Page 1

Privatitzacions a Lleida Servei de transport urbà

Defensem el sector públic! Construïm l’alternativa


CUP LLeida

Gestionat actualment per un grup del sector, comprèn el servei d’autobusos urbans que abans oferia una empresa pública creada el 1985.   Empresa adjudicatària: “Sarbus”, que forma part del “Grup Moventis”.   Any de la concessió: 2003. La concessió es va renovar al 2013 per deu anys més.   Conflictes: Incompliment reiterat de condicions laborals pactades, acomiadaments massius, excés d’hores extra, canvis de vacances, externalització del taller d’autobusos.   Conflictes: Durant 2013 l’empresa ha implantat una nova xarxa de línies i itineraris fixada per la Paeria, que a provocat queixes entre els usuaris i usuàries, perquè presenta moltes mancances i deixa llocs de la ciutat sense cobertura d’autobús. A més les queixes són derivades a una oficina d’atenció al client que es col•lapsa amb molta freqüència i que ja hauria d’estar instal•lada a la zona alta, com obligava el plec de condicions signat entre empresa i ajuntament, i no obstant s’ha incomplert obertament.

Privatitzacions a Lleida

Servei de transport urbà


Privatitzacions a Lleida CUP LLeida

A nivell de drets laborals, Sarbus ha anunciat l’acomiadament del 10% de la plantilla després d’haver suprimit vacances i haver externalitzat el servei de taller dels vehicles a una tercera empresa, aparentant així que sobren conductors i conductores, mentre la realitat és que existeix un excés d’hores extra de 6.000 hores per una plantilla de 111 treballadors i treballadores, com ve denunciant el comitè d’empresa. L’empresa ha incomplert reiteradament els acords amb la representació dels treballadors i treballadores, inclòs el darrer que ve d’una mediació al Departament d’Ocupació l’any 2012 i on l’empresa es va comprometre a no acomiadar personal, a canvi d’acceptar aquest una rebaixa salarial, la qual cosa no va impedir a Sarbus acomiadar 25 treballadors. Ara en planteja 6 més per 2014. A més a més el comitè d’empresa ha denunciat més d’un cop que el personal és objecte de pressions i coacció, així com que Sarbus no atén cap de les seves propostes alternatives als acomiadaments i que revertirien en una major qualitat del servei: 1. la reubicació de personal a l’oficina d’atenció al client, 2. la creació de places d’inspecció per revisar els vehicles, i 3. un calendari de vacances adaptat a les necessitats del servei. Per últim, en quant al servei de manteniment a que ve obligat el concessionari, crida l’atenció que passi a unes terceres mans i la denúncia sindical que no es duen a terme revisions a l’interior dels


Privatització sota govern municipal de PSC + ICV:

Privatitzacions a Lleida

vehicles, en perjudici de la qualitat del servei i d’un menor control per part de l’Ajuntament de Lleida sobre el servei, cosa que provoca malestar a les persones usuàries.

+

CUP LLeida

Alternatives: La municipalització del servei: per una reinversió social del benefici, condicions laborals dignes, transparència pressupostària, major control de qualitat, participació ciutadana i ètica pública.

Privatitzacions a Lleida - Servei de transport urbà