Page 1

ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ КИКИНДА Билтен бр. 8 ,

Јануар - Јун 2012

Немањина 23, 23300 Кикинда Тел/факс: +381 230/ 404 - 830 www. csu.rs csukikinda@gmail.com

Уводна реч Поштоване колеге и пријатељи, Пред Вама је билтен ЦСУ Кикинда који представља безмало шестомесечни пресек нашег рада. Повећани обим и фреквенца посла, више од 250 догађаја и 15.000 сати стручног усавршавања, не допушта нам да билтен и даље објављујемо на месечном нивоу. Можда је овако и боље... У претходним месецима максимално смо се трудили да учествујемо на свим конференцијама, округлим столовима, пратимо дешавања из области образовања, договарамо даљу сарадњу са институцијама из земље и иностранства, конкуришемо за разне пројекте из области образовања деце и одраслих... И наравно, да разговарамо са Вама- корисницима Центра, јер ви сте нам увек један од главних путоказа! Сасвим сигурно, наш Центар је дефинитивно препознат од стране свих актера у образовању као незаобилазно место: старт и циљ свих дешавања. Ових дана, очекује нас упис ученика у средње школе. У Центру је седиште Окружне уписне комисије. Свим колегама које иду на одмор, желимо да им исти протекне у пријатној атмосфери. Видимо се ускоро са новим садржајима и идејама! Срдачно,... Колектив Центра за стручно усавршавање Кикинда

Резултати рада

Акредитовани нови програми стручног усавршавања На конкурсу Завода за унапређење образовања и васпитања за одобравање програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача, стручних сарадника и директора за школску 2012/2013. годину, као стручна установа, ЦСУ Кикинда подржао је 38 предлога прогама за стручно усавршавање. По обавештењу које нам је проследио ЗУОВ, 27 програма је добило акредитацију за две наредне школске године (2012/2013. и 2013/2014.) Овај резултат сматрамо изузетним успехом и потврдом добре сарадње коју смо остварили са свим битним чиниоцима у систему образовања. Ттрудићемо се да сви одобрени семинари буду реализовани што је квалитетније могуће и да на тај начин, слушаоцима пруже конкретна знања. Очекујемо електронско издање новог каталога.


Експеримент-сигуран пут до трајног и примењивог знања Дводневни семинар одржан више пута у различитим Центрима у Србији. Наше ауторке изазвале су велико интересовање међу учитељима и васпитачима.

Едукација о заштити животне средине Министарство животне средине, рударства и просторног планирања у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина одржало је едукацију о примени више закона из области заштите животне средине. Едукацији су присуствовали представници локалних самоуправа и предузетници са територије Севернобанатског округа.

Остали семинари у јануару

Улога наставника у превенцији и превазилажењу насилног понашања ученика Професори Гимназије «Душан Васиљев» искористили су зимски распуст да присуствују семинару под КБ 686.

Кажи правилно-неговање говорне културе (КБ 008): Семинар који је изазвао велико интересовање колега. Ауторке и реализаторке семинара су Станислава Арсић и Данијела Ковачевић-Микић; Креативне наставне методе у реализацији Верске наставе (КБ 541): Семинару је присуствовало двадесетак наставника из различитих средина. Аутори и релизатори: Никица Јакшић и Антонио Арас; Експерименталне ликовне технике у раду са даровитом и децом са сметњама у развоју (КБ 798): Семинару су присуствовали васпитачи ПУ «Драгољуб Удицки». Аутор и релизатор: Софија Јегарски;

Водич за израду акционог плана за унапређивање положаја жена

Савет за привреду СО Кикинда Седници Савета за привреду СО Кикинда, одржаној у Центру, присуствовали су представници локалне самоуправе, предузетника, предузећа, Привредне коморе и Националне службе за запошљавање.

У организацији Удружења жена «АРТЕСА», одржан је једнодневни семинар посвећен унапређењу положаја жена. Семинару је присуствовало петнаестак суграђанки. Добра сарадња наше Установе са невладиним сектором, наставља се и у 2012.

Посета колега из Будимпеште 30. јануара, Центар за стручно усавршавање Кикинда посетиле су колеге из Независног института педагога (Független pedagógiai intézet) из Будимпеште. Циљ посете био је договор о могућности и правцима даље сарадње.

Рад са талентованом децом и у 2012.

Седница УО Завода за спорт

Покрајински Завод за спорт и медицину спорта, одржао је седницу Управног одбора у нашем Центру.

1. фебруара започео је овогодишњи циклус пројекта «Рад са талентованом децом». Овај пројекат започет прошле године, подразумева додатни рад са ученицима виших разреда основних школа који показују изузетно интересовање и таленат из природних наука или страног језика. Обзиром да је пилот пројекат дао добре резултате, локална самоуправа одлучила је да у партнерству са ЦСУ Кикинда и ове године реализује пројекат. Очекује се да ће са 60-70 ученика радити 14 наставника. Пројекат ће трајати до 1. јуна.


Међуопштинска сарадња у образовању У нашем Центру одржан је састанак коме су присуствовали представници општина Нова Црња, Житиште, Бечеј и Кикинда. На састанку су разматране могућности сарадње општина по питању стручног усавршавања просветних радника. Нашу општину представљала је помоћница председника општине, Гордана Булатовић.

Семинари у фебруару

Представљање омладинских организација У оквиру пројекта «Serbia and Kosovo Youth Civil society organizations in dialogue and cooperation”, који реализује Центар за истраживање етницитета из Београда, у ЦСУ су се представиле организације које се баве младима у нашој локалној заједници.

Интеркултуралност и инклузија-изазов за школу (КБ 511): Семинару присуствовало двадесетак колега са територије ШУ Зрењанин. Аутор и релизатор: Југослав Лазић; Улога наставника у превенцији и превазилажењу насилног понашања и конфликтних ситуација ученика (КБ 686): Семинар су похађале колеге из ОШ «6. октобар». Аутор и релизатор: Мирсада Џаферовић; Професионална оријентација (ПО)-оснаживање младих кроз самоспознају (КБ 647): Другом кругу базичне обуке присуствовали су тимови 10 школа са територије Баната; Основе рачунарских мрежа (КБ 115): Реализатор семинара који се бави основама администрирања рачунарских мрежа, био је Игор Лазарој. Професионална оријентација (ПО)-оснаживање младих кроз самоспознају (КБ 647): Обуци су присуствовали представници 10 Канцеларија за младе из Баната и Бачке.

Презентација уџбеника Издавачка кућа «Фреска», представила је у Центру своја издања уџбеника из историје и православног катихизиса.

Улога пилот пројеката у испитивању воде и пројектовању постројења за припрему воде за пиће У ЦСУ Кикинда одржан први семинар у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње Мађарска-Србија, под називом «Арсен и амонијак у води за пиће: Имплементација прекограничне платформе за безбедну воду». Семинар су реализовали еминентни стручњаци из Србије и Мађарске: др Јасмина Агбаба, др Божо Далмација, др Иштван Кекењ, др Јелена Молнар, др Срђан Рончевић, др Ивана Иванчев-Тумбас и др Ана Винце.

Међународна конференција

Састанак Мреже центара У Чачку је 6. и 7. марта одржан дводневни тренинг представника свих РЦ и ЦСУ, са консултантима из Швајцарске – Хуго Сагер и Финске – Раиса Веналаинен. У раду скупа учествовали су и представници: СДЦ-а -Лидиа Вијичић, Министарства просвете и науке - Маријана Тодоровић, и ЗУОВ-аОливера Тодоровић и Горан Павловић. Рад се одвијао у у две радионице које су биле посвећене новом Правилнику о стручном усавршавању и стандардима компетенција наставника, са освртом на улогу Центара у примени ових докумената. Овом приликом изабрани су нови директор Мреже РЦ и ЦСУ Србије (Добривој Мартоноши) и његов заменик (Дејан Стевановић). Њихов мандат почеће 1. јануара 2013.

Представници наше Установе, учествовали су 1. и 2. марта у раду конференције под називом «Добре праксе и партнерствакључ ефикасног, квалитетног и праведног образовања». На конференцији је први пут представљена Стратегија развоја образовања у Републици Србији до 2020. Конференцију су отворили Министар просвете и науке др Жарко Обрадовић и Шеф Делегације европске уније у Београду, Венсан Дежер.


Заштита права и интелектуалне својине Опште удружење предузетника Кикинда и Едукативно информативни центар одржали су презентацију врсте и значаја заштите права интелектуалне својине. Знањем рушимо границе! 12. марта, конкретизована је сарадња наше Установе и Центра за стручно усавршавање просветних радника из Темишвара. Семинаре који су се одржавали у Центру похађали су и наставници из темишварске Гимназије «Доситеј Обрадовић»

Кенгур без граница

Семинари у марту Климатске промене и глобално загревање (КБ 196) - Семинар је одржан на захтев актива географа. Обрађене су теме везане за географију, екологију и енергетику. Аутор и реализатор семинара: Снежана Шундрић; Примена образовних стандарда у вредновању ученичких постигнућа из математике (КБ 063) - Аутори и релизатори семинара су Срђан Огњановић и Оливера Тодоровић; Планирање у настави српског језика и књижевности (КБ 016) - аутори и релаизатори семинара: др Зона Мркаљ, др Зорица Несторовић и мр Миодраг Павловић; Заштита животне средине и одрживи развој (КБ 174) - аутори и реализатори семинара су Бранислава Бугаринов, Јованка Дакић, Јованка Вићентић и Љиљана Јанковић; Интерактивним методама кроз наставу до оцене која мотивише (КБ 510) Ауторке и реализаторке семинара су Соња Милетић и Невена Перић. Семинар похађали и слушаоци из Румуније; Семинар за наставнике енглеског језика у организацији Британског савета (акредитован решењем). Реализатор семинара је Тања Глушац; Унапредимо дечији развој (КБ 689) - Релизаторке семинара су Силвана Пунишић и Славица Максимовић из Института за експерименталну фонетику и патологију говора; Стручно усавршавање наставника немачког језика (КБ 346)-Удружење наставника немачког језика организовало је једноневни семинар на тему :Тестирање и провера постигнућа. Семинар су реализовале: Александра Бреу и Александра Беговић;

И ове године, наш Центар је угостио 43 средњошколца који су се такмичили на Међународном математичком такмичењу «Кенгур без граница». Дан страних језика Актив наставника организовао је дружење ученика и наставника у пријатној атмосфери нашег клуба.

Час телесног вежбања као основни облик наставе физичког васпитања (КБ 424) - Семинар подржан од Друштва педагога физичке културе Србије. Семинар реализовала мр Верица Ђукић;

Youth in action У оквиру пројекта Youth in action, у Центру одржана радионица на тему Be an emigrant, be equal. Теме радионице су оријентисане на могућности укључивања учесника реадмисије у локалну заједницу. Радионицу је реализовао Ромски Едукативно Креативни Центар.

Састанак радне групе за запошљавање

Мере подршке МСП-у Регионални центар за друштвено -економски развој Баната у Центру одржао инфо-дан на ком су представљене мере подршке малим и средњим предузећима, предузетницима и задругама.

Као једна од активности током спровођења пројекта локалног одрживог развоја финансираног од стране USAID-a, у Центру одржан први састанак међуопштинске радне групе која се бави израдом радног плана за запошљавање младих са фокусом на каријерно саветовање и вођење. Састанку су присуствовали представници локалних самоуправа, НСЗ, школа, привредних комора и канцеларија за младе. У пројекту учествују општине Зрењанин, Нови Бечеј и Кикинда.


Стратегија за унапређење положаја Рома Канцеларија за инклузију Рома АП Војводине, одржала је у Центру трибину са темом «Стратегија за унапређење положаја Рома». Састанку је присуствовала државна секретарка Министарства за људска и мањинска права Славица Денић и помоћница председника општине Јулијана Јованић.

Каријерно саветовање и вођење У оквиру међуопштинске сарадње коју финансира USAID, у Центру одржан први модул обуке из каријерног саветовања и вођења. Обуци су присуствовали представници локалне самоуправе, Канцеларије за младе, средњих школа и невладиних организација.

Радионица у Аранђеловцу Завод за унапређивање образовања и васпитања у сарадњи са Мрежом РЦ и ЦСУ Србије, организовао је дводневну радионицу на теме: Инструменти за самопроцену наставника у односу на стандарде компетенција; усклађивање упитника за процену семинара са новим Правилником о сталном стручном усавршавању наставника, васпитача и стручних сарадника.

Укратко...

Пројектни тим Општине Кикинда, представио могућности за коришћење гранта одобреног од стране USAID-a. ***** У Центру одржана дводневна обука за представнике општинских институција о употреби програма АрхивИнфо. Овај програм користи се у поступку дигитализације архивске грађе.

Обука за спровођење јавног рада

У периоду од 23. априла до 4. маја, ЦСУ Кикинда спровео обуку за потребе јавног рада «Израда социјалних карти особа са инвлидитетом и особа са посебним потребама на територији општине Кикинда».

Семинари у априлу Електронско насиље и како га спречити (КБ 088)- Семинару присуствовало двадесетак колега. Аутори и релизатори семинара: Арпад Пастор, Маја Дувњак; Мотивација за учење употребом критичког мишљења у настави (КБ 561)Семинару присуствовале колеге из Гимназије «Душан Васиљев». Реализатори: Наташа Берић, Марија Милић, Милош Јеремић и Живкица Ђорђевић; Моћ маште, моћ покрета-драмске технике у причама за децу (КБ 750)семинару присуствовали васпитачи ПУ «Драгољуб Удицки». Семиар реализовале Дијана Копуновић и Душица Бојовић; Унапредимо дечији развој (КБ 689) - Релизаторке семинара су Силвана Пунишић и Славица Максимовић из Института за експерименталну фонетику и патологију говора; Како да научено на семинарима постане део школске праксе (КБ 517)семинар похађале колеге из ОШ «Јован Поповић». Реализатори: Вера Вулевић, Слободанка Савић, Горан Јоксимовић; Рад са талентованим ученицима у редовној и додатној настави (КБ 065) Семинар намењен математичарима реализовали су еминентни предавачи који имају дуго искуство у припреми ученика и реализацији математичких такмичења.

Саветовање на тему завршних испита

Просветни саветници Школске управе Зрењанин у Центру одржали инфо-дан на ком су са представницима школа наше општине дискутовали о новинама везаним за процес полагања завршних испита и уписа у средње школе за школску 2012/2013. годину.


Професионална оријентација Током другог полугодишта у Центру су се континуирано одвијале активности везане за пројекат «Професионална оријентација на преласку у средњу школу».

Обука о родној равноправности Министарство рада и социјалне политике и Управа за родну равноправност, у оквиру пројекта «Борба против сексуалног и родног насиља», одржали су у Центру обуку којој су присуствовали представници локалне самоуправе и јавних институција.

Обука екстерних евалуатора

Осим обука које су у другом кругу пројекта похађале базичне школе и канцеларије за младе, периодично су се одржавали и Менторски састанци на којима се вршила процена успешности реализованих активности као и планирање наредних активности.

Укратко

У Центру одржан састанак чланова тима за јачање механизама родне равно правности из општина Кикинда, Зрењанин, Житиште, Бачки Петровац и Стара Пазова. Пројекат реализује Центар за подршку женама, а подржава Завод за равноправност полова АП Војводине. ***** Учесници кампа «У бескрајном плавом кругу» из Гимназије «Григор Мојсил» из Темишвара, искористили су прилику да посете нашу Установу. ***** У посети Центру боравио је директор РЦ Ниш, господин Бранислав Ранђеловић. Том приликом размењена су искуства и договорени будући заједнички пројекти.

ЦСУ Кикинда и наш град, угостили су од 15. до 17. маја тридесетак просветних саветника из Школских управа Зрењанин, Сомбор и Нови Сад. У организацији Министарства просвете и науке, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и Сталне међународне конференције инспектората, а у оквиру ДИЛС пројекта, реализован је четврти круг обуке екстерних евалуатора. У оквиру тродневне обуке, саветници су у среду, 16. маја, посетили ОШ «Фејеш Клара» и ОШ «Вук Караџић». На отварању обуке, присутне је поздравио Председник Општине Кикинда, господин Илија Војиновић.

Семинари у мају Одабране теме из теорије графова 2 (КБ 113): Наставак семинара одржаног прошле године, намењен пре свега математичарима и информатичарима. Аутори и реализатори семинара: Емина Миловановић, Игор Миловановић, Бранислав Ранђеловић; Медијација као начин решавања конфликата међу актерима школског живота (КБ 543): Семинар се бави решавањем конфликата и вештинама преговарања и комуникације. Аутори и реализатори: Јован Кочиш, Милица Брстина Кочиш;

Семинар: Архиви у процесу стечајног поступка Семинар су организовали Друштво архивских радника Војводине, Историјски архив Панчево и Историјски архив Кикинда.

Стручно усавршавање Центар за професионални развој запослених у образовању у сарадњи са ЦСУ Кикинда, 26. маја је организовао презентацију Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника. Предавање су одржале Руководилац Центра Оливера Тодоровић и Бранка Шегрт. Након представљања уследила је дискусија и одговори на питања присутних. Интересовање колега је било запажено.


Радионица стручних сарадника У РЦ Ужице одржана дводневна радионица на тему инклузије. Радионици су присуствовали стручни сарадници из регионалних центара, представници Министарства просвете, ЗУОВ-а, Друштва учитеља и стручни консултанти СДЦ-а.

Припремне активности за упис у средњу школу Татјана Михајлов и Смиљка Еремић, од стране ШУ Зрењанин задужене за организацију и спровођење уписа у средње школе, одржале су 4. јуна у Центру састанак са представницима основних школа на тему уписа. На састанку су дефинисани рокови и задужења свих чланова уписних комисија.

Састанак Мреже РЦ и ЦСУ Србије Редовном састанку Мреже, одржаном у РЦ Смедерево, поред директора центара, присуствовали су стручни консултант СДЦ-а Хуго Сагер, шеф канцеларије СДЦ-а Лидиа Вујичић и консултант Министарства просвете и науке Маријана Тодоровић. Том приликом усвојен је и нови лого Мреже.

Семинари у јуну Експериментлане ликовне технике у раду са даровитом и децом са сметњама у развоју (КБ 798): Семинару су присуствовали васпитачи ПУ «Драгољуб Удицки». Аутор и реализатор семинара је Софија Јегарски; Подршка развоју предмета Верска настава (КБ 622): Семинар намењен свима који предају овај предмет. Аутор и реализатор семинара је Снежана Павловић; Унапредимо дечији развој (КБ 689): Семинар одржан на захтев актива стручних сарадника. Реализаторке семинара су др сци Славица Максимовић и мр сци Силвана Пунишић;

Актив стручних сарадника На последњој у низу седница актива стручних сарадника, тема је била сарадња са стручњацима ОШ «6. октобар» по питању инклузивног образовања. На седници су договорени конкретни облици сарадње за наредну школску годину.

Обука школских тимова за израду плана стручног усавршавања 7. јуна у Центру је одржана Обука школских тимова за израду плана стручног усавршавања. Обуци је присуствовало 35 колега из кикиндских школа. Обуку су реализовале директорка ЦСУО Лесковац, Гордана Станковић и просветна саветница из Школске управе Лесковац ,Марина Илић. Упис 2012/2013.

Самовредновање, развојно планирање и екстерна евалуација у функцији унапређења установе

Самостални саветник Милан Бојанић, 9. јуна у Центру одржао предавање на тему: Самовредновање, развојно планирање и екстерна евалуација у функцији унапређења установе. Предавању је присуствовало 65 колега, чланова школских тимова из школа кикиндске општине. Низом предавања које је организовао Центар, покушали смо да максимално помогнемо колегама, како би њихов рад у наредном периоду био што успешнији. Одзив и коментари присутних, уверили су нас да смо на правом путу.

Од ове године, ЦСУ Кикинда је седиште Ок руж не уп исне комисије за спровођење и реализацију Уписа у средње школе за 2012/2013. школску годину. То значи да се из наше Установе дистрибуирају тестови и у њој заседа лекарска комисија као и другостепена комисија за решавање жалби родитеља на бодовање тестова из матерњег језика и математике.


ПРОЈЕКТИ, ПРОЈЕКТИ...

Ове године, наш колектив је пуно труда, знања и енергије уложио у писање предлога пројеката којима смо конкурисали код домаћих и иностраних извора финансирања. Неки резултати су већ видљиви и као резултат тога, у периоду од 13. до 18. августа, ЦСУ Кикинда ће бити домаћин првом Уметничком летњем кампу «Златне руке». Том приликом угостићемо 15 наших младих суграђана, који ће под руководством наше искусне сараднице Софије Јегарски, развијати своје уметничке склоности и истраживати свет боја и облика. Што се тиче иностраних пројеката, процес њиховог одабира је много дужи, али се надамо да ће образовни програми којима смо конкурисали, бити препознати и од стране европских фондова.

Рад са талентованом децом 1. јуна званично је завршен овогодишњи циклус пројекта «Рад са талентованом децом». Ове године, у пројекту је учествовало 65 ученика и 14 наставника. Реализована је настава из Математике, Физике, Хемије и Енглеског језика. Поред тема које су обрађиване на часовима, потрудили смо се да ученицима и наставницима представимо и нека савремена наставна средства и упознамо их са њиховим могућностима. Утисци свих учесника у пројекту су веома позитивни. Учесници су посебно похвалили локалну самоуправу која је препознала значај овог пројекта и омогућила његову реализацију, и наш Центар као установу која им је пружила максималне услове за рад и сарадњу. Надамо се да ће се реалиизација овог пројекта наставити и у будућности.

Позивамо наше младе суграђане који су стасали за 3. или 4. разред основне школе и имају жељу да квалитетно проведу један део свог летњег распуста, да се пријаве за учешће у Уметничком летњем кампу «Златне руке» Позивамо родитеље заинтересованих ученика да пријаве своју децу. Пријаве примамо до попуне места, на адреси Центра (Немањина 23). Кампом руководи васпитачица Софија Јегарски. Учешће на кампу је бесплатно. Реализацију пројекта финансира Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне мањине. ЧЕКАМО ВАС !

Bilten br 8  

Bilten CSU Kikinda

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you