Page 1

FEHÉR BALÁZS SZABÓ ZSUZSANNA TAKÁCS LILI TŐKÉS TÍMEA VIZSULY ÁGNES

2013.08.03.


1.Bemutatkozás 1.1 Rólunk Vállalkozásunk alapötlete, hogy egy olyan különleges designcukrászdát hozzunk létre, ami egyben ajándék, és cukorka boltként is üzemel. A Candy Café Kolozsvár szívében csalogatja a fiatalokat különleges kialakításával,fiatalos hangulatával,és egyedi, humoros termékkínálatával.A vállalkozást 2013-ban egy ötfős diákcsoport hozta létre, melynek tagjai: Vizsuly Ágnes, Fehér Balázs,Szabó Zsuzsanna,Takács Lili, Tőkés Tímea

1.2Küldetés A Candy Café megalapításával egy olyan vendéglátó egységet és ajándékboltot szeretnénk létrehozni, mely a fiatalok modern, játékos életérzését tükrözi. Kávézónkban lehetősség nyílna kreatív, egyedi ajándékok megvásárlására, személyre szabott termékek megrendelésére, ami számtalan különleges alkalomra szívhez szóló ajándék lehet. Később az egyedi csomagolású édességeket viszonteladóknak is továbbadnánk.

1.3 Validációs fázis Kockázatkezelési szempontok miatt nem nyitnánk meg rögtön a kávézót a tervezett helyen. Először egy standot bérelnénk egy fesztiválon (Kolozsvári Magyar Napok), és ott próbálnánk ki termékeink (a csokoládék,alkoholos italok illetve cukorkák) eladhatóságát. További piackutatással a

helyszínen (vásárlási utalvány/termékminta ellenében) kérdőíveket

töltethetnénk ki, így szerezhetnénk visszajelzést alkalmazottaink egyenruhájáról, kávézónk látványtervéről. Amennyiben a piackutatás ezt igazolja, megnyitnánk a kávézót is.

1


2.Termékeink és szolgáltatásaink

Üzletünkben különféle design süteményekből,cukorkákból, különleges alkoholos italokból és egyedi csokoládékból válogathatnak vásárlóink. A csokoládék dobozára vicces szövegeket, képeket ragasztanánk, ezzel biztosítanánk az egyediséget, valamint lehetőség lenne teljesen egyénileg tervezett csomagolást is rányomtattatni a csokoládéra. Az általunk kínált cukorkákat a vevő „csapolhatná” az egyedi, vicces dobozba. A hangulat, és a fiatalos, divatos életérzés az, amely üzletünk fő értékét jelentené. Kínálatunk: Különleges Design torták rendelésre Különleges Design sütemények A városban egyedülálló üdítők, alkoholos italok Egyedi, vicces csomagolású csokoládék Egyedi dobozba különböző féle cukorkák

2


3.Célcsoport Szolgáltatásainkat főleg olyan fiatal 13 és 30 év közötti fiataloknak illetve az országba érkező turisták figyelmébe ajánljuk, akik szeretik az édességet,a különleges, kreatív megoldásokat.

3.1 Piackutatás, igények felmérése Piackutatást végeztünk, hogy kiderüljön, van-e igény, és ha igen, mekkora az olyan egyedi kialakítású fiatalos cukrászdákra, kávézókra mind a Candy Café. Ezt a kutatást online kérdőívvel és az utcán feltett kérdések segítségével végeztük. A kérdések alapján főleg a fiatalabb korosztály körében lenne igény szolgáltatásainkra. A megkérdezettek 51%-a szerint fontos, hogy füstmentes környezetben tölthessék idejüket, ezért a dohányozó közönségünknek a teraszon biztosítunk erre lehetősséget. Számunkra az is kiderült, hogy egyértelműen igény lenne az egyedi esetleg saját tervezésű csokoládékra. A megkérdezettek 91%-a válaszolt erre a kérdésre igennel. Célcsoportunk a Candy Café-t legfőképpen Kolozsvár belvárosában, a sétáló utcán tudja elképzelni, ezért a jövőben itt tervezzük egy 60m2es üzlethelyiség bérlését.

3


Szoktál-e édességet ajándékozni?

Igen

109 92%

Nem

10 8%

Ha lenne rá lehetőség, terveztetnél egyedi csokoládét a saját szövegeddel?

Igen

108 91%

Nem

11 9%

Hol mennél be leginkább egy a fentihez hasonló, főként édességeket áruló kávézóba?

Mall

24 20%

Sétálóutca

59 50%

Városközpont

33 28%

Other

3 3% 4


4. Felszerelések, berendezések 

Asztal (5 db)

Szék (20 db)

Pult

Cukorka csövek (6 db)

Hűtők (2 db)

Nyomtató a matricák számára

Tábla a kirakat elé

Számítógép

Polcok, szekrények

Lámpák

Hűtőszekrény az üveges üdítőknek

Pénztárgép

Tároló szekrény

TV, felfüggesztésre szolgáló állvánnyal

Mini torony, 2 db hangfallal

Hideg-meleg folyóvízzel ellátott mosogató, csöpögtető

Takarítóeszközök

5


5.Szervezeti felépítés

4 Eladónő (részmunkaidős) 1. Üzletvezető,vállalkozó + 2. Üzletvezető,vállalkozó + 3. Üzletvezető,vállalkozó +

Könyvelő

4. Üzletvezető,vállalkozó + 5. Üzletvezető,vállalkozó

Social marketing szakértő Designer

A fenti ábrán jól látható, hogy a tulajdonosok adják ki az elvégzendő feladatokat, ők a felelősek az alkalmazottak teendőinek meghatározásával. Az eladónők kapcsolatban vannak a kasszással a munka folyamán, míg a könyvelést nem egy alkalmazott személy végzi, hanem a az ezzel kapcsolatos munkát kiadjuk és bért fizetünk érte. 5.1 Működési terv Információk, technológia

Elvégzendő teendők: 

Árubeszerzés, pénzügy, marketing, számvitel, könyvvitel

Alkalmazottak felvétele, munkájuk szakmai irányítása, felügyelete

Eladás, az asztalok, székek tisztántartása

A vásárolt termékek számlázása, pénzkezelés

A felhasznált étkező eszközök mosogatása, a kiszolgáló pultok, és a helyiség takarítása

6


Teendő

Felelős

A Candy Café nyitva tartása:

Tulajdonosok

Hétköznapokon és hétvégenként: 09:00-től – 21:00-ig egyaránt A munka elkezdése előtt:

Alkalmazottak

berendezések ellenőrzése, asztalok letörlése, pénztár megnyitása, a hűtőpultokban az áru feltöltése és rendezése Nyitva tartáskor:

Alkalmazottak

Nyitáskor: megállító tábla kihelyezése az üzlet elé, az eladó és a pénztáros elfoglalja helyét, TV és rádió bekapcsolása Nyitva tartás alatt:

Tulajdonosok

(a pénztároson kívül) 9-15 óra között egy eladó dolgozik az üzletben; elsődleges feladata a hűtőpultok mögötti eladás; ezen kívül feladata az asztalok folyamatos tisztántartása. 13 órától 2 eladó zárásig, azaz 21 óráig Zárás után:

Alkalmazottak

a munkahelyiség takarítása, a berendezések átellenőrzése, a megtermelt mennyiség összegzése Árubeszerzés:

Tulajdonosok

A süteményeket naponta, míg a cukorkákat, az italokat hetente kétszer szereznénk be (nyitvatartási időn kívül); a különlegességeket, az akciós termékeket 2 nappal korábbi egyeztetés alapján külön kisteherautó hozza ki.

7


5.2Személyzeti terv A munkatársakkal szembeni követelmények: Vezetőség: 

magas fokú képzettség, bizalmasság

tulajdonosok, alapítók, aktív befektetők, beszerzés, pénzügy, marketing, számvitel

Alkalmazottak: 

fejlett kommunikációs készség, minimum 3 nyelv (angol, román, magyar) használata, vendéglátói szakképzés eladók esetén, személyzeti feladatok elvégzése

fegyelmezettség, udvariasság, jó kedv, kedves kiszolgálás, kreativitás, önállóság

6. SWOT-analízis Erősségek (Strenghs)

Gyengeségek (Weaknesses)

Cég image

üzlethelység bővíthetőségének a hiánya

Hosszú nyitvatartási idő

Nem ismert vállalkozás ezért meg kell

Gyors kiszolgálás

ismertetnünk a Brandet

Egyedi, széleskörű termék kínálat

beszállítók jelentős alkuereje

Különleges igények kielégítése Elérhető árak Egyedi megjelenés

Lehetősségek ( Opportunities)

Veszélyek (Threats)

Fesztiválokon való részvétek

Újabb konkurencia megjelenése

Termékek más csatornán való árusítása

Beszállítási árak növekedése

(pl.: viszonteladók)

Változó előírások

Bővíthető termékskála (Pl.:csokiszökőkút) Visszatérő vendégek Termékek rendezvényekre való szállítása 8


6.1. A gazdaság általános trendjei

Akár csak egy rohanás közben megivott kávéról van szó, akár egy baráti beszélgetésről két forró csokoládé fölött a kávézók, illetve cukrászdák fontos szerepet töltenek be az emberek életében. Tekintve, hogy Kolozsvár egyetemi város, elsődleges célcsoportunk, vagyis a fiatalok ezrei lepik el szeptemberben ezzel is növelve célcsoportunk arányát. Kolozsvár továbbá 2015-ben Európa Ifjúsági fővárosa lesz, és van rá esély, hogy ezután Európa Kulturális Fővárosa címet is a város viseli majd 2021-ban. Ez turisták tömegét vonzza a városba, akik szintén célcsoportunkat képezik. Fontos megemlíteni az internet népszerűségét célcsoportunk körében, ami kiváló kommunikációs csatorna az ügyfelekkel.

6.2. Iparág elemzése, előrejelzések

Mint már említettük, célcsoportunk gyakran jár kávézókba. Ez piackutatásunkból is kiderült, ahol a válaszadók túlnyomó többsége rendszeresen látogatja a cukrászdák, kávézók valamelyikét. Ez a trend a turistákra még inkább jellemző, így a város turisztikai fejlődése üzletünkre is jelentős pozitív hatást gyakorolhatna. A kávézó működtetése mellett hangsúlyos tevékenységünk a különleges csomagolású édességek, csokoládék árusítása. Kutatásunkból kiderült az is, hogy a válaszadók 92%-a szokott édességeket ajándékozni, 91%-uk terveztetne/tervezne egyedi csomagolású csokoládét ilyen célra. Személyes interjúk során sokan kiemelték, ők szívesebben ajándékoznának a hagyományostól eltérő, vicces, egyedi csomagolású édességet.

6.3. Versenytársak elemzése

Habár több kávézó is található üzlethelységünk környékén, megfigyelhető egy sajátos, mindre jellemző, közös atmoszféra. A Candy Café ezt a sötét, melankolikus teaházi jelleget próbálja meg elkerülni, ezáltal válnánk többé, és vonzóbbá a célcsoportunk számára. A világos színek, a vidám, fiatalos, vicces hangulat lengené be üzletünket. Közvélemény kutatásunkból kiderült, célcsoportunk nagy része szívesen kipróbálna egy újszerű, egyedi hangulatú helyet. Az édességek piacán is hatalmas a verseny, ám mi az egyediségünkkel akarunk hódítani, melyet főként az egyedi design és termékeink különleges csomagolása képvisel. Ezért a nagy csokoládé gyártók kevésbé jelentenek konkurenciát, mint elsőre tűnhet. 9


6.4. Kilépési stratégia Csőd esetén a bérelt ingatlan(ok) szerződését felbontjuk, felszereléseinket és eszközeinket áruba bocsájtjuk, alkalmazottjainkkal a munkai jogviszonyt megszüntetjük, ezáltal viszonylag kis veszteséggel tudjuk cégünket felszámolni.

7. Marketing Vállalkozásunk marketingorientált, ahhoz, hogy a célközönség egészéhez eljusson az információ,

megjelenésünkkor fokozott marketingtevékenységet kell folytatnunk. Magas színvonalú szolgáltatásokkalegyedi megjelenéssel, jó minőségű áruval és kedvező árakkal kívánjuk megtartani az üzletben megforduló vásárlókat, mivel mi is pontosan tudjuk, hogy az elégedett és visszatérő vásárló a legjobb reklám. Legfőbb hangsúly a célcsoportunkból adódóan a Candy Café életében az online marketing játszza a legfőbb szerepet. Online marketing szakemberünk ezért nagyrendszerességgel frissíti Facebook oldalunkat.

7.1 Jövőbeni tervek, vízió Amennyiben az üzleti modell sikeresnek bizonyul, több bővítési lehetőségünk is van. Ez magába foglalja más városokban új üzletek nyitását (pl.: Brassó, Bukarest), valamint terveink között van a fesztiválokra való kitelepülés lehetősége is. Későbbiekben terjeszkedés után marketingeszközként használnánk a kereső optimalizálást, és a fesztiválokon,városnapokon való részvételt .

10


7.2

7P

A Candy Café két fő tevékenységét különböztethetjük meg, az egyik a cukrászda, kávézó jelleg, a másik az ajándékbolt. Kávézónk kialakításánál és termékskálánk összeállításakor az elsődleges szempont az egyediség. Másik fő tevékenységünk egyedi csomagolású édességek (cukrok, csokoládék) árulása lenne, főként ajándéknak szánva azt. A kulcs itt is az egyediség, divatosság lenne. Ezzel próbálnánk meg elérni célcsoportunkat: a 13-30 éves korosztályt, illetve a városba látogató turistákat. Ez mindkét célcsoportunk szempontjából ideális lenne, hiszen közel fekszik az egyetemekhez is, miközben egy helyi látványosság mellett található. Amennyiben a modell skálázhatónak bizonyul, később nagyobb helyiségbe is költözhetünk. Árazásunk követné konkurenciánk árait a többi kávézót, cukrászdát tekintve. Az ajándék-édességek drágábbak lennének a piacon található hasonló minőségű termékeknél, ám ezt az egyediség, mint hozzáadott érték a vevők szemszögéből is indokolttá teszi. A csomagolás, és a promóció az, ami eladja áruinkat és szolgáltatásainkat: egyediség, fiatalosság, játékosság. 7.3 PESTEL Politikailag az üzleti tevékenységünk nem ütközik korlátokba. Románia gazdasága alkalmas egy ilyen profilú cég indítására. Kulturális problémák sem merültek fel, az európai kultúrában a kávézóknak nagy hagyományuk van. Infrastrukturális, és technológiai háttér szintén megfelelő, és jogi korlátokba sem ütközik, Probléma lehet a kétnyelvűség,és a turistákkal való kommunikáció. Ez megoldható úgy, hogy marketing tevékenységeinket (pl Facebook) és a kiszolgálást is románul, angolul illetve magyarul is egyaránt beszélő alkalmazottakkal végeznénk.

11


7.4Porter féle 5 erő modell Porter öt erő modelljével vizsgáltuk iparágban elfoglalt szerepünket. A piacra való belépés könnyű a konkurenciának is, ám fokozott marketing tevékenységgel és brand építéssel ez a kockázat csökkenthető. A szállítóknak közepes alkuereje van, hiszen a legtöbb termékünkre több beszállítót is könnyedén találhatunk. Helyettesíthető termékek is kockázatot rejtenek, ám közvélemény kutatásunk szerint a fiatalok jelentős része jár rendszeresen kávézókba, cukrászdába. Helyettesítő terméknek tekinthetjük a másfajta kisebb értékű Ajándéktárgyakat, hiszen ezek az édességek elsősorban ajándéktárgynak tekinthetőek. Közvélemény kutatásunk szerint azonban a megkérdezettek 92%-a (109/119) viszont rendszeresen ajándékoz édességet és hasonló az aránya azoknak is, akik szeretnének egyedi tervezésű csokoládét.

12


PĂŠnzĂźgyiterv

13


Az összegnek, amelyet elméletileg rendelkezésünkre bocsátanak (150000 lej), 65%-át használnánk fel a vállalkozás elindításához, amely magába foglalja az ajándékbolt valamint a kávézó részleget, azonban a megmaradt 35% segítség lesz a kezdeti nehézségek áthidalásához. A 2013- as eredményünk negatív, azonban a kísérleti időszakot is számításba véve, körülbelül 3 hónapunk maradna a vállalat működtetésére ebből az évből. Ilyen rövid idő alatt nyilván lehetetlen, hogy beruházásunk megtérüljön, főleg , hogy ekkor még csak két csatornánk él. Valamivel kevesebb veszteségünk lesz 2014- ben, azonban ekkor sem lábalunk ki a problémás időszakból, mivel ekkor létesítenénk harmadik csatornát, a webáruházat, amely a későbbiekben a legjövedelmezőbbnek bizonyul. Ennek a projektnek a megvalósítása alacsony költségek árán valósítható meg, azonban jövedelmezősége annál nagyobb. Ez a következő két évben Brassóban (2015), majd Bukarestben és Temesváron(2016) létesített üzleteinkkel szinergiát létrehozva exponenciális bevételnövekedést eredményez. Mivel vállalatunk nem termelő, hanem termékek forgalmazására, szolgáltatások nyújtására koncentrál, fix költségei alacsonyak, változó költségei azonban az évek során egyre magasabbak. Ez a tény forgalmának növekedéséről árulkodik, de ezt a cash flow és bevételek mozgását ábrázoló ábra is indokolja. Az utolsó évi pénzáramlások mindenképp abba az irányba mutatnak, hogy jövőbeli beruházások indokoltak, ahogy azt célként kitűztük, a vállalat skálázható.

14


Indulás finanszírozása Indulás CF-ja Indulótőke (Sajáttőke) Beruházás Egyébindulóktg

(RON) (RON) (RON)

2013 150,000 75,400 2,100

Külsőfinanszírozás CF-ja (Kamatnélkül) Hitelfelvétel (RON) Hiteltőketörlesztés (RON)

2013

2014

2015

2016

2017

2013

2014

2015

2016

2017

0 0

0

0

0

0

2013 72,500

2014 30,387

2015 7,798

2016 330,262

2017 1,715,287

Tevékenység CF-ja Nyitókp.

(RON)

Értékesítésbevétele Egyébbevételek Változóköltségek (VC) Általánosköltségek (FC) ÉCS

(RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

104,760

687,396

2,882,140

7,787,420

17,036,840

43,929 102,944 8,600

327,615 382,370 8,600

1,524,901 974,992 8,600

4,176,438 1,963,781 8,600

9,368,459 1,560,628 8,600

AdózásElőttiEredmény Adó AdózottEredmény ÉCS CashFlow

(RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

-50,713 0 -50,713 8,600 -42,113

-31,189 0 -31,189 8,600 -22,589

373,647 59,784 313,863 8,600 322,463

1,638,601 262,176 1,376,425 8,600 1,385,025

6,099,153 975,864 5,123,289 8,600 5,131,889

Zárókp

(RON)

30,387

7,798

330,262

1,715,287

6,847,175

72,500

72,500

Bevételek, VáltozóKöltségek, Fedezeti Ö. Termék I. (RON) Forgalom Termék I. (RON) Költség (VC)

2013 77,760 26,244

2014 346,896 117,077

2015 735,840 248,346

2016 1,681,920 567,648

2017 2,049,840 638,604

Termék I. Termék II. Termék II.

(RON) (RON) (RON)

Fedezeti Ö. Forgalom Költség (VC)

51,516 27,000 17,685

229,819 182,500 119,538

487,494 511,000 334,705

1,114,272 1,168,000 765,040

1,411,236 1,241,000 812,855

Termék II. Termék III Termék III

(RON) (RON) (RON)

Fedezeti Ö. Forgalom Költség (VC)

9,315 0 0

62,963 158,000 91,000

176,295 1,635,300 941,850

402,960 4,937,500 2,843,750

428,145 13,746,000 7,917,000

Termék III

(RON)

Fedezeti Ö.

0

67,000

693,450

2,093,750

5,829,000

15


Általános költségek Fix költségekelemzése: 1 Általánosbérköltség 2 Általánosbérköltségbérjáruléka 3 Közüzemidíjak 4 Igénybevettszolgáltatások 5 Kamatterhek 6 Amortizáció (ÉCS) 7 Karbantartás, újberuházás 8 Szállításiköltség 9 Marketing ésreklámköltség 10 Biztosításköltsége 11 Segédanyagok, irodaszerek 12 Bérletidíjak 13 Hatóságiengedélyekdíja 14 Egyéb Össz Fix költség

102,944 (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

Bérköltség Munkakörmegnevezése 1 Kiszolgálók 2 Menedzser 3 4 5 6 7 8 Munkerő fix költsége Munkerő fix költsége

(RON/hó) (RON)

Közüzemidíjak 1 2 3 4

(RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó)

5 6 Közüzemidíjak Közüzemidíjak

víz gáz villany telefon internet (hozzáférés) egyéb

2013 22,500 6,244 3,150 3,750 0 8,600

2014 108,000 29,970 12,600 27,600 0 8,600

1,000 20,000 1,500 300 40,500 1,100 4,000 112,644

db 4 0.5

(RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON)

2013 bér 1,500 3,000

7,500 22,500

2013 150 300 300 150

db 4 1

2016 548,400 152,181 54,240 112,800 0 8,600 192,000 16,400 200,000 24,960 4,800 648,000

2017 559,200 155,178 55,920 115,200 0 8,600

4,000 30,000 6,000 1,200 162,000

2015 268,800 74,592 27,120 56,400 0 8,600 96,000 8,200 100,000 12,480 2,400 324,000

1,000 390,970

5,000 983,592

10,000 1,972,381

4,000 1,569,228

2014 bér 1,500 3,000

9,000 108,000

2015 bér 1,600 4,000

22,400 268,800

db 18 4

2016 bér 1,650 4,000

45,700 548,400

db 18 4

2017 bér 1,700 4,000

46,600 559,200

150 300 300 150

2015 320 660 640 320

2016 640 1,320 1,280 640

2017 660 1,320 1,320 680

150

150

320

640

680

1,050 3,150

1,050 12,600

2,260 27,120

4,520 54,240

4,660 55,920

16

2014

db 9 2

12,450 150,000 19,080 3,600 486,000


Igénybevettszolgáltatások

2013

1

könyveló

2

bank

3

internet (hosting)

4

egyéb

5

designer marketing szakember

6 Igénybevettszolgáltatáso k Igénybevettszolgáltatások

(RON/hó ) (RON/hó ) (RON/hó ) (RON/hó ) (RON/hó ) (RON/hó ) (RON/hó ) (RON)

2014

450

800

2015

2016

2017

450

1,000

2,000

2,200

50

100

200

200

800

1,600

3,200

3,200

1,000

2,000

4,000

4,000

4,700 56,400

9,400 112,800

9,600 115,200

1,250 3,750

2,300 27,600

Kávéházi fogyasztás Bevételekelemzése: 1 Kapacitás 2 Kihasználtság 3 Tervezettértékesítés 4 Egységár Forgalom

(vendég) (%) (vendég/év) (RON/vendég) (RON)

Változóköltségekelemzése: 1 Anyagköltség 2 Bérköltség 3 Bérjárulékok 4 Közüzemidíjak 5 Szállításiköltség Csomagolás, 6 beszerelésköltsége Reklám, 7 vevőszolgálatköltsége 8 Engedélyekdíja, adók Össz.vált.költség Össz.vált.költség

2013 21,600 30% 6,480 12 77,760

2014 87,600 33% 28,908 12 346,896

2013 (RON/vendég) (RON/vendég) (RON/vendég) (RON/vendég) (RON/vendég)

2015 175,200 35% 61,320 12 735,840

2014

2016 350,400 40% 140,160 12 1,681,920

2015

2017 350,400 45% 157,680 13 2,049,840

2016

2017

4

4

4

4

4

0

0

0

0

0

4

4

4

4

4

26,244

117,077

248,346

567,648

638,604

(RON/vendég) (RON/vendég) (RON/vendég) (RON/vendég) (RON)

17


Anyagköltségek Anyag, termék, tevékenységneve 1 2 3 4

Üdítő

Sütemény Különlegesalkoholositalok Kávé, tea

Menny. 40% 70% 10% 50%

Összesen

FedezetiÖsszegElemzése Tevékenységfedezetiösszege

2013

2014

2015

2016

2017

Egységára 1.5 3 6 1.5 4.05

Egységára 1.5 3 6 1.5 4.05

Egységára 1.5 3 6 1.5 4.05

Egységára 1.5 3 6 1.5 4.05

Egységára 1.5 3 6 1.5 4.05

2013 51,516

2014 229,819

2015 487,494

2016 1,114,272

2017 1,411,236

2013

2014

2015

2016

2017

30 90 2,700 10 27,000

50 365 18,250 10 182,500

140 365 51,100 10 511,000

2013

2014

Ajándék-édesség bolt

Bevételekelemzése: 1 Napivásárlókszáma 2 Nyitvatartásinapokszáma 3 Tervezettértékesítés 4 Egységár Forgalom

(fo) (db) (vasarlo/ev) (RON/db) (RON)

Változóköltségekelemzése: 1 Anyagköltség 2 Bérköltség 3 Bérjárulékok 4 Közüzemidíjak 5 Szállításiköltség Csomagolás, 6 beszerelésköltsége 7 Reklám, vevőszolgálatköltsége 8 Engedélyekdíja, adók Össz.vált.költség Össz.vált.költség

320 365 116,800 10 1,168,000

2015

340 365 124,100 10 1,241,000

2016

2017

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db)

6.1

6

6

6

6

0

0

0

0

0

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (EUR)

0.5

0.5

0.5

0.5

0.5

6.6 17,685

7 119,538

7 334,705

7 765,040

7 812,855

18


Anyagköltségek Anyag, termék, tevékenységneve 1 2 3 4 5

Poéncsoki Poéntorta Poéncukorcukorka Poéncukordoboz

2013

2014

2015

2016

2017

Menny. 60% 10%

Egységára 3 30

Egységára 3 30

Egységára 3 30

Egységára 3 30

Egységára 3 30

50%

2

2

2

2

2

50%

0.5

0.5

0.5

0.5

0.5

Összesen

6.05

FedezetiÖsszegElemzése Tevékenységfedezetiösszege

2013 9,315

6.05

2014 62,963

6.05

2015 176,295

6.05

2016 402,960

6.05

2017 428,145

Webáruház viszonteladóknak

Bevételekelemzése: 1 Viszonteladókszáma 2 Évesvásárlásokszáma 3 Rendelésnagysága 4 Tervezettértékesítés 5 Egységár Forgalom

2013 (db) (db) (db) (db/év) (RON/db) (EUR)

Változóköltségekelemzése: 1 Anyagköltség 2 Bérköltség 3 Bérjárulékok 4 Közüzemidíjak 5 Szállításiköltség Csomagolás, 6 nyomtatasköltsége Reklám, 7 vevőszolgálatköltsége 8 Engedélyekdíja, adók Össz.vált.költség Össz.vált.költség

Anyagköltségek Anyag, termék, tevékenységneve

2014 0

0 0

2013 (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db)

Menny.

19

2016 1,000 25.00 25 625,000 7.90 4,937,500

450 20.00 23 207,000 7.90 1,635,300

2014

2015

2017 2,000 30.00 29 1,740,000 7.90 13,746,000

2016

2017

3

3

3

3

3

0

0

0

0

0

1.2

1.2

1.2

1.2

3 0

5 91,000

5 941,850

5 2,843,750

5 7,917,000

2013

2014

2015

2016

2017

Egységára

Egységára

Egységára

Egységára

Egységára

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON)

2015

100 10 20 20,000 7.90 158,000


1 2 3 4 5

Poéncsoki Poéncukorcukorka Poéncukordoboz

70%

3

3

3

3

3

50%

2

2

2

2

2

50%

0.5

0.5

0.5

0.5

0.5

Összesen

3.35

FedezetiÖsszegElemzése Tevékenységfedezetiösszege

2013 0

3.35

2014 67,000

2015 693,450

3.35

3.35

2016 2,093,750

2017 5,829,000

Cash Flow

Indulás CF-ja Indulótőke (Sajáttőke) Beruházás Egyébindulóktg

(RON) (RON) (RON)

2013 150,000 75,400 2,100

2013

2014

2015

2016

2017

2013 72,500

2014 30,387

2015 7,798

2016 330,262

2017 1,715,287

Tevékenység CF-ja Nyitókp.

(RON)

Értékesítésbevétele Egyébbevételek Változóköltségek (VC) Általánosköltségek (FC) ÉCS

(RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

104,760

687,396

2,882,140

7,787,420

17,036,840

43,929 102,944 8,600

327,615 382,370 8,600

1,524,901 974,992 8,600

4,176,438 1,963,781 8,600

9,368,459 1,560,628 8,600

AdózásElőttiEredmény Adó AdózottEredmény ÉCS CashFlow

(RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

-50,713 0 -50,713 8,600 -42,113

-31,189 0 -31,189 8,600 -22,589

373,647 59,784 313,863 8,600 322,463

1,638,601 262,176 1,376,425 8,600 1,385,025

6,099,153 975,864 5,123,289 8,600 5,131,889

Zárókp

(RON)

30,387

7,798

330,262

1,715,287

6,847,175

72,500

72,500

20

3.35


Bevételek, VáltozóKöltségek, Fedezeti Ö. Termék I. (RON) Forgalom Termék I. (RON) Költség (VC)

2013 77,760 26,244

2014 346,896 117,077

2015 735,840 248,346

2016 1,681,920 567,648

2017 2,049,840 638,604

Termék I. Termék II. Termék II.

(RON) (RON) (RON)

Fedezeti Ö. Forgalom Költség (VC)

51,516 27,000 17,685

229,819 182,500 119,538

487,494 511,000 334,705

1,114,272 1,168,000 765,040

1,411,236 1,241,000 812,855

Termék II. Termék III Termék III

(RON) (RON) (RON)

Fedezeti Ö. Forgalom Költség (VC)

9,315 0 0

62,963 158,000 91,000

176,295 1,635,300 941,850

402,960 4,937,500 2,843,750

428,145 13,746,000 7,917,000

Termék III

(RON)

Fedezeti Ö.

0

67,000

693,450

2,093,750

5,829,000

21


Tartalomjegyzék

1. Bemutatkozás………………………………………………….1 1.1. Rólunk…………………………………………………...1 1.2. Küldetés………………………………………………… 1 1.3. Validációs fázis………………………………………….1 2. Termékeink és szolgáltatásaink………………………………..2 3. Célcsoport……………………………………………………...3 3.1. Piackutatás, igények felmérése…………………………..3 4. Felszerelések, berendezések…………………………………...5 5. Szervezeti felépítés…………………………………………….6 5.1. Működési terv……………………………………………6 5.2. Személyzeti terv…………………………………………8 6. SWOT analízis………………………………………………...8 6.1. Gazdaság általános trendjei……………………………..9 6.2. Iparág elemzése, előrejelzések…………………………..9 6.3. Versenytársak elemzése…………………………………9 6.4. Kilépési stratégia…………………………………..........10 7. Marketing…………………………………...………………...10 7.1. Jövőbeli tervek, víziók………………………………….10 7.2. 7P………………………………………………………..11 7.3. PESTEL………………………………………………….11 7.4. Porter féle 5 erő modell………………………………….12 8. Pénzügyi terv…………………………………………………..13

22


Beruházási költségek 1 Telek 2 Épület 3 Berendezés 4 Termekteszteles 5 Eszközök 6 Egyéb Összes Beruházási Költség: Amortizáció 1 Telek 2 Épület 3 Berendezés 4 Termekteszteles 5 Eszközök 6 Egyéb Összes Amortizáció

(RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) 2013

(RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

55 000 5 000 12 400 3 000 75 400 2014

0 0 5 500 0 3 100 0 8 600

0 0 5 500 0 3 100 0 8 600

Indulóköltségeket Növeli 1 Fix költségek előre a Fix ktg-k előre (hó) b Fix ktg-k -ÉCS (RON/hó) 2 Engedélyek 3 Cégalapítás költsége Indulóköltségeket Növeli

(RON) 2 8 579 (RON) (RON) (RON)

17 157

Szükséges indulótőke mértéke 1 Beruházási költségek 2 Induló költségeket növeli 3 Egyéb tartalékok Vállkozás elindításának ktg-e

(RON) (RON) (RON) (RON)

75 400 19 257 2 000 96 657

(RON) (RON) 75 400 40% 30 160 45 240

150 000 0

Indulás finanszírozása 1 Rendelkezésre álló saját tőke 2 Hitelfelvétel (Jelzáloghitel eszközökre) a Eszk. Ö. értéke (RON) b Min. saját rész (%) c Min. saját rész (RON) d Max. fedezet (RON) e Hitel összege (RON) f Hitel kamata (%) g Futamideje (év) Indításához rendelkezésre álló tőke

1 100 1 000 19 257

15% (Ft)

0 150 000

Amortizációja Amortizációja Amortizációja Amortizációja Amortizációja Amortizációja

2015 0 0 5 500 0 3 100 0 8 600

(év;RON) (év;RON) (év;RON) (év;RON) (év;RON) (év;RON)

10 4

2016

0 0 5 500 0 3 100 0

2017 0 0 5 500 0 3 100 0 8 600

0 0 5 500 0 3 100 0 8 600


Fix költségek elemzése: 1 Általános bérköltség 2 Általános bérköltség bérjáruléka 3 Közüzemi díjak 4 Igénybe vett szolgáltatások 5 Kamatterhek 6 Amortizáció (ÉCS) 7 Karbantartás, új beruházás 8 Szállítási költség 9 Marketing és reklám költség 10 Biztosítás költsége 11 Segédanyagok, irodaszerek 12 Bérleti díjak 13 Hatósági engedélyek díja 14 Egyéb Össz Fix költség

102 944 (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

Bérköltség Munkakör megnevezése 1 Kiszolgálók 2 Menedzser 3 4 5 6 7 8 Munkerő fix költsége Munkerő fix költsége

(RON/hó) (RON)

Közüzemi díjak 1 víz 2 gáz 3 villany 4 telefon 5 internet (hozzáférés) 6 egyéb Közüzemi díjak Közüzemi díjak

(RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON)

Igénybe vett szolgáltatások 1 könyveló 2 bank 3 internet (hosting) 4 egyéb 5 designer 6 marketing szakember Igénybe vett szolgáltatások Igénybe vett szolgáltatások Hitelfinanszírozás hatása 1 Tőketartozás 2 Fizetendő kamat 3 Tőketörlesztés

2013 22 500 6 244 3 150 3 750 0 8 600

2014 108 000 29 970 12 600 27 600 0 8 600

1 000 20 000 1 500 300 40 500 1 100 4 000 112 644

4 000 30 000 6 000 1 200 162 000

2013 db bér 4 1 500 0,5 3 000

(RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON/hó) (RON)

7 500 22 500 2013 150 300 300 150 150 1 050 3 150 2013 450

800 1 250 3 750 2013

(RON) (RON) (RON)

0 0 0

1 000 390 970

2015 268 800 74 592 27 120 56 400 0 8 600 96 000 8 200 100 000 12 480 2 400 324 000

2016 548 400 152 181 54 240 112 800 0 8 600 192 000 16 400 200 000 24 960 4 800 648 000

2017 559 200 155 178 55 920 115 200 0 8 600 12 450 150 000 19 080 3 600 486 000

5 000 10 000 4 000 983 592 1 972 381 1 569 228

2014 2015 2016 2017 db bér db bér db bér db bér 4 1 500 9 1 600 18 1 650 18 1 700 1 3 000 2 4 000 4 4 000 4 4 000

9 000 108 000

22 400 268 800

45 700 548 400

46 600 559 200

150 300 300 150 150

2015 320 660 640 320 320

2016 640 1 320 1 280 640 640

2017 660 1 320 1 320 680 680

1 050 12 600

2 260 27 120

4 520 54 240

4 660 55 920

450

2015 1 000

2016 2 000

2017 2 200

50

100

200

200

800 1 000 2 300 27 600

1 600 2 000 4 700 56 400

3 200 4 000 9 400 112 800

3 200 4 000 9 600 115 200

2014

2015

2016

2017

2014

2014

0 0 0

0 0 0

0 0 0

0 0 0


4 Fennmaradó tőketartozás

(RON)

0

0

0

0

0


Terméknév:

Kávéházi fogyasztás

Bevételek elemzése: 1 Kapacitás 2 Kihasználtság 3 Tervezett értékesítés 4 Egységár Forgalom

(vendég) (%) (vendég/év) (RON/vendég) (RON)

Változó költségek elemzése: 1 Anyagköltség 2 Bérköltség 3 Bérjárulékok 4 Közüzemi díjak 5 Szállítási költség 6 Csomagolás, beszerelés költsége 7 Reklám, vevőszolgálat költsége 8 Engedélyek díja, adók Össz.vált.költség Össz.vált.költség

(RON/vendég) (RON/vendég) (RON/vendég) (RON/vendég) (RON/vendég) (RON/vendég) (RON/vendég) (RON/vendég) (RON/vendég) (RON)

Anyagköltségek Anyag, termék, tevékenység neve 1 Üdítő 2 Sütemény 3 Különleges alkoholos italok 4 Kávé, tea Összesen Fedezeti Összeg Elemzése Tevékenység fedezeti összege

2013 21 600 30% 6 480 12 77 760

2014 87 600 33% 28 908 12 346 896

2015 175 200 35% 61 320 12 735 840

2013

2014

2015

2016

2017 350 400 45% 157 680 13 2 049 840 2017

4

4

4

4

4

0

0

0

0

0

4 26 244

4 117 077

4 248 346

4 567 648

4 638 604

2014

2015

2016

2017

2013 Menny. 40% 70% 10% 50%

2016 350 400 40% 140 160 12 1 681 920

Egységára Egységára Egységára Egységára Egységára 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 3 3 3 3 3 6 6 6 6 6 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 4,05 4,05 4,05 4,05 4,05 2013 51 516

2014 229 819

2015 487 494

2016 1 114 272

2017 1 411 236


Terméknév: Bevételek elemzése: 1 Napi vásárlók száma 2 Nyitvatartási napok száma 3 Tervezett értékesítés 4 Egységár Forgalom Változó költségek elemzése: 1 Anyagköltség 2 Bérköltség 3 Bérjárulékok 4 Közüzemi díjak 5 Szállítási költség 6 Csomagolás, beszerelés költsége 7 Reklám, vevőszolgálat költsége 8 Engedélyek díja, adók Össz.vált.költség Össz.vált.költség

Ajándék-édesség bolt 2013 (fo) (db) (vasarlo/ev) (RON/db) (RON)

Fedezeti Összeg Elemzése Tevékenység fedezeti összege

30 90 2 700 10 27 000 2013

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (EUR)

Anyagköltségek Anyag, termék, tevékenység neve 1 Poéncsoki 2 Poéntorta 3 Poéncukor-cukorka 4 Poéncukor-doboz 5 Összesen

2014

2014

2015

2016

2017

6,1

6

6

6

6

0

0

0

0

0

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

6,6 17 685

7 119 538

7 334 705

7 765 040

7 812 855

2014

2015

2016

2017

2013 Menny. 60% 10% 50% 50%

50 365 18 250 10 182 500

2015 2016 2017 140 320 340 365 365 365 51 100 116 800 124 100 10 10 10 511 000 1 168 000 1 241 000

Egységára Egységára Egységára Egységára Egységára 3 3 3 3 3 30 30 30 30 30 2 2 2 2 2 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 6,05

6,05

6,05

6,05

6,05

2013 9 315

2014 62 963

2015 176 295

2016 402 960

2017 428 145


Terméknév:

Webáruház viszonteladóknak

Bevételek elemzése: 1 Viszonteladók száma 2 Éves vásárlások száma 3 Rendelés nagysága 4 Tervezett értékesítés 5 Egységár Forgalom Változó költségek elemzése: 1 Anyagköltség 2 Bérköltség 3 Bérjárulékok 4 Közüzemi díjak 5 Szállítási költség 6 Csomagolás, nyomtatas költsége 7 Reklám, vevőszolgálat költsége 8 Engedélyek díja, adók Össz.vált.költség Össz.vált.költség

2013 (db) (db) (db) (db/év) (RON/db) (EUR)

Fedezeti Összeg Elemzése Tevékenység fedezeti összege

0 0 2013

(RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON/db) (RON)

Anyagköltségek Anyag, termék, tevékenység neve 1 Poéncsoki 2 Poéncukor-cukorka 3 Poéncukor-doboz 4 5 Összesen

0

2014

2015 450 20,00 23 207 000 7,90 1 635 300 2015

2016 2017 1 000 2 000 25,00 30,00 25 29 625 000 1 740 000 7,90 7,90 4 937 500 13 746 000 2016

2017

3

3

3

3

3

0

0

0

0

0

1,2

1,2

1,2

1,2

5 91 000

5 941 850

5 2 843 750

5 7 917 000

3 0 2013

Menny. 70% 50% 50%

2014 100 10 20 20 000 7,90 158 000

2014

2015

2016

2017

Egységára Egységára Egységára Egységára Egységára 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5

3,35 2013 0

3,35

3,35

3,35

3,35

2014 67 000

2015 693 450

2016 2 093 750

2017 5 829 000


Indulás CF-ja Induló tőke (Saját tőke) Beruházás Egyéb induló ktg

(RON) (RON) (RON)

2013 150 000 75 400 2 100

Külső finanszírozás CF-ja (Kamat nélkül) Hitelfelvétel (RON) Hitel tőketörlesztés (RON) Tevékenység CF-ja Nyitó kp.

(RON)

Értékesítés bevétele Egyéb bevételek Változó költségek (VC) Általános költségek (FC) ÉCS Adózás Előtti Eredmény Adó Adózott Eredmény ÉCS CashFlow

(RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON) (RON)

Záró kp

(RON)

2013

2014

2015

2016

2017

2013

2014

2015

2016

2017

0

72 500

72 500

Bevételek, Változó Költségek, Fedezeti Ö. Termék I. (RON) Forgalom Termék I. (RON) Költség (VC) Termék I. (RON) Fedezeti Ö. Termék II. (RON) Forgalom Termék II. (RON) Költség (VC) Termék II. (RON) Fedezeti Ö. Termék III (RON) Forgalom Termék III (RON) Költség (VC) Termék III (RON) Fedezeti Ö. Termék IV. (RON) Forgalom Termék IV. (RON) Költség (VC) Termék IV. (RON) Fedezeti Ö.

0

0

0

0

0

2013 72 500

2014 30 387

2015 7 798

2016 330 262

2017 1 715 287

104 760

687 396

2 882 140

7 787 420

17 036 840

43 929 102 944 8 600 -50 713 0 -50 713 8 600 -42 113

327 615 382 370 8 600 -31 189 0 -31 189 8 600 -22 589

1 524 901 974 992 8 600 373 647 59 784 313 863 8 600 322 463

4 176 438 1 963 781 8 600 1 638 601 262 176 1 376 425 8 600 1 385 025

9 368 459 1 560 628 8 600 6 099 153 975 864 5 123 289 8 600 5 131 889

30 387

7 798

330 262

1 715 287

6 847 175

2013 77 760 26 244 51 516 27 000 17 685 9 315 0 0 0 0 0 0

2014 346 896 117 077 229 819 182 500 119 538 62 963 158 000 91 000 67 000 0 0 0

2015 735 840 248 346 487 494 511 000 334 705 176 295 1 635 300 941 850 693 450 0 0 0

2016 1 681 920 567 648 1 114 272 1 168 000 765 040 402 960 4 937 500 2 843 750 2 093 750 0 0 0

2017 2 049 840 638 604 1 411 236 1 241 000 812 855 428 145 13 746 000 7 917 000 5 829 000 0 0 0

12 000 000 10 000 000 8 000 000 6 000 000

Fix költség Változó költség

4 000 000 2 000 000


0 1

2

3

4

5

Bevételek alakulása 18 000 000

17 036 840

16 000 000 14 000 000 12 000 000 10 000 000 8 000 000

7 787 420

Bevételek alakulása

6 000 000 4 000 000 2 000 000

2 882 140

104 760 687 396

0 1

2

3

4

5

Cash Flow 6 000 000 5 131 889

5 000 000 4 000 000 3 000 000

Cash Flow 2 000 000 1 385 025

1 000 000 -42 113

-22 589

322 463

0 -1 000 000

1

2

3

4

5

Candy Café  
Candy Café  

Ifjúsági Üzleti Program 2013 Erdély - Üzleti tervezés emelt szint - Candy Café

Advertisement