Page 1

Programf端zet


1. FOGLALKOZÁS - JÁTSZÓHÁZ - MEGNYITÓ Foglalkozás célcsoportja: gyerekek Foglalkozás jellege: egészséges életmód Foglalkozás időpontja: 2010. DECEMBER 7. Foglalkozás tartalma: Egészséges életmódhoz kapcsolódó játékok 1) Hapci Papírtányért arcként díszítsék ki. A szemek színét ők válasszák ki, az orrot és a szájat pedig rajzolják meg. Ezután rajzoljanak meg pl. kartonból egy kezet és vágják ki. A kivágott kézre ragasszunk egy zsebkendőt. A kézzel bemutathatjuk, hogy kell helyesen hapcizni. 2) Egészséges ételek tányéralátét Vágjunk félbe különböző gyümölcsöket és zöldségeket. Várjunk velük, amíg egy kicsit megkeményednek. Készítsünk ki különböző színű festékeket. 3) Egészséges étel kitűző Vágjanak ki újságpapírokból kis képeket kedvenc ételeikről, és ragasszák fel őket egy kitűző kihúzható lapjára. Biztosítótűvel és laminálással nagyobb kitűzőket is készíthetünk nekik. Foglalkozás háttere: Az egészségnevelés olyan tevékenységek ös�szessége, amely az élet minőségét komplex módon kívánja javítani. Nemcsak arra tanít, mi hasznos és káros, hanem készségeket fejleszt ahhoz, hogy az ember az egészségét képes legyen megőrizni és védeni egész élete folyamán. Az egészség megóvása, betegségek megelőzéséhez elengedhetetlen, hogy a gyerekek megismerjék a betegségek terjedésének útját (Hapci játék). Ezzel a közvetlen tapasztalattal a gyerekek belső igényévé formálható, hogy tüsszentéskor automatikusan a kezüket a szájuk elé emeljék. A tányéralátét és a kitűző készítése közben a gyerekeknek módjában áll megismerkedni új gyümölcsökkel és zöldségekkel, a tapasztalatszerzés, beszélgetés közben megtanulhatják nevüket, megtapasztalhatják formájukat.


2. FOGLALKOZÁS - EGÉSZSÉGES FŐZŐNAP Foglalkozás célcsoportja: családok Foglalkozás jellege: egészséges életmód Foglalkozás időpontja: 2010. DECEMBER 16. Foglalkozás tartalma: Egyszerűen elkészíthető, egészséges ételek közös elkészítése, közben beszélgetés az egészséges táplálkozásról: 1) Saláta Közösen készítsünk salátát! 2) Gyümölcssaláta Készítsünk gyümölcsből is salátát! 3) Hidegtál készítése Sajt-dió-alma. Foglalkozás háttere: Az első foglalkozást követően, immár családokkal, szülőkkel együtt nem csak képekről, hanem valós gyümölcsökből és zöldségekből készítünk olyan ételeket, melyeket könnyen, gyorsan és gyerekekkel közösen, egyszerűen készíthet el a család. A gyerekeken keresztül megmutatjuk a szülőknek, hogy téves az a hiedelem, miszerint az egészséges táplálkozás költséges, és időigényes „mulatság”.


3. FOGLALKOZÁS - KIRÁNDULÁS

Foglalkozás célcsoportja: családok Foglalkozás jellege: egészséges életmód Foglalkozás időpontja: 2011. JANUÁR 14. Foglalkozás tartalma: Az óvoda környékén történő, családi kirándulás. Hossza maximum 4-5 km. A kiránduláson az egészséges táplálkozásra, mozgásra való figyelem felhívása. 1) Közös gyümölcsfogyasztás 2) Közös mozgásos játékok Foglalkozás háttere: A Tengerecki egészségnevelési programjában a gyermekek mozgásigényének kielégítését és fejlesztését a heti egy alkalommal szervezett torna és a kirándulások szolgálják. Az óvoda környezetében kirándulást szervezünk, melyek az élményhatásokon kívül a gyermekek mozgásigényének kielégítését, mozgásuk fejlesztését is szolgálják. A kirándulásokat képzett túravezető gondosan megtervezi, a terepet előre bejárja, játékokkal és pihenők kijelölésével készül, hogy az óvodai korosztály életkori sajátosságait figyelembe véve induljunk a túrákra. A kirándulásokon a közös gyümölcsfogyasztásról és közös mozgásos játékok megszervezésével, a gyerekeken keresztül – az élethosszig tanulás jegyében – a szülők tájékoztatását és bevonását is tervezzük. A megfelelő, célszerű és tudatosan irányított, erdei környezetben megvalósuló mozgás pozitívan hat az anyagcserére és az idegrendszerre. Javítja a mozgási rendellenességeket, segíti a növekedést és a helyes testtartás elsajátítását. A testmozgás iránti igény kialakítását már a gyerekkorban el kell kezdeni, hisz tudjuk, hogy a mozgásnak egészségmegőrző élettani és mentális hatása is van. A közös séták, kirándulások és sporttevékenységek segítenek kialakítani a gyerekekben az igényt a mozgásra, a szabad levegőn tartózkodásra, a fizikai aktivitásra.


4. FOGLALKOZÁS - DIAVETÍTŐ DÉLUTÁN Foglalkozás célcsoportja: gyerekek Foglalkozás jellege: lelki egészség, közlekedési morál Foglalkozás időpontja: 2011. JANUÁR 28. Foglalkozás tartalma: Lelki egészséghez hozzátartozik a mese, diafilm, a közös, beszélgetős vetítés. A filmek tartalmát a közlekedés, és közösségfejlesztés témájából merítjük. 1) Zebra Zoli 2) Makk Marci barátai 3) Kukucsmanó, a tűzoltó 4) Testünk felépítése Foglalkozás háttere: A diafilm vetítés nosztalgikus hagyományát eleveníti fel a diavetítő délután. A besötétített szobák, a vetítőgép fénye, a sercegés a gyermekek – és sokszor a szülők – számára a karácsonyi készülődéshez hasonló izgalommal teli. Az egészséges életmód, valamint baleset megelőzés, testismeret témáiból választott diafilmek vetítésével, mesélésével a gyermekek az érzelmi töltődésen túl, a mese varázslatos világán keresztül bővítik ismereteiket. A szülők számára a közös meseélménnyel azt a lelki egészség felé vezető utat mutatjuk meg, mely gyermekkorukból talán ismerős, érzelmileg kötődnek hozzá, így saját élményanyagukat felhasználva tudják gyermekeiknek átadni azt a harmonikus családi együttlét örömét, melyet a diafilm vetítése jelenthet.


5. FOGLALKOZÁS - JÁTSZÓHÁZ Foglalkozás célcsoportja: gyerekek Foglalkozás jellege: egészséges életmód Foglalkozás időpontja: 2011. FEBRUÁR 11. Foglalkozás tartalma: Egészséges életmódhoz kapcsolódó játékok 1) Sárga vagy fehér (fogak) Vastag papírból vágjanak ki fogformát a gyerekek. Fehér temperát és mézet keverjük össze. Adjunk a gyerekeknek fogkefét, hogy a keverékkel jól megmoshassák a fogformát. A megszáradt fog az egészséges fogra fog hasonlítani. 2) Egészséges mosoly Papírtányéron rajzolják meg az emberi arcot egy nagy szájjal. Ezután szivacsot vágjunk apró kockákra és mártsuk bele fehér festékbe. Csináljunk 10-10 kis fogat alul és felül. Csoportosan is jól elvégezhető feladat. 3) Kedvenc étel kollázs Vágják ki újságpapírokból a kedvenc ételeiket és ragasszuk a képeket egy közös lapra. Foglalkozás háttere: A gyermekek számára az egészséges életmód elemi szabályainak ismerete és alkalmazása jelenti azt a minimális követelményt, amely egyben egészségük védelmét is jelenti. A gondozási feladatok magas szintű, hatékony elvégzésével pedig az óvoda dolgozói járulunk hozzá a betegségek megelőzéséhez. Kiemelten fontos kérdéskör a fogak ápolása. Mivel a fogszuvasodás hazánkban népbetegség, fontosnak tartjuk a helyes fogmosási technika elsajátíttatását a gyermekekkel. Az alkotások során a fogak egészsége kiemelt szerepet kap, így tapasztalati úton is fogalmat alkothatnak a gyermekek a fogak védelméről, állapotáról, szépségéről.


6. FOGLALKOZÁS - BOHÓCMŰSOR Foglalkozás célcsoportja: gyerekek Foglalkozás jellege: lelki egészség Foglalkozás időpontja: 2011. FEBRUÁR 25. Foglalkozás tartalma: A nevetés gyógyító erejét, lelki egészségünkre, harmóniánkra tett hatását egy meghívott bohóc műsorával biztosítjuk. Foglalkozás háttere: A nevetés – gyógyít, mondják a több éve működő alapítványok küldetésnyilatkozataikban. Mint Ranschburg Jenő pszichológus írta, a test és a lélek szorosan összefügg. A bohócműsorokat gyakorta kórházakban, mint terápiás módszer is alkalmazzák, mivel a beteg gyermekek gyógyulásához hozzájárul. S nem csak a beteg gyermekek, de az egészséges gyermekek lelki fejlődését is segíti egy-egy bohócműsor. Az óvodás korú kisgyermek, aki általában a hierarchikus viszonyok alján áll (hiszen a családban, intézményben is a felnőttek szava a legtöbbször a meghatározó), megtapasztalhatja, hogy milyen, ha egy bohóccal találkozik. A bohóc, aki még a gyermeknél is kiszolgáltatottabb, akit még a gyermek is kinevethet, hiszen a bohóc nem sértődik meg, a bohóc nem bosszúálló, a bohóc sosem mérges. Ha orr bukik, újra és újra fel tud állni, ezzel is mintát adva a gyerekeknek, akik társaikkal, szüleikkel való viszonyban felhasználhatják ezeket a tudat alatti tapasztalásokat.


7. FOGLALKOZÁS - SZAKEMBEREINK FÓRUMA Foglalkozás célcsoportja: Foglalkozás jellege: Foglalkozás időpontja: Foglalkozás tartalma:

családok lelki egészség 2011. MÁRCIUS 4. Meghívott szakemberekkel történő beszélgetés, fórum, előre felvázolt témákban.

1) Gyerekorvos 2) Pszichológus 3) Logopédus Foglalkozás háttere: A szakemberek meghívásával, előadásaikkal a szülők látókörének bővítése, felmerült kérdéseik megválaszolása, az egészséges életmódra való felkészítés, felvilágosítás a program célja. A szülők részvétele alatt a gyermekek számára mozgásos játékokkal egy-


8. FOGLALKOZÁS - CSALÁDI SPORTVERSENY Foglalkozás célcsoportja: családok Foglalkozás jellege: mozgás Foglalkozás időpontja: 2011. MÁRCIUS 25. Foglalkozás tartalma: Mozgásra a szülőket a gyereken keresztül tudjuk megtanítani. Ezért egy családi sorversenyt rendezünk, melyben minden feladatban egy gyermek és egy szülő párosa vetélkedik. Feladatok:

1) Talicska (gyerek a talicska, szülő tartja) 2) Futóverseny – összekötött lábbal 3) Lovaglóverseny 4) Mocsárjárás 5) Négykézlábas szlalom 6) Gyerek ráül egy plédre, szülő húzza, megkerüli a bólyát/zsámolyt/kosarat. 7) Két szülő egy gyereket a plédben, kerüli meg a bólyát/zsámolyt/kosarat. 8) Hullahopp karikában szülő-gyerek együtt kerüli meg a bólyát/zsámolyt/kosarat. 9) Medicin labda gurítás 10) Zsákban futás

Foglalkozás háttere: A mozgás a gyermek legtermészetesebb megnyilvánulási formája. Az óvodáskor egész időszakában jelentős szerepet tölt be a 3-7 éves korú gyermek fejlesztésében. Ebben az életkorban a gyermekek leginkább a mozgás, a tevékenységek által szereznek információt környezetükről. A mozgás sokoldalú tevékenység és feladatrendszere az egész óvodai életünket átszövi. A testnevelési foglalkozásokon túl jelen van a szabad játékban, környezeti és esztétikai nevelésben, valamint a gondozási és önkiszolgáló tevékenységekben. Az óvodás gyermek számára az első számú preferenciaszemély a szülő. Ezért az ő részvételükre különös hangsúlyt helyezünk, részben a példaadás, részben az élethosszig tartó tanulás jegyében fontos, hogy a családi sportversenyen közös élményként tapasztalják meg az együtt mozgás örömét. A mozgásos versengések során a gyermekek átélik a sikert és a kudarcot egyaránt. Így tanulják ezeknek a kezelését, elviselését. A közös örömmel végzett mozgás közben társas kapcsolataik kiszélesednek.


9. FOGLALKOZÁS - JÁTSZÓHÁZ Foglalkozás célcsoportja: gyerekek Foglalkozás jellege: egészséges életmód Foglalkozás időpontja: 2011. ÁPRILIS 13. Foglalkozás tartalma: Egészséges életmódhoz kapcsolódó játékok. 1) Ételkóstoló Vigyünk a csoportba 8-10 féle egészséges, és 4-5 féle egészségtelen ételt. A gyerekek bekötött szemmel kóstolják meg, és próbálják felismerni. Ha mindenki felismerte, csoportosítsuk egészséges – és nem egészséges ételeket. Beszéljük meg, melyik miért helyeztük abba a csoportba. 2) Ízlelő Ritka és kevéssé ismert zöldségek és gyümölcsök megismerése, megkóstolása. 3) Gyümölcs barchoba A közismert barchoba játék – kizárólag gyümölcsökkel. Foglalkozás háttere: A kisgyermek ismeretszerzésének első és legfontosabb forrása a tapasztalatszerzés. Ezért az ételekkel való találkozás, azok íz alapján történő csoportosítása játékos módon tanítja meg, hogy nem mindig az az étel az egészséges, ami a leginkább ízlik (pl. édesség). A foglalkozás során alkalom nyílik az egészséges és egészségtelen ételekről való beszélgetésre.


10. FOGLALKOZÁS - KIRÁNDULÁS

Foglalkozás célcsoportja: családok Foglalkozás jellege: egészséges életmód, mozgás Foglalkozás időpontja: 2011. ÁPRILIS 30. Foglalkozás tartalma: Az óvoda környékén történő, családi kirándulás. Hossza maximum 4-5 km. A kiránduláson az egészséges táplálkozásra, mozgásra való figyelem felhívása. 1) Közös gyümölcsfogyasztás 2) Közös mozgásos játékok Foglalkozás háttere: A Tengerecki egészségnevelési programjában a gyermekek mozgásigényének kielégítését és fejlesztését a heti egy alkalommal szervezett torna és a kirándulások szolgálják. Az óvoda környezetében kirándulást szervezünk, melyek az élményhatásokon kívül a gyermekek mozgásigényének kielégítését, mozgásuk fejlesztését is szolgálják. A kirándulásokat képzett túravezető gondosan megtervezi, a terepet előre bejárja, játékokkal és pihenők kijelölésével készül, hogy az óvodai korosztály életkori sajátosságait figyelembe véve induljunk a túrákra. A kirándulásokon a közös gyümölcsfogyasztásról és közös mozgásos játékok megszervezésével, a gyerekeken keresztül – az élethosszig tanulás jegyében – a szülők tájékoztatását és bevonását is tervezzük. A megfelelő, célszerű és tudatosan irányított, erdei környezetben megvalósuló mozgás pozitívan hat az anyagcserére és az idegrendszerre. Javítja a mozgási rendellenességeket, segíti a növekedést és a helyes testtartás elsajátítását. A testmozgás iránti igény kialakítását már a gyerekkorban el kell kezdeni, hisz tudjuk, hogy a mozgásnak egészségmegőrző élettani és mentális hatása is van. A közös séták, kirándulások és sporttevékenységek segítenek kialakítani a gyerekekben az igényt a mozgásra, a szabad levegőn tartózkodásra, a fizikai aktivitásra.


11. FOGLALKOZÁS - CSALÁDI SPORTVERSENY Foglalkozás célcsoportja: családi Foglalkozás jellege: mozgás Foglalkozás időpontja: 2011. MÁJUS 6. Foglalkozás tartalma: Mozgásra a szülőket a gyereken keresztül tudjuk megtanítani. Ezért egy családi sportjátékokat rendezünk, melyben minden csapatban szülők és gyerekek is részt vesznek. Feladatok: 1) Pókfoci. 2) Komám asszony – hol az olló? 3) Kidobós játék 4) Gyertek haza ludaim! Foglalkozás háttere: A mozgás a gyermek legtermészetesebb megnyilvánulási formája. Az óvodáskor egész időszakában jelentős szerepet tölt be a 3-7 éves korú gyermek fejlesztésében. Ebben az életkorban a gyermekek leginkább a mozgás, a tevékenységek által szereznek információt környezetükről. A mozgás sokoldalú tevékenység és feladatrendszere az egész óvodai életünket átszövi. A testnevelési foglalkozásokon túl jelen van a szabad játékban, környezeti és esztétikai nevelésben, valamint a gondozási és önkiszolgáló tevékenységekben. Az óvodás gyermek számára az első számú preferenciaszemély a szülő. Ezért az ő részvételükre különös hangsúlyt helyezünk, részben a példaadás, részben az élethos�szig tartó tanulás jegyében fontos, hogy a családi sportversenyen közös élményként tapasztalják meg az együtt mozgás örömét. A mozgásos versengések során a gyermekek átélik a sikert és a kudarcot egyaránt. Így tanulják ezeknek a kezelését, elviselését. A közös örömmel végzett mozgás közben társas kapcsolatai kiszélesednek.


12. FOGLALKOZÁS - ORVOSI / FOGÁSZATI / SZEMÉSZETI ELŐADÁS Foglalkozás célcsoportja: gyerekek Foglalkozás jellege: egészséges életmód Foglalkozás időpontja: 2011. MÁJUS 19. Foglalkozás tartalma: Gyermekorvos, vagy fogorvosi vagy gyermekszemész meghívása, akik a gyermekek számára szemléltető előadást tartanak a fogápolásról, illetve a szem betegségeiről. Foglalkozás háttere: Feladataink közé tartozik a gyermekek orvostól való félelmének eloszlatása is. Ezért a programsorozat egyik elemeként egy közvetlen találkozót, közös játékot tervezünk egy gyermekorvossal / vagy fogorvossal / vagy gyermekszemésszel.


13. FOGLALKOZÁS - EGÉSZSÉGES FŐZŐNAP Foglalkozás célcsoportja: családok Foglalkozás jellege: egészséges életmód Foglalkozás időpontja: 2011. JÚNIUS 10. Foglalkozás tartalma: Egyszerűen elkészíthető, egészséges ételek közös elkészítése, közben beszélgetés az egészséges táplálkozásról: 1) Gyümölcssaláta 4 féle gyümölcsből készítsünk gyümölcssalátát! 2) Fittness turmix 1db nagyobb alma, 1db banán 1 tojás sárgája, annyi tej ahány főnek kell. Összeturmixoljuk. 3) Epres (vagy más gyümölcs) zabpehelykása 1 pohár tej, 1 pohár víz, 1 pohár zabpehely, csipet só, 2-3 ek. cukor vagy méz, 2-3 szem eper. A hozzávalókat (tej, víz, zabpehely, só, cukor) egy lábosba öntjük, és nagy lángon főzni kezdjük. Néha megkeverjük, mire felforr már kész is. A kész kását tányérba rakjuk, majd a feldarabolt epret vagy más gyümölcsöt a tetejére halmozzuk. Kétféle zabpelyhet is lehet kapni a boltokban, egy durvább szeműt és egy finomabbat. Foglalkozás háttere: A korábbi foglalkozást követően, immár családokkal, szülőkkel együtt valós gyümölcsökből és zöldségekből készítünk olyan ételeket, melyeket könnyen, gyorsan és gyerekekkel közösen, egyszerűen készíthet el a család. A gyerekeken keresztül megmutatjuk a szülőknek, hogy téves az a hiedelem, miszerint az egészséges táplálkozás költséges, és időigényes „mulatság”.


14. FOGLALKOZÁS - KIRÁNDULÁS

Foglalkozás célcsoportja: családok Foglalkozás jellege: egészséges életmód, mozgás Foglalkozás időpontja: 2011. JÚNIUS 24. Foglalkozás tartalma: Az óvoda környékén történő, családi kirándulás. Hossza maximum 4-5 km. A kiránduláson az egészséges táplálkozásra, mozgásra való figyelem felhívása. 1) Közös gyümölcsfogyasztás 2) Közös mozgásos játékok Foglalkozás háttere: A Tengerecki egészségnevelési programjában a gyermekek mozgásigényének kielégítését és fejlesztését a heti egy alkalommal szervezett torna és a kirándulások szolgálják. Az óvoda környezetében kirándulást szervezünk, melyek az élményhatásokon kívül a gyermekek mozgásigényének kielégítését, mozgásuk fejlesztését is szolgálják. A kirándulásokat képzett túravezető gondosan megtervezi, a terepet előre bejárja, játékokkal és pihenők kijelölésével készül, hogy az óvodai korosztály életkori sajátosságait figyelembe véve induljunk a túrákra. A kirándulásokon a közös gyümölcsfogyasztásról és közös mozgásos játékok megszervezésével, a gyerekeken keresztül – az élethosszig tanulás jegyében – a szülők tájékoztatását és bevonását is tervezzük. A megfelelő, célszerű és tudatosan irányított, erdei környezetben megvalósuló mozgás pozitívan hat az anyagcserére és az idegrendszerre. Javítja a mozgási rendellenességeket, segíti a növekedést és a helyes testtartás elsajátítását. A testmozgás iránti igény kialakítását már a gyerekkorban el kell kezdeni, hisz tudjuk, hogy a mozgásnak egészségmegőrző élettani és mentális hatása is van. A közös séták, kirándulások és sporttevékenységek segítenek kialakítani a gyerekekben az igényt a mozgásra, a szabad levegőn tartózkodásra, a fizikai aktivitásra.


15. NYÁRI TÁBOR Foglalkozás célcsoportja: családok Foglalkozás jellege: egészséges életmód, mozgás Foglalkozás időpontja: 2011. AUGUSZTUS 1-5. Foglalkozás tartalma: Az óvoda településének környékén 5 napos tábor gyerekek és szülők, valamint óvodapedagógusok részvételével. A tábor alap koncepciója: Az óvodapedagógusok minden nap 9-12 és 15-18 óráig tartanak a gyermekeknek / szülőknek foglalkozásokat. A köztes időben a családok közösen, a gyermekek a szülők felügyeletével tartózkodnak a táborban. A tábor fő programelemei: 1. NAP a./ DÉLELŐTT Érkezés. b./ DÉLUTÁN Ismerkedés. Sportverseny. Mozgásos játékok. 2. NAP a./ DÉLELŐTT Kirándulás. b./ DÉLUTÁN Alkotóház. Szülőknek: dietetikussal beszélgetés/előadás. 3. NAP a./ DÉLELŐTT Játszóház b. /DÉLUTÁN Táncház. Szülőknek: pszichológussal beszélgetés/előadás. 4. NAP a./ DÉLELŐTT Ovi-olimpia b./ DÉLUTÁN Bohócműsor (a nevetés lélekmelengető). Szülőknek: gyermekorvossal beszélgetés/előadás. 5. NAP a./ DÉLELŐTT Játszóház. b./ DÉLUTÁN Távozás. A tábor és a tábori foglalkozások háttere: A tábori élet során egyaránt figyelmet fordítunk az egészséges életmód minden elemére, úgy mint a mozgás, az egészséges táplálkozás, a lelki / mentális egészségvédelem, baleset megelőzésre. A gyermekeket a játékokon keresztül, a szülőket előadásokon, beszélgetéseken keresztül vezetjük rá az egészséges életmód fontosságára.


16. FOGLALKOZÁS - CSALÁDI NAP ZÁRÓRENDEZVÉNY Foglalkozás célcsoportja: családok Foglalkozás jellege: egészséges életmód Foglalkozás időpontja: 2011. SZEPTEMBER 16. Foglalkozás tartalma: Az egészséges életmód záró rendezvényét főképp meghívott előadókkal, bemutatókkal szervezzük meg. 1) Együttes meghívása 2) Családi Tengerecki játszóház Foglalkozás háttere: Egy gyermekeknek játszó együttes programjával kezdődő családi nap lényege, hogy a hónapokon át tartó egészségprogramot egy önfeledt, a családdal közös játszóházzal koronázzunk meg, összesítve a korábbi formákat és fórumokat. A jótékony zene már az ókori gondolkodókat is foglalkoztatta: Platón, Pitagorasz és Arisztotelész is készített feljegyzéseket a zene nyugtató, megtisztító, közérzetjavító hatásairól. De az elképzelés még régebbi, tulajdonképpen az ember történelmével egyidős. A zenehallgatás és a zenélés önmaga olyan élményt ad a tevékenységet folytató gyermeknek, ami belső összerendezettséget eredményez. Kodály azt írja, hogy „az ének felszabadít, gátlásokból kigyógyít, testi-lelki diszpozíciót javít, munkára kedvet csinál,…”. Ez a zene néhány hatásának zseniális meglátása. Az éneklés, a hang az önkifejezés egy eszköze. Attól függően intim, vagy intimebb, hogy eszközzel hozzuk-e létre, vagy közvetlenül, például énekléssel. Az eszköz használata ugyanis a külvilággal szemben védelmet jelent, bár a zenélőt fejezi ki, hiszen ő szólaltatja meg általa a zenét. Eszköz nélkül a zenélő sokkal mélyebbről és mélyebben nyilvánul meg. Az együttzenélés katartikus élményt nyújt a hallgatónak és a zenélőnek. A Családi Tengerecki játszóház alapgondolata, hogy a gyermek együtt játsszon a számára első játszópajtásaként és mintájaként is megjelent felnőttel: a szüleivel. Az óvodás korú gyermek jellemző sajátossága a magatartás érzelmi vezéreltsége, személyiségén belül az érzelmek dominálnak. Az interperszonális kapcsolatok jellem-


zője is az érzelmi alap, amelyek kölcsönös érzelmekből keletkeznek, és az embereket közelebb hozzák egymáshoz, vagy eltávolítják egymástól. A játék a kisgyermekkor legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenysége. A játék a kisgyerek elemi pszichikus szükséglete. A játék közben a gyerek derűs, felszabadult, a játék örömforrás számára: maga a cselekvés, a manipuláció, az elképzelés szerez örömet. Motivációja nem a célban, hanem a tevékenységben van, tehát önmagáért való. A játékot a feszültség csökkenése kíséri, és áthatja a gyerekek minden tevékenységét. A játék fejleszti a gyerekek mozgását. A változatos mozgás ügyesebbé teszi a gyereket. Növeli önállóságát, kitartását, hozzáértését. Fejlesztő hatását fokozzák a játékot kísérő pozitív érzelmek. A játék derűjén, vidámságán, örömén átszűrve minden hatás fölerősödik, és az új vonások pozitív érzelmektől kísérve épülnek be a gyerekek személyiségébe. A személyiségfejlődésben különösen jelentős, hogy legváltozatosabban a játékban nyilvánulnak meg és fejlődnek a gyerekek közti társas kapcsolatok. A közös játék olyan bonyolult kölcsönös kapcsolatokra, együttműködésre készteti a gyerekeket, amilyenre a játékon kívül még nem képesek. A közös játékban alakulnak a játékhagyományok, amelyek a „mi tudat” létrejöttét erősítik. Így a játék a közösségi élet – és a gyermek lelki egészségfejlődésének – s fejlesztésének alapvető eszköze.


Tovรกbbi informรกciรณ: Tel.: +36-52/536-735 Mobil: +36-30/442-7642 E-mail: szepholnap@gmail.com Web:www.szepholnap.hu

Szép Holnap Alapítvány  
Szép Holnap Alapítvány  

Szép Holnap Alapítvány programfüzete