Page 1

L'edat mitjana5.2

L'edat mitjana


L'edat mitjana5.2

1. Introducció a l'edat mitja.

2. Germànics i musulmans 3. La societat medieval 4. Els territoris cristians

5. Les ciutats i l'expansió territorial

6. L'art a l'edat mitjana


L'edat mitjana5.2

Recordeu com va acabar l'edat antiga? Final de l'Imperi RomĂ a l'any 476...


L'edat mitjana5.2

I amb el pas dels anys...


L'edat mitjana5.2


L'edat mitjana5.2

Els germànics La divisió de l'Imperi Romà el debilita, i permet que pobles germànica del centre d'Europa acabin amb l'imperi i el seu últim emperador l'any 476.

L'Imperi romà d'Orient, anomenat també Imperi bizantí, perdura fins el segle XV i va ser conquerit pels turcs.


L'edat mitjana5.2

Però a l'Imperi romà d'Occident, a la nostra península, van arribar els pobles germànics. Els visigots ocuparen la península i s'establiren a Toledo. Al nord dels Pirineus situem els francs.


L'edat mitjana5.2

Els musulmans

Els musulmans són els seguidors de l'Islam. La seva civilització estava molt avançada en temes científics, matemàtics i d'estratègia. Per aquest motiu avances des de l'Índia fins la Península Ibèrica.


L'edat mitjana5.2

Al 711 creuen l'estret de Gibraltar des del continent africà. Arriben fins els Pirineus, on els frans els aturen. Àrabs i berbers poblen la península Ibèrica i deixen la seva petja amb la marca: Al-Àndalus


L'edat mitjana5.2

Al-Àndalus És el nom que rep el territori musulmà a la Península Ibèrica, on Còrdova és la seva capital. El llegat cultural que ens van deixar és impressionant. Com hem vist era una societat molt avançada en: - temes científics (astronomia, matemàtiques, medicina, física, filosofia...) Són els pares de la numeració amb la que treballem avui en dia. -invents (pólvora, brúixola...) -tècniques agrícoles (sínies i sèquies) - arquitectura (mesquites, palaus, cases i d'altres construccions)


L'edat mitjana5.2

I també ens van deixar paraules com: emir califa safrà cotó alvercoc alcalde almirall almívar rajola...

Coneguem una mica més: Al-Àndalus Les restes musulmanes a Còrdova


L'edat mitjana5.2

Quadern de treball 5.2

1. Fem un resum del tema treballat.

2. Com és l'arc de ferradura típic de l'art musulmà. 3. Busca informació dels edificis més importants que podem trobar a la península, fruit de l'art àrab. Quins elements eren importants en aquest tipus d'arquitectura?

L'edat mitjana 5.2  

L'edat mitjana 5.2