Page 1

MAI 2011

Ai pe ce face click!

Forumul tinerilor jurnalişti din Moldova la Prima ediţie, în pagina 3 Ilinca Avram despre televiziune şi nu numai pe pagina 2

Ciocolata de weekend o savuraţi în pagina 4

Cum arată o fişa medicală a ziarului “ProVerde” în pagina 3


Profilul Tânărului Jurnalist

2

Ilinca Avram: “Nu cred că aş putea

fi idolul cuiva, nu sunt perfectă“ Studii

La 14 ani am început studiile la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga“, specialitatea Dirijat Coral. În anul patru de colegiu am început studiileşilaAcademiadeStudiiEconomicedinMoldova,specialitateaTurism.Maiapoi,înanultreidefacultateamaplicatşi pentru specialitateaCulturologiedelaAcademiadeMuzicăTeatruşiArtePlastice.ÎntretimpamfacutşiŞcoaladeTeleviziunedinBucureşti, unde am avut ca profesori unii dintre cei mai buni jurnalişti din Romania: Teo Trandafir, Alesandra Stoicescu, Carmen Ivanov, Vlad Ionescu, Mihaela Calin, Ferenc Vasas şi mulţi alţii. Iar acum sunt masterandă la ASEM, specialitatea Reclamă şi Relaţii cu Publicul.

Experienţă Prima experienţă a fost moderarea unui eveniment împreună cu Cristi Aldea – Teodorovici. Tot atunci a fost şi prima bâlbă. Având doar şase ani, îmi era dificil să anunţ numele colegului meu Cristi. Apoi, au urmat o serie de emisiuni, festivaluri, evenimente. Emoţia emisiei în direct am simţit-o la Moldova 1, la emisiunea “Bună dimineaţa”. Iar într-o zi frumoasă de vară am vazut un anunţ pe internet despre Şcoala de Televiziune din Bucureşti. Atunci, am înţeles ce înseamnă să doreşti ceva tare mult, iar sentimentul de euforie care te domină atunci cand ai obţinut acel lucru, e de nedescris. La acea şcoală mi-am dat seama că nu vreau să fac divertisment şi nici măcar nu mai vreau să mă întorc în Moldova. Voiam sa fiu ştiristă. A fost o perioadă frumoasă, plină de emoţii, de lecţii învăţate care mai greu, care mai uşor. Am învăţat să mă descurc singură. Eram convinsă că voi rămâne acolo, mai ales că primisem şi câteva oferte destul de interesante în domeniul televiziunii. Aşa a fost să fie că m-am întors acasă. Venisem într-o mini vacanţă, care uite că s-a prelungit aproape 2 ani.

Cea mai mare realizare profesională 8 luni de “Deşteptarea” alături de colegul meu Sergiu Beznitchi şi “Cappuccino Show” la Jurnal FM.

Lecţii învăţate

Bun de citit...

Visul mi s-a îndeplinit pe jumătate. Am fost moderatoare la “Ediţie Specială”, după care prezentatoare ştiri, pe lângă aceasta eram şi reporter. Dar gândurile mele erau tot la Bucureşti, era ceva de vis pentru mine. Acum, nu mai e. Din păcate sau din fericire. Ceea ce ţine de reporterie am câteva amintiri extraordinare. Am învăţat să mă cunosc pe mine însumi, să ştiu care îmi sunt limitele şi atunci, când este cazul să reuşesc să le depăşesc.

De la tânăr pentru tânăr Eunucredcaaşputeasăfiuidolulcuiva,pentrucăeunusuntperfectă, amşieumultedefecte.Ideeaestesăştimcumsălemascăm în aşa fel încât să pară calităţi. Nu întotdeauna ascult sfaturi, chiar dacă ştiu că ar trebui. După cum se spune: “Ceea ce nu te omoară, te face mai puternic”. Nu luaţi drept exemplu ceea ce am scris. Ceea ce mi se potriveşte mie, vouă, s-ar putea să vă dăuneze. Fiecare dintre noi are dreptul de a alege. Important e să nu-ţi pară rău pentru alegerea pe care ai făcut-o, nici acum, nici mai târziu.

Anunţuri Anunţuri Premiile ONU în domeniul drepturilor omului 2011

Reprezentanţa Organizaţiei Naţiunilor Unite în Republica Moldova lansează un concurs pentru cea mai buna acţiune de promovare şi protecţie a drepturilor omului. Aflat la cea de-a 7-ea ediţie, concursul are drept scop evidenţierea şi premierea celor mai valoroase iniţiative şi acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului de către ONG-uri şi mass-media. Concursul se va desfăşura în bază de nominalizări, publicul fiind încurajat să nominalizeze organizaţii ale societăţii civile, jurnalişti, instituţii media etc., care au realizat contribuţii recente şi autentice de promovare a drepturilor omului în Republica Moldova. Dosarele nominalizate, obţinute în urma procesului de consultări publice, precum şi în urma analizei altor materiale disponibile, bazate şi pe cercetări independente, vor fi jurizate de o echipă de experţi în domeniul ONG-lor şi mass-media şi de un Consiliu independent, format din reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, experţi independenţi, etc. Câştigătorii vor fi premiaţi în cadrul Galei de premiere în domeniul drepturilor omului, organizată anual la 10 decembrie, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Drepturile omului sunt una dintre priorităţile majore ale ONU în Moldova, constituind o parte integră a programelor sale de dezvoltare şi elaborare a politicilor. Proiectele importante în domeniul drepturilor omului includ combaterea torturii, eliminarea violenţei domestice, promovarea drepturilor migranţilor, refugiaţilor şi apatrizilor, integrarea grupurilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu disabilităţi, celor care trăiesc cu HIV/SIDA, grupurilor minoritare excluse precum rromii şi a altor persoane sau comunităţi marginalizate. Regulamentul concursului este accesibil pe pagina web: www.un.md Pentru contact: Ludmila Tiganu, Specialist în comunicare, tel. 269 112, e-mail: ludmila.tiganu@undp.org Termenul limită de depunere a nominalizărilor este 31 august 2011.


Fişa medicală

3

Primul Forum al Tinerilor Jurnalişti s-a desfăşurat la Chişinău 50 de tineri jurnalişti din întreaga ţară, inclusiv din regiunile Transnistria şi Găgăuzia au participat la primul Forum al Tinerilor Jurnalişti din Moldova. Acesta a fost organizat la Chişinău în perioada 13- 15 mai, a.c de către Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova(CTJM), fiind primul eveniment de aşa gen. Timp de 3 zile, participanţii au venit cu sugestii şi idei privind elaborarea strategiei mass-media de tineret, dar au şi analizat problemele cu care se confruntă presa şcolară în prezent. Jitariuc Laura, redactor al ziarului şcolar „LicEU.ro” din Grigoriopol, ne-a mărturisit că printre problemele cu care se confruntă ziarul se numără lipsa resurselor financiare, a echipamentului tehnic, dar şi lipsa de experienţă a echipei redacţionale. Tinerii mai susţin că cititorii sunt dezinteresaţi de informaţiile prezentate de publicaţiile care au reuşit să treacă la o platformă online. „Vizualizările lunare sunt din ce în ce mai puţine. Lipsa de experienţă în scrierea reportajelor atractive, în formatarea paginii web şi a blogurilor, cît şi dezinteresul liceenilor de a scri articole sunt impedimentele cu care ne confruntăm”, a spus Doina Morohai, administratoarea blogului www.appstefănestiwordpress.com, satul Ştefăneşti, raionul Floreşti. Participanţii Formului au fost instruiţi de unii dintre cei mai cunoscuţi experţi din Moldova: Cornelia Cozonac, Alina Radu, Oxana Iuteş, Mircea Surdu, Vadim Stîngaciu, Aurelia Peru, Oleg Brega şi Dumitru Ciorici. La eveniment au fost abordate subiecte ca: Libertatea de exprimare, Etica şi mass-media, Strategia de dezvoltare a reţelei mass-mediei tinerilor din Moldova, Reflectarea gender în mass media din Moldova, Minorităţile în democraţiile moderne, Mass media şi societatea. Viorica Chelban, directoarea proiectului, consideră că acest eveniment este unul foarte important, atât pentru creşterea profesională a noii generaţii de tineri jurnalişti, cât şi pentru consolidarea reţelei mass mediei tinerilor în Moldova. Acesta este unul din principalele obiective de activitate a CTJM. „Suntem foarte mulţumiţi de implicarea participanţilor şi interesul tinerilor pentru asfel de activităţi. Entuziasmul lor este o dovadă că mass media din Moldova are un viitor” a concluzionat Viorica Chelban. Forumul Tinerilor Jurnalişti din Republica Moldova a fost posibil graţie ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională(USAID), în cadrul Programului AED Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP).

Fişa medicală

Bun de privit...


Ciocolata de weekend

4

Savurează viaţa din plin! Bun de urmărit... Sunt bloguri care, odată descoperite, te fac să revii la ele iar şi iar. Cel al Vladei Ciobanu (http://vladaciobanu. com) este unul dintre ele. Cele mai diverse teme şi probleme cu care se confruntă tinerii şi/sau oamenii de rând sunt abordate cu maturitate. Aceasta creează cititorului sentimentul că vede societatea în care trăieşte printr-o oglindă vie. Despre Chişinău, cultură, oameni, alegeri, evenimente şi multe alte aspecte ale vieţii cotidiene este scris sincer, ceea ce m-a captivat. Dacă vă hotărîţi să exploraţi arhiva, vă va lua cîteva ore bune, dar se merită. Nu în zadar, în 2010, blogul „fără corectitudine politică” s-a ales cu o menţiune la Blogovăţ. Alte bloguri (Cîştigătoare la Blogovăţ 2010 , secţiunea Blog Media şi Blog Societatea civilă) de urmărit: http://cojocari.ro, sau le gasesc ac de cojoc de Vitalie Cojocari http://luchianiuc.com , blogul lui Eugeniu Luchianiuc http://hodorogea.com, - Jurnal de Paul Hodorogea http://observatoare.ziarulstrazii.com/ JURNAL de observator de Oxana Greadcenco

Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova CTJM este fondat la 25 septembrie 2002 de către un grup de 11 tineri jurnalişti, care activau în cadrul ziarelor şcolare din diferite zone geografice ale Republicii Moldova, cu sprijinul Centrului Independent de Jurnalism şi a Reprezentanţei UNICEF în Moldova. La 22 noiembrie 2002, CTJM a fost înregistrat la Ministerul Justiţiei din RM.

(sursa: blogosfera.md)

Bun de citit... În primăvara aceasta, deţinătorul Marelui Premiu UNESCO pentru dezvoltare culturală, Dan Puric, a venit la Chişinău. Cunoscutul publicist român, Dan Ciachir spunea la un moment dat că: „După atât amar de bascalie şi deznădejde, de autoflagelare, a sosit ceasul să spună cineva, pătrunzător şi adecvat, că nu este chiar o nenorocire să fii român. Dimpotrivă, Dan Puric are o alcătuire orfică - aceasta fiind opusul retoricii(...). Dan Puric n-a apărut întâmplător acum, cu o vorbă a lui Iorga: vremea l-a scos în cale.”

BULETINUL TĂU Publicaţie ce apare lunar, realizată de către echipa Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova.

Recunosc că n-am reuşit să ajung la întîlnirile cu el, dar am fost extrem de curioasă să-i cunosc viziunile şi ideile, care l-au transformat într-o persoană atît de mediatizată. Am reuşit să-i descopăr personalitatea citind cărţile sale : „Cine suntem” şi „Despre omul frumos”. Ca să înţelegi mai bine la ce s-a referit autorul, te îndemn să citeşti şi ce-a de-a doua carte „Despre omul frumos”. Într-un secol al vitezei, în care ambalajul contează, imaginea fiecăruia dintre noi îşi spune cuvântul, înainte ca acesta să fie rostit, actorul, omul de cultură a cărui spectacolele de pantomimă au fost transmise de televiziunile BBC Belfast Royal College şi RTL Luxemburg afirmă că „omul frumos nu este vizibil, el nu are imagine”, însă, „ îţi persistă în suflet toată viaţa, ca o icoană”(Dan Puric).

Produs de:

Vă îndemn (cel puţin) să răsfoiţi, pe rând, ambele cărţi, pentru a-i oferi gîndirii voastre o doză de aer proaspăt. Istorie, credinţă, experienţă, timp şi trăire – le veţi găsi pe toate îmbinate armonios, pentru „a salva suflete”.

Bun de privit...

Colegiul redacțional Cînd ultima dată ai fost la teatru? Dacă, încă nu n-ai reuşit să ajungi la Festivalul Internaţional deTteatru, desfăşurat între 3-6 mai, află că nu e totul pierdut. Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” are uşile deschise pentru toţi amatorii de artă. Unul dintre cele mai bune spectacole pe care le puteţi vedea luna aceasta este „Pomul vieţii” de Dumitru Matcovschi, în regia lui Alexandru Cozub. Premiat la Gala premiilor Uniunii Teatrale din Moldova 2011, pentru cea mai bună lucrare regizorală, cel mai bun rol feminin(Olga Guţu în rolurile Elenei şi al Anei), precum şi pentru cel mai bun spectacol, acesta impresionează pînă la lacrimi. Drama reflectă atât secvenţe comice, cît şi tragice din viaţa unor oameni simpli, care se confruntă cu problema degradării societăţii. Este emoţionantă soarta personajului principal – Nichita, ce ţine cu sufletul la gură spectatorii pe parcursul a două ore. Muzica live, dăruirea actorilor, lacrimile care pot fi zărite în ochii lor – toate creează o atmosferă unică, astfel încît poţi auzi chiar şi respiraţia celui de lîngă tine. D. Matcovshi afirma că „Pomul Vieţii” este „un cadou destoinic pentru amatorii de teatru”. Deci, fii îngăduitor cu tine însuţi şi fă-ţi un cadou: mergi la teatru! Garantez că nu vei regreta!

Natalia Mogâldea redactor- șef Daniel Vodă redactor-coordonator Reporteri: Alina Gâlca Olga Cheptene Cătălina Dumbrăveanu Natalia Ermicioi Adresa redacției: Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova (CTJM), Casa Presei, str. Puskin 22, of. 520, Chişinău, Republica Moldova, MD – 2012, tel: (022) 92 30 81, e-mail: ctjmoldova@gmail.com, web: www.ctj.md

Buletinul tău, MAI 2011  

BULETINUL TĂU este o publicaţie ce apare lunar, realizată de către echipa Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova, în bază de voluntariat.