkjes maken. Meer info op p. 24 en 25.

CVO-medewerkers Kathleen, Liesbeth, Marianne, Els, Pauline, Aart en Claudia namen deel aan een studiebezoek aan het Deense CVO HF & VUC FYN. Ze deden heel wat ideeën op en vonden er inspiratie voor onze eigen open leercentra.

Who’s hungry? Zowel op GO! campus Hoboken als op GO! campus Ruggeveld kan je in het open leercentrum terecht voor je dagelijkse portie leergenot en ook voor een kopje koffie, een broodje en zoveel meer. Smakelijk!

Geen water is te diep voor onze cursisten van de maritieme opleidingen. Enkele weken geleden stonden de sloepoefeningen op het programma en die voerden ze schitterend uit!

26

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017

Het was een fijn weerzien met onze oud-cursisten HBO5 informatica op onze alumni-avond. Ook onze huidige cursisten waren van de partij! Wil jij ook deel uitmaken van onze alumniwerking? Zoek ons op LinkedIn.


Jeroen Hendrickx is voltijds held op gebied van e-leren. De nieuwste apps en technologische ontwikkelingen volgt hij op de voet. Hij zorgt voor je portie digitale vitamientjes in deze ZIPP. * Abonneer je op mediaatelier.wordpress.com en je bent helemaal mee.

Digitale vitamientjes Organiseer je favoriete websites met Symbaloo Als je veel surft op het internet, dan zal je lijst met favoriete websites snel uit haar voegen barsten. Als je daarbij verschillende browsers (Edge, Safari, Chrome, Firefox …) gebruikt, dan is het overzicht helemaal zoek, want elke browser heeft een eigen lijst met favorieten of bladwijzers. Om je favoriete websites altijd bij de hand te hebben, is een gratis toepassing als Symbaloo ideaal. Hiermee creëer je overzichtelijke pagina’s die uit blokjes bestaan. Elk blokje is een link. Symbaloo kan je in elke browser als startpagina instellen. Voeg je een blokje toe aan Symbaloo, dan zie je dat in elke browser. Zo’n Symbaloo pagina staat bekend als een webmix. Je kan zoveel webmixen aanmaken als je wil. Om een website toe te voegen aan een webmix klik je op een leeg blokje. Dan krijg je 2 opties: of je zoekt naar een bestaand blokje voor die website door de naam in te geven of je maakt een eigen blokje door de URL (het webadres) in te vullen en dan geef je het blokje zelf een naam en een kleur. Met die kleuren kan je de websites visueel organiseren. Achteraf kan je de kleur of de naam van het blokje nog aanpassen door er met de rechtermuisknop te klikken. Je kan het blokje ook verslepen naar een andere plek of naar een andere webmix. Die mix kan je gemakkelijk delen met andere mensen. Je kan privé delen (bijvoorbeeld via e-mail) of openbaar. Als je openbaar deelt, komt jouw webmix in de Symbaloo ‘Gallery’ terecht. Van daaruit kunnen alle Symbaloo gebruikers jouw webmix toevoegen aan hun eigen Symbaloo account. Je kan natuurlijk ook een kijkje gaan nemen in de ‘Gallery’. Daar zoek je op thema en/of op land en zo ontdek je de webmix van andere gebruikers. Vaak leer je op die manier ook interessante websites kennen waarvan je misschien nog nooit gehoord had. JH http://www.symbaloo.com

27


Zipp

De eerste stappen naar een nieuw begin zet je in GO! CVO Antwerpen. Want je bent nooit te oud om te leren. We organiseren heel wat gratis events, infosessies en workshops in onze open leercentra. We kondigen ze aan op www.cvoantwerpen.be.

Le nouveau infobrochure est arrivĂŠ

Volwassenenonderwijs Antwerpen 2017-2018 Volg een praktijkgerichte opleiding Behaal een erkend diploma of kwalificatie Leer op je eigen tempo Grijp nieuwe kansen Leer waar en wanneer je wil

Meer weten over de opleidingen van het volwassenenonderwijs? In onze nieuwe infogids vind je het volledige opleidingsaanbod van schooljaar 2017-2018. Lees hem digitaal via www.volwassenenonderwijsantwerpen.be of vraag je gratis papieren exemplaar aan via communicatie@cvoantwerpen.be. 20170419-infobrochure-volwassenenonderwijs.indd 1

Afgestudeerd maar geen afscheid

28/04/2017 10:00:02

Ook nadat je bij GO! CVO Antwerpen bent afgestudeerd, willen we graag met jou in contact blijven. We brengen je op de hoogte van vacatures en komende evenementen of misschien ben je wel benieuwd naar de ervaringen van iemand die reeds een (andere) CVO-opleiding volgde? Sluit je via www.linkedin.be aan en word lid van onze alumnigroep (GO! CVO Antwerpen).

Jouw bericht volgende keer in de ZIPP-file? Bezorg het ons via communicatie@cvoantwerpen.be.

28

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017


O NIEU PL EI W DI E NG

ICT en administratie

GO! campus Ruggeveld Je leert je ICT-vaardigheden voor administratieve toepassingen versterken. • Veel aandacht voor informatie, communicatie, contentcreatie en informatieveiligheid • Duur: 1,5 jaar (dagonderwijs) of 2 jaar (avondonderwijs)

Kom langs wanneer het jou past

Heb je onze grote infodag gemist? Geen probleem. Kom eens langs tijdens één van onze infomomenten. Aansluitend op een infosessie kan je je persoonlijke traject bespreken met een trajectbegeleider. Kijk dus zeker op www.cvoantwerpen.be en spring binnen wanneer het jou past.

O NIEU PL EI W DI E NG

Behaal je diploma secundair onderwijs of schrijf je in voor de afzonderlijke modules. Deze opleidingen zijn heel praktijkgericht. Kies zelf welke en hoeveel modules je per schooljaar volgt.

Webdesigner

GO! campus Hoboken Je leert alles wat je moet kennen en kunnen om een professionele website te maken. • Je leert grafische webtechnieken toepassen, webanimaties maken en interactieve websites bouwen, publiceren en onderhouden. • Je kan de opleiding afwerken in 1 jaar.

Foto’s proclamaties

Vanaf 1 juli vind je de foto’s van onze proclamatiefeesten terug op onze Facebookpagina. Ga dus zeker eens kijken. #spreadtheword

Start to ICT

Je wil, net zoals je kinderen of kleinkinderen, vlot kunnen werken met de computer, je tablet of smartphone. Aarzel dan niet en start to ICT. In deze cursus voor beginners bouwen we stap voor stap én op een rustig tempo je vertrouwen op. • Overdag of ’s avonds • 60 lestijden of 40 lestijden Voor meer info, mail naar info@cvoantwerpen.be.

FO NIEU RM W UL E ES

N CURIEU W SU E S

Behaal je diploma secundair onderwijs of schrijf je in voor de afzonderlijke modules. Deze opleidingen zijn heel praktijkgericht. Kies zelf welke en hoeveel modules je per schooljaar volgt.

Behaal je attest bedrijfsbeheer

Droomde je altijd al van een eigen zaak? Behaal dan je attest bedrijfsbeheer. Er zijn drie nieuwe formules (telkens 100 lestijden): • Korte cursus • Cursus met extra ondersteuning voor Nederlands • Cursus in 95% afstandsonderwijs Voor meer info, contacteer nathalie.droshout@cvoantwerpen.be.

29


Who’s the King of timemanagement?

Ben je soms overweldigd door de hoeveelheid taken en afspraken in je agenda? Vraag je je soms af hoe je al je taken en bezigheden moet combineren? In dit artikel vind je enkele praktische tips om taken zo snel en efficiënt mogelijk af te handelen en een goede balans te vinden tussen studeren, werken en je privéleven.

1.  Kies je piekmoment Wanneer heb je het meeste energie? • ‘s Ochtends? • ‘s Avonds? • Kies een vast moment om aan belangrijke taken te werken en pas de rest van je planning daaraan aan.

2.  De 2 minuten-regel • Voer elke taak die je minder dan 2 minuten kost onmiddellijk uit. • Alles wat je uitstelt, bezorgt je stress. Hoe meer ‘onschuldige’ taken je laat liggen, hoe meer stress ze je zullen bezorgen.

3.  Maak een stappenplan • Gebruik deze vuistregels: hoe kleiner de stappen, hoe gemakkelijker het is om eraan te beginnen. Hoe sneller je iets kan afwerken, hoe productiever je je voelt. • Denk niet in doelen, maar in handelingen. • Plan eerst de meest dringende taken en dan de andere werk/leermomenten.

30

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017


4.  Groepeer je taken. Verdeel je taken in categorieën volgens belang, bijvoorbeeld: • Dringend - korte taken die je meteen kan afhandelen • Belangrijk - taken die je aandacht vereisen • To do’s - andere taken • Wachten - taken die even kunnen wachten Check je lijstje regelmatig. Wijzig desnoods de volgorde van uitvoering.

5.  Stel deadlines voor jezelf • Begin best met de meest vervelende taken, dan ben je daar al vanaf. Leg een begin- en einduur vast en probeer je daaraan te houden. • Beloon jezelf voor elk gehaalde deadline. Hierdoor zal je efficiënter werken.

6.  Maak keuzes • We kunnen niet alles doen. Kies welke taak je prioriteit geeft. Het belangrijkste werk moet gedaan worden, maar vergeet ook de taken die je extra energie geven niet. Ze zijn even belangrijk. Probeer een goede balans te vinden. Als je je goed voelt, ben je veel productiever.

7.  Praat erover • Als je moeilijkheden ondervindt, praat er dan met anderen over. Ook je partner of een vriend kan je soms helpen. Mensen met een andere achtergrond kijken vanuit een andere perspectief naar een probleem en kunnen soms een verrassende oplossing bedenken.

The only real luxury is time. You can’t get time back. Bronnen www.klasse.be - ‘Tijd besparen: tips om je schoolwerk te managen’ www.eenhelderhoofd.nl: ‘Prioriteitenmatrix! Wat is belangrijk en wat is urgent?’ ‘The Seven Habits of Highly Effective People’, Dr. Stephen Covey, 2013 Simon & Schutter US

31


Welke cursist ben jij? Doe de quiz!

‘De cursist’ is een uniek wezen. Eén dat in verschillende soorten komt. De ene cursist zit vanaf dag één onafgebroken met de neus in de boeken, de andere moet de dag voor het examen diezelfde boeken nog gaan kopen. Kies A, B of C en ontdek welke cursist je bent. 1.  De ‘eerste schooldag’, ik voel me …

A. Meer gemotiveerd dan ooit, weeral een stapje dichter bij mijn mooie toekomst. B. Geweldig, eindelijk mijn medecursisten (lees: vrienden) terugzien. Daar doe ik het voor! C. Buh, waarom doe ik dit alweer?

2.  Je studieschema …

A. Dat kleeft al enkele weken op je muur voor de start van de examens. Met een kleurtje voor elk vak. Yes, I got this! B. Is onbestaande. Je maakt wel een schema in je hoofd. Iets in de stijl van: begin drie dagen op voorhand aan elk vak. C. Je wat!? Schema’s zijn voor seuten.

3.  Het leuke aan de examenperiode is …

A. Studeren. Du-uh. B. Een hele dag in je pyjama/jogging zitten, haar opsteken en je er niet voor moeten schamen. C. Niksen, niksen en niksen.

4.  Het minst leuke aan de examenperiode is …

A. Dat vervloekte gevoel dat je nog niet kan starten aan je toekomst. B. Het gebrek aan tijd voor mijn gezin en mijn huishouden dat, oh ja, zich blijft opstapelen. C. Het gebrek aan sociaal contact.

5.  Cursist zijn is voor jou ...

A. Bijleren en presteren. B. Een noodzakelijk kwaad, een status waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf bent. C. Leuke herinneringen verzamelen en bouwen aan je toekomst.

6.  Je docenten kennen je …

A. Docent? Soulmate bedoel je! Ze kennen me door en door! B. Niet. Wie gaat er nu naar de les als het niet verplicht is? C. Als de cursist achteraan in de klas. Altijd aanwezig maar niet altijd bij de les, als je weet wat ik bedoel .

7.  Afstuderen met onderscheiding is voor jou…

A. Een must! B. Een mooie bonus, maar je gaat niet extra je best doen hiervoor. C. Niet nodig. Je wil afstuderen, maar hoe of wanneer is niet van belang.

8.  Ik studeer het liefst …

A. Op school naast m’n medecursisten. B. In pyjama in bed met een warme thee in de ene hand en enkele koeken in m’n andere hand. C. Zelfstandig, wanneer ik een gaatje vind, maar dan werk ik wel in één keer een heel hoofdstuk af!

Je vindt het resultaat op p. 35.

Plezant gênant

Gênante momenten op school? Die zijn er ook in het volwassenenonderwijs. Na een lange projectvergadering in Finland sloten we de dag af met een drankje. Eén van de projectleden kwam plots vastberaden naar me toe en kuste me, recht voor alle ogen van mijn collega’s. Gênant, maar zeker plezant! A. Het was mijn laatste taak van de dag … de douches poetsen na de sportdag. Nietsvermoedend kwam ik binnen met m’n poetsgerief. Ik was nog niet binnen, toen er plots twee poedelnaakte mannen uit de douche kwamen gespurt. Ze waren op weg naar de vrouwendouches, maar daar heb ik lekker m’n poetsstokje voorgestoken! Met m’n zwabber joeg ik ze terug naar de kleedkamers! N. Het was één van m’n eerste liefdes, ik had hem ontmoet op school. Af en toe glipten we in de lift om even passioneel te kussen. We werden spijtig genoeg betrapt door een docent. Die lessen waren nooit meer hetzelfde … A. Ik verslikte me tijdens de les Excel in mijn fruitsapje. Even later stond de docent mij bijna te reanimeren. Iedereen dacht dat ik ging doodvallen. V.M.

32

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017

Ik kwam naar de les en arriveerde als eerste cursist. Tien minuten later zat ik er nog steeds alleen, toen bleek dat niemand die dag naar de les ging. Het was de zwaarste les van m’n leven, ik moest élke vraag beantwoorden en kon mijn hoofd geen minuut laten rusten … T. Het was m’n eerste personeelsfeest bij GO! CVO Antwerpen. Om me een beetje moed in te drinken, dronk ik een eerste pintje. 7 pintjes later stond ik zwaar te shaken op Bonzai Chanel One. Die maandag durfde ik amper nog m’n gezicht laten zien, ik dacht dat ik op staande voet zou worden ontslagen. Maar ik ben ontzettend blij dat ik nog steeds hier werk! :) A. Het was ijzig koud op school. Ik had er niet beter op gevonden om mijn thermos thee in mijn decolleté te steken. Ik hoop dat niemand me toen heeft gespot. M.


zipp-ster

Layla Winkeler

Van je hobby je beroep maken? Voormalig cursiste Layla (41) deed het. Ze is docente audio in de opleiding multimediaoperator en oud-cursist bij GO! CVO Antwerpen.

Passie? “Kunst is een echte passie van mij. Illustreren, tekenen, 3D-animatie, ik kan m’n creatief ei daarin kwijt. Ik werk dan ook als zelfstandig ondernemer onder een kunstenaarsstatuut.”

Opleiding? “Ik behaalde op mijn 40ste mijn diploma secundair onderwijs in de opleiding multimediaoperator. Daarnaast volgde ik de VDAB-opleiding DTP-operator.”

Waarom volwassenenonderwijs? “Ik wilde m’n dromen najagen. Ik streef naar een flexibele job waar ik m’n creatief ei in kwijt kan. De eerste stap bestond erin mijn diploma secundair onderwijs te behalen.”

Je ervaring als cursiste? “Mijn eerste gedachte was ‘Gaat dat wel iets voor mij zijn?’, maar het was voor mij een ontzettend verfrissende ervaring. Ik was één van de oudste cursisten in mijn opleiding. Mijn

medecursisten daagden me uit, ze haalden mij uit ‘mijn kot’. Ze kwamen naar mij met allerhande persoonlijke problemen en vroegen mij om raad. Het was een boost voor mijn zelfvertrouwen.”

Je ervaring als docente? “Op de eerste lesdag was ik enorm zenuwachtig. Maar ik kan mijn cursisten nu extra goed begeleiden, ik stond immers een paar jaar geleden in hun schoenen.”

Speciale boodschap voor cursisten? “Na je opleiding stopt het niet. Wie doorzet, gaat een mooie toekomst tegemoet.”

Waar zie je jezelf over 5 jaar? “Met de man van mijn leven op een prachtig strand en een heerlijke cocktail! ;)”

foto KD

33


colum

n

Mijn muziekgeschiedenis Liesbeth Goossens Trajectbegeleider TKO, OLC-psycholoog

Van zolang ik me kan herinneren, luister ik altijd en overal naar muziek. Het meest memorabele cadeau dat ik kreeg ter ere van mijn eerste communie was een draadloze cassettespeler. Elke dag opnieuw stak ik afwisselend ‘Samson & Gert 3’, ‘Walter en de Wiebels’ en ‘The Spice Girls’ in het opengeklapte bakje, net zolang tot ik de cassettes grijsgedraaid - weer moest opwinden met een potloodstompje. nkele jaren later, op mijn elfde verjaardag, volgde opnieuw een magisch geschenk, dit keer alleen iets ronder en platter. Het had ook een naam: compact discman. Met een groeiend arsenaal aan cd’s en zonder de noodzaak van een potlood op zak was ik nu nog beter gewapend tegen druilerige zaterdagen en lange ritten naar het Zuiden. Weer wat later, op een dit keer doodgewone dinsdagmiddag, had ik eindelijk voldoende gespaard om een zwarte iPod classic 160 GB aan te schaffen. Vanaf dat moment had ik overal en altijd mijn complete muziekbibliotheek op zak, schok- en krasvrij. Maar was het nu in mijn cassette-, cd- of mp3-tijdperk; elke zondagmiddag bij oma en opa vergaapte ik me aan de grote, donkerbruine radio die als een buffetkast in de

34

magazine van GO! CVO Antwerpen  jg. 3 - nr. 1 - juni 2017

badkamer stond te pronken. Ik kon uren draaien, duwen en schuiven aan alle knopjes van het apparaat, dat volgens opa al jaren geen dienst meer deed. Ik werd weer wat ouder en verhuisde naar mijn eigen stekje. Tot mijn grote vreugde kreeg ik de badkamerradio cadeau. Nog groter was mijn vreugde toen ik niet alleen ontdekte dat de radio met een ingebouwde platenspeler was uitgerust, maar dat die op de koop toe ook nog eens een prachtig geluid produceerde. Vandaag speel ik de muziek van mijn favoriete artiesten van nu, op die oude pick-up die ik als cassetteluisterend kind al bewonderde. De platen draaien op volle toeren, zoals weleer. En daarmee is de cirkel rond. LG


Colofon Redactie Koen Daenen Alici De Beukelaer Johan Donckers Liesbeth Goossens Jeroen Hendrickx Valesca Lousberg Guy Potz Joke Temmerman Tine Van Beirendonck Layla Winkeler Hoofdredactie Joke Temmerman Foto’s en lay-out Koen Daenen V.u. Frederic Jaminet Contact redactie ZIPP GO! CVO Antwerpen communicatie@cvoantwerpen.be De volgende ZIPP in je brievenbus? Stuur dan je adresgegevens naar communicatie@cvoantwerpen.be. De uitgever is niet verantwoordelijk indien de beschikbare informatie onjuist, onvolledig of niet actueel is. Het copyright van tekst- en beeldmateriaal in dit magazine behoort toe aan GO! CVO Antwerpen. Voor de meest accurate en up-to-date informatie verwijzen wij je naar de website van GO! CVO Antwerpen www.cvoantwerpen.be.

Resultaat: welke cursist ben jij? Zie p. 32

Vooral A Wauw, jij bent een die-hard. Jij gaat ervoor en je bent door niemand te stoppen. Jij hebt een duidelijk plan voor ogen en je weet hoe je dit gaat bereiken. Je bouwt aan je toekomst samen met je klasgenoten die ondertussen al je vrienden zijn. Vergeet niet af en toe te ontspannen, het zal je goed doen. Dan rest er nog één ding: doe zo voort!

Vooral B Jij bent ‘chill’. Je wil je diploma of attest behalen, maar op je eigen tempo. Waar en wanneer jij wil. Jij bent een echte fan van ‘afstandsonderwijs’, leren vanuit je luie zetel. Je hebt voldoende discipline en je kan je leerstof zelfstandig verwerken. Niet veel cursisten hebben zoveel wilskracht als jij. Een job, een gezin, een opleiding … Jij combineert het én slaagt er ook nog eens in. Een tip? Samen met je trajectbegeleider kan je je traject uitstippelen, zo kies je zelf of je je opleiding wil verkorten of verlengen.

Vooral C Jij bent een sociaal beestje, maar je weet dat je studies ook heel belangrijk zijn. Daarom combineer je uitgaan tijdens het jaar vlotjes met af en toe enkele uurtjes spenderen in het open leercentrum en (een groot deel van je) lessen volgen. Je begint niet 100% voorbereid aan de examens maar bent bereid die paar weken keihard te knallen om toch je diploma zo snel mogelijk te behalen. ‘Work hard, play hard’ is jouw motto. Praat eens met je trajectbegeleider of je enkele modules via OpenCVO kan volgen. Op die manier kan je sommige modules van thuis uit doen en kan je je sociale leven nog combineren met je opleiding.

foto KD

35


2 nieuwe opleidingen vanaf september 2017 ICT en administratie GO! campus Ruggeveld

Webdesigner GO! campus Hoboken

• Je leert je ICT-vaardigheden voor administratieve toepassingen versterken. • Veel aandacht voor informatie, communicatie, contentcreatie en informatieveiligheid. • Je kan de opleiding afwerken in 1,5 jaar (dagonderwijs) of 2 jaar (avondonderwijs).

• Je leert alles wat je moet kennen en kunnen om een professionele website te maken. • Je leert grafische webtechnieken toepassen, webanimaties maken en interactieve websites bouwen, publiceren en onderhouden. • Je kan de opleiding afwerken in 1 jaar.

Behaal je diploma secundair onderwijs (in combinatie met AAV) of schrijf je in voor de afzonderlijke modules. Deze opleidingen zijn heel praktijkgericht. Je leert alles onmiddellijk toepassen. Kies zelf welke en hoeveel modules je per schooljaar volgt. Meer weten? Neem een kijkje op www.cvoantwerpen.be

foto Layla Winkeler

GO! CVO Antwerpen Distelvinklaan 22 2660 Hoboken 03 830 41 05 info@cvoantwerpen.be www.cvoantwerpen.be

Ontdek ons opleidingsaanbod op www.cvoantwerpen.be Kom eens langs Heb je vragen of ben je benieuwd naar de sfeer in GO! CVO Antwerpen? Kom dan zeker langs op één van onze infomomenten en praat met onze medewerkers en docenten. Waar en wanneer? Dat kondigen we aan op www.cvoantwerpen.be.

ZIPP Magazine GO! CVO Antwerpen  
ZIPP Magazine GO! CVO Antwerpen  
Advertisement