Issuu on Google+

Neuzen in

geraardsbergen


‘Neuzen in geraardsbergen’ is een uitgave van Curieus geraardsbergen en curieus oost-vlaanderen curieus.geraardsbergen@curieus.be - info.oost-vlaanderen@curieus.be Curieus is een progressieve vereniging die door een andere bril naar cultuur en de samenleving kijkt. We organiseren frisse, originele en gedurfde activiteiten die je goesting geven in cultuur.


ssssst... welkom in geraardsbergen

3


4


Neuzen in

geraardsbergen Beste lezer Proficiat! In jouw handen rust een uniek Curieus boekje dat je meeneemt op verrassende citytrip doorheen Geraardsbergen. Ben je curieus naar romantische groene plekjes, boeiende figuren, historische weetjes of het ultieme recept van dĂŠ mattentaart? Blader dan vlug verder en laat je verrassen door de talloze verborgen pareltjes van deze stad! Of je er nu woont of op bezoek bent, veel plezier met Neuzen in Geraardsbergen. Bruisende groeten Freya Van den Bossche, voorzitter Curieus Oost-Vlaanderen 5


zicht op de stadskern anno 2013

6


De oudste van Vlaanderen We schrijven 1035. Boudewijn V, Graaf van Vlaanderen, trekt ten strijde en verovert een vitaal gebied op het Duitse Keizerrijk. Zijn zoon Boudewijn VI is vastberaden om zijn gebied te verdedigen tegen vijandelijke invallen. Hij laat een versterkte stad bouwen op de meest strategische plek van zijn domein: op het grenspunt tussen Brabant, Hene-

gouwen en Vlaanderen. In 1068 koopt hij van Gerard, heer van Hunnegem, een vrijgoed dat strategisch gelegen is aan de Dender en aan een heuvel. De versterkte burcht aan de voet van de Oudenberg groeit uit tot Gerardimons. Geraardsbergen, de oudste stad van Vlaanderen, is geboren.

7


Ambachtelijke foto’s Sebastien De Clercq houdt al meer dan 30 jaar een fotowinkel open op de markt. Je kan er terecht voor digitale afdrukken, maar ook met je analoge filmrolletjes. Sebastien zag hoe de fotografie veranderde, maar aarzelde niet om met zijn tijd mee te gaan. Een gloednieuwe Nikon, een klassieke Kodak of een klein toestel met filmrolletjes: Sebastien heeft het nog allemaal. Pensioen? Daar denkt hij nog niet aan. Hij blijft met liefde jouw familiekiekjes en reisfoto’s afdrukken.

8

Curieus: Sebastien, denk jij nog niet aan je pensioen? Sebastien: Aan het begin van mijn carrière werkte ik als verzekeringsmakelaar. Maar fotografie was mijn passie, al van kleins af aan. Ik kreeg de kans om van mijn hobby mijn beroep te maken, en die heb ik dan ook met beide handen gegrepen. En ik wil nog niet ophouden met mijn hobby, neen. Curieus: Is het anno 2013 nog evident om een fotowinkel uit te baten?


Sebastien: Fotografie heeft de laatste jaren een gigantische omwenteling gemaakt. De digitale fotografie heeft het ambacht van de fotograaf bijna verdrongen. Je moet met je tijd meegaan of je gaat op de fles. In mijn winkel kan je terecht voor het volledige gamma. Een gloednieuwe Nikon, een Kodak of een toestel met filmrolletjes. Maar ook het volledige Polaroid gamma, je vindt het hier allemaal terug. Hartelijk dank Sebastien, wij wensen jou nog veel mooie en gelukkige jaren.

sebastien de clercq

9


cafĂŠ 10 Boerenhol


Een frisse pint, voor geen geld Wist je ... d mi

dd

eD

da t ...

Boerenhol, het zou een denigrerend scheldwoord kunnen zijn. Maar niet hier. Mariette Ogiers (76 lentes) is maar wat fier op de naam van haar volkscafĂŠ. Je kan hier genieten van een lekker pintje en een prachtig panorama op de Dierkosttoren. Wielerfanaten vinden blindelings hun weg naar dit hol. De warmhartige Mariette bedient je dan ook altijd met de glimlach, zowel op het terras als in het authentieke interieur.

ier k r es os t ĂŠ ĂŠn t a ele e u nte n v a n ws de e s is va n d l a at s tad te som e wa llin g?

11


De boksende Tarzan Moeder en vader Delannoit schonken in de vorige eeuw het leven aan 12 kinderkens, zeven jongens en vijf meisjes. Vijf zonen werden gebeten door de boksmicrobe, maar de bekendste werd Cyriel Delannoit. Cyriel bokste begin jaren veertig de ene na de andere wedstrijd en bleef ongeslagen. De titel Tarzan verdiende hij in 1945, wanneer hij bij de weltergewichten zijn tegenstander in 48 seconden KO klopte. Drie jaar later verwierf Cyriel internationale roem toen hij de legendarische ‘bombardier’ Marcel Cerdan versloeg in het Heizelstadion in Brussel. Cerdan had tot dan nog nooit

12

een kamp verloren, maar Tarzan vloerde hem genadeloos. In juli won Cerdan de herkansing, maar Tarzan kroonde zich enkele maanden later opnieuw Europees Kampioen. Tarzan bokste de ene na de andere wedstrijd zonder dat hij de tijd kreeg om te recuperen. In 1949 verspeelde hij voorgoed de titel. In 1951 moest hij het onderspit delven in een wedstrijd tegen Ray Sugar Robinson. Die nederlaag betekende het einde van een bewogen en prestigieuze bokscarriére. Tarzan stierf op 9 februari 1998 na een slepende ziekte.


bron: uit het archief van de familie delannoit

13


De Prince van de mattentaarten Geraardsbergen is onlosmakelijk verbonden met... juist ja, de mattentaart. En dat is al zo sinds de middeleeuwen. De matten, gestremde melk, zijn het voornaamste bestanddeel van de mattentaart. De broederschap In 1979 ontstond de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart ter promotie van deze lekkernij. De Broederschap organiseert elk jaar op de

14

derde zondag van april de Dag van de Geraardsbergse Mattentaart. Dankzij de inzet van de Broederschap kreeg de mattentaart als eerste Vlaamse streekproduct het Europese label van beschermde, geografische aanduiding (BGA). Curieus sprak met Roger Flamant. Hij is voorzitter van de Bakkersbond Helpt Elkander en huidige Prince van de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart.


een trotse prince

Curieus: Goedemorgen Prince! Hoe ben jij aan je titel gekomen? Prince: De Broederschap van de Mattentaart is ontsproten uit de Koninklijke Brood- en Banketbakkersbond Help Elkander van Geraardsbergen en omliggende. De voorzitter van de Bakkersbond wordt automatisch de Prince van De Broederschap. Curieus: Blijf jij nu voor eeuwig Prince? Of kies je zelf aan wie je de fakkel doorgeeft? Prince: EĂŠnmaal aangesteld als Prince blijf je dat voor altijd. Eventuele opvolging regelt het bestuur van de Broederschap, maar over het algemeen zal het de voorzitter zijn, die de titel van Prince krijgt. Mijn enige voorganger was Mau-

15


rits De Clercq, de eerste Prince van de Broederschap. In 1995 trad ik trots in zijn voetsporen. Curieus: Kan ik ook toetreden tot de Broederschap? Prince: Iedereen kan lid worden. Je moet wel voorgedragen worden door een ander bestuurslid. De kandidaat moet de belofte afleggen om altijd op te treden als ambassadeur van de Geraardsbergse Mattentaart.

Prince: Om geen verwarring te zaaien met onze koninklijke prins.

16

Prince: De Prince is de protocolleider op het jaarlijks Kapittel van de Broederschap op de Dag van de Mattentaart, waarop we nieuwe leden opnemen. En ik promoot onze mattentaart op allerlei manifestaties en beurzen. Curieus: Vertel eens eerlijk, eet jij nu dagelijks een mattentaart? Prince: Niet elke dag, maar toch meermaals per week. t

Wis je dat

.

.. . 1 5 Ge 200 ra a rd s b 0 ee De t n r e e r g se b a u akk e w oo a r t w a s ze n m a t ten r s op 16 g 53 12m taa r 6 5 7 k be r g g. H l t ba ap r i l a n g ier m se m k at te e e k , 1 m 3 0 b t e n? r eed G u i n nt a a r t h r eeg d e en Gera et ce ess Wo r l d R r t i fi c a a a r d s ecor t va n ds.

..

Curieus: Waarom wordt Prince zo geschreven?

Curieus: Wat is je voornaamste taak?


Zelf aan de slag? Probeer dan dit unieke recept van de Broederschap.

terende 50 g suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng dit zachtjes onder het deeg.

Matten Breng 7 liter verse melk aan de kook. Voeg op het kookpunt 2 liter karnemelk, vers van de boerderij, toe. Schep de geschifte melk in een neteldoek, zo zal je het vocht scheiden van het mengsel. De vaste massa die overblijft, zijn de matten. Hang ze in de neteldoek om te drogen. Daarna kan je de gedroogde matten fijnmalen.

Afwerking Rol een blad bladerdeeg over de taartvormpjes en druk deze goed aan tegen de wanden. Spuit de mattenbrij in de vormpjes. Dek af met nog een uitgerold blad bladerdeeg. Duw het overtollige deeg van de randjes en druk de bovenen onderkant van het bladerdeeg toe. Doreer de taartjes met een losgeklopt eitje, zo krijgt het taartje een goudglanzende gloed tijdens het bakken. Om het vertrouwde roosje op de taartjes te krijgen, geef je in het midden van het deeg een knipje. Bak 35 minuten in 220째 Celsius.

Mattenbrij Voor 1 kg matten heb je 8 eieren en 600 g griessuiker nodig. Scheid de eiwitten van de dooiers. Voeg 550 g suiker en de fijngemalen matten toe aan de eigelen. Voeg aan de eiwitten de res-

Smakelijk!

17


Zot van koers Elk jaar bij het ontluiken van de lente en met de voorjaarsklassiekers in het vooruitzicht stijgt de wielergekte in de wielerminnende Oudenbergstad. Het is uitkijken naar de pedaalridders van de weg, die hun ruggen krommen op hun stalen ros op weg naar eeuwige eer en roem. Koers, dat is leven op twee wielen en alles geven. Om ter snelst de heuvels

18

beklimmen en de harde kinderkoppen bedwingen. De Muur, een brok natuur en een stukje cultuur. Dat is het vuur in de strijd, hier raakt men soms de pedalen kwijt. Koers, dat is winnen of verliezen. En in Geraardsbergen zijn we er zot van!


curieus geraardsbergen, zot van de koers

19


Zeg het in ‘t Giesbaargs! Ook al haalt hij nog zijn mooiste Nederlands uit de kast, een simpele toerist in Geraardsbergen haalt maar beter zijn beste Giesbaargs boven. Gelukkig helpt Curieus alle stervelingen die wat verduidelijking wensen bij enkele markante en veelgebruikte spreekwoorden. Zeg niet: Ik ben eraan voor de moeite. Maar zeg: ‘ k Bè der oeën, lek nen boer on zanne zjibelé. Zeg niet: Hij is niet netjes aangekleed. Maar zeg: H ij luept der bau lek nen boer op zan kloefen.

20

Zeg niet: Het meest dringende moet eerst gebeuren. Maar zeg: ’ t Kakken goeët veur ’t bak- ken, als es den oven nog zü (h)ieët. Zeg niet: Het heeft weinig waarde. Maar zeg: ’t Een ès nog gieën sjieke toebak weird. Zeg niet: Hij is maar een halve vak- man die failliet gaat. Maar zeg: ’t Es mor ne klusjkiesjbakker me zannen d’ijsel (dausel) nor Lessen goeën.


Zeg niet: Hij wil rentenieren. Maar zeg: Em wil va zan kreuzen lèven. Zeg niet: Daar zal niet veel van aan zijn. Maar zeg: ’t Stond in de Malske Spoeësje. Zeg niet: Werk eens wat vlugger. Maar zeg: E wa rapper as a voeër, want da was uek gieën’n (h)oeës.

Zeg niet: Er zit een haar in de boter. Maar zeg: Ter zit een vliegge op den boelie. Zeg niet: Ze is zeer goedhartig. Maar zeg: Z ’(h)eet een (h)arte va koeke- brued. Zeg niet: Ik heb grote honger. Maar zeg: I k zie skeel van de (h)onger. Of zeg: Mannen beir grolt.

Zeg niet: We staan als een stel dwazen naar iets te kijken. Maar zeg: Welle Stoeën te kauken gelèk an nen aul op ne klaut.

.

..

Zeg niet: Ze is graatmager. Maar zeg: Ze is azu moeëger as ne rau- ger op zan skeen’n.

Wist je dat .. .d e vers

Mal ske S een fi c t i poeë s je ef d che ver w a nen ijs t z a k g b l a d? naa en v Da a r r an h or en i n zeg g en .

21


stiltegebied dender-mark

22


Het geluid van de stilte De laatste tijd groeit meer en meer het besef dat stilte en rust een heilzame werking hebben op de mens en zijn omgeving. Curieus zocht en vond de stilste plek van Geraardsbergen en omstreken. Het stiltegebied Dender-Mark, op de grens van het Pajottenland en de Oost-Vlaamse heuvels, is zo’n oase van traagheid in deze tijd. Het stiltegebied Dender-Mark beslaat ongeveer 28 km 2 en ligt op amper 30 km van onze hoofdstad. Het is het eerste officieel erkende stiltegebied in Vlaanderen.

Maar dat is eerder een symbool dan een trekpleister. Te voet ontdek je tussen de Dender en Mark de mooiste plekjes en panorama’s. Vele bezienswaardigheden liggen langs autovrije oude wegen. En dus kunnen wandelaars er genieten van een verse hap buitenlucht in het ongerepte stille landschap. De vier Stiltepaden zijn intussen uitgegroeid tot wandelklassiekers. Onderling

23


verbonden, bieden ze 32 km ontspanning en laten je toe het hele stiltegebied Dender-Mark op eigen ritme te verkennen. Met respect voor de rust van de bewoners en andere bezoekers. Stiltepad Dender-Mark. Wandelroute, Toerisme Oost-Vlaanderen (â‚Ź 1,25) is te verkrijgen bij de lokale toeristische diensten, het milieu- en natuureducatief centrum De Helix of te bestellen bij Toerisme Oost-Vlaanderen, www.tov.be.

W

t is

je dat ...

ee n w es t se Ge , m a o a l n i ve V va n N 1 het 0 n e 0 e d 2 d o be r v e rh e V laa n 0 ok t Oos tt de o ch , e i n z m e n t d .. . o p 3 e r l oo lmaa g ee r d or d s n , Ga enga t r ee k a k ko t? Ze be r g e n de s s n d a r b e a a t r l va i B t s s Gera e am rk e l ijk n V la opm e ren e ren . om de be w a n e t e sa m

24


de dender

25


de helix

Curieus tipt De Helix Midden in een oase van stilte vind je De Helix. Het is een educatief centrum dat bezoekers wil informeren over natuur en milieu. Een aanrader voor jong en oud. Waar is dat? De Helix Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu Hoogvorst 2 in Geraardsbergen www.dehelix.be

26


dorpskern idegem

Kasjkes in Idegem Groene akkers, sfeervolle Denderoevers en een romantische dorpskern. Dat is wat wandelaars voorgeschoteld krijgen wanneer ze zich laten glijden door Idegem. Idegem is doordrenkt met allerlei kasjkes. Wat? Kasjkes zijn steegjes, groene sluipwegen waar wandelaars afscheid nemen van de grote openbare wegen en landelijk Idegem binnentreden. Voor wandelliefhebbers is een wandeling in Idegem een groene ontdekkingstocht midden in de natuur. Kom en ontdek het zelf!

27


De wielerpater De Oudenberg is een Vlaamse getuigenheuvel en heeft altijd een religieuze betekenis gehad. Mogelijk is het een historische cultusplaats van de Kelten of Germanen. Al eeuwenlang kan je hier in de vooravond van de vasten een ritueel feestje meepikken. Tradities als krakelingen werpen, levende visjes in wijn drinken, een tonnetje met pek aansteken... zijn al ouder dan je zou denken. Op de top van de heuvel vind je dan weer een katholieke kapel. De oudste vermelding dateert van 1294. De

28

inplanting van een Mariaheiligdom bevestigt de religieuze betekenis van deze plek. De aanwezigheid van een bron ondersteunt de religieuze symboliek. Op deze mythische kasseihelling werden al heel wat heroïsche wielergevechten gestreden door de Flandriens van de weg. Aan de voet van de Oudenberg woont pater Jozefiet François Mbiyangandu. Deze sympathieke Geraardsbergenaar beheert sinds 2007 de Onze-LieveVrouwkapel.


Pater François: Ik beklim de Muur dagelijks, weliswaar te voet. Om 7 uur verzorg ik de ochtendmis en s’ avonds na zonsondergang sluit ik de kapel af. Curieus: Je verhuisde van Congo naar Geraardsbergen. Kon jij je gemakkelijk aanpassen? Pater François: Het was een grote verandering. Alles gaat hier veel sneller, maar ondertussen voel ik me in de Parel van de Vlaamse Ardennen al zeer goed thuis. Ik ben gelukkig dat ik in deze prachtige omgeving mijn roeping mag afwerken.

pater Jozefiet François Mbiyangandu 29


Curieus: Wat vind je zo bijzonder aan de Oudenbergstad? Pater François: Deze regio heeft een bijzondere uitstraling. Ze is authentiek en de samenhorigheid onder de mensen is groot. Het is een stad van feesten en van de koers. Curieus: Was je vroeger al een wielerfan? Pater François: Van wielrennen wist ik helemaal niets en dus keek ik nogal verbaasd toen al die renners de steile helling opreden. Bij de doortocht van de talrijke belangrijke wedstrijden staat het hier stampvol. ’s Morgens vroeg staan duizenden supporters te wachten om toch maar een glimp van hun helden op te vangen. Dan is het hier een hoogdag en durf ik me ook al eens onder deze supporters te mengen. 30

Curieus: Wordt jouw kapel ook bezocht door de renners als ze niet moeten koersen? Pater François: Vanaf de 17de eeuw was de Oudenberg een bekend bedevaartsoord. En ook vandaag wordt het nog druk bezocht. Mensen komen speciaal naar de kapel om kaarsen te branden, hulp te vragen of hun fiets te laten zegenen. Curieus: Kan je ons als bezoeker nog iets aanraden? Pater François: Beklim zeker de Oudenberg en breng een bezoekje aan de Onze-Lieve-Vrouwkapel. Daarna kan je genieten van een lekkere trappist in het Hemelryck, zoals ik dat af en toe eens doe! Bedankt voor de tips, pater François.


31


orgel hooghuys

32


Orgels van hier Op 4 mei 1856 zag Louis-François Hooghuys het levenslicht in Brugge. Nadat hij debuteerde als schrijnwerker, schoolde hij zich om tot orgelmaker.

Oorspronkelijk vestigde hij zich in de Molenstraat, maar in 1882 verhuisde hij definitief naar Place de la Station. Louis-François ging er prat op om zijn stiel op en top ambachtelijk te houden.

In 1924 overleed Louis-François. Meteen het onherroepelijke einde van de firma Hooghuys in Geraardsbergen.

W i s t je d

at

... e l se p k e t w te m eed e b t ion er i n zon d a a l on z ag v es an Dr pl a a a ior t a d h e d e m a gel at s t v i n f es I nte r a n d dt ? t iv a n al

...

Hij trad niet in de voetsporen van zijn roemrijke oom Louis-Benoït Hooghuys, die het indrukwekkende orgel van de Brugse Sint-Jacobskerk op zijn naam heeft, maar stippelde zelf zijn carrière uit. Onze Louis-François legde zich toe op het bouwen van draaiorgels.

Hij koos resoluut voor kwaliteit boven kwantiteit, en maakte in zijn hele carrière nooit twee identieke orgels.

33


talent van eigen bodem, lisa roeland

PoĂŤzie door Lisa Amper twaalf lengtes jong was ze, toen Lisa Roeland het gedicht De Dender, mijn rivier schreef. Curieus publiceert voor u deze mooie woorden van de lieftallige Lisa.

34


De Dender, mijn rivier, Geeft me af en toe veel plezier, het water kabbelt heen en weer. Ik kijk er naar, keer op keer. Maar soms slaat het noodlot toe. Is dit nu echt een taboe? De wind waait, ik word bang, oh, wat duurt dat lang. Water stroomt heel erg snel, ik trek aan de alarmbel. Mijn voeten worden nat, de straten staan blank en zijn spiegelglad. Zandzakken houden het water tegen. Neen, dit water is echt geen zegen! Maar langzaam trekt alles weg, de stroom wordt ween een gewone waterweg. Oef, die nachtmerrie is voorbij! De Dender, mijn stroom, maakt me weer blij. Lisa Roeland 35


36 Š reporters


Het oudste Manneken Curieus doet jou graag de geschiedenis van de oudste inwoner van Geraardsbergen uit de doeken. Want we helpen graag een hardnekkige mythe de wereld uit. Vergeet nooit meer dat het oudste bronzen Manneken Pis van BelgiĂŤ in Geraardsbergen woont, en niet in Brussel... De geboorte Halfweg de de 15de eeuw lagen de Gentenaren overhoop met Filips De Goede over Geraardsbergen. De stad werd dan ook meermaals veroverd, geplunderd, belegerd, leeggeroofd... Toen de stad heroverd werd door de Henegouwse gouverneur Jean de Croy, die handelde

in naam van Filips de Goede, roofden de vluchtende Gentenaren zowat alles mee wat ze op hun weg vonden. Zo ook het beeldje van de spuwer, dat op een fontein stond voor herberg De Ghulden Cop. In 1455 besliste het stadsbestuur om de fontein opnieuw te bouwen en de gestolen spuwer te vervangen door een lattoenen manneken (mannetje gemaakt van geelkoper). In 1459 was het ventje eindelijk klaar om zijn eeuwigdurende plasbeurt aan te vangen. Het plassende mannetje in Burssel, van de hand van Jeroen Ducquesnoy, kwam er pas in 1619. Dat maakt ons Manneken Pis dus 160 jaar ouder dan zijn hoofdstedelijke collega. 37


Van’t kastje naar de muur Bij de oprichting in 1459 stond het Manneken boven de Brugstraat. Omdat de opvangbak voor diens krachtige waterstraal te klein was, liep het water de steile straat af naar de lager gelegen Dender. Daardoor konden bij vriesweer de burgers en de paarden met karren niet boven geraken. Het beeldje verhuisde daarom in 1836 naar de nis voor het stadhuis. In 1899 verkaste het ventje naar de muziekkiosk in het midden van de Markt. In 1965 kreeg hij een nieuwe thuis onder de pui van het stadhuis.

38

Erkenning... niet zonder slag of stoot De geschiedenis van het Manneken kent een woelig relaas. Pas in 1984 kreeg hij een officiĂŤle erkenning, toen een Broederschap en een museum werden opgericht. Meer dan 2000 sympathisanten, waaronder enkele politieke prominenten, steunden de Broederschap. Het museum kreeg onderdak op de benedenverdieping van het stadhuis. In 2014 krijgt het Manneken Pismuseum een nieuwe thuis in het gerestaureerde gebouw De Cerkel op de Markt.


Wat doet die hier? In het Grupellopark staat een levensgrote olifant op een kunstmatige rots. Na de Tweede Wereldoorlog nam Vincent Dierckx het initiatief voor het bouwen van dit koloniale monument. Fotograaf ThÊophile L’Haire ontwierp de olifant in 1948. Het was een eerbetoon aan de pioniers die tussen 1885 en 1908 het leven lieten in Congo.

39


40 Š reporters


Geraardsbergen, feeststad In Geraardsbergen weten ze hoe ze een feestje moeten bouwen. Doorheen het hele jaar zijn de Geraardsbergenaren wel in de ban van ĂŠĂŠn of andere feest. Maar de laatste zondag van februari is steevast gereserveerd voor het feest van de Krakelingen en Tonnekensbrand. EĂŠn feest, drie bedrijven: een stoet, de krakelingenworp en de Tonnekensbrand. Stoet De stoet begint aan de priorij Hunnegem en trekt door het centrum via de

Markt naar de Oudenberg. Deze stoet doet de geschiedenis alle eer aan. Meer dan 1000 vrijwilligers verbeelden de vele veldslagen, de overbrenging van de Sint-Adriaansabdij en de voedsellist met Walter van Edingen. De rode draad doorheen de stoet zijn de vier elementen van het feest: vuur, brood, wijn en vis. Krakelingen Na de doortocht van het centrum vervoegen de stadsmagistraten en genodigden de stoet. In de kapel worden 41


de krakelingen gezegend door de deken. Daarna neemt het hele gezelschap plaats op het podium op het hoogste punt van de stad. Eén na één nemen alle magistraten een slok rode wijn waarin een visje zwemt. Na de ceremonie worden 10 000 krakelingen (kleine, ronde broodjes met een gat in het midden) in de enthousiaste menigte gegooid. Eén gelukkige omstander zal de gouden krakeling te pakken krijgen. Tonnekensbrand Op het einde van de dag trekt de menigte naar de Oudenberg voor de Tonnekensbrand. De burgervader steekt een met pek besmeurde ton aan. Daarna kan het feest pas echt losbarsten.

42 © reporters


De dorst van Gérard Een kwarteeuw geleden sloot de laatste Geraardsbergse brouwerij NV Concoridia definitief haar deuren. Een eeuwenlange traditie van bierbrouwen ging hierdoor verloren. Toch kan je ook vandaag in de Oudenbergstad een aantal unieke biertjes proeven dankzij Chris De Nooze en Geert Welleman. Chris ontwikkelde het biertje Ghulden Cop en Geert creëerde het Muurken. Curieus sprak met twee boeiende mannen met een passie voor bier.

Curieus: Vertel eens heren, hoe kom je op het idee om een eigen bier te brouwen? Chris: Ik werd geboren in een dorpscafé in Goeferdinge, dus ik had de smaak van bier al snel te pakken. Na zeven jaar experimenteren met eigen brouwsels kwam ik tot de formule van Ghulden Cop. Het bier wordt nu bewust kleinschalig gebrouwen. Geert: Ik kwam toevallig op het idee. In 1988 liepen drie dienstplichtige soldaten elkaar tegen het lijf. We beslisten

43


om een cursus bierbrouwen te volgen. Meer dan twintig jaar experimenteren later, denken we dat we het ultieme recept in handen hebben. Curieus: Welk soort biertje is de Ghulden Cop? Chris: Het is een donkerblond biertje met 6% alcohol. We voegen tijdens het brouwproces verschillende kruiden aan de kokende wort toe. Daardoor heeft het een kruidige afdronk met volle nasmaak. In april 2013 brachten we op speciale vraag de Ghulden Cop suikervrij op de markt. Curieus: Wat zijn de eigenschappen van Het Muurken, Geert? Geert: Een blond, smaakvol, pittig bier met 7% alcohol en 14 graden Plato. Het is fruitig en kruidig, maar we voegen 44

er geen extra kruiden aan toe. De combinatie van mouten, hoppevariĂŤten en gist zorgt voor deze unieke smaak en aroma. Een klein jaar geleden brachten we een bruin Muurken op de markt. Curieus: Vanwaar komt de naam Ghulden Cop? Chris: Toen in 1549 ons Manneken Pis het levenslicht zag, stond hij op een zuil zijn ding te doen, rechtover herberg Den Ghulden Cop. Zo kreeg dit bier zijn echte Geraardsbergse naam. Curieus: En jouw Muurken, Geert? Geert: Na het verdwijnen van de Muur in de Ronde Van Vlaanderen wilden we een hulde brengen aan deze kuitenbijter met een krachtig biertje. SantĂŠ!


Ghulden cop en muurken

45


camping de gavers

46


Van d’Halve Maene naar De Gavers Op zoek naar rust en ontspanning trekken we vaak naar zee, het zuiden van Frankrijk of de andere kant van de wereld. Maar je hoeft het zo ver niet te zoeken. Curieus sprak met een familie die helemaal ontspant in... jawel: Geraardsbergen. In het weekend werkt de familie Dewitte zich uit de naad in hun restaurant d’Halve Maene. Maar in de week zoeken

ze de rust, om terug op krachten te komen. Toen moeder Conny aan haar drie tieners vroeg waarheen ze wilden, zochten en vonden ze het Provinciaal domein De Gavers. En zo kwam deze familie terecht op deze geweldige camping. Waar de kinderen zich volop kunnen uitleven, terwijl hun ouders genieten van de prachtige omgeving... en van elkaar.

47


De held van Geraardsbergen Al 21 jaar was Alain Van Den Bossche, toen de koersmicrobe hem besmette. Alain trad in de voetsporen van zijn vader Rieken, die in de jaren vijftig furore maakte. Alain startte als amateur en behaalde meteen mooie overwinningen. Daardoor veroverde hij een plekje in het peloton van het toenmalige Nederlandse TVM. Aanvankelijk fungeerde Alain als

48

knecht binnen de ploeg. Maar in 1993 behaalde hij zijn mooiste overwinning. Hij kroonde zichzelf tot Belgisch kampioen in het snikhete Halanzy op een loodzwaar parcours. Slechts twaalf renners haalden de eindmeet... En Alain? Die pronkte mooi met goud op het podium. Alain Van Den Bossche schreef daarna nog enkele mooie overwinningen op zijn palmares, maar in


1996 hing hij op 31-jarige leeftijd zijn fiets voorgoed aan de haak. Hij ruilde zijn rennersplunje voor een mooie job bij B-post. En vandaag? Geniet hij meer dan ooit van de vrije tijd met zijn dochter Jade en zoon Arne.

Wist je d

at

...

... A la a lt i i n Va l a n j d ne n D e n d e g er s p rappe Boss fi e n c o m a t s , m t ten a i s? Je h e v a aar akt ls e ka n ndaa g ra a ls e ag fer n h a z h em ng n og v la n g e e nt s e w i n d i e t t wa n d e ap pe r o p lin g e n h ij .

Š reporters

49


‘t Aloam in Viane De Mertensmolen kent een lange geschiedenis. In een oorkonde uit 1293 vinden we de eerste informatie terug over de oprichting van een oliewatermolen. De lange en rijke geschiedenis van de molen wakkerde de ondernemingszin bij Herman Merckaert en zijn vrouw

50

Greta De Saeger aan. Zij toverden in 2005 de ruĂŻne om tot een museum met respect voor geschiedenis en cultuur. Struin door het educatief museum en bewonder een amalgaam van oude gereedschappen. Beklim daarna de 20 meter hoge silo en geniet er van een prachtig panorama op de Markt.


herman Merckaert

51


museum 52 in de mertensmolen


Wist je dat... ... je in Grimminge, het enige openbare toilet van Geraardsbergen kan vinden? ... je aan de eeuwenoude herberg De Engel (Grimminge) een monument van een schandpaal kan bewonderen? ... je een kostuumpje kan doneren aan het Manneken Pis? ... de serie Koning van de Wereld met Kevin Janssens ge誰nspireerd is op onze bokslegende Cyriel Delannoit? ... Grimminge een rijke geschiedenis van tabaksteelt kent?

openbaar toilet

53


Colofon Neuzen in Geraardsbergen werd bijeen geneusd door curieus Geraardsbergen: Carine De Bruyker, Patrick Vandermaelen, Francine Van Der Maelen, Paul Van Der Haegen, Emma Van der Maelen, Dirk Van der Maelen, Steff De Vos, Myriam De Clercq, Pedro Blommaert, Martine Huygh, Georges De Lil, Ghislaine Derder, Lisa Roeland, Sven Van Der Meulen en Jonny Lampens. Met dank aan: Lucien Van Schoors, Olav Geerts, Marc Van Trimpont, Jan Coppens, Roger Flamant, Herman Merckaert, Pater François, Alain Van Den Bossche, Stefan Delannoit, Etienne Hernou en Françoise Hooghuys, Conny Traen, Chris De Nooze, Geert Wellemans, MNEC De Helix. 54

Eindredactie: Aline Heuker en An Pauwels Fotografie: Wouter Rawoens Vormgeving: Rob Marcelis Lay out: Cindy Schuddings Krijg je het ook zo warm door zo veel leuke ideeën? Voel je het tintelen om curieus te worden? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen


CURIEUS? Curieus is een sociaal-culturele vereniging voor volwassenen die zich bezig houdt met alles wat mensen kan boeien. Je komt ons tegen op meer dan 300 plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Je kan er komen proeven van de activiteiten die een kleine of grote groep vrijwilligers organiseren voor iedereen in hun gemeente of wijk: daguitstappen, info- en debatavonden, tentoonstellingen, filmvoorstellingen, standupcomedy-avonden, internetklasje, quizzen, fiets- of wandeltochten… Kortom: alles wat mensen ‘curieus’ maakt. Curieus is er voor mensen die op zoek zijn naar een zinvolle vrijetijdsbesteding. Mensen die andere mensen willen ontmoeten in een aangename en vriendschappelijke sfeer. Curieus is er ook voor mensen die graag iets opsteken, die steeds op de hoogte willen blijven en mee willen zijn in deze steeds veranderende maatschappij. Curieus draagt waarden als respect, gelijkwaardigheid en solidariteit hoog in het vaandel. We kiezen voor een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt om zich te ontplooien en de verantwoordelijkheid heeft om deze kansen te benutten. Curieus kiest voor ontmoeting. Curieus wil mensen samenbrengen, banden smeden, netwerken bouwen.

www.curieus.be informatie@curieus.be

55


V.u.: Fons De Geest - Speldenstraat 1 - 9000 Gent. Niet op de openbare weg gooien ajb.


Neuzen in Geraardsbergen