Page 1


Primera part


Primera part

Responsoris de Nadal de Narcís Casanoves Ecce Agnus Dei Invitatori Angelus ad pastores

Intèrprets:

Coral Xalesta de L’Hospitalet Orquestra de Cambra de Vic Direcció:

Joaquim Miranda i Pérez


Ecce Agnus Dei

Aquest responsori és el que, de tota la col·lecció dels responsoris de Nadal, està tractat de manera més solemne i més desenvolupada: orquestra completa i dos cors. És remarcable la part de flauta solista del verset que acompanya, amb delicadesa i expressivitat, el duo de contralt i tenor. Ecce Agnus Dei, [ecce qui tollit] peccata mundi. Ecce de quo dicebam vobis: Qui post me venit ante me factus est, cuius non sum dignus corrigiam calceamenti [calciamenti] solvere.

Mireu l’Anyell de Déu, [mireu el qui lleva] els pecats del món. Mireu aquell de qui jo us deia: el qui ve després de mi em precedeix, a qui jo no sóc digne de deslligar la corretja de la sandàlia. Joan 1, 29, 30 i 27


Invitatori de Nadal

És el salm que obre el gran ofici de les matines: tota una invitació a fer de la pregària una adoració. Consta d’una antífona curta que es va repetint després de cada estrofa del salm. El tractament és solemne: doble cor i acompanyament d’orquestra reduïda (violins i trompes). La tonalitat de sol menor li dóna una gran força expressiva. Christus natus est nobis, venite adoremus.

Ens ha nascut el Crist, veniu i adorem-lo.

Venite, exultemus Domino, iubilemus Deo salutari nostro preoccupemus faciem eius in confessione et in psalmis, in psalmis iubilemus ei.

Veniu, celebrem el Senyor, aclamem el Déu que ens salva; agenollem-nos davant seu lloant-lo amb salms, aclamem-lo cantant salms.

Quoniam Deus Magnus Dominus, et rex magnus super omnes deos quoniam non repellet Dominus plebem suam quia in manu eius sunt omnes fines terrae et altitudines montium ipse conspicit.

Perquè el Senyor és el gran Déu, el gran rei per sobre de tots els déus. Perquè el Senyor no rebutja el seu poble. Té a les seves mans tots els confins de la terra i observa els cims de les muntanyes.

Quoniam ipsius est mare et ipse fecit illud et aridam fundaverunt manus eius, venite adoremus et procidamus ante Deum ploremus coram Domino qui fecit nos quia ipse est Dominus noster nos autem populus eius et oves pasquae eius.

La mar és d’Ell, perquè Ell l’ha feta, les seves mans han modelat la terra ferma. Veniu, prosternem-nos i adorem-lo, plorem davant el Senyor que ens ha creat perquè Ell és nostre Senyor i nosaltres som el seu poble, el ramat que Ell pastura.


Hodie si vocem eius audieritis nolite obdurare corda vestra sicut in exacerbatione secundum diem tentationis in deserto ubi tentaverunt me patres vestri probaverunt et viderunt opera mea.

Avui, si sentiu la seva veu, no enduriu els vostres cors com els vostres pares van fer el dia de la temptació en el desert, quan em van temptar tot i haver vist les meves obres.

Quadraginti annis proximus fui generationi huic et dixi semper hi errant corde ipsi vero non cognoverunt vias meas quibus iuravi in ira mea si introibunt requiem meam.

Durant quaranta anys vaig ser al costat d’ells i els vaig dir: és un poble de cor esgarriat que desconeix els meus camins. Indignat els vaig jurar que no entrarien al meu lloc de repòs.

Gloria Patri et Filio et Spiritui Sancto sicut erat in principiuo et nunc et semper et in saecula saeulorum. Amen.

Glòria al Pare i al Fill i a l’Esperit sant Com era al principi i ara i sempre i pels segles dels segles. Amén. Salm 94(95)


Angelus ad pastores

El clima d’aquest responsori és totalment pastorívol. La repetició ràpida i insistent d’una mateixa nota per part dels violins, li dóna un caràcter ingenu i alegre. El primer verset, Invenietis Infantem, és un duo de soprano i contralt i té un caràcter tranquil i reposat. El segon verset, Gloria Patri, cantat per la soprano sola, té un aire elegant dins de la seva simplicitat. Angelus [Domini] ad pastores ait: Annuntio vobis gaudium magnum, Quod erit omni populo: Quia natus est vobis [hodie] Salvator. Qui est Christus Dominus in civitate David.

L’àngel [del Senyor] digué als pastors: us anuncio una gran alegria que serà per a tots els pobles. Perquè [avui] us ha nascut el Salvador del món, que és Crist, el Senyor, a la ciutat de David. Lluc 2, 10-11


Segona part


Segona part

Suite de nadales tradicionals catalanes, amb harmonització d’Albert Guinovart El desembre congelat Les bèsties del naixement El noi de la mare Les dotze van tocant El petit vailet

Intèrprets:

Corals de L’Hospitalet: Cor Adinoi (Dir. Josep Martí), Cor Creixent (Dir. Enric Gavaldà), Coral Elisard Sala (Dir. Òscar Salvador), Coral Heura (Dir. Gemma Andreu) i Coral Xalesta (Dir. Joaquim Miranda). Pianista: Gerard López i Boada Direcció:

Òscar Salvador i Medina


f

Compositors

N arcís Casanoves i Bertran (Sabadell, 1747 - Esparreguera, 1799) Organista i compositor català de l’escola montserratina. Var ser monjo de Montserrat des de l’any

1763 i mestre d’escolans els darrers anys de la seva vida, a causa de la malaltia i mort del pare Anselm Viola. Va compondre música vocal en llatí, per a veus soles amb acompanyament d’orgue i orquestra, i moltes obres per a tecla. Se li coneixen misses, magnificats, responsoris, lamentacions, antífones marianes i lletanies, entre d’altres. Destaquen especialment els 18 responsoris per al tríduum pasqual i els responsoris de Nadal.


ffff A lbert Guinovart (Barcelona, 1962) Pianista i compositor català, format al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona.

És un dels músics més actius de la seva generació. És professor d’orquestració i composició a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya). La seva activitat musical es divideix en diferents vessants: composició, harmonitzacions, orquestració, docència, interpretació pianística arreu del món i enregistraments. Entre les seves composicions més populars, cal destacar bandes sonores per a la televisió i el cinema, com ara Nissaga de poder o Laberint d’ombres; els seus musicals, entre els quals Mar i cel i Gaudí, el musical de Barcelona; diversos concerts per a piano, o l’òpera Alba eterna, a part d’una extensa producció simfònica, coral, de cambra i orquestracions diverses. Les harmonitzacions d’aquestes nadales són d’alta dificultat per al piano i els donen un aire diferent i molt contemporani.


f

Aquest concert té caràcter solidari:

#nadalLH

Dipòsit legal: B.25594-2016

Entrada lliure: amb el sistema de pagament a voluntat, en què cada espectador aporta la quantitat que considera adient. La recaptació d’aquest concert es donarà a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i es destinarà a tasques de recerca. El projecte seleccionat com a causa solidària d’aquest concert duu com a lema “Lluitem contra la discapacitació intel·lectual”.

Concert de Nadal a l'església Santa Eulàlia de Mèrida  

Concert solidari de Nadal que es celebra a l'església de Santa Eulàlia de Mèrida de L'Hospitalet de Ll.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you