Page 1

Ham natuurlijk!


Welkom in Ham! Ham is een landelijke gemeente in de Limburgse Kempen. Ze leent zich uitstekend voor een mooie fiets- of wandeltocht. Ham telt echter ook een aantal plekjes die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen. Denken we maar aan natuurgebied de Rammelaars, De Schans van Gerhees, de Kerk van Oost ham met de oudste toren van België of de Oude Pastorie. De Belg leert steeds meer toerisme in eigen streek waarderen, getuige het stijgende aantal B&B’s en vakantiewoningen, ook in Ham. Met de dagtrips in deze brochure willen we iedereen laten kennis maken met de gemeente Ham en de parels in de omgeving. Individueel, als koppel, in kleine of grote groep, met de school, met uw bedrijf, binnen- of buitenactiviteiten,… er is voor elk wat wils! De uitstappen zijn niet alleen bedoeld voor toeristen, maar ook voor mensen uit de buurt. Denken we maar aan verenigingen die een unieke uitstap willen plannen zonder verre verplaatsingen te moeten maken. De toeristische dienst organiseert zelf enkele seizoensactiviteiten. Zo is er bijvoorbeeld onze fietszoektocht of de culinaire belevenis ‘Happen en Trappen’. Stel uw eigen dagtrip in Ham en omgeving samen, naar eigen stijl en budget, of laat je begeleiden door onze toeristische dienst. Wij staan klaar om u te ontvangen. Veel plezier! Patrick Bosmans schepen van toerisme

Een dagje Ham? Hoe aan de slag? U plant een uitstap in onze gemeente? Neem dan rustig deze brochure door. Alle activiteiten en formules zijn te combineren. Wij helpen u graag verder met de samenstelling van uw dagtrip in Ham. Reserveren doet u best minstens 2 weken op voorhand. Na reservering krijgt u een overzicht van uw dagtrip met de betalingsvoorwaarden.

2


4

Ham en zijn verleden

8

Mijnerfgoed Beringen

10

Natuur

12

Ontdekken

14

Zomertips

19

Recreatie

Een ontbijt, koffie met gebak, lunch of broodjesmaaltijd of diner tijdens uw bezoek aan onze gemeente? Ook dat kan. Laat het ons weten, en wij zorgen voor een aangepaste formule!

Reserveren kan via Vrijetijdspunt Ham Vrijetijdspunt Ham Dorpsstraat 17, 3945 Ham, 013 61 10 15 toerisme@ham.be www.ham.be/toerisme Openingsuren Maandag - zaterdag van 09.00 tot 12.00 Maandag en donderdag van 14.00 tot 19.00 Zomeruur juli - augustus Maandag - zaterdag van 09.00 tot 12.00 Maandag en woensdag van 14.00 tot 19.00

3


Ham en zijn verleden Onze Lieve-Vrouw Geboortekerk en Oude Pastorie De kerk van Oostham heeft de oudste kerktoren van het land en bevat een unieke beeldenschat. Op 11 mei 1940 brandde de kerk volledig uit. Pas 16 jaar later werd ze heropgebouwd. Enkel de kerktoren overleefde de brand en bestaat dus nog altijd uit het materiaal dat men in 900 gebruikte: ijzerzandsteen. De monumentale pastorie is dan weer een statig gebouw in Brabantse renaissance stijl en ligt verdoken in het groen. Kom deze schatten ontdekken. 2 uur Gidsvergoeding: € 50 - maximum 25 personen per gids  Alle dagen na reservatie bij Vrijetijdspunt Ham  Heldenplein, 3945 Ham 

4


De Oude Pastorie

Pastoriestraat z/n 3945 Ham Dit statige gebouw in de stijl van de Brabantse renaissance, werd tussen 1671 en 1680 gebouwd door de abdij van Averbode. De pastorie werd recent volledig gerestaureerd en is het decor van tal van evenementen. Vergeet tijdens je bezoek zeker niet op zoek te gaan naar de zonnewijzer. De pastorie ligt verdoken in het groen, ideaal voor een leuke wandeling. Je kunt de pastorie individueel bezoeken of met gids. Hiervoor neem je contact op met toerisme Ham.

5


Monumentenwandeling Maak kennis met de Brave Burger, de treurende weduwe of het gezinsmonument. Wandel door Oostham van monument naar monument en ontdek de verhalen en anekdotes die achter elk van deze en andere beeldjes schuilgaan.  2

uur

 Gidsvergoeding:

€ 50 maximum 25 personen per gids  Alle dagen na reservatie bij Vrijetijdspunt Ham  Heldenplein - 3945 Ham

6


Herdenkingspark Sinds 19 september 2004 heeft de gemeente Ham een officieel Herdenkingspark. Op deze site, rond de thema’s oorlog en geweld, werden alle oorlogsmonumenten van de deelgemeenten samengebracht. In het park worden ook enkele collectiestukken van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, permanent tentoongesteld. Het herdenkingspark vind je naast de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk.

7


Mijnerfgoed Beringen i.s.m. toerisme Beringen

Rondleiding be-MINE be-MINE, het voormalige mijnterrein in Beringen, is de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en ondergaat een herbestemming tot toeristische en recreatieve hotspot. Je kan dit erfgoed ontdekken in het Mijnmuseum. In en rond de mijngebouwen werden heel wat recreatieve functies gerealiseerd: sportoase be-MINE, het indoor duikcentrum TODI, de avonturenberg, wandelpaden en MTB-parcours op de terril, het retailpark Be-MINE Boulevard en het indoor klimcentrum Alpamayo. Hiermee zet be-MINE zich op de kaart als recreatieve totaalbestemming. Voor wie alles wil weten over de historische gebouwen en hun huidige functie en op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen is een rondleiding mogelijk. Een gids neemt je mee naar elk hoekje en kantje van be-MINE.  1,5

uur

 Gidsvergoeding

TODI ‘achter de schermen’ TODI is een indoor snorkel- en duikcentrum waar je in optimale en veilige omstandigheden kan snorkelen, vrijduiken of duiken tussen tropische zoetwatervissen en unieke duik- en onderwaterattracties. Kijklustigen zijn ook welkom en kunnen door de inkijkramen naar de vissen en de duikers kijken. Todi geeft je de beleving van een exotische vakantie dichtbij! Groepen vanaf 10 personen kunnen een bezoek brengen aan TODI onder begeleiding van een gids.  2

uur Gidsvergoeding € 60 en € 6 p.p. (rondleiding + drankje in de duikersbar.) 

8

€ 60 - max. 25 personen per gids


Mijnmuseum Kom naar het imposante industriële mijnterrein van Beringen en ontdek de geschiedenis van de Limburgse koolmijnen. Het museum toont je een multimediale presentatie in een unieke en historische setting. Arrangement “Mijnmuseum” De gids neemt je mee op een tocht doorheen het interactieve museum. Tot slot duik je de ondergrondsimulatie in waar je je even mijnwerker waant. Arrangement “Mijnwerkerspad” Rondleiding met gids doorheen de indrukwekkende historische gebouwen. Je verkent de badzaal, lampenzaal, bezettingszaal en de schachtbok die de mijnwerkers gebruikten om in de ondergrond af te dalen. Als afsluiter bezoek je de ondergrondsimulatie.

 2

uur per arrangement €6, vanaf 60 jaar: €5, van 6 tot 8 jaar: €4, -6 jaar: gratis. Gidsvergoeding: €15 Min. 10 personen per groep Max. 20 personen per groep  Alle dagen na reservatie bij Vrijetijdspunt Ham  Mijnmuseum, Koolmijnlaan 203 – 3582 Beringen  Mogelijkheid tot koffie en taart/koffiekoek: €5  Volwassenen:

Programma’s voor scholen zijn ook mogelijk, vraag ernaar!

Meer Beringen?

www.toerismeberingen.be www.mijnmuseum.be

9


Natuur Natuurgebied de Rammelaars Dit natuurgebied is vernoemd naar de vele hazen en konijnen die er leven. De kleinschalige landbouw vierde er vroeger hoogtij: hooien, turf steken, ijzererts winning, hout kappen,…. Het resultaat van al deze menselijke activiteiten is een variatie van vele biotopen en vegetatietypes. Aan het natuurhuis is er een vijvertje waar je kan vissen of waar je kikkers, libellen en andere waterdieren van dichtbij kan bekijken.

Via prachtige wandelpaden geniet je van een uniek stuk Kempische beekvallei. Stop tijdens je wandeling ook eens aan de vogelkijkhut.

Natuurwandeling in De Rammelaars  2

uur

 Gidsvergoeding

€50 maximum 25 personen per gids  Alle dagen na reservatie bij Vrijetijdspunt Ham  Dutselaar z/n - 3945 Ham

Natuur.huis De Rammelaars In het bezoekerscentrum van Natuurpunt worden heel wat activiteiten zoals wandelingen en wateronderzoek georganiseerd voor scholen, kinderen en

10

gezinnen. Je kan er ook terecht voor een welgekomen verfrissing na je wandeling. Alle info op www.natuurpuntham.be.


Natuurgebied Gerheserheide Wie door dit immens groot gebied van Gerheserheide wandelt, onthoudt vooral het beeld van zandgronden en met dennenbossen begroeide duinen, doorsneden door zandwegen. Gerheserheide heeft alle troeven in huis om niet alleen

de wandelaar maar ook de fietser en de ruiter urenlang zoet te houden. Dit gebied bevat ook een door de provincie bekroond sterrenplekje. Den Tus werd enkele jaren gelden immers uitgeroepen tot één van de mooiste stukjes natuur in Limburg. Zeker een aanrader!

De Schans van Gerhees Kolverdijk, 3945 Ham

Vijvergebied Geneberg Vijverstraat, 3945 Ham

In de 7 voormalige weekendvijvers leefden heel wat dieren en planten. Maar de populatie reptielen, en insecten ging snel achteruit. Het gebied kreeg daarom een grondige opknapbeurt. Het resultaat is een prachtig stukje gebied vol leven! Wandel op vlonderpaden en maak kennis met het rijke waterleven vanop een platform. Zie jij een ruggenzwemmer of een schaatsenrijder? Of ontdek je een geelgerande waterkever? Komt er een waterjuffer op je neus zitten of springt er een kikker voor je voeten weg?

De Schans van Gerhees dateert van de zeventiende eeuw. Het fort is een rechthoek van aarden wallen, opgetrokken middenin een ven en omringd door grachten. Hierdoor werd het een moeilijk te ontdekken en te bereiken schuiloord, waarin de streekbewoners zich konden ‘verschansen’ tegen plunderende legers en roversbendes. Nu ziet de schans eruit als een gewone, beboste landduin. Maar wie goed kijkt, ontdekt nog de overblijfselen van de aarden wallen en grachten. Bedoeling is om de ‘Schans van Gerhees’ terug in ere te herstellen. Op de site werden intussen al enkele uitkijkvensters geplaatst. Infopanelen vertellen het verhaal van dit uniek stukje geschiedenis.

11


Ontdekken Fietsen Het Fietsroutenetwerk Limburg, een waar fietsparadijs met meer dan 2 000 km fietspaden, loopt over de oude spoorwegbedding dwars door de gemeente Ham. Stel zelf je route samen via het knooppuntennetwerk en neem een pauze in één van onze fietscafés.

Fietscafés Cafetaria Kristoffelheem Schoolstraat 10 - 3945 Ham Tennisclub Ham Sportlaan 10B - 3945 Ham De Vuvuzela Tuinstraat 1 - 3945 Ham De Hamse Hofstee Vaartstraat 24 - 3945 Ham Je kan natuurlijk ook even halt houden voor een lekkere picknick. In Ham vind je alvast heel wat leuke en gezellige picknickplaatsen. Ham verkennen kan ook via de drieprovinciënroute en ‘het land van Ham route’.

12


Wandelen Op stap met de wandel-GPS Met een wandel- of fiets-gps wordt wandelen en fietsen echt een feest! Ga na een korte introductie zelfstandig op pad. Een GPStoestel kan je gratis ontlenen bij Vrijetijdspunt Ham. Je betaalt enkel een waarborg bij afhaling.

Ontdekt de Hamse natuur al wandelend van knooppunt naar knooppunt Een fraai decor, zorgvuldig geselecteerde paden, een goede bewegwijzering. Het wandelnetwerk van Ham heeft het allemaal! Het Hamse wandelnetwerk strekt zich uit tussen de natuurgebieden Gerheserheide, Grote Beek en de Rammelaars, over De Schans van Gerhees, Veldhovenheide, tot sportcentrum ’t Vlietje. Goed voor meer dan 100 kilometer wandelplezier.

Ruiterroutes In het natuurgebied Gerheserheide kan je te paard genieten van de rust en natuur.

Een route uitstippelen? Maak dan gebruik van een onlinerouteplanner via www.wandelknooppunt.be. Je bepaalt zelf waar je naartoe wil en hoe lang je tocht duurt. En wat meer is: het knooppuntensysteem van Ham heeft een verbinding met wandelnetwerk Kempische landduinen. De mogelijkheden zijn eindeloos, zowel voor de recreatieve als voor de doorwinterde wandelaar. Wandelkaart bij Vrijetijdspunt Ham

 of via www.wandelknooppunt.be

13


Zomertips! Happen en trappen Geniet van de mooie groene omgeving van Ham tijdens een fietstocht van ongeveer 30 kilometer. Onderweg wacht je een heerlijk driegangenmenu bij de deelnemende horeca-zaken. Je beslist zelf waar je je tocht en je maaltijd start! uur - vertrek om 11.30 uur. 35 euro p.p.  Vrijdag, zaterdag en zondag van 4 mei t/m 30 september na reservatie bij Vrijetijdspunt Ham.  4  €

NIEUW! Happen met een Vespa Je volgt een aangepaste route (50 km), en dat in combinatie met lekker eten. www.ham.be/happenentrappen

14

Happen en stappen Happen en trappen maar toch net iets anders......lekker wandelen in Ham. Kies je formule, je startuur en het aantal kilomsters. Wij doen de rest. Happen en stappen kan van dinsdag t.e.m. zondag het hele jaar door na reservatie Vrijetijdspunt Ham. www.ham.be/happenenstappen


De duinen gaan op wandel Een tocht van 9 kilometer brengt je naar het sterrenplekje ‘Den Tus’. In de verte hoor je er misschien wel een havik, zwarte specht of een nachtzwaluw. Aan de hand van opdrachten en vragen ontdek je meer over de historische site ‘De Schans van Gerhees’ en de dieren van Gerheserheide. Je ontdekt bovendien alles over het leven van de bij!  Vertrek

aan De Vuvuzela, Tuinstraat 1 uur  Gratis Wedstrijdformulier te downloaden via www.ham.be/toerisme  Alle dagen  3

Brouwerij De Schieve Café-brouwerij De Schieve brouwt en serveert drie types bier: een donker, een lichtkleurig en een amberkleurig biertje. Maak kennis en proef! meer info: www.deschieve.be

Fietszoektocht Ga op zoek naar foto’s en los de vragen op tijdens een tocht van 30 km door Ham. Elke deelnemer krijgt een gadget. Bovendien maak je kans op een vakantiebon van Vlaanderen Vakantieland.  3

uur 3 p.p  Elke dag van mei t.e.m. september  €

15


PindaPinda Groepsactiviteiten van Ollevier & Co Tuinstraat 1, 3945 Ham 011 34 71 69 www.devuvuzela.be

Groepsactiviteiten Pinda Pinda Laat je verleiden in Ham en omgeving! Bij PindaPinda kan je terecht voor kant-en-klare arrangementen van een halve of een volledige dag. Even weg met z’n tweetjes of met vrienden, een uitstapje met de vereniging of eens wat anders met de collega’s. PindaPinda zorgt altijd voor een originele belevenis. Wandeltochten, fietstochten, huifkartochten en ritjes met de vespa of tandem. Of wat dacht je van onze Piratengolf, een lasergame, een dropping….. De mogelijkheden zijn groot! De verschillende arrangementen zijn overgoten met een warm Afrikaans sausje. De uitvalsbasis is De Vuvuzela. Deze Afrikaans ingerichte taverne is rustig gelegen in de Hamse bossen op het domein van Ollevier & co. Je wordt er ontvangen met een hapje en een drankje, afhankelijk van welk arrangement je gekozen hebt. Wij hopen u binnenkort te mogen begroeten. Karibu! Alle info vind je op www.devuvuzela.be

16

Reserveringen: Vrijetijdspunt Ham 013 61 10 15 toerisme@ham.be

Een hapje eten bij terugkomst in De Vuvuzela? Dat kan. Van spaghetti, ribbetjesbuffet, BBQ arrangement tot steengrill. Meerprijs van 10 à 20 euro per persoon. Alles is bespreekbaar.


Vespa Moments

Wat is er mooier dan als een echte Italiaan(se) op een stijlvolle Vespa door de natuur te rijden? Niet veel als het aan ons ligt! Surf snel naar www.vespamoments.be en ontdek al de mogelijkheden. Vespamoments Zwaluwstraat 1A 3945Ham 0478 43 79 22 info@vespamoments.be www.vespamoments.be

Alpaca Pachmana Maak kennis met alpaca’s tijdens een rondleiding op de alpacafokkerij. Of wat dacht je van een wandeling, teambuilding of een fotoshoot met deze sympathieke dieren? Ontdek een selectie van exclusieve producten van alpacawol in de Pachmana store. Alpaca Pachmana Gerhoevenstraat 14 3945 Ham 0473 58 82 08 pachmana@telenet.be www.alpaca-pachmana.be

17


Jaarlijkse evenementen • Carnavalstoet • Garageverkoop • Fietszoektocht • Drieprovinciënroute • Ferm Werm • Open Straatdag • BraKaad •…..

 18

www.uitinham.be


Recreatie

Overnachtingsmogelijkheden

Recreatiecentrum/ sportcomplex ‘t Vlietje Recreatiecentrum ‘t Vlietje telt een groot aanbod aan sport- en ontspanningsmogelijkheden. Je vindt er een • Outdoor fitness • Speeltuin • Avonturen parcours • Beachvolleybalterrein • Mini-pitch • Finse piste • Petanque pleinen • Skateterrein

Hotels

Jeugdverblijven

Plattelandstoerisme

Chiro Tijl & Nele Oostham Bremstraat 7a - 3945 Ham Info. www.jeugdverblijven.be

The Fox Genendijkerveld 5 - 3945 Ham Tel. 013 66 48 50 www.thefox-hotel.com

‘t Hamuzement Gerhees 151 - 3945 Ham Tel: 0494 06 36 79 info@hamuzement.be www.hamuzement.be

Scouts Genendijk Kerkstraat 4b - 3945 Ham info verhuur@scoutsgenendijk.be www.scoutsgenendijk.be

Sportlaan 10a 3945 Ham

19


Vrijetijdspunt Ham Dorpsstraat 17 3945 Ham Tel 013 61 10 70 toerisme@ham.be www.ham.be/toerisme www.uitinham.be Openingsuren Maandag - zaterdag van 09.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 19.00 Maandag en donderdag van 14.00 tot 19.00 Zomeruur juli - augustus Maandag - zaterdag van 09.00 tot 12.00 Maandag en woensdag van 14.00 tot 19.00

Profile for cultuurdienst Ham

Ham Natuurlijk! Toeristische ondekkingsgids 2018  

Ham is een landelijke gemeente in de Limburgse Kempen. Ze leent zich uitstekend voor een mooie fiets- of wandeltocht. Ham telt echter ook ee...

Ham Natuurlijk! Toeristische ondekkingsgids 2018  

Ham is een landelijke gemeente in de Limburgse Kempen. Ze leent zich uitstekend voor een mooie fiets- of wandeltocht. Ham telt echter ook ee...

Advertisement