Page 1

NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2011

Ai pe ce face click!

CENTRUL TÂNĂRULUI JURNALIST DIN MOLDOVA - 9 ANI ÎN RITM CU TINERII Dumitru Alexei, ne spune primul “Bună Dimineaţa” zi de zi în pag. 2

Decoperă rubrici noi: “Tips & Tricks“, “E bine să ştii...“ “Jurnalist pentru o zi“ etc. începând cu pagina 4


2

Profilul Tânărului Jurnalist

Dumitru Alexei: “Atunci când îţi doreşti foarte mult un lucru, tot universul conspiră pentru tine“ Studii Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicarii USM , Regie și Măestrie Actoricească USM Experiența în mass media de trei anișori. 3 calități de bază ale lui Dumitru Alexei: Siguranță, sinceritate și bun simț. Poate că e bine să ai și sînge de vulpe în vene ca să îți colorezi mai rapid succesul, însă eu încă nu sunt pregătit pentru aceasta. Cu cît ești mai șmecher, cu atît mai mulți bani îţi aduce meseria aceasta. Am cunoscut oameni care au suferit din cauza jurnaliștilor, dar am încercat să îi conving că fiecare profesie este uneori pișcătoare. În cazul acesta trebuie să fim atenți la orice declarație. Noi – jurnaliștii pescuim și intriga și bunătatea.

devenim eroi și în alte istorii de viață: iubire, familie și alte capitole care ne vor face fericiți. Consider că o mare realizare este să păstrezi fericirea atît pentru tine, cît și pentru cei dragi. Sunt la început de drum, un pic zăpăcit, dar voi face tot posibilul ca în domeniul mass-media să împletesc un lanț de realizări.

Invitatul care v-a impresionat cel mai mult: A fost o perioadă când 99 % din oamenii pe care îi întîlneam nu-mi îmi plăceau, însă de cînd am îmbrățișat această meserie, am început să descopăr ineditul în fiecare persoană. Îmi place să-i fac să se simtă bine în preajma mea și să-şi împărtășească întregul șir de amintiri. Mi-au plăcut toți invitații, și chiar dacă au existat neregularități, atunci problema e în mine. Eu încă nu am moștenit destulă siguranță de la viață. De ce jurnalism? Lecții învățate de la invitați: „De la invitați am învățat cum trebuie să ascult mai Uneori am impresia că e viceversa, că bine, ca să înțeleg viziunea omului și să o această meserie m-a ales pe mine. Din descriu așa cum își dorește el.“ copilărie nu aveam vise mărețe sau scopuri pe care să le urmăresc în viață, cu toate Planuri pentru Viitor: astea am fost foarte fericit. Eram imprevizibil și chiar introvert. Nu obișnuiam să Hmmm, sunt un pic visător și îmi doresc –mi împărtășesc ideile, căci eram sigur că mai multe în viață. Vreau să îmi fac un oamenii din jur nu mă vor înțelege. Mă re- nume bun în mass media, pentru că jurfugiam într-o lume aparte, o lume ciudată nalismul și televiziunea nu înseamnă doar plină de lumină şi frumusețe și foarte prezentare. Acum mă bucur de această departe de realitate palpabilă, pentru că ocazie, deși sunt conștient că nimic nu e oamenii prea realiști mă plictiseau. Poate veșnic. Oamenii se plictisesc repede de un motiv este faptul că nu prea iubeam același chip și, permanent, trebuie să faci cifrele și la lecțiile de matematică scriam schimbări ca să îți menții audiența. Moversuri. Totuși, am simțit că jurnalismul era mentan îmi este frică de viitorul meu, mă cea mai potrivită alegere, chiar dacă eram las în voia destinului. Dacă tot el mi-a adus împătimit și de actorie. Nu regret că am pe tavă tot ce trăiesc acum, atunci îl mai las optat pentru jurnalism, acum incerc trep- să mai domine, deși știu că în curând mă tat să redescopăr această specialitate, să voi simți eu rege pe propria soartă. mă îndrăgostesc şi mai mult de ea, fiind că e prea devreme să spun ce gust are mese- De la tînăr la tînăr: ria aceasta. Dragii mei, din “Alchimistul” de Paulo CoCea mai mare realizare de până acum: elho am învățat că atunci cînd îți dorești nespus de mult un lucru , tot universul Încă nu a fost… aștept și eu cu nerăbdare conspiră la realizarea visului tău. Vă urez cît să fiu mîndru de cele mai mari realizari atît mai multă credință în propriile forțe, și nu profesionale cît și personale, fiindcă sper uitați de Dumnezeu, căci cele mai bune că succesele mele să nu se reducă doar la lucruri în viața apar grație lui. televiziune. Suntem oameni și trebuie să


Retrospectiva CTJM

3

Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova şi-a sărbătorit 9 ani de activitate

Timp de 9 ani, Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova (CTJM) a contribuit la dezvoltarea reţelei presei tinerilor. În urma trainingurilor CTJM, cei mai buni participanţi au fost angajaţi la instituţii media precum: TV Moldova 1, Unimedia, Publika TV, Ziarul “Adevărul”, Radio Moldova etc. În acest an, CTJM a organizat primul Forum al Tinerilor Jurnalişti din Moldova la care au participat 50 de tineri jurnalişti din întreaga ţară, inclusiv din regiunile Transnistria şi Găgăuzia. La nivel online au fost create 20 de blogguri, campanii media de promovare a libertăţii de exprimare şi a participării tinerilor la viaţa socială: “Ai curajul să spui ce gîndeşti ?”, “Jurnalist pentru o zi”, “Becul de argint”, “Jurnalist cu talent? Fii atent”, “Fii mai bun, de Crăciun în stil CTJM” etc. În vara aceasta am ajutat circa 40 de tineri jurnalişti să beneficieze de o ofertă mai largă privind locul de practică şi să comunice într-o atmosferă amicală cu managerii instituţiilor media, prin intermediul Târgului Locurilor de Practică pentru studenţii la Jurnalism. O altă activitate cu care se poate mândri CTJM este Programul Stagiilor de Practică. Scopul programului a fost să oferim posibilitatea celor mai buni studenţi să practice meseria de jurnalist în cadrul a 10 instituţii media şi ofiţer de presă în cadrul unui ONG. La nivel de reţea s-a realizat Recensământul Presei Tinerilor şi Strategia de Dezvoltare a reţelei mass mediei tinerilor. Toate aceste rezultate au fost împărtăşite în incinta restaurantului Passepartout în data de 22 noiembrie 2011 alături de prietenii şi membrii de echipă CTJM. Un aspect relevant în cadrul evenimentului “9 ani în ritm cu CTJM” a fost prezentarea Strategiei de Dezvoltare a Organizaţiei, un plan complex metodologic de consolidare a organizaţiei şi reţelei presei tinerilor din Republica Moldova. Tot în acest an, a fost reeditat Buletinul tău, publicaţie ce apare lunar şi este realizată de către echipa Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova, în bază de voluntariat. Conceptul publicaţiei se focusează pe mesajul de la tânăr la tânăr, astfel, echipa Centrului Tînărului Jurnalist din Moldova, îşi propune să vină în întimpinarea curiozităţilor semenilor lor cu o serie de oportunităţi şi abordări de subiecte, menite să dezvolte şi să îmbunăteţească calităţile profesionale ale tinerilor jurnalişti de la noi. De asemenea, a fost creat Radio CTJM. Un gen de “training-uri radiofonice”, cu implicarea opiniilor celor mai buni experţi în domeniu. Acesta se află în topul preferinţelor vizitatorilor www.ctj.md alături de publicaţia on-line Buletinul tău.

Becul de argint aniversar: Olga Cheptene Deţinătoarea trofeului „Becul de argint“, pentru minţi luminate şi idei de milioane a CTJM pentru luna noiembrie a devenit Olga Cheptene pentru dăruire, competenţă şi perseverenţă demonstrare în activităţile CTJM şi acceptarea provocării de a conduce redacţia publicaţiei „Buletinul tău“. Întreaga echipă CTJM o felicită pe Olga: la mai mult şi la mai mare!

Amintim că la 22 noiembrie 2002, Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova (CTJM) fost înregistrat la Ministerul Justiţiei din RM. Misiunea CTJM este de a dezvolta mass-media tinerilor din Republica Moldova. În acest sens, CTJM susţine reţeaua presei tinerilor, organizează cursuri de instruire, oferă consultanţă şi facilitează schimbul de informaţii şi experienţă dintre tinerii jurnalişti. Mulţumim partenerilor şi finanţatorilor noştri pentru susţinere: Centrul pentru Jurnalism Independent, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, Asociaţia Presei Electronice, Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice, Portalul de știri UNIMEDIA, Cotidianul TIMPUL, Ziarul de gardă, Vocea Basarabiei,Postul Public de Televiziune Moldova1, Ziarul “Adevărul” şi Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului FHI 360 Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP).


“E bine să ştim ... “

4 „Şi jurnaliştii au propriul Cod Deontologic“

Jurnalistul este persoana care îşi câştigă mijloacele de trai prin colectarea, redactarea şi publicarea de informaţii referitoare la fapte şi evenimente de interes public, cu scopul diseminării publice. Așa definește ”jurnalistul” noul cod deontologic al jurnalistului din Moldova.

INFORMAŢIILOR, descrie cum jurnalistul trebuie să prezinte informațiile, mai cu seamă că orice informație trebuie verificată înainte de a fi publicată. La fel, jurnalistul trebuie să ia în considerație mai multe opinii, în articolul său, iar citatele trebuie să fie ”exacte, iar în cazul citării parţiale, jurnalistul are obligaţia de a nu denatura mesajul persoanei citate”. Jurnalistul va respecta dreptul de autor. Preluarea fără cost a materialelor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea preluată. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa şi autorul informaţiei şi indicat link-ul direct la sursă. De asemenea, Codul Deontologic prevede că jurnalistul trebuie să indice sursa informaţiilor sale şi va întreprinde demersuri pentru a obţine informaţia din surse citabile. Jurnalistul ar trebui să facă o distincţie clară între fapte şi opinii, fără a-și prezenta propriile opinii drept informaţie.

Jurnaliștii, alături de alți profesioniști, au un cod deontologic după care se conduc atunci cînd profesează. Acesta este un document oficial, care conține un spectru de principii și com- Este important de reținut că jurnalistul trebuie să portamente etice, dar și răspunsuri la diferite dileme profesio- facă o separare clară a produselor jurnalistice de cele realizate nale. în scop publicitar. Materialele în scop publicitar sunt marcate distinct şi sunt prezentate astfel încît să nu poată fi confunda Important de reținut este faptul că Noul Cod Deon- te cu cele jurnalistice. tologic al Jurnalistului din Republica Moldova a fost elaborat la 4 mai 2010, bazat pe textul ”Codul principiilor de etică În concluzie, Codul Deontologic este absolut neceprofesională al jurnalistului din Moldova”, adoptat în 1999 de sar în practicarea meseriei de jurnalist. Fie că ești jurnalist „cu către Uniunea Jurnaliștilor din Moldova. acte în regulă”, fie că ești jurnalist începător, prevederile Co Acest cod conține șapte capitole, și, în fiecare număr dului Deontologic trebuie respectate și revăzute cît mai des, al ”Buletinului Tău”, vă vom prezenta cîteva dintre cele mai ori fiecare articol realizat, trebuie să corespundă cerințelor interesante prevederi ale acestuia. profesionale. Așadar, partea a II-a, ASIGURAREA ACURATEŢEI Ghidul oratorului: Cum ne stăpânim emoțiile? 1.

Înainte de a începe prezentarea avem nevoie de 5-10 minute ca să recapitulăm despre ce ne propunem să vorbim.

Se recomandă să avem o respirație ritmică. Exercițiu: inspirație, pauză (reținerea respirației), expirație. 2.

Cu câteva minute înainte de a începe discursul, avem nevoie de automotivare și încredere în forțele proprii. Se

recomandă următorul exercițiu: Ex: strîngem palmele împreună, ținând mânile în regiunea toracală și apăsăm puternic de câteva ori până simțim o contractare a mușchilor în umeri. Acest exercițiu ne va ajuta să ne simțim stăpâni pe situație și ne va inspira siguranță în fața publicului pe care urmează să-l impresionăm. 3.

Înainte de a lua cuvântul trebuie să respectăm o “regulă de aur” - pauza de început. Este momentul în care ne

cunoaștem publicul și este recomandabil să ne direcționăm privirea de-a lungul auditoriului sub forma literei “M”. Aceasta înseamnă să privim partea stângă a primului rând, apoi ultimele rânduri, revenim cu privirea în mijlocul primului rând, privim partea dreaptă a ultimelor rânduri și revenim cu privirea în primul rând, apoi putem începe prezentarea. 4.

Pe parcurs, la fel, putem lua o mică pauză atunci când simțim că pierdem firul. Aceasta ne va ajuta să ne mobilizăm

pentru a ne continua discursul și totodată va capta atenția publicului. 5.

Trebuie să fim foarte siguri pe ceea ce spunem pentru a nu stârni publicului senzații de incertitudine în privința

pregătirii noastre. Vom transmite emoții pozitive, vom fi entuziasmați şi ne vom implica la maxim în discuţii. Aceasta ne va ajuta să ne lărgim zona de confort, astfel, vom aduce publicul mai aproape de noi. Mult succes!


Jurnalist pentru o zi

5

Beatrice-Daniela Tabacari: “Ce e mai bine să poţi: a desena sau a scrie?“

Pentru un omulean cu părinţi artistici, eu distrug conceptul continuităţii talentului. De pe vremea când abia ajungeam să am un metru, nu foloseam acuarelele decât pe post de încă o şansă de a mă îndulci. Tare delicios era amestecul acela de culori industriale şi aş putea afirma că ţi-ai trăit degeaba copilăria dacă nu le-ai încercat. Nu pot desena - tristă propoziţie. De scris - judecaţi voi. Mereu am crezut că prin intermediul desenelor, copii, în special, îşi exprimă ideile mai bine. Cuvintele, pur şi simplu, conferă adjectivitate; însă nu e deajuns, nu încape creativitate. Am o invidie patetică faţă de pictori. Ei pot transpune gândul, dezordinea din encefal, pe foaie. Când zic dezordine includ şi vise, oameni imaginari, prieteni perfecti, amanţi pasionali, peisaje utopice. Foaia albă devine artă, iar arta se împleteşte în culori şi forme prea greu de crezut reale. Lumea creatorului - cum o vede el, cum o simte el - totul devine o imagine, o grozavă invenţie. Din acest- motiv, nu înţeleg tendinţa tinerilor din generaţia `90, o generaţie evident deosebită, de a se izola de acest talent. Ingineri, avocaţi, judecători, economişti – spintecători ai frumosului; mare păcat. Cândva, frigiderul sovietic „Fulguşor” era galeria ta de artă. Fă-l să reînvie, fă-mă să te invidiez!

Galeria talentelor: Rada Ursu, pictoriţa de la Drept care jonglează cu culori.


Tips & Tricks: Dress-code

6

Tips & Tricks: Să redescoperim Dress-code-ul

Codul vestimentar în ziua de azi nu mai este atât de pretențios și riguros ca acum câteva decenii în urmă. Se poate spune și că unele norme etice pe plan moral, poate prea rigide, tind să fie înlocuite de altele mai noi și mai flexibile. Acest lucru ne lasă mai liberi în felul nostru

de a fi și în alegerea ținutelor, dar totodată, face ca limitele între formal și neformal să fie tot mai subtile, astfel pot apărea şi confuzii. De ce ar trebui să ținem cont atunci când ne alegem o ținută? De personalitatea noastră și de

onestitatea noastră. Dar este cunoscut faptul că felul în care ne îmbrăcăm ne influențează imaginea în societate reflectând poziția socială, statutul, starea de spirit. În al doilea rând, imaginea ne poate influența chiar confortul psihic - ne comportăm diferit în haine diferite. Anumite ţinute ne pot încuraja anumite aptitudini, dar nu ne vor face, însă, să vorbim mai corect sau să fim mai educați. În popor există zicala “Nu haina face pe om”, ceea ce e foarte adevărat. Totodată, putem observa că din cauza unei perechi de pantaloni sau a unei cămăși prost alese are de „suferit” imaginea noastră în public. Și invers, dacă ținuta nu se potrivește cu ocazia, evenimentul la care vom merge, ne simțim sinchisiți în propriile haine. Spre exemplu: nu este atât de comod să porți o rochie de seară sau un frac atunci când nu ești familiar cu aceste haine. Dacă suntem invitați la o întrunire mondenă și ne-am pus ca scop doar să arătăm elegant atunci aceasta nu este suficient. Există o multitudine de ținute impuse prin intermediul Dress code-ului pe care dacă nu le respectăm riscăm să pierdem din imagine. În afară de asta există o cultură a purtatului hainelor. Susținătorii Dress code-ului asociază orice abatere a unei anumite ținute cu lipsa de respect, echivalentul nerespectării condițiilor de igienă. Dar atunci când primim o invitație în care este menționat cuvântul Dress code, trebuie să știm că la acest eveniment se așteaptă o ținută anume. Deci, trebuie să facem o distincție clară între diferitele tipuri de

ținute dar să știm şi a le purta adecvat. De cealaltă parte a balanței ținutele formale sunt obiectul unor critici, asociindu-se cu lipsa de inițiativă, cu supunerea în fața părerii colective. Putem observa cât de mult ne asemănăm unii cu alții la nunți sau la unele întâlniri de afaceri. Pe parcurs vom încerca să caracterizăm câteva tipuri de ținute pe care, mai mult ca sigur, oricare din noi am dori să le cunoaștem mai bine. Nu este vorba neapărat de un Dress code ci mai mult de o adaptare a modului de a te îmbrăca, la tipul de activitate pe care o exerciți în societate. Spre exemplu, dacă lucrezi în domeniul jurnalismului (la radio, televiziune, în publicitate), atunci te afli într-un mediu permisiv, ceea ce înseamnă că nu necesită o ținută formală. Aici se pune accentul pe apariții distinse, nu foarte pretențioase, dar cu efect. Este important să fii îmbrăcat comod și să fii stăpân pe sine. Un aspect decent și adaptat profesiei va aduce un plus de credibilitate. Prin urmare, sunt interzise culorile stridente ce impun un punct de vedere și accesoriile vestimentare vulgare ce pot distrage atenția. Încălțămintea trebuie să nu aibă tocul prea mare și e de dorit să fie pantof de culoare închisă, în nici un caz sandale. Sunt binevenite accesoriile vestimentare ca puloverul în culori calde, top-urile și cardiganul. Barbații pot folosi blugii asortați la un sacou de culoare cu o cămașă deschisă dedesubt.


Tips & Tricks: Lecţii în foto jurnalism

7

Vrei să fii un fotojurnalist?

Urmaţi trei reguli de bază pentru a deveni un fotograf mai bun: 1. Respectă regula treimilor. În ce constă? Trageţi două linii imaginare pe cadrul imaginii astfel încât să îl împărţiţi in trei secţiuni egale, atât pe orizontală cât şi pe verticală. Intersecţiile celor patru linii se numesc punctele de forţă A,B,C,D, iar cele două linii verticale, linii de forţă. Se ştie că în cazul în care subiectele sunt situate într-unul dintre aceste puncte sau pe una din cele două linii, imaginea obţine mai multă putere.

Amplasarea subiectului sau a elementelor principale ale compoziţiei pe centrul imaginii sau în extremitatea cadrului va fi monotonă, obositoare, sau va crea un dezechilibru profund.

2. Crează o poveste din fiecare fotografie Asigură-te că poza pe care vrei să o faci, va relata o poveste. Încearcă să capturezi acele elemente în imagine care oferă informaţii interesante . Conflictul. Emoţia. Mişcarea. Suspansul. Ciudăţenie. Aceastea sunt elementele unei fotografii care o fac expresivă. Cauta-le şi surprinde-le.

3.

Regula asimetriei

Divizarea cadrului în părţi egale creează deasemenea monotonie. Dacă vreţi să încadraţi în cadru linia orizontului, evitaţi ca aceasta să fie exact la mijlocul imaginii. Situaţi-o la o treime de marginea superioară sau inferioară, după cum vi se pare mai interesant. Acelaşi lucru este valabil şi la compoziţia pe verticală. Într-o compoziţie reuşită mai contează şi ritmul, armonia sau echilibrul. Iată câteva fotografii în care sunt ilustrate aceste noţiuni.


Ciocolata de weekend

8

Let’s the Magic begin - Să înceapă Magia! Deşi iarna se lasă aşteptată, magia sărbătorilor pluteşte în aer,iar vacanţa e tot mai aproape. Din această cauză, am hotărât să vă recomand câteva filme deosebite, care, cu siguranţă, pot transforma orice seară banală de decembrie într-una de poveste. Vizionare plăcută! „Miracol pe strada 34” ( „Miracle on 34 th Street”) Distins cu numeroase premii, „Miracol pe strada 34” prezintă o piesă clasică despre Moş Crăciun. Bătrânelul Kris Kringle este angajat de către Doris Wlaker în rol de Moş Crăciun la un mare magazin. Deşi îi cucereşte pe toţi new-yorkezii la parada anuală a moşilor, nu reuşeşte s-o facă pe fiica lui Doris, mica Susan, să creadă în el. Faptul că intră excelent în rolul de Moş îi provoacă şi anumite neplăceri. El este internat într-un spital de boli mintale, dar Fred Gailey, tânărul avocat logodit cu Doris, apelează la toate ajutoarele, pentru a demonstra în Justiţie că Moş Crăciun există. Pentru a afla deznodământul, puteţi privi fimul în două variante: fie cea din 1947, fie cea din 1994. „Crăciun fericit” („Joyeux Noel”) Un film emoţionant, inspirat dintr-o istorie adevărată. Acţiunea se petrece în noaptea de Crăciun a anului 1914. Este evocată o întâmplare fără precedent, care are în centru 4 personaje: un locotenent francez, un preot scoţian, un tenor german şi o soprană daneză. Ceva extraordinar se întâmplă simultan în tranşeele franceze, britanice şi germane, căci armele sunt lăsate şi inamicii se unesc, pentru a-şi strânge mâinile, a împărţi frăţeşte ţigări sau ciocolată şi a-şi ura, simplu, „Crăciun fericit!”. E necesar să priveşti filmul acesta,ca să te convingi încă o dată de faptul că miracolele există! „O viaţă minunată” ( „It’s a wonderful life”) Clasat pe primul loc în topul celor mai inspirante 100 de filme, întocmit de Academia Americană de Film, „O viaţă minunată” prezintă povestea lui George Bailey, care este oprit din încercarea de a se sinucide, de un înger, care îi arată cum ar fi fost lumea dacă el nu ar fi existat niciodată. Şocat de cele aratate de înger, George începe să îşi aprecieze, cu adevărat, viaţa. Pe parcursul celor 130 de minute, vei reuşi să râzi cu poftă, să plângi, poate, dar, totodată, să te simţi fericit, pentru că trăieşti. Un film cu adevărat impresionant, ce te face să conştientizezi că fiecare are un scop în această lume.

Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova CTJM este fondat la 25 septembrie 2002 de către un grup de 11 tineri jurnalişti, care activau în cadrul ziarelor şcolare din diferite zone geografice ale Republicii Moldova, cu sprijinul Centrului Independent de Jurnalism şi a Reprezentanţei UNICEF în Moldova. La 22 noiembrie 2002, CTJM a fost înregistrat la Ministerul Justiţiei din RM.

BULETINUL TĂU Publicaţie ce apare lunar, realizată de către echipa Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova.

Produs de:

Colegiul redacțional

Olga Cheptene redactor- șef Daniel Vodă redactor-coordonator Reporteri: Alina Codreanu Alina Gâlca Anastasia Doagă Cătălina Dumbrăveanu Josh Bossevain Ion Andrusceac Natalia Mogâldea Adresa redacției: Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova (CTJM), Casa Presei, str. Puskin 22, of. 520, Chişinău, Republica Moldova, MD – 2012, tel: (022) 92 30 81, e-mail: ctjmoldova@gmail.com, web: www.ctj.md

Buletinul tău, NOIEMBRIE-DECEMBRIE  

BULETINUL TĂU este o publicaţie ce apare lunar, realizată de către echipa Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova, în bază de voluntariat.