__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

kirkebladet.nu

TIM - STADIL - VEDERSØ

KIRKEBLAD Nr. IV - 9. Årgang

September - Oktober - November 2020

Indhold:

I begyndelsen .......................... side Ved vejs ende? ......................... side Menighedsrådsvalg 2020........ side Bibelfortælling for de små ..... side

2 3 4 5

Bio Paradis .............................. side 6 Høstgudstjeneste .................... side 8 Vedersø Kirkes orgler ............ side 9 Koncert med Birthe Kjær ..... side 10


I BEGYNDELSEN! Det var Adam, der skulle give alt det skabte navn, efterhånden som det blev til. Hvert nyskabt væsen blev ført frem for ham. Han skulle tage det i øjesyn og give det navn. Det navn, som Adam fandt på, det blev så alle levende væseners navne. Man kan se for sig, hvordan hvert navn nøje blev ført til protokols, så navnene kunne stå skrevet dér altid.

Adam holder middagspause og er gået ned fra sit tårn, hvor han har et godt overblik over alle skabelsens individer, når de defilerer forbi, så han kan se dem an, inden han giver dem navne. Men nu er der pause. En stemning af middagssøvn lægger sig ind over billedet. Adam har urolige tankedrømme. Det er fint alt sammen og spændende, alt det der foregår, men det er som om, der mangler noget.

Myg, fluer, sommerfugle, – i alle deres mange forskellige arter. Blomsterne, buske og træer, frugter og krydderurter. Alle fuglene. Gråspurv, Lærke, Skovdue, Agerhøne, Sneppe, Nattergal og Glente ...... og de mange slags ænder: Krikænder, Gråænder, Taffelænder, – og gæs af flere slags. For ikke at tale om fiskene lige fra Hundestejle til Hammerhaj, Pighvarre, Fjeldørred, Stalling, Lax og Kulmule - og havdyrene – Sæler, Blåhval og Kaskelot. Og så kommer minsandten også alle landdyrene efter deres arter og raser. Køer, Grise, Får og Geder, Høns, Hunde og Katte. Ræv, Grævling, Mår, Rådyr, Kronhjort og Elg – det er til at blive helt svimmel af. Det bliver ved og ved.

Så en dag er hele skaberværket afsluttet. Adam er på en måde konge over det hele. Det er ham, der bestemmer, fordi det er ham, der har givet navne til det alt sammen. Den, der giver navn har magt over den, han navngiver. Man skulle tro, at han var godt tilfreds med det. Men magten gør ensom. Adam er trist. Han sidder bare og glor ud i luften. Gud ser det også. Der er noget galt. Der mangler noget. Så lægger Gud Adam i koma og skaber kvinden, Eva. Hendes navn betyder: hende, der er liv i. Gud havde tænkt, at hun skulle være Adams medhjælp. Men det har Eva sin egen selvstændige mening om.

Vi kan nok forstå, at Adam må være blevet træt af at skulle finde på så mange navne – ups! der kom lige elefanter, giraffer og jordegern forbi! - så vi kan ikke fortænke ham i at have brug for et lille hvil en gang imellem.

Adam kan ikke finde ud af at give hende navn. Den magt har han ikke mere. Han kalder hende Adama – femininum af hans eget Adam. De er to sider af samme sag.

På forsidebilledet ser det ud som om, elgene lige er blevet skabt. De ser lidt fortumlede ud. De har lagt sig, for at komme sig og tage verden lidt nærmere i øjesyn.

Ligestilling – ligeværdige fra begyndelsen.

2


VED VEJS ENDE? Er det ved at være slut med Folkekirken som en del af det offentlige Danmark? Da Danmark lukkede ned d. 10. Marts, var det alle samfundets vigtige instanser, som førte ordet. Statsministeren, regeringen – alle de berørte ministerier, som nu trådte i karakter. En lang række af instanser, som i den akutte situation måtte gribe ind for at beskytte både borgere og samfund. Alle relevante grene af samfundslivet var repræsenteret. Alle kritiske samfundsressourcer måtte indsættes. Men folkekirken var ikke repræsenteret. Det var måske heller ikke nødvendigt i den allerførste fase af nedlukningen. Men i løbet af ganske få dage, da det stod klart, hvad nedlukningen ville medføre af dramatiske indskrænkninger i mange borgeres dagligdag, var der stadig ingen, som tænkte på, hvad Folkekirken kunne bidrage med. Krisen rejste alvorlige spørgsmål med existentielle virkninger for mange mennesker. Først og fremmest de syge og deres familier, som ikke kunne have kontakt med hinanden på grund af smittefare og deraf følgende isolation. Mennesker, som måtte dø i respirator på sygehuset, alene og uden en værdig afsked med deres kære.

Beboere på plejehjem og andre institutioner, som blev ramt af den hårdest tænkelige isolation – som endnu er gældende, i skrivende stund d. 16. Juli. Intetsteds, hvor menneskelige omkostninger i denne størrelsesorden, var synlige for alle, var der nogen, som i den officielle krisestyring skænkede Folkekirken en tanke. Det gjorde den vist heller ikke selv. Ikke en lyd i offentligheden fra Folkekirken. Kirkerne var lukkede. Praktisk vejledning til præster og menighedsråd. Det var det. Påsken faldt væk. Det var så, hvad det var. Det overlevede vi jo nok efter tusind års kristendom i landet. Men hvorfor var der ikke nogen med ledelsesansvar, som aktiverede en plan for, hvordan Folkekirken kunne træde i sjælesørgerisk karakter overfor de mange, som virkelig var i nød og fortvivlelse? På sygehusene, hvor deres sognebørn var indlagt. Var den teknisk medicinske omsorg alene nok? Er instrumentaliseringen af mennesker nu så fremskreden? Er Folkekirken nævnt for ingenting i Grundloven? Er vi gledet ud af det offentlige samfund? Er vi kommet så vidt nu, at ingen ved, hvem vi selv er? Fra sogn til sogn, måtte man selv tage affære og finde vej. Det gjorde vi så. Er det sådan vi skal fortsætte i fremtiden?

3


MENIGHEDSRÅDSVALG 2020 VALG-

FORSAMLINGERNE ______________________ afholdes således:

Menighedsrådsvalg 2020. Som tidligere omtalt i kirkebladet er det tid til afholdelse af menighedsrådsvalg. Tim, Stadil, Vedersø menighedsråd består af 10 medlemmer, som vælges fra hvert sogn med følgende fordeling: Tim: 4 medlemmer Stadil: 3 medlemmer Vedersø: 3 medlemmer. Vi indbyder derfor alle medlemmer af Folkekirken til valgforsamlingerne, hvor der, hvert sogn for sig, ved skriftlig afstemning, skal vælges nye medlemmer til menighedsrådet. Kom og vær med. Tag ansvar, få indflydelse, gør en indsats vores kirkeliv. Jette Rømer, formand

4

TIM sogn 15. September kl. 19 i konfirmandstuen Høbrovej 3 _______________________ STADIL sogn 15. September kl. 19 i Stadil Forsamlingshus _______________________ VEDERSØ sogn 15. September kl. 19 i Vedersø Kulturcenter _______________________ Der bydes på kaffe - og the!


Bibelfortælling

14 for de

små

- og de store, som måske kan læse højt (fortsat fra forrige kirkeblad)

huskæreste. Det ville Josef ikke være med til. Det var forkert. Det var imod Guds bud.

Josef i Egypten Da købmændene kom til Egypten blev Josef sat til salg på det store slavemarked. Josef var en flot og rask ung mand, så han kunne godt bruges som husslave. En fornem egypter ved navn Potifar syntes godt om Josef, så han købte ham.

Så en dag blev det Potifars hustru for meget. Hun var frustreret. Hun kastede sig over Josef og ville tvinge ham til kysse sig og kæle med hende. Men Josef vred sig ud af hendes arme og flygtede ud af huset. Hun fik fat i hans skjorte, som blev revet i stykker, da han løb fra hende. Nu stod hun tilbage kun med et stykke af skjorten i hånden. Hun var rasende, fordi han ikke ville ha’ hende. Var det fordi hun alligevel var grim, når en mand ikke ville falde for hende? Da Potifar kom hjem om aftenen spurgte han sin kone, hvordan dagen var gået, sådan som man jo tit spørger, når man mødes efter arbejde.

Potifar var en fornem embedsmand ved Faraos hof. Han var rig og boede i en stor flot villa. Han var gift med en meget smuk kvinde. Her skulle Josef være tjener i huset og hjælpe til med alle praktiske ting, mens Potifar var på arbejde ved hoffet. Han var en travl mand, arbejdede meget og længe hver dag.

Så fortalte hun sin mand en løgnehistorie med tårer og vrede. Hun sagde, at den nye slave havde angrebet hende og forsøgt at kysse hende og lege kæreste med hende. Men hun havde forsvaret sig og kæmpet tappert imod, så slynglen til sidst blev bange og flygtede ud af huset. »Se, her hvor hårdt jeg kæmpede mod ham«, sagde hun og holdt den iturevne skjorte frem som bevis.

Hjemme i det store prægtige hus gik Potifars kone og kedede sig ganske forfærdeligt. Hun havde alt, og hvis hun pegede på noget hun ikke havde, så fik hun det. Hun kunne købe alt det fineste tøj hun ville, men alligevel kedede hun sig og følte sig helt overset af sin mand. Hun havde ikke en gang et eget navn, syntes hun. Hun blev bare kaldt Potifars hustru. Hun følte at hun kun var en pæn dukke, der skulle være smuk, når Potifar holdt selskab for venner og fornemme folk.

Nu var det Potifar som blev rasende og han skyndte sig at kontakte sine gode venner og kolleger indenfor Faraos politi og hemmelige tjeneste, så Josef blev fanget allerede samme aften og kastet i fængsel. Så sad han der, uskyldig anklaget, dybt nede i fangehullet. Han var i det mindste ikke blevet slået ihjel. Men hvad nu ...?

Men nu var Josef kommet i huset, og hun syntes med det samme, at han var en lækker mand. Hun flirtede mere og mere med ham og ville gerne have ham som sin hemmelige

(uha, det er spændende, fortsættes i næste kirkeblad)

5 5


HVAD ... ER DET NU ... VI ... AL BIO PARADIS

Vi tager tråden op igen, fra hvor filmen knækkede sidst på grund af sygdom.

17. september 19.30

Fem fornemme engelske damer i Firenze mødes regelmæssigt til the. Så kan alt ske. De er overbevist om, at de kan påvirke både Mussolini og verdens gang midt i krigens rus. De er uovervindelige.

Biografen i konfirmandstuen i Tim Præstegård er klar til at præsentere efterårets repertoire. Eftersom vi i sidste sæson, på grund af Statsministerens lukning af vores biograf, gik glip af:

29. oktober 19.30 Tony Lipp er dørmand på en natklub i New York. Da han bliver sagt op, hyrer jazzpianisten Don Shirly ham som chauffør og livvagt på en tourné. Hvid mand som chauffør og tjener for en sort mand – i sydstaterne. Explosiv cocktail.

Te med Mussolini, så er det selvfølgelig den film vi lægger ud med som den første. Vi lader os ikke kue, frem for alt ikke af virkeligheden.

26. november 19.30 Filmatiseringen af Puk Damsgårds roman om den danske fotograf Daniel Rye, der sad som gidsel i 398 dage hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien. Fortællingen følger Daniels kamp for overlevelse.

6

Næste film bliver: Green Book Den tredie bliver: Ser du månen Daniel? PS: Der er gammeldags pause i filmene – med lidt snack og andet godt.


LTSAMMEN ... HAR ... GANG I..? FOREDRAG

STUDIEKREDS

Vi blev afbrudt i vores arbejde i studiekredsen om digt, poesi, rim og vers

Konfirmandstuen i Tim 19. November kl. 19.30 v/ Ham Selv

Grundtvig er død! Grundtvig længe leve!

Nu er vi klar igen Vi mødes kl. 19.30 i præstegårdens konfirmandstue på følgende dage:

Ove Korsgaard har skrevet en bog: »GRUNDTVIG RUNDT« - en guide.

22. September - 6. Oktober 3. November - 24. November 8. December

Den rundvisning tager vi med på her i Tim Stadil og Vedersø sogne.

Der er the og kaffe på stedet. Kager og andre lækkerier bringer vi selv med.

LÆSEKREDS

Læsekredsen starter igen d. 23. September kl. 19.30 i Præstegårdens Konfirmandstue. Bogen vi læser uddeles ultimo august På mødet d. 23. fastlægger vi de kommende mødedage. Husk at tage kalender og kage med!

STRIKKECAFÉ

Vi møder ikke Grundtvig i hans kronologiske levnedsløb, men føres ind i nogle af de centrale temaer, som beskæftigede ham livet igennem. Da han døde i 1872 viste det sig efterfølgende og endnu indtil den dag i dag, at han havde præget det danske samfund, politik, pædagogik, historiesyn, menneskeliv og kirkeliv så meget, at han stadig byder på udfordringer og stiller os spørgsmål, som vi ikke kan forsvare at overhøre.

Strikkecaféen mødes i Konfirmandstuen på følgende dage: 8. September - 22. September 6. Oktober - 20. Oktober 3. November - 17. November 1. December - 15. December Hanne Mathisen Kirkens Korshær & Menighedsrådet

7


H

HØSTGUDSTJENESTE 20. September - kl. 10 Hos Stine og Lars Danielsen Timgård - Tim Kirkevej 13 Vi holder traditionen tro fælles høstgudstjeneste for Tim, Stadil og Vedersø sogne under åben høsthimmel. Vi mødes i halmballekirken, som er bygget op på Timgård. FDF har indrettet kirkerummet, og det nystartede konfirmandhold er med til at pynte kirken. Efter gudstjenesten holder vi udvidet kirkekaffe i høstkirken. I skal selv medbringe the / kaffe / eller hvad I nu vil drikke, og I skal huske at tage egen kop eller krus med. Menighedsrådet sørger for, at der er lidt at bide på, så vi ikke går sultne hjem - hverken til sjæl eller legeme. I tilfælde af dårligt vejr går vi over på plan B - som betyder, at vi forlægger gudstjeneste og kirkekaffe til Tim kirke. Vel mødt!

Menighedsrådet

WWW.TSV-KIRKER.DK

Husk at bruge vores nye hjemmeside. Den er ikke komplet endnu, men den opbygges pø om pø

8


VEDERSØ KIRKES ORGLER Det første orgel i Vedersø blev produceret af Horsens Orgelbyggeri, ligesom de to andre orgler i pastoratet, og blev opsat i 1920. Det er nu afløst af det fine orgel fra Bruno Christensen & Søn, der har til huse i Terkelsbøl i Sønderjylland. Som det fremgår af billedet, blev det første orgel doneret: »Gud til ære Menigheden til opbyggelse min kære afdøde Mand Peder Dam ejer af Tarpgaard til varigt minde skænkes dette Orgel til Vedersø Kirke af Mette Kirstine Dam 29 - 8 - 1920«. Pladen sidder stadig ved nedgangen til krypten oppe under orglet. Instrumentet blev ombygget i 1956 og 1968 af Zachariasen. Ved orgelregistrator Ole Olesens besøg i 1975 havde orglet 7 stemmer, men stadig ingen pedaler. Folk med god hukommelse kan sikkert stadig huske hvordan det gamle orgel lød. Orglet havde en »romantisk« grundtonerig og blød klang. Der blev optaget en novellefilm i Vedersø Kirke i 2000, »Sensommer«, hvor orglet kan høres. Inge-Dorthe Kaasgaard »spillede« præst og jeg spillede på orglet, men udover det har jeg ikke fundet optagelser, hvor det gamle orgel kunne høres. Fire af piberne fra det gamle orgel kan ses i Kaj Munks præstegård, hvis man ser godt efter! Det nye orgel fra 2008 har 10 stemmer, to manualer og pedal. En del stemmer er »delte«, det vil sige at de kan trækkes f.eks. i hvert manual og eller pedalet uden at koble værkerne, og p.g.a. de to manualer giver det mange muligheder for organisten til at fremhæve en stemme eller hurtigt at skifte klangfarve. Orglet har tre specialiteter der normalt kun ses på meget større orgler. En af stemmerne hedder »Unda Maris«: havets brusen. Stemmen egner sig til romantisk musik, stemt en lille smule højere end resten af orglet, hvilket giver en svævende lyd. Der er også en tremulant, og så er der et klokkespil, som især bruges ved juletid. Det er pastoratets bedste orgel. af Olav Rex Christensen

9


KONCERT I TIM KIRKE TIM BORGERFORENING I SAMARBEJDE MED MENIGHEDSRÅDET

10


NAVNE OG ADRESSER Sognepræst Christian Ulrich Terp Høbrovej 3, 6980 Tim Tlf.: 97 33 36 58 e-mail: cut@km.dk Mandag er fridag Under sognepræstens ferier og andet fravær passes embedet af sognepræst IngeDorthe Kaasgaard, Torstedvej 38, Torsted, tlf.: 97 33 33 09 e-mail: idk@km.dk

Menighedsrådet Jette Rømer, - fmd. Høbrovej 17, 6950 Ringkøbing tlf.: 30 31 12 22 e-mail: jetteroemer@gmail.com Maria Bentzen, - kasserer. Mælkevejen 6, Vedersø 6990 Ulfborg tlf.: 40 74 56 81 e-mail: frbentzen@gmail.com

Organist og kirkesangere

Jens Ulrik Tarpgaard næstformand tlf.: 21 42 13 83 e-mail: ju@tarpgaard.com

Organist:

Kirkeværger:

Olav Rex Christensen e-mail: olavrexchristensen@gmail.com Kirkesangere: Pernille Kamp tlf. 28 12 60 71 Inger Kold, tlf. 23 42 96 86 Maria Holmstrøm, tlf. 23 83 43 84

Martin Boel Kjær (Tim) tlf.: 20 68 53 02 e-mail: martin@sandgrav.dk Anny Linnet (Stadil) tlf.: 29 47 01 74 e-mail: linnetstadil@gmail.com Viola Jørgensen (Vedersø) tlf.: 40461394 e-mail: viola@mvb.net

Kirkepersonale Tim kirke Tim kirkevej 19, 6980 Tim Graver og ringer: Trine Vestergaard Knak tlf.: 51 64 07 61 timgraverkontor@mail.dk (mandag fri) Stadil kirke Stadilvej 31, Stadil, 6980 Tim Graver og ringer: Kirsten Byskov Kristensen tlf.: 60 21 14 89 stadilgr.knt@gmail.com (mandag fri) Vedersø kirke Vesterhavsvej 70, Vedersø, 6990 Ulfborg Graver og ringer: Peder Therkelsen tlf.: 97 33 15 01 graverhuset@mvb.net (mandag fri)

Mobilepay Vi har mobilepay: 78774

TIM PLEJEHJEM

KIRKEBIL

Gudstjenester Tim Plejehjem

Hvis nogen har brug for at køre med til kirke eller til et arrangement i sognene, kan man:

AFTALES NÆRMERE MED PLEJEHJEMMET

i Tim ringe til Anna-Grethe Pedersen, 4048 8851 eller Margit Kjær Kristensen, 9733 1633 i Stadil ringe til Jørgen Olesen, 9733 1149 i Vedersø ringe til Kirsten Jørgensen på tlf.: 42380128

11


148

GUDSTJENESTER TIM

STADIL

VEDERSØ

6. 9. 13. s. e. Trin.

10:30

0

9

13. 9. 14. s. e. Trin.

0

0

9 PL

20. 9. 15. s. e. Trin. 27. 9. 16. s. e. Trin.

Andet

10 Høst – fælles for alle tre sogne (se side 8) 9 JWA

0

19:30 JWA

4. 10.

17. s. e. Trin.

0

0

14 IDK

11. 10.

18. s. e. Trin.

10:30 KK

0

0

9 Hover

18. 10.

19. s. e. Trin.

0

0

10:30

9 Torsted

25. 10.

20. s. e. Trin.

9 JWA

0

10:30 JWA

10:30

14 KK

9

8. 11. 22. s. e. Trin.

0

10:30

0

15. 11. 23. s. e. Trin.

14

0

10:30 KK

22. 11. 24. s. e. Trin.

10:30 JWA

9 JWA

0

29. 11. 1. s. i Advent

0

10:30

9

6. 12. 2. s. i Advent

9 IDK

0

0

1. 11. Allehelgens

9 Ølstrup

Forklaringer til gudstjenesteliste: IDK = Inge-Dorthe Kaasgaard JWA = Jesper Wiborg Andersen - PL = Pia Lytzen - AG = Altergang · KK = Kirkekaffe

Profile for cuterp

Kirkeblad IV 2020  

Kirkeblad IV 2020  

Profile for cuterp
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded