Page 1

Prikkelend cultuurmagazine van Cultuurcentrum Strombeek

V.U. Wim Meert, Gemeenteplein z.n., 1853 Strombeek | Afgiftekantoor: Brussel X |Erkenning: P303395 - Wegwijs maart - mei 2017

#6

+AGENDA maart-juni 2017

OPENING POP-UPTERRAS: Faisal Film

Ibbe DaniĂŤls

Theater

Johan Petit en Adriaan Van Aken

Familie

Astrid Stockman WALPURGIS


ONZE PARTNERS IN CULTUUR!

Beeld: Vira Buchkovska - Faisal

Jouw foto’s in CaCtuS magazine? CaCtuS blijft op zoek naar gepassioneerde portretfotografen die artiesten op hun mooist in beeld kunnen brengen. Interesse? Stuur een mailtje met je portfolio naar communicatie@ccstrombeek.be. Hopelijk tot binnenkort!

S P E E L H A L

Over de werking en activiteiten van Cc Strombeek: www.ccstrombeek.be, Facebook en Instagram

cultuurcentrum strombeek grimbergen Gemeenteplein z/n, 1853 Strombeek-Bever 02 263 03 43

Raad van Bestuur

Stafredactie door programmatoren Cc Strombeek

Dirk Cauwelier, Paul De Blay, Patrick De Groef, Jean Dewit, Linda D’Haes, Christian Donneux, Jannik Grooten, Geert Habils, Patrick Raes, Thierry Timmermans, Ria Turcksin, Karlijne Van Bree, Kirsten Hoefs (schepen van Cultuur), Erik Van Hemelrijck, Bart Van Humbeeck, Elke Van Neyghem en Hubert Swalens (voorzitter)

Beeldende Kunsten & Dans | Luk Lambrecht Assistent-curator Museumcultuur Strombeek/Gent | Lieze Eneman Familie, vorming kinderen & schoolprogrammatie | Evi Van Humbeeck Publieksbemiddeling & Jeugd | Nick Isella Jazz, Klassiek & vorming volwassenen | Jo Sollie Muziek | Wim Meert Humor & spektakel | Hendrik Dehandschutter Theater & Film | Sophie Van Weert

Druk: EVMprint Deze brochure werd gedrukt op 100% gerecycleerd en FSC-gelabeld papier.


6

#6

Faisal

Astrid Stockman

26

Eva De Baerdemaeker en Yannick Roels

18

Johan Petit en Adriaan Van Aken

04 Prikbord 05 Voorwoord 06 In Beeld 32 Terugblik

Kirsten Hoefs

INTERVIEW

08 Faisal 14 Ibbe Daniëls 18 Johan Petit & Adriaan 22 26 30

UITSTEKEND

34 Agenda 39 Ondertussen in Westrand

Van Aken Astrid Stockman Eva De Baerdemaeker en Yannick Roels (GRNS) Kirsten Hoefs

CaCtuS is een editie van Wegwijs, het tijdschrift van Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen en verschijnt 2 x per cultuurseizoen. (oktober en maart)

Redactie door: Iris Kuntkes, Petra Goovaerts, Anna Van Hoof, Sanne Stassijns

Algemeen directeur Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen vzw & verantwoordelijke uitgever Wim Meert Gemeenteplein, 1853 Strombeek-Bever

Foto’s en fotoredactie Sophie Nuytten, Vira Buchkovska en Jean-Paul Van den Abeele

Directeur Cultuurcentrum Strombeek Hendrik Dehandschutter

I N H O U D

Ibbe Daniëls

PRIKKELS

#6 | 3

Coördinator S-team: Sanne Stassijns

Colofon

Grafische vormgeving Rowan Dekens Eindredactie Sanne Stassijns

Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen tracht alle wettelijke bepalingen na te leven. Waar mogelijk werden bronnen of houders van auteursrecht vermeld.


PRiK

BORD

Vrijwilligers

Onze zaalwacht- en vestiairevrijwilligers kregen onlangs een opleiding over evacuatie in de schouwburg. Na deze opleiding was er tijd voor een groepsfoto op het podium. Geef ze een bedankje als je ze ontmoet bij een bezoek aan onze schouwburg, want deze vrijwilligers zijn een enorme meerwaarde voor ons cultuurhuis!

Nieuwe fietsenstalling

Vanaf nu geen excuus meer om niet met de fiets naar Cc Strombeek te komen want de nieuwe fietsenstalling is er. En wat voor één! Programmatrice Sophie zag het idee in Oslo (Noorwegen), onze technici en de gemeentelijke werkmannen gingen ermee aan de slag en dit is het creatieve resultaat. Hop, die fiets op!

Nieuwe medewerkers Rowan en Tom

Sinds 1 januari zijn er twee nieuwe medewerkers aan de slag in Cc Strombeek. Rowan Dekens vervangt Eddie Timmermans als grafisch vormgever en Tom Buggenhout vervangt Wim Maes als diensthoofd techniek & infrastructuur. We wensen hen veel succes!

Elk jaar reikt Cc Strombeek de CaCtuS van het jaar uit aan een persoon die het voorbije jaar de samenleving heeft geprikkeld; een geëngageerd persoon die als een echte volhouder kan worden omschreven en consequent en duurzaam werkt. Cc Strombeek gaf de CaCtuS van het van het jaar 2016 jaar 2016 aan Wouter Deprez. Omdat hij een fervent voorvechter is van natuur, klimaat én persvrijheid, items die in 2016 nooit ver weg waren. Maar ook omdat hij in zijn muzikale voorleesvoorstelling ‘Bloemen, Bijen en Borstbollen’ op een sterk aangrijpende, integere en indringende wijze het omgaan met borstkanker bespreekbaar maakt. Zijn reactie kan je via onze website en facebookpagina bekijken. Wouter staat op 03/03 en 12/04 met zijn voorstelling in Cc Strombeek. Beide voorstellingen zijn uitverkocht, registreer je online op de wachtlijst als je nog kans wil maken op een ticket.


Wim Meert

Voorwoord Beste lezer, Voor jou ligt een vers CaCtuS magazine. Het zesde al! De tijd vliegt… Drie jaar geleden beslisten we om met een halfjaarlijks magazine te starten waarin we wat dieper kunnen ingaan op het reilen en zeilen in ons cultuurhuis. En wees gerust, dit voorjaar hebben we een heleboel in petto: de programmatie draait op volle toeren. Theater- of muziekliefhebber, dans of klassiek? Iedereen komt aan zijn trekken. Raadpleeg de agenda of lees er meer over in de interviews met o.a. zangeres Astrid Stockman van de sprookjesopera ‘Fidelio’ en met Johan Petit en Adriaan Van Aken over de voorstelling ‘Het einde is nabij’. Maar ook de filmprogrammatie ligt niet stil. Het is fijn om vast te stellen dat een trouw publiek steevast aanwezig is voor de dinsdagavondfilm. Maar maak ook even tijd voor de maandagfilms, dit voorjaar samengesteld door documentairemaakster Ibbe Daniëls uit Vilvoorde. De door haar geselecteerde documentaires zijn stuk voor stuk de moeite waard. Meer info in het interview met haar, verder in dit magazine.

Dit voorjaar start ook een nieuwe periode in ons expo-aanbod i.s.m. het S.M.A.K. onder de naam ‘Museumcultuur Strombeek/Gent’. Pik zeker de expo ‘EUtopia 28’ nog mee; in alle hoeken en kanten van ons gebouw ontdek je werken van 28 diverse internationale kunstenaars. Maar we kijken ook al uit naar de volgende expo van de geweldige Amerikaanse kunstenaar John Knight! Naast de vaste programmatie gaan we opnieuw extramuros met het pop-upterras rond de vijver aan onze hoofdingang, het koorproject Randschilderingen in de regio noordrand en het GRNS-project op de Rode Poort site in Strombeek. Check het interview met dj Faisal die het pop-upterras komt openen en met Eva en Yannick, de coördinatoren van GRNS. Tenslotte laten we je in dit magazine kennismaken met onze nieuwe schepen van Cultuur, Kirsten Hoefs. Ze vertelt meer over de tentoonstelling van de Grimbergse kunstenaars en de Kunst-en Ambachtenroute, die dit voorjaar plaatsvinden. Veel leesplezier!

Wim Meert Algemeen Directeur Cc Strombeek vzw

#6 | 5


6 | #6


#6 | 7

IN BEELD

T

Woord: Sanne Stassijns | Beeld: Sophie Nuytten

ot het einde van het seizoen prijken in Cultuur Bar Bar zestien werken van huisfotografe Sophie Nuytten (41). Sophie werkt vaak voor Cc Strombeek als fotografe bij events en als portretfotografe voor dit magazine. Haar hart ligt bij kunst en portretfotografie. Wie nog meer van haar werken wil zien, kan altijd een kijkje nemen op haar website sophienuytten.allyou.net.


8 | #6

INTER-

VIEW


“Bij mij weet je nooit wat je mag verwachten, ik probeer het publiek altijd te verrassen” Woord: Sanne Stassijns en Nick Isella Beeld: Vira Buchkovska

#6 | 9

RIJZENDE DJ-STER FAISAL WIL OP 19 MEI OP HET POP-UPTERRAS IEDEREEN AAN HET DANSEN KRIJGEN Prijs voor beste dj van 2016, een eigen programma op Studio Brussel, sidekick van Otto-Jan Ham in ‘De Ideale Wereld’ op Canvas… Het gaat hard voor producer en dj Faisal, alias Faisal Chatar. Wij zochten hem op in de gebouwen van de VRT, waar alles voor hem plots in een stroomversnelling ging. “Dat ik tot beste dj van het jaar verkozen ben, geeft me wel wat extra stress. Ik moet me keer op keer bewijzen.” Hoe is het voor jou allemaal begonnen op muzikaal vlak?

Faisal Chatar: “Mijn papa was in de jaren 70 ook dj en draaide vooral disco, soul en funk. We hebben thuis dus een gigantische platencollectie. Van kleins af aan was ik daar al heel vaak in aan het snuffelen. Later begon ik er ook mee te draaien. Vanaf mijn vijftiende kreeg ik interesse in andere genres en begon ik ook zelf instrumenten te spelen. Maar echt dj ben ik pas rond mijn 21ste geworden.”

Hoe ben je dan uiteindelijk op Studio Brussel beland?

Chatar: “Ik werk al een tijdje hier (wijst naar bureau in de hoek) waar ik jingles maak voor de radio. In de wandelgangen liep ik vaak Sam De Bruyn (radiopresentator, vroeger bij Stubru, nu bij Qmusic, red.) tegen het lijf. Op een dag vertelde hij dat hij mij had horen draaien op een feestje en hij stelde voor om in zijn radioprogramma eens een setje te komen spelen. Ik heb dat toen gedaan en iedereen reageerde enthousiast. Even later was er het programma ‘Sound of Sam’, waar ik dan plots elke week de vaste dj mocht zijn. Omdat daar zoveel goede reacties op kwamen, hebben ze mij voorgesteld om een eigen programma te maken. In het begin was dat onder de noemer ‘Playground’, waarin ook andere dj’s draaiden. Nu heb ik gewoon mijn eigen programma op zaterdagavond.”


10 | #6 Dus Sam de Bruyn heeft je eigenlijk ontdekt, zeg maar? Chatar: (lacht) “Klopt.”

Hoe voelde het om afgelopen jaar verkozen te worden tot beste dj van België? (Faisal kreeg in november de prijs van beste dj op de Red Bull Elektropedia Awards, red.)

Chatar: “Dat is een heel grote eer. Ik sta echt tussen helden van mij. Het motiveert me om extra gas te geven omdat ik die eerste plaats wil behouden. Maar de medaille heeft ook een keerzijde. Aan de ene kant bereik je nog meer publiek en wil iedereen je wel eens checken, maar aan de andere kant zijn mensen ook veel kritischer. Als ze nu naar jou komen kijken, zeggen ze: ‘Ah dat is de beste of wat, we zullen eens zien of dat echt zo is.’ Ik krijg daardoor wel wat extra stress. Ik moet mezelf keer op keer bewijzen en kan me geen fouten meer veroorloven. Het is een heel mooie titel maar ook wel heel subjectief, iedereen heeft zijn eigen favoriet. Voor mij is de beste dj van het jaar bijvoorbeeld iemand anders.”

Velen zien je ook als de opvolger van Lefto, voel je dat zelf ook zo aan?

Chatar: “Ik voel inderdaad dat veel mensen dat van mij verwachten, maar ik wil niet ‘Lefto 2’ worden. Ik wil mijn eigen identiteit hebben. Maar het zit in de mensen om iemand te vergelijken met iemand die ze al kennen. Het is zéker een compliment, maar ik wil dat ze mij vragen om wie ik ben en niet omdat Lefto even niet kan of te duur is.”

“De prijs van beste dj op de Red Bull Elektropedia Awards is een heel grote eer. Ik sta echt tussen helden van mij”

Wie dan?

Chatar: “In België is dat voor mij altijd Lefto geweest (Lefto heeft al 16 jaar een programma op Studio Brussel en wordt wereldwijd op handen gedragen als toonaangevende dj, red.), ook omdat hij echt mijn inspiratiebron was toen ik pas begon. Hoe hij verschillende invloeden en genres mixt, is echt super. Ook omdat ik zelf naar heel diverse genres luister. Toen ik die prijs kreeg en mijn speech gaf, heb ik ook gezegd dat voor mij Lefto de beste was. Ik vond het wel belangrijk om mijn respect te tonen aan mensen naar wie ik opkijk.”

In welk opzicht verschil je dan van hem?

Chatar: “Lefto komt nog iets meer gewaagd uit de hoek. Hij kan bijvoorbeeld een uur lang Turkse folkmuziek spelen of iets jazzy waar je niet echt op kan dansen, maar wat je wel apprecieert. Ik leg mijn focus meer op het dansbare en ga daarin altijd op zoek naar verschillende stijlen. Dat kan jazz, soul, funk, disco of whatever zijn, maar het moet altijd wel iets dansbaar zijn.”

Wat was jouw hoogtepunt van 2016?

Chatar: “Onder andere de prijs van beste dj uiteraard. Maar nét iets spannender was dat ik in 2016 voor de eerste keer over zee gedraaid heb, nl. in New York en in Toronto (Canada). Dat was voor mij helemaal nieuw. De prijs hier, dat is supercool, maar het blijft wel België en er zit een limiet op. Toen ik daar speelde, had ik voor het eerst het gevoel van: ‘Ok, ik kan die limiet overschrijden.’ Want je weet toch

niet op voorhand of de mensen daar naar dezelfde muziek luisteren en hoe ze gaan reageren. Maar iedereen was enthousiast. In New York was het de bedoeling dat ik één set ging spelen op een radiostation. Een luisteraar vroeg me toen of ik nog een tijdje in het land was omdat hij een feestje gaf waar ik ook kon draaien. Daar heeft weer iemand anders mij gehoord en gevraagd om op zijn feestje te draaien en zo ben ik er langer gebleven dan gepland. In totaal heb ik er vier keer kunnen draaien, wat echt wel fantastisch was.”

Is er nog een land of stad waar je absoluut wil spelen?

Chatar: “Londen, sowieso. De UK is altijd een beetje het mekka geweest voor muziekliefhebbers. Daar kunnen draaien is mijn volgende droom.”

Je bent nu ook op Canvas te zien in het programma ‘De Ideale Wereld’, hoe is dat gebeurd?

Chatar: “Toen Otto-Jan Ham (de presentator van ‘De Ideale Wereld’, red.) nog meer op Studio Brussel presenteerde hebben we elkaar een paar keer gezien. Het was altijd lachen en zeveren met hem, nooit serieus. Op een dag belde hij mij omdat ‘De Ideale Wereld’ wou uitbreiden. De kijkers zijn hoofdzakelijk jonge mensen en ze zochten nog iemand die in aanraking staat met de jongeren en hun cultuur. En omdat Otto-Jan Ham mij wel grappig vond, mocht ik een screentest doen. Dat is heel goed gegaan en voilà. Ik zit er vooral heel veel te zeveren (lacht), maar op zich is het ook weer een nieuwe uitdaging voor mij.”


“In New York was het de bedoeling dat ik één set ging spelen op een radiostation. Uiteindelijk heb ik er vier keer kunnen spelen”

Je komt in mei draaien op de openingsavond van het pop-upterras van Cultuurcentrum Strombeek. Wat mogen we verwachten?

Chatar: “Ik heb er mijn ding van gemaakt dat je bij mij nooit weet wat je mag verwachten. Ik kan een set doen van alleen house, hiphop, ik kan alles door elkaar mixen,... Ik wil altijd dat mensen een reden hebben om te blijven komen. Zeker omdat België klein is en ik voornamelijk hier draai. Als je altijd een beetje hetzelfde doet, gaan mensen snel zeggen: ‘Ah ik heb dat al eens gezien en dat was tof maar ik weet al ongeveer wat hij gaat spelen.’ Ik probeer het publiek altijd te verrassen zodat ze nieuwsgierig blijven. Ik kom ook altijd een uur op voorhand om te kijken wat de dj voor mij draait en hoe het publiek daarop reageert. Als ik weet dat ze goed reageren op een bepaald genre muziek, dan begin ik daarmee en dan zie ik wel hoe het vanaf daar loopt. Maar ik probeer nooit van tevoren een set klaar te hebben. Ik vind het leuk om in the moment te spelen. Terwijl ik dit lied aan het spelen ben, weet ik nog niet wat het volgende zal zijn. Ook de locatie maakt mij niet zoveel uit. Als er mensen zijn en ze dansen, dan is het voor mij goed. Dat kan bij wijze van spreken zelfs in een caravan (lacht). Als de vibe maar goed zit.”


12 | #6

Wat wil je de komende jaren nog bereiken?

“De gekste plek waar ik tot nu toe stond is Pukkelpop. Na al die jaren eens aan de andere zijde van het podium kunnen staan, was gewoon fantastisch” Wat is binnen België de gekste plek waar je gedraaid hebt?

Chatar: “Er zijn al een paar zotte dingen geweest, maar mijn hoogtepunt is denk ik Pukkelpop. Ik ben zelf van Limburg en ga al naar dat festival van toen ik 16 was. Twee jaar geleden kreeg ik de kans om ineens aan de andere kant van het podium te staan. En dat was echt gewoon crazy. Puur ook omdat ik de geschiedenis van het festival ken en omdat al mijn vrienden er waren. Vorig jaar mocht ik dan terugkomen…”

En dit jaar ook?

Chatar: (lacht) “Daar mag ik nog niets over zeggen.”

Chatar: “Ik wil nog meer naar het buitenland omdat ik het gevoel heb dat ik hier heb gedaan wat ik wou doen. Ik draai er nu wel al af en toe, maar nog niet in de regelmaat dat ik echt zou willen. Ik wil echt eens op tour kunnen gaan. Daarnaast wil ik me meer focussen op producties. Ik maak al heel lang muziek en eigenlijk was het maken mijn hoofdfocus. Maar doordat het dj’en zo goed ging, ben ik me meer daarop gaan concentreren. Nu ik niet meer de drang heb om me te bewijzen als dj, kan ik me meer beginnen focussen op het produceren zelf. Daar wil ik nog meer in groeien.”

Super! We kijken alvast uit naar jouw dj-set hier!

OPENING ZOMERS POP-UPTERRAS met Chantal (BRUZZ), GRATIS Faisal en MorshMellow

Vr 19/05 - 18u - Pop-upterras Cc Strombeek


#6 | 13

PROGRAMMA POP-UPTERRAS

VOORJAAR 2017

CC STROMBEEK

Voor het derde jaar op rij zetten we vanaf mei de stoelen en tafels van het pop-upterras buiten. Kom op vrijdagavond na het werk genieten van het mooie weer, een drankje en een concert of dj-set.

Volg de laatste updates via facebook ‘Pop-upterras Cc Strombeek’

vr 09/06, 20u - 23u

Ambraz Bambi (Live)

GRATIS

In een 6- of 7-koppige bezetting brengt Ambraz Bambi een waaier aan covers waarbij blues en rock nooit ver weg zijn.

vr 19/05, 18u - 23u

di 04/07 - do 06/07, 13.30u - 16u

ee. vliegjem

be

Ontwerp samen een lijntekening, labyrint of (fiets-)parcours en schilder het op het plein aan het Cultuurcentrum. €27, incl. materiaal

za 10/06, 15u - 22u

GRATIS

Strombeek Feest met Nico Morano / Borealis / Dan Dough / Don Zertos / Jenstar Heel Strombeek viert op zaterdag 10 juni feest! Ook Cc Strombeek doet mee. Na de meer dan geslaagde editie van vorig jaar zal onder meer Nico Morano opnieuw plaatsnemen achter de draaitafels, één van de toonaangevende artiesten binnen de Belgische housemuziek.Ook het Brussel-based djcollectief Borealis komt die dag plaatjes draaien. Lokale talenten Dan Dough, Don Zertos en Jenstar vervolledigen de line-up.

GRATIS

vr 07/07, 17u - 22u

Armadillo Jon

GRATIS

Vier stemmen begeleid door melancholische gitaren, verhaaltjes over mieren of matrozen, vreugde of verdriet. Dromerige indiepop die je meeneemt naar de eigenzinnige wereld van Armadillo Jon.

vr 23/06, 20u - 22u

Okkupeerder (Live) + Cage Deze avond staat in het teken van hiphop. Okkupeerder is een Gents hiphop collectief dat staat voor een organische aanpak van grooves en ritmes, in combinatie met invloeden die ver buiten de oevers van de hiphop treden. Cage zet met zweverige hiphop beats en een boodschap de luisteraar aan tot denken.

Worst Case Scenario (live)

(6-12j)

Opening pop-upterras met Chantal (BRUZZ) / Faisal (Studio Brussel) / MorshMellow

vr 02/06, 19u - 22u

GRATIS

Vakantieworkshop: Verf De Werf

GRATIS

Niet alleen Studio Brussel deejay en hippe vogel Faisal zal de avond voorzien van de nodige groovy vibes. Ook Chantal, huisdeejay van BRUZZ, en MorshMellow maken hun opwachting. Een feestje dat je niet wil missen!

vr 30/06, 20u

Irie Lion (Live) GRATIS + Heartbeat Movement

>>>

Irie Lion is een 8-koppige bende afkomstig uit Vilvoorde. Verwacht je aan een frisse mix van roots-reggae en dub! Daarna neemt Heartbeat Movement het over. Deze jongens uit Dilbeek mixen moeiteloos plaatjes van roots, ska, reggae, ragga, dancehall, soca tot Jamaican juice aan elkaar!


14 | #6

INTER-

VIEW

“Ik ben niet voor routine gemaakt, zo eenvoudig is het. Zelf een film maken vraagt een hele inspanning, maar het houdt je ook fris”


“Ik wil tonen wat zich in de marge afspeelt: het kwetsbare, het zwakkere, alles wat minder schoon is”

#6 | 15

Woord: Petra Goovaerts Beeld: Sophie Nuytten

REGISSEUR IBBE DANIËLS KIEST ‘FILMS OP MAANDAG’ Verhalen over jonge mensen die een klap krijgen in het leven, recht krabbelen en opnieuw doorgaan. Die selecteerde regisseur Ibbe Daniëls voor ‘Film op Maandag’. Niet toevallig allemaal documentaires, want die raken haar meer dan fictie. “Ik leer altijd iets bij van een documentaire.” “Fictie kan me ook nog omver blazen hoor. Toch kijk ik sowieso meer naar non-fictie. Ik volg het werk van collega-regisseurs, en voor andere documentaires reken ik op Canvas en VPRO. Maar ik ben zeker niet geobsedeerd. Ik kijk van tijd tot tijd net zo goed naar crap.” (lacht) Ibbe Daniëls (43) woont in de Vilvoordse wijk Kassei samen met haar man Raf, die ook regisseur is, en hun drie kinderen. Ibbe werkt als freelancer vaak voor televisie. De internationale campagne voor SOS Kinderdorpen, een portret van schrijver Bart Van Loo op canvas.be, een mini-documentaire voor het Canvasprogramma ‘4x7’… het zijn ‘kleine filmpjes’ die ze zo graag maakt. “Door op iets in te zoomen en vragen te stellen, kan je een deel van de


16 | #6

“Als je zelf kinderen hebt, kun je er niet naast kijken: er wordt veel druk gelegd op jonge mensen en er wordt veel van hen verwacht”

maatschappij blootleggen”, zegt ze. Die kleine producties wisselt Ibbe af met grote projecten zoals de één-reeks ‘People of Tomorrow’, met portretten van bezoekers van Tomorrowland. ‘People of Tomorrow’ wordt sinds 2016 als eerste Vlaamse reeks ooit wereldwijd aangeboden door Netflix. Daarnaast maakt ze ook nog eigen films. ‘Rêve Kakudji’ (die ook te zien was in haar selectie voor ‘Film op Maandag’, red.) bijvoorbeeld, over de Congolese operazanger Serge Kakudji die vanuit de sloppenwijken van Lubumbashi naar Europa trok, vastbesloten om het te maken in de elitaire operawereld.

Twee regisseurs in één huishouden, dat betekent vast veel plannen en agenda’s naast elkaar leggen? Ibbe Daniëls: “Raf en ik wisselen onze drukke periodes af. Als hij enkele grote projecten heeft lopen, sta ik even op de rem en omgekeerd. Het is soms zot, maar we doen onze job allebei ontzettend graag en zouden het ook niet anders willen. Onze kinderen leren in ieder geval al goed met die veranderingen om te gaan. Ze hebben waarschijnlijk ook wel veel aan de verhalen die mijn man en ik mee naar huis brengen.”

Je bent aan het researchen voor een nieuwe eigen documentaire. Daniëls: “Klopt. Ik zet op dit moment mijn eerste voorzichtige stappen om alles te verkennen. Tussen het idee en de start van de uitvoering ligt minstens een jaar. En dan moet het eigenlijke filmen nog beginnen. Reken gerust nog drie jaar voor die film er zal zijn.”

Waarom maak je bovenop je televisiewerk nog eigen films?

Daniëls: “Ik ben niet voor routine gemaakt, zo eenvoudig is het. Zelf een film maken vraagt een hele inspanning, maar het houdt je ook fris. Ik weet waarom ik dit doe. De vrijheid om zelf iets te kunnen vertellen is zo belangrijk. Ik wil mezelf uitdagen: waar zit een verhaal in, hoe ver kan je daarin gaan? Daar wil ik me in vastbijten. Ik zou veel missen als ik alleen entertainende tv zou maken. Pas op, ik doe dat televisiewerk nog steeds heel graag, maar mijn eigen projecten geven meer voldoening. Ondanks het gewroet, de twijfels en het lange productieproces. De fierheid achteraf, als je samen met je team iets hebt kunt realiseren, maakt het allemaal waard. Zo was ‘Rêve Kakudji’ (die uitkwam in 2013, red.) niet evident om te maken. Ons jongste kind

was vier en ik moest veertig draaidagen - hoofdzakelijk in het buitenland - in een jaar zien te combineren met mijn tvwerk en ons gezin. Ook hoofdrolspeler Serge Kakudji maakte het ons niet makkelijk door op sommige ogenblikken nog amper mee te werken. Maar nadien heb ik daar zoveel energie en kracht uitgehaald! En kijk: nu heb ik weer volop zin in iets nieuws.” (lacht)

Kan je al iets kwijt over die nieuwe film? Daniëls: “Nog niet veel. Ik wil graag niet-begeleide minderjarigen volgen die hier alleen toekomen. Van hun aankomst in ons land, tot ze in de klas zitten en hun eerste stappen naar een nieuw leven hebben gezet. Hoe ervaren ze dat zelf? Maken ze verbindingen met hun nieuwe omgeving? Ik wil alles vanuit de ogen van de jongeren zelf tonen.”

Je kiest dus opnieuw voor jongeren als onderwerp. Daniëls: “Er is nog een ander raakpunt, dat me op zich nog meer bezighoudt: alles wat zich in de marge afspeelt. Het kwetsbare, het zwakkere, alles wat minder schoon is. Dat is voor mij nog


#6 | 17 belangrijker om te tonen. Al is het uiteraard geen toeval dat ik vaak films maak over jonge mensen en dat ik voor Cc Strombeek vier films over jongeren heb gekozen. Zeker als je zelf kinderen hebt, kun je er niet naast kijken: er wordt veel druk gelegd op jonge mensen en er wordt veel van hen verwacht. Dat is nu eenmaal een realiteit. En al zeker voor iedereen die om welke reden dan ook kwetsbaar is en overal buiten valt.”

FILM OP MAANDAG : DE SELECTIE VAN IBBE DANIËLS

Waarom raken documentaires je eerder dan fictiefilms?

Daniëls: “Bij fictiefilms ligt de grootste creativiteit helemaal in het begin: het scenario is klaar voor de opnames starten. Als je een documentaire maakt of bekijkt, dan is dat helemaal anders. Je weet vooraf niet wat er allemaal zal gebeuren, wat je wel of niet zult kunnen filmen of te zien zult krijgen. Dat vraagt heel veel alertheid tijdens de opnames, maar ook extra creativiteit tijdens de montage. Dat is spannend en raakt me. Bij een documentaire heb ik altijd het gevoel dat ik iets bijleer. Ik kijk vrij impulsief en kan tijdens het bekijken van een goede film alles wat ik als filmmaker weet, even vergeten.”

“Een documentaire is anders dan fictie omdat je vooraf niet weet wat er allemaal zal gebeuren, wat je wel of niet zult kunnen filmen of te zien zult krijgen. Dat is spannend en raakt me”

#3

Life, Animated Ma 27/3 - 20.30u 1u29, tickets: €6, €5,5 (-21/dagstudent, 65+)

Over Owen, een autistische jongen, die met behulp van dialogen uit Disneyfilms het hoofd biedt aan de uitdagingen die het leven voor hem in petto heeft.

‘Maar’ vier films mogen selecteren als je er zoveel kent. Hoe moeilijk was dat?

Daniëls: “Ik vond het heel fijn om te doen, en ik ben vooral niet te streng geweest voor mezelf. Het is geen examen hé. Het zijn geen politieke of populaire docu’s, en zelfs niet mijn vier lievelingsfilms. Maar ze zijn het tonen waard. Het zijn films met inhoudelijk overeenkomsten - jongeren die met vallen en opstaan opgroeien - en, belangrijk, waarvan de stijl en beeldtaal goed zitten. Op die vlakken zijn ze erg verschillend: ‘Life, Animated’ is heel erg uitgewerkt met veel muziek en animatie, in ‘Return to Homs’ is de stijl daarentegen helemaal uitgekleed tot op het bot. Er is geen muziek, en alleen schokkerige en heel directe beelden.”

Meer en meer films en series worden gefilmd met kleine camera’s en smartphones. Werk jij daar ook mee?

Daniëls: “Voor televisie wordt toch nog vaak op de klassieke manier gefilmd. Al staan sommige productiehuizen zoals De Chinezen (makers van o.a. Iedereen Beroemd, Onder Vlaamse Velden, 4x7 en Radio Gaga, red.) op dat vlak wel al vrij ver. Een combinatie van een gewone, dure camera en bijvoorbeeld een smartphone kan wel goed werken. Met een gewone camera kan je een emotie vertalen door een persoonlijke beeldtaal. Een smartphone is handig als het snel moet gaan. Je staat letterlijk dichter bij je onderwerp, maar je kunt er minder beeldnuances mee vastleggen. Zolang je maar moeite doet om na te denken hoe je je verhaal gaat vertellen. En de beeldtaal moet kloppen, ongeacht hoe het gemaakt is. Ik blijf toch eerder bij de klassieke manier van werken. Al was het maar omdat ik tijdens het filmen een klankbord nodig heb, en graag de mening vraag van de ploeg die ik op dat ogenblik rondom mij heb. Dat is toch wel een verschil met jongeren die alles alleen maken. Ik zou het daar moeilijk mee hebben. Ik moet kunnen ventileren.”

#4

Return to Homs Ma 24/4 - 20.30u 1u28, tickets: €6, €5,5 (-21/dagstudent, 65+)

Basset (19), de charismatische keeper van het nationale voetbalelftal en media-activist en cameraman Ossama (24) proberen zich te midden van de oorlog staande te houden in de Syrische stad Homs.


INTER-

VIEW

Melancholie als productieve kracht Een gesprek met Johan Petit (MartHa!tentatief en Adriaan Van Aken (het nieuwstedelijk) over de geanimeerde lezing ‘Het einde is nabij’


#6 | 19 Bij de Grieken was het een fysieke kwaal, in de Romantiek werd de melancholicus dan weer verheven boven de massa, en Freud zag melancholie als een psychische aandoening die aanleunt tegen depressie. Maar wat betekent het begrip ‘melancholie’ vandaag? CaCtuS sprak met Adriaan Van Aken en Johan Petit tijdens het repetitieproces van ‘Het einde is nabij’, waarin ze de term herdefiniëren. Woord: Anna Van Hoof Beeld: Vira Buchkovska

Hoe is de tekst tot stand gekomen?

Adriaan Van Aken: “Het is begonnen met een OPEK-onderzoek in de kunsten. Ik wou onderzoek doen naar melancholie omdat ik het gevoel had dat iedereen dat woord zomaar gebruikt, terwijl niemand echt lijkt te weten wat het nu eigenlijk wil zeggen. We zaten samen met een aantal kunstenaars, studenten en professoren; een heel leuk gesprek met wederzijdse appreciatie. Hoewel we niet de allergrootste intellectuelen zijn, werd onze inbreng toch geapprecieerd omdat we – zonder het te weten – met verrassende inzichten kwamen, die zij dan weer filosofisch konden duiden. Van het onderzoek is een cahier gemaakt, maar de meest concrete vrucht is deze voorstelling.”

Zijn jullie allebei melancholicus?

Johan Petit: “Ik vind dat van mezelf wel, hoewel het misschien niet zo lijkt. Toen ik als zeventien-achttienjarige thuiskwam na het uitgaan, zette ik ‘Mercy Seat’ van Nick Cave op, deed ik alle lichten uit, stak een kaarsje aan en ging de Apocalyps van de Bijbel lezen.” Van Aken: “(lacht)” Petit: “Daarin staat dat je niks in de Bijbel mag veranderen, anders ga je naar de hel. Uit die passages scheurde ik stukken en daar rolde ik dan joints mee.” Van Aken: (lacht) “Een statement eigenlijk.” Petit: “Of naar de ‘Ballads’ van Coltrane luisteren met een glas whisky: heel pathetisch romantisch.” Van Aken: “Daar begint onze lezing ook mee, met een fragment over dat fenomeen: als tiener ga je melancholie ook zelf opzoeken. Niet enkel omdat het je overkomt, ook omdat je het zelf creëert, omdat het leuk is.” (gniffelt)

Kan ik daaruit afleiden dat er een zekere dubbelheid in melancholie zit?

Petit: “Ja, dat is hoe Adriaan het definieert. In melancholie zit ook iets van spel; iets luchtigs en frivools. Er zit altijd een glimlach in. Een ironie die geen ironie is.” Van Aken: “We hebben een quote van Stromae die dat mooi illustreert: ‘Melancholie is dansen en huilen tegelijkertijd’. Het woord ‘tegelijkertijd’ zet de beweging, de speelsheid van ‘dansen’ samen met de triestheid in één en dezelfde actie. En dat benadert al heel goed de definitie van melancholie, vind ik. De dominante definitie gaat terug op Freud voor wie melancholie een psychische kwaal is, nauw verwant aan depressie, waardoor mensen melancholie en depressie vaak met elkaar verwarren. Dat maakt dat je, wanneer je het woord melancholie googelt, je op zelfhulpsites terecht komt. Dat vind ik raar, omdat het een gevoel is waar ik niet van zou willen genezen, ik wil daar niet van af. Ik lijd er niet onder; dat lijden is ook een stukje… de bedoeling. Omdat het je dichter bij de waarheid brengt.” Petit: “Wanneer ik dat gevoel opzocht, genoot ik daar ook altijd van. Ik genoot ervan mij terneer te laten drukken door een soort sfeer of mij omver te laten slaan door bijvoorbeeld de film ‘Naked’ (film van Mike Leigh uit 1993, red.). Het gevoel van alles kwijt te zijn en dat daarna te boven komen, voor mij is dat een soort van troost.”


20 | #6

“De definitie van Freud maakt dat je, wanneer je het woord melancholie googelt, je op zelfhulpsites terecht komt” Adriaan Van Aken

Dus melancholie is zeker geen klinisch begrip of iets wat gelinkt moet worden aan rouw?

Petit: “Ik heb sowieso niets met Freud, ik vind dat allemaal kul.” Van Aken: “Voor het slotsymposium van het onderzoek dat ‘I hate melancholy’ heette (het beginsymposium heette ‘I <3 melancholy’, naar een werk van Jeremy Deller, red.) hebben we een soort oerversie van de lezing gemaakt. Het symposium ging door in Museum

Dr. Guislain in Gent, waar toen een expositie liep over melancholie en depressie. En dat zegt eigenlijk alles: in de tentoonstelling was het niet duidelijk welke werken gelinkt moesten worden aan welk gevoel, ze liepen door elkaar, werden beiden behandeld als geestesziekte. Dat was dus de perfecte plek om te doen wat wij doen: afstand nemen van de link tussen melancholie en depressie en op zoek gaan naar een nieuwe betekenis.”

Hebben jullie het gevoel dat we in een melancholische samenleving leven? Of is het eerder iets persoonlijks? Van Aken: “Bij melancholie denk je vaak aan die paar mensen die daar in dat hoekje triestig zitten te zijn, maar daar willen we het niet over hebben. Wij willen het hebben over de melancholicus in elk van ons, over melancholie als maatschappelijk fenomeen.”

“Toen ik als zeventienjarige thuiskwam na het uitgaan, zette ik ‘Mercy Seat’ van Nick Cave op, deed ik alle lichten uit, stak een kaarsje aan en las de Apocalyps van de Bijbel” Johan Petit

Petit: “Het is geen voorstelling om alleen maar bij te gaan zitten, het is ook een poging om van melancholie een productieve kracht te maken. Poëzie is bijvoorbeeld melancholie omgezet in iets anders. Het kan ook een enorme motor zijn. En dat is wat wij denken dat het moet zijn.” Van Aken: “In melancholie zit er ook een beweging naar voren. Dat is het utopische aspect. En als je uit het gegeven utopie melancholie weghaalt, dan wordt utopie iets gevaarlijks.” Petit: “Dan wordt dat fascistisch.” Van Aken: “Inderdaad, dan wordt het akelig. Dat is één van de vlakken waarop melancholie zich toont in deze tijd, denk ik. De Amerikaanse president Trump is natuurlijk hét voorbeeld der voorbeelden, maar er zijn er nog anderen. Mensen die lijden aan een gebrek aan melancholie. Ik denk dat


#6 | 21

© Katrijn Van Giel

het voor iemand die verantwoordelijkheid heeft in een maatschappij, in een politieke partij of een bedrijf, belangrijk is om melancholie te bezitten en te weten wat dat is. Het zorgt ervoor dat je altijd de zwakkeren aan boord zult willen houden en er begrip voor zult hebben.” Petit: “Wacht, jij zegt nu bezitten, maar ik denk eigenlijk dat iedereen melancholie kent en dat het erom gaat of je het toelaat of niet. Want ik kan me voorstellen dat de Filip De Winters van deze wereld daar net heel veel last van hebben, maar niets anders doen dan dat ontkennen.”

Welke rol speelt muziek in de voorstelling?

Van Aken: “We gebruiken veel quotes uit de populaire cultuur: Stromae haalde ik daarnet al aan, Theo Maassen zit er ook in, Freek de Jonge, Clara Cleymans, … En de rode draad doorheen de lezing is een interview dat Kris Vekeman van Luc de Vos afnam, een aantal weken voor zijn heengaan, waarin hij het ene rake ding na het andere zegt. Na het lezen van het artikel wist ik: we moeten Luc de Vos vragen om te komen spreken. En dan ja… stierf hij. Ik begrijp nog steeds niet dat dat is kunnen gebeuren, maar het is gebeurd. Dus de mens zelf hadden we niet meer, maar het interview wel.

We eindigen met één van zijn liederen, een zeer onbekend, ondergesneeuwd geraakt, vroeg Gorki-nummer dat ‘Het einde is nabij’ heet. Wat meteen de titel van onze lezing verklaart.” Petit: “Adriaan gaat zelf zingen.” Van Aken: “Ja, we brengen het live. Ik speel gitaar en zing en Johan speelt mondharmonica, voor het eerst in zijn leven.” Petit: (verbetert) “Voor de tweede keer. Vorige keer heb ik het ook gedaan. Eigenlijk ben ik amuzikaal, of toch één van de meest amuzikale mensen. Muzikanten geloven mij niet en zeggen dan: ‘Ja… maar iedereen kan zingen’. Maar achteraf geven ze dan toch toe dat het bij mij moeilijk is.” Van Aken: (lacht) “Maar goed, het is een haalbaar drieakkoordennummer, dus dat lukt ons wel.”

HET EINDE IS NABIJ

ADRIAAN VAN AKEN EN JOHAN PETIT

Wo 15/03 - 20.30u - Cc Strombeek |Inleiding om 20u


INTER-

VIEW

“Zes jaar zijn en dan Beethoven zingen… dat is toch fantastisch?” Woord: Iris Kuntkes Beeld: Vira Buchkovska


#6 | 23

INTERVIEW MET ASTRID STOCKMAN OVER DE SPROOKJESOPERA ‘FIDELIO’ VAN WALPURGIS & HETPALEIS In 1805 ging Beethovens eerste en enige opera ‘Fidelio’ in première. Ruim 200 jaar later kreeg Judith Vindevogel, artistiek leider van het muziektheatergezelschap WALPURGIS, het idee om er een bewerking van te maken voor kinderen. CaCtuS sprak met Astrid Stockman, die in ‘Fidelio’ de rol van Marcelline op zich neemt.

“Fidelio gaat over feminisme, politiek gevangenschap en moed. Dingen waarvan je denkt: hoe breng je dit naar kinderen?” ‘Fidelio’ vertelt het verhaal van Leonore die haar vriend Florestan, een bekende volkszanger, mist. Hij wordt al twee jaar lang gevangen gehouden in een ondergrondse kerker door de wrede tiran Pizarro, die in Florestan een bedreiging ziet. De liedjes van Florestan zijn namelijk erg idealistisch van aard en doen de mensen dromen van een betere wereld waarin verbondenheid, liefde en verbeelding centraal staan. Leonore moet en zal Florestan bevrijden, maar omdat er geen vrouwen in de kerker mogen komen, knipt zij haar haren af en doet zich voor als een gevangenisbewaker, genaamd Fidelio. Met behulp van gevangenisbewaker Rocco en diens dochter Marcelline, probeert ze haar geliefde Florestan te bevrijden.

Het klinkt als een goed verhaal voor kinderen, maar toch is de originele versie van Beethoven – die ruim twee uur duurt - niet geschikt voor zo’n jong publiek. Het was dus niet zo evident om hier een kindvriendelijke versie van 45 minuten van te maken. Astrid Stockman: “Fidelio gaat over feminisme, politiek gevangenschap en moed. Dat zijn dingen waarvan je denkt: hoe breng je dit naar kinderen? Maar Judith (regisseuse van ‘Fidelio’, red.) heeft dat keigoed gedaan. Ze heeft de overbodige verhaallijnen er uit gehaald, de essentie behouden en het op een hele natuurlijke, herkenbare manier gebracht. Ik denk dat de kinderen zich goed met de personages kunnen identificeren. Het is niet de zoveelste voor de hand liggende bewerking voor kinderen, zoals van bijvoorbeeld ‘De Toverfluit’.”


24 | #6

“De repetitie was gedaan en ik kreeg allemaal berichten met de vraag of ik oké was. Ik dacht: ‘waarom?’”

Nood aan vrijheid

Het is het tweede seizoen dat ‘Fidelio’ voor kinderen op de planken wordt gebracht. Het eerste seizoen was dan ook een enorm succes. Volgens Astrid zijn de rollen ook erg goed gecast. “Iedereen staat echt op zijn plaats”, vertelt ze. “Ik voelde mij ook op mijn plek in de rol van Marcelline. Wanneer Fidelio binnenkomt, is ze op slag verliefd op hem en ze zorgt daardoor voor de romantische noot in het verhaal. Ze is heel rechtuit en staat meteen in vuur en vlam. Het is een heel tof personage dat dicht bij de kinderen staat.” Ondanks het feit dat Astrid nog nooit met Judith of de andere spelers had samengewerkt, komen ze erg goed overeen. “Als we touren is de sfeer super. We amuseren ons en we lachen veel.” Toch zijn er ook momenten geweest dat de sfeer niet zo leuk was, zoals met de repetities in Parijs, in november 2015. “De repetitie was gedaan en ik kreeg allemaal berichten met de vraag of ik oké was. Ik dacht: ‘waarom?’. Op een klein tv’tje in de keuken zagen we dan alle berichten binnenkomen (het was het moment van de aanslagen in Parijs, red.). Eerst dat café, het terras en toen in het stadion. De dag erna was alles gesloten. De première was heel heftig, aangezien de opera toch over vrijheid gaat. De mensen hadden hier blijkbaar wel nood aan, want we kregen veel dankbare reacties.”

‘Amai da’s luid’

Aangezien de meeste opera’s voor volwassenen zijn, zingt Astrid voornamelijk voor een volwassen publiek. Een groot verschil, zou je denken, maar volgens Astrid valt dat wel mee. “Het verschil zit voor mij vooral in de reacties. Een volwassen publiek gedraagt zich volgens een code, maar kinderen zijn heel direct en onderbreken je bijna. Je moet daarom steeds op je hoede zijn. Elk moment kan er iets geroepen worden.” Daarnaast is ‘Fidelio’ ook nog eens een vrij intieme opera, waarbij de kinderen heel dicht bij de scène zitten. Ook dat is aanpassen. “Als je op een podium staat in een grote zaal, dan projecteer je veel verder. Nu voel je soms een kinderhandje aan je arm. Het publiek zit dichtbij en we zingen soms a capella. Een microfoon is voor een operazanger echt niet nodig. Zo zingen we ook liedjes met z’n drieën tegelijk en hoorden we eens een kind uit het publiek roepen: ‘Amai da’s luid!’”


#6 | 25

Geen eenheidsworst

“Een volwassen publiek gedraagt zich volgens een code, maar kinderen zijn heel direct en onderbreken je bijna. Elk moment kan er iets geroepen worden”

Astrid en haar medespelers staan na afloop vaak bij de uitgang, zodat de kinderen nog iets kunnen zeggen of vragen. Sommigen zeggen niks, maar geven dan een knuffel. De voorstelling heeft hen duidelijk geroerd. “Ik denk wel dat het een voorstelling is die hen open houdt voor de kunstvorm opera. Er is een groot aanbod voor kinderen, maar heel vaak ook eenzijdig, zoals Studio 100 etc. Heel veel eenheidsworst.” Volgens Astrid is er weinig aanbod dat naar opera neigt en dat vindt ze erg jammer. “Ik vind dat je een kind alles moet aanbieden, want anders verarmt de muzikale wereld van het kind heel hard.”

Eén van de bekendste werken van Beethoven is het vrijheidslied uit zijn negende symfonie. Dat werd in 1985 uitgeroepen tot Europees volkslied. Ook die melodie zit in de voorstelling. Aan het einde, wanneer ze dit vrijheidslied zingen, doen de kinderen zelf ook vrolijk mee. Bij schoolvoorstellingen leren de kinderen dit nummer ook op school. Astrid: “Zes jaar zijn en dan Beethoven zingen, dat is toch fantastisch?”

FIDELIO

ee. vliegjem

be

(6+)

WALPURGIS & HETPALEIS

zo 09/04 - 14u en 16u - Cc Strombeek


Woord: Sanne Stassijns Beeld: Sophie Nuytten

INTER-

VIEW

“We geloven heel hard in de kracht van mensen” EVA EN YANNICK STARTEN AMBITIEUS PROJECT ‘GRNS’ OP RODE POORT SITE IN STROMBEEK


Geëngageerd, positief en met een sterk geloof in mensen. Meet Eva De Baerdemaeker en Yannick Roels, die vanaf de lente met het sociaal-artistiek project ‘GRNS’ Strombeek-Bever een positieve boost zullen geven. Uitvalsbasis wordt de Rode Poort site (het grasveld tussen de Rodepoortstraat en de Grotewinkellaan). We spraken met hen op een ijskoude winterdag in januari.

Eva: “Het project ‘GRNS’ is gegroeid uit ons project Cultureghem. De afgelopen vier jaar hebben we de semi-publieke ruimte Abattoir in Kuregem (overdekte hal van de slachthuizen, red.) een nieuwe invulling gegeven en er een publieke ontmoetingsplek van gemaakt. Onze belangrijkste tools daarbij zijn mobiele keukens (‘kookmet’), mobiele speelkoffers en mensen. Het eerste jaar sloten we af met een jongerenfestival, nadien zijn we begonnen met ‘kookmet’ (nu met 12 mobiele keukens) waarmee we mensen laten koken en hen zo tegelijk verbinden.” “Intussen hebben we in Kuregem een straf team rondlopen en durven we op zoek gaan naar nieuwe, onderbenutte plekken. Waar we in Kuregem gewerkt hebben in een heel dicht bevolkte wijk op een betonnen oppervlakte, hadden we ook wel eens goesting in een groene plek. We zijn altijd op zoek naar hoe we grenzen kunnen

oversteken en verleggen en waren nieuwsgierig hoe het hier in die rand rond Brussel zat. We zijn dan o.a. gaan praten met Cc Strombeek. Zij hadden heel veel zin om in dit project mee te stappen en stelden ons de Rode Poort site voor; een plek waar mensen niet naartoe gaan om te werken maar wel vooral wonen. We willen dan ook onderzoeken hoe we aan dat samenwonen een nieuwe dimensie kunnen geven. Er zitten al heel wat ideeën in ons hoofd, zoals een blotevoetenpad en een zomerbar, maar wat het precies wordt weten we echt nog niet.” Vast staat dat er vooral eten zal zijn, veel eten. “Want voeding is een ‘plakmiddel’; het brengt mensen samen”, aldus Eva.

“We vinden elkaar vandaag vaak in sociale media, maar hoe zit het daarbuiten, in real life?”

Eva

#6 | 27

GRNS: grens/grijns

Yannick: “Eigenlijk geloven we niet in grenzen. In Abattoir lopen er elke week 170 nationaliteiten rond en op een of andere manier marcheert dat keigoed. Er ontstaan mooie dingen, zonder te ontkennen dat daar ook problemen zijn. Er wordt zoveel gepraat over de rand rond Brussel, tramlijnen die niet mogen worden doorgetrokken etc. Voor ons allemaal abstracte dingen. We geloven dat mensen écht wel nog kunnen samenwonen, ook al hebben ze een andere kleur of spreken ze een andere taal. Waarom zijn ze bang van die grens? Wat is dat nu eigenlijk met die grens? Bestaat die wel? En hoe kunnen we die grens zodanig draaien dat het wel een mooie plek wordt? Dat willen we met GRNS onderzoeken. GRNS verwijst trouwens ook naar grijns: een glimlach - soms liefdevol, soms spottend - om stippellijnen op papier die ver weg staan van de realiteit.”

Inspiratie wereldwijd

Yannick: “De Rode Poort is een nieuw labo voor ons, maar we willen het even goed in Bordeaux of Bilbao gaan proberen. We willen kijken hoe we de wereld kunnen vormgeven zodat mensen elkaar wél ontmoeten en in dialoog gaan.” Eva: “Wereldwijd zien we soortgelijke initiatieven, ook in Brussel. Het zijn vooral die kleine initiatieven, die gedragen worden door mensen die er wonen, die ons echt inspireren. Wij zijn hier maar een jaar om de boel in gang te zetten. Nadien laten we het volledig over aan de locals en organisaties die hier zitten.”

Geloof in mensen

Op de vraag of die gedrevenheid, het mensen willen samenbrengen, altijd in hen gezeten heeft, grapt Yannick: “Soms heb ik gewoon ook zin om helemaal alleen in mijn zetel te zitten.” (lacht)


28 | #6

“Eigenlijk geloven we niet in grenzen. We geloven dat mensen écht wel nog kunnen samenwonen, ook al hebben ze een andere kleur of spreken ze een andere taal” Yannick

Eva: “Ik heb lang in een jeugdbeweging gezeten en nadien heb ik lang les gegeven in een school in Laken (Jan-van-Ruusbroeckollege, red.) . Ik heb daar projecten in gang gezet waarmee ik met de leerlingen buiten kwam: buurtonderzoeken in Bockstael, een inleefreis naar Marokko etc. Mensen in contact brengen met die mensen waarmee ze niet noodzakelijkerwijs op een vanzelfsprekende manier in contact zouden komen. Dat heb ik altijd wel belangrijk gevonden.”

“Voor Cultureghem wilde ik ook iemand erbij die kon tekenen en bouwen en toen bleek Yannick ook nog eens ingenieur en architect te zijn, wat toch wel een zeldzame combinatie is in één mens” Eva


#6 | 29

“Als je die mensen in een goede mix zet en je geeft ze een rol in dat verhaal, dan kan je echt fantastische dingen doen” Yannick

Op bezoek bij Strombekenaren

Eva: “Yannick heb ik erbij gehaald toen ik hem bezig zag als organisator van BXLR (Brusselse tak van de ‘Belgian Homeless Cup’, een initiatief dat het Brusselse competitievoetbal van de thuis- en daklozen op de kaart zet, red.). Toen ik hem de eerste keer zag, stond hij tussen Lilian Thuram en Emmanuel Petit; super grote voetballers die verdwenen tussen de andere voetbalspelers naast het veld. Plots wist je niet goed ‘wie is hier de grote voetbalster en wie is hier de man die hier straks in zijn kartonnen doos kruipt?’. Dat vond ik fascinerend. Voor Cultureghem wilde ik ook iemand erbij die kon tekenen en bouwen, en toen bleek Yannick ook nog eens ingenieur en architect te zijn, wat toch wel een zeldzame combinatie is in één mens.” Yannick: “Ik denk dat we alletwee, hoe boos we er ook op kunnen zijn, heel hard geloven in mensen. En we geven niet om nationaliteiten. Het gaat om mensen die goesting hebben om iets te doen. Of het nu over daklozen, EU-commissarissen of n’importe qui gaat. Als je die mensen in een goede mix zet en je geeft ze een rol in dat verhaal, dan kan je echt fantastische dingen doen. En dat vinden we alle twee heel boeiend.”

Eva: “We zitten nu in de voorbereidende fase: we weten nog niet of we effectief geld voor dit project zullen krijgen. De overheid is wel geïnteresseerd, maar we wachten nu heel hard op groen licht van hen. Ondertussen dromen we verder. We willen in eerste instantie de mensen van de buurt leren kennen. We vinden elkaar vandaag vaak in sociale media, maar hoe zit het daarbuiten, in real life? Waar je de mensen eens kunt vastpakken en vragen wat die bedoelt met die smiley of emoticon…” Yannick: “De komende maanden mogen de Strombekenaren dus bezoek verwachten, we willen met hen praten en hen uitnodigen om mee te komen eten, spelen, etc. We verwachten veel van hen: dat ze ons vullen met ideeën, helpen om dingen te bouwen, organiseren etc. We gaan samen proberen om van die Rode Poort site een mooie plek te maken waar iedereen welkom is, waar iedereen zijn rol heeft en waar alles kan.” Eva: “We kijken er echt naar uit om al een paar mensen te ontmoeten. Ik denk aan de buurvrouw die de site proper houdt door er af en toe blikjes te gaan rapen. Maar ook aan mensen die fantastisch goed kunnen koken maar niet noodzakelijk veel mensen hebben die komen proeven. Laat ons maar proeven en wij zorgen dat er 100 mensen aan jouw tafel zitten. Er zijn ook zoveel interessante plekken en organisaties in Strombeek zoals: het CVO, de lagere scholen, Boeren&Buren enz. We hebben er enorm veel zin in!” Zin om mee te werken? Ideeën? Mail naar rodepoort@grns.be

GRNS vanaf maart 2017

Rode Poort site Strombeek-Bever

(grasveld tussen de Rodepoortstraat en de Grotewinkellaan)


30 | #6

INTER-

Woord: Sanne Stassijns Beeld: Jean-Paul Van den Abeele

VIEW

“Cultuur is een mooi middel om mensen te verbinden” NIEUWE SCHEPEN VAN CULTUUR KIRSTEN HOEFS PRAAT OVER HAAR PLANNEN Sinds 1 januari is Kirsten Hoefs (34) de nieuwe schepen van Cultuur, Jeugd en Erfgoed. Hoog tijd dus voor een korte kennismaking. Hoe bevalt de functie van schepen je?

Kirsten Hoefs: “Het is heel druk maar leuk, want ik heb het graag druk. Ik zit ondertussen tien jaar in de gemeenteraad, dus ik wist wel wat ik mocht verwachten. Het is heel fijn om een beleidsdomein echt in handen te kunnen nemen. Zeker binnen mijn bevoegdheden Cultuur, Jeugd en Erfgoed kan je met heel concrete projecten bezig zijn die je vaak op korte termijn kan realiseren. Ik heb een achtergrond in de jeugdraad, dus voor mij is het in dat domein opnieuw thuiskomen. Cultuur daarentegen is zo breed en divers dat je blijft ontdekken. Maar ik heb tien jaar tegenover het Cultuurcentrum gewoond, dus het voelt voor mij als samenwerken met je beste buur.”

“Ik ben geboren en getogen Grimbergenaar. Tot mijn tweeëntwintigste woonde ik in Beigem, nadien ben ik naar Strombeek verhuisd. Tot mijn eenentwintigste heb ik heel intensief muziek gespeeld. Ik wou altijd piano spelen, maar kreeg er geen van mijn ouders. Dus is het blokfluit geworden, maar wel zeer gepassioneerd (lacht)! Op mijn vijftiende is Jean-Marie Soetaert, toenmalig directeur van de gemeentelijke academie, mee naar huis gegaan om te zeggen ‘nu heeft ze wel een piano nodig want ze moet zich kunnen voorbereiden op het conservatorium’.” (lacht)

En heb je effectief conservatorium gedaan?

Hoefs: “Nee, ik heb lang getwijfeld maar het is toch uiteindelijk mijn eerste liefde geworden: architectuur. Ik heb nog steeds een eigen bureau. Ik weet dat ik de komende jaren zal moeten knippen in het aantal opdrachten die ik zelf uitvoer, maar dat doe ik met plezier.”


#6 | 31 Wat houdt schepen van Cultuur zijn voor jou in?

Hoefs: “Wat voor mij vooral belangrijk is, is dat ik mensen samen breng. Ik wil zoeken naar synergieën tussen verschillende diensten en verenigingen en er dan mee voor zorgen dat ze elkaar kunnen versterken. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk luisteren naar ieders bekommernissen, groot of klein, en die dan richting geven.”

Van waar je specifieke interesse in cultuur?

Hoefs: “Cultuur als bevoegdheid krijgen was voor mij een geweldig geschenk. Cultuur kan heel laagdrempelig zijn en is een mooi middel om mensen te verbinden. Een groot deel van het culturele leven in de regio speelt zich af in StrombeekBever. Strombeek is voor mij de deelgemeente in Grimbergen met de grootste uitdagingen voor de komende jaren. Ik woon er zelf en mijn kinderen groeien er op, wat Strombeek voor mij ook belangrijk maakt.”

Is het dan volgens jou nodig om de mensen in Strombeek te verbinden?

Hoefs: “Verbinden is niet alleen in Strombeek belangrijk, maar ook in de andere deelgemeenten en wijken. Vroeger kwam niemand verder dan zijn kerktoren en was je van nature verbonden met elkaar. Nu is dat iets complexer geworden. Als je de sociale media volgt, merk je dat er vooral veel ‘onbekend maakt onbemind’ speelt. Mensen kennen elkaar niet meer en dat zorgt voor angst en wantrouwen. Dus ja, er is altijd nood aan mensen verbinden en cultuurbeleving helpt daar zeker bij.”

Dit voorjaar staan er twee grote, lokale culturele evenementen op het programma: de Kunst- en Ambachtenroute in mei en de Biënnale van de Grimbergse kunst in juni.

Hoefs: “Tijdens de kunst- en ambachtenroute kan je gedurende twee weekends een kijkje nemen in het atelier van Grimbergse kunstenaars en ambachtslieden. Je kan er ook een werk kopen. Daaraan gekoppeld loopt er een overzichtstentoonstelling in de raadszaal van het gemeentehuis van 5 tot 14 mei, waar elke kunstenaar dan één werk kan tentoonstellen. De Biënnale van de Grimbergse kunst ligt in dezelfde lijn, met het grote verschil dat je als kunstenaar in de exporuimte van het cultuurcentrum kan tentoonstellen. Echt een unieke kans en een grote eer als je weet wie er daar allemaal al heeft gehangen. Iedereen kan deelnemen, we houden het bewust laagdrempelig.”

Heb je misschien zelf nog een culturele tip voor het voorjaar?

Hoefs: “De ontbijtfilms vind ik een superleuk concept. Eerst samen gezellig ontbijten met het gezin en nadien naar de film, geweldig toch?”

ONTBIJTFILM KIWI EN STRIT (3+)

zo 02/04, 10.30u (ontbijt vanaf 9u) tickets: €5,5, €5 (-12j.)

KUNST- EN AMBACHTENROUTE

za 06/05 - zo 07/05 en za 13/05 - zo 14/05 verschillende locaties in Grimbergen GRATIS

BIËNNALE VAN DE GRIMBERGSE KUNST vr 09/06 - zo 25/06

- Exporuimte Cc Strombeek Inschrijvingsformulier: vanaf 15/03 tot uiterlijk 02/05 te verkrijgen via ccstrombeek.be of aan het onthaal van Cc Strombeek. Elke kunstenaar kan twee werken indienen. Bij het inschrijvingsformulier vind je tegelijk ook alle bijkomende praktische informatie over het tijdstip van het binnenbrengen van de werken, de verzekering, het ophalen van uitnodigingen etc. Vernissage op vr 09/06 om 20u.


TERUG

BL K

1

Woord: Jo Sollie, Lieze Eneman en Luk Lambrecht Beeld: Sophie Nuytten en Liesbeth de Vries

za 10/12 en zo 11/12/2016

Workshop Kosi Hidama

3

Abdalla Omari (°1986) verblijft hier (noodgedwongen) al twee jaar. Hij studeerde aan het Visueel Instituut van Damascus. Op de expo ‘28’ (nog tot 08/03 in Cc Strombeek) verrast hij met een ongewoon portret van Angela Merkel. Met ‘The Boat’, gebaseerd op een gevonden foto op google, geeft hij op de wand in de Cultuur Bar Bar een schitterend picturaal beeld aan de politieke actualiteit. Thema’s als migratie en het schofferen van de vrouw in de VS door president Donald Trump komen naar voor. De roze mutsen verwijzen naar de Women’s March, een mars van protest en verontwaardiging, die de dag na de inauguratie van Donald Trump plaatsvond in de VS.

tot 08/10/2017

THE BOAT

> > > Cultuur Bar Bar

In het kader van 150 jaar vriendschappelijke betrekkingen tussen België en Japan was de Japanse danser en keramist Kosi Hidama te gast in het Atelier Beeldende Kunst van Cc Strombeek. De deelnemers van het atelier keramiek maakten een theekom volgens de Japanse techniek. Daarna volgde een raku stook om af te sluiten met een Japanse theeceremonie.


33

vr 06/01/2017

Opening EUtopia 28 Gids Sandy Macharis neemt de vele belangstellenden mee langs enkele hoogtepunten uit de tentoonstelling. Het Kabinet is voortaan de exclusieve toonplaats voor de collectie van S.M.A.K. Gent, hier met werk van Peter Fend en Meschac Gaba.

>>>

>>> Uniek spel van drums en electronics door Teun Verbruggen (o.m. Too Noisy Fish en Flat Earth Society).

>>>

Op 6 januari opende niet alleen de tentoonstelling EUtopia 28; maar ook de allerlaatste Extramuros met een ongewone solo van Yannick Ganseman.


#6

34 | #6

A G E N D A

©Kurt Van der Elst

MIXXIT Vr 28/04, 22u LOKALE HELDEN met Hazy Way en Sgt. Sally (gratis aftershow bij Dani Klein & Sal La Rocca Quartet) Lokale helden houdt op 28 april heel Vlaanderen in zijn greep. In 137 gemeenten zullen meer dan 1081 optredens plaatsvinden. Lokaal talent van eigen bodem krijgt zo de kans om hun kunnen te tonen aan het grote publiek. In Cultuur Bar Bar zullen die avond, na het optreden van Dani Klein, zowel Sgt. Sally als Hazy Way het beste van zichzelf geven. Sgt. Sally, met frontzangeres Margaux Van der Velde, brengen een mix van funk, soul en jazz. De jongens van het Grimbergse Hazy Way brengen americana, een fijne mix van folkrock, country en lo-fi. Vr 19/05, 18u OPENING ZOMERS POPUPTERRAS Vr 02/06, 19u | pop-upterras CAGE, OKKUPEERDER (live) Vr 09/06, 20u | pop-upterras AMBRAZ BABI (live) Za 10/06, 15u | pop-upterras STROMBEEK FEEST

Vr 23/06, 20u | pop-upterras IRIE LION / HEARTBEAT MOVEMENT (live + Dj-set) Vr 30/06, 20u | pop-upterras WORST CASE SCENARIO (live) Vr 07/07, 17u | pop-upterras ARMADILLO JON (live) Vr 25/08, 18u | pop-upterras BEATSFORBEACHES (Dj-set + live vocal) Vr 01/09, 18u | pop-upterras JENSTAR (Dj-set)

SENIOREN Do 13/04, 15u JACKOBOND ZINGT MARVA Rode rozen in de sneeuw

DANS Wo 15/03, 20.30u | Westrand LUIS MARRAFA Home Inleiding om 20u Vr 17/03, 20.30u ROSAS/ BORIS CHARMATZ Partita II Inleiding om 20u UITVERKOCHT Wo 29/03, 20.30u | Westrand ALEXANDER VANTOURNHOUT & BAUKE LIEVENS Aneckxander Inleiding om 20u

Do 30/03, 20.30u NEEDCOMPANY (dansmuziek-performance) O, or The Challenge Of This Particular Show Was To Have Words Ending in O i.h.k.v. Performatik Do 27/04, 20.30u SALVA SANCHIS Radical Light Inleiding om 20u

THEATER Wo 01/03, 20.30u | Westrand ARSENAAL Het kraken van de maan Inleiding om 20u Wo 15/03, 20.30u ADRIAAN VAN AKEN & JOHAN PETIT Het einde is nabij Inleiding om 20u Wo 29/03, 20.30u TOESPIJS De Hondenwei Wat als Tom Van Dijck een voorstelling maakt met actrices Alice Reys en Ariane Van Vliet over hondjes? Dan gaat het natuurlijk over veel meer van dat. De twee dames en hun honden besnuffelen elkaar schaamteloos van kop tot teen op een hondenwei. Want ook hier geldt het recht van de sterkste. De Hondenwei als minimaatschappij…

Za 01/04, 19u | Westrand DE KOE De Wederopbouw van het Westen Wo 12/04, 20.30u | Westrand HOF VAN EEDE Vanish Beach Inleiding om 20u Getipt in De Morgen als niet te missen voorstelling in 2017: “Hof Van Eede voedde zich met dagboeken, briefwisselingen, romans en poëzie van Europese emigranten en toont de pijn van heimwee in ‘Vanish Beach’. Zware kost, zegt u? Hof Van Eede combineert altijd met humor en absurditeit. De diepzinnige uiteenzetting met de koffievlek op het hemd, dat is hun motto.” Za 15/04, 20.30u THEATER ANTIGONE Semmelweis Inleiding om 20u Do 20/04, 20.30u | Westrand DE MAAN Futur Simple Inleiding om 20u


#6

#6 | 35

A G E N D A

© Marion Kahane Za 29/04, 20.30u DE ROOVERS Onschuld Inleiding om 20u | Nagesprek met Sarah Eisa in kader van de gesprekkenreeks Religie & Revolutie In ‘Onschuld’ schetst Dea Loher, een van de meest succesvolle hedendaagse Duitse auteurs, in negentien scènes een beklijvend beeld van een groep vertwijfelde en verstrikte mensen in een kleine kustplaats. Do 04/05, 20.30u | Westrand SKAGEN Uw Rijk Kome/ Jezus voor beginners Inleiding om 20u | Nagesprek met Sarah Eisa in kader van de gesprekkenreeks Religie & Revolutie Do 11/05, 20.30u | Westrand DE TONEELMAKERIJ King Lear Inleiding om 20u Wo 17/05, 20.30u S. EGGERS, S. PALMERS, J. WILDEMEERS L’étude Inleiding om 20u Di en wo 30-31/05 & do 1/06, 20.30u | Op locatie HET NIEUWSTEDELIJK Vuur

HUMOR - SPEKTAKEL

FAMILIE

Vr 03/03 en wo 12/04, 20.30u WOUTER DEPREZ EN RUBEN FOCKETYN Bloemen, Bijen en Borstbollen Een muzikale voorleesvoorstelling UITVERKOCHT

Zo 19/03, 13u-17u DOOR DE BOMEN (3-12j.) Familiefestival

Za 04/03, 20.30u GANDINI JUGGLING (GB) 4 x 4 Ephemeral Architectures Vr 21/04, 20.30u KAMAGURKA & KAMAL KHARMARCHI & KOEN DEWULF Stand-up Comedy Café UITVERKOCHT Wo 03/05, 20.30u JAVIER GUZMAN GA-BIE-JER Javier Guzman wil in ‘Ga-BieJer’ even laten zien dat hij beleefd en goed gemanierd is. Dat in een tijd van spanningen, angst en een hoop geschreeuw, hij juist de koelte weet te bewaren. Javier is een natuurtalent, dat niet anders kan dan op een podium staan. In een strak tempo, met absurde zijsprongetjes en verrassendhilarische inzichten.

ee. vliegjem

be

Zo 02/04, 10.30u KIWI & STRIT (3+) Ontbijtfilm Di 04/04, 15u KUBO EN HET MAGISCHE HARNAS (8+) Familiefilm Zo 09/04, 14u en 16u WALPURGIS EN HET PALEIS Fidelio (6+) Di 11/04, 11u en 16u THEATER DE SPIEGEL Niet drummen (1-3j.) Niet Drummen staat garant voor een wonderlijke (theater/muziek-)ervaring met jouw kleinste koter. De kinderen nemen plaats in een muzikale installatie waarbij ze ogen en oren tekort komen. Overal gebeurt er wel wat (watervaleffect van balletjes, schaduwen, verrassende klanken en bewegingen,...) waardoor de kinderen van de ene verbazing in de andere vallen.

KLASSIEK Zo 26/03, 17u | Abdijkerk Grimbergen OCTOPUS KOOR, FLANDERS BOYS CHOIR, BAROKORKEST LE CONCERT D’ANVERS EN SOLISTEN O.L.V. BART VAN REYN Johann Sebastian Bach/ Mattheuspassie BWV 244 Do 20/04, 20.30u | Abdijkerk Grimbergen EUTERPE BAROQUE CONSORT Concerto delle Donne | Muziek uit de vroegbarok van Monteverdi, Carissimi e.a. Do 04/05 & vr 05/05, 20u | Abdijkerk Grimbergen RANDSCHILDERINGEN, een multimediale voorstelling met zang, strijkorkest, dans, orgel, piano, percussie en video o.l.v. Stijn Kolacny Wo 24/05, 20.30u KAMERMUZIEKENSEMBLE TMESIS Debussy, Jolivet, Ravel, Martinu e.a. Inleiding om 20u Het Ensemble Tmesis werd door het label Supernova gekozen als winnaar jong talent 2016. Deze piepjong musici studeren nog aan het conservatorium van Brussel maar spelen nu al zeer overtuigend op het podium. Niet moeilijk dat ze al te gast waren in binnenen buitenland. Mis dit beloftevolle ensemble niet!


#6

36 | #6

A G E N D A

Zo 11/06, 15u | Abdijkerk Grimbergen KAMIEL D’HOOGHE (orgel) Zo 25/06, 15u | Abdijkerk Grimbergen TON KOOPMAN (orgel) Ton Koopman verwierf wereldwijd faam op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk met zijn Amsterdam Baroque Orchestra en Choir. Maar ook als klavecinist en organist is hij een referentie wereldwijd. Het is een unieke kans om hem aan het werk te zien en te horen op beide orgels van de Abdijkerk Grimbergen.

JAZZ Do 09/03, 20.30u | Sacristie Abdijkerk Grimbergen BRAM DELOOZE Piano e forte Bram Delooze is één van onze meest innoverende en inspirerende jonge pianisten van het moment. Voor dit wel bijzonder project in de sacristie van de abdijkerk Grimbergen gaat hij aan de slag op drie historische piano’s uit de collectie van Maene. Luister naar en oordeel zelf over dit unieke muzikale verhaal! Do 28/04, 20.30u DANI KLEIN – SAL LA ROCCA QUARTET Dani Sings Billie UITVERKOCHT

POP/ROCK

EXPO

Wo 01 & do 02/03, 20.30u BART PEETERS Alleen en zonder plan UITVERKOCHT

ma 06/02 - do 31/08 DE WAND: ABDALLA OMARI

Vr 07/04, 20.30u JONAS VAN GEEL, MAGGIE MACNEAL, GERT VERHULST EN JELLE CLEYMANS Pappie loop toch niet zo snel Wat bezielt Jonas van Geel, Jelle Cleymans, Gert Verhulst en de Nederlandse Maggie MacNeal om het levenslied opnieuw leven in te blazen? Het is een missie, want ons collectief geheugen brokkelt af! Hoog tijd om met de nodige dosis humor en galm het blazoen van het levenslied weer op te poetsen. Do 28/04, 20.30u DANI KLEIN – SAL LA ROCCA QUARTET Dani Sings Billie gratis aftershow Lokale Helden UITVERKOCHT Do 18/05, 20.30u TINE EMBRECHTS, KARLIJN SILEGHEM, HUGO MATTHYSEN, RONNY MOSUSE, ARAM VAN BALLAERT Onbevreesd! (met vis) UITVERKOCHT

vr 24/03 - zo 21/05 YANNICK GANSEMAN

vr 24/03 - zo 21/05 JOHN KNIGHT, BOHEMIAN GROVE In maart 2017 maakt Westcoast kunstenaar John Knight uit LA zijn passage in Cc Strombeek met een project dat een brug slaat met S.M.A.K. Gent. Kenners noemen hem één van de belangrijkste figuren uit de naoorlogse Amerikaanse kunst.

zo 21/05 - wo 25/10 IN DE WIND | KASPER BOSMANS zo 21/05 - za 08/07 OPEN M

FILM Di 07/03, 20.30u HOME Nagesprek met Fien Troch en Loïc Batog Di 14/03, 20.30u NOCTURNAL ANIMALS Di 21/03, 20.30u MANCHESTER BY THE SEA

Ma 27/03, 20.30u DE KEUZE VAN IBBE DANIËLS #3 Life, Animated Nagesprek Di 28/03, 20.30u LE PASSÉ DEVANT NOUS Nagesprek met regisseur Nathalie Teirlinck Zo 02/04, 10.30u KIWI EN STRIT (3+) Ontbijtfilm Di 04/04, 15u KUBO EN HET MAGISCHE HARNAS (8+) Familiefilm De befaamde Laika-studio brengt in Kubo de stop motion-animatie naar een ongezien niveau en dompelt je onder in de sfeer van de fantasierijke, oude Japanse legendes. Een meeslepend verhaal over familie, verdriet en de kracht van verhalen, met boeiende personages en een prachtige uitwerking vol oog voor detail. Genomineerd voor Beste Animatiefilm bij de Oscars én de Golden Globes! Di 04/04, 20.30u & do 06/04, 15u en 20.30u LA LA LAND Di 11/04, 20.30u JACKIE


#6

#6 | 37

A G E N D A

Di 18/04, 20.30u FILM FEST GENT ON TOUR Ma 24/04, 20.30u DE KEUZE VAN IBBE DANIËLS #4 Return to Homs Nagesprek Di 25/04, 20.30u SHADOW WORLD Nagesprek met regisseur Johan Grimonprez Onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders doen een boekje open over hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Het resultaat is een krachtig betoog tegen een corrupte business die zijn winsten telt in miljoenen dollars, en zijn verliezen in mensenlevens. Di 02/05, 20.30u SPRAKELOOS

EDUCATIE KINDEREN Vanaf za 11/03, 9.30u-12u | Piereman MODULE 4: FEEST | 6-12 jaar Zap Art Zo 19/03, 13u-17u | Cc Strombeek DOOR DE BOMEN | 3-12 jaar Familiefestival

Za 01/04, 9.30u-12u | Cc Strombeek, Exporuimte ZAP-STAARTJE 4: GO EUROPA Za 22/04, 10u-10.45u | Cc Strombeek, Exporuimte & Box GRATIS VOORLEESUURTJE | 2e en 3e kleuterklas Vanaf za 06/05, 9.30u-12u | Piereman MODULE 5: LAY-OUT | 6-12 jaar Zap Art

KROKUSVAKANTIE Do 02/03, 9.30u-16.30u | Cc Strombeek, Hemmerechtszaal STOPMOTION MET LEGO | 9-12 jaar (volzet) Vakantiecursus Vanaf do 02/03, 9.30u-16.30u | Cc Strombeek, Soenszaal & Cursuslokaal IN DE WOLKEN VERRASSENDE CREAYOGASTAGE | 6-9 jaar (volzet) Tweedaagse vakantiecursus

PAASVAKANTIE Vanaf ma 03/04, 10u-12.30u & 13.34u-16.30u | Cc Strombeek, Soenszaal THEATERSTAGE: DE DUISTERE GEEST | 6-12 jaar Vijfdaagse vakantiecursus

Vanaf wo 05/04, 10u-12.30u | Cc Strombeek, Hemmerechtszaal ZO GROOT ALS EEN BALLON | 2,5-6 jaar Tweedaagse vakantiecursus Van klein naar groot, van groot naar klein. Tijdens dit thema-atelier voel je je net een ballon die nu eens opgeblazen, dan weer plat gelaten wordt. Misschien voelen reuzen en kabouters zich zo ook wel? Je experimenteert met spullen die te klein of te groot zijn en bekijkt alles eens vanuit een ander perspectief. Een creatief bewegingsatelier voor de kleinsten. Do 06/04, 9.30u-16.30u | Cc Strombeek, Box AUDIOWORKSHOP ‘DE KRIJTJES STAKEN’ | 8-12 jaar Vakantiecursus De audionauten maken samen met jou een audiofilm naar het boek van Drew Daywald. Maar een audiofilm maak je niet in 1, 2, 3! Eerst maak je kort kennis met ‘wat is een audiofilm?’, vervolgens ga je samen op pad met een opnametoestel in de hand en zoek je naar passende geluiden die je vervolgens zelf monteert. Je voegt er gepaste stemmetjes bij om het verhaal kracht bij te zetten.

Zo 09/04, 15u-16u FIDELIO – ATELIER | 6+ Doe-atelier/ Familievoorstelling Vanaf ma 10/04, 9.30u-12u | Piereman Zacht-boek | 6-12 jaar Driedaagse vakantiecursus Je verzint een verhaal dat past bij wie jij bent. Ben je verlegen of eerder vlot in omgang? Ben je creatief in het bedenken van nieuwe vormen en kleuren? Je maakt een eigen vertel- en voelboek uit stofjes van verschillende kleuren en patronen. Lekker zacht als een schaapje of wat ruwer van structuur, jij ontwerpt jouw eigen (zacht-) boek. Vanaf wo 12/04, 10u-12u | Cc Strombeek, Box NONKEL FONKEL | 3-6 jaar (volzet) Driedaagse vakantiecursus

ZOMERVAKANTIE Vanaf di 04/07, 9.30u-12u | Piereman WIT-OUT (kleurenparcours) | 6-12 jaar Driedaagse vakantiecursus Vanaf di 04/07, 13.30u-16u | Cc Strombeek, pop-upterras VERF DE WERF VS. POP-UPTERRAS | 6-12 jaar Driedaagse vakantiecursus


#6

38 | #6

A G E N D A

Vanaf di 04/07 , 10u-12u | Cc Strombeek, Box PA-TATI-PA-TATA-PA-TATTOO | 3-6 jaar Tweedaagse vakantiecursus Vanaf do 6/07, 10u-12.30u | Cc Strombeek, Hemmerechtszaal BERGOP, BERGAF, WE DANSEN ONS EEN WEG DOORHEEN EEN PRACHTIG LANDSCHAP | 2,5-6 jaar Tweedaagse vakantiecursus

EDUCATIE VOLWASSENEN Vanaf ma 06/03, 9.15u-11.45u | Piereman CURSUSREEKS 1 ABK | Houtsculptuur vanaf ma 06/03, 19.30u-22u | Piereman MODULE 3 GLAZUREN ABK | Keramiek (Volzet)

Vanaf di 22/08, 9.30u-12u | Piereman CANVAS-DOEKJE | 6-12 jaar Tweedaagse vakantiecursus

Vanaf wo 08/03, 9.15u-11.45u | Piereman CURSUSREEKS 2 ABK | Houtsculptuur

Vanaf di 22/08, 13.30u-16u | Piereman BROODDOOSGRAFFITI | 6-12 jaar Tweedaagse vakantiecursus Vind je jouw oude brooddoos niet meer terug in de kast? Of wil je graag de hipste lunchbox hebben van je klas? Van de saaiste brooddoos die er bestaat maak je een cool exemplaar die je op de eerste schooldag niet wil verliezen. Van een tekening maak je een stencil of sjabloon om op jouw nieuwe boterhammendoos te kleven en een mooi graffiti kleurtje te geven.

zo 12/03, 10.30u | Cc Strombeek APERITIEFGESPREK #3: Mobiliteit of immobiliteit in de Vlaamse Rand in de toekomst? Het treft ons allemaal: de dagelijkse problemen rond mobiliteit of beter gezegd de immobiliteit. Dit moet anders in de toekomst, maar hoe? Wat verwachten we van de overheid? Welke rol is hier voor de burger weggelegd? Laat je inspireren en ga mee in debat met een panel van kenners met o.a. de (andere) Kris Peeters.

Vanaf wo 30/08, 10u-12u | Cc Strombeek, Box DE TORENHOGE BOTERHAM | 3-6 jaar Tweedaagse vakantiecursus

Za 18/03, 10u-16u | Piereman TERUGKOMDAG ZEEFDRUK TEXTIEL Kunsteducatie | Grafiek

Vr 24/03, 20u | Cc Strombeek RONDLEIDING EUTOPIA | JOHN KNIGHT | Some Works Kunsteducatie | Expo

Vanaf do 27/04, 19.30u-21.30u | Cc Strombeek, Hemmerechtszaal GEEF VORM AAN JE INTERIEUR Kunsteducatie | Design Iedereen wil wel eens iets veranderen aan zijn interieur, maar veel mensen zijn bang voor onaangename verrassingen. Dan is deze cursus perfect op jouw maat. Je leert om te gaan met enkele basisprincipes van interieurinrichting: lichtinval, ruimteverdeling, kleur, stijl, patronen, textuur,... Daarna ga je aan de slag met je eigen interieur, zónder onaangename verrassingen!

Vanaf ma 11/04, 19.30u-22u | Piereman MODULE 5 ALTERNATIEF STOKEN ABK | Keramiek

Za 29/04, 10u-16u | Piereman TERUGKOMDAG ZEEFDRUK PAPIER Kunsteducatie | Grafiek

Do 20/04, 14u | Cc Strombeek RONDLEIDING EUTOPIA | JOHN KNIGHT | Some Works Kunsteducatie | Expo

Zo 21/05, 11u | Cc Strombeek RONDLEIDING EUTOPIA | JOHN KNIGHT | Some Works Kunsteducatie | Expo

Zo 19/03, 6.30u (vertrek bus) - 23u DAGUITSTAP PARIJS Centre Pompidou – expo Cy Twombly & Atelier Brancusi | Fondation Louis Vuitton Kunsteducatie | Expo We laten ons inspireren door het kleurrijke werk van de Amerikaanse kunstenaar Cy Twombly. Maar evengoed maken we een wandeling in het Bois de Boulogne en bezoeken we het gloednieuwe museum van de hand van toparchitect Frank Ghery. Parijs ‘here we come’!

Za 22/04, 10u-16u | Cc Strombeek, Hemmerechtszaal SMARTPHONEFOTOGRAFIE Kunsteducatie | Fotografie


ONDERTUSSEN IN

WEST-

RAND ALEXANDER VANTOURNHOUT & BAUKE LIEVENS ANECKXANDER wo 29/03, 20.30u

Tickets: € 14 - € 10 (-21/dagstudent) - € 13 (+65) € 14 (abo 3) - € 12 (abo 6) - € 11 (abo 10) Een tragische autobiografie van het lichaam, een rauw zelfportret waarin het lichaam zich blootstelt en tegelijk tracht te ontsnappen aan de blik van hen die kijken. ANECKXANDER is een solo in minimale setting voor één acrobatisch, naakt lichaam, een handvol zorgvuldig gekozen objecten en drie variaties op eenzelfde stukje pianomuziek. Balancerend op de fijne grens tussen tragedie en komisch effect,

HOF VAN EEDE VANISH BEACH wo 12/04, 20.30u

Tickets: € 17 - € 12 (-21/dagstudent) - € 16 (+65) € 17 (abo 3) - € 14 (abo 6) - € 12 (abo 10) Het jonge theatercollectief rond de zussen Ans en Louise Van den Eede en Wannes Gyselinck wijdt haar vijfde voorstelling aan het belang van herinneringen. Een uitstapje naar Venice Beach, California, 1942. Met opgestroopte broekspijpen, in stijve driedelige burgerpakken zitten ze op het strand. Wat onwennig, wat te warm, wat te Europees, scheefgezakt in hun Amerikaanse strandstoel.

herschrijft Alexander/Aneckxander de autobiografie van zijn eigen lichaam: van subject over object, tot materie. Wat ontstaat is een rauw zelfportret waarin het lichaam zich tegelijk blootstelt en tracht te ontsnappen aan de blik van hen die kijken. “Sobere ontzagwekkende performance die je op het puntje van je stoel brengt.” - De Morgen *****

Grote Europese cultuurdragers op de vlucht voor het nazisme. Onder hen Thomas Mann, Alma Mahler en Arnold Schönberg – de uitvinder van de atonale muziek, zelf een grote liefhebber van Bach en Brahms. Hun gesprek over de invloed van Goethe op Wagner stokt even, terwijl ze zwijgend een Mickey Mouse-ballon gadeslaan die over het strand vliegt. Intussen worden ze verteerd door heimwee naar een land dat hen wilde vernietigen. ‘Vanish Beach’ gaat over heimwee en ballingschap, over het belang van herinneringen – al dan niet fictieve – als dat het enige nog is wat rest van je thuisland. Aboriginals die op reis zijn, gaan net voor ze aankomen onder een boom op hun hurken zitten zodat hun ziel tijd heeft om hen in te halen. Maar wat als je ziel er nooit in slaagt je lichaam bij te benen, waar dan troost te vinden?


wordt op de volgende plaatsen verdeeld: Cc Strombeek, Gemeenteplein z/n, 1853 Strombeek Westrand, Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek Dienstencentrum Ter Borre, Sint-Amandsplein 7, 1853 Strombeek Bibliotheek Grimbergen, Gemeenteplein z/n, 1853 Strombeek CVO Strombeek Grimbergen, Sint-Amandsplein 31, 1853 Strombeek De Brabantse Kouters, Pastoor Woutersstraat 1, 1850 Grimbergen Belfius Grimbergen, Brusselsesteenweg 66, 1850 Grimbergen Bakkerij Peter Bergen, Wolvertemsesteenweg 101, 1850 Grimbergen De Smoster, Brusselsesteenweg 62B, 1850 Grimbergen OCMW Grimbergen, Verbeytstraat 30, 1853 Strombeek KBC Grimbergen, O.L.Vrouwstraat 4, 1850 Grimbergen Delhaize, Kerkstraat 132, 1851 Humbeek â&#x20AC;&#x2DC;t Fritstation, Wolvertemsesteenweg 118, 1850 Grimbergen Gemeentelijke Academie Muziek, Woord en Dans, Ruwaal 18, 1850 Grimbergen Bodycomplex, Kerkstraat 11, 1851 Humbeek Het Parochiaal Ontmoetingscentrum, Meiskensbeekstraat z/n, 1851 Humbeek Ter Biest, Chrysantenlaan 50, 1850 Grimbergen Jeugdhuis Bloem, Kerkstraat 77, 1851 Humbeek De Piereman, Nijverheidstraat , 1853 Strombeek KBC Strombeek, Wemmelsestraat 2, 1853 Strombeek Gemeentehuis Grimbergen, Prinsenstraat 3, 1850 Grimbergen Gemeentewinkel Grimbergen, Pastoor Wouterstraat, 1850 Grimbergen Jeugdhuis â&#x20AC;&#x2122;t Stoveke, Zevensterre 13, 1852 Beigem Colora, Wolvertemsesteenweg 46, 1850 Grimbergen Hofbakkerij Biasetto, Gemeenteplein 6, 1853 Strombeek Den Diepen Boomgaard, Rijkenhoekstraat 80, 1850 Grimbergen Het MOT, Guldendal 20, 1850 Grimbergen ING Grimbergen, Brusselsesteenweg 1, 1850 Grimbergen Academie Grimbergen, Verbeytstraat 40, 1853 Strombeek Take 5 4 lunch, Beigemsesteenweg 2, 1850 Grimbergen Het Pierebad, Ringlaan 25, 1853 Strombeek Standaard Boekhandel, Vilvoordsesteenweg 1, 1850 Grimbergen Het Fenikshof, Abdijstraat 20, 1850 Grimbergen GC Heembeek-Mutsaard, Frans Vekemansstraat 131, 1120 Neder-Over-Heembeek GC Essegem, Leopold I straat 329 , 1090 Jette GC Nekkersdal, Emile Bockstaellaan 107, 1020 Laken GC De Vaartkapoen, Schoolstraat 76, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

CaCtuS #6  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you