Page 1

DE VELINX WWW.DEVELINX.BE jaargang 22, #7, juni 2016 Verschijnt zeswekelijks vanaf september, behalve in november, februari, mei, juli en augustus


Voorwoord Beste Vrienden, Vorig seizoen mochten we u voor het eerst aanspreken met ‘Vrienden’. En dan doen we nu met alle plezier opnieuw. De introductie van de Vriendenpas bleek een regelrecht schot in de roos te zijn, we verpulverden moeiteloos ons vorige abo-record. Waarvoor dank! Om deze Vriendenpas extra in de verf te zetten bieden wij een aantal SUPERKORTINGEN aan die recht geven op een reductie van maar liefst 50% op de basisprijs.

Ook onze jonge klantjes worden niet uit het oog verloren, bij diverse voorstellingen voorzien we in het nieuwe seizoen nu eens een ditje vooraf, dan weer een datje achteraf en soms zelfs allebei.

Tijdens het seizoen 2016-2017 introduceren we tevens een aantal fijne, nieuwe – voornamelijk muzikale – concepten: zo pakken we uit met de LATE NIGHT CONCERTS. Dit zijn concerten in Retro Velinx die naadloos aansluiten, een auditief verlengstuk vormen als het ware, op hetgeen u net in de zaal meemaakte. Een tweede nieuwigheid is ons ‘WINTER TALES’-festival, duistere pop als balsem voor de ziel in het putje van de winter. Met de vrienden van Retro Velinx slaan we nogmaals de handen in elkaar en participeren we in het RVX-festival, met als headliner niemand minder dan STUFF.

En last but not least, Tongeren mag dan de eerste stad van het land zijn, ze is – gelukkig – niet de enige en daarom kijken we ook eens graag over het muurtje en zetten we een regionale samenwerking op met Bilzen en St-Truiden onder de noemer BIJ DE BUREN. Vandaar dat u ook een voorstelling van deze buren in onze seizoensbrochure zal aantreffen. Deze samenwerking zal in de toekomst nog verder geïntensifieerd worden waardoor we Tongeren én de regio nog meer op de culturele kaart plaatsen.

Dat comedy vele gedaantes kan aannemen bewijzen we in de nieuwe reeks VERDOKEN HUMOR. Kleine, fijne, grappige voorstellingen aan een spotprijsje.

We zouden ten slotte bijna vergeten dat we naast bovenstaande nieuwe concepten en insteken blijven uitpakken met een uit de kluiten gewassen, hoogstaand en tegelijkertijd toegankelijk aanbod. Mag ik u daarom vriendelijk uitnodigen om deze bladzijde om te slaan en u 168 pagina’s lang te verlekkeren in ons aanbod voor volgend seizoen?

Daarnaast intensifiëren we onze samenwerking met B-CLASSIC en presenteren we samen een klassiek programma - met de ‘vier seizoenen’ als rode draad - om U tegen te zeggen met onder meer een schitterend openingsconcert, een hartverwarmend kerstconcert rond de vluchtelingenproblematiek, een nieuwjaarsconcert waarin we niet Wenen maar diverse vreemde culturen opzoeken, een samenwerking met de Academie én een passage van het wereldvermaarde Quatuor Danel.

Graag tot in de VELINX! Guy Schiepers Schepen van cultuur

− 2 −


WWW.B-CLASSIC.BE

De VELINX Klassiek Samenwerking van de VELINX & B-Classic Festival van Vlaanderen

Vanaf het cultureel seizoen 2016 – 2017 bundelen de VELINX en B-Classic Festival van Vlaanderen de krachten voor het aanbod klassieke muziek. Tongeren heeft het voorrecht in Limburg om te beschikken over een afdeling van het Festival van Vlaanderen, een opportuniteit die de VELINX wil benutten om de pijler klassieke muziek kwalitatief verder uit te bouwen op bovenregionaal niveau. Als cultuurcentrum ontvangt de VELINX al vele jaren een selectie van de beste Vlaamse muziekensembles. Dankzij de samenwerking zal de VELINX daarenboven in staat zijn om unieke nieuwe projecten met vooraanstaande nationale en internationale musici uit te werken. Op deze manier wordt de VELINX een impulscentrum voor nieuwe “klassieke” projecten, waarvan we hopen dat deze nadien kunnen toeren.

− 3 −


− 4 −

© Karolien Coenen

© Karolien Coenen

© Kris Jacobs

© Kris Jacobs

Pedaleando - 20/08/16


WWW.CULTUURZOMER.BE

Sire, er zijn geen seizoenen meer! De opwarming van de aarde mag dan door sommigen in twijfel getrokken worden, wij kunnen enkel – op cultureel vlak dan – het tegendeel beweren. Het culturele seizoen mag dan net voorbij zijn of er staat al een hartverwarmende, tweede editie van de CULTUURZOMER op ons te wachten.

© Karolien Coenen

Cultuurzomer

bij zang, dans en vuurwerk gebracht wordt op grote hoogte (en dit mag u zowel letterlijk als figuurlijk nemen) met de ‘stad’ als decor. Tussen deze twee evenementen mag u nog veel meer verwachten: de tempelconcerten zullen terug van de partij zijn, alsook de filmprogrammatie op het museumplein, designers en ontwerpers pakken de leegstand aan, er worden expo’s en zelfs residenties georganiseerd in de Ambiorixkazerne, vergeten we het geschreven woord niet, leggen we linken met de culinaire troeven van Tongeren,….

Vorig jaar gaf de Stad Tongeren een eerste aanzet met de start van de CULTUURZOMER: concerten, expo’s, literatuur, filmvertoningen en nog veel meer fleurden de eerste stad van het land – nog meer - op. Verwondering en creativiteit stonden centraal. In 2016 komen we stillaan op kruissnelheid om dan vanaf 2017 full-speed ahead te gaan. Momenteel wordt het programma voor 2016 afgewerkt, maar volgende bijzonder leuke evenementen willen we u zeker niet onthouden, beginnend met het vertrouwde STADSMUZIKANTENFESTIVAL. Op zondag 26 juni zullen Astronaute, Douglas Firs, Los Speedy Bobs (met Tom Pintens, Gregory Frateur en Roy Aernouts), Milo Meskens (solo), Nightman (solo), St.Grandson (solo), Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal, solo) in en rond het begijnhof en het Agnetenklooster voor een bijzonder aangename en muzikale namiddag zorgen. We sluiten de CULTUURZOMER op zaterdag 20 augustus met een unieke voorstelling op de Markt: Pedaleando van Theater TOL, een groots opgezet openluchtspektakel waar-

Een treffend voorbeeld van de aanpak van de CULTUURZOMER – een symbiose tussen creativiteit en het DNA van de stad – is het werk van de beloftevolle Limburgse fotografe Karolien Coenen. Zij exposeert tijdens de Kroning op de tempelsite met foto’s die zij maakte tijdens de voorbereiding van de 7-jaarlijkse Kroningsprocessie. Een dialoog met de stad, een dialoog met mensen uit die stad, een dialoog met de wereld. Voor minder gaan we niet met de CULTUURZOMER.

− 5 −


− 6 −


VORMING / THEATER / JONGEREN

Theatercursus Villa Basta Vorig seizoen startten we voor het eerst i.s.m. de gemeentelijke jeugddienst en Villa Basta met een theatercursus voor jongeren. Deze lessenreeks was op een mum van tijd volzet. Een vervolg kon dus niet uitblijven.

Basiscursus

Vervolgcursus

Wat als iedereen blind was? Wat als iedereen allergisch voor snoep was? Met jouw fantasie gaan we aan de slag om te leren hoe je theater speelt. Al improviserend verken je stap voor stap de basiselementen van het acteren: focus, status, emotie, theaterbeelden, houding en beweging. Op het einde van de cursus zal er een toonmoment voorzien worden.

Wie de basis van theater al onder de knie heeft of al een cursus theater volgde, schrijft zich in voor de vervolgcursus. Doelgroep kinderen van 9 tot 12 jaar Wanneer woensdag van 13u30 tot 15u30 Duur 20 sessies van 2 uur, toonmoment op het einde van de reeks Prijs 160 euro voor de volledige reeks Begeleider Anneliese Billen

Doelgroep kinderen van 9 tot 12 jaar Wanneer woensdag van 16u00 tot 18u00 Duur 20 sessies van 2 uur, toonmoment op het einde van de reeks Prijs 160 euro voor de volledige reeks Begeleider Anneliese Billen

Cursusdata 5, 12, 19, 26 oktober/9, 16, 23, 30 november/7 december/11, 18, 25 januari/ 1, 8, 15, 22 februari/ 8, 15 maart/ 19, 26 april

Inschrijven kan enkel via info@villabasta.be, 011 72 77 77 of www.villabasta.be

− 7 −


SEPTEMBER 2016 ZO 25

KALENDER

Lorenzo Gatto & Young Belgian Strings Antonio Vivaldi ‘4 jaargetijden’ DI

Film in de VELINX 27 VR 30

Jakop Ahlbom / ICKamsterdam / Alamo Race Track Swan Lake VR 30

Lieven Tavernier met The United Brass Band Geen Kwaje Jongens (CC De Kimpel)


ZO

25

SEP

2016

20:30

KLASSIEK / DE VELINX & B-CLASSIC / FILM

Lorenzo Gatto & Young Belgian Strings Antonio Vivaldi ‘4 jaargetijden’ ‘De vier jaargetijden’ (1723) van Vivaldi is vandaag de dag nog steeds het meest bekende én opgenomen klassieke muziekstuk aller tijden. De hedendaagse Britse componist en muzikant Max Richter – bekend van zijn filmische en minimal muziek – heeft flink gesleuteld aan dit meesterwerk. Maar liefst 75% van de originele partituur liet hij weg. Het resultaat is ‘Vivaldi’s Four Seasons Recomposed by Max Richter’, een vernieuwd klassiek meesterwerk met een prachtige minimal sound, maar mét behoud van de herkenbare Vivaldi thema’s. De Belgische topviolist Lorenzo Gatto (2e laureaat van de Koningin Elisabeth Wedstrijd voor viool 2009) zal op 25 september de virtuoze solopartij op zich nemen en wordt begeleid door Young Belgian Strings, een jong en dynamisch strijkorkest waarvan hij het artistieke peterschap op zich neemt. De jonge filmregisseur Dimitri Sterkens maakt speciaal voor deze gelegenheid een nieuwe film, die synchroon gedraaid wordt met de live performance! Na het concert bieden we U graag een glaasje aan om de opening van het nieuwe cultuurseizoen te vieren.

− 10 −

WWW.B-CLASSIC.BE CREDITS

Antonio Vivaldi – De 4 jaargetijden recomposed by Max Richter Lorenzo Gatto viool - Young Belgian Strings o.l.v. Dirk Van De Moortel Dimitri Sterkens filmcreatie TICKETS

Basis: 22,00 euro Vriend van de VELINX: 18,00 euro


“ Het geheugen kent 4 seizoenen. Melancholisch mijmert hij rond in zijn geheugenpaleis. Wat schuilt er daarbuiten? Iets wat vanbinnen nog woedt. Elke vlucht laat zijn sporen na” Dimitri Sterkens

DE VELINX & B-CLASSIC


VR

30

SEP

2016

20:30

DANS / MUZIEK / THEATER

Jakop Ahlbom / ICKamsterdam / Alamo Race Track Swan Lake

Van ‘Het Zwanenmeer’ bestaan talrijke en wereldberoemde versies. Jakop Ahlbom zet dit werk radicaal naar zijn eigen hand, zowel op het gebied van verhaallijn, choreografie als muziek. Daarvoor werkt hij met Alamo Race Track, de spannendste indierockband van Nederland. Zij zetten de oorspronkelijke muziek om in hun eigen, kenmerkende stijl met invloeden van indie, folk en pop. Centraal staat de destructieve kracht van liefde. Hoe gaan wij om met de liefde, in alle puurheid maar ook in de dubbelhartigheid ervan. Jakop Ahlbom maakt ‘Swan Lake’ in coproductie met ICKamsterdam, een platform voor hedendaagse dans onder leiding van Emio Greco en Pieter C. Scholten. De missie van ICKamsterdam is een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hedendaagse dans in een internationale context. Jakop Ahlbom stond al in het verleden in de VELINX met het straffe ‘Lebensraum’ (2013) en het huiveringwekkende ‘Horror’ (2016). Zijn beeldtaal is uniek, toegankelijk en simpelweg verbluffend.

WWW.JAKOPAHLBOM.NL CREDITS

concept, regie, decor Jakop Ahlbom – muziek Alamo Race Track, gebaseerd op Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – dans Quentin Dehaye, Helena Volkov, Arad Inbar, Kim Amankwaa, Tycho Hupperets, Ivan Ugrin, Silke Hundertmark en Gwen Langenberg – dansstagiaires Charlotte Mathiessen, Marysia Wiercińska en Carlo Camagni - muzikale leiding Leonard Lucieer - uitvoering muziek Alamo Race Track: Leonard Lucieer, Ralph Mulder, Robin Buijs en Peter Akkerman - dramaturgie Judith Wendel en Jesse Vanhoeck - video ontwerp Catherine Henegan videotechnicus Allard Vonk - lichtontwerp Yuri Schreuders - techniek Maarten Heijdra en Paul Beumer - geluidstechnicus Thomas Koopmans kostuums Esmee Thomassen zakelijke leiding & verkoop Wilma Kuite - productie Yvonne Guis en Sanne Liebregts TICKETS

Basis: 12,00 euro Supervriendenprijs / Tongerse Tickets: 6,00 euro (zie ook pagina 153) ACTIE Tieners betalen slechts 4,00 euro voor deze voorstelling!

Basis € 6,00

− 12 −


© Jakop Ahlbom

SUPER VRIENDEN PRIJS! − 13 −


Basis € 6,00


VR

30

SEP

2016

20:15

MUZIEK / BIJ DE BUREN

Lieven Tavernier met The United Brass Band Geen Kwaje Jongens

Het best verborgen talent van de Nederlandstalige singer-songwriters, Lieven Tavernier kreeg de voorbije maanden alle spots op zich met het boek EERSTE SNEEUW en de bijhorende CD GEEN KWAJE VRIENDEN. Deze CD werd ingezongen door illustere namen zoals Gabriel Rios, Raymond, Isolde Lasoen, Roland enz. Trouwens No one to blame voor die onbekendheid dan Lieven zelf. Deze ultieme songsmid heeft altijd zijn songs naar voren geschoven, onder het motto niet de maker moet in het licht staan, wel wat hij maakt.

WWW.LIEVENTAVERNIER.BE WWW.DEKIMPEL.BE TICKETS

Abo/VVK-reductie: 14,00 euro VVK: 16,00 euro Kassa: 18,00 euro Enkel via De Kimpel: 089/59.95.30 of reservatie@dekimpel.be

EERSTE SNEEUW kent u natuurlijk als de klassieker van Jan De Wilde. Een misverstand, het is een nummer van Lieven evenals die andere ‘hit’ DE FANFARE VAN HONGER EN DORST. Lieven heeft een meesterlijk repertoire neergepend en brengt dit voor u begeleid door enkele muzikanten van zijn vaste begeleidingsband aangevuld met de 35 koppige blazers van THE UNITED BRASS BAND.

© Stephan Vanfleteren

U kan uw hart verwarmen aan bloedmooie songs van een meesterlijke pen, muzikaal mooi uitgelicht door uitstekende muzikanten. Een unieke ervaring.

BIJ DE BUREN DE KIMPEL BILZEN − 15 −


OKTOBER 2016

KALENDER

ZA

01

DAVID BOWIE INSIDE OUT – platenbeurs, docu/films en Bowie food Major Tom - A Bowie Tribute concert / Let’s Dance afterparty DJ Bootsie Butsenzeller MA 03

DI

PENTAGOON ACADEMIE & Arjen van Prooijen Het meest bijzondere schilderij ter wereld

Film in de VELINX Robert Budreau - Born to Be Blue

04 WO 05 DO

Bert of Roy Sketch 1 Oftewel ‘Een Man Die Zijn Fiets Verkoopt’

Cecilia Verheyden Achter De Wolken (matinee film)

06 VR 07

Compagnie Cecilia - Chet LATE NIGHT RETRO VELINX concert # 1 - Zygomatik

ZA 08

Soulsister 30 jaar, 30 hits, 30 concerten ZO 09

Laika en NTJong Peer (vanaf 4 jaar)

DI

Film in de VELINX 11 WO

DO

Alex Agnew Unfinished Business (UITVERKOCHT!)

12

Alex Agnew Unfinished Business (UITVERKOCHT!) 13 VR

Cliff Willy & Zijn Podiumboys Cliff komt terug 14 ZA

15

DI

Herman Van Hove en Lissa Meyvis In de schaduw van Toon Hermans MA

17

Lieve Blancquaert Wedding Day

Film in de VELINX 18


WO

Alexander Vantournhout & Bauke Lievens ANECKXANDER 19 VR

Leo Van Der Elst, Rob Vanoudenhoven, Ruben Van Gucht en Mathieu & Guillaume Van Allergie tot Ziguinchor. Het Voetbal van A tot Z.

21 ZA 22 ZO 23

Bas Birker + support Jasper Posson Sowieso

Laura van Hal / STIP VLIEG OP! (vanaf 4 jaar) DI

Film in de VELINX 25 WO 26

Eriksson Delcroix Heart Out Of Its Mind VR 28

HETPALEIS Het Kleine Sterven. Een poging om drie dagen niet te zijn. (vanaf 15 jaar)


ZA

01

OKT

2016

20:30

MUZIEK / ROCK / POP / EVENT

Bowie Inside Out Major Tom - A Bowie Tribute Concert + Let’s Dance afterparty

CREDITS

Tom Hannes Bowie - Eric Engels drums, concept - Vincent Brijs sax, synth - Alban Sarens Sax, synth Robby Cleiren gitaar, keys - Chris Cleiren bas - Mike Engels gitaar Bart Palmers keys, synth - Boots ‘Butsenzeller’ percussie, synth Lynn Bruggeman kostuums Marianne Loots zang en/of Kyoko Scholiers zang en/of Charlotte Vandermeersch zang en/of Fien Maris zang TICKETS

Basis: 12,00 euro Vriend van de VELINX: 8,00 euro

David Bowie Insi − 18 −


Op 10 januari 2016 sterft David Bowie. De man die op de aarde was gevallen. De dunne witte hertog. Ziggy Stardust. Major Tom. Blackstar. Het icoon der iconen in de rockmuziek. De man die ons een erfenis heeft nagelaten om 'u' (en zelfs 'Majesteit') tegen te zeggen, met parels als ‘Space Oddity’, ‘Heroes’, ‘Let’s Dance’, ‘Golden Years’, ‘Ashes to Ashes’, ... Er is geen betere manier om het icoon en de erfenis te eren dan om ze op de planken te brengen. Deze Bowie tribute - die we in 2013 ook al toonden – krijgt nu een special treatment met het allerlaatste werk van één van de meest veelzijdige popartiesten. De bijzonder straffe muzikanten van dienst verdienden hun sporen bij o.a. Walpurgis, Jan Fabre, Kapitein Winokio, Flowers for Breakfast, Koen Degraeve en De Post, De Kakkewieten, Pantalone, Tom Pintens, Sir Yes Sir, DAAU, De Fixkes, …. VANAF 17U

David Bowie Inside Out & Bowie Food

Film, memorabilia- & vinylbeurs rond het universum van David Bowie. We verwelkomen alle film, memorabilia- en platenliefhebbers op onze tribute dag die in het teken staat van het leven en het werk van David Bowie. Bij de verschillende standhouders kan je je laten onderdompelen in de wondere wereld van het Bowie universum met exclusieve vinyl collectie en andere collector items. Daarnaast kan je in onze gezellige Retro Velinx genieten van een speciale David Bowie menu en drankenkaart voor een dag (foyer en Retro Velinx). VANAF 22U30

Let’s Dance afterparty DJ Bootsie Butsenzeller

We sluiten de David Bowie Tribute in stijl af met een exclusieve en straffe DJ set van DJ Bootsie Butsenzeller van de Major Tom band in de Retro Velinx.

ide Out

− 19 −

David Bo


MA

03

OKT

2016

20:00

LEZING

Pentagoon Academie & Arjen van Prooijen Het meest bijzondere schilderij ter wereld

Tijdens deze boeiende lezing krijgt u een interessante en spannende hypothese voorgeschoteld rondom het schilderij ‘De Ambassadeuren’ van Hans Holbein uit 1533, een schitterende verbeelding van de wetenschap en een schoolvoorbeeld van de schilderkunst uit de Renaissance. ‘De Ambassadeuren’ zit vol met symboliek, u krijgt niet alleen informatie over schilderkunst maar ook over aardrijkskunde, wiskunde en perspectief, natuurkunde, astronomie en astrologie, religie, muziek en de turbulente geschiedenis van het Engelse hof in de 16de eeuw. Een sterk verhaal voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, symboliek en wetenschap uit de 16de eeuw.

− 20 −

WWW.PENTAGOON.BE TICKETS

Basis & Vriend van de VELINX: 5,00 euro (incl. 1 consumptieticket) OPGELET

Tickets enkel verkrijgbaar via Pentagoon Academie Tongeren, Sacramentstraat 70, 3700 Tongeren of reserveren via mail: tickets@develinx.be


DI

04

OKT

2016

20:30

FILM / BIOPIC

Born to Be Blue Robert Budreau

‘Born to Be Blue’, geregisseerd door Robert Budreau, ging in première in Toronto en heeft naast Ethan Hawke, Selma-actrice Carmen Ejogo en Callum Keith Rennie (Hank Moody’s evenknie Lew Ashby in ‘Californication’) in de belangrijkste rollen. De film cirkelt rond een sleutelmoment uit de jaren zestig, waarop Chet Baker – hij rekende af met de heroïneverslaving die zijn leven op en naast het podium verwoestte – opnieuw een worp doet naar artistiek succes. De motor van die ommekeer: de passionele romance die hij beleeft met een nieuwe liefde (Ejogo). Een mix van zowel feiten, fictie als cinematografische stijlen moet ‘Born to Be Blue’ een uitstraling geven die al even creatief en improvisatorisch aanvoelt als jazz zelf.

− 21 −

TICKETS

Basis: 6,00 euro Vriend van de VELINX/reductie: 5,00 euro EXTRA/COMBITICKET Op vertoon van uw ticket voor ‘CHET’ (zie zaterdag 7 oktober, pagina 24) kan u deze film gratis bijwonen.


WO

05

OKT

2016

20:30

HUMOR / THEATER / VERDOKEN HUMOR

Bert of Roy Sketch 1 Oftewel ‘Een Man Die Zijn Fiets Verkoopt’

Hilarische taferelen in slechts één bedrijf!

CREDITS

van en met Bert Haelvoet en Roy Aernouts - coach Herwig Illegems TICKETS

Basis: 10,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

In ‘Sketch 1’ zien we hoe een man aan het begin van de 21ste eeuw, te midden van een vluchtelingecrisis en terreurgeweld, niet langer weet wat te doen met zijn leven. Om zijn dagen enigszins vorm te geven besluit hij zijn fiets te verkopen. Want wat doet de westerse mens om z'n existentiële eenzaamheid te verdrijven: kopen en verkopen. Een eigenzinnige mix van theater en humor, een taalspel waarin er voor een keer geen plaats lijkt voor een winnaar, tenzij dan de kracht van de taal!

© Emily Swaeb

Roy Aernouts en Bert Haelvoet schopten het als duo tot in de finale van het 'Leids Cabaret Festival' met absurde sketches en maakten samen en apart theater bij verschillende huizen. Bert kent u misschien van 'Wat als?', 'Spitsbroers' of 'De helaasheid der dingen'. Zanger, acteur en schrijver Roy Aernouts schitterende onlangs nog in de Canvasreeks 'Clinch', geschreven door Herwig Illegems en zichzelf.

− 22 −


DI DO

04 06

OKT

2016

20:30 14:00

FILM MATINEE / FILM

Born Achter toDe BeWolken Blue Cecilia Budreau Verheyden Robert ‘AchtertoDeBeWolken’ is het langspeelfi ‘Born Blue’, geregisseerd doorlmdebuut Robert van Cecilia Verheyden, gebaseerd op het Budreau, ging in première in Toronto en theaheeft terstukEthan van Hawke, Michaël Selma-actrice De Cock – dat wij in Ejogo 2013 naast Carmen vertoonden - met in de(Hank hoofdrol tweeevenknie van de en Callum Keith Rennie Moody’s meestAshby fantastische acteurs die in Vlaanderen ooit Lew in ‘Californication’) de belangrijkgekend heeft : Jo De Meyere en Chris Lomme. ste rollen. De film cirkelt rond een sleutelmoment uit de jaren zestig, waarop Chet Baker – hij rekEmmaafenmet Gerard komen elkaar na die meer 50 ende de heroïneverslaving zijndan leven jaarenweer tegen. Ooit waren ze geliefden, maar op naast het podium verwoestt e – opnieuw het leven Zij trouwde met De zijn motor beste een worp liep doetanders. naar artistiek succes. vriend. Vijftig jaar de later vinden ze elkaar die terug van die ommekeer: passionele romance hij en worden verliefd. Is het mogelijk aan beleeft met opnieuw een nieuwe liefde (Ejogo). te knopen met wat je vijftig jaar eerder achterliet? mix Het van verhaal van een overweldigende laatste Een zowel feiten, fictie als cinematografliefde,stijlen beleefd met‘Born de intensiteit van deuitstraling eerste. ische moet to Be Blue’ een geven die al even creatief en improvisatorisch aanvoelt als jazz zelf.

− 23 −

WWW.ACHTERDEWOLKEN.BE TICKETS

Basis: 6,00 euro TICKETS Vriend van de VELINX/reductie: Basis:euro 6,00 euro 5,00 Vriend van de VELINX/VVK: 5,00 euro EXTRA Extra/combiticket: Op vertoon van In samenwerking met (zie zaterdag uw ticket voor ‘CHET’ Piepel 7Dienstencentrum oktober, pagina De XXXX) kan u deze film gratis bijwonen. NAPRET VERZEKERD

Op vertoon van uw ticket krijgt u in Retro Velinx een korting van 1,00 euro op een consumptie naar keuze. Enkel geldig na de voorstelling.


VR

07

OKT

2016

20:30

THEATER / MUZIEK

Compagnie Cecilia Chet Op vrijdag 13 mei 1998 valt jazzmuzikant Chet Baker op 58-jarige leeftijd uit het raam van hotel Prins Hendrik in Amsterdam. Naar alle waarschijnlijkheid onder invloed van heroïne. Baker werd één van de grondleggers genoemd van de dromerige ‘West Coast jazz’ en ontwikkelde zich als een zoetgevooisd zanger die ‘zong zoals hij trompet speelde’. Zijn typische stijl en zijn James Dean-achtige looks maakten hem in een mum van tijd populair, maar zijn hardnekkige drugsverslaving deed zijn carrière de das om. Niemand minder dan Tom Vermeir (o.a. hoofdrol in ‘Belgica’) kruipt in de huid van Chet Baker en krijgt ondersteuning van Dag Taeldeman (gitaar), Frederik Heuvinck (percussie & elektronica) en Ben Brunin (bas). Ze vertrekken daarbij van Chet Baker’s vocale repertoire. Vermeir, Taeldeman en Heuvinck werkten tien jaar samen in de glamrockband A Brand. Ze maakten vijf platen en speelden op zowat alle grote festivals en concertpodia (waaronder ook de VELINX). Voor ‘Chet’ krijgen ze versterking van Ben Brunin, bassist van o.a. Vive la Fête en muzikaal brein achter Kenji Minogue.

WWW.COMPAGNIE-CECILIA.BE CREDITS

tekst & regie Koen De Sutter – spel Tom Vermeir – live muziek Dag Taeldeman, Frederik Heuvinck en Ben Brunin – techniek Koen Demeyere - producite coördinatie Elke Vanlerberghe – productie Compagnie Cecilia – coproductie C-Mine Cultuurcentrum, CC Mechelen – met de steun van Vlaamse Gemeenschap, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent en Vlaams Fonds voor de Letteren TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro EXTRA/COMBITICKET

Op vertoon van uw ‘Chet’ticket mag u op dinsdag 4 oktober de Zebrafilm ‘Born to Be Blue’, naar het leven van Chet Baker − met Ethan Hawke in de hoofdrol − gratis bijwonen (zie pagina 21).

In deze ode aan hun muzikale held, gaan ze op zoek naar een hedendaagse vertaling van Baker’s melancholische lyriek. West Coast jazz anno 2016, waarbij het turbulente leven van deze legendarische jazztrompettist verweven wordt met songteksten van jazzstandards zoals ‘My funny valentine’, ‘Angel eyes’, ‘The thrill is gone , …

© Kurt Van der Elst

Na ‘Chet’ organiseren wij ons eerste late night concert in Retro Velinx met ‘Zygomatik’.

− 24 −


VR

07

OKT

2016

22:30

MUZIEK / LATE NIGHT CONCERT

LATE NIGHT RETRO VELINX concert #1 Zygomatik (jazzrock/funk/soul)

Piet Verbist is bij het grote publiek vooral bekend als voormalig bassist van het Jef Neve Trio, maar met Zygomatik treedt hij zelf op de voorgrond. Zygomatik mengt op energetische wijze stijlen als rock en soul met jazz en funk. De muziek is akoestisch en organisch, smeuïg en meeslepend, stevig en psychedelisch…

WWW.PIETVERBIST.BE GRATIS INKOM

© Eddy Westveer

Drummer Herman Pardon speelt al jaren met Piet samen en zorgt voor een extra dynamische ondersteuning. Bram Weijters (Dez Mona, Chad McCullough, ...) voegt er met de Fender Rhodes een psychedelische klank aan toe.


"I keep on searching for the way to your heart" − 26 −

3


DI ZA

04 08

OKT

2016

20:30

Born Soulsister to Be Blue Robert Budreau 30 jaar, concerten door Robert ‘Born to 30 Be hits, Blue’,30 geregisseerd

Budreau, ging in première in Toronto en heeft naast Ethan Hawke, Selma-actrice Carmen Ejogo en Callum Keith Rennie (Hank Moody’s evenknie Lew Ashby in ‘Californication’) in de belangrijkste rollen. De film cirkelt rond een sleutelmoment uit de jaren zestig, waarop Chet Baker – hij rekende af met de heroïneverslaving die zijn leven op en naast het podium verwoestte – opnieuw een worp doet naar artistiek succes. De motor van die ommekeer: de passionele romance die hij beleeft met een nieuwe liefde (Ejogo).

30

30

FILM MUZIEK / POP / ROCK

TICKETS

Basis: 6,00 euro Vriend van de VELINX/reductie: 5,00 euro EXTRA

Extra/combiticket: Op vertoon van uw ticket voor ‘CHET’ (zie zaterdag 7 oktober, pagina XXXX) kan u deze film gratis bijwonen.

Een mix van zowel feiten, fictie als cinematografische stijlen moet ‘Born to Be Blue’ een uitstraling geven die al even creatief en improvisatorisch aanvoelt als jazz zelf.

In het najaar van 1986 kwam de debuutsingle van Soulsister uit. ‘You Get To Me’ werd door zowel pers als publiek enthousiast onthaald en betekende het begin van een unieke carrière in de Belgische popgeschiedenis. Soulsister reeg de hits aan elkaar, tourde met Sting door Europa en haalde de Amerikaanse Billboard Hot 100. In 2016 – precies dertig jaar na hun debuut – plant Soulsister een jubileumtournee langs de Vlaamse theaters. Jan en Paul zullen 30 concerten geven, met een repertoire dat in dertig jaar alleen maar aan glans heeft gewonnen. 30 jaar, 30 hits.

WWW.SOULSISTER.BE TICKETS

Basis: 32,00 euro Vriend van de VELINX: 29,00 euro


ZO

09

OKT

2016

15:00

FAMILIE

Laika en NTJong Peer (vanaf 4 jaar)

WWW.LAIKA.BE WWW.NTJONG.NL CREDITS

spel Gert Jochems en Deniz Polatoglu – muziek Patricia George – script en regie Noël Fischer toneelbeeld Marianne Burgers – dramaturgie Bart Van den Eynde TICKETS

“Met welk goed gevoel kleuters uit deze voorstelling komen, laat zich makkelijk raden. Van ons maakte zich een mengeling van Jacques Tati-genot en Amélie Poulaingeluk meester. Meer hoeft niet, echt niet.”

© Phile Deprez

Basis: 7,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Peer is een man alleen. Zijn leven is op orde en loopt op tijd. Tot een indringster stiekem in zijn kast komt wonen. Rosa komt uit een ander land en zoekt een nieuwe thuis. Vanaf nu zal alles anders zijn. Het huisje op een draaitoneel in combinatie met het fysieke acteren en de wervelende muziek creëren pure slapstick, maar ‘Peer’ is ook een ontroerende vertelling over vreemd en anders zijn. ‘Peer’ werd in 2002 geselecteerd voor Het Theaterfestival en brak internationaal door met lange speelreeksen in Frankrijk en Portugal. ‘Peer’ was het regiedebuut van Noël Fischer, inmiddels artistiek leider van NTJong in Den Haag, een groot en succesvol huis voor een jong publiek in Nederland.

De Morgen

− 28 −


WO DI DO

12 04 13

OKT OKT OKT

2016 2016 2016

20:30 20:30 20:30

FILM HUMOR

Alex Agnew WWW.ALEXAGNEW.BE

U

IT

V

ER

K O

C

H

T

Unfinished Business (UITVERKOCHT)

Born to Be Blue Robert Budreau

‘Born to Be Blue’, geregisseerd door Robert Budreau, ging in première in Toronto en heeft naast Ethan Hawke, Selma-actrice Carmen Ejogo en Callum Keith Rennie (Hank Moody’s evenknie Lew Ashby in ‘Californication’) in de belangrijkste rollen. De film cirkelt rond een sleutelmoment uit de jaren zestig, waarop Chet Baker – hij rekende af met de heroïneverslaving die zijn leven op en naast het podium verwoestte – opnieuw een worp doet naar artistiek succes. De motor van die ommekeer: de passionele romance die hij beleeft met een nieuwe liefde (Ejogo). Een mix van zowel feiten, fictie als cinematografische stijlen moet ‘Born to Be Blue’ een uitstraling geven die al even creatief en improvisatorisch aanvoelt als jazz zelf. − 29 −

TICKETS

Basis: 6,00 euro Vriend van de VELINX/reductie: 5,00 euro EXTRA

Extra/combiticket: Op vertoon van uw ticket voor ‘CHET’ (zie zaterdag 7 oktober, pagina XXXX) kan u deze film gratis bijwonen.


VR

14

OKT

2016

20:30

MUZIEK

& Zijn Podiumboys Cliff komt terug

Zij spelen – in hun eigen woorden – steeds de ‘pannen van de toren’ en de ‘naad uit hun lijf’: als een ‘speer uit een boog’ schoten Cliff Willy & Zijn Podiumboys de afgelopen jaren naar het sterrenfirmament. Cliff en zijn Boys mixen vierstemmige-Vlaamse schlagerij (hits als ‘Zeven Anjers, Zeven Rozen, ‘De Allereerste Keer’, ‘Oh Marijke’, ‘Zeg Eens Meisje’, ‘Kijk Eens Diep In Mijn Ogen’ e.v.a.) met prettige, eigen, Nederlandstalige bewerkingen van rockhits van Status Quo, Billy Ray Cyrus, Nick Lowe en Linda Ronstadt. Tussendoor durft Cliff al eens de humor van stal halen om ‘spreukwoordelijke’ levenswijsheden te verkondigen. En wie goed oplet hoort de door zeer veel wol geverfde Podiumboys met krokante licks en riffs van onder andere U2, Depeche Mode, Interpol, Boney M, The Rolling Stones, The Who en The Beatles strooien. Stilstaan is onmogelijk. Meezingen is een must. Met Cliff Willy is het alle dagen ambiance.

WWW.CLIFFWILLY.BE CREDITS

Cliff Willy zang - Martino Frankie en Stevens Gene gitaar + backings – Danny Dallas bas – Bandana Carlos trommels – Brunetti Gino piano/ synths + backings TICKETS

Basis: 8,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

− 30 −


Cliff Willy & Zij

− 31 −


ZA

15

OKT

2016

20:30

MUZIEK

Herman Van Hove en Lissa Meyvis In de schaduw van Toon Hermans

Een hommage aan Toon Hermans door Herman Van Hove, zijn goede vriend en laatste manager. Meesterlijk verteld en grandioos muzikaal begeleid door zangeres Lissa Meyvis en een live band onder leiding van Pol Vanfleteren. Wat oorspronkelijk begon als een intieme voorstelling op de theaterzolder bij Van Hove, kon al op veel bijval rekenen van cultuur-minnend Vlaanderen. Uitverkochte zalen, lovende reacties en recensies van pers en theatervrienden. Herman Van Hove was de laatste manager en eveneens een goede vriend van Toon Hermans die zijn laatste tournee mocht begeleiden. Zijn hele leven al gebeten door theater en nu op de planken met deze wondermooie voorstelling. Lissa Meyvis is een jonge klassiek geschoolde zangeres die werkelijk alles aankan: van Mozart over The Carpenters tot Toon Hermans.

WWW.DESCHADUWVANTOON.BE CREDITS

Lissa Meyvis zang - Herman Van Hove verhalen en regie - Toon Hermans liedjes - Pol Vanfleteren arrangementen - Pol Vanfleteren toetsen - Stijn Norga gitaren Hendrik Vanattenhoven contrabas Peter Ploegaerts drums - droom, concept en realisatie Lissa Meyvis & Herman Van Hove TICKETS

Basis: 18,00 euro Vriend van de VELINX: 14,00 euro

“Eén van de beste voorstellingen van het seizoen.” Gazet van Antwerpen

− 32 −


“Dank voor deze mooie stijlvolle hommage aan pa en ma.” Gaby Hermans, zoon van Toon Hermans)

“In de schaduw van Toon Hermans is een bad in het parfum van tederheid en liefde.” Focus Knack


MA

17

OKT

2016

20:00

LEZING

Lieve Blancquaert Wedding Day

WWW.LIEVEBLANCQUAERT.BE TICKETS

Basis: 6,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Voor ‘Birth Day’ reisde Lieve Blancquaert de wereld rond op zoek naar een antwoord op de vraag wat het betekent om op een bepaalde plek in de wereld geboren te worden. Voor ‘Wedding Day’ stapt Lieve binnen in de volgende fase van het leven. Naast geboren worden en dood gaan, is er nog één belangrijke, rituele gebeurtenis in het leven: elkaar het ja-woord geven. Hoe is het om te trouwen in de ‘bible-belt’ van Nederland of een extreem rijkelijk huwelijk in New Delhi? Wat gebeurt er tijdens een collectief groepshuwelijk in het laatste communistische dorp in China? Wat is liefde in het polygame moslimland Senegal? Wat is de betekenis van kindhuwelijken in Nepal of trouwen in een vluchtelingenkamp? Lieve Blancquaert brengt haar persoonlijk verhaal van al die bijzondere momenten en ontmoetingen.

− 34 −


19

OKT

2016

20:30

DANS

Alexander Vantournhout & Bauke Lievens

© Bart Grietens

WO

ANECKXANDER

WWW.ALEXANDERVANTOURNHOUT.BE

Een tragische autobiografie van het lichaam.

CREDITS

‘ANECKXANDER’ is een solo in minimale setting voor één acrobatisch lichaam, een handvol zorgvuldig gekozen objecten en drie variaties op stukje pianomuziek van Arvo Pärt. Balancerend op de fijne grens tussen tragedie en komisch effect, herschrijft Alexander/Aneckxander de autobiografie van zijn eigen lichaam: van subject over object, tot materie. Wat ontstaat is een rauw zelfportret waarin het lichaam zich tegelijk blootstelt en tracht te ontsnappen aan de blik van hen die kijken.

van Alexander Vantournhout en Bauke Lievens - met Alexander Vantournhout - dramaturgie Bauke Lievens - dramaturgisch advies Dries Douibi en Gerald Kurdian - outside eyes Geert Belpaeme, Anneleen Keppens, Lore Missine, Lili M. Rampre en Methinee Wongtrakoon – techniek Tim Oelbrandt en Rinus Samyn – muziek Arvo Pärt – kostuums Nefeli Myrtidi en Anne Vereecke – een samenwerking met Bauke Lievens in het kader van het onderzoeksproject Between being and imagining: towards a methodology for artistic research in contemporary circus, gefinancierd door het onderzoeksfonds van KASK School of Arts, Gent (BE). Ondersteund door CircusNext, een Europees dispositief gecoördineerd door Jeunes Talents Cirque Europe en ondersteund door de Europese Commissie.- productie NOT STANDING vzw – coproductie Circus Next, Subsistances, Perplx, Festival novog cirkusa – residenties Vooruit (BE), Circuscentrum (BE), Cc De Warande (BE), Humorologie (BE), Centro Cultural Vila Flor (PT), Les Migrateurs (FR), Subtopia (SE), Cc De Spil (BE), La Brèche (FR), Subsistances (FR), STUK (BE) – met de steun van Provincie West-Vlaanderen, Vlaamse Overheid en Circus Next

OPGELET: deze voorstelling is niet geschikt voor personen jonger dan 16 jaar.

“Tussen aandoenlijk en verontrustend, omarmt hij de onvolmaaktheid in deze sobere ontzagwekkende performance die je op het puntje van je stoel brengt.” *****, Liv Laveyne, De Morgen

TICKETS

Basis: 12,00 euro Vriend van de VELINX: 8,00 euro

− 35 −


VR

21

OKT

2016

20:30

HUMOR / MUZIEK / SHOW

Leo Van Der Elst, Rob Vanoudenhoven, Ruben Van Gucht en Mathieu & Guillaume Van Allergie tot Ziguinchor. Het Voetbal van A tot Z.

‘Van Allergie tot Ziguinchor’ ofwel ‘Het Voetbal van A tot Z’ is een theatervoorstelling waarin voetbalverhalen en muziek centraal staan. Leo Van Der Elst, Rob Vanoudenhoven en Ruben Van Gucht brengen het woord, Mathieu & Guillaume het lied. Een spetterende voorstelling waarbij voetbal vaak de rode draad is, maar waar er evenzeer van het pad afgeweken wordt. Een avond vol humor, muziek, ontroering en entertainment. In samenspraak met het publiek kiezen de vijf gastheren lukraak letters uit het alfabet. Bij iedere letter hoort een prikkelende term die niet meteen aan voetbal doet denken, maar die bij nader inzicht toch steeds een verrassend resultaat oplevert. Onderweg houden we halt bij de meest legendarische oneliners, zoeken we naar de strafste voetbaluitslag, maken ze samen met het publiek het Rode Duivelslied voor het WK van 2018 in Rusland, vertelt Leo over zijn criminele verleden, geeft communicatiespecialist Rob advies aan hopeloze voetballers en achterhaalt Ruben dat Rik De Saedeleer een grote liefhebber van sprookjes was.

− 36 −

TICKETS

Basis: 16,00 euro Vriend van de VELINX: 12,00 euro


ZA

22

OKT

2016

20:30

HUMOR

Bas Birker + support Jasper Posson Sowieso Bas Birker is een echte stand-up comedian pur sang. In de afgelopen 10 jaar speelde hij meer dan 1500 shows in Nederland & België en was hij te zien op Pukkelpop, Lowlands, Comedy Casino Festival en alles ertussenin. Soms als act, soms als MC, maar altijd één brok energie. Zo nu en dan op het randje, zeer vaak improviserend, nooit kwetsend. ‘Sowieso’ is de tweede avondvullende voorstelling van Bas Birker, die ontstond in een intensieve samenwerking met coach Wim Helsen. In 2016 schuimt deze sympathieke Nederbelg de Vlaamse cultuurcentra af, op zoek naar goedkoop bier en warm eten. En in ruil vertelt hij nieuwe grappen. Veel en snel. Precies zoals de catering moet zijn.

WWW.BASBIRKER.BE CREDITS

tekst en spel Bas Birker - coaching Wim Helsen TICKETS

Basis: 12,00 euro Vriend van de VELINX: 8,00 euro

“Met de letters van 'Bas Birker' kan je net niet 'Belachelijk Grappig' maken, maar het is wel zo." © Pieter Verhaeghe

Bart Cannaerts

− 37 −


ZO

23

OKT

2016

15:00

FAMILIE / CIRCUSTHEATER

Laura van Hal / STIP

© Joke Schot

VLIEG OP! (vanaf 4 jaar)

(Op)vliegend circustheater voor de hele familie.

WWW.LAURAVANHAL.NL

‘VLIEG OP!’ is een opvliegende circustheatervoorstelling voor de hele familie waarin grenzen verkend en opgerekt worden. Koffers en mensen vrolijk door de lucht vliegen. Dans en theater in een gevaarlijk jasje van spectaculaire acrobatiek. Drie acrobaten staan al eindeloos lang te wachten op het vliegveld. Om de tijd te doden laten ze hun fantasie de vrije loop. Al spelend zoeken ze grenzen op nog voordat ze de douane gepasseerd zijn. De vriendelijke sfeer wordt steeds grimmiger. Er worden kanten gekozen, koffers worden schilden en de acrobatiek wordt steeds ruiger en bereikt een spectaculair hoogtepunt.

CREDITS

concept & regie Laura van Hal dramaturgie Martine van Ditzhuyzen - spel Camille de Truchis de Varennes, Victor Delval en Nicolò Marzoli - vormgeving Franck le Lay kostuums Jelleke Jorritsma TICKETS

Basis: 7,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

“De voorstelling is een veelbelovende vorm van modern circus, die het kleutertheater een nieuwe boost kan geven." *** Theaterkrant

− 38 −


WO

26

OKT

2016

20:30

MUZIEK

Eriksson Delcroix Heart Out Of Its Mind

Het mooiste countrykoppel van Vlaanderen, Nathalie Delcroix en Bjorn Eriksson stelt hun tweede kindje aan u voor: ‘Heart Out Of Its Mind’, volgens Christophe Vekeman “eigentijdser, frivoler, offensiever én unieker dan debuut For Ever”. In ‘Een Betere Wereld’, zijn ode aan Eriksson Delcroix, heeft de Vlaamse schrijver het ook over “muziek die even dwingend is als het gehuil van de wind in een hemelse nacht”.

WWW.ERIKSSONDELCROIX.COM TICKETS

Basis: 18,00 euro Vriend van de VELINX: 14,00 euro

De mysterieus kabbelende banjo van ‘Papa’ Karl Eriksson, de innovatieve weidse sounds van Elko Blijweert en Tim Coenen en de ‘kartonnen doos’-ritmesectie van Alain Rylant en Peter Pask vertalen het album naar een verrassende, dynamische en brede klank.

SIT BACK, RELAX AND HAVE A WONDERFUL EVENING!

© Alain Rylant

Warm, filmisch, energiek en swingend. Europese Americana, het bestaat! Sit back, relax and have a wonderful evening!

− 39 −


VR

28

OKT

2016

20:30

THEATER / JONGEREN

PALEIS

Het Kleine Sterven. Een poging om drie dagen niet te zijn. (vanaf 15 jaar)

“Ze zeggen dat men één wordt tijdens het bedrijven van de liefde. Wel, ik zeg u drie. Ge wordt drie. Eén gijzelf, twee de ander en drie iets anders, het andere, drie de liefde. Zo zijt ge dan drie eentjes genietend van dezelfde vijver. De vijver van het geluk. Maar in de vijver van het ongeluk zijt ge drie keer alleen. Eén keer met uw verdriet, één keer met uw pijn en één keer met uw zwaarmoedigheid.”

In 1999 schreef, regisseerde en speelde Dimitri Leue hiermee zijn eerste voorstelling voor de grote zaal. Video, live muziek en tekst werden één geheel. Nu brengt hij deze legendarische tekst, die toen geen enkele jongere onberoerd liet en die nog steeds vaak wordt gebruikt en opgevoerd, in een nieuwe regie met Lukas De Wolf en Evelien Bosmans.

− 40 −

WWW.HETPALEIS.BE CREDITS

tekst en regie Dimitri Leue – spel Evelien Bosmans en Lukas De Wolf - muziek Antoon Offeciers vormgeving Jan Strobbe - kostuums Myriam Van Gucht - video: Ann-Julie Vervaeke TICKETS

Basis: 12,00 euro Vriend van de VELINX: 8,00 euro ACTIE

HE

Tieners betalen slechts 4,00 euro voor deze voorstelling!

© Diego Franssens

Door hun intense liefde voor elkaar slagen Hannah en Seppes erin om te ontsnappen aan de wereld. Tot de werkelijkheid plots in al haar brutaliteit doordringt. Hannah blijkt te lijden aan een zeldzame ziekte: haar hartslag mag niet hoger gaan dan 110 slagen per minuut anders gaat ze dood. ‘Het Kleine Sterven. Een poging om drie dagen niet te zijn’ is een hartveroverende voorstelling over twee jonge mensen die elkaar zo graag zien dat het hun einde betekent.


ETPALEIS

HETPALE


NOVEMBER 2016

KALENDER

DI

Film in de VELINX 01 D0 03 ZA 05

Nico Boon De vraag is niet: of, maar: wanneer

RVX 02 festival met STUFF. e.a. MA 07

Sis Van Eeckhout Het Boek der kampen

DI

Film in de VELINX 08 WO 09 ZA 12

BonteHond AaiPet (vanaf 2,5 jaar)

Meskens In Motown DI

Film in de VELINX 15 WO 16

Kopergietery Voetbal op hoge hakken (vanaf 14 jaar) DI

Film in de VELINX 22 WO 23

Ozark Henry met strijkerskwartet Harmony is Paramount ZA 26

Studio ORKA Carrara (vanaf 7 jaar)

DI

Film in de VELINX 29


STUFF - 05/11/16


DO

03

NOV

2016

20:30

THEATER

Nico Boon De vraag is niet: of, maar: wanneer

‘De vraag is niet: of, maar: wanneer’ is een absurdistische herwerking van de Oresteia van Aeschylos, de klassieke trilogie over oorlog, familievetes en wraak – zonder zich aan de verhaallijn of aan de sérieux van het originele Griekse stuk te houden. Theaterauteur Nico Boon herwerkt de tekst naar het sprankelende spel van kleppers Tania Van der Sanden, Tom Van Bauwel, Mark Verstraete en Wietse Tanghe.

© Veronique Lecocque

Vier ambtenaren, die toevallig familie van elkaar zijn, wachten in een villa in een buitenwijk op nieuws van een oorlog die zich aan de andere kant van de wereld afspeelt. Ze proberen in afwachting van de terugkeer van hun strijdende landgenoten de machine van het dagelijkse leven draaiende te houden: ze zwemmen in het buitenzwembad, ze eten biologisch voedsel, ze proberen hun conditie op pijl te houden. Dag na dag houden ze ook nauwkeurig de statistieken van de slachtingen bij.

− 46 −

CREDITS

tekst, regie Nico Boon - spel Tania Van der Sanden, Tom Van Bauwel, Mark Verstraete en Wietse Tanghe co-regie Yuri van der Hoeven scenografie, lichtontwerp, kostuum Saskia Louwaard en Katrijn Baeten techniek Sander Salden - spreiding Vincent Company - zakelijk beheer Klein Verzet - productie Mr & Mrs Fox co-productie Kultuurfaktorij Monty, C-Mine Genk, CC Sharpoord, TAKT Dommelhof, CC De Spil met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en CC Brasschaat TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro


ZA

05

NOV

2016

MUZIEK / FESTIVAL

RVX 02 STUFF (jazz/elektronica) e.a.

Vorig seizoen vierden onze vrienden van Retro Velinx hun éénjarig bestaan met een bijzonder fijn festivalletje. Wij kwamen ook, keken toe en zagen dat het goed was. Voor de tweede editie van RVX slaan we de handen in elkaar en kondigen nu al met gepaste trots de – zéér schone – headliner aan: STUFF. Vanuit Vlaanderen doorklieft het geniale collectief STUFF een hele resem muziekstijlen (jazz, progrock, hiphop, fusion, funk, drum ’n bass, trap, …) en brouwt hiermee al freewheelend zijn eigen muzikale universum gevuld met futuristisch eclecticisme. STUFF is live een overheerlijk stomende- en bruisende cocktail van energie en sounds!

STUFFISTHEBANDNAME.COM STUFFMUSIC.BANDCAMP.COM CREDITS

Andrew Claes sax - Joris Caluwaerts keyboards - Dries Laheye bas - Lander Gyselinck – drums - Mixmonster Menno draaitafels TICKETS

Meer info volgt. Check www.develinx.be en onze facebook-pagina.

“Beste album van het jaar" HUMO

© Alexander Popelier

“STUFF, Het spannendste wat ons land heeft voortgebracht sinds dEUS.” De Standaard

− 47 −


MA

07

NOV

2016

20:00

LEZING

Sis Van Eeckhout Het Boek der Kampen

TICKETS

Basis: 6,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

“Om de doden te eren en de levenden te waarschuwen… Deze beklijvende woorden staan gebeiteld in het aangrijpende herdenkingsmonument in het voormalige concentratiekamp Dachau. In die ene zin wordt ook het werk van Ludo Van Eeckhout/ Ludo Vaneck gevat. ‘Om de doden te eren, om de levenden te waarschuwen. Zijn leven lang koesterde Ludo Van Eeckhout de overtuiging dat hij moest getuigen en waarschuwen. ‘Wanneer wij (politiek gevangenen) er niet meer zijn, wie zal het dan aan onze kinderen, klein- en achterkleinkinderen vertellen? Wie zal hen vertellen dat wat gisteren gebeurde, ook morgen weer kan en zal gebeuren? Het Boek der Kampen (eerste uitgave 1970) is het monumentale levenswerk van Ludo Van Eeckhout/Ludo Vaneck, zelf oud-politiek gevangene van Dachau. Het Boek kende 11 drukken en een Franse uitgave en wordt algemeen beschouwd als hét standaardwerk over de nazi concentratiekampen. Bij het verschijnen schreef Vrij Nederland dat het ‘Boek der Kampen, net zoals de Bijbel, een plaats in ieder huisgezin zou moeten krijgen’. Zoon Sis Van Eeckhout die samen met zijn vader àlle kampen in Europa bezocht, zet vandaag de missie van zijn inmiddels overleden vader verder. Hij gaf in 2015 het Boek der Kampen – samen met uitgeverij Manteau - een grondige update, boordevol nieuwe feiten, nieuwe informatie en honderden bijkomende kleurfoto’s. De eerste twee drukken waren dan ook in een mum van tijd uitverkocht. Net zoals zijn vader geeft ook Sis Van Eeckhout in het hele land voordrachten over de kampen. Een beklijvend verhaal dat begint in 1933 wanneer het eerste concentratiekamp Dachau wordt geopend.

− 48 −


WO

09

NOV

2016

15:00

FAMILIE

BonteHond AaiPet (vanaf 2,5 jaar)

In ‘AaiPet’ beginnen twee goochelaars vrolijk met hun act. Ze vouwen hondjes van ballonnen en toveren bananen uit iPads. Precies zoals het hoort. Maar de truc komt in opstand. De iPad ontpopt zich tot een brutale grapjas die de show danig in de war stuurt. Uiteindelijk weet niemand meer wat voor of achter is en wie nu eigenlijk wie bestuurt. Kijk eens om je heen. Waarschijnlijk zit iedereen naar een schermpje te turen, en dat vinden we allang niet gek meer. Maar als je alsmaar door een computer wordt beziggehouden, hoe zelfstandig groei je dan op? Hoe blijf je slim als je zelf niet meer hoeft na te denken?

WWW.BONTEHOND.NET CREDITS

regie René Geerlings & iPad regie: Bram de Goeij (StoryBasedMedia) TICKETS

Basis: 7,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

‘AaiPet’ is een hilarische peutervoorstelling, zonder praatjes, met veel muziek, magie en beweging.

“Dynamiek, mime en uitbundige hilariteit: bij AaiPet wordt gierend gelachen… Daarbij is hun mimiek verbluffend, en met hun aan slapstick grenzende dansjes en achtervolgingen pakken ze zowel kinderen als ouder moeiteloos in.” ****, Het Parool

− 49 −

© Kamerlich-Budwilowitz

Winnaar van een Zilveren Krekel 2015 voor ‘Meest Indrukwekkende Jeugdproductie’.


ZA

12

NOV

2016

20:30

MUZIEK

Meskens In Motown

Na een paar succesvolle muzikale tours in de theaters is Nathalie Meskens terug met een nieuwe show. En wat voor een show! 'Motown' muziek is dit keer waar het allemaal om draait. Een opzwepende en stomende avond vol herkenbare nummers uit eind jaren ‘60begin‘70. Meskens zingt Marvin Gaye, The Supremes, Diana Ross, The Temptations, Martha & The Vandellas, The Four Tops en eert vele andere artiesten uit die periode. Ook al heeft u niet in deze tijd geleefd, iedereen kent deze muziek en krijgt er onmiddellijk een nostalgisch gevoel van. Motown kent meer hits dan de Beatles, de Stones en Elvis Presley samen. Meskens heeft de beste muzikanten van Vlaanderen rond zich verzameld en pakt u op haar vrolijke en aanstekelijke manier mee om een avond te beleven waardoor u zelf zingend en swingend naar buiten gaat.

TICKETS

Basis: 22,00 euro Vriend van de VELINX: 18,00 euro

Nathalie Meske − 50 −


Nathalie Mesken

Š Philippe Mathys

ens


WO

16

NOV

2016

20:30

THEATER / JONGEREN

Kopergietery Voetbal op hoge hakken (vanaf 15 jaar)

Jef & Randi. Randi & Jef. Twee heren zijn van oordeel. Voor stelling nemen. Voor pruiken. Voor vreemd. Voor té klein en té groot. Voor honden met een mening. Voor mannen met baarden en vrouwen met snorren. Tegen het onuitstaanbare van vooroordelen.

WWW.KOPERGIETERY.BE

Met ‘Voetbal op hoge hakken’ creëren Randi De Vlieghe en Jef Van gestel een voorstelling over de mogelijkheid of de kracht te kunnen zijn wat je wil zijn. Over het opnieuw leren kijken naar de ‘ander’, en de durf voor hem of haar open te staan.

TICKETS

‘Voetbal op hoge hakken’ won de Mimeprijs 2015 van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) in Nederland. Deze prijs is één van de belangrijkste toneelprijzen in Nederland, die uitgereikt worden op de slotdag van het Nederlandse Theaterfestival.

CREDITS

concept, creatie, spel en dans: Randi De Vlieghe & Jef Van gestel coaching: Natascha Pire - kostuums: Maartje van Bourgognie - licht: Jeroen Doise - klank: Korneel Moreaux - productie: KOPERGIETERY Basis: 12,00 euro Vriend van de VELINX: 8,00 euro ACTIE!

Tieners betalen slechts 4,00 euro voor deze voorstelling!

"Kruipende in de huid van verschillende extreme typetjes zetten Jef Van gestel en Randi De Vlieghe het publiek voortdurend op het verkeerde been. Op het scherp van de snee en met gevoel voor poëzie tackelen ze zo de vooroordelen rond identiteit, homoseksualiteit, het mannelijke en het vrouwelijke. ... Subtiliteit en hilariteit gaan hand in hand in ‘Voetbal op hoge hakken’ en ondanks het geschmier wordt dikwijls met weinig middelen heel veel gezegd ... een voorstelling die gezien mag, of liever moet, worden!"

− 52 −

© Phile Deprez

*****, Moos van den Broek, theaterkant.nl


Kopergietery - Voetbal op hoge hakken - 16/11/16


WO

23

NOV

2016

20:30

MUZIEK

Ozark Henry met strijkerskwartet Harmony is Paramount

TICKETS

Basis: 28,00 euro Vriend van de VELINX: 25,00 euro

Met zijn laatste album ‘Paramount’ zorgde Ozark Henry voor twee premières in de muziekwereld: voor de eerste keer kreeg een popartiest de kans om een plaat op te nemen met het 90-koppige Nationaal Orkest van België en voor de eerste keer werd een dergelijke opname afgewerkt met 3D geluidstechnologie. Het leverde hem een wereldwijde albumrelease op, Vogue Italia noemde hem een ‘stille revolutionair’ en de Verenigde Naties vroegen hem als Goodwill Ambassadeur tegen mensenhandel. Hij had aangetoond dat harmonie enkel te verwezenlijken is wanneer iedereen een plaats krijgt: binnen het orkest en binnen onze maatschappij, aldus de VN. Voor de huidige toer werd de muziek van ‘Paramount’ opnieuw gearrangeerd voor piano en 4 strijkers uit het Nationaal Orkest. De geest van de symfonische versies wordt behouden, maar het resultaat is directer en meer intiem. Wie zich de vorige doortocht nog herinnert van Ozark Henry in de VELINX (december 2014), weet nu al wat doen: kaartje(s) kopen!

© Cooper Seykens

WWW.OZARKHENRY.COM

− 56 −


ZA

26

NOV

2016

14:00

FAMILIE

Studio ORKA Carrara (vanaf 7 jaar)

OP LOCATIE

WWW.STUDIO-ORKA.BE

Over brokken maken en dan weer lijmen. Voor ‘Carrara’ laat Studio ORKA zich inspireren door beeldhouwers en de ateliers waarin ze dag in dag uit werken, dromen, twijfelen, slapen. Het eeuwige stof op de vloer, onder hun nagels, in hun haren. Hun verwoede pogingen om iets ‘volmaakt’ te maken. Wat spookt er in hun hoofd wanneer ze hun beelden kloppen, kappen, kneden en slaan? ‘Carrara’ is een hartverwarmende familievoorstelling over bouwen en breken. Over muzen en muizenissen. Over hoe schoon ‘lelijk’ kan zijn. Over praten tegen jezelf omdat er niemand anders is. Over hoe je van je hart een steen kan maken en hoe die steen dan - van je hart valt.

CREDITS

concept Philippe Van de Velde, Martine Decroos, Joris Van den Brande en Stijn Van Opstal – spel Jeroen Van der Ven en Greg Timmermans – vorm Philippe Van de Velde en Kwint Manshoven – sculpturen Kris Van Oudenhove, Jan Maillard en Marc Maillard – coach Dominique Van Malder – dramaturgie Mieke Versyp – productieleiding Maarten Naessens – kostuums Karen De Wolf – techniek Kristof Oosterlynck en Bart Van Belleghem met de steun van de Vlaamse Overheid, Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen - met dank aan Koenraad Tinel, Johan Tahon, Guy Duchene, Luc Degryse, Bronsgieterij De Groeve, afdeling beeldhouwkunst Sint-Lucas Gent, Kunstacademie Eeklo, Isidoor Gooderis, Nucleo. TICKETS

© Phile Deprez

Basis: 7,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

"Carrara is opnieuw knap locatietheater, een grand cru met een donker randje." ****, De Standaard

− 57 −


DECEMBER 2016

KALENDER

ZO

04

Kapitein Winokio ABC, zing maar mee (vanaf 4 jaar) MA 05

Stefaan Van Brabandt Het Voordeel van de Twijfel

DI

Film in de VELINX 06 DO 08 ZA

Vitalski Vitalski speelt Victor Glorieux

Troubleyn / Jan Fabre – Nachtschrijver LATE NIGHT RETRO VELINX concert # 2 - Echo Beatty

10 DI

Film in de VELINX 13 WO 14

Jan Decorte en Bloet vzw Ne Swarte VR 16

Thierry Smits Anima Ardens

ZA 17

KERST IN DE VELINX Pantalone Eén been / één vleugel (vanaf 7 jaar) ZO

DI

KERST IN DE VELINX Tuning People / DE MAAN Bonte nacht (vanaf 4 jaar)

18

Film in de VELINX 20 VR

B.C. VICE De stem van vluchtelingkinderen in muzikale postkaarten 23


ZO

04

DEC

2016

15:00

FAMILIE

Kapitein Winokio ABC, zing maar mee (vanaf 4 jaar)

ABC, zing maar mee! Zoals elke Kampioen moesten ook Kapitein Winokio en zijn muziekmatrozen op de zeevaartschool het alfabet onder de knie krijgen. Ze schreven logboeken vol met woorden die echte zeebonken moeten kennen: Albatrosgooien, Bakboordbrood, Chronischediami, Dekdweilen, Eksteroog, Fermewind,… Visfilet, Weerhaken, Yogamatroos en Zeeziekzonderzorgen! En nu jongleren Kapitein Winokio, Mevrouw De Poes en de Muziekmatrozen met 26 letters en 7 muzieknoten: ABC, kom en zing mee!

− 60 −

WWW.KAPITEINWINOKIO.BE TICKETS

Basis: 10,00 euro Vriend van de VELINX: 8,00 euro

B


MA

05

DEC

2016

20:00

LEZING

Stefaan Van Brabandt Het Voordeel van de Twijfel

Hoe filosofie je leven kan veranderen.

TICKETS

In 'Het Voordeel van de Twijfel' schetst Stefaan Van Brabandt de betekenis en het belang van de twijfel als creatieve en constructieve kracht, zowel in ons individuele, alledaagse bestaan als voor de samenleving. Is tegenslag altijd slecht? Hoe verstandig is het om je hele identiteit te laten afhangen van je status? Zouden we met zijn allen niet beter wat minder werken? Mogen we dieren eten? Zit romantiek liefde in de weg? Waarom moeten we zorg dragen voor elkaar en de planeet? Heeft het zin om geluk na te streven? Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt maakte voor CANVAS de 8-delige filosofische documentaire-reeks 'Het Voordeel van de Twijfel' en schreef ook het gelijknamige boek. Daarnaast schreef en regisseerde hij ook de theatermonoloog ‘SOCRATES’ (gespeeld door Bruno Vandenbroecke, in 2015 te zien in de VELINX).

− 61 −

Basis: 6,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro


Basis € 6,00


DO

08

DEC

2016

20:30

HUMOR / MUZIEK / VERDOKEN HUMOR

Vitalski Vitalski speelt Victor Glorieux

Vitalski, 's lands officiële nachtburgemeester, gekend om zijn bijzonder snelle humor en spitsvondige vertellingen, kruipt in de huid van zijn fictieve, zeer tragische Nonkel, genaamd Victor Glorieux — hij is 70 jaar oud, maar voelt zich er hooguit 69. Vitalski, alias Victor Glorieux, vertelt over zijn dramatische leven op Linkeroever, zijn herinneringen aan de Billiard Palace, zijn echtscheiding na 35 jaar met een dame die alleen maar schorseneren lust; maar tussenin zingt hij een paar eigengemaakte, hoogst romantische liedjes, subtiel begeleid door zijn twee fraaie muzikanten Lut Van Nooten en Morgane Vander Linden. Lach extreem hard met zijn vele, fenomenale vertelsels, maar laat je tevens af en toe meevoeren op de hypnotische liederen in maanlicht. Een verrassend intieme Vitalski — dat wil zeggen: een verrassend intieme, maar gelukkig ook erg grappige Victor Glorieux.

TICKETS

Basis: 10,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Op voorhand al te bestempelen als een legendarisch optreden!

© Nina Ramael

LIEDJES EN VERHAALTJES VAN DE EENZAAMSTE MENS VAN DE WERELD. − 63 −


ZA

10

DEC

2016

20:30

THEATER / LITERATUUR

Troubleyn/ Jan Fabre Nachtschrijver

Na deze duik in de wereld van Jan Fabre sleept het popnoir duo Echo Beatty ons mee de nacht in tijdens ons tweede late night concert.

WWW.TROUBLEYN.BE CREDITS

productie Troubleyn/Jan Fabre en De Bezige Bij - regie, scenografie Jan Fabre - met Tiny Bertels, Gene Bervoets en Clara Cleymans muziek Stef Kamil Carlens TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro

In het kader van 30 jaar Troubleyn, het theatergezelschap van Jan Fabre, presenteren Troubleyn en De Bezige Bij ‘Nachtschrijver’. Drie acteurs, Tiny Bertels, Gene Bervoets en Clara Cleymans, wekken het unieke ideeënuniversum van Fabre tot leven en brengen zijn teksten op de planken. Stef Kamil Carlens componeert. Niet enkel ‘Nachtboek I’ (1978-1984) en ‘Nachtboek II’ (1985-1991) komen aan bod, ook de theaterteksten van Fabre krijgen een prominente plaats. ‘Nachtschrijver’ wil het publiek niet met de beeldend kunstenaar of de theatermaker confronteren, maar concentreert zich op een aspect van Fabre dat tot nu toe wellicht onbelicht bleef: zijn teksten.

© Phil Griffin

Jan Fabre zelf regisseert en neemt de scenografie voor zijn rekening. De verbeelding van Jan Fabre stopt nooit, ze houdt hem wakker. Hij verzamelt zijn geschiedenis en schrijft het scenario van zijn toekomst. Hij denkt, bedenkt, ontdekt, bekent en betekent.

− 64 −


ZA

10

DEC

2016

22:30

MUZIEK / LATE NIGHT CONCERT

LATE NIGHT RETRO VELINX concert #2 Echo Beatty

Echo Beatty staat voor mysterieuze, donkere pop ergens tussen Portishead en PJ Harvey, met echo’s naar Twin Peaks. Duistere melodieën wisselen af met intense passages. Breekbaar en rauw. Echo Beatty speelt op zelfgemaakte instrumenten (haarkammen! Breinaalden!) en zorgt voor de perfecte soundtrack om de nacht in de duiken.

WWW.ECHOBEATTY.COM CREDITS

Annelies Van Dinter zang en gitaar Jochem Baelus geluidskunstenaar en multi-intrumentalist - Louis Evrard drummer & multiintrumentalist GRATIS INKOM

− 65 −


WO

14

DEC

2016

20:30

THEATER

Jan Decorte en Bloet vzw Ne Swarte

WWW.BLOET.BE CREDITS

© Danny Willems

productie: Bloet - coproductie Comp. Marius & Kaaitheater - tekst & regie Jan Decorte - met Jan Decorte, Sigrid Vinks, Waas Gramser, Kris Van Trier en Herwig Ilegems - decor Jan Decorte en Johan Daenen - kostuums Jan Decorte, Sigrid Vinks en Sofie D’Hoore - licht Jan Decorte en Luc Schaltin TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro

Shakespeare schreef met ‘Othello’ hèt drama over passie en jaloezie. Jan Decorte ontbeent het stuk en maakt er een radicale poëtische herschrijving van. In het werk van Decorte staan liefde & dood centraal. Onder de ogenschijnlijk simpele vertelling schuilt een diepe waarheid die ons beroert, die aan het mysterie van het leven zelf raakt.

− 66 −


VR

16

DEC

2016

20:30

DANS

Thierry Smits Anima Ardens

WWW.THOR.BE CREDITS

choreografie Thierry Smits - dans Valentin Braun, Peter De Vuyst, Michal Goral, Jari Boldrini, Gustavo Monteiro, Bruno Morais, Emeric Rabot, Nelson Reguera Perez, Theo Samsworth, Oliver Tida Tida en Stelios Tsatsos - choreografisch assistent David Zagari - originele muziek Francisco López lichtontwerp en technische coördinatie Gilles Brulard - geluidstechnicus Jean-François Lejeune productie Compagnie Thor - met de hulp van het ministerie van de Fédération Wallonie-Bruxelles – Direction Générale de la Culture - Service de la Danse en Wallonie-Bruxelles International TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro OPGELET: deze voorstelling is niet geschikt voor personen jonger dan 16 jaar.

In dit ambitieuze project werkt Thierry Smits samen met elf mannelijke dansers rond de natuurlijke, organische beweging. Het resultaat is een veranderlijke choreografische compositie, geïnspireerd op de dynamiek van de orkaan. De choreograaf verkent de figuur van het crescendo en gaat, onder meer via improvisatie, op zoek naar brute, instinctieve, impulsieve, en vooral nietgeijkte vormen van bewegen. Op die manier neemt hij bewust afstand van vorige grootschalige creaties als ‘D’Orient’, ‘To the Ones I Love’ en ‘Clear Tears | Troubled Waters’. De elf ‘bewegers’ staan in voor het voeden van de intensiteit. Het gaat uiteraard om dansers, maar het is niet door hun technische virtuositeit dat ze zich onderscheiden. Belangrijker zijn hun originele en persoonlijke manier van bewegen, hun natuurlijke soepelheid en evenwicht, en hun gave om het bewegen aan onderzoek te onderwerpen – een onderzoek dat in de voorstelling centraal staat. Doordat de dansers naakt optreden, komen de verschillen tussen hun lichamen en culturele achtergrond extra tot uiting. De elf mannen leggen niet alleen hun lichaam in de weegschaal maar ook hun adem, hun stem; op een scène die zo naakt is als zijzelf, behalve de witte vloer dan; en met als enige accessoires een laken voor elke danser. De ‘plastische klankkunstenaar’ Francisco Lopez staat in voor het klankdecor. Voor Thierry Smits betekent dat een teruggrijpen naar de sfeer scheppende klankwereld van eerdere producties en een weerzien met een bijzondere artiest. Ook al zijn ze het resultaat van elektronische alteratie, de klanklandschappen van Francisco Lopez zijn erg ‘organisch’ getint omdat ze vertrekken van opnames van natuurgeluiden.

− 67 −


Thierry Smits - Anima Ardens - 16/12/16


ZA

17

DEC

2016

17:00

FAMILIEWEEKEND / KERST IN DE VELINX

Pantalone Eén been/één vleugel (vanaf 7 jaar)

Over een tinnen soldaat op één been, een prima ballerina en een duiveltje-uit-een-doos

WWW.PANTALONE.BE

De Standvastige Tinnen Soldaat’ is één van de bekendste verhalen van Hans Christian Andersen. De reis van dit kleine stuk speelgoed is een trip in de fantasie van een meesterverteller. Een zoektocht naar liefde en geluk, een avontuurlijke reis in de lucht, in het water, in de aarde en in het vuur. Het lot van iemand die uit zijn huis wordt gegooid is grillig en niet altijd even aangenaam. Maar zelfs op één been blijft onze held overeind.

tekst en vertelling Dimitri Leue – piano Kiyotaka Izumi – lichtontwerp en techniek Peter Lauwers en deSingel – concept en muziekdramaturgie Chloë Herteleer en Liesbet Vereertbrugghen – luisterend oog Warre Borgmans – kijkend oor Filip Bral – scenografie, kostuums en décor Eva De Mul – realisatie décor Wannes Paquet – productie Pantalone in coproductie met deSingel en in samenwerking met Klara

De muziek van Edvard Grieg ondersteunt dit verhaal en opent nog meer deuren van verwondering. Grieg was niet alleen een tijdgenoot van Andersen, hij heeft hem ook echt gekend en bewonderd. Ze voelden elkaar blindelings aan. De lyrische pianostukjes van Grieg lijken wel voor Andersens sprookjes geschreven. Dimitri Leue zal deze woorden tot leven brengen en de fantasie doen sprankelen en knetteren. Kiyotaka Izumi doet de muzieknoten golven en trillen tot in het binnenste van uw binnenste en tot in het diepste van uw diepste. Eva De Mul geeft vorm en zoekt inspiratie bij Andersen, Grieg en Deense schilders als Per Kirkeby, Else Alfelt en Anna Ancher.

CREDITS

TICKETS

Basis: 7,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

KERST IN DE VELINX

© Eva De Mul

Kerst in de VELINX is een feest voor heel de familie met een warme & feestelijke ontvangst, met lekkernijen en leuke verrassingen in alle hoeken en kieren en spetterende familievoorstelling voor jong en oud!

− 70 −


ZO

18

DEC

2016

15:00

FAMILIEWEEKEND / KERST IN DE VELINX

Tuning People/ DE MAAN Bonte Nacht (vanaf 4 jaar)

Tuning People en de verbeeldingswereld van kleuters, het is een gouden match. Eerst was er ‘Tape voor Kleuters’, een in plakband gewikkeld pareltje waarmee Tuning People internationaal harten veroverde. Vervolgens was er de brio, humor en branie van ‘Leeghoofd (2013)’, waarbij een monstertournee uitmondde in een selectie voor Het Theaterfestival 2014. Allemaal te zien geweest in de VELINX. Met ‘Bonte Nacht’ creëren ze nu in coproductie met DE MAAN opnieuw een kleurrijke en haast woordeloze trip voor kleuters en families. ‘Bonte Nacht’ is een bewegend schilderij. Drie mensen met emmers verf en zelf gebricoleerde schilderobjecten bekladden hun omgeving en zichzelf. Een topcast verheft vlekken maken tot kunst, en maakt smossen tot een weldaad in een feestelijk universum geïnspireerd op de Art Brut, met infantiele dans, muzikale spetters en bonte kleuren.

WWW.TUNINGPEOPLE.BE WWW.DEMAAN.BE CREDITS

spel Katrien Valckenaers, Maxim Storms en Greet Jacobs - regie Jef Van gestel - choreografie Karolien Verlinden- geluidsontwerp Wannes Deneer - decorontwerp & objecten Paul Contryn - lichtontwerp & techniek Stéphane Vloebergh kostuumontwerp Maartje van Bourgognie - productie Tuning People en DE MAAN TICKETS

Basis: 7,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

KERST IN DE VELINX

© Clara Hermans

Kerst in de VELINX is een feest voor heel de familie met een warme & feestelijke ontvangst, met lekkernijen en leuke verrassingen in alle hoeken en kieren en spetterende familievoorstelling voor jong en oud!

− 71 −


VR

23

DEC

2016

20:30

KERSTCONCERT / DE VELINX & B-CLASSIC

B.C. VICE De stem van vluchtelingkinderen in muzikale postkaarten Oorlog en geweld dwingt vele burgers om hun eigen land te verlaten en te vluchten naar onze contreien. Onder hen bevinden zich vele kinderen, elk met hun eigen aangrijpend verhaal. De VELINX en B-Classic laten tijdens dit concert gevluchte kinderen uit het Midden-Oosten hun wensen, dromen of dagelijkse belevenissen uitdrukken in een vooraf gefilmd kort interview. Het Belgische ensemble B.C. VICE laat zich inspireren door elk interview om de persoonlijke ervaring van ieder kind om te zetten in een unieke muzikale compositie die het publiek een creatief beeld geeft van de geest van het kind. Deze bijzondere kerstproductie wil aan de betrokken kinderen een gevoel van trots en eigenwaarde geven en tegelijkertijd culturele vooroordelen en barrières tussen het Westen en andere culturen doorbreken via deze inspirerende persoonlijke ervaringen.

− 72 −

WWW.B-CLASSIC.BE CREDITS

B.C. VICE: Rhonny Ventat saxofoon - Jef Permentier cello Maarten Lingier piano - Dick van der Harst gitaar Dit concert is een co-productie van de VELINX, B-Classic en B.C. VICE TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro


BETER BEELD BESCHIKBAAR?

DE VELINX & B-CLASSIC

− 73 −


JANUARI 2017

KALENDER

DI

Film in de VELINX 03 VR 06

Michael Van Peel Overleeft 2016

ZA 07

Kommil Foo In concert DI

Film in de VELINX 10 WO

De Nwe Tijd Heimat 2

11 ZA 14

WINTER TALES festival met Eyemèr, St.Grandson en Illuminine

ZO 15

Theater De Spiegel Niet drummen (van 8 maanden tot 3 jaar) MA 16

Bleri Lleshi Liefde in tijden van angst

DI

Film in de VELINX 17 WO

VR

20

Abattoir Fermé Bukowksi

18

Adriaan Van den Hoof - Nee, gisteren was het ook al laat……' LATE NIGHT RETRO VELINX concert # 3 - Winterslag DI

Film in de VELINX VR 27

24

Ontroerend Goed A History of Everything (vanaf 16 jaar) ZA

ZO

29

LOD muziektheater NIEUWJAARSCONCERT - Het huis der verborgen muziekjes, de revanche

28

Kabinet K/HETPALEIS Horses (vanaf 8 jaar)


DI

Film in de VELINX 31


VR

06

JAN

2017

20:30

HUMOR

Michael Van Peel Overleeft 2016

WWW.MICHAELVANPEEL.BE CREDITS

tekst en spel Michael Van Peel i.s.m. Canvas, Radio 1, Arenbergschouwburg en Café The Joker TICKETS

© Johannes Vande Voorde

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro

2016. Het beleg van Europa. Vergeet de Walen! Horden vluchtelingen belegeren het Europese Fort. Griekenland stuurt Angela Merkel op een Trojaans paard naar Brussel. Door de kieren van een ijzeren gordijn gluurt de priemende blik van Vladimir Poetin. Oude zekerheden vallen. Het Europese volk roert zich. De buitenwereld verandert. Alleen binnenskamers in de Wetstraat is het business as usual. Of, wacht even… Wie heeft er die achterdeur laten openstaan?! De eindejaarsconference van Michael Van Peel is intussen een vaste waarde in de theaters als op radio en televisie.

− 76 −

"Een magistrale conference!" *****, De Standaard

"De streken van een standupper, de theatraliteit van een conferencier, de wereldbeschouwing van een columnist en de fluwelen durf van een rebel in kostuum." *****, Cobra.be


ZA

07

JAN

2017

20:30

MUZIEK

Kommil Foo In concert WWW.KOMMILFOO.BE CREDITS

met Mich Walschaerts (zang, viool, piano) Raf Walschaerts (zang, gitaar, piano) Gwen Cresens (accordeon, bandoneon) Alano Gruarin (piano) Bruno De Groote (gitaren) Ben Faes (contrabas) Cesar Janssens (drums) Nico Schepers (trompet) Dieter Limbourg (sax en dwarsfluit) Carlo Mertens (trombone) - techniek Koen Bellens – productie Caroline Lanoye TICKETS

© Jaap Reedijk

Basis: 26,00 euro Vriend van de VELINX: 22,00 euro

‘Born en to Raf Be Walschaerts Blue’, geregisseerd doormooiste, Robert Mich zingen hun Budreau, ging in première in Toronto en heeft beste, ontroerendste, grappigste en meest menaast Ethanliederen. Hawke, Selma-actrice Carmen Ejogo morabele Omringd door een uitgeen Callum Rennie (Hank Moody’s evenknie lezen groepKeith muzikanten. Liederen die stuk voor Lew hun Ashby in vonden ‘Californication’) in detheatervoorbelangrijkstuk plek in de talloze ste rollen. die De fide lm cirkelt een sleutelmoment stellingen broers rond doorheen de jaren op uit de jaren zestig, waarop Chet Baker hij rekde planken brachten. Verwacht u aan– Kommil ende af met de heroïneverslaving die zijn leven Foo-klassiekers als ‘Ruimtevaarder’, 'Madrid’, op en naast het podium verwoestt e – opnieuw ‘De Volgende’, maar ook aan splinternieuwe songs eende worp doet voorstelling naar artistiek succes. De motor uit recente ‘Schoft !’ (mei 2016, vanVELINX). die ommekeer: de passionele romance die hij de beleeft met een nieuwe liefde (Ejogo). Een mix van zowel feiten, fictie als cinematografische stijlen moet ‘Born to Be Blue’ een uitstraling geven die al even creatief en improvisatorisch aanvoelt als jazz zelf. − 77 −


WO

11

JAN

2017

20:30

THEATER / NIEUWJAARSBRIEF

Nwe Tijd

De Nw

Heimat 2

Vorig seizoen mocht Laura Van Dolron het jaar inzetten met het hoopvolle, positieve en opbeurende ‘Liefhebben’. In 2017 brengen wij met het hartverwarmende ‘Heimat 2’ onze nieuwjaarsbrief in de vorm van een theatervoorstelling. In oktober 2015 begonnen Freek Vielen, Suzanne Grotenhuis, Tim David en Harald Austbø aan een ambitieuze odyssee die hen bracht van Denemarken via IJsland naar Groenland. Daar speelden ze op een smeltende gletsjer de laatste noten van een zelfgeschreven requiem. Ze voelden dat het tijd was om ergens afscheid van te nemen. Maar van wat? Onderweg interviewden ze een bioloog, een burgemeester, een ondernemer, een filmproducent en een klas Inuit-pubers om een antwoord te vinden op die vraag. U moet het eerste deel (februari 2015 in de VELINX) niet gezien hebben om ten volle van ‘Heimat 2’ te kunnen genieten. De voorstelling staat volledig op zichzelf en is minstens zo sterk als het magistrale eerste deel.

WWW.DETIJD.BE CREDITS

van en met Freek Vielen, Suzanne Grotenhuis, Harald Austbø, Tim David en Rebekka de Wit – productie De Nwe Tijd en Productiehuis Rotterdam – coproductie de coproducers TICKETS © Pepijn Lutgerink

Basis: 12,00 euro Supervriendenprijs / Tongerse Tickets: 6,00 euro (zie ook pagina 153) − 78 −


we Tijd

De Nw

“Heimat 2 gaat over onze plek in systemen die groter zijn dan wijzelf. Over het wanhopige gevoel dat je krijgt als je de krant leest. Over rijden op een hondenslee en over de keuzes die mensen maken, in de geschiedenis, in relaties, als ze midden in de nacht op een cruiseschip staan en niet weten welke gang ze in moeten lopen. Over het verliezen van je lief, over hoe walvissen slapen en hoe ze verdwalen. Over stilstaan, je plek vinden, voelen hoe de aarde draait. Over machteloosheid, rouw, afscheid nemen, hoopvol blijven.” De Correspondent

SUPER VRIENDEN PRIJS! − 79 −


ZA

14

JAN

2017

20:30

MUZIEK / FESTIVAL

WINTER TALES Eyemèr, St.Grandson en Illuminine (exclusieve avant-première)

Sarah Devreese – aka Eyemèr – haalde de finale van Humo’s Rock Rally. Met haar pure muziek en warme, frele stem als enige bagage, pakte ze toen de jury in. Nu gaat ze door het leven als Eyemèr, met diezelfde lo-fi mentaliteit en breekbare songs. Haar debuutplaat ‘Temporarily Colourblind’ handelt in dezelfde melancholie als ‘Daughter’ en ‘Waxahatchee’, maar met enkel een naakte gitaar. Nieuwe Belgische singer-songpower! Benjamin Decloedt – aka St. Grandson – wist met zijn dromerige indiepop in 2015 “De Nieuwe Lichting” van Studio Brussel te winnen. Zijn debuutsingle “Midnight Swim” draaide verschillende weken mee in De Afrekening. St. Grandson speelde deze zomer op Pukkelpop en stond al in gereputeerde zalen als de Ancienne Belgique, Paradiso, Tivoli,…en New York ontving St. Grandson met open armen.

© Joost Van Hoey

Kevin Imbrechts – aka Illuminine - cirkelt aan het rondpunt waar Nils Frahm, Ólafur Arnalds, Sigur Rós en A Winged Victory For The Sullen samenkomen. Serene bevlogen eenvoud. Jarenlang experimenteerde Kevin Imbrechts in alle stilte met soundscapes en gitaarsongs. ‘Illuminine’, zijn titelloze debuut, trotseerde voor het eerst de buitenlucht met ‘Dualisms’, de opener van het album. Christophe Vandewoude (Isbells, Pilod) nam de productie voor zijn rekening, Birgir Jon Birgisson, sound engineer van Sigur Rós, waakte in IJsland over het geluid van Illuminine. De plaat was een schot in de roos en werd warm en met open armen door pers en publiek onthaald. Iedereen keek dan ook naar het langverwachte 2de album uit! Exclusief voor de eerste editie van WINTER TALES laat Illuminine officieel zijn splinternieuwe 2de album in avant-premiere in een live bezetting - maar liefst 8 muzikanten - op het warme publiek los.

− 81 −

WWW.EYEMER.BE WWW.STGRANDSON.COM WWW.ILLUMININE.BE

CREDITS EYEMÈR Sarah Devreese zang, gitaar Dorien Staljanssens gitaar, backing vocals o.v. CREDITS ST.GRANDSON Benjamin Decloedt keys, guitar, vocals – Klaas Tomme bass – Laurens Van Bouwelen drums – Jolien Deley cello CREDITS ILLUMININE Kevin Imbrechts gitaar, samples, synths - Christophe Vandewoude piano, gitaar - Mathijs Bertel elektronica, viool - Beatrijs De Klerck viool - Tine Anthonis cello Robby Govaerts gitaar - Nico Kennes bass, keys - Dirk Timmermans trompet TICKETS

Basis: 14,00 euro Supervriendenprijs / Tongerse Tickets: 7,00 euro (zie ook pagina 153)

WINTER TALES is het gloednieuwe en hartverwarmende festival van de VELINX waarbij we inzetten op broze muziekjes badend in een dromerige sfeer in het hartje van de winter. Balsem voor de ziel.

SUPER VRIENDEN PRIJS!


ZO

15

JAN

2017

15:00

FAMILIE

Theater De Spiegel Niet drummen (8 maanden tot 3 jaar)

Knikkers, bollen, ballen, drumvellen, trommels, water... Een magische tocht in een merkwaardig decor. Een schaduwbeeldkunstenaar, een fluitistsaxofonist en een percussionist nemen je mee op een ontdekkingstocht van klanken, geluidjes, muziek en ritmes. Jong en oud, klein en groot genieten van een beeldend concert. Rock ‘n Roll en Poëzie.

WWW.DESPIEGEL.COM CREDITS

concept en regie Karel Van Ransbeeck - compositie Joeri Wens en Nicolas Ankoudinoff – spel Alain Ongenaet (schimmen en lichtspel), Joeri Wens (percussie) en Nicolas Ankoudinoff (sax en fluit) - decor Wim Van de Vyver - kostuums Lies Maréchal TICKETS

“De leidraad door ‘Niet drummen’ is een rode bal. Hij dient als tennisbal voor twee trommels, valt pardoes in veelvoud uit de lucht of wordt een appel in een schimmenspel. Knikkers en nog kleinere bolletjes ondersteunen zijn ritmische reis. En zo is alles in ‘Niet drummen’ beeld en muziek tegelijk, klank én beweging, vorm én licht. Van de banaalste objecten maakt regisseur Karel Van Ransbeeck weer dubbelzinnige dingen, met een eigen wil, een richting, een geheim verband. […] Peutertheater eenvoudig? Het is vooral meervoudig. Zoals je dat van alle theater verhoopt.” Wouter Hillaert, De Standaard

− 82 −

Basis: 7,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro


© Marion Kahane

SCHADUWSPEL VOL RITMISCHE MUZIEK VOOR KINDEREN VAN 8 MAANDEN TOT 3 JAAR.

− 83 −


MA

16

JAN

2017

20:00

LEZING

Bleri Lleshi Liefde in tijden van angst

Net zoals bij onze theatervoorstellingen willen we ook met onze lezingen het jaar telkens inzetten met een positieve boodschap, de titel zegt al alles: ‘Liefde in tijden van angst’.

TICKETS

Basis: 6,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

© Jelle Vermeersch

Bang om niet rond te komen, bang om te falen, bang voor aanslagen, bang om alleen te zijn, bang om samen te gaan wonen, bang voor verandering, bang voor morgen, bang voor de dood. We leven in een angstsamenleving. Filosoof Bleri Lleshi ziet maar één oplossing: de Liefde. De liefde die ons laat bloeien en groeien en ons samenbrengt. Alleen heeft die, net zoals een boom, stevige wortels nodig: in gezinnen, onderwijs, middenveld, media en politiek. ‘Liefde in tijden van angst’ vertrekt vanuit de dagelijkse verhalen van gewone mensen. Over solidariteit, spiritualiteit en de noodzaak van een liefdessamenleving. Broodnodig in tijden van angst.

− 84 −


WO

18

JAN

2017

20:30

THEATER

Abattoir Fermé Bukowski

Aan de toog van een groezelig restaurant zoeken twee drinkebroers (Dominique Van Malder en Tom Vermeir) en een serveuse (Sung-Im Her) naar zin en onzin van het leven (en de lever). Geïnspireerd door leven en werk van Charles Bukowski.

WWW.ABATTOIRFERME.BE TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro

Dominique Van Malder speelde bij Studio ORKA, Antigone en Abattoir Fermé en maakte de opgemerkte TV-reeks ‘Radio Gaga’ (Canvas). Tom Vermeir speelde o.a. bij Cie Cecilia (zie ook ‘CHET’ dit seizoen), hetKIP en HETPALEIS en in de film ‘Belgica’ van Felix van Groeningen. Sung-Im Her is een Zuid-Koreaanse danseres en performer die haar sporen verdiende bij o.a. Jan Fabre, Les Ballets C. de la B., Needcompany en Abattoir Fermé. De regie is in handen van Stef Lernous.

“Some people never go crazy. What horrible lives they must lead.” Charles Bukowski

− 85 −

© Stef Lernous

Charles Bukowski (1920-1994) was een notoir Amerikaans dichter, schrijver en zuipschuit die woonde en werkte in Los Angeles. Naast duizenden gedichten en kortverhalen schreef hij romans als ‘Pulp’, ‘Hollywood’ en ‘Post Office’. Zijn semi-autobiografisch werk portretteert de gokkers, alcoholisten en boefjes uit de ruige achterbuurten van L.A., in een rauwe en directe stijl boordevol geestige dialogen.


VR

20

JAN

2017

20:30

HUMOR

Adriaan Van den Hoof “Nee, gisteren was het ook al laat…”

Na het afronden van de succesvolle trilogie ‘Achterklap’-‘Doortocht’-‘Hoogspanning’ is het nu tijd voor de terugslag. Waar het in de vorige voorstellingen vooral over een opeenstapeling van de zin en onzin van ons vluchtige bestaan ging en over de vermoeiende zoektocht naar nostalgisch geluk, beslist Adriaan Van den Hoof deze keer 'thuis' te blijven.

WWW.ADRIAANVANDENHOOF.BE

Letterlijk en figuurlijk het podium als zijn natuurlijke habitat te beschouwen. De wereld observeren van uit zijn zetel en zich met hand en tand verzetten tegen FOMO (Fear of Missing Out), het gesprek met zichzelf aangaan en beslissen om de deur naar buiten toch maar gesloten te houden. “Nee, het was gisteren ook al laat...” is het antwoord op een vraag, maar wat die vraag is of inhoudt, komen we samen met hem te weten in zijn nieuwe voorstelling! Is een man alleen in goed gezelschap of wordt het beest in hem wakker!?

TICKETS

CREDITS

tekst en spel Adriaan Van den Hoof - inspiratie en coaching Thomas Renders, Fokke van der Meulen en Wim Hellemans muzikale ondersteuning Jimmy Dewit & Tom ‘Pele’ Peeters Basis: 18,00 euro Vriend van de VELINX: 15,00 euro

“Van den Hoof zoals we hem graag zien, de grappige verteller die met grote ogen en ongeremd jeugdige frisheid naar zijn omgeving kijkt.” © Dimitri Van Zeebroek

**** De Standaard

− 86 −


VR

20

JAN

2017

22:30

MUZIEK / LATE NIGHT CONCERT

LATE NIGHT RETRO VELINX concert #3 Winterslag (indiepop/elektronica/melancholisch) Vier jaar na de dubbel-EP met Superlijm is het eerste Winterslagalbum “The Might-as-Well” een feit. Gelaagd en bij momenten tegendraads combineert de plaat indiepop en elektronica in dromerige, soms melancholische songs. De Winterslagleden bouwden de voorbije jaren ervaring op bij verschillende andere bands. Of het nu gaat om de klanktapijten opgepikt in Marble Sounds, de gitaarriedels van Yuko of de zang van Renée, ze drukten hun stempel op het geluid, maar Winterslag is met nadruk een band met een eigen gezicht.

WWW.WINTERSLAGMUSIC.COM CREDITS

Rolf Verresen zang en gitaar Renee Sys zang - Brecht Plasschaerts toetsen - Ruben Lamon bas - Arne Huysmans drums GRATIS INKOM

“Winterslag verhandelt indiepop die in hetzelfde bed bij elkaar werd gedroomd waar ookMarble Sounds en Sufjan Stevens zich te rusten leggen. De prachtige, wat melancholisch klinkende samenhang maakt van dit debuut de perfecte soundtrack bij een mooie, zachte herfst”’ **** De Morgen

− 87 −


DI VR

04 27

OKT JAN

2016 2017

20:30

FILM THEATER / JONGEREN

Born Ontroerend to Be Blue Goed Robert Budreau A History of Everything (vanaf 16 jaar)

ENGELS GESPROKEN

“We aretogoing to die, geregisseerd and that makesdoor us theRobert lucky ‘Born Be Blue’, ones” (Richard Dawkins) Budreau, ging in première in Toronto en heeft naast Ethan Hawke, Selma-actrice Carmen Ejogo Gebaseerd op het werk(Hank van Moody’s Richard evenknie Dawkins en Callum Keith Rennie over Ashby evolutietheorie, van Brian Greene over Lew in ‘Californication’) in de belangrijkkosmologie en E. H. Gombrich’s ‘Litt le history ste rollen. De film cirkelt rond een sleutelmoment of the world’zestig, presenteren u een uit de jaren waarop we Chet Bakergeschiede– hij reknis van Vanheroïneverslaving de Big Bang tot die vandaag, mét ende af alles. met de zijn leven de intentie te bereiken binnen op en naasteen hetcompleetheid podium verwoestt e – opnieuw de ongrijpbare geschiedenis van een worp doet astronomische naar artistiek succes. De motor onzedie wereld en hetde universum. mensheid van ommekeer: passioneleDe romance die als hij slechts met een een kortnieuwe fragment in een eeuwig evoluebeleeft liefde (Ejogo). rende tijdslijn. Een mix van zowel feiten, fictie als cinematografische stijlen moet ‘Born to Be Blue’ een uitstraling geven die al even creatief en improvisatorisch aanvoelt als jazz zelf.

WWW.ONTROERENDGOED.BE CREDITS

regie Alexander Devriendt – TICKETS spelers Charlotte De Bruyne, Basis:Smet, 6,00 Karolien euro Joeri De Bleser, Vriend van de Zach VELINX/reductie: Lisa Schamlé, Hatch, Kristof 5,00 euro Coenen en Jeroen Van der Ven - scenografie & kostuums Sophie EXTRA De Somere – tekst Alexander Extra/combiticket: vertoon van Devriendt en JoeriOp Smet i.s.m. de uw ticket (zie zaterdag spelers envoor met ‘CHET’ fragmenten uit ‘Sum’ 7 oktober, XXXX) kan u edeze van David pagina Eagleman – fotografi film gratis bijwonen. Brett Boardman en Tahki Saul Ontroerend Goed & Sydney Theatre Company in coproductie met Drum Theatre Plymouth, Stadsschouwburg Amsterdam, Art Happens en Richard Jordan Productions Ltd - met steun van de Vlaamse Gemeenschap, Provincie Oost Vlaanderen en Stad Gent. TICKETS

Basis: 12,00 euro Vriend van de VELINX: 8,00 euro

© Brett Boardman

ACTIE! Tieners betalen slechts 4,00 euro voor deze voorstelling!

© Brett Boardman

“‘A History of Everything’ verdient zijn uitzonderlijke titel … Een geweldig, krachtig, inspirerend werk.” ****, Darryn King, Time Out Sydney

− 89 −


ZA

28

JAN

2017

20:30

MUZIEK / KLASSIEK / B-CLASSIC / NIEUWJAARSCONCERT

LOD muziektheater Het huis van de verborgen muziekjes, de revanche Met dit concert presenteren we samen met B-Classic ons eerste nieuwjaarsconcert ‘geheel nieuwe stijl’. We verlaten Wenen en kijken met open ogen naar de wereld rondom ons en putten kracht uit deze enorme rijkdom van klanken om nadien hoopvol en welgemoed als vanouds het glas te klinken op een nieuw jaar! Onderhuids herbergt een stad heel wat levende muziek. Muzikanten van divers allooi, van verschillende achtergronden. Dick van der Harst zocht er in 2000 een aantal bijeen en bracht ze aan de oppervlakte in ‘Het huis der verborgen muziekjes’. De achtergronden waren Keltisch, jazz, hedendaags & oud klassiek, traditioneel, Galicisch, Iers, Bretoens, flamenco, Waals, Vlaams, improvisatie.., de basishouding respect en bereidheid tot samenwerken. Componist en arrangeur Dick van der Harst koos voor genres die hem liggen. Zelf is hij thuis in heel wat ‘verborgen én verboden muzieken’. De vertrouwdheid met deze vele genres was de basis om een aantal groepen te linken. Dick van der Harst dus als loodgietervakman van dienst. Hij stond in voor de nodige zuurstof, voor de airconditioning in dit ‘huis’. Speciaal voor de 25ste verjaardag van LOD muziektheater ging hij opnieuw voluit voor het muzikaal avontuur 15 jaar na het eerste ‘Huis der verborgen muziekjes’, volgt nu ‘De revanche’… een beetje ouder, een beetje stouter: ‘Het huis der verboden muziekjes, de revanche’.

− 90 −

WWW.LOD.BE WWW.B-CLASSIC.BE CREDITS

compositie Dick van der Harst muzikale leiding Dick van der Harst – met Massive Central Dick van der Harst tible, bandoneon, banjo Kurt Budé tenorsaxofoon, klarinet Wim Konink percussie JeanPhilippe Poncin tenora, klarinet, basklarinet, chalumeau Gilles Repond trombone Nic Roseeuw bassaxofoon, dwarsfluit Strijkkwartet Liesbeth De Lombaert altviool Saartje De Muynck viool Gudrun Vercampt viool Lode Vercampt cello en Guy Danel cello Bart Vervaeck gitaar Wim Segers percussie Christian Mendoza piano Michiel Kelchtermans contrabassist zang Ialma, Nathalie Codesal, Veronica Codesal, Eva Fernandez, Magali Menendez, en Amparo Cortés , Lieselot De Wilde dans Sofia Yero - kopiist JeanPhilippe Poncin - productieleiding Isabel Vermeulen - techniek Bram De Cock productie muziektheater – met de steun van Sabam Culture, De Nationale Loterij, Swing, Yesplan, Caruur, VDK Spaarbank TICKETS

Basis: 22,00 euro Vriend van de VELINX: 18,00 euro


© Kurt Van der Elst

LE NOUVEAU CONCERT DU NOUVEL AN EST ARRIVÉ!

DE VELINX & B-CLASSIC

− 91 −


ZO

29

JAN

2017

17:00

FAMILIE / DANS

Kabinet K/HETPALEIS Horses (vanaf 8 jaar)

'With a green horse you never knew what to expect, and I got thrown plenty, which terrified Mom, but Dad just waved her off and helped me up. 'Most important thing in life', he would say, 'is learning how to fall.' Jeannette Walls/ Half Broke Horses

WWW.KABINETK.BE CREDITS

choreografie Joke Laureyns en Kwint Manshoven - dans Jacob Ingram-Dodd, Evelyne Rossie, Kwint Manshoven en 5 kinderen - muziek Thomas Devos en Eva Vermeiren - scenografie Kris Van Oudenhove en Kwint Manshoven - dramaturgie Mieke Versyp - lichtontwerp Kris Van Oudenhove -techniek Kris Van Oudenhove en Gerold Van Thieghem - productieleiding Maarten Naessens - productie Kabinet K & HETPALEIS - coproductie TAKT, STUK - met de steun van De Vlaamse Gemeenschap met dank aan Les Ballets C de la B, NTGent, LOD, Imaginate (UK) en Aabendans (DK) TICKETS

‘Horses’ is een dansvoorstelling met een ontembare energie, waarin 5 jonge kinderen en 5 volwassenen elkaar ontmoeten. ‘Horses’ gaat over groot willen zijn en over kind willen blijven, over macht en kwetsbaarheid, over dragen en gedragen worden. ‘Horses’ getuigt van de kracht en integriteit in menselijke verhoudingen. Op live muziek van Thomas Devos en Eva Vermeiren zoeken de dansers naar een symbiose, een uniek verbond met de ander, als ruiter en paard. Kabinet K is al sinds jaar en dag kind aan huis in de VELINX met hun poëtische en tegelijkertijd energieke dansvoorstellingen voor jong en ouder. Met ‘Rauw/raw’ (december 2013, de VELINX) werden ze zelfs geselecteerd voor het Theaterfestival. ‘Horses’ is in zijn gelaagdheid een voorstelling voor zowel volwassenen als voor kinderen vanaf 8 jaar.

− 92 −

Basis: 7,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro


Š Kurt van der Elst


FEBRUARI 2017

KALENDER

WO

01

Adriaan Van Aken & Johan Petit Het einde is nabij DI

Film in de VELINX 07 WO 08

Stijn Van De Voorde Prachtig in zijn genre DO 09

ZA

Nanni Moretti Mia Madre (matinee film)

Rumours, 40 years A Fleetwood Mac Tribute

11 ZO 12

Maas theater en dans Eitje (vanaf 3 jaar)

MA 13

Hendrik Vos De Europese Unie: geploeter van crisis naar crisis DI

Film in de VELINX 14 VR 17

SOIREE D’AMOUR IN DE VELINX Isolde et les Bens + Beats of Love afterparty ZO

DI

DROOMDAG IN DE VELINX Zonzo Compagnie - Slumberland

19

Film in de VELINX 21 WO

Het Nieuwstedelijk Groupe Diane DO 23

22

Jackobond zingt Marva Rode rozen in de sneeuw DI

Film in de VELINX 28


WO

01

FEB

2017

20:30

HUMOR / LEZING / VERDOKEN HUMOR

Adriaan Van Aken & Johan Petit Het einde is nabij

tekst en spel Adriaan Van Aken & Johan Petit - powerpoint & techniek Tim Clement - productie MartHa!tentatief & Het Nieuwstedelijk dank aan Geert Kestens, Ruth Mariën, Bart Philipsen en de rest van het team achter het OPAK-onderzoek De kunst van het gemis (Drama, KULEUVEN) dat onbedoeld de dramaturgie voerde voor grote delen van dit project. TICKETS

Basis: 10,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

© Katrijn Van Giel

CREDITS

'Het einde is nabij' is een geanimeerde lezing over melancholie aan de hand van powerpointslides, popmuziek en allerhande vertelsels. Johan Petit (toneelmaker, schrijver en acteur bij Martha!tentatief) en Adriaan Van Aken (o.a. schrijver, regisseur en audioman bij het Nieuwstedelijk) slagen er in deze performance in om op onnavolgbare wijze 'melancholie' en 'utopie' met elkaar te verbinden en melancholie te herdefiniëren van een toestand van depressie, ellende en verslagenheid tot een waarachtige, productieve kracht. Op een luchtige, persoonlijke manier geven Petit en Van Aken melancholie nieuwe betekenissen én relevantie en illustreren dit met voorbeelden uit de populaire cultuur (Stromae, Jan Mulder, Clara Cleymans, Godfried Bomans, Morrissey, Theo Maassen,,...). Een onderhoudende lezing die aanvoelt als een heerlijk, warm bad. Vol melancholie.

− 96 −


DI WO

04 08

OKT FEB

2016 2017

20:30

HUMOR FILM / LEZING / VERDOKEN HUMOR

Stijn Van De Voorde Prachtig in zijn genre

Sommige artiesten gaan ver voor de kunst. Zij gingen tè ver. Een geestige spreekbeurt over de artistieke grenzen van wonderbaarlijke mensen. In 2017 probeert Stijn Van de Voorde actuele, conceptuele kunst te begrijpen. Hij gaat niet op zoek naar kunstenaars die ver gaan in naam van de kunst. Zijn aandacht gaat onverdeeld naar werken van artiesten die té ver gingen. Volgens Freddy Mercury (Queen) kan je extravagante, moderne kunstwerken het best vergelijken met vrouwen; je kan er niet van houden als je nooit geprobeerd hebt om hen te begrijpen. Oogkleppen af en focus op scherp. Dit is een ode aan hen die onzichtbare schilderijen ophangen, Wikipedia afprinten, een gat in hun schedel laten boren en op straat sneeuwballen verkopen… Voor de kunst. ‘Prachtig in zijn genre’ is een voorstelling met veel humor, (bewegende) beelden en onwaarschijnlijke verhalen over het modernste dat kunst ooit heeft voortgebracht.

− 97 −

TICKETS

Basis: 10,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro


DI DO

04 09

OKT FEB

2016 2017

20:30 14:00

FILM MATINEE / FILM

Born Mia Madre to Be Blue Nanni Morett i Robert Budreau Het leven (Margherita Buy) komt ‘Born to van Be Margherita Blue’, geregisseerd door Robert onder hoogspanning te staan wanneer haar Budreau, ging in première in Toronto en heeft moeder in Hawke, het ziekenhuis wordtCarmen opgenomen. naast Ethan Selma-actrice Ejogo Margherita zit midden in de Moody’s draaiperiode van en Callum Keith Rennie (Hank evenknie haar Ashby nieuweinfilm en heeft te maken met een preLew ‘Californication’) in de belangrijktentieuze Amerikaanse hijsleutelmoment begrijpt haar ste rollen. De film cirkelt acteur; rond een regieaanwijzingen en vraagt de set steeds uit de jaren zestig,niet waarop Chetop Baker – hij rekde aandacht metheroïneverslaving zijn sterke verhalen. Metleven een ende af met de die zijn ex-man, een opgroeiende ene de strubbeop en naast het podium dochter verwoestt – opnieuw lingen van doet een nieuwe relatie kan ze erDe nietmotor veel een worp naar artistiek succes. meerdie bijommekeer: hebben. Haar broer (Nanni Morettdie i zelf) van de passionele romance hij die wel met de nodige tijd inliefde het ziekenhuis beleeft een nieuwe (Ejogo). kan doorbrengen, drukt Margherita met haar neus op de feiten: zal niet langalsmeer leven. Dit Een mixhun vanmoeder zowel feiten, fictie cinematografbesef stijlen dwingtmoet Margherita staan bijuitstraling het leven ische ‘Born tostil BeteBlue’ een dat ze leeft neemt haar moeder mee naar huis geven die .alZeeven creatief en improvisatorisch om dezeals laatste fase met haar door te kunnen aanvoelt jazz zelf. brengen. Ondanks de tragische verhaallijn slaagt Moretti erin humor in de film te verweven. Nanni Moretti kennen we o.a. van parels als ‘La stanza del figlio’ en ‘Caos calmo’.

− 98 −

TICKETS TICKETS

Basis: 6,00 6,00 euro euro Basis: Vriend van van de de VELINX/reductie: VELINX/VVK: Vriend 5,00 euro euro 5,00 NAPRET VERZEKERD EXTRA

Op vertoon van uw krijgt Extra/combiticket: Opticket vertoon van u inticket Retrovoor Velinx een(zie korting van uw ‘CHET’ zaterdag euro pagina op eenXXXX) consumptie 71,00 oktober, kan u deze keuze. Enkel geldig na de finaar lm gratis bijwonen. voorstelling. In samenwerking met Dienstencentrum De Piepel


DI ZA

04 11

OKT FEB

2016 2017

20:30

MUZIEK FILM

Rumours, 40 years A Fleedwood Mac Tribute

CREDITS

met Sara Gilis (vocals, keys), NEEKA (vocals), Marco Cirone (vocals, gitaar), Rob Vanspauwen (gitaar), David Broeders (gitaar) en Sore Losers Kevin Maenen (bas) en Alessio Di Turi (drum) TICKETS © Kris Vandevenne

Basis: 12,00 euro Vriend van de VELINX: 8,00 euro

Op 4 februari 2017 is het exact 40 jaar geleden dat de legendarische break-up-plaat 'Rumours' het daglicht zag. Dit Fleetwood Mac album staat vol parels als 'Go your own way', 'Don't Stop' en 'Dreams’. Songs die één voor één in ons collectief geheugen gegrift staan. Deze verjaardag wordt gevierd door een bende straffe muzikanten samengesteld door Sara Gilis (Billie King, Marco Z, Motek, The Happy,..). De gitaren zijn in handen van Marco Cirone, Rob Vanspauwen & David Broeders. Bassist Kevin Maenen en drummer Alessio Di Turi van The Sore Losers zorgen voor een stevige ruggengraat. En NEEKA vervolledigt met haar fluwelen stem deze groep bevlogen muzikanten, die dit Classic Album allemaal in hun bovenste schuif hebben liggen. ‘Rumours , 40 Years’ neemt je mee terug in de tijd. Als een vlieg op de muur in The Record Plant, de legendarische studio in Los Angeles waar deze plaat eind jaren ‘70 werd opgenomen.

− 99 −

GO YOUR OWN WAY


DI ZO

04 12

OKT FEB

2016 2017

20:30 15:00

FILM FAMILIE

Born Maas to theater Be Blue en dans

WWW.MAASTD.NL CREDITS

Eitje (vanaf 3 jaar) Robert Budreau Stel je to voor: actiefi lm, maar dandoor in hetRobert echt. ‘Born Beeen Blue’, geregisseerd Met één van deinsaaiste actiefiinguren ooooit. Budreau, ging première Toronto en heeft naast Ethan Hawke, Selma-actrice Carmen Ejogo EenCallum eitje waar aan mag komen,evenknie we heren Keithniemand Rennie (Hank Moody’s halen,Ashby niemand. Een saai eitje dus. Eenbelangrijksaai eitje Lew in ‘Californication’) in de bewaakt oersaaie in een ste rollen.door De fitwee lm cirkelt rond suppoosten een sleutelmoment museum. (Suppoosten zijnChet saaieBaker bewakers van uit de jaren zestig, waarop – hij rekkunstobjecten, en kunst is….ehm nou ja, dat verende af met de heroïneverslaving die zijn leven tellen nog het wel podium een keer.) En net als zo saai op enwe naast verwoestt e –het opnieuw begint te worden datartistiek je in slaap valt, De zitten we een worp doet naar succes. motor middenin een achtervolging. van die ommekeer: de passionele romance die hij beleeft met een nieuwe liefde (Ejogo).

regie, vormgeving Dwayne Toemere, Willemijn Zevenhuijzen naar een idee van Willemijn Zevenhuijzen - spel Lisa Groothof en Dwayne Toemere - coaching TICKETS Moniek Merkx - met dank aan Basis: euro Dorien Folkers, William6,00 Dashwood, Vriend van de VELINX/reductie: René Geerlings, Andrea Spoor en 5,00 Eitje euro EXTRA TICKETS

Extra/combiticket: Basis: 7,00 euro Op vertoon van uw ticket voor zaterdag Vriend van de ‘CHET’ VELINX:(zie 5,00 euro 7 oktober, pagina XXXX) kan u deze film gratis bijwonen.

Een mix van zowel feiten, fictie als cinematografische stijlen moet ‘Born to Be Blue’ een uitstraling geven die al even creatief en improvisatorisch aanvoelt als jazz zelf.

“’Eitje’ is een leuke komische en ook leerzame voorstelling. Naast allemaal grapjes die er gemaakt worden, leren de kinderen ook wat kunst is, maar ook dat je niet zomaar spullen in iemands anders tas mag stoppen. ‘Eitje’ is een korte, maar leuke voorstelling voor kinderen, maar zeker ook voor de ouders.”

© Phile Deprez

www.ilovetheater.nl

− 100 −


MA

13

FEB

2017

20:00

LEZING

Hendrik Vos De Europese Unie: geploeter van crisis naar crisis

© Sputnik

De eurocrisis, de Oekraïnecrisis, luxleaks, de terreurdreiging en meest recent de vluchtelingencrisis. Telkens opnieuw worden de lidstaten van de Europese Unie met uitdagingen geconfronteerd die ze moeilijk alleen de baas kunnen. Maar telkens opnieuw blijkt ook hoe moeilijk het is om een gemeenschappelijke Europese aanpak uit te werken. De voorbije jaren leek Europa zich dan ook van crisis naar crisis te ploeteren. Elegant is dat niet, effectief misschien ook niet. Maar tegelijk valt de Europese Unie ook niet uit elkaar. Integendeel, geleidelijk aan lijkt de Unie meer greep te krijgen op de lidstaten. In deze lezing bekijkt Hendrik Vos aan de hand van concrete voorbeelden hoe Europa met crisissen omgaat en hoe de leiders zich van top naar top slepen. Nooit lijkt er echt een doorbraak te komen, maar een ontrafeling van de integratie komt er evenmin. Wat is uiteindelijk de lijm die de lidstaten altijd weer aan de onderhandelingstafel houdt? En waar gaat dit naartoe?

− 101 −

TICKETS

Basis: 6,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro


D'AMOUR

SOIRÉÉ


VR

17

FEB

2017

20:30

D'AMOUR

MUZIEK / FESTIVAL

SOIRÉÉ

Isolde et les Bens Concert + Beats of Love afterparty

Isolde et les Bens ... een groep van en mét Isolde Lasoen (bekend als drumster bij Daan, en zoveel meer), waarmee ze naast 'n aantal eigen songs, ook een eigenzinnige keuze covers brengt uit de Franse sixtiespop-chanson, afgewisseld met enkele Engelstalige pareltjes van vroeger en nu. Pure nostalgie en charme. Isolde zingt en drumt, en wordt begeleid door een paar van haar lievelingsmuzikanten, ‘toevallig’ allemaal met de naam Ben. Vanaf 22u30 - Beats of Love afterparty Wanneer RETRO VELINX en de VELINX de handen in elkaar slaan, weet je hoelaat het is… FEEST! Onder noemer BEATS OF LOVE gooien we de beentjes los en dansen we samen de nacht in… Dance away and Let love rule!

SOIRÉE D'AMOUR

© Piet Stellamans

De VELINX voelt de valentijnkoorts kriebelen en vuurt een stevige portie Beats of Love op u af! Wat we precies voor u in petto gaan hebben zijn we samen met onze vrienden van de Retro Velinx in onze fluwelen coulissen aan het bedisselen. Single speed date of een letterlijke blind date? Retro Velinx Let Love Rule speakerscorner? Mooiste liefdesgedichten als hete soep aan uw tafel opgediend? We zwijgen voorlopig nog in alle talen… Vast staat dat het in elk geval een liefdevolle avond zal zijn voor singles en koppels!

WWW.ISOLDEETLESBENS.COM

CREDITS Isolde Lasoen drums en lead vocal Ben Van Camp gitaar - Ben Brunin contrabas- Ben Vermeir keyboards TICKETS

Basis: 18,00 euro Supervriendenprijs / Tongerse Tickets: 9,00 euro (zie ook pagina 153) Dit concert maakt deel uit van onze Soirée D’amour.

“Isolde speelt Zas van het podium Met Isolde et les Bens hebben we er een sympathieke popgroep bij die live zijn mannetje staat.” Inge Schelstraete, De Standaard

SUPER VRIENDEN PRIJS! − 103 −


ZO

19

FEB

2017

15:00

FAMILIE / DROOMDAG IN DE VELINX

Zonzo Compagnie Slumberland (vanaf 6 jaar)

‘Slumberland’ is een adembenemende filmischmuzikale tocht naar de wereld van de nacht. Het moment dat alles kantelt en de droom het wint van de realiteit. Het zijn de kinderen zelf die je met hun verbazingwekkende fantasie meenemen naar een fascinerende wereld. Ze vertellen over hoe ze slapen, wat er gebeurt in hun dromen en waarom het nacht wordt. De live gebrachte songs, gecomponeerd door An Pierlé en Fulco Ottervanger en uitgegeven door Aline Goffin en Arne Leurentop, samen met de filmbeelden van Nathalie Teirlinck verbeelden en verklanken een reeks wonderbaarlijke figuren die elkaar in een nachtelijke wereld ontmoeten.

WWW.ZONZOCOMPAGNIE.BE CREDITS

regie & Video Nathalie Teirlinck muziek Aline Goffin & Arne Leurentop - decor Ruimtevaarders techniek Steven Bontinck & Pieter Nys - kostuumontwerp Vanessa Evrard - make-up Laura Noben camera Rik Zang - acteurs & actrices film: Juno Peeters, Egon Peeters, Mathis Schellekens, Nina van den Heuvel, Esra Vandenbussche, Arthur van Ranst, Ananke Indigne, Tobe Leemans, Tijl Peirsman, Lio Bertier, Lily Clignett, Jente Claus, Isadora Gisen, Frank Wens, Storm Wens Slumberland is een productie van Zonzo Compagnie in coproductie Kunstencentrum Vooruit, Kunstencentrum Rataplan en Jeugd & Muziek Vlaanderen.

“Zonzo Compagnie levert met 'Slumberland' zinderend muziektheater voor kinderen af.”

TICKETS

Basis: 7,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

© Dries Segers

****, Liv Laveyne, De Morgen

− 104 −

Ss


ZO

19

FEB

2017

DROOMDAG IN DE VELINX 11.00 UUR – PYJAMA BRUNCH

Het ontbijtteam van de Retro Velinx voorziet een brunch voor het hele gezin. Iedereen welkom op deze smulpartij. Lekker eten en randanimatie voor jong en oud zijn de perfecte ingrediënten voor een gezellige voormiddag. Wie in zijn pyjama naar de brunch/voorstelling komt krijgt een speciale verrassing. De plaatsen zijn beperkt, dus wees er op tijd bij.

RESERVEREN

Reserveren voor de Pyjama brunch kan rechtstreeks bij de RETRO VELINX. U kan enkel voor de Pyjama brunch reserveren als u ook een ticket voor de familievoorstelling Slumberland van Zonzo compagnie voor uw familie heeft. TICKETS

8,00 euro: volwassenen 4,00 euro: -10 jaar 13.00 UUR – SLAAP/WAKKER WORKSHOP

Ssssst…ze slapen in de slaapworkshop dus we kunnen er nog niet teveel over verklappen. Het programma volgt nog. Hou zeker onze website en facebook in de gaten.

14.00 UUR – VOORLEESMOMENTEN VANUIT BED

Sluit vanaf 14.00 uur gezellig aan bij een van de bedden die in de foyer staan opgesteld en luister naar een van de spannende, grappige of leuke verhaaltjes van de verhalenverteller.

ssssttt... − 105 −


WO

22

FEB

2017

20:30

THEATER

Het Nieu Groupe Diane

“Ik moet iets doen!”

WWW.NIEUWSTEDELIJK.BE CREDITS

De eighties zijn nog maar net begonnen en Michel Strée, een jonge kerel uit Vielsalm, heeft er genoeg van. De dingen moeten veranderen. Samen met twee minderjarige vrienden gijzelt hij op 14 november 1980 een lijnbus en dwingt de chauffeur om naar de BRT te rijden. Zijn eis: radiozendtijd om de groeiende sociale onrechtvaardigheid aan te kaarten. Wanneer de drie gasten uiteindelijk na tien uur gijzeling toegang krijgen tot een radiostudio, worden ze overmeesterd door de speciale interventieeenheid ‘Groupe Diane’. Het is de eerste keer dat Groupe Diane in actie komt, sinds zijn oprichting in 1974. Michel Strée wordt gearresteerd en komt voor een assisenjury. Hij wordt veroordeeld tot 15 maanden cel. Wanneer hij terug vrijkomt, heeft hij foute vrienden gemaakt en raakt hij pas echt van het rechte pad. Na de eerste samenwerkingen in ‘Angst’ en ‘Hoop’ - beide te zien in de VELINX - werken Christophe Aussems en Stijn Devillé volop samen in deze voorstelling over moderne Robin Hoods en sociale actie.

uwstedelijk − 106 −

regie Christophe Aussems - tekst Stijn Devillé - spel Sara Vertongen, Jonas Van Thielen, Michaël Pas, PieterJan De Wyngaert en Matthias Van Den Brul - muziek Bert Hornikx, e.a. - research & interviews Christophe Aussems en Stijn Devillé - dramaturgie Els Theunis kostuum Jorine van Beek TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro


uwstedelijk

Het Nie


DO

23

FEB

2017

14:00

MUZIEK / MATINEE

Jackobond zingt Marva WWW.JACKOBOND.BE CREDITS Riet Muylaert zang - Florejan Verschueren piano - Tim Vandenbergh bas Karel De Backer drum - Stefan Wellens gitaar en viool TICKETS Basis: 10,00 euro Vriend van de VELINX/VVK: 6,00 euro NAPRET VERZEKERD Op vertoon van uw ticket krijgt u in Retro VELINX een korting van 1,00 euro op een consumptie naar keuze. Enkel geldig na de voorstelling. In samenwerking met Dienstencentrum De Piepel

“Ik dans met een ander maar ik kijk naar jou”… Dat zong mijn moeder vaak toen ze met mij als kind door de living danste. Nu ik haar leeftijd heb, snap ik waarom ze uit volle borst meezong met Marva. Marva deed haar dromen. Dromen van “eilanden in groen en blauw”. En ik zag hoe gelukkig Marva mijn moeder maakte. Marva heeft zich zo stilletjes in mij genesteld. “Herinneringen aan zoveel mooie dingen.” Marva treedt tegenwoordig niet meer op. Ik heb haar gevraagd of ik haar liedjes mocht zingen. Zoveel pareltjes. En je raadt het nooit. Dat mocht. Ik kan daar maar één ding op zeggen: "Oempalapapero". Samen met mijn band JackoBond breng ik een ode aan Marva. Ik ben even benieuwd als u of Marva voor deze gelegenheid toch geen comeback wil overwegen.” Getekend, Riet Muylaert

− 108 −

© Katrijn Van Giel

Rode rozen in de sneeuw


MAART 2017

KALENDER

ZA

04

MEURIS In het pluche ZO

Laika De Passant (vanaf 6 jaar)

05 MA 06

Johan Op de Beeck Napoleon, een balans DI

Film in de VELINX 07 WO

Kyoko Scholiers Bastaard

08 DO 09 ZO 12

Henk Rijckaert Technostress

Theater Artemis Oorlog (vanaf 6 jaar) DI

Film in de VELINX 14 WO 15

Theater Antigone Semmelweis DI

Film in de VELINX WO

22

21

Tom Struyf Vergeetstuk DO

Maarten Westra Hoekzema Komiek/Freak VR 24

23

Lisbeth Gruwez / Voetvolk - We're pretty fuckin' far from okay LATE NIGHT RETRO VELINX concert # 4 - Bram Weijters & Chad McCullough duo ZO

DI

Quatuor Danel en pianist Frank Peters Russian Soul

26

Film in de VELINX 28


ZA

04

MAA

2017

20:30

MUZIEK / ROCK

Meuris In het pluche

Noordkaap was in de jaren negentig één van de eerste rockgroepen die elektrisch ging in schouwburgen en culturele centra. Zonder handrem en volstrekt nièt akoestisch.

CREDITS

Stijn Meuris zang - Kris Delacourt gitaar & toetsen - Bart Vanlierde bas - David Hubrechts gitaar Antoni Foscez drums TICKETS

Basis: 18,00 euro Vriend van de VELINX: 14,00 euro

© Ans Brys

MEURIS heeft ook tijdens de voorbije jaren die traditie verdergezet, en doet dat straks opnieuw. Met een nieuw album op zak ('Vigilant') en enkele opvallende radiosingles op het palmares vond frontman Stijn Meuris het weer eens tijd worden voor de intimiteit van de theaters. Samen met zijn uitstekende live-band duikt hij in het rijke repertoire van Noordkaap, Monza en MEURIS. Dat betekent: klassiekers à volonté, maar ook nieuw werk. In het pluche dus, maar het is toegestaan om op het puntje van uw stoel te zitten.

WWW.MEURIS.BE

− 112 −


ZO

05

MAA

2017

15:00

FAMILIE / THEATER

Laika De Passant (vanaf 6 jaar)

Een Palestijnse jongen over ‘thuis’.

Hoe maak je een huis tot je thuis? Hoe lang duurt het eer je je ergens thuis voelt? En hoe komt het toch dat je, ondanks alle voorzieningen, nergens thuis voelt? Wat is dat eigenlijk, thuis? ‘Thuis' kan heel groot zijn of klein, je kan het af en toe ruiken, soms kan je het vasthouden en soms hangt het in de lucht. Thuis is overal hetzelfde maar tegelijkertijd ook overal verschillend. Sommige mensen zeggen zich overal thuis te voelen, anderen zijn er hun hele leven naar op zoek, zwervend van plek naar plek, vol heimwee naar… nergens. Regisseur Michai Geyzen praatte voor deze voorstelling met kinderen van allochtone origine die hier zijn geboren, met jongeren die hier als vluchteling zijn gestrand met hun ouders, met kinderen van gescheiden ouders die laveren tussen hun huis ‘hier’ en hun huis ‘daar’.

− 113 −

WWW.LAIKA.BE CREDITS

van en met Ephraïm Cielen, Michai Geyzen, Boris Van Severen, Robbert Vervloet, Mieke Versyp, e.a. TICKETS

Basis: 7,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

© Abelardo Morell, Boston / Courtesy Edwynn Houk Gallery, New York & Zürich

“Ik hou van de slaapkamer en van het bed, omdat ik hier troost en vreugde en genot en rust vind. Als ik in deze kamer ben, dan spreekt en weent mijn ziel.”


MA

06

MAA

2017

20:00

LEZING

Johan Op de Beeck Napoleon, een balans

Als kind van de Verlichting stond Napoleon aan de wieg van de moderne Europese samenleving. Zeer actuele principes zoals de scheiding van kerk en staat en de godsdienstvrijheid zijn door hem ingevoerd. Onder zijn bewind kwam ook de eerste Code Civil tot stand, het burgerlijk wetboek dat voor het eerst de gelijkheid van alle mensen voor de wet vastlegde. De Code Napoleon is nog steeds de basis van onze hedendaagse rechtstaat. Zijn principes werden later overgenomen door koning Willem I en verder uitgewerkt in de eerste Belgische grondwet van 1830. Maar met het andere grote principe van de Franse Revolutie, de Vrijheid, ging hij drastisch om. Van persvrijheid was geen sprake meer. En wat te denken over de zogenaamde. Napoleontische oorlogen? Johan Op de Beeck bespreekt het allemaal in een genuanceerde lezing over de belangrijkste Europese leider van de moderne tijd.

− 114 −

TICKETS

Basis: 6,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro EXTRA/COMBITICKET Gratis entrée voor iedereen met een ticket voor ‘Bastaard’ van Kyoko Scholiers (woensdag 8 maart, zie pagina 115)


WO

08

MAA

2017

20:30

THEATER

Kyoko Scholiers Bastaard

WWW.KYOKOSCHOLIERS.BE CREDITS

tekst Kyoko Scholiers - spel Kyoko Scholiers en Louis van der Waal video Kristof Bilsen - vormgeving Bram Verhagen - kostuums Marie Dries - dramaturgie Tom Hannes coach Valentijn Dhaenens - productie Jana Debruyne en Susan Demol -lichtontwerp en techniek Wouter Dupon - technische assistentie Jasper Suys - affiche: Kristel Dierickx - een productie van C-mine cultuurcentrum, Kunstenwerkplaats Pianofabriek - met de steun van: ccBe, BesteBuren en de Vlaamse overheid - met bijzondere dank aan: Joseph Van der Stocken †, Frans Van Assche, Tom Hannes, Smoef Vercammen, Thaïs Scholiers, Ed Scholiers, Walter Vercammen, Kristin Vercammen, Jan Vercammen, Riko Hannes, Lena Liedts, Luc Van der Stocken, Patrick M.A. Buch, Peter Adriaenssens, Cécile De Maeyer, Marie-Thérèse De Maeyer, Laure Vandeghinste, Maarten Larmuseau, Gerda Van Hemelryck, Caroline Timmermans, Freddy Timmermans, Adèle Lauwers, Dirk De Wachter, Chris Vranckx, Frans Vranckaert, Renée Marchal, Ronny Decorte, Marc Vanden Cloot, Pierre Verbruggen, Els Van Peborgh, Jan Verpooten, Stefaan Van Brabandt, Ludo Abicht, Wilco Versteeg, Jan Hannes, José Monsieurs, Frank Deboosere, WALPURGIS, Zomer van Antwerpen, de Roovers, KU Leuven en Familiekunde Vlaanderen tickets

Basis: 12,00 euro Vriend van de VELINX: 8,00 euro

"‘Bastaard’ is naast een spannende, multimediale zoektocht vooral een ode aan het verleden als verbindende factor in het heden tussen familieleden, tussen landgenoten en tussen wereldburgers. Niet het verleden is de essentie maar hoe je ermee omgaat en hoe de fascinatie voor dat verleden je ertoe aanzet om andere mensen met hun dromen, twijfels, verlangens en zottigheden te (willen) ontmoeten." ****, Els Van Steenberghe, Knack

Theatermaakster Kyoko Scholiers leeft met een familiegeheim: ze stamt af van Napoleon. Om precies te zijn: van de vrucht van een Napoleontisch buitenechtelijk liefdesavontuur. Een 200 jaar lang doodgezwegen bastaard. Het begon allemaal toen Bonaparte en zijn vurige lendenen op doortocht in Brussel de zus van één van zijn generaals ontmoette. Van het één kwam het ander. Maar, zoals we hem allemaal kennen, hield Kyoko's oud-overgrootvader er een overvolle agenda op na. Hij had dus geen tijd voor een zoveelste onwettig kind. Het fait divers werd in de doofpot gestoken... Begeesterd door de familiale commotie rond haar roots, onderneemt Kyoko Scholiers samen met partner-in-crime Louis van der Waal een zoektocht naar de theatraalste figuur sinds mensenheugenis. Wat maakt van Napoleon, van Kyoko, van ieder van ons juist deze mens? Valt hieraan te ontsnappen? En wat blijft er dan van ons over? Een komisch-existentiële trip door Zijn en Tijd.

− 115 −


Kyoko Scholiers - Bastaard - 08/03/17

Š Raymond Mallentjer


Rijckaert

Henk R


DO

09

MAA

2017

20:30

Rijckaert

HUMOR / MUZIEK

Henk R

Technostress

Computers met een eindeloze stroom aan e-mails. Korte mails. Lange mails. MAILS IN CAPSLOCK. Foto's van katjes. Er zijn SMS’jes en MMS’jes. Telefoons met voicemails en apps. En WhatsApp?! En een iPad met sociale meldingen en verplichtingen, breaking news, nog meer apps en – okee, ik geef het toe – vooral Candy Crush. Er is Twitter en Facebook en Instagram en TV en Netflix en On Demand en Net Gemist en Ooit Gemist… Hebben de kinderen morgen tekenles of moeten ze naar het voetbal? En staat dat in de blauwe of de groene agenda? Zoveel om te volgen. Zoveel om aan te denken. Henk Rijckaert maakt alles helderder voor u. Denken we. Hopen we.

WWW.HENKRIJCKAERT.BE

CREDITS tekst, muziek en spel Henk Rijckaert - productie Leslie Vantomme TICKETS

Basis: 14,00 euro Supervriendenprijs / Tongerse Tickets: 7,00 euro (zie ook pagina 153)

Over ‘De Fun, De Hits’ (Henks vorige show):

”Henk Rijckaert is een briljante woordsmid. Met ‘De Fun, De Hits’ heeft hij een topshow gemaakt, zijn beste tot nog toe!” *****, Karel Michiels, De Standaard

“Pretentieloos, vakkundig en geestig”

© Jef Boes

Deredactie.be

SUPER VRIENDEN PRIJS! − 119 −


ZO

12

MAA

2017

15:00

FAMILIE / THEATER

Theater Artemis Oorlog (vanaf 6 jaar)

Het is te groot, te veel, te eng ook. Maar oorlog is er wel, ook als je zes bent. Hij komt zelfs dichterbij. Het gaat over schieten, lawaai, uniformen, ruzie, opwinding, verdriet, rook en ook over verhuizen. Probeer dat maar eens allemaal bij elkaar te laten zien in één voorstelling. Je ziet het wel, maar begrijpt er niks van. Hoe kun je iets laten zien wat niet te bevatten is?

© Kurt Van der Elst / Festina

Jetse Batelaans jeugdvoorstellingen hebben een totaal eigenzinnig karakter. ”Als er een theatermaker is waar kenners uit puur enthousiasme hun vrienden naar toe sturen, is het Jetse Batelaan”, schreef de pers. “De theatermaker die het verschil maakt” oordeelde de jury van de Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant Theaterprijs 2015. Wie herinnert zich niet de doortochten in de VELINX van de gelauwerde voorstellingen ‘De man die alles weet’ (Zilveren Krekelwinnaar 2014) of de ‘Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt’ (Gouden Krekelwinnaar 2005) of ‘Het geheven vingertje’ (Theaterfestival 2008). Onvergelijkbaar, dat is het minste dat je van de voorstellingen van Jetse Batelaan kan stellen.

− 120 −

WWW.ARTEMIS.NL CREDITS

regie Jetse Batelaan - spel Martin Hofstra, Tjebbe Roelofs en Willemijn Zevenhuijzen - kostuums Liesbet Swings TICKETS

Basis: 7,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro


WO

15

MAA

2017

20:30

THEATER

Theater Antigone

© Kurt Van der Elst

Semmelweis

Bruno Vanden Broecke en Jos Verbist spelen Semmelweis, een Hongaarse arts met een tragische levensloop. Ignaz Philipp Semmelweis staat vandaag de dag bekend als de vader van de antiseptische methode - waardoor hij kraamsterfte terugdrong van 32,5% naar 1,5% - maar tijdens zijn leven wordt hij totaal miskend. Toch weigeren de oversten naar deze ‘jonge rebel’ te luisteren. Semmelweis botst tegen een muur van machtsstructuren en moet machteloos toezien hoe men hervalt in oude gewoontes en hoe onverschilligheid het sterftecijfer terug de hoogte injaagt. Zijn leven wordt een intrieste tragedie waarin voortdurende conflicten met collega's uiteindelijk ontaarden in onberekenbaarheid, gewelddadigheid, paranoia en hysterie. Semmelweis wordt geïnterneerd en sterft in 1865 door een infectie die hij oploopt tijdens een eenvoudige ingreep. Na succesvolle samenwerkingen bij onder meer ‘Het leven en werken van Leopold II’ en ‘Missie’ gaan Raven Ruëll en Bruno Vanden Broecke nu met deze 'Semmelweis' aan de slag, aangevuld met Jos Verbist en een nog te bepalen actrice.

− 121 −

WWW.ANTIGONE.BE CREDITS

productie Theater Antigone – Regie - Raven Ruëll – Spel Bruno Vanden Broecke, Jos Verbist en een actrice - Tekst Flor Declercq - Video Peter Monsaert - Scenografie Giovani Vanhoenacker TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro


WO

22

MAA

2017

14:00

THEATER / MATINEE

Tom Struyf Vergeetstuk

WWW.TOMSTRUYF.BE CREDITS

concept, tekst en spel Tom Struyf – cocreatie Willem De Maeseneer – Camera & montage Geert De Vleesschauwer – techniek Klaartje Vermeulen - Vergeetstuk is een productie van WATMARSWAS in coproductie met detheatermaker en kultuurfaktorij Monty – met steun van wp Zimmer, kc STUK, HETPALEIS, SACD en de Vlaamse Overheid TICKETS

Als acteur Tom Struyf tussen spullen van vroeger een foto van zichzelf vindt die hij op geen enkele manier kan plaatsen, vormt dat de aanleiding voor een intens gevecht met zijn falende geheugen. Via gesprekken met onder andere een hersenchirurg, een psycholoog, een paragnost en zijn eigen grootmoeder probeert hij te achterhalen wat er met zijn hoofd aan de hand is. Wanneer zijn onderzoek hem tot hoog in de Zwitserse bergen heeft geleid, beseft Tom eindelijk wat hij al die tijd is vergeten. Een wonderschoon verhaal over herinneren, vergeten, grootmoeders en de liefde natuurlijk.

Basis: 10,00 euro Vriend van de VELINX/VVK: 6,00 euro NAPRET VERZEKERD

Op vertoon van uw ticket krijgt u in Retro VELINX een korting van 1,00 euro op een consumptie naar keuze. Enkel geldig na de voorstelling. In samenwerking met Dienstencentrum De Piepel

© Jonah Samyn

“De beelden zijn van een ontroerende schoonheid. Een intelligente montage die in het gebruik van media erg hedendaags aanvoelt” Liv Laveyne, cobra.be

− 122 −


DO

23

MAA

2017

20:30

THEATER / HUMOR / VERDOKEN HUMOR

Maarten Westra Hoekzema Komiek/Freak

“Een lach na een grap van mij is de ultieme bevestiging. De stilte na een grap een misverstand”, aldus Komiek.

CREDITS

tekst, concept en spel Maarten Westra Hoekzema - regie Stef Lernous - lichtontwerp Sander Salden - in samenwerking met KC Nona en C-Mine TICKETS

Niks is zo pijnlijk voor Komiek, als een zaal die niet lacht. Alsof iedereen hem haat. Alsof iedereen hem dood wil. En toch doet hij het. Toch staat hij er. Keer op keer.

© Kristel Dierckckx

Basis: 10,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Als je Komiek vraagt wat hij liever heeft. Een bulderend publiek of een gezin, is het antwoord snel gegeven. De warmte van een eigen gezin, de tederheid van een vrouw en zelfs de liefde van een kind, kunnen niet tippen aan het gevoel dat vrijkomt als een zaal schaterlacht. Komiek doet alles voor de lach. Hij ploetert dag en nacht. Om de ultieme perfectie te bereiken. Om niks aan het toeval over te laten. Iedereen moet lachen. Alleen dan is hij tevreden. Als er ook maar één iemand verveeld voor zich uit heeft zitten kijken is voor Komiek de avond mislukt. Dan is de nacht een gapende leegte. Wat wordt het deze avond? Wat geeft u hem?

− 123 −


VR

24

MAA

2017

20:30

DANS

Voetvolk/ Lisbeth Gruwez We’re pretty fuckin’ far from okay

Angst herleidt een lichaam tot instinct, angst is een lichaam in vervoering. De concrete fysiologische impact van angst vormen het uitgangspunt van ‘We’re pretty fuckin’ far from okay’, het derde deel van Lisbeth Gruwez’ triptiek over het extatische lichaam (samen met ‘It’s going to get worse and worse and worse, my friend‘ en ‘AH/ HA’ die beiden al te zien waren in de VELINX). Er wordt beweerd dat we leven in ‘een cultuur van angst’, dat we ons op dit ogenblik in ‘een permanente staat van crisis’ bevinden. ‘We’re pretty fuckin’ far from okay’ is echter geen politieke of sociologische beschouwing over angst, maar toont wat een intense blootstelling aan angst doet met onze lichamen.

CREDITS

concept & choreografie Lisbeth Gruwez - compositie & sound design & assistentie Maarten Van Cauwenberghe - perfomers Nicolas Vladyslav & Lisbeth Gruwez dramaturgie Bart Van den Eynde repetitor Lucius Fromm - lichtontwerp Harry Cole - lichtassistentie Caroline Mathieu - scenografie Marie Szernovisz - styling: Veronique Branquinho - productiemanager Liesbeth Stas - productie Voetvolk vzw - coproductie Festival d’Avignon, La BâtieFestival de Genève, KVS, Le Phare, Centre Choregraphique National de Havre Normandie, Theater Im Pumpenhaus, Les Brigittines, Tandem ArrasDouai, Weimar Kunstfest, Julidans and Troubleyn|Jan Fabre - residenties Troubleyn|Jan Fabre, Buda Kunstencentrum, Stuk and Les Brigittines met ondersteuning van NONA en de Vlaamse Gemeenschap TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro

© Okay_photo

Angst is geen aangeleerd gedrag, maar een evolutionaire respons diep ingebed in ons genetisch materiaal. Voor ons hoofd kan reageren, is ons lichaam al in volle actie. Het zweet breekt ons uit, onze hartslag en ademhaling versnellen. Dit alles opdat ons lichaam paraat zou zijn voor een vitale beslissing: vechten, vluchten of bevriezen? Voor ‘We’re pretty fuckin’ far from okay’ focust choreograaf Lisbeth Gruwez op angst en zijn relatie met ademhaling. De dansers Lisbeth Gruwez en Nicolas Vladyslav willen met de dynamiek van hun respiratie het publiek raken. Maarten Van Cauwenberghe gebruikt de ademhaling van de performers als bouwsteen voor een geluidscollage.

WWW.VOETVOLK.BE

− 124 −


WE’RE PRETTY FUCKIN’ FAR FROM OKAY


VR

24

MAA

2017

22:30

MUZIEK / LATE NIGHT CONCERT

LATE NIGHT RETRO VELINX concert #4 Bram Weijters en Chad McCullough duo

Lyrisch, sfeervol, bedachtzaam, gaaf en ondertussen door middel van fraaie melodiëen verhalen vertellen die de aandacht opslorpen. Het zijn steeds terugkerende omschrijvingen als het over de muziek van de Belgische pianist Bram Weijters en de Amerikaanse trompettist Chad McCullough gaat.

WWW.BRAMWEIJTERS.COM WWW.CHADMCCULLOUGH.COM CREDITS

Bram Weijters piano & toetsen Chad McCullough, trompet/bugel GRATIS INKOM

De muzikale output van Bram Weijters begint stillaan zappaiaanse proporties - zie o.a. Bram Weijters-Chad McCullough Quartet, Koen Nys Quintet en Hamster Axis of the One-Click Panther, maar ook Dez Mona, Mauro Pawlowski, Pascal Deweze, Roland, Raymond van het Groenewoud, Stijn Meuris, Zygomatik, de Canadese Jaclyn Guillou, Jelle Van Giel Group, …) - aan te nemen. Wat opvalt is hoe hij kwantiteit aan kwaliteit weet te verbinden en steeds weer weet te verrassen met wat hij je voorschotelt.

− 126 −

© Eric Malfait

Sinds Chad McCullough's debuutalbum zes jaar geleden, is de jonge dertiger uitgegroeid tot een veelgevraagd trompettist en componist. Zo speelt hij onder meer in de Kora band, een door West-Afrikaanse muziek beïnvloed collectief. En momenteel leidt hij ook zijn eigen Spin Quartet, met medemuzikanten die hun muzikale strepen verdienden bij onder meer Kurt Elling, Sonny Rollins, Brian Blade,…)


"McCullough’s trumpet and Weijters’ piano have a symbiosis that should be the envy of others" emusic


Z0

26

MAA

2017

11:00

MUZIEK / KLASSIEK / DE VELINX & B-CLASSIC

Quatuor Danel en pianist Frank Peters Russian Soul

OP LOCATIE

B-Classic werkt in de festivaleditie 2017 rond het thema ‘Russische Ziel’. Tien dagen lang – van 21 t.e.m. 30 april – zullen een 50-tal Russische topmuzikanten in en rond Tongeren intens musiceren met muzikanten van bij ons.

Marc Danel & Gilles Millet viool Vlad Bogdanas altviool - Yovan Markovitch cello - Frank Peters piano

Het kamermuziekconcert op 26 maart is een proloog op het festival; het geeft een voorsmaakje van wat er de volgende maand zal plaatsvinden. De Velinx en B-Classic zijn zeer verheugd hiervoor een absoluut topensemble te kunnen presenteren: Quatuor Danel en pianist Frank Peters. Quatuor Danel is een Belgisch – Frans strijkkwartet dat de laatste jaren de hele wereld rondreist om te musiceren in de allerbeste concertzalen. Hierdoor zijn ze nog amper te horen in België. Hun cd-opname van de integrale strijkkwartetten van Shostakovitch behaalde uitmuntende kritieken in alle internationale gespecialiseerde magazines. Het geprogrammeerde 8e strijkkwartet is hiervan ongetwijfeld het bekendste. Maar eerst brengen de eerste violist Marc Danel en pianist Frank Peters het eerste deel van de overbekende Kreutzersonate van Beethoven. Beethovens inspiratiebron was de novelle ‘De Kreutzersonate’, een verhaal over obsessieve jaloezie van Leo Tolstoj. De Russisch-Poolse componist Weinberg stond (onterecht) steeds in de schaduw van zijn goede vriend Shostakovich. Het aartsmoeilijke pianokwintet is van een onovertroffen intensiteit, waarin doorgedreven melancholie afwisselt met spitante en agressieve passages. Weinberg schept een orkestrale sfeer die regelmatig aanzwelt tot een weerbarstige geluidsmuur met een prachtige lyrische lijn, die de luisteraar platwalst en naar de strot grijpt.

− 128 −

CREDITS

TICKETS

Basis: 18,00 euro Vriend van de VELINX: 14,00 euro LOCATIE

Schouwburg Casino Sint-Truidersteenweg 3 3700 Tongeren

PROGRAMMA:

• L.v. Beethoven – “Kreutzersonate” (1e deel) • D. Shostakovitch – “strijkkwartet nr.8” • M. Weinberg – “pianokwintet”


DE VELINX & B-CLASSIC


APRIL 2017

KALENDER

DI

Film in de VELINX 04 DI

Film in de VELINX 11 DI

Film in de VELINX 18 WO

De Roovers Onschuld

19 VR

William Boeva Reset

21 ZA 22 ZO 23

Hooverphonic In Wonderland Tour

BRONKS De man, de vrouw en de beer (vanaf 8 jaar) MA 24

Christof Vandegoor De koers achter de schermen

DI

Film in de VELINX 25 DO

VR

28

Bart Peeters Solo & zonder Plan

27

LAZARUS De Idioot ZA

De Verbeelding Schilderijen van een tentoonstelling van Moessorgski ZA 29

29

Micha Volders Re-imagining Prokofievs' Peter en de Wolf


WO

19

APR

2017

20:30

THEATER

De Roovers Onschuld

In ‘Onschuld’ schetst Dea Loher in negentien scènes een beklijvend beeld van een groep vertwijfelde en verstrikte mensen in een kleine kustplaats. Twee Afrikaanse sans-papiers lopen langs de zeehorizon. Ze zien een vrouw de zee inlopen en grijpen niet in. De één kan niet meer slapen uit schuldgevoel, de ander vindt een tas met geld aan een bushalte en ziet daarin een teken van God. Een blinde vrouw danst naakt in nachtclub De Blauwe Planeet. Zij ziet niets; de mannen zien haar wel. Een kinderloze vrouw vraagt iedereen om vergeving voor de misdaden van haar zoon. Een filosofe verbrandt haar boeken, slaat haar zwijgzame man dood en gelooft alleen nog in de onbetrouwbaarheid van de wereld. Een suikerzieke bejaarde vrouw trekt in bij haar dochter en schoonzoon om vervolgens al hun levensruimte in te nemen. Mensen ontmoeten elkaar en raken elkaar weer kwijt.

WWW.DEROOVERS.BE CREDITS

van en met o.a. Roovers Robby Cleiren, Luc Nuyens en Sofie Sente en Leen Diependaele, Mieke De Groote, Evgenia Brendes, Jovial Mbenga en Danny Bouwman (stage) - muziek Leen Diependaele/ Samowar - scenografie Stef Stessel kostuums Pynoo - productie de Roovers spelen TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro

© De Nationale Beeldbank Gert Sluiter

Dea Loher (1964) is een van de meest succesvolle hedendaagse Duitse auteurs. Haar stukken zijn veelvuldig bekroond en opgevoerd. In haar politieke en poëtische toneelteksten hoor je echo’s van Brecht, Beckett, Müller en vooral Fassbinder.

− 132 −


VR

21

APR

2017

20:30

HUMOR

William Boeva Reset

Na zijn eerste succesvoorstelling ‘Megalomaan’, ging het leven van William als één grote rollercoaster: nu en dan stevig over de kop, onverwachte bochten en hier en daar het occasionele kotsplekje. Nu de rit voorbij is en William weer met beide voeten op de grond staat, blijft er een onbehaaglijk gevoel in de maag. De spannende rush was misschien het beste dat hem ooit is overkomen, maar hij zat niet echt aan het stuur. Alles is veranderd, maar is hij zelf veranderd? Aanvaarden de mensen hem nu om wie hij echt is… Of om wat hij doet… Of omdat het moet? Bij elk antwoord komt er een nieuwe vraag. Tijd om de knop in zijn hoofd om te draaien, de boel te resetten en opnieuw op te starten. Nog sneller, nog scherper én nog verrassender. Want er is nog zoveel te vertellen.

WWW.WILLIAMBOEVA.BE TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro

RESE © Tom Bertels

RESET − 133 −


ZA

22

APR

2017

20:30

MUZIEK

overphonic In Wonderland Tour

Na vorige uitverkochte tournees komt Hooverphonic terug naar de Belgische concertzalen met een nieuw album ‘In Wonderland’. Bijgestaan door een tienkoppig strijkersensemble en meerdere intrigerende, karaktervolle gaststemmen, zal de set opgebouwd worden uit nieuwe én oude hits, de laatste soms dicht aanleunend bij het origineel of in een totaal ander jasje gestoken. In België is de groep niet alleen een gekoesterd muzikaal instituut, maar ook al twintig jaar een ware hitmachine. Het succes van hun recente single, het funky Badaboum, met een opwindende glansrol voor de Franse zangeres Emilie Satt (cfr. Madame Monsieur, Oxmo Puccino, Benjamin Siksou…) is hiervan het zoveelste bewijs. Als vanouds vormen bassist/programmeur Alex Callier en gitarist Raymond Geerts de creatieve kern van de groep. In de voorgaande twintig jaar werd Hooverphonic steeds gecompleteerd door een vaste gastvocaliste. Wanneer in 2015 een eind komt aan de samenwerking met Noémie Wolfs, besluiten Alex Callier en Raymond Geerts bij het maken van ‘In Wonderland’ tot een andere aanpak. Op het nieuwe album zijn meerdere stemmen te horen, zowel mannelijke als vrouwelijke, met verschillende timbres die elk nummer een eigen karakter geven. Alweer een eclectische plaat, met als rode draad de melancholische strijkers, eigen aan Hooverphonic.

WWW.HOOVERPHONIC.COM TICKETS

Basis: 33,00 euro Vriend van de VELINX: 30,00 euro

Hooverphon − 134 −


nic

Hooverpho


ZO

23

APR

2017

15:00

FAMILIE / THEATER

BRONKS De man, de vrouw en de beer (vanaf 8 jaar)

WWW.BRONKS.BE CREDITS

regie Tom Dupont - van en met Dominique Van Malder, Julie Delrue en Robrecht Vanden Thoren coach Peter Monsaert - vormgeving Jan De Brabander - kostuums Valerie Leroy TICKETS

Basis: 7,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro

© Jan De Brabander

Waarom willen we de ander helpen? Doen we dat echt voor de ander of eerder voor onszelf? Helpen we de ander omdat we ons dan beter voelen? Omdat we dan meer waard zijn dan de rest? Of misschien helpen we omdat we eigenlijk zelf geholpen zouden willen worden? Maar wat als die ander niet gevraagd heeft om hulp? Wat als de ander denkt dat je hem aanvalt in plaats van te helpen?

Uitgangspunt van deze voorstelling is het docudrama ‘Grizzly Man’. Timothy Treadwell leefde samen met zijn vriendin jaren tussen de beren, omdat hij ze wilde redden van stropers. Hij filmde hun leven tot aan hun dood, opgepeuzeld door een beer…

− 136 −


MA

24

APR

2017

20:00

LEZING

Christophe Vandegoor De koers achter de schermen

Christophe Vandegoor kennen we allemaal van zijn radioverslaggeving van diverse wieler- en andere wedstrijden. In zijn kenmerkende vloeiende staccato-stijl neemt hij de luisteraar mee op sleeptouw waardoor we het gevoel krijgen mee in de koers te zitten, maar dan op het puntje van onze stoel/zadel. Er is zelfs een heuse facebookgroep aan gewijd: ‘het wielercommentaar van Christophe Vandegoor sporza – radio’. Maar Christophe – geboren en getogen Tongenaar – staat voor veel meer dan zijn wervelend commentaar, hij verkent ook mee het parcours, maakt eigen filmpjes tijdens wedstrijden, twittert er duchtig op los, …. Iemand met een passie voor de koers én de nodige kennis van zaken. In deze lezing neemt hij ons mee achter de schermen van de ‘koers’, een unieke inkijk op een al even uniek circus.

− 137 −

TICKETS

Basis: 6,00 euro Vriend van de VELINX: 5,00 euro


Basis € 6,00


MA

24

APR

2017

20:15

THEATER / BIJ DE BUREN

Abattoir Fermé Alice

Lewis Carroll’s Alice in Wonderland is inmiddels anderhalve eeuw jong. Nog steeds zijn kinderen gefascineerd door de absurditeit en de vreemde figuren in het verhaal, en voor volwassenen blijft het boek een wonderlijke schatkamer. Zo ook voor regisseur Stef Lernous: sinds hij het boek als negenjarige ontdekte, is hij een fan en verzamelaar van ‘all things Alice’. Abattoir Fermé kiest in haar bewerking voor een Alice die niet volwassen wil worden. Of toch niet in een door logica gedomineerde wereld die haar verhindert om te geloven in geniale nonsens, sprekende poezen en lieve ridders. Liever kruipt ze weg in haar eigen zeepbel waar ze zich veilig waant en waar ze vergezeld wordt door een vriend die haar verhalen voert. En broodjes - de lekkerste broodjes! - maar Abattoirs Alice heeft geen honger...

WWW.ABATTOIRFERME.BE CREDITS

tekst en regie Stef Lernous, vrij naar Lewis Caroll - spel Aat Ceelen, Kirsten Pieters, Lukas Smolders, Anneke Sluiters, Chiel van Berkel, Tine Van den Wyngaert, Lobke Leirens (stage) - muziek Kreng decor- en lichtontwerp Stef Lernous en Sven Van Kuijk TICKETS

€ 22 / € 21 / € 17 www.debogaard.be 011 701 700 uitbalie@sint-truiden.be

© Stef Lernous

Na schitterende recensies afgelopen seizoen, herneemt Abattoir Fermé deze ode aan zorgeloosheid en onzin. Een teder en donker sprookje vol knappe dialogen, voor iedereen die volwassen is of dat moet worden.

BIJ DE BUREN CULTUURCENTRUM DE BOGAARD SINT-TRUIDEN − 139 −


DO

27

APR

2017

20:30

MUZIEK

Bart Peeters Solo & zonder Plan

Bart Peeters doet een korte reeks solo-concerten. Zeer tijdelijk zal hij het publiek tegemoet treden met alleen maar een gitaar (en mogelijk ook twee lepels). De concerten, in twee delen, zullen niet volgens een voorafbepaald plan verlopen. De locaties – waaronder dus ook de VELINX - werden zorgvuldig uitgekozen. Bart zal zich volledig laten gaan als muzikant en entertainer, maar niet als danser. Voor veel mensen is dat is een geruststelling, dat beseft hij zelf ook.

WWW.BARTPEETERS.NET TICKETS

Basis: 25,00 euro Vriend van de VELINX: 21,00 euro


DI VR

04 28

OKT APR

2016 2017

20:30

FILM THEATER/B-CLASSIC RUSSISCHE CONNECTIE

Born LAZARUS to Be Blue De Idioot Robert Budreau Zot. Dwaas. Mafketel. Malloot. ‘Born to BeDomoor. Blue’, geregisseerd door Robert Kwibus. Kwiet. Budreau, ging in première in Toronto en heeft Zwakzinnige. Ezel. Ei.Selma-actrice Hansworst. Uilskuiken. Palnaast Ethan Hawke, Carmen Ejogo jas.Callum Pias. Pierewaaier. Tist. en Keith Rennie (Hank Moody’s evenknie HalveAshby gare. Rare. Lew in ‘Californication’) in de belangrijkste rollen. De film cirkelt rond een sleutelmoment De de sul jaren van dienst Lev Mysjkin. uit zestig,heet waarop Chet Baker – hij rekLev isaf hetmet Russisch voor leeuw. Zoals ende de heroïneverslaving dieLeo. zijn leven Lev,enLeo. Leeuw. op naast het podium verwoestte – opnieuw En Mysj het Russisch voor muis. een worpis doet naar artistiek succes. De motor Lev die Mysjkin. Leo Muysmans. van ommekeer: de passionele romance die hij Rare held. held. beleeft metEen eenzieke nieuwe liefde (Ejogo). Maar ook een heldere zieke. Een mix leeuw een feiten, muizenhart. - Sukkel. vanmet zowel fictie als cinematografEen muis met een‘Born leeuwenhart. - een uitstraling ische stijlen moet to Be Blue’ Maar hijdie is zo geven al lief! even creatief en improvisatorisch Een man als uit jazz minstens aanvoelt zelf. twee stukken. Wat heeft die Lev Mysjkin? Lef, misschien? - Idioot. In 2013 toonden we ‘De Idioot’ al, voor de Russische Connectie van B-Classic halen we 3 jaar later met alle plezier deze heerlijke brok theater terug ‘van her schap’. Tip: vorige keer was ‘De Idioot’ snel uitverkocht.

WWW.B-CLASSIC.BE TICKETS WWW.LAZARUSVZW.BE Basis: 6,00 euro

Vriend van de VELINX/reductie: CREDITS 5,00 euro tekst F.M. Dostojevski – bewerking/ spel Dominique Collet, Koen De EXTRA Graeve, Pieter Genard, Günther Extra/combiticket: Op vertoon van Lesage, Turbiasz Charuw ticketRyszard voor ‘CHET’ (zieen zaterdag e Vandermeersch – kostuumont7lott oktober, pagina XXXX) kan u deze Karen De Wolf – assistentie fiwerp lm gratis bijwonen. kostuum Marie Dries en Viviane Van der Poel – lichtontwerp Mark Van Denesse – decorontwerp Giovanni Vanhoenacker – geluidstechniek Kurt Verleure – lichttechniek Bram Corneillie – productieleiding Maarten Naessens en Elise Stepman – productie: LAZARUS – met de de steun van: LAZARUS – met dank aan: CAMPO, Joris Van den Brande, Theater Antigone, Angelo Vanhoenacker, Mieke Neyt, Katrien Claus, Kurt Smekens, Theater Zuidpool, Theater Malpertuis, Christiane De Feyter, Lies Van Assche, Marthe Paklons en Sander Belmans TICKETS

© Raymond Mallentjer

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro

DE VELINX & B-CLASSIC

− 141 −


ZA

29

APR

2017

17:00

PENTAGOON / DE VELINX & B-CLASSIC RUSSISCHE CONNECTIE

De Verbeelding Schilderijen van een tentoonstelling van Moessorgski Het 10-daags B-Classic festival wordt in 2017 georganiseerd rond het thema “Russische Ziel”. Vanuit vele originele invalshoeken wordt het sublieme Russische muziekrepertoire 10 dagen lang benaderd. Met het project ‘De Verbeelding’ brengt B-Classic kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines bij elkaar. In ‘De Verbeelding’ spelen muzikanten van het festivalcollectief het meesterwerk ‘Schilderijen van een Tentoonstelling' van Modest Moessorgski in een schitterende bewerking van Kees Olthuis. Tijdens de uitvoeringen worden kunstwerken van de leerlingen middelbare graad en hogere graad van de academie Beeldende Kunst in Tongeren, die op thema’s en klanken van Moessorgski’s werk geïnspireerd zijn, boven het ensemble geprojecteerd. Schilders van de academie laten zich maanden vooraf inspireren door de muziek en maken met begeleiding van docenten beeldende kunst hun eigen ‘Verbeelding’. Op deze wijze krijgen delen als ‘De hut op kippenpoten’, ‘Het ballet van de kuikens in de dop’, ‘de ruzie tussen Samuel Goldenberg en Schmuyle’ en ‘De poort van Kiev’, een nieuw gezicht.

− 142 −

WWW.PENTAGOON.BE WWW.B-CLASSIC.BE CREDITS

Marije van den Berg fluit - Griet Bols hobo - Geert Baeckelandt klarinet Marieke Stordiau fagot - Jan Van Duffel hoorn - Maarten Lingier piano Het concept van het project ‘De Verbeelding’ werd bedacht en uitgewerkt door het Hexagon Ensemble. Deze productie is een co-productie van De VELINX, B-Classic en de Academie Beeldende Kunst van Tongeren. TICKETS

Basis: 12,00 euro Vriend van de VELINX: 8,00 euro


EEN UNIEKE VERSMELTING VAN KLASSIEKE MUZIEK, BEELDENDE KUNST, LIEFHEBBERSKUNST EN TALENTONTWIKKELING.

© Kurt Van der Elst

De schilderijen zijn na het concert te bezichtigen in de foyer van de concertzaal. Tijdens de uitvoering door het B-Classic collectief worden de kunstwerken geprojecteerd bij de verschillende delen van de compositie. Beelden en klanken versmelten en er wordt een nieuwe dimensie aan ieder tableau toegevoegd.

PROGRAMMA

Modest Moessorgski “Schilderijen van een Tentoonstelling” voor fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn en piano (arr. Kees Olthuis)

De uiterst getalenteerde Limburgse pianist Maarten Lingier is al meerdere jaren actief bij B-Classic. Ondanks zijn jonge leeftijd groeide hij reeds uit tot één van de vaste waarden in het festival. Samen met 5 gerenommeerde blazers vertolkt hij één van de meest bekende werken uit de Russische muziekgeschiedenis.

DE VELINX & B-CLASSIC

− 143 −


ZA

29

APR

2017

20:30

DE VELINX & B-CLASSIC RUSSISCHE CONNECTIE

Micha Volders RE-IMAGINING Prokofievs’ Peter en de Wolf

OP LOCATIE

B-Classic en de VELINX vroegen Micha Volders een productie te maken die pop en klassieke muziek volgens een geheel eigen artistieke interpretatie verenigt. Als producer, synthfreak, muzikant (El Guapo, Stuntteam, Fence Meteor Music, Chrome Bruleee, Vermin Twins en vele andere) en docent op PXL music leek Micha ons dé uitgelezen persoon om deze uitdaging tot een goed einde te brengen. Veel woorden had hij niet nodig om binnen het Russische thema van het B-Classic festival aan de slag te gaan: naar voorbeeld van Jazzlegende Jimmy Smith (Hammond orgel) brengen Micha en zijn muzikanten een geheel eigen versie van de wereldwijd bekende ‘Peter en de Wolf’.

WWW.B-CLASSIC.BE

Dit muzikaal verhaal was simpel en goed verstaanbaar, dus aantrekkelijk voor kinderen. Via de dubbele bodem en spottende ondertoon, gaf Prokofiev tegelijkertijd kritiek op het heersende Russische regime. Hoogtijd voor Micha Volders om hier een 21e versie van te maken! De muzikanten waarmee Micha aan de slag gaat, worden in een later stadium bekend gemaakt.

DE VELINX & B-CLASSIC

− 144 −

TICKETS

Basis: 15,00 euro Vriend van de VELINX: 12,00 euro LOCATIE

Schouwburg Casino Sint-Truidersteenweg 3 3700 Tongeren


− 145 −


MEI 2017

KALENDER

DI

Film in de VELINX 02 WO

Sien Eggers, Sofie Palmers & Jessa Wildemeersch L'ĂŠtude (nu slaat de chaos toe)

03 DI

Film in de VELINX 09 DI

Film in de VELINX 16


WO

03

MEI

2017

20:30

THEATER

Sien Eggers, Sofie Palmers & Jessa Wildemeersch L’étude (nu slaat de chaos toe)

Drie vrouwen ontmoeten elkaar en wagen zich aan een studie over Shakespeare. Ieder heeft hier zo haar eigen reden voor. Ze drinken wijn. Verliezen zich in taal en onderzoeken Shakespeares vrouwenrollen in zichzelf, gaande van Lady Macbeth, tot de getemde feeks, van Portia tot Ophelia. Naarmate de studie vordert vermengen de levens van de drie vrouwen zich steeds meer met de rollen van Shakespeare en omgekeerd, met alle gevolgen van dien… ‘All the world’s a stage, And all the men and women merely players: They have their exits and their entrances, And one man in his time plays many parts.’, As You Like It, Shakespeare.

concept Jessa Wildemeersch ism. Sofie Palmers en Sien Eggers - tekst en spel Sien Eggers, Sofie Palmers en Jessa Wildemeersch naar William Shakespeare - coaching dramaturgie De Koe - coaching spel Jan Eelen - productie: JESSA (les yeux bleus vzw) ism Sofie Palmers (vzw Palmers&Pierlet) in co-productie met 30CC - met de steun van De Stad Leuven, CC Strombeek, CC Halle, CC Diest, Het Kaaitheater en GC De Kriekelaar TICKETS

Basis: 14,00 euro Vriend van de VELINX: 10,00 euro

© Zelfontspanner

Drie rasactrices – Sien Eggers, Jessica Wildemeersch en Sofie Palmers – bundelen hun vrouwelijke krachten in deze wervelende Shakespeare-trip.

CREDITS

− 148 −


SEPTEMBER 2016

EXPO

De 9de maand Tongeren wil, naast het verleden, ook het heden én de toekomst een plaats geven in het straatbeeld. Daarom werd in 2011 het kunstproject ‘De 9de Maand’ - in 1996 gelanceerd door Barbara Wyckmans - onder het stof uitgehaald en nieuw leven ingeblazen. Met dit langlopende expoproject wordt om de twee jaar een hedendaags kunstwerk aangekocht en in de openbare ruimte geplaatst. Het eerste beeld, de ‘LUIZADO’-zuil van Nick Ervinck werd in 2012 feestelijk onthuld op het plein voor het Gallo-Romeins Museum. Nick inspireerde zich voor deze zuil op de JupiterGigant die werd gevonden op de tempelsite. In 2014 werd op de Kastanjewal de sculptuur ‘Roman Riots’ van Nadia Naveau ingehuldigd. De monumentale sculptuur ‘Roman Riots’ is de Romeinse versie van de Griekse centauromachie. Op termijn zal zo – naast het bekende erfgoed – een hedendaagse kunstzinnige wandelroute gecreëerd worden in de eerste stad van het land. Begin september 2016 zal opnieuw een kunstwerk feestelijk onthuld worden in de openbare ruimte in Tongeren. Wij zijn samen met jullie heel erg benieuwd en kijken hier alvast reikhalzend naar uit…

− 149 −


NAJAAR 2016

EXPO

Tongerse Koninklijke Kunstkring In de maand oktober stellen de leden van de TONGERSE KONINKLIJKE KUNSTKRING hun werken tentoon in de VELINX. De verschillende kunstdisciplines (schilderen, tekenen, aquarel, grafiek, keramiek, fotografie en beeldhouwen) komen bij deze groepstentoonstelling aan bod. Sinds hun ontstaan in 1952, is deze Tongerse Kring uitgegroeid tot een KONINKLIJKE KRING die openstaat voor kunstenaars die hun creatieve en expressieve werken regelmatig aan het publiek willen voorstellen. Alle deelnemende leden brengen vrij werk dat ieder van hen typeert en de kijker zal boeien. Van harte welkom!

− 150 −


NAJAAR 2016

EXPO

Tongerse Koninklijke Schrijverskring Geconserveerde woorden (werktitel) Woorden wegen. Woorden zalven. Woorden kwetsen. Woorden die je wil vergeten. Woorden die je wil bewaren. Over deze laatsten gaat deze tentoonstelling van de Tongerse Schrijverskring. Zij delen met ons hun woorden die ze wilden bewaren. Geconserveerde woorden. De Tongerse Schrijverskring maakte aanvankelijk integraal deel uit van de Tongerse Kunstkring. Het was al in 1955 dat een literaire onderafdeling ontstond. Ondertussen bestaat de Schrijverskring dus al meer dan 50 jaar! De kring telt zowat een dozijn leden en geregeld worden lezingen georganiseerd en zien bloemlezingen het levenslicht onder voorzitter Geert Baar. Tal van leden behaalden literaire onderscheidingen en sommige werken werden in andere talen gepubliceerd.

− 151 −


WWW.DEVELINX.BE

Praktisch Vriendenpas Vorig seizoen werd het abonnementensysteem – met veel succes – vervangen door de Vriendenpas. Met de invoering van deze Vriendenpas vervielen ook alle andere reducties (-25jarigen, 55-plussers, houders van een lerarenkaart, studentenkaart en groepen). Met slechts twee prijzen werd de prijzenstructuur een stuk overzichtelijker en transparanter.

Voor het seizoen 2016-2017 kost een Vriendenpas €10,00 per persoon. Een Vriendenpas is geldig voor één seizoen en vervalt automatisch aan het einde van het seizoen. Een Vriendenpas staat op naam en is dus strikt persoonlijk. Ieder gezinslid moet in het bezit zijn van een Vriendenpas om te kunnen genieten van de laagste prijs voor avondvoorstellingen. Kinderen (-13 jaar) waarvan één van de ouders Vriend van de VELINX is, genieten echter wel automatisch van de vriendenprijs voor familievoorstellingen. Informeer u voor deze korting aan de ticketbalie.

Waarom Vriend worden? Als Vriend van het cultuurcentrum geniet je van heel wat voordelen. • Je krijgt een fikse korting bij de aankoop van tickets, ook voor familievoorstellingen en films. • Je krijgt korting het hele seizoen, of je nu weinig of veel voorstellingen boekt. Hoe meer voorstellingen je kiest, hoe voordeliger jouw Vriendenpas wel wordt. Je kan een Vriendenpas al terugverdienen als je tickets voor drie voorstellingen koopt. • Je mag jouw tickets als eerste kopen. Vanaf dinsdag 7 juni 2016 om 9.00 uur kan je als Vriend tickets reserveren. • Je tijdens het seizoen van eventuele speciale acties en kortingsmogelijkheden kan genieten. • Je kans maakt op een exclusief de VELINX T-shirt. De eerste 250 Vrienden van de Velinx ontvangen zo’n speciaal exemplaar! • Wij sowieso al enkele voorstellingen zo warm aanbevelen dat u als Vriend 50% korting krijgt!

Vriend worden kan via: • de website www.develinx.be • persoonlijk aan het bespreekbureau tijdens de openingsuren • het bestelformulier (opsturen naar de VELINX, Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren) • mailen naar tickets@develinx.be • telefonisch op het nummer 012 800040 Na uw reservering ontvangt u van ons een orderbevestiging met een overschrijvingsformulier.

− 152 −


Online verkoop en losse tickets

Avondkassa

Vanaf dinsdag 7 juni 2016 om 9.00 uur start de onlineverkoop voor de houders van een Vriendenpas. U kan dan voor alle voorstellingen van de VELINX aan de Vriendenprijs uw tickets online bestellen én betalen via www.develinx.be.

Eén uur voor aanvang van de voorstelling is onze balie open. Er worden dan uitsluitend tickets voor die voorstelling behandeld. Je kunt dan geen tickets voor andere voorstellingen reserveren of kopen. U kunt voor al uw vragen aan de ticketbalie terecht tijdens de ruime kantooruren.

Vanaf maandag 20 juni 2016 kan u tickets zonder een Vriendenpas reserveren (ook via de website). Deze worden verwerkt in volgorde van ontvangst.

Tongerse Tickets en Supervriendenkorting

Vanaf vorig seizoen werken wij met een vernieuwd ticketingsysteem dat ons toelaat alles zoveel mogelijk via email af te handelen.

We doen graag iets extra voor onze Vrienden en voor de inwoners van Tongeren. Sommige voorstellingen bevelen we zo warm aan dat we Vrienden van de VELINX en Tongenaren met heel veel plezier een supervriendenkorting van maar liefst 50% aanbieden. Wij selecteerden vijf voorstellingen die samen een mooi, kwalitatief én representatief beeld schetsen van de programmering van de VELINX. Mis deze voorstellingen dus zeker niet!

Reserveren kan: • online via de website www.develinx.be • aan het bespreekbureau tijdens de openingsuren • schriftelijk naar de VELINX, Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren • per e-mail naar tickets@develinx.be • telefonisch op het nummer 012 800040

Vrijdag 30 september 2016 Jakob Ahlbom / ICKamsterdam / Alamo Race Track – Swan Lake (dans/muziek)

In deze brochure vindt u een handig reserveringsformulier. Na uw reservering ontvangt u een orderbevestiging met een overschrijvingsformulier.

Woensdag 11 januari 2017 De Nwe Tijd – Heimat 2 (theater/nieuwjaarsbrief)

Administratiekosten

Zaterdag 14 januari 2017 WINTER TALES – Eyemèr, St.Grandson en Illuminine (muziek/festival)

Let op: bij alle telefonische en/of elektronische reservaties wordt er automatisch een kleine administratiekost van € 1,50 aangerekend.

Terugbetalingen

Vrijdag 17 februari 2017 SOIRÉE D'AMOUR – Isolde et les Bens concert (muziek)

Tickets worden niet terugbetaald noch omgeruild, tenzij de voorstelling door ons wordt geannuleerd.

Donderdag 9 maart 2017 Henk Rijckaert – Technostress (humor/ muziek)

− 153 −


Opgelet: voor de Tongerse Tickets dient u zich persoonlijk bij het bespreekbureau van de VELINX aan te bieden met uw identiteitskaart. Telefonische of elektronische reserveringen worden niet aanvaard.

bureau ten laatste één uur voor aanvang van de voorstelling. Onbetaalde reserveringen Onbetaalde reserveringen vervallen na verloop van tijd. Indien wij uw betaling 10 dagen na ontvangst van onze orderbevestiging niet ontvangen hebben, behouden wij ons het recht uw reservering te annuleren. Graag een seintje wanneer u een gereserveerde voorstelling niet kan bijwonen, zo hoeven we geen andere klanten te ontgoochelen. De VELINX behoudt zich het recht om gereserveerde en niet-betaalde tickets, die een kwartier vóór aanvang van de voorstelling nog niet zijn afgehaald, door te verkopen.

Scholen Leerlingen (minimaal 10) die in klasverband een avondvoorstelling bijwonen kunnen aanspraak maken op een uitzonderlijk tarief bij bepaalde voorstellingen. De begeleidende leerkracht heeft recht op een gratis ticket. U dient uw aanvraag (tijdig) in via tickets@develinx.be.

Gezinsbond

Wachtlijsten

Leden van de Gezinsbond en hun gezin betalen (op vertoon van hun lidkaart) de Vriendenprijs voor al onze familievoorstellingen.

Ook wanneer voorstellingen uitverkocht zijn, blijven er de dag zelf soms een aantal plaatsen onbezet. Daarom legt de VELINX, één uur voor aanvang van de voorstelling, een wachtlijst aan. U dient zich hiervoor persoonlijk aan te melden aan het bespreekbureau van de VELINX, waar uw naam genoteerd wordt. Een kwartier voor aanvang van de voorstelling wordt de wachtlijst aangesproken in volgorde van aanmelding en dit tot alle zitjes volledig bezet zijn. Een plaats op de wachtlijst biedt u echter geen garantie voor een inkomticket.

Hoe betalen Betalen kan u aan het bespreekbureau, contant, met Bancontact of Visa en Maestro. U kan ook betalen per overschrijving nadat u een bevestiging van de reservering en een overschrijvingsformulier ontvangen heeft. Vanaf de ontvangst van uw overschrijvingsformulier heeft u 10 dagen te tijd om de betaling uit te voeren. De VELINX aanvaardt ook cultuurcheques van Sodexo en Edenred (hiervoor dient u zich wel persoonlijk aan te melden aan het bespreekbureau).

Schoolvoorstellingen

Betaalde reserveringen Zodra wij uw betaling ontvangen hebben, sturen wij uw tickets op. Ontvangen wij uw betaling minder dan 10 dagen voor de voorstelling(en), dan liggen de tickets klaar aan het bespreek-

Tijdens het seizoen 2016-2017 organiseert de VELINX ook voorstellingen voor scholen. Voor meer informatie en inschrijvingen kan u terecht bij Dirk Noben op het nummer 012 800051 of via dirk.noben@develinx.be.

− 154 −


Zaal huren

duiken, een mailtje versturen via internet of de krant lezen. Regelmatig vinden er ook tentoonstellingen en allerhande activiteiten plaats.

Natuurlijk wordt de VELINX ook verhuurd: van polyvalente zaal tot schouwburg tot vergaderlokaal. Organisatoren van receptieve activiteiten kunnen beroep doen op professionele begeleiding en ondersteuning van hun activiteiten. Voor socio-culturele verenigingen zijn er speciale tarieven. Voor meer informatie of een afspraak kan u contact opnemen met info@develinx.be.

Bibliotheek de VELINX Dijk 111 bus 1, 3700 Tongeren tel: 012 800056 email: tongeren@bibliotheek.be website: http://tongeren.bibliotheek.be

RETRO VELINX

De VELINX-bon

Voor of na de voorstellingen kan u altijd terecht in ons vernieuwd café 'Retro Velinx' voor een hapje of een drankje. Retro Velinx is op maandag gesloten.

Surprise! Verras eens iemand met een cadeaubon. De VELINX-bon is te verkrijgen aan het onthaal.

Retro Velinx Dijk 111 bus 3, 3700 Tongeren. tel: 012 262434 email: hello@retrovelinx.be website: www.retrovelinx.be

Cultuurdienst De cultuurdienst is samen met het cultuurcentrum gehuisvest in de VELINX. De realisering van een goed uitgeruste culturele infrastructuur, het op touw zetten van een efficiënte communicatie zowel naar het brede publiek als naar het verenigingsleven, de ondersteuning van amateurkunstenaars en de samenwerking met onze partners, … zijn slechts enkele van de opdrachten van de cultuurdienst.

Blijf op de hoogte Abonneer u op één of meerdere van onze nieuwsbrieven op www.develinx. be of zoek ons op FACEBOOK en word vriend van cultuurcentrum de VELINX!

Cultuurdienst cultuurcentrum de VELINX Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren tel: 012 800047 of 012 800048 e-mail: cultuurdienst@stadtongeren.be website:www.tongeren.be/Vrije_Tijd/ Cultuur/Cultuurdienst

Rondleidingen Tijdens een rondleiding verklappen we de bezoeker duizend-en-één technische en andere theatergeheimen. Deze geleide bezoeken, waarin u dit huis van kelder tot regiekamer met alles daar tussenin onthuld wordt, zijn gratis. Wel vooraf inschrijven bij Peter Wijgaerts op het nummer 012 800044 of via peter.wijgaerts@develinx.be.

Bibliotheek De bibliotheek is samen met het cultuurcentrum gehuisvest in de VELINX. Je kan er rustig met je neus in de boeken

− 155 −


Parkeermogelijkheden

Ringleiding

Wij raden u aan om uw auto overdag te parkeren op parking De Motten (t.h.v. Kastanjewal en Dirikenlaan), de parkeerplaatsen op de Dirikenlaan of Dijk (deze laatste deels gratis en deels met parkeerschijf), deze parkeerplaatsen liggen op wandelafstand van de VELINX.

In de VELINX is er een mobiel en draadloos systeem aanwezig dat zowel in de schouwburg als op de scene kan gebruikt worden. Voor slechthorenden met een gehoorapparaat zijn er 10 individuele ringleidingen (neklus) beschikbaar die verbonden zijn met een draadloze ontvanger. De slechthorende kan individueel de sterkte van het ontvangen geluid regelen. Voor slechthorenden zonder gehoorapparaat beschikt het cultuurcentrum over koptelefoons die aangesloten zijn op de ontvanger. Let op! Deze ringleiding werkt enkel indien de voorstelling is versterkt via de geluidinstallatie. Informeer u steeds aan het onthaal om zeker te zijn of de ringleiding gebruikt wordt. Tevens vragen wij u om deze ringleiding vooraf te reserveren aan het onthaal op het nummer 012 800040 of via tickets@develinx.be.

Vanaf nu stelt het OCMW van Tongeren ook de parking aan het Sociaal huis open voor de bezoekers tijdens de avondvoorstellingen in de VELINX. Tijdens AVONDvoorstellingen kan u vanaf één uur voor de aanvang van de voorstelling gratis binnenrijden op deze parking. Deze parking heeft een capaciteit van 75 parkeerplaatsen. Opgelet! Voor het verlaten van de parking heeft u een dagcode nodig, waarna de slagboom open gaat. Deze dagcode kan u van één uur voor aanvang van de voorstelling afhalen aan het onthaal van de VELINX. Wij vragen u vriendelijk om tijdens het gebruik van deze parking uw wagen op de daartoe aangeduide parkeerplaatsen te zetten en er zeker op toe te zien dat de vluchtwegen voor de hulpdiensten vrij gehouden worden.

Vestiaire – de vestiairepas! De vestiaire wordt uitgebaat door vrijwilligers van de VELINX. Een bewaakte vestiaire kost 0,50 euro bij eigen activiteiten en 1,00 euro tijdens receptieve activiteiten. Klanten die 10 of meer tickets bij hun eerste reservatie kopen, hebben recht op een gratis vestiairepas. U kan ook een vestiairepas aankopen in de VELINX. Deze vestiairepas kost 5,00 euro en is geldig gedurende het seizoen 2016-2017 voor alle eigen activiteiten. De vestiairepassen zijn strikt persoonlijk te gebruiken.

Laatkomers Laatkomers worden niet meer toegelaten, tenzij tijdens de (eventuele) pauze.

Rolstoelgebruikers Rolstoelgebruikers en andersvaliden kunnen in optimale omstandigheden alle voorstellingen bijwonen en kunnen bij de Provincie Limburg een begeleiderspas aanvragen. Gelieve wel tijdig uw plaatsen te reserveren.

− 156 −


In de zaal

Woensdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 17.00 uur Donderdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 18.30 uur Vrijdag: 9.00 uur – 12.00 uur Zaterdag: gesloten

Het is verboden drank, eetwaren of snoep mee te nemen in de zaal. Gsm’s moeten worden uitgezet vóór het betreden van de zaal. Alle opnamen (beeld en/of geluid) zijn verboden. Indien u graag foto’s wil nemen tijdens een voorstelling moet u hiervoor vooraf toestemming vragen.

Juli en augustus 2016 Maandag: 9.00 uur – 12.00 uur Dinsdag: 9.00 uur – 12.00 uur Woensdag: 9.00 uur – 12.00 uur Donderdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 18.30 uur Vrijdag: 9.00 uur – 12.00 uur Zaterdag: gesloten

Roken

Alle ruimtes in de VELINX zijn rookvrij.

Vrijwilligers

Van zaterdag 1 oktober 2016 tot en met april 2017 Maandag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 17.00 uur Dinsdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 19.00 uur Woensdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 17.00 uur Donderdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 18.30 uur Vrijdag: 9.00 uur – 12.00 uur Zaterdag: 14.00 uur – 18.00 uur

De VELINX is steeds op zoek naar nieuwe, frisse en gemotiveerde vrijwilligers. Wil je meedraaien in een dynamisch cultuurhuis en tegelijkertijd een centje bijverdienen? Hou je van de wereld van podiumkunsten en alles wat daarbij komt kijken? Versterk dan ons team van enthousiaste vrijwilligers en neem contact op met Cecile Wehrens op 012 800041 of via cecile.wehrens@develinx.be.

Adresgegevens

Buiten deze openingsuren is het bespreekbureau één uur vóór aanvang van de voorstelling tot een half uur na aanvang geopend. Tijdens deze avondkassa kunnen enkel tickets van de betreffende voorstelling aangekocht worden.

de VELINX Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren tel: 012 800040 fax: 012 800050 email: info@develinx.be website: www.develinx.be

Openingsuren Juni 2016, van maandag 5 september tot en met vrijdag 30 september 2016 en mei 2017 Maandag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 17.00 uur Dinsdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 17.00 uur

− 157 −


M

N

M

M

40 38

H

J

42

I

42

H

42

J

44

I

44

H

44

J

46

K

J

M

G

36

F

F

40 38

F

42

− 158 −

N

M

M

A

N

28

A

28

B

28

C

28

D

28

E

28

F

28

G

28

H

28

I

28

J

28

K

28

L

28

M

28

N

26

A

26

B

26

C

26

D

26

E

26

F

26

G

26

H

26

I

26

J

26

K

26

L

26

M

26

N

24

A

24

B

24

C

24

D

24

E

24

F

24

G

24

H

24

I

24

J

24

K

24

L

24

M

24

plaatsen voor rolstoelgebruikers

30

A

32

A

34

B

30

C

30

D

30

E

30

F

30

G

30

H

30

I

30

J

30

K

30

L

30

30

B

B

34

B

36

N

30

32

C

32

C

34

C

36

D

32

E

32

F

32

G

32

H

32

I

32

J

32

K

32

L

32

32

D

D

36

D

38

N

32

34

E

34

E

36

E

40 38

E

34

F

34

G

34

H

34

I

34

J

34

K

34

L

34

M

34

36

F

G

G

40 38

G

42

H

36

I

36

J

36

K

36

L

36

36

H

I

N

36

40 38

I

40 38

J

40 38

K

K

42

K

44

K

L

40 38

L

40 38

46

L

42

N

40 38

42

L

L

46

L

48

N

42

44

M

44

M

46

M

48

N

44

N

46

N

48

N

50

N

22

A

22

B

22

C

22

D

22

E

22

F

22

G

22

H

22

I

22

J

22

K

22

L

22

M

22

N

20

A

20

B

20

C

20

D

20

E

20

F

20

G

20

H

20

I

20

J

20

K

20

L

20

M

20

18

A

18

B

18

C

18

D

18

E

18

F

18

G

18

H

18

I

18

J

18

K

18

L

18

M

18

N

16

A

16

B

16

C

16

D

16

E

16

F

16

G

16

H

16

I

16

J

16

K

16

L

16

M

16

N

14

A

14

B

14

C

14

D

14

E

14

F

14

G

14

H

14

I

14

J

14

K

14

L

14

M

14

N

12

A

12

B

12

C

12

D

12

E

12

F

12

G

12

H

12

I

12

J

12

K

12

L

12

M

12

N

10

A

10

B

10

C

10

D

10

E

10

F

10

G

10

H

10

I

10

J

10

K

10

L

10

M

10

N

8

A

8

B

8

C

8

D

8

E

8

F

8

G

8

H

8

I

8

J

8

K

8

L

8

M

8

N

6

A

6

B

6

C

6

D

6

E

6

F

6

G

6

H

6

I

6

J

6

K

6

L

6

M

6

N

2

A

2

B

2

C

2

D

2

E

2

F

2

G

2

H

2

I

2

J

2

K

2

L

2

M

2

N

1

A

1

B

1

C

1

D

1

E

1

F

1

G

1

H

1

I

1

J

1

K

1

L

1

M

1

N

3

A

3

B

3

C

3

D

3

E

3

F

3

G

3

H

3

I

3

J

3

K

3

L

3

M

3

N

5

A

5

B

5

C

5

D

5

E

5

F

5

G

5

H

5

I

5

J

5

K

5

L

5

M

5

N

podium PODIUM

4

A

4

B

4

C

4

D

4

E

4

F

4

G

4

H

4

I

4

J

4

K

4

L

4

M

4

N

7

A

7

B

7

C

7

D

7

E

7

F

7

G

7

H

7

I

7

J

7

K

7

L

7

M

7

N

9

A

9

B

9

C

9

D

9

E

9

F

9

G

9

H

9

I

9

J

9

K

9

L

9

M

9

N

11

A

11

B

11

C

11

D

11

E

11

F

11

G

11

H

11

I

11

J

11

K

11

L

11

M

11

N

N

13

A

13

B

13

C

13

D

13

E

13

F

13

G

13

H

13

I

13

J

13

K

13

L

13

M

13

schouwburg de VELINX - 594 zitplaatsen N

15

A

15

B

15

C

15

D

15

E

15

F

15

G

15

H

15

I

15

J

15

K

15

L

15

M

15

N

17

A

17

B

17

C

17

D

17

E

17

F

17

G

17

H

17

I

17

J

17

K

17

L

17

M

17

N

19

A

19

B

19

C

19

D

19

E

19

F

19

G

19

H

19

I

19

J

19

K

19

L

19

M

19

N

21

A

21

B

21

C

21

D

21

E

21

F

21

G

21

H

21

I

21

J

21

K

21

L

21

M

21

N

23

A

23

B

23

C

23

D

23

E

23

F

23

G

23

H

23

I

23

J

23

K

23

L

23

M

23

N

25

A

25

B

25

C

25

D

25

E

25

F

25

G

25

H

25

I

25

J

25

K

25

L

25

M

25

N

27

A

27

B

27

C

27

D

27

E

27

F

27

G

27

H

27

I

27

J

27

K

27

L

27

M

27

N

29

A

29

B

29

C

29

D

29

E

29

F

29

G

29

H

29

I

29

J

29

K

29

L

29

M

29

N

31

A

31

B

31

C

31

D

31

E

31

F

31

G

31

H

31

I

31

J

31

K

31

L

31

M

31

N

33

A

33

B

33

C

33

D

33

E

33

F

33

G

33

H

33

I

33

J

33

K

33

L

33

M

33

N

35

B

35

C

35

D

35

E

35

F

35

G

35

H

35

I

35

J

35

K

35

L

35

M

35

N

37

D

37

E

37

F

37

G

37

H

37

I

37

J

37

K

37

L

37

M

37

N

39

E

39

F

39

G

39

H

39

I

39

J

39

K

39

L

39

M

39

N

41

F

41

G

41

H

41

I

41

J

41

K

41

L

41

M

41

N

43

H

43

I

43

J

43

K

43

L

43

M

43

N

45

J

45

K

45

L

45

M

45

N

47

L

47

M

47

N 49

Zaalplan

Schouwburg de VELINX / 594 ziplaatsen


Scène de VELINX / 158 zitplaatsen scène de VELINX - 158 zitplaatsen K

K

K

K

K

K

K

K

K

K

K

K

K

K

K

K

K

K

18

16

14

12

10

8

6

4

2

1

3

5

7

9

11

13

15

17

J

J

J

J

J

J

J

J

J

J

J

J

J

J

14

12

10

8

6

4

2

1

3

5

7

9

11

13

I

I

I

I

I

I

I

I

I

I

I

I

I

I

14

12

10

8

6

4

2

1

3

5

7

9

11

13

H

H

H

H

H

H

H

H

H

H

H

H

H

H

14

12

10

8

6

4

2

1

3

5

7

9

11

13

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

14

12

10

8

6

4

2

1

3

5

7

9

11

13

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

14

12

10

8

6

4

2

1

3

5

7

9

11

13

E

E

E

E

E

E

E

E

E

E

E

E

E

E

14

12

10

8

6

4

2

1

3

5

7

9

11

13

D

D

D

D

D

D

D

D

D

D

D

D

D

D

14

12

10

8

6

4

2

1

3

5

7

9

11

13

C

C

C

C

C

C

C

C

C

C

C

C

C

C

14

12

10

8

6

4

2

1

3

5

7

9

11

13

B

B

B

B

B

B

B

B

B

B

B

B

B

B

14

12

10

8

6

4

2

1

3

5

7

9

11

13

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

14

12

10

8

6

4

2

1

3

5

7

9

11

13

podium PODIUM

− 159 −


David Bowie Inside Out - 01/10/16


Kalender 2016 september 2016 zo 25 di 27 vr 30

Lorenzo Gatto & Young Belgian Strings – Antonio Vivaldi ‘4 jaargetijden’ Film in de VELINX Jakop Ahlbom / ICKamsterdam / Alamo Race Track - Swan Lake

oktober 2016 za 1

ma 3 di wo do vr

4 5 6 7

za zo di wo do vr za ma di wo vr

8 9 11 12 13 14 15 17 18 19 21

za zo di wo vr

22 23 25 26 28

DAVID BOWIE INSIDE OUT – platenbeurs, docu/films en Bowie food Major Tom - A Bowie Tribute concert Let’s Dance afterparty DJ Bootsie Butsenzeller PENTAGOON ACADEMIE & Arjen van Prooijen – Het meest bijzondere schilderij ter wereld Film in de VELINX Robert Budreau – Born to Be Blue (biopic Chet Baker) Bert of Roy – Sketch 1 Oftewel ‘Een Man Die Zijn Fiets Verkoopt’ Cecilia Verheyden – Achter De Wolken (matinee film) Compagnie Cecilia – Chet LATE NIGHT RETRO VELINX concert # 1 – Zygomatik Soulsister – 30 jaar, 30 hits, 30 concerten Laika en NTJong - Peer (vanaf 4 jaar) Film in de VELINX Alex Agnew – Unfinished Business (UITVERKOCHT!) Alex Agnew – Unfinished Business (UITVERKOCHT!) Cliff Willy & Zijn Podiumboys – Cliff komt terug Herman Van Hove en Lissa Meyvis – In de schaduw van Toon Hermans Lieve Blancquaert – Wedding Day Film in de VELINX Alexander Vantournhout & Bauke Lievens – ANECKXANDER Leo Van Der Elst, Rob Vanoudenhoven, Ruben Van Gucht en Mathieu & Guillaume – Van Allergie tot Ziguinchor. Het Voetbal van A tot Z. Bas Birker + support Jasper Posson – Sowieso Laura van Hal / STIP – VLIEG OP! (vanaf 4 jaar) Film in de VELINX Eriksson Delcroix - Heart Out Of Its Mind HETPALEIS – Het Kleine Sterven. Een poging om drie dagen niet te zijn. (vanaf 15 jaar)

− 162 −


november 2016 di do za ma di wo za di wo di wo za di

1 3 5 7 8 9 12 15 16 22 23 26 29

Film in de VELINX Nico Boon – De vraag is niet: of, maar: wanneer RVX 02 festival met STUFF. e.a. Sis Van Eeckhout – Het Boek der kampen Film in de VELINX BonteHond – AaiPet (vanaf 2,5 jaar) Meskens – In Motown Film in de VELINX Kopergietery – Voetbal op hoge hakken (vanaf 14 jaar) Film in de VELINX Ozark Henry met strijkerskwartet – Harmony is Paramount Studio ORKA – Carrara (vanaf 7 jaar) Film in de VELINX

december 2016 zo ma di do za

4 5 6 8 10

di wo vr za zo di vr

13 14 16 17 18 20 23

Kapitein Winokio – ABC, zing maar mee (vanaf 4 jaar) Stefaan Van Brabandt – Het Voordeel van de Twijfel Film in de VELINX Vitalski – Vitalski speelt Victor Glorieux Troubleyn / Jan Fabre – Nachtschrijver LATE NIGHT RETRO VELINX concert # 2 – Echo Beatty Film in de VELINX Jan Decorte en Bloet vzw – Ne Swarte Thierry Smits – Anima Ardens KERST IN DE VELINX Pantalone – Eén been / één vleugel (vanaf 7 jaar) KERST IN DE VELINX Tuning People / DE MAAN – Bonte nacht (vanaf 4 jaar) Film in de VELINX B.C. VICE – De stem van vluchtelingkinderen in muzikale postkaarten

− 163 −


Kalender 2017 januari 2017 di vr za di wo za zo ma di wo vr

3 6 7 10 11 14 15 16 17 18 20

di 24 vr 27 za 28 zo 29 di 31

Film in de VELINX Michael Van Peel – Overleeft 2016 Kommil Foo – In concert Film in de VELINX De Nwe Tijd – Heimat 2 WINTER TALES festival met Eyemèr, St.Grandson en Illuminine Theater De Spiegel – Niet drummen (8 maanden tot 3 jaar) Bleri Lleshi – Liefde in tijden van angst Film in de VELINX Abattoir Fermé – Bukowksi Adriaan Van den Hoof – Nee, gisteren was het ook al laat…… LATE NIGHT RETRO VELINX concert # 3 – Winterslag Film in de VELINX Ontroerend Goed – A History of Everything (vanaf 16 jaar) Muziektheater LOD – Het huis der verborgen muziekjes, de revanche (NIEUWJAARSCONCERT) Kabinet K/HETPALEIS – Horses (vanaf 8 jaar) Film in de VELINX

februari 2017 wo di wo do za zo ma di vr

1 7 8 9 11 12 13 14 17

zo di wo do di

19 21 22 23 28

Adriaan van Aken & Johan Petit – Het einde is nabij Film in de VELINX Stijn Van De Voorde – Prachtig in zijn genre Nanni Moretti – Mia Madre (matinee film) Rumours, 40 years – A Fleetwood Mac Tribute Maas theater en dans – Eitje (vanaf 3 jaar) Hendrik Vos – De Europese Unie: geploeter van crisis naar crisis Film in de VELINX SOIREE D’AMOUR IN DE VELINX – Isolde et les Bens + Beats of Love afterparty DROOMDAG IN DE VELINX Zonzo Compagnie – Slumberland Film in de VELINX Het Nieuwstedelijk – Groupe Diane Jackobond zingt Marva – Rode rozen in de sneeuw Film in de VELINX

− 164 −


maart 2017 za zo ma di wo do zo di wo di wo do vr

4 5 6 7 8 9 12 14 15 21 22 23 24

zo 26 di 28

MEURIS – In het pluche Laika – De Passant (vanaf 6 jaar) Johan Op de Beeck – Napoleon, een balans Film in de VELINX Kyoko Scholiers – Bastaard Henk Rijckaert – Technostress Theater Artemis – Oorlog (vanaf 6 jaar) Film in de VELINX Theater Antigone – Semmelweis Film in de VELINX Tom Struyf – Vergeetstuk Maarten Westra Hoekzema – Komiek/Freak Lisbeth Gruwez / Voetvolk – We're pretty fuckin' far from okay LATE NIGHT RETRO VELINX concert # 4 – Bram Weijters & Chad McCullough duo Quatuor Danel en pianist Frank Peters – Russian Soul Film in de VELINX

april 2017 di di di wo vr za zo ma di do vr za za

4 11 18 19 21 22 23 24 25 27 28 29 29

Film in de VELINX Film in de VELINX Film in de VELINX De Roovers – Onschuld William Boeva – Reset Hooverphonic – In Wonderland Tour BRONKS – De man, de vrouw en de beer (vanaf 8 jaar) Christof Vandegoor – De koers achter de schermen Film in de VELINX Bart Peeters – Solo & zonder Plan LAZARUS – De Idioot De Verbeelding – Schilderijen van een tentoonstelling van Moessorgski Micha Volders – Re-imagining Prokofievs' Peter en de Wolf

mei 2017 di wo di di

2 3 9 16

Film in de VELINX Sien Eggers, Sofie Palmers & Jessa Wildemeersch – L'étude (nu slaat de chaos toe) Film in de VELINX Film in de VELINX

− 165 −


Kalender / te gast in de VELINX september 2016 vr 2 do 8

Soroptimist International Tongeren – Modeshow Kapel van de Nederlandse Luchtmacht – concert

oktober 2016 ma 24

Tevona – Lezing Leo Bormans

november 2016 vr vr do za zo vr za zo ma

4 11 17 19 20 25 26 27 28

Vermeylenfonds Tongeren – Viering Markante Tongenaar Retro Velinx – Sint Festijn Dienst Welzijn en seniorenhuis ‘De Piepel’ Tongeren – Seniorenfeest Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen – concert Studio 100 – Bumba Show Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie

december 2016 do vr za do

1 2 3 22

Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie Koninklijke Harmonie Salvia Heers – Concert met Guido Belcanto

− 166 −


januari 2017 za 21 zo 22

Mandala vzw – Concert Bart Herman Tevona - Nieuwjaarsconcert

maart 2017 za do za zo

11 16 18 19

Dansschool Coppelia – dansvoorstelling Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht – Concert Koninklijke Harmonie ‘Ons Verlangen’ Beverst – Galaconcert 2017 Koninklijke Harmonie ‘Ons Verlangen’ Beverst – Galaconcert 2017

mei 2017 vr za zo do vr za za zo

5 6 7 11 12 13 27 28

Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie Tongers Nieuw Theater – nieuwe theaterproductie Danceformation Silverstar – dansvoorstelling Danceformation Silverstar – dansvoorstelling

juni 2017 zo 4 zo 18

Flashdance – dansvoorstelling Danse et Detente – dansvoorstelling

− 167 −


Wie is wie in de VELINX? directeur - programmator: Johan Wouters – johan.wouters@develinx.be – 012 800039 programmator: Hans Lenders – hans.lenders@develinx.be – 012 800038 pers- en promotieverantwoordelijke/administratie en logistiek: Katrien Voets – katrien.voets@develinx.be – 012 800042 administratie: Natasja Rogister – Cecile Wehrens – administratie@develinx.be – 012 800043 bespreekbureau/onthaal: Dirk Noben – Natasja Rogister – Cecile Wehrens tickets@develinx.be - 012 800040 hoofd techniek: Peter Wijgaerts - peter.wijgaerts@develinx.be – 012 800044 techniek: Julien De Munck – Pieter Houben – Camille Timmermans – David Verjans techniek@develinx.be - 012 800044

Colofon Samenstelling en redactioneel werk Johan, Hans, Katrien, Dirk en Cecile Grafisch ontwerp Jeroen Broux, Imagica Lettertype Mirador (Rene Bieder 2015), Transat (Gregory Shutters 2013) Papier Soporcet Offset Oplage 7000 exemplaren Drukwerk Drukkerij Bosmans Verantwoordelijke uitgever Stad Tongeren, Maastrichterstraat 10, 3700 Tongeren

− 168 −


Alle informatie uit deze seizoensbrochure is gebaseerd op de gegevens per april 2016 verstrekt door producenten en gezelschappen. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden. Het seizoen 2016-2017 wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Stad Tongeren. Cultuurcentrum de VELINX Tongeren werd door de Provincie Limburg structureel erkend als centrum met regionale werking. De Provincie Limburg ondersteunt cultuurcentrum de VELINX Tongeren financieel omdat het garant staat voor een kwalitatief programma waarmee het zich duidelijk profileert in het Limburgse culturele veld. De VELINX is lid van het samenwerkingsverband DANS IN LIMBURG, POP IN LIMBURG en ZEBRACINEMA. De VELINX is door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap erkend als een cultuurcentrum in de B-categorie (sinds 01/01/02).De VELINX werkt sinds 01/01/08 als stedelijke dienst.


Dijk 111 bus 2 3700 Tongeren 012 80 00 40 info@develinx.be www.develinx.be

de VELINX 16/17