Page 1

Wegwijs /september - oktober 2012 / tweemaandelijks / Gemeenteplein 1853 Grimbergen Afgiftekantoor: Brussel X Erkenning: P303395

cultuurcentrum strombeek september-oktober 2012 grimbergen met extra katern vorming

afgiftekantoor P.B. Brussel X 2/405


Vr

14 / 09 |

INHOUD blikvanger seizoensopening Salva Sanchis meepikker Club S meepikker Kinderhoogdag meepikker Chantal Akerman tento agenda

p 2-3 p4 p 4-5 p6 p 7-9 p 10-18

wordt verwacht

p 19

vorming kinderen

p 20

vorming volwassenen

p 25

vorming Ateliers Beeldende Kunst

p 27

programma-aanbod CVO Strombeek

p 33

Grimburger Uit in de regio & surplu

dans|kl a ssiek

Kerkplein & Abdijkerk Grimbergen

Vanaf 19u30

20u30

Laat u verrassen en opwarmen door de leerlingen hedendaagse dans van de Academie voor Muziek, Woord en Dans Grimbergen. De hogere graad (klas Eva Maes) brengt een korte choreografie op muziek van de Amerikaanse componist Terry Riley.

BernardFoccroulle| SalvaSanchis

kerkplein

p 36-38 p 38

Praktisch: wie, wat, waar…

p 39

Kalender

p 40

Choreografie & improvisatie, heden & verleden, dans & muziek vormen het fundament van ‘The Organ Project’.

2

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

abdijkerk

The organ project Belgische première

Bernard Foccroulle is welicht het meest gekend als directeur van de Koninklijke Muntschouwburg. Een functie die hij bekleedde van 1992 tot 2007. Hij bracht vernieuwing in het gekende repertoire, maar gaf ook veel aandacht aan hedendaagse opera. Zo werden ook verschillende opdrachten gegeven aan Belgische componisten. Opvallend is dat Foccroulle ook ruimte gaf aan dansproducties in de Munt. Zo werd Rosas, het dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker, ‘compagnie in residence’. Sinds 2006 is Bernard Foccroulle directeur van het Festival Aix-enProvence. In datzelfde jaar werd hij uitgenodigd voor een orgelconcert in de abdijkerk te Grimbergen maar wegens zijn prille directeurschap in Frankrijk werd dit toen geannuleerd. Dit wordt met ‘The Organ Project’ ruimschoots goedgemaakt. Foccroulle is ook componist en sinds het midden van de jaren 70 kende hij een internationale carrière als organist. Ook als uitvoerend musicus heeft hij altijd een ruim repertoire gespeeld van Renaissance tot hedendaagse muziek. Als solist heeft hij meer dan 30 cd’s op zijn naam staan. Zo nam hij het volledige orgelwerk op van Johann Sebastian Bach en Dietrich Buxtehude. Deze laatste opname uit 2007 werd bekroond met een ‘Diapason d’Or’ en de ‘Grand Prix de l’Académie Charles Cros’. Ook dit recente project ‘The Organ Project’ omvat muziek uit heden en verleden: de barokmuziek van Bach, Buxtehude en Schlick wordt geconfronteerd met hedendaagse muziek van Luciano Berio, Pascal Dusapin en Foccroulle zelf.


Salva Sanchis

Bernard Foccroulle © Johan Jacobs

Salva Sanchis studeerde aan de theaterschool van Barcelona alvorens

hij in 1995 naar België verhuisde, waar hij als één van de eersten les volgde aan de intussen gerenommeerde P.A.R.T.S. dansstudio. Daarna werkte hij mee aan verschillende dansproducties van Rosas als danser en werkte verschillende choreografieën uit in samenwerking met Anne Teresa De Keersmaeker. In ‘The Organ Project’ gaan muziek en dans samen. De choreografie is van Salva Sanchis en wordt uitgevoerd door 4 dansers, waaronder Sanchis zelf. Op het einde van het seizoen brengt hij in Cc Strombeek de solodansvoorstelling ‘Angle’. Ook dit is een voorstelling met live muziek, deze keer met piano gebracht door de uitmuntende pianist Yutaka Oya. Ik sprak met Salva Sanchis over dit unieke project toen hij in Grimbergen was voor een technisch bezoek aan de abdijkerk in mei jl. Zowel Bernard Foccroulle als Salva Sanchis betrokken in hun werk in het verleden verschillende kunstdisciplines. Ik vroeg hoe ‘The Organ Project’, waar muziek en dans samenkomen, is ontstaan. Het was Foccroulle die in Toulouse botste op een leegstaande kloosterkerk die deel uitmaakt van het Musée des Augustins. Hij bedacht voor deze ruimte aan een nieuw project met dans. Hij stelde de vraag aan Anne Teresa De Keersmaeker. Zij was echter niet vrij en stelde danser en choreograaf Salva Sanchis voor. ‘The Organ Project ‘ was geboren. De voorstelling kende zijn première in het Musée des Augustins in Toulouse in 2008 en was daarna nog te zien in Keulen. De Belgische première vindt plaats in Grimbergen. Daarna is de voorstelling nog te zien in Rotterdam en Brussel.

3

‘The Organ Project’ is opgebouwd uit muziek uit heden en verleden.

Ik vroeg aan Sanchis of deze tegenstelling ook terug te vinden is in de dans. Deze omvat ook een dualiteit van gestructureerde choreografie en improvisatie maar is uitgewerkt op een totaal andere manier. Bij ieder muziekstuk vertrekt Sanchis van de muziek an sich : melodie, ritme, structuur. Dit vormt de basis voor de uitwerking van iedere choreografie. Daarnaast geeft Sanchis bepaalde stukken een choreografische structuur mee, maar laat hij bewust ruimte voor improvisatie. Choreografie & improvisatie, heden & verleden, dans & muziek vormen het fundament van deze voorstelling. Tot slot vroeg ik hem of de afstand tussen het podium en het orgel geen probleem vormt qua timing bij de uitvoering. Het podium zal immers onder de koepel, in het midden van de abdijkerk staan. Het orgel bevindt zich boven de ingang van de abdijkerk. Een ruime afstand in tegenstelling tot musici die zich in normale omstandigheden mee op het podium bevinden. De klank van het orgel vult de hele ruimte, dat vormt geen probleem. Maar er is wel een ander ongemak, namelijk dat de dansers en de organist elkaar niet zien. Ze kunnen geen tekens aan elkaar geven tijdens de voor­ stelling, ze kunnen niet anders dan elkaar blindelings te vertrouwen. (JS) In ’The Organ Project’ ontstaat er een interactie tussen organist, dans en ruimte. De enige die deze interactie kan waarnemen is het publiek.

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Choreografie: Salva Sanchis | Dans: Tarek Halaby, Salva Sanchis, Manon Santkin, Georgia Vardarou | Orgel: Bernard Fouccroulle | Organisatie: Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant en CC Strombeek in samenwerking met vzw ‘de Rand’, de Vlaamse regering, de provincie Vlaams-Brabant en WAG www.kunst-werk.be

tickets: €16 - €14,50 (65+) €10 (-21, dagstudent) abo 3: €15,50 - abo 6: €13 - abo 10: €12


muziek

Club

zo

07 / 10 | 11 - 17u

-concerten

Het voorbije seizoen zijn we gestart met onze Club S-reeks: muzikaal talent kreeg een podium in een gezellige clubsfeer. De concerten van Hijaz, Marble Sounds, Tutu Puoane Quartet, Sam Vloemans en Djangofolllies waren een succes en vragen om een voortzetting van dit concept. NIEUW dit jaar is dat de locatie van de club S concerten regelmatig zal verschillen van de vorige keer. Onze foyer bleek niet altijd de beste setting en daarom kan u dit seizoen ook club S concerten op andere plekken meemaken. Zo kiezen we voor ‘scène sur scène’ als het over intieme concerten gaat: u zit dan samen met de muzikanten op het grote podium van onze schouwburg, dichterbij kan niet! Voor andere concerten kiezen we voor zaal Eldorado in Humbeek: dit prachtig bewaard gebleven zaaltje leent zich uitstekend voor muziek met een rijke historiek. Tenslotte wijken we met Cebra Negra uit naar het Fenikshof. De foyer was al snel uitverkocht, dus maken we van het Fenikshof voor één avond een concertclub. Kies voor een sfeervolle muzikale avond en geniet met een drankje van volgende artiesten:

Club S # 1 (scène sur scène)

26 / 09

HighDefinition(pl) Winnaars Jazz Hoeilaart 2011 Club S # 2 (foyer)

12 / 10

Renée

Kinderhoogdag Grimbergen(3-12j)

In en rond Cultuurcentrum Strombeek

De Kinderhoogdag is een bruisende culturele verwendag voor families!

Aanstormend singer-songwriter talent Club S # 3 (Fenikshof)

12 / 12

CebraNegra

De achternoenen van Buenos Aires Club S # 4 (Eldorado Humbeek)

24 / 01

ChristianEscoudé Quartet(fr) Ode aan Brassens Club S # 5 (foyer)

08 / 05

74MilesAway Brusselse new-jazz

En hou de volgende WegWijs-edities en elektronische nieuwsbrieven in het oog voor extra of zelfs last minute club S-concerten.

4

fa m i l i e

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Festivalpas: €7 / €6 (Abo / Gezinsbond)

Naar jaarlijkse traditie trakteren we het jonge volkje meermaals per jaar op bruisende familiefestivals waarbij ze, samen met mama en/ of papa, kunnen proeven van zeer uiteenlopende acts, spannende voorstellingen, sfeervolle animaties maar ook leuke doeateliers. Naast de vrolijke Sinterklaashappening en het pittig gekruide Pepernootfestival, organiseren we voor het achtste jaar op rij DE KINDERHOOGDAG, een prikkelend cultuurfestival voor kinderen van 3 tot 9 jaar, jongeren van 10 tot 12 jaar en hun ouders, grootouders, familie en vrienden. De Kinderhoogdag is een organisatie van de Gemeente Grimbergen en Cultuurcentrum Strombeek i.s.m. met tal van Grimbergse culturele partners o.a. Gemeentelijke Bibliotheek Grimbergen, Academie voor muziek, woord en dans, het Museum voor de Oudere Technieken en OCMW Grimbergen. Elk jaar doen we onze uiterste best om het Kinderhoogdagpubliek het neusje van de zalm aan te bieden op vlak van muziek, dans, (straat-) theater, humor, circus, film, actieve workshops, ... In de uitgebreide Kinderhoogdagfolder vind je het uitgebreide programma terug van dit feestelijk festival. Op de volgende pagina geven we graag enkele highlights die je mag verwachten op zondag 7 oktober!


Workshops:

Voorstellingen:

Hut(3+) | 11u

HUT is de nieuwste voorstelling van het Gentse gezelschap 4Hoog geregisseerd door Frans Van der Aa, alom bekend van o.a. En daarmee basta! en Kulderzipken. 4Hoog was de voorbije jaren reeds in Cc Strombeek te gast met theaterpareltjes zoals STIP (2010) en KEIK (2011). Ook in HUT (3+) neemt 4Hoog de jonge kijkers mee in een wereld vol fantasie en verwondering. HUT is een diep in het bos avontuur .. Zit tussen de bomen. Luister naar de vogels. En zie… dat het leven in en bij de bomen schoner is. Kleine zus neemt je mee naar grote broer. Grote broer kan alles. Hij kan wonen in een hut, praten met konijnen, vogels doen fluiten. Kleine zus is er graag. Samen appels rapen, wortels schrapen en in één pyjama slapen.

Roomvlekpieternel (5+) | 15u30 Actrice Els Trio vertolkt een onzelieveheersbeestje in haar solo Roomvlekpieternel, in de rug gesteund door een fors drumstel. De combinatie van spel en live-slagwerk resulteert in een swingende, geritmeerde vertelling die zowel door kinderen als door volwassenen fel gesmaakt wordt. Je bent een roomvlekpieternel. Je bent nog geen centimeter groot, en overal loert het gevaar. Misschien ben je aan het smullen van een heerlijke dikke bladluis tot plots een klein meisje je verleidt met haar zachte vingertjes. Of misschien raak je vast in de netten van een bloeddorstige spin, die je helemaal leegzuigt. Of misschien is het de schoen van de vrolijke wandelaar die je leven in gevaar brengt …? Stippen op de rug zijn niet verplicht, maar strekken tot aanbeveling.

Roomvlekpieternel

Geen voeten maar … (3+) | 12u30 en 15u

Geen voeten maar.. is poëtisch en knotsgek verteltheater voor koters en dromers. Nelle De Mayer (VaNelle) is ongetwijfeld drager van het gen voor spektakel, maar in deze voorstelling voor de allerkleinsten verrast ze zonder te overdonderen. Met korte gedichten van Riet Wille neemt VaNelle haar publiek mee op een ontdekkingstocht voor en met kleine kleuterhanden..

Amok (6-10jaar) | 11u en 13u30

Amok is een voorstelling die je meeneemt op een betoverende reis. De poëzie van het silhouettentheater en poppenspel ondersteunen de fantasie en de naïviteit. Kom genieten van deze pittige verrassende voorstelling met live muziek! Amok heeft zo haar eigen idee van de wereld. Opa’s stinken naar verkleedkoffers, spruiten smaken naar konijnenkeutels, tafels dienen niet om aan te eten. En Amok heeft altijd gelijk. Amok trekt erop uit, gaat van haar wereld een betere plek maken. Voor wie dit wil, volgen er aansluitend workshops rond schaduwtheater. En nog vele andere voorstellingen…

5

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Amok

In tal van workshops kan je zelf creatief aan de slag in de wereld van dans, muziek, theater, koken, fotografie en nog zoveel meer. Het aanbod is zo gevarieerd dat het moeilijk kiezen wordt… Hier volgt een greep uit het lijstje ‘kinderhoogdagworkshops’: Marmer van de arme prins, Fantasia, Kabouterland, Snoepkriebels, Schuimkriebels, Maak je eigen cupcake, Stuntraces, Schaduwtheater, Bolleke Sjor, Grappige Snoeten, Schuimkriebels, Funky Freaks, Bal Mondial, ...

Doorlopende animatie: De Kinderhoogdag zou geen festival zijn zonder originele straattheateracts, doorlopende animaties en tal van in- en uitloopateliers waar je tussen de voorstellingen en workshops door kan genieten van verrassende en ludieke activiteiten voor jong en oud. We lichten een tipje van de sluier: de nostalgische zweefmolen, Steltenact Mi Grande, de KunstFile, RecycleerJuweel, Karikaturen, Maak je eigen broodje, Gips Gieten, Gekke haartooien, Fleur, AquaBal,….

Wil je ook proeven van deze unieke kunstige brouwsels op kindermaat? Koop snel jouw polsbandje en reserveer je tickets zodat ook jij kan ontdekken dat cultuur lekker zoet is én naar meer smaakt! Inschrijvingen en info: tickets@ccstrombeek.be of kinderhoogdag@ccstrombeek.be, 02/263 03 43 Start verkoop polsbandjes + inschrijving activiteiten: donderdag 13 september om 9u


di

tento|fil m

9 - 31/10 |

Als ik de reputatie heb moeilijk te zijn dan is dat omdat ik van het alledaagse hou en het wil presenteren. In het algemeen gaan mensen juist naar een film zien om aan het alledaagse te ontsnappen’.

Chantal Akerman BkSM #13

Air de Pologne (surplus)

vernissage 9/10 om 20u inleiding door Bart De Baere (directeur M hka, Antwerpen) Aansluitend om 21u: film La Folie Almayer.

BkSM (beeldende kunst Strombeek/Mechelen)

organiseert als fantastische uitloper van het fel gesmaakte voorjaarproject ‘Air de Pologne’ een installatie met één van de meest invloedrijke cineasten van onze tijd: de Brusselse, met Joods-Poolse roots Chantal Akerman (1950), die in de recente filmgeschiedenis in één adem wordt vernoemd met andere invloedrijken zoals Jean-Luc Godard! Na haar straffe retrospectieve in het M hka in Antwerpen wordt het een uitzonderlijke gebeurtenis een nieuwe filminstallatie te kunnen beleven in de tento-hal van Cc Strombeek.

Chantal Akerman debuteerde met haar kortfilm ‘Saute la Ville’ (1968!) gefilmd in de buurt van Strombeek waar ze een tijd van haar jeugd doorbracht. Al snel werd duidelijk dat Chantal Akerman worstelde met vastgeroeste rolpatronen in onze samenleving en haar voege verhuis naar New York, waar ze in een bijzonder kunst-bruisende metropool terechtkwam, zorgde heel snel voor een inspirerende aansluiting bij de New Yorkse avantgarde met artiesten zoals Michael Snow en Babette Mangold. Kunstenaar Lawrence Weiner vertelde onlangs dat haar toen snel op elkaar volgende films zoals ‘Hotel Monterey ’ (1972) en ‘Je tu il elle’ (1974) bijzonder goed werden onthaald in de ‘big apple’. Haar grote doorbraak situeerde zich in 1975 met de inmiddels iconische film ‘Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles’, waarin het routineuze leven van een weduwe langzaam wordt verstoord. De films van Chantal Akerman hebben alles met de tijd te maken en stellen de grens in vraag tussen document, fictie en verhaal. Ze verweeft haar persoonlijk leven en haar fascinatie voor geschiedenis, migratie én het exemplarisch te duiden begrip trauma van de kampen (waaruit haar moeder ontsnapte) als in één rode leidraad waarin het zichtbaar maken van de tijd via traag verlopende en sublieme beelden de onvervalste kwaliteit van haar films kenmerkt. Het zeer uitgebreide cine-oeuvre van Chantal Akerman ‘is’ poëzie en getuigt van een schoonheid en menselijkheid die fundamentele ontroering in beeld omzet. In de films van Chantal Akerman wordt de toeschouwer uitgenodigd zich te laten drijven op de betekenis-vloeiende beelden waarin niet meteen een afgelijnd verhaal is af te leiden. Chantal Akerman: ‘Ik wil filmen om te kunnen begrijpen. Waarom ga je naar daar? vroeg iemand (…) Ik zal het te weten komen wanneer ik er ben’.

6

Al een tijd opereert Chantal Akerman met filminstallaties in galeries en museumzalen omdat haar manier van film maken aansluit bij een ‘museale blik’ waarbij het verhaal niet op de eerste plaats komt maar wel de veelgelaagde inhoud van haar beelden die heel sterk tot een literaire verbeelding spreken. In 1995 presenteerde ze oa in Bozar in Brussel voor de eerste keer de grote meesterlijke video-installatie ‘D’Est: au bord la fiction’ gebaseerd op de film ‘D’Est’ waarin ontroerende beelden passeren die ze draaide na de val van de Muur van Berlijn in Oost-Duitsland, Polen, Oekraïne en het barwinterse Moskou. Op 24 monitoren passeren desolate landschappen, steden en soms vertwijfeld wachtende mensen. Brieven spelen een grote rol in haar oeuvre. Brieven zijn zeer persoonlijke, blijvende en te koesteren sporen tussen mensen en om die reden is ook schrijven als een vorm van orde scheppen in het denken - voor haar van groot belang. Chantal Akerman: ‘Om een film te maken, moet je altijd schrijven’.

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

In de tento-hal van Strombeek zal een eerste schets te zien zijn van een film-installatie waarvoor Chantal Akerman in de zomermaanden aan het schrijven is; de film wordt in Brussel, Parijs en in New-York gefilmd tijdens de maand augustus. Daarna wordt deze installatie verfijnd voor een tentoonstelling in The Kitchen in New York. In het voorjaar 2013 wordt Chantal Akerman uitgenodigd voor een significante deelname aan de volgende editie van het Kunstenfestivaldesarts in Brussel. Na de opening van de tentoonstelling op di 09/10 met film-installatie én foto’s wordt iedereen om 21u uitgenodigd haar meest recente langspeelfilm ‘La Folie Almayer’ bij te wonen. Dat kan gratis, mits voorafgaande reservatie. In de zaal wacht een Chantal Akerman-kenner op U voor een inleiding ! Voor meer info over rand-activiteiten bij dit bkSM-zij-Project gelieve de website van het Cc te consulteren bk sm de cultuurcentra Strombeek & Mechelen programmeren samen beeldende kunst


tento

Foto-jaarproject 2012-2013

An-SofieKesteleyn American portraits (deel I) 09.10 tot einde december 2012

A lamb named Beauty (deel II , III en IV)

Finissage foto-jaarproject

vanaf 11.01.2013

MichielDeCleene

An-Sofie Kesteleyn studeerde in 2011 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) te Gent als master fotografie. Gedurende een periode van twee jaar realiseerde ze verschillende projecten. Voor het foto-jaarproject herneemt ze delen daarvan en combineert deze met nieuw werk.

Viewpoint - Point of View De expo loopt nog tot 16.09.2012 Finissage op vrijdag 7 september om 20u

Het prachtige foto-jaarproject van Michiel De Cleene dat een apotheose kent met de straffe raam-expo die georganiseerd wordt in de context van de prestigieuze Summer of Photography van Bozar, verdient een feestelijke finissage. Op vrijdag 7 september geeft Michiel De Cleene om 20 uur een lezing over zijn werk en zijn visie op de hedendaagse fotografie; om 21 uur neemt Christophe De Jaeger, directeur van het festival Summer of Photography 2012, het woord met een duiding over het project met Michiel’s werk in Strombeek. Daarna volgt een drink met een act met de band Gordo Spacemonkey! Iedereen is van harte welkom en met deze bruisende avond wuiven we voorgoed het culturele seizoen 2011-2012 uit …

DEEL I 09.10 - einde december 2012 In ‘American portraits’ ontmoet de fotografe een reeks Amerikaanse meisjes en vrouwen voor het eerst: ze komen net uit de supermarkt, ze staan bij hun auto of op de top van de Rocky Mountains. We weten niet wie de geportretteerden zijn, we kunnen de afstand tussen hen en ons als kijker niet overbruggen. Toch worden we erdoor aangetrokken, misschien omdat we ze zien als archetypen, anoniem maar toch herkenbaar. Centraal in deze reeks staat een minimale interactie tussen de geportretteerde en de fotografe. Tegelijk is er altijd sprake van een ontmoeting tussen de fotografe en een scène: een interactie die ze met die scène aangaat, is er één met een set van kleuren en met telkens een eenvoudige achtergrond.

7

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

DEEL II - III - IV Vanaf 11.01.2013 Vanaf het tweede deel van het foto-jaarproject zal An-Sofie Kesteleyn werk tonen uit ‘A lamb named Beauty’. De reeks startte in 2007 toen Kimberly en Gwendolyn tien jaar oud waren. De tweeling is ondertussen zestien. Na bijna zes jaar hun leven te hebben gedocumenteerd, toont de fotografe hier een tussenstand van een reeks waarvan ‘de tijd’ nog onvoltooid is. Het opgroeien van de jonge meisjes en de grote liefde voor elkaar zijn de rode draad doorheen dit werk. An-Sofie Kesteleyn slaagt er telkens in de werkelijkheid op een eerlijke en eenvoudige manier te vatten, ze maakt stills uit de realiteit die tegelijkertijd vertrouwd en vervreemdend aanvoelen !


Anne-Mie Van Kerckhoven • foto Michiel De Cleene

Igor Krenz

In De Wind Een kunstenaarsvlag hoog op de toneeltoren van het Cc

Anne-Mie VanKerckhoven ‘top’

Nog tot 8 oktober De uiterst mooie, verleidelijke en bol van inhoud en poëzie wapperende vlag is een straf artistiek statement van één van onze allerbeste kunstenaars. Méér informatie vindt U in de vitrine aan de inkom van de tento-hal.

Extramuros

IgorKrenz(Pl) Vanaf 9 oktober tot begin 2013 Igor Krenz (1959) ontwerpt een beresterk concept voor een vlag dat heel dicht aansluit bij zijn onderzoek naar vormen en geometrie die aanleunen bij zijn activiteiten als experimenteel filmmaker. ‘Find the exact number of details’ is de titel van de vlag die verwijst naar een detail van een gelijknamige video waarin de abstractie van cirkeltjes wordt opgevoerd als een minimaal teken dat eens in de wind voor een mooi ‘bewegend’ beeld zal zorgen. Niet zelden onderscheidt zijn werk zich dankzij een goed gedoseerd vleugje ironie… Igor Krenz was in het voorjaar met straf videowerk te zien in De Garage in Mechelen tijdens het eerste luik van het bkSM #13 project ‘Air de Pologne’. Tegelijkertijd op 9 oktober opent het derde luik van ‘Air de Pologne’ met een presentatie van het werk van cineaste Chantal Akerman.

8

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

09.10-31.10.2012 & 09.11.2012-13.12.2012

ChloéDierckx

We starten het seizoen met (meteen) twee periodes waarin de pas aan Sint-Lukas Antwerpen afgestudeerde Chloé Dierckx (1990) een nieuw project zal verwezenlijken. Zij studeerde oa af met een project dat ze realiseerde in het dorpje Herstappe waar ze talrijke ingrepen uitvoerde waarbij alle zichtbare kleuren zichzelf ophieven en samen één denkbeeldig ‘wit’ werden. Heel het dorp deed mee aan dit straf project waar alle aanwezige kleuren ‘even’ wit werden. Chloé Dierckx: ‘Ik werk vanuit een vraagstelling naar de mogelijkheid de realiteit betekenis te geven en te veranderen. We leven in een wereld van systemen die soms samenwerken, soms elkaar overlappen, soms elkaar tegenspreken. We creëren systemen om de wereld te vatten en overzichtelijk te maken, en we willen die systemen ook zo toepassen dat ze de realiteit 'beter' maken. Het mislukken hiervan is echter steeds nabij. Ik gebruik vaak vooropgestelde systemen en probeer deze uit te voeren in de realiteit: de publieke ruimte, bestaande samenlevingen... waar externe factoren mee het resultaat vormen, waar volledige controle moeilijk is en mislukking waarschijnlijk, waar kunst een poging doet leven te worden’.


bkSM #14

DownonMainstream

Claire Fontaine

De wereld is geruisloos aan het kantelen, zekerheden verdampen, (economische) migratie zet de arbeidsmarkt onder druk, de middenklasse is in het Westen stilaan aan het afbrokkelen. Het zijn nerveuze tekenen aan de wand dat de actuele zorg-samenleving afstevent op een duale maatschappij waar het’verzekerde’ verleden nooit meer een zelfde toekomst kan worden. Openbare pleitbezorgers voor kunst en cultuur zijn schaars geworden en zoals Alexander Van Grevenstein, de eredirecteur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het recent formuleerde wordt ‘hoe minder men om iets geeft, hoe sneller en eenvoudiger er wordt gehakt met het bijltje’.Kunst en cultuur worden niet zelden in het straatje gestuurd om sociale problematieken te verzachten. Alexander Van Grevenstein noemt deze extra-intenties het politiek-correct centraal stellen van ‘aanleunidealen die het bestaansrecht van de kunst moeten legitimeren’.

Karl Philips - Conciërge 2010

De Garage & publieke ruimte in Mechelen: 29.09 - 25.11.2012 Opening op vrijdag 28 september vanaf 19u. Cultuurcentrum Strombeek: 09.11 - 13.12.2012

"Het werk van de geselecteerde kunstenaars in Mechelen reflecteert in eerste instantie hun stijl van leven en vertoont een sterke verbondenheid met jongeren-, urbane (sub)cultuur en de wereld van de 'underground'. Wat hen bindt is een gedeeld vocabularium van populaire culturele iconografie, een specifieke esthetica en een sterke doehet-zelf mentaliteit wars van academische trends. Het is de bedoeling te komen tot een vitale presentatie, infiltrerend in de stad, met eventueel vertakkingen binnen andere disciplines. Een combinatie van de esthetica en de energie van urban cultures in een mix met performances, publicaties en samenwerkingen." (K.L.) Daar zorgen de kunstenaars Marc Bijl (Nl.), David Neirings & Mo Becha, Karl Philips, Steve Schepens, Andy Wauman en ZEVS (Fr.) voor in Mechelen.

Het bkSM #14 project ‘Down on Mainstream’ is te situeren in ‘onze’ tijdsgeest waarbij kunstenaars reflecteren over hun eigen broze positie tegenover een samenleving die doordrongen is van de neo-liberale ideologie. De kunstenaars op ‘Down on Mainstream’ zijn kunstenaars die op de smalle randen lopen van appreciatie en commerciële transacties; het zijn kunstenaars die expliciet de marge van het systeem opzoeken en/of kunstenaars die vrij en kritisch blijven ageren via kunst mét tegensprekelijke zeggingskracht. ‘Down on Mainstream’ wordt een project in twee delen waar het deel in Mechelen zich ook manifesteert in de publieke ruimte van het inmiddels ‘opgekuiste’ centrum van de stad en waar in Cc Strombeek alles méér binnenshuis wordt gehouden en een reflectie op gang zal brengen rond de plaatselijke toneeltoren, die als een baken uittorent over de rand en de grootstad Brussel.

9

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

In Cc Strombeek worden vier kunstenaars verwacht die nieuw werk produceren. De keuze viel ook op kunstenaars die al enige beroemdheid verwierven zoals het Frans-Italiaanse collectief Claire Fontaine dat met haar ingrepen, acties en statements weliswaar ‘in’ de kunstwereld ronddwaalt maar ongrijpbaar blijft met gedachten die politiek en cultuurhistorisch mentaal inslaan als een splinterbom. Anetta Mona Chisa (Roemenië) & Lucia Tkacova (Slowakije) werken al sedert 2000 samen aan acties, interventies en video's. Op de Biënnale van Venetië (2011) schitterde het duo met een in het oog springende bijdrage in het Paviljoen van Roemenië. Beiden ballen niet zelden een vuist tegen de gang van zaken en tegen de clichés en rolpatronen die nog steeds de routine van de dag uitmaken. De Nederlander Peter Fengler houdt een club open in Rotterdam en maakt vinyl die hoorbare kunst wordt. Karl Philips, die overbruggend ageert tussen Strombeek en Mechelen, was al eerder te zien in Strombeek met oa de erg polemische interventie ‘conciërge’ die bestond uit een tijdelijke woonst voor een dakloze gemonteerd tegen een Clear Channel reclamepaneel. Het bkSM project #14 ‘Down on Mainstream’ wordt begeleid met bescheiden, publiekshandige publicaties en wordt ‘gevoed’ met nieuwe teksten van oa de Italiaanse denker/cultuuractivist Bifo - Franco Berardi.

bk sm de cultuurcentra Strombeek & Mechelen programmeren samen beeldende kunst


wo

fa mil ie

zo

MiX Xit

29/08 |13.30 tot 17.30u 02/09 | 12.00u

Zomercircus ophetplein

Een verrassende buitenspel­ namiddag voor iedereen vanaf 4 jaar

op de speelweide van Borrekensveld Strombeek-Bever Cc Strombeek zomert in de buurt! We organiseren een gratis buitenspelnamiddag met CIRKUS IN BEWEGING, de circusschool van Leuven, op de speelweide van Borrekensveld: circusworkshop, artiesten, spel, een creatief atelier en een drankje staan op het zomermenu! Je mag hier proeven van alles een beetje en een beetje van alles: acrobatie, evenwicht, jongleren en ook de clownkunsten. We maken ook gekke en kleurrijke kunstwerkjes die je achteraf mee naar huis mag nemen. Ook de felgekleurde caravan Playmobiel van de jeugddienst Grimbergen is van de partij. Een onvergetelijke en knallend Zomercircus op het grasveld van Borrekensveld! Niet alleen kinderen zijn welkom, we willen een plek van ontmoeting creëren voor jong en oud. Inschrijven is niet nodig!

MiXXitPicknick Guldendal

Vorig jaar organiseerden MiXXit/ FeniXX reeds een zeer geslaagde picknick op het einde van de zomervakantie. Alle gezelligheid op een stokje, kunnen we het natuurlijk niet nalaten ook dit jaar weer een gelijkaardig evenement te plannen! We hanteren dezelfde formule, dus bring some food, drinks, games. Come hang out and chill with us! Live dj’s & gratis miXXit initiaties!

vr

orgel|dans

14/09 | 20.30u

Bernard Foccroulle| SalvaSanchis The Organ Project

Belgische première abdijkerk Grimbergen Een uniek locatieproject waarvan heden & verleden, dans & muziek het fundament vormen. Meer info zie p. 2 & 3.

Gratis i.s.m. Baté Belga & Lukas

d i seniorennamiddag

18 / 09| 14u

In 2007 nam Andrei Lugovski, geboren in 1983 in Wit-Rusland, deel aan Idool 2007 en eindigde er op een eervolle derde plaats. Sindsdien groeide hij uit tot een uitermate begenadigd zanger en entertainer. Waar hij ook optreedt laat hij zijn publiek niet onberoerd. Lis Del Bo, de ‘grande dame’ van het Vlaamse levenslied, kan reeds terugblikken op een succesrijke zangcarrière. Met ‘Liefde is een kaartspel’ mocht ze in 1996 naar het Eurovisiesongfestival. Zij zong nadien o.m. duetten met Bart Kaël en Helmut Lotti, en bracht talrijke cd’s uit. tickets reserveren kan via 02/263 03 43 Indien vervoer gewenst, gelieve vóór 9 september te bellen naar Gemeente Grimbergen - Dienst Welzijn 02/260 12 69 I.s.m. Gemeentelijke Seniorenraad, OCMW en Gemeentebestuur Grimbergen

10

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

18 / 09| 20.30u

film

AndreiLugovski Derouille &LisaDelBo etd’os

tickets: €10, drankbonnetje inbegrepen

Deelname:gratis

di

Ali is een man van twaalf stielen en dertien ongelukken, die op een bepaald moment onderdak zoekt bij zijn zus in het zuiden van Frankrijk. Hij raakt er verzeild in het circuit van illegale bokswedstrijden. Maar hij ontmoet er ook Stéphanie, trainster van orka’s in een pretpark in Antibes. Bij een werkongeval verliest zij haar beide benen… Jacques Audiard bewijst na Un Prophète (2009) nogmaals dat hij vooral een acteursregisseur is. Met: Matthias Schoenaerts en Marion Cotillard | Frankrijk, 2012 | 1u55’ tickets: €5,50 €5 (-21, dag­student, 65+, surpluSpas)

Kom voordelig naar de film met de film

trip

(€50 voor 10 tickets)


wo, do, vr, za theater

zo

fa mil ie

19-22 / 9 | 19.30u 23 / 09| 11u

FcBergman Terminator trilogie

Tour & Taxis Brussel FC Bergman maakt met Terminator Trilogie, samen met 100 figuranten, een woordeloze monoloog, een stil spektakel in open lucht, bij het ochtendgloren van de 21e eeuw. Een eeuw waar de keuzemogelijkheden voor een gelukkig leven voor het grijpen liggen. Dit spraakmakende, jonge gezelschap heeft op korte tijd een heel eigen theatertaal ontwikkeld, die behalve anarchistisch en licht chaotisch, vooral extreem beeldend en poëtisch is. Van en met Stef Aerts, Joé Agemans, Bart Hollanders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten, Marie Vinck i.s.m. Kaaitheater, KVS en Cc Westrand tickets: €16 - €14,50 (65+) €8 (-21, dag­student) abo 3: €15,50 - abo 6: €12 - abo 10: €8

ma

24 / 09| 20.30u

film

Wuthering Heights

Ontbijtfilm

Degruffalo enzoo(4+) Een eenvoudig concept: voor wie wil serveren we vanaf 9.30u een lekker ontbijtje in onze foyer, om 11u vertonen we een meeslepende film, exclusief geselecteerd voor ons familiepubliek. De Gruffalo is een prachtig geanimeerde verfilming van het gelijknamige boek van Julia Donaldson, door de BBC verkozen tot ‘Best Bedtime Story’. De Gruffalo is een magische film vol ronkende rijmen en stoute dromen. Dit spannende avontuur is geschikt voor stoere binken en dappere meiden vanaf 4 jaar. Extra: Voor de vertoning organiseren we samen met Mooss enkele leuke workshops. tickets film: €4,5 (-12j) - €5 (volwassenen) tickets film + ontbijt: €8 (-12j) €10 (volwassenen)

Heathcliff wordt opgenomen in de familie Earnshaw. Hij voelt zich aangetrokken tot hun dochter Catherine, die hem de mooie plekken laten ontdekken van het ruige platteland. Er groeit een stille verliefdheid tussen beiden, maar de afkomst van Heathcliff staat hun verhouding in de weg. Later zal hij als een welgesteld man terugkeren en opnieuw de liefde van Catherine voor zich trachten te winnen. Hun verboden liefde groeit uit tot een ware obsessie. Nieuwe filmadaptatie van de romantische klassieker van Emily Brontë door Andrea Arnold (Fish Tank). UK, 2011 | 2u08’ tickets: €5,50 €5 (-21, dag­student, 65+, surpluSpas)

Inschrijven voor het ontbijt is noodzakelijk en kan tot en met donderdag 20/09/12. Het aantal plaatsen is beperkt.

11

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

di

25 / 09| 20.30u

film

Cosmopolis De Canadese cineast David Cronenberg heeft steeds de duistere kanten van de menselijke geest afgetast. Begin dit jaar vertoonde het Cc nog zijn A Dangerous Method over de verhouding tussen Jung en Freud. In Cosmopolis volgen we multimiljonair Eric Packer in zijn wagen hartje New York op weg naar zijn kapper. Hij raakt vast in een file, verneemt bovendien dat langzaam maar zeker hij zijn kapitaal aan het verliezen is. Paranoia slaat toe, vast in het verkeer begint hij een complot te vermoeden… Met: Robert Pattinson, Juliette Binoche | Canada/USA/F, 2012 | 1u48’ tickets: €5,50 €5 (-21, dag­student, 65+, surpluSpas)

wo

26 / 09| 20.30u

jazz

High Definition(PL)

Winnaars Jazz Hoeilaart 2011 | club S #1 Pianist Piotr Orzechowski, de spilfiguur van het Poolse kwartet High Definition, was in 2008 nog finalist op Jazz Hoeilaart en won in 2011 de Montreux Jazz Piano Competition. Ook de andere leden van het kwartet vielen reeds in de prijzen op verschillende wedstrijden. Hun eigen nummers bewandelen de grens tussen jazz en hedendaagse muziek maar evengoed brengen ze verrassende arrangementen van jazzstandards. Met Piotr Orzechowski (piano) | Mateusz Sliwa (saxofoon) | Alan Wykpisz (contrabas) | Patryk Dobosz (drums) tickets: €12 - €10,50 (65+) €8 (-21, dagstudent) abo 3: €11,50 - abo 6: €10 - abo 10: €10


do

t h e at e r

01 / 10| 20.30u

film

di-wo

t h e at e r

02-03 / 10| 20.30u

di

dans

04 / 10| 20.30u

do

muziek

04 / 10| 20.30u

© Liesbeth Bernaerts

27 / 09| 20.30u

ma

Tristero

Abigail’s party Cc Strombeek inleiding om 20u

uitverkocht

Ontheroad On The Road, de legendarische autobiografische roman van Jack Kerouac uit 1957, was de grondlegger van de Beat Generation en veranderde de wereld. De Braziliaanse cineast Walter Salles heeft de lotgevallen van Kerouac en zijn maat Dean Moriarty in de stijl van zijn vroegere Motorcycle Diaries vastgelegd. In het conservatieve Amerika van de fifties volgen we twee tegendraadse figuren in een universum van tegencultuur, drugs en seks.

Theater Zuidpool

PieterAmpe& JakobAmpe

Cc Westrand

for the disputes from the past

Circuit X #1 Faust ofte Krakeling beneden Jake & Pete’s big re­ de Louteringsberg conciliation attempt

Na het succes van Onder het Melkwoud vroegen theaterbroeders Jan Decleir en Koen De Sutter aan Pjeroo Roobjee om een bewerking van de Faust-legende te schrijven. Het resultaat is een beklijvende Faust in het zinderende Vlaams dat Roobjee zo uniek maakt. In handen van Koen De Sutter en Jan Decleir belooft dit een memorabele theateravond te worden.

inleiding om 20u door Gloria Carlier

Urbanus

Choreograaf en danser Pieter Ampe staat bekend om zijn droogkomische performances. Dit duet is een samenwerking met zijn broer Jakob, stemtherapeut, muzikant bij de Germans. Alain Platel begeleidde de twee broers, die met deze performance graven in goede en minder goede herinneringen uit hun kindertijd. Het levert aangrijpende taferelen op. Kortom: broederschap in een onvergetelijke voorstelling over herkenbare mechanismen en laverend tussen tegendraadse dans, cabaret en muziektheater.

Cc Strombeek

Van en met: Jakob Ampe & Pieter Ampe | Mentor:Alain Platel | Productie: CAMPO

vr/za

humor

28 & 29/09| 20.30u

Met: Sam Riley, Viggo Mortensen, Kirsten Dunst | USA, 2012 | 2u20’ tickets: €5,50 €5 (-21, dag­student, 65+, surpluSpas)

tickets: €18 - €16 (65+) €13 (-21, dag­student) abo 3: €17,50 - abo 6: €15 - abo 10: €13

Urbanus zelf!

tickets:€14 - €13(65+) - € 8(-21, dagstudent) abo 3: €13,50 - abo 6: €12 - abo 10: €11

LAATSTE TICKETS

12

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

KoenFillet, HanneloreBedert, SenneGuns, Wigbert,HerrSeele +eengast Kleur in E-Mineur (Radio 1)

Radio 1 vroeg aan artiesten een nummer te schrijven bij hun favoriete schilderij. Hannelore Bedert, Senne Guns en Wigbert vormen samen met Simon Casier (bas) en Karel De Backer (drums) de Kleurband. Bij elk concert brengen ze bovendien ook een gast mee. Radio 1 presentator Koen Fillet begeleidt u op een tocht langsheen schilderijen en muziek en zorgt voor verrassende inzichten. Last but not least is er the artist in residence Herr Seele. Met veel gevoel voor humor en een fijne penseelstreek laat hij zich inspireren door het publiek tot de creatie van een nieuw doek, live op scène! tickets: €18 - €16,50 (65+) €12,50 (student, -21, dagstudent) Abo 3: €17,50 - abo 6: €14,50 - abo 10: €12,50


za

kl assiek f i j n b e s n aa r d

06 / 10| 20.30u

zo

fa mil ie

7 / 10 | 11u tot 17u

di

vorming volwassenen

di

film uitzonderlijk

di 9, 16, 23 / 10 en 09 / 10| om 21u! 6 / 11| 20u - 22.15u Een reeks van 4 lesavonden + jazzconcert met LABtrio JazzClass Series:

Hethoeenwat vandejazz SigiswaldKuijken fijnbesnaard #1

Lezing concert Viool, altviool en violoncello da spalla Kerk Sint-Kwinten Imde, Barbierstraat 1, 1861 Imde (Meise) De ‘strijkersfamilie’ is onder de muziekinstrumenten misschien één van de belangrijkste, als we denken aan bijvoorbeeld de samenstelling van een symfonie-orkest. Toch zijn er nog minder of onbekende aspecten van deze familie. Violist en artistiek leider van la Petite Bande Sigiswald Kuijken zal naast de viool en altviool vooral aandacht besteden aan de weinig bekende violoncello da spalla (de schoudercello). Met praktische voorbeelden en uitgebreidere muziekfragmenten uit de 16de tot 18de eeuw zal hij een avond vullen die het midden houdt tussen een concert en een causerie. Hierbij zullen o.m. de solowerken van J.S. Bach aan bod komen.

Fijnbesnaard #2 do 29 / 11 | 20.30u Sacristie abdijkerk Grimbergen

Kinderhoogdag

De romantische gitaar

De Kinderhoogdag is een bruisende culturele verwendag voor kinderen van 3 tot 12 jaar en hun (groot-) ouders. We beloven een sprankelende mengelmoes van verrassende voorstellingen, bijzondere workshops, ludieke animaties, spectaculaire straatacts en nog veel meer op kindermaat! We koken, tijdens deze feestdag voor jong en oud, met ingrediënten als theater, muziek, dans, circus, foto­grafie, culinaire activiteiten, creatieve workshops,.. Je kan het zo zot niet bedenken of het zit in ons cultureel Kinderhoogdagsoepje!

RaphaellaSmits

Fijnbesnaard #3 do 07 / 02 | 20.30u Sint-Jan-de-Doper Kerk Ossel

RoelDieltiens Cello

(3-12j)

tickets: €7 - €6 (Gezinsbond/ abo) Een polsbandje geeft de hele dag toegang tot alle activiteiten. Inschrijving vanaf do 13/09 !

De Kinderhoogdag is een samenwerking met verschillende Grimbergse partners.

Meer info over de 8ste editie van dit prikkelende cultuurfestival: pagina 4 & 5 of via de uitgebreide Kinderhoogdagfolder.

tickets: €12 -€10 (abo 3-6-9, 65+) €8 (dagstudent, -21, 3x lezing concert, academies Grimbergen, Meise, Wemmel)

13

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

K.Hemmerechtszaal, Cc Strombeek

In vier sessies van ongeveer 2 uur krijg je een boeiende geschiedenis van de jazz, de belangrijkste muzikanten, invloeden en stromingen. Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker, Miles Davis, Ornette Coleman, Weather Report, John Zorn, Jason Moran, ze passeren allemaal de revue. Ook wat de sociale, economische en culturele omstandigheden waren die mee aan de basis lagen van stijlen zoals Swing, Bebop, Avant-garde en NeoClassicisme nemen we onder de loep. Docent Matthias Heyman bewandelt graag de twee paden die naar zijn passies leiden, namelijk jazz en geschiedenis. Zo kan je hem aan het werk zien als jazzbassist met onder meer Sullivan Street Trio, maar vindt je hem ook terug als docent Jazzgeschiedenis aan de Jazzstudio en het Lemmensinstituut. tickets: €35 - €32 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS) incl. syllabus en ticket voor het jazzconcert op 9/11 met LABtrio.

LafolieAlmayer Gebaseerd op de eerste roman van Joseph Conrad, vertelt de film het verhaal van de Nederlandse koloniaal Kaspar Almayer. In het midden van de 19de eeuw zit hij in hartje Borneo op een goudmijn. Hij wil zijn Maleisische dochter een westerse opvoeding geven, doch de dingen lopen niet zoals verwacht. Hij vervreemdt ondanks zijn rijkdom in dit voor hem duistere en onbekende land. Regie: Chantal Akerman | België, 2012 | 2u10’ Gratis vertoning (mits reservatie!) n.a.v. de opening van het derde luik van ‘Air de Pologne’, met Chantal Akerman als centrale gast.


wo

muziek

vr

muziek

10 & 11/ 10 | 20.30u 12 / 10| 20.30u

Riguelle

Club S

Un Premier Amour Renée Foyer, Cc Strombeek De Luxe (CD-voorstelling) Cc Strombeek Avant-première op 10/10; Première op 11/10 (laatste tickets) Iedereen die Riguelle & Hautekiet reeds aan het werk zag weet dat Frans chanson in hun bloed zit. Un Premier Amour vindt zijn inspiratie in hun kindertijd en in de platenkast van hun ouders en grootouders, maar ze slaan ook de brug naar hedendaags repertoire. Een selectie liederen die maar liefst een kleine eeuw omvat, van de frivoliteit van Josephine Baker over de romantiek van Jean Sablon tot de poëtische tragiek van Noir Désir. Voor Un Premier Amour De Luxe wordt de kerngroep Patrick Riguelle, Jan Hautekiet, Chris Peeters, Wouter Berlaen en Joost Van den Broeck uitgebreid met het vermaarde strijkkwintet Piacevole.

Onlangs vroeg een jongeman in het publiek of hij haar op zijn nachtkastje mocht zetten: dat vat de sfeer van Rénee’s muziek mooi samen. Porseleinen fluisterpop, met het hart op de tong en vertaalt naar een ragfijn web waarin sporadisch een instumentaal melodietje opglanst. Haar single ‘dum, dum, dum’ kon rekenen op veel airplay. Singer-songwriter Renée Sys studeerde filmregie en schrijven aan het RITS te Brussel. In haar eentje stond ze onder andere op het podium van de AB, Trix, Het Depot en de Vooruit. Als support trad ze op met o.a. Ruben Block en Lady Linn and her magnificent Seven.

za

Line-up comedy

13 / 10| 20.30u

Jeroen Leenders, Begijn Le Bleu, Joost Van Hyfte, Jovanka Steele en Seppe Toremans

di

16 / 10| 20.30u

film

Angels’Share

www.thelineup.be

Robbie, een jonge werkloze jeugddelinquent dient een werkstraf uit te voeren. Zijn reclasseringsambtenaar Harry zal hem samen met Rhino, Mo en Albert de wereld van de malt whisky leren kennen. Harry is immers een whiskykenner en hij neemt hen mee naar een distilleerderij. Robbie blijkt wonderwel een ‘neus’ voor whisky te hebben. Voor hem en zijn kompanen opent zich een nieuwe wereld. Het besef dat er wereldwijd enorm veel geld met whisky wordt verdiend zet hen aan het denken…

tickets: €14 - €12,50 (65+) €10 (-21, dagstudent)

Prix du Jury Cannes 2012 Regie: Ken Loach | UK, 2012 | 1u46’

The Line-Up is een collectief van 14 doorwinterde comedians met een jarenlange ervaring. Vijf van hen staan nu op het Strombeekse podium: Jeroen Leenders, Joost Van Hyfte, Begijn Le Bleu, Seppe Toremans en Jovanka Steele. Standup-comedy ‘pur sang’ Zoals comedy moet zijn…with heart and guts.

tickets: €12 - €10,50 (65+) €8 (-21, dagstudent) abo 3: €11,50 - abo 6: €10 - abo 10: €10

tickets: €5,50 €5 (-21, dag­student, 65+, surpluSpas)

do

t h e at e r

18 / 10| 20.30u

DeTijd& Rataplan Veldwerk Cc Westrand inleiding om 20u

Veldwerk - gesprokkelde momentopnames uit het leven van kwetsbare mensen die onbeduidend bewegen in de maatschappij. Ze worden niet gehoord, of ze slagen er niet in hun gevoelens en gedachten te formuleren. Een intieme voorstelling over schuld, liefde en opoffering. ‘De Tijd kan als geen ander gezelschap theater tot zijn naakte essentie herleiden. Dat levert in het geval van Veldwerk een prachtig kleinood op. (...) Wie houdt van stille fijnzinnigheid, broze sferigheid en gestripte schoonheid mag dit onder geen beding missen.’ (De Morgen) tickets: €14 - €13 (65+) €10 (-21, dagstudent) abo 3: €13,50 - abo 6: €11 - abo 10: €10

i.s.m. Cultuurfonds Noordrand tickets: €17 - €15,50 (65+) €14 (-21, dagstudent) abo 3: €16,50 - abo 6: €15 - abo 10: €14

14

w w w . c c s t r o m b e e k . b e


ma

22 / 10| 20.30u

film

Skoonheid Films uit Zuid Afrika bereiken ons zelden. Skoonheid behandelt dan ook een thema van frustratie dat bij de vroegere blanke heersers leeft. François - middelbare leeftijd, ogenschijnlijk perfect gezin en leven - worstelt met zijn racistische gevoelens. Meer nog echter worstelt hij met zijn homoseksuele gevoelens wanneer hij zich aangetrokken voelt tot de zoon van een oude vriend. Hoe langer hoe meer zakt hij af in zelfverachting. Zuid Afrika, 2011 | 1u49’ tickets: €5,50 €5 (-21, dag­student, 65+, surpluSpas)

wo

dans

24 / 10| 20.30u

Charlotte VandenEynde inleiding om 20u In Shapeless borduurt Charlotte Vanden Eynde verder op de solo ‘I’m Sorry It’s (Not) A Story’(2009), die ze eerder opvoerde in Strombeek! Zij vertrekt vanuit de zuiver fysieke, vormelijke en dynamische aspecten van beweging waarbij emotie niet wordt uitgesloten. Belangrijk worden muziek, geluid en licht die als drie onafhankelijke lagen over elkaar heen schuiven. Shapeless voelt aan als een prachtig, sober en tegelijk ruw gedicht, een voorstelling van een vaste waarde in het florissante Belgische danslandschap. Een straffe solo of hoe één danseres op het podium een immense zaal weet te ontroeren. Choreografie, dans en muziekmix: Charlotte Vanden Eynde | Coaching: Nada Gambier bksm i.k.v. tento-project Chantal Akerman

15

kl assiek

vr

25 / 10| 20.30u

t h e at e r

26 / 10| 20.30u

vr

m u z i e k t h e at e r

26 / 10| 20.30u

Dmytro TheaterAntigone| Transparant| Sukhovienko(piano) Kopergietery JosseDePauw| Klassiek versus De mama, de papa CollegiumVocale

Shapeless

tickets: €14 - €12,50 (65+) €8 (-21, dagstudent) abo 3: €13,50 - abo 6: €11 - abo 10: €10

do

romantiek

en de nazi

inleiding om 20u

inleiding om 20u

Valentin Silvestrov - a fraction of Haydn (2010) Joseph Haydn - Pianosonate (te bepalen) Ludwig van Beethoven - Pianosonate op.2 nr.1 (opgedragen aan Haydn) Valentin Silvestrov - Dedication to Robert Schumann (2010) Robert Schumann - Symfonische Studies op.13 De Oekraïense pianist Dmytro Sukhovienko volgde intense muziekstudies in de grote traditie van de voormalige Sovjet-Unie. Hij is één van de laatsten die de fameuze legende van de Felix Blumenfeld Piano School met zich meedraagt, waar ook Vladimir Horowitz leerling was. Sukhovienko bracht reeds tweemaal een verbluffend recital in Cc Strombeek. Wij kijken hier alvast opnieuw naar uit!

De papa, de mama en de nazi is een komedie over een jongen die, op de dag dat zijn moeder het gezin verlaat, besluit om nazi te worden. Men probeert hem weer op het rechte pad te brengen, tevergeefs. Na verloop van tijd steekt hij met zijn halsstarrigheid ook zijn vader aan. Schuimbekkend en tierend zwerven vader en zoon rond in een diep dal van haat. Ze lijken reddeloos verloren. Of komt alles toch weer goed ? Carly Wys coacht Tania Van der Sanden, Jos Verbist en Jan Sobrie. Auteur Bruno Mistiaen beschrijft op meesterlijke wijze de halfslachtige, dubbelhartige, hypocriete en corrupte mens.

www.dmytro.net tickets: €16 - €14,50 (65+) €10 (-21, dagstudent) abo 3: €15,50 - abo 6: €13 - abo 10: €12

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

tickets: €16 - €14,50 (65+) €10 (-21, dagstudent) abo 3: €15,50 - abo 6: €13 - abo 10: €10

Ruhe

Feestzaal Westrand inleiding om 20u Een oase van rust, harmonie en verhevenheid. In deze sfeer begint de voorstelling, met Schubert-liederen door Collegium Vocale. Plots staan een man en een vrouw op. Ze vertellen hoe ze zich aansloten bij de SS. Ze verdedigen hun keuzes en hun daden. De voorstelling blikt terug op de oorlog en vertelt wat mensen ertoe dreef om te collaboreren. Ze velt geen oordeel en vergoelijkt niets, maar laat zien en vooral: horen. Monoloog gebaseerd op De SS’ers van Armando en Hans Sleutelaar en met een beeld van David Claerbout. RUHE is een voorstelling van ongewone schoonheid. Simpel, helder en emotioneel.’ (Knack) tickets: €24 - €23 (65+) €16 (-21, dagstudent) abo 3: €23,50 - abo 6: €22 - abo 10: €20


za

t h e at e r

27 / 10| 20u !

zo

fa mil ie

28 / 10| 11u

ma

29 / 10| 20.30u

film

ma-vr

fe s t i va l

29 / 10 - 02 / 11

ma

fe s t i va l

29 / 10| 20.30u

Shakespeare nxt Welzijnszorg,HetAnker vzwenhetseniorencentrumvanBrussel

In armoede grijs gedraaid Cc Strombeek inleiding om 19u !

In aansluiting met het campagnethema van Welzijnszorg ‘ouderen in armoede’ organiseren we een inlevingsavond waarbij we kennismaken met de binnen- en buitenzijde van armoede bij senioren. ‘In armoede grijs gedraaid’ is een bewegingstheater en maatschappelijk project. Bijzonder is dat het focust op het fenomeen van ouderen in armoede. In België leeft immers één op vijf ouderen onder de absolute armoedegrens. De spelers zijn een bonte verzameling van mensen waarvan sommigen met bovenstaande problemen te maken krijgen. Velen onder hen hebben nog nooit op een podium gestaan. tickets: €5

Organisatie: Cc Strombeek ism de Grimbergse ACW-, KWB- en OKRA afdelingen en het OCMW.

Headhunters

Ontbijtfilm

DeGeweldige beer(7+) Voor wie wil serveren we vanaf 9.30u een lekker ontbijt in onze foyer, om 11u vertonen we de meeslepende film De Geweldige Beer (7+) Sofie en haar grote broer Jonathan logeren bij opa in een afgelegen huis in de bossen. Jonathan vindt Sofie maar lastig en probeert van haar af te komen. Maar dat Sofie door een gigantisch grote beer meegenomen zou worden, diep in het eeuwenoude en verboden bos achter opa's huis, had hij nooit gewenst. In deze prachtige Deense animatiefilm zijn oerkrachten aan het werk: de magie en mystiek van woeste wouden, waar bomen en rotsen tot leven komen en wolven op de loer liggen.

De voorbije decennia is de Scandinavische thriller een genre op zich geworden met als grote uitschieters Mankell en Stieg Larsson. Ook de adaptaties voor film of televisie getuigden van een hoog niveau. Zo ook deze verfilming van de roman van Jo Nesbo over ene Roger Brown, succesvol headhunter maar volledig boven zijn mogelijkheden levend. Dit zal hem aanzetten om een kunstroof te plegen. Maar dan is hij plots opgejaagd wild… Regie: Morten Tyldum | Noorwegen, 2012 | 1u38’ tickets: €5,50 €5 (-21, dag­student, 65+, surpluSpas)

Inschrijven voor het ontbijt is nood­ zakelijk en kan tot en met do 25/10/12. tickets film: €4,5 (-12j) - €5 (volwassenen) tickets film + ontbijt: €8 (-12j) - €10 (volwassenen)

16

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Van 27 oktober tot 3 november 2012 staat de Bard centraal in een minifestivalletje in Cc Westrand met maar liefst 3 drama’s, een filmnacht, workshops en een geweldig randgebeuren.

KollektiefD&A Romeo en Julia Cc Westrand Van meet af aan wordt de toon gezet: 2 families, 2 publieken, 2 vijanden, 2 geliefden. Veel meer is er niet nodig om het wel en vooral het wee van Julia en Romeo, de Capulets en de Montagues op een weergaloze manier op de planken te brengen. In een frisse hedendaagse vertaling vol respect voor het origineel, passeert zowat alles de revue: pikante verzen, flitsende zwaarden, burleske humor en onweerstaanbare romantiek. tickets: €14 - €13 (65+) - €8 (-21, dagstudent) abo 3: €13,50 - abo 6: €11 - abo 10: €10


di wo vr

fe s t i va l

wo

fe s t i va l

30-31/ 10, 2/ 11|20.30u 31 / 10| 20.30u

Laika

Othello

kunstZ| Kopspelvzw

di

fa mil ie

30 / 10| 11u & 16u

Theater FroeFroe

Macbeth

Bobke B. (2-5j)

Othello is een Moorse generaal. Door de intriges van zijn officier Jago wordt hij ertoe gedreven zijn jonge vrouw Desdemona te vermoorden. Laika bewerkte en speelde al eerder stukken van Shakespeare; ook nu was het voor Jo Roets en Greet Vissers weerom een uitdaging om de klassieke tekst tot zijn essentie te herleiden zonder de literaire kracht te verliezen.

Een indrukwekkende cast, met acteurs van tien verschillende nationaliteiten, speelt een beklijvende thrillerversie van Macbeth. Deze Shakespeare belooft een onvergetelijke belevenis te worden. Niet te missen! De voorstelling wordt gespeeld in tien verschillende talen en boventiteld in het Nederlands.

tickets: €16 - €15 (65+) - €9 (-21, dagstudent) abo 3: €15,50 - abo 6: €14 - abo 10: €12

tickets: €16 - €15 (65+) - €9 (-21, dagstudent) abo 3: €15,50 - abo 6: €14 - abo 10: €12

Bobke B(illemans) is een woordloze, swingende, poëtische poppenvoorstelling, vol ritsel, droom en funky beeld- en dansmuziek. Bobke is een snel jongetje dat aankomt met een piepkleine trein. Hij is een ingetogen funky-punkie danser. Bobke ontfutselt een zitkussentje en knipt er een marcelleke en sokken uit. En uit de mousse vulling knipt Bobke een spunkie- konijntje. O zo knuffelzacht en schattig! Een verrassend absurd verhaaltje waarbij de allerkleinste toeschouwertjes, samen met mama en/of papa, een zalig theatermomentje beleven. Extra: Een knusse en thematische voorlees- en kijkhoek vanaf een half uur voorafgaand aan de voorstelling. tickets: €7,5 - €6,5 (Gezinsbond/ abo) abo: €6,5 - €5,5 (Gezinsbond/ abo)

17

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

di

30 / 10| 20.30u

film

ToRome withlove Na het betoverende Midnight in Paris waarin Woody Allen een ode bracht aan het artistieke leven in Parijs van de 30-ties, brengt hij nu een ode aan Rome. Woody Allen heeft steeds een grote fascinatie voor de oude Europese cultuur gehad én de contrasten (of clichés) tussen Amerikanen en Europeanen. In deze film komen Amerikanen in Rome terecht en één en ander leidt tot fameuze misverstanden. Soms hilarisch, tegelijk teder en charmant. Met: Penélope Cruz, Roberto Benigni, Woody Allen, Ellen Page e.a. | USA, 2012 | 1u29’ tickets: €5,50 €5 (-21, dag­student, 65+, surpluSpas)

wo

muziek

31 / 10| 20.30u

RafWalschaerts, TomTheuns,Gert BettensenBrahim Living Roots

Living Roots is een wederkerend muziekproject met tweejaarlijks een wisselende bezetting. Het collectief Living Roots brengt klassiekers uit de muziekgeschiedenis opnieuw tot leven op geheel eigen wijze. In deze 7de theatertour ziet de front er bijzonder boeiend uit met troubadours Raf Walschaerts, Tom Theuns, Gert Bettens en Brahim. Zij gingen op zoek naar songs die hen hebben beïnvloed of geïnspireerd. Ze staan er niet alleen voor want in totaal delen liefst 9 klasbakken het podium. Initiatiefnemer Koen Garriau leidt al 'saxend' alles in goede banen. Verwacht u aan geanimeerde vertolkingen van gekende en minder gekende mijlpalen, afgewisseld met intense kippenvelmomenten! tickets: €18 - €16,50 (65+) €12,50 (-21, dagstudent) abo 3: €17,50 - abo 6: €14,50 - abo 10: €12,50


vr

muziek

2 / 11 | 20.30u

Hooverphonic uitverkocht

za

muziek

03 / 11| 21u

POMRAD+ BalkanDJsets

Een nieuw seizoen, een nieuw FeniXX/MiXXit jaar!

So what’s new?

Funk / Balkan Night

In deze tijden van crisis en wereldveranderende ideeën vinden we in het cultuurcentrum dat u best wat meer op de dansvloer mag staan. Op deze Balkan Funk Night kom je terecht in een complete mix-up van traditie en folklore aan de ene kant en moderne pop-, dansmuziek aan de andere kant. Een avond lang gypsybeats, balkanbreaks, polkafunk en andere dansbare crossovermuziek, die de wereld in hoog tempo verovert. De avond wordt geopend door Pomrad, de ongekroonde koning van de Antwerpse bass muziek. Met zijn kenmerkende crossover van funk, future step en virtuoos keyboardspel blaast hij iedereen omver. tickets: € 10 - €8 VVK € 6 (-21, dagstudent )

18

MiX Xit - jongerenworkshops

We plannen alvast weer een jaartje vol boeiende en vernieuwende workshops. Onze focus dit jaar ligt op DIY electronica en mode! Los van alle andere geweldige dingen die we weer zullen doen, natuurlijk! We denken aan 3D-mapping, VANS, ARDUINO, mode met Stef Kamil Karlens, Ephameron, make your own skateboard, gaming night, … Meer info en volledige informatie vind je op facebook (Grimbergen, Meise, Wemmel) en onze website

www.miXXit.be

FeniXX heeft wederom enkele tickets opzij laten leggen voor de populairste voorstellingen van het nieuwe seizoen! Jongeren die geen maanden op voorhand kunnen plannen, vinden dan tijdens het seizoen toch nog tickets voor voorstellingen die al uitverkocht waren. We geven u alvast de selectie van voorstellingen voor het najaar: 13 oktober 2012 - humor - line up comedy: 10 tickets beschikbaar ( €10 ) 26 oktober 2012 - theater - Antigone - de mama, de papa en de nazi: 5 tickets beschikbaar ( €10 ) 10 november 2012 - muziek - isbells: 10 tickets beschikbaar ( €10 ) 22 december 2012 - muziek - the bony king of nowhere: 10 tickets beschikbaar ( €10 ) 4 januari 2013 - theater - Olympique dramatique - Niets is onmogelijk: 5 tickets beschikbaar ( €12 ) Voldoe je aan de twee vereisten ( - 22 én inwoner in groot-Grimbergen ) dan kan je een e-mail sturen naar ticketsjeugdraad@gmail.com tot maximum 3 weken (21 dagen) voor de datum van de voorstelling. In deze e-mail geef je de naam en datum van de voorstelling en de hierna volgende gegevens van alle personen voor wie je tickets bestelt. Check de website van de Grimbergse Jeugdraad voor meer info!

w w w . c c s t r o m b e e k . b e


WORDT VERWACHT

Emio Greco

dans

Laika

| za 10/11| Isbells+DouglasFirs

kl assiek fa m i l i e

Jos Van Immerseel

Isbells

muziek

| wo 14/11| AnimaEterna&JosVanImmerseel

| zo 2/12| Sinterklaashappening - Een dame in de kast van Laika ism Kunstz

| do 6/12| EmioGreco/PC|Rocco

t h e at e r

| za 8/12| Toneelhuis|half elf zomeravond

t h e at e r

| vr 14/12| DeQueeste&ToneelgroepMaastricht |demonen

feniX X

| za 22/12| TheBonyKingOfNowhere

The Bony King of nowhere

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Demonen

Toneelhuis

19


vorming Algemeen Naast het uitgebreide podiumaanbod borrelt er in Cc Strombeek ook heel wat op vlak van kunst- en cultuureducatie. Cultuurcentrum Strombeek presenteert binnen de dagdagelijkse culturele werking ook een gevarieerd educatief aanbod. Voor het seizoen 2012-2013 hebben we opnieuw tal van cursussen, (thema)lezingen, workshops en ateliers - naar ieders interesse en verwachtingen - in de aanbieding: als ontspanning, een eerste kennismaking met, een verdieping of vervolmaking,… Meer info? Ook op onze website www.ccstrombeek.be kan u in de kalender per maand op zoek gaan naar de georganiseerde vormingsactiviteiten voor jong en oud. Tickets: Voor alle vormingsactiviteiten dient u zich vooraf in te schrijven in Cultuurcentrum Strombeek. Schrijf tijdig in om zeker te zijn van de deelname. Inschrijven kan vanaf vrijdag 17 augustus 2012: - aan het onthaal van Cc Strombeek, Gemeenteplein z/n, 1853 Strombeek-Bever - telefonisch via 02 263 03 43 - via e-mail: tickets@ccstrombeek.be Na uw inschrijving krijgt u vijf werkdagen de tijd om uw reservatie te betalen; cash of via bancontact aan het onthaal of via overschrijving op 438-7170001-69, zoniet vervalt de inschrijving.

kinderen Voor kleuters, kinderen en jongeren creëren we een bijzonder vormingsaanbod op maat van elke leeftijd. We willen hen op een inspirerende manier prikkelen om hun creativiteit aan te spreken. Vanuit hun onbevangen enthousiasme gaan ze op zoek naar de wereld om hen heen, die ze ontdekken vanuit verhalen maar vooral door hun fantasie. Theater, dans, muziek, beeldende kunst,… het komt allemaal aan bod binnen de talrijke vormingsactiviteiten voor kinderen. Er zijn langdurige creatieve ateliers op woensdag en zaterdag. Voorts combineren we waar mogelijk kinderworkshops aan familievoorstellingen en/ of tentoonstellingen die op dat moment geprogrammeerd staan in Cc Strombeek. Tot slot denken we een creatief, artistiek aanbod uit tijdens de schoolvakanties. Vakantieperioden zijn de uitgelezen kans om kinderen op een speelse manier ‘goesting in cultuur’ over te brengen, en dit in velerlei domeinen; dans, muziek, theater, film, beeldende of audiovisuele kunst. -langlopend-

Kleuteratelier

3,5 tot 5 jaar Het kleuteratelier prikkelt jonge kinderen om met schilder-, teken- en ongewone en verrassende (knutsel)materialen te experimenteren waarmee ze zich creatief kunnen uitdrukken en uitleven. Een verhaal, een kinderboek, een animatiefilmpje, een geluidsopname of een op maat begeleid tentoonstellings­ bezoek,.. zijn speelse aanzetten om kleuters op weg te helpen om hun creatieve mogelijkheden te ontdekken en te stimuleren. Begeleiding: Gerda Debuck, Katleen Nuyts en Sterre De Vresse data: vanaf wo 05/09 | 14.30 - 17u (behalve tijdens de school­ vakanties) in de kleuterhoek van Cc Strombeek volledig seizoen: €100 eerste seizoenshelft (sep-dec): €60

Mee te brengen: een drankje, stukje fruit of koekje voor tijdens de pauze

20

w w w . c c s t r o m b e e k . b e


-langlopend-

’t Beeldend Jeugdatelier

6 tot 8 jaar Kinderen kunnen op een speelse manier stapsgewijs leren omgaan met vorm en kleur & maken kennis met een portie schilderkunst, beeldhouwkunst, drukkunst, enz. om deze op hun manier uit te drukken. Begeleiding: Caroline Ghyssaert data: vanaf wo 05/09 | 14.30 - 17u (behalve tijdens de schoolvakanties) in de Piereman, Nijverheidslaan z/n, 1853 StrombeekBever volledig seizoen: €120 eerste seizoenshelft (sep-dec): €65

(één uitstap per trimester is inbegrepen in de deelnemingsprijs) -langlopend-

’t Beeldend Jeugdatelier

9 tot 12 jaar We werken intensief rond ‘beeldtaal’. Zo trekken we op onderzoek en experimenteren we met allerlei technieken: van tekenen over schilderen, schetsen en grafiek tot 3D. Jouw creativiteit wordt dan ook volop geprikkeld. Je gaat je eigen leefwereld met andere ogen bekijken en vormgeven: een indrukwekkend leerproces dat je samen met leeftijdsgenoten kan beleven. We komen hier ook mee naar buiten, want we stellen al eens tentoon in Cc Strombeek, en toetsen ons eigen werk aan dat van ‘volwassen’ kunstenaars en verrassende tentoonstellingen. Voel je het creatieve virus al kriebelen? Schrijf je dan snel in voor deze verrassende beelden-reis. Begeleiding: Mieke Lamiroy data: vanaf wo 05/09 | 14.30 - 17u (behalve tijdens de schoolvakanties) in de Piereman, Nijverheidslaan z/n, 1853 StrombeekBever volledig seizoen: €120 eerste seizoenshelft (sep-dec): €65

(één uitstap per trimester is inbegrepen in de deelnemingsprijs)

21

2012-2013

ZAP a r t -langlopend-

ZAP-ART (creatieve modules)

6 tot 12 jaar (eerste t/m zesde leerjaar) ZAP-ART is een vernieuwend beeldend jeugdatelier op zaterdagvoormiddag waarbij diverse thema’s aanbod komen. We werken rond 5 grote thema’s doorheen het schooljaar en spelen kort op de bal naar aanleiding van tentoonstellingen in het cultuurcentrum. We gaan op onderzoek in de tentoonstellingen en via kijk-, luister-, denk- & doe-opdrachten komen we van alles te weten over kunstenaars en hun werk. Alle mogelijke technieken komen aan bod in het atelier: van verf, klei, inkt, gips, potlood, houtskool, camera, papier, karton, doek, over hout, video enz… Voor de kleinsten (6-8j) en groten (912j) worden de opdrachten binnen het thema aangepast aan hun leeftijd en niveau. We onderzoeken, experimenteren & maken creaties op een speelse en verrassende manier! Begeleiders: Caroline Ghyssaert - Mark Keppens Praktische info betreffende alle Zap Art-reeksen: * Inschrijven voor één of meerdere thema’s is mogelijk. Eén thema wordt afgebakend door schoolvakanties. * Er is een reductie van 15% vanaf inschrijving voor 3 thema’s (zie combiprijs). * Deze zap art modules vinden plaats op zaterdag- voormiddag van 9.30 tot 12u, in de Piereman, Nijverheidslaan z/n, 1853 Strombeek (naast het containerpark Strombeek). * Mee te brengen door de deelnemers: koekje/stukje fruit en drankje, een schort of oud t-shirt w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Zap Art Module 1: Snoepen van tekenen Bij Zap-Art begint alles bij tekenen. Of we nu een duikboot kleien of een luchtballon kleur geven. Deze workshop zet de tekentoon met potloden, verf, inkt, stiften enz. data: za 8, 15, 22, 29/09 & 6, 13, 20, 27/10 | 9.30u - 12u Op za 20/10 bezoeken we de bkSM #13 tentoonstelling ‘Air de Pologne’ met filmmaker en filmkunstenaar Chantal Akerman. Let op: we spreken die dag uitzonderlijk aan het onthaal van Cc Strombeek af! deelnemingsprijs: €48 | €41 (combi-prijs)

Zap Art Module 2: Op wielen, de luxe! Een droomwagen op wielen, meer moet het niet zijn! Jawel, een wooncaravan, theaterwagen, circuswagen enz...onze inspiratie vertrekt van een ouderwetse woonwagen. Op maat van kinderen, zorgen we zelf voor de sfeerbepaling van reizende architectuur. data: za 17, 24/11 & 1, 8, 15/12 | 9.30u - 12u Op za 17/11 bezoeken we de bkSM #14 Down on mainstream in Cc Strombeek. Let op: we spreken die dag uitzonderlijk aan het onthaal van Cc Strombeek af! deelnemingsprijs: €30 | €25,50 (combi-prijs)

Zap Art Module 3: Full Colors We maken kennis met een mega kleurenpalet, kinderen ontdekken eigen kleuren en verwerken deze naar een schilderij en/of kleurrijk kunstwerk geïnspireerd op hun favoriete kunstenaar. data: za 12, 19, 26/01 & 02/02 | 9.30u - 12u Op za 19/01 bezoeken we de tentoonstelling rond schilderkunst en het statuut van de kunstenaar in Cc Strombeek. Let op: we spreken die dag uitzonderlijk aan het onthaal van Cc Strombeek af! deelnemingsprijs: €24 | €20,50 (combi-prijs)


kortlopende workshops op zaterdagvoormiddag

ZAP-STAART-JE

Zap Art Module 4: verfmedia Is verf familie van kleur? Hoe ontstaan kleuren waar we mee schilderen? Wat houdt kleuren op hun plaats, of net niet? Kinderen mogen een verfsoortenbad verwachten. We maken ondermeer zelf verf met pigmenten en tal van ingrediënten. Aan de slag met verf op textiel, hout, papier, steen, klei...en waarom eens niet uittesten wat er gebeurd om verf te mengen met allerlei,...tot verfmaterie. Op za 2/03 bezoeken we de tentoonstelling rond schilderkunst en verfmaterie in Cc Strombeek. Let op: we spreken die dag uitzonderlijk aan het onthaal van Cc Strombeek af! data: za 23/02 & 2, 9, 16, 23/03 | 9.30u - 12u

Tijdens vijf speelse creatieve tentoonstellingsbezoeken op zaterdagvoormiddag kunnen kinderen de wereld van kunst en kunstwerken ontdekken. Elke tentoonstelling in Cultuurcentrum Strombeek vormt de aanleiding voor een verrassend Zap-Staart-je waarbij de kinderen ook zelf creatief aan de slag kunnen. De 5 Zap-staart-jes zijn volledig los van elkaar te volgen. Je krijgt telkens een speelse rondleiding met doe-, denk-, kijk- en beeldende opdrachtjes die je mee naar huis mag nemen. Kinderen vanaf 6 jaar die iets meer willen, kunnen dezelfde rondleiding volgen tijdens de Zap Art modules. Meebrengen: drank, stukje fruit of koekje voor tijdens de pauze. Begeleiding: Caroline Ghyssaert, Mark Keppens en/of Gerda Debuck

Zap-staart-je 2 6 tot 12 jaar Tijdens dit speels creatief tentoonstellingbezoek rond - over met kunst ontdekken kinderen de wereld van kunst en kunstwerken. De bkSM #14 tentoonstelling Down on Mainstream focust op kunstwerken van kunstenaars die graag uitpakken met hun gesmaakte successen en soms wat moeilijke kunstwerken. De geëngageerde kunstenaar Karl Philips die in 2010 al te gast was met zijn spaakmakende ‘Conciërge 001’ woning op het toen nog braakliggende terrein recht tegenover Cultuurcentrum Strombeek, kunstenaar Peter Fengler, het kunstenaarsduo Anetta Mona Chisa & Lucia Tkacova en het kunstenaars­ collectief Claire Fontaine zorgen voor een verrassend, ludiek en afwisselend tentoonstellingsbezoek. data: za 17/11 | 9u30 - 12u | tentoonstellingsruimte deelnemingsprijs: €6

Zap Art Module 5: Grafix Maak je eigen rug-of reistas, jurk of t-shirt enzovoort uit een koffer boordevol stoffen met je zelf bedrukte print. we experimenteren met druktechnieken en maken een meterslange waslijn vol nieuwe creaties. Za 20, 27/04 & 4, 25/05 en 1, 8, 15, 22/06 | 9.30u - 12u (geen les in het Hemelvaart- en het Pinksterweekend) Op za 20/04 bezoeken we de tentoonstelling rond schilderkunst en collectie in Cc Strombeek. Let op: we spreken die dag uitzonderlijk aan het onthaal van Cc Strombeek af!

Zap-staart-je 1 6 tot 12 jaar Tijdens dit speels creatief tentoonstellingbezoek rond - over - met kunst ontdekken kinderen de wereld van kunst en kunstwerken. Filmmaker en filmkunstenaar Chantal Akerman bijt de spits af met een gloednieuwe film bijdrage tijdens de bkSM #13 tentoonstelling ‘Air de Pologne’. Haar films zijn als langdurig bewegende foto's die een verrassende schoonheid en ontroering uitdrukken. Wist je trouwens dat Chantal Akerman ooit in een appartement in Strombeek-Bever heeft gewoond op vijf minuutjes wandelen van Cultuurcentrum Strombeek? za 20/10 | 9u30 - 12u | tentoonstellingsruimte

deelnemingsprijs: €48 | €41 (combi-prijs)

deelnemingsprijs: €6

deelnemingsprijs: €30 | €25,50 (combi-prijs)

Karl Philips

6 tot 12 jaar Speelse tentoonstellingsrondleiding voor creatieve en kunstzinnige (weekend-)kinderen jij, hij, zij staart .. je kijkt.. je gaapt.. samen naar art

22

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Zap-staart-je 3, 4 en 5 6 tot 12 jaar Voor de drie laatste speelse tentoonstellingsrondleidingen verwijzen we graag naar het uitgebreide vormingsaanbod voor kinderen dat bekend gemaakt wordt in het voorjaar2013. De data zijn al wel bekend onder voorbehoud. data: za 19/01, 2/03 & 20/04 | 9u30 - 12u | tentoonstellingsruimte deelnemingsprijs per art-staart-je: €6


-langlopend-

-kortlopende dansintroductie voor de allerkleinsten-

3de kleuterklas

3 tot 4 jaar & 5 tot 6 jaar Wil jij dansen, springen en tuimelen op leuke muziek? Zin om de zotste toneeltjes te maken bij het luisteren naar spannende verhaaltjes en muziek? Mis dan deze dansintroductie zeker niet! Het aftasten van de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid, tussen wensen en kunnen, vormen de stuwende kracht van deze sessies. De tweede sessie worden de ouders deelgenoot van deze ervaring… misschien willen ze wel mee springen en dansen? Begeleiding: Hilde Maelstaf en Marleen Stevens data: za 17 & 24/11 | E. Soenszaal 3-4 jarigen: 14.30 - 15.30u 5-6 jarigen: 15.45 - 16.45u

Muziekinitiatie i.s.m. de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans

deelnemingsprijs: €50 (10 lessen)

Pablo Picasso

De basisprincipes van muziek worden op een speelse maar deskundige wijze aangeleerd. Met een heleboel leuke instrumenten en uiteraard ook al zingend wordt het eerste enthousiasme aan de kinderen meegegeven om spontaan met muziek bezig te zijn. Begeleiding: Soetkin De Gelaen data: vanaf za 29/09 - 15/12 (niet op 3/11 & 17/11) | Gemeentelijke academie voor Muziek, Woord en Dans Strombeek Laatste kleuterklas: 10.30 - 11.30u

Een Dansend Verhaal

deelnemingsprijs: €14

-langlopend-

Initiatie voor blazers

(saxofoon, klarinet, dwarsfluit en trompet, piano, viool en cello) Vanaf 6 jaar Organisatie: Gemeentelijke Academie voor Muziek, Word en Dans

Sinds het schooljaar 2010-2011 is de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans gestart met buiten de initiatie piano - viool - cello ook een initiatie in te richten voor blaasinstrumenten. In vergelijking tot vroeger heeft de Academie in samenspraak met het Gemeentebestuur overeengekomen dat de startleeftijd wordt opgetrokken naar 6 jaar. Zo kunnen alle cursussen van de individuele initiatie beter op elkaar afgestemd worden. deelnemingsprijs per trimester: inwoners van Grimbergen en deelgemeente: €75 inwoners van buiten de Gemeente: €125

Inschrijven kan vanaf 10/09/2012 op het secretariaat van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, Ruwaal 14 - 16, 1850 Grimbergen of in de bijafdeling Verbeytstraat 40, 1853 Strombeek.

Extra:

Kinderen & Tentoonstellingen

Het tentoonstellingaanbod van cultuurcentrum houdt graag rekening met kinderen en gezinnen die graag een extra tikje verwachten tijdens een geplande of onverwachte ontmoeting met kunst en kunstwerken. Want kinderen en kunst zorgen voor een verrassend en aanlokkelijk samenspel waar wij volwassenen best een beetje jaloers op zijn. De Kleine Kunstenaar is een gratis tentoonstellingsgids met speelse doe-, denk- en kijkopdrachten waarmee kinderen en ouders (en geïnteresseerde volwassenen) op een aangepaste manier kennis kunnen maken met de tentoonstellingen, de kunstwerken en de kunstenaars. (‘De Kleine Kunstenaar’ verschijnt ten laatste één week na de tentoon­ stellingsopening en vind je gratis in de tentoonstellingsruimte van Cultuurcentrum Strombeek. Materialen om de opdrachten ter plaatsen uit te voeren kan je uitlenen aan het onthaal tijdens de openingsuren).

Lessen beginnen vanaf 01/10/2012. Info: tel. 02/270 82 38

Herfstvakantie: Kubist-taal

6 tot 12jaar "Ik schilder niet wat ik zie, ik schilder wat ik denk" We inspireren ons op schilderijen en collages van Pablo Picasso en George Braque. Op zoek naar verschillende materialen zoals rubber, oude boekomslagen, bestek, gereedschap…enz bekijken we deze objecten vanuit allerlei hoeken en maken er een verrassend kunstwerk van. Begeleiding: Caroline Ghyssaert data: ma 29, di 30 & woe 31/10 | 9u30 - 12u | Piereman deelnemingsprijs: €24

meebrengen: eventueel wat zelf verzameld materiaal en vergeet jullie hapje en drankje + schort niet.

Hoedje af

6 tot 12 jaar Van klassiek, feest- tot design model maken de kinderen hun eigen gepaste hoedje, door gebruik van diverse stoffen,vilt, pluimen, fantasieën... enzovoort. Maar passen zal het! Begeleiding: Caroline Ghyssaert ma 29, di 30 & woe 31/10 | 13u30 - 16u | Piereman deelnemingsprijs: €24

meebrengen: hapje en drankje + schort.

23

w w w . c c s t r o m b e e k . b e


gemaakt door de kinderen van Alcala del Jucar - Spanje

Dansdingen

Voltage! Creatief met elektriciteit!

(wegens succes herhaald) 8 tot 11 jaar We leren wat elektriciteit is en gaan ernaar op zoek in en rond Cc Strombeek. We maken kennis met de basisonderdelen van de elektronica (LED, weerstand, batterij, condensator...) en we kijken in welke vorm we ze elke dag tegenkomen en gebruiken, en hoe we er mee kunnen en mogen omgaan om zelf dingen te maken. We halen zoveel mogelijk lampjes, motortjes, ventilators, luidsprekers, enz. uit oude computers, speelgoed, GSMs, en we laten ze terug werken in nieuwe opstellingen. Daar gebruiken we batterijen voor, maar even goed windenergie en zonne-energie. We zien hoe een geluidsmengpaneel wordt gebruikt en we bezoeken de licht- en klankinstallatie van de schouwburg. We experimenteren er op los! Docent: Rob Vermeiren data: ma 29, di 30 & wo 31/10 | 9.30 - 12.30u in het cursuslokaal deelnemingsprijs: €43 (inclusief elektronica - leerpakket per deelnemer)

Mee te brengen: oud elektronisch speelgoed dat ontmanteld mag worden, fruit/koekje en drankje

3 tot 5 jaar en 6 tot 9 jaar Een kleurrijk en meeslepend dansatelier… Danste je al eens met een rietje, een stoel of een wasknijper? Als in sprookjes de theekopjes dansen, waarom dat dan eens niet in het echt uitproberen? Kan jij ook dansen met een penseel op een velletje papier? We proberen het samen uit en beginnen nieuwe avonturen met de dingen om ons heen. data: wo 31/10 | K. Hemmerechtszaal 3-5 jarigen: 10 - 12.30u 6 - 9 jarigen : 13.30 - 16u deelnemingsprijs: €8

Info: Trek makkelijke kledij aan & breng een fruit/koekje en drankje voor tijdens de pauze

Tikke tik en ei

3,5 tot 5 jaar is een beeldend vakantieworkshop voor kleuters die graag zelf een eitje breken Tik, tik, prik.. een eitje in een blik. Klop, klop, drop.. een kleurtje in een kop. Roer, roer, goocheltoer.. met een eitje van de kippenboer. Wie was er eigenlijk eerst de kip of het ei? We kijken samen naar een filmpje over een ei en maken daarna met gekleurd poeder en een eierdooier een papje verf. Je mag alles zelf mengen. Je mag al je lievelingskleuren zelf kiezen. En je mag er zelf mee schilderen. Tikke, tikkenei, maak je schilderij met een ei. data: ma 29 & di 30/10 | 10 - 12u | kleuterhoek deelnemingsprijs: €16

Mee te brengen: fruit/koekje en drankje

24

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Kerstvakantie Portrait studio

6 tot 12 jaar Aan de hand van duidelijk foto’s leren de kinderen de materie klei doorkneden en modeleren tot een echt portret van je beste vriend, vriendin, mama, papa, huisdier enz.. Begeleiding: Caroline Ghyssaert data: wo 2, do 3 & vr 4/01 | 9u30 - 12u | Piereman deelnemingsprijs: €24

Meebrengen: fruit/koekje en drankje, maar ook een foto, liefst groter dan een pasfoto van je vriend(in) , mama, papa....enz

Musical 6 tot 10 jaar

i.s.m. Mooss vzw

Aiaaaaaiaaiaaaiaiai! De leeuwekoning is alweer de hele tijd aan het spelen met Maria. Ondertussen is de familie Von Trapp naar Amerika want die willen ook wel eens weten hoe het is om in Chicago te dansen. En hoor ik daar niet dat nonkel Daens net terug is van de rode molentjes in Parijs? In deze meerdaagse worden kinderen ingewijd in de wereld van de musical. Via een zelfgekozen thema exploreren we in muziek, theater en dans de veelzijdigheid van alle soorten muziektheater. Iedere oude of moderne musical kan dienen als inspiratie. Vanaf het begin gaan we op zoek naar een fijn personage en leuke bewegingen. Vervolgens verzinnen we eigen kreten en een eigen lied en ballen dit samen in een fantastische show! data: wo 2, do 3 & vr 4/01 | 9.30 - 12.30u & 13.30 - 16.30u | E. Soenzaal deelnemingsprijs: €52

Mee te brengen: lunchpakket en voldoende drank.


Krokusvakantie: Hier vindt u slechts enkele van de vele vakantieactiviteiten tijdens de Krokusvakantie. Hou de Wegwijs van jan-feb in de gaten voor het uitgebreide kinderprogramma.

volwassenen

‘Aca cadabra’

deelnemingsprijs: €24

Meebrengen: fruit/koekje en drankje, schort.

K(l)eitof! Bal-Room

4 tot 6 jaar Muziek en ander leuks met ballen. Ballen! Ze zijn rond (of toch meestal). Ze botsen (of soms niet). Ze rollen (weg). Ze zijn om tegen te schoppen (of om te vangen). Je kan alles doen met ballen. Van de kleinste knikker tot de grootste strandbal. Van een vederlicht pingpongballetje tot een loodzware bowlingbal. Alles gebruiken we. Om te spelen, om te rollen. Om muziek te maken en te dansen. Ballen, daar draait het om. We spelen allerlei verrassende spelletjes en ongekende activiteiten met allerlei ballen. We gebruiken de ballen om muziekpartituren te maken, als vertrekpunt voor korte dansreeksjes. Of we maken er tekeningen mee. In elk geval gebruiken we de ballen voor wat ze anders niet gebruikt worden. do 3/01 | 10 - 12.30u | E. Soenszaal

6 tot 12 jaar Chac De CHACworkshop staat geheel in het teken van kleimaskers vormgeven. Regengod CHAC is bijna overal te vinden in Mexico. Je herkent hem aan zijn lange gekrulde neus en zijn tapirachtige slurf. In gedachten is een olifant nooit ver weg... en nemen een kleibad. Als aanloop starten we met het ontwerpen van maskers in potlood en wat kleur. Met de hulp van oude culturen maken we grappig smoelwerk! Begeleiding: Mark Keppens & Caroline Ghyssaert data: ma 11, di 12 & wo 13/02 | 13.30 - 16u | Piereman deelnemingsprijs: €24

Meebrengen: fruit/koekje en drankje, schort

deelnemingsprijs: €8

LabTrio

6 tot 12 jaar ‘Doosje-dicht doosje-open’ Hocus pocus pats, maak je eigen originele toverdoos… Geïnspireerd op Calder’s circustalent zoeken we naar bewegingen bij het openen van de doos, dit worden alvast 3 voormiddagen vol bruisende ideeën en verrassingen. Begeleiding: Caroline Ghyssaert data: ma 11, di 12 & wo 13/02 | 9u30 - 12u | Piereman Een reeks van 4 lesavonden + jazzconcert met LABtrio

JazzClass Series: Het hoe en wat van de jazz

In vier sessies van ongeveer 2 uur krijg je een boeiende geschiedenis van de jazz, de belangrijkste muzikanten, invloeden en stromingen. Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker, Miles Davis, Ornette Coleman, Weather Report, John Zorn, Jason Moran, ze passeren allemaal de revue. Maar we nemen niet enkel het louter muzikale onder de loep, maar ook wat de sociale, economische en culturele omstandigheden waren die mee aan de basis lagen van stijlen zoals Swing, Bebop, Avant-garde en Neo-Classicisme. Hierbij is er zeker ruim aandacht voor de recente jazzmuziek. Docent Matthias Heyman bewandelt graag de twee paden die naar zijn passies leiden, namelijk jazz en geschiedenis. Zo kan je hem aan het werk zien als jazzbassist met onder meer Sullivan Street Trio, maar vind je hem ook terug als docent Jazzgeschiedenis aan de Jazzstudio en het Lemmensinstituut. data: di 9, 16, 23/10 & 6/11 | 20 -22.15u | K. Hemmerechtszaal

tickets: €35 - €32 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS) incl. syllabus en ticket voor het jazzconcert op 9/11 van LABtrio.

25

w w w . c c s t r o m b e e k . b e


-langlopende reeks-

- dag of avondcursus -

voor volwassenen (vanaf 15 jaar) Welsprekendheid / Toneel / Voordracht

Klassieke muziekgeschiedenis

‘Spreken in het openbaar’ Sigiswald Kuyken

3 x Lezing concert

Viool, altviool en violoncello da spalla

Organisatie: Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans

In aparte specialisatiemodules wordt in kleine groepen ingegaan op specifieke aandachtspunten die te maken hebben met ‘spreken in het openbaar’. Er wordt gewerkt rond theater, voordracht of zakelijk spreken. De eerste datum wordt in overleg bepaald. Info en Inschrijvingen: 02 270 82 38

w eu

Theaterclub

Ni

Onder de noemer Klassiek Regio Noordrand zetten de Zandloper Wemmel, De Muze van Meise en Cc Strombeek voor de tweede maal samen hun schouders onder een reeks lezing concerten op drie unieke locaties: het kerkje van Ossel, het kerkje van Imde en de sacristie van de abdijkerk te Grimbergen. Het recept blijft hetzelfde. Tijdens een lezing gedeelte wordt één bepaald werk of een instrument op een boeiende, kritische en analytische manier onder de loep genomen. Dit gebeurt met veel live muziekfragmenten. Het tweede deel omvat een kort concertgedeelte. Na Jos Van Immerseel schotelen we u in 2012-2013 volgende artiesten voor: Sigiswald Kuijken, Raphaella Smits (gitaar)en Roel Dieltiens (cello). Sigiswald Kuijken | fijnbesnaard #1 De ‘strijkersfamilie’ is onder de muziekinstrumenten misschien één van de belangrijkste, als we denken aan bijvoorbeeld de samenstelling van een symfonie-orkest. Toch zijn er nog minder of onbekende aspecten van deze familie. 06/ 10 | 20.30u | Kerk Sint-Kwinten Imde, Barbierstraat 1, 1861 Imde (Meise)

Binokkel Een binocle is een theaterkijker, een instrument om de voorstellingen van dichterbij te kunnen zien. Binokkel is voor Cultuurcentrum Strombeek en Westrand een manier om de geïnteresseerde theaterliefhebber intensiever te laten kijken. Onder professionele begeleiding van recensente Ines Minten vormt een beperkt groepje mensen een ‘theaterclub’: we spreken af bij vier interessante voorstellingen, gaan samen naar de inleiding, genieten van de voorstelling en praten na over onze kijkervaring. Misschien komt er af en toe een acteur of regisseur even bij zitten. We bekijken samen vier stukken, twee in Westrand en twee in Cc Strombeek: Het Verdriet en de Rede van De Roovers op 7 december GC de Zandloper Winter van ’t Arsenaal op 17 januari Cc Strombeek Zus van van NTGent op 22 maart Cc Strombeek Kasper van Braakland/Zhe bilding op 17 april GC de Zandloper

Fijnbesnaard #2 do 29 / 11 | 20.30u |Sacristie abdijkerk Grimbergen Raphaella Smits | De romantische gitaar Fijnbesnaard #3 do 07 / 02 | 20.30u | Sint-Jan-de-Doper Kerk Ossel Roel Dieltiens | cello Tickets: €12 -€10 (abo 3-6-9, 65+) €8 (dagstudent, -21, 3x lezing concert, academies Grimbergen, Meise, Wemmel)

deelnemingsprijs: €55 (voor de vier voorstellingen en de nagesprekken)

26

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Cursus muziekbeluisteren Organisatie: Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans

U realiseert zich dat u eigenlijk wel houdt van klassieke muziek maar dat u er graag iets meer over zou willen weten, maar u weet niet waar te beginnen. Een bepaalde componist intrigeert u maar u vindt uw weg niet in het enorme cd-aanbod. Of u wil graag eens een concert bijwonen, het instrumentenmuseum bezoeken, of gewoon luisteren en muziek leren (her) ontdekken met deskundige uitleg erbij. In dat geval kunt u zich inschrijven voor deze namiddagcursus of avondcursus. Er is geen specifieke voorkennis vereist Een vrijblijvende kennismakingsles gaat door op dinsdag 4/09 om 14 u én om 19.30 u in lokaal 2 van het Cultuurcentrum Info & inschrijvingen bij de Gemeentelijke Academie voor Muziek,Woord en Dans tel.02.270.82.38 of Maryse Crol, 02.269.97.35

Culinaire workshop

‘Thais koken’

Organisatie: CVO Strombeek

Maak kennis met de Thaise kooktechnieken & exotische kruiden. Maak en beleef een volledige rijsttafel menu met de bekende tv-chef ‘Joe’. Wat staat er op het uitgebreide Thaise menu? Aperitief : Thaï Mochito Knapperige lenterolletjes met zoetzure saus Tom Kha Kai kippensoep met Galanga Rode Curry met eendenborst en Thaise Basilicum Phad Thai, woknoedels met tamarinde saus Jasmijnrijst Thais fruit met ijs & Groene Thee Wijn en waters data: do 18/10 & wo 16/01 | 18 - 21.30 u | leerkeuken deelnemingsprijs: €40

Let op: inschrijvingen via CVO Strombeek, info@cvostrombeek. be of 02 267 35 15


ateliers beeldende kunsten ART NIVO Art Nivo is een beeldend atelier voor volwassen personen met een lichte tot matige mentale beperking. Onder begeleiding van een vertrouwde instellingbegeleid(st)er en een Art Nivo begeleider ontplooit de groep zich tot een volwaardig onderdeel van het ‘Atelier Beeldende Kunst’. Elke week (met uitzondering van de schoolvakanties) op maandag en vrijdag voorzien wij dit atelier van 10u tot 15u.

Het Atelier Beeldende Kunsten is één van de stokpaardjes van het Cultuurcentrum Strombeek omdat we het belangrijk achten dat er naast passieve ook aan actieve en creatieve kunstbeoefening wordt gedaan. We trachten een uitgebreid vormingsaanbod samen te stellen met tal van workshops, cursussen en ateliers naar ieders interesses en verwachtingen. Het Atelier Beeldende Kunsten bestaat reeds sinds de opstart van Cc Strombeek in 1973 en biedt onder begeleiding van ervaren lesgevers de mogelijkheid om zich te initiëren of te vervolmaken in de kunst van het schilderen, tekenen of het werken met klei en keramiek. Ook voor de kinderen ontwikkelen we een uitgebreide reeks activiteiten.

INFO-AVOND ateliers beeldende kunsten: dinsdag 4/09 vanaf 20u. Locatie van alle cursussen: Het atelier De Piereman, Nijverheidslaan z/n, 1853 Strombeek (naast het containerpark Strombeek)

Startdata: ma 3/09 | 10u-15u vr 7/09 | 10u-15u meer info: 02 263 03 51

MEER INFO? INSCHRIJVEN? voor meer informatie kan je terecht aan het onthaal: Cultuurcentrum Strombeek Gemeenteplein - 1853 Strombeek-Bever 02 263 03 43 info@ccstrombeek.be LET OP! zomersluiting: het Cultuurcentrum sluit de deuren van za 7/07 t.e.m. wo 15/08 ccstrombeek.be | facebook.com/ CultuurcentrumStrombeek | twitter.com/ CcStrombeek

27

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Johan VM

Graag geven we u een overzicht van het te verwachten programma tijdens het seizoen 20122013. Het gedetailleerd programma kan u inkijken vanaf augustus op ccstrombeek.be.

INSCHRIJVEN voor onze ateliers en cursussen kan vanaf vrijdag 17 augustus 2012.


KERAMIEK

CURSUSAANBOD ATELIER KERAMIEK Deze cursusmodules bieden u de kans om via gerichte opdrachten de basistechnieken onder de knie te krijgen en vervolgens de mogelijkheden van klei verder te ontdekken. Prijzen staan vermeld bij elke cursus. Er is een combinatieprijs vanaf inschrijving voor 2 modules. kortlopende cursusmodules keramiek maandagavond | Liesbeth De Vries module 1 | werken met klei Klei is een fantastisch materiaal. Je kan het op allerlei manieren vormen en bewerken. In deze module maken we kennis met de belangrijkste basis technieken. We gaan opbouwen met repen, kleiworsten, kleiplaten en we maken een gietmal. data: ma 17 & 24/09 en ma 1, 8, 15 & 22/10 | 19.30u - 22u

vrij atelier Keramiek begeleiding door keramisten: Liesbeth De Vries Hugo Meert

basiscursus: €60 | €57 (-21/dagstudent/+65/surpluS) | €54 (combi-prijs)

Klei is ‘kleutermateriaal. Iedereen ziet wel het beeld van de kleuter die met veel voldoening en genot deze prachtige materie een vorm geeft. Tegelijkertijd is keramiek een hoogtechnologisch product, gebruikt in bijvoorbeeld de ruimtevaart. Het omringt ons zowat overal onder vorm van bakstenen, dakpannen, lavabos, servies,... Zowat alle vormen kunnen uit klei gemaakt worden. Kunstenaars gebruiken dikwijls de plastische mogelijkheden van klei om hun kunstwerk vorm te geven. Zowel beginners als gevorderden kunnen in het vrij atelier experimenteren met klei. Opbouwen, boetseertechnieken, draaiwerk en gietwerk zijn onze vormelijke hoofdactiviteiten. Naast de mogelijkheid om vrij te werken worden twee à drie opdrachten per jaar gegeven om je uit te nodigen nieuwe technieken te verkennen. Regelmatige extra’s in ons atelier zijn oa. gratis masterclasses en lezingen door hedendaagse keramisten en kunstenaars, weekends en workshops stooktechnieken en bezoek aan tentoonstellingen. Elk jaar krijg je de kans om je werk te tonen tijdens een expositie in het Cultuurcentrum.

Je inschrijvingsgeld omvat alle materiaal -behalve klei- en gebruik van alle materieel ( oven, spuitcabine, platenroller, elektrische draaischijven,…). Elke week (met uitzondering van de schoolvakanties) op dinsdag van 19.30u tot 22u en op donderdag en vrijdag van 10u tot 16u voorzien wij dit vrij atelier. Locatie: Het atelier De Piereman, Nijverheidslaan z/n, 1853 Strombeek (naast het containerpark Strombeek) prijzen: volledig seizoen: € 215 | € 195 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS) eerste seizoenshelft (sep-dec): €135 | € 125 (-21/ dagstudent/ +65/ surpluS)

startdata: INFO-AVOND ateliers beeldende kunsten: dinsdag 4/09 vanaf 20u dinsdagavond 11/09 | 19.30u-22u donderdag 13/09 | 10u-16u vrijdag 14/09 | 10u-16u

28

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

module 2 | klei en kleur Hoe geef ik mijn werkstuk kleur? Dat hoeft niet altijd een glazuur te zijn. Er zijn vele alternatieven, elk met een eigen karakter. We zullen de mogelijkheden verkennen van engobes, oxides, terra sigillata en sgraffito. data: ma 5, 12, 19, 26/11 en ma 3, 10 & 17/12 | 19.30u - 22u kleurcursus: €70 | €66 (-21/dagstudent/+65/surpluS) | €63 (combi-prijs)

module 3 | pottendraaien voor beginners Het ziet er zo eenvoudig uit, zoals een pot ontstaat op een draaischijf, en wie zou dat niet eens willen proberen? Het vereist wat doorzettingsvermogen, maar aan het eind van deze module heb je de basisvaardigheden onder de knie. Een cursus voor diegenen die altijd al eens wilden ervaren hoe pottendraaien in zijn werk gaat. Let op! glazuren doen we niet tijdens deze cursus, dat doen we in de volgende module. meebrengen: een schort of overall data: ma 7, 14, 21 & 28/01 en ma 4 & 11/02 | 19.30u - 22u draaicursus: €60 | €57 (-21/dagstudent/+65/surpluS) | €54 (combi-prijs)

schrijf snel in, het aantal plaatsen is beperkt!


module 4 | glazuren Een glazuur is niet alleen mooi, het is ook praktisch, het maakt een werkstuk in klei helemaal af. “Wat is glazuur?”, “Waar is het van gemaakt ?” en “Hoe kun je het zelf maken?”, zijn vragen waarop in deze cursus een antwoord gegeven wordt. We leren glazuren bereiden, kleuren en correct aanbrengen. data: ma 18 & 25/02 en ma 4, 11, 18 & 25 /03 | 19.30u - 22u

VANAF DIT SEIZOEN BIJ KERAMIEK

NIEUW

TEKENEN EN SCHILDEREN

draai-atelier

vrij atelier tekenen en schilderen

Goed draaiwerk heeft tijd nodig. In het nieuwe seizoen beginnen we daarom met een speciaal draai-atelier op zaterdag voormiddag. Geen korte cursus, maar een reeks van 12 lessen, om het werken op de draaischijf goed onder de knie te krijgen en om speciale projecten aan te pakken. Daarbij kan je denken aan een servies ontwerpen, potten en deksels maken, of het vervormen, versnijden en opnieuw monteren van basis-vormen om tot iets heel nieuws te komen. Ook aan het glazuren van het werk zal aandacht geschonken worden. In deze cursus kunnen zowel beginners als wat meer gevorderden hun creativiteit aan het werk zetten . meebrengen: schort of overall uur: 9.30 -12.00u data: iedere za 22 & 29/09 za 6, 13, 20 & 27/10 za 10, 17 & 24/11 za 1, 8 & 15/12 langlopende draaicursus: €120 | €114 (-21/dagstudent/+65/surpluS) € 108 (combi-prijs)

glazuurcursus: €60 | €57 (-21/dagstudent/+65/surpluS) | €54 (combi-prijs)

module 5 | alternatief stoken Voor wie durft! Spelen met de elementen; aarde, vuur en water. We maken werkstukken voor verschillende stooktechnieken, met name raku, naked raku en koperstook. Op de slotdag gaan onze werkstukken in de raku-oven. We stellen ze bloot aan extreme condities, en het resultaat is altijd verrassend. data: ma 15, 22 & 29/04 en ma 6, 13 & 27/05 en ma 3 & 17/06 + af te spreken stookdag | 19.30u - 22u

Elke week (met uitzondering van de schoolvakanties) op dinsdagnamiddag van 13.30u tot 16u en woensdag- & donderdagavond van 19u tot 21.30u voorzien wij dit vrij atelier. Locatie: Het atelier De Piereman, Nijverheidslaan z/n, 1853 Strombeek (naast het containerpark Strombeek) prijzen:

MASTERCLASS naar goede gewoonte organiseren we ook dit najaar weer een masterclass met een keramist. In november is Sofi Van Saltbommel te gast. We houden u verder op de hoogte via onze website en de WegWijs van nov-dec!

volledig seizoen: €130 | € 115 (-21/dagstudent/+65/surpluS) eerste seizoenshelft (sep-dec): €85 | € 75 (-21/dagstudent/+65/surpluS)

startdata: INFO-AVOND ateliers beeldende kunsten: dinsdag 4/09 vanaf 20u dinsdagnamiddag 11/09 | 13.30u - 16u woensdagavond 12/09 | 19u - 21.30u donderdagavond 13/09 | 19u - 21.30u begeleiding door: Jan Bastiaensen Mark Keppens Wannes Lecompte

stookmodule: €80 | €75 (-21/dagstudent/+65/surpluS) | € 72 (combi-prijs) + €70 stookdag (incl. materiaal + kosten stookdag en lunch) totaalprijs stookmodule: € 150 | €145 (-21/dagstudent/+65/surpluS) | € 142 (combi-prijs)

29

Of men zich nu wil herbronnen, nieuwe inzichten wil verwerven of men gewoon op zoek is naar een boeiende, inspirerende omgeving in gezelschap van andere kunstliefhebbers , in het atelier tekenen en schilderen ben je aan het juiste adres. In het vrij atelier op dinsdagnamiddag, woensdag- en donderdagavond wordt een atelierinfrastructuur aangeboden met een deskundige docent en het nodige materiaal. Tijdens deze vrije momenten krijg je ‘carte blanche’ waardoor men eveneens de confrontatie kan aangaan met andere media waarbij het tekenen en/of het schilderen een andere benaderingswijze of bestemming krijgt. Of gewoon samensmelt. Je wordt in dit proces begeleid door een docent beeldende vorming.

w w w . c c s t r o m b e e k . b e


kortlopende workshops "tekentijd" maandagavond | Mark Keppens ...of in maandelijkse tijdsblokken steeds een andere visuele reis beleven, vanuit verschillende invalshoeken met het medium TEKENEN.

CURSUSAANBOD ATELIER TEKENEN & SCHILDEREN Tijdens de cursusreeksen word je gedoceerd in welbepaalde technieken, thema’s of ga je aan de slag met specifieke materialen. Vanuit het materiaal, de vormen, kleuren en vanuit het individuele leer- en groeiproces wordt er geschetst, ontworpen, getekend, geschilderd en verbeeld. Of we tekenen en schilderen naar de waarneming. Associatief laten we de werken groeien en leggen het onderwerp vast op linnen, papier of minder voor de handliggende dragers. Je kan ervoor opteren om deze cursussen al dan niet in combinatie met het vrij atelier te volgen. Je inschrijvingsgeld omvat gebruik van alle materieel drukpers, ezels, tekenpapier, … . Wij vragen verf e.d. zelf mee te brengen. Bij cursussen staat dit steeds aangegeven indien specifiek materiaal en/of voorkennis vereist is. De deelnamekosten kan u terugvinden onderaan elk cursusinitiatief. De kortingsprijs is geldig voor surpluS-abonnees en deelnemers onder de 21 of boven de 65 jaar. Het combinatietarief geldt indien u reeds ingeschreven bent voor het vrij atelier tekenen en schilderen en één of meerdere cursussen bovenop reserveert.

Tekenen oefenen ... met potloden. Voor zij die willen leren tekenen een absolute aanrader. Het levend model en de ruimtelijke context worden tegen elkaar afgewogen en verbeeld. Aan de hand van heel eenvoudige waarnemingsoefeningen leer je potlood en papier aanvoelen. Waarnemen, aanvoelen en weergeven vormen reeds een eerste stap in het tekenproces. meebrengen: zachte potloden(hb, 1b, 2b, 3b) & een zachte gom data: ma 10 , 17 & 24/09 | 19u - 21.30u driedelige avondcursus: €21 | €19 (-21/dagstudent/+65/ surpluS) | €16,5 (combi-prijs)

doelgroep: iedereen vanaf 15jaar

Toontekenen… met potlood en houtskool. De uitgewerkte of doorgedreven tekening is tegelijk onze opzet! We houden het op een combinatie van verhoudingen, beweging doen ontstaan en ordenen. Of hoe we energie loslaten, (dis) harmonie en tegenstellingen creëren, (on)evenwicht vinden en verwerken. Keer op keer een blijvende uitdaging om met grijswaarden te vertalen, wat je met het blote oog ziet. meebrengen: houtskool, potloden (hb, 1b, 2b) & zachte gom data: ma 5, 12, 19 & 26/11 | 19u - 21.30u vierdelige avondcursus: €28 | €25 (-21/dagstudent/+65/ surpluS) | €22,5 (combi-prijs)

voorkennis: geen ervaring vereist

Tekenen oefenen ... met houtskool. Houtskool is één van de oudste tekenmaterialen. Het medium heeft onbegrensd veel kwaliteiten... Tijdens deze workshop gaan we er de ruimte mee veroveren. Op diverse papiersoorten gaan we experimenteren. We ontdekken de verwerkingsmogelijkheden van zachte houtskool, die een combinatie van lijnen en toonvlakken mogelijk maakt. Houtskool staat bekend als een snel medium waarmee je zeer genuanceerd kan uitpakken. Dat gaat vonken geven! meebrengen: doos stevige zachte houtskool, doezelaar & kneedgom data: ma 1, 8, 15 & 22/10 | 19u - 21.30u

Portret... met potlood en houtskool. Tijdens deze workshop wordt op een diepgaande wijze aandacht besteed aan het opbouwen van een portret. Hulpmiddelen om verhoudingen te bedwingen worden uw deel. Het modelleren van wat je tekening tot een portret maakt en het ontwikkelen van een tekenwijze plaatsen we voor het voetlicht. Laveren tussen de concentratie en de focus op het beoogde, en uiteraard het plezier van de beleving. meebrengen: potloden (hb, 1, 2, 3b), houtskool & zachte gom OF kneedgom data: ma 3, 10 & 17 /12 | 19u - 21.30u

vierdelige avondcursus: €28 | €25 (-21/dagstudent/+65/ surpluS) | €22,5 (combi-prijs)

driedelige avondcursus: €21 | €19 (-21/dagstudent/+65/ surpluS) | €16,5 (combi-prijs)

doelgroep: iedereen vanaf 15jaar

voorkennis: geen ervaring vereist

30

w w w . c c s t r o m b e e k . b e


Juiste verhoudingen aanbevolen voor starters We sleutelen aan het zien en de weergave van juiste verhoudingen en vormgeving. De te volgen weg die onomkeerbaar nodig is, en je gevoel aanwakkert voor deze doelen. We zetten even onze kennis opzij en treden alsdusdanig de wereld van de ervaring binnen. Het menselijk lichaam en de ruimtelijke context staan op het hoofdmenu. Een blijvende beproeving waarmee je alvast een zintuiglijk eindje verder raakt. meebrengen: een waaier gradaties van zachte potloden (1, 2, 3, 4, b...) & zachte gom data: ma 7, 14, 21 & 28/01 | 19u - 21.30u vierdelige avondcursus: €28 | €25 (-21/dagstudent/+65/surpluS) | €22,5 (combi-prijs)

kortlopende workshops donderdagnamiddag | Mark Keppens

doelgroep: iedereen vanaf 15jaar

kortlopende cursusmodules "tekentijd" dinsdagavond| Jan Bastiaensen Aquarel, een natte uitdaging aanbevolen voor starters Aquarel is een schildertechniek waarbij een schilderij gemaakt wordt door gebruik van waterverf op papier. Aquarel is zonder twijfel een populair medium voor de beginnende schilder. De ogenschijnlijke eenvoud verbergt echter vele valkuilen. Het lijkt een makkelijke schildertechniek, maar vereist veel concentratie en een trefzekere hand, vooral omdat fouten met veel moeite hersteld kunnen worden. Deze cursus gaat langs diverse methoden, van nat-in-nat-wassingen tot stijlvolle, droge penseeltechnieken. We proberen ook de niet alledaagse thema’s te behandelen. meebrengen: aquarelverf & penselen data: di 11, 18 & 25/09 en di 2, 9 & 16/10 | 19u - 21.30u zesdelige avondcursus: €42 | €38 (-21/dagstudent/+65/surpluS) | €33 (combi-prijs)

voorkennis: geen ervaring vereist

Waarnemen is een activiteit De beste dingen om te maken verzin je niet zelf. Die komen naar je toe, ze doen zich voor. Je handen en ogen kunnen leren hoe deze dingen te registreren. Dat je jouw ogen open hebt wil niet zeggen dat je ook echt iets ziet. Zien is een activiteit, die je zelf vormgeeft en waar ongemerkt een heleboel denkactiviteit in zit. Het eigenlijke kijken bestaat uit het duiden, herkennen en benoemen wat je ziet. Je onderzoekt dan eigenlijk wie je zelf bent, hoe je met je aandacht handelt in wisselwerking met je omgeving. Door te leren werken met vorm, kleur en beweging kun je leren die grenzen te verkennen. Deze cursus is eigenlijk een scholing van je wil, met het doel om je op een bepaald gebied zodanig thuis te voelen dat je er je weg kunt vinden. data: di 6, 13, 20 & 27/11 en di 4 & 11/12 | 19u - 21.30u zesdelige avondcursus: €42 | €38 (-21/dagstudent/+65/surpluS) | €33 (combi-prijs)

31

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Creatie... in twee tijden. aanbevolen voor starters! Met deze workshop ga je de dans aan tussen de waarneming naar levend model en de weergave ervan. Aansluitend kan je dit uitproberen via teken- en schilderspraktijk. (gekoppelde workshops). De uitdaging luidt: ‘welke ambitie heb ik met een beeld?’ Tijdens het gelaagde en rijkgeschakeerde creatieproces leer je omgaan met je beperkingen en vrijheid. Regels en vrijheid zijn hierbij elkaars grenzen. Sowieso een opstapje om je scheppingsgevoeligheden te ontvouwen. DEEL 1: (tekenproces) meebrengen: zachte potloden (1b, 2b, 7b, 8b) & gom data: do 6, 13, 20 & 27/09 | 13.30u - 16u vierdelige namiddagcursus: €28 | €25 (-21/dagstudent/+65/surpluS) €22,5 (combi-prijs)

voorkennis: aanbevolen voor starters! DEEL 2: (schildersproces) mee te brengen: zachte potloden (1b en 2b) aquarelle + aangepaste penselen & vod data: do 4, 11, 18 & 25/10 | 13.30u - 16u vierdelige namiddagcursus: €28 | €25 (-21/dagstudent/+65/surpluS) €22,5 (combi-prijs)

voorkennis: tekenproces wordt aanbevolen voor starters bij schildersproces!


NIEUW!

Kleurenbeleving Kleurenschakeringen en -verbindingen, die een vlechtwerk van samenhangende betekenissen vormen, zijn in deze atelierworkshop een ware uitnodiging om mee aan de slag te gaan. Het ongrijpbare licht is een zege voor het creatiegebeuren en verdient dan ook de nodige aandacht. Deze novemberworkshop belicht enkele opbouwende kleurentoepassingen. Wat we doen staat in relatie tot waarnemingen, als voeding voor de verbeelding. Noem het rijmen met kleur! meebrengen: acrylverf + aangepaste penselen & vod data: do 8, 15, 22 & 29/11 | 13.30u - 16u

dag of avond: €7 | €6 (-21/dagstudent/+65/surpluS) | indien je beide volgt, geldt een prijs van €10 voor de hele dag

vierdelige namiddagcursus: €28 | €25 (-21/dagstudent/+65/surpluS) €22,5 (combi-prijs)

Creatie naar levend model

doelgroep: iedereen vanaf 15 jaar voorkennis: geen ervaring vereist

NAMIDDAG: Tekentaal Tekengewijs krijg je de aanzet, de onderbouw voorafgaand aan "schilderstaal" (avondmodule). Deze workshop reikt je de ingrediënten aan, nodig om tekenpraktische doelen te leren realiseren. Het zal ons tevens leren hoe de aanwezigheid van een naaktmodel ons uitdaagt tijdens het tekenproces. Met droge tekenmiddelen is deel 1 alvast de opwarmer voor we het schildersproces aanvatten. meebrengen: potloden (hb, 1b en 2b) & zachte gom namiddag: di 28/08 | 13.30u - 16u

Collage Vanuit een big-banggedachte maken we schetsen, als bouwstenen voor eenvoudige miniatuurcollages. Een knip-scheurplakconcept. Noem het gestolde, gestileerde bewegingen naar levend model. meebrengen: bruikbare tijdschriften OF gekleurd papier, karton... rubbercementlijm van Talens & potloden (1b, 2b) data: do 6, 13 & 20/12 | 13.30u - 16u driedelige namiddagcursus: €21 | €19 (-21/dagstudent/+65/surpluS) €16,5 (combi-prijs)

doelgroep: voor iedereen Portret... op schildersdoek ... of vier namiddagen portretteren! We bundelen onze energie om tot een op zichzelf staand portret te leren komen. Hoe dit praktisch wordt vertaald is precies de uitdaging. Met het portret heb je steeds iets nieuws, veranderlijk in het vooruitzicht. meebrengen: linnen schildersdoek (formaat naar keuze), zachte potloden (1 en 2b), witte en zwarte acrylverf + penselen & vod data: do 10, 17, 24 & 31/01 | 13.30u - 16u

Gekoppelde vakantiemodules naar levend model - tweedelige vakantieworkshop Afzonderlijk of samen te volgen.

doelgroep: studenten, jong volwassenen & volwassenen voorkennis: geen ervaring vereist Zomervakantieworkshop

AVOND: Schilderstaal Na de tekenopwarming ruilen we het tekenmateriaal voor het schildersgerei. Qua inzetbare middelen gebruik je aquarel of acrylverf. Uiteraard wordt er wat aandacht besteed aan de ambachtelijke zijde van het proces... Papierbehandeling, kleurenpalet en tal van mogelijke hulpmiddelen. Op het hoofdmenu proeven we vooral van de directe waarnemingen naar het model en hoe je daaraan tegemoet kan komen met een uiterst beperkt kleurenpalet. meebrengen: acrylverf of aquarel + aangepaste penselen & vod avond: di 28/08 | 19u - 21.30u

vierdelige namiddagcursus: €28 | €25 (-21/dagstudent/+65/surpluS) €22,5 (combi-prijs)

doelgroep: voor iedereen

32

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Herfstvakantieworkshop

Visueel Reizen NAMIDDAG: Toontekenen... met potloden en houtskool. Als motief kiezen we voor het menselijk lichaam, inclusief ruimtelijke en contextuele elementen. Weg van het voorspelbare onderzoeken we de mogelijkheden van rijkgeschakeerd ontwerpen met daarbij de inzet van onszelf en de tekenmiddelen. meebrengen: zachte potloden, houtskool & gom namiddag: ma 29/10 | 13.30u - 16u AVOND: Tonaal schilderen met aquarel, acrylverf... Je verzamelt visuele informatie om bij jezelf tot een overtuigende compositie te komen. Een kleurenreis in fasen waarbij het geschilderd beeld het belangerijkste is wat je overhoudt. Samen met je coach bekijk je hoe je dit op diverse creatieniveaus kan waarmaken. meebrengen: aangepaste penselenset, verf, vod, eventueel palet... avond: ma 29/10 | 19u - 21.30u


CVO

strombeek grimbergen talen en cultuur

Wat is een CVO?

Heeft CVO Strombeek eigen accenten?

Wanneer kan ik inschrijven?

Een Centrum voor VolwassenenOnderwijs. Zo heten de scholen voor volwassenenonderwijs die de Vlaamse Gemeenschap organiseert. De cursussen die je er volgt dienen om je een (betere) job te bezorgen, of om je persoonlijke kennis en competenties te vergroten. Het CVO Strombeek/Grimbergen organiseert cursussen Nederlands, vreemde talen, koken en informatica.

We werken nauw samen met het cultuurcentrum. Cursisten kunnen daar een aantal uitgekozen voorstellingen bijwonen tegen gunstvoorwaarden. We organiseren in het CC ook eigen film- en toneelvoorstellingen die aansluiten op de cursussen. We maken ook korte buitenlandse reizen om de cultuur en de mensen te leren kennen van wie we de taal leren.

Vanaf 27 augustus kan je ons contacteren op de hoofdvestiging, Sint-Amandsplein 31, Strombeek, tel. 02/ 267 35 15 | email : info@cvostrombeek.be. Voor een definitieve inschrijving moet je persoonlijk naar het secretariaat komen. Dat kan op maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 tot 11.00 u en van 18.30 tot 20.30 u

Wie geeft les in het CVO?

NIEUW VANAF SEPTEMBER 2012

Wanneer geven we les? We geven onze cursussen in modules, afgeronde gehelen van 60 of meer lestijden; je kan die ’s avonds volgen, maar vaak ook overdag. Sommige cursussen zijn over een heel schooljaar gespreid, andere duren slechts 15 weken. De meeste modules starten in september; in februari begint een nieuwe reeks.

Wie zijn je medecursisten? We hebben een zeer divers publiek, zowel wat leeftijd als achtergrond betreft. De contacten tussen de cursisten onderling en met de leraars zijn zeer vlot en verscheiden. Behalve nieuwe leerstof ontdek je bij ons ook nieuwe mensen; veel cursisten leren elkaar ook buiten de les kennen.

Onze leraars (m/v) zijn gespecialiseerd in hun vak, en in onderwijs aan volwassenen. We hechten veel belang aan de permanente bijscholing van de leerkrachten. Voor de taalcursussen gebruiken we de nieuwste toepassingen inzake multimedia.

Wat kost een cursus? € 0,50 per lestijd voor de cursussen Nederlands, en € 1,00 per lestijd voor de andere cursussen. Voor een module van 60 lestijden Nederlands betaal je dus € 30. Daar komt nog een klein bedrag bij voor cursussen en handboeken, en bij de kookcursussen betaal je de ingrediënten van elke maaltijd. Sommige cursisten zijn geheel of gedeeltelijk vrijgesteld. Het secretariaat geeft je daarover informatie.

- een cursus “kennismaking met computer, internet en multimedia” : 60 lestijden, 20 weken vanaf 18 september, op dinsdagnamiddag. - een cursus “Franse communicatie op het werk” : 60 lestijden, 20 weken vanaf 18 september, op dinsdagavond. Specifiek gericht op situaties op de werkvloer en contacten met klanten. Een minimale voorkennis is vereist. - twee cursussen “Feestelijke menu’s voor herfst en winter” : 80 lestijden, 20 weken : maandagavond vanaf 10 september, dinsdagochtend vanaf 11 september. In de leerkeuken van het cultuurcentrum.

cvo strombeek/ grimbergen, talen en cultuur / sint-amandsplein 31, 1853 strombeek-bever / 02 267 35 15 / www.cvostrombeek.be

33


LEER EEN TAAL, ONTDEK EEN CULTUUR! Ingrid Kremer geeft Duits in richtgraad 2.

Taalcursussen zijn in het volwassenenonderwijs in 4 niveaus ingedeeld; de wettelijke benaming daarvan is “richtgraden”. De eerste richtgraad is bestemd voor beginners; zij volgen 2 modules van elk 120 lestijden, gespreid over twee schooljaren. Je krijgt één keer per week les, telkens op dezelfde dag en op hetzelfde moment. Ook de andere richtgraden zijn ingedeeld in modules van 120 (soms 160) lestijden. De tweede richtgraad omvat 3 of 4 modules, in de derde en vierde richtgraad gaat het telkens om 2 modules. Wie vanaf het nulpunt begint en ieder jaar één module doorloopt, kan zich 9 of 10 jaar lang verdiepen in een taal. Je hoeft niet noodzakelijk bij de beginners te starten : afhankelijk van je kennis, kan je meteen in een hogere richtgraad starten. Wie zijn de cursisten die de hogere richtgraden volgen? Wat leer je bij in de tweede, derde of vierde richtgraad? Dat vragen we aan 6 leraars (m/v) die in het CVO een gevorderde cursus geven.

De tweede richtgraad Duits bevat een traject van 480 lestijden, bij ons gespreid over drie modules. Zowat de helft van mijn cursisten is gepensioneerd of niet beroepsactief, de andere helft heeft een druk beroepsleven Ze leren Duits om de taal beter te beheersen in contacten met Duitstaligen (op het werk of op vakantie), of om met familieleden en goede vrienden in de moedertaal te kunnen praten. Ze willen zich precies kunnen uitdrukken, ze zijn benieuwd naar elk nieuw woord, en ze leren graag de omgangstaal gebruiken. Ze hebben uiteenlopende interesses. Dat gaat van de moderne Duitse literatuur (Julia Franck!), over Günter Grass, tot de moeilijke situatie van de Duitse boeren. Er heerst een fijne sfeer in de klas, en tegelijk is de leergierigheid heel groot. Dat is belangrijk, want ze hebben in deze richtgraad nog het een en ander voor de boeg. Dat gaat van de eigenlijke taalstudie, over een actuele tekst uit "der Spiegel", tot het verwoorden van een eigen standpunt over hete hangijzers.

strombeek CVO grimbergen talen en cultuur

34

Mary-Ann Borgers is lerares Frans in de tweede richtgraad. Mijn publiek is zeer uiteenlopend. Meestal werken ze overdag. Dit jaar was de groep redelijk klein, wat de interactie sterk bevorderde. Sommigen komen al jaren naar ons centrum en kennen elkaar al lang. De nieuwkomers die er in september bij gekomen zijn, werden vlug in de groep opgenomen. Cursisten op een hoger niveau zijn gemotiveerd en komen zeer regelmatig naar de les. Meestal volgen ze de cursus voor beroepsdoeleinden, of om een beter contact te hebben met collega’s of buren. Vergeet niet dat we dicht bij Brussel zijn en dat talenkennis hier altijd een pluspunt betekent. Na deze module kunnen ze communiceren over vertrouwde onderwerpen die van persoonlijk belang zijn of die betrekking hebben op hun directe omgeving. We leren ook zinnen en courante uitdrukkingen over die thema’s. We leren ook schrijven : hoe informatie vragen en geven, hoe een verslag schrijven of een samenvatting maken. Op het einde kunnen ze een standpunt weergeven in een korte tekst.

Italiaans kan je leren tot en met richtgraad 4. Koen De Boeck is leraar in dat hoogste niveau. De cursisten Italiaans hebben een zeer diverse achtergrond. Sommigen hebben op hun zestiende de schoolpoort achter zich gelaten, anderen zijn professor of topambtenaar. Ze blijven vooral komen om de kennis en de vaardigheden uit vorige niveaus in de praktijk te brengen. Italiaans is een taal die je niet dagdagelijks hoort. Als je de taal niet onderhoudt, verlies je er een deel van. Het sociale aspect is ook belangrijk. Sommige groepen hebben jarenlang een goede band opgebouwd en willen hun gedeelde kennis blijven verdiepen. De derde en vierde richtgraad, conversatie, zijn het ideale instrument om je volledig toe te leggen op spreken en luisteren. De gesprekken gaan over belangrijke maatschappelijke en culturele thema’s, en over de actualiteit. Kortom : op een ontspannen manier schaven we de talenkennis bij en leren we de wereld die erbij hoort beter kennen.


Buiten de klas! We bieden onze cursisten zoveel mogelijk kansen om de taal en de cultuur die er mee verbonden is te beleven buiten de klas. Enkele van de tientallen initiatieven uit het voorbije schooljaar : Wie Spaans volgt in richtgraad 3 of 4 komt in de klas bij Kristel Mot of Dominique Magnus terecht Onze cursisten zijn mensen van alle leeftijden en interesses met een gemeenschappelijk doel: op een aangename manier blijven oefenen. Dikwijls zijn er vriendschappelijke relaties tussen de cursisten, wat hun aanwezigheid en volharding enkel ten goede komt. Ze converseren één keer per week en ze blijven graag bezig met Spaans omdat ze schrik hebben het anders allemaal heel snel te vergeten. De lessen zijn een mix van spreek- , luisteren leesoefeningen die actualiteit, cultuur en andere thema's aan bod brengen. Een paar voorbeelden : el éxodo rural: reportage van de Spaanse televisie over de leegloop van Spaanse dorpen; la crisis en España; el diccionario de los gestos españoles; Españoles en Bélgica: hoe kijken Spanjaarden in België naar ons land en onze gewoonten.

Vaste waarde in de richtgraad 3 en 4 Engels is Marleen Van de Weyer

Veerle De Vidts geeft Nederlands in de derde en de vierde richtgraad.

Cursisten die overdag komen zijn meestal niet meer aan het werk, de cursisten van de avondcursus zijn daarentegen wel nog actief op de arbeids­ markt. Ze willen allen hun kennis van het Engels vervolmaken en/of onderhouden. De dagcursisten zijn goed opgeleid, er zijn nogal wat gewezen leerkrachten tussen. Ze zijn geïnteresseerd in een brede waaier van onderwerpen - van historische gebeurtenissen tot twitter en facebook. Zij willen vooral praten en van gedachten wisselen over allerlei zaken. Eigenlijk geldt dat ook voor de avondgroepen, maar zij willen ook de wereld van het beroepsleven erbij betrekken. Ze zoeken praktijkervaring die dienstig is in situaties op het werk. We leren hen vooral spreken en luisteren met behulp van authentiek materiaal. Een goed begrip en goede uitspraak zijn belangrijk. Ze worden ondergedompeld in de wereld van het “real English”. Alledaagse gesprekken voeren over niet zo bijzondere onderwerpen blijkt niet altijd eenvoudig te zijn.

Bij de cursisten Nederlands zijn Franstalige Belgen, maar daarnaast hebben velen een andere nationaliteit en vooral een andere culturele achtergrond. Een NT2-klas herken je meteen aan de diversiteit van de cursisten. Ze hebben één gemeenschappelijk kenmerk : ze staan heel open voor andere gewoonten en opvattingen. In de derde en vierde richtgraad leren we vooral door te luisteren naar authentiek materiaal en veel te praten en te discussiëren . De actualiteit speelt een grote rol en ook de leefwereld van de cursisten. Teksten komen er ook aan te pas, bijvoorbeeld om een gespreksonderwerp in te leiden. Het accent ligt op interactie en communicatie! Waarom mensen Nederlands volgen in de hoogste niveaus? Sommigen doen het om hun taalkennis te onderhouden en nog te verbeteren, anderen omdat ze nog beter de taal van hun partner willen kennen; en een belangrijk aspect is natuurlijk dat het ook je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt! Bovendien is het altijd een plezier om in een groep te leren door veel te communiceren!

● Eigen filmvoorstellingen in het CC voor de cursisten in het Duits, Frans en Nederlands. ● Franse keuken in het Frans, in de leerkeuken van het Cc. ● Engels toneel in het CC, met cursisten mee op het podium. ● Cursisten Nederlands leren de taal al zingend, met Johan Verminnen en zijn mooiste chansons. ● Korte reizen naar Nottingham voor de cursisten Engels, naar Madrid voor de cursisten Spaans en naar Leiden voor de cursisten Nederlands. ● Cursisten Nederlands gaan shoppen bij Strombeekse winkeliers. ● Kennismaking, in Brussel, met een Italiaanse boekhandel en wijnbar, en met een Italiaanse wijnboer.

We nemen jaar na jaar nieuwe initiatieven om een taalcursus te laten uitgroeien tot een culturele belevenis.

cvo strombeek/ grimbergen, talen en cultuur / sint-amandsplein 31, 1853 strombeek-bever / 02 267 35 15 / www.cvostrombeek.be

35


Grimburger De Grimburger is een gids voor het gemeenschapsleven in Grimbergen en verschijnt in ons tweemaandelijks tijdschrift WegWijs. Alle Grimbergse verenigingen en gebruikers van het Cultuurcentrum Strombeek die een culturele activiteit organiseren die voor iedereen toegankelijk is, kunnen dit aankondigen in de Grimburger. Berichten kunnen enkel ingestuurd worden op basis van een formulier dat u vindt op www.ccstrombeek.be (doorklikken naar contact - Grimburger). U kan dit formulier ook opvragen bij kristel.cuyckens@ccstrombeek.be of 02/ 263 03 57 (enkel op di en wo). Inleverdatum november-december: maandag ma 3/09/12 Teksten die na deze datum binnenkomen, kunnen niet meer worden opgenomen.

vanaf ma 3/09 | 19.45u - 21u | Cc Strombeek Hatha yoga Wil je de effecten van yoga (diepe ontspannning, ademhalingsoefeningen, yogahoudingen, meditatie) ervaren? Iedereen kan instappen en de eerste les is vrijblijvend. info: Cecile De Groote, 09/366 32 12 en 0485/85 21 22 ceciledegroote@telenet.be Joske Poot, 02/269 29 37 vanaf di 4/09 Nieuwe lessenreeks Percussie: 19.25 - 20.25u Afrikaanse dans: 20.35 - 21.35u Salsa: 21:40 - 22:40u Eigen Thuis, Schildpadstraat 30, Grimbergen info: Eric Henderickx, 014/50 22 70 www.thekolyap.be vanaf woe 5/09 | 20 - 21.30u | Soenszaal Cc Strombeek Igra relaxerende bewegingstherapie Igra Activiteit speciaal voor vrouwen (+40) om op een aangename, niet prestatiegerichte manier de spieren fit en lenig te houden op hedendaagse muziek. Instap steeds mogelijk, gratis proefles. info: Dany Vandegejuchte, 02/267 92 08 of Ann Perdaens, 02/267 45 88 danyvandegejuchte@skynet.be

36

activiteiten sept - okt | Cc Strombeek Dansclub Terpsichore Strombeek-Bever elke vr | 17u - 23u | Soenszaal (niet tijdens de schoolvakanties) Danslessen o.a. Engelse Wals,Tango, Chacha, Rumba, Merengue, Salsa… vr 7/09 gratis les beginners: 19 – 21u gevorderden & leden: 21 – 22.30u elke zo| 19.30u - 22u | Foyer Oefenavond, ook leden van andere clubs welkom info: G. Boey 02/267 06 91, P. Thielemans 02/252 21 49, E. Vanhaecht 0473/836 641 info@dansclubterpsichore-strombeek.be www.dansclubterpsichore-strombeek.be

vanaf do 13/09 | 19.30 - 21.30u | Cc Strombeek Authentiek bewegen Zonder opgelegde pasjes of stijlen, geef je in beweging expressie aan gedachten en emoties die in je leven. Telkens opnieuw neem je jezelf waar zonder oordeel naar je eigen zijn. Je laat je lichaam spreken en je beweegt je vrij. Zo ontdek je je authentieke zijn, laag per laag. Bron van genieten van het moment in dans en beweging, zelfontdekking, bewustwording en herboren creativiteit. Dans ervaring is niet nodig. prijs : €112 (reeks v. 6 sessies) info : Helena Willems, 0484/92 36 46 helena@dancetherapy.be

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

za 15 - 23/09 | Cc.Strombeek Jaarlijkse tentoonstelling Kunstkring Strombeek-Bever Aperitief met Kunstkring Strombeek-Bever Opening en aperitief op za 15/09, 11 u met optreden van de gemeentelijke Academie voor muziek, woord en dans. gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van het Cc info: Nan Stenuit, 02/269 02 43 nan.stenuit@pandora.be wo 19/09 | 19.30u | Cc Strombeek Belfius bank trakteert op een gratis vertoning van ‘De Rouille Et D’Os’ met Matthias Schoenaerts. Vooraf brengt Roel Van De Wiele, met de nodige humor en gevatheid, een presentatie over personal coaching op het vlak van communicatie, time management, leiderschap en zelfmotivatie De Rouille Et D’Os, een sterke en ontroerende Franse film die hoge ogen gooide in Cannes, werd gefinancierd via het Casa Kafka Pictures Movie Tax Shelter empowered by Belfius. Een perfecte aanleiding voor Belfius om deze gratis aan te bieden aan alle 18 tot 30-jarigen. Tickets: Gratis, in de Belfius kantoren te Strombeek, Wemmel, Meise & Wolvertem. Info : 02/263 20 75


za 29/09 | 15 - 20u | Singel Kaas en wijnavond Parochie Strombeek Ook een lekkere kop koffie met taart of een heerlijk biertje wordt voorzien! info: Greta Peeters, 02/267 01 75 greta.peeters@skynet.be

ma 1/10 | 15u | Cc Strombeek Turkije Organisatie vtbKultuur i.s.m. Neos Grimbergen Diavoorstelling door Jan Thienpont tickets: leden €4 (vtbKultuur, Neos, Davidsfonds, Actueel D & L, Gezinsbond), niet leden €5 info: Jan Feron 02/267 67 98

zo 30/09 | 15u | Grimbergen Jonge belofte sluit het beiaardseizoen af door Quentin Leriche (FR) Met dit concert laten we de Grimbergenaren kennismaken met een uniek talent! De beiaard kan beluisterd worden in de luisterhoek naast de kerk of in de omgeving van de basiliek. Bij goed weer live op scherm te volgen, bij slecht weer is de Ostzaal een alternatieve luisterplaats. Toegang: gratis. Na het concert is er gelegenheid voor een drankje. Pater Feyen dag georganiseerd door de Beiaard­ vrienden Grimbergen i.s.m. Gemeente Grimbergen, Child Focus, Abdijgemeenschap Grimbergen, Davidsfonds, Marnixring Zennedal, Nele, Neos en vtbKultuur. info: Twan Bearda, 0499/40 73 29, beiaard@grimbergs.net

vanaf vr 12/10 | 19 - 21.30u | Cc Strombeek Initiatiestage ambachtelijk boekbinden Brabantse Boekbindersgilde VZW Inschrijving: €50 (materiaal en verzekering incl.) 5 avonden info: j.c.peters@base.be tel: 059/51 14 22. www.boekbinden.be

Jan Maebe

do 22/09 | 20u | Abdijkerk Grimbergen Beethoven Academie Reünie Concert voor Jan Maebe De Beethoven Academie: in 2007 werd dit gerenommeerde kamerorkest ontbonden na een negatief subsidieverdict. Luttele maanden daarna werd bij Jan Maebe, de solohoboïst van het ensemble ALS vastgesteld: een zeldzame neurologische aandoening. Om hem en zijn familie een hart onder de riem te steken, komen de musici in september 2012 opnieuw samen. O.l.v. Paul Dombrecht, Jans oudleraar, brengen ze een benefietconcert waarin Mozart centraal staat. Uniek, fris, dynamisch en hartverwarmend: zoals Jan. tickets: €15 - €10 (60+ en -26) verkrijgbaar in Cc Strombeek. In samenwerking met Cc Strombeek, Gemeentelijke Aca­ demie Grimbergen en het gemeentebestuur Grimbergen

activiteiten sept - okt Volkssterrenwacht Mira vr 28/09 | 19.30u ‘Het leven van een ster’ vr 26/10 | 19.30u ‘De atmosfeer van onze Aarde’ astroclubs met Frank Deboosere tickets: €6 info: www.mira.be. info: Francis Meeus, 02/269 12 80 info@mira.be, www.mira.be

Quentin Leriche

BEIAARDVRIENDEN GRIMBERGEN

37

zo 14/10 | 15.30u | kapel Sint-Jozefsschool Concert Parochie Strombeek Het koor Ars Musica uit Vosselaar steunt het project Mamosa in Haiti. tickets: €8 ter plaatse info: Guy Clymans, 0478/46 45 13 greta.peeters@skynet.be di 16/10 | 20u | Charleroyhoeve Op goeie voet KVLV-Grimbergen Op een werkdag leggen onze voeten gemakkelijk 7km af. Iemand van 70jaar heeft ongeveer 4keer de aarde rondgewandeld. Nochtans besteedt de Belg er heel weinig aandacht aan. Daar willen we iets aan veranderen! Informatie over de basisverzorging van je voeten: wat kun je zelf doen? En wat doe je beter niet? tickets: kvlv-leden: gratis, niet-leden: €2 info: Jaklien janssens 02/269 41 55 virgjanssens@hotmail.com

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

vr 19 & za 20/10 | 20u, zo 21/10 | 15u 'Kom van dat dak af' van Michael Pertwee KT Hand in Hand Dolle klucht. De plichtsbewuste Danny woont boven een diamantzaak die hij samen uitbaat met zijn compagnon, de geniepige vrouwenversierder Rudy. Alles loopt goed tot er wordt ingebroken. tickets: 8€ en 6€ (-18j) info: ww.handinhand.be Denis Audenaert, 02/270 34 74 e-mail: denis.audenaert@skynet.be di 23/10 | 14.30u | Charleroyhoeve Over premies en tegemoetkomingen KVLV-Grimbergen Het inkomen, algemene kosten, medische- en nietmedische kosten… we bespreken maatregelen en vergoedingen die de kosten kunnen verlichten ofwel het inkomen aanpassen/verhogen. Er is ook aandacht voor wettelijke regelingen m.b.t. arbeid en zorg, zoals zorgverlof, palliatief verlof, loopbaanonderbreking... die mantelzorgers de mogelijkheid bieden om meer tijd te besteden aan zorg. tickets: kvlv-leden: gratis, niet-leden: €2 info: Jaklien janssens 02/269 41 55 virgjanssens@hotmail.com


u l surp 2012 | 2013 ALLE SURPLU VOORDELEN OP EEN RIJTJE: ● ● ● ● ● ● ●

extra’s voor abonnees 6+ & 10+ Wie vorig jaar een abonnement van meer dan zes of tien voorstellingen had, kent het ondertussen al: surplu Exclusief voor deze abonnees bieden wij tijdens het nieuwe seizoen 2012-2013 opnieuw verschillende voordelen, kortingen en activiteiten. Hieronder kan u een overzicht vinden van de extra’s die nu al vast staan, maar doorheen het seizoen houden wij u zeker op de hoogte van de allerlaatste voordelen en activiteiten.

korting op alle filmvoorstellingen korting op alle vormingsactiviteiten uitnodiging op sneak previews uitnodiging op de exclusieve vooropeningen of de vernissage (met receptie) van tentoonstellingen korting op kunstdrukwerken & cahiers i.k.v. tentoonstellingen uitnodiging op speciale evenementen, inleidingen & lezingen last minute suggesties & andere buitenkansjes

Hoe kan u van deze voordelen, kortingen genieten of aan surpluSactiviteiten deelnemen? Bij aanvang van het seizoen ontvangt u uw persoonlijke surpluSpas. Toon deze pas wanneer u korting wenst voor vormingsactiviteiten of film. Ook bij deelname aan gratis activiteiten vragen wij u om organisatorische redenen, zich steeds in te schrijven aan het onthaal.

UIT IN MIJN REGIO: Duizenden tips voor cultuur en vrije tijd op: www.uitinvlaamsbrabant.be

38

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Hoe houden wij u op de hoogte? Een abonnee die gebruik maakt van e-mail en deze correct doorgaf bij abonnementsreservatie, krijgt alle communicatie digitaal. Dit om ecologische redenen. Twijfelt u eraan of u uw e-mailadres correct werden geregistreerd, mail dan uw gegevens naar cultuurinfo@ccstrombeek.be. Beschikt u echter niet over een internetaansluiting noch een e-mailadres, dan vragen wij u dit uitdrukkelijk door te geven aan het onthaal. Zo kunnen wij u per post uitnodigen of nieuws bezorgen. Voor meer info kan u steeds terecht aan het onthaal van het Cultuurcentrum. Intussen wensen wij u nog een fijne vakantie en ontvangen u graag terug in het Cultuurcentrum.

in Vlaams-Brabant


praktisch

OPENINGSUREN Cc Strombeek onthaal: mei-aug: wo & vr | 9u-12.30u & 14u-17.30u di & do | 9u-12.30u & 14u-19.45u sep-apr: ma, wo & vr | 9u-12.30u & 14u-17.30u di & do | 9u-12.30u & 14u-19.45u za | 9u-12.30u foyer: elke dag vanaf 11u sluitingsdagen Cc (onthaal en foyer)

LET OP! zomersluiting t.e.m. wo 15/08

Wegwijs is het tweemaandelijks tijdschrift van het Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen. Wegwijs verschijnt 6 keer per jaar. Groot-Grimbergenaren krijgen het gratis in de bus. Niet-Grimbergenaren en surplu abonnees kunnen ons maandblad op eenvoudige aanvraag toegestuurd krijgen. Nu ook online te doorbladeren op ccstrombeek.be.

Uitzonderlijk zal het onthaal gesloten zijn op do 6/09 tussen 9u & 12.30u.

cultuurcentrum strombeek grimbergen Gemeenteplein, 1853 Strombeek-Bever

Hoe bereiken? zie www.ccstrombeek.be

Huisbewaarder: 02 263 03 55 Bibliotheek: 02 267 56 61 CVO Strombeek Grimbergen: 02 267 35 15

Hoe betalen?

t: 02 263 03 43 tickets@ccstrombeek.be f: 02 263 03 44 online reservatie: www.ccstrombeek.be

Tickets & cursussen: IBAN BE 71 4387 1700 0169 BIC KREDBEBB Aan het onthaal: cash of proton of bancontact

Gereserveerde tickets of reservaties voor cursussen moeten binnen de vijf werkdagen na reservatiebevestiging betaald zijn aan het onthaal of via overschrijving, zoniet vervalt de reservering. Gereserveerde kaarten moeten ten laatste 10 minuten voor aanvang van de voorstelling opgehaald worden.

Toegankelijkheid voor mensen met een beperking Het Cultuurcentrum Strombeek is vlot toegankelijk voor rolstoel­gebruikers. Als u rolstoelgebruiker bent, meld dit dan liefst aan onze onthaal­medewerkers bij reservatie.

39

Algemeen directeur Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen vzw & v.u. Hendrik Dehandschutter Gemeenteplein 1853 Strombeek-Bever Directeur Cultuurcentrum Strombeek Wim Meert

Hoe reserveren?

Cc Westrand Dilbeek: t: 02 466 20 30

Raad van Bestuur Cauwelier Dirk, De Blay Paul, De Groef Patrick, Habils Geert, Hanssens Els, Ieven Frans, Messiaen Piet, Raes Patrick, Smets Jos, Swalens Hubert (voorzitter), Turcksin Ria, Van Bree Karlijne, Vanbinst Patrick, Van De Weghe Marleen, Van Humbeeck Bart, Verbiest Greet, Wuestenbergs Roland, Vertongen Patrick (Schepen van Cultuur)

Slechthorenden met een hoorapparaat kunnen gebruik maken van een ringleiding in onze schouwburg. Heeft u een hoor­ apparaat en wenst u gebruik te maken van onze ringleiding? Meld dit bij reservatie aan onze onthaalmedewerkers.

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

Eindredactie Sara Van Malderen Grafische vormgeving Eddie Timmermans Redactie door programmastaf Luk Lambrecht Jo Sollie Kevin Suetens Evi Van Humbeeck Sophie Van Weert

Deze uitgave van Weg-wijs werd mogelijk gemaakt met financiële steun van Bert Barbé, bvba Brewaeys & Baele, Michiel Coltura, Jean Dusesoi, Frans Larminier, Hugo Meersman, Frans Puttemans, Frank Vanderschueren

Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen tracht alle wettelijke bepalingen na te leven. Waar mogelijk werden bronnen of houders van auteursrecht vermeld.


september zo 2 / 09 12u Mixxit vr 7 / 09 202u tento | finissage & lezing di 18 / 09 14u seniorennamiddag di 18 / 09 20.30u film vr 14 / 09 20.30u dans | klassiek za 15 / 09 11u tento vernissage wo 19-za 22 /09 20.30u theater zo 23 / 09 11u ontbijtfilm ma 24 / 09 20.30u film di 25 / 09 20.30u film wo 26 / 09 20.30u jazz do 27/09 20.30u theater vr 28 & za 29 /09 20.30u humor

Picknick Guldendal M. De Cleene - C. De Jaeger Andrei Lugovski & Lisa Del Bo De rouille et d’os Bernard Foccroulle & Salva Sanchis | The Organ Project abdijkerk Grimbergen

Kunstkring Fc Bergman | Terminator trilogie Tour & Taxis Brussel De gruffalo en zoo (4+) Wuthering Heights Cosmopolis High Definition (PL) | Winnaars Jazz Hoeilaart 2011 Tristero | Abigail’s party Urbanus | Urbanus zelf!

oktober ma 1 / 10 15u diavoorstelling vtbKultuur | Turkije di 2 / 10 20.30u film On the road di 2 - wo 3 / 10 20.30u theater Theater Zuidpool | Faust ofte Krakeling beneden de Louteringsberg Cc Westrand do 04 / 10 20.30u muziek Koen Fillet, Hannelore Bedert, Senne Guns, Wigbert, Herr Seele + een gast | Kleur in E-Mineur (Radio 1) do 04 / 10 20.30u dans Pieter Ampe & Jakob Ampe | Jake & Pete’s big reconciliation attempt for the disputes from the past Cc Westrand za 6 / 10 20.30u klassiek Sigiswald Kuijken | Viool, altviool en violoncello da spalla Kerk Sint-Kwinten Imde zo 7 / 10 11 17u familie Kinderhoogdag (3-12j) di 9 / 10 21u film | Tento vernissage La folie Almayer

kalender wo 10 / 10 20.30u Avant-première Riguelle | Un Premier Amour De Luxe do 11 / 10 20.30u muziek Riguelle | Un Premier Amour De Luxe, Première | CD -voorstelling vr 12 / 10 20.30u muziek Renée za 13 / 10 20.30u humor Line-up comedy | Jeroen Leenders, Begijn Le Bleu, Joost Van Hyfte, Jovanka Steele en Seppe Toremans di 16 / 10 20.30u film The Angels’ Share do 18 / 10 20.30u theater De Tijd & Rataplan | Veldwerk Cc Westrand ma 22 / 10 20.30u film Skoonheid wo 24 / 10 20.30u dans Charlotte Vanden Eynde | Shapeless do 25 / 10 20.30u klassiek Dmytro Sukhovienko (piano) | Klassiek versus romantiek vr 26 / 10 20.30u theater Theater Antigone & de Kopergietery | De mama, de papa en de nazi vr 26 / 10 20.30u theater Transparant, Josse De Pauw/ Collegium Vocale | Ruhe Feestzaal Westrand za 27 / 10 20u theater In armoede grijs gedraaid – ikv Dag v/d armoede zo 28 / 10 11u ontbijtfilm De Geweldige beer (7+) ma 29 / 10 20.30u theater Kollektief D&A | Romeo en Julia Cc Westrand ma 29 / 10 20.30u film Headhunters di 30 / 10 11u & 16u familie Theater Froe Froe | Bobke B. (2-5j) di 30 / 10 20.30u film To Rome with love di 30 - 31 / 10 17u & 20.30u theater Laika | Othello Cc Westrand & 2 / 11 wo 31 / 10 20.30u muziek Raf Walschaerts, Tom Theuns, Gert Bettens en Brahim | Living Roots wo 31 / 10 20.30u theater kunstZ | Kopspel vzw | Macbeth Cc Westrand

onze partners in cultuur!

s p e e l h a l

40

w w w . c c s t r o m b e e k . b e

WegWijs sep-okt  
WegWijs sep-okt  

INTERVIEW Salva Sanchis - Seizoensopening | Kinderhoogdag | Club S | Chantal Akerman | Agenda Mixxit

Advertisement