Page 1

2018 / 2019


VOORWOORD —

Vintage Iedereen weet dat het schrijven van een voorwoord passé is, niet meer van deze tijd. We lezen het niet, het is zo twintigste eeuws! Straks wordt het retro en dan vintage, en liggen de voorwoorden in een hippe winkel te koop voor het vijfvoudige van de prijs. Ook in de muziekwereld is retro helemaal in. Art Garfunkel doet een Europese tour en Carlos Santana treedt op in het Sportpaleis. Wij hebben - gelukkig maar - geen tijd voor nostalgie. Elk jaar opnieuw gaan we op zoek naar het beste van het beste, scheiden we het kaf van het koren, soms wanhopig reikend naar die ene speld in een hooiberg vol theaterproducties, concerten, cabaret en zo veel meer… Maar het is ook dit jaar opnieuw gelukt om de puzzel te maken, we mogen met opgeheven hoofd verder door het leven.

de groote stooringe komt eraan! Op zondagnamiddag 16 september laten we de zon schijnen boven Roeselare, maken een deel van het stadscentrum autovrij en nodigen iedereen uit mee te genieten van een internationaal straattheaterfeest. Vooraf palmen de circusartiesten van Collectif Malunés de O.L.V.-Markt in en zorgen samen met de Tuin der Lusten voor een groots volksfeest tijdens de groote stooringe.

Samen Maar we doen veel meer dan het samenstellen van een jaarprogramma! Samen met Stad Roeselare en andere partners organiseren we verschillende festivals. In mei hadden we nog een vierde editie van RSL JAZZ, tijdens de Batjes bezetten we het Noordhof met PLEIN PUBLIQUE, het TRAX festival is ondertussen een vaste waarde en volgend seizoen gaan we ook verder met MAATWERK, de concertreeks in samenwerking met Pelzen en het jaarlijkse feest voor de hele familie: Hagelslag. Nieuw dit jaar is de uitreiking van de ADRIAAN WILLAERT AWARD op 30 september, omkaderd met oude muziek concerten. Je leest het allemaal in deze seizoensbrochure (en op onze website)! Koop je tickets en kom naar De Spil om volop te genieten van kunst en cultuur. Wij, het Spilteam, zorgen voor de rest.

Directeur Dirk Cornelis


FILM

Iedere dinsdag

De Spil en De Andere Film programmeren wekelijks op dinsdag een film. De filmfolder verschijnt 2 keer per seizoen. Eind augustus en eind december is deze beschikbaar. Het filmprogramma vind je ook op despil.be.

film The Rider

STUUTJES & CINEMA

Leuke familiefilms, een ontbijtje en workshops op zon- en vakantiedagen

— Familiefilms op maat van verschillende leeftijden, een leuke sfeer, boterhammen met choco (of ander lekkers), een kopje koffie voor de (groot)ouders, doe-workshops voor klein en groot…: dat is Stuutjes & Cinema.


JONGEREN

Last Minute Tickets

Jonger dan 26? Check even op de website of de voorstelling die je graag wil zien nog niet is uitverkocht en koop de avond zelf jouw ticket aan de balie voor maar 7 euro!

WHAT THE BLOG despil.be/blog

Lees je mee wat er achter de schermen gebeurt? Wat een bezoeker van de voorstelling vond? Wat ziet een fotograaf backstage? Verhalen over De Spil kan je volgen op onze blog.

Jongerenwerking

— Spotnik is het jongerenplatform van De Spil. Ben je tussen 16 en 25 jaar? Hou je van kijkjes achter de schermen, recensies schrijven, artiesten interviewen, fotoreportages en aftermovies maken? Aarzel niet en stuur een mailtje naar spotnik@despil.be. Wij bieden de Spotnikkers ook workshops aan om de (media) vaardigheden extra aan te scherpen. Volg hun reilen en zeilen op: facebook.com/Spotnikdespil spotnikdespil.wordpress.com.


Make-over

van onze voortuin en het Teaterkafee

— We droomden al lang van een tuin rond De Spil. Met bomen, picknickbanken, een leuke speelplek voor kinderen, een gezellige ontmoetingsplaats voor de bezoekers van De Spil, een chill plaats voor de buurt… Met een beetje vertraging, maar onze droom komt uit. Samen met Stad Roeslare en een paar enthousiaste Spilmedewerkers tekenden we een plan uit. Hopelijk een indian-summer in onze voortuin! En deze zomer ondergaat ook het Teaterkafee een make-over. Benieuwd naar het resultaat?

programmeert volgend seizoen concerten in de nieuwe TRAX zaal

— Maatwerk is de samenwerking tussen De Spil & Pelzen voor clubconcerten in Roeselare. De programmatie is open-minded en met de blik vooruit. Zo kon je in voorbije edities onder meer Roméo Elvis, SeizoensKlanken, YellowStraps, Spinvis, Brihang… aan het werk zien. Op verschillende locaties als Viva Verne, Pelzen of de Komedie. In 2018-2019 wordt de nieuwe TRAX zaal de uitvalsbasis voor Maatwerk-concerten op regelmatige basis. Qua programmatie gaan we op dezelfde Maatwerk-spirit verder: een alternatief en nieuw concertaanbod in Roeselare.


KADOTIP? Een kadobon!

— Een kadobon is te verkrijgen aan de balie van De Spil. Met een kadobon kan je tickets kopen voor alle voorstellingen waarvan De Spil instaat voor de verkoop. De waarde van deze bon kan je zelf bepalen. De kadobon is twee seizoenen geldig. Ook online Je reserveert en betaalt online en enkele ogenblikken later zit de kadobon in je mailbox. (bij overschrijving duurt de verwerking enkele dagen)

Verjaardag vieren in De Spil! —

Een leuke familievoorstelling combineren met een verjaardagsfeestje? Dat kan! Wij zorgen voor een lekkere verjaardagsmand en decoratie op maat. (en wie weet: een meet&greet met de acteurs) Mail naar margriet.huyghe@despil.be voor meer info.


Overdag niet te missen —

Ook overdag bruist De Spil.

Theater

Op woensdag en zondagnamiddagen staan theatervoorstellingen voor kinderen, papa’s en mama’s en opa’s en oma’s op het programma.

Film

Op dinsdag kan je komen kijken naar een namiddagfilm, drankje inbegrepen. Film voor kinderen noemen we ‘Stuutjes & Cinema’, meestal op zondagochtend of in een vakantieweek, de stuutjes krijg je er zomaar bij.

Muziek

Veel klassieke muziek op zondag, soms om 11u met een aperitiefje erna, of een matineevoorstelling om 15u.


BIJ DE BUREN —

We gaan vreemd BIJ DE BUREN: voorstellingen in dichte, of iets verdere gemeentes, die we ons publiek aanraden. Tickets hiervoor zijn ook in De Spil te verkrijgen. Publiek van omliggende cultuurhuizen komt ook bij ons op bezoek. Deze uitwisseling groeide uit een spontane en enthousiaste samenwerking tussen verschillende cultuurcentra uit de regio.

The New Zealand Dance Company – Concertgebouw Brugge – za 15 dec 2018 —

Cie Equinote – Tuin De Schakel Waregem – za 22 dec 2018 —

Emio Greco & Nacera Belaza – Schouwburg Kortrijk – do 17 jan 2019 —

d’irque & fien – CC Guldenberg Wevelgem – zo 24 feb 2019 —

Kuiperskaai & Lisaboa Houbrechts / Toneelhuis – Hamlet – De Grote Post Oostende – za 02 maa 2019 —

Primital Bros & Yllana – Schouwburg Kortrijk – do 02 mei 2019 —

EXTRA MUROS —


KATRIEN DE BLAUWER Seizoenskunstenaar De Spil 2018 - 2019

— De beelden van Katrien De Blauwer flirten met mode, dans, film en fotografie. Sommigen noemen haar een “fotograaf zonder camera”. Anderen zouden haar werk definiëren als “post-fotografie”. Haar werk gaat over herinnering. Net als een fotograaf knipt De Blauwer beelden, plakt ze samen met andere beelden, of met monochrome stroken uit dezelfde tijdschriften. Dit proces gebeurt spontaan en is ook verwant aan de methoden van een schilder. De Blauwer maakt bij haar creatie gebruik van verschillende paletten met ledematen, stillevens, donkere tinten, kleuren... Ze past haar oude en versleten materialen zeer spaarzaam toe en produceert zo kostbare en fragiele kunstwerken, die bovendien een uitzonderlijke openheid en aantrekkingskracht hebben. De toeschouwer komt in een sensuele, dubbelzinnige maar toch strakke sfeer terecht die ons doet denken aan de typische film noir of nouvelle vague. De relatie met fotografie en cinema staat buiten kijf. Terugkerende titels, zoals ’Jump Cuts’ of ‘Dark Scenes’, verwijzen duidelijk naar de filmische taal. De Blauwer, schaar en lijm in de hand, doet ons afvragen wat er precies aan de hand is. Haar beelden - de cover en de binnenpagina’s van deze brochure - zijn alvast een eerste samenwerking tussen Katrien en De Spil. Katrien De Blauwer studeerde kunst in Gent en mode in Antwerpen. Ze heeft vier monografieën gemaakt: ‘Inappropriate repetitions’ (2012), ‘I do not want to disappear silently into the night’ (2014), ‘Stills’ (2016) en zeer recent: ‘When I was a boy’ (2018). Copyright Katrien De Blauwer, Gallery Les Filles du Calvaire, Paris and Gallery Fifty One, Antwerp.


INDEX —

Festival

zo 16 sep DE GROOTE STOORINGE / TUIN DER LUSTEN 21 sep > 28 nov ADRIAAN WILLAERT AWARD FESTIVAL 28 okt > 31 okt HAGELSLAG

Circus

vr 14 + za 15 + zo 16 sep COLLECTIF MALUNÉS vr 05 okt GRAVITY & OTHER MYTHS vr 23 nov CIRCUS KATOEN za 22 dec CIE EQUINOTE - De Schakel Waregem za 02 feb ALEXANDER VANTOURNHOUT zo 24 feb D’IRQUE & FIEN 6+ - cc Guldenberg Wevelgem ma 04 feb GROUPE ACROBATIQUE DE TANGER wo 10 apr LES ROIS VAGABONDS za 27 apr THERE THERE COMPANY

Concerten

wo 10 okt MARTIN KOHLSTEDT do 11 okt CHATHAM COUNTY LINE vr 19 okt DINO SALUZZI GROUP za 27 okt MARI SAMUELSEN & CASCO PHIL vr 09 nov LUKA BLOOM do 15 nov CHICUELO - MEZQUIDA zo 25 nov ITAMAR BOROCHOV QUARTET do 29 nov STEF BOS do 06 dec WOLFERT BREDERODE TRIO + SASKIA LANKHOORN do 13 dec IBERI za 22 dec ILLUMININE MEETS BRUNO VANDEN BROECKE do 17 jan WIM OPBROUCK & RON REUMAN / TV -TUNES do 24 jan THE BONY KING OF NOWHERE wo 30 jan STUFF. PLAYS HOWARD SHORE vr 08 feb FILIP JORDENS vr 22 feb LANKUM di 05 maa A FILETTA vr 08 maa GUIDO BELCANTO zo 10 maa GWEN CRESENS wo 27 maa AZIZA BRAHIM vr 29 maa WANNES CAPPELLE & BROEDER DIELEMAN & FRANS GRAPPERHAUS za 06 apr JEF NEVE & NATALIA vr 26 apr SHAI MAESTRO TRIO vr 10 mei THE SCABS


Musical

za 20 apr JUDAS THEATERPRODUCTIES / IEDEREEN BEROEMD

Klassiek

za 06 okt ATANERES ENSEMBLE / LORE BINON za 27 okt MARI SAMUELSEN & CASCO PHIL za 24 nov B-ROCK / DOROTHEE OBERLINGER wo 28 nov VOX LUMINIS do 06 dec WOLFERT BREDERODE TRIO + SASKIA LANKHOORN vr 14 dec LIZE SPIT / ELISE CALUWAERTS / KIM VAN DEN BREMPT za 12 jan NIEUWJAARSCONCERT za 23 maa SYMFONIEORKEST VLAANDEREN / RONALD BRAUTIGAM

Klassiek aperitiefconcert om 11u

zo 23 sep UTOPIA ENSEMBLE / BART NAESSENS zo 17 feb JOLENTE DE MAEYER / NIKOLAAS KENDE zo 10 maa GWEN CRESENS zo 28 apr PIANODUO MEPHISTO zo 12 mei DENZIL DELAERE / ELLEN VANHERCK / VERONIKA ILTCHENKO

Klassiek matinee om 15u

Theater

zo 21 okt LIEBRECHT VANBECKEVOORT zo 18 nov JONG SYMFONISCH ORKEST / NATHALIE MATTHYS zo 23 dec BRUSSELS PHILHARMONIC / HERVÉ NICQUET zo 03 feb CHARKOV OPERA

do 27 sep RAF WALSCHAERTS za 29 sep SKAGEN wo 03 okt VILLANELLA / HANNEKE PAAUWE za 13 okt BLOET VZW / JAN DECORTE di 23 okt THEATER ANTIGONE - herneming do 01 nov HET EENZAME WESTEN - herneming ma 05 nov NEEDCOMPANY / TONEELHUIS vr 16 nov HET NIEUWSTEDELIJK vr 23 nov CIE LODEWIJK / LOUIS do 06 dec NTGENT di 11 dec KATJA DREYER za 22 dec ANNELIES VAN HULLEBUSCH zo 06 jan DE VERWONDERING / JOHAN HELDENBERGH za 12 jan LOUIS VANHAVERBEKE vr 25 jan ATELIER BILDRAUM do 07 feb DE MANNSCHAFT vr 15 feb TOM JANSEN za 23 feb ABATTOIR FERMÉ za 02 maa LISABOA HOUBRECHTS & KUIPERSKAAI / TONEELHUIS - De Grote Post Oostende do 07 maa THEATER MALPERTUIS wo 13 maa ADRIAAN VAN AKEN


do 28 maa ARSENAAL / LAZARUS za 06 apr DOLORES BOUCKAERT vr 19 apr ONTROEREND GOED di 23 apr ARSENAAL / TONEELHUIS di 07 mei CIE CECILIA wo 15 mei JOSSE DE PAUW

Familie

zo 30 sep DE PASSANT 6+ zo 14 okt KING KONG 8+ zo 28 + ma 29 okt DE BUS MET BENEN 4+ zo 28 okt CARTOON 6+ zo 28 okt PASSA IL TEMPO 4+ zo 28 okt PLUCHE 3+ ma 29 okt MOLLY MONSTER 4+ stuutjes & cinema ma 29 okt ROSIE EN MOUSSA 7+ cinema ma 29 okt MENSKES 5+ di 30 okt PLOCK! 4+ di 30 okt RITA EN KROKODIL 3+ stuutjes & cinema di 30 okt FERDINAND 6+ stuutjes & cinema wo 31 okt KAPITEIN WINOKIO 4+ zo 02 dec SAPERLIPOPETTE 6+ zo 30 dec LEJO KERSTSHOW 3+ zo 13 jan AMEN EN UIT 5+ zo 27 jan OLA POLA POTLOODGAT 5+ zo 03 feb WIT 2+ zo 24 feb DE MAN DIE ALLES WEET 4+ zo 24 feb D’IRQUE & FIEN 6+ - cc Guldenberg Wevelgem wo 06 maa INVISIBLE 8+ zo 10 maa STIP 3+ wo 13 maa MICROMUNDO 5+ za 30 maa ACHTER DE SPIEGEL 5+ za 06 + zo 07 apr INUK 7+ wo 17 apr ALADDIN 6+ wo 24 apr DE TUIN VAN DE WALVIS 5+

Comedy

do 27 sep RAF WALSCHAERTS za 06 okt JAN-BART DE MUELENAERE vr 19 okt DRIES HEYNEMAN - première wo 07 nov KAMAL KHARMACH do 08 nov ARNOUT VAN DEN BOSSCHE - herneming do 22 nov XANDER DE RYCKE za 24 nov PIETER VERELST za 01 dec LUKAS LELIE do 13 dec STEVEN MAHIEU - dernière / herneming


vr 21 dec WALTER BAELE vr 18 jan STIJN MEURIS do 31 jan PAULIEN CORNELISSE vr 08 feb LATIF AIT za 09 feb MICHAEL VAN PEEL do 21 feb JENS DENDONCKER vr 15 maa BAS BIRKER ma 25 maa KUBINEK wo 27 maa JELLE CLEYMANS, COCO JR, JOOST VAN HYFTE, HUBERT DAMEN vr 05 apr FREDDY DE VADDER wo 10 apr LES ROIS VAGABONDS wo 24 apr HENK RIJCKAERT vr 26 apr HAN COUCKE EN GRIET DOBBELAERE do 02 mei PRIMITAL BROS / YLLANA - Schouwburg Kortrijk do 09 mei ELS DE SCHEPPER ma 13 + di 14 mei WOUTER DEPREZ - herneming

Dans

za 20 okt BALLETTO DI ROMA - Belgische première za 17 nov CIE MONICA / SARAH BOSTOEN - première wo 05 dec COMPAGNIE ZAHRBAT - Belgische première za 15 dec THE NEW ZEALAND DANCE COMPANY - concertgebouw Brugge do 17 jan EMIO GRECO / NACERA BELAZA - Schouwburg Kortrijk za 19 jan THOMAS STEYAERT & RAUL MAIA za 02 feb ALEXANDER VANTOURNHOUT do 14 feb COMPAGNIE GIOLISU + NATALIA PIECZURO - double bill vr 01 maa SARAH BOSTOEN + JUDITH CLIJSTERS / PASSERELLE - double bill do 21 maa BALLET VLAANDEREN do 04 apr FASO DANCE THÉÂTRE / SERGE AIMÉ COULIBALY

Vertelavond

vr 30 nov IEF GILIS za 02 maa ROB VANOUDENHOVEN

Bijzonder

za 22 dec ANNELIES VAN HULLEBUSCH za 12 jan LOUIS VANHAVERBEKE vr 25 jan PATRICK PICKART vr 25 jan ATELIER BILDRAUM za 23 feb TIM OELBRANDT za 09 maa OTTO–JAN HAM wo 13 maa ADRIAAN VAN AKEN wo 20 maa RODE BOOM / KURT DEMEY vr 22 maa PASCALE PLATEL za 06 apr DOLORES BOUCKAERT


september


zo 16 sep

14u tot 19u op en rond De Coninckplein, Stationsplein en O.L.V. - Markt — gratis

DE GROOTE STOORINGE —

Internationaal circus- en straattheaterfestival Tijdens deze editie barst het circus- en straattheaterfestival los in het hart van Roeselare. Op de O.L.V.-Markt strijkt Collectif Malunés neer met hun circustentvoorstelling ‘Forever Happily’... Samen met Tuin Der Lusten palmen ze heel de markt in met een labyrint, scheve sprookjesfiguren en circus capriolen. Op het Stationsplein kan je de sfeer van ‘Carnivale’ opsnuiven. Het De Coninckplein is een bruisende hang-drink-sneukelspeelzone voor families met clowneske voorstellingen, een DIY speelbouwwerf en twee rare snuiters die de boel in goede banen leiden. In de straten rond de pleinen zijn er vele circus- en straattheatervoorstellingen en mobiele acts: de acrobatische parcours runners van Cie Be Flat vragen je om hen te volgen doorheen de stad, KLuG het robotje kan je plots voor de voeten lopen, Sitting Duck Cie nodigt je uit voor de opening van hun bar, in de O.L.V.-Kerk kan je genieten van adembenemende acrobatie…

Lees het volledige programma in de aparte brochure, vanaf half augustus beschikbaar en op www.grootestooringe.be. Volg de verhalen voor en achter de schermen via Facebook de groote stooringe.

21


Tijdens

vr 14 + za 15 + zo 16 sep circus 7+ 19u circustent op O.L.V. - Markt —

eenheidsprijs € 10

extra: labyrint (gratis): vr 14 + za 15 sep van 18u tot 22u zo 16 sep van 14u tot 21u

COLLECTIF MALUNÉS (FR/BE) Forever, Happily…

— 1 roodkapje, 7 oma’s, 1 berg prinsessen, 2 kaders, 18 appels, 1 bascule, 1 moordpartij, 1 trapeze, 1 kus, 4 overlijdens, 15 m plasticfolie, 1 onverwachts maar fantastisch slippertje. Voilà, de voorstelling in een notendop. In ‘Forever, Happily…’ steken zeven top circusartiesten de draak met de clichés, zeemzoeterige boodschappen en archetypes die we kennen uit sprookjes. Ze doen dit met veel humor, gusto en ballen. Eigenzinnigheid en lef zit in het DNA van het jonge Frans-Vlaamse circusgezelschap Malunés. In tijden waar weinigen zich nog aan een circustentavontuur wagen, gaan zij er volle bak voor. Met succes en soms een stresspiek toeren ze met hun eigen circustent de wereld rond. “Wat de max is, maar we maken geen echte connectie met de buurt waar we spelen en laten niets achter. We komen toe, zetten de tent op, spelen en hup we zijn weer weg.”, aldus Simon Bruyninckx van Malunés. Maar niets van dat in Roeselare. Ze komen meer dan alleen hun voorstelling ‘Forever, Happily…’ spelen. Samen met De Tuin der Lusten strijken ze een week lang neer op de O.L.V.-Markt om er een labyrint te bouwen en te bevolken. Na een week intens samenwerken, creëren en opbouwen, kan je de scheve sprookjesfiguren en hun circuscapriolen ontmoeten voor, tijdens en na de voorstelling van Malunés.


vr 14 + za 15 + zo 16 sep DE DER

De Tuin der Lusten palmt de O.L.V.-Markt in tijdens de groote stooringe

— Voor deze achtste editie van de Tuin der Lusten werken honderden mensen in Krottegem en de hele stad samen. Vele sociale en artistieke spelers maken een labyrint, krankzinnige sprookjesfiguren, een boomhut, tienduizend hartjes, een sprookjesachtige oase, expo’s, en daarmee is nog maar de helft gezegd. Een weekend lang en gelukkig vertoeven op een uniek sociaal-artistiek festival. Volg het hele project op facebook of www.detuinderlusten.be. In samenwerking met: De Schaduw, Steven Desanghere, Johan Knuts, T’Hope, Ilse Vynckier, ZAZZU, Ama-producties, Aisha Adepoyu, Eline Vyncke, PRIT netwerk geestelijke gezondheidszorg midden West-Vlaanderen, Dandy Davy, de Kringwinkel, Creathera, Fedasil, Woesh, de Batterie, ARhus, het Textielatelier, Doe-Kit, de Kom-af, Maarten Devolder, Yves Obyn, Onze Kinderen, Log-in, Groep Intro, Télécomandé, Arktos, Smederij 74, SASK, DRAAD-poppentheater, Frères Troubouch, cie La Burrasca, EVA Roeselare, VOC Opstap, Oxfam, Barlaban, Stad Roeselare.


6 CONCERTEN — Utopia Ensemble Roeselaars Kamerkoor Willaert Wind Ensemble Graindelavoix B’Rock Vox Luminus

ADRIAAN WILLAERT AWARD FESTIVAL Festival oude muziek — sep > nov 2018


ADRIAAN WILLAERT AWARD FESTIVAL —

De uitreiking van de Adriaan Willaert Award is een nieuw initiatief van Stad Roeselare. Hiermee wil de stad musici eren die op een buitengewone wijze zorgen voor een blijvende aandacht voor het werk van Adriaan Willaert, één van Roeselaars beroemdste zonen. De plechtige uitreiking op 30 september plaatsen we in het prachtige kader van het kasteel van Rumbeke en zal worden opgeluisterd door het Willaert Wind Ensemble en solisten van het Roeselaars Kamerkoor. Samen met verschillende partners organiseren we een mini-festival, een concertreeks waarin “oude” muziek van de 15de tot de 18de eeuw centraal staat. Een overzicht:

21 september / op locatie (nog niet gekend) Graindelavoix zingt uit het Eton Choirbook, vroege muziek uit de 15de en 16de eeuw.

— 23 september / De Spil

Utopia Ensemble en Bart Naessens musiceren met Italiaanse liefdesmadrigalen van Willaert, de Wert en Monteverdi.

— 30 september / Kasteel Rumbeke

Het Willaert Wind Ensemble brengt instrumentale muziek van de Roeselaarse maestro en het Roeselaars Kamerkoor zingt enkele van de villanella’s van onze stadsgenoot.

— 12 oktober / O.L.V.-Kerk

Opnieuw het Roeselaars Kamerkoor o.l.v. Bart Naessens met onder meer religieuze muziek van Adriaan Willaert.

— 24 november / De Spil

Barokensemble B’Rock grasduint in late Italiaanse barok en gaat hiervoor langs bij Vivaldi, Händel en Geminiani.

— 28 november / De Spil

We zetten een orgelpunt met het veel geprezen Vox Luminis en een ingetogen programma van de familie Bach. Als slot zingen ze het wondermooie motet ‘Jesu meine Freude’. Meer info vind je vanaf half augustus in de festivalbrochure en op de website van De Spil.

25


klassiek aperitiefconcert

zo 23 sep

11u schouwburg —

basis € 16 abo/reductie € 14

UTOPIA ENSEMBLE / BART NAESSENS Italiaanse Madrigalen

Dit concert maakt deel uit van het Adriaan Willaert Award Festival

‘Si dolce è’l tormento’, onder deze vlag varen we naar de vroegbarok waar tekstexpressie en gevoel primeren op de muzikale lijn. Prachtige liefdesmadrigalen en tranerige lamenti nemen ons mee op een expressieve reis tussen verlangen en smart. Utopia Ensemble belicht in dit concert de grote Italiaanse componisten Willaert, de Wert en Monteverdi. Adriaan Willaert is Roeselarenaar, maar werkte zijn hele leven in Venetië. Jacques de Wert is afkomstig uit Antwerpen en verhuisde als knaap ook naar Italië. In Mantua was hij de mentor van de grote Claudio Monteverdi. Van deze laatste horen we het ontroerend mooie ‘Lamento della ninfa’. Het jonge vocaal ensemble verenigt vijf zangers: Griet De Geyter, Bart Uvyn, Adriaan De Koster, Lieven Termont en Bart Vandewege. Zij genoten jarenlange ervaring bij gerenommeerde ensembles zoals Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca… Hun samenzang zorgt voor een doorleefde, rijke klank en wordt ondersteund door klavecimbel en viola da gamba. 26


cabaret theater

do 27 sep

20u30 de komedie —

basis € 18 abo/reductie € 17

RAF WALSCHAERTS Biecht

— Een half leven al speelt Raf bij Kommil Foo, nu staat hij alleen op scène. Onverschrokken zal hij zijn, die Walschaerts. Moedig in zijn opzet. Niks in de handen, niks in de mouwen. Maar vergis je niet. De waarheid eist altijd haar plek op. Ook al zet hij zich schrap, weert hij zich als een duivel in een wijwatervat, houdt hij krampachtig de schijn hoog… vergeefs. Hopeloos vergeefs. Een bres in zijn verdediging. De bolster op barsten. En dan plots… staat hij daar open en bloot. Een keizer zonder kleren. Een sterveling. Nietig. Onbeduidend. Weerloos. Al te menselijk. Omarm hem. Toon hem de liefde. Hij is alleen. Alleen met zijn piano, gitaar en zijn verhaal.

“Zijn liedjes en verhalen waren altijd al uit het hart gegrepen, maar nu toont hij geen enkele schroom meer. Meer dan ooit kijkt hij het leven én de dood recht in de ogen.” ****De Standaard


theater

za 29 sep

20u30 de komedie —

basis € 13 abo/reductie € 12

SKAGEN Sue me modderfokker

— Een heerlijke opener van het theaterseizoen!

Tekst, concept en spel: Mathijs F Scheepers - Livemuziek en techniek: Tim Clement 28

“Ik heb een heel goede buurman. Echt waar. Ik weet dat u de indruk zult krijgen dat dat niet zo is, maar ik heb in het echt een hele goede buurman. Dat is heel belangrijk, dat ik dat zeer duidelijk zeg. Dat heeft mijn advocaat ook gezegd. Dus om alle misverstanden te vermijden: Mijn buurman in het écht heet meneer Mortelmans, maar mijn buurman vanavond heet niet Mortelmans maar Mortélmans.” Wraak. Zoet, herkenbaar en van alle tijden. Mathijs F Scheepers geeft die als geen ander vorm in een pijnlijk hilarische vertelling over een zwangere vrouw, een revolver in een verkeerd kastje, de hond van Hitler, een dokter die maar niet komt en een buurman die door dit alles heen walst. Mathijs viel met zijn eerste monoloog ‘Survival of the Fittest’ in de prijzen op Theater aan Zee. Zijn tweede solovoorstelling ‘Garmisch-Partenkirchen’ werd bejubeld in de pers: “Het publiek hangt aan zijn lippen en na afloop van de voorstelling vinden we het zelfs een beetje spijtig dat we al naar huis moeten.” schreef De Morgen.


familie 6+

zo 30 sep

15u schouwburg —

basis € 11 abo/reductie € 10 -12 jaar € 7

DE PASSANT Laika

— “In een mengeling van slapstick, dansante acrobatie en slungelachtige speelsheid met veel muziek en klanken beeldt het viertal heel helder en eenvoudig de vluchtelingenproblematiek uit. Zonder woorden, heel speels fysiek en met aandoenlijk beteuterde snoeten weten ze angst voor het onbekende indrukwekkend te brengen.” De Bond Sommige mensen voelen zich overal thuis. Anderen zijn er hun hele leven naar op zoek, zwervend van hot naar her, vol verlangen naar een plek om te blijven en eindelijk thuis te komen. Maar wat is dat eigenlijk, thuis? Regisseur Michai Geyzen sprak met kinderen van allochtone origine die hier zijn geboren, met jongeren die hier als vluchteling zijn gestrand met hun ouders, met kinderen van gescheiden ouders die laveren tussen hun huis “hier” en hun huis “daar”.

Laika maakt ‘theater der zinnen’: voorstellingen voor kinderen, jongeren en volwassenen die hun kinderlijk gevoel voor verwondering niet zijn verloren. Leuke extra’s van 14u30 tot een uur na de voorstelling. Regie en concept: Michai Geyzen Spel: Ephraïm Cielen, Helder Seabra, Boris Van Severen / Patrick Vervueren en Robbert Vervloet - Muziek: Ephraïm Cielen - Dramaturgie: Mieke Versyp


oktober


theater

wo 03 okt

20u schouwburg inleiding om 19u15

(gesprek met Hanneke Paauwe)

basis € 13 abo/reductie € 12

VILLANELLA / HANNEKE PAAUWE

Heimwee naar Tirgu Mures

Lenutza, een Roemeens meisje, wordt onder valse beloftes naar België gelokt en belandt in een wereld van porno en prostitutie. Maar deze jongedame is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Als een hedendaagse Alice in Wonderland tuimelt ze in de verschillende werelden. Met een kwinkslag en een gezonde dosis relativeringsvermogen neemt ze je mee doorheen de landschappen van de wereld van betaalde seks. En als het kwetsbare meisje toch even de bovenhand krijgt, dan bezorgt ze je tranen in de ogen. Jij kan de verhaallijn mee sturen. En de actrice volgt gedwee jouw wensen. Zoals Lenutza dat zou doen… Een pakkende voorstelling als een roadmovie met grappige routebeschrijvingen en praktische, soms meedogenloze tips voor onderweg. “Het opmerkelijke aan deze monoloog zijn de subtiele resonanties tussen tekst, spel en decor.” ***De Standaard “Hardcore reality.” ***De Morgen

Tekst en regie: Hanneke Paauwe Spel: Griet Dobbelaere in een rol gecreëerd door Clara van den Broek - Dramaturgie: Roel Verniers. 32


circus

vr 05 okt

20u schouwburg —

basis € 16 abo/reductie € 15 -12j € 11

Gravity & other myths (au) Backbone —

In ‘Backbone’ dagen tien top acrobaten en twee muzikanten elkaar uit in een decor met houten palen, stenen, aarde, emmers en betoverend licht. Ze testen elkaars kracht en uithoudingsvermogen in scènes die afwisselend poëtisch, spectaculair of grappig zijn. Gravity & Other Myths is eigenzinnig. Een journalist van de UK Express noemde hen “Cirque du Soleil met een handvol steengruis”. Hun acrobatie is van wereldniveau, maar niet afgelikt. Het schuurt en is punky en funky. Wat ze ook doen, het werkt. Vorig jaar waren ze bij ons te gast met hun voorstelling ‘A Simple Space’. Door het grote succes kwam er nog een late night show bij. De reacties waren zo laaiend, dat hun nieuwe voorstelling ‘Backbone’, meteen bovenaan ons lijstje stond. “’Backbone’ gaat ver over de grenzen van wat we circus noemen. Het is ultieme samenwerking, gestoeld op kracht, vertrouwen en discipline.” Theaterkrant 34

In samenwerking met Toernee Mondial.


klassiek

za 06 okt

20u de schouwburg — basis € 20 abo/reductie € 18

ATANERES ENSEMBLE / LORE BINON Voice meets violin

— Het is gelukt! Lore Binon komt naar De Spil. Eindelijk kunnen we genieten van haar wondermooie sopraanstem. Violist Wim Spaepen vergezelt haar en samen met een rist jonge musici van het Ataneres Ensemble ontmoeten zang en viool elkaar in een heel gevarieerd programma klassieke muziek. Een waaier van bekende aria’s en liederen wisselen af met top 10 hits voor strijkorkest. Het strijkersensemble (met harp) wordt geleid door violist Wim Spaepen en speelt onder meer de serenade van Pjotr Tsjaikovski, een vioolconcerto van Antonio Vivaldi, én het hemelse divertimento in F van Wolfgang Amadeus Mozart. Lore Binon, rising star van de Vlaamse muziekscene, zingt aria’s van Georg Friedrich Händel en Johann Sebastian Bach en liederen van Richard Strauss en Franz Lehár. 35


comedy

za 06 okt

20u30 de komedie —

basis € 15 abo/reductie € 14

JAN-BART DE MUELENAERE Over leven in West-Vlaanderen

— Comedian Jan-Bart De Muelenaere gaat op zoek naar de ware identiteit van de West-Vlaming. Wie zijn ze, wat doen ze, hoe spreken ze en wat drijft hen? Wonen er alleen maar hardwerkende ondernemers? Is de taal er echt zo onverstaanbaar? Is er meer dan alleen maar landbouw en varkensboeren? Is de oorlog de enige bron van inkomsten in de Westhoek? Met behulp van foto’s, videobeelden, persoonlijke anekdotes en vooral veel humor maakt hij een scan van de provincie. Hij weet waarover hij spreekt. Hij is geboren in Roeselare, opgegroeid in Westrozebeke en woont ondertussen zeven jaar in Ieper. En als rasechte West-Vlaming heeft hij natuurlijk ook twaalf jaar in Gent gewoond. Jan-Bart De Muelenaere is een comedian, improvisator, publieksopwarmer en presentator. Naast zijn publieke optredens werkt Jan-Bart achter de schermen mee aan radio- en tv-programma’s.


post-klassiek

wo 10 okt

20u30 de komedie —

basis € 15 abo/reductie € 13

MARTIN KOHLSTEDT (DE)

Martin Kohlstedt is een jonge Duitse componist/producer die fascinerende muziek voor piano maakt. Zijn werk doet denken aan dat van Nils Frahm, Peter Broderick en andere Erased Tapes-artiesten. Met andere woorden: post-klassiek op z’n puurst. Hij komt zijn derde album ‘Strom’ voorstellen dat eind vorig jaar verscheen. Live nestelt Martin Kohlstedt zich tussen zijn piano, Fender Rhodes en elektronica voor een trip vol improvisatie. Focus Knack over Martin Kohlstedt op Eurosonic 2017: “Net zo memorabel was de passage van Martin Kohlstedt (…). Tijdens zijn meest lyrische stukken liet hij de noten dwarrelen als sneeuwvlokken, op andere momenten goochelde hij met spacy geluiden, alsof Erik Satie een alliantie aanging met Tangerine Dream. Kohlstedt streelde zijn klavieren, draaide aan knopjes, bediende een drumcomputer, introduceerde subtiele stoorzendertjes, laste alles aan elkaar tot één lange suite.”

37


bluegrass

do 11 okt

20u30 de komedie —

basis € 16 abo/reductie € 14

CHATHAM COUNTY LINE (VS) —

Vier mannen recht uit North Carolina, strak in het pak en opgesteld rond één microfoon, brengen heerlijke bluegrass. Met pure, eerlijke songs en straffe stemmen in close harmony geeft Chatham County Line een opvallende draai aan traditionele bluegrass en maakt daarbij graag uitstapjes richting country, americana en blues. Chatham County Line speelt al samen sinds 1999 en bracht ondertussen acht albums uit. De typische warme klank en de dynamiek van de versmeltende stemmen maakt de band populair tot in Europa. Een nieuwe plaat is in aantocht en die stellen ze hier voor.

Met: Dave Wilson (zang, gitaar, harmonica), John Teer (zang, mandoline, viool), Chandler Holt (zang, banjo, gitaar) en Greg Readling (zang, contrabas, pedal steel)


theater

za 13 okt

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 14 abo/reductie € 13

BLOET VZW/JAN DECORTE Hamlet 0.2

— 2001. Jan Decorte gaat voor de vierde keer met ‘Hamlet’ van Shakespeare aan de slag. In de iconische voorstelling ‘Amlett’ reduceert Decorte het materiaal tot de essentie en past er zijn eigen poëzie en guitige taal op toe. “Tis of tisni, daddist.” “slape. drome. sterreve.” Het blijft een uitmuntende en erudiete tekst. 2018. De wankelmoedigheid van deze iconische theaterfiguur blijft Jan Decorte fascineren. Samen met de jongste generatie theatermakers gaat hij met Sigrid Vinks op zoek naar de ziel van ‘Hamlet’. Samen recycleren ze al zijn verschillende versies van de Shakespeareklassieker tot een eigentijdse Hamletmachine. Met brokstukken en flarden tekst uit het verleden herdefinieert hij in ‘Hamlet 0.2’ de oerconflicten van het menselijk bestaan. Dit wordt een topavond!

Tekst en regie: Jan Decorte - Met: Jan Decorte, Sigrid Vinks, Ellis Meeusen en Lisah Adeaga Coproductie: Kaaitheater

“Onder haar karikaturale theatraliteit getuigt zij tegelijk van een verregaand en poëtisch raffinement: Decorte mag zich dan al voordoen als een clown, zijn zin voor het detail verraadt zijn vakmanschap evenzeer als zijn intelligentie.” Etcetera 2001 over ‘Amlett’ 39


familie 8+

zo 14 okt

17u de komedie —

basis € 11 abo/reductie € 10 -12 jaar € 7

KING KONG Pepijn Lievens

— Leuke extra’s van 16u15 tot een half uur na de voorstelling.

Regie: Mich Walschaerts - Spel: Pepijn Lievens - Tekst: Jeroen Serruys - Coproductie: GC De Kluize, Oosterzele.

Met onbevangen blik tuurt Junior naar de wereld. Naar Rosalinde met haar lekkere lippen. Naar Cédric wiens pa een held is. Naar zijn moeder die danst op de keukentafel. En naar zijn vader die in een kasteel woont. Junior heeft een geheim. Gelukkig is er iemand bij wie hij zijn verhaal kwijt kan. Dan ontdekt hij dat iedereen geheimen heeft. Geheimzinnig, zeg! Jeroen Serruys is met de theatertekst ‘King Kong’ laureaat van de Prijs voor de Letterkunde, West-Vlaanderen en Clavis gaf het verhaal uit in boekvorm. Pepijn Lievens is een acteur met een grote staat van dienst in het jeugdtheater. Regisseur Mich Walschaerts is de jongste van het duo Kommil Foo. “Een caleidoscoop van dromen, op een virtuoze manier aangebracht, in een woordenwaterval en een lichaamstaal die je aan je stoel bindt, en die eindigt na een ongelooflijk uur meeslepend droomspel in een wakker applaus voor zoveel creatieve gedrevenheid.” Theatermaggezien over de vorige productie van Pepijn Lievens ‘Benny’


bandoneon grootmeester

zo 19 14 okt vr

20u schouwburg inleiding om 19u15 — basis € 20 abo/reductie € 18

DINO SALUZZI GROUP (AR) El Valle de la Infancia

— Dino Saluzzi is een sleutelfiguur binnen de Latijns-Amerikaanse muziek, met een staat van dienst van meer dan 60 jaar. De Argentijnse componist en bandoneonspeler verweeft moeiteloos traditionele volksmuziek en tango met jazz en kamermuziek. Complex qua invloeden, maar steeds toegankelijk en verhalend. Dino Saluzzi, sinds 1983 een ECM-artiest, zal voornamelijk muziek uit zijn laatste twee albums brengen. Op ‘El Valle de la Infancia’ (2014) liet hij zich inspireren door de Argentijnse landschappen zoals hij zich die herinnerde uit zijn kindertijd. Zijn band bestaat o.a. uit zijn broer Felix Saluzzi, zijn zoon José Maria en neef Matias Saluzzi.

Met: Dino Saluzzi (bandoneon), José Maria Saluzzi (gitaren), Felix Saluzzi (tenorsax, klarinet), Matias Saluzzi (bas) en U.T. Gandhi (percussie)

Een uitgelezen kans om deze levende Argentijnse legende en wereldwijd een van de beste bandoneonspelers op ons podium te zien.

41


Interview met Dries Heyneman

“Ik heb als enige niet door dat ik raar ben” —

Na de bizarre ode aan zijn vrouw Jenny tijdens zijn gelijknamige eerste soloshow heeft Dries Heyneman (Kurt uit Bevergem) zijn tweede show klaar. Een babbel over de stem van de rede, de haat-liefdeverhouding met zijn solowerk en zijn blinde vlek.

Dag Dries. De vuurdoop van ‘Uit respect voor de buren’ is voor De Spil. Waarvoor dank. “Ik ben degene die dankbaar moet zijn. De Spil is een van de weinige cultuurcentra in Vlaanderen die nog durft vernieuwen. Ik vergeet niet dat dit nog maar mijn tweede soloshow is, dat ik mijn comedynaam nog moet opbouwen.” Dat gezegd zijnde: tot 2011 speelde je in de cabaretgroep Ter Bescherming van de Jeugd. Ben je er ondertussen aan gewend om alleen op het podium te staan? “Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met dat solowerk. Het is een zegen om alleen te spelen, maar een marteling om alleen te schrijven. Een show maken is een emotionele rollercoaster. Ik kom mezelf geregeld tegen. Een viertal keer per dag om preciezer te zijn.” En dan vind je wellicht een klankbord bij je vrouw Jenny. Komt ze in je nieuwe show opnieuw voor? “Dit keer is Jenny eerder een personage: de stem van de rede. En eigenlijk gaat het er bij ons thuis precies zo aan toe. Zij filtert mijn rare ideeën. Mijn onbegrip over wat zij – wél een normaal en zinvol persoon – doet of zegt, vergroot ik uit.” Als Kurt in Bevergem was je de underdog. Voel je je thuis in die rol? “Ja. Ik speel vaak ‘de loser’, maar ik doe dat graag. De loser heeft iets tragisch, dat is voer voor verhalen. In comedy moet je je lelijk durven voorstellen. Dat doe ik met ‘Uit respect voor de buren’ opnieuw. De hele show draait rond mijn blinde vlek: ik heb als enige niet door dat ik raar ben.” Maar met je aankomende serie ‘Grond’, die in 2020 op tv komt, kan je dat loserimago doorbreken. “Ja, daar speel ik een afperser, maar wel als underdog. Ik schrijf de serie samen met Wannes Cappelle en Zouzou Ben Chikha (collega’s van Bevergem, nvdr.). ‘Grond’ gaat over de uitvaartsector in de moslimwereld. Een thema met een zekere serieux, maar ingekleed met de nodige humor. Geen loser dus dit keer. Dat is het leuke aan zelf creëren: als ik niet gevraagd word voor een personage, schrijf ik het zelf. Al is het wel omslachtig om een heel scenario te schrijven om een bepaalde rol te kunnen spelen.” (lacht)

42


comedy

vr 19 okt

20u30 de komedie —

basis € 15 abo/reductie € 14

Première

DRIES HEYNEMAN Uit respect voor de buren

“Wie aan zijn 20ste niet links is, heeft geen hart. Wie aan zijn vijftigste nog links is, heeft geen verstand.” Een uitspraak van Winston Churchill. Je weet wel, die kerel die met 160.000 man Normandië binnenviel zodat wij achteraf op ons gemak hier een pintje zouden kunnen drinken. Ik proef graag van onze verworven vrijheden, vooral na een optreden, aan de bar. Wanneer ik ’s nachts thuis kom, vertel ik honderduit aan mijn vrouw. Ze vraagt dan of ik wil zwijgen, al was het maar uit respect voor de buren. Dries Heyneman passeerde een aantal keren in De Spil met het cabaretduo Ter Bescherming van de Jeugd. Hij zei het podium vaarwel, regisseerde de shows van o.a. Han Solo, Piv Huvluv, Freddy De Vadder en speelde mee in de Canvas serie ‘De 16’. Het bekendst werd hij misschien wel als scenarist en de knullige Kurt van de fictiereeks ‘Bevergem’. Afgepeigerd, uitgeperst, leeggezogen, onderbetaald en dodelijk vermoeid keert Heyneman terug naar de bühne. Dat deed hij twee jaar geleden al in De Spil met ‘Jenny’, en nu met ‘Uit respect voor de buren’. 43


dans

za 20 okt

Belgische première

20u schouwburg inleiding om 19u15 — basis € 29 abo/reductie € 27

BALLETTO DI ROMA (IT) Giselle

Het vermaarde Balletto di Roma liet twee hedendaagse choreografen los op het romantische ballet ‘Giselle’ uit 1841. Serussi en Haring tekenen samen voor een indrukwekkende herinterpretatie van dit verhaal, waarin de oude liefdestragedie tussen een graaf en een boerenmeisje plaatsmaakt voor herkenbare relatieworstelingen. Itamar Serussi danste bij de befaamde Israëlische Batsheva Dance Company. Zijn stukken zijn speels, fysiek en humorvol. De romantische pas-de-deux en solo’s uit de eerste akte van ‘Giselle’ worden bij hem voelbare scènes over liefde en bedrog tussen mensen van vlees en bloed. Chris Haring, die in 2005 het Weense gezelschap Liquid Loft oprichtte, brengt in zijn multimediale werk met film, beeldende kunst en nieuw gecomponeerde muziek echte en verzonnen werelden bij elkaar. In de tweede akte diept hij met grote verbeeldingskracht het thema wraak uit. “Bij Haring golft de emotie letterlijk door het tienkoppige corps de ballet der Wilis. Zij, geesten van maagden, verbeelden de wraakzucht van de bedrogen vrouwen en, in een orgiastisch tafereel, hun gefnuikte lust.” NRC Handelsblad 44

Choreografie: Itamar Serussi Sahar, Chris Haring/Liquid Loft - Originele muziek: Adolphe Adam - Herwerking muziek: Richard Van Kruysdijk en Andrea Berger - Concept: Peggy Olislaegers


klassiek matinee

zo 21 okt

15u schouwburg inleiding om 14u15 — basis € 18 abo/reductie € 16

LIEBRECHT VANBECKEVOORT Pianorectial Franz Liszt

— In 2007 werd Liebrecht Vanbeckevoort zesde laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Hij won meteen ook de publieksprijs. Sindsdien is hij een veel gevraagd solist voor recitals en pianoconcerti. Pianobouwer Chris Maene uit het naburige Ruiselede haalde het voorbije jaar het wereldnieuws met de bouw van een rechtsnarige concertvleugel. Deze zomer worden op dit baanbrekend instrument door Liebrecht opnames gemaakt van de pianomuziek van Franz Liszt. Wij krijgen de eer om piano én pianist aan het werk te horen en te zien in onze schouwburg. Voor de pauze speelt Vanbeckevoort een selectie uit de Lisztopnames, na de pauze tijd voor andere 19de eeuwse pianogrootmeesters.


theater

di 23 okt

Herneming

19u de komedie —

basis € 12 abo/reductie € 11 -12 € 8

Op vraag van wie er vorig jaar bij was, hernemen we de voorstelling een laatste keer.

THEATER ANTIGONE Laterna Magica

— Kent ge dat: wolken in uw hoofd schuim op uw lippen zout op uw wangen en uw oren vol wind? Ge probeert dat te begrijpen waarom ze geven en ze nemen waarom ze komen en ze gaan elke dag opnieuw. Wél: die zee zit in zijn kop hij wil haar evenaren en breedbeeld projecteren hij wil haar overtreffen en het liefst nog in 3D. Een magische voorstelling over de zoektocht van een jongen langs zeeën vol rare figuren, geïnspireerd op de wereld van Georges Méliès. Poëtisch, hilarisch, onschuldig en vooral betoverend.

Tekst en regie: Michaël Vandewalle - Spel: Maarten Degezelle, Robbe Dhulster, Kate Dejonckheere, Famke Struyve, Tine Verheust, Elien Vervaet en Virginie Wullen - Van: Theater Antigone, De Spil en CC Wevelgem - Met de steun van Provincie West-Vlaanderen


(post-)klassiek

za 27 okt

20u schouwburg —

basis € 20 abo/reductie € 18

MARI SAMUELSEN (NO) & CASCO PHIL Nordic Noir

Als Scandinavië beelden oproept, zijn die vaak van weidse landschappen met een vervreemdend karakter. Of regenachtige, blauwachtig verlichte achterbuurten in nachtelijk duister. In films en series lijkt het landschap vaak een personage dat de sfeer bepaalt. De Noorse violiste Mari Samuelsen voelt zich aangetrokken door de moderne generatie Scandinavische componisten die deze (misdaad)series verklanken met minimalistische zwart-witte soundtracks. Voor het album ‘Nordic Noir’ (2017) dook ze de studio in met o.a. Uno Helmersson (The Bridge), Frans Bak (The Killing) en Ólafur Arnalds. Nu komt Mari Samuelsen voor 3 exclusieve concerten naar België met een aangepast ‘Nordic Noir’-programma. Ze wordt daarbij begeleid door Casco Phil, het avontuurlijke kamerorkest onder leiding van Benjamin Haemhouts. Mari Samuelsen bouwde de voorbije jaren een sterke reputatie op en trad op in enkele van de meest prestigieuze zalen ter wereld zoals Carnegie Hall, Konzerthaus Berlin, Barbican London… Programma:

Jóhann Jóhannsson: Good Night, Day & tbc Pēteris Vasks: Meditation for violin and strings Philip Glass: Echorus & Einstein on the Beach - Knee Play 2 Uno Helmersson: Timelapse & Sound of Forgiveness Peter Gregson: Sequence Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel Johann Sebastian Bach: Chaconne uit Partita No. 2 in D Minor, BWV 1004 47


Familiefestival in de herfstvakantie


Interview Stef Vandommele

“Als ik rondkijk, ontdek ik altijd iets nieuws” Tijdens de groote stooringe of Hagelslag kon je al een vleugje Stef Vandommele opsnuiven. De illustrator leent zijn kenmerkende stijl geregeld aan De Spil en maakte het affichebeeld. Het begon tijdens zijn stage. Toen nam hij onder meer een muur op de eerste verdieping onder handen. Stef Vandommele: “Ik moest buiten mijn comfortzone treden met die muurschildering van een groep ruiters. Ik had nooit eerder gewerkt op zo een groot formaat. Het was een nieuwe ervaring, net als heel die periode bij De Spil een fantastische tijd.”

De grootste kracht van een illustrator is zijn creativiteit. Hoe vertaalt zich dat in jouw werk? “Als kind had ik veel fantasie. Ik visualiseerde mijn verbeelding via tekeningen en knutselwerkjes. Stripverhalen tekenen hield ik niet lang vol, omdat het een repetitief werkje is. Ik wist wel dat ik met tekenen verder wilde. In het kunstonderwijs in Ieper kwam ik in contact met verschillende vormen: beeldende kunst, fotografie, grafische kunst. Prenten bleven me het meest aantrekken: op mijn eigen manier mijn verbeelding omzetten op papier met verschillende materialen. Het zoeken naar de ideale combinatie tussen kleuren, vormen en texturen is nog steeds mijn favoriete fase bij het ontwerpen van beeldmateriaal.” Wie of wat inspireert je? “Alles en iedereen. Ik pendel vaak. Ik heb veel tijd om rond te kijken naar mensen, ruimtes,

gebouwen, natuur en ontdek altijd iets nieuws. Op vlak van kunst inspireren zowel schilderijen, beeldhouwwerken, illustraties en architectuur mij. Vorig jaar heb ik een grafisch bureau opgericht, ‘Trompet’, samen met mijn broer Thomas Decuypere. We inspireren ook elkaar en werken geregeld voor De Spil.” Wat maakt van een Vandommele “een Vandommele”? “Ik werk vooral met acrylverf. De verhouding tussen vormen en vlakken in mijn compositie zijn architecturaal geïnspireerd. Maar vooral mijn weergave van personen is kenmerkend. Ik kon niet goed gezichten tekenen. Omdat ik er toch nooit tevreden over was, begon ik figuren te tekenen zonder gezicht. De emoties en uitdrukkingen zitten vervat in de lichaamshouding. Zo heb ik van mijn tekortkomingen zonder het te weten een eigen stijl gecreëerd.”


familie 4+

zo 28 + MA 29 okt

14u tot 18u doorlopend parking De Spil — eenheidsprijs € 6

Tickets vanaf half september beschikbaar.

DE BUS MET BENEN

Een vrouw, een man, een kind, een huis. Het huis neemt de benen. Had het huis ook oren? Dan zouden ze het huis kunnen roepen als een hondje. De vrouw, de man, het kind vertrekken op een zoektocht naar hun huis met benen.

Liggend kijk je naar het plafond van de bus, waar hun reis voorbij rolt. We kennen Tuning People van hun fantasierijke voorstellingen ‘Leeghoofd’, ‘Bonte Nacht’ en ‘De Liegenaar’. Deze keer laten de artiesten hun zotte verbeelding los op een echte bus op wielen.

hetpaleis & Tuning People

Idee, tekst, muziek, objecten en tekening: Tuning People Productie: hetpaleis 50


familie 3+

zo 28 okt

14u + 16u de komedie —

basis € 9 abo/reductie € 8 -12 jaar € 7

PLUCHE Speelman

Concept, regie en muziek: Stan Reekmans - Spel: Stan Reekmans en Tineke Caels - Spelcoach: An Hackselmans - Poppenspelcoach: Willem Verheyden - Video/ installatie: Gert-Jan Biasino

Speelman jaagt de fantasie de hoogte in en sleurt zijn publiek mee in een humoristisch, magisch, wonderbaarlijk, wetenschappelijk experiment, uitgevoerd op de hoogstpersoonlijke knuffels van de kinderen. Leven deze pluchen wezens echt? De peuters en kleuters brengen hun lievelingsknuffel mee naar de voorstelling en lenen ze voor één keer uit aan de wetenschap. Natuurlijk krijgen ze hem nadien ongehavend terug, al zullen ze hem nét ietwat anders bekijken. ‘Pluche’ is een voorstelling over geborgenheid, troost, vreugde, gezelschap, bescherming… maar vooral over fantasie. Vergeet dus zeker niet je favoriete knuffel mee te brengen! 51


familie 6+ dans

zo 28 okt

17u schouwburg —

basis € 12 abo/reductie € 10 -12 jaar 7,5

CARTOON Cie Anton Lachky

De tijdscapsule neemt je mee naar een barokbal. Trek je feestkledij aan en kom mee dansen!

— Choreografie: Anton Lachky - Dans: Mami Izumi, Anna Karenina Lambrechts, Luan De Lima en Angel Duran - Productie: Seventyseven vzw Coproductie: Krokusfestival, Charleroi Danses, met steun van Fédération Wallonie Bruxelles

Dit surrealistische, feestelijke danssprookje tovert een glimlach op het gezicht van de hele familie. Vier personages vertonen een zotte draaikolk van dans, muziek en spelletjes. In ‘Cartoon’ toont Lachky een familie waarin elk kind zijn of haar plaats kent, of niet wil kennen. Hij vergroot uit, doet lachen en creëert hilarisch absurde en herkenbare personages. Een virtuoze, verfijnde dansvoorstelling op een soundtrack die bekende popsongs mixt met eeuwenoude, hartverscheurende melodieën van Bach en Mozart. Als een blije chaos is ‘Cartoon’ nu eens ernstig als een liefdesverklaring, dan weer licht als een briesje. De Brussels-Slovaakse choreograaf Anton Lachky (Les Slovaks, Akram Khan Company) brengt met zijn eigen gezelschap heel expressieve, dansante voorstellingen.

52


familie 4+ circus

zo 28 okt

PASSA IL TEMPO

18u30 Park Van De Walle Meensesteenweg 156 Roeselare —

eenheidsprijs € 7,5 afspraak om 18u aan De Spil

Sprookjes enzo

Op locatie!

Vuurtheater voor iedereen vanaf 4 jaar.

Concept en scenografie: Marcello en Pietro Chiarenza - Spel: Alberto Fontanella, Annemie Pierlé, Daniele Contino, Lou Chiarenza, Marco Migliavacca, Theia Cuppens en Pietro Chiarenza - Regie: Pietro Chiarenza - In samenwerking met Theater op de Markt Dommelhof, De Warande

Diep in het bos ligt een magische plek waar tijd groeit, geplukt wordt en de wijde wereld ingestuurd. Je kan er de tijd zien, als licht, als vuur. Diep in het bos, drie deuren: achter de eerste deur het leven van een kind, dat als luciferverkoopstertje overal vlammetjes zaait. Achter de tweede deur de vrouw die, als jonge luciferverkoopster, haar vurige momenten oogst. Achter de derde deur is het leven een oudere dame, die verschroeide herinneringen verzamelt. Waar wacht je nog op? Reis met ons mee! We hebben zeeën van tijd. Een magische voorstelling over het verglijden van de tijd, met vuur en vuurobjecten, circus, jongleren en acrobatie.


familie 4+ film

UTJES STUCINEMA en

ma 29 okt

10u schouwburg ontbijtje en workshop vanaf 9u —

eenheidsprijs € 7

Nederlands gesproken

MOLLY MONSTER — Molly Monster brengt haar dagen door met haar lieve ouders Popo en Etna Monster en haar beste vriend Edison. Op een dag legt mama een ei dat papa moet uitbroeden. Molly Monster wil er dolgraag bij zijn als haar nieuwe zusje of broertje uit het ei kruipt. Maar dat gebeurt ver weg, achter de Wilde Heuvels. Molly mag niet mee. Maar wanneer papa en mama haar cadeau voor de baby vergeten, begint Molly aan een avontuurlijke reis naar het ei-eiland. Een betoverend en fantasierijk avontuur vol lieve monstertjes en bizarre landschappen. De film won de Golden Goblet voor beste animatiefilm op het Filmfestival van Shanghai. Uiterst geschikt als eerste filmervaring! 54


familie 7+ film

ma 29 okt

15u schouwburg —

eenheidsprijs € 7

Nederlands gesproken

ROSIE EN MOUSSA —

Rosie verhuist met haar moeder naar een appartement aan de andere kant van Brussel. Ze leert er een heleboel mensen kennen: de gekke meneer Tak, de excentrieke mevrouw Hemelrijk en vooral Moussa, die in het appartement boven haar woont. Hij neemt Rosie op sleeptouw door de hele buurt. Ze klauteren zelfs helemaal tot op het dak van het appartementsgebouw. En ze gaan samen op zoek naar Rosie’s papa, die al een tijdje niet meer thuis kwam... Een mooie film over een groeiende vriendschap tussen twee kinderen die samen de wereld ontdekken.

55


familie 5+

Ma 29 okt

14u de komedie —

basis € 11 abo/reductie € 10 -12 jaar € 7

MENSKES 4HOOG

— Een oude man in een zetel. Zijn vrouw is weg. “Ik moet het stof nog afdoen. Met de planten gaan wandelen. De hond nog water geven. Mijn neus nog snuiten.” En hij wil zo graag een eitje. Maar hij kan niet koken. ‘Menskes’ is een tragikomische voorstelling over liefde, verlangen, gemis en alleen zijn. “’Menskes’ is ontwapenend toegenegen toneel. (...) Met zijn expressieve lijf en snoet bespeelt de Bleye eerder de melancholie van Chaplin en Tati: eenzame naïviteit geeft vitaliteit. (...) Dat is wat kleutertheater doet glanzen en waarin 4Hoog nog steeds een etage hoger speelt.” De Standaard Regie en tekst: Jan Sobrie en Tom Dupont - Spel: Tom de Bleye - Coach: Frans Van der Aa

56


familie film

di 30 okt

UTJES STUCINEMA

9u45 + 10u45 schouwburg —

eenheidsprijs € 7

en

Alle films zijn Nederlands gesproken.

RITA EN KROKODIL 3+ 9u45 - ontbijtje en workshop vanaf 9u Maak je eigen animatiefilm of creëer een hologram i.s.m. Jef.

Uiterst geschikt als eerste filmervaring!

Rita is een vastberaden kleuter met een altijd hongerig vriendje, Krokodil. Krokodil woont in de badkuip, maar zeer waarschijnlijk bestaat hij enkel in Rita’s fantasie. Samen gaan ze op avontuur en trekken de wijde wereld in. Ze leren vissen, gaan kamperen in de bergen en reizen zelfs naar de maan! Een echte vriendschap tussen twee avonturiers. Een geweldige ode aan verbeelding en fantasie, in een reeks van acht korte animatiefilmpjes.

FERDINAND 6+ 10u45 - ontbijtje en workshop vanaf 9u30

— Niet elke stier houdt van vechten. Het vredelievende stiertje Ferdinand ruikt liever aan bloemen. Wanneer hij ten onrechte aangezien wordt voor een gevaarlijk beest, wordt hij gevangen genomen en weggevoerd naar een stierengevecht in Madrid. Vastberaden om terug te keren naar zijn familie en hartsvriendin Nina, verzamelt hij een bont gezelschap om zich heen voor een fantastisch avontuur..

57


familie 4+ circus

di 30 okt

14u + 16u de komedie —

basis € 11 abo/reductie € 10 -12 jaar € 7

PLOCK! Grensgeval

— Een voorstelling met acrobatie, verf, geluid en rondvliegende verfspetters! Extra: voor de voorstelling kan je zelf met verf aan de slag.

58

Camiel probeert het schilderij van zijn grote voorbeeld Jackson Pollock na te maken. Maar hoe krijgt hij de juiste vlek op de juiste plek? Moet hij de verf druipen, gieten, spatten, smijten? Werken met kwasten of stokken of volledige potten? Zijn hele lichaam gooit hij in de strijd. Maar hoe hij ook draait, springt, rolt of zweeft, zijn schilderij lijkt niet op het origineel. ‘Plock!’ is beeldend circus-geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt. Met brommende verfpotten, gekleurde geluiden, dansende verf en een acrobatische schilder.

Concept en regie: Hanne Vandersteene en Mahlu Mertens Acrobatie: Camiel Corneille - Spel: Mahlu Mertens/Hanne Vandersteene - Geluidsconcept: Stijn Dickel (aifoon) Dramaturgie: Mieke Versyp


familie 4+

Wo 31 okt

15 u schouwburg —

basis € 17 abo/reductie € 15 -12 jaar € 12

De winter van

KAPITEIN WINOKIO —

Extra: na het concert nodigen we je uit om samen Hagelslag feestelijk af te sluiten.

Kapitein Winokio, Mevrouw de Poes en de muziekmatrozen nemen je mee op hun muzikale tocht door de dikke sneeuw. Ze ontmoeten Felix de ijsbeer, zingen over dwarrelende sneeuwvlokjes en dansen samen met jouw kampioenen als pinguïns! Dimitri Leue sprenkelt als regisseur een extra warme wintergloed over de show. H-eerlijke muziek, humor en ontroering beleef je samen met de zotte bende van de Kapitein…en dat in een prachtig winterdecor! Haal de slee uit de kelder, laat het rendier in je los en kom lekker meedoen! In de verte kan je de belletjes al horen rinkelen… In samenwerking met KVG. 59


november


theater

do 01 nov

Herneming

20u schouwburg inleiding om 19u15 — basis € 15 abo/reductie € 14

HET EENZAME WESTEN Slachtinge

Een uitgelaten, rauwe peeling van de zogenaamde menselijke civilisatie in het West-Vlaams door topcast Maaike Cafmeyer, Lien De Graeve, Mathias Sercu en Tom Ternest. Wanneer de elfjarige Ferdinand leeftijdsgenootje Bruno met een stok twee tanden uit de mond slaat én daarbij geen berouw toont, moeten de volwassenen praten. Dat vinden de ouders van het slachtoffer. Dus komen de koppels samen om op een beschaafde manier te zoeken naar oplossingen. Een formaliteit. Ze zijn immers ruimdenkende, fatsoenlijke mensen. Glazen worden vol en weer leeg. Wanneer de situatie volledig escaleert, lijkt beschaving ver te zoeken. De voorstelling baadt in een toenemende unheimliche sfeer waarin grillige personages zichzelf en hun mede/tegenstanders met puntige dialogen langzaam maar zeker de grond in boren. Kromme redeneringen monden uit in valse logica, verkeerde argumenten worden aangehaald om een gelijk te halen tot uiteindelijk de maskers afvallen en de laatste schil zichtbaar wordt: de eenzame en kleinzerige mens die de schijn probeert hoog te houden. Naar ‘Dieu du Carnage’ van Yasmina Reza - Regie: Yahya terryn - Dramaturgie: Annelies Vancraeynest - Scenografie: Giovanni Vanhoenacker - Spel: Maaike Cafmeyer, Lien De Graeve, Mathias Sercu en Tom Ternest - Coproductie De Spil 62


theater

ma 05 nov

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 20 abo/reductie € 19

NEEDCOMPANY / TONEELHUIS Oorlog en terpentijn

— Regisseur Jan Lauwers, het meeslepende epos ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans en Viviane De Muynck in de hoofdrol: “Het geweld blijft, maar de schoonheid ook. Bovendien ontmaskert deze voorstelling Lauwers als een meester die met rakend veel respect voor Hertmans’ meesterwerk zijn eigen meesterwerk bouwt.” **** Knack Focus. De Standaard vulde aan met **** en De Morgen met ****

Vlak voor zijn dood gaf zijn grootvader Hertmans een paar volgeschreven oude cahiers. Het leven van de man bleek getekend door armoedige kinderjaren, gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en een jonggestorven grote liefde. Lauwers geeft een persoonlijke visie op het boek en grijpt het aan voor een intense voorstelling over de opkomst van de industrialisering, het geweld van de ‘Grote Oorlog’, de liefde en de geheimen van een mensenleven. Wie Needcompany nog nooit aan het werk zag, grijp nu je kans!


comedy

wo 07 nov

20u schouwburg —

basis € 17 abo/reductie € 16

KAMAL KHARMACH

De schaamte voorbij

“Mooi evenwicht tussen cynische humor en brede populariteit.” ****De Standaard 64

Sinds zijn deelname aan Humo’s Comedy Cup in 2014 gaat het heel snel voor deze immer sympathieke en energetische comedian. Je hebt hem zeker al eens zien passeren in één van de volgende formats: ‘De Slimste Mens’, ‘Mag ik u kussen’, ‘Van Gils en Gasten’, ‘1000 Zonnen’, ‘De WK-watchers’, ‘De Allesweter’, ‘Everybody Happy’, ‘De Drie Wijzen’, … In deze eerste comedy show probeert hij de talrijke veranderingen in zijn leven bij te benen. Van een anoniem dikkertje in Borgerhout transformeerde hij in een 120 kilo lichtere BV met een exclusiviteitscontract bij de VRT. Hij is op veel vlakken de schaamte voorbij, maar diep vanbinnen vindt hij zichzelf nog steeds een dikke, arme Marokkaan. Hij vergelijkt zijn huidige situatie met vroeger en probeert alle tegenstrijdigheden een plaats te geven. Want hoe kan je een succesvolle BV spelen, als je ouders je toch liever zagen lesgeven?


comedy

do 08 nov

20u30 de komedie —

basis € 15 abo/reductie € 14

Herneming

ARNOUT VAN DEN BOSSCHE Burn-out voor beginners

— Arnout Van den Bossche. Van ingenieur tot Senior Executive Comedian. Jarenlang was hij zoals hij er nu nog steeds een beetje uitziet: een ingenieur die werkte voor grote bedrijven waaronder Siemens en Proximus/Belgacom. Tot hij in 2009 Humo’s Comedy Cup won. Met zijn succesvolle zaalshow ‘De Relatiefluisteraar’, schuimde hij vijf jaar lang heel Vlaanderen en Nederland af. Maar het vele toeren gaf hem een slag van de hamer. Uit zijn ervaring in het bedrijfsleven en zijn eigen geflirt met een burn-out, groeide deze show, een hilarische cursus over de oorzaken van burn-outs. Aanrader voor: - mensen die een ganse dag mailen en nog niets gedaan krijgen - zij die met een probleem naar hun baas stappen en “hoe zou jij dit oplossen?” te horen krijgen - wie werkt voor een zeemeeuw-manager (“komt binnen met veel lawaai en laat al zijn shit achter als hij weggaat”) - wie zich afvraagt hoe het komt dat zwartwerkers geen last hebben van een burn-out

Deze voorstelling verkocht vorig seizoen twee keer in een mum van tijd uit, vandaar dat we nog voor een derde rondje gaan.


concert

vr 09 nov

20u schouwburg —

basis € 24 abo/reductie € 22

LUKA BLOOM (IE) Refuge

— Gewapend met zijn akoestische gitaar en zijn unieke stem steekt Luka Bloom elk publiek in zijn achterzak. De combinatie van een intrigerend gitaargeluid en interessante songkeuze (boeiend eigen werk, maar ook zorgvuldig uitgekozen covers) staat al meer dan twintig jaar garant voor grootse concertavonden. In november 2018 komt Luka Bloom ter gelegenheid van zijn nieuwe plaat ‘Refuge’ voor een aantal concerten naar België en Nederland, waaronder een in De Spil. Hij zal zowel nieuw als oud werk spelen en zoals steeds zonder setlist. Of zoals hij zelf zegt: “Just an Irishman with his songs; and stories new and old. We will sing the songs together, and make some new connection.” 66


flamenco jazz

CHICUELO MEZQUIDA (ES) —

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

do 15 nov

basis € 18 abo/reductie € 16

Extra: een avond in Spaanse stijl. Om 18u30 kan je genieten van Spaanse delicatessen in het Teaterkafee. Combiprijs € 40

Wanneer een toppianist de krachten bundelt met een van de grote virtuozen van de flamencogitaar, dan krijg je een duo waar de energie en de creativiteit van afspatten. Voeg daar een percussionist aan toe en je krijgt nog meer vuurwerk. De samenwerking tussen pianist Mezquida, gitarist Juan Gómez ‘Chicuelo’ en percussionist Paco de Mode is uitgemond in ‘Conexion’. Dit meeslepende album is geïnspireerd door hun gemeenschappelijke passie voor Mediterrane muziek, maar ook rumba of een ingetogen ballad vinden er hun weg:

“The boundaries between flamenco and jazz are not precisely unexplored territories; however, there are still treasures to be found. Musicians converge with one another with curiosity, in such a way that something entirely new is born from that encounter.” Jazz Thing Chicuelo is een naam die bij iedereen in de flamencowereld een belletje doet rinkelen. Naast solo werk, trad hij jarenlang op met zangers Miguel Poveda en Duquende. Marco Mezquida is een rijzende ster in de Spaanse muziekscene en won onder meer drie jaar op rij de Award Musician of the Year van Association of Jazz of Catalonia. Met: Chicuelo (gitaar), Marco Mezquida (piano) en Paco de Mode (percussie)


theater

vr 16 nov

20u schouwburg inleiding om 19u15 — basis € 13 abo/reductie € 12

HET NIEUWSTEDELIJK Gesprek met de regen

Een heel bijzondere voorstelling over omgaan met verlies waarin de spelers letterlijk in gesprek gaan met de regen via een regenprinter op scène. Een koppel verliest hun dochter. Hun leven staat stil tot de vrouw het aanbod krijgt om CEO te worden van een gigantisch bedrijf. In Singapore. Omdat het nu plots wel kan, verhuizen ze naar een stad waar het leven sneller gaat dan ooit. Ze willen weer vooruit. Terwijl zijn vrouw lange dagen werkt, trekt de man de stad in. Door de moessons. En in de regen meent hij zijn overleden dochter te herkennen. Met haar te kunnen spreken. Acht jaar geleden reanimeerde Stijn Devillé zijn dochter en blies haar nieuw leven in. “Alles bij mekaar had het drie minuten geduurd. Niet langer. Maar het duurt nog steeds.” Die nacht dacht hij heel lelijke gedachten, die hij nooit voor mogelijk had gehouden. En sindsdien frappeert het hem nog meer hoe mensen, ouders die hun kind verloren, ondanks alles in staat blijken het geluk te hervinden. Die kracht en schoonheid zoekt hij op in deze voorstelling.

Tekst en regie: Stijn Devillé - Spel: Tom Van Bauwel en Sara Vertongen - Muziek: Gerrit Valckenaers en Geert Waegeman 69


dans

za 17 nov

Première

20u schouwburg inleiding om 19u15 — basis € 16 abo/reductie € 14

CIE MONICA / SARAH BOSTOEN Poetic machine

— Choreografe Sarah Bostoen creëert een surrealistische solo vanuit het concept macht en schaamte. Meer specifiek de macht en onmacht van het eigen brein. Danseres Esse Vanderbruggen gaat in een voortdurende dialoog met haar alter ego. Is het een samenwerking of een strijd? Een schim kijkt als een gotische waterspuwer toe en zet elk gevoel van tijd en ruimte op losse schroeven. De lyrische soundscape, voor deze creatie gecomponeerd door Ralph Timmermans, versterkt het beeld van de innerlijke gedachtewereld. “Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask and he will tell you the truth.” Oscar Wilde. Sarah Bostoen is Cultureel Ambassadeur van de Stad Roeselare. Extra: workshop met Sarah Bostoen op zaterdag 3 november in samenwerking met dansstudio Indigo.

Creatie: Sarah Bostoen Performers: Esse Vanderbruggen en Sarah Bostoen - Muziek: Ralph Timmermans - Dramaturgie: Lise Surmont - Decorontwerp: Pieter Bostoen - Coproductie: De Spil 70


Interview

In het brein van Sarah Bostoen —

Macht en onmacht, gedachten en dromen: de wegen van het brein zijn ondoorgrondelijk. Sarah Bostoen, choreografe met Roeselaarse roots, distilleert het ongrijpbare in haar nieuwe dansvoorstelling. Of hoe hersenspinsels leiden tot opvallende ontboezemingen.

“Creëren is de enige manier om de chaos in mijn hoofd te stillen.” “Om mijn gedachten om te zetten in dans in beeld, moet ik eerst een helder zicht krijgen op de essentie. Pas als alle chaos gezuiverd is van de onnodige details en zijsporen, begint het creatieproces echt. Alle gedachten, beelden en ideeën – sommige zelfs tien jaar oud – dringen zich plots op en vormen een beeld. Dat is het mooie aan creëren. Met die momenten in het vooruitzicht blijf ik scheppen, omdat het de enige manier is om de chaos in mijn hoofd te stillen.” “Dromen zijn zeer persoonlijk en intiem, omdat ze vertellen over het onbewuste.” “Mijn nachten zijn altijd goed gevuld met dromen. Vaak zijn die heel bizar en levensecht. Dromen vertellen iets over het onbewuste. Dat maakt ze heel intiem, maar ook net intrigerend. Het surrealistisch karakter ervan omzetten in bewegingstaal en vangen in beeld is een boeiende uitdaging.”

“Onlangs lag ik in een droom in een wit doek gewikkeld op de kam van een berg. Een hele horde koeien stoof voorbij in het dal. Dat gevoel was bizar en angstaanjagend, maar tegelijk ook geruststellend. Die scène vormde de basis van een video.” “Ik leefde in een grote bubbel van gedachten.” “Mijn hoofd zit altijd vol. Het denken houdt nooit op en dat is veeleisend. In combinatie met andere factoren leidde het twee jaar geleden tot een depressie. Ik leefde in een grote bubbel van gedachten waar ik niet uit kon. Ik kon de wereld buiten niet meer voelen of proeven. Je ervaart een grote onmacht, of net andersom de grote macht van het brein waar je niet tegenop kan.” “Anderzijds is er het ‘kairos’-moment waarop de tijd even stilstaat en de creativiteit een eindeloze gedachtestroom vormt. Dat is een echt geschenk. Alle voorgaande gedachten en bedenkingen vallen als een puzzel in elkaar.” 71


Vier favoriete klassiekers van

Nathalie Matthys —

Pianiste Nathalie Matthys, laureate van onder meer Belfius Classics, Concours de Piano de Liège en Steinway Competition for the Youth, maakt zich met plezier vrij om De Spil in vervoering te brengen. Haar repertoire is uitgestrekt, haar passie grenzeloos, haar inlevingsvermogen indrukwekkend. En ja, Matthys wordt geregeld zelf geraakt door werken met of zonder piano. Ontdek vier van haar favorieten.

1. Maurice Ravel – Daphnis et Chloé suite no. 2

“Mijn lijst met favorieten verandert voortdurend, maar dit meesterwerk staat al ettelijke jaren op nummer één. De orkestratie, de afwisseling tussen de delen en de schitterende fluitsolo bezorgen me telkens weer kippenvel. Vorig jaar hoorde ik een fantastisch arrangement voor twee piano’s, op meesterlijke wijze uitgevoerd door Yannick Van de Velde en Jean-Claude Van den Eynden. Al heeft de originele versie toch nog wat extra magie.”

2. Sergei Rachmaninov – Symphonic Dances op. 45

“Mijn andere favoriete componist kan uiteraard niet ontbreken. De piano speelt hier mee in het orkest, waardoor de ‘Symphonic Dances’ een streepje voor hebben op zijn ‘Tweede Symfonie’. Er bestaat ook een transcriptie door de componist zelf voor twee piano’s. Dat stuk staat op mijn to-dolijstje.”

3. Igor Stravinsky – De Vuurvogel, orkestsuite

“Een ander meesterwerk, net als mijn favoriet ‘Daphnis et Chloé’, dat origineel geschreven is in opdracht van Les Ballets Russes. Ook hier is de suite fenomenaal gelukt. De piano maakt eveneens deel uit van het orkest en ik hoop dat ik ooit de kans krijg om die partij mee te spelen. De mogelijkheid om prachtige muziek uit te voeren, is dan ook de voornaamste reden waarom ik professioneel muzikant ben geworden.”

4. Gustav Holst – The Planets

“Enkele jaren geleden kon ik meezingen in het studentenkoor toen dit stuk werd opgevoerd in het Koninklijk Conservatorium van Gent. Een andere geluksvogel kon de celesta voor haar rekening nemen, maar het was nog steeds een geweldige ervaring om actief deel uit te mogen maken van deze opvoering. Vroeger was ik voornamelijk weg van het eerste deel, gewijd aan de planeet Mars. Ondertussen hebben alle zeven delen mijn hart gestolen.”


klassiek matinee

zo 18 NOV

15u schouwburg inleiding om 14u15 —

basis € 18 abo/reductie € 16

JONG SYMFONISCH ORKEST / NATHALIE MATTHYS Rachmaninov / Tsjaikovski

— West-Vlamingen bezetten De Spil! De musici van het ‘Jong Symfonisch Orkest’ staan onder leiding van Roeselarenaar Geert Soenen. Nathalie Matthys is Kortrijkse en bereidt zich voor op de Koningin Elisabethwedstrijd piano in het voorjaar van 2019. Samen spelen ze de ‘Rapsodie op een thema van Paganini’ van Sergej Rachmaninov. Hij schreef dit concerto in 1934, een bijzonder originele, verfijnde reeks van virtuoze variaties in een zeer kleurrijke orkestratie. De krachtige beginmaten van de vierde symfonie van Tsjaikovski grijpen ons meteen stevig bij de keel. Vergelijkbaar met Beethovens vijfde klopt het noodlot aan de deur, maar evolueert de symfonie langzaam naar een triomfantelijke finale. Deze symfonie was voor de componist een hoogst persoonlijke uitdrukking van herkenbare, menselijke emoties. Hijzelf vond deze vierde symfonie het beste van wat hij ooit had gecomponeerd. We zijn opgetogen dat we jonge professionele musici als Nathalie Matthys een podium kunnen bieden, op weg naar de eeuwige roem. En we hopen dat alle West-Vlamingen komen luisteren naar dit opkomend talent!

73


comedy conference

do 22 nov

20u30 de komedie —

basis € 16 abo/reductie € 15

XANDER DE RYCKE Houdt het voor bekeken

De grappigste, relevantste alsook enige conference over televisie en film in Vlaanderen. Dat Xander De Rycke geen moer geeft om lange televisietenen, is intussen gekend. Naast zijn stand-up shows trekt hij sinds 2016 jaarlijks op tournee met ‘Xander De Rycke houdt het voor bekeken’ (#HHVB). Een comedy special waarin hij het Vlaamse medialandschap op de korrel neemt. Een nieuw tv-seizoen geeft stof tot nadenken en tot nieuwe scherpzinnige analyses. Dus keert De Rycke terug met een derde editie. Dit najaar neemt Xander alles van september 2017 tot september 2018 onder de loep. Van sterke fictie tot zwakke reality en van kaskrakers tot box office flops. Dat werkelijk niets aan zijn blik ontsnapt weten we al van de twee vorige edities in De Spil. Begonnen met een handvol mensen in 2016, groeide het publiek tot twee uitverkochte zalen in 2017. Het publiek ging telkens los. De lachsalvo’s hadden soms moeite om de spitsvondige conferencespeed bij te houden. “Xander De Rycke wil in 100 minuten een punt maken en dat doet hij met glans.” **** De Standaard 74


theater

vr 23 nov

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 14 abo/reductie € 13

CIE LODEWIJK / LOUIS De man die over de draad kwam

Naar het einde van de oorlog toe gonst er opwindend nieuws doorheen het grensdorp. Er is een koorddanser onderweg van Knokke naar Maasmechelen. Niet over een strakgespannen staalkabel, maar over de “Dodendraad”, een met elektriciteit geladen prikkeldraad die de grens met Nederland afsluit. Hij krijgt in no time een heldenstatus. Er is één probleem. Voor de meesten uit het dorp zijn de voorbije oorlogsjaren niet enkel kommer en kwel geweest. Willen ze dit opgeven voor de symbolische daad van een idealistische gek? Rauwe realiteit, doorspekt met de typische absurde humor van Compagnie Lodewijk/Louis. In combinatie met de muziek van Gerry De Mol maken ze van de harde grensverhalen uit de Eerste Wereldoorlog een magisch-realistische vertelling die de geschiedenis overstijgt. Omdat de gruwelijkste situatie altijd poëzie herbergt. Omdat de droevigste gebeurtenis nood heeft aan een bulderlach. Den Oorlog in een Monty Python – jasje. Tekst: Cie Lodewijk/Louis en Gerry De Mol - Spel: Iris Van Cauwenbergh, Yves De Pauw, Lorenza Goos, Hanne Torfs, Emma De Saedeleir en Midas De Sadeleir - Muziek: Gerry De Mol Muzikanten: Gerry De Mol, Didier François en Pieter De Praetere - Coaching: Jan van Dyck


circus

vr 23 nov

20u30 de komedie —

basis € 14 abo/reductie € 13

CIRCUS KATOEN

As heavy as it goes

— Na het zien van deze voorstelling, zal je nooit meer naar een zandzakje kunnen kijken zonder te denken aan Lichterveldenaar Willem Balduyck en zijn Nederlandse compagnon en vriendin Sophie van der Vuust. Met 18 zware zakken spelen en smijten ze. Zakken op elkaar, naar elkaar. Met hun bij momenten geflipte en hilarische constructies zoeken ze hun fysieke grenzen op. Geen wonder dat door onontkoombare blessures tijdens het creatieproces, de voorstelling nooit gerealiseerd had kunnen worden zonder de hulp van: kinesisten, sportdokters, osteopaten, yoga experts en een psycholoog.

76


klassiek

za 24 nov

Dit concert maakt deel uit van het Adriaan Willaert Award Festival.

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 20 abo/reductie € 18

B-ROCK / DOROTHEE OBERLINGER (DE) Vivaldi / Händel

— Onder leiding van de Duitse blokfluitiste Dorothee Oberlinger brengt B’Rock een avondvullend programma met concerti van Vivaldi, Händel en Geminiani. Tussen deze schitterende muziek uit de 18de eeuw spelen ze enkele composities van hedendaagse componisten als John Cage en Terry Riley, wat zorgt voor een boeiende confrontatie over eeuwen heen. B’Rock veroverde de voorbije jaren de grote Europese podia. Ze staan bekend voor een vernieuwende programmering met zowel oude als eigentijdse muziek. Naast concerten op de podia van prominente concertzalen en festivals zoals Bozar, KlaraFestival, De Munt en het Concertgebouw, reizen ze dit jaar ook naar Hong Kong, Beijing, Seoul en staat er een eerste Rusland- en Amerikatournee gepland. Dorothee Oberlinger is blokfluitiste en trad als soliste op met verschillende beroemde ensembles en barokorkesten, zoals Musica Antiqua Köln en the Academy of Ancient Music.


cabaret

za 24 nov

20u30 de komedie —

basis € 15 abo/reductie € 14

PIETER VERELST

Mijn broer en ik

— “Eerst en vooral zou ik willen zeggen dat ik vandaag heel verheugd ben. Ondanks mijn povere uitkering en mijn broers luguber aanzicht, krijg ik vanavond eindelijk de kans om in het reine te komen met mijn broer. Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn. Geen kwaad woord over mijn broer. Hij kan het ook niet helpen. Laten we dat afspreken.” In ‘Mijn broer en ik’ laat Pieter Verelst een spervuur van verhalen uit zijn absurde universum op je los. Voor je het weet ben je aan zijn lippen gekluisterd terwijl hij immens beeldend vertelt over een boer en een mol. Combineer dit met zijn energetisch acteertalent, muzikaliteit en geniaal absurdisme en je snapt meteen waarom hij in 2016 het prestigieuze Camarettenfestival in Rotterdam won. “Zelden was comedy zo spannend en onvoorspelbaar.” *****De Standaard

78


jazz

zo 25 nov

17u de komedie inleiding om 16u15 —

basis € 14 abo/reductie € 12

ITAMAR BOROCHOV QUARTET (IL/VS) —

Itamar Borochov is een in Israël geboren en in Brooklyn gevestigde trompettist. In zijn betoverende muzikale kosmos verbindt hij - vanuit de jazz - lower Manhattan met Noord-Afrika en het moderne Israël. Inmiddels bracht Itamar Borochov twee albums uit onder eigen naam: ‘Outset’ en ‘Boomerang’. Ze worden gekenmerkt door een virtuoze expressie, doordrenkt van Arabische en panAfrikaanse invloeden. In april dook Itamar Borochov de studio in voor de opnames van zijn derde album dat in september wordt verwacht. “Borochov and his jazz quartet impress with his serene spirituality, giving the impression, when he plays, of expanding space, until a limpid beauty arises.” Les Inrocks

Met: Itamar Borochov (trompet), Alessandro Lanzoni (onder voorbehoud – piano), Nicolas Thys (onder voorbehoud - contrabas) en Enrico Morello (onder voorbehoud - drums)

Dit concert maakt deel uit van Jazzcircuit ’18, een project van UitinMidwest. Volledige programma op www.jazzcircuit.be.


klassiek

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

wo 28 nov

basis € 20 abo/reductie € 18

VOX LUMINIS (EU) De familie Bach

Dit concert maakt deel uit van het Adriaan Willaert Award Festival.

— Bach had niet alleen componerende zonen, maar ook muzikale voorouders, die ten onrechte in de schaduw bleven van de grote Johann Sebastian. Gelukkig zijn de zangers van Vox Luminis als echte schatgravers op zoek gegaan naar de mooiste stukken uit Bachs rijke familie. Ze vonden heerlijke muziek die ze combineren met Bachs sublieme ‘Jesu meine Freude’. Een deel van het programma verscheen al op cd, die alom de hemel is ingeprezen.

“Vox Luminis, het vocaal ensemble rond de zanger Lionel Meunier, schiet als een vuurpijl de hemel in”, schreef De Standaard in 2014 toen ze de prestigieuze Gramophone Award in de wacht sleepten. Het meest bijzondere kenmerk van het ensemble is de samenhang van stemkleuren, versterkt door de individuele kwaliteit en persoonlijkheid van de zangers. Ze dragen hun passie voor oude muziek vol overtuiging aan ons over.


concert

do 29 nov

20u schouwburg —

basis € 20 abo/reductie € 18

STEF BOS (NL) Kern

— Stef Bos is een graag geziene gast in De Spil. Over zijn nieuwe plaat ‘Kern’, die eind 2017 verscheen, vertelt hij: “‘Kern’ werd geboren door een verspreking in een gesprek met mijn zoon. Toen ik hem vroeg wat hij later wilde worden en hij geen zin had die open deur in te trappen, wilde hij een grap maken door mij hetzelfde te vragen. “Papa, wat wil jij later worden als je groot bent?” Maar hij versprak zich en vroeg: “Papa, wat wil jij later worden als je dood bent?” Daar werd voor mij ‘Kern’ geboren. De schoonheid van de vergissing.” In dit nieuwe album en de concerten die erop volgden, komen Stef Bos’ troeven opnieuw naar boven: “Warme verteller, sterke songsmid. Stef Bos heeft een van zijn sterkste albums gemaakt. (…) Hij excelleert als verteller, poëet en liedjesmaker.” **** De Standaard

81


vertelavond

vr 30 nov

20u30 de komedie —

basis € 16 abo/reductie € 15

IEF GILIS Post!

7000 km legde theatermaker Ief Gilis af om als ‘Ief Postino’ brieven te bezorgen van Belgische Italianen aan vrienden of familie in hun geboorteland. Na een wekelijkse rubriek in ‘Iedereen Beroemd’ op Eén, zijn de zielenroerselen nu verwerkt in een theatervoorstelling. Ief Postino vertelt waarom hij die reis als postbode deed en over de ontmoetingen met de schrijvers en ontvangers. Verhalen over vriendschap, relaties, afscheid, heimwee, liefde… De briefschrijvers lieten hem binnen in hun leven, gaven vertrouwen en vertelden een warm verhaal. Bij de briefontvangers zag hij verraste gezichten, ontroering, blijdschap, ongeloof. Wedden dat je na deze voorstelling pen en papier neemt om een brief te schrijven? We maken het gezellig in de Komedie. Om de Italiaanse sfeer ook te proeven, is er een bar met Italiaanse hapjes en drankjes.

82


Interview met Ief Gilis

De postzak van ‘Ief Postino’ —

Theatermaker Ief Gilis trok als ‘Ief Postino’ Italië rond met een zak vol brieven van Belgische Italianen voor familie of vrienden in hun geboorteland. Het leverde hem, naast een rubriek in ‘Iedereen Beroemd’ en een theatervoorstelling, een postbus vol wijsheden op.

“Je schrijft wat je niet kan zeggen” “Brieven zijn ideaal om bekentenissen te doen. Dat heeft te maken met durf, maar ook met tijd nemen. Als je een brief schrijft, denk je veel meer na. Een sms en mail zijn snelle, praktische mededelingen. In een brief formuleer je alles doordachter, zet je het in zijn context. Eerlijk: ik ben zelf geen grote brievenschrijver. Mijn vrouw en ik sturen wel vaak kaartjes, voor elke gelegenheid.” “Een postbode doet meer dan brieven ronddragen” “Een job als postbode zou me echt op het lijf geschreven zijn. Twintig jaar geleden tenminste, toen sociaal contact nog mogelijk was. Nu wordt de tijdsdruk altijd maar opgevoerd. Postbodes hielden vroeger een oogje in het zeil. Ze signaleerden bijvoorbeeld als een oudere inwoner ziek was en vroegen de buren eens binnen te springen. Dat is verleden tijd. Zelf woon ik in de stad. Om de paar weken komt er een nieuwe postbode. Zo kan je geen band opbouwen.” “Op vriendschap staat geen vervaldatum.” “Twee jongens uit Genk waren jeugdvrienden. De ene Belg, de andere Italiaan. Op zijn 17de ging

de Italiaan met zijn gezin terug naar Italië. Die gasten waren elkaar 48 jaar kwijt. We zijn er in geslaagd de jongen, nu een zestiger, te vinden. Ze gaan op reis bij elkaar en sturen dan foto’s naar de WhatsApp-groep waar ik samen met hen in zit. Heel fijn om te zien.”

“Een emotionele brief krijgt me altijd stil” “Ik had een brief bij van een vrouw die 17 jaar geleden haar man verloor. Een emotioneel moment, voor hen en voor mij. Die vrouw had goed contact met een nicht van hem, maar na zijn dood stopte dat. Een telefoontje stelde ze telkens uit. Met een brief namen ze de draad weer op. Dat geldt eigenlijk voor alle schrijvers en ontvangers.”


december


comedy

za 01 dec

20u30 de komedie —

basis € 15 abo/reductie € 14

LUKAS LELIE Ik doe mijn best

Lukas Lelie stapte in 2012 voor het eerst op een podium om te vertellen dat hij één en ander niet begrijpt en niet kan. In plaats van het hem uit te leggen, werd er met hem gelachen, wat hem al snel 3 comedyprijzen opleverde: de Lunatic Comedy Award, de Culture Comedy Award en Humo’s Comedy Cup. Aangezien het leven er zes jaar later niet veel makkelijker op geworden is, gaat Lukas nu volavond. Dat betekent extra veel onkunde, onbegrip en vooral heel veel jokes. Sinds zijn zegeparcours doorheen het comedy-concours, zag je Lukas in ‘De Ideale Wereld’ als sidekick van Otto-Jan Ham en roastte hij mee in ‘Achter De Rug’. Ook etaleerde hij al zijn algemene kennis tijdens een passage in ‘De Slimste Mens’. In het voorprogramma maak je kennis met Sander VDV, een jonge comedian die taboe noch cliché schuwt. “Lelie (…) profileert zich op de planken eerder als een onsympathieke loser. Met een wel heel bizar gevoel voor humor, zo weird dat je geen enkele pointe hoort aankomen, niet in de verste verte. Lelie vertrok geen spiertje en verhief nauwelijks zijn stem. Intussen lag de zaal wel dubbel.” De Standaard 86


familie 6+

zo 02 dec

15u schouwburg —

basis € 11 abo/reductie € 10 -12 jaar € 7

SAPERLIPOPETTE Ultima Thule / Une Tribu

Leuke extra’s van 14u30 tot een uur na de voorstelling. Ga zelf ook met de poppen van Ultima Thule aan de slag.

Een oude vrouw zit te wachten. Waarop? Dat kan ze niet zeggen. Het houdt zich op aan de andere kant van de muur en achter de deur. Het ligt op de loer. Dat weet ze. Dat voelt ze. Ze houdt zich stil. In haar kamer. In haar hoofd. Ze leeft haar dagen in zwart-wit en grijs. Ze ademt zacht. Ze zegt geen woord. De deuren goed op slot, rolluiken dicht, haar hart vergrendeld. Buiten die muren loopt een meisje. Speels en zot en onbezonnen, wild ook, vol vuur en kleur en gensters sterrenstof. Een vat, vol dromen, dat op barsten staat. Ze kan niet wachten tot het feest begint, tot alles werkelijk wordt. Droom na droom… Wanneer een oude vrouw en een jong meisje elkaar ontmoeten, gebeurt er iets wonderlijks. De vrouw leert opnieuw leven in kleur en het meisje leert dat er soms grijs bestaat. En zwart. En wit. Gerenommeerd figurentheatergezelschap Ultima Thule maakt deze ontroerende voorstelling samen met het Brussels figurentheatercollectief Une Tribu. Concept en regie: Sven Ronsijn - Spel: Noémie Vincart, Thaïs Scholiers e.a. - Muziek: Alice Hebborn - Poppen: Filip Peeters - Scenografie en techniek: Rupert Defossez - Kostuums: Chris Snik

In samenwerking met KVG.


dans 10+ hiphop

wo 05 dec

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 19,5 abo/reductie € 17,5 -26 jaar € 8

Belgische première

COMPAGNIE ZAHRBAT

(FR + UA)

Motion

Franse choreograaf Brahim Bouchelaghem hoort tot de top van de streetdance. In ‘Motion’ deelt hij de scène met de 12 beste streetdancers uit Oekraïne, die op veel internationale competities hun danstalent bewezen. De scène is voor deze dansers een symbolisch blanco scherm om er hun eigen beelden te maken en te spelen met de codes van filmmontage. Zo schrijven ze hun eigen scenario waarbij ze hun energieke breakdance mixen met de poëtische benadering van Brahim Bouchelaghem. Voor zijn creatie ‘Davaï Davaï’ met dansers uit de Russische hiphop-scene werd Brahim bekroond met de Golden Mask prijs voor beste choreografie. Nu dus een niet te missen show vol energie en schwung met de beste Bboys en Bgirls van Oekraïne!

88

Choreografie: Brahim Bouchelaghem Dans: Bboy Kinder, Bboy Minik, Bboy Gimnast, Bboy Bulka, Bgirl Kate, Bboy Uzee Rock, Bgirl Kim, Bboy Robin, Bboy Gleb, Bboy Intact, Bboy Ramin, Bboy Den en Bboy Brams


theater

do 06 dec

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 15 abo/reductie € 14

NTGENT

Compassion, the history of the machine gun

— Milo Rau verraste ons met zijn ‘Five Easy Pieces’, waarin hij op sublieme wijze kinderen het leven van Marc Dutroux liet spelen. Nu laat hij niemand minder dan Els Dottermans de grenzen van ons én het Europese humanisme aftasten. Samen met Consolate Sipérius begeeft ze zich bewust op tegenstrijdig terrein: hoe kunnen we de ellende van anderen verdragen en waarom kijken we ernaar? Beelden van drenkelingen op de Mediterrane stranden of van slachtoffers van de burgeroorlogen en ziektes in Centraal-Afrika: de crises en rampen van onze tijd zijn alomtegenwoordig op de tijdslijnen van onze Facebookpagina’s, op televisie en in de pers. Maar wat doen we ermee? Een semidocumentaire dubbelmonoloog, gebaseerd op interviews met ngo-werkers, geestelijken en oorlogsslachtoffers in Afrika en Europa die geen geweten wil schoppen, noch een loodzware avond voorschotelt. Eerder een must en een top-theateravond van een controversiële maker die intelligentie koppelt aan uitmuntend artistiek talent. Regie: Milo Rau - Met: Els Dottermans en Consolate Sipérius - Video en geluid: Marc Stephan


jazz nieuw klassiek

do 06 dec

20u30 de komedie inleiding om 19u45 — basis € 14 abo/reductie € 12

WOLFERT BREDERODE TRIO + SASKIA LANKHOORN (NL) Musings from the Lowlands - A Dutch ECM Night

— ‘Musings from the Lowlands – A Dutch ECM Night’ is een dubbelconcert van de klassieke pianiste Saskia Lankhoorn en jazzpianist Wolfert Brederode met zijn trio. Zij zijn de enige Nederlandse muzikanten die onder eigen naam een plaat uitbrachten voor het toonaangevende platenlabel ECM. In ‘Musings from the Lowlands’ vormt het Nederlandse landschap de inspiratiebron voor het creëren van een nieuwe muzikale wereld, in een filmische setting, waarbij stijlen zich op natuurlijke wijze mengen. Wolfert Brederode verstaat de kunst van het weglaten. Zijn muziek draait niet om solo’s en swing, maar om juist gedoseerde noten, heldere melodieën en intens samenspel met z’n trio. In dit concert speelt hij uit vorige albums als ‘Black Ice’ en composities speciaal geschreven voor deze concertreeks. Lankhoorn speelt solo repertoire van o.a. ECM componiste Kate Moor en Dobrinka Tabakova.

Met: Saskia Lankhoorn (piano en zang), Wolfert Brederode (piano), Gulli Gudmundsson (contrabas) en Jasper van Hulten (drums) 91


theater

di 11 dec

20u30 de komedie inleiding om 19u45 — basis € 13,5 abo/reductie € 12,5

KATJA DREYER

Ophelia Comes To Brooklyn

Antje Katcher emigreerde op 20-jarige leeftijd vanuit een kleine Duitse stad naar New York. Toen ze stierf, liet ze een berg spullen na aan haar nicht Katja Dreyer: objecten, brieven, gedichten, een appartement, een groep vrienden, een geschiedenis. Fragmenten van een biografie die lagen te wachten om in elkaar gezet te worden. Tussen de spullen vond Katja de theatertekst ‘Ophelia Comes to Brooklyn’. Samen met drie acteurs probeert ze het verhaal, dat doorheen een heel leven loopt, te ontcijferen. Samen met het publiek duiken ze in verschillende tijden en plaatsen: Duitsland in de jaren vijftig, Rusland in de jaren zestig, New York in de jaren zeventig. Hoe kan je een persoon lezen door wat die heeft geschreven en achtergelaten? Katja Dreyer is geboren in Berlijn, studeerde drama in Nederland en woont sinds 2004 in Brussel. In haar werk werpt ze een licht op de geschiedenis en de gevolgen ervan door in te zoomen op het persoonlijke leven van gewone mensen. Deze keer doet ze dat aan de hand van het levensverhaal van haar tante. Een ontroerende voorstelling. 92

Met: Katja Dreyer, Davis Freeman en Dolores Hulan - Tekst: Katja Dreyer, Antje Katcher en Davis Freeman - Schilderij: Bernard van Eeghem - Visuals: Britt Hatzius en Antje Katcher - Productie: Kunstenwerkplaats Pianofabriek - Coproductie: C-TACKT/Dommelhof en Kunstencentrum BUDA Met de steun van: Vlaamse Gemeenschap en Vlaamse Gemeenschapscommissie


Georgische polyfonie

do 13 dec

20u schouwburg inleiding om 19u15 — basis € 18 abo/reductie € 16

IBERI (GE) —

Iberi brengt prachtige, polyfone, harmonisch rijke liederen uit Georgië. Daarmee eren deze acht zangers het cultureel erfgoed van hun land. Evenals UNESCO trouwens, die deze zangvorm op de lijst met beschermd erfgoed plaatste. Zingen is voor hen niet enkel een intense ervaring op het podium, het is een sociaal gebeuren. Tijdens het Georgische feest ‘Supra’ blijven niet alleen de gerechten en de wijn komen, maar ook de liederen: werkliederen, kerstliederen, hymnes, liefdesliederen, historische ballades en erg oude odes aan natuurgoden. De mannen van Iberi – van grommende bas tot fraaie falset – interpreteren deze liederen op dramatische en intense wijze. Wie erbij was op hun concert in De Spil in 2016 weet dat dit een indrukwekkende live-ervaring is. In samenwerking met Toernee Mondial. 94


comedy

do 13 dec

Dernière / Herneming

20u30 de komedie —

basis € 15 abo/reductie € 14

STEVEN MAHIEU Zonder filter

— Steven Mahieu is de West-Vlaamse comedian die niet in ‘Bevergem’ zat en die je niet zag in een quiz op tv. Hij staat het liefst op het podium, zijn knokig bovenlijf in een wit “marcelleke”, een micro in de hand, heen en weer wandelend, terwijl hij meanderend vertelt over alledaagse rarigheden, doorspekt met mimische uitspattingen. Begin 2017 ging hij in De Spil in première met twee uitverkochte voorstellingen. Vorig seizoen speelde hij nog twee keer voor een uitverkochte zaal. Aan de lachsalvo’s te horen en de lovende recensies zat het er boenk op. Steven Mahieu vindt het een hele eer om dit nog eens te herhalen en er meteen zijn dernière van te maken. In het voorprogramma zie je straatmuzikant Karel Ghyoot, een geboren verteller en performer.

“Recht in uw gezicht” **** De Standaard “Het leven, en hoe de mensen met dat leven omgaan. (...) Dat is van waaruit Steven Mahieu vertrekt voor zijn comedyshows.”**** Het Nieuwsblad


verteltheater klassiek

vr 14 dec

20u schouwburg —

basis € 18 abo/reductie € 16

LIZE SPIT / ELISE CALUWAERTS / KIM VAN DEN BREMPT Avondrood

— De eerste uitvoering van zijn ‘Vier Letzte Lieder’ in de Londense Royal Albert Hall op 22 mei 1950 heeft Richard Strauss niet meer mogen meemaken, maar tot op vandaag hoort het tot de meest gespeelde werken van de twintigste eeuwse romantiek. Behoud de Begeerte vroeg aan Lize Spit, sinds haar bejubeld debuut ‘Het smelt’ niet meer weg te branden uit onze letteren, een nieuwe tekst te schrijven bij deze liedcyclus.. In deze novelle vertelt Lize Spit het verhaal van een beroemd dirigent. Nog voor één noot van Richard Strauss’ ‘Vier letzte Lieder’ is gespeeld, wordt die geplaagd door een vlaag van zinsverbijstering. Impulsief verlaat hij het podium en reist per taxi richting het Zwarte Woud, de vakantiebestemming van zijn jeugd. Onderweg wordt tijdens gesprekken met de taxichauffeur duidelijk waarvoor de dirigent op de vlucht is.

Samen met Kim Van den Brempt en sopraan Elise Caluwaerts zet Lize Spit met ‘Avondrood’ de scène in volle gloed. Een productie van Behoud de Begeerte

96


dans

za 15 dec

Bij de Buren / Decemberdance

THE NEW ZEALAND DANCE COMPANY (NZ)

20u Concertgebouw Het Zand 34 Brugge inleiding om 19u15 —

eenheidsprijs € 30

Time

— Een triple bill met bijzonder werk uit Nieuw-Zeeland, ZuidKorea en Australië. December Dance 2018 sluit af in schoonheid met de intrigerende triple bill ‘Time’. Met een absurdistisch oog voor detail brengt de Nieuw-Zeelander Ross McCormack (ex-danser les ballets C de la B) een futuristisch werk waarin besluiteloosheid en obsessie centraal staan. De Koreaan Kim Jae Duk put voor zijn kwartet uit de thema’s meditatie en aanval. De dynamische score is van zijn eigen hand. De Australische Stephanie Lake eindigt met een stuk dat de schoonheid en brutaliteit van de natuur weerspiegelt.

Artistiek directeur: Shona McCullagh Dansers: Carl Tolentino, Chrissy Kokiri, Katie Rudd, Xin Ji, Bree Timms, Toa Paranihi, Lucy Lynch en Emily Adams


comedy

vr 21 dec

20u schouwburg —

basis € 16 abo/reductie € 15

WALTER BAELE No Man Show

“Geacht publiek, hartelijk welkom maar ik ben er niet.” Zo begint de nieuwe show van Walter Baele. Zijn alter ego’s moeten het deze keer alleen zien te redden. Wat doen Martin Rigolle en co? Of is het rekenen op een noodinterventie van koning Filip, onze premier en Willy Naessens? ‘No Man Show’ is een one man show zonder de man voor wie we allemaal zijn gekomen. Wat een vlotte avond moest worden, dreigt te eindigen in een nooit eerder gezien brokkenparcours… Met zijn mimiek en timing creëert “de man van 1001 typetjes” in enkele seconden tijd een nieuwe fantasiewereld. Wekelijks schittert hij ‘Tegen de sterren op’ in het gelijknamig televisieprogramma. “Zeer overtuigend… lekkere woordspelingen en fijne satire… Hij heeft geen noemenswaardige attributen nodig om de perfect geïmiteerde personages treffend neer te zetten.” De Standaard

98


theater bijzonder

za 22 dec

19u + 21u de komedie —

basis € 14 abo/reductie € 13

ANNELIES VAN HULLEBUSCH

Wees snel, want de plaatsen zijn beperkt!

Dorp

— Je mag even op de heuvel zitten. De zon zal opgaan. Je zal een stukje dorp worden. Je zal een naam hebben. En een verleden. Je brievenbus zal gevuld zijn. De zon zal ondergaan. En je zal het dorp ook weer verlaten. Annelies Van Hullebusch bouwt een dorp voor onze ogen. De grote maquette, waar we rond zitten, met huisjes van karton en straatlantaarns langs de wegen, vertelt verhalen. Samen met een boekje. Verhalen over de verandering van een dorp, een mens en over waarom een mens beslist zijn dorp te verlaten. Een prachtig pareltje waarin het verhaal van een dorp met zijn roddels en intriges, z’n kerktoren en dorpscafé zich ontvouwt samen met het decor. ‘Dorp’ won de Grünschnabel op het Figura Theaterfestival van Baden (Zwitserland). “Fijn, klein objectentheater” Theatermaggezien

Concept: Annelies Van Hullebusch - Spel: Emile Zeldenrust en Annelies Van Hullebusch - Scenografie: Jozef Wouters - Productie: WATMARSWAS en Feikes Huis


circus

za 22 dec

eenheidsprijs € 15 -13 j € 6

Bij de Buren

CIE EQUINOTE

20u Tuin van cc De Schakel, Schakelstraat 8, Waregem —

(FR)

Face Cachée

— Voltige of acrobatie op/rond/onder/boven paarden zie je niet meer zoveel. Het jonge Franse gezelschap cie Equinote doet het grandioos. Je stapt binnen in hun circustent, ruikt het zaagsel, de paarden. Het doek gaat open. Daar komen ze.

In galop, de 5 paarden, met op hun rug de 4 acrobaten. Met hun duizelingwekkende stunts, adembenemende circus capriolen, humor en poëzie nemen ze je mee naar hun magische universum. Cie Equinote toont hoe paardencircus de dag van vandaag nog steeds kan schitteren en verwonderen.


concert

za 22 dec

20u schouwburg —

basis € 16 abo/reductie € 14

ILLUMININE MEETS BRUNO VANDEN BROECKE —

Illuminine maakt instrumentale, melancholische soundscapes op het snijpunt van ambient, neoklassiek en postrock, die je na elke luisterbeurt sprakeloos achterlaten. In het najaar brengt de band van muzikant/componist Kevin Imbrechts het nieuwe album ‘#3’ uit. Opnieuw reisde Imbrechts naar IJsland af om er in de beroemde Sigur Rós Sundlaugin studio zijn plaat af te werken, samen met hun sound engineer Birgir Jón Birgisson. Voor deze unieke gelegenheid bundelen Illuminine en acteur/muzikant Bruno Vanden Broecke de artistieke krachten. Ze nemen je mee op een reis doorheen de drie platen, een ode aan de weemoed, de verstilde muziek. Een betoverende kruisbestuiving waarbij muziek en woord één worden. De pers over Illuminine: “Wij horen Bibio weleens passeren, zien elders A Winged Victory For The Sullen opduiken, al dan niet vergezeld door de jongens van Boards Of Canada, maar op geen enkel moment wordt er gekopieerd. Illuminine observeert en noteert en destilleert uit die notities vervolgens geheel eigen meesterwerkjes.” Humo In het kader van Autumn Falls Festival: Autumnfall.be Dit concert kan opgenomen worden binnen Autumn Falls combi-ticket

Met: Kevin Imbrechts (gitaar + elektronica), Bruno Vanden Broecke (gitaar + woord), Wouter Dewit (piano), Beatrijs De Klerck (viool), Tine Anthonis (cello) en Wouter Vlaeminck (onder voorbehoud)

101


Interview met Dirk Cornelis

“Een ode aan Kunst Veredelt” —

Dit jaar stond operettegezelschap Kunst Veredelt voor het laatst op de planken in De Spil. Ze zorgden voor een rijke traditie in het genre. Maar daarmee stopt de liefde voor operette niet. Zeker niet bij De Spil-directeur en programmator klassieke muziek Dirk Cornelis. Met een grootse productie van ‘De Lustige Weduwe’ staat het Brussels Philharmonic in de kerstperiode op het podium van De Spil.

Wat maakt operette zo bijzonder? “Operette is voor mij nostalgie. Mijn moeder had een platenverzameling met bijna uitsluitend operettemuziek. Ik luisterde daar vaak naar en zong die platen mee. Terwijl mijn klasgenootjes popmuziek verslonden, zat ik aan de platenspeler gekluisterd met klassieke tonen. Operette – letterlijk vertaald “klein operaatje” – wordt jammer genoeg beschouwd als de mindere versie van een klassieke opera. Terwijl er geweldige muziek en verhaallijnen in zitten. Een groot professioneel orkest en dito koor uitnodigen die een operette brengen, is een unieke kans.” Kunst Veredelt speelde hier twintig jaar lang operettes. Het einde van een tijdperk? “Absoluut. We hebben vele jaren kunnen genieten van hun producties. Het is jammer dat ze ermee stoppen. Laat deze opvoering een eerbetoon aan hen zijn. Een bedankje voor hun jarenlange inzet en mooie werk. Een tiental jaar geleden brachten ze trouwens zelf ook ‘De Lustige Weduwe’ op de planken.” Je bent fan van het stuk? “Jazeker. Het is een luchtig verhaal met heel mooie muziek en de nodige humor. Deze vertolking wordt ongetwijfeld topniveau. De dirigent, Hervé Nicquet, is op zijn minst gezegd een bijzonder figuur. Zijn avontuurlijke stijl van dirigeren alleen al is de moeite waard om te komen kijken. Brussels Philharmonic brengt de oorspronkelijke versie in het Frans, ‘La veuve joyeuse’, met boventiteling. Het ganse orkest en koor zullen het podium vullen. Het wordt sowieso spektakel.”

102


klassiek kerstmatinee operette

zo 23 dec

15u schouwburg —

basis € 25 abo/reductie € 23

BRUSSELS PHILHARMONIC / HERVÉ NICQUET (FR) La Veuve Joyeuse

We vieren dit jaar de kerstdagen met wellicht het meest gespeelde werk van Franz Léhar, ‘La Veuve Joyeuse’. Deze populaire komische operette zit vol verwikkelingen en intriges en dus spek voor de bek van dirigent Hervé Nicquet. Samen met groot koor en een nog groter orkest brengen ze deze ‘Lustige Weduwe’ op de planken van onze schouwburg. Het verhaal speelt zich af in Parijs omstreeks 1900. Het kapitaal van de jonge weduwe Hanna dreigt verloren te gaan omdat ze een vrolijk leven leidt en plannen heeft om opnieuw te huwen. Baron Mirko Zeta, ambassadeur van Pontevedro, wil alles doen om dat te voorkomen. Hij stelt zijn secretaris voor met Hanna te trouwen om op die manier haar rijkdom veilig te stellen. Brussels Philharmonic brengt in deze kerstperiode een overdonderende ode aan de operette. We horen en zien een semiscenische versie in de originele taal, met boventiteling. 103


104


familie 3+

zo 30 dec

14u + 16u de komedie —

basis € 10 abo/reductie € 9 -12 j € 7

Lejo kerstshow Theater Lejo (NL)

Leuke extra’s van 13u30 tot een uur na de voorstelling.

Lejo, het beroemde vingerpoppetje, komt dit jaar met een heuse Kerstshow naar het theater. Hij neemt al zijn vrienden mee. Ze versieren een boom, zingen kerstliedjes, luiden de jingle-bells en zelfs Rudolf het Rendier komt langs. Dit alles wordt gespeeld door de twee handen van Leo Petersen, met hulp van een koffer vol houten ogen. Een vrolijke kerstvoorstelling voor het hele gezin (èn opa èn oma!). Na afloop kan iedereen zijn eigen Lejo-kerst-poppetje knutselen en bespelen. Spel en idee: Leo Petersen

105


januari


theater

zo 06 jan

20u de schouwburg inleiding om 19u15 — basis € 15 abo/reductie € 14

DE VERWONDERING Marx

Johan Heldenbergh speelt Karl Marx. Eén van onze grootste acteurs kruipt in de huid van één van de grootste filosofen. Een geweldige en unieke combinatie. Na het bejubelde ‘Socrates’, staande ovatie in een nokvolle Spil, laat Stefaan Van Brabandt Karl Marx terugkijken op zijn bewogen leven en denken. Waarin heeft hij zich vergist? Waarin kreeg hij gelijk? In welk opzicht is de filosofie van één de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis vandaag nog relevant? Zijn leven was tragisch en vol tegenstrijdigheden. Hij werd beschouwd als een bevrijder, maar zijn goede intenties plaveiden ook de weg naar de hel: miljoenen mensen werden gedood in naam van de “marxistische bevrijding”. Zijn leven was ook vol van engagement, liefde en vriendschap, in de strijd tegen sociaal onrecht bijgestaan door zijn vrouw en zijn dierbare kameraad Friedrich Engels. “Het scherpste politieke theater dat ik in tijden heb gezien.” Klara “Spetterende politieke monoloog. (…) met de moderne bril tussen biografie, synthese en betoog (…) Deze Marx is geen marxist maar een humanist, geen papier maar vlees en bloed.” **** De Standaard

108

Spel: Johan Heldenbergh Tekst: Stefaan Van Brabandt Productie: De Verwondering en Het Zuidelijk Toneel Co-productie: Arenberg Antwerpen


109


klassiek

za 12 jan

20u schouwburg —

basis € 27 abo/reductie € 25

NIEUWJAARSCONCERT

Nationaal Orkest van België / Elim Chan (HK)

Bij de start van een nieuw jaar houden we van tradities. De voorbije jaren nodigden we steevast het Nationaal Orkest van België uit om het jaar op een feestelijke manier in te zetten. Ook 2019 laten we door hen inwijden. Het orkest wordt geleid door Elim Chan. Ze werd geboren in Hong Kong, studeerde in de Verenigde Staten en is op korte tijd een veel gevraagde dirigente bij verschillende Europese orkesten. Op het programma de heerlijke jazzsuites van Shostakovich, maar natuurlijk kunnen we niet zonder de nieuwjaarswalsen van de familie Strauss. Een avond om naar uit te kijken. Trek je dansschoenen aan. Voor en na de voorstelling nodigen dansers van Dansibo je uit om te walsen.


theater bijzonder

za 12 jan

20u30 de komedie inleiding om 19u45 — basis € 13,5 abo/reductie € 12,5

LOUIS VANHAVERBEKE Mikado remix

— De knappe opvolger van ‘Multiverse’, vorig seizoen één van de fel gesmaakte buitenbeentjes in De Spil. Wie Louis Vanhaverbeke al aan het werk zag, die heeft hem zeker in zijn hart gesloten. De guitige, jongensachtige schelm die met een dikke knipoog intelligent knutselwerk etaleert tot een Gesamtkunstwerk, palmt iedereen in. Met ‘Mikado remix’ bouwt hij zijn poëtisch universum verder uit. De scène wordt opnieuw zijn speelplaats, deze keer omheind door hekken. Die scheiden ons van de ander en kapselen de normaliteit in. Maar wie beslist wat binnen en buiten die muren hoort? En betekent die scheiding geen bedreiging voor onze vrijheid en ontwikkeling? Hij bouwt opnieuw heerlijke installaties die de veilige plek afzonderen van de potentiële gevaarlijke plek. Tot hij via eigen kleine composities, bricolages en muziek muren sloopt waar die ooit stonden. En wie weet herken je wel een stukje van Roeselare in zijn manieren om te ontsnappen…

Productie: CAMPO Co-productie: Kunstenfestivaldesarts, Beursschouwburg, le phénix - scène nationale Valenciennes, european creative hub 111


familie 5+

15u de komedie —

zo 13 jan

basis € 11 abo/reductie € 10 -12 jaar € 7

Leuke extra’s van 14u30 tot een uur na de voorstelling.

AMEN EN UIT Nevski Prospekt

— Twee oude wetenschappers delen samen een serre vol rare machines en wiskundige berekeningen. Jarenlang verbinden ze zich al met de rest van het heelal door het maken van een wonderlijk kunstzinnige installatie, waar beide heren zelf een onderdeel van vormen. Maar op een dag gaat één van hen dood. Van nu af aan staat de achterblijver er alleen voor. Hun ingenieuze systeem loopt spaak. En hij mist zijn kompaan. Zijn hulp, zijn gezelschap, maar bovenal zijn vriendschap. Dan komt het besluit om zijn vriend terug te halen. Met zijn dode collega aan zijn zijde zal hij een manier zoeken om alles terug te laten verlopen zoals het ooit was. Maar dat blijkt niet zo heel eenvoudig… ‘Amen en uit’ gaat over verlies en hoe daarmee om te gaan. Over (h)echte vriendschap. Met deze voorstelling maakt Nevski Prospekt opnieuw een fysieke, intieme en poëtische voorstelling voor een jong publiek die dit keer balanceert tussen komedie en thriller.

112


concert

do 17 jan

20u schouwburg —

basis € 18 abo/reductie € 16

WIM OPBROUCK & RON REUMAN TV-Tunes k.n.t. revisited

— Vijftien jaar geleden was de voorstelling ‘TV-Tunes K.N.T.’ van Wim Opbrouck en Ron Reuman een groot succes. Het idee was even simpel als doeltreffend: herkenningsmelodieën van de bekendste tv-programma’s uit onze jeugdjaren opfrissen tot eigentijdse muziek. De warme gloed van de nostalgie bleef, maar de soms melige stoffigheid werd vervangen door een portie vrolijke opwinding en aanstekelijke rebellie. Het spelplezier deed de rest en zorgde voor een lange reeks uitverkochte zalen. Nu is er wegens verzoek van velen een herneming van deze ‘TV-Tunes K.N.T.’ De Smurfen wonen nog steeds in hun hallucinerende paddenstoelenbos, Beertje Colargol ontroert nog altijd met zijn ontzagwekkende fluitefluit en ook Ome Willem serveert zijn royaal belegde broodjes poep weer smaakvol en genereus. Laat je meevoeren op deze even ironische als fijngevoelige muzikale roadtrip door een dikke vijftig jaar TV-tunes. Met: Wim Opbrouck (zang en piano), Ron Reuman (drums), Bart Buls (bas), Nele Paelinck (viool en accordeon), Roeland Vandemoortele (gitaar), Manu Huylebroeck (gitaar) en Yves Fernández-Soliño (trompet).


dans live muziek

do 17 jan

Bij de Buren

EMIO GRECO (IT) NACERA BELAZA (AL)

20u15 Schouwburg Kortrijk Schouwburgplein 14 Kortrijk inleiding om 19u30 — eenheidsprijs € 18 -26 j € 6

Ziel / Rouh

In ‘Ziel / Rouh’ (het Arabische woord voor ‘ziel’) komen muziek uit Al-Andalus en hedendaagse dans tot een vloeiende, sensuele harmonie samen. In het drieluik ‘Ziel’ brengen drie choreografen elk een andere stroming uit het repertoire: de tarab (klassiek), sufi andalusi (mystiek spirtueel) en de chaabi andalusi (hedendaagse volksmuziek). Het Amsterdams Andalusisch Orkest bestaat uit een mix van Amsterdamse en Marokkaanse muzikanten. Ze brengen het muzikaal erfgoed van Al-Andalus naar theaters en concertzalen in Nederland en Marokko. Nu dus ook in België. Emio Greco en Pieter C. Scholten experimenteren vaak met de relatie tussen dans en muziek, waarbij ze de autonomie van elke aparte kunstvorm koesteren. Algerijnse choreografe Nacera Belaza brengt in haar dans de tradities van de sufi cultuur, het rituele karakter en haar persoonlijke bewegingstaal samen. Vincent Colomes danste van 2006 tot 2013 bij Emio Greco. De laatste jaren maakt hij eigen choreografieën op het snijvlak van hedendaagse dans en flamenco. “’Ziel / Rouh’ is een zeer geslaagde samenwerking waarin vanuit ieders eigenheid daadwerkelijk toenadering wordt gezocht. En de energie die het dansconcert opwekt, doet naar meer verlangen.“ ****De Theaterkrant 114


comedy spoken word eindejaarsconference

vr 18 jan

20u30 de komedie —

basis € 16 abo/reductie € 15

STIJN MEURIS Tirade 3

Na een volledig uitverkochte eerste ‘TIRADE’-tour en een tweede reeks (‘TIRADE 2.017’) met nog meer shows, meer uitverkochte zalen én een vertoning op Canvas, steekt Stijn Meuris een ferm tandje bij. Omdat er nog wel enkele politieke katten te geselen vallen, aan alle kanten van het kleurenspectrum. En omdat er, ondanks alles, geweldig gelachen kan worden met iets dat zo humor- en uitzichtloos is als het huidige beleid. ‘TIRADE 3’ belooft sowieso een speciaal geval te worden. Aan het eind van een turbulent en bijwijlen beschamend geacteerd verkiezingsjaar moet de druk van de ketel: WHAT THE FUCK! was dat allemaal. Hij checkt en passant ook of de burger er nog een beetje zin in heeft. Voor het allemaal definitief naar de kloten is. Flamboyant spreker, grote muil, klein hartje.

115


Interview met Thomas Steyaert

“Kunst vecht en heeft lief” —

Artistieke duizendpoot Thomas Steyaert keert terug naar de stad van zijn jeugd met bewegingskunstenaar Raul Maia. Ze brengen een unieke voorstelling, met objecten als danspartner.

Je danst, tekent, schildert, maakt muziek en video’s. Hoe komt het dat je die verschillende kunstvormen beoefent? “Als choreograaf heb ik mijn eigen taal gevonden met Raul. Samen maken we ook muziekscores en videowerk. De interesse in teken- en schilderwerk komt dan weer van mijn vader. Hij maakte figuratieve werken en vluchtige schetsen die me als kind fascineerden. Pas rond mijn 33ste vond ik de moed om daar zelf mee te experimenteren. Tussen het toeren, creëren en doceren voelde ik een creatieve leegte. Zo vulde ik die op.” Versterken die verschillende kunstvormen elkaar? “Of je nu zoekt naar een passend beeld, actie, geluid, kleur of materie: het “zoeken naar” versterkt het creatieve denken. Mijn performances en mijn teken- en schilderwerk hebben geen direct verband, maar in die zin is er zeker interactie.” Tijdens jullie voorstelling worden objecten een danspartner. Is er een voorwerp waar echt niet mee te dansen valt? “Tijdens het creatieproces is elk object mogelijk. We proberen, testen, onderzoeken. De enige grens waarop we kunnen botsen, is een financiële. Maar zelfs die is fictief, want we delen een interesse in het recupereren van materialen. Dingen die we vinden in containers, op straat, in shops waar ze bouwmaterialen verkopen: ze bepalen dan ook het karakter van de voorstelling.” Sta mij toe meteen een moeilijke vraag af te vuren: wat is kunst? “Om het kort te houden: kunst is een beetje zoals liefde – er zijn talloze omschrijvingen. Een abstract begrip als kunst heeft niet noodzakelijk een algemene definitie nodig. Die zou hoe dan ook tekort schieten. Kunst is oneindig en subjectief.” Wat is het belang van kunst in jouw leven? “Als kunstenaar creëer je vanuit een noodzaak, je vult een lege ruimte. Voor mij betekent dat verbeelding, onderzoek, humor, verandering, speelsheid en rebellie. Kunst heeft lief, vecht, probeert, provoceert, verzacht, verbaast, opent, stelt vragen en ga zo maar door.”

116


dans

za 19 JAN

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 15 abo/reductie € 13,5

THOMAS STEYAERT & RAUL MAIA The Ballet of Paul Ace and Sunny Lovin

— ‘The Ballet of Paul Ace and Sunny Lovin’ is de derde dansperformance van het eigenzinnig duo Thomas Steyaert (°Roeselare) en Raul Maia (Portugal). Beide ex-dansers bij Wim Vandekeybus volgen sinds enkele jaren hun zeer persoonlijk parcours. Steyaert en Maia brengen allerlei objecten op scène die ze gebruiken als medium tot communicatie. Met latten, platen en tapijten scheppen ze een illusie van een houten kamer. Deze wordt met klanken en licht getransformeerd tot een absurde en raadselachtige ervaring.

Choreografie, set design en performance: Thomas Steyaert en Raul Maia - Sound: Peter Kutin, Raul Maia en Thomas Steyaert


concert

do 24 jan

20u schouwburg —

basis € 17 abo/reductie € 15

THE BONY KING OF NOWHERE —

Live wordt The Bony King of Nowhere vergezeld door Gertjan Van Hellemond (Douglas Firs) op gitaar en toetsen en de nieuw ingelijfde drummer Christophe Claeys (Amatorski, Faces On TV). 118

In 2009 debuteerde de Gentse songschrijver Bram Vanparys aka The Bony King of Nowhere met zijn geprezen ‘Alas My Love’. Nu, vier albums en een soundtrack (voor de Waalse film ‘Les Géants’) later, komt hij met een nieuw album naar buiten en zet zijn unieke universum meer dan ooit in de verf. Op eigenzinnige wijze slaat The Bony King een brug tussen klassieke songschrijvers als Dylan en Cohen, tussen bands als Talk Talk en Radiohead. De americana die op zijn vorige album ‘Wild Flowers’ nog sterk aanwezig was, maakt plaats voor een meer donkere, experimentele sound. Vanparys producete het album volledig zelf en deed de opnames deels op locatie (waaronder de caravan waarin hij een jaar woonde) en deels in de studio van Koen Gisen (An Pierlé, Flying Horseman).


bijzonder

vr 25 jan

20u schouwburg —

basis € 15 abo/reductie € 14

PATRICK PICKART Hyppnose

Ondanks het feit dat hypnose al sinds de oudheid bestaat, blijft het een omstreden verschijnsel dat nog te vaak moet afrekenen met onbegrip. Patrick PickArt, bekend van o.a. ‘Jonas & Van Geel’ (VTM), ‘Tomtesteron’ (Eén) en ‘Het Lichaam van Coppens’ (VTM) is één van de beste hypnotiseurs van België. Met zijn show probeert hij het taboe en de vele misvattingen rond hypnose te doorbreken. Patrick neemt vrijwilligers uit het publiek mee in een interactieve reis doorheen het onderbewustzijn. Hij brengt op geen enkel moment mensen in gevaar en maakt niemand belachelijk. Integendeel, de hypnauten beleven allerlei sensaties en zijn de echte helden van de avond. Wie er drie jaar geleden bij was met ‘Hypno-Zen-Sation’ weet dat dit een bijzondere avond wordt, met kreten van verwondering, lachsalvo’s en spannende stiltes.


theater bijzonder

vr 25 jan

20u30 de komedie inleiding om 19u45 —

basis € 13,5 abo/reductie € 12,5

ATELIER BILDRAUM Bildraum

— Wie ‘In between violet and green’ zag, weet dat Atelier Bildraum één van de nieuwe rijzende sterren aan het theaterfirmament is. De unieke beeldtaal van fotografe Charlotte Bouckaert en architect Steve Salembier schippert tussen melancholie en toekomst. Fris, poëtisch, erudiet, speels. Een levende scenografie waarin de twee kunstenaars optreden als tovenaars van de verbeelding. ‘Bildraum’ kristalliseert zich op het snijpunt van mogelijkheid, verbeelding en herinnering. Steves maquettes simuleren de ruimte waarin je je bevindt. Langzaam worden landschappen gecreëerd die een verhaal onthullen. Charlotte sluipt met haar camera doorheen de kleine ruimtes en legt de momenten vast. Zo scheppen ze gaandeweg beelden waarin herinneringen zich ontvouwen. Een verhaal dat wordt opgebouwd als een fotoalbum. In 2015 won de voorstelling de Big in Belgium-prijs van Theater aan Zee en in 2016 de Total Theatre Award in Edinburgh. “Knocked back in our seats by the sheer beauty of it all. A metaphysical magic show for grown-ups.” Fringe festival Van en met: Charlotte Bouckaert en Steve Salembier - Productie: Pianofabriek Kunstenwerkplaats


familie 5+

zo 27 jan

15u schouwburg —

basis € 13 abo/reductie € 11,5 -12 jaar € 7,5

OLA POLA POTLOODGAT

Bronks / Pascale Platel & Randi De Vlieghe

15 jaar geleden maakte BRONKS met Pascale Platel en Randi De Vlieghe ‘Ola Pola Potloodgat’. Uitverkochte zalen, ellenlange tournees in binnen- en buitenland én winnaar van de Grote TheaterFestivalprijs. Redenen genoeg voor het TheaterFestival en BRONKS om ‘Ola Pola Potloodgat’ te tonen als “Golden Oldie”. In een sprookjesachtige wervelwind komen Platel en De Vlieghe in contact met zeerovers, piranha’s, krokodillen en olifanten. Ze springen van het ene verhaal in het andere, van droomscène in filmpje in dansje in gevecht. Een vrolijk onzinstuk met een absurdistisch randje. “’Ola Pola Potloodgat’ is volgens de jury een theaterwetten verbrekende voorstelling die schijnbaar nergens over gaat, maar alles in zich blijkt te hebben. De voorstelling is gemaakt voor kinderen, maar komt ook volledig tot haar recht voor alleen een volwassen publiek, aldus de jury.” De Standaard In samenwerking met KVG.

Leuke extra’s van 14u30 tot een uur na de voorstelling.

Van en met: Pascale Platel en Randi De Vlieghe - Muziek: Gerrit Valckenaers Productie: het TheaterFestival en BRONKS 121


film + live muziek

wo 30 jan

20u schouwburg —

basis € 18 abo/reductie € 16

STUFF.

Plays Howard Shore

STUFF. voorstellen hoeft hopelijk niet meer. Het vijftal - Lander Gyselinck (drums), Andrew Claes (sax), Dries Laheye (bas), Mixmonster Menno (samples) en Joris Caluwaerts (toetsen) - behoort al even tot de top van Belgische live bands. Hun sound is een onvoorspelbare hybride van gemuteerde hiphop, experimental jazz, future funk en elektronica. Nu gaat de band aan de slag met muziek van Howard Shore en filmbeelden van David Cronenberg. Als überfans “verSTUFF.en” ze iconisch geworden thema’s van cult-klassiekers als ‘Scanners’, ‘Videodrome’ en ‘Existenz’. Dat doen ze tegen een ingenieuze en indrukwekkende video-opstelling. Al vrijwel meteen na zijn doorbraak in de jaren ‘70 doet de Canadese filmregisseur David Cronenberg het hart van menig filmfanaat sneller slaan met zijn mix van horror, science fiction, psychologische thriller en zwarte komedie. Vrijwel al zijn films zijn voorzien van muziek door componist Howard Shore. Daarnaast maakte Shore ook soundtracks voor onder meer ‘Seven’, ‘Lord Of The Rings’ en ‘The Departed’. Deze ‘Stuff. plays Howard Shore’ ging in première op Film Fest Gent ’17: “Dit was een van de beste keren dat we STUFF. aan het werk zagen.” ****De Morgen

In coproductie met Vooruit en Film Fest Gent.


comedy

do 31 jan

20u schouwburg —

basis € 16 abo/reductie € 15

PAULIEN CORNELISSE

(NL)

Om mij moverende redenen

Wat zegt het over je als je een spiegel in de wc hebt hangen? Wat is er aan de hand met mensen die te hard “eh” zeggen? En hoe zit het met het innerlijke gevoelsleven van een korstmos? In ‘Om mij moverende redenen’ kijkt Paulien in detail naar de onbegrijpelijkheden van het leven. Over wat je kan zien, maar niet wil zien. Over wat je wil begrijpen, maar niet kan begrijpen. Over wanneer je gaat bewegen en waarom. Paulien Cornelisse is een grande dame in Nederland. Ze won de Neerlands Hoop Prijs en werd voor haar voorstelling ‘Maar Ondertussen’ genomineerd voor de prestigieuze Poelifinario. Verder is ze schrijfster van de bestsellers ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’, ‘En dan nog iets’, en ‘De verwarde cavia’. In Vlaanderen begon haar verovering met haar passages in ‘De Slimste Mens’, haar boeken en haar voorstellingen die in een aantal zalen speelden, onder andere in De Spil enkele jaren geleden. Het publiek viel voor haar absurde en hilarische hersenspinsels. Nu ze een kleine tournee doet in Vlaanderen, kon De Spil opnieuw niet ontbreken op haar speellijst. “Cornelisse heeft een heerlijk oorspronkelijke blik op de dingen.” ****Trouw

125


februari


circus dans performance

za 02 feb

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 15 abo/reductie € 14

ALEXANDER VANTOURNHOUT Red Haired Men

— In ‘Red Haired Men’ verweeft Vantournhout korte tekstfragmenten van de Russische absurde schrijver Charms met dans en ‘pratiques minoritaires’: circus, contortionisme, poppentheater, magie en buikspreken. De hoofdspelers verdwijnen plots, prothesen maken lichamen tot bizarre en verbluffende nieuwe vormen. Rekwisieten en voorwerpen worden gemanipuleerd in een nieuwe, fysiek veeleisende bewegingstaal. De Spil volgt, ondersteunt en presenteert het werk van Alexander Vantournhout van toen hij afstudeerde aan ESAC (École Supérieure Des Arts Du Cirque) en P.A.R.T.S. Wie hem eerder in De Spil zag, weet dat zijn voorstellingen eigenzinnig, bij momenten beklijvend zijn. Maar een kwinkslag is nooit ver weg. In zijn nieuwe voorstelling is die humor een rode draad, als een cadeaulint rond zijn authentieke bewegingstaal.

Met de steun van: Vlaamse regering, Stad Roeselare

Extra: workshop acrodans-kataflics op zaterdag 2 februari van 14u tot 17u met Alexander Vantournhout in Wood Cube.


opera matinee

zo 03 feb

15u schouwburg inleiding om 14u15 — basis € 31,5 abo/reductie € 29,5

CHARKOV OPERA (UKR) Aïda Verdi

Verdi’s meesterwerk, een overweldigende opera-ervaring! ‘Aïda’ is één van de indrukwekkendste opera’s aller tijden. ‘De Triomfmars’ blijft elke keer weer een ware belevenis. Het is zo’n scène waarin alle kenmerken die de opera’s van Verdi zo bijzonder maken, volledig benut worden: pakkende melodie, groot decor, omvangrijk ensemble en rijke enscenering. In vroegere tijden waren er zelfs uitvoeringen waarin olifanten ten tonele verschenen! Dat laatste is uiteraard in deze uitvoering niet het geval. Wel kan je genieten van de beroemde solo’s en duetten. En natuurlijk het hartverscheurende slotduet wanneer de twee geliefden Aïda en Radames elkaar treffen in het graf. Het verhaal speelt zich af in de koninklijke vertrekken van de farao. De boventiteling zorgt ervoor dat we het liefdesverhaal helemaal kunnen volgen en zelfs meer dan 140 jaar na de première in Caïro er nog ontroerd door raken.

129


familie 2+

WIT

Sprookjes enzo

zo 03 feb

14u de komedie —

basis € 11 abo/reductie € 10 -12 jaar € 7

— Uit de hemel dwarrelt sneeuw, het danst als een wolk vlinders op de wind. De sneeuw verandert de hele wereld, alles wordt… wit! ‘Wit’, een streelzacht verhaal om met open mond naar te kijken, met je neus in de lucht en soms zelfs holderdebolder ondersteboven. Lichtspel, livemuziek, acrobatie, poppentheater en talloze magische voorwerpen. ‘Wit’ is een interactieve theater- en circusvoorstelling voor kinderen vanaf twee jaar en volwassenen van iedere leeftijd.

Met: Peter Dewel en Annemie Pierlé - Concept: Marcello en Pietro Chiarenza - Regie, licht en scenografie: Pietro Chiarenza - Muziek: Michele Moi.

Leuke extra’s van 13u30 tot een uur na de voorstelling.


Pietro Chiarenza:

een leven als een sprookje —

Een man met Italiaanse roots en een rugzak vol verhalen. Met zijn theatergezelschap ‘Sprookjes enzo’ staat Pietro Chiarenza dit seizoen niet één, maar drie (3!) keer in De Spil. Voor het zover is, vertelt hij welke sprookjes hém ontroeren.

Klein Duimpje rond de keukentafel. Sinds zijn vader Klein Duimpje bewerkte tot een nieuw theaterverhaal, heeft Pietro een bijzondere band met de klassieker. “Samen met een collega-acteur schreef hij de bewerking in onze keuken. Elke dag zaten ze samen rond onze houten keukentafel. Je weet wel, zo’n houten ding dat een en al Italië uitstraalt. De tafel beviel hen zo dat het een deel van het verhaal werd. Spelen rond de tafel werd spelen op en onder de tafel.” Het sprookje, het idee van zijn vader en de tafel achtervolgen de jonge Italiaan nog steeds. Zozeer dat Pietro vandaag zelf Klein Duimpje vertelt. “En het verhaal speelt zich ook bij mij af rond de keukentafel. Niet meer dezelfde tafel, maar toch…”, lacht hij. “De inspiratie is duidelijk: net zoals bij mijn vader, is ook in mijn versie de tafel een personage op de planken.” Pietro speelde zijn Klein Duimpje al twee keer in De Spil, maar komt dit jaar met andere verhalen. Magische wintertaferelen en een ijskoningin. Sprookjes heb je in alle vormen en maten. Uit alle windhoeken. Pietro laat zich maar wat graag leiden door Chinese verhalen, Scandinavische legenden of mythologische intriges. Aan de eigen keukentafel of elders: je doet Pietro altijd een plezier met een vertelsel van Hans Christian Andersen. Als hij er zelf al niet over begint: “Een van mijn favorieten is ongetwijfeld ‘De sneeuwkoningin’. De schilderachtige beschrijvingen voeren je helemaal mee naar het melancholische wintertafereel. Andersen gebruikt de winter als een fascinerend en beangstigend element. Pas op het einde van de rit zie je opnieuw de pure schoonheid. En de sterke band tussen familie, natuurlijk, die uiteindelijk alles overwint. Daar herken ik mezelf in.”

131


circus

ma 04 feb

20u schouwburg —

basis € 19 abo/reductie € 18 -12j € 11

GROUPE ACROBATIQUE DE TANGER (MA) Halka

— In Marokko is acrobatie een familietraditie: het vak wordt van vader op zoon/dochter doorgegeven en is gebaseerd op rituelen uit de Berbercultuur. Groupe Acrobatique de Tanger bestaat voor een groot deel uit leden van klassieke acrobatiefamilies en toert al jaren de wereld rond. Met ‘Halka’ keert het gezelschap terug naar zijn roots: het strand. Het is namelijk aan de kustlijn van Tanger waar de acrobaten van oudsher trainen. Het strand als lege pagina waar voetafdrukken gewist worden door de wind. Voor ‘Halka’ werkten ze samen met Abdel Senhadji, de godfather van de acrobatie. Als bezieler van het befaamde circuscollectief XY was hij in 2017 al te gast in De Spil en werd toen op een staande ovatie onthaald. ‘Halka’ wordt opnieuw een bijzondere ervaring met twaalf acrobaten, zangers en muzikanten die samen sollen met de zwaartekracht. “Ze cirkelen voorbij met radslagen, salto’s en (mannelijke) buikdans en bouwen ondertussen mensentorens van vier personen hoog. En dat alles met slechts zand als piste.” De Volkskrant


theater

do 07 feb

20u schouwburg —

basis € 14 abo/reductie € 13

DE MANNSCHAFT Dethleff

— Het verhaal van een jongen die het niet meer ziet zitten en een meisje dat ondanks haar hoogtevrees het dak opkruipt om een wildvreemde een helpende hand te reiken. Dethleff (Jonas Vermeulen o.a. ‘Den Elfde van den Elfde’ en ‘In Vlaamse Velden’) en Kayleigh (opkomend talent Linde Carrijn), twee verdwaalde zielen die samen de weg zoeken. Dethleff is genoemd naar de caravan waarin hij verwekt is. Zijn vader is allang vertrokken en zijn moeder verhuist elke twee jaar. Hij is het verhuizen beu. Hij is het moeten spellen van zijn naam beu, het alleen zijn, het plat zetten van zijn fietsbanden, het verstoppen van zijn boekentas. Hij wil niet meer verder en neemt de trap naar het 15de. Op het moment dat hij een stap te ver wil zetten, wordt er aan zijn mouw getrokken door Kayleigh, de zotte doos van het 13de. De Mannschaft is nog jong, maar won al enkele prijzen waaronder de publieksprijs op Theater aan Zee 2016. Hun voorstellingen hebben vaak een beladen thema dat ze op de unieke Mannschaftiaanse wijze benaderen: vol humor, intelligent en met respect voor zij die er mee in aanraking zijn gekomen. Hier gaan we nog veel van horen! Concept, tekst en regie: Michai Geyzen en Stijn Van de Wiel - Scenografie/Kostuum: Laura Wallrafen

133


concert

vr 08 feb

20u schouwburg —

basis € 20 abo/reductie € 18

FILIP JORDENS Hommage à Brel

In seizoen 2018-2019 eren we Jacques Brel om een dubbele reden. In 2018 is de chansonnier 40 jaar overleden - hij stierf op 49-jarige leeftijd op 9 oktober 1978 - en in 2019 vieren we zijn 90ste geboortejaar (1929). Ook 40 jaar na zijn dood blijft Brels muziek vele harten beroeren. Eén van de artiesten die het repertoire van de grootste muzikale Belg levend houden, is Filip Jordens. Al jaren kruipt hij met verve in de huid van de wereldvermaarde chansonnier met zijn programma ‘Hommage à Brel’. “Zijn talent, zijn stem, zijn lichaam, het samenspel met zijn muzikanten, alles in Filip Jordens roept “le grand Jacques” opnieuw tot leven. Met eenzelfde kracht, furie, ironie en tederheid speelt deze Brel-vertolker zonder gelijke niet enkel de zaal plat, hij laat ons ook voelen hoe groots en actueel het oeuvre van Brel nog steeds is. Brel de dichter, Brel de visionair, Brel de muzikant, Brel de comedian, Brel de satiricus, Brel de mens. Een meester tout court.” Philip Claudel, schrijver-filmmaker

134


comedy

vr 08 feb

20u30 de komedie —

basis € 15 abo/reductie € 14

LATIF AIT Re:latif

— Bekendheid is relatief. Daar weet Latif Ait alles van. Want tot nu kwam hij in de kijker door wat hij deed, niet door wie hij is. En dat leverde hem vooral bekendheid op bij justitie. Toen hij met vriend Dyab Abou JahJah de Arabisch-Europese Liga oprichtte om de wereld beter te maken en dat hem zijn job kostte. Toen hij met zijn kritische cartoons bijna een veroordeling liet optekenen. Of toen hij met Fouad Belkacem een takeldienst startte, maar net op tijd weigerde om diens beruchte vereniging te depanneren. Het was allemaal goed bedoeld, maar nooit goed begrepen. Daarom laat Latif na 10 jaar comedy de goede bedoelingen thuis en stapt hij recht op het grote publiek af. Om te zeggen wat hij echt denkt. Zonder franjes, zonder handtasmoppen, zonder knuffelmarokkanen. Geen taboes, enkel de waarheid. En zelfs die is relatief.

Regie: Han Coucke Tekstcoach: Erhan Demirci

135


eindejaarsconference

za 09 feb

20u schouwburg —

basis € 18 abo/reductie € 17

MICHAEL VAN PEEL

Van Peel overleeft 2018

2018. De kieskoorts trok als een epidemie door het land. Na vier verkiezingsvrije jaren -een legendarische periode van eendracht, voorspoed, daadkracht en samenhorigheid- was het plots gedaan met de politieke vrede. Zelfs binnen de meerderheid, die hechte coalitie, werd er plots gekibbeld en vielen partijen elkaar aan, alsof ze elk altijd al hun eigen agenda hadden gehad. Kiezers stonden paf. Het circus trok voorbij, de boer ploegde voort en uit het modderige mengsel van assen en tranen boetseerde Van Peel zijn tiende eindejaarsconference. Alles kwam dan toch nog goed. Of niet. Hoe dan ook. Dank oe voor de bloemen! De pers over zijn vorige conférences: “Een briljante conference!” ****De Standaard “Een pijnlijk grappig statement.” ****De Morgen

137


dans double bill

do 14 feb

Een avond die je meesleept in de overweldigende roes van twee straffe, gedreven vrouwen.

COMPAGNIE GIOLISU Ferocia

&

20u schouwburg + de komedie inleiding om 19u15 —

basis € 18 abo/reductie € 17

Ferocia is Italiaans voor wildheid, voor de kleur van razernij, verlies, wanhoop. ‘Ferocia’ galoppeert op het onregelmatige ritme van een opgejaagde ademhaling en staat voor tegenstrijdige emoties. Temperamentvolle danseres Lisa da Boit maakte deze solo vanuit een geëngageerde urgentie. De urgentie om het geweld aan te klagen in de wereld waarin we leven. Het uitzinnige verlangen om te choqueren, te schreeuwen, te huilen, te vluchten maar ook om te zorgen, te verbinden, het verdriet uit te storten. De vorige creatie ‘Il Dolce Domani’, in 2016 in De Spil, werd bekroond met de Franstalige Prix de la Critique.


&

NATALIA PIECZURO

This Kind of Bird Flies Backwards

‘This Kind of Bird Flies Backwards’ is een - je leest het goed – postmetal dansperformance, ontsproten aan de gebundelde (kwel)geesten van Natalia Pieczuro en Colin H. van Eeckhout (Amenra). Geïnspireerd door mensen die niet bang zijn om te leven, stelt Pieczuro zich de vraag hoe we moeten omgaan met momenten van extreem geluk of extreem verdriet. Moeten we die momenten delen, of alleen ervaren? Pieczuro is ervan overtuigd dat net postmetal de intensiteit van die ervaringen weet te vangen. Daarom sloeg ze de handen in elkaar met Amenra. “Opbouwen, lossen en weer verwoesten: het is het patroon dat telkens weerkeert in de post-metalsongs van Amenra. Soms dreigt de zon door de wolken te breken, maar dan val je weer in een gitzwarte maalstroom.” De Morgen “Het is een danssolo op een live post-metal dreun. Een donker ritueel waar beelden bij momenten visioenen worden.” Marnix Rummens Workspacebrussels Natalia Pieczuro danste eerder bij Ultima Vez, Rosas en les Ballets C de la B en danst mee in ‘Thoughts for Meditation’ van Lisbeth Gruwez.

Muzikanten: Colin H. van Eeckhout (Amenra, CHVE), Mathieu Vandekerckhove (Amenra, Syndrome) en Bjørn Lescouhier (Smoking General)


theater

vr 15 feb

20u30 de komedie inleiding om 19u45 — basis € 14 abo/reductie € 13

TOM JANSEN De herder en de garagist

— Brussel. Net na de aanslagen. Een priester zit aan een tafeltje. Hij runde er vijf parochies en deed dat graag. Maar nu? “Ik geloof niet meer in God.” Als een dolende herder leidt de ijzersterke Tom Jansen ons rond in zijn huis, zijn parochies en de biechtstoel. Om dan dat huis, dat Brussel én die biechtstoel tot cruciale plekken te maken waar enkele ontmoetingen zijn leven voorgoed veranderen. Geleidelijk aan worden we deelgenoot van enkele ethische dilemma’s van de priester: wat als iemand over zijn misdaden biecht, maar zich niet wil aangeven? Moet hij aan zijn parochianen vertellen dat hij van zijn geloof viel of blijft hij de sacramenten zwijgend toedienen? Wanneer zijn poetsvrouw hem overhaalt een vluchteling in huis te nemen, lijkt zijn verwarring alleen maar toe te nemen. Hoe zit dat met zijn God en die van haar? En met zijn liefde voor haar? En vooral, wat te doen met de biecht van de vluchteling? “Tom Jansen weet als geen ander de indringendheid van het stuk van Elvis Peeters op het publiek over te brengen. Je hangt aan zijn lippen. Je verlaat het zaaltje opgetogen, omdat je weer zo’n mooi verhaal in zo’n mooi spel hebt mogen meemaken.” ***** Theaterkrant “Tom Jansen vertrouwt op zijn jarenlang gerijpt talent. Met vaak halfgesloten ogen, alsof hij twijfelt tussen bidden en vertellen.” Knack Tekst: Elvis Peeters en Nicole Van Bael - Productie Kultuurfaktorij Monty 140


klassiek aperitiefconcert

zo 17 feb

11u schouwburg —

basis € 16 abo/reductie € 14

JOLENTE DE MAEYER / NIKOLAAS KENDE A Love Affair

Een liefdesgeschiedenis, zo kunnen we de verhouding tussen deze drie componisten omschrijven. Klara Wieck was in haar tijd een beroemde pianiste toen ze Robert Schumann ontmoette en tegen de zin van haar vader met hem trouwde. Toen de nog jonge Johannes Brahms bij het echtpaar aanklopte, viel hij als een blok voor de veel oudere Klara. Na de dood van Robert bleven Klara en Johannes hun leven lang intens bevriend. In ‘A Love Affair’ spelen violiste Jolente De Maeyer en pianist Nikolaas Kende pareltjes uit het piano- en viooloeuvre van het beroemde drietal. Nikolaas Kende was twee seizoenen geleden te gast met een Chopinconcert. Nu brengt hij echtgenote Jolente mee voor dit ‘love affair’recital. Als duo traden zij reeds op in alle grote Belgische concertzalen en speelden op binnen- en buitenlandse festivals. Na het recital tijd voor een hapje en een drankje! 141


comedy

do 21 feb

20u schouwburg —

basis € 15 abo/reductie € 14

JENS DENDONCKER Bang van Dendoncker

Mispak je niet. Deze klungelige, soms wat zenuwachtige West-Vlaming met hoge aaibaarheidsfactor is een natural. Wat de comedy scene betreft een rijzende ster. Met maar liefst vier comedyprijzen op zak, waaronder Humo’s Comedy Cup 2016, verovert hij de podia langzaam maar zeer zeker. Ook op televisie is Jens niet meer weg te denken. Zijn verschijning in ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’, ‘Beste Kijkers’ en ‘De Slimste Mens Ter Wereld’ valt goed in de smaak. Soms met een kinderlijke naïviteit, dan weer met de allure van een echte “angry young man” vertelt hij in ‘Bang van Dendoncker’ een persoonlijk verhaal. Over het schijnbaar eindeloos geklungel die jongvolwassenheid met zich meebrengt en de bijhorende nostalgie naar een vervlogen jeugd. In het voorprogramma zie je de jonge Kempenaar Jeroen Verdick. “Het is alweer een tijdje geleden dat zich in Vlaanderen nog eens een nieuwe, goeie stand-upcomedian aandiende. (…) Brutaal en grofgebekt maar wel met een klein hartje. Even genadeloos voor zichzelf als voor anderen.” ****De Standaard 142


alt folk

vr 22 feb

20u schouwburg —

basis € 16 abo/reductie € 14

LANKUM (IE) —

Het uit Dublin afkomstig kwartet Lankum moet je gehoord hebben. Het muzikale universum van de band, voorheen met de naam Lynched, gaat van folk met flarden punk, over dance tunes met een stevige scheut Ierse humor tot a cappella ballads. De groep beroept zich op eeuwenoude tradities, maar laten die anno 2018 tegelijk archaïsch en hedendaags klinken. Hun instrumentarium (doedelzak, concertina, fiddle, gitaar…) combineren ze met vocale meerstemmigheid. Lankums reputatie gaat duidelijk in stijgende lijn: ze waren te gast bij ‘Later… with Jools Holland’, hun tweede album ‘Between the Earth and Sky’ werd getekend op het alternatieve rocklabel Rough Trade en op de BBC Folk Awards 2018 haalden ze twee prijzen binnen waaronder ‘Best Group’. Naast **** in Mojo, een 8/10 in Uncut, lazen we maar liefst 5 sterren in De Standaard: “Een jong kwartet dat beschouwd wordt als de beste Ierse band in dertig jaar (…). Het zijn rauwe, doordringende stemmen die recht naar de ziel gaan. Zijn de middelen oud, dan is het gebruik ervan eigentijdser: de naakte drones en authentieke kleuren gaan overtuigd in tegen al wat flashy en oppervlakkig is. Aangrijpend sterk.” ***** In samenwerking met Toernee Mondial.


theater

za 23 feb

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 14 abo/reductie € 13

ABATTOIR FERMÉ Gonzo

“Ik haat het om iemand drugs, alcohol, geweld of waanzin aan te bevelen, maar ze hebben altijd voor mij gewerkt.” Hier zijn ze weer. De rebellen van het Vlaams theater. Met een uitzinnig rock’n-roll spelersstuk over de geschiedenis en excessen van het moderne Westen. Een hallucinatie die begint in de rocking fifties en via Vietnam en Watergate eindigt in een berghut in 2005, waar het hoofdpersonage zich een kogel door het hoofd jaagt en zijn as door een kanon de lucht laat inschieten. “Gonzo” is een vorm van subjectieve journalistiek gepionierd door enfant terrible Hunter S. Thompson. Excentriekeling, activist, wapengek en icoon van de counterculture. Zijn leven en werk zijn een Gesamtkunstwerk waarin journalistiek, fictie, kunst en drugs naadloos in mekaar overlopen. Genoeg gezegd, wellicht…

144

Regie: Stef Lernous Met: Steve Geerts, Chiel van Berkel, Tine Van den Wyngaert, Kirsten Pieters en Anneke Sluiters


bijzonder magie

za 23 feb

20u30 de komedie —

basis € 14 abo/reductie € 13

TIM OELBRANDT Heen & terug

Tim Oelbrandt voert je mee in een absurde wereld van magie en het onderbewustzijn. Is het echt of zijn het truken van de foor, dat mag je zelf uitmaken. Eén ding staat vast. Het wordt een waanzinnige avond, met humor en geniale hersenspinsels. Tim staat al jaren op de planken in binnenen buitenland en heeft zich de laatste jaren vooral verdiept in de psychologie achter de goochelkunsten. Hypnose en mentalisme zijn maar een tipje van de magische ijsberg die hij bewandelt. Ook naast de planken is Tim druk bezig, onder andere met het bedenken en uitwerken van goocheltechnieken voor het TV-programma ‘Nicholas’ en met vele theaterproducties tot ver buiten onze grenzen.

145


familie 4+

ZO 24 feb

15u de komedie —

basis € 11 abo/reductie € 10 -12 jaar € 7

DE MAN DIE ALLES WEET

Leuke extra’s van 14u30 tot een uur na de voorstelling.

Theater Artemis (NL)

— Een kleutervoorstelling met encyclopedische pretentie!

Kan je alles weten? De man die alles weet, beweert van wel. Maar achter ieder antwoord schuilt alweer een nieuwe vraag. Regisseur Jetse Batelaan speelt met veel humor in op vragen die de kinderen hem doorspelen. Samen met zijn assistenten doet de “deskundige” een poging de kinderen te vertellen over het “alles”. Zijn antwoorden zijn zo hilarisch dat ook de volwassen zich een kriek lachen met zijn heel bijzondere weetjes. Wegens blijvend succes is deze met de Zilveren Krekel bekroonde voorstelling terug op tournee. “Een zeldzaam originele kleutervoorstelling! Als volleerd entertainer jojoot van ’t Hof met zijn aangestoken publiek. Zijn behulpzame side-kick Tjebbe Roelofs zorgt voor gekke creaties en terzijdes. Samen vormen zij een onweerstaanbaar komisch Batelaan-duo, ontregelend bijgestaan door de sfeerverhogende multi-muzikant De Jong”, aldus de jury van de Zilveren Krekel.


circus familie 6+

zo 24 feb

18u CC Guldenberg Acasiastraat 1, Wevelgem — eenheidsprijs € 13 -13 jaar € 8

Bij de Buren

D’IRQUE & FIEN Sol Bémol

Een koppel dat elkaar zoekt, elkaar verliest, elkaar vindt. In een duet balanceren ze van plek naar plek, van ontmoeting naar begroeting. Een reis vol uitdagingen, verrassingen, herkenbaar voor iedereen die nieuwsgierig is. ‘Sol Bémol’ is onmiskenbaar dromerig, grappig en magisch. Compagnie D’irque & Fien is zowel op scène als in het dagelijks leven een complementair creatief duo. Hun voorstellingen, poëtisch en ontroerend, prikkelen en kietelen de kinderlijke ziel die in eenieder schuilt.

147


maart


dans double bill

vr 01 maa

Passerelle heeft een patent om nieuwe namen een podium te geven en het publiek te verrassen. Deze keer met een straffe double bill van Sarah Bostoen en Judith Clijsters.

&

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 13 abo/reductie € 12

SARAH BOSTOEN / PASSERELLE United to Forget

‘United to Forget’ gaat over hoe moeilijk het is om te vergeten wat je wil vergeten en te onthouden wat je wil onthouden. Onaangename dingen zo snel mogelijk aan de kant schuiven is niet zo simpel. Loslaten is een proces dat zijn tijd vraagt. Hoe werkt dat in ons hoofd? Ontroerende dans over vergeten en herinneren, zoals ademhalen in een onbewust ritme. De herinnering is onaantastbaar, zwevend in de onuitputtelijkheid van het brein en lichaam.

Choreografie: Sarah Bostoen - Muziek: Ralph Timmermans - Dans: Johanna Boone, Emma Depaepe, Cheyenne Preys, Viktor Skatchkoff en Nuria Tondat


&

JUDITH CLIJSTERS / PASSERELLE Holding Space

Judith Clijsters pakt uit met de fysiek uitdagende choreografie ‘Holding Space’ voor en met vijf dansers. Uitgangspunt is de twee extremen van enerzijds het hoge tempo, stress, multitasking, volgepropte agenda’s en fitnesswoede en anderzijds fysieke passiviteit, de 9 dagelijkse zituren, burn-outs en bore-outs. ‘Holding Space’ houdt het midden tussen stress en onthaasting, tussen kunnen en niet kunnen. Een latent spanningsveld boordevol tegenstrijdigheden.

Choreografie: Judith Clijsters - Dans: Emma Poiré, Karen Lamberts, Margot Croubels, Joke Depreitere en Julie Vanhuysse


vertelavond

za 02 maa

20u schouwburg —

basis € 17 abo/reductie € 16

Het XIIIe werk van

ROB VANOUDENHOVEN —

Rob Vanoudenhoven, wie kent hem niet. Hij vertelt over zijn leven, werk en avonturen. Over XII stielen en XIII ongelukken. Over altijd ja zeggen en proberen te “overleven”. Over ”Who the fuck is Rob Vanoudenhoven”, waarmee hij zichzelf tegen wil en dank op de kaart heeft gezet in het medialandschap. Over hoe zijn eigen programma, de ‘XII werken van Vanoudenhoven’ zijn leven ondersteboven heeft gehaald. Over de vork en de steel in zijn leven in dat “medialandschap”. Ups en downs, lief en leed, vriend en vijand, berg en dal, top en flop. Maar ook hoe mooi en leerrijk die eerste 50 jaren zijn geweest. Nestel je in de pluche en geniet van de meesterverteller die Vanoudenhoven bovenal is.

152


theater

Bij de Buren / met de bus

za 02 maa

20u De Grote Post Oostende Vertrek met de bus om 18u30 aan De Spil —

basis € 25 abo/reductie € 22

Inclusief bus, broodje en drankje Beperkt aantal plaatsen!

Lisaboa Houbrechts & Kuiperskaai / Toneelhuis Hamlet

Een grote cast, interactie tussen beeld en literaire tekst en de vereniging van performance, muziek, choreografie, literatuur en beeldende kunst. Dat is Kuiperskaai, het jonge collectief dat Focus Knack benoemt als de combinatie van “spelplezier en durf.” Regisseur Lisaboa Houbrechts heeft iets met historische verhalen en klassiek repertoire. Deze keer gaat ze de confrontatie aan met ‘Hamlet’ en zet ze het perspectief van de vrouw centraal. Met Grace Ellen Barkey in de rol van de moeder, Victor Lauwers als zoon en Romy Louise Lauwers, in de rol van Ophelia, brengt ze de werkelijke Lauwers-Barkey familie op scène om de canonieke Hamletfamilie te vertolken. Tekst naar William Shakespeare - Regie en tekstbewerking: Lisaboa Houbrechts - Vertaling: Victor Lauwers - Met: Grace Ellen Barkey, Victor Lauwers, Romy Louise Lauwers, Lobke Leirens, Seppe Decubber en Maxime Rouquart - Productie: Kuiperskaai, Needcompany en Toneelhuis 153


Corsicaanse polyfonie

di 05 maa

20u30 de komedie inleiding om 19u45 — basis € 20 abo/reductie € 18

A FILETTA (FR) 40th Anniversary tour

— Met: Jean-Claude Acquaviva (seconda), Paul Giansily (terza), Jean-Luc Geronimi (seconda), Jean Sicurani (bassu), Maxime Vuillamier (bassu) en Ceccè Acquaviva (bassu) 154

Corsica, 1978: een aantal jonge gasten met een gemeenschappelijke passie voor hun eiland vatten het plan op om de eeuwenoude gezangen te laten heropleven… en dat betekent de start van de carrière van A Filetta. De zes zangers kennen als geen ander het geheim om deze moeilijke, maar magnifieke vocale kunst te doen herleven en te delen. Maar A Filleta zet niet enkel de traditie verder, ze koppelen die aan eigen creaties en ontmoetingen met andere artiesten die hun horizon verruimen. Na veertig jaar, 23 albums en vele samenwerkingen is A Filetta uitgegroeid tot de belangrijkste vertegenwoordiger van de Corsicaanse polyfonie. Keer op keer treffen ze de luisteraars met hun wonderlijke samenzang en weemoedige melodieën.


familie 8+ dans

wo 06 maa

17u schouwburg —

basis € 12 abo/reductie € 11 -12 jaar € 7,5

INVISIBLE Kabinet k

Extra: gratis bewegingsworkshop met Kabinet k van 15u tot 16u30. .

‘Invisible’, gecreëerd met zeven dansers van verschillende generaties, stelt de vraag naar wat het doet met een mens als hij zijn ijkpunten verliest. Een voorstelling over loutering. Hoop. Troost.

Hoe we dansen op het slappe koord tussen alles en niets. Hoe we fluiten in het donker. Kabinet k maakt dansvoorstellingen waar verschillende generaties samenkomen in een danstaal die veel vertelt met weinig, die vertedert en pijn doet tegelijk, die sober en rijk is, abstract en naturel, ernstig en speels. “Even aangrijpend als geëngageerd puurt Kabinet k hoop uit de kaalslag.” De Standaard

Choreografie: Joke Laureyns en Kwint Manshoven Dans: Louise Tanoto, Jacob Ingram-Dodd, Kwint Manshoven, Titus Messiaen, Lisse Vandervoort, Sueli Besson en Naim Glas Dramaturgie: Mieke Versyp en Liesbeth De Clercq - Muziek: Stijn Ylode De Gezelle


theater

do 07 maa

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 14 abo/reductie € 13

THEATER MALPERTUIS Beginners

— Een spannende visuele en theatrale gebeurtenis waarin een vijftal kortverhalen met elkaar worden verweven, gespeeld door een topcast: Katelijne Verbeke, Els Olaerts, Karlijn Sileghem, Stefan Perceval, Frans Van der Aa, Vincent Van Sande, Lien Wildemeersch, Tim Taveirne en Naomi Van Der Horst. Auteur Raymond Carver wordt beschouwd als de kracht achter de heropleving van het kortverhaal. Zijn verhalen, schrijfstijl en personages lenen zich perfect voor theater en film. De verfilming van ‘Short Cuts’ door regisseur Robert Altman is daar een mooi bewijs van. Carvers personages zijn vastgelopen in relationele routine en begraven dromen. Ze worden opgeschrikt door een plotse crisissituatie of brengen hun zekerheden zelf aan het wankelen vanuit een diepgeworteld verlangen naar “het andere”. Regisseur Piet Arfeuille (o.a. ‘Ivanov’en ‘GAZ’) en cineaste Nathalie Teirlinck (o.a. ‘Le Passé Devant Nous’) duiken samen in zijn universum. Wie destijds hun ‘Yesterday (or how we felt about the rumour)’ zag, weet dat hun filmisch theater werkt. De Morgen beloonde hen met ****, Knack en de Standaard met ***.

Auteur: Raymond Carver - Bewerking en regie: Piet Arfeuille en Nathalie Teirlinck - Vormgeving: Amber Vandenhoeck (Peeping Tom) - Soundscape: Streamer (Gary Shepherd) - Coproductie: De Grote Post Oostende 156


levenslied

vr 08 maa

20u schouwburg —

basis € 19 abo/reductie € 17

GUIDO BELCANTO Zo goed als alleen

Toen Guido Belcanto 35 jaren geleden als straatzanger begon in Antwerpse volkscafés, was er niemand die dacht dat hij ooit zou uitgroeien tot een icoon van het Vlaamse lied. Waarschijnlijk ook Guido zelf niet. Maar hij voelde een heilig vuur in zich branden om het levenslied van de ondergang te redden. Ondanks de vele kritiek en tegenkanting in de beginjaren, bleef hij hardnekkig volharden en dat bracht hem tot waar hij nu staat: een vaste waarde in het Vlaamse chanson, een stroming op zich. Drie decennia lang schreef hij een geheel oorspronkelijk repertoire bijeen waarin hij de liefde, het leed en de lust van het leven bezingt op een poëtische en ontroerende wijze die niemand onverschillig laat. Daaruit brengt hij nu een selectie met twee fantastische muzikanten aan zijn zijde. Belcanto noemt hen “mijn muzikale broeders”: Lieven Demaesschalck op piano, gitaar en accordeon en Nicolas Rombouts op contrabas. 157


Interview

Otto-Jan voor de vrienden —

De passage van Otto-Jan Ham wordt er één met een lach en een traan en misschien wel een nieuwe vriendschap. De radio- en televisiepresentator legt zijn kaarten op tafel. Otto-Jan, ik zoek een definitie voor ‘goede vriend’. Kan jij ons helpen? “Een goede vriend kan dingen die jij niet kan, maar is daar heel discreet over. Hij ziet er idealiter minder aantrekkelijk uit dan jezelf, is hygiënisch en beschikt over een rijbewijs.” Hoeveel echt goede vrienden heeft media-icoon Otto-Jan Ham eigenlijk? “Het is al veel te lang geleden dat iemand mij een ‘icoon’ heeft genoemd. Dank je wel daarvoor: vanaf nu mag je jezelf een goede vriend noemen, naast een vijftal anderen. Dat is niet veel, ook niet weinig. Niet al mijn vrienden hoeven écht goede vrienden te zijn. Ik verdraag wel wat oppervlakkig gelul af en toe.” Met welke minder goede kanten moeten je vrienden vrede nemen? En wat zijn je troeven? “Mijn mindere kantjes vallen best mee. Ik kom te laat, ben lui, vergeet verjaardagen - zeker die van jou -, leen spullen en geef die niet terug, ben ziekelijk jaloers, een pathologische leugenaar, licht ontvlambaar, gewelddadig en hoogst onbetrouwbaar. Ik bel je midden in de nacht regelmatig op om te zeuren over mijn angsten en verlangens, zonder rekening te houden met je nachtrust. Maar dat is het zowat. Mijn grootste troef: het is altijd lachen met mij. Tenzij ik in een slechte bui ben, wat best vaak voorkomt.” Je organiseert een activiteit voor je beste vrienden, no limits. Wat staat er op het programma? “Ik ben er eigenlijk te oud voor, maar van kinds af droom ik er al van om Aqualibi af te huren. Ik zou het eerst grondig laten reinigen zodat al die ronddrijvende pleisters en vieze plukken haar weg zijn. Op mijn vriendenfeest mogen alle dingen die anders niet mogen: lopen langs het zwembad, of met acht tegelijk achterwaarts door de buis. En niemand hoeft zo’n strakke speedo aan. Ik zou figuranten inhuren om door de bedampte ramen jaloers toe te kijken. En kleffe chloorhamburgers uitdelen aan mijn vrienden. Ik kan niet wachten!” Ik kijk al reikhalzend uit naar de uitnodiging, vriend.


bijzonder

za 09 maa

20u schouwburg —

basis € 17 abo/reductie € 16

OTTO–JAN HAM Even goede vrienden

Er doen al jaren enkele zeer hardnekkige geruchten de ronde over Otto-Jan Ham. De meeste daarvan zijn absoluut waar. Maar… er is wellicht nog veel meer smeuïgs dat je niet wist over Otto-Jan Ham. Zonde hoor. Misschien is het tijd dat je Otto-Jan wat beter leert kennen en hij jou. Het mag tenslotte van twee kanten komen. Wie weet ontstaat er wel een waardevolle vriendschap? Of jullie beiden komen erachter dat het beter is om “mekaar voorlopig maar niet meer zien”. Even goede vrienden. Of net niet. Enfin, we komen er wel uit. En wel in een interactieve, humoristische show – met hier en daar, als we niet oppassen, wat ruimte voor ontroering. Otto-Jan Ham kennen we als Studio Brussel presentator, frontman van ‘De Ideale Wereld’ (Canvas) en het Vier programma ‘Hotel Römantiek’.

159


klassiek jazz tango muzette aperitiefconcert

zo 10 maa

11u schouwburg —

basis € 16 abo/reductie € 14

GWEN CRESENS Plaisir d’Amour

— Accordeonvirtuoos Gwen Cresens zorgt voor een bad vol weemoedige melodieën van klassiek over jazz, langs tango en valse musette. ‘Anitra’s Dans’ uit de Peer Gyntsuite van Grieg rijgt zich aan een virtuoze prelude van Bach die uitmondt bij Astor Piazzolla. Tijdens De Warmste Week van Studio Brussel koos KLARA voor accordeonist Gwen Cresens en bracht ‘Plaisir d’Amour’ uit, z’n eerste solo cd, ten voordele van de Alzheimer Liga. Wij horen de live versie! Journaliste Sigrid Spruyt verwoordde het als volgt : “…snijdend door alles heen, merg en been. Ondraaglijk ontroerende bandoneon, waaruit tranen vallen als goddelijke regenparels. Het wenen van de ziel. Om te janken, zo schoon.” Na het concert bieden we een troostrijk drankje aan.

160


familie 3+

zo 10 maa

15u de komedie —

basis € 11 abo/reductie € 10 -12 jaar € 7

STIP 4Hoog

Leuke extra’s van 14u30 tot een uur na de voorstelling.

Plots is ze daar, het meisje Plots is hij daar, een stippel, een spikkel, een STIP! STIP geeft, het meisje krijgt. Maar het meisje wil meer en meer Dus STIP geeft en geeft, tot...STIP stopt met geven. Oei? Wat nu? ‘STIP’ gaat over niet altijd krijgen wat je wil, over meer krijgen dan je wenst. Een non verbale, muzikale, poëtische voorstelling over vriendschap, groeien, geven en nemen.

Spel: Loes Carrette, Stan Vangheluwe en Laurens Van Bouwelen - Regie: Philippe Verkinderen en Frans Van der Aa


familie 5+

wo 13 maa

15u schouwburg —

basis € 12 abo/reductie € 11 -12 jaar € 7,5

Een heel bijzondere theaterwereld, zoals we die nog nooit meemaakten!

MICROMUNDO Teatro Engranaje (CL)

Leuke extra’s van 14u30 tot een uur na de voorstelling.

Teatro Engranaje uit Chili creëert met experimentele technieken rond licht en projectie een wonderlijke wereld. Met licht, orignele muziek en creatieve objecten dompelen ze het publiek onder in hun wonderlijke wereld. Natuur is de inspiratiebron. We zien de eerste levensvormen, dierlijke organismen die zich vermenigvuldigen. Het is een mysterieus universum tussen zwart en kleur, dat onze verbeelding prikkelt. Alles gebeurt tussen licht en donker, in een spel van kleuren en schaduwen, in een schilderachtig laboratorium. Het leven is een cyclus, van geboorte tot dood en telkens weer opnieuw. De fascinatie voor dit onverklaarbare leven weet Engranaje op een heel originele manier zichtbaar te maken en zowel kinderen als volwassenen hierin mee te nemen. In samenwerking met Toernee Mondial.

162


theater bijzonder

wo 13 maa

20u30 de komedie —

basis € 13,5 abo/reductie € 12,5

ADRIAAN VAN AKEN First contact

Stijn Meuris en Sara Vertongen (o.a. ‘Le Ciel Flamand’) schitteren in de nieuwe stripvoorstelling van multimedia-artiest Adriaan Van Aken. Een vader van ergens in de veertig bezit alles wat volgens de oppervlakkige normen noodzakelijk is. Hij heeft een huis in de stadsrand, een goedbetaalde maar drukke job, een knappe echtgenote en een dochter. Pas als zij 16 jaar wordt en volop haar eigen leven begint te leiden, ontdekt hij dat zijn jachtige leven verhinderd heeft haar echt te leren kennen. De man zet alles op alles om het verleden in te halen. “Stijn Meuris is ideaal gecast als wanhopige vader. Hij drapeert zijn zinnen als spoken word rhymes over de muziek.” Joris Caluwaerts (o.a. Stuff.) speelt prachtige livemuziek: van potige electrorock tot zacht pianospel en caraïbische beats.“Al deze puzzelstukjes tot één patchwork naaien, moet een huzarenwerk geweest zijn. Maar de cross-over wérkt. ‘First contact’ navigeert gezwind tussen alle media door, maar voelt niet als een grote trukendoos. Wel als een baanbrekend multimediaal stripverhaal.” **** De Standaard Tekst, regie, audio- en videomontage: Adriaan Van Aken - Stemmenwerk: Stijn Meuris en Sara Vertongen Tekeningen: Wide Vercnocke - Muziek (compositie, opname, mix, liveversie: Joris Caluwaerts Ontwikkeling app + extra’s muziek: Bert Hornikx 163


vr 15 maa

comedy

20u30 de komedie —

basis € 15 abo/reductie € 14

BAS BIRKER

(NL/BE)

Je moeder!

“’Je moeder!’ is grappig, scherp en slim.” ****Focus Knack “Weinig Vlaamse komieken die de stijl en attitude van pure stand-up comedy zo dicht benaderen als deze nieuwe Belg.” ****De Standaard 164

Over verse moeders, verse Belgen en belegen taboes. Acht jaar geleden verhuisde Bas van Tilburg naar Antwerpen. Hij maakte meteen vrienden in de Vlaamse comedyscene en leerde hier de vrouw van zijn leven kennen. Alles doet Bas om in te burgeren: creatief boekhouden, sluiproutes zoeken om alcoholcontroles te omzeilen en kamperen voor de school om zijn dochtertje in te schrijven. Zijn leven als Vlaming loopt vlot. En toch weet hij: Ik zal altijd “Hollander” blijven. Hij blijft een buitenstaander die ons, gekke Vlamingen, observeert. Want wij leven met taboes en vragen ons de hele tijd af: “Wat zullen de mensen denken?”. We zien een gesprek met de buur over een overhangende tak escaleren tot een burgeroorlog. In ons hoofd weliswaar, want de echte confrontatie zullen we nooit aangaan. En laat dát nu net zijn waar Bas in uitblinkt: gewoon zijn gedacht zeggen. Klinkt het niet, dan botst het. En botsen zal het in ‘Je Moeder!’.


bijzonder mentalisme

wo 20 maa

20u30 de komedie —

basis € 15 abo/reductie € 14

Finalist Belgian got Talent 2017

RODE BOOM / KURT DEMEY Cerebro

Er bestaan nieuwe mentale technieken die bijvoorbeeld de politiek en marketingjongens inzetten om ons te manipuleren. Het leren van deze methoden blijft echter nogal vertrouwelijk terwijl hun effecten spectaculair kunnen zijn. “En als we u nu eens onthullen wat normaal verborgen blijft?” Mentalist en theatermaker Kurt Demey ontcijfert samen met het publiek onze gedragingen en gewoontes. Hij laat de toeschouwers zelf experimenteren met mentalisme. Kurt Demey was voorheen bij ons te gast met ‘De Gehoornde Man’ en ‘Ongekende Evidenties’. Het publiek zit steeds op het puntje van zijn stoel. Alles wat je dacht te weten, staat heerlijk op zijn kop. Hij is niet alleen een meester mentalist, maar ook een goeie verteller en performer. Wie hem heeft gezien, blijft terug komen voor meer. Wie weet is ook dat wel een mentalisme truc? We kunnen in ieder geval verklappen dat hij deze voorstelling samen met zijn mede maker Matthieu Villatelle in Frankrijk voor uitverkochte zalen speelde en het dak er overal af ging.


do 21 maa

ballet

BALLET VLAANDEREN

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 30,5 abo/reductie € 27

Sidi Larbi Cherkaoui / Trisha Brown / Crystal Pite

SIDI LARBI CHERKAOUI / Exhibition — Een choreografie op de tonen van Moesorgski’s Schilderijententoonstelling (gecomponeerd als hommage aan zijn gestorven vriend Viktor Hartmann uit 1874). Ook Cherkaoui refereert aan de liefde voor een persoon die er niet meer is. De choreograaf verbindt de Russische virtuoze Berezka met de pivoterende rituele Derwisj en zijn zo eigen vloeiende handbewegingen. Als porseleinen poppen bewegen de vrouwen zich, als zijn ze gevangen in de portretlijsten.

TRISHA BROWN / Twelve Ton Rose — Trisha Brown (1936 - 2017) is een van de grondleggers van de Amerikaanse dans. Voor ‘Twelve Ton Rose’ (New York, 1996) baseerde Trisha Brown zich op delen uit Anton Weberns ‘Vier stukken voor viool en piano’. In een poëtisch spel, waarin licht beweging zichtbaar maakt en duisternis beweging doet verdwijnen, focust Brown op verstilling. ‘Twelve Ton Rose’ is zonder twijfel een meesterwerk van de moderne dans.

CRYSTAL PITE / Ten Duets on a Theme of Rescue — “Ik hou van het woord ‘rescue’,” stelt de Canadeze choreografe Crystal Pite, “het vat een heel verhaal in een enkel woord. Het lichaam kan op gelijkaardige wijze een verhaal vertellen door middel van de meest eenvoudige handelingen.” Ze herwerkte haar eerste choreografie tot tien duetten waarin telkens één bepaald aspect van “redding” centraal staat. Crystal Pite benadert het menselijke lichaam vanuit een poëtisch perspectief. Haar werk wordt gekenmerkt door een vindingrijke theatraliteit en een scherpzinnige bewegingstaal.

167


bijzonder

vr 22 maa

20u30 de komedie —

basis € 17 abo/reductie € 16

PASCALE PLATEL TGaT en de markt

‘TGaT en de markt’ is een vervolg op Pascale Platels ‘TET Talk’, het relaas van haar puberjaren, wat vorig seizoen in De Spil bijzonder goed in de smaak viel. In ‘TGaT en de markt’ onderzoekt Pascale haar liefdesleven als volwassen vrouw. Hoe komt het dat de relaties waarvan ze dacht dat ze voor altijd gingen duren, toch gedoemd waren te mislukken? En wat wil ze nu, nu ze opnieuw verliefd is op de man die muziek brengt in haar leven? En ook op scène, want hij zit naast haar en durft af en toe een plaatje opleggen. “Ik heb met jou de beste relatie ooit, maar daarom ga ik je niet minder graag zien.”


klassiek

za 23 maa

20u schouwburg inleiding om 19u15 — basis € 25 abo/reductie € 23

SYMFONIEORKEST VLAANDEREN / RONALD BRAUTIGAM (NL) Beethoven Pianoconcerto nr 3 / Mendelssohn Italiaanse Symfonie

— Beethoven was geen onverdeeld liefhebber van Italiaanse muziek. Eenvoudigweg niet in staat tot ernst, vond hij, al moest ook hij toegeven dat Rossini misschien wel de uitzondering op de regel is. Diens pittige ouverture uit ‘L’Italiana in Algeri’ kan dus gerust naast het heroïsche ‘Derde Pianoconcerto’ staan. Zeker met pianist Ronald Brautigam aan het roer, die als geen ander sensualiteit weet te verzoenen met diepgang en authenticiteit. Daarna volgt het spiegelbeeld, waarbij Puccini’s ingetogen treurdicht ‘Crisantemi’ de opmaat vormt voor Duitse zonnigheid. Mendelssohn schildert in zijn vierde symfonie Italiaanse landschappen en doet dat con brio. Maestro Jan Latham-Koenig is dirigent van dienst.

169


visuele comedy

ma 25 maa

20u schouwburg —

basis € 17 abo/reductie € 16

KUBÍNEK (VS) —

Tomáš Kubínek is een gediplomeerde gek en meester van het onmogelijke. Hij is een komisch genie, een virtuoze showman en een allround charmeur die zijn publiek een heerlijk hilarische avond geeft, die ze nog lang zullen herinneren. Hij speelt al drie decennia in meer dan 30 landen. Hij won de harten van duizenden in theaters, operahuizen, televisie specials, Broadway, en op internationale festivals. Kortom, absolute wereldtop op vlak van visuele comedy. We zijn dan ook vereerd dat we Mr. Kubínek mogen verwelkomen op ons podium. “Absoluut expert en constant charmant!” The New York Times “Hilarisch en niet normaal getalenteerd!” TimeOut, London “Het publiek zit op het puntje van hun stoel, met voorpret wachtend op elk nieuw moment van gekke genialiteit.” Badische Zeitung, Duitsland In samenwerking met Toernee Mondial. 170


comedy

wo 27 maa

20u schouwburg —

basis € 21 abo/reductie € 20

JELLE CLEYMANS, COCO JR, JOOST VAN HYFTE, HUBERT DAMEN Mannen

— Schaamteloos antwoorden ze op alle vragen die je hen op voorhand via www.driepees.be/ mannen/ toestuurt.

Alles wat je ooit wilde weten, maar niet durfde te vragen. Een interactieve comedyshow over mannen, door vier exquise vertegenwoordigers van het mannelijk geslacht. Comedy & croonen over de absurditeiten en de geheimen van het mannenleven. Een kruising tussen The Rat Pack, Monty Python en Woody Allen. Deze vier bekende heren willen met inzet van hun lijf en leden de kloof tussen de seksen dichten. Ze zullen alvast beginnen met het taboeloos ontsluieren van hun eigen “mannencode”, de ongeschreven regels die het mannelijk gedrag sturen. En ze willen vooral eerlijk zijn. Schaamteloos antwoorden ze op alle vragen van het publiek, die je hen op voorhand via een website kan toesturen. Bij elke voorstelling nemen ze hieruit een handvol vragen en maken er een conference rond, afgewisseld met toepasselijke liedjes.


concert

wo 27 maa

20u30 de komedie inleiding om 19u45 — basis € 16 abo/reductie € 14

AZIZA BRAHIM —

Maak kennis met deze bevlogen zangeres uit de Westelijke Sahara. Aziza Brahim werd geboren in een vluchtelingenkamp van de Saharawi, groeide verder op in Cuba en belandde uiteindelijk in Barcelona. Ze is niet alleen een geweldige muzikante, maar ook activiste en woordvoerster van de onderdrukte Saharawi bevolking. Haar songs verhalen de strijd van haar volk voor een waardig leven. In Aziza Brahims muziek horen we naast de Sahara ook invloeden van flamenco, blues en Cubaanse muziek. Haar laatste twee albums werden geproducet door Chris Eckman van Glitterbeat, huis van vertrouwen van o.a. Tamikrest, Sonido Gallo Negro, Samba Touré… ‘Soutak’ werd een van de best verkopende world-albums van 2014. Ook opvolger ‘Abbar el Hamada’ werd goed onthaald: “a commanding and compassionate musical statement about, and for, the tumultuous age in which we live.” **** Songlines Later dit jaar verschijnt, opnieuw bij Glitterbeat, een nieuw album en dat komt Aziza Brahim hier voorstellen. Met: Aziza Brahim (zang, tabal), Pep Mendoza (elektrische gitaar), Guillem Aguilar (bas) en Aleix Tobias (drums/percussie)

172


theater

do 28 maa

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 15 abo/reductie € 14

ARSENAAL / LAZARUS Looking for Versjinin

— Wat als de Drie Zusters van Tsjechov wél naar Moskou waren gegaan? Wat als ze na honderd jaar wakker zouden worden vandaag? Wat blijft er over van hun dromen en verlangens? In tegenstelling tot de drie Russische dames nemen Sien Eggers (o.a. ‘Eigen Kweek’), Sofie Palmers (o.a. ‘De Helaasheid der Dingen’) en Jessa Wildemeersch (o.a. ‘Gent West II’) het heft in eigen handen. Ze trekken hun warmste jas aan en doen wat de Drie Zusters nooit deden: ze gaan naar Moskou. Want is het niet hoog tijd om de wereld in te gaan? In ‘Looking for Versjinin’ proberen drie actrices de wereld te begrijpen, maar evengoed zichzelf. Want Jessa, Sofie en Sien zouden zichzelf niet zijn als ze niet af en toe de blik richten op elkaar. Humor, wanhoop en een wel heel nieuwe kijk op oude teksten. Coaching: Jan Eelen

173


concert

vr 29 maa

20u schouwburg —

basis € 17 abo/reductie € 15

WANNES CAPPELLE & BROEDER DIELEMAN & FRANS GRAPPERHAUS —

Wannes Cappelle en Broeder Dieleman brengen samen een album uit. De liefde voor hun dialect verbindt deze twee muzikanten. West-Vlaams is de moedertaal van Wannes Cappelle, frontman en stuwende kracht van Het Zesde Metaal. Broeder Dieleman zingt in zijn sappig Zeeuwse dialect: ingetogen en verstilde songs - over het landschap, zijn familie, de weidse horizon - die je naar de keel grijpen. De samenwerking ontstond in 2017 voor GrensGeluid, een initiatief van het Motel Mozaïque Festival Rotterdam, De Brakke Grond in Amsterdam en de AB in Brussel. Deze was zo vruchtbaar dat de muzikanten het niet bij die ene gelegenheid wilden houden. De Nederlandse cellist Frans Grapperhaus vergezelt dit duo op het podium.

174


175


za 30 maa

familie 5+ poppentheater

17u schouwburg —

basis € 11 abo/reductie € 10 -12 jaar € 7

ACHTER DE SPIEGEL

Leuke extra’s van 16u tot een uur na de voorstelling met een workshop Spiegelkonijntjes i.s.m. Tieret.

Theater Tieret & Sprookjes enzo

Kom hier, lief kind, dat ik vertel Over een man die ging en zocht Waar niemand ooit was, kwam hij wel Daar voerde hem zijn lange tocht Na jaren zoeken vond hij daar De plek ginds aan de and’re kant Want luister, kind, het is echt waar Achter de spiegel lag dat land Theater Tieret & Sprookjes enzo bundelen voor het eerst hun krachten en nodigen jullie uit op een wonderlijke tocht langs vergeten kinderrijmpjes, bizarre situaties, gekke figuren en nostalgische kleuren! Je komt in oorden waar vergeten woorden gefluisterd en vervlogen dromen gekoesterd worden. Naar daar… achter de spiegel. In de sfeer van Alice in Wonderland. ‘Achter de spiegel’ neemt je mee naar een sprookjesachtige wereld vol wondere beelden en warme klanken.

Concept, scenario en spel: Pietro Chiarenza en Joost Van den Branden - Tekst: Joost Van den Branden - Scenografie: Pietro Chiarenza - Poppen: Patrick Maillard (Theater Froe Froe) In samenwerking met KVG. 176


177


april


dans

do 04 apr

20u schouwburg inleiding om 19u15 —

basis € 25 abo/reductie € 23

FASO DANCE THÉÂTRE / SERGE AIMÉ COULIBALY

(BF/BE)

Kalakuta Republik

— De levenshouding en de energie van de muziek van Fela Kuti uit Nigeria vormt de rode draad tijdens deze sensuele en tegelijk geëngageerde dansvoorstelling. Zijn muzikale oeuvre biedt Burkinees-Belgisch choreograaf Serge Aimé Coulibaly een waaier aan mogelijkheden: van zeer bruut tot zacht, van dwingend tot harmonieus en kwetsbaar.

“In ‘Kalakuta Republik’ verenigt Serge Aimé Coulibaly op een magische manier muziek, dans en de Afrikaanse revolutie.” La Libre Belgique Choreografie: Serge Aimé Coulibaly - Dramaturgie: Sara Vanderieck - Creatie en vertolking: Marion Alzieu, Serge Aimé Coulibaly, Ida Faho, Nawelle Antonia Ndongo, Adonis Nébié, Sayouba Sigué en Ahmed Soura - Creatie muziek: Yvan Talbot - Productie: Faso Danse Théâtre & Les Halles de Schaerbeek


comedy

vr 05 apr

20u schouwburg —

basis € 17 abo/reductie € 16

FREDDY DE VADDER

Freddy for President

— Freddy De Vadder heeft een nieuw mikpunt gevonden voor zijn intussen legendarische volkswijsheid: de politiek. Onder het motto “Wat Trump en co kunnen, kan ik ook”, gebruikt hij gretig de mechanismen van de selfmade politician. Hij verkondigt heuse partijstandpunten, waarbij hij voluit de kaart van Europa trekt. Er wordt gefluisterd dat hij eerder al een televisiezender van de ondergang heeft gered, waarom zou hij ons continent dan niet op het juiste spoor kunnen zetten? Als president! “Want ze kunnen evengoed een aap als ik verkiezen!” Hij lijkt het nog te menen ook…

181


familie 7+

za 06 apr 14u + 16u30 +

zo 07 apr Op locatie.

Onze Kinderen vzw Blinde Rodenbachstraat 23 Rumbeke —

11u + 14u

basis € 16 abo/reductie € 14,5 -12 jaar € 10

INUK

Studio Orka

— Een woelig onweer, ergens, nergens, brengt vier levens samen. Allen onderweg - tussen hier en daar zoeken ze een schouder om tegenaan te leunen. ‘INUK’ gaat over schuilen en tot rust komen, vertrouwen winnen, voor de zoveelste keer. Veerkracht vinden en terug boven water komen. Handen warmen terwijl iemand - eindelijk - luistert. INUK betekent échte mens in het Inuktitut, de taal van de Eskimo’s. Studio ORKA maakt al jaren theater op uitdagende locaties. Dit keer nodigt het gezelschap je uit op plekken waar kinderen leven in “niet-thuis-situaties” om er een voorstelling te maken over nestwarmte. “Een delicaat verhaal met wezenlijke thematiek, gedragen door de spelvreugde van vertrouwde acteurs en vormgegeven op zo’n magische manier dat wij er alleen sprakeloos naar kunnen kijken, met de grote, schitterende ogen van een zevenjarige.” ****De Morgen

Van en met: Philippe Van de Velde, Martine Decroos, Randi De Vlieghe, Steven Beersmans, Ilse De Koe en Tomas Pevenage 182


concert

za 06 apr

20u schouwburg —

basis € 38 abo/reductie € 35

JEF NEVE & NATALIA —

Hoever kan je uit je comfortzone stappen? Deze twee Kempenaren kwamen elkaar al een paar keer per toeval tegen op het podium en steeds spatte het plezier, de humor, maar vooral de muzikale verrassing ervan af. In die mate dat de artiesten besloten om dit in een nieuw muziekproject te gieten. Nieuw voor allebei: geen toeters en bellen rond Natalia, geen jazz ritmesectie bij Jef, maar één en al oor voor elkaar en elkaars muziek. Jef Neve en Natalia gaan op zoek naar manieren om hun songs uit te puren, te strippen en zo te brengen dat ze je helemaal van je sokken blazen. Combineer het krachtigste koppel stembanden van Vlaanderen met de meest veelzijdige pianist van dit moment en je krijgt tonnen spelplezier en gegarandeerd vuurwerk.

184


theater bijzonder

za 06 apr

20u30 de komedie inleiding om 19u45 —

basis € 13,5 abo/reductie € 12,5

DOLORES BOUCKAERT

Galop (biografie van een lichaam)

— Dolores Bouckaert maakt als regisseur, auteur, beeldend kunstenares, actrice en performer al meer dan 10 jaar fascinerend werk. Haar belangrijkste instrument is haar eigen door ziekte veroordeelde lichaam. De constante wrijving tussen “één-zijn met” en “vechten tegen”, de complexe relatie tussen lichaam en geest, waarbij een onstuitbaar verlangen tot bewegen vaak botst met de beperking die de realiteit oplegt. In ‘Galop’ gaat ze op zoek naar een “waarheid” over haar fysieke conditie. Ze blikt terug op haar lichaam: wat het is, was, wat het haar voorhield, hoe het veinsde. Omringd door de protagonisten van haar bestaan – het paard en het bed - verkent ze hun fascinerende interactie. Een fysieke, beeldende voorstelling die de bizarre levensloop van een lichaam op een kantelpunt vertelt. Een duet van twee lichamen, dat van een mens en dat van een paard. Elkaars tegengestelden, gelijken, tot de complete inwisseling toe. ‘Galop’ lijkt een solo, maar is het product van een doorgedreven samenwerking met verschillende kunstenaars. En dat uit zich wonderbaarlijk in deze hele bijzondere voorstelling. Concept en performance: Dolores Bouckaert Tekst: Bernard Van Eeghem - Artistiek advies: Marc Vanrunxt - Compositie muziek: Rodrigo Fuentealba, Micha Volders en Benjamin Glorieux Productie: Hiros Coproductie: KAAP, Kunst/Werk 186


circus comedy

wo 10 apr

20u schouwburg —

basis € 15 abo/reductie € 14 -12j € 10

LES ROIS VAGABONDS

(FR)

Concerto pour deux clowns

— Laat je niet in het ootje nemen. Deze clowns met rode neus, schmink en extravagante kostuums zijn niet van gisteren. Het zijn top mime spelers, geniale komieken, hilarische acrobaten en virtuoze muzikanten. Op de tonen van Bach, Vivaldi en Strauss brengen ze het publiek van het ene lachsalvo naar de volgende lachkick. In 2013 wonnen ze de Publieksprijs in Avignon en toeren sindsdien de wereld rond met hun ‘Concerto pour deux clowns’. Een aanrader voor wie de vorige seizoenen genoten heeft van Leandre, Okidok, De Frivole Framboos en The Mozart Group. In samenwerking met Toernee Mondial.


familie 6+ musical poppentheater

wo 17 apr

15u schouwburg —

basis € 13 abo/reductie € 12 -12 jaar € 7,5

ALADDIN

Theater Terra (NL)

Leuke extra’s van 14u30 tot een uur na de voorstelling.

— Wie vorig seizoen ‘De Kleine Zeemeermin’ zag van Theater Terra weet dat zij ongelooflijk mooi poppentheater maken. Laat je deze keer betoveren door de magische wereld van Aladdin! Een compleet nieuwe familiemusical naar het wereldberoemde sprookje van 1001-nacht. In een betoverde stad probeert Aladdin, een straatjongen met veel lef, een mooie Arabische prinses uit de handen van een boze tovenaar te redden. Met hulp van de geest uit een magische wonderlamp kan Aladdin ineens een machtige prins worden. Dan probeert de tovenaar om ook de lamp met magische krachten in handen te krijgen. Om de prinses te redden en de tovenaar te verslaan moet Aladdin bewijzen dat hij het in zich heeft om een echte prins te worden!

190

Naar het sprookje van: Antoine Galland - Muziek en regie: Fons Merkies - Decor-, poppenen kostuumontwerp: Kathelijne Monnens In samenwerking met KVG.


theater

vr 19 apr

20u schouwburg Inleiding om 19u15 —

basis € 15 abo/reductie € 14

ONTROEREND GOED Loopstation

— Hoeveel keer heb je de tafel al gedekt? Jouw favoriete confituurpot opengedraaid? Naar jouw sleutels gezocht? ‘Loopstation’ is een ode aan routine en gewoonte, aan de schoonheid van het alledaagse en de verwondering over de patronen die het leven draaiende houden. Letterlijk. Negen acteurs bouwen een wereld op een draaiende schijf, een fascinerende microkosmos waar alles samenhangt. Wat voor de één maar één keer voorvalt, is voor de ander routine. En net zoals de schijf blijft draaien, tikt de tijd verder. Tot we een jaar verder zijn, goeie voornemens maken en eigenlijk gewoon net hetzelfde doen. Misschien ietsje anders. Regie: Alexander Devriendt - Spel: Angelo Tijssens, Ferre Marnef, Hans Trentelman, Jeroen Van der Ven, Julia Ghysels, Karolien De Bleser, Max Wind, Nona Demey Gallagher en Sachli Gholamalizad - Muziek: Uitvoering door HYOID Contemporary Voices

“Ontroerend Goed weet mooi te balanceren op de rand tussen eentonigheid en verwondering. Want terwijl alles zich steeds herhaalt, blijft niets ooit hetzelfde.” *** De Morgen “In de loop die het leven is, vinden we houvast en rust. Die gedachte wordt kracht bijgezet door de prachtige, bezwerende compositie van Joris Blanckaert, live uitgevoerd door de vier zangeressen van HYOID.” *** De Standaard


musical

za 20 apr

20u schouwburg —

basis € 26 abo/reductie € 24

JUDAS THEATERPRODUCTIES Iedereen Beroemd

Script en regie: Frank Van Laecke - Muziek en liedteksten: Jelle Cleymans - Cast: Sven De Ridder, Nele Goosens, Joke Emmers, Peter Thyssen, Bert Verbeke, Ianthe Tavernier, Steven Colombeen en anderen, onder begeleiding van een live orkest 192

Een nieuwe musical van Frank Van Laecke en Jelle Cleymans, gebaseerd op de gelauwerde film van Dominique Deruddere. ‘Iedereen Beroemd’ (2000) werd genomineerd voor een Oscar als beste niet-Engelstalige film. Het betekende de doorbraak voor Deruddere. Nu maakt Judas TheaterProducties (‘De Rozenoorlog’, ‘Lelies’, ‘Pauline & Paulette’… ) van ‘Iedereen Beroemd’ een musicalcreatie. De regie en het script zijn in handen van Frank Van Laecke, Jelle Cleymans maakt zijn debuut als musicalcomponist. In ‘Iedereen Beroemd’ hoopt Jean Vereecken op bekendheid en probeert die te realiseren via de zangcarrière van zijn dochter Marva. Wedstrijd na wedstrijd doen ze mee in de hoop op een doorbraak. Marva is niet van de mooiste en is ook niet bijzonder toonvast, maar dat wil Jean niet zien. Wanneer hij ontslagen wordt, raakt hij geobsedeerd door het idee om manager van zijn dochter te worden om zo zijn dromen te realiseren. En dan ontmoet hij het bekende popsterretje Debbie…


theater

di 23 apr

20u schouwburg inleiding om 19u15 — basis € 15 abo/reductie € 14

ARSENAAL / TONEELHUIS Bagaar

— Guy Cassiers brengt een Franse psychologische thriller met een absolute topcast: o.a. Günther Lesage, Joris Van den Brande, Pieter Genard, Ryszard Turbiasz, Charlotte Vandermeersch, Koen De Graeve en Katelijne Damen. ‘Coup de torchon’ van Bertrand Tavernier (genomineerd voor tien Césars en voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film in 1982) is het uitgangspunt. De voorstelling vertelt het verhaal van een niet al te pientere, lichtjes corrupte politieman. Het zachte eitje wordt bedrogen door zijn vrouw en uitgelachen door de pooiers die hij verondersteld wordt te vatten. Moe getergd door spottende dorpsgenoten ontpopt hij zich tot een seriemoordenaar die zijn omgeving terroriseert. Hij begint bij de twee pooiers en dumpt hun lijken in de rivier. En zo gaat hij systematisch zijn omgeving af. Op één iemand na. De nieuwe onderwijzeres ontspringt steeds de dans. Wat zit daar achter? Of hoe een ogenschijnlijk onschadelijk individu in welbepaalde omstandigheden kan uitgroeien tot een bijzonder kwalijk sujet…


familie 5+

wo 24 apr

15u de komedie —

basis € 11 abo/reductie € 10 -12 jaar € 7

DE TUIN VAN DE WALVIS De Maan

— Beste Sprinkhaan, Ik wil iets bestellen. Ik wil graag een bank op mijn rug. Voor bezoek, om op te zitten, met een leuning. Maar eigenlijk wil ik een tuin, met een bank. Een fontein heb ik al. Ik kan niet goed naar je toe komen. Kun jij alles hier bezorgen? Ik woon midden in de oceaan. De Walvis Als de sprinkhaan op een dag een briefje ontvangt waarin de walvis hem vraagt om een tuin, verzamelt hij alles wat hij daarvoor nodig heeft. Hij laadt het in een boot en gaat op weg. Een prachtvertelling van meesterpointillist Toon Tellegen bewerkt tot een luisterspel door figurentheater De Maan. Het verhaal is bekroond met de Zilveren Griffel 2016. Spel en figuren: Paul Contryn - Concept, regie, tekstbewerking tot luisterspel en stemregie: Stef De Paepe Vorm: Stef De Paepe, Paul Contryn en Stéphane Vloebergh

Buitenspeeldag: tussen 13u en 17u kan je in de tuin van De Spil komen spelen. 194


comedy

wo 24 apr

20u schouwburg —

basis € 17 abo/reductie € 16

HENK RIJCKAERT Maker

Henk Rijckaert is een maker. Een maker van TV-programma’s, een maker van comedy, maar ook een maker van dingen. Op koterij.be zet hij wekelijks een zelfgemaakte knutselvideo online waarin je hem dingen ziet uitvinden en in mekaar prutsen. Maar nu komt Henk eindelijk uit zijn kot! Hij stapt opnieuw het podium op en laat niet alleen zijn grappigste, maar ook zijn handigste kant zien. Want wanneer was de laatste keer dat jij iets gemaakt hebt? Iets dat kapot was weer fixen, kunnen we dat nog? Of zijn we allemaal collectief onhandig geworden? Nu kopen we nieuwe dingen, die sowieso ook weer kapot gaan. Vroeger was het anders. Als de televisie storing gaf, dan wist iedereen van het gezin waar je moest kloppen. Nu bellen we de helpdesk. Maar dat is verleden tijd! Want handige Harry Henk vertelt over de kracht van je eigen handen, bijna je vinger afzagen en brandwonden verzorgen.


vr 26 apr

jazz

20u schouwburg inleiding om 19u15 — basis € 16 abo/reductie € 14

SHAI MAESTRO TRIO (IL/VS) —

De Israëlische virtuoos Shai Maestro was tot 2011 de pianist van de wereldberoemde bassist Avishai Cohen, die hem de kneepjes van het vak leerde. Shai verhuisde naar Brooklyn, New York waar hij zijn eigen trio oprichtte en ondertussen vier albums uitbracht. In zijn composities mengt hij introverte, hypnotiserende jazz met invloeden uit Oosterse muziek en klassiek. Het resultaat is betoverend en live simpelweg onweerstaanbaar. Shai Maestro komt zijn nieuwe album voorstellen dat dit najaar verschijnt, voor het eerst bij ECM. “Impassioned, emotionally rich compositions” Jazzwise

Met: Shai Maestro (piano), bas en drum: nog te bepalen. 196

“A formidable composer and performer who frequently fashions the sounds of his native Israel into the stuff of improvised fantasias.” The Guardian


comedy

vr 26 apr

20u30 de komedie —

basis € 15 abo/reductie € 14

HAN COUCKE EN GRIET DOBBELAERE Han & Grietje

— Han & Griet vieren met deze voorstelling hun twintigjarige vriendschap. Ze studeerden samen aan de toneelschool, die ene theaterkus van toen brengt hen nog steeds in de war. Hij kreeg later het peterschap van haar kind. Zij krijgt jaarlijks courgetten uit zijn eigen moestuintje. Een vat vol verhalen en vele ervaringen later zijn deze twee niet te benauwd om het vuur aan elkaars schenen te leggen. Powercabaret met humoristische dialogen gebracht aan een verschroeiend tempo met veel kracht en dynamiek. Han Coucke kennen we beter als comedian Han Solo, die hier vorig seizoen uitbundig zijn ‘Jubilee’ vierde, en nog vroeger van het cabaret duo Gino Sancti. Griet Dobbelaere is actrice en speelt voornamelijk bij de jeugdtheatergezelschappen De Kopergietery en Studio Orka.

197


circus

za 27 apr

20u op het podium van de schouwburg — basis € 15 abo/reductie € 14

THERE THERE COMPANY As long as we

— Hand op hand acrobatie vereist balans en vertrouwen, kracht en breekbaarheid, steun en overgave. Als je een foutloos uitgevoerde acrobatische figuur ziet, zie je enkel perfectie. ‘As long as we’ toont wat erachter ligt: eindeloos herhalen, het onvermogen om samen te werken, de soms lachwekkende zinloosheid van het proberen. En af en toe wél het perfecte samenspel. Naast twee artiesten, honderd witte koffiekopjes op scène: net als de lijven, sterk en toch breekbaar. Als publiek zit je op de scène, in een halve cirkel rond het speelvlak. Je hoort kopjes breken en af en toe een pees kraken of een spier kreunen. Of een zucht van Hanna, of van Toon. Partners in de piste en in het echte leven. Dat kost al eens kopjes. THERE THERE Company, dat zijn Toon Van Gramberen en Hanna Mampuys. Leuvense circusartiesten die debuteerden met de voorstelling ‘TYPO’ in 2015. Je kon hen toen zien op het circusfestival ‘de groote stooringe’ in Roeselare.


klassiek aperitiefconcert

zo 28 apr

11u schouwburg —

basis € 16 abo/reductie € 14

PIANODUO MEPHISTO Alors on valse

Vier handen aan één klavier, dat is Pianoduo Mephisto. Ze nodigen ons ten dans uit met prachtige heerlijke walsmuziek. De wals was voor vele romantische componisten een bron van inspiratie. Edvard Grieg schreef een reeks wispelturige ‘Walzer-Capricen’. De dans werd tot haar artistieke hoogtepunt getild in de balletten van Tchaikovsky en Prokofiev. Aanvankelijk was ook ‘La Valse’ van Ravel opgevat als ballet. In dit meesterwerk laat Ravel uit een waas van mist een mix van walsen ontstaan, die beelden van glorieuze Weense feesten oproepen. De dansen volgen elkaar op, van lichtvoetig en amoureus tot stormachtig, maar steeds elegant. Katrijn Simoens en John Gevaert vormen samen Mephisto. Sinds hun debuut in 2007 rijgt het duo de internationale successen aan elkaar, zowel op prestigieuze wedstrijden als op de concertpodia. Ze worden gelauwerd om hun samenspel, waarbij ze technische brille combineren met een uitzonderlijk kleurgevoel. Na de voorstelling nodigen wij je uit voor een hapje en een drankje. 199


mei


muzikale comedy

do 02 mei

Bij de Buren

20u15 Schouwburg Kortrijk Schouwburgplein 14 Kortrijk —

eenheidsprijs €18

PRIMITAL BROS / YLLANA (ES) The Primitals

Vier bewoners van een andere planeet komen op aarde terecht en willen de harten van de aardbewoners winnen door hen te laten lachen met “muziekjes & gezangen” die ze verzamelden tijdens hun reizen doorheen tijd en ruimte… Wie eerder voorstellingen van Yllana zag, weet dat dit uiteraard volledig in de soep draait. Yllana zit op de regisseurstoel, Primital Bros staat op het podium. Visuele humor met het betere trek-, duw- en smoelenwerk gemixt met sublieme a capella gezangen zorgen voor een hilarische muzikale comedy show. De 4 zangers fietsen in hoog tempo door zowat alle muziekgenres en rijgen klassiekers aaneen. Van ‘Carmina Burana’ tot Led Zeppelin, van de doedelzakken uit ‘Braveheart’ over ‘Bohemian Rhapsody’ tot Puccini.

202


theater

di 07 mei

20u schouwburg inleiding om 19u15 — basis € 15 abo/reductie € 14

CIE CECILIA De broers Geboers

— Marnix Geboers komt uit het prison. En ‘t ziet er niet goed uit: vrouw met een andere vent, moeder in ‘t ziekenhuis en jongste broer Ivan, verkleed als vrouw, voelt zich niet goed in zijn vel. Wanneer vader André na jaren dan ook nog eens totaal onverwachts opduikt en de Rus Andreï, de nieuwe vriend van hun ma, zijn intrek neemt in de overbevolkte woonst, slaan bij onze Marnix de stoppen door. Gelukkig is er nog de moedige mémé die de boel probeert recht te houden. Arne Sierens schreef een straffe serie “aantekeningen uit het ondergrondse”. Hij schetst een raak portret van een marginaal gezin dat door de moderne maatschappij zonder ophouden in de zak wordt gezet: “t zou om te lachen zijn, moest ‘t niet om te schreien en zo vreselijk waar zijn.” Vlaams theater pur sang: rauw en heftig, maar ook schrijnend. Hilarisch maar ook aandoenlijk. Pijnlijk, maar ook hartverwarmend.

Tekst en regie: Arne Sierens Spel: Sebastien Dewaele, Marijke Pinoy en Tom Ternest


cabaret

do 09 mei

20u schouwburg —

basis € 26 abo/reductie € 25

ELS DE SCHEPPER

Heeft besloten er geen eind aan te maken

— Els de Schepper heeft een besluit genomen. Ze zal blijven léven. En hoe! Vanaf nu gaat Els zich enkel nog amuseren. Al heeft het leven haar de afgelopen jaren regelmatig dikke kletsen uitgedeeld en al weet ze soms niet waar die allemaal voor dienden. Eén ding staat als een paal boven water: Els lééft met veel goesting! En ze wil jou ook aansteken! Denk dus maar niet dat je de zaal triest zal verlaten. Integendeel.


concert

vr 10 mei

20u schouwburg —

basis € 26 abo/reductie € 24

THE SCABS 40 Years

De Boemel in Scherpenheuvel: het zegt je - als je tenminste niet van Scherpenheuvel of omstreken bent waarschijnlijk niets, maar het was de jeugdclub waar de vroegste versie van The Scabs veertig jaar geleden z’n eerste concert speelde. In 2018 wordt dit jubileum ‘The Scabs - 40 Years’ gevierd met een tournee langs zomerfestivals en theaterconcerten in 2019. Guy Swinnen, Frankie Saenen en Willy Willy worden voor deze tour bijgestaan door Patrick Cuyvers (keys), Geert Schurmans (bas) en David Piedfort (gitaar). De vorige (en eerste) theatershow ‘Unplugged Power Off’ in 2017 beviel The Scabs en fans zo goed dat ze nu opnieuw en maar al te graag de schouwburg induiken. Verwacht je aan een resem nieuwe en oude hits: van ‘So Called Friends’ over ‘Stay’ en ‘Hard Times’ tot ‘Robbin’ the Liquor Store’, ‘She’s Jivin’ en ‘Turn it Up’.

205


klassiek aperitiefconcert

zo 12 mei

11u schouwburg —

basis € 16 abo/reductie € 14

— Viva Opera

DENZIL DELAERE / ELLEN VANHERCK / VERONIKA ILTCHENKO Moederdag vieren we met een heerlijk operacadeau. Met sopraan Ellen Vanherck, tenor Denzil Delaere en concertpianiste Veronika Iltchenko beleeft de opera letterlijk hoogtepunten. Een uur lang zingen ze de mooiste aria’s en duetten uit het oeuvre van Mozart, Gounod en Puccini. Deze drie jonge musici nemen ons met bravoure mee op een onvergetelijke reis doorheen 200 jaar operageschiedenis. Een mooi muzikaal geschenk aan alle moeders en grootmoeders, met een drankje achteraf!

206


comedy

ma 13 + di 14 mei

20u schouwburg — add € 21 vvk/abo € 20

WOUTER DEPREZ Levend & vers*

Herneming Na vijftien jaar optreden is het tijd voor een herontdekking. Wat doe ik het allerliefste? Anekdotes vertellen, onzin uitslaan, beetje improviseren, primitieve liedjes zingen. Met de goesting van het begin en de ervaring van de oude rot. Ik wou losse stukken maken, maar ze groeien toch weer aan mekaar, tot een verhaal. Ik schrijf dit tekstje tijdens de voorbereidingsfase. Daarnet schreef ik een nieuw stukje voor de voorstelling, over hoe sportief ik mij voel bij elk bezoek aan een sportwinkel. Daarvoor stemoefeningen gedaan. Vanochtend vroeg gaan joggen. Vijf kilometer, om in vorm te geraken voor het podium. Kom maar langs. Ik kan niet wachten om je vanalles te vertellen. Wouter (*) in ’t West-Vlaams

207


theater

wo 15 mei

20u schouwburg inleiding om 19u15 — basis € 15 abo/reductie € 14

JOSSE DE PAUW

A concert called landscape

— We hebben ze geteld. De sterren die Josse De Pauw en muzikanten Kris Defoort, Lander Gyselinck en Nicolas Thys in de pers verzamelden voor ‘An old monk.’ Eenendertig! Omdat de wachtlijsten toen onnoemelijk lang waren, verschuiven we voor hun nieuwe samenwerking naar de schouwburg. “Er was eens een postbode en die verzamelde alles wat ooit gemaakt was en niet mocht verloren gaan. Hij raapte alles op wat nog bruikbaar was. Zijn steeds leger wordende postzakken vulden zich gaandeweg met kromme spijkers, stukjes hout, verloren sleutels, roestend ijzerdraad. Hij had een stalletje achter het huis, bij de waterput. Daar rangschikte hij alles naar grootte en soort. Kromme spijkers werden recht gehamerd en verloren sleutels gingen aan de grote ring. ‘Een verloren sleutel kan toch niet opnieuw gebruikt worden, grootva?’ ‘Nee, jongen, maar ik vind een sleutel zonder slot triestig, daarom mag hij blijven’. Er stond een klein bankje in het stalletje. Een zitje op maat van een zevenjarige. Het was fijn kijken daar, de wild dwarrelende stofdeeltjes die een lichtstraal zochten die door het dakvenster viel, het onverwacht kraken van de balken, en alles zo goed geordend, rustig, overzichtelijk, soort bij soort. Een tempeltje.” Over hoe je, als je naar het heelal kijkt, het stalletje van je grootvader ziet.

208

Scenografie en licht Herman Sorgeloos - Productie LOD muziektheater Coproductie deSingel Antwerpen


te gast — Naast het eigen aanbod, samengesteld door de Spilprogrammatoren, biedt ons huis ook onderdak aan de vele Roeselaarse verenigingen. Onze traditionele gasten, maar ook nieuwe verenigingen en scholen vinden de weg naar De Spil om in de Komedie of in de Schouwburg het resultaat van soms maanden hard werken en repeteren aan de bezoeker te presenteren. Verenigingen kunnen onbeperkt gebruik maken van de mogelijkheden die onze website hen biedt: foto’s en filmpjes kunnen gepost worden, linken naar eigen website, facebook, twitter,... en tickets kunnen online besteld worden. Surf naar de website van De Spil, klik op TE GAST, en stap de boeiende wereld van tientallen Roeselaarse cultuurverenigingen binnen.

211


JOHAN PLATTEEUW wo 05 sep De kracht van een lied II

— UDL – UNIVERSITEIT DERDE LEEFTIJD di 23 okt Dir. Johan HELLINGS, CEO AZ Delta AZ Delta: een visionair project. Toekomstvisie op de ziekenhuisgeneeskunde! di 06 nov Prof. dr. Veerle FOULON Een pilletje meer of minder? Rationeel gebruik van medicatie. di 20 nov Prof. dr. Kris RUTTEN Kunst en cultuur in digitale tijden. di 04 dec Prof. dr. Georges MARTYN De Kunst van het recht: waarom Vrouwe Justitia geblinddoekt werd! di 18 dec Prof. dr. Wannes KEULEMANS Zal er in 2050 nog voldoende voedsel zijn voor de wereldbevolking? di 15 jan NIEUWJAARSRECEPTIE di 29 jan Prof. dr. Liesbet GERIS Digitale gezondheidszorg. Virtuele hulpmiddelen voor dokters en patiënten. di 12 feb Dr. Aisha CORTOOS Het belang van een goede slaap! di 26 feb Dhr. Jos MEERSMANS, musicoloog Our great Mr. Handel. di 12 maa Prof. dr. Thomas HERTOG In de voetsporen van Stephen Hawking. di 26 maa Prof. dr. Bart KERREMANS Trump, wat nu? di 02 apr EINDEJAARSFEEST

212


VEREENIGDE VRIENDEN vr 09 + za 10 + zo 11 nov Chocolade & piment

— KONINKLIJKE STADSHARMONIE ROESELARE za 10 nov Vredesconcert

— GILDE DER EREPOORTERS za 15 dec Eindejaarsconcert met Scala en Kolacny Brothers

— KH HET GILDEMUZIEK ROESELARE zo 30 dec Eindejaarsconcert zo 31 maa Lenteconcert

— KINARO za 16 feb Festival kinaro

— KNIPOOGJE ROESELARE za 16 + zo 17 feb

Ooggetuige 7

— JUMPFUN zo 24 feb Clubfeest jumpfun Roeselare

— KLOEN vr 15 + za 16 + zo 17 maa Troeteldag

— DANSSCHOOL INDUCE vr 03 + za 04 mei za 04 + zo 05 mei

Dansoptreden Kinderdansoptreden

— DANSSTUDIO INDIGO za 25 + zo 26 mei Dansoptreden

— DANSSCHOOL HYPNOSIS za 01 + zo 02 juni Dansoptreden 213


OPENINGSUREN BALIE

Maandag tot vrijdag: 10u tot 12u en 13u30 tot 17u Bij voorstellingen: open vanaf één uur voor aanvang Openingsuren in juli en augustus 2 juli > 13 juli: maandag tot vrijdag: 10u tot 12u 16 juli > 19 augustus: gesloten 20 augustus > 31 augustus: maandag tot vrijdag: 10u tot 12u Op maandag 25 juni, dinsdag 3 juli en maandag 27 augustus is De Spil uitzonderlijk gesloten. Voor andere vakantieperiodes en feestdagen: check www.despil.be

HUISREGELS

- Laatkomers worden enkel toegelaten wanneer het mogelijk is en dit tijdens een eerste onderbreking. De toegang tot de voorstelling kan echter niet worden gegarandeerd en tickets worden niet terugbetaald. - Vestiaire: er is een gratis bewaakte vestiaire tot een kwartier na de voorstelling. - Vestiaire is verplicht. - Gsm: gelieve tijdens de voorstellingen steeds mobiele telefoons uit te schakelen - Fotograferen, film- en geluidsopnames van de voorstellingen - georganiseerd door De Spil zijn niet toegestaan. - Eten en drinken in de zaal is niet toegelaten. - Oordopjes zijn gratis beschikbaar aan de balie.

ANDERSVALIDEN

- Gelieve bij je plaatsbespreking steeds te melden als je je met een rolstoel verplaatst, zo kunnen wij je een geschikte plaats geven. Indien gewenst zal een medewerker je naar je plaats begeleiden. Online reservaties voor rolstoelplaatsen zijn niet mogelijk. - In de Schouwburg (parterre) is een ringleiding voorzien. Een ringleiding zorgt ervoor dat voor slechthorende personen met een hoortoestel het geluid van de voorstelling versterkt wordt. Elke individuele luisteraar met een hoortoestel kan draadloos gebruikmaken van deze ringleiding (enkel bij versterkte voorstellingen). - Er is ook een aantal hoorversterkers - voor personen die niet beschikken over een hoorapparaat – in bruikleen aan de balie.

TEATERKAFEE

Bistro-brasserie Teaterkafee is iedere weekdag open van 11u30 tot 14u, behalve op maandag. Ook open voor en na de voorstellingen. Tel.: 051 24 48 33 - 0498 27 45 20 - www.teaterkafee.be

WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN

Hoewel De Spil deze brochure met de grootst mogelijke zorg heeft samengesteld, zijn fouten en wijzigingen in de voorstellingsgegevens en toegangsprijzen niet uitgesloten. Voor alle informatie in deze brochure geldt: wijzigingen voorbehouden. Check www.despil.be voor de meest recente informatie.

215


ABONNEMENTEN

een abonnement = minimum 5 verschillende voorstellingen uit ons aanbod kiezen een abonnement = reductieprijs een abonnement = voorrang op de losse ticketverkoop Abonnementen 2018/2019 zijn te koop vanaf vrijdag 8 juni vanaf 18u. ONLINE ABONNEMENT Via www.despil.be kan je zelf je abonnement boeken vanaf vrijdag 8 juni vanaf 18u. - Je kiest minstens vijf voorstellingen. - Je kiest zelf jouw plaats(en)( max. 8 per voorstelling). - Je betaalt online: keuze uit verschillende betaalmogelijkheden . - Je drukt jouw tickets zelf af = tickets @home. Er wordt eenmalig â‚Ź 2 transactiekost bijgerekend per online-abonnement. Tickets worden niet meer automatisch opgestuurd. De tickets @home zijn jouw toegangskaarten, deze hebben een unieke code en zijn verbonden aan jouw zitplaats.

TOCH LIEVER GEEN ONLINE ABONNEMENT?

Het papieren abonnementsformulier (te vinden in deze brochure, aan de balie van De Spil of via de website te downloaden) kan je aan ons bezorgen vanaf vrijdag 8 juni vanaf 18u. - We reserveren ter plaatse jouw abonnement. - Jouw plaatsen worden toegewezen volgens het principe van de best beschikbare plaats. - Je ontvangt een bevestiging en een uitnodiging tot betaling. - Na betaling kan je de tickets zelf afdrukken, laten opsturen of komen ophalen. Verder zijn de algemene voorwaarden van abonnementen geldig.

LOSSE TICKETS

Voor het seizoen 2018/2019 zijn losse tickets te koop vanaf maandag 11 juni vanaf 10u zowel online als aan de balie. Reserveren - Online via www.despil.be: betalen kan via overschrijving, met bancontact of kredietkaart - Aan de balie van De Spil: betalen kan contant, met bancontact, payconiq of kredietkaart - Telefonisch 051 265 700: betalen aan de balie of per overschrijving - Als je minder dan twee weken voor de voorstelling reserveert, kan je niet meer via overschrijving betalen (enkel contant, met payconiq of via betaalkaart) en worden de tickets niet meer opgestuurd. Indien onbetaald, blijft de reservatie geldig tot 15 minuten voor aanvang van de voorstelling. - Via mail reserveren is niet mogelijk - Onbetaalde reservaties vervallen automatisch na twee weken

TICKETS

Kan je zelf printen, aan de balie ophalen of laten opsturen (met verzendkosten) Al onze prijzen zijn steeds inclusief â‚Ź 1,5 administratiekosten.


REDUCTIE

Voor houders van een studentenkaart van het middelbaar of hoger onderwijs, groepen van meer dan 15 personen, jongeren beneden de 18 jaar en abonnementhouders.

VRIJETIJDSPAS

Wie een vrijetijdspas heeft, kan tickets verkrijgen tegen de helft van de prijs of een last minute ticket aan € 7 de dag zelf bij vertoon van je vrijetijdspas. Om te weten te komen of je in aanmerking komt voor een vrijetijdspas kan je terecht bij één van deze vier sociale organisaties in Roeselare: - Vrijetijdspunt, Zuidstraat 17 - vrijetijd@roeselare.be - 051 26 24 00 - Welzijnshuis, Gasthuisstraat 10 - welzijnshuis@roeselare.be 051 80 59 00 - vzw CAW, Iepersestraat 47 - onthaal@cawcentraalwestvlaanderen.be - 051 22 59 44 - De Vrijetijdswinkel, Stationsplein 46 - info@vocopstap.be - 051 20 65 59

FILMTICKETS

Een filmticket kost € 7. Een filmabonnement (voor 10 films) kost € 60 en is één seizoen geldig. Filmtickets zijn ook online te verkrijgen.

LAST MINUTE TICKET

- Voor wie jonger is dan 26 jaar - Een gunsttarief: € 7 voor elke voorstelling georganiseerd door De Spil - Verkrijgbaar aan de ticketbalie vanaf 1 uur voor aanvang van de voorstelling, op de avond zelf - Vooraf reserveren is niet mogelijk - Last minute tickets zijn niet te verkrijgen bij familievoorstellingen

UITVERKOCHTE VOORSTELLINGEN

Bij uitverkochte voorstellingen kan je je op een wachtlijst laten plaatsen of online registreren.

GESCHENKBON

Geschenkbonnen zijn zowel online als aan de balie te koop. Hiermee kan je tickets kopen voor alle voorstellingen waarvoor De Spil tickets verkoopt. De waarde kan je zelf bepalen en de bon is twee jaar geldig.

TICKETS RUILEN

Tickets worden niet geruild, noch terugbetaald. Uitgezonderd - en tot 3 dagen vooraf - bij voorstellingen met een wachtlijst kan De Spil bekijken of er gegadigden zijn voor jouw ticket(s) en ontvangt hiervoor een waardebon die twee jaar geldig is.

217


TOT SLOT

Deze regels voor kaartverkoop gelden enkel voor voorstellingen georganiseerd door De Spil. Bij voorstellingen georganiseerd door derden in De Spil kan de kaartverkoop aan andere regels onderworpen zijn. De Spil is de enige officiële verkoper van tickets. De Wet van 30 juli 2013 wordt uitdrukkelijk van toepassing verklaard op deze verkoop. Bijgevolg is gereguleerde doorverkoop van tickets, zelfs zonder winstmarge verboden. Occasionele doorverkoop met winstmarge is eveneens verboden. Tickets aangekocht in strijd met dit verbod zijn ongeldig. De Spil behoudt zich het recht voor tickets aangekocht in strijd met dit verbod te blokkeren en de houder van die tickets toegang tot voormeld evenement te weigeren. Uitgebreide praktische info over oa. route, parkeren, aanvangstijden, inleidingen,… vind je terug op www.despil.be.

De Spil - H. Spilleboutdreef 1 - 8800 Roeselare - 051 265 700 - www.despil.be - info@despil.be

dank aan —


Westlaan 68 - 70 te 8800 Roeselare tel 051 20 84 55 info@bloementine.be www.bloementine.be lid topbloemen.be

DRUKKERIJ BULTHEEL bvba

A. Dassonvillelaan 1 8860 Lendelede 051 30 13 32 info@drukkerijbultheel.be

www.drukkerijbultheel.be

voel je thuis op kantoor

www.sercu.be


Belgian Royal Chocolates H. Consciencestraat 58-60, Roeselare Tel. 051 20 11 28 ¡ www.donkos.be

Carline Flanders Chocolates nv Ardooisesteenweg 274 |B-8800 Roeselare Tel 051 25 09 25 | Fax 051 25 09 05 info@carline.be www.carline-flanders-chocolates.be

Open van maandag t.e.m. vrijdag van 9u-12u en van 13u30-18u / Zaterdag en zondag gesloten

m. adv. 65x96_ok.indd 1

8/04/14 15:43

Voor al uw grootformaat printwerk kunt u bij ons terecht! Posters Fotoafdrukken Canvasdoeken Stickers Displaysystemen Vliesbehang Textielbedrukking Fotoprint op plexi Foto op aluminium en pvc Interieurdoeken Spandoeken Wanddecoratie Alle soorten prints, laminatie en afwerking in eigen huis gefabriceerd.

www.complot.be Pantserstraat 9a - 8800 Roeselare info@complot.be - 051/22 56 86


Stationsplein 7a Vlamingstraat 8 8800 Roeselare +32(0)51 26 31 31 info@phr.be www.phr.be

99B8 - P04 Ed : 480/STEPS CMYK 20-02-18 08u42 PRO2 1e versch: 08-03-2018 VTW:MARTINE VERMANDER

GESPECIALISEERD IN BORSTVOEDING Zwangerschaps- en borstvoedingskledij – lingerie (alle maten) – badmode Kolftoestellen (mogelijkheid tot testen) – draagzakken - verzorging Mamalicious – Séraphine – Pomkin – Ripe – Mammae – Cache Coeur Cake – Anita – Tula – Medela – Lansinoh – Horigen – Multimam

Met gezellige MAMA RELAX ruimte, een rustig plekje om je kindje te voeden en verzorgen.

Wallenstraat 15 | Roeselare | 051 80 91 69 | www.mamado.be

DB477699B


come visit us ]

Iepersestraat 199 te Roeselare

OPENINGSUREN: maandag - donderdag: 14 - 18 u zaterdag: 10 - 12 u / 14 - 18 u vrijdag gesloten

www.stofopzolder.be info@stofopzolder.be

Bistro - Brasserie, met zonnig en rustig terras eigen keuken / rijke salades / hedendaagse suggesties / verse huisbereide pasta’s / dagschotels en stevige gerechten

Open vanaf 11u30 Gesloten gesloten op maandag, zaterdag en zondag indien er geen voorstellingen zijn.

Astrid en Johan H. Spilleboutdreef 1 8800 Roeselare 051 244 833 0498 27 45 20 info@teaterkafee.be www.teaterkafee.be 223


Westlaan 73 - 8800 Roeselare 051/69 00 00 www.magic-clean.be info@magic-clean.be

Verzekeringskantoor Insuro bvba Alexander Rosseel Polenplein 20/1 8800 Roeselare Tel. 051/20.57.55 www.insuro.be

Piano’s - vleugelpiano’s Ook tweedehands met waarborg Stemmen - onderhoud - reparatie - restauratie Gediplomeerd klavierbouwmeester Verhuursysteem voor beginners Verhuur voor concerten en evenementen Vakkundig en persoonlijk advies Service


Otto & Lili : wallenstraat 31 – www.ottolili.be Schoenen Etienne : wallenstraat 24 – www.schoenenetienne.be

SCHOENEN ETIENNE geldig tot 28/02/2019

en niet tijdens de solden en sperperiode


Colofon beeldmateriaal: SUE ME MODDERFOKKER © Ingeborg Loyens Lidia Nagibina - BACKBONE © Carnival Cinema - JAN BART DE MUELENAERE © Lieve Decuyper - CHATHAM © Patrick Shanahan - HAMLET © Danny Willems - KING KONG © Huis Van den Broucke - GISELLE © Matteo Carratoni - DRIES HEYNEMAN © Goes de Gasten - LIEBRECHT VANBECKEVOORT © Marnix De Paepe - MARI SAMUELSEN © Kaja Bruskeland - DE BUS MET BENEN © Yves Lecoq - CARTOON © loulia Zacharaki – PASSA ILL TEMPO © Rudi Schuerewegen - PLUCHE © Sonja Sleurs - PLOCK © Bart Grietens - MENSKES © Ellen Goegebuer - SLACHTINGE © Els Coppens - ARNOUT VAN DEN BOSSCHE © Pieter Verhaeghe - CHICUELO MAZQUIDA © Carlos Moreno – GESPREK MET DE REGEN © Katrijn Van Giel - SARAH BOSTOEN + portret Sarah © Tuur Uyttenhove - XANDER DE RYCKE © Arne Desmedt - AS HEAVY AS IT GOES © Milan Szypura - DE MAN DIE OVER DE DRAAD KWAM © Yoeri Dirkx - B ROCK © Davy De Pauw - VOX LUMINI © David Samyn - STEF BOS © Ben Kleyn - LUKAS LELIE © Pieter Verhaeghe HISTORY OF MACHINE © Michiel Devijver - AVONDROOD © Athos Burez - THE NEW ZEALAND DANCE COMPANY © John McDermott - WALTER BAELE © Norman Wieto - ILLUMININE © Francis Vanhee – LUSTIGE WEDUWE © Wouter Van Vaerenbergh - MARX © Koen Broos - NATIONAAL ORKEST © Veerle Vercauteren LOUIS VANHAVERBEKE MIKADO © Leontien Allemeersch - EMIO GRECO © Alwin Poiana - STIJN MEURIS © Alexander Popelier - BONY KING © Dries Segers - PATRICK PICART © Ben Kleyn - OLA POLA POLTLOODGAT © FKPH - STUFF © Michiel Devijver – ALEXANDER VANTOURNHOUT © Bart Grietens - HALKA © Richard Haughton - DETHLEFF © Charlotte Wouters - FILIP JORDENS © Tine de Wilde - LATIF AID © Pieter Verhaeghe - MICHAEL VAN PEEL © Johannes Vande Voorde - NATALIA PIECZURO © Damon de Backer - ABATTOIR FERMÉ © Stef Lernous - D’IRQUE & FIEN © Kristof Ceulemans - DE MAN DIE ALLES WEET © Phile Deprez UNITED TO FORGET © Luc Depreteire - HOLDING SPACE © Luc Depreitere - HAMLET KUIPERSKAAI © Tom Callemin - BESTORM © Diego Franssens - ROB VAN OUDENHOVEN © Tom Bertels - GUIDO BELCANTO © Geert Braekers - GWEN GRESENS © Johan Jacobs - ADRIAAN VAN AKEN © Katrijn Vangiel - BAS BIRKER © Studio Edelweiss - BALLET VLAANDEREN © Filip Van Roe - RONALD BRAUTIGAM © Marco Borggreve - LOOKING FOR VERSJINI © Guy Kokken – BROEDER DIELEMAN WANNES CAPPELLE © Charlotte van den Arend - ACHTER DE SPIEGEL © Rudi Schuerewegen - KALAKUTA © Doune photo - FREDDY DEVADDER © Tom Verbruggen - JEF NEVE © Hilde Roelstraete - NATALIA © Bernd Hendrickx - GALOP © Kris Dewitte - STUDIO ORKA © Phile Deprez - BAGAAR © Lara Gasparotto – HENK RIJCKAERT © Lisa Goethals - HAN EN GRIETJE @ Annelies Vanhove - SHAI MAESTRO © Alexandre Lacombe - AS LONG AS WE © Bart Grietens - MEPHISTO © Cristina de la Madera - ELS DE SCHEPPER © Joost Joossen - THE SCABS © Danny Willems - WOUTER DEPREZ © Jonas Lampens - HAGELSLAG illustratie + DE GROOTE STOORINGE affichebeeld @ Stef Vandommele.

Redactie: Spil-team v.u. Dirk Cornelis Ontwerp cover en tussenpagina’s: Katrien De Blauwer Vormgeving & realisatie: communicatie De Spil De seizoensbrochure werd gedrukt op ‘Munken Pure’ Daarnaast werd deze brochure gedrukt bij een drukker die het FSC-label draagt. Zo dragen we met De Spil graag bij tot een verantwoord bosbeheer. De Spil - H. Spilleboutdreef 1 - 8800 Roeselare - 051 265 700 - www.despil.be - info@despil.be


ialist in DĂŠ spec lazen! eig doorvlo

Izegem - Hooglede www.optiekvanneste.be


seizoensbrochure De Spil  
New
Advertisement