Page 1


Donkere dagen, de winter begint en dan... de lichtjes van Sint Maarten en de intocht van Sinterklaas! Culturele Zondag Klaas en Maarten pakken uit is een driedaags feest over geven en delen, over oude tradities in een nieuwe jas. Hoe groeiden Sint Maarten en Sinterklaas uit tot ‘heiligen’, waar stonden ze voor? Help mee met het wereldrecord ‘schoenenparen zetten’ en lever een mooi paar schoenen in bij de Winkel van Sinkel! Beleef de Lichtjes Bazaar in de Pandhof. Of ga met Klaas en Maarten de diepte in tijdens de diverse rondleidingen, lezingen en exposities. Vrijdag 11 november vieren we het feest van Utrechts beschermheilige met een grootse muzikale lampionnenoptocht van Overvecht tot Dom. Loop mee of kom naar het spetterende slotspektakel op het Domplein!


Zaterdag 12 november komt de stoomboot aan in de Weerdsluis en wordt Sinterklaas binnengehaald door zingende kinderen. Sint logeert dit jaar voor het eerst in het Catharijneconvent! Ter ere daarvan werken de Utrechtse musea samen aan een wel heel bijzonder programma op het Domplein. ZONDAG 13 november start Culturele Zondagen geheel in de sfeer van Klaas en Maarten met een nieuwe traditie: opening en afsluiting vinden plaats in de Winkel van Sinkel. Kom langs, geniet van de heerlijkheden en deel je ervaringen van de dag. Tot slot. Utrecht wil Culturele Hoofdstad worden in 2018. Reden om regisseur Michiel van Erp te vragen elf Utrechtse kinderen van elf jaar te volgen; wat zijn hun dromen, verwachtingen en ambities? De filmpremière van deze bijzondere eerste editie van ‘Tijd van je Leven!’ is op vrijdag 11-11-11. Graag tot 11, 12 en 13 november! Hanneke Bouwsema Directeur Stichting Cultuurpromotie Utrecht (Culturele Zondagen/Utrechts Uitburo)

90% gratis!

TIP!

KLAAS

MAARTEN

klaas & MAARTEN


vr 11, za 12 en zo 13 november

Sint Maartensberaad Utrecht & CittĂ della Musica

Het Sint Maartensberaad Utrecht zet zich al tien jaar in om de beschermheilige van de stad Utrecht, Sint Maarten, zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. Daarbij werkt het beraad samen met andere organisaties, zoals CittĂ della Musica en het Citypastoraat van de Domkerk. Op deze manier wil het Beraad het gedachtegoed van Sint Maarten, samen delen en solidariteit, verspreiden. Om dit feest op deze bijzondere datum extra luister bij te zetten werkt het Sint Maartensberaad Utrecht dit jaar samen met Culturele Zondagen en talrijke andere culturele organisaties in de stad. Het feest begint op vrijdag 11-11-11, de dag van Sint Maarten, maar het Sint Maartensberaad biedt drie dagen lang een bijzonder en feestelijk programma.

4


vr 11 november 8.00 uur Utrechtse stadsvlaggen wapperen de hele dag, Domtoren en Stadhuis. Luiden van de Sint Maartensklok door Utrechts Klokkenluiders Gilde, Domtoren. 9.00 uur Burgemeester Wolfsen hijst, samen met basisschoolleerlin­gen, de Sint Maartensstadsvlag, Stadhuis. 12.30 - 13.30 uur Feestconcert door concertorgel De Lange Gavioli, Stadhuisbrug. 15.00 - 15.15 uur Ontvangst 1e wandelaar pelgrimsroute Tours-Utrecht, Domkerk. 15.15 - 15.30 uur Uitreiking van de speciale Europese jeugdprijs Prix de Partage, Domkerk. 15.30 - 16.00 uur Overhandiging 1e stripboek Sint Maarten, leven en legende aan burgemeester Wolfsen, Domkerk. Bekendmaking van de prijswinnaars fotowedstrijd en opening fototentoonstelling Sint Maarten, Domkerk. 16.00 - 16.15 uur Kinderzangspel Sint Maarten van het Pauluskinderkoor (St. Martinusparochie) o.l.v. Sebastian Holz, Domkerk.           16.30 - 17.45 uur Uitreiking solidariteitsprijs De Mantel van Sint Maarten 2011, Domkerk.

16.00 - 17.00 uur Città della Musica: Sint Maartens­ liederen zingen voor jong en oud, St. WiIlibrordkerk. 17.00 - 18.00 uur Hist. Cafe-ver. Oud Utrecht, thema: Sint Maarten en Europa, Het Zaadhuis/Universiteits­museum. 18.00 uur Gratis warme maaltijd voor dak/ thuislozen, Smulhuis. Start Sint Maartensactiviteiten in de wijken. 18.00 - 18.45 uur Sint Maartenscarillonconcert door Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig, Domtoren. 18.45 - 19.00 uur Luiden van de Utrechtse kerk­ klokken, Domtoren e.a. kerken. 19.00 uur Een feestelijke Oecumenische Vesper ter ere van Sint Maarten, Domkerk. 21.30 uur (circa) Het Utrechts Klokkenluiders Gilde verzorgt de traditionele Sint Maartensluiding, Domtoren.

za 12 november 11.00 - 15.30 uur Fototentoonstelling St. Maarten, Domkerk. 15.30 - 16.30 uur Sint Maartensmis – première – met Domcantorij en Domkerkorganist Jan Hage, Domkerk.

5


zo 13 november 10.30 / 12.00 / 13.30 / 15.00 uur Stadswandeling In de voetsporen van Sint Maarten o.l.v. Irma Ruger (Utrecht Verrast), zie ook p. 25 14.00 - 16.00 uur Fototentoonstelling St. Maarten, Domkerk. 14.30 - 15.30 uur Feestconcert door concertorgel De Lange Gavioli, Domplein. 14.30 / 16.00 uur Città della Musica: Voorstelling Sint Maarten en de Muizenkoningin voor jong en oud, Lutherse kerk.

15.30 - 18.00 uur  Sint Maartenskinderfeest, Domkerk. Opgeven via sintmaarten@domkerk.nl of 030-2310403. Toegang € 3,16.00 - 16.30 uur  Città della Musica: Net als vroeger. De Begijnehofschola zingt de Gregoriaanse Sint Maartensvesper, St. WiIlibrordkerk. 17.00 - 18.00 uur Città della Musica: Sint Nicolaas Cantate – première – van Benjamin Britten, Nicolaïkerk.

Voor een uitgebreid overzicht van alle activiteiten: www.stmaartenstadutrecht.nl

NIEUW! Culturele Zondagen – arrangement Swingcity Goes Bebop 10/11 december 2011 Jazzliefhebber en altijd al meer van de stad Utrecht willen zien? Voor slechts 120 euro: Heerlijk dineren, slapen en ontbijten in 5* Grand Hotel Karel V | Previewconcert Swingcity Goes Bebop (SGB) Francien van Tuinen sings Rita Reijs | Bezoek Schatkamer onder Domplein www.domplein2013.nl | Culturele Zondag SGB | SGB-slotconcert Vredenburg Leidsche Rijn met souljazz van Bruut en The New Cool Collective met Jules Deelder en Ger Sax | Informatiepakket over de stad Utrecht | En meer! Alle informatie over het CZ - arrangement en reserveren via: www.karelv.nl


ma 7 t/m zo 13 november, doorlopend

Luilekkerland in de Zadelstraat

Theatergroep Krabben is een vorm­ geverscollectief dat balanceert op de grens van beeldende kunst, performance en theater. Zij hebben zich laten inspire­ren door Klaas en Maarten en laten je op bijzondere wijze oog in oog staan met parodieën en interpretaties rond deze goedheiligmannen.   Theatergroep Krabben heet je welkom in Luilekkerland, waarbij het uiteraard draait om jouw hartje, en alles waar het naar verlangt! Wandel door de Zadelstraat, Poort tot Kopen, voor een onder­dompeling in dit paradijs. Kom en beleef de trans­ formatie van deze bekende Utrechtse winkelstraat.

vr 11, za 12 en zo 13 november, 13.00 - 17.00 uur

Spacecraft Icarus 13

rondleiding 14.00 - 15.00 uur BAK, Lange Nieuwstraat 4

Icarus 13 is een kunstwerk van de Afrikaanse kunstenaar Kiluanji Kia Henda, een denkbeeldige ruimtemissie naar de zon, die tot mislukken is gedoemd. Het gaat er bij deze absurde missie om ons te laten stilstaan bij het huidige geloof in de buiten­sporige mondiale econo­mische groei en vooruitgang. Curator Cosmin Costina heeft kunstenaars van over de hele wereld bijeengebracht. De kunstwerken gaan over de noodzaak van het denken buiten de kaders van onze huidige neo­liberale maatschappij. www.bak-utrecht.nl

7


vr 11, za 12 en zo 13 november

Museum CathArijneconvent

Lange Nieuwstraat 38

Mini-expositie Spat Sint Maarten is nog steeds een levende legende en een inspiratiebron voor velen. Ook de kunstenaars van Atelier Spat uit Utrecht lieten zich inspireren door de mooiste kunstwerken over deze heilig足man. Daarna gingen ze in hun atelier aan de slag om zelf een Sint Maarten schilderij te fabriceren. Sint Maarten in de kunst Schitterend goud en zilver in de Schatkamer, Middeleeuwse Meesterwerken in de Refter, Utrecht als culturele hoofdstad van de Middeleeuwen in de Utrechtzalen, de geschiedenis van het christendom in Nederland in de Kloostergangen en alles over onze feestdagen in Feest! Weet wat je viert. Doorlopende tentoonstelling. vr 11 en za 12 november, 14.00 / 15.30 uur Rondleiding Sint Maarten Kom in Museum Catharijneconvent alles te weten over Sint Maarten. Wie was deze bijzondere heilige? Welke voorwerpen zijn er van hem bewaard gebleven? Ontdek het echte verhaal in de speciale rond足leiding. Reserveren via: 030-2313835 zo 13 november, 15.00 - 17.00 uur Ontvangst en opening Huis van Sinterklaas Er staat dit weekend nog een andere heilige in de belangstelling: Sint Nicolaas! Hij neemt tot aan zijn verjaardag zijn intrek in de vertrekken van het museum. Na de feestelijke ontvangst van de goedheiligman, kun je doorlopend in zijn kamers kijken en met Sinterklaas op de foto. Zegt het voort en zorg dat je erbij bent. Voor alle onderdelen geldt toegang op vertoon van een geldig entree足bewijs van Museum Catharijneconvent (m.u.v. Huis van Sinterklaas). Op 11-11-11 E 2,50 korting op de entreeprijs. www.catharijneconvent.nl

8


vr 11 en zo 13 november

Tijd van je Leven!

een documentaire van Michiel van Erp Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1 vr 11 november première, 16.00 uur met inleiding Michiel van Erp zo 13 november, 12.00 / 13.00 uur met inleiding Michiel van Erp (o.v.) € 3,50 reserveren vanaf 1 nov: 030-2320450 / www.hartlooper.nl Utrecht heeft zich kandidaat gesteld als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Omdat het getal 18 een belangrijke rol speelt in de campagne van Utrecht, is aan regisseur Michiel van Erp gevraagd vanaf 2011 elf Utrechtse kinderen te volgen. In principe tot 2018, het jaar waarin Utrecht hopelijk Culturele Hoofdstad wordt en al deze kinderen 18 zullen zijn. Kinderen van elf jaar zijn nog nèt kind genoeg, maar staan ook al met hun grote teen in de ‘echte mensenwereld’: het is geweldig om te horen en te zien hoe zij nú over hun verlangens en dromen praten, wat ze later willen worden, en waar zij denken dat ze staan als ze 18 zijn. De kinderen worden gefilmd tijdens hun dagelijkse leven, als ze naar school gaan of als ze hun hobby’s uitoefenen. In de film zijn herkenbare, maar ook enorm verschillende huiselijke situaties te zien. In 2013 valt de beslissing of Utrecht in 2018 inderdaad Culturele Hoofdstad zal zijn, en wordt duidelijk of Michiel van Erp jaarlijks de hoogte- en dieptepunten in de levens van de elf kinderen kan blijven volgen. Op 11-11-11 in elk geval de première van de eerste documentaire, geproduceerd door De Familie.

WIST JE DAt?

RTV Utrecht dagelijks in het nieuwsmagazine UStad vanaf 18.00 uur culturele UITtips uitzendt?

De programmaboekjes van Culturele Zondagen voor het pakken liggen in 25 Albert Heijn winkels in Utrecht en omgeving?

De UIT-app gratis te downloaden is via de iTunes App Store? Geen iPhone? Ga naar m.utrechtsuitburo.nl

9


© Ivar Pel

vr 11 november, 17.00 - 20.30 uur

Lichtjes Bazaar

Domplein en Pandhof, Achter de Dom 1

Bij het vallen van de avond kun je in de Pandhof terecht op de Lichtjes Bazaar. Een sprookjes­ achtige, stille bazaar geïnspireerd op de Sint Maartensmarkt die van oudsher het begin van de winter symboliseerde. Een vrijmarkt waar werd ingeslagen voor donkere dagen, een rotte kies werd getrokken, een nieuwe betrekking werd gezocht maar waar ook werd genoten van kunst en lekker eten. Op de Lichtjes Bazaar kun je niet alleen iets halen maar ook iets brengen. Je deelt en ruilt hier zowel materiële als immateriële zaken, zoals talenten en kwaliteiten. De gastvrouwen van Soft Performance Trio Bliss laten je de Lichtjes Bazaar op een onorthodoxe en zinnenprikkelende manier ervaren. Meer informatie op www.culturelezondagen.nl

vr 11 en za 12 november, 19.30 - 21.00 uur

wandeling van Nicolaas naar Maarten

Utrechts Rondleidingen Imperium vertrekpunt: voor de ingang van Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 9 De gidsen van het Utrechts Rondleidingen Imperium nemen je mee van de Nicolaaskerk naar de Maartenskerk. Maar niet alleen over deze kerken en hun heilige naamgevers gaan de verhalen. Ook over de heilige Catharina, de heilige Bartolomeus en de heilige Geerte. Om maar te zwijgen van de Basilisk en de duivel in hoogst eigen persoon. Ga mee door de schaars verlichte straten, luister en huiver. www.zondagochtendinutrecht.nl

10


bezoekadres /visiting address Lange Nieuwstraat 4 Utrecht info@bak-utrecht.nl www.bak-utrecht.nl

Curated by: Cosmin Costinas Spacecraft Icarus 13 is a research exhibition in the framework of the project FORMER WEST. For more information and the accompanying program, please visit www.bak-utrecht.nl or www.formerwest.org.

bak

With works by: Neil Beloufa, Patty Chang & David Kelley, Kiluanji Kia Henda, Federico Herrero, Alejandro Jodorowsky, Mikhail Kalatozov, Cristina Lucas, Yasuzo Masumura, Omar Meneses, Mauro Restiffe, Glauber Rocha, Apichatpong Weerasethakul, and Lin Yilin

basis voor actuele kunst

Spacecraft Icarus 13: Narratives of Progress from Elsewhere 09.10.–23.12.2011

11


vr 11 november, 19.00 - 20.30 uur

Fanfare 11/11

Fort van de Verbeelding e.a. vertrek: plein voor het Muziekhuis, Loevenhoutsedijk 30 finale: Domplein, zie plattegrond p. 16 Sint Maarten 2011, 11-11-11, een datum die zo mooi is dat we hem niet zomaar voorbij kunnen laten gaan. We vieren dit feest van licht en muziek groter dan ooit met een feestelijke muzikale optocht vanuit de noord-westelijke wijken van Utrecht naar het Domplein. Iedereen kan meelopen: kinderen en ouders, muzikanten en andere enthousias足te足lingen. Er wordt muziek gemaakt door straatorkesten en muzikanten, professionals en amateurs die samen het Utrechts Community Orkest gaan vormen. Maar ook door kinderen die op school workshops gevolgd hebben van de Engelse theatergroep Wellfare State, die wereldberoemd is om de bijzondere vormgeving van theatrale optochten. Het wordt een hele grote en bijzondere optocht vol licht en muziek! www.fortvandeverbeelding.nl

12


vr 11 november, 20.30 - 21.00 uur

Grande finale Fanfare 11/11 & start Klaas en Maarten Domplein

Op het Domplein wordt na aankomst van Fanfare 11/11 de grote finale gespeeld. Wellfare State, alle aanwezige muzikanten, lantarendragers, het Utrechts Klokkenluiders Gilde en natuurlijk het publiek zorgen voor een spetterend slotakkoord. Dit spektakel symboliseert tevens de start van Culturele Zondag Klaas en Maarten.

vr 11 november, 21.30 - 23.30 uur

St. maartens day

Š Fabi Fliervoet

Non Employees Utrechts Centrum voor de Kunsten Domplein 4 Op 11-11-11 zullen de vieringen van Sint Maarten van twee uiteindes van het koninkrijk bij elkaar gebracht worden. Op het eiland St. Maarten gebeurt dat met concerten, barbecues en feesten. In Nederland wordt het gevierd met een lampionnentocht waarbij kinderen langs de deuren gaan om snoep bij elkaar te zingen. Er zal een greep gedaan worden uit het grote culturele aanbod van dit kleine eilandje. De viering zal bestaan uit concerten, fotografie, nieuwe media, hedendaagse St. Maartensliteratuur, lekkernijen en een knallend eindfeest. Met reggae ster Ziggi Recado, soul & jazz talent Kris Berry, media kunstenaar Glenda Martinus, fotograaf Fabi Fliervoet en de dichters T. Martinus en UNOM. www.nonemployees.com

13


za 12 november

intocht Sinterklaas

Stichting Stadsontspanning van Kaatstraat tot Domplein, zie plattegrond p.16 Hij komt, hij komt! Op 12 november is het zover: Sinterklaas arriveert met zijn botenvloot in de Weerdsluis in Utrecht. En dit jaar is zelfs het wachten leuk! Alle kinderen bij de sluis leren ‘de Grote Sinterklaas Canon’. Als Sinterklaas verschijnt met zijn Pieten schalt dit lied over de zwaaikom. De pepernoten vliegen je om de oren en de Zwarte Pieten halen toeren uit als nooit tevoren! Na de ontvangst van de burgemeester stapt de Sint op zijn paard en trekt in een muzikale optocht met zijn 100 pieten door de stad.

14


Š Heleen Klop

Op het Domplein gaat vanaf 13.00 uur het kinderprogramma van start. Dit jaar logeert Sinterklaas in Museum Catherijneconvent. Ter ere daarvan staan alle musea op het Domplein. Ze bieden een actief programma aan: draaiorgel draaien, marsepein kleuren, een kijkje in de slaapkamer van de Sint en nog veel meer. Verder is er een verhalenvertelster, de kinderen kunnen op witte pony’s rijden met mantel en mijter en zo voelen hoe het is om Sinterklaas te zijn, verlanglijstjes kleuren en pietjesschminken. Op het open podium gaan kinderen pietenacrobatieken, jongleren en dansen. Een groot Pietenorkest zorgt voor de muzikale noot. En er is eten en drinken voor jong en oud. Sinterklaas komt om 14.30 uur aan op het Domplein en neemt om 15.30 uur afscheid van de kinderen vanaf het balkon van het Academiegebouw. Programma in het kort 12.15 uur Start botenoptocht door de Oudegracht naar de Weerdsluis 12.30 uur Inzingen bij de Weerdsluis 13.00 uur Sint en zijn vloot komt aan bij de Weerdsluis, ontvangst door de burgemeester 13.00 uur Kinderactiviteiten op het Domplein 14.00 uur Vertrek optocht Kaatstraat, Oudenoord, Lange Viestraat, Potterstraat, Jansstraat, Janskerkhof, Domstraat en Domplein 14.30 uur Sint komt aan op het Domplein 15.00 uur Sint verschijnt op het balkon 15.30 uur Sint neemt voorlopig afscheid en rust even uit

De intocht wordt mogelijk gemaakt door: Gemeente Utrecht, Universiteit Utrecht, KF Heinfonds, Winkelcentrum Hoog Catharijne, Bakkerij van Eekeren, Elise Mathilde Fonds. www.intochtutrecht.nl

15


za 12 en zo 13 november

Het Utrechts Archief

Hamburgerstraat 28

za 12 november, 15.00 - 17.00 uur, vanaf 12 jaar, E 5,Maak je eigen Sint Maartensgame en deel deze! Laat Sint Maarten tijdens een gameworkshop tot leven komen door zelf een Sint Maartensgame te bouwen. Met het eenvoudige programma ‘Gamemaker’ e.a. kun jij je eigen videogame maken en ontwerpen. Je verwerkt naast mooie graphics ook historische informatie over Sint Maarten en de stad in je game. Na afloop deel je geheel in de geest van Sint Maarten je game met al je vrienden  via social media als Hyves en Facebook! zo 13 november 13.00 - 17.00 uur Sinterklaasmarkt Op zondag vindt de jaarlijkse Sinterklaasmarkt weer plaats in Het Utrechts Archief. Een buitenkansje voor koopjesjagers op zoek naar een bijzonder en heel Utrechts cadeau! 14.00 - 17.00 uur Zegels maken Kinderen (6+) maken St. Maartenszegels van chocolade. www.hetutrechtsarchief.nl

za 12 november

Culturele Zondagen College

Drie verdiepende lezingen over heiligen en geven Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28 13.00 uur Chris van Deventer over Sint Maarten Al 13 eeuwen lang is Sint Maarten Utrechts schutspatroon. Sinds die tijd heeft hij vele sporen achtergelaten in gebruiken, legendes en afbeeldingen. Chris van Deventer, geboren en getogen burger van deze stad, oprichter en lid van het Sint Maartensberaad Utrecht neemt je bij de hand en leidt je door Legendeland.

18


14.00 uur Albert van der Zeijden over Sinterklaas Wat zijn eigenlijk de historische wortels van het meest populaire kinderfeest en waarom werd het juist in, het toen nog protestantse, Nederland zo populair? En is het terecht om bezwaar te maken tegen het vermeende discriminatoire karakter van Zwarte Piet? Albert van der Zeijden is historicus en publiceert met enige regelmaat over volksculturele onderwerpen. In 2008 publiceerde hij ‘Suikergoed & Surprises. Over Sinterklaas.’ www.albertvanderzeijden.nl

15.00 uur Marco van Leeuwen over fenomeen ‘geven’ Prof. dr. Marco van Leeuwen is zowel socioloog als historicus, en is verbonden aan de Universiteit Utrecht (leerstoel historische sociologie). Hij is o.a. trekker van het meerjarige NWO onderzoeksprogramma GIGA (Giving in the Golden Age,1500 - 1850). Tevens heeft hij brede expertise op het gebied van ‘500 jaar geven in Nederland’ en zal daarover een boeiend verhaal houden.

za 12 en zo 13 november, 15.00 - 16.30 uur

Stadswandeling Utrecht Underground

vertrekpunt: ingang VVV, Domplein 9-10 Heb jij weleens in een stinkende tunnel, tussen 50 andere verslaafden, moeten vechten voor een stuk karton om op te slapen? Ben jij weleens op roverspad geweest om jouw verlangens naar alcohol of drugs te kunnen bevredigen? (Ex)-daklozen en (ex)-verslaafden nemen je in de stadswandeling van Utrecht Underground mee langs het ‘donkere verleden’ van de stad. Bekijk de binnenstad van Utrecht door de ogen van mensen die dit harde leven zelf geleefd hebben en nu op professionele wijze hun talenten inzetten als betaalde Stadsgids. Een niet alledaagse stadswandeling. www.utrechtunderground.nl

19


za 12 en zo 13 november

In De Houten Broek

Academiegebouw, Domplein 29 De Houten Broek is een metafoor voor de kansel, een podium voor de kunst van het gesproken woord. In deze speciale editie van ‘In De Houten Broek’ spreken bekende en minder bekende woord­kunstenaars een sermoen (= preek) uit over de thematiek van Klaas en Maarten. Om nog lang over door te denken. Het Utrechts Community Orkest speelt tussendoor en na afloop van het programma. za 12 november 14.00 uur Maarten van Rossem Utrechts meest bekende historicus, nooit om een sterk verhaal verlegen. 15.00 uur Paul Wouters Paul Wouters is filosoof en organisatiekundige, Belg die al 25 jaar in Nederland woont en deskundige in het bevorderen van het creatieve denken. Zijn sermoen handelt over de vraag ‘Hoe gierig zijn d’ Hollanders eigenlijk?’ 16.00 uur Moederoverste - Christiane Berkvens-Stevelinck Christiane Berkvens-Stevelinck is een, niet kerkelijke, remonstrants predikante in algemene dienst, die werkt vanuit vele verschillende culturen en tradities. Moederoverste stelt rituelen centraal in haar sermoen.

zo 13 november 14.00 uur Manon Uphoff Manon Uphoff is niet alleen een zeer Utrechtse schrijfster, maar ook een groot kenner van de krochten van de menselijke ziel. Haar teksten zijn scherp, mooi en bezitten een grote beeldende kracht. Niemand kan haar woorden beter brengen dan de schrijfster zelf. 15.00 uur Nicolaas Matsier In 1995 vroeg schrijver Nicolaas Matsier zich vertwijfeld af of de Sint de 21ste eeuw wel zou halen. Die vraag verdient inmiddels heroverweging.

20

Let op i.v.m. de ontvangst van Sinterklaas op het Domplein dient men op zaterdag het Academiegebouw via de achteringang van de Pandhof (Achter de Dom) te benaderen. www.indehoutenbroek.nl


zo 6, za 12 en zo 13 november

Culturele Karavaan

Culture Connection

Het interculturele festival Culturele Karavaan speelt zich af in kerken. Na twee succesvolle edities in Zeeland en Rotterdam komt de Culturele Karavaan naar Utrecht en staat in het teken van Sint Maarten als symbool voor delen, geven en rechtvaardigheid. Deze thematiek speelt in alle religies en inspireert tot bijzondere verhalen, muziek, dans en beelden. Het programma, waar zowel amateurs als professionele artiesten aan meewerken, biedt religieus geïnspireerde zang, dans, muziek en poëzie en een Eat & Meet. Bijzonder onderdeel is de vocale presentatie Sacred Songs, o.l.v. Monica Akihary. Verschillende tradities – gospel, Gregoriaans gezang, Koptische liederen, Boeddhistische mantra’s, Surinaamse lofliederen – versmelten in één mooie meeslepende compositie. zo 6 november, 10.00 uur Johanneskerk Overvecht, Moezeldreef 400 Voorproefje

za 12 november, 17.00 - 21.30 uur Johanneskerk Overvecht, Moezeldreef 400 € 15,- incl. maaltijd / € 7,50 vanaf 19.00 uur Eat & Meet door o.a. Parels van Overvecht, Cornelly Catering In The Spirit Of optredens van Shri Krishna school, Baban & Monir, dansgroep Nice, ROCMN jongeren Sacred Songs 80 Utrechtse koorzangers o.l.v. Monica Akihary

zo 13 november, 20.15 - 21.00 uur Domkerk, € 5,Sacred Songs 80 Utrechtse koorzangers o.l.v. Monica Akihary www.culturelekaravaan.nl

21


zo 13 november, 11.00 - 13.00 brunch, 17.30 - 19.00 uur borrel

Heiligenbrunch met schoenen

Winkel van Sinkel, Oudegracht 158

Tijdens Klaas en Maarten trappen Culturele Zondagen en de Winkel van Sinkel voor het eerst samen af met een brunch. Niet alleen kun je deze zondag lekker eten en je verdiepen in het programma, ook wordt iedereen – jong, oud, groot of klein – uitgedaagd om mee te doen aan hét record ‘schoenenpaar zetten’ voor het goede doel. Je kent het wel; schoenen die al een eeuwigheid liggen te verstoffen achterin de kast. Vind je ze niet mooi meer, was het een miskoop, of zijn ze gewoonweg te groot/klein? Dit is je kans om er iets goeds mee te doen, in de trant van onze goedheiligmannen Klaas en Maarten! De Culturele Zondag wordt in de Winkel van Sinkel afgesloten met een terugblik op het gehele weekeind. Toost je mee?

22

Kosten brunch E 9,95 / kinderen t/m 12 jaar E 4,- (reserveren mogelijk via 030-2303030 / info@winkelvansinkel.nl)


Zet je schoen(en)

Geef je afgedankte (maar niet afgetrapte) schoenenpaar aan een nieuwe eigenaar. Stop een persoonlijk bericht, voor de nieuwe gebruiker, in je schoenen en geef ze af bij de Winkel van Sinkel. Het Rode Kruis neemt tijdens de brunch om 11.30 uur de schoenen van Sinterklaas in ontvangst en zorgt ervoor dat ze een passende nieuwe eigenaar krijgen. Schoenenparen zijn in te leveren van 1 t/m 13 november. Tot en met de verjaardag van de Sint zullen de schoenenparen worden tentoongesteld in de vitrines van de Winkel van Sinkel. Het Radio M Utrecht programma U op de Radio (FM 93.1) gaat vanaf 1 november helpen schoenen inzamelen! Presentator Cobus Bosscha belt iedere werkdag iemand in de provincie met de vraag: ‘Heeft u nog een paar schoenen voor mij?’. www.uopderadio.nl

zo 13 november, 13.00 / 14.00 / 15.00 uur

BB&B

Een voorstelling van de Tussenvoorziening Sleep Inn, Jansveld 51 Stel je voor, je bent moe, je hebt geen onderdak en je besluit naar de Sleep Inn te gaan voor een bed, bad en brood. Waar kom je dan terecht? Je zult je moeten inschrijven bij de balie waar medewerkers je het hemd van het lijf vragen over je persoonlijke leefsituatie. Na het inschrijven kun je een heerlijk bord pap of korst brood krijgen bij het Smulhuis, waarna je een plekje kan zoeken in de gezamenlijke woonkamer. Als je dan denkt eindelijk onderuit te kunnen zakken kom je bedrogen uit. Je wordt meegevoerd in de waanzin, roddel, scherts en realiteit van de Sleep Inn, waar niets is wat het lijkt! www.tussenvoorziening.nl

23


zo 13 november

Stadhuis

Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2 12.00 - 13.30 uur Op audiëntie bij Sinterklaas Sinterklaas is weer in Utrecht! Kom je met je tekeningen en verlanglijstje naar het stadhuis om Sinterklaas en zijn Pieten te begroeten? Papa’s en mama’s zijn natuurlijk ook welkom! 12.00 - 17.00 uur Speelgoedbank De Meern Sinterklaascadeautjes zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn gezinnen die moeten rondkomen van een klein budget. Speelgoedbank De Meern ‘Het Speelkwartier’ zorgt dat er ook in deze gezinnen cadeautjes komen op 5 december. Vandaag is het stadhuis het inzamelpunt voor speelgoed. Zijn je kids hun fietsjes ontgroeid? Ligt er nog Knexx, Playmobiel of Lego ongebruikt in de kast? Neem dit vandaag mee naar het Stadhuis! Je maakt er veel kinderen blij mee!  12.00 - 17.00 uur Expositie Sint Maarten gestript Waarom gaan we eigenlijk met Sint Maarten zingend met lampionnen langs de deuren? En waarom is de mantel van Sint Maarten zo belangrijk? Hoe zag zo’n mantel er eigenlijk echt uit? Een stripboek, getekend door Niels Bongers, Albo Helm en Joshua Peeters, laat dit zien. In het stadhuis kun je kijken naar origineel tekenwerk uit dit boek. Deze tentoonstelling is ook te zien op vr 11 november, zie tijdschema. 15.00 uur Kunstveiling H-Art voor Japan Veilingmeester: wethouder Frits Lintmeijer, inloop vanaf 14.30 uur Het initiatief van deze veiling komt van een aantal kunstenaars samen met het Grafisch Atelier / Centrum Beeldende Kunst Utrecht. Kunstenaars van het Grafisch Atelier en Japanse kunstenaars besloten, na de ramp die Japan getroffen heeft, te helpen. Het bijeengebrachte bedrag wordt gedoneerd aan Omocha Express, een charitatieve instelling met het oogmerk om kinderen in Japan van speelgoed, tekenmateriaal en ander plezier te voorzien. De te veilen werken zijn te zien op http://hart4japan.blogspot.com/

24

www.omochaexpress.org


zo 13 november, 10.30 / 12.00 / 13.30 / 15.00 uur

Utrecht Verrast

Stadswandeling In de voetsporen van Sint Maarten vertrekpunt: Domplein/standbeeld Jan van Nassau Wil je meer weten over het leven van Utrechts’ schutspatroon Sint Maarten? Gids Irma Ruger neemt je een uur lang mee op een tocht door het leven van de heilige. Wie was hij en wat zien we in de stad nog van hem terug? Natuurlijk komen ook zijn gedachtegoed en de viering van het Sint Maartensfeest aan de orde. Kosten € 5,- reserveren: info@utrechtverrast.nl www.utrechtverrast.nl

zo 13 november,13.00 / 14.00 / 15.00 / 16.00 / 17.00 uur

Aan Tafel

© Alessandro Spinuso

Dansimprovisatie Utrecht Hoog Catharijne naast de Hunkemöller, Boven Vredenburg 12, 1e etage t.o. Peek & Cloppenburg Dansimprovisatie Utrecht brengt een magische wereld naar Hoog Catharijne waar het leven zich even vertraagt. De dansvoorstelling is intiem, vertrouwd en vol verrassing. Kom bij ons aan tafel zitten en laat je meevoeren naar herinneringen van ganzenborden en familiediners. Dansimprovisatie Utrecht heeft inmiddels een reputatie opgebouwd met haar locatievoorstellingen in Utrecht. Zij maken dans vanuit improvisatie waarbij de interactie tussen ruimte, muziek, dans en publiek centraal staat. www.dansimprovisatie.com Voor deze voorstelling ‘betaal’ je door iets kleins van jezelf te geven zoals een sieraad, pen, of een geschreven boodschap.

25


zo 13 november

Open dag Vrijwilligerscentrale

Vrijwilligerscentrale, Janskerkhof 1

Net als deze Culturele Zondag staat vrijwilligerswerk in het teken van geven en delen. Als vrijwilliger geef/deel je tijd, voor een organisatie of met een maatje. Daar heeft iedereen wat aan: de ontvanger, maar juist ook de gever. Een win-win-situatie dus: vrijwilligerswerk. Een boodschap die de Vrijwilligerscentrale graag aan zoveel mogelijk mensen kenbaar wil maken. Het programma: 12.00 - 17.00 uur V  acaturebank: vrijwilligers geven informatie over vrijwilligerswerk in Utrecht. Helden van Utrecht verloot kaarten. 12.00 - 17.00 uur Projecten in de spotlight: Gezin gezocht, NL doet, Levensboeken 12.30 - 12.50 uur Koshish-Hindostaans Indiaas muziek 13.00 - 13.15 uur Opening door Annerieke van der Vegt, directeur Vrijwilligerscentrale 13.15 - 14.00 uur Podium ter discussie: minder overheid = meer vrijwilligerswerk? Frits Lintmeijer (wethouder Cultuur), Annerieke van der Vegt (directeur Vrijwilligerscentrale), Jan van Schaik (voorzitter VAR), Juul Martin (Waarmakerij en Durf te Vragen) en Appie Alferink (directeur Zimihc) discussiĂŤren onder leiding van Willem Geerken (interim-manager en oud-wethouder) 14.00 - 14.20 uur Koshish-Hindostaans Indiaas muziek 14.30 - 15.15 uur Open gesprek: wat betekent geven en delen? Met o.a. vrijwilligers met een bijzonder verhaal. 15.30 - 16.15 uur Nieuwe initiatieven: 8UO, Durf te vragen, Expertise bank 16.30 - 17.30 uur Dru Yoga: yoga van het hart en compassie met Kim Ravers www.vwcutrecht.nl/culturelezondag

26


zo 13 november, 12.30 - 16.00 uur

Singer-songwriter Erica Jonker

Boekhandel de Slegte, Oude Gracht 121

Deze zondag vindt er een gevarieerd muzikaal programma plaats in Boekhandel de Slegte geïnspireerd op de Goedheiligmannen met onder meer singer-songwriter Erica Jonker. Mooie liedjes hangen in de lucht. Ze wachten net zolang totdat iemand ze komt schrijven. Erica vangt de songs op haar gitaar, plukt hier en daar een blue note vandaan en voegt tenslotte een warme dromerige sound toe. www.ericajonker.nl, www.deslegte.com

zo 13 november, 15.00 / 16.00 / 17.00 uur

Karin Elich

Spaanse Beschermheiligen voor Pelgrims eLe Tapas Restaurant, Oudegracht aan de Werf 211 Ook in Spanje heeft iedere stad feesten ter ere van bescherm­ © Margriet Wentink heiligen. Zo’n feest begint vaak met een pelgrimstocht of een processie, waarin het beeld van de heilige wordt rondgedragen door de stad, het dorp of de velden.  Kom naar eLe en beleef de traditie en het ritueel van de Spaanse Beschermheiligen voor Pelgrims in het voordragen van een strofe uit Cantar de los Cantares (Lied der Liederen), de vertoning van schitterende beeldmateriaal en het dansen van de Sevilllanas. Door Karin Elich en Fermin Miranda Caceres y todos los flamencos! na 17.00 uur is er een hapje paella voor iedereen www.karin-elich.nl

27


zo 13 november

Kunstuitleen Utrecht 25 jaar

Kunstuitleen Utrecht, Maliebaan 42 Kom genieten van deze veelzijdige dag met een kinderworkshop ‘Maak een geschenkendoosje’ en de tentoonstelling ‘Het leven is vurrukkulijk’. Natuurlijk zijn er ook hapjes en drankjes. De proeverij ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Kunstuitleen Utrecht, zal om 14.00 uur feestelijk geopend worden. 11.00 -16.30 uur tentoonstelling Het leven is vurrukkulijk 12.00 -16.00 uur kinderworkshop Maak een geschenkendoosje 14.00 -15.30 uur proeverij 25-jarig bestaan www.kunstuitleenutrecht.nl

28


zo 13 november

Met gulle hand

Bibliotheek Utrecht, Oudegracht 167 13.30 - 15.30 uur Het Lichtje voor de Winter voorstelling en workshop voor kinderen van 5 t/m10 jaar Schimmentheater Licht in het Donker met een voorstelling over Sint Maarten (duur 45 min). Aansluitend een workshop geschenkjes maken en aan het einde een optreden met de zelfgemaakte schimmen! 14.30 - 15.15 uur De Witte Piet voorstelling voor kinderen van 3 t/m 10 jaar en hun ouders Witte Piet zit niet goed in zijn vel. Hij is de enige die wit is, alle andere pieten zijn zwart. Hij wil geen Piet meer zijn. In zijn zoektocht naar wie hij is, verandert hij in een musicus, een cowboy, een fietser... Wat wil hij zijn!? Hoe kan hij iemand worden!? Uit deze totale chaos komt uiteindelijk een nieuwe identiteit naar boven, waarin ieder kind zich herkent. Door Martin Forget. 15.30 - 16.15 uur Theaterkoor Vinger in je oor Een muzikale, theatrale, wervelende familievoorstelling rond het redden van de wereld, haalbaar of niet. Het programma komt mede tot stand dankzij Europe direct. www.bibliotheek-utrecht.nl

zo 13 november, 13.00 - 16.00 uur

Een gegeven paard‌ (kunst van 0 tot 500 euro)

Kunsthuis Verse Vis, Minrebroederstraat 8

Misschien dat er voor jou ook een pakje bij zit? Verschillende kunstenaars delen hun werk met het publiek in een beperkte ruimte. www.kunsthuisversevis.nl

29


muziekhuis utrecht muziekwerkplaats proeflokalen concerten verhuur van repetitiestudio’s en vergaderruimtes

www.muziekhuisutrecht.nl

loevenhoutsedijk 301, 3552 Xe utrecht t. 030 820 01 10 | info@muziekhuisutrecht.nl 30


COLOFON Producenten: Mira ter Braak, Britt Verstegen CoĂśrdinatie vrijwilligers: Sara Conen Marketing & communicatie: Wietske Walhout Grafisch ontwerp: Studio Vrijdag Fotografie campagne: Marleen Kuipers Website: Kok Korpershoek Hoofd programmering: RenĂŠ van der Giessen Hoofd marketing en communicatie: Melinde Gerber Directeur Stichting Cultuurpromotie Utrecht: Hanneke Bouwsema Met dank aan: alle deelnemende instellingen en vrijwilligers Met speciale dank aan: Jarrel Beets, Cynthia Borst, Jannemieke Caspers, Michiel van Erp, Liza Kemman, Sanne Leufkens, Eline Muris, Marc Nukoop, Iris van Peppen, Kristien Sonnevijlle, Rienk Wielenga

Culturele Zondagen is een initiatief van de gemeente Utrecht en wordt in 2011 negen keer georganiseerd in samenwerking met diverse Utrechtse organisaties. De volgende Culturele Zondag is Swingcity Goes Bebop op zondag 11 december 2011. Culturele Zondagen vormt samen met het Utrechts Uitburo, Stichting Cultuurpromotie Utrecht Domplein 24, 3512 JE Utrecht T 030 232 30 80 info@culturelezondagen.nl www.culturelezondagen.nl Meld je aan voor de nieuwsbrief via culturelezondagen.nl Volg ons ook op Facebook (Culturele Zondagen) en Twitter (www.twitter.com/culturelezondag).

Met dank aan:

31


ZET JE SCHOEN(EN)

Doe mee aan hét record ‘schoenenpaar zetten’ voor het Rode Kruis. Lever van 1 t/m 13 nov. een schoenenpaar in bij de Winkel van Sinkel. Lees verder op p. 23

Klaas & Maarten pakken uit  
Klaas & Maarten pakken uit  

Culturele Zondag in het teken van Sinterklaas en Sint Maarten

Advertisement