Page 1

Gemeenteplein 1853 Grimbergen Afgiftekantoor: Brussel X Erkenning: P303395

cultuurcentrum strombeek grimbergen

afgiftekantoor P.B. Brussel X 2/405

september-oktober 2013

Wegwijs /september - oktober 2013 / tweemaandelijks /

met extra katern

vorming


cover verhaal Als we de Kleuterhoek binnenkomen om de foto van Rayan aan de kleuters te onthullen, kijkt Rayan ons verdrietig toe. “Ze hebben net zijn tekening gescheurd.”, verklaart Gerda ons. Als we hem de foto tonen, verschijnt er toch een (weliswaar kleine) glimlach op zijn gezicht. Elke woensdagnamiddag vind je Rayan Lachhab samen met zijn broer en 16 andere kinderen in de Kleuterhoek van Cc Strombeek. Onder begeleiding van Gerda Debuck en haar team vindt er elke week het Kleuteratelier plaats. Met schilder-, teken- en ongewone en verrassende (knutsel)materialen prikkelen de begeleidsters de jonge kinderen om zich creatief uit te drukken en uit te leven. Een verhaal, een kinderboek, een animatiefilmpje of speelse tento-uitstap zijn een kleine aanzet tot grootse resultaten.

Maroesjka Lavigne (fotografe coverfoto)

Maroesjka Lavigne (1989) haalde in 2012 een Master in de Fotografie. Ze valt niet alleen op met haar straffe foto’s die ze maakte voor onze seizoensbrochure en tweemaandelijkse WegWijs, maar loopt ook een jaar lang in de publieke kijker met haar foto’s die fonkelen tegen de ramen van de foyer. Maroesjka tekent ook dit seizoen voor het fotojaarproject waar ze vooral haar fantastische beelden over IJsland zal presenteren - het land waar het licht extreem licht wordt en de duisternis het land ontneemt van haar kleur. www.maroesjkalavigne.be/

2

Wat vind je van de foto, Rayan? Rayan: (verlegen) “Mooi.” De andere kindjes komen er nieuwsgierig bijzitten. Rayan: “Ik vind de hoed het mooiste. Ik had me verkleed als iemand van de fanfare toen de fotografe kwam.” Gerda: “Waw, die foto ga je toch aan je juf, mama, papa en iedereen tonen?” Rayan glimlacht. Jullie komen elke woensdagnamiddag naar Cultuurcentrum Strombeek om kunstwerkjes te maken. Komen jullie nog voor andere zaken naar het cultuurcentrum? Lena : “Wij komen altijd eerst naar de Bib voor we naar het Kleuteratelier komen. Ela: “Wij komen hier ook met de school optreden . Dan staan we zelf op het podium om te zingen en te dansen. “ Rayan: “We komen ook soms naar de film.” Juliette: “En met juf Marleen.” En komen jullie hier ook voor schoolvoorstellingen? Rayan: “Ja, en die mensen doen dan allemaal gekke dingen.” De kindjes lachen bevestigend. Net als Rayan en zijn vriendjes kan iedereen, jong en oud, terecht voor vormingateliers in Cc Strombeek.


Zoals je ziet, heb je onze vernieuwde WegWijs in handen. Ben jij ook gebeten door taal, beeld en cultuur en wil je graag teksten schrijven of foto's nemen voor Cc Strombeek? Stuur dan een mailtje met jouw motivatie naar communicatie@ccstrombeek.be

2 4 8 11 12 15 16 19 28 37 42 44 47 48

coververhaal seizoensopening theater & dans FAMILIE muziek humor film extra katern Vorming miXXit Tento Grimburger CVO colofon de balie

VVoooorruui ittb l i k

I

n deze WegWijs van september-oktober vind je vanaf pagina 19 tot pagina 36 een extra katern vorming. Want naast het uitgebreide podiumaanbod, biedt Cc Strombeek ook heel wat aan op het vlak van kunst-en cultuureducatie. Het Cultuurcentrum presenteert binnen de dagelijkse culturele werking een gevarieerd educatief aanbod voor jong en oud. We bieden opnieuw tal van cursussen, (thema) lezingen, workshops en ateliers aan naar ieders interesse en verwachtingen. Cursussen als ontspanning, een eerste kennismaking, een verdieping of zelfs een vervolmaking. Het wordt je allemaal aangeboden. Neem vlug een kijkje op pagina 19 en doorblader aandachtig het aanbod. Inschrijven voor de vormingsactiviteiten is verplicht en kan vanaf donderdag 22 augustus, 9u. Meer info vind je in de katern vorming.

jaar graadmeter voor cultuur

3


S e i z o e n s o p e n i n g 40 jaar CcS za 21 september Vanaf 16u G R AT I S We openen ons 40ste seizoen met een heus festivalprogramma. Hieronder geven we een overzicht van heel wat activiteiten, maar verwacht je nog aan een aantal verrassingen en interventies! Om 16u gaan we van start, om tot in de vroege uurtjes te vieren

(17.30u - 19u)

Kapitein Winokio festivalformule (16u)

ee. vliegjem

be

Kapitein Winokio en zijn matrozen vuren het startschot af van onze feestelijke seizoens­opening! Zin in een feestje? Dansen als de be(e)sten? Dan ben je op 40 jaar Cc Strombeek aan het goede adres. Stem je luchtgitaar en oefen je salsadanspassen, dan is de zon zeker ook van de partij! www.kapiteinwinokio.be | www.winokio.tv

Doorlopende kinderanimatie (17u - 20u)

ee. vliegjem

be

Theater Savooi betovert elk kind dat wil met een gek, grappig, eigenaardig kapsel. Of je kan langslopen bij één van onze andere doorlopende ateliers die één voor één in het teken staan van ons groot feest!

“Strombeek Plaatse” (16u - 18u)

De "Plaatse" was vroeger de centrale plek in het dorp waar er markt werd gehouden. Op 21 september wordt het terras aan het Cc zo een "Plaatse". Maar de commerce wordt vervangen door een variant van de Parijse “Place de Tertre”. Cursisten van onze ateliers zullen er portretten schilderen en "uitzichten" van het Cc en omgeving. Bezoekers kunnen er hun portret laten tekenen door de hierin bedreven Bert Levy, en schrijfster Lies Van Gasse zal tussendoor verhalen optekenen die later zullen gepubliceerd worden.

Muziekverenigingen uit Grimbergen (17u - 20u)

In de loop van de namiddag zal Kon. fanfare De Moedige Vrienden, het Feniksorkest en Kon. Harmonie Sint Cecilia hun muzikale bijdrage leveren aan het grote feest.

4

De afspanning - Paella Je kan om 17.30u of 19u mee paella smullen in de tent. Reserveer wel tijdig, voor 10 september, via tickets@ccstrombeek.be indien je graag wil meegenieten en vermeld hoe laat je wenst te komen eten (17.30u of 19u). Kostprijs is 13 euro per persoon inclusief één drankje. Voor een kinderportie betaal je 7,5 euro ( ook inclusief één drankje). Ook vegetarische paella is mogelijk.

Comedy-uur met o.a. Kommil Foo, Ygor, Steven Gabriels, ... (20u - 21u)

In het comedy-uur van 40 jaar Cc mag Kommil Foo uiteraard niet ontbreken. Al hun voorstellingen waren de voorbije jaren hier te zien, waarvan meerdere premières. Ygor - dit voorjaar nog dienaar van mentalist Gili in 'Gili drijft uit' - toont nu zijn eigen standupkwaliteiten. Ook Steven Gabriels maakt een bochtje langs Strombeek tijdens zijn tournee 'Steven Gabriels wint de Tour!'. Bart Vantieghem – bekend cartoonist & illustrator bij Humo en De Morgen – is tevens een graag ge­ziene gast tijdens standup-avonden van Independent Comedy.

Het Staminee (21u > …)

Wie even wil relaxen kan vanaf 21u in de tent terecht. Daar presenteren we je een aantal bijzonder lekkere streekbiertjes die je absoluut moet geproefd hebben, mét bijhorende kazen.


Festival LABtrio jazz (21u - 22u)

Dit jonge jazztrio won de hoofd- en de publieksprijs op de Europese jazzcompetitie van het Tremplin Jazzfestival 2011 in Avignon. Met door urban styles beïnvloede jazzklanken die flirten met undergroundculturen, slagen ze er telkens in om zichzelf en het publiek te boeien. Met Lander Gyselinck, percussie | Bram De Looze, piano | Anneleen Boehme, contrabas

Raymond Van Het Groenewoud en gasten: Jonas Winterland en Stoomboot (22u > …)

Raymond van het Groenewoud is al 40 jaar een gevestigde waarde in de Nederlandstalige muziek. Speciaal voor de 40ste verjaardag van Cc Strombeek brengt hij een overzicht van zijn carrière. We vroegen hem twee beloftevolle namen mee te brengen en hij nodigde Jonas Winterland en Stoomboot uit, die beiden een korte solo-set zullen brengen.

Radio Modern DJ-set (23.30u > …)

Wie kent ondertussen de Radio Modern-parties nog niet? De organisatoren van deze retro swingfeestjes sturen speciaal voor onze verjaardag hun beste dj naar Cc Strombeek.

Tentoonstelling 40 jaar (doorlopend)

Naar aanleiding van onze 40ste verjaardag en de Open Monumentendag gaat er een tentoonstelling door over het ontstaan en de beginjaren van Cc Strombeek. Deze is ook te bezoeken tijdens de seizoensopening.

Om de hoek (18u > ...) Kunstenaar Wannes Lecompte pakt uit in de publieke ruimte van Strombeek met de muurschildering, niet zomaar een schildering... ‘Om de Hoek’ . Naar het voorbeeld van enkele straffe schilderingen in de Sixtijnse kapel van Michelangelo en in Pompeï voert Wannes een fresco uit. In een natte plaasterbezetting wordt er geschilderd en eens die droog is, zit de verf in de bezetting vast. Doorheen de jaren is op verschillende plaatsen van het hoekhuis waar de muurschildering komt, de mortel afgevallen en zie je de naakte baksteen. Dat wordt het uitgangspunt voor de schildering. Wannes Lecompte werkt zonder voorstudie. Het abstracte beeld dat erop komt is dus een antwoord op de ‘huidige’ situatie van de muur. De muurschildering zal te zien zijn op het hoekhuis tegenover de kerk in het centrum van Strombeek aan het Sint-Amandsplein.

Ook cultuurcentrum Dilbeek feest Cc Strombeek is niet het enige cultuur­ centrum in de regio dat feest viert op zaterdag 21 september. Ga die dag zeker ook eens een kijkje nemen bij de buren van Westrand want, net als Cc Strombeek, blazen zij die dag 40 kaarsjes uit en bieden ze een gevarieerd feestprogramma aan. Meer info vind je op www.westrand.be .

Win!

Verklaar jouw liefde voor beide cultuurcentra op een originele manier en geniet samen met vijf vrienden én Kommil Foo van een exclusief VIP-feestarrangement op zaterdag 21 september. Stuur jouw creatieve liefdesverklaring in tekst, foto of video uiterlijk op 15 augustus naar communicatie@ccstrombeek.be

5


Open Monumentendag 2013

Zo 8 september 10u - 18u Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen opende zijn deuren in 1973 en is ontworpen door de architecten W.Steenhoudt en J.Curias. Het is niet opgevat als een cultuurtempel maar als een gebouw waar iedereen welkom is. Zo was de opening in mei 1973 één groot volksfeest. In het kader van 25 jaar Open Monumentendag werpen we een licht op het gebouw en zijn functie als één van de eerste cultuurcentra in Vlaanderen.

tento | Cc Strombeek Grimbergen 2013 | CC Strombeek-Bever 1973 | 10u - 18u | Studio S | gratis We zoomen in op het ontstaan en de opening van het gebouw. We laten de architect Walter Steenhoudt en beeldend kunstenaar Marc Verstockt aan het woord. Kunstenaar Bruno Hardt stelt zijn 'Theatercamera' (2002/2013) gebaseerd op de realiteit van de schouwburg op. We interviewden beleidsmakers en gebruikers van het eerste uur, we ontdekten opnieuw de serie van de toenmalige BRT ‘Carolientje en Kapitein Snorrebaard’ en vonden in onze archieven prachtige affiches en publicaties van de eerste jaren. Dit alles vormde de basis voor een verhelderende documentaire en tentoonstelling voor de jonge generatie en brengt herinneringen naar boven voor zij die dit alles van nabij hebben meegemaakt.

Rondleiding door gebouw |11u, 14u, 16u | gratis We nemen vooral een kijkje achter de schermen van de schouwburg en ontdekken de verste uithoeken van het gebouw. start aan het onthaal.

Voorstelling | schouwburg | 15u

Herman (de Coninck), van*voor*over*door Kristien Hemmerechts, Sylvie De Pauw (zang) en Inge Spinette (piano) Première van de literaire en muzikale ode aan Herman De Coninck in Cultuurcentrum Strombeek, waarvan Karel Hemmerechts, vader van Kristien, één van de pioniers was. De voorstelling ‘Herman’ brengt een pakkend beeld van de man, de dichter, de vader, de echtgenoot, de vriend Herman De Coninck... aan de hand van zijn gedichten en brieven, de herinneringen van zijn vrouw Kristien Hemmerechts en de muziek waar deze opmerkelijke figuur van hield. Tickets: €12 - €10,50 (65+), €10 (-21, dagstudent) abo 3: €11,50 – abo 6: €10 – abo 10: €10 ©Bart Castelein

6


Achteraf Jan Hautekiet mocht op donderdag 6 juni een 120-tal bezoekers verwelkomen tijdens de presentatieavond van het nieuwe seizoen in de foyer van Cc Strombeek.

Extr a Eldorado tijdens Open Monumentendag

zaal Eldorado, Kerkstraat 251, 1851 Humbeek Ga zeker ook eens langs in zaal de Eldorado te Humbeek. Er is een tentoonstelling met foto’s en beelden die getuigen van het rijke verleden van de Eldorado als locatie voor lokale verenigingen, evenementen met verschillende Belgische artiesten en televisieopnames. Er zijn tevens foto's over de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Humbeek zelf. Om 16.30u is er een optreden van Pendulum. Deze groep was begin jaren '70 een succesvolle Belgische Country Band. Hun eerste single ‘It's a beautiful day’ staat bekend als één van de beste Belgische singles aller tijden. Passend in de sfeer van feestzaal Eldorado zorgen ze voor een mooie afsluiter van de feesteditie van Open Monumentendag.

7

Heel wat nieuwsgierige Cultuurcentrumbezoekers zakten die dag naar het Cc af, om er kennis te maken met het nieuwe programma, de programmatoren te ontmoeten en extra uitleg te vragen over het online ticketsysteem. Gastheer Jan Hautekiet leidde alles in goede banen. En om af en toe het hoofd wat vrij te maken van al dat programmeergeweld bracht Nele Bauwens het beste van zichzelf met twee korte fragmenten uit haar eerste solovoorstelling ‘Ik moet beter luisteren’, die in februari in het Cultuurcentrum in première zal gaan. Een streepje muziek werd gebracht door Marc De Maeseneer en Jo Mahieu. Zij gaven hun jazzy inter­ pretatie van nummers van artiesten die het volgende seizoen het podium van het Cc zullen betreden. Aan het einde van de zwoele avond werd onze slagzin ‘Cc Strombeek, al veertig jaar graadmeter voor cultuur’ wel zeer letterlijk voelbaar en konden we gelukkig afkoelen met een fris drankje aan de bar. Grimbergs.net maakte een mooi sfeerverslag van de avond, bekijk deze reportage op www.ccstrombeek.be


theater&dans • • 2 0 1 3 -2 0 1 4

s e p t ember - o k t o ber

Agenda 08/09/2013 Kristien Hemmerechts, Sylvie De Pauw, Inge Spinette Herman, van *voor* over * door 22/09/2013 Laika en Piccoli Principi (It) Umami (CCW) 03/10/2013 De Koe Olga (CCW)

Uitverkocht 04/10/2013 Theater Malpertuis Recht zal zijn wat ik zeg! 10/10/2013 Theater Antigone Lange dagreis naar de nacht 16/10/2013 Toneelgroep Nunc Het Geslacht Borgia Homo Fatale (CCW) 23/10/2013 Corpus Ca Lee (CCW) 26-27/10/2013 Dimitri Leue, Warre Borgmans, Antoon Offeciers e.a. De diepte van het dal 31/10/2013 Lod | Josse De Pauw & Kris Defoort An old monk

10 oktober, 20.30u

Lange dagreis naar de nacht

Theater Antigone

Een hopeloos uiteengevallen gezin wil tegen beter weten in de banden opnieuw aanhalen. Op een vaak tragikomische manier, beleven we een dag mee uit hun leven. Bijtend en zonder franjes krijgen de verschillende personages langzaam vorm en ontspint zich een drama waar niemand zwart of wit is, maar iedereen gedwongen wordt om kleur te bekennen. 'Lange dagreis naar de nacht' is Eugene O’Neills literaire testament, waarin hij op een ongemeen harde manier afrekent met zijn eigen familie. Het stuk staat zo dicht bij hemzelf, dat hij de opvoering ervan verbood en het pas na zijn dood aan het Amerikaanse publiek werd voorgesteld.  Het wordt een trip door de dikke mist van Noord-Amerika, in het fascinerende gezelschap van bijzondere personages, vorm gegeven door ijzersterke acteurs die stuk voor stuk gemaakt lijken voor hun rol. Regie: Peter Monsaert | Spel: Raven Ruëll, Jos Verbist, Tania Van der Sanden, Dominique Van Malder en Liesa Naert

8


31 oktober, 20.30u

An Old Monk (Muziektheater)

Lod | Josse De Pauw & Kris Defoort ©Marian Coppieters

Eéntje om echt niet te missen! En daar was de jury van het Theaterfestival het ook over eens. Uit het juryverslag: ‘Welke plaats kan kunst innemen in het leven? De weemoedige muziektheatervoorstelling ‘An Old Monk’ herinnert eraan dat dromen vluchtig zijn als de klanken van de muziek. En dat de mens daarom moet blijven dansen. Josse de Pauw schreef zelf de tekst en deelt intieme bespiegelingen met zijn publiek: over ouder worden, over sterfelijkheid, over de eigen gebreken en verlangens. Taal en muziek houden elkaar in ‘An Old Monk’ perfect in evenwicht, niet in het minst dankzij de cadans die De Pauw zijn woorden meegeeft. Het jazztrio dat zijn monoloog voortstuwt geeft zijn woorden kleur en tegenkleur, en vormt een ongrijpbare klankillustratie van de levenslust die door de voorstelling stroomt. Wat nazindert is de wens om een dansje te doen – om voluit te leven.’

23 oktober , 20.30u

‘Lee’

Corpus Ca.

©KURT VAN DER ELST

Tekst, regie & spel: Josse De Pauw/ Muziek: Kris Defoort/ Muzikale uitvoering: Kris Defoort Trio (Kris Defoort piano, Nicolas Thys electrische bas, Lander Gyselinck drums)/ Beelden/scène: Bache Jespers (foto’s) & Benoît van Innis

‘As a painter, I never thought of myself as anything but Lee Krasner. But I’m always going to be Mrs. Jackson Pollock. That’s a matter of fact.’ Lee haakt zich vast in de levenswandel van Lee Krasner, vrouw van Jackson Pollock, een van de invloedrijkste Amerikaanse kunstschilders. Krasner raakte vanaf haar eerste ontmoeting bedwelmd door Pollock’s persoon én werk. Ze koos voor een leven op de achtergrond, met maar één doel: haar man als kunstenaar op de wereldkaart plaatsen, tegen elke prijs ... Lee is een voorstelling over onvoorwaardelijke liefde, zelfopoffering en de dunne grens daartussen. Concept en regie: Jelle De Grauwe Spel: Saskia Verstiggel, Sofie Van den Bossche en Tom Van der Velde

9


theater&dans • • 2 0 1 3 -2 0 1 4

s e p t ember - o k t o ber

Agenda 28/09/2013 Cie Thor Clear Tears / Troubled Waters (CCW) 24/10/2013 Lisbeth Gruwez It’s going to get worse and worse and worse, my friend (CCW)

24 oktober, 20.30u

It's going to get worse and worse and worse, my friend

Lisbeth Gruwez

Lisbeth Gruwez begon haar danscarrière bij Wim Vandekeybus, werkte met Jan Fabre en danste bij Sidi Larbi Cherkaoui. Haar eerste creatie Forever overhead was meteen raak met zelden zoveel lef op een podium gezien. Birth of prey en HeroNeroZero toonden opnieuw haar kunnen en met It’s going to get worse and worse and worse, my friend behoudt ze moeiteloos haar status van straffe madam. In deze choreografie danst ze de roes van de gedreven spreker. Ze maakt daarbij gebruik van fragmenten uit een speech van de ultraconservatieve Amerikaanse televisiepredikant Jimmy Swaggart. De speech als middel tot volksmanipulatie; Gruwez danst het uit met haar hele lijf en ziel!

10


Dag allemaal! Ik ben Vlieg, graag neem ik jullie vanaf nu in elke Wegwijs op mijn vleugels mee naar spannende, leuke of ontroerende familieactiviteiten in Cc Strombeek. Jullie worden mijn copiloten in een gonzend cultureel avontuur!

naar… ee

Vlieg m

vlieg m t e .be e e vliegjem

rhoogdag ing:Kinde Vliegbestemm tot 17u

n 11u Inchecktijd:va en rond Vliegbasis:in

Cc Strombeek

ar, f 3 tot 12 ja -pilotenrsvana Voor alle(gco de ou -) ot met hun ro vanaf

/09 rkoop: di. 17 Start ticketve k in Cc Strombee

Tape-What? Tape-It! workshop voor 8-10 jaar Met allerlei soorten tape en kleurige plakband gaan we de vloer, de muren en het plafond te lijf. Laat je fantasie de vrije loop, plak erop los en creëer een eigen kunstwerk!

9u

Droomstad voorstelling vanaf 5 jaar om 11u |Schouwburg Beleef een magische wereld: mensen stuiven, hoedjes vliegen, melodieën snellen aan je voorbij. Dans, circus en live muziek smelten samen tot een wervelkermis.

Wat zijn cake-pops? workshop voor 4-6 jaar Wat dacht je van brownie cake pops of cake-pop-spookjes? Doop de cake-pop bijvoorbeeld in een heerlijk laagje chocolade, zodat de buitenkant een knapperig laagje krijgt. En smullen maar…

Pet… Waterpret voor iedereen | doorlopend Laat hier je fles maar varen! Wist je dat je van je colafles een heus zeilschip kan maken? Geloof je ons niet, help dan mee bouwen aan onze jachthaven op de vijver.

Circus Hoetchatchov! voorstelling vanaf 3 jaar om 15u |Schouwburg Een hilarische circustheatervoorstelling met een hoog rock-en-roll gehalte, de kunst van het jongleren, acrobatie, clownerie, dans, muziek en veel zotte animaties! Zoem je mee?

Worldshake agrum! voor iedereen | doorlopend Een half pond balkanmelodieën, een snuifje klezmer en wat gemalen mambo, een goede scheut sambaritme en een hoop dansende voetjes... Alles goed mixen en *pats* je hebt een WORLDSHAKE AGRUM!

Onze eerste bestemming is de

Kinderhoogdag op

zondag 13 oktober ! Fladder je met me mee? Vlieg ging al even polshoogte nemen en zal je alvast een tipje van de sluier verklappen: de producties Droomstad, Circus Hoetchatchov, Baraque Future, Vrije Val en Uit een Doosje zijn meer dan te ontdekken waard! Maar vlieg zeker ook even langs bij Atelier Tirette, straatsilhouetten, zeep­k istenparcours, breigraffiti, dominokriebel, Pet... Waterpret, glittergrime of de Agrum Worldshake! Of ga zelf aan de slag in workshops als Cake Pops, maskers timmeren, windvliegers, Joupeaux, striptekenen, Tape-it of Tik-Tak Maxi!

Agenda 21/09/2013 Seizoensopening met o.a. Kapitein Winokio en doorlopende kinderanimatie 40 jaar Cc Strombeek meer info: zie pg. 4 29/09/2013 (ontbijt vanaf 8.30u) Waar is Knoester ( 5+) ontbijtfilm meer info: zie pg. 18 13/10/2013 kinderhoogdag (3-12j)

11


2 0 1 3 -2 0 1 4

s e p t ember - o k t o ber

Agenda

24/08/2013 Ensemble Quadrivium La Cause est Amer 21/09/2013 Seizoensopening met o.a. Labtrio, Raymond Van Het Groenewoud, Jonas Winterland, Stoomboot en Radio Modern-dj

28/09/2013 Kristen Cornwell Duke Ellington’s Sound of Love 03/10/2013 Anneleen Lenaerts (harp) & Dionysis Grammenos (klarinet) Soloharpiste Wiener Philharmoniker 05/10/2013 Marco Z The ordinary life of Marco Z 09/10/2013 Eva De Roovere , Tom Theuns, Hans Quaghebeur, Wouter Mattelin, … History Of Folk 17/10/2013 Ewald Demeyere (klavecimbel) i.s.m. Oyenbrugmolenfeesten J.S.Bach Goldbergvariaties, BWV 988 18/10/2013 Sarah Ferri 23/10/2013 De Beren Gieren Winnaars Jazz Hoeilaart 2012 25/10/2013 Maandacht Zingelong, een pop-up koor in uw gemeente (meer info p. 44-45) 30/10/2013 Marble Sounds 31/10/2013 Lod | Josse De Pauw & Kris Defoort An Old Monk

12

© Alex Vanhee

muziek •

Za 5 oktober, 20.30u

Marco Z & Vr 18 oktober, 20.30u Sarah Ferri Wat is de gemene deler tussen Sarah Ferri en Marco Z buiten het feit dat ze allebei in eenzelfde maand tijd op de planken van Cc Strombeek staan? Wel, beiden hebben het voorbije jaar als nieuwkomer de radiozenders met hun aan­ stekelijk nummer ingepalmd. Marco Z met ‘I’m a bird’ en Sarah Ferri met ‘On My Own’. En, ze brachten ook hun debuutalbum uit: Marco met ‘The Ordinary Life Of Marco Z’ en Sarah met ‘Ferritales’. Wat maakt dan het grote verschil tussen allebei? Waar Marco Z voluit voor de vrolijke en gevatte popsongs gaat, kiest Sarah Ferri eerder voor eigenzinnigheid en creativiteit. Marco speelt in de foyer van het Cc, Sarah staat in de Eldorado in Humbeek. Je hoeft echter niet te kiezen, beiden zijn absoluut de moeite waard!

Extra: Na Marco Z speelt het fantastische Spookhuisje een gratis liveset ihkv de tento Upside Down. Meer info op p40


© C. Wijlegem

Wo 23 oktober, 20.30u | jazz

De Beren Gieren

Winnaars Jazz Hoeilaart 2012 In het aftasten van de grens tussen verwachting en verrassing kom je De Beren Gieren tegen. Het is boeiende jazz vol energie: bruisend, subtiel en zonder de traditie te verloochenen. De eerste cd ‘Wirklich Welt so’ is verschenen in 2012. In oktober komt hun tweede langspeler eraan met de titel ‘a raveling’. Je kan meegenieten van op de eerste rij. Van/met: Fulco Ottervanger, piano | Lieven Van Pee, bas | Simon Segers, drum

Za 24 augustus, 20u! | klassiek Oyenbrugmolen, Oyenbrugstraat, 1850 Grimbergen

Ensemble Quadrivium La Cause est Amer

Middeleeuwse en Hedendaagse Liefdesliederen uit Japan en de Lage Landen Quadrivium brengt een unieke versmelting van drie werelden: de middeleeuwen uit de lage landen, de Japanse middeleeuwen en het hedendaagse Vlaanderen. De gemeenschappelijke taal is de liefde. Je hoort werk van Guillaume Dufay, Johannes Ockegem, Gilles Binchois, Jan-Pieter Biesemans e.a. Dit concert heeft plaats in het prachtige historische kader van de Oyenbrugmolen dat slechts enkele malen per jaar toegankelijk is voor het publiek. Van/met: Ellen Delahanty, zang| Bill Taylor, harp en psalterium| Willem Mook, luiten| Geert Van Gele, fluit en portatief I.s.m. Oyenbrugmolenfeesten

13


h

© Dominiek Claeys

concerten

Wo 30 oktober, 20.30u Foyer Cc Strombeek

Marble Sounds

Dear Me, Look Up Met de release van de nieuwe cd van Marble Sounds vissen we graag enkele lovende commentaren op uit de Belgische media: “In de wetenschap dat de clip van ‘The Time to Sleep’ op YouTube al anderhalf miljoen keer werd aangeklikt, zijn we er dus van overtuigd dat plaat nummer twee, ‘Dear Me, Look Up’, een mooie toekomst tegemoet gaat.” (Cobra, Canvas) “Vergelijk met Pinback of Eels en je komt aardig in de buurt. Live komt Marble Sounds standaard met garantie op kippenvel. Ronduit uitstekend. Een prachtplaat.” (De Morgen) “Al dit muzikale toverwerk wordt aan elkaar gebreid door de ingetogen vocalen van de zanger die met z’n wiegende liefdesteksten zacht zingend doordringt tot de ziel.” (Indiestyle) “We hoorden een hechte groep aan het werk, met sterke songs, een helder klankbeeld en een sympathieke uitstraling. (…) Alle ingrediënten om van een prachtconcert te kunnen spreken, kortom. Maar dat had u inmiddels wel begrepen.” (Knack) Nu kan je toch niet meer twijfelen?

14

nemen in het nieuwe seizoen een vliegende start… Club S is het label voor muziek­optredens in een club-setting: sfeervolle muzikale avonden waarbij je met een drankje de muzikanten van dichtbij aan het werk ziet. Er zijn verschillende locaties voor de club-S concerten: onze foyer, scène sur scène (= samen met de artiesten op het podium), zaal Eldorado te Humbeek en het Fenikshof in het centrum van Grimbergen. Check dus steeds voor je vertrek naar het concert nog even de locatie waar het club-S concert zal plaatsvinden. In september en oktober gaan we meteen van start met een indruk­wekkende club- S reeks. Maar liefst vijf club-S avonden staan op het programma: twee keer jazz met Kristen Cornwell en De Beren Gieren en drie keer pop/rock met Marco Z, Sarah Ferri en Marble Sounds. Dit zijn nog geen namen die bekend zijn bij het ‘grote’ publiek maar wel stuk voor stuk muzikanten die overlopen van talent en een mooie carrière voor zich hebben liggen. Daarom geven we ze een volwaardige plek in onze programmatie. Laat je dus overtuigen en ontdek een nieuwe generatie muzikanten!


humor• 2 0 1 3 -2 0 1 4

s e p t ember - o k t o ber

Agenda 18/09/2013 seniorennamiddag Frank Cools Oud Goud 21/09/2013 seizoensopening met o.a. Kommil Foo, Steven Gabriels, Ygor en Bart Vantieghem 27/09/2013 The London Quartet (GB) Best of British: And now for something completely different 11/10/2013 Els Deschepper feest! 24/10/2013 Joost Van Hyfte Kok

Wo 18 september, 14u seniorennamiddag

Frank Cools Oud Goud

Liedjes die u maar een heel klein beetje vergeten bent. Liedjes die u doen wiegen, huppelen, neuriën. Liedjes die u naar een zakdoek doen grijpen. Liedjes die u terugvoeren naar de dansvloer, de eerste geliefde, de tweede… Frank Cools snuisterde in oude dozen vol Nederlandstalige muziekjes. Alleen de allermooiste liedjes haalde hij eruit. En nu zingt hij ze. Zoals bijna niemand ze zingen kan. Met ukulele. En met grenzeloos respect. Weet je nog wel die avond in de regen, Witte rozen, Sophietje, Margrietje, Bij de muur van ’t oude kerkhof,… Oud Goud is een muziek­ voorstelling waarin schone oude liedjes tijdloos worden. 'Weet je nog wel die avond in de regen', dat zong Frank bij mij thuis aan de keukentafel. En de tijd stond ogenblikkelijk stil. Ik was, om eerlijk te zijn, bijna vergeten hoe fantastisch al die oude liedjes zijn. En zeker wanneer dit rijk en tijdloos repertoire wordt gezongen door een werkelijk fantastisch zanger… Dit wordt zonder meer uitzonderlijk! ‘(Raf Walschaerts -Kommil Foo) Tickets: € 10 (drankje inbegrepen) In samenwerking met Cultuurcentrum Strombeek, gemeentelijke seniorenraad, OCMW en gemeenbestuur Grimbergen dienst welzijn

do 24 oktober, 20.30u | culinaire comedy

Joost Van Hyfte Kok

Joost van Hyfte is van opleiding kok aan de gerenommeerde hotelschool Ter Duinen in Koksijde, maar kreeg snel de smaak van het comedy-podium te pakken. In een tijd waarin kookprogramma’s welig tieren en kookboeken sneller over de toonbank vliegen dan zoete broodjes op een Suikerfeest, vindt Joost het hoog tijd om voor eens en altijd af te rekenen met een aantal keukenmythes. In zijn avondvullende programma presenteert hij culinaire comedy, op een bedje van flauwekul, met meer dan een mespunt mensenkennis en afgewerkt met een royale toets zelfrelativering. Joost behoort tot de creatieve denktank van het Eén-programma Café Corsari en had elke donderdag een vaste grappige culinaire rubriek in het populaire MNMochtendprogramma De Grote Peter Van de Veire Ochtend Show. Hij bereidt een lekkere maaltijd in zijn voorstelling voor een koppel gelukkige toeschouwers. Intussen serveert hij anekdotes en grappen uit het keukenleven zoals het écht is: nu eens rauw, dan weer aangebrand, afwisselend verfijnd en losgeslagen als een verse sabayon. Kortom: (h)eerlijk verteltheater om eens smakelijk mee te lachen. www.joostvanhyfte.be

15


film

2 0 1 3 -2 0 1 4

s e p t ember - o k t o ber

Op het moment dat we deze teksten schrijven, genieten we voor het eerst van een paar echte zomerdagen. Op het moment dat je dit leest, is er hopelijk al een mooie zomer achter de rug en ben je misschien wel stilaan terug klaar voor de gezelligheid en warmte van onze duistere schouwburg.

Belgen in buitenlandse films Opvallend dit najaar zijn de sterke acteerprestaties van landgenoten in buitenlandse films. Wim Opbrouck naast de recent onverwacht overleden Jeroen Willems, in zijn laatste rol in het intimistische Boven is het stil. Of Johan Leysen in de compromisloze nieuwe film van François Ozon, Jeune et Jolie.

Biopics op maandag, de nieuwe reeks maandagfilms Naast de vaste film op dinsdag, is er ook één keer per maand een film op maandag. Deze reeks is dit najaar volledig gewijd aan indrukwekkende biografieën. Biografieën met de bijzondere levenswandel van grote namen, maar ook met fascinerende verhalen van nobele onbekenden.

Girlpower Dit jaar ook heel wat vrouwen in de hoofdrol. Let op de meer dan uitstekende vrouwenrollen van Charlotte Rampling (I, Anna en Jeune et Jolie) en Bérénice Bejo in Le Passé (beste actrice in festival van Cannes). Of de vertolking hoofdrolspeelster Marine Vacqt uit Jeune et Jolie: niet te versmaden. Veel kijkplezier!

Di 03/09/2013, 20.30u

A Late Quartet Topacteurs Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken en Catherine Keener spelen in een wereldberoemd strijkkwartet. Wanneer bij een van de leden van het kwartet de ziekte van Parkinson wordt geconstateerd, is de toekomst voor de groep ineens onzeker. Onderdrukte emoties, concurrerende ego’s en oncontroleerbare passies weten daarbij de druk op de jarenlange samenwerking nog eens op te voeren. In de aanloop naar hun 25-jarige jubileumconcert lopen de gemoederen hoog op. Is hun liefde voor muziek genoeg om de groep bij elkaar houden?

Een fascinerend inkijkje in het bestaan van beroepsmusici. Walken speelt een van de mooiste rollen van zijn carrière - HP/De Tijd Een traktatie voor liefhebbers van klassieke muziek - NRC

16


Agenda A late quartet di 03/09/2013, 20.30u

Los Flamencos Ma 21/10/2013 en Di 22/10/2013, 20.30u

meer info p16

Komedie met Herwig Illegems, Peter Van den Eede en Mark Verstraete. De drie spelen de drie bejaarde broers Fleminckx die een bankoverval plannen in Mexico ter ere van hun overleden moeder. Samen noemen zij zichzelf 'Los Flamencos'.Hun simpel plannetje verandert al snel in een hectisch avontuur…

Le Passé Di 10/09/2013, 20.30u Na 4 jaar keert Ahmad terug naar Parijs op verzoek van zijn vrouw Marie die hun scheiding wil regelen. Ahmad ontdekt dat er een conflictueuze relatie ontstaan is tussen Marie en hun dochter Lucie en ontdekt in een poging om de relatie goed te krijgen, grote geheimen uit het verleden.

I, Anna Di 17/09/2013, 20.30u In een appartement in Londen wordt een man dood aangetroffen, bruut vermoord... Spannende film noir gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Elsa Lewin. Debuutfilm van regisseur Southcombe, zoon van hoofdrolspeelster en steractrice Charlotte Rampling ('Sous le Sable', 'Swimmingpool').

Love & Fungi Di 24/09/2013, 20.30u Een stel leeft van het plukken van wilde paddenstoelen die ze verkopen aan restaurants in New York. Het is een hard en onzeker bestaan, en daarom besluit zij om een baan aan te nemen als kok bij een trendy restaurant. Terwijl haar culinaire ster rijst, gaat hun relatie bergafwaarts.

Biopic op Maandag Kon-tiki Ma 30/09/2013, 20.30u Waargebeurd verhaal van de onderzoeker - avonturier Thor Heyerdal, die in 1947 met zijn team een heroïsche poging ondernam om de Grote Oceaan over te steken op een vlot.

Boven is het stil Di 01/10/2013, 20.30u Drama over een boerenzoon die door de ziekte van zijn vader tot het besef komt dat hij nooit het leven heeft geleid zoals hij dat zelf zou willen. Met een innemende Jeroen Willems in zijn laatste filmrol en Wim Opbrouck.

Mud di 08/10/2013, 20.30u meer info p18

Jeune et Jolie Di 15/10/2013, 20.30u

Biopic op Maandag Behind the Candelabra Ma 28/10/2013, 20.30u Heerlijke Michael Douglas als de flamboyante Amerikaanse entertainer Liberace in deze biopic over diens tumultueuze affaire met de veel jongere Scott Thorson (Matt Damon). Naar eigen zeggen voorlopig de laatste film van regisseur Steven Soderbergh.

Elle s’en va Di 29/10/2013, 20.30u De 60-jarige Bettie (Catherine Deneuve) werd net verlaten door haar minnaar en worstelt bovendien met de financiële beslommeringen van het familierestaurant. Ze neemt haar auto en vertrekt…

FAMILIEFILMS Ontbijtfilm Waar is knoester? (vanaf 5 jaar) Zo 29/09/2013, 10u ontbijt vanaf 8.30u Ben je klaar voor het nieuwe charmeoffensief van oude bekende Junior en zijn vriend Knoester, de pratende tak? Na Knoester en Knoester en Berkelientje is er een derde film in de Noorse reeks.

Stip en Vlek (vanaf 3 jaar) Di 29/10/2013, 15u Heerlijke verhaaltjes over Stip en Vlek. Stip is gestipt en Vlek is gevlekt. Precies zoals het hoort. Stilzitten kunnen ze niet. Ze buitelen van het ene avontuur in het andere. Een amusante, originele film die bovendien bijzonder geschikt is als allereerste bioscoopervaring

Een jaar uit het leven van een meisje van zeventien, die vrijwillig haar lichaam verkoopt. Broeierig drama van Franse duizendpoot Ozon, met naast de innemende Marine Vacth ook Johan Leysen en Charlotte Rampling.

17


film

2 0 1 3 -2 0 1 4

s e p t ember - o k t o ber

• Di 08/10/2013, 20.30u

Mud

De 14-jarige jongens Ellis en Neck leren op een eiland in de Mississippi rivier de mysterieuze en charismatische Mud (Matthew McConaughey) kennen. Hij heeft een grote tatoeage van een slang, gaat nergens heen zonder zijn gelukshemd en vertelt over de vrouw van zijn leven: Juniper (Reese Witherspoon). Al snel ontstaat er een hechte vriendschap tussen Mud en Ellis. Maar dan blijkt Mud op de vlucht te zijn voor een bende meedogenloze premiejagers en voor de politie. Ellis besluit om Mud te helpen ontsnappen en hem te verenigen met zijn grote liefde. Maar valt Mud wel degelijk te vertrouwen? En wie is die mysterieuze jonge vrouw die plots opduikt in het stadje? Creatief één van de rijkste en emotioneel een van de meest verrassende films van het jaar Los Angeles Times Een meesterwerk! - Le Monde De mooiste Amerikaanse film van het jaar. Le Figaro

Het resultaat

Wie? Lieve Aerts Welk atelier volgt ze? Atelier houtsculptuur Wat heeft hij/zij gemaakt? Lieve heeft een voorliefde om mensen en dieren uit te beelden in hout. Het fascineert haar om er een gevoel, emotie en ziel in te leggen. Titel werk?

Man met tulband

Hoe lang heeft ze er aan gewerkt? Met hout werken is steeds verrassend. Je hebt zacht en hard hout. Hout met veel en weinig nerven. De man met tulband is gevormd uit lindehout; een zacht hout met een gelijkmatige structuur. Naast de les werkt Lieve ook vele uren thuis aan haar sculpturen. Aan ‘de Man met tulband’ werkte ze ongeveer een maand. Tevreden? Toch best wel trots!

18

De lessen houtsculptuur met begeleiding van Ann Brouwers starten in september. Meer info p 36


vorming najaar 2013 Naast het uitgebreide podiumaanbod borrelt er in Cc Strombeek ook heel wat op vlak van kunst- en cultuureducatie. Cultuurcentrum Strombeek presenteert binnen de dagdagelijkse culturele werking ook een gevarieerd educatief aanbod. Voor het seizoen 2013-2014 hebben we opnieuw tal van cursussen, (thema)lezingen, workshops en ateliers - naar ieders interesse en verwachtingen - in de aanbieding: als ontspanning, een eerste kennismaking met, een verdieping of vervolmaking,‌

Meer info? Ook op onze website

www.ccstrombeek.be kan je in de kalender per maand op zoek gaan naar de georganiseerde vormings­activiteiten voor jong en oud.

Tickets: Voor alle vormingsactiviteiten dien je je vooraf in te schrijven in Cultuurcentrum Strombeek. Schrijf tijdig in om zeker te zijn van de deelname.

Let op: Zomersluiting: Het cultuurcentrum sluit de deuren van do 11/07 t.e.m. ma 19/08.

Na je inschrijving krijg je vijf werkdagen de tijd om je reservatie te betalen; cash of via bancontact aan het onthaal of via overschrijving op 438-7170001-69, zoniet vervalt de inschrijving.

uitn eem ba

Inschrijven kan VANAF DONDERDAG 22 AUGUSTUS 2013 , 9u: - aan het onthaal van Cc Strombeek, Gemeenteplein z/n, 1853 Strombeek-Bever - telefonisch via 02 263 03 43 - via e-mail: tickets@ccstrombeek.be

19

rn e t a k re


-langlopend-

Kleuteratelier

ee. vliegjem

be

Vorming

kinderen

Voor kleuters, kinderen en jongeren creëren we een bijzonder vormingsaanbod op maat van elke leeftijd. We willen hen op een inspirerende manier prikkelen om hun creativiteit aan te spreken. Vanuit hun onbevangen enthousiasme gaan ze op zoek naar de wereld om hen heen, die ze ontdekken vanuit verhalen maar vooral door hun fantasie. Theater, dans, muziek, beeldende kunst,… het komt allemaal aan bod binnen de vormingsactiviteiten voor kinderen. Er zijn langdurige creatieve ateliers op woensdag en zaterdag. Voorts combineren we waar mogelijk kinderworkshops aan familievoorstellingen en/ of tentoonstellingen die op dat moment geprogrammeerd staan in Cc Strombeek. Tot slot denken we een creatief, artistiek aanbod uit tijdens de schoolvakanties. Vakantieperioden zijn de uitgelezen kans om kinderen op een speelse manier ‘goesting in cultuur’ over te brengen, en dit in velerlei domeinen; dans, muziek, theater, film, beeldende of audiovisuele kunst.

20

3,5 tot 5 jaar Het kleuteratelier prikkelt jonge kinderen om met schilder- , tekenen andere verrassende (knutsel) materialen te experimenteren. Een verhaal, een kinderboek, een kortfilm of animatiefilm, geluid, muziek of een speels tentoonstellingsbezoek in de tentoonstellingsruimte van Cultuurcentrum,.. zijn speelse aanzetten om kleuters op weg te helpen om hun creatieve mogelijkheden te ontdekken en te stimuleren. Begeleiding: Gerda Debuck & Sarah Van Dael Elke woensdag vanaf 4/09 | 14.30 - 17u (behalve tijdens de schoolvakanties) kleuterhoek Cc Strombeek Deelnemingsprijs: €60 voor de eerste seizoenshelft (sept-dec) of €100 voor het hele seizoen Mee te brengen: een drankje, stukje fruit of koekje voor tijdens de pauze. Het dragen van gepaste kledij is gewenst. Het kleuteratelier heeft werkschortjes zonder mouwen die gebruikt mogen worden. Verkies je een schortje met mouwen, dan breng je deze best zelf mee. -langlopend-

’t Beeldend Jeugdatelier

6 tot 8 jaar Kinderen kunnen op een speelse manier stapsgewijs leren omgaan met vorm en kleur & maken kennis met een portie schilderkunst, beeldhouwkunst, drukkunst, enz. om deze op hun manier uit te drukken. Begeleiding: Caroline Ghyssaert Elke woensdag vanaf 4/09 14.30 - 17u (behalve tijdens de schoolvakanties) Piereman, Nijverheidslaan z/n, 1853 Strombeek-Bever Deelnemingsprijs: €65 voor de eerste seizoenshelft (sept-dec) of €120 voor het hele seizoen (één uitstap per trimester is inbegrepen in de deelnemingsprijs) Mee te brengen: een drankje, stukje fruit of koekje voor tijdens de pauze.

-langlopend-

’t Beeldend Jeugdatelier

9 tot 12 jaar Jouw creativiteit wordt volop geprikkeld. Je gaat je eigen leefwereld met andere ogen bekijken, vormgeven en onderzoeken. We experimenteren met allerlei technieken zoals tekenen, schilderen, 3D en nog zoveel meer. Dat allemaal kan je samen met leeftijdsgenoten beleven. We komen hier ook mee naar buiten, want we stellen al eens tentoon in Cc Strombeek, en toetsen ons eigen werk aan dat van “volwassen” kunstenaars en verrassende tentoonstellingen. Voel je het creatieve virus al kriebelen? Schrijf je dan snel in voor deze creatieve en experimentele reis. Begeleiding: Pauline Oth Elke woensdag vanaf 4/09 | 14.30 -17u (behalve tijdens de schoolvakanties) Piereman, Nijverheidslaan z/n, 1853 Strombeek-Bever Deelnemingsprijs: €65 voor de eerste seizoenshelft (sept-dec) of €120 voor het hele seizoen (één uitstap per trimester is inbegrepen in de deelnemingsprijs)


creatieve modules

2012-2013

ZAP a r t Praktische info

betreffende alle ZAP ART-reeksen:

-langlopend6 tot 12 jaar (eerste t/m zesde leerjaar)

*Inschrijven voor één of meerdere thema’s is mogelijk. Eén thema wordt afgebakend door schoolvakanties. *Er is een reductie van 15% vanaf inschrijving voor 3 thema’s (zie combiprijs). * Deze ZAP ART modules vinden plaats op zaterdagvoormiddag van 9.30u tot 12u in de Piereman, Nijverheidslaan z/n, 1853 Strombeek (naast het containerpark Strombeek). * Mee te brengen door de deelnemers: koekje/ stukje fruit en drankje, een schort of oud t-shirt

ZAP-ART is een vernieuwend beeldend jeugdatelier op zaterdagvoormiddag waarbij diverse thema’s aan bod komen. We werken rond 5 grote thema’s doorheen het schooljaar en spelen kort op de bal naar aanleiding van tentoonstellingen in het cultuurcentrum. We gaan op onderzoek in de tentoonstellingen en via kijk-, luister-, denk- & doeopdrachten komen we van alles te weten over kunstenaars en hun werk. Alle mogelijke technieken komen aan bod in het atelier: van verf, klei, inkt, gips, potlood, houtskool, camera, papier, karton, doek, over hout, video enz… Voor de kleinsten (6-8j) en groten (9-12j) worden de opdrachten binnen het thema aangepast aan hun leeftijd en niveau. We onderzoeken, experimenteren & maken creaties op een speelse en verrassende manier! Begeleiders: Caroline Ghyssaert - Pauline Oth / zapstaartjes: Gerda Debuck

ZAP ART MODULE 1:

ZAP ART MODULE 3:

POSITIEF-NEGATIEF

DRUK-DRUK-DRUKST:

We maken o.a. afgietsels met gips van nieuwe vormen en bewerken ze later tot een kleurrijk gegeven. Data: za 7, 14, 21, 28/9 en 5, 12, 19/10 9.30u -12u | Piereman Op za. 19/10 bezoeken we de tentoonstelling Upside Down (deel 1) in Cultuurcentrum Strombeek. Let op: we spreken die dag uitzonderlijk aan het onthaal van Cc Strombeek af! Deelnemingsprijs: €42 (combiprijs: €36)

Aan de hand van ons eigen portret maken we gebruik van verschillende druktechnieken zoals linosnede, etsen, zeefdruk,… Data: za. 11, 18, 25/01 en 1, 8, 15 en 22/02 9.30u -12u | Piereman Op za. 18/01 bezoeken we de tentoonstelling The Ever Changing Body (deel 1) in Cultuurcentrum Strombeek. Let op: we spreken die dag uitzonderlijk aan het onthaal van Cc Strombeek af! Deelnemingsprijs: €42 (combiprijs: €36)

ZAP ART MODULE 2:

REFLEXIE We bewerken foto’s met stiftjes, verf, potlood, etc.. en spelen met lichtinval. We geven foto’s een nieuw leven. Data: za. 9, 16, 23, 30/11 en 7, 14/12 9.30u -12u |Piereman Op za. 23/11 bezoeken we de tentoonstelling Upside Down (deel 2) in Cultuurcentrum Strombeek. Let op: we spreken die dag uitzonderlijk aan het onthaal van Cc Strombeek af! Deelnemingsprijs: €36 (combiprijs: €30,5)

ZAP ART MODULE 4:

DWARS Kies je eigen PopSter vanuit de jaren ’80 en we maken collages, spiegelbeelden,… en combineren deze met 3D effecten. Data: za. 15, 22 en 29/03 |9.30u -12u Piereman Op za. 15/03 bezoeken we de tentoonstelling The Ever Changing Body (deel 2) in Cultuurcentrum Strombeek. Let op: we spreken die dag uitzonderlijk aan het onthaal van Cc Strombeek af! Deelnemingsprijs: €18 (combiprijs: €15)

ZAP ART MODULE 5:

STYLE We kijken in de tijd van NU en we bewerken een bestaand kledingstuk(ken) tot een nieuw concept. Data: za. 26/04, 10, 17, 24/05, 14, 21/06 9.30u -12u | Piereman Op za. 10/05 bezoeken we de tentoonstelling The Ever Changing Body (deel 3) in Cultuurcentrum Strombeek. Let op: we spreken die dag uitzonderlijk aan het onthaal van Cc Strombeek af! Deelnemingsprijs: €36 (combiprijs: €30.5)

21


2012-2013

ZAPs t a a r t j e

De vijf speelse tentoonstellings­ bezoeken voor kinderen van 6 tot 12 jaar vinden plaats op zaterdag 19/10, 23/11, 19/01, 15/03 en 10/05 | 9u30 -12u tentoonstellingsruimte Cc Strombeek Meebrengen: drank, stukje fruit of koekje voor tijdens de pauze. Begeleiding en rondleiding: Caroline Ghyssaert, Pauline Oth en/of Gerda Debuck

ZAP-STAART-JE 1 6 tot 12 jaar (n.a.v. de tentoonstelling ‘Upside Down -Deel I’ over beeldhouwkunst van 05/10/2013 tot 29/10/2013) Het eerste ZAP-STAART-JE van dit seizoen gaat over beeldhouwkunst met werk van kunstenaars die onderzoeken op welke manieren ze beelden kunnen presenteren. Omdat ze vinden dat ze niet altijd op een sokkel kunnen of moeten staan. Misschien ook eens op de grond, aan de muur, het plafond of op nog een andere manier? Zo bestaan er heel bijzondere sculpturen van Carl Andre, Bruce Nauman, André Cadere, .. en nog vele andere kunstenaars die je tijdens het eerste tentoonstellingsdeel van ‘Upside Down’ kan ontdekken. Za 19/10 | 9.30u - 12u| tentoonstellingsruimte Cc Strombeek. Deelnemingsprijs: €6

22

kortlopende workshops op zaterdagvoormiddag | 6 tot 12 jaar

Speelse tentoonstellingsrondleiding voor creatieve en kunstzinnige (weekend-)kinderen Tijdens vijf speelse tentoonstellingbezoeken kunnen kinderen de wereld van kunst en kunstwerken ontdekken. Elke tentoonstelling in Cultuurcentrum Strombeek met kunstwerken van vroeger en nu vormt de aanleiding voor een verrassend ZAP-STAART-JE waarbij de kinderen aangezet worden om creatief te denken, te kijken en zelf aan de slag te gaan.

De vijf ZAP-STAART-JES naar aanleiding van het tentoonstellingproject ‘Museumcultuur Strombeek Gent’ tussen Cultuurcentrum Strombeek en S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst Gent); zijn volledig los van elkaar te volgen op zaterdagvoormiddag. Je krijgt telkens een speelse rondleiding met verrassende doe-, denk-, kijk-, en beeldende opdrachtjes. Kinderen die iets meer willen, kunnen dezelfde rondleiding volgen tijdens de ZAP ART modules.

ZAP-STAART-JE 2 6 tot 12 jaar (n.a.v. de tentoonstelling ‘Upside Down -Deel II’ over beeldhouwkunst van 15/11/2013 tot 11/12/2013) Het tweede deel van de tentoonstelling ‘Upside Down’ over beeldhouwkunst en beweging wordt een verrassing voor iedereen. Want naast bestaande werken wordt er ook werk getoond dat nog niemand heeft gezien. Omdat Dirk Braeckman, Peter Rogiers en het kunstenaarsduo Anetta Mona Chisa & Lucia Tkacova,... op dit moment nog nadenken, bezig zijn of de laatste hand leggen aan hun nieuw kunstwerk. Dus het wordt afwachten en kijken of je ontdekt welke kunstwerken voor jou het meest bijzonder zijn. za. 23/11 | 9.30u - 12u| tentoonstellingsruimte Cc Strombeek. Deelnemingsprijs: €6

ZAP-STAART-JE 3 6 tot 12 jaar (n.a.v. de tentoonstelling ‘The Ever Changing Body - Deel I’ van 10/01/2014 tot 06-02-2014) De tentoonstelling ‘The Ever Changing Body’ dat uit drie delen bestaat ontdek je kunstwerken van kunstenaars die nadenken over hoe we naar (beroemde) mensen kijken of soms hun eigen lichaam gebruiken om bijzondere of soms grappige werken te maken. Zoals bijvoorbeeld de bekende kunstenaar Andy Warhol die ontelbaar veel kunstwerken heeft gemaakt van bekende personen. En de kunstenaars Vito Acconci en Valie Export die hun eigen lichaam gebruiken om ludieke kunstwerken te maken. za 18/01 | 9.30u - 12u| tentoonstellingsruimte Cc Strombeek. Deelnemingsprijs: €6


Za 24/08 20u! | klassiek | Oyenbrugmolen, Oyenbrugstraat 140, 1850 Grimbergen Ensemble Quadrivium | La Cause est Amer Dit concert is een unieke kans om enkele parels uit de middeleeuwse muziek te horen in een prachtig historisch kader. €15 - €13,50 (65+) - €10 (-21, dagstudent) | abo 3: €14,50 - abo 6: €12 - abo 10: €10,50

vr 27/09 20.30u | muzikale humor The London Quartet (GB) | Best of British - And now for something completely different The London Quartet is een van de meest vooraanstaande Britse vocale groepen. Het viertal staat voor virtuoos zingen op het hoogste niveau, maar met een stevige dosis humor. €18 - €16,50 (65+) - €12,50 (-21, dagstudent) | abo 3: €17,50 - abo 6: €14,50 - abo 10: €12,50

di 24/09 20.30u | film Love & Fungi Een stel leeft van de verkoop van wilde paddenstoelen aan restaurants in New York. Zij neemt een baan aan als kok bij een trendy restaurant. Terwijl haar culinaire ster rijst, gaat hun relatie bergafwaarts. .-€6 - €5,50 (65+) (-21, dagstudent, surpluSpas)

september-oktober

Wo 28/08 13.30u - 17.30u | familie | Speelweide, Borrekensveld Strombeek Club Muzika Een gratis buitenspelnamiddag vol spel, dans en muziek op de speelweide aan Borrekensveld. Gratis

za 28/09 20.30u | jazz Kristen Cornwell | Duke Ellington’s Sound of Love De Australisch-Belgische jazzvocaliste Kristen Cornwell brengt een persoonlijke selectie van Duke Ellington’s nummers naar een nieuwe, actuele sfeer. €12 - €10,50 (65+) - €8 (-21, dagstudent) | abo 3: €11,50 - abo 6: €10 - abo 10: €10

kalender

Zo 01/09 12u-18u | FeniXX/MiXXit | Guldendal Grimrock/MiXXit Picknick Samen met de Grimbergse jeugdraad maken we van onze Electronic picknick een mini Grimrock. Breng je eigen picknick, drinken en games mee, wij zorgen voor de extra’s. Gratis

23


24

wo 23/10 20.30u | inleiding om 20u | theater CcW Corpus Ca. | LEE Lee Krasner koos voor een leven op de achtergrond, met maar één doel: haar man Jackson Pollock als kunstenaar op de wereldkaart plaatsen. Biografisch theater met een grote visuele kracht.. €12 - €10,50 (65+) - €8 (-21, dagstudent) | abo 3: €11,50 - abo 6: €10 - abo 10: €10 wo 23/10 20.30u | jazz De Beren Gieren | Winnaars Jazz Hoeilaart 2012 In het aftasten van de grens tussen verwachting en verrassing kom je De Beren Gieren tegen. €12 - €10,50 (65+) - €8 (-21, dagstudent) | abo 3: €11,50 - abo 6: €10 - abo 10: €10 do 24/10 20.30u | inleiding om 20u | dans CcW Lisbeth Gruwez | It’s going to get worse and worse and worse, my friend Liesbeth Gruwez brengt een dansvoorstelling die wordt beschouwd als één van de meest belangwekkende van het voorbije jaar.. €14 - €13 (+65) - €10 (-26) | abo 3: €13,50 - abo 6: €12 - abo 10: €11 do 24/10 20.30u | Culinaire comedy Joost Van Hyfte | Kok Kok en komiek Joost Van Hyfte serveert anekdotes en grappen uit het keukenleven. Kortom: (h)eerlijk verteltheater om eens smakelijk mee te lachen. €14 - €12,50 (65+) - €11 (-21, dagstudent) | abo 3: €13,50 - abo 6: €12 - abo 11: €11 vr 25/10 20.30 u | Pop Maandacht presenteert | Zingelong, een pop-up koor in uw gemeente Ter gelegenheid van 40 jaar CVO Strombeek komt Zingelong naar onze schouwburgmet een tweedelig concept: een workshop en een meezingoptreden. tickets te koop vanaf 1 oktober €17 - €15,50 (65+) - €13,50 (-21, dagstudent) | abo 3: €16,50 - abo 6: €14,50 - abo 10: €13,50 za 26/10 20.30u & zo 27/10 15u | inleiding om 20u | theater Dimitri Leue, Warre Borgmans, Antoon Offeciers e.a. | De diepte van het dal Na het alomgeprezen ‘Het Lortcher-syndroom’, een nieuwe voorstelling over de wondere wereld van de psyche. €18 - €17,50 (65+) - €10 (-21, dagstudent) | abo 3: €17,50 - abo 6: €14,50 - abo 12: €12,50 ma 28/10 20.30u | film Behind the Candelabra Heerlijke Michael Douglas als de flamboyante Amerikaanse entertainer Liberace in deze biopic over diens tumultueuze affaire met de veel jongere Scott Thorson. €6 - €5,50 (65+) (-21, dagstudent, surpluSpas)

di 8/10 20.30u | film Mud De 14-jarige Ellis en Neck ontmoeten op een eiland in de Mississippirivier de mysterieuze Mud. Er ontstaat een hechte vriendschap, maar dan blijkt Mud op de vlucht te zijn voor een bende premiejagers en voor de politie. €6 - €5,50 (65+) (-21, dagstudent, surpluSpas)

wo 9/10 20.30u | folk Maandacht presenteert | History Of Folk Wouter Mattelin (Radio1) neemt het publiek mee langs een aantal legendarische ankerpunten binnen de folk. Naast hem een folkformatie met o.a. Eva De Roovere, Hans Quaghebeur, Tom Theuns, … €19 - €17,50 (65+) - €15 (-21, dagstudent) | abo 3: €18,50 - abo 6: €16 - abo 10: €15

do 10/10 20.30u | inleiding om 20u | theater Antigone | Lange dagreis naar de nacht Regisseur Peter Monsaert (Offline, Hola que tal, Fimosis) zet zijn tanden in dit meesterwerk van O’Neill, waarvoor die postuum de Pulitzerprijs ontving, en omringt zich met een schare topacteurs. €17 - €15,50 (65+) - €10 (-21, dagstudent) | abo 3: €16,50 - abo 6: €14,50 - abo 10: €13,50

vr 11/10 20.30u | cabaret Els de Schepper | Feest! In haar onewomanshow brengt Els de leukste grappen, de plezantste typetjes, de mooiste liedjes en de ontroerendste momenten uit haar 15-jarige carrière, aangevuld met nieuw materiaal. €23 - €21,50 (65+) - €18 (-21, dagstudent) | abo 3: €22,50 - abo 6: €20 - abo 10: €18

zo 13/10 11u - 17u | familie Kinderhoogdag (3-12j) De Kinderhoogdag is een sprankelende cultuurverwendag voor gezinnen met kinderen van 3 tot 12 jaar. De 9de editie belooft alweer één groot feest te worden. €7 - €6 (Gezinsbond / abo 3 – 6 – 10)

di 15/10 20.30u | film Jeune et Jolie Een jaar uit het leven van een meisje van zeventien, die vrijwillig haar lichaam verkoopt. Broeierig drama van Franse duizendpoot Ozon, met naast Marine Vacth ook Johan Leysen en Charlotte Rampling.. €6 - €5,50 (65+) (-21, dagstudent, surpluSpas)

september-oktober

za 5/10 20u |tento| tentoonstellingsruimte Vernissage Upside Down, deel 1 | Specific Objects De tentoonstelling i.s.m. S.M.A.K focust op het begrip sculptuur en loopt van 05/10 tem 03/11. Met om 22.15u, muziek van Spookhuisje

kalender


25

do 31/10 20.30u | inleiding om 20u | muziektheater Lod | Josse De Pauw & Kris Defoort | An old monk Balancerend tussen concert en theatermonoloog, tussen beeldenstorm en intiem dansje, tussen pakkende tragiek en prikkelende humor, vertelt Josse De Pauw over alles wat een mens tot mens maakt. €18 - €16,50 (65+) - €10 (-21, dagstudent) | abo 3: €17,50 - abo 6: €14,50 - abo 10: €12,50

Zo 20/10 14u-18u | S.M.A.K Gent S-dag Op zondag 20 oktober trekken we met een karavaan kunstliefhebbers van Grimbergen naar Gent, op bezoek bij onze partner in het project Museumcultuur Strombeek/Gent: het S.M.A.K.

jaar

Abdijstraat 20, 1850 Grimbergen

Fenikshof

graadmeter voor cultuur

TWITTER Follow CcStrombeek (www.twitter.com/ccstrombeek)

FACEBOOK Like Cultuurcentrum Strombeek (www.facebook.com/ CultuurcentrumStrombeek)

VOLGEN kan ook nog steeds via:

tel. 02/ 263 03 43 | fax. 02/ 263 03 44 foyer 02/263 03 59 www.ccstrombeek.be info: info@ccstrombeek.be tickets: tickets@ccstrombeek.be

wo 30/10 20.30u | FeniXX Foyer CcS | staand Marble Sounds | Club S Marble Sounds ontpopte zich tot de ruwe parel van de Belpop. Op het 2e album ‘Dear Me, Look Up’ vinden we wederom bitterzoete schoonheid, overladen met melancholie. €13 - €11,50 (65+) - €8 (-21, dagstudent) | abo 3: €12,50 - abo 6: €10,50 - abo 10: €10

vr 18/10 20.30u | Pop, Fenixx Eldorado Humbeek Sarah Ferri Bij Sarah Ferri komt het noorden en zuiden samen; eigenzinnig creatieve songs, soms met een donker sprookjesachtig kantje, soms met een flinke portie gipsy jazz swing of bossa nova. €17 - €15,50 (65+) - €12 (-21, dagstudent) | abo 3: €16,50 - abo 6: €14,50 - abo 10: €13,50

GPS & Google Maps: Gemeenteplein, 1853 Strombeek-Bever)

di 29/10 20.30u | film Elle s’ en va De 60-jarige Bettie (Catherine Deneuve) werd net verlaten door haar minnaar en worstelt bovendien met de financiële beslommeringen van het familierestaurant. Ze neemt haar auto en vertrekt… €6 - €5,50 (65+) (-21, dagstudent, surpluSpas)

do 17/10 20.30u | |inleiding om 20u | klassiek Sacristie Abdijkerk Ewald Demeyere (klavecimbel) | J.S.Bach | Goldbergvariaties, BWV 988 De Goldbergvariaties van Bach zijn muzikale hoogstandjes. Deze dertig variaties op één aria houden je zonder twijfel 80 minuten in de ban. €14 - €12,50 (65+) - €10 (-21, dagstudent) | abo 3: €13,50 - abo 6: €12 - abo 10: €11

ma 21/10 20.30u & di 22/10 20.30u| film Los Flamencos Drie bejaarde broers plannen een bankoverval in Mexico ter ere van hun overleden moeder. Samen noemen zij zichzelf ‘Los Flamencos’. Hun simpel plannetje verandert al snel in een hectisch avontuur… €6 - €5,50 (65+) (-21, dagstudent, surpluSpas)

di 29/10 15u | familiefilm Stip en Vlek Stip is gestipt en Vlek is gevlekt. Precies zoals het hoort. Ze buitelen van het ene avontuur in het andere. Een amusante, originele film, geschikt als allereerste bioscoopervaring.. €6 - €5,50 (65+) (-21, dagstudent, surpluSpas)

wo 16/10 20.30u | inleiding om 20u | theater CcW Toneelgroep Nunc | Het Geslacht Borgia - Homo Fatale Regisseur en auteur Benjamin Van Tourhout verbleef enkele maanden in de geheime archieven van het Vaticaan te Rome en kwam terug met een verhaal dat smeekt om verteld te worden. €15 - €13,50 (65+) - €10 (-21, dagstudent) | abo 3: €14,50 - abo 6: €12 - abo 10: €10,50


zo 8/09 10-18u | tento | Studio S, Cc Strombeek i.k.v. Open Monumentendag Tijdens de tentoonstelling rond 40 jaar Cc zoomen we in op het ontstaan en de opening van het gebouw. We interviewden beleidsmakers en gebruikers van het eerste uur, …. Gratis

zo 8/09 15u | literatuur Kristien Hemmerechts, Sylvie De Pauw (zang) en Inge Spinette (piano) Herman van * voor * over * door Première van de literaire en muzikale ode aan Herman De Coninck in Cc Strombeek. €12 - €10,50 (65+) - €10 (-21, dagstudent) | abo 3: €11,50 - abo 6: €10 - abo 10: €10

di 3/09 20.30u | film A Late Quartet Wanneer bij een van de leden van een wereldberoemd strijkkwartet de ziekte van Parkinson wordt geconstateerd, is de toekomst voor de groep ineens onzeker… €6 - €5,50 (65+) (-21, dagstudent, surpluSpas)

Di 1/10 20.30u | film Boven is het stil Drama over een boerenzoon die door de ziekte van zijn vader tot het besef komt dat hij nooit het leven heeft geleid zoals hij dat zelf zou willen. €6 - €5,50 (65+) (-21, dagstudent, surpluSpas)

ma 30/09 20.30u | film Kon-tiki Waargebeurd verhaal van de onderzoeker- avonturier Thor Heyerdal, die in 1947 met zijn team een heroïsche poging ondernam om de Grote Oceaan over te steken op een vlot. €6 - €5,50 (65+) (-21, dagstudent, surpluSpas)

zo 29/09 10u | ontbijtfilm Waar is Knoester? (5+) Ben je klaar voor het nieuwe charmeoffensief van oude bekende Junior en zijn vriend Knoester, de pratende tak? Na Knoester en Knoester en Berkelientje is dit de derde film in de Noorse reeks. Film: €5,5, €5 (-12j) | Film + ontbijt: €11,50 (volw) - €9 (-12j)

za 28/09 20.30u | inleiding om 20u | dans CcW Cie Thor | Clear Tears / Troubled Waters Drie muzikanten, met leden van de legendarische band Tuxedomoon, zorgen voor live muziek waar hij choreograaf Thierry Smits zich inspireert op de verdwijning van de wereld. €20 - €19 (65+) - €10 (-21, dagstudent) | abo 3: €19,50 - abo 6: €18,50 - abo 10: €17,50

za 5/10 20.30u |Club S| Fenixx | foyer staand Marco Z In 2012 werden de Belgische radiogolven overrompeld door het fantastische deuntje van “I’m A Bird”. Live brengt Marco Z nog meer gevatte teksten en vrolijke deuntjes. €13 - €11,50 (65+) - €10 (-21, dagstudent) | abo 3: €12,50 - abo 6: €10,50 - abo 10: €10

vr 4/10 20.30u | inleiding om 20u | theater Theater Malpertuis | Recht zal zijn wat ik zeg! Zijn politici stemmenkanonnen als ze het goed kunnen zeggen? En wie honoreert tegenwoordig de politici? Zijn het de journalisten, het volk, de televisieprogramma’s, de kijkcijfers? €14 - €12,50 (65+) - €8 (-21, dagstudent) | abo 3: €13,50 - abo 6: €12 - abo 10: €11

do 3/10 20.30u |inleiding om 20u | klassiek | sacristie Abdijkerk Grimbergen Anneleen Lenaerts (harp) & Dionysis Grammenos (klarinet) Soloharpiste Wiener Philharmoniker De jonge Belgische harpiste Anneleen Lenaerts wordt omschreven als één van de meest gelauwerde harpisten van haar generatie. €17 - €15,50 (65+) - €10 (-21, dagstudent) | abo 3: €16,50 - abo 6: €14,50 - abo 10: €13,50

do 3/10 20.30u | inleiding om 20u | Theater CcW De Koe | Olga UITVERKOCHT

zo 8/09 11u, 14u, 16u | rondleiding door gebouw i.k.v. Open Monumentendag We nemen vooral een kijkje achter de schermen van de schouwburg en ontdekken de verste uithoeken van het gebouw. gratis di 10/09 20.30u | film Le passé De Iraanse grootmeester Asghar Farhadi volgt het gevierde ‘A Separation’ op met een bedachtzaam Frans familiedrama. €6 - €5,50 (65+) (-21, dagstudent, surpluSpas) di 17/09 20.30u | film I, Anna In een appartement in Londen wordt een man dood aangetroffen, bruut vermoord... Spannende film noir gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Elsa Lewin. €6 - €5,50 (65+) (-21, dagstudent, surpluSpas) za 21/09 vanaf 16u | festival Seizoensopening Het Cultuurcentrum blaast dit seizoen 40 kaarsjes uit en dat laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. We starten met een groot feest. gratis zo 22/09 15u| theater CcW Laika en Piccoli Principi (It) | Umami Umami is Japans voor ‘hartig’ of ‘heerlijk’. Naast zoet, zout, zuur en bitter is het de vijfde smaak, moeilijk te omschrijven en subtiel. Umami mixt eten, beeld, woord, beweging en muziek tot ‘theater der zinnen’. €15 - €15 (65+) - €15 (-21, dagstudent) | abo 3: €15 - abo 6: €15 - abo 10: €15

26


E x t ra : Kinderen & Tentoonstellingen

ZAP-STAART-JE 4 6 tot 12 jaar (n.a.v. de tentoonstelling ‘The Ever Changing Body - Deel II’ van 21/02/2014 tot 17/04/2014) Ben je graag jezelf? Zou je graag eens heel even iemand anders willen zijn of zou jij het zien zitten om iets geks of ongewoons te doen? Het tweede tentoonstellingsdeel van ‘The Ever Changing Body’ verwacht onder andere foto- en videowerk van de kunstenaars Cindy Sherman en Matthew Barney die hun eigen persoon en lichaam gebruiken om even in de huid van een ander of gek persoon te kruipen waarvan ze dan een kunstwerk maken. Je zal ook kennis kunnen maken met het werk van Maria Abramovic die heel bijzonder videowerk van performances creëert. za. 15/03 | 9.30u - 12u| tentoonstellingsruimte Cc Strombeek. Deelnemingsprijs: €6

ZAP-STAART-JE 5 6 tot 12 jaar (n.a.v. de tentoonstelling ‘The Ever Changing Body - Deel III’ van 02/05/2014 tot 25/05/2014) Het laatste deel van de tentoonstelling ‘The Ever Changing Body’ zal gaan over identiteit. Een mooi voorbeeld hiervan is het werk van de kunstenaar Jimmy Durham. Omdat hij via zijn kunstwerken laat zien wat hij belangrijk vindt, waar hij opgegroeid is en van waar hij vandaan komt. Zou jij het kunnen raden? Hoe zou een kunstwerk dat iets vertelt over een kunstenaar met Indiaanse roots er eigenlijk uit kunnen zien? Waarover zou zijn werk kunnen gaan? za 10/05 | 9.30u - 12u| tentoonstellingsruimte Cc Strombeek. Deelnemingsprijs: €6

Het tentoonstellingaanbod van Cultuurcentrum houdt graag rekening met kinderen en gezinnen die een extra aanzetje verwachten tijdens een geplande of onverwachte ontmoeting met kunst en kunstwerken in de tentoonstellingsruimte. Want kinderen en kunst zorgen voor een verrassend en aanstekelijk samenspel waar wij volwassenen een beetje jaloers op kunnen zijn. Zo vinden kinderen en ouders (en geïnteresseerde volwassenen) bij elke ‘Museumcultuur Strombeek Gent‘ tentoonstelling met kunstwerken uit de S.M.A.K.-collectie en kunstenaars van nu, de gratis tentoonstellingsgids ‘kameleon’. Deze gids op kindermaat kan via speelse vragen, weetjes en doe- en denkopdrachten leuke of interessante momenten en gesprekken opleveren tussen kinderen en volwassen.

Voorleesuurtje in de tentoruimte i.s.m. met jeugdbibliotheek Strombeek

Een zorgvuldig uitgekozen stapeltje voorleesboeken en zachte kussens in de tentoonstellingsruimte Tussen kunst en kunstwerken zorgen we voor verrassende luisterverhalen voor kleuters en eerste lezers. Of: Er waren eens drie voorleesuurtjes op een ongewone plaats die ongetwijfeld een ‘kijk eens even rond’ vervolg krijgen tijdens vijf nieuwe inspirerende voorleesuurtjes. Deze inspirerende ‘kijk eens even rond’ voorleesuurtjes worden gepland i.k.v. het tentoonstellingsaanbod ‘MuseumCultuur Strombeek - Gent’ Data: za. 26/10, 14/12 en 25/01, 29/03 en 17/05 10u - 10.45u | voor kleuters van 2de en 3de kleuterklas 11u - 11.45u | voor kinderen van het 1ste leerjaar Deelnemingsprijs: gratis Alle voorleesuurtjes staan los van elkaar en zijn apart te volgen. Wel vooraf inschrijven via tickets@ccstrombeek.be of 02 263 03 43. afspraak: aan de balie van de gemeentelijke bibliotheek Strombeek

27


-langlopend-

Initiatie voor blazers

(saxofoon, klarinet, dwarsfluit en trompet), piano, viool en cello. Vanaf 6 jaar Organisatie: Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Sinds het schooljaar 2010-2011 is de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans gestart met buiten de initiatie piano – viool – cello ook een initiatie in te richten voor blaasinstrumenten. In vergelijking tot vroeger is de Academie in samenspraak met het Gemeentebestuur overeengekomen dat de startleeftijd wordt opgetrokken naar 6 jaar. Zo kunnen alle cursussen van de individuele initiatie beter op elkaar afgestemd worden. Deelnemingsprijs per trimester: €75 voor inwoners van Grimbergen en deelgemeente en €125 voor inwoners van buiten de gemeente. Inschrijven kan vanaf 19/06 tot 29/06 en van 26/08 tot 14/09 op het secretariaat van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, Ruwaal 14 - 16, 1850 Grimbergen Lessen beginnen vanaf 01/10/2013. Info: (T) 02 270 82 38

Herfst

vakantie PLAKBOEK

6 tot 12jaar Met oude boeken, poppen, porselein, hout, speelgoed, bestek, spiegels,.. maken we assemblages geïnspireerd op Kunstenaars zoals Van Gogh, Miro, Picasso... Ma 28, di 29 & wo 30/10 | 9u30 - 12u| Piereman, Nijverheidslaan, 1853 Strombeek Begeleiding: Caroline Ghyssaert en Pauline Oth Deelnemingsprijs: €24 meebrengen: eventueel wat zelf verzameld materiaal, een hapje en drankje + schort.

KLEI in 3D

6 tot 12 jaar We boetseren een 3D portret van iemand die je heel leuk vindt. Neem alvast een toffe foto mee van je papa, mama, zus, broer of vriend(in). Ma 28, di 29 & wo 30/10 |13u30 - 16u | Piereman, Nijverheidslaan, 1853 Strombeek Begeleiding: Caroline Ghyssaert en Pauline Oth Deelnemingsprijs: €24 meebrengen: een duidelijk portret, een hapje en drankje + schort.

28

Als ik kon, als ik mag

3,5 tot 6jaar Een creatieve beeldende workshop voor kleuters die graag eens op een andere manier kijken en rondkijken. Staat het juist .. Hangt het goed .. Ligt het recht .. Nieuwsgierige kinderen worden uitgenodigd om samen op een gekke manier te luisteren, te kijken, te bewegen, te tekenen, te schilderen of te knutselen. Want het wordt gluren en turen op de tippen van je tenen naar een kunstwerk dat ‘Oo zo graag’ een pirouette wilt maken! Misschien mag je voor één keer wel voorzichtig met je kousenvoeten of met een paar hand(schoen)en en een kunstwerk aanraken? Nadat je op je tippen, hurken of buik hebt rond gekeken gaan we zelf aan de slag.. je zal er ‘ondersteboven’ van staan over welke mooie zelfgemaakte werkjes je achteraf mee naar huis mag nemen. N.a.v. de tentoonstelling ‘Upside Down - I’ over beeldhouwkunst van 04/10/2013 tot 03/11/2013 Begeleiding: Gerda Debuck Ma 28 en di 29/10 | 10 tot 12u kleuterhoek Cc Strombeek Deelnemingsprijs: €16 Meebrengen: drankje, stukje fruit of koekje voor tijdens de pauze

Voltage voor pro’s! RobotTime

9 tot 13 jaar Deze sessie richt zich specifiek naar alle kinderen die tijdens de voorbije jaren deelnamen aan de reeksen ‘Voltage: Creatief met elektriciteit’ We frissen de elektronicakennis van tijdens de sessie ‘Voltage: Creatief met elektriciteit’ op aan de hand van enkele oefeningen. We maken kennis met de microcontroller, waarvoor we onze eerste programmacode proberen te schrijven. Vervolgens bouwen we onze eigen minirobot en laten ons hierbij leiden door onze creativiteit, we gebruiken ook nu zoveel mogelijk onderdelen van elektronisch speelgoed. We experimenteren er op los! Docent: Rob Vermeiren Do 31/10 | 9.30 - 12.30u en van 13.30u -16u | cursuslokaal Cc Strombeek. Deelnemingsprijs: €28 (inclusief materiaal) Mee te brengen: oud elektronisch speelgoed dat ontmanteld mag worden, indien mogelijk jouw elektronica-pakket van de eerste reeks, fruit/koekje en drankje


Ik ben klein en jij bent groot... en dat is niet eerlijk!

3 tot 5 jaar en 5 tot 8 jaar Een kleurrijk en meeslepend dansatelier… Wat als we vandaag de rollen eens omdraaien en kijken wat er gebeurt als klein groot wordt en groot klein? In dit atelier gaan we op zoek naar bewegingen die passen bij klein en groot en ontdekken we het schaduwspel. We proberen het samen uit en beginnen nieuwe avonturen met de dingen om ons heen. Begeleiding: Mayken Mannaert Wo 30 en do 31/10 | 10 tot 12.30u voor de 3 tot 5-jarigen | 14 -16.30u voor de 5 tot 8-jarigen | K. Hemmerechtszaal Cc Strombeek Deelnemingsprijs: €15 Info: Trek makkelijke kledij aan en breng een fruit/koekje en drankje mee voor tijdens de pauze

Kerst

vakantie

ZWART-WIT op DOEK

6 tot 12 jaar Mooie winterse landschappen van bekende kunstenaars toveren we om in verrassende zwart-wit taferelen met acryl op doek. Do 2 en vr 3/01 | 9.30u -12u | Piereman, Nijverheidslaan, 1853 Strombeek Begeleiding: Caroline Ghyssaert en Pauline Oth Deelnemingsprijs: €16 meebrengen: eventueel wat zelf verzameld materiaal, een hapje en drankje + schort.

Hier vind je slechts enkele van de vele vakantieactiviteiten tijdens de Krokusvakantie. Houd de Wegwijs van jan-feb in de gaten voor het uitgebreide KAMER-RAAD kinderprogramma tijdens de 6 tot 12 jaar Krokusvakantie. Maak je eigen maquette van je fantasiekamer of beter gezegd, jouw DROOM-kamer. We werken met hout, karton, stofjes, plexi en allerhande materiaalsoorten. Jullie mogen alvast zelf wat materiaal verzamelen om jullie ideale droomkamer te versieren. Wo 5, do 6 en vr 7/03 | 9.30 - 12u |Piereman, Nijverheidslaan, 1853 Strombeek Begeleiding: Caroline Ghyssaert en Pauline Oth Deelnemingsprijs: €24 meebrengen: eventueel wat zelf verzameld materiaal, een hapje en drankje + schort.

Krokus

verlof

Best Off

6 tot 12 jaar Breng je favoriete speelgoedje of lievelingsknuffel mee. Je zal zien dat je er een wondermooi schilderij of tekening van kan maken! Wo 5, do 6 en vr 7/03 | 13.30 - 16u| Piereman, Nijverheidslaan, 1853 Strombeek Begeleiding: Caroline Ghyssaert en Pauline Oth Deelnemingsprijs: €24 meebrengen: jouw lievelingsknuffel, een hapje en drankje + schort.

MiniMonsters

3 tot 5 jaar en 5 tot 8 jaar Een kleurrijk en meeslepend dansatelier… Er schuilen minimonstertjes in elk van ons. We geven ons monster een naam, klank en beweging. Samen dansen en bewegen we in een kleurrijk landschap. Die andere monstertjes zijn ook best leuk! Jij komt toch ook? Do 6 en vr 7/03 | 10 - 12u30 voor de 3 tot 5-jarigen | 14 - 16u30 voor de 5 tot 8-jarigen | K. Hemmerechtszaal Deelnemingsprijs: €15 Info: Trek makkelijke kledij aan en breng een fruit/koekje en drankje mee voor tijdens de pauze

Roffel & Shake

i.s.m. Artforum vzw 4 tot 6 jaar Musiceren, dansen en spelen! We roffelen op percussie-instrumenten, shaken op zelfgemaakte muziek, maken kennis met verschillende muziekinstrumenten en dansen op eenvoudige ritmes. In deze workshop gaan we op een speelse manier op zoek naar eigen dansbewegingen en zelfgecreëerde muziek. Vr 3/01 |10 tot 12u |E. Soenszaal Cc Strombeek Deelnemingsprijs: €8

PowHow

i.s.m. Artforum vzw 6 tot 9 jaar Actief de Indiaanse cultuur leren kennen. Een Powhow is een bijeenkomst van indiaanse stammen waarbij iedereen feest. Ook wij organiseren onze eigen Powhow. We vertellen een verhaal, versieren ons lichaam met krachtsymbolen en dansen zeer bijzondere dansen rond onze tipi. Als een echte indiaan oefenen we met onze pijl en boog. Klaar? Powhow! Vr 3/01 |14 tot 16.30u|E. Soenszaal Cc Strombeek Deelnemingsprijs: €8

29


Vorming

Jongeren/ MiXXit

MiXXit is al enkele jaren hét platform waar jongeren vanaf 14+ zich artistiek kunnen uitleven adv diverse, geschifte workshops en evenementen.

Labo fotolenzen Met spiegels, pollepels en oude lenzen maakt of vindt Jasper Leonard nieuwe lenzen of opzetstukken uit voor digitale DSLR's. Hij begon dit creatief project als eindwerk op Sint-Lucas en zet het momenteel voort als stadsfotograaf van Antwerpen. Zowel als fotograaf en als videokunstenaar experimenteert Jasper met deze technieken om zo tot vernieuwende en creatieve beelden te komen. In dit labo maak je je eigen, nieuwe fotolens. za 14/09 | 13u | Cc Strombeek. Deelnemingsprijs: €10 Meebrengen: fototoestel, allerhande attributen waarmee je zelf wil experimenteren (i.s.m. Urban Crafts)

30

Workshop Graffiti met Steve Locatelli Locatelli is een echte autodidact. Hij groeide op in Brussel waar hij al snel geconfronteerd werd met street-art. Op 13-jarige leeftijd kreeg hij de smaak te pakken. Hij startte met zelfgemaakte stickers die hij op alle mogelijke plaatsen in de stad ging kleven. De stickers werden al snel vervangen door markers en spuitbussen. Vanaf 2007 wordt hij het artistieke talent achter graffitishop artifex. Locatelli is steeds bezig met het zoeken naar nieuwe technieken en kunstvormen, maar blijft trouw aan zijn spuitbus. Zijn canvassen zijn expressief, kleurrijk en stralen een boost van energie uit. Steve leeft en schildert momenteel in Antwerpen, toont en verkoopt zijn werk in Europa en reist de wereld rond voor zijn murals. Hij is momenteel één van de grootste Belgische graffiteurs. zo 29/09 | 13u | Cc Strombeek. Deelnemingsprijs: €10 Meebrengen: kleding die vuil mag worden (i.s.m. Urban crafts )

Labo Lasercutten Lasertechnologie geeft de mogelijkheid zeer precieze en specifieke dingen te creëren. vrBEELD is een conceptueel bureau dat met de combinatie van lasercutting/engraving en zwaardere machines concepten,inrichtingen, displays, producten... uitwerkt. Op een dagje workshoppen bij MiXXit nemen ze hun machine mee en werken we samen enkele Lasercut-ontwerpen uit. Inspiratie de vrije loop laten, dus! za. 19/10 | 13u | Cc Strombeek. Deelnemingsprijs: €10 Meebrengen: gekke ideeën ( al dan niet uitgewerkt op computer ) ! ( i.s.m. Urban Crafts )

Meer info: www.miXXit.be of mixxit@ccstrombeek.be


Vorming

volwassenen

Klassieke muziek (her)ontdekken -langlopende reeksOrg.: Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Je houdt van klassieke muziek en wil er graag iets meer over weten, maar je weet niet waar te beginnen. Een bepaalde componist intrigeert je, maar je vindt je weg niet in het enorme cd-aanbod. Of je wil graag een concert bijwonen, het instrumentenmuseum bezoeken, of gewoon muziek beluisteren en leren (her)ontdekken met deskundige uitleg erbij? Dan is deze cursus iets voor jou. Specifieke voorkennis is niet vereist. Docent: Maryse Crol Vrijblijvende kennismakingsles op donderdagavond 12/09/2013 | 19.30u | lokaal 2 Cc Strombeek. Info en inschrijvingen bij de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans | (T) 02 270 82 38 of maryse.crol@telenet.be

Spreken in het openbaar/ Theater/ Vorming -langlopende reeksOrg.: Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans In aparte specialisatiemodules wordt in kleine groepen ingegaan op specifieke aandachtspunten die te maken hebben met ‘spreken in het openbaar’. Er wordt gewerkt rond theater, voordracht en zakelijk spreken. Docenten nog te bepalen. De eerste datum wordt in overleg bepaald. Info en Inschrijvingen bij de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans | (T) 02 270 82 38

Jazz in kunst, kunst in jazz Wat hebben Igor Stravinsky, Jack Kerouac, Jackson Pollock en Betty Boop gemeen? Kom het hier ontdekken! In deze vierdelige introductiereeks maken we op een andere manier kennis met jazz. Geen historisch overzicht van het muziekgenre, maar wel een zoektocht naar de raakpunten tussen jazz en andere kunst. Dus Parker meets Stravinsky, Ellington meets Shakespeare en het Brussels Jazz Orchestra & Jef Neve meet The Artist. Maar ook Piet Mondriaan recupereert Boogie Woogie, Claude Debussy schurkt aan tegen Ragtime en Bertrand Tavernier ontrafelt Bebop. Literatuur, beeldende kunst, cinema, cartoons, strips, dans, fotografie en klassieke muziek. Je zou versteld staan hoever de fascinatie voor jazz wel gaat. Net dit maakt deze originele laagdrempelige cursus interessant voor iedereen: leken, jazzfans, cultuurliefhebbers, iedereen vindt zijn gading. Want iedereen houdt toch van kunst? Een goed boek, een spannende film, een mooie foto aan de muur, een ontspannende strip en... jazz als rode draad! Docent: Matthias Heyman Di 17, 24/09 & 1, 8/10/2013 | 20u – 22.15u | K.Hemmerechtszaal Deelnemingsprijs: €28 - €24 (-21/dagstudent/+65/surpluS)

Lezing concert | Francis Poulenc en Le Groupe des Six Piet Van Bockstal (hobo) & Yutaka Oya (piano) In dit lezing-concert rond Francis Poulenc en zijn vrienden van Le Groupe des Six gaat Piet Van Bockstal in een eerste deel uitgebreid in op het levendige tijdsgewricht van de jaren 1920 . Parijs was toen de bruisende hoofdstad in de beeldende kunst (Picasso,Leger,Modigliano...), de literatuur (Cocteau,Daudet)...en de muziek (Stravinsky,Satie..) maar evengoed in de cabaretten, de circussen en foren. Er was jazz, er was Diaghilev, er was Dada. Dit eerste deel wordt opgeluisterd met verschillende kortere muzikale fragmenten van componisten die deel uitmaken van de Le Group des Six; Satie, Auric, Honegger, Durey... Na de pauze wordt er dieper ingegaan op de figuur van Francis Poulenc en wordt een korte analyse én integrale uitvoering gegeven van zijn Sonate voor hobo en piano, opus 185. do 14/11 | 20.30u | Sacristie abdijkerk Grimbergen Tickets: €12 - € 10 (65+) - €8 (-21, dag­ student, academies Wemmel, Meise)

31

Ook in deze reeks: Lezing-concert | Benjamin Dieltjens (klarinet) & Il Gardellino | De bassetklarinet en de muziek van W.A. Mozart; een rare vogel of een uniek instrument? Zo 9/02/2014 | Kerk Sint-Kwinten Imde Lezing-Concert | Toon Fret (fluit) & Veronika Iltchenko (piano) | Een muzikaal literair portret van de Belle Epoque in Duitsland Do 24/04/2014 | Sint-Jan-de-Doper Kerk Ossel


Carolyn Christov-Bakargiev Worlding at dOCUMENTA (13) 2012, in the state of the propositional Na een spraakmakende lezing eerder dit jaar door Jan Hoet, ere-directeur van S.M.AK. en de Belgische curator van documenta 9 in 1992 haalt Museumcultuur Strombeek/ Gent nu de Amerikaanse Carolyn Christov-Bakargiev (1957) naar Strombeek die vorig jaar een méér dan straffe dOCUMENTA 13 organiseerde in Kassel. Ze was eerder directeur van het befaamde en fabelachtige Museum Castello di Rivoli in de nabijheid van het Italiaanse Turijn en was in 2008 curator van de prestigieuze Biënnale van Sidney! Carolyn Christov zal ons onderhouden over kunstenaars in de periferie, over globalisering, de rol van documenta en over de positie van de kunst in een wereld die sneller draait en kantelt dan we zelf kunnen geloven. zo 22/12/2013 | 11u | Cc Strombeek Gratis mits inschrijven via tickets@ccstrombeek.be

Upside down | een tweeluik over beeldhouwkunst Deel 1: 05/10/2013 tot 03/11/2013 Deel 2: 15/11/2013 tot 15/12/2013 De tentoonstelling Upside Down bestaat uit twee tentoonstellingsperiodes en buigt zich over het begrip ‘sculptuur’ en de ontwikkelingen in de beeldhouwkunst. Verder komt de verandering in dans en beweging van de jaren zestig tot vandaag aan bod. Hierbij wordt gekozen voor beeldhouwwerken van kunstenaars die niet altijd kiezen voor een klassieke presentatie. Zo wordt er bijvoorbeeld een begaanbaar vloersculptuur van Carl Andre verwacht, een hangend (licht)sculptuur van Bruce Nauman en werk van Lili Dujourie waarvan nog steeds een kunstwerk uit 2002 te zien is in het Kasteeldomein Het Prinsenbos in Grimbergen. Voor het samenstellen van de thematische tentoonstellingen tijdens het seizoen 2013-2014 wordt er naast werk uit de S.M.A.K.-collectie, dat ongeveer 2000 werken bezit en een mooi beeld geeft over de ontwikkelingen in de nationale en internationale kunst van 1945 tot nu, ook kunst getoond van jong nieuw talent, uitstekende minder bekende kunstenaars en toonaangevende top-kunstenaars. Rondleidingen Upside Down deel I: Za 5/10/2013 | 20u | Cc Strombeek | door Wannes Lecompte /Francis Denys Do 17/10/2013 |14u | Cc Strombeek | door Luk Lambrecht Rondleidingen Upside Down deel II: Vr 15/11/2013 | 20u | Cc Strombeek | door Wannes Lecompte /Francis Denys Do 28/11/2013 | 14u | Cc Strombeek | door Luk Lambrecht Gratis, vooraf inschrijven niet verplicht Anselmo - © Dirk Pauwels

Inleidingen theater/dans/muziek

Cc Strombeek biedt inleidingen aan bij verschillende voorstellingen. Bijna alle theater voorstellingen en klassieke concerten worden ingeleid, maar bijvoorbeeld ook het fado concert ‘Cuca Roseta’ (29/03). In een inleiding geen gegoochel met moeilijke termen maar op een bevattelijke manier krijg je een inzicht in de voorstelling of het concert. Je bent helemaal klaar om te kijken met de juiste bril en te luisteren met gespitste oren! Welke voorstelling of concert wordt ingeleid, vind je terug in de seizoenbrochure/WegWijs/ website. Alle inleidingen starten om 20u en zijn gratis.

32


Vorming

atelier beeldende kunst

In het Atelier Beeldende Kunst kan je aan actieve en creatieve kunstbeoefening doen. We bieden een ruime waaier aan van workshops, cursussen en ateliers naar ieders interesses en verwachtingen. Het Atelier Beeldende Kunst bestaat reeds sinds de opstart van Cc Strombeek in 1973 en biedt onder begeleiding van ervaren lesgevers de mogelijkheid om zich te initiëren of te vervolmaken in de kunst van het schilderen, tekenen, het werken met klei & keramiek en het laatste jaar ook houtsculptuur. INSCHRIJVEN voor onze ateliers en cursussen kan vanaf donderdag 22 augustus 2013. INFO-AVOND Atelier Beeldende Kunst: dinsdag 3/09 vanaf 19.30u in De Piereman. Locatie van alle cursussen en ateliers: De Piereman, Nijverheidslaan z/n, 1853 Strombeek (naast het containerpark Strombeek), tenzij anders vermeld.

ART NIVO

KERAMIEK

Art Nivo is een beeldend atelier voor volwassen personen met een lichte tot matige mentale beperking. Onder begeleiding van een vertrouwde instellingbegeleid(st)er en een Art Nivo begeleider ontplooit de groep zich tot een volwaardig onderdeel van het ‘Atelier Beeldende Kunst’. Elke week (met uitzondering van de schoolvakanties) op maandag en vrijdag voorzien wij dit atelier van 10u tot 15u. Docent: Gerda De Buck Startdata: ma 2/09 van 10u-15u en vr 6/09/2013 van 10u-15u Meer info: Jo Sollie ( T) 02 263 03 49

Klei is ‘kleutermateriaal’. Iedereen ziet wel het beeld van de kleuter die met veel voldoening en genot deze materie een vorm geeft. Tegelijkertijd is keramiek een hoogtechnologisch product, gebruikt in bijvoorbeeld de ruimtevaart. Het omringt ons zowat overal onder vorm van bakstenen, dakpannen, lavabos, servies,... Zowat alle vormen kunnen uit klei gemaakt worden. Kunstenaars gebruiken dikwijls de plastische mogelijkheden van klei om hun kunstwerk vorm te geven. Kortom, klei is een materiaal dat ongelooflijk veel uitdagingen biedt. Regelmatige extra’s in het atelier keramiek zijn oa. gratis masterclasses en lezingen door hedendaagse keramisten en kunstenaars. We bieden workshops stooktechnieken aan en bezoek aan tentoonstellingen. Elk jaar krijg je de kans om je werk te tonen op een expositie in Cultuurcentrum Strombeek.

Vrij atelier Keramiek beginners en gevorderden In dit vrij atelier kan je experimenteren met klei. Opbouw- en boetseertechnieken, draaiwerk en gietwerk zijn onze vormelijke hoofdactiviteiten. Naast de mogelijkheid om vrij te werken, worden twee a drie opdrachten per jaar gegeven om je uit te dagen om nieuwe technieken te verkennen. Docenten: keramisten Liesbeth De Vries en Hugo Meert. Elke week op dinsdagavond van 19.30u tot 22u en donderdag en vrijdag van 10u tot 16u (uitgezonderd schoolvakanties). Startdata: di 3/09, vanaf 19.30u (infoavond Atelier Beeldende Kunsten), di 10/09, do 12/09 en vr 13/09/2013. Deelnemingsprijzen: volledig seizoen: € 215 | € 195 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS) eerste seizoenshelft (sep-dec): €135 | € 125 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS) Je inschrijvingsgeld omvat alle materiaal, behalve klei, en gebruik van alle materieel (oven, spuitcabine, platenroller, elektrische draaischijven,…).

33


Cursusaanbod atelier keramiek Cursusmodules Beginners (en gevorderden) Deze cursusmodules bieden je de kans om via gerichte opdrachten de basistechnieken onder de knie te krijgen en vervolgens de mogelijkheden van klei verder te ontdekken. Docent: Liesbeth de Vries Module 1: werken met klei Klei is een fantastisch materiaal. Je kan het op allerlei manieren vormen en bewerken. In deze module maken we kennis met de belangrijkste basis­ technieken. We gaan opbouwen met repen, kleiworsten, kleiplaten en we maken een gietmal. Ma 9, 16, 23, 30/09 en 7, 14, 21/10/2013 telkens van 19.30u tot 22u Deelnemingsprijs: €70 | €66 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS) | €63 (vanaf 2 cursussen of deelnemer vrij atelier) Module 2: klei en kleur Hoe geef ik mijn werkstuk kleur? Dat hoeft niet altijd een glazuur te zijn. Er zijn vele alternatieven, elk met een eigen karakter. We zullen de mogelijkheden verkennen van engobes, oxides, terra sigillata en sgraffito. Ma 04, 18, 25/11 en 2, 9, 16/12/2013 telkens van 19.30u tot 22u Deelnemingsprijs: € 60 | €57 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS)| €54 (vanaf 2 cursussen of deelnemer vrij atelier) Module 3: pottendraaien voor beginners Het ziet er zo eenvoudig uit, zoals een pot ontstaat op een draaischijf, en wie zou dat niet eens willen proberen? Het vereist wat doorzettingsvermogen, maar aan het eind van deze module heb je de basisvaardigheden onder de knie. Een cursus voor diegenen die altijd al eens wilden ervaren hoe pottendraaien in zijn werk gaat. Opgelet, glazuren doen we niet tijdens deze cursus, dat komt in de volgende module aan bod. Ma 6, 13, 20, 27/01/2014 en 3, 10, 17, 24/02/2014 telkens van 19.30u tot 22u Deelnemingsprijs: € 80 | €75 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS) | €72 (vanaf 2 cursussen of deelnemer vrij atelier) Meebrengen: een schort of overall

34

Module 4: glazuren Een glazuur is niet alleen mooi, het is ook praktisch, het maakt een werkstuk in klei helemaal af. “Wat is glazuur?”, “Waar is het van gemaakt ?” en “Hoe kun je het zelf maken?”, zijn vragen waarop in deze cursus een antwoord gegeven wordt. We leren glazuren bereiden, kleuren en correct aanbrengen.   Ma 10, 17, 24, 31/03/2014 telkens van 19.30u tot 22u Deelnemingsprijs: € 40 | €38 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS)| €36 (vanaf 2 cursussen of deelnemer vrij atelier) Module 5: alternatief stoken Voor wie durft! Spelen met de elementen; aarde, vuur en water.  We maken werkstukken voor verschillende stooktechnieken, met name raku, naked raku en koperstook. Op de slotdag gaan onze werkstukken in de raku-oven. We stellen ze bloot aan extreme condities, en het resultaat is altijd verrassend.   Ma 28/04/2014 en 5, 12, 19, 26/05/2014 en 2, 16,23/06/2014 telkens van 19.30u tot 22u + nog af te spreken stookdag Deelnemingsprijs: €150 | €145 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS) | €142 (vanaf 2 cursussen of deelnemer vrij atelier) (incl. materiaal + kosten stookdag en lunch)

niveau 'cursusmodules beginners'

Draai-atelier

Beginners en gevorderden Deze cursus omvat een reeks van lessen om het werken op de draaischijf goed onder de knie te krijgen en om speciale projecten aan te pakken. Je kan een servies ontwerpen, potten en deksels maken. Je kan basisvormen vervormen, versnijden en opnieuw monteren om tot iets heel nieuws te komen. Ook aan het glazuren van het werk zal aandacht geschonken worden. Meebrengen: schort of overall Docent: Liesbeth de Vries Za 14, 21, 28/09 en 5, 12, 19, 26/10 en 9, 16, 23, 30/11 en 7, 14/12/2013 telkens van 9.30u tot 12u Deelnemingsprijs: € 130 | €123 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS) | €117 (vanaf 2 cursussen of deelnemer vrij atelier) Za 11, 18, 25/01 en 1, 8, 15, 22/02 en 1, 15, 22, 29/03 en 5, 26/04 en 3, 10, 17, 24/05 en 14/06/2014 telkens van 9.30u tot 12u Deelnemingsprijs: € 130 | €123 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS)| €117 (vanaf 2 cursussen of deelnemer vrij atelier)


TEKENEN EN SCHILDEREN Vrij atelier tekenen en schilderen

Beginners en gevorderden In het vrij atelier wordt een atelierinfrastructuur aangeboden met een deskundige docent en het nodige materiaal. Het is een plek om te herbronnen en/of nieuwe inzichten te verwerven. Je krijgt ‘carte blanche’ bij het gebruik van materiaal, techniek en onderwerp. In dit proces wordt je begeleid door een docent beeldende vorming. Er worden ook opdrachten aangeboden die je prikkelen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het vrij atelier biedt ook de mogelijkheid om te tekenen/schilderen naar levend model. Elke week (met uitzondering van de schoolvakanties) op Maandagavond van 19.30u tot 21.30u en dinsdagnamiddag van 13.30u tot 16u docent Wannes Lecompte Woensdagavond van 19.30u tot 21.30u docent Jan Bastiaensen Donderdagavond van 19.30u tot 21.30u docent Mark Keppens Startdata: di 3/09 vanaf 19.30u (infoavond Atelier Beeldende Kunsten), ma 9, di 10, wo 11 en do 12/09/2013.

Deelnemingsprijs volledig seizoen: €130 | €115 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS) Deelnemingsprijs eerste seizoenshelft (sept-dec) : €85 | €75 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS)

Cursusaanbod ateliers tekenen/schilderen Tijdens de cursusreeksen word je gedoceerd in welbepaalde technieken, thema’s of ga je aan de slag met specifieke materialen. Vanuit het materiaal, de vormen, kleuren en vanuit het individuele leer- en groeiproces wordt er geschetst, ontworpen, getekend, geschilderd en verbeeld. Of we tekenen en schilderen naar de waarneming. We leggen het onderwerp vast op linnen, papier of minder voor de handliggende dragers. Je kan ervoor opteren om deze cursussen al dan niet in combinatie met het vrij atelier te volgen. Je inschrijvingsgeld omvat gebruik van alle materieel zoals drukpers, ezels, tekenpapier, … . Wij vragen verf e.d. zelf mee te brengen. Bij cursussen staat dit steeds aangegeven indien specifiek materiaal vereist is.

Collage: een tweede leven met wat we wegwerpen Beginners en gevorderden Even papier, aquarel en acryl aan de kant om toe te geven aan de “goesting” om met onvoorspelbare materialen te werken. Een collage is een kunstvorm die gebruik maakt van uitgeknipte stukken papier, karton of stof, die met lijm op steviger papier of op schildersdoek geplakt worden. De gebruikte materialen kunnen van alles zijn: knipsels uit tijdschriften (tekst, foto's, advertenties), delen van originele foto's, tekeningen, gescheurde stukjes van een mislukte aquarel of een ander schilderwerk. Al decennia lang putten kunstenaars inspiratie uit die schijnbaar waardeloze wegwerpmaterialen. Soms gebeurde dat uit pure noodzaak, omdat ze zich geen andere materialen konden veroorloven om hun creativiteit te uiten, vaker nog omdat ze mogelijkheden zagen in een tweede leven, met een nieuwe inhoud! Docent: Jan Bastiaensen Di 10, 17, 24/09 en 1, 8, 15/10/2013 telkens van 19.30u tot 21.30u Deelnemingsprijs: € 42 | €38 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS)| €34 (vanaf 2 cursussen of deelnemer vrij atelier)

35


Het schilderij onthuld

Beginners en gevorderden Schilderen zonder plan een ontzettend ontspannende, verrassende en leerzame ervaring. Vertrekbasis is de aandacht voor de waarneming. Vanuit het actief kijken leer je beeldend denken en handelen. Je probeert je niet te laten leiden door het idee dat je naar een bepaald eindplan moet, maar laat telkens de veranderingen die plaatsvinden op het doek op je inwerken. Het schilderij vertelt je wat de volgende stap is. Onderdelen van de cursus zijn basisbegrippen als vorm, kleur, licht/donker, perspectief, compositie, en natuurlijk de materialen en technieken. Je leert kijken naar vormen, lijnen, structuren en toonwaarden. Docent Jan Bastiaensen Di 5, 12, 19, 26/11 en 3, 10/12/2013 telkens van 19.30u tot 21.30u Deelnemingsprijs: € 42 | €38 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS)| €34 (vanaf 2 cursussen of deelnemer vrij atelier)

Levend model en ruimte: vorm

Beginners en gevorderden De visuele waarneming naar levend model en de weergave ervan vormt het uitgangspunt van deze cursus. Het tekenen op papier is een proces waarbij een beeld wordt onderzocht. Deze ontdekkingstocht is een uitdaging waarbij je eigen persoonlijkheid en beleving tot uiting komen. Meebrengen: harde en zachte potloden (1,2 en 3b.), houtskool, doezelaar, zachte gom, plakband. Papier is aanwezig! Docent Mark Keppens Do 5,12,19, 26/09 en do 3, 10/10/2013 telkens van 13u30 tot 16.00u Deelnemingsprijs: € 42 | €38 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS) | €34 (vanaf 2 cursussen of deelnemer vrij atelier)

36

t

Levend model en ruimte: kleur- en vormrelaties

Beginners en gevorderden Met schilderkunstige middelen ga je de confrontatie aan met het menselijk lichaam om als dusdanig je eigen visueel verbeelde werkelijkheid kleur en vorm te geven. Vanuit een inhoudelijk onderbouwd creatieproces wordt er gewerkt met potlood en verf op papier. Meebrengen: Harde en zachte potloden,aquarel,een basispakket acrylverf en aangepaste penselen, vod en sponsjes, plakband. Papier is aanwezig! Docent: Mark Keppens Do 17&24/10 en 7,14,21&28/11/2013 telkens van 13u30-16u Deelnemingsprijs: € 42 | €38 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS)| €34 (vanaf 2 cursussen of deelnemer vrij atelier)

Levend model en ruimte: schildersdoek

Beginners en gevorderden Het uitgangspunt van deze cursus is het leren omgaan met verf op doek. Je vertrekt vanuit respect voor de traditie van de schilderkunst en plaatst daartegenover je persoonlijke verfrissende inbreng . Beeldend (be)denken en uitwerken op doek leidt tot een nieuwe creatie. Meebrengen: Schildersdoek,waarvan je zelf de afmetingen bepaalt. Acrylverf en aangepaste penselen,palet,vodden.. harde potloden,gom. Docent: Mark Keppens Do 5,12 & 19/12/2013 telkens van 13u30-16.00u Deelnemingsprijs: €21 | €19 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS)| €17 (vanaf 2 cursussen of deelnemer vrij atelier)

HOUTSCULPTUUR

Beginners en gevorderden Beeldhouwen in hout is een boeiende, creatieve uitdaging. Je combineert vormgeving met een fascinerend en levend materiaal. Hout is soms hard, soms zacht, met veel vloeiende lijnen, beweging en geuren. In je vormgeving geef je een stuk hout een nieuw leven, abstract of figuratief. We werken met houtbeitels, in het vakjargon gutsen genoemd. Met de hand en/of met de hamer snijd je de vorm die je wil, uit je blok hout. Ieder kiest, in overleg met de cursusbegeleidster, zijn eigen ontwerp. Wie niet over gutsen beschikt, kan er gedurende de cursus huren. Docent: Ann Brouwers Locatie: Athena Brabant, Humbeeksesteenweg 184 (Grimbergen) Startdatum: di 3/09 vanaf 19.30u (infoavond Atelier Beeldende Kunsten) 2 cursusreeksen van 10 lessen: Cursusreeks 1 start op 16 september voor de les op maandag, van 9u15 tot 11u45 Cursusreeks 2 start op 18 september voor de les op woensdag, van 9u15 tot 11u45 Deelnemingsprijs per cursusreeks: €110 | €105 (-21/dagstudent/+65/surpluS)


tento• 2 0 1 3 -2 0 1 4

s e p t ember - o k t o ber

MAROESJKA LAVIGNE

Foto-jaarproject 2013-2014

Fotoproject seizoen 2013/2014

Maroesjka Lavigne

Je kan er niet naast kijken: de foto’s die Maroesjka maakte voor de seizoens­ brochure van het Cc zijn nu tegen de ramen gemonteerd, afgedrukt op transparante plexi zodat haar beelden 24/24 aanwezig zijn.

Ijsland

05/10/2013 - 03/11/2013 Het project begint met een uiterst mooie reeks die Maroesjka Lavigne fotografeerde in het betoverende Ijsland. ‘Dit project begon in maart 2011. Vier maanden reisde ik door het voor mij onbekende Ijsland. Het licht was helder, de kleuren levendig en tegen het einde van mijn trip bleef de zon de hele nacht door schijnen. De sneeuw strooide een sluier over het landschap zodat de omgeving grafischer werd. In de winter ging ik terug. Het landschap kleurde blauw bij valavond. Alle andere kleuren verdwenen. Het waren betoverende momenten waarbij de tijd leek stil te staan.’

Kinderen en tentoonstellingen oktober 2013

ee. vliegjem

be

Het tentoonstellingaanbod van Museumcultuur Strombeek/Gent met kunstwerken uit de S.M.A.K. -collectie en kunstenaars van nu houdt graag rekening met kinderen en gezinnen tijdens een geplande of onverwachte ontmoeting met kunst en kunstwerken in de tentoonstellingsruimte. Want kinderen en kunst zorgen voor verrassende en aanstekelijke matches waar wij volwassenen wel eens jaloers op kunnen zijn. Zo vinden kinderen en ouders (en geïnteresseerde volwassenen) bij elke tentoonstelling de gratis tentoonstellingsgids ‘kameleon’. Het herkenbaar logo ‘kameleon’ van Museumcultuur Strombeek/Gent duidt activiteiten voor kinderen n.a.v. het mooie tentoon­stellingsaanbod aan. In oktober heb je twee ‘Voorleesuurtjes in de tentoonstellingsruimte’ op zaterdag 26 oktober i.s.m. bibliotheek Strombeek, een speels tentoonstellingsbezoek op zaterdag 19 oktober tijdens het ‘Zap-Staart-je’ en de module ‘Zap-Art’ en een verrassend ‘tentoonstellingbezoekje’ tijdens de twee­daagse kleutercursus in de herfstvakantie. Het kunstig diertje zal ook aanwezig zijn tijdens de ‘S-Dag‘ voor abonnees in S.M.A.K. op 20 oktober en tijdens de ‘Kinderhoogdag’ op 13 oktober.

EXTRAMUROS Naar goede traditie blijft Cc Strombeek jong talent spotten in academies. Raadpleeg de digitale nieuwsbrief voor meer informatie over de jonge kunstenaars.

Noteer alvast in je agenda:

05.10 - 03.11.2013

John Bijnens 15.11 -15.12.2013

Katrien Claes

37


In de wind

Norbert Arns 21/09/2013 - 09/01/2014

De Duitse kunstenaar Norbert Arns schitterde vorig seizoen in de context van de expo ‘Revolving Doors’. Nu is hij terug met een fantastisch vlagontwerp: een klavertje vier wappert nu als “geluks-brenger” bovenop het 40 jarige Cc! Op de veilige begane grond staat een vitrine met achtergrondinformatie.

Marion Möller

Architectuurornamenten 05/10/2013 - 03/11/2013 De architectuurornamenten van Marion Môller blijven een inherente aanwezigheid in Cultuur­ centrum Strombeek en S.M.A.K. in Gent. In de komende maanden zal Marion Möller twee bijkomende steden tussen Strombeek en Gent bezoeken om een nieuw architectuurornament toe te voegen aan de geplande reeks. De ornamenten gebaseerd op onderzoek in Wetteren en Ternat verdichten de mentale afstand tussen Strombeek en Gent …

AFSLUITING foto-JAARPROJECT 2013-2013

An-Sofie Kestelyn

vrijdag 30 augustus, vanaf 20 uur met inleiding van Luk Lambrecht en Christophe De Jaeger en met muziek van de rockband Gordo Spacemonkey De expo die naar goede gewoonte het foto­ jaarproject afsluit wordt dit jaar vervangen door de presentatie van foto’s die ze nam tijdens haar werk voor de Volkskrant (NL). Cultuurcentrum Strombeek geeft dit boekje uit als een belangrijk “opstapje” in haar verdere carrière. In een aantal vitrines en via projecties zijn deze foto’s te zien, alsook een kleine selectie die ze maakte tijdens haar verblijf in Johannesburg. Het was haar bedoeling om Nelson Mandela nog te kunnen ontmoeten; dat lukte bijna… ondertussen maakte ze foto’s van het dagelijkse leven in deze niet ongevaarlijke grootstad.

Kunst in de foyer

jeugdinitiatieven ateliers en Zap Art | oktober 2013 Als de zon langzaam van onder de huid wegsmeult wordt het opnieuw tijd om uit te kijken naar de nieuwe werken van onze ateliers. Tijdens de maand oktober is het de beurt aan de jeugdinitiatieven en ZAP ART.

38


Museumcultuur Strombeek/Gent organiseert project #2

Upside Down

Deel 1. Specific Objects | 05.10.2013 - 03.11.2013 Opening zaterdag 5 oktober vanaf 20 uur muziekoptreden Spookhuisje om 22.30u Inhoudelijk advies: Vincent Dunoyer Het project ‘Upside Down’ i.s.m. S.M.A.K. focust op het begrip sculptuur. Een begrip dat vanaf de jaren zestig sterk veranderde door de introductie van de begrippen ‘horizontaliteit’ en zwaartekracht, die het ‘verticale beeldhouwwerk’ letterlijk van zijn sokkel blies en het een andere realiteit verleende. In deel 1 worden vooral historische kunstwerken uit de collectie van S.M.A.K. getoond. Het wordt een project gekruid met video en splinternieuwe producties van (jonge) kunstenaars die van wanten weten. Specific Objects verwijst naar een tekst van de Amerikaanse kunstenaar Donald Judd waarin hij probeerde een kunstwerk te definiëren als een ding dat zich ergens tussen een schilderij en een beeldhouwwerk bevond. Judd maakte zelf zeer rationele kunst, liet zijn prachtige structuren maken in een fabriek en kleurde de (zielsmooie) objecten op een industriële manier. Zo waren ze specifiek, logisch en visueel-transparant qua vorm. In het eerste deel valt meteen ‘Amerikaans Imperialisme’ (1972) op van Lili Dujourie dat als link blijft staan tijdens de twee delen van ‘Upside Down’. Tegen een monochrome muur leunt een loodzware stalen plaat waarbij de muur die de plaat bedekt wit blijft. In dit deel tonen we ook topwerk van Carl Andre die zijn betreedbare sculpturen als “plaatsen” beschouwt , een open kubus van Sol LeWitt, een nieuwe montage van vroeg werk van Peter Donwsbrough en andere werken uit S.M.A.K. van Donald Judd, Bruce Nauman, Dan Flavin, Richard Long en Didier Vermeiren. Van Barry Flanagan is een merkwaardig werk te zien in de vorm van een stuk opgespannen canvas op houten stokken; Michel Verjux laat zijn theaterlicht schijnen als een autonome vorm, Ann Veronica Janssens laat een blok beton aan een touw vrij in de ruimte hangen. Video’s van ondermeer Bruce Nauman en Yvonne Rainer zullen dit deel activeren. De Amerikaanse Louise Lawler gaf ons de toestemming haar fameuze ‘Birdcalls’ (1972) te installeren waar doorheen het vogelgeluid de namen van bekende kunstenaars hoorbaar worden.

In het Prinsenbos in Grimbergen is nog steeds ‘Aubade’ (2002) te zien, een permanente inter­ ventie met roze marmer van Lili Dujourie en in de nabije Abdijkerk wordt de machtige ‘Universal Plumbob’ geïnstalleerd van Royden Rabinowitch. Overwegingen zijn gaande om het monumentale stalen werk uit 1980 van Barry Flanagan voor een langere periode in Grimbergen te plaatsen. Op die manier wordt Museumcultuur Strombeek/Gent nog meer een publieksverruimende aanwezigheid in Grimbergen en wordt hiermee het aspect “openbaarheid” van een kunstwerk getest. Met dank aan Mulier Mulier Gallery Knokke, Konrad Fischer Gallerie Düsseldorf Noteer alvast in je agenda: Deel 2. Let’s Dance van 15/11/2013 - 15/12/2013

39


Vervolg Upside Down Zaterdag 5 oktober vanaf 20u

Performance |

Erich Weiss

CRAWL SPACE (cfr Vito Acconci)

|21u.30 | Schouwburg

Het project bestaat uit een video-tweeluik met found-footage rond LSD en drugsexperimenten uit de jaren zestig. Het wordt vervolledigd met een psychedelische/hardcore soundtrack en een theatrale (fel oranje) belichting. Twee amateuractrices voeren een choreografie op, die verwijst naar de geprojecteerde beelden. Het is een soort korte "mental trip", die het publiek probeert mee te nemen.

Muziekoptreden |

Spookhuisje | 22.15u | foyer

Spookhuisje is zondermeer de mooiste artiestennaam die we de afgelopen jaren tegenkwamen in muziekland. Achter Spookhuisje schuilt Brusselaar Raphael Absolonne die bekend staat voor zijn meesterlijk gitaarspel en naar eigen zeggen beïnvloed is door o.a. Oosterse muziek, (indie)rock, blues, drones en psychedelica. Zijn instrumentale muziek wisselt af tussen intieme sferen en rauwe uitbarstingen, dat bij momenten beelden oproept van desolate landschappen en filmische trips. Andere formaties waarin Spookhuisje een niet onbelangrijke rol speelt/speelde zijn Dark Iglesias (dub-noise-doom-improv), Tochtgat (Rob De Nijs meets Suicide), akoestische two-man coverband Credi In Te Stesso (heartbreak songs from the deep), Captain My Way (primal rock & psycho ballads), Serious Kids (experimental krautpoprock),... Hetgeen de veelzijdigheid van Raphael Absolonne alleen maar onderstreept. Als men aan Spookhuisje vraagt waar de artiestennaam vandaan komt, antwoord Raphael: “Omdat het soms best wel kan spoken in mijn hoofd wanneer ik gitaar speel”. In het voorjaar van 2013 verscheen zijn eerste wapenfeit. Maar dat is nog maar het begin, want Spookhuisje plant in 2013 niet minder dan 3 releases op de wereld los te laten.

40


Tijdens de S-dag ontdekt Strombeek het SMAK

Luk Lambrecht is in het Cultuur­ centrum verant­woordelijk voor onder andere de beeldende kunst, dus ook voor Museumcultuur. Samen met Lieze Eneman organi­ seert hij tot 2016 tentoonstellingen waarvoor we de collectie van het S.M.A.K. mogen gebruiken. Op zondag 20 oktober trekken we met een karavaan kunstliefhebbers van Grimbergen naar Gent, op bezoek bij onze partner in het project Museumcultuur Strombeek/Gent: het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Hedendaagse kunst): de S-dag. Wat gaan we doen in het S.M.A.K., Luk? Luk: De Gentse schepen voor cultuur en de directeur van het museum gaan ons extra warm verwelkomen, en we krijgen een grondige voorstelling van drie aspecten van het hedendaags museum: een rondleiding door de lopende tentoonstellingen, een geleid bezoek achter de schermen en een film over de opbouw van grote tentoonstellingen. Voor kinderen is er een aangepast programma. De S-dag in het S.M.A.K. is dus helemaal geschikt als gezinsactiviteit. Het is veel meer dan een doorsnee museumbezoek, en bovendien helemaal gratis voor iedereen met een Surpluskaart!

Is alles wat een museum koopt ook waardevol? Luk: Een museum moet een ruime collectie aanleggen. Een deel ervan blijkt later te sterk in de plooi van de tijd te zitten, dat wordt gedateerde kunst. Alleen de beste kunstenaars trotseren de tand van de tijd, en dat doen ze niet door hun eigen stijl te blijven herhalen, of door zeer marktgericht te werken. Gerhard Richter maakte in 1965 heel ander werk dan vandaag, maar het blijft interessant. Kwaliteit drijft boven, zij het soms na lange tijd. Bij Raoul De Keyser, aan wie we ons schilderkunst-drieluik ‘About Waves’ hebben opgedragen, is dat pas rond zijn zestigste begonnen.

Waarom zetten we de kunst van vandaag meteen in een museum? Luk: Een museum moet de kunst van vandaag bewaren voor de komende generaties, ook kunst die niet direct in ruime kring geaccepteerd wordt. Precies daarin heeft het S.M.A.K. een hoofdrol gespeeld. Door kunstenaars als Panamarenko en Joseph Beuys binnen te halen toen ze nog heel controversieel waren. Het is een museum dat ontstaan is door de inzet van gedreven kunstliefhebbers. Het is in zekere zin een volksmuseum, het is niet door de overheid opgezet.

Er gaapt een kloof tussen de hedendaagse kunstenaars en het “groot publiek”. Luk: Echt? Tate Modern in Londen trekt ieder jaar miljoenen bezoekers, in eigen land zijn er tienduizenden in het S.M.A.K., M’HKA in Antwerpen, Bozar en Wiels in Brussel : hedendaagse kunst wordt meer en meer aanvaard. Een museum is één van de weinige plekken die nog een “vertragend” effect heeft, waar je even stil kan vallen. Die deugddoende traagheid merk ik ook bij sommige bezoekers aan onze eigen tentoonstellingen hier in Strombeek.

S-dag: zo 20/10/2013, 14u-18u er vertrekt om 13.15u een bus aan Cc Strombeek, kostprijs €10 (heen en terug) inkom €10, gratis voor abo 6, abo 10 + partner en kinderen

41


rimburger De Grimburger is een gids voor het gemeenschapsleven in Grimbergen en verschijnt in ons tweemaandelijks tijdschrift WegWijs. Alle Grimbergse verenigingen en gebruikers van het Cultuurcentrum Strombeek die een culturele activiteit organiseren die voor iedereen toegankelijk is, kunnen dit aankondigen in de Grimburger. Berichten kunnen enkel ingestuurd worden op basis van een formulier dat u vindt op www.ccstrombeek. be (doorklikken naar contact Grimburger). U kan dit formulier ook opvragen bij kristel.cuyckens@ccstrombeek.be of +32 (0)2 263 03 57. Inleverdatum september -oktober: di 3 september. Teksten die na deze datum binnenkomen, kunnen niet meer worden opgenomen.

Iedere vr-av vanaf 2 augustus | 20u - 21u Beiaard zomeravondconcerten | Gemeentebestuur en sponsors van de Beiaardvrienden Concerten met gastbeiaardiers van over de hele wereld: 2/08 Twan Bearda (B) 9/08 Gideon Bodden (NL) 16/08 Timothy Hurd (NZ) 23/08 Rien Donkersloot (NL) 30/08 The Bells’ Angels (Luc Rombouts en Twan Bearda) De beiaardconcerten zijn te beluisteren in de luisterhoek onder de toren, of op de nabijgelegen terrassen van de horeca. Bij goed weer wordt bovendien een videoscherm opgesteld. Ticket: gratis Info: www.grimbergen.be beiaard@grimbergs.net

BEIAARDVRIENDEN GRIMBERGEN

42

Dansclub Terpsichore Strombeek-Bever elke vr-av | 19u - 23u| E. Soenszaal (niet tijdens de schoolvakanties) Danslessen o.a. Merengue, Salsa, Paso-doble, Quickstep, Jive, Chacha, Rumba,… | elke zo-av | 19u - 22u| Foyer Oefenavond | Dansclub Terpsichore Strombeek-Bever Ook leden van andere clubs welkom E-mail: info@dansclubterpsichorestrombeek.be Voorzitter: E.Vanhaecht/ 0473 836 641 Ondervoorzitter: P.Thielemans Penningmeester: A. Heinckiens info@dansclubterpsichore-strombeek.be www.dansclubterpsichore-strombeek.be vr 6/09 | 19.30 - 22.30u| E. Soenszaal Gratis proefles: Salsa (19.30u), Ballroom Standaard (20.30u), Ballroom Latin (21.30u). september | 13.30u leesclub Markant Grimbergen De markant leesclub bespreekt een door de club gekozen boek. Info en inschrijven: Marleen Costers 02/269.08.52 www.markantvzw.be/grimbergen elke ma-av vanaf 2/09| 18.45u 20u | Cc Strombeek Hatha yoga Vanaf 2 september starten de lessen: yogahoudingen, ademhaling, meditatie, diepe ontspanning. info: ceciledegroote@telenet.be, 0485/85 21 22 of Joske Poot, 02/269 29 37 elke wo-av vanaf 4/09 | 20 - 21.30u | E. Soenszaal Cc Strombeek Igra relaxerende bewegingstherapie We zorgen ervoor dat vrouwen boven de veertig fit en lenig bewegen.Aangepaste oefeningen voor schouders,bekken, buikspieren op muziek.Geen vaste reeksen. Niet prestatiegericht. Gezellige,vriendschappelijke sfeer van begin september tot einde juni. info: Dany Vandegejuchte, 02/267 92 08 of Ann Perdaens, 02/267 45 88 danyvandegejuchte@skynet.be

di 17/09 | 20u | Charleroyhoeve Voordracht: Gebruik je talent, het geeft energie | KVLV-Grimbergen Hoe vaak was jij de afgelopen week moe? Nooit? altijd? Doen waar je goed in bent, geeft energie. We nodigen je uit om te kijken wat je dagelijks doet. Geeft dit je energie of maakt dat je juist moe? Waar ben je bezig vanuit je talent en waar net niet? En is dit nu de tijdsverdeling die je wenst? Je krijgt praktische tips en technieken om de door jou gewenste situatie zo goed mogelijk te realiseren. Zo leer je met meer energie in het leven te staan. Hartelijk welkom op deze bijeenkomst! Toegang: gratis voor kvlv-leden en hun partner, €2 voor niet-leden September- oktober vanaf 23/09 Leer naaien met de naaimachine | KVLV-Grimbergen Leren naaien is in. Daarom organiseert kvlv-grimbergen een 4 avonden cursus om te leren naaien met de naaimachine. Een cursus voor wie de basis van het naaien met de machine wil leren. Geen voorkennis vereist want alles wordt van naald tot draad uitgelegd. Je hebt wel een naaimachine nodig maar die kan je lenen bij (schoon)moeder totdat je de smaak te pakken krijgt en er zelf ééntje koopt. We spreken af wat je nog nodig hebt bij de inschrijving. Breng een vriendin mee dan is de drempel nog lager. Welkom! Deelnemingsprijs: 10€ voor de 4 lessen (23/09 ,30/09, 7/10 en 14/10) Info: jaklien janssens en hilda van hellemont 02/269 41 55 of 02/269 35 97 virgjanssens@hotmail.com di 24/09 | 20u | Charleroyhoeve startvergadering| Markant Grimbergen Mevr. Mariette Creemers spreekt over: Hoe shop ik veilig online? Info en inschrijven: Marleen Costers 02/269.08.52 www.markantvzw.be/grimbergen


Activiteiten Volkssterrenwacht Mira vzw vr 27/09 | 19u30 Astroclub met Frank Deboosere Bepaal mee het onderwerp via onze online poll (www.mira.be) Tickets 6 euro Info: Francis Meeus 02/269 12 80, info@mira.be www.mira.be za 12/10 | 19 - 23u Nacht Van Duisternis Ter gelegenheid van deze Nacht van de Duisternis probeert men zoveel mogelijk overtollige verlichting te doven, zodat de sterrenliefhebbers des te beter de vele prachtige objecten van de herfsthemel kunnen waarnemen met onze telescopen. Blikvanger vanavond is de Halve Maan met zijn vele bergen en kraters. Tickets 6 euro Info: Francis Meeus 02/269 12 80, info@mira.be www.mira.be

za 19/10 | 15u Lezing Stijn Lemmens (ESA) Stijn Lemmens is als onderzoeker verbonden aan de ESA en is gespecialiseerd in het dossier 'space debris' (ruimteschroot). Hij komt op MIRA spreken over een aantal mogelijke strategieën die door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in dit verband bestudeerd en overwogen worden. Tickets 3 euro Info: Francis Meeus 02/269 12 80, info@mira.be www.mira.be

Gedurende de maanden september en oktober, op verschillende locaties in Grimbergen

Dol op Wol

Een wollige oproep aan alle Grimbergse bewoners! Kom samen met ons breien en werk mee aan onze wildbrei kersttentoonstelling! elke vrijdag, 13.30u: in Dienstencentrum Ter Borre in Strombeek elke dinsdag, 13.30u tot 15.30u: 't Motje in de Borgt 1 september, 13u tot 15u: Grimrock picknick Guldendal 26 september, 13.30u tot 17u: WZC Ter Biest in Grimbergen 16 oktober, 13u tot 16u : bibliotheek strombeek 19 oktober, 10u tot 12u: bibliotheek Strombeek 26 oktober, 10u tot 12u: bibliotheek Strombeek Meer Info: www.ccstrombeek.be/derodedraad

vr 25/10 | 19u30 Astroclub met Frank Deboosere De grote geleerde Aristoteles zei het reeds in de vierde eeuw voor Christus: in het midden staat de Aarde en daaromheen draaien de planeten en de sterren. Ondertussen passeerden Copernicus, Galilei, Kepler, Newton en andere grote geesten om de Zon naar het midden te verplaatsen. In zijn multimediavoorstelling probeert Frank Deboosere dit alles in het juiste perspectief te schetsen. Na de uiteenzetting door Frank verkennen we de herfststerrenhemel en misschien kunnen we ook eens een blik werpen op de verste planeten Uranus en Neptunus. Tickets 6 euro Info: Francis Meeus 02/269 12 80, info@mira.be www.mira.be

ma 04/10 | 20u | Charleroyhoeve voordracht| Markant Grimbergen Mevr. Brigitte Balfoort spreekt over: De toekomst van de monarchie. Info en inschrijven: Marleen Costers 02/269.08.52 www.markantvzw.be/grimbergen vr 18, za 19 | 20u & zo 20/10 | 15u | KT Hand in Hand Toneelvoorstelling: Ik ben er… ik blijf er Regie: Dirk Bosschaert Een daverende komedie van Raymond Vinci en Jean Valmy waarin een autoritaire gravin verborgen wil houden dat haar neef gescheiden is. Dat hoort immers niet in een adellijke familie, zeker niet wanneer de kardinaal komt logeren. Tickets: €8, €6 (-18j) Info: denis.audenaert@skynet.be, 02/270 34 74, Geert Habils, 02/269 05 46 en bij de medespelers.

43


HET CVO WORDT 40 EN NEEMT NIEUWE INITIATIEVEN Het CVO Strombeek/Grimbergen is de voortzetting van de vroegere Taalleergangen;ooit een “avondschool”, nu een “centrum voor volwassenenonderwijs”. Net zoals het cultuurcentrum, waarmee het nauw verbonden is, viert het CVO in 2013 zijn veertigste verjaardag. Miek Van de Velde is al dertig jaar directrice van de instelling, en zij maakt ons duidelijk waar ons CVO allemaal mee bezig is.

“Taalleergangen” zou een vlag zijn die de huidige lading niet meer geheel dekt. Miek Van de Velde: ‘Dat is zo, want we geven niet alleen taallessen. We hebben ook een studierichting koken en we zijn pas begonnen met een aantal cursussen die deel uitmaken van de beroepsopleiding ‘toeristisch receptionist’. Het gaat om een uitgebreid project waaraan andere CVO’s meewerken en ook de VDAB. Samen organiseren we een aanbod TKO, tweede kans onderwijs. De cursisten krijgen een diploma secundair technisch onderwijs, waardoor ze uiteraard gemakkelijker aan werk kunnen geraken. Ze worden trouwens intensief door de VDAB begeleid.” Ook voor de cursus Nederlands werken jullie vaak samen met de VDAB. Miek: “Er zijn heel wat inwoners uit Grimbergen en zijn omgeving die weinig of geen Nederlands kennen. Dat is niet alleen lastig voor het leggen en maken van sociale contacten, ze geraken daardoor ook moeilijker aan werk. De VDAB stuurt regelmatig cursisten Nederlands naar het CVO. Ze krijgen intensieve opleidingen. Een opleiding die we vanaf september zelfs op zes weken tijd zullen afwerken. Dat betekent 20 lesuren per week, gespreid over vijf dagen en dat zes weken na elkaar. Een zware opdracht voor de cursisten, maar evengoed ook voor de leraar. Gelukkig hebben we een heel ruime knowhow over de cursus Nederlands en een uitgebreid aanbod. Iedereen kan bij ons Nederlands leren op het tempo dat voor hem het meest geschikt is. Je hoeft niet perse via de VDAB hier terecht komen, om eraan te beginnen. Heel veel volwassenen nemen zelf het initiatief om onze taal te komen leren. We hebben behalve die intensieve cursussen nog heel wat andere, ook voor wie de taal al enigszins kent.”

40

CVO

strombeek grimbergen talen en cultuur

Jullie proberen constant nieuwe formules uit, ook in de cursussen vreemde talen. Miek:” Dat komt doordat we problemen detecteren, maar ook nieuwe kansen zoeken. Voor Frans hebben we ofwel cursisten die de taal redelijk vlot hebben leren spreken, maar ze slecht kunnen schrijven. Ofwel komen er cursisten aankloppen met net het omgekeerde probleem. Dus gaan we vanaf september proberen die twee groepen een aparte cursus aan te bieden. Italiaans leren onze cursisten minder om professionele redenen dan de andere talen. Ze zijn vaak verliefd op het land en de cultuur, ook op de culinaire aspecten ervan. Daarom organiseren we voor het eerst een Italiaans spreek- en kookatelier, waarin we afwisselend Italiaans koken en Italiaans praten. Zoals in al onze kookcursussen gaat het niet om een demonstratieles : de cursisten koken en eten samen. De Italiaanse conversatie start dan met de bespreking van het geproefde menu.” De cursussen van het CVO zijn niet gratis? Miek: “De Vlaamse overheid verplicht ons een bijdrage te vragen van € 1,15 per lesuur, voor cursussen Nederlands € 0,60 per lesuur, en je moet meteen de hele cursus betalen. Veel cursisten krijgen om diverse redenen korting of vrijstelling. Maar zelfs als je de volle prijs betaalt : je krijgt een halve dag of een hele avond opleiding door sterk geschoolde professionelen, voor maximum € 4,60 per uur.“ Hoe gaan jullie de veertigste verjaardag vieren? Miek: “We gaan op 25 oktober zoveel mogelijk cursisten bijeenbrengen op een “zingelong”: een avond waarop Nele Bauwens met een combo gevestigd Vlaams talent heel de zaal aan het zingen brengt. Ze gaan de teksten op groot scherm projecteren en vooraf een workshop organiseren voor wie even mee op het podium wil staan. Uiteraard gebeurt het op de plek van onze oorsprong, het Cultuurcentrum. Voor onze cursisten Nederlands is het een mooie kans om de taal eens niet te schrijven en spreken, maar ze te leren zingen.” Deze voorbereidende workshop vindt plaats op donderdagavond 24 oktober om 20.30u in het cultuurcentrum.

Centrumvoor V

44


ITALIAANS SPREEK- EN KOOKATELIER

© Koen Bauters

VEERTIG JAAR CVO ! Het CVO viert zijn veertigste verjaardag op 25 oktober met een extra activiteit in het Cultuurcentrum. De vierhonderd plaatsen in de schouwburg reserveren we in de eerste plaats voor onze cursisten, onze medewerkers en onze genodigden. Het wordt een Zingelong: een avond waarop je, geholpen door een voorbe­ reidende workshop, alles zelf kan mee­ zingen. Een mix van Nederlandstalige nummers, opzwepende medleys, maar ook The Beatles en Adamo passeren de revue. Oude en nieuwere meezing­ nummers waarin oud, jonger en jongst zich een avond artiest mogen wanen. Onze soliste is Nele Bauwens, dirigent is Hans Primusz, en in de band spelen Jan Hautekiet, keyboards; Axl Peleman, bas; Ron Reuman, drums; en Wigbert Van Lierde gitaar (o.v.) Maandacht presenteert Zingelong, een pop-up koor in uw gemeente vr 25 oktober, 20.30u | Cc Strombeek | naar aanleiding van 40 jaar Cc Strombeek Het CVO verkoopt kaarten aan hun cursisten vanaf begin september. Na het optreden nodigen ze iedereen uit op een feestelijke receptie Tickets voor niet-cursisten van het CVO zijn te koop vanaf 1 oktober aan de balie van Cc Strombeek

VolwassenenOnderwijs

Ze houden van Italië: van het land, van de taal én van de keuken. In een spreek- en kookatelier verzamelen Paul De Lil, leraar koken, en Koen De Boeck, leraar Italiaans iedereen die net als zij verliefd zijn op de woorden, de klanken en de muziek van de taal (de Italianen hebben de opera uitgevonden!) en al wie wil proeven van de rijke variatie aan producten, ingrediënten en smaken van hun keuken. Of ze Italië kennen? Een leraar Italiaans zou af en toe in Italië moeten komen? Is dat zo, Koen? Koen De Boeck: “Ik ben al 23 jaar besmet door het Italiëvirus en het geneest niet! Als prille rugzaktoerist ben ik het land beginnen verkennen met als bagage vijf woorden Italiaans en nog minder geld. Behalve Basilicata en Molise heb ik alle regio’s al gezien, maar Rome blijft de kers op de taart. De jaarlijkse trip naar Rome is zelfs opgenomen in mijn huwelijkscontract. Ik heb er een jaartje gewoond, en af en toe ook wat gestudeerd. In april zijn we met 32 studenten naar Napels getrokken, en daarnaast staar er nog Puglia (twee weken zomervakantie), Bologna, en het obligate weekend naar Rome op het programma van 2013.” Daar kan leraar koken, Paul De Lil, wellicht niet aan tippen… Paul De Lil: “Neen, dat niet, maar ik heb toch al een meer dan gemiddeld wat ervaring met Italië. Van jongs af aan ben ik gaan skiën in Livigno. Daarna ben ik gaan trekken op de eilanden Elba en Sardinië, en daar kwamen nog later de cultuurreizen bij naar Sicilië ,Rome ,Firenze, Toscane, Umbrië en Aosta.“

45

Wat ga je doen in het kookatelier? Paul: “Meer dan een pasta koken of een pizza beleggen! Voor elke workshop zoeken we naar andere Italiaanse specialiteiten en bijpassende bereidingen. We bezoeken de verschillende landstreken van Italië en we werken met verse, typische Italiaanse ingrediënten. Behalve de klassiekers die de meesten al kennen – risotto, pana cotta, ossobucco… - graven we ook naar parels uit de streekgebonden keuken en maken we gerechten die je in België niet snel zal vinden.” En Koen, gaat dat alles plaatsen in het Italiaanse landschap. Koen: “De gerechten die Paul bereidt dienen als vertrekpunt van ons tafelgesprek in de daaropvolgende week. We gaan nader kennis maken met de producten – vanwaar komen de ingrediënten, waar en hoe worden ze geteeld – maar we kijken ook naar typische gebruiken in de Italiaanse keuken, naar de grote en kleine verhalen achter die gerechten en we komen uit bij de cultuur van de regio’s die aan bod komen. Conversatie is de basis van elke bijeenkomst en we illustreren alles uitgebreid met materiaal uit diverse media.” Wie mag mee aan het werk in jullie atelier? Koen: “Het spreekatelier is bestemd voor mensen die op informele wijze hun spreekvaardigheid willen verbeteren. Indien nodig nemen we een kleine instaptest af om na te gaan of je mee kan. Het kookatelier vertrekt ook van bestaande basisvaardigheden, die je zo nodig via een instaptest kan bewijzen. Je kan de twee ateliers afzonderlijk volgen, of de twee tegelijk. De cursussen vinden vanaf 28 september plaats op maandagnamiddag.”


TOERISTISCH RECEPTIONIST Gloednieuw in ons aanbod is de opleiding toeristisch receptionist. We werken daarvoor sinds januari 2013 samen met de VDAB, die twaalf gedreven kandidaten selecteerde om de opleiding te volgen. De opleiding geeft een zeer hoge kans op het vinden van een job. Meer nog: als ze slagen in alle geprogrammeerde vakken, krijgen ze een diploma secundair onderwijs. In september hopen we met een tweede groep te kunnen starten. Maggie Deckmyn is verantwoordelijk in het CVO voor de meer gespecialiseerde cursussen uit de opleiding. Zij kan ons vertellen waarom die opleiding precies georganiseerd wordt. Maggie Deckmyn: ”De toeristische sector is goed voor bijna 7 % van de tewerkstelling in Vlaanderen en Brussel. Dat zijn 235.000 jobs. Reisagenten, touroperators, toeristische diensten, hotels, luchtvaartmaatschappijen … zijn permanent op zoek naar professioneel personeel, en wij hopen een deel van dat personeel die te kunnen leveren” Wat moeten de cursisten kennen en kunnen? Maggie: “Cursisten leren communiceren in het Frans, Engels en Spaans, én, niet onbelangrijk, in het Nederlands. Ze krijgen een cursus ‘back- en frontoffice’ waarin het gaat over efficiënte administratie, klantgericht denken en handelen en helder communiceren. Ze moeten natuurlijk ook de toeristische sector zelf leren kennen. Verwacht geen puur theoretisch onderwijs! In het multimedialokaal werken de cursisten brieven en e-mails uit en plannen ze hun agenda. Ze zoeken posttarieven op en vergelijken reisverzekeringen.

Ze leren werken met een eenvoudig reserveringssysteem, Bookkit, waarmee ze een volledig reisdossier samenstellen. De opdrachten zijn geïnspireerd op de toeristische sector, maar de basisprincipes van time management, vergadertechnieken en onthaaltechnieken, btw berekenen... zijn breder toepasbaar. Er staan ook uitstappen op het programma zoals naar het vakantiesalon op de Heizel en de historische stad Mechelen.” En wie zijn je cursisten? Maggie: “De eerste twaalf cursisten zijn in januari met hun opleiding gestart. Bij de cursisten zijn er jonge twintigers bij zonder veel beroepservaring, maar ook dertigers en veertigers die hun carrière een nieuwe wending willen geven. Sommigen hebben heel concrete plannen; de opleiding komt voor hen precies op het gepaste moment. Zo zei Jana me: “Ik ben nu 27, maar ik ben al op mijn zestiende gestopt met school omdat ik samen met mijn toenmalige vriend de zaak van zijn ouders zou overnemen… wat dus niet doorgegaan is. Nu krijg ik een unieke kans : een A2 diploma halen en dan nog wel in toerisme. Dat heeft me altijd al aangesproken. Na de opleiding zou ik graag naar het buitenland vertrekken, ofwel op de luchthaven aan de check-in of in een reisbureau gaan werken.” Tina, die 44 is, wil zelfs een eigen zaak beginnen. Tina:”Als ik alle skills onder de knie zal hebben die ik op deze cursus geleerd heb, zou ik graag een eigen project willen uitwerken. Ik heb de cursus vooral gekozen vanwege het praktisch gedeelte. Ik heb in het verleden al een eigen zaak gerund.

Via de cursus front- en backoffice heb ik geleerd hoe ik betere mails kan versturen en heb ik het belang ingezien van simpel en volledig maken van brieven.”” Op de website www.lerenwerkt.org/ cursisten/toeristisch-receptioniste geeft de VDAB meer informatie over de opleiding. Je kan natuurlijk ook voor al je vragen bij het CVO terecht.

PRAKTISCH Wanneer kan ik inschrijven in het CVO? Vanaf 27 augustus kan je ons contacteren op de hoofdvestiging, SintAmandsplein 31, Strombeek, tel. 02/ 267 35 15 email : info@cvostrombeek.be. Voor een definitieve inschrijving moet je persoonlijk naar het secretariaat komen. Dat kan op maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 tot 11.00 u en van 18.30 tot 20.30 u

Wat kost een cursus? € 0,60 per lestijd voor de cursussen Nederlands, en € 1,15 per lestijd voor de andere cursussen. Voor een module van 60 lestijden Nederlands betaal je dus € 36. Daar komt nog een klein bedrag bij voor cursussen en handboeken, en bij de kookcursussen betaal je de ingrediënten van elke maaltijd. Sommige cursisten zijn geheel of gedeeltelijk vrijgesteld. Het secretariaat geeft je daarover informatie.

St.- Amandsplein 31, 1853 Strombeek-Bever

tel: 02/ 267 35 15 www.cvostrombeek.be 46


in de Noordrand Ray Cooper

Tales of Love, War and Death by Hanging muziek | jazz

do 19/09/13, 20u GC de Muze van Meise, www.demuzevanmeise.be We kenden deze folklegende al als lid van de Oysterband. Ditmaal komt hij solo, zichzelf begeleidend op cello of gitaar. Zijn stemgeluid, dat tegelijk sterk en subtiel is, verraadt zijn Schotse roots. Zijn nummers ademen vaak een desolate sfeer uit die ook ontzettend beklijvend is. meer info over het aanbod van de cultuur- en gemeenschapscentra in de noordrand vind je op www.uitinvlaamsbrabant.be.

colofon Wegwijs is het tweemaandelijks tijdschrift van het Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen. Wegwijs verschijnt 6 keer per jaar. Groot-Grimbergenaars & surpluS-abonnees krijgen het gratis in de bus. Niet-Grimbergenaars kunnen zich op dit magazine abonneren met een eenvoudige aanvraag. Raad van Bestuur Dirk Cauwelier, Paul De Blay, Patrick De Groef, Sigurd De Ridder, Linda D'Haes, Christian Donneux, Jannik Grooten, Geert Habils, Patrick Raes, Thierry Timmermans, Ria Turcksin, Karlijne Van Bree, Miek Van de Velde, Marleen Van de Weghe, , Marc Van Godtsenhoven (Schepen van Cultuur), Bart Van Humbeeck, Elke Van Neyghem en Hubert Swaelens (voorzitter) Druk: Drukkerij Enschede Deze brochure werd gedrukt op ecologisch papier

Algemeen directeur Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen vzw & verantwoordelijke uitgever Hendrik Dehandschutter Gemeenteplein, 1853 Strombeek-Bever Directeur Cultuurcentrum Strombeek Wim Meert

cultuurcentrum strombeek grimbergen

Gemeenteplein z/n, 1853 Strombeek-Bever (GPS & Google Maps: Gemeenteplein, 1853 Strombeek-Bever)

tel. 02/ 263 03 43 fax. 02/ 263 03 44 foyer 02/263 03 59 www.ccstrombeek.be info: info@ccstrombeek.be tickets: tickets@ccstrombeek.be Fenikshof

Abdijstraat 20 1850 Grimbergen

Redactie door programmastaf Beeldende Kunsten & Dans | Luk Lambrecht Familie, vorming kinderen & schoolprogrammatie| Evi Van Humbeeck Jongerencultuur (Fenixx & Mixxit) & | Kevin Suetens Jazz & Klassiek/ vorming volwassenen | Jo Sollie Muziek | Wim Meert Humor | Hendrik Dehandschutter Theater & Film | Sophie Van Weert Communicatie/ eindredactie Els Seghers Grafische vormgeving Eddie Timmermans Deze uitgave van WegWijs werd mogelijk gemaakt met financiĂŤle steun van Bert BarbĂŠ, bvba Brewaeys & Baele, Michiel Coltura, Marie Derveaux, Jean Dusesoi, Frans Larminier, Hugo Meersman, Jan Muyldermans, Frans Puttemans, Jos Smets, Frank Vanderschueren, Marleen Van Steen.

Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen tracht alle wettelijke bepalingen na te leven. Waar mogelijk werden bronnen of houders van auteursrecht vermeld.

47


De balie De kassa en vestiaire is open een half uur voor aanvang van de voorstelling. Let op: betaalde tickets worden niet teruggenomen. Gereserveerde tickets moeten ten laatste een kwartier voor aanvang worden afgehaald, anders worden ze vrijgegeven. Na aanvang van de voorstelling wordt er geen publiek meer in de zaal toegelaten. Kom op tijd naar de voorstelling. Zo kan je rustig een parkeerplaats zoeken, een drankje of iets te eten bestellen in de foyer. De foyer is doorlopend open vanaf 11u tot na de voorstelling. Op maandag 13 mei werd de nieuwe raad van bestuur aangesteld. De lijst van de leden vind je terug in de colofon. 't Vensterke wordt Studio S. Na grondige renovatie wordt vanaf september 't Vensterke terug volop in gebruik genomen. Naar aanleiding hiervan krijgt deze ruimte de nieuwe naam 'Studio S'. De eerste activiteit is de tentoonstelling in het kader van 40 jaar Cc Strombeek op 8 september. Via www.ccstrombeek.be kan je je inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief, de WegWijzer.

onze partners in cultuur!

s p e e l h a l

Wil je graag weten of er nog vrije plaatsen zijn voor bepaalde voorstellingen? Houd dan www.ccstrombeek.be goed in de gaten. Vanaf donderdag 22 augustus, 9u starten de inschrijvingen voor de vormingscursussen. Dit kan telefonisch, per mail of aan het onthaal van Cultuurcentrum Strombeek. Als je een ABO 6 of ABO 10 hebt, dan heb je recht op een surpluS-pas. Deze kan je vanaf 1september afhalen aan het onthaal of als je langskomt voor jouw eerste voorstelling. De openingsuren van het onthaal vanaf 1 september zijn: Maandag, woensdag en vrijdag van 9u tot 12.30u en van 14u tot 17.30u Dinsdag en donderdag van 9u tot 12.30u en van 14u tot 19.45u Zaterdag van 9 tot 12.30u Deze voorstellingen zijn reeds uitverkocht: - 3 okt 2013: Olga | De Koe - 19 dec 2013: La誰s | Midwinter Tales - 11 jan 2014: Daan | Le Franc Belge - 28 jan 2014: Freek De Jonge | Circus Kribbe - 13 feb 2014: Wim Helsen | Spijtig spijtig spijtig (herneming) - 24 apr 2014: Lazarus | Met voorbedachten rade - 26 apr 2014: Jeroen Leenders, Veerle Malschaert, Michael Van Peel, Ygor & Bas Birker - 8 mei 2014: The Broken Circle Bluegrass Band Voor de volledige, up-to-date lijst van de uitverkochte voorstellingen surf je best naar www.ccstrombeek.be.

WegWijs sept-okt 2013  

Lees hier het tweemaandelijks tijdschrift van Cultuurcentrum Strombeek. Ontdek het uitgebreide programma voor de volgende twee maanden en le...

WegWijs sept-okt 2013  

Lees hier het tweemaandelijks tijdschrift van Cultuurcentrum Strombeek. Ontdek het uitgebreide programma voor de volgende twee maanden en le...

Advertisement