Issuu on Google+

CULES.DK

Definitionen af Barcelonismo

Af Peter Hansen

Barcelonisme referer til en række forskellige ting, alt efter hvilket udgangspunkt man tager: 1)den økonomiske og kulturelle udvikling i byen Barcelona, 2) bystyret i byen og relationen til det øvrige Catalonien, 3) parlamentet i Catalonien og deres forhold til det spanske parlament i Madrid og 4) F.C. Barcelona. 1) Den økonomiske og kulturelle udvikling i Barcelona Barcelona er en europæisk storby, uanset hvilke elementer man kigger på: Indbygger antal, økonomisk udvikling, industri, historie, turisme, kultur, mode, kunst og sport. Dette er sket bl.a. af den geografiske placering: tæt på resten af Europa, og med en af de vigtigste havne i Middelhavet. Specielt siden OL blev afholdt i 1992 i Barcelona har byen udviklet utrolig meget på de førnævnte områder. Denne udvikling har medført at Barcelona som by konkurrere med andre europæiske storbyer, og med Madrid indenlandsk. Den indenlandske "konkurrence" kommer til udtryk på mange forskellige fronter. Barcelonisme kan i denne sammenhæng være udtryk for at man i Barcelona har "nok" i sig selv, og ikke "ser op" til eller halter bagefter Madrid som tidligere. Man er stolte over byen - man har ikke brug for Madrid (virksomheder, arrangementer, kulturpersoner, aktiviteter).

2) Bystyret i Barcelona og relationen til det øvrige Catalonien Catalanerne opfatter Barcelona er hovedstad i nationen Catalonien. Den før nævnte udvikling i Barcelona har blandet betydet at fokus i Catalonien i høj grad drejer sig omkring byen Barcelona, samtidig med at bystyret og det catalanske parlament i Barcelona er omdrejningspunktet i anstrengelserne på større selvstændighed for Catalonien (mere om dette i afsnit 3) har gjort at mange catalanere udenfor Barcelona føler at Barcelona bliver sat ensbetydende med Catalonien. Dette fokus på Barcelona er udtryk for en negativ Barcelonisme set fra andre catalanere's side. 3) Parlamentet i Catalonien og deres forhold til det spanske parlament i Madrid Den nationale catalanske følelse er blevet stærkere og stærkere gennem de sidste par år, og der er kraftigt stigende fokus på det catalanske sprog og på mere selvstændighed. Det catalanske parlamentet i Barcelona er drivkraften i denne udvikling, og de står som modpol til parlamentet i Madrid. Der er stigende opfattelse af at det catalanske parlament er et "rigtigt og legitimt" parlamentet for en nation. Da stort set alt catalansk politisk arbejde, i forhold til Madrid, foregår med udgangspunkt fra Barcelona, betragter mange politikere (udenfor Catalonien) det som en politisk Barcelonismo. Der bliver sat ligheds tegn mellem større Catalansk selvstyre og fokus på det catalanske sprog med Barcelonismo, da Barcelona står som symbol og samlingspunkt for disse. 4) F.C. Barcelona "Més que un club" - mere end en klub, er sloganet for sportsklubben F.C. Barcelona. Dette udtrykker meget klart, at F.C. Barcelona er et symbol og samlingspunkt for barcelonismen. Specielt fodboldholdet er udtryk for den symbolisme. Historien har sat sit præg, og givet vægt til symbolismen. Under diktatoren Franco var byen Barcelona en af de få som gav en reel modstand i borgerkrigen, og indbyggerne accepterede aldrig helt det nye styre. Det catalanske sprog blev forbudt at tale offentligt på nær på fodboldstadionet, og dermed blev F.C. Barcelona samlingspunkt for barcelonisme / catalisme. Den sportslige rivalisering med Real Madrid var udtryk for den kamp man ikke turde / kunne føre i gaderne mod det centrale diktatoriske styre.

Side 1 af 2


CULES.DK Den sportslige rivalisering i dag bygger videre på denne modvilje mod central politisk styring, og hvad Real Madrid stod for, og som mange catalanere stadig mener at de står for. Fodbold og politik er vævet tæt sammen, og Franco støttede åbenlyst Real Madrid. Der har været en tendens til at højre-orienterede politikere har støttet Real Madrid og socialdemokratiske politikere har støttet F.C. Barcelona. I forbindelse med forskellige valg ses politikerne meget ofte på de forskellige stadions. Fodbold og politik gør sig i høj grad også gældende i forhold til fodboldklubben Espanyol i Barcelona. Selve navnet "Espanyol" betyder spansk, og referer til ét samlet Spanien med et centralt styre. Espanyol støttede åbenlyst i starten parlamentet i Madrid, og var modvægt til F.C. Barcelona. Dette styrkede F.C. Barcelona's symbolværdi som og samlingspunkt for barcelonisme / catalisme. Espanyol har i de senere år ændret politisk ståsted, og spiller i dag med det catalanske flag på trøjen. Barcelonisme er udtryk for et fokus på en by i rivende udvikling med en lang historie, og som i dag reelt står som modpol til et centralistisk Madrid, hvor ønsket om selvstændighed i centrum i stridens kerne. F.C. Barcelona er det åbenlyse symbol på denne strid, hvor de sportslige dueller med modparten Real Madrid. Ofte har disse indbyrdes kampe haft større betydning end sæsonens samlede resultater. F.C. Barcelona's betydning kommer klart til udtryk i kampråbet "Forca Barca - Visca Catalunya", som vel bedst kan oversættes til "Kom så Barca - Leve Catalonien".

Side 2 af 2


Definitionen af Barcelonismo