Page 1


BE GOOD er et prosjekt som ønsker å møte vår søken etter aksept gjennom evig ungdom, såkalt vellykkethet, status og kostbare symboler med noe annet. En kommunikasjon som handler om kjærlighet, omtanke, medfølelse og utvikling. Ved å akseptere de positive krefter som ligger i oss selv, blir møtet med verden rundt tryggere, åpnere og fredeligere. Dypest sett handler dette om at jeg ønsker å bli et bedre menneske, og at jeg innser at det krever hardt arbeid og god kontroll over tankene for å nærme meg det. Derfpr har jeg jobbet med sitatene i en langsom og intens prosess for på den måten å gjøre tankegodset til en del av meg selv. Ved å knytte tekstene til hverdagsobjekter ønsker jeg å synliggjøre at vi kan finne trygghet, lykke og sjelefred i det som er rundt oss hele tiden og ligger oss nærmest. Jeg ønsker å fokusere på noe som kan balansere all den støyen vi blir eksponert over alt hver dag - i aviser, på tv og på nett. Mitt håp er at denne utstillingen vil gi rom for ro og ettertanke. Tekstene som følger sitatene i denne katalogen er mine løse tanker knyttet til temaene - en slags analog blogg.


Visualisering og kommunikasjon rundt 13 sitater av Dalai Lama. Hadde jeg vĂŚrt musiker, ville jeg satt melodi til. Dette er mitt sprĂĽk.


Den første spiren til BE GOOD ble sådd i en samtale med en vakker dame som sa hun var så redd for å bli gammel. Selv er jeg mest redd for å ikke bli gammel. Jeg er antakelig over gjennomsnitllig forfengelig, men jeg er likevel mer opptatt av hva som forgår inni hodene på folk, enn hvordan de ser ut utenpå. Det forundrer meg at vi bruker forholdsvis lite tid på å holde tankemønstrene våre i form og forholdsvis mye mer tid på å dyrke vår ytre fremtoning. Det er fort gjort å dømme både seg selv og andre, men det eneste man oppnår med det er en slitsom indre dialog. BE GOOD startet som et slags selvutviklingsprosjekt der jeg ønsket å gjøre de gode tankene til Dalai Lama til en del av meg selv. Jeg ønsker jo å være en aksepterende person med stor grad av indre harmoni. For å få til det, er det ikke nok å lese litt på senga og tro at jeg plutselig er et bedre menneske. Jeg bruker tiden min på å forme og adaptere visdommen hans gjennom langsomme prosesser som strikking, broderi, gravering og maleri. Etter å ha jobbet med Ull&omtanke, har jeg erfart at mange synes det er meningsfylt og givende å få gi av seg selv uten å forvente noe tilbake. Den erfaringen har gitt meg mot til å dele det tankegodset jeg opplever som så verdifullt med alle som måtte fine glede i det. Ved å knytte tekstene til hverdagsobjekter ønsker jeg å synliggjøre at vi kan finne trygghet, lykke og sjelefred i det som er rundt oss hele tiden og i oss selv. Jeg ønsker å fokusere på noe som kan balansere all den støyen vi blir eksponert over alt hver dag - i aviser, på tv og på nett. Mitt håp er at denne utstillingen vil gi rom for ro og ettertanke og at den kan være en begynnelse på, eller fortsettelse av en tankeprosess for flere enn meg selv. Tekstene som følger sitatene i denne katalogen er noen av mine tanker knyttet til temaene - en slags analog blogg der altså.


BE GOOD JUST BE GOOD

En rørende naiv tanke eller dyp visdom som rommer mer enn vi i vår travlelhet makter å ta inn over oss? Be good. Kan det være så enkelt å gjøre en forskjell? Flere og flere av oss stopper opp i ettertanke og sakte refleksjon. Da trenger vi også å høre at vi allerede har det vi trenger for vårt eget livsprosjekt. Vi er bra nok. Alt vi behøver finnes i oss selv. “If you want others to be happy, practice compassion. If you want to be happy, practice compassion.” Vi trenger bare å bli minnet på det. Jeg ønsker å visualisere gode grunnverdier på en spennende og overraskende måte, knyttet til vår egen hverdag. Be good. Som kunstner vil jeg synliggjøre Dalai Lama XIVs tilsynelatende enkle visdom, nettopp fordi dens klangbunn ligger i vår egen sjel og vår egen vilje. Dette handler ikke om religion, det handler om sterke, sunne og gode grunntanker. Vi kan velge å være gode. Vi kan velge å snu den gode siden til og vise omtanke. Som kunstner jobber jeg med hvem vi er. Og enda så skummelt jeg synes det er, vil jeg nå åpne hjerterommet mitt, og tørre å dele det jeg tror så sterkt på selv. Jeg mener det er viktig å gi Dalai Lamas tanker det rommet det fortjener. Derfor velger jeg også å jobbe frem uttrykket til de ulike sitatene gjennom en langsom prosess. Ved av å legge kjærlighet og gode tanker inn i hvert sting, hver graverte bokstav, hvert malingstrøk og hvert uttrykk, vil jeg jobbe frem den respekten og storheten disse universelle budskapene har. Mitt ønske er at kunsten skal berøre noe i kjernen vår, fylle et savn etter en annen rikdom. Just be good.


LOVE IS THE ABSENCE OF JUDGEMENT

Utgangspunktet for dette prosjektet er ønsket om å trimme mine egne tanker. Vi tenker titusenvis av tanker hver dag, og de fleste er repetisjoner av ting vi har tenkt før. Ganske forstemmende igrunnen. Når man begynner å legge merke til sin egen indre dialog, kan man oppdage at mange av tankene ikke engang er særlig nyttige. Tanker om hva man kan eller ikke kan foreksempel. Eller raske tanker om andre mennesker og hvordan man tror de er. Veldig mye av tankegodset er basert på antakelser. Kanskje han mente det? Kanskje hun er sur for noe? Hvis bare DET eller DET skjer - da skal jeg være fornøyd lissom. Noen av de unyttige tankene kan erstattes med tanker som forandrer ens holdning både til seg selv og andre. Et av favorittsitatene mine er: Love is the absence of judgement. Så enkelt. Og så vanskelig. Om man begynner med seg selv og tankene rundt sitt eget speilbilde, har man gjort en kjempejobb. Vend det utover, så skal du se hva som skjer i møte med andre mennesker også.


HAPPINESS IS NOT SOMETHING READYMADE IT COMES FROM YOUR ACTIONS

Alle er vel innom Det Store Spørsmålet en eller flere ganger i løpet av livet - hva er meningen med det? En ung mann jeg kjenner lurte høylydt på det en gang: “Hva er vitsen, lissom? Treffe ei dame, pule på deg en unge (unnskyld språket) og så dævver du!” En slags kortversjon der altså. Det går jo an å fylle på en hel del i mellom der. Vi har store muligheter for å påvirke vår egen lykke. Den gamle gode - den største gleden man kan ha, det er å gjøre andre glad, er fortsatt like god. For å sikre seg mange gode lykkeopplevelser, gjelder det å legge listen der man kan nå den. Om du mener at lykke kun er en stor lottogevinst, er sannsynligheten for at du vil oppleve den forsvinnende liten. Men om lykke er litt ekstra tid til morgenkaffen, da kan du oppleve den minst en gang om dagen, ikke sant? Lykke kan være å glede seg over andres lykke. Lykke kan være at du endelig får til noe du har jobbet for lenge. Lykke kan være at noen sier noe hyggelig til deg eller at omtanke kommer fra uventet hold. Det er kanskje ikke realistisk å tro at man kan lulle rundt i en evig lykkerus, til det byr livet på for mange utfordringer. Men man kan oppleve lykkeblaff av den hver eneste dag, det er jeg sikker på. Det gjelder bare å legge merke til det.


IF YOU WANT OTHERS TO BE HAPPY - PRACTICE COMPASSION. IF YOU WANT TO BE HAPPY - PRACTICE COMPASSION.

Hele dette prosjektet er egentlig mitt personlige treningsopplegg. Jeg vet ikke om jeg er dårligere skrudd sammen enn vanlig, men jeg kan ihvertfall innrømme at jeg kan ha raske og ganske dårlige tanker om mange forskjellige ting til tider. Det er både slitsomt og destruktivt og det kommer svært lite godt ut av det. For å tvinge hjernen min til å roe seg ned og tenke finere tanker, har jeg funnet mye god visdom hos Dalai Lama. Jeg kaller disse 13 sitatene for min verktøykasse, jeg går stadig innom den og plukker ut et verktøy som passer til en gitt problemstilling. Livet byr jo stadig på utfordringer så det har ikke vært noe vanskelig å få bruk for alle sammen. For en stund siden så jeg en utrolig viktig setning lagt ut på Facebook: Ingen er bare det du ser. Når jeg legger den sammen med Dalai Lamas “If you want others to be happy, practice compassion. If you want to be happy, practice compassion” blir det straks mye romsligere i både hode og hjerte.


CHOOSE TO BE OPTIMISTIC - IT FEELS BETTER.

Det slår meg at det er forunderlig mye av tankegodset vårt som baserer seg på antakelser. Ole Brumm og Nasse Nøff sitter under et stort tre og Nasse Nøff er nervøs i kjent stil. Han sier til Ole Brumm: Tenk om dette treet faller over oss da, Ole Brumm? Da svarer Ole Brumm: Tenk om det ikke gjør det da? Det er superenkelt å male seg inn i et hjørne av negative tanker - alle har vel vært der. Da er det godt å bli bevisst de dumme tankene så man kan erstatte dem med de gode. Om ikke annet ihvertfall bestemme seg for å velge å være positiv - det er så utrolig mye morsommere. Jeg har fått kjenne på uvissheten rundt sykdom. Hva blir resultatet av prøvene? Hvordan kommer det til å gå med meg? Ikke noe problem å bruke mye energi på antakelser da. Jeg har fått trene på å bytte ut de skumle antakelsene med Dalai Lamas optimistiske vending og det virker.


TIME PASSES UNHINDERED. WHEN WE MAKE MISTAKES, WE CAN NOT TURN THE CLOCK BACK AND TRY AGAIN. ALL WE CAN DO IS USE THE PRESENT WELL.

Jeg tenker en del på døden. Ikke fordi jeg er redd for den, men fordi jeg synes den er naturlig å tenke på. Selve døden skremmer meg ikke, men jeg er skikkelig hava-gæern og vil være her så lenge som mulig. Jeg tenker enda mer på livet. Hvordan jeg vil leve det, hva som betyr noe for meg, hvilke mennesker jeg har godt av å ha rundt meg, hva jeg ønsker å bruke tiden min på. Gjennom Ull&omtanke har jeg fått innblikk i en del av livet som berører oss alle en eller annen gang. Jeg har fått kjennskap til mennesker som har måttet tenke en helt forferdelig masse på døden. Kreftforeningen har et forum de kaller “Døden rusker i oss alle”. Jeg synes det snakkes alt for lite om døden og det synes jeg er ganske rart med tanke på at det eneste vi vet med absolutt sikkerhet om dette livet, er at vi skal forlate det. Jeg liker tittelen Døden rusker i oss alle, men har omformulert den en smule til Livet rusker i oss alle. For sånn jeg ser det, er det jo det det er. Døden er en del av livet akkurat som kjærlighet, fødsler og vennskap. Av og til kan ihvertfall jeg tenke at jeg angrer på ting jeg har gjort eller ikke gjort, ting jeg har sagt eller ikke sagt - det kan gå ganske mye energi den veien. Dette sitatet har blitt en nyttig tanketrening for meg. Time passes unhindered. When we make mistakes, we can not turn the clock back and try again. All we can do, is use the present well.


IF YOU THINK YOU ARE TO SMALL TO MAKE A DIFFERENCE - TRY SLEEPING WITH A MOSQUITO.

ULL&OMTANKE er et dugnadsprosjekt jeg startet opp høsten 2012. Tanken er at alle kan klare å strikke en lapp eller to eller ti – og hver lapp er en lapp nærmere et flott og varmende pledd. Betingelsen for å bidra til prosjekete, er at lappene er strikket i garn fra et varmende dyr og at de er strikket med god energi og tanker om god bedring. Lappeteppene blir unike og nummererte, og gis til kreftpasienter med ønske om å gjøre hverdagen under behandling litt bedre. Tilbakemeldingene fra mottakerne er at et pledd strikket av omtenksomme hoder og hjerter over hele landet er til trøst når livet er tøft. Det er lett å tro at ens eget lille bidrag til hva det måtte være ikke har noen betydning, men Ull&Omtankeprosjektet beviser det motsatte. Vi kan la være å gjøre noe i vanskelige situasjoner av frykt for å gjøre noe galt, men jeg tror bestemt at det er bedre å gjøre noe rart enn ikke å gjøre noen ting. Jeg vet også av egen erfaring at omtanke fra uventet hold er ekstra positivt. Til nå er det sendt ut over 60 pledd til kreftpasienter over hele landet, og mange fler er under produksjon. Prosjektet gjør ingen forskjell for kreftsaken, men det gjør en liten forskjell for enkeltmennesker i krise som mottar et teppe fra en mange omtenksomme hjerter.


LET US TRY TO RECOGNIZE THE PRECIOUS NATURE OF EACH DAY

Jeg samler på mye rart. Gode opplevelser, gode venner, vakre ting, bøker, dødsannonser som rører meg, stein og pinner, fine ord og forferdelig mye mer. Lenge har mitt favorittord vært JA. Ikke ja-men, ikke ja-og, bare ja. Det ordet er begynnelsen på utrolig mye bra. Et annet favorittord er TAKK. En gang for lenge siden jobbet jeg med en jente som sa: “Herregud, du takker og takker! Du trenger ikke takke for alt asså!” Der er jeg helt uenig. Ordet takk virker to veier. Innover og utover, og innover-virkningen er faktisk like viktig som utover-virkningen. I tillegg for å takke mennesker rundt meg, takker jeg inni meg mange ganger om dagen. Poenget med takkingen er at jeg får det enda bedre - takk er et ord med stor oppdrift.


DINE TAKKNEMLIGHETSTANKER:


AN OPEN HEART IS AN OPEN MIND

Dette sitatet egner seg godt til å omdirigere tankene. De raske og redde, de gamle dømmende, de som forminsker og forhindrer. Når hjertet er åpent er tanken fri.


SLEEP IS THE BEST MEDITATION

Det hevder i hvertfall Dalai Lama, og langt på vei kan jeg være enig. Ihvertfall tror jeg søvnen kan være god meditasjon for de som ikke drømmer eller har det litt rolig i hodet når de sover. Jeg tilhører den gruppen som har minst like mye hjerneaktivitet om natten som om dagen, så jeg har min egen favorittmeditering. Det som skjer mellom våkenhet og søvn, den tilstanden mange kaller theta, er mitt favorittsted å være mentalt. Der skjer det fantastisk kreative ting, jeg kan faktisk ha tanker og idéer jeg ikke forstår hvor kommer fra. Ofte kan jeg ta for meg en utfordring eller “se” på et bilde og mens jeg synker ned og nærmer meg søvn, og svosj! Så har jeg en tanke om hvordan jeg skal løse det jeg jobber med. Fantastisk og spennende.


OLD FRIENDS PASS AWAY, NEW FRIENDS APPEAR. IT IS JUST LIKE THE DAYS. AN OLD DAY PASSES, A NEW DAY APPEARS. THE IMPORTANT THING IS TO MAKE IT MEANINGFUL. A MEANINGFUL FRIEND OR A MEANINGFUL DAY.

Det kan være vanskelig å gi slipp på det som har vært og det er lett å drømme om at ting bare skulle være som de var før, enda så meningsløst det er. Det som har vært har altså vært og den dagen som har gått kommer ikke tilbake. Jeg øver meg i å være der jeg er når jeg er der - altså her nå. En annen ting jeg øver på er å gi slipp på relasjoner som ikke tilfører noe positivt. Jeg vil være som møllen som trekkes mot lyset.


THIS IS MY SIMPLE RELIGION. THERE IS NO NEED FOR TEMPLES, NO NEED FOR COMPLICATED PHILOSOPHY. OUR OWN BRAIN, OUR OWN HEART IS OUR TEMPLE, THE PHILOSOPHY IS KINDNESS.

Alle vet at religion er et vanskelig tema. Det kan skape hissige diskusjoner i selskapslivet, og om man løfter blikket ut i verden ser vi fort at det skaper mye bråk. Jeg mener, virkelig mye bråk. Egentlig er det ganske rart synes jeg, all den tid religioner skal snakke toleranse, kjærlighet og tilgivelse. Det beste med religion er de tankene som i kort handler om at du skal gjøre mot din neste som du vil at din neste skal gjøre mot deg. Det verste er det som handler om dom, synd og forakt, og alle de trange tolkningene vi mennesker klarer å finne på. Hos Dalai Lama har jeg funnet de gode åpne tankene som er fulle av håp, omtanke og kjærlighet. Tanker som først og fremst krever noe av meg selv og som trimmer meg til å prøve å ikke dømme verken meg selv eller andre. Jeg har vokst opp med søndagsskole, Yngres, kristent ungdomskor og uendelig lange møter på Betania på søndagskveldene. Jeg har prøvd, men jeg fant ingen ro i det miljøet. Ingen tro heller for den saks skyld. Den buddhistiske filosofien tiltaler meg uten at jeg har behov for å tilhøre noen religion av den grunn.


THE PURPOSE OF OUR LIVES IS TO BE HAPPY

Er meningen med livet rett og slett å ha det bra? Er det så enkelt? Eller - er det så enkelt? Og hva skal til for å ha det bra? God helse er en viktig forutsetning for å være lykkelig. Når man er frisk kan man være misfornøyd med bagateller, ha mange drømmer, så mange ting man gjerne vil oppnå. Om man er syk, er det bare én ting som er viktig: Å bli frisk. Det mye glede i å få være omgitt av kjærlighet og få ha anledning til å holde på med noe som oppleves som meningsfylt. Personlig tror jeg ikke lykken kommer gjennom penger eller statussymboler. Jeg tror den kommer når man får være tro mot sine verdier og føle seg sett, hørt og verdsatt som den man er.


Vibeke Jerkaas 16.06.66 tel: 41 21 86 05 vibeke@customaid.no customaid.no Atelier: Hydrogenfabrikken Øraveien 2 1630 Gamle Fredrikstad Customaid Jørgen Moesvei 1 1605 Fredrikstad UTSTILLINGER 2013 - BE GOOD, Maleri og objekter, Fredrikstad Motorfabrikk 25.-27. oktober 2013 - PRESENS, Fotoutstilling, Rådhusgalleriet Oslo, februar 2013 2011 - TID, Fotoutstilling Blender 11, Bølgen&Moi Nydalen, november 2011 2011 - iMotion, Maleri, Fredrikstad Motorfabrikk, oktober 2011 2010 - Se på deg nå, Maleri, Binggården Gamle Fredrikstad, oktober 2010

UTDANNELSE 2012 - Workshop med Morten Krogvold i Roma 2010 - Workshop med Morten Krogvold i Roma 1992 - Master 97. Statens håndverks- og kunstindustriskole 1983 - Glemmen videregående, reklamelinje


DL XIV VJ XIII

DL XIV VJ XIII

Takk til Jørn, mamma og Jenny for spons og heiarop. Takk til Heidi Bjurquist og Morten Krogvold som har gitt meg et solid spark ut av komfortsonen. Takk til Ellen Semb Hagen og Anett Sæterøy for oppmuntring og hjelp til fotografering av maleriene. Takk til Lena Roer og Berit Jansen for de gode og klargjørende samtalene. Takk til alle gode mennesker rundt meg som tror på det jeg driver med, og takk til Mprint for trykking av denne katalogen. Takk til Dalai Lama XIV som formidler gode universelle verdier og livsvisdom. Og takk til deg for at du tar deg tid.


Be good Vibeke Jerkaas  

Art and thoughts. 13 quotes by Dalai Lama XIV visualized by Vibeke Jerkaas

Advertisement