CsöKoT 3 szám 2017 március

Page 1

CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

CsöKoT – Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újsága 2017. március 3. szám

Pályázat: Rajzoljátok meg a kedvenc madaratokat. Beküldési határidő: 2017. május 14.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Kedves Olvasó! Megjelent a CsöKoT harmadik száma is! Hurrá! Iskolánk továbbra is nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, újrahasznosításra, de persze a hagyományokat is ápolja. Köszöntjük sok szeretettel Brém Zsuzsannát, iskolánk könyvtárosát körünkben. Ismételten köszönetet mondunk az iskola vezetőségének, a tanári karnak és a lelkes tanulóknak! Üdvözlettel:

Szerkesztőség

Ha érdekel az újságírás és szívesen kipróbálnád magad, jelentkezz! Lehetsz szerkesztő, író, fotós, grafikus, keresztrejtvény készítő! PRÓBÁLD KI MAGAD!

Iskolai programok Iskolai programjaink közül megemlítjük: Iskola- és osztálykarácsonyokat tartott minden osztály, a Magyar Kultúra Napján a könyvtáros rendezésében tesztvetélkedőn vettünk részt, februárban pedig mind az alsósok, mind pedig a felsősök Farsangi mulatságot tartottak, március 2-án pedig véglegesen elkergettük a telet kisze-báb égetéssel. Készülünk a tavaszi programokra: 1848. március 15-i megemlékezés, Költészet napja, Föld napja – Kertész leszek virágültetéssel, Húsvét, Bogárháton nevű foglalkozás, Madarak és fák napja.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

Fontos naptári napok Lássuk a tavaszi világnapokat, és persze ne feledkezzünk el a nemzeti és vallási ünnepeket sem: Március 1.

Polgári Védelem Világnapja

Március 8.

Nemzetközi Nőnap

Március 14.

Nemzetközi Pí Nap

Március 15.

Fogyasztóvédelmi Világnap

Március 15.

A Magyar Köztársaság Nemzeti Ünnepe

Március 15.

A Magyar Sajtó Napja

Március 21.

Antirasszista Világnap

Március 21.

A Költészet Világnapja

Március 21.

A Planetáris Tudat Világnapja

Március 22.

A Víz Világnapja

Március 22.

Meteorológiai Világnap

Március 27.

Színházi Világnap

Április 2.

A Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja

Április 7.

Egészségügyi Világnap

Április 11.

A Magyar Költészet Napja

Április 12.

Űrhajózás Napja

Április 16-17.

Húsvét

Április 18.

Nemzetközi Műemléki Nap

Április 22.

A Föld Napja

Április 24.

A Magyar Rendőrség Napja

Április utolsó szombatja (29.)

Szabadtűzi sütés-főzés Világnapja

Április 30.

Méhek Napja Magyarországon

Május 1.

Munkavállalók Szolidaritás Napja

Május 4.

A Magyar Tűzoltók Napja

Május 5.

Az Esélyegyenlőség Napja

Május 5.

Európa Nap

Május 6.

A Magyar Sport Napja

Május első vasárnapja (7.)

Anyák Napja

Május első vasárnapja (7.)

A Nevetés Világnapja


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Május 8.

Nemzetközi Vöröskereszt Nap

Május

Madarak és Fák Napja

Május 10.

A Mentők Napja Magyarországon

Május 17.

Távközlési Világnap

Május 18.

Internet Világnap

Május 18.

Múzeumi Világnap

Május 21.

Biológiai Sokféleség Napja

Május 21.

A Magyar Honvédelem Napja

Május 24.

Az Európai Nemzeti Parkok Napja

Május utolsó vasárnapja (28.)

A Magyar Hősök Emlékünnepe

Május utolsó vasárnapja (28.)

Nemzetközi Gyermeknap

Május 31.

Nemdohányzó Világnap

Érdekességek a növény- és állatvilágból Állati rekordok - Tudtad? Bizonyára olvastál vagy hallottál már különleges állatokról. Valószínűleg nem jelent számodra újdonságot, hogy a gepárd a leggyorsabb szárazföldi állat, a zsiráf a legmagasabb és az elefánt a legnagyobb. Ám az állatvilágnak vannak még olyan zugai, amelyek számos érdekességet rejtenek. Rovatunk segítségével megtudhatod például, kik nyerték el a világ legcsúnyább állata „megtisztelő“ címet, vagy melyik állat él a legtovább. Kalandozásra fel! ;) A világ egyik legcsúnyább állata: a csupasz turkáló A csupasz turkáló /másnéven csupasz földikutya vagy csupasz vakondpatkány/ Afrikában honos. Kizárólag a föld alatt él, s mivel a sötétségben nem sok hasznát veszi a látásnak, így tulajdonképpen vak. Nem szeret egyedül lenni, a hangyákhoz és a méhekhez hasonlóan nagy családokba, kolóniákba tömörül. Hosszú metszőfogai segítségével ás alagutakat és igyekszik megvédeni magát és családját legnagyobb ellenségeiktől, a kígyóktól. Kizárólag gyökerekkel, gumókkal táplálkozik. Mint a képen is látható, szegény valóban nem túl szép, hiszen gyakorlatilag teljesen csupasz, nem borítja szőr. Azonban nagyon fontos, hogy azért, mert egy állat a mi véleményünk szerint csúf, attól még ugyanolyan hasznos, értékes élőlény, mint amilyenek mi is vagyunk, s fontos szerepet tölt be az élet körforgásában. Így becsüljünk meg minden élőlényt, legyen az állat vagy növény, ne gúnyolódjunk rajtuk és ne ártsunk nekik!


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság A leghosszabb élettartamú állat: a sellőkagyló Ki gondolná, hogy nem az amely a legtovább él? Tudósok sellőkagyló (Arctica islandica) megérheti. Ez az Atlantitehát bizonyítottan a ma élő, Földön. Még a grönlandi legidősebb példánya 211 éves

elefánt és nem is a teknős az, ugyanis megállapították, hogy a akár a 405-410 éves kort is óceánban élő, ehető kagylófaj leghosszabb élettartamú állat a bálnát is lekörözi, melynek volt.

A világ legérdekesebb madara: a kék lugasépítő madár A Selyemmadárnak is nevezett, mindent, ami kék színű. Annak rezzen szíve választottjának, a hető kék tárgyat /legyen az toll, által elhagyott kupakok/ lugas bejáratát. Sajnos ez az szerepel a Természetvédelmi összeállított vörös listán. Ez azt fenyegetett fajok közé tartozik, különösen fontos.

ausztráliai kék lugasépítő imád érdekében, hogy örömet szehím lugasépítő minden fellelbogyó vagy akár az emberek összegyűjt és feldíszíti vele a aranyos, különleges kismadár Világszövetség (IUCN) által jelenti, hogy a kihalással így megóvása, védelme

A következő számból kiderül, melyik a világ legritkább madara, melyik állat a leghangosabb, ill. egy újabb csúnya állatkával is megismerkedhetünk. Brém Zsuzsanna

Környezetvédelem és fenntarthatóság Magbankok - Életet menthetnek Az emberek hajlamosak arra, hogy természetesnek, magától értetődőnek vegyenek bizonyos dolgokat, s csak akkor ismerik fel a jelentőségüket, ha elveszítik őket. Vegyük például a növényeket: ha elmegyünk egy virág, egy bokor vagy egy fa mellett, megállapítjuk róluk, milyen szépek. De igazából nem gondolunk bele, hogy növények nélkül sem az állatok, sem mi nem létezhetnénk. A növényeket a világ minden táján sokrétűen felhasználjuk: ők biztosítják számunkra a levegőt, amit belélegzünk, tisztítják a vizet, táplálékul szolgálnak nekünk, gyógyszert készíthetünk belőlük, tüzelőanyagot biztosítanak számunkra, vagy akár ruhákat gyárthatunk a felhasználásukkal. Szerepük a táplálékláncban nem kérdéses.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Azonban akárcsak számos állatfajt, a növényeket is a kipusztulás veszélye fenyegeti. Kutatók állítása szerint ugyanis a növények egynegyede az elkövetkezendő 50 évben kipusztulhat, ez pedig súlyos következményeket vonna maga után. Ennek megakadályozását tűzték ki célul az ún. „magbankok“. A magbankok lényege, hogy bármilyen maghozó növény magja elhelyezhető bennük, s megőrizhető „ínségesebb“ időkre, amikor szükség lesz rá. Előnyük, hogy a magok meglehetősen kevés idő- és energiaráfordítást igényelnek, kis helyen is elférnek /pl.: egymillió orchideamag fér el egyetlen kis üvegcsében/, s megfelelő szakértelemmel évtizedekig, sőt akár évszázadokig is fennmaradhatnak. Ez messze meghaladja azt az élettartamot, amit a növény a természetes élőhelyén megélhet. Így ezek az intézmények afféle „Noé bárkájaként“ működnek a növények számára, s bolygónk megmentőiként szolgálhatnak a jövőben. A jelenlegi két legnagyobb és legelismertebb magbank Norvégiában és Angliában található. A 2000-ben megnyitott MilleWakehurst-ban található. Nemszámos országból gyűjt be mamintegy 37 400 növényfajta mag) gyűjtötte be, a cél pedig a a, melyet 2020-ra szeretnének A Spitzbergák Nemzetközi Spitzbergákon található. Alap2008-ban fejeződött be az építnyezés egy homokkőhegy mélyen működik.

nium Magbank a dél-angliai zetközi együttműködés révén gokat /2016. október 18-ig magját (több mint 2 milliárd teljes földi növényvilág 25%megvalósítani/. Magbunker a norvégiai kövét 2006-ban tették le, s kezés. Ez a globális kezdemégyomrában, 120 méter

Ezek mellett a világon mintegy 1300 kisebb magbank működik még, amelyek azonban jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak és más veszélyeknek. Hazánkban is indult ilyen Pannon Magbank néven, országon őshonos, vadon élő egy 800 faj/ begyűjtsék a Növényi Diverzitás Központgyűjteményből „másolatokat“ Parkban található Esztramos „másolatai“ pedig Vácrátóton, Intézetében kerülnek elhelyedecember 31-én lezárult.

irányú kezdeményezés 2010-ben, melynek célja, hogy a Magyaredényes növények 50%-ának /mintmagját. A magminták a tápiószelei ban kerülnek megőrzésre. A bázis helyeznek el az Aggteleki Nemzeti hegy gyomrában, az aktív gyűjtemény az MTA Ökológiai és Botanikai zésre. Az ötéves projekt 2014. Brém Zsuzsanna


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság A Föld napja A Föld Napja környezetvédelmi akciónap. Társadalmi kezdeményezésre indult az Egyesült Államokból. Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A Föld napjára először egy Föld alakú verssel, egy színezővel, illetve egy kvízzel emlékezünk meg.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

Pályázat: Keresd meg az ESÉLYEGYENLŐSÉG szó jelentését! Beküldési határidő: 2017. május 14.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

Könyvtári hírek Kedves Gyerekek! Örömmel tudatjuk, hogy 2016. november 14-én újra megnyílt iskolai könyvtárunk és szeretettel várunk Benneteket! Segítsetek Ti is a könyvtáros néninek részvételetekkel, hogy együtt egy barátságos közösségi hely alakulhasson ki. Az eddig eltelt 3 hónap alatt 379 db könyvet kölcsönöztetek ki, és 2017. január 10-én megszületett első 10 piros pontos kis olvasónk: a 4.b. osztályból Miklós Mirella. Gratulálunk neki! Kísérjétek figyelemmel a könyvtárajtóra belül és kívül kiragasztott plakátokat, ahol: - havonta új könyvajánlók /belül/ - társasjáték klub alsósoknak minden hónap első csütörtökjén 14-15:30-ig /belül/ - társasjáték klub felsősöknek minden hónap második csütörtökjén 14-15:30-ig /belül/ - filmklub minden hónap első péntekjén 13:30-15:30-ig /kívül/ /indulás: március 3-án!/ - alsós olvasóklub minden hónap harmadik csütörtökjén 14-15:30-ig /kívül/ - felsős fantasy olvasóklub minden hónap negyedik csütörtökjén /kívül/ vannak kiragasztva, illetve az osztályotok faliújságjára is! Megjelenésetekre és közreműködésetekre feltétlenül számítunk! A 2017. januárjában meghirdetett „Teszt-vetélkedő“ /A Magyar Kultúra Napja tiszteletére/ győztesei: 4.a.: Nagy Johanna, Horváth Botond, Nagy Eszter 4.b.: Urbán Adrienn, Lakatos Adrienn 5.a.: Holka Evelin, Bakó Bence, Duca Vivien, Herőczi Róbert, Naszvadi Viktória, Juhász Krisztián, Somogyi Márk, Kavarnyik Krisztina, Farkas Petra, Kósa Nátán, Újvári Rebeka, Szabó Balázs, Menyhárt Dóra Johanna, Zsákai László, Villás Viktória, Csikesz Lili, Kacsuk Dávid, Kukla Melinda Eszter 6.a.: Balogh Levente, Nagy Gergő, Horváth Sándor, Fehér Marcell, Farkas Klaudia, Csombók Melinda Gratulálunk a nyerteseknek! A továbbiakban is számítunk sikeres és lelkes közreműködésetekre! Brém Zsuzsanna

Könyvtári rajzpályázat! A meghirdetett rajzpályázat (kedvenc könyvszereplő/mesehős lerajzolása) győzteseinek alkotásait mutatjuk be a következő oldalakon:


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

Fentről, balról jobbra haladva: 1. Kavarnyik Krisztina 5.a. 2. Dudás Vanessza 6.a. 3. Duca Vivien 5.a. 4. Farkas Petra 5.a.

Fentről, balról jobbra haladva: 1. Villás Viktória 5.a. 2. Kukla Melinda 5.a. 3. Farkas Petra 5.a. 4. Zsákai László 5.a.

Fentről, balról jobbra haladva: 1. Nagy Kinga 1.b. 2. Schneider Botond 1.b. 3. Lakatos Zsanett 1.b. 4. Sipeki Dániel 1.b. 5. Gyöngyösi Péter 1.b. 6. Debrey Zoé 1.b. Fentről, balról jobbra haladva: 1. Boda Dávid 1.b. 2. Kuczora Péter 1.b. 3. Rádi Kristóf 1.b. 4. Duca Rafael 1.b. 5. Babatinca Anila 1.b. 6. Borbély Alexa 1.b. 7. Czipa Bence 1.b.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Fentről, balról jobbra haladva: 1. Értékes Klára 1.a. 2. Csikja Kira 1.a. 3. Tömör Kendra 1.a. 4. Értékes Klára 1.a.

Fentről, balról jobbra haladva: 1. Értékes Klára 1.a. 2. Hortobágyi Richárd 1.a. 3. Fazekas Barbara 1.a. 4. Hamzsik Ádám 1.a. 5. Lombos Ádám 1.a. 6. Ferencz Marcell 1.a. 7. Lombos Ádám 1.a. 8. Hamzsik Ádám 1.a. 9. Fazekas Barbara 1.a. 10. Steczina Nikol 1.a. 11. Lombos Ádám 1.a. 12. Héjja Kinga 1.a. 13. Ungvári Ádám 1.a. 14. Tömör Kendra 1.a. 15. Némedi Szófia 1.a. 16. Dolányi Kristóf 1.b. 17. Balogh Antónió 1.a. 18. Fodor Zsófia 1.a. 19. Rupik Balázs 1.a. 20. Balogh Antónió 1.a. Gratulálunk! Nagyon ügyesek voltatok. Brém Zsuzsanna


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Kedves Gyerekek! Elkezdődött könyvtárunk szépirodalmának bővítése. Jelenleg megrendelt új könyveink nemsokára megérkeznek. A könyvcímeket az alábbiakban olvashatjátok. Bízom benne, hogy sok örömötök telik majd az olvasásukban. A könyvek címei: 1. Csodakunyhó sorozat: Dinoszauruszok földjén 2. Csodakunyhó sorozat: Lovagok között 3. Csodakunyhó sorozat: Múmiák nyomában 4. Jégvarázs - Téli mese 5. Így neveld a sárkányodat 1.: III. Hablaty Harákoló Harald 6. Így neveld a sárkányodat 2.: Így lehetsz kalóz 7. Barbie, a rocksztár hercegnő - Matricás foglalkoztatókönyv 8. Barbie - A hercegnő és a popsztár - Mesekönyv a rajzfilm alapján 9. Bogyó és Babóca világot lát 10. Bogyó és Babóca kertészkedik 11. Percy Jackson és az olimposziak 1.: A villámtolvaj 12. Percy Jackson és az olimposziak 2.: A szörnyek tengere 13. Percy Jackson és az olimposziak 3.: A titán átka 14. Percy Jackson és az olimposziak 4.: Csata a labirintusban 15. Percy Jackson és az olimposziak 5.: Az utolsó olimposzi 16. Időtlen szerelem: Rubinvörös 17. Időtlen szerelem: Zafírkék 18. Időtlen szerelem: Smaragdzöld 19. Lélektársak: Sky 20. A Szent Johanna gimi 1.: Kezdet 21. A Szent Johanna gimi 2.: Együtt 22. A Szent Johanna gimi 3.: Egyedül 23. A Szent Johanna gimi 4.: Barátok 24. A Szent Johanna gimi 5.: Remény


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság 25. A Szent Johanna gimi 6.: Ketten 26. A Szent Johanna gimi 7.: Útvesztő 27. A Szent Johanna gimi 8.: Örökké 1-2. 28. Cinder és Ella 29. Apa, randizhatok egy lovaggal? 30. A csontlabirintus 31. Hex Hall 32. Hex Hall: Démonüveg 33. Hex Hall: Megbűvölve

Brém Zsuzsanna

ELŐZETES A KÖVETKEZŐ SZÁMBÓL: Világ hírei Iskolai programok Újrahasznosítási ötletek Tanulóink gondolatai Könyvtári hírek


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.