Page 1

Catà leg de cursos i rutes enogastronòmiques Tardor 2012


Agraïments: Cultura Gastro no hagués estat possible sense l’ajuda de Clara Pousa, Anna Carrió, Judit Ortiz, Albert Grifell, Pau Soler, Pablo Raya, Alberto G. Moyano, els meus pares, el suport dels meus amics i la inspiració continua dels meus professors i companys del Màster en Gestió del Patrimoni Gastronòmic i Culinari (UB-CETT). Gràcies de tot cor.


C

ultura Gastro és un projecte de caire humanístic i culinari que té com a objectiu la difusió de la cultura gastronòmica. Els cursos i rutes que apareixen en aquest catàleg són fruit de la passió i l’estudi i es fonamenten en l’esperit i la vocació de la revalorització del nostre patrimoni enogastronòmic.

Cultura Gastro és un projecte ideat i realitzat per Carmen Alcaraz del Blanco amb la col·laboració de la gastrònoma Raquel Lamazares Sebarroja (Responsable del curs de formatge) i Alberto G. Moyano, director d’En Ocasiones Veo Bares (Assesor de les rutes enogastronòmiques).

Cap dels cursos i les rutes aquí exposats són invariables i fixes. Oferim la possibilitat d’afegir o treure sessions, així com d’adaptar cada programa a les necessitats de cada públic.


ÍNDEX 7

RUTES ENOGASTRONÒMIQUES

9

El patrimoni gastronòmic de la ciutat de Barcelona (10 sessions)

11

La Barceloneta. Història i gastronomia (1 sessió)

13

La Boqueria: el melic gastronòmic de Barcelona (1 sessió)

15

CURSOS

17

Història de la gastronomia (8 sessions)

18

Història de la gastronomia catalana (5 sessions)

19

Història de la gastronomia espanyola (5 sessions)

20

Volta al món a través de 9 gastronomies (9 sessions)

21

Fent un brindis pel món (8 sessions)

22

La cervesa (6 sessions)

23

El formatge (8 sessions)

24

La ginebra, la tònica i el gintònic (1 sessió)

25

Art i gastronomia (1 sessió)

27

Gastrocinema Club (10 sessions)

28

QUI SÓC

29

CONTACTE


RUTES ENOGASTRONÒMIQUES

Rutes enogastronòmiques | 7


RUTA I

El patrimoni gastronòmic de la ciutat de Barcelona

B

arcelona és la capital d’una de les regions més influents en el sector culinari, no només actualment, sinó també en un passat que encara es reflecteix a taula. L’objectiu d’aquestes deu sessions és mostrar el patrimoni gastronòmic de la ciutat. Un patrimoni encara per descobrir i per valorar, fruit de la mescladissa d’una emigració provinent durant segles de la resta de Catalunya, d’Espanya i del món. Aquests itineraris ens aproparan als indrets, els paratges i els establiments més artesanals i autèntics, aquells on roman la tradició alhora que es projecten cap a un futur que aposta per combinar el producte de proximitat i la diversitat cultural.

Sessions: 1.

La Barceloneta

2. Gràcia 3. L’Eixample Dret 4. L’Eixample Esquerra 5. Sants 6. El Poble Sec 7. El Raval 8. El Poble Nou 9. Sant Andreu 10. El Gòtic Més informació: Màxim 12 participants // 4 h

Aquesta ruta compta amb l’assesorament i col·laboració d’Alberto G. Moyano, responsable del projecte En Ocasiones Veo Bares

Rutes enogastronòmiques | 9


RUTA II

La Barceloneta Història i gastronomia

C

oneixerem el passat i el present del barri més gastronòmic de Barcelona. Una història tant desconeguda com fascinant, des de l’illa de Maians fins al dia d’avui sense oblidar el Somorrostro. Passejarem i visitarem alguns dels artesans, els indrets i els establiments vinculats a la gastronomia amb més tradició del barri i fins i tot tastarem algunes de les seves especialitats culinàries.

Més informació: Màxim 12 participants // 4 h

Aquesta ruta compta amb l’assesorament i col·laboració d’Alberto G. Moyano, responsable del projecte En Ocasiones Veo Bares

Rutes enogastronòmiques | 11


RUTA III

La Boqueria: el melic gastronòmic de Barcelona

L

a història dels mercats més insignes del món es connecta amb l’evolució de les seves ciutats. Són eixos culturals, socials i econòmics que han transformat els paisatges i els costums de cada poble. En el cas de Barcelona, el protagonista absolut des de fa gairebé vuit segles és La Boqueria, per aquest motiu ens endinsarem en la seva història i descobrirem els secrets i les especialitats d’algunes de les seves parades.

Més informació: Màxim 12 participants // 3 h

Rutes enogastronòmiques | 13


CURSOS

Cursos | 15


CURS I

Història de la gastronomia

L’

estudi del patrimoni gastronòmic no consisteix només a fer una crònica de les arts i tècniques culinàries, també és entendre l’evolució de l’home i les seves civilitzacions. La transformació dels aliments està lligada intrínsecament al desenvolupament social: els costums, la religió, l’economia, el sentiment de pertinença, etc. Durant vuit sessions abordarem l’evolució culinària i gastronòmica des de l’antiguitat fins a El Bulli des d’una perspectiva historicoantropològica per entendre aquella màxima de l’investigador Brillat-Savorit: «digue’m el que menges i et diré qui ets».

Sessions: 1. El naixement de la cuina. Mesopotàmia i Egipte. 2. Grècia i Roma. 3. Els pobles bàrbars i l’edat mitjana. El cas de Catalunya. 4. Cuina àrab. De l’Al-Andalus al present. 5. El descobriment d’Amèrica. 6. La gastronomia i la cort. 7. França. Des dels primers restaurants fins a la Nouvelle Cuisine. 8. La cuina dels segles XX i XXI. El País Basc i Catalunya com a protagonistes.

Cursos | 17


CURS II

Història de la gastronomia catalana

V

a ser durant el s. XIV quan la cuina catalana va ser definida pel frare franciscà Francesc Eiximenis com «exempli de totes les gents cristianes en menjar honest i en temperat beure». Des d’aquell moment la nostra gastronomia s’ha mantingut en el temps com una de les més ben considerades, resultat tant de l’absorció d’influències externes com de l’herència del seu propi patrimoni. Un recorregut de cinc sessions sobre l’evolució de la gastronomia a Catalunya en què descobrirem per què la nostra terra va ser i continua sent una regió d’importància cabdal en l’àmbit internacional.

18 | Cursos

Sessions: 1. De l’antiguitat a l’edat mitjana. Catalunya com a protagonista. 2. Els nous productes d’Amèrica. 3. L’ edat moderna i contemporània. De les primeres fondes a Josep Pla. 4. Finals del s. XX i inicis del S. XXI. Catalunya torna al capdavant. 5. Visita conjunta a l’exposició sobre El Bulli al Palau Robert. Col·loqui final.


CURS III

Història de la gastronomia espanyola

D

es del punt de vista de la restauració, Espanya, a diferència d’altres països com ara França o Itàlia, no va tenir mai una capital culinàriament influent, una centralitat definida o cap producte comú i peculiar que donés certa cohesió al seu territori. La diversitat és el seu tret més característic, fruit de la suma de cuines regionals que responen en moltes ocasions a panoràmiques territorials i socials ben diferents. Al llarg de cinc sessions parlarem de l’evolució de la gastronomia a Espanya, la qual culmina avui dia com a país de referència absoluta.

Sessions: 1. L’antiguitat. Terra de cereals, oli i pernil. 2. Edat mitjana. La cuina de les tres religions: la influència de l’Al-Andalus, les receptes del poble sefardí i la importància del cristianisme. 3. Del renaixement a l’edat moderna. La revolució gastronòmica arribada del Nou Món. La cuina a la cort. La realitat d’un poble amb gana. 4. Història del vi espanyol. 5. Edat contemporània. El País Basc i Catalunya com a protagonistes.

Cursos | 19


CURS IV

Volta al món a través de nou gastronomies

N

ou sessions on viatjarem a través de la història culinària i gastronòmica de nou països o regions diferents. Les classes inclouran petits tastos, maridatges o bé es desenvoluparà una recepta tradicional.

Sessions: 1. França. La cuina mestra. 2. Mèxic. Una tradició pel futur. 3. Cuina àrab. El refinament d’una cuina clàssica. 4. Xina. Una gastronomia per redescobrir. 5. Europa Central. Un continent carnívor. 6. Itàlia. La cuina que va conquistar el món. 7. Japó. La tradició i el protocol a la taula. 8. Perú. Mestissatge d’influències. 9. Estats Units. Més enllà del tòpic.

20 | Cursos


CURS V

Fent un brindis pel món

V

uit sessions sobre les begudes més importants al llarg de la història. Descobrirem la seva importància historicosocial, les propietats del producte i farem una petita degustació a cada sessió.

Sessions: 1. La cervesa 2. El vi 3. Derivats del vi: espumosos, brandis i vermut 4. El te. 5. El cafè. 6. El whisky. 7. La ginebra, la tònica i el gin tònic. 8. Excursió (per concretar: celler, cerveteca, taller, microcerveseria, etc.)

Cursos | 21


CURS VI

La cervesa

S

is sessions sobre la cervesa. Tractarem la cervesa com un producte gastronòmic, descobrirem les seves varietats i farem tastos a cada sessió.

Sessions: 1. Història de la cervesa. 2. La cervesa com a producte gastronòmic. Propietats. Com s’ha de degustar. 3. Varietats i tast (I). 4. Varietats i tast (II). 5. La cervesa artesana a Catalunya. Tast. 6. Excursió (per concretar: una microcerveseria artesanal, una fàbrica industrial o una cerveteca).

22 | Cursos


CURS VII

El formatge

V

uit sessions en què ens endinsarem en el món dels formatges d’una manera clara, concisa i a l’abast de tothom. No només aprendrem com s’elabora, sinó també tot el que hi ha darrere del producte làctic més consumit del món, fent un viatge des dels pasturatges fins al plat. Coneixerem i classificarem els diferents tipus de formatges i aprendrem a tastar-los, gaudir-los i, fins i tot, a fer el nostre propi mató i tupí.

Sessions: 1. Introducció al món formatger del s. XXI. Elaboració i classificació dels formatges. Dels pasturatges al plat. 2. Els formatges de Catalunya. Tast. Primera fase de l’elaboració d’un tupí. Elaboració de mató. 3. Els formatges d’Espanya. Tast.

Curs realitzat per la gastrònoma Raquel Lamazares Sebarroja.

4. Els formatges de França. Tast. 5. Els formatges d’Itàlia. Tast. 6. Els formatges d’Europa. 7. El formatge a la cuina. Fi de l’elaboració del nostre tupí. Tast. 8. Què vol dir ser artesà avui en dia? Visita a una formatgeria artesanal.

Cursos | 23


CURS VIII

Art i gastronomia

S

essió dedicada a la importància de l’alimentació i a la gastronomia en diferents períodes de la història de l’art. Entendrem el protagonisme de la transformació dels aliments en obres de l’antiguitat com a reflex dels costums i els estaments socials i, a més, aprendrem a llegir grans obres mestres més modernes plenes de referents darrera dels quals s’amaguen significats ben curiosos i diversos.

24 | Cursos


CURS IX

La ginebra, la tònica i el gintònic

U

na sessió dedicada a la cultura que envolta la ginebra: història, procés, varietats i importància dels botànics. Culminarem la classe aprenent a preparar gintònics perfectes a la nostra pròpia casa.

Sessions: 1. Història de la ginebra. Varietats. La importància dels botànics. 2. Història de la tònica. Varietats. 3. Història del gintònic. 4. Iniciació a l’elaboració de diferents gintònics.

Cursos | 25


CURS X

Gastrocinema club

P

rojecció i col·loqui entorn d’algunes de les pel·lícules més suculentes i apetitoses. Amb l’excusa de debatre sobre les seves històries, aprofitarem per conèixer la gastronomia protagonista, cuinar, maridar i/o tastar algun producte, beguda o plat relacionat amb cada sessió.

Sessions: 1. Vatel Roland Joffé França, 2000 La cuina francesa I 2. Babettes gæstebud (El festín de Babette) Gabriel Axel Dinamarca, 1986 Cuina nòrdica 3. 飲食男女 (Comer, beber, amar) Ang Lee Taiwan, 1994 Cuina xinesa

4. Mùi 뺱u 뺱ủ xanh (El olor de la papaya verde) Trần Anh Hùng Vietnam, 1993 Cuina vietnamita 5. Bella Martha (Deliciosa Marta) Sandra Nettelbeck Alemanya, 2001 Cuina centreuropea 6. Cuscús. La Graine et le mulet Abdel Kechiche França, 2007 Cuina àrab

7. Ratatouille Brad Bird. EEUU, 2007 Cuina francesa II 8. Estómago Marcos Jorge Brasil-Italia, 2007 Cuina italiana 9. Tampopo Juzo Itami. Japón, 1985 Cuina japonesa 10. Food, Inc. Robert Kenner. EEUU, 2008. L’alimentació del present i del futur Cursos | 27


QUI SÓC

Currículum disponible a

Em dic Carmen Alcaraz del Blanco, tinc 29 anys i sóc natural de Barcelona. El descobriment, estudi, promoció i difusió del patrimoni gastronòmic són el meu motor, vocació i objectiu.

el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, sempre desenvolupant feines relacionades amb la gestió cultural i la comunicació.

A nivell acadèmic destaco la següent formació: - Màster Oficial en Gestió del Patrimoni Gastronòmic i Culinari. Universitat de Barcelona CETT (1r màster en patrimoni gastronòmic existent a tot l’estat espanyol i amb accés al Doctorat). - Màster en Direcció de Comunicació, RRPP i Protocol. Universitat Camilo José Cela – ESERP Business School. - Postgraduada en Producció Cultural i Comunicació. Universitat Ramon Llull. - Llicenciada en Humanitats. Universitat Pompeu Fabra. La meva experiència laboral s’emmarca dins el sector cultural i educatiu, ja que he treballat i col·laborat en empreses i institucions de diferent índole com per exemple l’ambaixada d’Espanya a Eslovàquia o 28 | Qui sóc

http://es.linkedin.com/in/carmenalcarazdelblanco

Parlo i estudio diversos idiomes (castellà, català, anglès, alemany i italià). He viscut, estudiat i treballat a Viena (Àustria) i a Bratislava (Eslovàquia). Em considero una dona lluitadora, curiosa, sociable, crítica i creativa. A banda de tenir un desbordant interès per la gastronomia, sóc una apassionada del cinema, de viatjar i d’escriure. Cultura Gastro és un projecte personal i professional mitjançant el qual ofereixo tres serveis diferents fonamentats en la meva formació i la meva experiència. Els tres pilars d’aquest projecte són la comunicació gastronòmica, enfocada sobretot en social i community management, en les RRPP offline de fires i altres events i en la redacció de continguts; el turisme i la promoció de la nostra tradició, productes, paisatges i establiments; i l’educació gastronòmica a tot tipus de públic.


CONTACTE Carmen Alcaraz del Blanco www.culturagastro.com info@culturagastro.com T 664 31 65 86

Contacte | 29


Gràcies per la vostra atenció

Cultura Gastro. Catàleg de rutes enogastronòmiques i cursos. Tardor 2012  

Cultura Gastro és un projecte de caire humanístic i culinari que té com a objectiu la difusió de la cultura gastronòmica. Els cursos i rutes...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you